zondag 3 april 2016

Nederlands Landelijk Platform Slavernijverleden fel gekant tegen 30 juni als dag van nationale rouw

'30 Juni is de dag om spiritueel te bezinnen wat op 1 juli komen gaat'

'Er wordt nu politiek bedreven met het slavernijverleden'


Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) in Nederland is furieus over het idee van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld in Suriname, onder voorzitterschap van Humphrey Jeroe, om 30 juni in Suriname uit te roepen tot dag van nationale rouw. Volgens LPS-voorzitter Barryl Biekman staat het buiten kijf, dat voor die dag de ongeschreven regel geldt: Spiritueel bezinnen op wat er op 1 juli komen gaat. Nu wordt er politiek bedreven met het slavernijverleden, aldus Biekman.

'De koppeling van het beoogde doel van het Jeroe Comité doet geen recht aan de beide historische gebeurtenissen', aldus het LPS. 'Zakelijk niet en vanuit de emotioneel spirituele beleving al helemaal niet.'

Het idee voor een dag van nationale rouw voor alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld in Suriname is ontstaan naar aanleiding van het onderzoek van Dew Baboeram ofwel Sandew Hira naar met name de toedracht, slachtoffers en daders van de 8 decembermoorden. In Suriname is echter een groep van nabestaanden van slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog de mening toegedaan, dat ook die slachtoffers een waardige herdenking verdienen.

'We mogen niet uit het oog verliezen dat er nog geen genoegdoening door Nederland heeft plaatsgevonden voor de gepleegde misdaden tegen de menselijkheid. Er zijn nog geen consequenties aan de uitspraken van de Verenigde Naties door Nederland verbonden dat de trans-Atlantische slavenhandel, slavernij en kolonialisme in 2001 als misdaden tegen de mensheid zijn verklaard', herinnert Biekman in een schrijven het comité van Humphrey Jeroe. 'Het heeft met onze 'yeye' te maken, met rechtvaardigheid, met erkenning en verwerking.'

Volgens het Landelijk Platform Slavernijverleden kan men zich niet vroeg genoeg verzetten tegen het oneigenlijke gebruik van de datum van 30 juni.

Tuberoos wint Super- en Publieksprijs 52e AVD

Libi Trobi Krioro voor 3e keer in categorie junioren op de eerste plaats


Tuberoos heeft bij de 52e Avondvierdaagse (AVD) de Super- en de Publieksprijs veroverd. Dit meldt Radio 10, aldus de Ware Tijd Online vanmiddag, zondag 3 april 2016. Coördinator Leendert Pocorni van de jury: 'In de culturele sectie evenaarden de groepen elkaar, maar Tuberoos schoot er net uit. Zij zijn gaan excelleren daarom verdienen ze de superprijs.'


Parbo Brassband eindigde op de eerste plaats in de Algemene Klasse. Nummer twee werd de ABOP Warriors en op de derde plek eindigde de Super Shining Stars. Nummer één in de Bedrijvenklasse eindigde 's Lands Hospitaal gevolgd door Telesur. In de Culturele Klasse is Fiamba bovenaan geëindigd en bij de junioren eiste Libi Trobi Krioro de eerste plaats, voor de derde keer, op. De groep won ook de Publieksprijs.

De Verkeersbrigadiertjes hebben de beker voor de Meest Gedisciplineerde Groep in de wacht weten te slepen.

Raimo Gemerts Connection won de Speciale Prijs en Reik Elkaar de Hand de Themaprijs. 's Lands Hospitaal ging ook met de prijs voor de Meest Gedisciplineerde Groep naar huis. De Motivatieprijzen werden uitgereikt aan de Chinese wandelgroep van Kong Ngie Tong Sang, die meer kleur aan de Avondvierdaagse toevoegde, en Haiti Team Spirit.

Overheid neemt in 2015 4.822 ambtenaren tijdelijk in dienst...

Ministerie van Binnenlandse Zaken (1.082) en Regionale Ontwikkeling (1.052) nemen meeste ambtenaren aan

 
De Rekenkamer bevestigt in haar Jaarverslag 2015, dat afgelopen jaar 4.822 in tijdelijke dienst is genomen als ambtenaar. Bij controle van de beschikkingen bleek dat 52,3% tekortkomingen had. Bij 171 was geen geboortedatum opgenomen, 1.525 personen hadden geen geneeskundige verklaring en bij 826 personen stond niet vermeld waarom zij in tijdelijke dienst zijn genomen. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 3 april 2016.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het afgelopen jaar 1.082 personen (22,8%) in tijdelijke dienst genomen. Bij Regionale Ontwikkeling kwamen er 1.052 ambtenaren (21,8%) bij. De stijging bij Justitie & Politie was 10,9% en bij Welzijn 9,8%.

Van het aangetrokken personeel in overheidsdienst is 62% lager kader en 33,8% behoort tot het middenkader. Het aantal aangestelde personen dat gerekend kan worden tot hoger kader is slechts 3,8%. Het meeste hoger kader personeel (66) is aangetrokken door het ministerie van Volksgezondheid.

WWF Guyane constateert nog steeds scalians op Marowijnerivier

Regering Suriname onderneemt nog geen enkele actie

WWF Guyane: 'Samenwerking Frankrijk en Suriname is dringend gewenst'


De Surinaamse Krant berichtte op 17 februari al over de aanwezigheid van goudpontons op de Marowijnerivier. De redactie van De Surinaamse Krant nam destijds contact op met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen met de vraag of hij ook tegen die goudpontons - zoals hij heeft gedaan met scalians op het stuwmeer, waarvan nu een aantal mag werken in Sarakreek - gaat optreden. Maar, een reactie is uitgebleven. Ook de Commissie Ordening Goudsector en enkele Assembleeleden deden en doen er het zwijgen toe.

Het is vandaag, zondag 3 april 2016, het WWF Guyane dat via haar Twitteraccount (zie hieronder) aandacht vraagt voor de nog steeds aanwezige scalians op de grensrivier tussen Suriname en Frans Guyana.

In een reactie laat het WWF Guyane weten, dat pogingen worden ondernomen door Frankrijk om de scalians te verwijderen, maar dat 'de eigenaren met de grens spelen en de Marowijne-bewoners zijn de slachtoffers. Samenwerking tussen Frankrijk en Suriname is dringend gewenst. Op 31 maart hadden we trouwens nog een workshop in Maripasoula over onder andere de scalians met deelnemers uit Guyane, Suriname en Brazilië waar ook gesproken is over gezamenlijke acties.'

Maandenlang kunnen de scalianhouders ongestoord hun voor de biodiversiteit in en rond de rivier vernietigende werkzaamheden verrichten. De autoriteiten, maar ook zogenoemde natuurbeschermingsorganisaties, lijken vooralsnog geen enkele actie te willen ondernemen tegen de goudpontons.

Stichting Schoon Milieu op Curacao (SMOC): 'Overlast van SO2-uitstoot enorm in maart'

'Proberen te leven onder de Isla-rook is levensgevaarlijk' 


'Ook in de maand maart was de overlast van de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) enorm. Zo blijkt althans uit eerste metingen, want ter hoogte van Beth Chaim en Kas Chikitu zijn de WHO-normen voor SO2 (zwaveldioxide) tig keer overschreden (10 minuten-gemiddelde = 500 μg/m3; 24 uurs-gemiddelde = 20 μg/m3). Situaties als deze zijn strijdig met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (Art. 25) en Het Internationaal Verdrag Inzake de Rechten van het Kind (Art. 24 en 29). SMOC vraagt zich dan ook af wanneer Curaçaose politici eindelijk eens de handschoen oppakken om de regelgeving omtrent de Isla bestuurlijk te handhaven. Wellicht raken economie, zorguitgaven, milieu en sociaal kapitaal (lees als: elementair fatsoen) dan eindelijk in een waardige balans', aldus de Stichting Schoon Milieu op Curaçao zaterdag 3 april 2016 in haar maandelijkse update op haar website.

Eind 2015 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd erkend, dat Den Haag mede-veroorzaker is van de milieuellende rond de Isla-raffinaderij. Hiermee doelde de Tweede Kamer op het feit, dat Curaçao, door toedoen van de Koninkrijksregering, een verouderde olieraffinaderij in de maag kreeg gesplitst van Shell. Een kwalijke zaak waarvoor de Tweede Kamer dus politieke verantwoordelijkheid heeft genomen, zoals zij ook al jarenlang hulp aanbiedt om te zorgen dat de Isla eindelijk eens bestuurlijk wordt gehandhaafd, zo schrijft SMOC.

Tot op heden heeft dit niets opgeleverd want de PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) blijft, nu al decennialang, flink doorblazen zonder winstbelasting te hoeven betalen en milieu-boetes evenmin. Er wordt uiteraard wel tol betaald, maar dan vooral door de mensen uit de buurten Buena Vista/Wishi/Marchena en dan gelijk de hoogste ook: hun gezondheid.

Volgens de Air Quality Index van het Amerikaanse Environmental Protection Agency is leven onder de Isla-rook dan ook ‘hazardous’. Het is overduidelijk. Mensenrechten worden hier fors geschonden en de Curaçaose overheid laat dit simpelweg bestuurlijk toe, zodat PdVSA helemaal niets doet aan milieu-investeringen. Gevolg, alle financiële winsten verdwijnen naar Venezuela, maar alle humanitaire verliezen (en bijbehorende zorguitgaven) komen voor rekening van Curaçao, aldus SMOC.

Heel terecht stelde de Tweede Kamer op 16 februari 2016 het schenden van mensenrechten en ondeugdelijk bestuur aangaande de Isla op Curaçao dan ook vast met een motie. De doelstelling was ook helder: de uitstoot van de Isla moet substantieel verminderen binnen drie maanden. Maar, een tussenstand leert helaas anders. De overlast was weer enorm afgelopen maand.

Koers van Amerikaanse dollar op zogenoemde 'parallelmarkt' blijft stijgen

Bij cam- bio's en op straat wordt voor Ameri- kaanse dollar Srd 5,55 betaald


De koers van de Amerikaanse dollar blijft stijgen op de zogenoemde 'parallelmarkt'. Bij diverse cambio's en op straat wordt Srd 5,55 neergeteld voor een Amerikaanse dollar. Officieel is de verkoopkoers vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) na de laatste veiling van dinsdag op Srd 5,15, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 3 april 2016.

Nadat de governor van de CBvS, Glenn Gersie, had aangekondigd, dat de veiling van valuta op 22 maart zou beginnen daalde de koers. Bij de eerste veiling was de parallelkoers nog tot rond de Srd 4,40 gedaald. De vraag naar Amerikaanse dollars blijft groot, waardoor de koers ook omhoog wordt gestuwd.

Tot nu toe heeft de CBvS 17,5 miljoen Amerikaanse dollar geveild. Niet alle ondernemers zijn in aanmerking gekomen voor de dollars. Wie te laag ingeschreven had viel buiten de boot. De CBvS heeft de cambio's te kennen gegeven, dat zij 25% van hun valuta-inkopen moeten afdragen aan de bank. Zij zijn ook niet betrokken in het veilingsproces.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had eerder te kennen gegeven om te gaan voor een 'zware devaluatie'. De CBvS koos toch voor valutaveilingen. Achter dit besluit staat ook de regering, deelde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën mee in De Nationale Assemblee. Hij beweerde dat het voorstel van het IMF niet werkbaar was. Hoefdraad gaf aan dat dit besluit niet van invloed is op de onderhandelingen met het IMF om te komen tot financiering van het aanpassingsprogramma.

Jongen (16) gearresteerd als verdachte van een steekpartij te Latour

16-Jarige jongen in AZP opgenomen met steekwonden in buik en linkerslaap


De 16-jarige J. F. is door de politie van Latour aangehouden als verdachte van een steekpartij afgelopen maandag. De politie kreeg die dag via de Centrale Meldkamer de melding van een vechtpartij, waarop ze naar de locatie gingen voor onderzoek, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 3 april 2016.

Ter plekke werd D. P. (16) aangetroffen met een steekwond in de buikstreek en linkerslaap. Hij was niet aanspreekbaar en werd per ambulance vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Onderzoek wees verder uit, dat het slachtoffer een vete had met F. die uitmondde in de steekpartij. Na de steekpartij maakte de verdachte zich uit de voeten. F. kon korte tijd daarna in de directe omgeving worden aangehouden. Het scherpe voorwerp waarmee is gestoken is niet gevonden.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd F. overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken en in verzekering gesteld. Het bericht van de politie vermeldt waar de steekpartij heeft plaatsgevonden.

Overheid plaatst betonnen barricades bij oude Albina-taxistandplaats aan Waterkant

Chauffeurs Albina-taxi's niet te spreken over werkwijze overheid 'buiten gemaakte afspraken om'


 
De overheid heeft gisterochtend in alle vroegte betonnen barricades opgeworpen bij het Oude Veerplein aan de Waterkant waar de Albina-taxi’s stonden. Alle hoeken vanaf de kruising met de Keizerstraat tot bij de kruising Saramaccastraat waren in de vroege ochtend afgezet. De brandweer en het bedrijf Kuldipsingh waren samen met het commissariaat en vertegenwoordigers van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bezig barricades op te werpen op de oude standplaats van de Albina-taxi’s, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 3 april 2016.

In het holst van de nacht werd de plek, waar al jaren over werd geklaagd, geblokkeerd. Kuldipsingh heeft grote betonnen blokken geplaatst langs de weg tegenover KFC Waterkant tot aan de grens met de Vreedzaammarkt en aan de oude ingang van het Veerplein. Verkeerstechnisch moet nog blijken of deze massieve betonnen blokken veilig zijn, aldus Starnieuws. De brandweer heeft de nodige aanwijzingen gegeven.

Het ministerie van TCT is jaren bezig geweest om deze taxihouders te ordenen. Enkele weken geleden werd overeenstemming bereikt met de Albina-taxihouders om van standplaats te veranderen. Deze groep taxihouders is nu verhuisd naar de Drambrandersgracht.

Maar, veel chauffeurs van Albina-taxi's zijn niet te spreken over de wijze waarop midden in de nacht de barricaden zijn opgeworpen. Zij vinden dat dit gebeurd is buiten gemaakte afspraken met het ministerie van TCT en het commissariaat van Paramaribo-Noordoost om.

Chauffeurs vragen zich af waarom de overheid op deze manier moest optreden, terwijl na lang onderhandelen afspraken zijn gemaakt. Maar, welke afspraken gemaakt zijn, vermeldt Starnieuws echter niet. Zij voeren aan dat er onvoldoende faciliteiten zijn aan de Drambrandesgracht. Vooral sanitaire faciliteiten zijn absoluut onvoldoende volgens hen.

Taxichauffeurs vinden, dat op deze manier de overheid aangeeft geen vertrouwen in hen te hebben.

Ontheffing Telesur waarnemend directeur Headley en benoeming Antonius 'vooralsnog' teruggedraaid

Partijen betrachten twee weken 'rust'-periode alvorens sprake is van benoemen nieuwe leiding


Het ontheffen van Russ Headley als waarnemend directeur van Telesur en benoemen van Mike Antonius in deze functie zijn 'vooralsnog' teruggedraaid. De Raad van Commissarissen (RvC) en het bestuur van de Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS) hebben overleg over deze kwestie gehad met minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Dit delen de RvC en de bond mee in een gezamenlijk uitgegeven verklaring, zo bericht Starnieuws vanochtend, zondag 3 april 2016.

'In gemeen overleg is besloten, dat alle actoren binnen Telesur zich op grond van hun verantwoordelijkheden en de ontwikkelingen op telecommunicatiegebied, zowel nationaal als internationaal, zullen inzetten voor de ontwikkeling van Telesur', stellen Jan Bolman, vice-presidentcommissaris van de raad en bondsvoorzitter Wilfried Meyer. Dit is volgens hen nodig om de organisatie in staat te stellen de concurrentieslag het hoofd te kunnen bieden, al dan niet in samenwerking met lokale en buitenlandse organisaties.

Benadrukt wordt, dat het bedrijf zijn taken naar de samenleving toe in al zijn facetten zal blijven uitoefenen en verbeteren, zodat de klanten optimaal gebruik kunnen maken van telecommunicatiemogelijkheden.

Het besluit om Headley te ontlasten en in zijn plaats Antonius te benoemen, zal 'vooralsnog niet ten uitvoer worden gebracht'. Partijen zullen voor het wederkeren van de orde en rust binnen de organisatie, minimaal twee weken in acht nemen alvorens er sprake kan zijn van het benoemen van een nieuwe leiding.

De bond had gisteren in een officieel persbericht laten weten, dat onder geen beding werkzaamheden verricht zouden worden met Mike Antonius als algemeen directeur. Geëist werd door de algemene ledenvergadering dat de Raad van Commissarissen in overleg zouden treden met de bond.

De verklaring van de Communicatie Werknemers Organisatie Suriname luidde als volgt: 'Naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen binnen Telesur, is er vanmorgen een spoed algemene ledenvergadering (alv) belegd aan de 2e Rijweg op het Telesur Complex. De alv heeft bepaald, dat zij onder geen enkel beding onder leiding van een directieteam, aangestuurd door eerder genoemde heer Mike Antonius, haar werkzaamheden te zullen verrichten, te meer daar de vakbond bij het nemen van dit besluit niet is gekend.'

Wereld- en Surinaams nieuws belicht door het panel van ’Welgeïnformeerd’ op Radio Tamara, Amsterdam

Van brokkenpiloot Van der Steur en kamikaze Trump tot Stones op Cuba en crisis in Suriname


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 3 april 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Minister Van der Steur blijft de brokkenpiloot van dit kabinet. 
Weet steeds weer niet precies wat er gaande is op zijn eigen departement. Geeft de Tweede Kamer voortdurend verkeerde informatie. Nu blijkt weer dat niet de FBI, maar de New Yorkse politie allerlei informatie heeft doorgegeven over terroristen in Nederland. Volgens de minister was dat de FBI. Kort daarna moest hij de fout eerlijk toegeven.

(Bron: NOS)
Hoe lang pikt de Tweede Kamer dit weinig professioneel gedrag van deze minister nog?

* Op 6 april wordt het referendum gehouden over het zogenoemde associatieverdrag met de Oekraïne. 
Eigenlijk is er niets meer aan te doen, maar omdat het referendum moest worden gehouden speelt de regering een soort quasi objectiviteit door open te laten wat zij gaat doen als de uitslag van het referendum een geldig 'nee' is. Een ONGELDIG JA/NEE wordt het als er een minder dan 30% opkomst is. Eigenlijk gaat het referendum over het wel of niet verder afbrokkelen van het voormalige Oostblok Sovjet Unie gebied. Rusland en Poetin zijn extra en zeer benieuwd naar wat er uit dit referendum zal komen (mogelijke precedentwerking naar andere voormalige oostbloklanden).

* President Barack Obama heeft Cuba bezocht en is daar erg enthousiast ontvangen door de huidige Cubaanse regering Raul Castro.
Dat Fidel Castro not amused was mocht de pret niet drukken, want daags na het bezoek van Obama stonden de Rolling Stones op het Cubaanse vliegveld om een gratis open lucht concert te geven. Uit de hele wereld kwamen fans naar Cuba. Het kan verkeren, ook op Cuba.

* Het Centraal Planbureau voorspelt dat de Nederlandse economie de komende jaren wel zal blijven groeien al is het maar met een bescheiden percentage van krap 2 %.
De koopkracht zal echter niet wezenlijk verbeteren. Er zijn ook risicofactoren, namelijk de dreiging van terreuraanslagen en de aanhoudende vluchtelingenproblematiek. Ook het risico van een Grexit, Groot-Brittannië uit de EU, is een belangrijke risicofactor. Volgens de ex-directeur van de CIA, James Woolsey, moet Europa rekening houden met nog meer ernstige terreuraanslagen, die door hun religieuze wortels erg moeilijk zijn te bestrijden.

* Kamikaze Trump blijft er alles aan doen om niet gekozen te worden als kandidaat president voor de Republikeinen.
Nu heeft hij weer vrouwen in Amerika tegen zich in het harnas gejaagd door zijn campagneleider, die een journaliste hardhandig heeft aangepakt/weggetrokken, zonder serieus onderzoek, onschuldig te verklaren. Ook heeft Trump recentelijk gezegd, dat vrouwen die abortus hebben laten plegen gestraft zouden moeten worden. Omdat er snel erg veel commotie ontstond heeft hij deze uitspraak snel wat afgezwakt.

* President Rousseff en oud-president Lula van Brazilië hebben hun hand overspeeld, want de grootste regeringspartij in Brazilië heeft zich teruggetrokken uit de coalitie.
Vanwege de corruptieschandalen rondom deze president en ex-president. Is dit het begin van het einde van Rousseffs en Lulas politieke carrière?


En wanneer gaan Maduro (Venezuela) en Bouterse (Suriname ) volgen?
In Zuid Afrika heeft de rechter inmiddels geoordeeld, dat president Zuma een groot deel van een bedrag van 20 miljoen overheidsgeld moet terugbetalen, omdat hij deze voor privédoeleinden heeft gebruikt, te weten het upgraden van zijn privé-woning. Corruptieve presidenten gaan steeds vaker all over the world niet meer vrijuit.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Interviews met Surinamers die in het nieuws zijn zowel in Suriname als in Nederland. 
Hierbij gaat het panel in op actuele gebeurtenissen, zoals de slechte economische en monetaire situatie in Suriname, de komende IMF-eisen gekoppeld aan mogelijke betalingsbalans- en andere steunmaatregelen om de Surinaamse economie weer op het goede spoor te krijgen.

Ondertussen houden activist Curtis Hofwijks en zijn groep 'Wij zijn Moe' vol
Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het verhogen van het leningenplafond van 2.5 naar 3.8 miljard Srd door de Wet op de Staatsschuld te wijzigen. De vraag dringt zich op of Suriname in staat zal zijn deze leningen tijdig terug te betalen en of er dus wel voldoende terugbetaalcapaciteit is.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse.

Dit programma wordt zondag 3 april 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Directeur Nederlands bedrijf Marconi Oranje beschuldigd van leegroven Surinaams bouwbedrijf

Grote sommen kasgeld zouden zijn ontvreemd bij Oranje Infra in Paramaribo
 
(Bron foto: Oranje Infra/Facebook)

De Nederlandse bouwondernemer Leen van Drongelen wordt ervan beschuldigd samen met twee handlangers Oranje Infra, een stratenmakersbedrijf in Suriname, te hebben leeggeroofd. Deze onderneming is administratief gelieerd aan kabelleverancier Marconi Oranje, het bedrijf van Leen van Drongelen dat vorige maand failliet ging. Dit bericht Quotenet zaterdag 2 april 2016.

Leen van Drongelen kwam in 2007 ook in opspraak, omdat hij een bedrijf ’leeg’ had doorverkocht aan investeerder De Vries Robbé. De entrepreneur uit Noordwijkerhout moest de onderneming na een Kort Geding verplicht terugkopen. Een gênante kwestie die zich deels lijkt te herhalen, menen oud-aandeelhouders van Oranje Infra.

Verschillende bronnen laten Quote weten, dat Leen van Drongelen samen met twee andere aandeelhouders verantwoordelijk is voor het illegaal ontvreemden van grote sommen kasgeld bij Oranje Infra, een stratenmakersconcern dat is gevestigd in Paramaribo. Deze NV werd in 2013 opgericht door vier heren, te weten de in Suriname wonende Henk van Bastelaar, investeerder Peter van Haren, Leen van Drongelen en de jonge directeur van het bedrijf Rick van Muijen.

Bij Oranje Infra loopt het niet soepel. Directeur en aandeelhouder Rick van Muijen wordt daarop aangekeken en vervangen door een door Van Drongelen aangedragen ad-interimdirecteur, Ruud van der Meer. Van Muijen moet zijn aandelen inleveren. Die werden overgedragen aan Dave Heeren, een financiële man die werkzaam is bij Marconi Oranje en nu de zaken mag afhandelen bij de Surinaamse tak.

Dit trio slaat genadeloos aan het graaien, meent Henk van Bastelaar in een aantal mails die Quote heeft ingezien. Ruud van der Meer laat in 20 weken bijna 1 ton aan euro's overmaken naar Van der Meer Infra Consultancy BV, een privé-holding die is gevestigd in Noordwijkerhout. Behalve een wekelijkse managementvergoeding van €5.000 wordt ook zijn huisvesting vergoed (€950 per maand) en een auto ter beschikking gesteld. ’Hij had een vergadering van aandeelhouders bijeen moeten roepen om dit te fiatteren’, laat Van Bastelaar weten. ’Maar die vergadering heeft nooit plaatsgevonden.’
’Ruud van der Meer was niet bezig om meer opdrachten te krijgen voor Oranje Infra toen ik er niet was. Het enige wat hij deed was onrechtmatig geld onttrekken uit de onderneming’, aldus de ondernemer in een e-mail.

Ook de weggestuurde Rick van Muijen beweert dat zijn opvolger aan het harken is geslagen toen hij de kans kreeg. De gewezen directeur omschrijft Van der Meer in een mailtje als ’iemand die een bedrijf leegrooft en vooral aan zijn eigen (sic) denkt.’
De ad-interim directeur boekt de sommen geld weg onder het kopje ’projectmanagement.’ ’Maar Oranje Infra was een te klein bedrijf om deze last te dragen’, stelt Van Bastelaar. Hij beschuldigt aandeelhouders Van Heeren en Van Drongelen ervan op de hoogte te zijn geweest van de fraude.

Lees hier het gehele artikel op Quotenet.nl.