dinsdag 5 april 2016

OW treft voorbereidingen aanbesteding kritieke kleidam Weg naar Zee

Minister Wolff: 'Ministerie heeft alle aandacht voor staat kleidam'

'Wij hebben op verschillende plekken zakken kunnen zetten om de dam te beschermen tegen golven'


De oeverbescherming te Weg naar Zee is al geruime tijd een heikel punt voor het ministerie van Openbare Werken (OW). De bewoners van dit gebied vrezen bij elke springvloed dat het water voor hun deur zal staan. Volgens minister Siegfried Wolff van Openbare Werken heeft het ministerie alle aandacht voor dit probleem.

'Iedere hoge springvloed zorgen wij ervoor, dat wij de voorbereidingswerkzaamheden verrichten. Die werkzaamheden houden in, dat de werkarmen van het ministerie nagaan wat de status van de kleidam om het water terug te kunnen keren, precies is. Onze enige hoop is dat je niet teveel wind krijgt, waardoor het water over de dam gaat of de dam wegslaat. Wij hebben intussen op verschillende plekken, ongeveer 400 meter, zakken kunnen zetten om de dam te beschermen tegen de golven', stelt de minister vandaag, 5 april 2016, in het Dagblad Suriname.

De kleidam in februari van dit jaar.

Nabij de sluis van de Henry Fernandesweg heeft zich veel afslag voorgedaan. Achter de afslag heeft OW een stukje van de dijk kunnen beschermen. Inmiddels zijn er ook voorbereidingen getroffen om aanbestedingen te houden voor de kritieke plekken. Uitgerekend komt het neer op een dam van rond de 2.000 meter, zoals door de minister in februari nog aangegeven. In geld uitgedrukt rekent de minister hier een bedrag van rond de Srd 1.5 miljoen tot Srd 2 miljoen aan te besteden.

'Hierbij zullen wij de mensen die meedoen aan de aanbesteding in de gelegenheid stellen om met alternatieven te komen om zeker de komende vier tot vijf jaren rust te hebben. Hiermee proberen wij ook de gelegenheid te krijgen om nog betere plannen voor te berieden en financiering te zoeken voor de echte dam', aldus Wolff.

Politie te Burnside onderschept ruim 400 kwi kwi's en 18 twa twa's

In beslag genomen twa twa's en kwi kwi's in de natuur vrijgelaten


De politie van controlepost Burnside in het district Coronie heeft gisterochtend twee mannen aangehouden met levende en bevroren kwi kwi’s in hun bezit. De verdachten zijn D. P. (46) en de 31-jarige S. H. De politie heeft 396 levende kwi kwi’s in verschillende emmers en 37 bevroren exemplaren in beslag genomen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 5 april 2016.

H. moet een boete van Srd 3.750 betalen om zijn zaak buiten proces af te handelen. De levende kwi kwi’s zijn losgelaten in het kanaal aan de Oostkanaalstraat en het bevroren gedeelte heeft de politie na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie geschonken aan een kindertehuis. Volgens de politie had elk van de levende kwi kwe’s een waarde van Srd 10. Het seizoen voor kwi kwe’s is sinds 1 april 2016 gesloten.

De 51-jarige taxichauffeur H. R. werd zondagmiddag staande gehouden bij de controlepost te Burnside. De man vervoerde de Guyanese B.G. (54). In de wagen trof de politie een vogelkooi aan met daarin 18 twa twa’s.

Beide mannen betichten elkaar ervan de eigenaar te zijn van de gekooide zangvogels. In het belang van het verdere onderzoek heeft de politie van Nieuw Nickerie beide verdachten ingesloten. De vogels zijn in de natuur losgelaten na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie.

Volgens de regiocommandant van het Korps Politie Suriname mogen twa-twa’s alleen met schriftelijke toestemming van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij worden gehouden.

Vrouw (77) overleden na te zijn geraakt door aangereden vallende schuifpoort

Zelfrijdende auto ramt rolpoort


De 77-jarige Soekradjie Mahadew, gehuwd Mohan, is in de vroege ochtend van zondag 3 april in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden, nadat zij een dag eerder was geraakt door een aangereden vallende schuifpoort op een perceel aan de Iduweg in Paramaribo. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 5 april 2016.

De politie van Leiding 9A kreeg in de avond van zaterdag 2 april via de Centrale Meldkamer melding van een verkeersongeval met persoonlijke letsels in het ressort. Bij aankomst op de plek bleek uit onderzoek, dat een 40-jarige automobiliste na kerkbezoek een kerkgenoot thuis heeft afgezet. Achter de schuifpoort stond de bejaarde moeder op haar dochter te wachten.

De automobiliste bracht het voertuig op de inrit tot stilstand. Ze zette het voertuig met draaiende motor op de handrem, terwijl de automatische versnelling op 'drive' was. Aangezien de chauffeuse de moeder van de kerkgenoot wilde groeten, stapten beide vrouwen uit het voertuig. Het voertuig rolde door en ramde de poort, die op Soekradjie kwam te vallen. Door de slag viel de bejaarde dame met haar achterhoofd op de verharde vloer.

Ter voorkoming van verkeersopstoppingen, vanwege de drukte rond de Avondvierdaagse, werd het slachtoffer onder begeleiding van een politiewagen, afgevoerd naar het Academisch ziekenhuis Paramaribo. Zij werd voor observatie opgenomen in de ziekeninrichting, waar zij in de vroege ochtend van zondag 3 april kwam te overlijden.

Het verdere onderzoek is overgedragen aan de Verkeers Unit van Regio Midden.

Zorgen bij Curaçao's Statenlid Rosaria over onthullingen in 'Panama Papers'

'Panama Papers moeten een eye-opener zijn'


Curaçao lijkt vooralsnog buiten schot te blijven in de inmiddels geruchtmakende 'Panama Papers', het internationale journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontwijking middels financiële offshore constructies in belastingparadijzen. Dit schrijft de Amigoe vandaag, dinsdag 5 april 2016.

Maar, dat betekent volgens het Statenlid en Pais-leider Alex Rosaria niet dat het land achterover kan leunen. De ontwikkelingen baren hem zorgen en hij zal dan ook vragen stellen aan de minister van Financiën, Jose Jardim, over de onthullingen in de 'Panama Papers'. Het hele issue rond de 'Panama Papers' moet een eyeopener zijn als je wilt blijven meespelen op de internationale financiële markt, aldus Rosaria.

Of er inderdaad tussenpersonen op Curaçao zouden helpen bij het opzetten van offshore-bedrijven, zoals een lokaal medium gisteren berichtte, moet uit nadere details uit dit grootschalig onderzoek blijken.

Het Land Curaçao profileert zich de laatste jaren als mid- en onshore-vestiging voor financiële dienstverlening, waar inachtneming van de internationale wetten, afspraken en transparantie de boventoon voert, zegt ook Anuschka Cova vanmorgen. Cova is voorzitter van de Curaçao International Financial Service Association (CIFA), die zich gesteund weet door onder meer de Curaçao Bankers Association en die de belangen vertegenwoordigt van ongeveer 120 bedrijven in de financiële sector van Curaçao.

Voor het gehele artikel klik hier.

PAR-Statenlid Konket op Curaçao wil opheldering over autoloten-fundraising Schotte

Konket wil van minister van Justitie weten of activiteit van Schotte legaal is


Het Statenlid voor de PAR, Armin Konket, wil dat minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) duidelijkheid verschaft over de fundraising van Fundashon Gerrit Schotte, door middel van autoloten. De minister moet vooral aangeven of dit legaal is of niet. Een vragenbrief van Konket werd gisteren naar de minister gestuurd, aldus de Amigoe vandaag, dinsdag 5 april 2016.

Hij is zich ervan bewust dat velen gebruikmaken van de media om een auto, woning of iets dergelijks te verloten en dat het ook bekend is dat sociale instanties en goededoelen-organisaties sinds jaar en dag dit soort loterijen houden als fundraising, zodat ze de dienstverlenende activiteiten kunnen voortzetten. Echter, de PAR wordt door steeds meer personen die zich zorgen maken over het ‘nieuwe’ fenomeen van de afgelopen twee jaar, namelijk de directe betrokkenheid van een Statenlid, in dit geval Gerrit Schotte, bij een autoloterij.

Apertura di Kampaña 2016 di MFK
For di 7or di anochi te 12or nos lo tin un evento speshalmente pa pueblo di Kòrsou bin selebra huntu ku MFK su apertura di Kampaña 2016. Nos lo saka e anochi aki tambe un ganado for di e tómbola pa e outo HAIMA M3 di aña 2016.#gfs2016 #unkambiosigur2016 #mfk2016 #elekshon2016 #viktoria2016
Geplaatst door Gerrit Schotte op dinsdag 5 april 2016


'Deze personen beschouwen dit als een handeltje, gezien het feit dat het al meer dan twee jaar gaande is. Een stichting die de naam draagt van een Statenlid en die loterijverkoop organiseert en bevordert, terwijl de ‘sede’ van zijn politieke partij MFK hiervoor als kantoor wordt gebruikt. De PAR-fractie wordt steeds meer benaderd door burgers die zich ernstig zorgen maken over deze loterij via sociale media.'

Lees hier het complete artikel.

Hoge Raad Den Haag stelt uitspraak in cassatiezaak moord Wiels uit

Elvis 'Monster' Kuwas voor moord op politicus tot levenslang veroordeeld in 2014


De uitspraak van de Hoge Raad over de levenslange veroordeling van de moordenaar van de politicus Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas, is uitgesteld naar 7 juni aanstaande. Dat heeft een woordvoerder van het hoogste rechtscollege in Den Haag laten weten. De uitspraak stond oorspronkelijk voor vandaag, dinsdag 5 april 2016, gepland, aldus de Amigoe.

Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen op Curaçao. Hij was leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano. Kuwas kreeg eind augustus 2014 in eerste aanleg levenslang, ook nog voor twee andere moorden, namelijk op Lionel Arnaud in 2012 en Raikel Conception begin 2013. Het hof bevestigde dat vonnis later en zijn advocate Olga Saleh-Kostrzewski is namens hem hiertegen in cassatie gegaan.

Het Openbaar Ministerie heeft bovendien, anders dan wat onder anderen zijn raadsvrouwe bij alle behandelingen benadrukte, geen ongeoorloofde druk uitgeoefend of ontoelaatbare deals gesloten. Kuwas wordt beschouwd als meedogenloos en gewetenloos.

Statenleden Curaçao in 2012 niet conform de wet aangetreden

Bij aantreden huidige Statenleden is Landsverordening financiën politieke groeperingen niet toegepast


De Landsverordening financiën politieke groeperingen werd in 2012 bij het aantreden van de huidige Statenleden niet toegepast. Dit beaamt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais), zo bericht de Amigoe vanmiddag, dinsdag 5 april 2016.

De wet die het functioneren van politieke partijen regelt, stelt dat bij het indienen van hun geloofsbrieven Statenleden een verklaring moeten afgeven dat zij zich gedurende de verkiezingscampagne aan de wet hebben gehouden.

In artikel 19 van de Landsverordening financiën politieke groeperingen is opgenomen:

'Bij de geloofsbrief legt een als lid van de Staten gekozen verklaarde kandidaat aan de Staten over een door hem ondertekende schriftelijke verklaring dat hij tijdens de verkiezingscampagne niet in strijd heeft gehandeld met de bepalingen van deze landsverordening.'

De bepalingen hebben onder meer betrekking op het feit dat kandidaten een lijst moeten bijhouden van giften voor ten minste twee jaar, terwijl een persoon of bedrijf per jaar niet meer dan 25.000 gulden mag doneren aan dezelfde partij. Giften die boven deze waarden uitkomen moeten worden terugbetaald.


Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Prijzen brandstof stijgen aan de pomp

Gow2 liter benzine stijgt van Srd 4,45 naar Srd 4,68

Prijzen gebaseerd op wisselkoers van Srd 4,04 voor een Amerikaanse dollar

 
Een liter benzine bij Gow2 stijgt vanaf morgen in prijs van Srd 4,45 per liter naar Srd 4,68. Bij SOL is de prijs Srd 4,69. Daar kost een liter diesel aan de pomp Srd 4,23. Bij Gow2-pompen kost diesel nog Srd 4,05 per liter. Deze prijs zal binnenkort worden aangepast.

De prijs van brandstof is nog steeds gebaseerd op de wisselkoers van Srd 4,04 voor een Amerikaanse dollar. Starnieuws schrijft vandaag, dinsdag 5 april, te hebben vernomen, dat de nieuwe wisselkoers vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), nog niet gehanteerd wordt door het ministerie van Handel en Industrie bij het vaststellen van de prijzen.

De nieuwe pompprijzen zijn gebaseerd op de wereldmarktprijs, invoerrechten en de governement take. Indien de actuele wisselkoers gehanteerd zou worden, zouden de pompprijzen boven de Srd 5 per liter komen.

Melkcentrale verhoogt haar prijzen van melk

'Wij worden geconfronteerd met allerlei prijsverhogingen'


De Melkcentrale NV heeft vandaag, dinsdag 5 april 2016, bekendgemaakt dat met ingang van morgen de prijzen van haar producten zullen worden verhoogd. 'Het zal u niet zijn ontgaan dat prijzen van grondstoffen, energie en transport in de afgelopen periode aanzienlijk zijn gestegen vanwege de recentelijke herwaardering van de Surinaamse munt. Hierdoor worden wij geconfronteerd met prijsverhogingen van grond, hulp – en verpakkingskosten etc. tot op heden zijn deze kosten volledig door De Melkcentrale geabsorbeerd’, meldt het bedrijf in een persbericht.


'Vanwege onze verantwoordelijkheid naar de totale Surinaamse samenleving en ter stimulering en behoud van de melkveesector hebben wij als enige opkoper van rauwe melk besloten de verhoogde kosten in onze productprijzen te verdisconteren daar de opkoopprijs van rauwe melk vanaf 5 april ook is aangepast. Dientengevolge zijn wij helaas genoodzaakt om met ingang van 6 april 2016 een prijsaanpassing door te voeren voor diverse producten waarbij is getracht de prijzen betaalbaar te houden voor de samenleving. Wij vertrouwen op uw begrip en zien uit naar voortzetting van de prettige samenwerking’, aldus de Melkcentrale.

'Nu de Avondvierdaagse voorbij is'; Alphons Levens

Nu de Avondvierdaagse voorbij is


Zeg je tegen sommige mensen:
jullie moeten regelmatig bewegen
het hele jaar door
vier keren per week vijf kilometer…

Zeg je dit tegen hen,
heeft haast iedereen wan frak bezwaar:
geen tijd, te druk, …;
toch zijn het maar twintig kilometers bij elkaar.

Twintig kilometers in een redelijk tempo
worden niet eens vier uren wandelen bij elkaar!
Tijdens de Avondvierdaagse liepen zij maar liefst
zevenenveertig, viertiende kilometers bij elkaar.

En hoeveel dure uren gingen daarmee gepaard?

Alphons Levens,
4 april 2016.

Quality Group verwerpt beschuldigingen LVV-minister Algoe

'Wij betreuren het feit dat onze naam door het slijk wordt gehaald'


Het bedrijf Quality Group heeft in oktober 2015 de rapportage van de analyse van plantaarde, verricht door het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), ontvangen. Volgens Gregory Vrede, manager van het bedrijf, is er vanaf het initieel gesprek met het personeel van de afdeling Agro Hydrologie benadrukt wat de voornemens waren met het rapport.

Achteraf, na een aantal maanden, is in een schrijven vermeld wat de bevindingen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn over de promo van het bedrijf. Het bedrijf heeft terstond contact opgenomen met bovengenoemde afdeling, waar overeenstemming is bereikt om de formulering in hun promobericht te wijzigen van ‘goedgekeurd door LVV en CELOS’ naar ‘geanalyseerd door LVV en CELOS’, welke ook is gehandhaafd. Quality Group NV brengt plantmateriaal onder de naam ‘Q-zwarte aarde’ op de markt.

Minister Soerish Algoe echter heeft onlangs via de media duidelijk te kennen gegeven, dat LVV geen advies heeft uitgebracht, als zou het product goed zijn voor bepaalde gewassen. 'Het enige wat wij van LVV doen, is het maken van een analyse en daarna zeggen dat het product bijvoorbeeld vrij is van micro-organismen. Wij zeggen niet dat men aan de hand hiervan reclame moet maken', stelde de minister in een radio-interview. Volgens de minister is er ook nooit toestemming gegeven om de naam van het ministerie te gebruiken bij de promo van het product.

De Quality Group heeft volgens Vrede nimmer in haar promo geïndiceerd, dat LVV advies heeft uitgebracht of heeft aanbevolen voor welk gewas het product goed is. 'lndien anders, vernemen wij graag het bewijsmateriaal', stelt Vrede.

'Wij betreuren het feit dat onze naam door het slijk wordt gehaald, maar assumeren dat dit kan komen door gebrek aan interne afstemming op het ministerie. Quality Group N.V. acht dat middels compromis de plooien glad gestreken kunnen worden en vordert rehabilitatie af. Wij hebben moeite met hoe de minister de zaak geïmplementeerd heeft. Hij heeft verkondigd, dat wij aangeven dat het ministerie adviezen heeft uitgebracht. Dat hebben wij nimmer gedaan. Het enige wat wij hebben gedaan, is op de digitale advertenties opgenomen dat het product geanalyseerd is door LVV. Wij hebben het analyserapport. Ik weet niet wat er misleidend aan is. De minister moet zich neutraal opstellen. Hij geeft aan dat LVV niet heeft gezegd dat het product goed is, en laat het daar in het midden. Als iets niet goed is, is het slecht. Zo gaat het verhaal nu zijn eigen leven leiden. Hij moest invullen door te zeggen dat hij niet heeft gezegd dat het product goed of slecht is', aldus Vrede.

Volgens de brief van de waarnemend directeur van LVV, gericht aan de Quality Group, is in het verslag slechts de interpretatie van de resultaten van de analyses weergegeven. De resultaten van de analyses gelden alleen voor de zwarte aarde/humus waar het monster is afgenomen. Voor een andere hoeveelheid zwarte aarde/humus dienen weer bodemchemische analyses verricht te worden.

Belfort (ABOP): 'Geld van koersopdrijvende cambio's in beslag nemen'


Oud-bewindsman wil dat minister Hoefdraad cambio's hard aanpakt


Het ABOP-Assembleelid Edward Belfort wil dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zijn tanden laat zien en hard optreedt tegen alle koersopdrijvende cambio’s. Volgens de ABOP’er en oud-bewindsman van Justitie en Politie moeten harde maatregelen getroffen worden tegen de cambio’s, waardoor alle geldwisselaars, die hoger gaan dan de officiële bankkoers, gestopt worden en hun gelden in beslag worden genomen. 

'Waarom treft u geen maatregelen minister? Laat die tanden horen en de handel zien. U hebt genoeg middelen, maar hebt geen daadkracht. Alleen mooie verhaaltjes in het parlement komen vertellen', sprak een, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 5 april 2016, zeer verhitte Belfort gisteren in De Nationale Assemblee (DNA).

Hoefdraad stelde echter, dat de valutaveiling een aangelegenheid is van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het is volgens hem pas het begin van de veilingen en worden deze goed gevolgd. Hij verzekerde, dat de CBvS in staat zal zijn de juiste besluiten daarover te nemen.

'Er is geen nut dat er dollars steeds worden geveild, als de koers niet eens kan worden gestabiliseerd. Straks zijn de middelen bij de CBvS uitgeput en gaat de koers schrikbarend omhoog naar zelfs Srd 10. Wat gaat u doen? U bent de specialist', stelde Belfort over het besluit van de Centrale Bank van Suriname om de frequentie van de veilingen op te voeren. Gedacht wordt aan twee of drie keer per week of zelfs dagelijks. Hierdoor zal naar verwachting de kloof tussen de veilingkoers en de parallelkoers sneller worden gedicht, stelt de bank.

De politicus benadrukte ook, dat hij de eerste twee veilingen goed op de voet heeft gevolgd en duidelijk heeft gezien hoe weinig mensen aan bod zijn gekomen. Dit heeft volgens hem ervoor gezorgd dat een heleboel importeurs al gestopt zijn.

AKMOS-voorzitter Binda: 'Dollarisatie economie kan rust op valutamarkt terugbrengen'

'Momenteel vlucht een ieder al in de dollar, omdat de Srd ontwaard is'


Sham Binda, voorzitter van AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), zal bij een ’Kenniskring’-bijeenkomst vanavond, dinsdag 5 april 2016, het concept van dollarisatie als mogelijke oplossing voor het valutaprobleem in Suriname aandragen. De actuele financiële situatie in het land zal nader bekeken worden en ook het effect van de valutaveiling op deze situatie. 'We zitten in een vertrouwenscrisis. Er is geen vertrouwen meer in de Surinaamse munt, reden waarom het voorstel van een complete dollarisatie van de economie op tafel wordt gelegd', zegt Binda in het Dagblad Suriname. 

Dollarisatie betekent volgens hem niet, dat Suriname in een monetaire unie moet gaan zitten met een ander land. Het is ook niet zo, dat het land afhankelijk zal worden van de VS. Binda benadrukt dat het hier een voorstel naar de samenleving toe betreft in de hoop dat de discussie omtrent deze optie op gang wordt gebracht. Zowel de voordelen als de nadelen van dollarisatie zullen belicht worden.

Binda meent dat het belangrijkste voordeel van dollarisatie is, dat het toepassen van dollarisatie de rust op de markt terug kan brengen. Dit geldt ook met betrekking tot de arbeidsprocessen.

'Momenteel vlucht een ieder al in de dollar, omdat de Srd ontwaard is. Nu al wordt de Srd niet eens binnen de CARICOM geaccepteerd. Met de dollar zal er geen sprake meer zijn van devaluatie en koersverschillen. Je krijgt hooguit appreciatie en depreciatie naar bijvoorbeeld de Euro toe.'

Een groot deel van de Surinaamse economie is volgens Binda in feite al gedollariseerd. De essentie van de discussie omtrent dollarisatie zal volgens hem zijn om een alternatief aan te dragen om uiteindelijk weer tot een gezonde economie te komen. Het zal gepaard moeten gaan met een pakket aan maatregelen dat moet worden uitgevoerd, wil de dollarisatie succes hebben. De Srd komt volgens Binda met de dollarisatie niet te vervallen, maar zal wel op de achtergrond geduwd en overheerst worden door de Amerikaanse dollar. De Srd zal de status van een secundaire munt krijgen.

De belangrijkste vraag die gesteld moet worden bij het bekijken van de dollarisatie-optie is volgens de AKMOS-voorzitter, wat wil de samenleving? Binda concludeert dat ‘als iedereen op jacht is naar dollars, dat wil zeggen dat de samenleving dollars wil’.

Chauffeurs Albina-taxi's lijken zich gedwee neer te leggen bij nieuwe standplaats Drambrandersgracht

Reizigers weten de weg al te vinden naar nieuwe standplaats


Het grootste deel van de taxihouders die de route Paramaribo-Albina onderhouden is sinds gisteren te vinden op de nieuwe standplaats aan de Drambrandersgracht in Paramaribo. De oude parkeerplaats aan de Waterkant staat momenteel leeg, door een barricade met betonnen blokken door de overheid. Delen van de groep proberen toch nog langs Waterkant te staan, maar staan niet midden op de weg, zoals afgelopen zaterdag en zondag het geval was, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 5 april 2016.

De parkeerruimte aan de Drambrandersgracht was gisteren al vol, ondanks dat niet alle taxi’s daar aanwezig waren. De chauffeurs zijn volgens taxihouder Jerry Mathoerin nog niet tevreden, maar gaan mee met de ordening.  

'Wij hebben met de districtscommissaris en de minister gesproken. Het is niet in goede aarde gevallen, dat men een dag vóór de afgesproken dag de plek barricadeerde. Men verwachtte dat wij chaos zouden creëren. Wij zijn negatief genoeg in het nieuws gekomen. Wij wilden de tafels dus zelf keren. We zijn nu hier. Het werk hier is niet geweldig, maar we gaan ons aanpassen. Voor de eerste dag is het aardig gelukt. Gaandeweg zullen wij met de medewerking van de dc en de minister zaken beter regelen.'


De taxihouders verzoeken de gemeenschap en de autoriteiten om de nieuwe standplaats te helpen promoten, zodat de klanten niet meer richting Waterkant gaan, maar op de hoogte zijn van de nieuwe standplaats van de taxihouders. 'Klanten zijn gisteren inderdaad richting Waterkant gestapt. Wij dachten dat de mensen niet hier naar toe zouden komen, maar door communicatie merken wij wel dat de klantenstroom redelijk is', merkt Mathoerin op.
Er zijn vooralsnog twee personen aan de Drambrandersgracht geweest om de behoefte aan een eetstand te screenen. Een van hen is al gestart met de verkoop van voeding en drank. De bestuurders zelf vinden dat er een eetstand aanwezig moet zijn.

De taxihouders zijn, zoals de andere taxihouders in Suriname, niet vergunningplichtig. Zij betalen ook geen belasting. Voor de ordening van deze sector zijn verschillende regeringen bezig geweest met een Taxiwet, die in beginsel nooit verder dan een concept is gekomen. 'Als die regeling er niet is, kun je niet zomaar belasting betalen. Deng mang moes sabi gi sang deng pai a belasting. De minister heeft ons beloofd dat er binnenkort een taxiwet zal komen, waarbij vergunningen verstrekt zullen worden. Wij wachten daarop. Wij gaan voor vooruitgang en verordening en hier zullen wij zeker aan meewerken', aldus Mathoerin.

Overigens vertoont het verkeer aan de Waterkant nog steeds stremmingen, ondanks dat de Albina-taxi's er niet meer zijn. De taxihouders van Albina gaven al eerder aan dat zij niet de oorzaak zijn van verkeerstremmingen langs de Waterkant. Volgens ontstaat de stremming meer bij de Centrale Markt en bij de zijwegen van de Centrale Markt.
Andere ondernemers in de buurt merkten de verandering in de buurt wel op. Volgens hen ziet de plek er rustiger uit dan voorheen en dat stemt hen goed.

Wisselkoers na 3e valutaveiling CBvS met 13 Srd-cent gestegen naar Srd 5,28 voor Amerikaanse dollar

CBvS: 'Groot deel valutamarkt gedomineerd door onbevoegden en duistere handelaren'


De wisselkoers is vandaag, dinsdag 5 april 2016, na de derde valutaveiling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), fors gestegen naar Srd 5,28 voor een Amerikaanse dollar. De koers is met 13 cent de lucht in gegaan. De vraag naar Amerikaanse dollars is veel hoger dan het aanbod. Veel banken hebben hoog geboden namens hun cliënten, omdat er slechts 1,5 miljoen Amerikaanse dollar geveild werd.

De CBvS heeft de strategie van de veilingen gewijzigd. De bank wil meerdere veilingen in een week gaan houden. Volgens deskundigen, die de bank geraadpleegd heeft, zal bij meerdere veilingen in een week of zelfs dagelijks de kloof tussen de officiële- en de parallelkoers sneller gedicht worden.

De koers op straat is op dit moment rond de Srd 5,60 voor een Amerikaanse dollar. Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat veel mensen hun geld nog vasthouden, omdat ze verwachten dat ze hun vreemde valuta voor hogere bedragen kunnen verkopen.

De CBvS stelde in een verklaring gisteren, dat een groot deel van de valutamarkt gedomineerd wordt door onbevoegden en duistere handelaren. Ook de aankoop en verkoop van vreemde valuta in supermarkten en andere bedrijven, of gewoon in de straten van Paramaribo, zijn de boosdoeners.

Ulriek Aron eindelijk opgenomen in fotogalerij oud-voorzitters Assemblee

'Aan deze rij foto's ontbrak er één, vandaag corrigeren wij dat, want de historie is de historie'

(Bron foto: De Nationale Assemblee)
 Ulrich ‘Riek’ Aron is eindelijk opgenomen in de fotogalerij van oud-voorzitters van het parlement in het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA). Zijn foto werd gisteren door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en oud-Assembleelid Anton Paal (PALU) toegevoegd aan het rijtje van voorzitters, zo berichten de Ware Tijd en de website van het parlement vandaag, dinsdag 5 april 2016.

'Aan deze rij foto's ontbrak er één. Het is lang een discussiepunt geweest in Suriname, tot het moment in de vorige regeerperiode, waarbij wij in feite kamerbreed vonden dat er hieraan een eind moet komen. Vandaag corrigeren wij dat, want de historie is de historie', zei Geerlings-Simons bij de onthulling.

De heer Aron werd 15 januari 1985 benoemd in deze functie en heeft aangezeten tot en met 13 december 1987. De samenstelling van De Nationale Assemblee zag er toen als volgt uit: Militair Gezag (14 leden) waarvan de heer Aron deel uitmaakte, Vakbeweging (11 leden) en Bedrijfsleven (6 leden). De heer Aron heeft samen met de heer Paal en anderen gewerkt aan de Grondwet, die op 31 maart 1987 af was, de Wet Politieke Partijen, de Wet Identificatie en enkele Decreten.

Geerlings-Simons onderstreepte dat het parlement - onder leiding van Aron - erg belangrijk werk heeft verricht. De voorbereidingen voor implementatie van de Surinaamse Grondwet zijn door dit parlement gedaan, maar ook andere wetten - die nu nog worden gebruikt - zijn door dit parlement gemaakt.

'Niets komt voor zijn tijd', reageerde Aron op de toevoeging van zijn foto aan de fotogalerij van parlementsvoorzitters in het DNA-gebouw. Het moest hem weliswaar van het hart, zo schrijft de Ware Tijd, dat het toenmalige parlement flinke tegenstand heeft gehad van 'krachten die niet geloofden dat wij die 27 maanden serieus zouden werken aan het maken van de Grondwet'.

Aron ziet de handeling van het huidige parlement als erkenning van het werk dat door het toenmalige parlement is verzet. In de rij van voorzitters is zijn foto nu te vinden tussen die van de toenmalige voorzitters Emile Wijntuin en Marijke Djwalapersad.

Bezorgdheid bij Tarnadi (NDP) over vertrek Nederlandse dijkenbouwer MNO Vervat uit Coronie

MNO Vervat werkt aan dijkenbouw en bouw pompgemaal

Voor financiering dijkenbouw wil minister Hoefdraad lening afsluiten bij ABN Amro


Assembleelid Remie Tarnadi (NDP) gisteravond in De Nationale Assemblee bezorgd te zijn over wat er zal gebeuren als de regentijd aanbreekt, omdat het Nederlandse bedrijf MNO Vervat, die bezig was met de bouw van dijken in Coronie, aan het vertrekken is, terwijl het pompgemaal nog niet afgebouwd is. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 5 april 2016.

Tarnadi speelde tijdens een interruptie in op deze kwestie.

Asiskumar Gajadien (VHP) zei in een reactie, dat er claims komen van MNO Vervat. Er is een contract getekend voor 20 miljoen euro. Er is volgens hem al een claim van ruim 400.000 euro. Het Assembleelid zei verder, dat deze schulden niet worden geregistreerd door het Bureau voor de Staatsschuld. Er vindt volgens hem kapitaalvernietiging plaats. De pompen kunnen niet worden geïnstalleerd.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën deelde mee, dat hij bezig is een lening af te sluiten bij ABN Amro voor financiering van de bouw van de dijken. Er wordt nog onderhandeld hierover. Hoefdraad zei dat zodra de lening gesloten is, een bekendmaking volgt. Hij merkte op dat dit een voorbeeld is van leningen die de regering zal sluiten.

Clarence Seedorf verwerpt beschuldigingen in 'Panama Papers'

'Het artikel in Trouw lijkt iets te insinueren dat er niet is'


Clarence Seedorf is naar eigen zeggen niet betrokken bij illegale praktijken die worden genoemd in de 'Panama Papers'. Seedorfs woordvoerster heeft dat vandaag, dinsdag 5 april 2016, laten weten aan de NOS, zo bericht onder andere de Telegraaf.

Trouw en het FD (Financieele Dagblad) berichten vandaag, dat honderden Nederlanders worden genoemd in de stukken, onder wie de oud-voetballer.


Trouw schrijft over een sponsorcontract dat hij sloot voor een motorraceteam. Sponsor was een Italiaanse juwelier. De deal leverde het team van Seedorf 640.000 euro op. Het contract werd daarna een aantal malen verkocht via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden en uiteindelijk werd het 3 miljoen euro waard.

'Het artikel lijkt iets te insinueren dat er niet is', aldus Seedorfs woordvoerster. 'Seedorf heeft zijn eigen geld geïnvesteerd in het team en heeft er zelfs geld op verloren. Van enige illegale deals of contracten is Seedorf niet op de hoogte.'

Seedorfs woordvoerster laat verder weten, dat inderdaad een deal ter waarde van 640.000 euro is gesloten. 'Maar, mevrouw Lopez (de administratief beheerder van Seedorf Motorcycling) is er niet van op de hoogte dat dat contract werd doorverkocht. Ze wist niet dat het zelfs maar mogelijk is om zulke contracten door te verkopen.'

'We zijn erg verrast door dit verhaal. Het heeft er de schijn van dat mensen Seedorf Motorcycling hebben willen gebruiken voor illegale praktijken.' Seedorfs woordvoerster voegt eraan toe, dat ze gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd.

In Trouw staat vanochtend dat Seedorf 'ondanks herhaalde verzoeken' onbereikbaar was voor commentaar. Seedorf spreekt dat echter via zijn woordvoerster tegen. 'Het lijkt erop dat iemand een verhaal heeft willen maken, want we zijn maar één keer benaderd en hebben geantwoord, in tegenstelling tot wat vermeld staat in het artikel.'

Grote hoeveelheden ED-kaarten op straat beland op Curaçao

Kaarten per ongeluk op straat terechtgekomen


Bij de Curaçao Tourist Board (CTB) is per ongeluk een grote hoeveelheid ED-kaarten (Embarkation and Disembarkation) op straat beland, met data van passagiers die op het eiland arriveren en/of van het eiland vertrekken. 

In een persverklaring laat CTB weten, dat de bewuste kaarten per ongeluk op straat zijn beland, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 5 april 2016. Foto's van de kaarten zijn op Facebook gepubliceerd.

De CTB werkt al jaren samen met Van Rumpt Recycling, een bedrijf dat de kaarten versnippert en recyclet.

Lees hier meer van dit bericht.

Tegenslag constructie 2e megapier op Curaçao door aanwezigheid beschermde koraalsoorten

Minister Rhuggenaath ziet twee opties: koralen verplaatsen of onderwaterpark bouwen


Op en rond de plaats van constructie waar de tweede megapier moet komen, zijn beschermde koraalsoorten aangetroffen. Dat zegt minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling vandaag, dinsdag 5 april 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Onderzoek door de Curaçao Port Authority (CPA) heeft dit aangewezen. Het rapport van dit onderzoek ligt al een aantal weken bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur die op korte termijn aanbevelingen moest doen hoe het project nu het beste - hierbij rekening houdend met alle elementen - voortgezet kan worden.

Volgens Rhuggenaath zijn door het ministerie van Gezondheid afgelopen woensdag twee opties gegeven die verdere bouw van de megapier mogelijk maken: het elders beplanten van de koralen en/of het bouwen van een onderwaterpark waarbij de koralen conform de wet beschermd zullen worden. De voorkeur gaat op dit moment uit naar een onderwaterpark, zo geeft de minister van Economische Ontwikkeling te kennen.

Klik hier voor het volledig artikel.
 

Brunswijk (ABOP): 'Als president geen afstand van de macht wil doen, moet het volk dat eisen'

'Wat niet in het straatje van de NDP past, wordt van tafel geveegd'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, roept president Desi  Bouterse op zijn mandaat terug te geven aan het volk. 'Als de president geen afstand van de macht wil doen, moet het volk dat eisen', aldus Brunswijk, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 5 april 2016.

'Het volk zou uit zich zelf op straat moeten komen.' Volgens de politicus beschikt de regering nog steeds niet over een uitgewerkt plan om het toenemende aantal problemen op te lossen. 'Als je geen antwoord hebt, druk je het land in een bepaalde hoek.'

De valutaveilingen hebben volgens Brunswijk niets veranderd op het koersfront. Verder werpt hij op dat ondernemers, ook hijzelf, nergens Amerikaanse dollars tegen de geldende koers van Srd 5,15 kunnen kopen. Hij zegt dat er onder het mom van een valutaveiling opnieuw is gedevalueerd. Omdat, de NDP de meerderheid in het parlement heeft, komen volksvertegenwoordigers van de oppositie er nauwelijks aan toe voor het volksbelang op te komen. Immers, wat niet in het straatje van de NDP past, wordt van tafel geveegd, aldus Brunswijk.

Brunswijk had gehoopt, dat het beter zou gaan met het land en dat de situatie van een op hol geslagen koers en ongecontroleerde prijsverhogingen zich probleemloos zouden herstellen

Haven Paramaribo verwelkomt weer een passagiersschip

Noors cruiseschip met 90 passagiers slechts een dag in Suriname...


Het cruiseschip MS Serenissima van het Noorse Serenissima Cruises, varend onder de vlag van Saint Vincent & the Grenadines en met Kingstown als thuishaven, zal vanmiddag, dinsdag 5 april 2016, rond vier uur aanmeren in de haven van Paramaribo. Suriname is een van de landen die het schip, met 90 passagiers aan boord en 50 bemanningsleden, aandoet.

METS Travel & Tours zal de passagiers, die amper een dag in Paramaribo zullen verblijven, rondleiden. Vinesh Barhoe van METS Travel & Tours zegt vandaag op Starnieuws, dat de toeristen een culturele avond in het vooruitzicht hebben en een tour door het centrum van Paramaribo.

Met het binnenhalen van de MV Serenissima hoopt METS Travel & Tours meerdere cruiseschepen naar Suriname te halen.

De MV Serenissima vertrekt morgenmiddag om vier uur weer en zet dan koers richting Frans-Guyana.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Voor berekenen staatsschuld wordt koers van Srd 5,35 gehanteerd en niet huidige koers van Srd 5,15

Minister Hoefdraad: 'Staatsschuld wordt berekend op basis van het bbp'Voor het berekenen van de staatsschuld wordt de wisselkoers van Srd 3,35 voor de Amerikaanse dollar gehanteerd. Op kritieken uit de oppositie, dat de koers van Srd 5,15 zou moeten gelden, antwoordde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, dat hiervoor wettelijke beperkingen zijn. Het laatste bruto binnenlands product (bbp) berekend door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is van 2014. Het bbp van afgelopen jaar wordt pas in augustus van dit jaar bekend.

Hoefdraad zei, dat om de schuld te berekenen het bbp nodig is. Nagegaan moet worden hoe het bbp eerder kan worden vastgesteld, maar nu zijn de mogelijkheden niet aanwezig bij het ABS of het Planbureau. De Surinaamse munt is op 18 november vorig jaar officieel gedevalueerd naar Srd 4,04.

Door de valutaveiling is de actuele koers op Srd 5,15 voor de Amerikaanse dollar. De totale staatsschuld is per 31 januari van dit jaar volgens het Bureau voor de Staatsschuld 2.324,8 miljoen Amerikaanse dollar. Door de wisselkoers van Srd 3,35 te hanteren bedraagt de schuld Srd 7.788 miljoen. Door synchronisatie van de definitie voor staatsschuld naar internationale normen, zal de leenruimte van Srd 2.5 miljard springen naar Srd 3.9 miljard tegen dus de koers van Srd 3,35.

Parlementslid Asiskumar Gajadien (VHP) zei, dat de VHP-fractie zich zou kunnen vinden in de wet als de huidige koers gehanteerd zou worden voor de berekening van de staatsschuld. Dit is nu niet het geval, waardoor een vertekend beeld wordt gegeven van de situatie. Minister Hoefdraad bleef erbij dat de wet de ruimte niet biedt, omdat de schuld berekend wordt op basis van het bbp.


Cijfers gepresenteerd  door minister Hoefdraad in De Nationale Assemblee:

Visser schiet met jachtweer op twee andere vissers te Tapoeripa, Nickerie

Politie onderzoekt of geweer per ongeluk afging of dat sprake is van opzet


Na gevist te hebben afgelopen zaterdag te Tapoeripa in het district Nickerie, verlieten twee van de drie vissers hun boot waarna de derde visser verder zou varen naar Wageningen. Toen de twee andere mannen uitgestapt waren, haalde de man, die in de boot was, een jachtgeweer te voorschijn om hen te tonen. Het geweer ging echter af en de twee mannen werden geraakt, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 5 april 2016.

Regiocommandant West van het Korps Politie Suriname, Wiedjaikoemar Oedit, bevestigt dit voorval tegenover Starnieuws. Hij zegt, dat de schutter hangende het onderzoek in verzekering gesteld is. Hij bezat het jachtgeweer illegaal.

Uit het politieonderzoek zal moeten blijken of het geweer per ongeluk afging of dat er sprake is geweest van opzet.

Een van de mannen is in het ziekenhuis opgenomen. Hij werd in het gezicht geraakt, terwijl het andere slachtoffer in de linkerschouder werd verwond.

Bee (ABOP): 'Het volk zal geen verhoogde stroomtarieven kunnen betalen'

IMF zou in kader 'aanpassingsprogramma' verhoging stroomtarieven eisen

 
Het ABOP-Assembleelid Marinus Bee stelde gisteren in De Nationale Assemblee aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vragen over verhogingen van elektriciteitstarieven. Hij zei begrepen te hebben, dat dit een van de eisen is van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met wie de regering in onderhandeling is over een aanpassingsprogramma, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 5 april 2016.

Bee zei ook gehoord te hebben, dat de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) de powerplant van Staatsolie gaat overnemen voor 120 miljoen Amerikaanse dollar.

Hoefdraad zei in een reactie, dat het leek alsof het Assembleelid aanwezig is geweest bij de technische discussies die gevoerd zijn over de stroomtarieven. Hier zat ook minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bij. Hoefdraad deelde mee dat afgelopen weekend zware discussies zijn gevoerd. Het ging om technische zaken, waarover nog geen besluiten zijn genomen.

Hoefdraad zei verder, dat verschillende opties bekeken zijn over de energietarieven. Er moeten nog voorstellen worden gedaan aan de president en daarna zullen ze besproken worden in de Raad van Ministers.

Bee beweerde, dat het volk geen verhoogde tarieven zal kunnen betalen. In De Nationale Assemblee was eerder gevraagd om de tweede verhoging aan te houden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op, dat grootverbruikers zullen moeten betalen, maar niet arme mensen.

St. Vincentius Ziekenhuis wil zes oud-personeelsleden SEH ontslaan

Bondsvoorzitter: 'Er is geen reden voor ontslag, alle ziekenhuizen kampen met personeelstekort'


Het S. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) heeft het ministerie van Arbeid onlangs om toestemming gevraagd om zes personeelsleden af te vloeien. Het ging in eerste instantie om zeven personen die toen werkzaam waren bij de Spoedeisende Hulp (SEH), maar één van hen heeft inmiddels zelf ontslag genomen, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 5 april 2016.

De bond, onder leiding van Freddy Brug, is tegen het besluit van het SVZ. De bond en de ziekenhuisleiding hebben vrijdag om de tafel gezeten met de ontslagcommissie. Beide partijen hebben de gelegenheid gehad om hun standpunt te beargumenteren. Het is de bedoeling dat de commissie binnen een maand reageert.

De bondsvoorzitter zegt dat het een heel moeilijke tijd is om aan een baan te komen. Hij vindt dat er geen reden is om het zestal weg te sturen, aangezien alle ziekenhuizen te kampen hebben met personeelstekort. De mensen zijn bereid om opgeleid te worden, zodat ze op een andere afdeling te werk kunnen worden gesteld.

Ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori had in eerder gezegd, dat het ontslag een bezuinigingsmaatregel is die het ziekenhuis doorvoert. Er is geen geld om nog langer het salaris van deze personeelsleden betalen.

Brug zegt dat enkele jaren geleden een afdeling SEH is opgericht en de mensen toen in dienst zijn genomen door het ziekenhuis. De mensen kunnen dus niet bedankt worden, omdat de afdeling is gesloten. Ze zijn immers in dienst van het ziekenhuis, omdat ze ook voor de instelling werkten.

Jogi (VHP): 'Op basis van huidige koers van Srd 5,15 heeft Suriname schuld van Srd 10 miljard'

Schuld in 2010 bedroeg Srd 3.3 miljard

'Daarom zijn wij huiverig om regering meer leenruimte te geven, U kunt niet omgaan met geld'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi heeft uitgerekend dat de huidige schuld van Suriname totaal Srd 10 miljard is op basis van de huidige koers van Srd 5,15 voor een Amerikaanse dollar. In 2010 was de schuld nog ongeveer Srd 3.3 miljard. Jogi vroeg de regering gisteravond bij de behandeling van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, wat er met het geld is gebeurd. Hij voerde aan dat veel is verspild. 'Daarom zijn wij huiverig om deze regering meer leenruimte te geven. U kunt niet omgaan met geld.'
 
Jogi vindt dat op basis van de ervaring met een NDP-regering er weinig geloof is, dat de regering door de leenruimte die er ontstaat, de middelen zal inzetten voor productie en groei van de economie. Hij twijfelt of de regering armoede kan bestrijden en de werkgelegenheid kan  laten toenemen. Hij haalde aan dat er zoveel beloften zijn gedaan aan het volk en dat er zoveel geld is uitgegeven, maar de dingen zijn niet gerealiseerd.

'De regering moet de tering naar de nering zetten. Met wat er is, daarmee moet geregeerd worden. De wijziging van de wet gaat het volk geen voorspoed bieden. De wijziging van de wet zal het volk erger wurgen. Het volk is al in een wurggreep', betoogde Jogi, zo schrijft Starnieuws vanochtend, dinsdag 5 april 2016.

Door de definitie te wijzigen, wordt extra leenruimte gecreëerd. Jogi benadrukte, dat het geld ook terugbetaald moet worden. Minister Gillmore Hoefdraad zei, dat de regering het geld niet voor consumptie zal lenen en dat het geld dat geleend zal worden, ook kan worden terugbetaald.

Hij haalde weer aan, dat over zes maanden de inkomsten zullen toenemen, omdat de Merian goudmijn van Surgold/Newmont in het oosten van het land dan zal produceren. De raffinaderij van Staatsolie draait dan eveneens op volle toeren, terwijl ook een overeenkomst wordt gesloten met IAmGold.

En weer blijkt, dat de regering zich blindstaart en gokt op inkomsten uit de goud- en oliesector, sectoren die onderhevig zijn aan fluctuerende en dus onzekere wereldmarktprijzen voor olie en goud.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Meer leenruimte voor regering met dank aan coalitie

Assemblee neemt zonder steun oppositie wijziging Wet op de Staatsschuld aan


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteravond in De Nationale Assemblee met ondersteuning van de coalitie meer leenruimte gekregen door het aannemen van de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS waren tegen verruiming van de leenruimte. Zij stelden zich op het standpunt, dat hiermee de regering een blanco cheque krijgt om leningen aan te gaan. Dit zou volgens hen de situatie voor het volk erger maken. 

Toen het op stemming aankwam waren slechts acht oppositieleden van alle vier fracties aanwezig. Geen enkele fractieleider van de oppositie was in de zaal, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 5 april 2016. De wetswijziging werd aangenomen met 29 stemmen vóór en 8 tegen.

Op basis van cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld (zie onderaan), gepresenteerd door Hoefdraad, is op basis van de oude wet Srd 2.5 miljard ruimte om te lenen. Bij wetswijziging wordt de leenruimte ruim Srd 3.9 miljard. Deze extra ruimte is ontstaan door de definitie van staatsschuld in overeenstemming te brengen met wat internationaal gangbaar is. Het leenplafond van 60% is niet verruimd. De wijze waarop de staatsschuld geboekt wordt, is voldoende voor de toename van de leenruimte met SRD 1,4 miljard.

Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) zei dat met de wetswijziging juist extra verlichting voor het volk wordt gecreëerd. Door de precaire situatie is het nodig dat er geïnvesteerd wordt in de productiesector, terwijl de sociaal zwakkeren worden ondersteund. Hij haalde aan dat er geen balken op de weg van de regering geplaatst moeten worden om in deze moeilijke tijd de situatie te verergeren.

De oppositionele fracties wilden weten om welke leningen het gaat en tegen welke voorwaarden. Hoefdraad zei hierop, dat De Nationale Assemblee tijdig zal worden ingelicht. Het is niet gebruikelijk om bedragen en voorwaarden te noemen, terwijl er nog onderhandeld wordt over de leningen.

De minister beloofde, dat uiterst zuinig zal worden omgesprongen met de staatsmiddelen. Leningen die zullen worden aangegaan, gaan in de productieve sfeer worden gebruikt. Hij noemde onder andere infrastructuur, landbouw en vergroten van de werkgelegenheid.

Clarence Seedorf genoemd in zogenoemde 'Panama Papers'

Honderden Nederlanders worden genoemd in gelekte documenten 'Panama Papers'


Oud-voetbalinternational Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die in het journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontduiking worden genoemd. In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers voor. Dat maakten Trouw en het Financieele Dagblad afgelopen nacht bekend, zo bericht vanochtend, dinsdag 5 april 2016, onder andere de Telegraaf.

Trouw, één van de Nederlandse kranten die in de gelekte documenten dook, publiceerde de eerste lichting van Nederlandse namen uit de Panama Papers.

Seedorf komt via de sponsorrechten van zijn voormalige raceteam Seedorf Racing voor in de documenten.

Uit Trouw:
Is Clarence Seedorf het slachtoffer van de broers Dick en Iwan Postel, die veel geld verdienen aan het doorverkopen van zijn rechten, vraagt Trouw zich af? Of deelt de oud-voetballer in het geld dat weggezet wordt in een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden?

Het draait allemaal om sponsorrechten van Seedorfs voormalige motorraceteam. Dat richt hij op in 2003, en kort daarna koopt ook de bevriende Braziliaanse voetballer Roberto Carlos zich in. De twee kennen elkaar nog uit de tijd dat ze beiden uitkwamen voor Real Madrid, eind jaren negentig. Seedorf Racing doet tussen 2003 en 2007 mee aan het wereldkampioenschap motorracen in de 125cc-klasse.

In 2005 dient de Italiaanse juweliersketen Morellato zich aan als sponsor van het raceteam. Morellato vraagt daarbij om de gebruikelijke zaken: een sticker op de motoren van het team, exclusief gebruik van fotomateriaal en het opdraven van coureurs en eigenaren Seedorf en Roberto Carlos bij nader te bepalen evenementen. Zo staat Seedorf met de coureurs Alvaro Bautista en Aleix Espargaró op een foto uit 2005 van de opening van een Morellato-winkel in Milaan.

Dit alles levert het team van Seedorf € 640.000 op, zo blijkt uit de gegevens van Mossack Fonseca. Maar het contract is niet direct gesloten tussen het team en Morellato. Op 7 januari 2005 sluit Seedorf Racing een contract met Image Building Ltd, een bedrijf dat amper een week daarvoor is opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Image Building betaalt € 640.000 voor de sponsorrechten, en noemt in het contract Morellato als uiteindelijke sponsor.


Het contract wordt vervolgens in twee delen door Image Building doorverkocht. Allereerst gaan alle verplichtingen van de motorcoureurs voor 1 miljoen euro over naar een Nederlands bedrijf, Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Dit bedrijf, dat op naam staat van KLM-piloot Dick Postel, treedt volgens het contract op als belangenbehartiger van het Italiaanse Morellato.

Drie dagen later worden ook de overige delen van het contract overgedragen aan GPSIH. Nu gaat het om onder andere de evenementen waarbij Seedorf en Roberto Carlos aanwezig zullen zijn en foto's waarop zij bepaalde juwelen en/of horloges van Morellato dragen. Kosten hiervoor: twee miljoen euro. Uiteindelijk betaalt Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkomt.


Ook leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm zouden gebruik hebben gemaakt van offshoreconstructies, net als Mexx-oprichter Rattan Chadha en John Bredenkamp. Deze Nederlandse ondernemer staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten vanwege illegale wapenhandel met Zimbabwe.

De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de zondag uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.

Onderzoeksteam Panama Papers
Het onderzoek naar de Panama Papers is gezamenlijk uitgevoerd door Trouw en Het Financieele Dagblad. Het team bestaat uit economieredacteur Jan Kleinnijenhuis (Trouw), onderzoeksjournalist Karlijn Kuijpers (bij Trouw gedetacheerd door onderzoeksbureau Somo), onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom (FD) en datajournalist Gaby de Groot (FD). Op PanamaPapers.nl staan alle artikelen van het Nederlandse onderzoeksteam en enkele verhalen die door buitenlandse media als de Süddeutsche Zeitung, de BBC, Le Monde en De Tijd zijn gepubliceerd. 

Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten, die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. Trouw en het FD ontvangen geldelijke ondersteuning van het Center for Public Integrity/ICIJ voor hun onderzoek naar de Panama Papers.

Bewoners inheems dorp Maho in verzet tegen ontsluitingsweg naar marrondorp Maho

'Ontsluiting marrondorp moet niet ten koste gaan van inheems dorp Maho'

Ligorie en Astrid Toenae van het inheemse Maho (Bron foto: Jason Leysner/de Ware Tijd)

Districtscommissaris: 'De mensen zijn gewoon racistisch bezig, ze zeggen dat marrons het gebied zullen occuperen' - 'Inheemse Maho telt slechts 15 mensen, rest is import van andere dorpen en van Albina.'


Inwoners van het inheemse dorp Maho in Saramacca verzetten zich tegen de aanleg van een weg die het marrondorp Maho moet ontsluiten. Zij vinden, dat de weg door inheems gebied loopt en vrezen dat anderen grond zullen aanvragen. Dat zeggen Astrid Toenae en Alwin Ligorie maandag 4 april 2016 in de Ware Tijd. 

Toenae noemt zich dorpshoofd van Maho. 'We willen juist dat ons gebied wordt beschermd en nu worden we hiermee geconfronteerd.' Zij wijst erop dat sinds december 2009 bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens een zaak loopt tegen de Staat wegens gronduitgifte en zandafgravingen in het gebied.
Het dorpshoofd wil dat de overheid geen beheersdaden uitvoert in en rondom het dorp, alvorens de rechter een uitspraak heeft gedaan.

Toenae heeft begrip voor de wens tot ontsluiting van het marrondorp Maho, maar dat moet niet gaan ten koste van het inheemse dorp Maho. De weg kan buiten het gebied aangelegd worden. Het marrondorp, dat aan de Saramaccarivier ligt, is slechts per boot te bereiken. 'De overheid gaat zeggen dat we tegen ontwikkeling zijn, maar behoud van natuur is ook ontwikkeling', zegt ze.

Districtscommissaris Laksmienarain Doebay van Saramacca zegt, dat slechts enkele mensen tegen de aanleg van de weg zijn. De weg komt volgens hem niet in het gebied dat door Maho wordt geclaimd. 'De mensen zijn gewoon racistisch bezig. Ze zeggen dat de marrons het gebied zullen occuperen' , zegt Doebay. Hij wijst erop, dat het inheemse Maho slechts vijftien mensen telt. 'De rest is import van andere dorpen en van Albina.'

De commissaris erkent Toenae niet als dorpshoofd, omdat ze niet wordt gedragen. Dat kan hij niet zeggen van Ronald Janomo die volgens hem nooit persoonlijke problemen aankaart, maar zijn best doet om daadwerkelijk het dorp te ontwikkelen. Het startsein voor aanleg van de weg is donderdag gegeven.

Guillermo Samson: 'De valutaveiling gaat niet werken, de koers zal veel hoger worden'

‘IMF, de straf die Suriname zal krijgen vanwege niet prudent beleid’ 

'Er bestaat geen wereldcrisis'


‘De valutaveiling gaat niet werken. De koers zal veel hoger worden. De valutaveiling zal beëindigen, en willen of niet, zal men toch richting het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten gaan. De staat heeft geen geld meer. Ook is er geen plan meer om zaken recht te trekken.’ Dit zegt econoom en jurist Guillermo Samson maandag 4 april 2016 in het Dagblad Suriname, in reactie op de steeds stijgende zwarte marktkoers van de Amerikaanse dollar. 

De koers gaat volgens Samson steeds meer omhoog omdat er ten eerste geen vertrouwen meer is in de nationale munteenheid. Er is daarnaast geen vertrouwen meer in deze regering.

'Men zegt dat de regering weg moet, maar de grote vraag is, wat is het alternatief? Je kunt ook zeggen dat alles wat komt beter zal zijn', stelt Samson. 'De regering heeft verder geen integraal plan om structureel zaken aan te pakken. Ten slotte kijkt de regering alleen maar naar de koers, en denkt niet binnen een integraal plan hoe de extra deviezen die over de balk zijn gegooid, terug kunnen worden verdiend.'

'Er is een oplossing, het geld dat gestolen is moet terug gestort worden. Dit is een oplossing op korte termijn. Alle andere maatregelen op korte termijn brengen ons richting boven de Srd 10 voor de Amerikaanse dollar', aldus Samson. Met gestolen geld bedoelt Samson het geld dat via corruptie uit de Surinaamse economie is verdampt. Ingenieur Richard Kalloe heeft onlangs een vergelijking gemaakt tussen de staatsinkomsten in de periode van president Ronald Venetiaan en Desi Bouterse. Wat Venetiaan in tien jaar heeft ontvangen aan ontwikkelingshulp, zou de regering Bouterse-Ameerali volgens Kalloe in ruim vier jaar aan eigen inkomsten hebben gehad.

Veel geld is volgens Samson ook via een verkapte manier van corruptie weggegeven. 'Wij moeten hierbij denken aan projecten die geïnitieerd zijn, waarvoor er feasibility-studies zijn gemaakt. Zo weten wij dat er studies zijn gemaakt voor een ziekenhuis in Wanica, het treinproject, fly-overs et cetera. Het boekenproject van Eddy Jozefzoon heeft het land ook heel wat gekost. Wij moeten ook niet vergeten de rol die de ex-vicepresident toen heeft gespeeld met zijn onduidelijk beleid, waarbij enorm veel geld is gaan verdampen via de Basiszorgverzekering. In elk geval, zeker wat verdampt is moet terug worden gehaald. Kalloe praat over de 10 jaren van Venetiaan, maar ik durf te zeggen dat Bouterse meer geld heeft ontvangen vanaf Arron bij de toescheidingsovereenkomst heeft gehad.'

De econoom voorspelt, dat gezien de valutaveilingen niet zullen werken, Suriname op een bepaald moment toch richting het IMF zal moeten stappen, dat voor het volk in ieder geval een straf zal zijn. 'Dat is de straf die Suriname zal krijgen vanwege niet prudent beleid. Dit is de rekening die wij moeten betalen vanwege corruptie. De president zal dit door het hele volk laten betalen', stelt Samson.

Werken met het IMF betekent, dat alle subsidies vanuit de overheid worden stopgezet, loonsverhogingen zijn er niet bij, en zeker de helft van de ambtenaren zal moeten worden ontslagen. Men ontkomt er niet aan. Aan de andere kant zal het IMF een voordeel betekenen voor de multinationals in Suriname. 'Het IMF zit er, gezien de voorbeelden in de wereld, voor de rijke landen.'

Volgens Samson moet men afstappen van het steeds schuiven van problemen op wereldniveau. Hand in eigen boezem steken en kijken naar waar zaken fout zijn gegaan, zouden naar zijn menig veel kunnen helpen. 'Er bestaat geen wereldcrisis. Er zijn wat problemen in de wereld, maar dat geldt voor individuele landen. Toen er een financiële wereldcrisis was in 2008, heeft Suriname dankzij prudent beleid van André Telting, er niets van gemerkt. Waarom nu wel, terwijl wij een enorme reserve hadden?', vraagt Samson zich af.