woensdag 6 april 2016

Slechte dienstverlening bij het Nationaal Archief Suriname

NAS kampt met personeelstekort en defecte lift

Archief zaterdagen en dinsdagavonden gesloten


De dienstverlening van het Nationaal Archief Suriname (NAS) is al enkele weken gebrekkig. 'Wij doen er alles aan om de situatie op korte termijn te normaliseren', zegt NAS-directeur Rita Tjien Fooh Hardjomohamad in een reactie in de Ware Tijd van vandaag, woensdag 6 april 2016. Onderzoeksambtenaar Imro Smith zegt de afgelopen tijd gemerkt te hebben dat het Archief niet goed functioneert. 

Zo troffen bezoekers onlangs weer een gesloten studiezaal aan. Dat is de afgelopen weken vaak gebeurd, omdat er onvoldoende personeel is. Al weken is het NAS ook niet meer op de zaterdag en de dinsdagavond open.

De directeur zegt dat zij het probleem van personeelstekort en van een defecte lift heeft gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'We zijn bezig om nieuw personeel aan te trekken. Een aantal mensen heeft overplaatsing gevraagd en sommigen hebben voor een andere baan gekozen.' 

Smith zegt dat als de zaal open is, blijkt dat bezoekers geen inzage kunnen krijgen in krantenarchieven en beleidsdocumenten van de overheid, omdat de lift al weken stuk is. 'Vooral studenten en onderzoekers raken hierdoor gedupeerd. Het personeel van het NAS heeft geen zicht wanneer de situatie genormaliseerd zal zijn.'

Tjien Fooh Hardjomohamad: 'Wij hebben een betalingsachterstand bij het bedrijf dat onze lift onderhoudt.' Ze wijst er ook op, dat het moeilijk is voor medewerkers om grote dozen en dikke krantenbundels van de eerste en de tweede etage naar beneden te dragen en vervolgens weer naar het depot. Het archief bekijkt diverse mogelijkheden om aan geld te komen om het probleem op te lossen.

Burgers' Zoo in Arnhem bouwt 's werelds grootste overdekte mangrove

De mangrove geïnspireerd op Belize waar de dierentuin een natuurgebied met mangrove beschermt


Burgers’ Zoo in Arnhem gaat de grootste overdekte mangrove ter wereld bouwen. De hal krijgt een oppervlakte van meer dan 3000 vierkante meter en moet in 2017 opengaan. Dat heeft Burgers’ vandaag, woensdag 6 april 2016, in een persbericht laten weten. 

De mangrove is geïnspireerd op het Centraal-Amerikaanse land Belize, waar Burgers’ een natuurgebied beschermt dat voor een deel bestaat uit mangrove.

De ecosystemen worden natuurgetrouw nagebouwd en de dieren hebben er een grote mate van vrijheid. Het project wordt duurzaam opgezet: energie wordt opgewekt via zonnepanelen en warmte en kou worden opgeslagen in de bodem. In de mangrove komen leguanen, zeekoeien, krabben, vissen, kwallen, vogels en vlinders.

Met Burgers’ Mangrove wil het dierenpark mensen bewust maken van deze kwetsbare natuur, die wereldwijd wordt bedreigd door explosieve bevolkingsgroei en intensieve garnalenteelt.

Op de website van de dierentuin is verder onder andere het volgende te lezen:

De bezoeker start in het Centraal-Amerikaanse Belize met karakteristieke huisjes, van waar de bezoeker het ecosysteem van de mangrove in loopt. Aan de binnenzijde bevinden zich eveneens huisjes, waardoor binnen en buiten op elkaar aansluiten. Vervolgens loopt de avonturier nieuwsgierig een zandstrandje op met onder andere leguanen, dat als overgang dient tussen het land en de zeekoeienkreek, waar men met een brug overheen loopt. De vlonder kronkelt door een mangrovebos en komt uit bij een moddervlakte waar overal krabben bij eb druk bezig zijn om hun voedsel te verzamelen en bij vloed om een veilig heenkomen te vinden. Ook vissen en mangrovekwallen zijn van dichtbij te spotten. 

Langzaam daalt de bezoeker af totdat hij plotseling oog in oog met zeekoeien staat dankzij een omvangrijke panoramaruit van 12 x 1,8 meter. Het pad voert verder landinwaarts door het hoger gelegen tropisch droogbos met veel nectarplanten, waar niet alleen meer dan duizend vlinders zijn te ontdekken, maar ook andere diersoorten zoals verschillende vogels en reptielen. 

Nergens in de wereld leven zoveel verschillende mangrovedier- en plantensoorten samen onder één dak en vormen zij één natuurgetrouw vormgegeven ecosysteem.

MinOWC ontving in 2015 ruim Srd 76.300.000 voor betalingen project Naschoolse Opvang

Binnenlandse Zaken kreeg Srd 79.410.000 voor basiszorg- verzekering


Uit cijfers van de het jaarverslag van de Rekenkamer van Suriname blijkt, dat in 2015 door de Staat voor een bedrag van Srd 76.327.402 aan autorisatie is verleend aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) voor betaling aan keukenhouders, leveranciers en transporteurs voor de Naschoolse Opvang en begeleiding. Dat bericht vandaag, woensdag 6 april 2016, het Dagblad Suriname.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het meeste aantal autorisaties in 2015 gekregen, groot Srd 79.410.000, voor het verzekeren van Surinaamse kinderen vanaf 0 tot en met 16 jaar en ouderen van 60 jaar en ouder voor medische zorg in het kader van de basiszorgverzekering.

Centrale Bank houdt donderdag 7 april weer valutaveiling

Geveild wordt een bedrag van 1.5 miljoen Amerikaanse dollar


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) houdt morgen haar tweede valutaveiling deze week. Er zal net als dinsdag 1.5 miljoen Amerikaanse dollar worden geveild. Verwacht wordt dat de koers verder de lucht in zal gaan, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 6 april 2016.

Op de parallelmarkt is de koers vandaag rond de Srd 5,65 voor een Amerikaanse dollar. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat enkele banken hun cliënten adviseren om hoger te bieden dan de veilingkoers van Srd 5,28.

De vraag naar vreemde valuta is groter dan het aanbod van de CBvS. Wie te laag inschrijft, komt niet in aanmerking voor Amerikaanse dollars die geveild worden. Bij de eerste veiling op 22 maart was het aanbod 10 miljoen Amerikaanse dollar. Op 29 maart veilde de CBvS 7.5 miljoen en afgelopen dinsdag dropte het bedrag naar 1.5 miljoen.

'Fabrikanten en producenten moeten het minst betalen, huishoudens het meest'

ASFA-voorzitter Bilkerdijk lijnrecht tegenover Assembleeleden


'Mensen die stroomrekening echt niet kunnen betalen per individu subsidiëren en niet per groep'


Fabrikanten zijn het absoluut oneens met politici die vinden, dat kleine stroomverbruikers gesubsidieerd moeten worden door grootverbruikers. Voorzitter Wilgo Bilkerdijk van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) zegt vandaag, 6 april 2016, in de Ware Tijd, dat de hoogte van het stroomtarief van een bepaalde groep moet afhangen van het doel van de gebruiker. 'Fabrikanten en producenten moeten het minst betalen, huishoudens het meest. Handel moeten daartussen.' Hij stelt, dat de kern van de economische problemen in het land te maken heeft met te weinig productie.

Parlementariërs hebben de regering opgeroepen om bij eventuele nieuwe verhoging van de energietarieven, kleinverbruikers te ontzien en desnoods de grootverbruikers iets meer te laten betalen om dit te compenseren.

'Dat is symptoombestrijding. Als wij dat doen, gaan wij terug in de tijd', zegt Bilkderdijk. De huidige financiële situatie in het land wijt hij aan soortgelijke productie-onvriendelijke maatregelen in het verleden. Hij vindt dat de overheid de productiesector 'agressief' moet stimuleren.

Bovendien moet de regering volgens Bilkerdijk nauwkeuriger nagaan wie ze subsidieert. Hij merkt op dat personen die worden bestempeld als on- en minvermogend vaak wel over peperdure spullen beschikken. De associatievoorzitter vindt niet dat dergelijke personen toch in aanmerking moeten komen voor subsidie. Daarom pleit hij ervoor dat behoeftigen die de stroomrekening inderdaad niet kunnen betalen individueel gesubsidieerd worden en niet per groep.

Bilkerdijk vindt dat ook duidelijk moet zijn, dat het niet uitmaakt of de stroomverhoging rechtstreeks bij 'de kleine man' wordt doorgevoerd of bij de producent. Hij legt uit dat de ondernemer het verhoogde energietarief gewoon zal doorberekenen in de verkoopprijs. 'De kleine man is dan ook niet geholpen. Ik snap niet hoe mensen dat niet inzien.'

Op vragen van parlementariërs antwoordde de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, maandag in het parlement dat er nog geen besluit is genomen over verhoging van de energietarieven Hij zei dat verschillende opties worden bekeken om uit de economische malaise te geraken.

Verdachte van autokraak doodgekapt in Waaldijkstraat, Paramaribo

Betrapte autokraker vlucht te voet, wordt klemgereden en vervolgens met kapmes bewerkt


Een man is vanochtend, woensdag 6 april 2016, doodgekapt, nadat hij op heterdaad betrapt zou zijn bij een gezamenlijke autokraak met waarschijnlijk drie anderen in de Kleine Saramaccastraat. De verdachte vluchtte te voet, maar werd klemgereden op de kruising van de Waaldijkstraat en de Drambrandersgracht en vervolgens door een man met een houwer bewerkt. Dit meldt de Ware Tijd Online.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
De dader had met hulp van een voorbijganger de achtervolging ingezet. Volgens een ooggetuige, die de politie had gealarmeerd, begon de man met een houwer direct op de verdachte autokraker in te hakken, waarbij de rechterhand werd afgehakt. De verdachte zakte korte tijd later in elkaar voor een pand aan de Waaldijkstraat waar hij kort voor aankomst van een ambulance overleed.

Surveillerende politieagenten, die in de directe omgeving waren, konden kort daarna de met bloed besmeurde dader in de Kleine Saramaccastraat aanhouden en afvoeren. Het lichaam van het slachtoffer is in beslag genomen in verband met het onderzoek. De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

Districtscommissaris Miranda wil serieus werk maken van reguliering parkeerplaatsen in centrum Paramaribo

Miranda voelt voor invoering betaald parkeren


Ook wordt gedacht aan opnemen parkeerplaatsen in bouwvoorwaarden


Wat districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost betreft, mag de regulering van parkeervoorzieningen in en rond de binnenstad serieus besproken worden. Deze branche lijkt, gezien de parkeerruimten die binnen korte tijd uit de grond zijn verrezen, vrij winstgevend en personen zien een gat in de markt. Op zich ziet Miranda geen gevaar in deze ontwikkeling. Hij beschouwt initiatieven van particulieren juist als ordening van de binnenstad, omdat daarmee een deel van het parkeerprobleem wordt opgelost, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 6 april 2016.

Hij zegt, dat wanneer de overheid niet kan zorgen voor parkeervoor- zieningen, particulieren de mogelijkheid moeten krijgen om die aan te leggen, wel via regulering door de overheid. Met deze regulering wil Miranda naar een situatie, waarbij de overheid er economisch ook voordeel ui haalt.

De prijzen voor parkeren per uur variëren tussen twee tot tien Srd of zelfs meer. Het is tot nu toe niet duidelijk of er speciale vergunning nodig is voor het opzetten van een parkeeraccommodatie. Miranda heeft verschillende ideeën over hoe de handel in zijn totaliteit te reguleren.

Hij verwijst naar methoden die in andere landen worden toegepast. Eén daarvan is betaald parkeren. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat automobilisten al bereid zijn om geld te betalen aan individuele hosselaars die een oogje in het zeil houden.

Een ander voorstel is, dat er in de bouwvoorwaarden wordt opgenomen dat ondernemers verplicht zijn om te zorgen voor parkeergelegenheid. Momenteel heeft dit onderwerp geen prioriteit, maar als het aan de districtscommissaris ligt wordt er ook niet al te lang mee gewacht.

Kalloe: 'Slecht bestuur heeft geleid tot de huidige financieel-economische situatie'

Forse kritiek Kalloe op regeringsbeleid tijdens bijeenkomst Kenniskring


Richard Kalloe leverde gisteravond tijdens een bijeenkomst van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw in Paramaribo forse kritiek op het beleid van de regering, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 6 april 2016. Er is volgens hem niets gedaan aan ontwikkeling van de productie en verdiencapaciteit van het land. De Nieuw Front-regering en de NDP hebben bij elkaar meer dan Srd 6 miljard gehad, maar hebben volgens Kalloe er niks van gebakken. De verdiencapaciteit van het land is niet verhoogd. 

Kalloe zei, dat gekeken moet worden naar de oorzaak van de ellende. 'Dat is slecht bestuur. Politici geven geen uitvoering aan de realisatie van doelstellingen om het lot van het grootste deel van de samenleving te verbeteren.'

Hij gaf ook aan, dat er geen productieve werkgelegenheid wordt gecreëerd. Er is geen beter onderwijs gekomen en geen betere gezondheidszorg. Er worden volgens Kalloe alleen projecten uitgevoerd waaraan men flink kan verdienen. Zolang de samenleving niet begrijpt dat mooi praters geen mooie resultaten bereiken en niet kiest voor politici die het land in ontwikkeling kunnen brengen, zal het probleem niet worden opgelost.

Kalloe stelde, dat de koers de pan uit zal blijven vliegen, omdat nu eenmaal de vraag naar vreemde valuta groot is. Hij wees erop, dat in 2014/2015 voor meer dan 2,5 miljard aan goederen werd geïmporteerd. Dat geld komt volgens hem niet uit de verdiencapaciteit van het land, maar uit de informele sector. Dat geld had best gestoken kunnen worden in de verdiencapaciteit van het land. De importen van goederen die niet nodig zijn blijven stijgen. De winkelrekken moeten gevuld worden, waarvoor er dollars worden gekocht en daardoor blijft de koers stijgen.

'Dit bestuur van het land zal niet in staat zijn maatregelen te treffen en op te treden', aldus Kalloe. Hij benadrukte, dat er veel deals zijn gemaakt met China. Daarom wordt er volgens hem niet opgetreden tegen de winkeliers die dollars blijven kopen voor goederen die niet nodig zijn. Volgens Kalloe zullen dat valutaveilingen niet werken. De vraag gaat blijven en het aanbod is niet voldoende. Dat is dweilen met de kraan open. Alleen als men bereid is harde maatregelen te treffen, zal de situatie oplossen, zo zei hij.

Kalloe verwacht, dat het volk de situatie uiteindelijk niet zal pikken, omdat de lasten worden verzwaard en de koopkracht aan het afnemen is. 'Of de vakbeweging meedoet of niet, het volk zal op straat gaan.'

Uitzendkrachten beter beschermd met nieuwe wet

'Het wordt moeilijker voor malafide uitzendbureaus'

Uitzendwerk mag maximaal een jaar worden verricht

 
Uitzendkrachten zullen niet langer overgeleverd zijn aan de grillen van werkgevers. De wet die regelt dat er geen misbruik en uitbuiting plaatsvindt (Ontwerpwet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs) is in december door de Raad van Ministers (RvM) goedgekeurd en ligt nu bij de Staatsraad. Wanneer de wet is aangenomen, zullen uitzendbureaus vergunningplichtig zijn. Zij zullen daarvoor bij het ministerie van Arbeid een aanvraag moeten doen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 6 april 2016.

'Met deze bepaling willen wij uitzendwerk gebruiken, waarvoor het daadwerkelijk bedoeld is, bijvoorbeeld voor het inlopen van specifieke achterstanden. Bonafide uitzendbedrijven zullen hun werk beter doen en het wordt moeilijker voor malafide uitzendbureaus', zegt Glenn Piroe, waarnemend onderdirecteur Juridische en Internationale zaken van het ministerie van Arbeid. De wet zal ook voorzien in gelijkwaardige behandeling en betaling tussen werkers in vaste dienst en uitzendkrachten, om uitbuiting te voorkomen.

'Uitzendkrachten behoren vrij van baan te kunnen veranderen zonder dat ze daarvoor een boete krijgen. Nu staat in sommige contracten een boeteclausule. Ook bevat het wetsontwerp een verbod, dat uitzendkrachten als stakingbreker worden ingezet', zegt Piroe.

De waarnemend directeur stelt, dat volgens de nieuwe wet iemand maximaal een jaar mag worden uitgezonden. Met deze bepaling wil de overheid duurzame arbeidsplaatsen creëren.

'Nu werken uitzendkrachten jarenlang in een bedrijf. Dit is niet goed voor hun rechtspositie. Een uitzendkracht is niet bedoeld om jaar in jaar uit in de zelfde positie te werken.'

Voor uitzendbureaus gelden dezelfde sancties als in de arbeidswetgeving. De uitzendbureaus krijgen een overgangsperiode van maximaal twee maanden. Piroe zegt, dat de bureaus ingelicht en getraind zullen worden en dat er voldoende ruimte moet worden gelaten om te onderhanden.

Curaçao's vuilverwerkingsbedrijf Selikor neemt vier nieuwe vuilniswagens in gebruik

Met komst nieuwe trucks kunnen vertragingen in vuilophaal weggewerkt worden


De vier nieuwe vuilniswagens van Selikor zijn onlangs in bedrijf genomen. Volgens het bedrijf kan het vuilophaalschema nu geoptimaliseerd worden en kunnen vertragingen worden weggewerkt, zo is vandaag, 6 april 2016, in het Antilliaans Dagblad te lezen. 

Op de foto van Selikor directeur Wesley Kook samen met vertegenwoordigers van de productiefabriek in Italië en personeelsleden van Selikor.

Curaçao's minister van Onderwijs Dick: Diploma in Nederland geldig

Dick zendt brief aan alle eindexamen- kandidaten


Minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport heeft in een brief aan alle eindexamenkandidaten gegarandeerd, dat het lokaal behaalde diploma in Nederland geldig is, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 6 april 2016.

Het ministerie doet al het nodige om ervoor te zorgen, dat de examennormen ook voor de lokale scholieren gelden. Dat staat in de brief van de bewindsvrouw aan alle eindexamenkandidaten die als persbericht naar de media is verzonden.

Uit navraag bij de Raad van Advies blijkt, dat de stukken voor de aanscherping van de examennormen voor kandidaten die het landsexamen moeten afleggen, zijn overhandigd. De stukken voor de aanscherping van de normen voor HAVO- en VWO-scholieren zijn nog niet naar de Raad verzonden.

Hieronder de tekst van de brief van de bewindsvrouwe: 

Karta di Minister Irene Dick na tur studiante ku ta pasa èksamen havo/vwo

Kerido studiante, kandidato pa eksamen havo/vwo.
Indudablemente bo tambe a tende diskushonnan tokante adaptashonnnan di eksigensianan di eksamen havo/vwo ku lo drenta na vigor aña eskolar 2015/2016 pa havo i na 2016/2017 pa vwo.

Komo studiante mi ta imaginá mi ku e diskushonnan aki no ta kontribuí na un esfera trankil den kual bo por prepará bo mes debidamente pa por ta eksitoso den bo èksamen otro luna.

Ta pa e motibu aki komo Minister di Enseñansa, Siensia, Kultura i Deporte (ESKD) mi ke informá bo ku nos ministerio ta atendé tur loke ta nesesario pa logra ku e eksigensianan ta na vigor pa bo tambe.
Mi ta urgi bo tuma bon nota di loke tin den bo Vademecum /informatieboek ku ta duna bo tur splikashon di e eksigensianan di èksamen (aanscherping).
Ku esaki mi ke garantisá bo ku lo no tin ningun problema ku balides di bo diploma havo/vwo, na momentu ku bo slag i skohe pa bai sigui studia na Hulanda.
Finalmente mi ke deseá bo hopi éksito i mi tin tur konfiansa ku bo ta usa bo tempu bon pa studia i logra puntonan máksimo.

Saludo kordial,

Irene Dick, Minister di Enseñansa, Siensia, Kultura i DeporteKlik hier om het gehele bericht te kunnen lezen.

Land Curaçao in hoger beroep in zaak Rekenkamer/UTS

UTS wil geen onderzoek boeken door de Algemene Rekenkamer Curaçao


Het Land gaat in hoger beroep tegen het besluit van het Gerecht in Eerste Aanleg in de zaak van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) tegen het telecombedrijf UTS. Dat bevestigt raadsman Bertie Braam, die de ARC vertegenwoordigt, vanochtend, woensdag 6 april 2016, in het Antilliaans Dagblad.

In 2015 kreeg de ARC - na de aanname van een motie - opdracht vanuit de Staten om een onderzoek te verrichten bij UTS. Het parlement wilde een extra controle van de boeken, omdat er veel vragen zouden zijn over wat UTS naar buiten brengt.

In december wees UTS de ARC echter de deur. UTS is van mening dat de financiële gang van zaken aldaar al meerdere malen door de eigen accountants is bekeken en dat een onderzoek door de ARC niet nodig is. Bovendien is UTS bang dat op die manier concurrentiegevoelige informatie op straat belandt.

Lees hier het complete artikel.

Minister Camelia-Römer van VVRP tevreden over 2e dialoogronde over openbaar vervoer op Curaçao

Betrokkenheid drie ministeries bij taxikwestie maakt goede coördinatie essentieel


Minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) kijkt tevreden terug op de tweede ronde van de democratische dialoog over het openbaar vervoer. Veel taxichauffeurs waren aanwezig om te praten met andere vertegenwoordigers van de toeristische sector en regeringsfunctionarissen, aldus het Antilliaans Dagblad van vandaag, woensdag 6 april 2016.

Camelia-Römer was zelf aanwezig bij de dialoog.

Belangrijk aandachtspunt is het feit dat drie ministeries betrokken zijn bij de taxikwestie. Goede coördinatie is dan ook een noodzaak.

Persbericht van minister Camelia-Römer:

MINISTER CAMELIA-ROMER I TAKSISTANAN KONTENTU KU RESULTADO DI E DI DOS DIALOGO DEMOKRATIKO


Minister Camelia-Römer di Trafiko, Transporte i Planifikashon Urbano ta satisfecho ku e resultado di e di dos Diálogo Demokrátiko riba aspektonan di Mobilidat. Djasabra 2 di april tabata turno pa representantenan di taksi partisipá na Dialogo Demokrátiko pa yega na un maneho nobo i prioridatnan komún riba e tereno di transporte publiko.

Un grupo basta grandi di representantenan di sektor di transporte, turismo, aeropuerto i gobièrnu a sinta huntu i diskutí a base di algun pregunta tokante puntonan di preokupashon i rekomendashonan pa kambio. Na final di algun ora di diálogo, por a vota riba kua ta e puntonan di prioridat. Ku húbilo representantenan di taksistanan a mira kon a vota pa algun punto ku basta dia tabata boga p’é pero ku awor ta kargá pa tur.

Minister Camelia-Römer tabata presente durante henter e diálogo i a papia ku diferente di e taksistanan riba nan problemanan. Aktualmente tin tres Minister enkargá ku un parti di e tarea. Tin biaha esaki ta krea konfushon i te hasta ta inefisiente. ˈSi no tin bon kordinashon, e trabounan no ta kanaˈ, asina e mandatario a indiká. Minister Camelia-Römer lo atende e asuntunan huntu ku su koleganan di Hustisia i Desaroyo Ekonomiko.

Mientrastantu ta sigui traha pa yega na un maneho integral ku ta inklui e prioridatnan ku a sali for di e Diálogo Demokrátiko, pero tambe esnan ku no a keda skohé komo prioridat. E siguiente Diálogo Demokrátiko ta tuma lugá riba dia 23 di aprel 2016 ku representantenan di shofùrnan di bus. Dia 21 di Mei próksimo tin un kongreso grandi di Mobilidat. Mas detaye ta sigui den transkurso di dianan.

Aanvraag SONA voor additionele geldmiddelen vereist uitleg voor Land Curaçao

Tussentijdse evaluatie nodig van bouwproject Hospital Nobo Otrobanda


De aanvraag van de  Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) voor additionele geldmiddelen ter dekking van diverse meerkosten voor een totaalbedrag van ruim 78 miljoen gulden ‘kan niet zonder nadere evaluatie van de uitvoering van het project worden goedgekeurd’ door het Land Curaçao. 

Een tussentijdse evaluatie van het bouwproject Hospital Nobo Otrobanda (HNO), dat pal naast het bestaande Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) wordt gerealiseerd, is een noodzaak, zo bericht vandaag, woensdag 6 april 2016, het Antilliaans Dagblad. Voor de regering, maar in het bijzonder voor het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), omdat het een voor Curaçao in alle opzichten belangrijk project betreft.

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

Politie arresteert bekende voetballer

Speler gaat tekeer tegen ex-vriendin en tegen agenten


De bekende 36-jarige voetballer S. U. is na een wedstrijd afgelopen zondag door de politie van Munder, Paramaribo, aangehouden. Na een telefonische melding dat een man te keer ging op een adres in het ressort, deden agenten de plek aan voor onderzoek, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname dinsdag 5 april 2016. 

Ter plaatse werd U. aangetroffen. Uit onderzoek bleek, dat hij van een voetbalwedstrijd kwam en zich tegoed had gedaan aan wat alcohol. De voetballer, die daarna de woning van zijn ex-vriendin aandeed, ging te keer tegen haar.

Toen de politie overging tot zijn aanhouding verzette U. zich. De man schold de politiemannen uit en deed bedreigende uitlatingen in hun richting. De verhitte voetballer werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de wachtruimte ging hij weer tekeer tegen dienstdoende ambtenaren en slingerde beledigende opmerkingen naar de politie.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd U. in verzekering gesteld.

Melkveeboeren ontevreden over povere Srd 0,22 verhoging voor kilo melk

Surinaamse Vereniging van Melkboeren wil meer steun van LVV


Melkveeboeren zijn niet tevreden met de verhoging van Srd 0,22 cent per kilo melk bovenop de Srd 2,43 die ze tot nu toe kregen. De verhoging weegt niet op tegen de Srd 1,07 die ze gevraagd hadden. Toch beginnen ze de verhoging aan te nemen. 'Het aanbod is niet aangenomen, maar we zeggen begin ons dan te geven wat je kan, want elke cent telt', zegt Edmund Blufpand, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Melkboeren, vandaag, woensdag 6 april in de Ware Tijd.

De verhoging is tot stand gekomen in overleg met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Handel en Industrie. De minister van LVV, Soeresh Algoe, zegt dat de prijs niet zomaar kan worden verhoogd, omdat de Melkcentrale in staat moet zijn om de rauwe melk te betalen, aangezien zij de enige afnemer is. Het is namelijk niet bij wet geregeld, dat andere melk- en melkproducten producenten verplicht zijn rauwe melk op te kopen. De Melkcentrale heeft gisteren bekendgemaakt, dat haar producten met ingang van vandaag over de hele linie duurder zijn geworden.

De prijsstijging varieert tussen vijftig SRD-cent en één Srd. Melk, het belangrijkste product, is in prijs verhoogd van Srd 4 naar Srd 4,95. De boeren zullen met de prijsaanpassing toch niet uitkomen, omdat onder meer de benodigdheden nog steeds duur zijn en alsmaar duurder worden.

Blufpand wijst erop dat prijsverhoging niet de enige oplossing is. Er zouden ook kostenverlagende maatregelen genomen kunnen worden, zoals het invoerrechten vrij importeren van benodigdheden. Verder vindt hij ondersteuning van LVV naar de boeren toe ook van belang.

Regering wil dat verzekeringsmaatschappijen eindelijk winstbelasting gaan betalen

Assemblee behandelt deze dagen wijziging Wet op Inkomsten- belasting 1922

 
Volgens het Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie die de wijziging van de Wet  Inkomstenbelasting (zie hieronder) voorbereid heeft voor openbare behandeling, hebben verzekeringsmaatschappijen jarenlang geen winstbelasting betaald. Coalitie en oppositie verschillen van mening over de wijze waarop de regering de gelden wil innen. Gregory Rusland (NPS), die ook lid is van de commissie, vindt dat er nog een keer gesproken moet worden met de verzekeringsmaatschappijen, voordat gestemd wordt over de wet. Hij vindt dat dialoog belangrijk is om tot overeenstemming te komen. De behandeling van de wetswijziging is gisteren begonnen en wordt morgen voortgezet, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 7 april 2016.

De verzekeringsmaatschappijen hebben volgens artikel 22 van de Wet Inkomstenbelasting 1922, het recht om een egalisatiereserve op te bouwen. Dit werd nodig geacht om deze maatschappijen een fiscale tegemoetkoming te verlenen.Een tegemoetkoming kan niet jaren duren, vindt Abdoel. 'Ik zou nu graag willen weten hoe groot de egalisatiereserve op dit moment bedraagt? Wij hebben vernomen meer dan 350 miljoen. Maar wij willen het exacte bedrag horen van de regering. Verder zou ik graag een overzicht willen hebben van de minister van Financiën, hoeveel aan inkomstenbelasting de verzekeringsmaatschappijen de afgelopen tien jaren hebben betaald? Hoeveel aan winstbelasting en hoeveel aan andere belastingsoorten? Voorzitter, wij hebben vandaag van de deskundigen vernomen dat de verzekeringsmaatschappijen geen winstbelasting betalen. De hele winst wordt overgeheveld naar de egalisatiereserve.'

De regering geeft aan dat zij dit niet wenselijk acht en wil verandering aanbrengen in de wet. De wijziging houdt in, dat artikel 22 van de Wet Inkomstenbelasting 1922 wordt geschrapt en
de egalisatiereserve te doen vrijvallen en in twee fasen/twee jaren toe te voegen aan het belastbaar bedrag.
In de komende twee jaren wil de regering de egalisatiereserve toevoegen aan het belastbaar bedrag. De Surinaamse Vereniging van Assuradeuren van Motorrijtuigen (SurVAM) heeft een tegenvoorstel gedaan, te weten 50% van de inmiddels opgebouwde egalisatiereserve voorlopig aanhouden conform de vigerende fiscale toepassing en een bijzondere belastingheffing van 5% over 50% van de egalisatiereserve en vrijval van de belasting latentie over deze 50% van de egalisatiereserve.

'Ik kan u meegeven dat de meerderheid van de commissie zich niet kan scharen achter dit voorstel. Dit voorstel is mijn inziens onredelijk en overstijgt de criteria van billijkheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid. De kleine ondernemers die hosselen en struggelen om te overleven betalen de volle pond aan belasting en deze maatschappijen willen niet eens betalen', stelde Abdoel. Hij is wel voorstander ervan, dat de periode van het vrijvallen van de reserve met nog een jaar wordt uitgebreid naar drie jaren met een verdeling van 50% over het eerste jaar en dan weer 25 om25% over het tweede en derde jaar.


Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie, vindt echter dat ondernemerschap op deze manier niet wordt bevorderd. De wet kan volgens hem niet terugwerken naar 2014. Er zijn al jaarverslagen gemaakt en perioden zijn afgesloten. Partijgenoten Krishna Mathoera, Dew Sharman en Mahinder Jogi wezen ook op de consequenties. Behalve dat er mensen werken bij verzekeringsmaatschappijen die hun banen kunnen verliezen, zullen de premies worden verhoogd. Verzekerden zullen meer moeten betalen.

Mathoera bracht ook naar voren. dat als de regering op deze manier kijkt naar de verzekeringsmaatschappijen, waarom contracten getekend zijn voor de basiszorgverzekering.

Ook coalitieleden willen antwoord van de regering op deze vraag hebben. Jennifer Vreedzaam (NDP) en partijgenote Rossellie Cotino wezen er op dat de regering inkomstenverhogende maatregelen moet nemen. Dit is een concreet voorbeeld van hoe de regering de inkomsten gaat verhogen. Vreedzaam haalde aan dat steeds is gezegd tijdens de verkiezingscampagne dat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Nu de regering stappen onderneemt, werpen oppositieleden barrières op, aldus de NDP-parlementsleden.

President Bouterse installeert SER donderdag 7 april

Bouterse geeft gehoor aan ultimatum van VSB en RaVakSur 


President Desi Bouterse installeert morgenmiddag de Sociaal Economische Raad (SER). Uitnodigingen zijn verzonden naar het bedrijfsleven en de vakbeweging. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) hadden in een brief aan Bouterse een ultimatum gesteld dat vrijdag verloopt. Zij wilden duidelijkheid hebben over deze kwestie.

De leden voor de SER zijn al in november 2015 voorgedragen. De VSB en RaVakSur die samen optrekken, wezen in een schrijven erop, dat de SER in deze periode hard nodig is. Het land verkeert in een precaire financieel-economische situatie. De SER kan zich buigen over de situatie en met voorstellen komen.

Het is nog niet duidelijk of er ook faciliteiten zijn voor de SER om te kunnen functioneren, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 6 april 2016. Met de installatie van de SER zal de sociale dialoog tussen de regering, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, structureel en op een wettelijke basis plaatsvinden.