vrijdag 8 april 2016

Roy Baidjnath Panday is nu officieel nieuwe procureur-generaal bij OM Suriname

Orde van Advocaten blij met nieuwe procureur-generaal

Deken van Orde Monorath: 'Het fenomeen waarnemend heeft dankzij regering permanent karakter ontwikkeld'

 
Roy Baidjnath Panday is vanaf vandaag, vrijdag 8 april 2016, officieel de nieuwe procureur-generaal (pg) bij het Openbaar Ministerie (OM). Het Hof van Justitie (HvJ) heeft hem geïnstalleerd tijdens een buitengewone openbare zitting in de Congreshal. 'U, pg bent uitverkoren om in een uitdagend tijdsgewricht van worden van de natie Suriname alsook wording van het rechtsbestel, aan het roer van de vervolging te staan', sprak Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof, zo bericht Starnieuws 's avonds.

'De gezamenlijke inspanning van de regering en rechtelijke macht heeft geresulteerd dat de rechtsstaat vanaf vandaag stabiliteit heeft gekregen. En de onafhankelijkheid van het vervolgingsinstituut is bestendigd', zei Rasoelbaks. De pg is immers voor het leven benoemd en er kan hierin alleen verandering komen volgen regels in de Grondwet. 'Niemand krijgt zomaar een functie binnen de rechtsstaat. Niet via aanspraak maken, als gunst, door populariteit, ervaring, anciënniteit of loyaliteit. Het wordt verdiend door noeste arbeid, plicht- en verantwoordelijkheidsbesef, rechtschapenheid en gehoorzaamheid aan wet en recht.'

Rasoelbaks zei ook, dat de jonge rechtsstaat Suriname het nodig vond om de pg liever gisteren dan vandaag te benoemen, beëdigen en installeren.
'Het Hof heeft geen vaardigheid of competentie afwezig gevonden voor een optimale vervulling van deze functie door deze pg.'

Ook de Surinaamse Orde van Advocaten is blij met de aanstelling van Baidjnath Panday. Hij heeft als specialist altijd gezeten in de strafkamers namens het OM, bracht deken Harish Monorath naar voren. Luisterbereidheid, hulpvaardigheid, stressbestendigheid, grote werklust, efficiëntie, stiptheid, eenvoud zelve somde Monorath de bijzondere eigenschappen van de pg op.

In één adem bleef de deken ook stilstaan bij de tijdsduur die de uitvoerende macht heeft genomen om te komen tot de benoeming en beëdiging. Deze macht is trendzetter geworden voor wat betreft de traagheid van bestuur en het niet benoemen wegens politieke redenen. Functies blijven hierdoor tientallen jaren onbemand. Het fenomeen ‘waarnemend’ heeft volgens Monorath dankzij de regering een permanent karakter ontwikkeld. 'Zelfs het Hof werd in deze niet ontzien.' De benoeming van een pg is helaas politiek en niet hiërarchisch, gaf de deken aan. De Orde is daarom blij dat de pg uit de geledingen van het OM komt en niet van buiten af. Het OM kan hierdoor voortgaan op zijn eigen uitgezette kompas.

Baidjnath Panday heeft onder vier eerdere pg’s gediend. Hij dankte hen voor het gelegde fundament en zei met nieuwe initiatieven te komen om dit fundament te versterken, verstevigen en verbreden. 'Ik zal met al mijn menselijke krachten en de mij ten dienst staande middelen en mogelijkheden met het schip van het OM koers blijven houden. De klippen, rotsen alsook de zand- en modderbanken zo goed als mogelijk willen vermijden.' 

De nieuwe pg zei zich verzekerd te voelen van zijn team van kundige vervolgingsambtenaren en parketmedewerkers. Ook van personen die zich willen inzetten zonder oogkleppen op en steeds de maatschappelijke realiteit met handhaving van wet en recht willen bedienen.

De installatie van Baidjnath Panday komt een maand na zijn beëdiging door president Desi Bouterse op 2 maart 2015. Sinds december 2014 nam hij waar en op 1 december 2015 werd hij benoemd tot pg.

Jogi (VHP) wil van regering duidelijkheid over gang van zaken rond valutaveilingen

Minister van Financiën heeft geen pasklaar antwoord op door Jogi gestelde vragen

Hoefdraad: 'Valutaveilingen worden in weekeinde 9 en 10 april geëvalueerd'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi wil duidelijkheid van de autoriteiten over de valutaveilingen en de ontwikkelingen daaromtrent. Bij aanvang van de openbare vergadering van De Nationale Assemblee vandaag, vrijdag 8 april 2016, kreeg hij van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons buiten de agenda om de gelegenheid hierover vragen te stellen aan de regering, zo bericht de Ware Tijd Online.

De politicus voerde aan, dat sinds de veilingen zijn begonnen al vier keer vreemde valuta beschikbaar zijn gesteld aan het bedrijfsleven, voornamelijk importeurs. In totaal is inmiddels ruim 20 miljoen Amerikaanse dollar geveild. De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar was bij de eerste veiling Srd 5,15 en bij de veiling van gisteren, de vierde veiling, Srd 5,42. Daartussen waren er wisselkoersen van Srd 5,16 en Srd 5,28 bij respectievelijk de tweede en derde valutaveiling.
                         
Jogi wilde van de regering ook weten hoe controle zal worden uitgevoerd teneinde te voorkomen dat importeurs goederen tegen een bepaalde wisselkoers importeren, maar deze tegen een hogere koers doorberekenen naar de consument. Hij wilde weten hoe gecontroleerd zal worden wanneer een importeur bijvoorbeeld aardappelen tegen een koers van Srd 5,15 heeft geïmporteerd en verkoopt tegen de wisselkoers van Srd 5,42. De politicus wenste ook geïnformeerd te worden over de vraag in  hoeverre de Centrale Bank van Suriname tevreden is over het verloop van de valutaveilingen.                                                 
Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad had echter geen pasklaar antwoord op de gestelde vragen. Hij voerde aan, dat de veilingen in het weekeinde zullen worden geëvalueerd en dat de autoriteiten begin komende week mededelingen hierover zullen doen aan de samenleving.

Minister Dogojo onderzoekt klachten over haar 'betaalmeesters' bij afdeling AUSV

Enkele medewerksters zouden hebben gefraudeerd en zijn ontheven

Bewindsvrouwe terughoudend, omdat onderzoek gaande is - 'Dit zijn geen zaken die zich nu pas afspelen, het zijn zaken die wij nu bezig zijn op te ruimen'


Minister Joan Dogojo van het ministerie van Welzijn (voorheen Sociale Zaken en Volkshuisvesting,  SoZaVo) zegt, dat zij klachten heeft gekregen over de zogenoemde betaalmeesters, die dienst doen binnen de betaaldienst van het ministerie. Als minister heeft zij besloten dat er een onderzoek ingesteld moest worden. 

Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 8 april 2016, te hebben vernomen dat enkele medewerkers binnen de dienst AUSV (Administratieve Uitbetaling Sociale Voorzieningen) zich schuldig zouden hebben gemaakt aan frauduleuze handelingen. Via de afdeling AUVS worden de Kinderbijslag, AOV en de uitkering aan personen met een beperking uitbetaald.

Vorig week zouden in dit kader verschillende schuldbekentenissen getekend zijn op het ministerie. Ook zouden deze medewerkers zijn ontheven en niet zijn ontslagen. In het betreffende bericht komen de namen voor van onder andere Raoul D., Gregorie C., Melanie D., Rishma S., Joan., Muriel B. en ene meneer Wijngaarde, aldus het dagblad. Vanwege het feit dat het onderzoek nog gaande is, wil de minister niet de namen van de mensen doorgeven of bevestigen. Het onderzoek moet eerst afgerond zijn en formele rapportage daarvan gepresenteerd worden.

De minister zegt wel, dat er misstanden zijn geconstateerd binnen de dienst AUSV. De betaalmeesters zijn bevoegd om de middelen te lichten via het onderdirectoraat Financiële Middelen. Men komt daarbij dus in aanraking met de kasmiddelen. 'Sowieso weten we dat de situatie gevoelig is. We hebben de afgelopen tijd veel klachten mogen vernemen over de betaalmeesters, vandaar dat er een onderzoek is ingesteld.' Formeel heeft de minister nog geen rapportage ontvangen ten aanzien van het onderzoek.

Vanwege het feit dat het onderzoek nog niet afgerond is, zijn de betrokken mensen niet ontslagen. Zij zijn wel op non actief gesteld en zolang het onderzoek gaande is, moeten zij zich ook melden bij het ministerie.

'Momenteel is men bezig met het proces van hoor en wederhoor. Er zijn richtlijnen waarlangs gehandeld moet worden. De dienst Inspectie moet dus richtlijnen geven hoe deze zaak verder afgerond moet worden. Er is verder met de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) afgesproken om een dezer dagen te beginnen met het onderzoek. Ze zijn al bezig met initiële gesprekken ten aanzien van AOV.'

Hoewel enkele van de betrokkenen al een schuldbekentenis hebben getekend, moeten ook zij zich nog melden ten aanzien van het onderzoek. Er zijn namelijk indicaties dat er meerdere mensen betrokken kunnen zijn in deze zaak, vandaar dat zij zich moeten melden. 'Dit zijn geen zaken die zich nu pas afspelen. Het zijn zaken die wij nu bezig zijn op te ruimen. Er was chaos en weinig structuur, vooral bij de betaaldienst. Dat willen we structureren. We wilden namelijk eerst het hele verhaal rond hebben voordat wij ermee naar buiten traden. Op deze manier wordt de zaak steeds gedeeltelijk naar buiten gebracht. We weten dat er problemen zijn, maar we zijn bezig deze aan te pakken', aldus minister Dogojo.

Hogere straf geëist op Curaçao in Hof-zaak Hato-schietpartij

Bestuurder van bij dubbele moord gebruikte auto hoort weer 24 jaar cel tegen zich eisen

Tegen twee veroordeelde twee schutters is weer levenslang in hoger beroep geëist


Advocaat-generaal (AG) Leomar Angela eiste gistermiddag, net als Officier van Justitie Gert Rip in eerste aanleg, 24 jaar cel tegen Raily Bart, de bestuurder van een wagen gebruikt bij de dubbele moord op 15 juli 2014 bij Hato. Dat is vier jaar meer dan de door de eerste rechter opgelegde celstraf. Tegen de veroordeelde schutters Judrin ‘MOB’ Martis en Adrian ‘Poison’ Martha eiste hij opnieuw levenslang, aldus de Amigoe vandaag, vrijdag 8 april 2016.


De drie mannen stonden gistermiddag terecht, nadat AG Angela enkele uren eerder tijdens een afzonderlijke behandeling, acht jaar cel eiste tegen de ex-politieagent Xavier de Windt die de zogenoemde Hato-shooting mogelijk heeft gemaakt. Bart, Martis en Martha kregen van de eerste rechter op 18 juni vorig jaar respectievelijk twintig jaar cel en levenslang opgelegd.

Voordat ze de kans kregen om aan het Hof uit te leggen waarom ze in hoger beroep zijn gegaan, verzocht Inez Weski, de Nederlandse advocate die advocate Marije Vaders ondersteunt met de verdediging in de beroepszaak, om alle verklaringen van De Windt in deze zaak en processen-verbaal van bevindingen te mogen ontvangen. Na enkele minuten beraad heeft het Hof dat toegewezen. Andere verzoeken, zoals het horen van getuigen, werden afgewezen. 

Om het gehele artikel te kunnen lezen klik hier

Man (34) in Westpunt, Curaçao, gearresteerd als verdachte in fatale roof op 74-jarige vrouw december 2015

Opgepakte man is de vijfde verdachte in moordzaak in Blue Bay


De politie heeft vanmorgen, vrijdag 8 april 2016, de 34-jarige G.D.S. opgepakt in verband met de fatale roof op Fransisco ‘Franky’s Stul’ Ignacia (74) in december vorig jaar. Hij is de vijfde man die in deze zaak is opgepakt, zo bericht de Amigoe.

Tijdens de arrestatie in het huis van de verdachte in Westpunt heeft de politie verschillende objecten in beslag genomen. Deze objecten zijn volgens de politie van belang voor het onderzoek dat nog steeds gaande is.

Eerder zijn al vier verdachten, waaronder een bewaakster van Blue Bay, opgepakt in deze zaak. De politie ontdekte de overval nadat de centrale meldkamer op die bewuste dag rond kwart voor twaalf een melding binnenkreeg over een verdacht voertuig dat geparkeerd stond bij het voetbalveld in Scherpenheuvel. De agenten vonden daar een jeep die niet op slot was en startten direct met een onderzoek. Daaruit bleek dat de eigenaar in Blue Bay woonde en de agenten besloten naar die woning te gaan voor nader onderzoek.

In het huis troffen ze Ignacia en een andere man aan. Beiden waren aan hun handen en voeten vastgebonden en hun mond was dichtgeplakt. Ignacia gaf geen teken van leven meer en de politiearts constateerde vlak daarna zijn dood. De politie wist dat daar sprake was geweest van een fatale overval, aangezien het voertuig van de eigenaar gestolen was.

Ignacia was bekend op het eiland. Hij werd ‘Franky Stul’ genoemd. Hij was eigenaar van Franky’s Chair & Table Center aan de Hispañolaweg in Buena Vista en aan de Sta. Rosaweg, en verleende sinds 1984 zijn diensten aan organisatoren van feesten.

Hof Curaçao stelt stichting Carmabi in gelijk in zaak tegen VVRP-ministerie

VVRP moet binnen twee weken inzage geven in stukken inzake bestemmingswijziging Oostpunt


De overheid moet inzage geven in de stukken die tot de concept-bestemmingswijziging van Oostpunt hebben geleid. Stichting Carmabi, die zich bezighoudt met natuureducatie, onderzoek en natuurbeheer, had hiertoe een LOB-verzoek ingediend en kreeg op 8 oktober 2015 gelijk van de rechter, waarop de overheid alsnog de stukken niet wilde openbaren. Het VVRP-ministerie ging zelfs in hoger beroep waarin vandaag, vrijdag 8 april 2016, Carmabi door het Hof van Justitie in het gelijk werd gesteld. Dit bericht de Amigoe vanmiddag.

De rechter geeft het VVRP-ministerie nu twee weken de tijd om de door Carmabi opgevraagde stukken openbaar te maken, op straffe van een dwangsom van 2000 gulden per dag, met een maximum van 60.000 gulden.

Carmabi-advocate Sandra In ’t Veld: 'We zijn natuurlijk heel erg blij met deze uitspraak. Onze verwachting was al dat de bestuursrechter de VVRP-minister tot openheid en transparantie zou dwingen. Wij hopen dan ook dat de gevraagde stukken nu zo snel mogelijk geleverd zullen worden. De overheid moet transparant zijn en kan zich niet verschuilen achter het feit dat er een wetgevingsproces gaande is. VVRP heeft namelijk onterecht aangevoerd dat, omdat de minister met wetopmaak in dezen bezig is, dit niet onder de bestuursrechter zou vallen. Vanuit dit oogpunt levert het vonnis dan ook interessante jurisprudentie op.'

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

Minister Badrising woont 10e vergadering ministers van Buitenlandse Zaken CELAC bij

Tijdens vergadering geen overeenkomst over CELAC-voorzitterschap 2017-2018

(Bron foto: CELAC/Twitter)
Suriname bereid haar voorzitterschap voor 2019 te verschuiven


Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken heeft 1 april de Tiende Vergadering bijgewoond van ministers van Buitenlandse Zaken van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC, Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños) in de Dominicaanse Republiek, die momenteel verantwoordelijkheid draagt voor het Pro Tempore Voorzitterschap binnen dit regionaal integratie- en samenwerkingsmechanisme, zo bericht het ministerie vandaag, vrijdag 8 april 2016.

De ministers hebben zich onder meer gebogen over de huidige samenwerking, uitdagingen en perspectieven binnen CELAC, waarbij ook een evaluatie werd gepleegd over de uitvoering van presidentiële mandaten en actieplannen. Er werd eveneens aandacht besteed aan de procedure die tot nu toe van toepassing is geweest bij besluitvormingsprocessen binnen CELAC, terwijl een stand van zaken werd gepresenteerd over de samenwerking met andere regionale en sub - regionale partners waaronder Rusland, India, Zuid-Korea, China en de Europese Unie.

Met betrekking tot de invulling van het Pro Tempore Voorzitterschap voor de periode 2017 – 2018, werd tijdens de vergadering geen consensus bereikt over de kandidaturen van Bolivia en Honduras. Momenteel is een vijftal voorstellen op tafel gelegd die moeten bijdragen aan een oplossing met betrekking tot het vraagstuk voor de invulling van het CELAC Pro Tempore Voorzitterschap over de periode 2017-2018.

Suriname heeft tijdens de vergadering bereidheid getoond om haar kandidatuur voor 2019 te verschuiven, teneinde de geïnteresseerde landen in de gelegenheid te stellen om afwisselend het voorzitterschap in te vullen. Het ligt in de bedoeling dat lidstaten uiterlijk oktober 2016 een besluit hierover nemen wanneer de ministers van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan de geprogrammeerde vergadering tussen CELAC en de Europese Unie, voor een evaluatie van de samenwerking wederom bijeenkomen in de Dominicaanse Republiek.

Een belangrijk resultaat van de vergadering was de aanname van een verklaring waarin CELAC onder andere de Europese Unie oproept tot herziening van een black list waarop bepaalde Caraïbische landen zijn opgenomen vanwege vermeende onwelwillendheid om medewerking te verlenen bij uitwisseling van informatie over belastingaangelegenheden.

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbisch Gebied (CEPAL) hield tijdens de bijeenkomst ook een presentatie over de sociaaleconomische en maatschappelijke realiteit in de regio, waarbij werd onderstreept dat diverse landen in de regio momenteel een crisis doormaken als gevolg van de mondiale economische politiek en omstandigheden.

Tijdens de vergadering werd minister Badrising bijgestaan door Surinames ambassadeur voor CELAC aangelegenheden, Ike Antonius, die voorafgaand aan de ministeriële bijeenkomst de Zeventiende Vergadering van CELAC Nationale Coördinatoren namens Suriname bijwoonde.

Kinderboekenfestivals in Sipaliwini en Commewijne gaan niet door

Omstandigheden waaronder het land gebukt gaat zijn ook van invloed op kinderboekenfestivals

(Bron foto: kinderboekenfestival.org)

De Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname stelt haar resterende twee resterende Kinderboekenfestivals van dit jaar uit naar volgend jaar. Het Kinderboekenfestival Sipaliwini stond gepland voor de periode 27 tot en met 29 april en het Kinderboekenfestival Commewijne zou worden gehouden van 25 tot en met 27 mei 2016. Er zijn verschillende redenen voor het uitstellen van het Kinderboekenfestival in Sipaliwini en Commewijne. Dit stelt het bestuur van de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname vandaag, vrijdag 8 april 2016, in een persbericht, zo schrijft onder andere de Ware Tijd. 

'Alle Surinamers weten bijvoorbeeld dat de begrotingen die een jaar geleden voor de festivals waren opgesteld niet meer valide zijn. Door diverse oorzaken kon het voortraject met de scholen niet optimaal worden uitgevoerd. De omstandigheden waarin we als land verkeren, zijn van invloed op de keuzen die donoren, ouders, leerkrachten en vrijwilligers maken', aldus de stichting in haar persbericht.

Ook dreigen er logistieke problemen voor het organiseren van voorbereidende activiteiten in Sipaliwini, maar ook het tekort aan menskracht vormt een probleem. Het is gebruikelijk, dat in het voortraject teams naar de verschillende dorpen in Sipaliwini trekken om de KBF-wedstrijden, zang, declamatie, storytelling, tekenen en toneel voor te bereiden.

In het persbericht stelt het bestuur dat het kinderboekenfeest is verschoven naar 2017.

Het eerste festival, dat werd gehouden van 29 februari tot en met 5 maart in Paramaribo, ging wegens de financiële situatie in het land bijna niet door. De organisatie koos ervoor om het festival in Paramaribo uiteindelijk wel te houden, maar dan kleiner van opzet. In plaats van 5.000 kinderen konden er dit jaar 3.500 het festival bezoeken. In Coronie is het festival dit jaar teruggebracht naar 1 dag, 11 februari.

BvL beslist over eventuele continuering van haar actie na Paasvakantie

Voor Paasvakantie werd gedurende drie dagen tot elf uur 's morgens les gegeven


De Bond van Leraren (BvL) komt vandaag, vrijdag 8 april 2016, bijeen om te praten over het traject te volgen bij aanvang van het derde schoolkwartaal. Voor de vakantie had de BvL drie dagen lang een actiemodel gehanteerd, waarbij tot elf uur 's morgens les werd gegeven op de VOS-scholen (Voortgezet Onderwijs voor Senioren), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag.

BvL-voorzitter Wilgo Valies zegt, dat vandaag besloten zal worden of de acties worden voortgezet en indien daartoe wordt besloten dan zal het nieuwe actiemodel worden bekendgemaakt. Tijdens de vorige bijeenkomst had Valies in duidelijke taal te kennen gegeven, dat de leerkrachten bereid zijn te strijden voor datgene waar zij menen recht op te hebben. De exacte woorden van Valies waren: 'Als we zullen overgaan tot verscherping, als wij protestacties zullen moeten houden, als wij op straat moeten gaan, alles gaan we aanwenden. Als de gemeenschap zwijgt en de overheid niet inkomt, dan zijn de consequenties voor de gemeenschap en de regering.'

De leraren gingen in eerste instantie in actie, omdat zij van mening waren dat de herwaardering waar zij sinds 2014 om vragen, vooral gezien de slechte economische omstandigheden en de onstabiele situatie op de valutamarkt, nu wel moest worden toegekend. De leraren gaven aan dat zij niet meer uitkomen met hun middelen.

Valies zegt nu, dat de BvL, net zoals RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), voor een tijdelijke heffingskorting wil gaan, zoals door de regering voorgesteld, maar dan niet een korting van Srd 50, maar Srd 150 zoals Robby Berenstein, voorzitter van RaVakSur, heeft aangegeven.

Berenstein zei, dat de bonden graag zien dat er op korte termijn een inkomensonderzoek plaatsvindt om tot de juiste data te komen, zodat voor eind 2016 een herziening van tarieven en tariefschijven kan worden uitgevoerd op basis van het draagkrachtbeginsel. Valies bevestigt dit en geeft aan dat de BvL volledig achter de woorden van Berenstein staat.

Avondvierdaagse niet voor een schoon milieu

'Ik schaam me diep voor wat er allemaal is gedumpt'


Het zal bij velen niet onopgemerkt zijn gebleven, de vervuiling van straten in, rond en iets buiten de binnenstad van Paramaribo na de Avondvierdaagse (AVD). Dit ‘gedrag’ wordt ook afgeleid uit cijfers van een minionderzoek dat door recyclingbedrijf Samarja is uitgevoerd in opdracht van AVD-sponsor Fernandes Bottling Company. Samarja analyseerde op de vier wandeldagen het milieugedrag van voornamelijk toeschouwers. 'Ik schaam me diep van wat er allemaal verspreid lag. Jammer dat we alleen drankverpakking konden ophalen', zegt Samarja-voorzitter Anwar Alibux vandaag, vrijdag 8 april 2016, in de Ware Tijd.

Het bedrijf werkte met een team van 24 personen, van wie vier observeerden en de rest herbruikbare drankverpakkingen ophaalde. Er werden in totaal 26.000 petflessen en aluminium blikjes, verdeeld over 265 netzakken, opgehaald. Het team is alleen de AVD-routes nagelopen.

Van het ingezamelde afval is 29 procent van alcoholhoudende verpakkingen en 23 procent waterverpakkingen. Als het gaat om soft-, sap- en energieverpakkingen is dat 47 procent.
Deze cijfers vertonen ook de lage consumptie van water.

Alibux stelt, dat de cijfers slechts een deel van de realiteit zijn. De 265 netzakken opgehaald afval, vertegenwoordigen maar 50 tot 65 procent van de totaal gebruikte herbruikbare verpakkingen, gedurende die vier dagen. De ploeg van Samarja was tussen zes uur 's middags en twaalf uur 's avonds, dus kort na aanvang en na afloop van de wandelmars, actief in drie groepen.

Het is de eerste keer dat het recyclingbedrijf zo'n onderzoek heeft uitgevoerd. Als kenner van het afvalbeleid zegt Alibux, dat dit 'gedrag' bij bijna elke openbare activiteit te zien is. Hij is er daarom voorstander van dat organisaties van evenementen verplicht worden om er zelf voor te zorgen dat het afval dat daarna blijft liggen, wordt opgeruimd. 'Men rekent teveel op de overheid. Niet de belastingbetaler moet daarvoor opdraaien, maar jij als organisator.'

Deel terrein waar nieuw pand MI-GLIS komt blijkt bezit te zijn van Unasat

Personeel MI-GLIS onaangenaam verrast en wil in actie bij ministerie van RGBMinister Relyveld: 'Er is geen vuiltje aan de lucht'


Een deel van het terrein waar het nieuwe onderkomen van MI-GLIS (Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem) komt te staan, is weggegeven aan Unasat (University of Applied Science and Technology). Het personeel heeft zich klaargemaakt voor een actie bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Minister Steven Relyveld heeft echter, zo bericht Starnieuws vanmiddag, vrijdag 8 april 2016, sneller gehandeld en is onaangekondigd naar het GLIS getogen om zaken recht te trekken.

Het GLIS heeft als taak om gronden in kaart te brengen, te registreren en de data daarover te beheren. Het terrein aan de Jagernath Lachmonstraat is sinds 2005 ter beschikking gesteld voor het opzetten van een kantoorgebouw, aldus Norman Doorson van het GLIS. Hij voert het woord namens het personeel.

'In 2013 hebben we formeel het verzoek gedaan om het terrein in grondhuur te krijgen, omdat er geen schot in de zaak kwam. Gisteren hebben we ontdekt, dat een deel is uitgegeven aan een andere organisatie. De beschikking is getekend op 29 maart dit jaar. Het verzoek is aangeboden op 7 april.'

Een derde deel van het terrein is uitgegeven aan Unasat. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de aanvraag van de onderwijsinstelling gedaan is eind vorig jaar. In zes maanden tijd is een deel van het terrein dat bestemd was voor het GLIS uitgegeven aan Unasat.

'Het terrein is een hectare groot, een derde gaat naar Unasat en de rest naar GLIS. Er is geen vuiltje aan de lucht. Het is de minister die beslist hoeveel je krijgt van wat je aangevraagd hebt. We hebben gekeken naar het grotere belang. Het gaat om een instelling die dringend huisvesting nodig heeft. Unasat heeft 700 studenten, van wie 50 moeten afstuderen', aldus Relyveld. Het GLIS heeft ook dringend een eigen onderkomen nodig, zeggen zowel Doorson als Relyveld. Momenteel wordt er maandelijks ruim 10.000 Amerikaanse dollar aan huur neergeteld. 'In die vijf jaren had je al een eigen huis kunnen hebben', stelt Relyveld.

De bewindsman zegt verder, dat er niet zoveel ophef gemaakt hoefde te worden. 'Het GLIS weet alles wat gronden betreft. Men had mij gewoon eerder moeten contacten. We zijn nu zover om de beschikking te tekenen. Jammer dat de mensen daarvan ook niet op de hoogte zijn gesteld. Maandag kunnen de stukken al in orde zijn.'

Doorson geeft aan 'liever met één vogel' tevreden te zijn. Wel is het zo, dat plannen nu gewijzigd moeten worden omdat niet het hele terrein waarover MI-GLIS rekende, nu ter beschikking komt.

Lichaam man (49) gevonden in Suralcoweg

Man door een misdrijf om het leven gekomen


Het lichaam van de 49-jarige Stanley Noordzee is in verre staat van ontbinding aangetroffen in de Suralcoweg, ten noorden van Bernharddorp in het district Para, ruim 100 meter verwijderd vanuit de Indira Gandhiweg, zo berichten Starnieuws en de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 8 april 2016.

Het Dagblad Suriname meldt, dat het lichaam werd gevonden ongeveer 15 tot 20 meter achter zijn woning.

Getuigen hebben verklaard dat de plaats van delict er niet normaal uitzag. Het lijk werd ontdekt door een mevrouw die via het terrein van N. naar de Palisadeweg liep.


Op een bepaald moment nam zij een onaangename geur waar. Kort daarna ontmoette zij een neef van het slachtoffer en vroeg naar N. Het lijk werd kort daarna ontdekt.

 De politie sluit een misdrijf niet uit en onderzoekt wat er precies gebeurd kan zijn.

Santokhi (VHP) vermoedt dat regering bewust werkt naar acceptatie IMF-programma

'Terwijl de regering amateuristisch bezig is, verpaupert het land en verarmt het volk'


'Ik denk dat de regering bewust werkt naar de acceptatie en uitvoering van het IMF-programma. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had al laten doorschemeren om in een keer de Srd zwaar te devalueren, maar de regering was hier tegen. Nu zien we dat de regering geleidelijk aan kiest voor de devaluatie, om uiteindelijk toch te belanden op de hoge koers van het IMF. Dus wat het IMF in een keer heeft gevraagd, doet de regering gefaseerd', aldus VHP-fractieleider in De Nationale Assemblee Chandrikapersad Santokhi vandaag, vrijdag 8 april 2016, in het Dagblad Suriname, in reactie op de steeds hoger uitvallende Amerikaanse dollarkoers bij de valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

De wisselkoers is na de vierde veiling van gisteren gestegen naar Srd 5.42 voor een Amerikaanse dollar. De CBvS heeft een bedrag van 2 miljoen Amerikaanse dollar geveild. Het IMF heeft eerder dit jaar voorgesteld om opnieuw de Surinaamse munt zwaar te devalueren. Deze keer op een hogere gefixeerde koers. De governor van de CBvS, Glenn Gersie, deelde enkele maanden geleden mee, dat hij tegen een nieuwe devaluatie was. Dit is waarom uiteindelijk voor de valutaveiling gekozen is, waardoor de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar door vraag en aanbod zou worden bepaald.

Santokhi zegt dat aan de andere kant duidelijk te zien is dat de regering ‘hap-snap-maatregelen’ treft, die niet goed voorbereid zijn en ook geen uitzicht bieden op verlichting van de situatie.

Enkele voorbeelden volgens de politicus zijn de verhoging van de prijs van een toeristenkaart en het experiment met de cambio’s en de SPSB-bank. Nu er valutaveilingen zijn, ziet hij dat de regering een verruiming wil hebben van de leenruimte en straks nog de verhoging van de inkomstenbelasting voor verzekeringsmaatschappijen.

'Dit is symptoombestrijding, terwijl de aanpak van crisis moet geschieden met een gedegen crisisplan, dat er niet is. En terwijl de regering amateuristisch bezig is, verpaupert het land en verarmt het volk. De armoede is duidelijk zichtbaar en merkbaar in het land en dat los je niet op met pakkettenverdeling, maar met duurzame armoedebestrijding. We zien hoe een mooi land als Suriname kapot gemaakt wordt door slecht bestuur en slecht leiderschap', aldus Santokhi.

Nederlands fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën onderschept ruim 250 kilo cocaïne op Caribische Zee

Drugs aan boord zeilschip met slechts een opvarende aan boord

(Bron foto: Koninklijke Marine)

Het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft in de ochtend van 3 april midden op de Caribische Zee ruim 250 kilo cocaïne onderschept. De actie was een succesvolle samenwerking tussen Nederlandse, Belgische en Amerikaanse eenheden vanaf het marineschip, aldus de Koninklijke Marine vandaag, vrijdag 8 april 2016, in een persbericht. 

De actie vond plaats in het kader van de internationale drugsbestrijding operatie Carib Venture, onder leiding van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied. Afgelopen maand onderschepte het marineschip ook al twee drugsvangsten van respectievelijk 400 en 600 kilo.

Na een melding te hebben ontvangen van een Amerikaans patrouillevliegtuig over een verdacht zeilschip is Zr.Ms. De Zeven Provinciën naar de aangewezen locatie gevaren om de zeilboot te onderscheppen. Vlak voor zonsondergang kwam het schip in positie en werd gedurende de nacht duidelijk dat zich contrabande aan boord van de zeilboot bevond. Zondagochtend is de verdachte zeilboot doorzocht door een team van de Amerikaanse Kustwacht dat speciaal hiervoor aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën meevaart. Hierbij werd ruim 250 kilo cocaïne gevonden.

Naar verwachting was een deel van de contrabande door de enige opvarende al overboord gegooid.

Gedurende de actie vloog de Belgische helikopter, de Alouette III, boven het gebied om de zeilboot en omgeving te controleren op verdachte activiteiten. De verdachte, het zeilschip en de contrabande zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Waterschade op afdeling 'cathlab' Sehos op Curaçao door sloopwerkzaamheden

Deel afdeling hartkathe- 
terisatie voor onbe- paalde tijd gesloten


Een deel van de afdeling voor hartkatheterisatie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is voor onbepaalde tijd gesloten. Door sloopwerkzaamheden op het terrein ontstond woensdagmiddag waterschade aan de apparatuur in het ‘catheterization laboratory’ (cathlab). Dit bericht vandaag, vrijdag 8 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

Het cathlab ligt achter het gebouw dat deze dagen gesloopt wordt in verband met de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

Volgens medisch directeur Franke Scheper was op het moment van de lekkage geen patiënt in het cathlab aanwezig. De kamer waarin hartpatiënten zijn opgenomen werd niet beschadigd. Hoe groot de schade is en wie daarvoor verantwoordelijk is, kon Scheper gistermiddag niet zeggen. 'We wachten het rapport van de technici af.' 

Wie het gehele artikel wil lezen kan hier klikken.

Recyclingstations bij hotels op Curaçao

Gescheiden afvalbakken initiatief van Green Force en TUI Curaçao


TUI Curaçao en Green Force kondigden in november 2015 een grootschalig recyclingproject voor toeristische bedrijven aan. Afgelopen week begon de uitrol van dit project en zijn de eerste recyclingstations geplaatst bij partnerbedrijven, aldus het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 8 april 2016.

Time To Smile Chogogo Dive & Beach Resort, Morena Resort, Dolphin Suites en Lions Dive & Beach Resort plaatsten al de stations met gescheiden afvalbakken.

Voor het complete artikel klik hier.

Cruisemaatschappij Pullmantur schrapt Curaçao uit reisschema

Cruiseschip doet vanaf november ook Aruba en Panama niet meer aanHet bekende cruiseschip van Pullmantur - een dochteronderneming van cruisemaatschappij Royal Caribbean -, dat sinds 2006 op wekelijkse basis de Curaçaose haven aandoet, staakt met ingang van 1 november haar bezoeken aan Curaçao. Dat bevestigen minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling en Raul Manotas, de chief commercial officer van Curaçao Ports Authority (CPA), vandaag, 8 april 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Niet alleen Curaçao zal van het reisschema van Pullmantur worden geschrapt, ook de havens van Aruba en Panama zullen met ingang van 1 november 2016 niet langer door het cruiseschip worden bezocht.

Lees hier het volledig bericht.

Minister Camelia-Römer en Statenleden Curaçao bezoeken haven Rotterdam


 

Minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft samen met een aantal Statenleden een bezoek gebracht aan Port of Rotterdam, het bedrijf dat de Rotterdamse haven beheert, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 8 april 2016.

De Rotterdamse haven heeft - net als de haven van Curaçao - een havenmeester die onder de verantwoordelijkheid van de minister van Verkeer binnen het bedrijf werkzaam is en verantwoordelijk is voor het maritiem verkeer binnen de haven.

Bovendien is VVRP - middels de Maritieme Autoriteit Curaçao - verantwoordelijk voor het toezicht dat akkoorden en technische en operationele eisen van publieke en private maritieme organisaties worden nageleefd.

Klik hier voor om het restant van het artikel te lezen.

ASFA-voorzitter: 'Gevoel van vertrouwen met valutaveilingen niet teruggekeerd'

'Er moet meer productie zijn om de verdiencapaciteit te vergroten'


Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), vindt dat met de valutaveilingen het gevoel van vertrouwen niet is teruggekeerd. De koers is omhoog gegaan in plaats van omlaag. Valutaveilingen kunnen een instrument zijn, maar er is geen vette pot aan deviezen beschikbaar om te veilen. Bilkerdijk zegt vandaag, vrijdag 8 april 2016, op Starnieuws, dat buitenlandse valuta beschikbaar moeten zijn voor noodzakelijke importen. Voor luxe goederen mag men wat hem betreft naar de vrije markt.

Bilkerdijk stelt, dat de importen de afgelopen periode zijn toegenomen. Er worden veel luxe- en consumptiegoederen ingevoerd.

De schaarse middelen die de Staat heeft, moeten volgens de ASFA-voorzitter niet besteed worden aan algemene importen. Er moet meer productie zijn om de verdiencapaciteit te vergroten. Daarom vindt hij dat bij het categoriseren van energietarieven de industrie in de laagste groep moet zitten. Huishoudens moeten hoger liggen, maar de kleine man die het niet kan betalen, moet worden gesubsidieerd.

Bilkerdijk zegt verder, dat alleen door meer te produceren de verdiencapaciteit wordt verhoogd.

Mensen zijn verwend door de vele luxe goederen die geïmporteerd worden, aldus de ASFA-voorzitter. De overheid moet volgens hem de schaarse valuta besteden aan basisgoederen die noodzakelijk zijn en er moet een bewuste keuze worden gemaakt en maatregelen getroffen worden.

Eric Sweet signeert 17 april in Groningen nieuwe gedichtenbundel

In Paramaribo geboren dichter presenteert 'Mijn postduif en andere verzen en gedachten'


Eric Sweet (zie foto: Bron: Isfotografie)uit Groningen presenteert en signeert zondag 17 april zijn nieuwe gedichtenbundel ‘Mijn postduif en andere verzen en gedachten’. Hij doet dat in New Orléans Jazzcafé in zijn woonplaats. Eric Sweet (1955) is geboren in Paramaribo, Suriname. Hij groeide op in een gezin van 14 kinderen, 10 jongens en 4 meisjes. Dit bericht vandaag, vrijdag 8 april 2016, de Groninger Gezinsbode.

'In Nederland heb ik de eerste jaren in de grafische sector gewerkt en coördineerde ik in latere stadia de kinderopvang van de Borgmanschool in Groningen. Meer dan 22 jaar was ik actief in het jeugd- en jongerenwerk, zowel in gesloten als open instellingen. Officieel ben ik pedagogisch medewerker, nu ben ik gastheer/ surveillant bij de RUG (Rijksuniversiteit Groningen), schrijver, dichter en verteller. Dit boek is een uiting van mijn gevoelsmatige boodschappen aan de samenleving.'

Bij deze boekpresentatie verzorgt zangeres Cissy samen met pianist Rishi Yildiz de muzikale omlijsting. Zij brengen enkele soulvolle covers ten gehore.

De Groningse Tammy Blue draagt enkele van haar gedichten voor. Geke de Graaf interviewt Eric Sweet over zijn leven, werk en boeken.

De boekpresentatie begint om 17.00 uur. Entree: gratis.
Eric Sweet uit Groningen presenteert en signeert zondag 17 april zijn nieuwe gedichtenbundel ‘Mijn postduif en andere verzen en gedachten’. Hij doet dat in New Orléans Jazzcafé in zijn woonplaats.
Eric Sweet (1955) is geboren in Paramaribo in Suriname. Hij groeide op in een gezin van 14 kinderen, 10 jongens en 4 meisjes.
“In Nederland heb ik de eerste jaren in de grafische sector gewerkt en coördineerde ik in latere stadia de kinderopvang van de Borgmanschool in Groningen. Meer dan 22 jaar was ik actief in het jeugd- en jongerenwerk, zowel in gesloten als open instellingen. Officieel ben ik pedagogisch medewerker, nu ben ik gastheer/ surveillant bij de RUG, schrijver, dichter en verteller. Dit boek is een uiting van mijn gevoelsmatige boodschappen aan de samenleving.”

Boekpresentatie

Bij deze boekpresentatie verzorgt zangeres Cissy samen met pianist Rishi Yildiz de muzikale omlijsting. Zij brengen enkele soulvolle covers ten gehore.
De Groningse Tammy Blue draagt enkele van haar gedichten voor. Geke de Graaf interviewt Eric Sweet over zijn leven, werk en boeken.
De boekpresentatie begint om 17.00 uur. Entree: gratis.
- See more at: http://www.gezinsbode.nl/nieuws/61536/eric-sweet-presenteert-en-signeert-nieuwe-gedichtenbundel/#sthash.KJVZcH9b.dpuf

Nederlandse Algemene Onderwijsbond betuigt steun aan BvL

'Een minder goede financieel-economische situatie mag nooit reden zijn om voorbij te gaan aan  noden onderwijs'


De Nederlandse Algemene Onderwijsbond (AOB), gevestigd in Utrecht, heeft vorige week in een brief solidariteit betuigd met de Bond van Leraren (BvL) die strijd voor een betere waardering van leerkrachten. 'Een minder goede financieel-economische situatie van een land mag nooit een reden zijn om volledig voorbij te gaan aan de noden van het onderwijs; het is juist onderwijs (van goede kwaliteit) dat de sleutel vormt tot economisch herstel', aldus voorzitster Liesbeth Verheggen in haar brief, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 april 2016. 

Dit 'noodzakelijke herstel' zal volgens de AOB onmogelijk worden bereikt, indien leraren en het overig onderwijspersoneel systematisch ondergewaardeerd worden. Verheggen schrijft verder, dat er al jarenlang zo goed als niet meer wordt geïnvesteerd in onderwijs door de regering, ondanks afspraken en beloftes. Ook weet de bond, dat de Surinaamse collega's al vijf jaar geen loonsverhoging hebben gehad en dat er in deze periode ook niet meer geïnvesteerd is in scholing, training, goede leermiddelen, ict-voorzieningen en onderzoek.

'Dit kan niet anders dan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs en daarmee voor de toekomst van het land.De Bond van Leraren vecht daarom voor een herwaardering van de leraar en het onderwijs.'

De AOB sluit de brief af door de BvL moed en wijsheid toe te wensen met wat ze bestempelen als moeilijke, maar belangrijke strijd.

Vergadering Assemblee afgelast om regering meer tijd te geven vragen te beantwoorden over wetswijziging Inkomstenbelasting

Abdoel (NDP): 'Men moet niet doen overkomen alsof er haastwerk is geleverd'

'Ik vind het jammer dat de snelheid waarmee de vaste commissie van Financiën werkt, gezien wordt als haastwerk'


De Assembleevergadering van gisteren is niet afgelast vanwege haastwerk van de commissie Financiën, maar omdat de regering meer tijd nodig heeft om de beantwoording van de vragen voor te bereiden. Er zijn veel vragen gesteld die goed beantwoord moeten worden door de regering, zegt commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP), die de wetswijziging Inkomstenbelasting heeft voorbereid voor de openbare behandeling, vandaag, vrijdag 8 april 2016, op Starnieuws. Niet alleen het ministerie van Financiën dient in te gaan op de vragen, maar er moeten ook antwoorden komen op vragen die aan de toezichthouder, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zijn gesteld.

De oppositie vond dat er meer tijd nodig was om deskundigen en verzekeraars te raadplegen. De regering wil met terugwerkende kracht geld innen bij de verzekeringsmaatschappijen die hun winst mochten toevoegen aan de egalisatiereserve.

NPS-fractieleider Gregory Rusland stelde voor om nog een keer met de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (SurVAM) in dialoog te treden om tot een vergelijk te komen.

Het is ook niet ongebruikelijk dat wanneer de regering meer tijd vraagt, dat het parlement een vergadering uitstelt of verdaagt, stelt Abdoel. 'Ik begrijp dat er grote belangen op het spel staan en dat er in en buiten het parlement flink gelobbyd wordt om de wet niet aan te nemen. Echter moet men dan niet doen overkomen alsof er haastwerk is geleverd. Degene die de discussies bij de eerste ronde heeft gevolgd, heeft duidelijk gemerkt hoe snel de leden uitgesproken waren. Een lid van de commissie die vond dat er weer overleg moest komen met SurVAM, was niet eens komen opdagen bij de bespreking die eerder gehouden is.'

De commissievoorzitter voert aan, dat alle Assembleeleden weten dat geen enkele wet wordt goedgekeurd zoals die wordt ingediend. Er zijn altijd wijzigingsvoorstellen. 'Vandaar dat er ook wijzigingsvoorstellen door mij als voorzitter van de commissie van rapporteurs zijn gedaan. Ik vind het jammer dat de snelheid waarmee de vaste commissie van Financiën haar werk doet, gezien wordt als haastwerk. Er zijn drie dagen uitgetrokken om de wet voor te bereiden. En dat is meer dan genoeg.'

Er is volgens hem gesproken met deskundigen van het ministerie Financiën, de CBvS en SurVAM. 'Als men dat niet genoeg vond, dan ben ik politiek volwassen genoeg om te begrijpen wat er speelt. Verder weten leden ook dat er niet altijd direct antwoorden zijn op alle vragen. Zelfs vragen waarop er antwoorden zijn gegeven, zijn weer gesteld in de zaal.'

De vergadering die gisteren niet doorging, wordt vanmiddag voortgezet.

Korpschef Daniel wil samenwerking met politie Guyana verbeteren

Delegatie Guyanese politie bezoekt Nickerie


Korpschef Agnes Daniel van het Korps Politie Suriname wil de samenwerking met de Guyanese politie verbeteren. In dat verband moet het kennismakingsbezoek gisteren van een delegatie van de Guyana Police Force onder leiding van korpschef Seelall Persaud aan Nickerie worden gezien, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 8 april 2016. 

'De korpsen hebben elkaar ontmoet in het Burger Informatie Centrum en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om over actuele onderwerpen te praten waarbij gemeenschappelijke belangen spelen', zegt Daniel. 'Zo is er is gesproken over drugsbestrijding, mensenhandel en mensensmokkel en hoe wij de samenwerking kan worden verbeterd.'


Al geruime tijd onderhouden beide korpsen goede contacten en ze wisselen informatie uit in verschillende zaken.

De noodzaak in samenwerking ziet de korpschef in Suriname in de grensoverschrijdende criminaliteit die steeds ergere vormen aanneemt. 'Daarom is het heel belangrijk om vooral met buurlanden van gedachten te wisselen over de gemeenschappelijke bedreigingen en de veiligheid.'

Er is gisteren ook gesproken over de illegale back trackroute over de Corantijnrivier. De politie in Nickerie heeft vaak drugs uit Guyana, via deze route, onderschept.

Amerikaanse zanger Usher vraagt aandacht voor Tula op CuraçaoDe Curaçaose slavenopstand in 1795 was een van de belangrijkste georganiseerde verzetsactiviteiten op de Nederlandse Antillen. Hij werd voorbereid door drie slaven onder aanvoering van Tula.

Usher trad op 5 september 2015 op tijdens het Curaçao North Sea Jazz Festival.

'De Zwarte Cobra' komt vanuit VS tijdelijk terug naar Nederland

In Suriname geboren 'zware jongen' moet getuigen en berecht worden in liquidatieproces Passage


De meermalen voor drugshandel veroordeelde in 1951 in Paramaribo geboren crimineel Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra, komt na jarenlang touwtrekken tijdelijk terug naar Nederland. Hij zit nu een straf in de Verenigde Staten uit. Dit bericht vandaag, vrijdag 8 april 2016, onder andere de Telegraaf.

Rommy komt volgens zijn advocaat Mark Teurlings naar Nederland, omdat hij hier berecht gaat worden voor zijn rol in het liquidatieproces Passage en om in die megazaak te getuigen. Al jarenlang probeert Teurlings de Amerikaanse autoriteiten te bewegen om Rommy zijn straf in Nederland te laten uitzitten, maar de Amerikanen wilden hem tot nu toe niet aan Nederland overdragen. Na het proces in Nederland moet hij in principe nog terug naar de VS om de rest van zijn straf uit te zitten.
 
Rommy werd in 2004, op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, in Spanje aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van duizenden XTC-pillen. Later bleek dat de Amerikanen dubieuze opsporingmiddelen hebben gebruikt. Dit kwam in 2005 aan het licht tijdens een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Nadat Rommy door de Spaanse autoriteiten aan Amerika was uitgeleverd, werd Rommy op vrijdag 30 september 2005 schuldig bevonden aan de betrokkenheid bij de smokkel van een milljoen XTC-pillen naar New York. Op 17 januari 2006 werd hij veroordeeld tot de maximumstraf van 20 jaar gevangenis.

Directeur DSB, Proeve: 'Alleen met valutaveilingen komt er geen koersstabilisatie'

Proeve vindt valutaveilingen beter dan devaluatie en is geen voorstander van 'dollarisatie'

'Wij moeten het veilingsysteem de kans geven om tot volle wasdom te komen'


Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) en gisteren geïnstalleerd als lid van de Sociaal Economische Raad (SER), zei gisteren na zijn installatie, dat met de valutaveilingen alleen er geen koersstabilisatie zal komen. De veiling is een systeem om tot koersbepaling te komen, maar voor bereiken van koersstabiliteit is meer nodig, aldus de bankdirecteur. Hij vindt, dat de valutaveiling een betere methode is om tot koersbepaling te komen dan devaluatie. Bij de veiling zijn importeurs, de vragers naar valuta, betrokken, terwijl devaluatie alleen van de monetaire autoriteit komt. Hij is geen voorstander van dollarisatie van de economie. De Surinaamse munt moet worden versterkt, aldus Proeve, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 8 april 2016.

Een van de zaken is volgens Proeve het creëren van een investeringsklimaat, waardoor meer vreemde valuta verdiend kunnen worden. Het tweede wat gedaan moet worden is ervoor zorgen, dat het fiscaal en budgettair beleid bijdraagt aan de koersstabiliteit. Proeve meent, dat de wisselkoersen die door de valutaveiling tot stand komen, een goede weerspiegeling zijn van vraag en aanbod. De veilingkoers is van Srd 5,15 gestegen naar gisteren Srd 5,42. Proeve vindt dat het geen kwestie is van te hoog of te laag, maar het gaat om vraag en aanbod. 'Ik denk dat het goed is dat wij het veilingsysteem de kans geven om tot volle wasdom te komen. Dit is pas de vierde veiling. Vanuit mijn rol als bankier denk ik dat het een veel beter, veel transparantere zaak is waarmee wij nu werken.'

Proeve vindt dat het niet gaat om speculatie bij de veiling. De veilingmiddelen zijn alleen bestemd voor importen. De cliënten van de banken moeten beschikken over importdocumenten, waaruit blijkt dat aan een importbetaling zal worden voldaan. Het gaat niet om mensen die valuta opkopen voor andere doeleinden, aldus de DSB-directeur. 'De valuta zijn bestemd om betalingen te verrichten en wat mij betreft voldoet de veiling wel aan die doelstelling.'

De Centrale Bank van Suriname veilt en houdt er ook toezicht op dat de middelen gebruikt worden waarvoor het geld bestemd is. Proeve vindt dat de valutaveiling een beter mechanisme is om de koers te bepalen. Bij een devaluatie bepaalt de monetaire autoriteit eenzijdig de hoogte van de koers. 'Maar, als het niet de juiste koers is, dan krijg je devaluatie op devaluatie.'

Wetgeving moet worden nageleefd om te voorkomen dat op de zwarte markt koersopdrijving plaatsvindt, zegt Proeve, die ook voorzitter is van de Surinaamse Bankiersvereniging. De wetten zijn er en deze moeten, zo zegt hij, ook nageleefd worden. De verschillende instanties moeten optreden tegen de illegale valutahandel. Cambio's hebben een rol, maar zij moeten zich houden aan de regels.

Na ruim vijf jaar is Sociaal Economische Raad weer actief

Bouterse: 'De problemen zijn complex, maar als ik let op de voorgedragen mensen, dan ben ik hoopvol gestemd'

'Ik wilde geen SER om het hebben van een SER'


De Sociaal Economische Raad (SER) is na ruim vijf jaren weer actief. De dertien leden en hun vervangers zijn gisteren door president Desi Bouterse geïnstalleerd. Bouterse zei te erkennen, dat het orgaan voor grote uitdagingen staat, maar gelet op de capaciteiten van de nieuwe leden is hij 'hoopvol gestemd'. De voorzitter van de SER wordt binnenkort bekendgemaakt. De leden moeten zelf aanwijzen wie hun voorzitter wordt, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 8 april 2016.

In de raad zitten vijf vertegenwoordigers van de regering, vier uit de ondernemerswereld en vier uit het werknemersveld. Elke vertegenwoordiger heeft een plaatsvervangend lid. Voor de regering zitten aan Ferdinand Welzijn met Subhas Mungra als vervanger, Derryck Ferrier met Wedwatie Pherai als vervanger, Carlo Jadnanansing met Imro Fong Poen als plaatsvervangend lid. Van Winston Caldeira en Reynold Simons zijn de vervangers niet bekend.

De ondernemers/particulieren worden vertegenwoordigd door Sigmund Proeve met Marlon Telting als plaatsvervangend lid, Marten Schalkwijk met Adit Moensi als vervanger, Marriette Tjon A Ten met Paul Torilal als vervanger en Marjorie Tajib met Rudy Soeklal als vervangend lid. Voor de werknemers zitten aan Dharmdew Chotkan met Emiliano Oedit als plaatsvervangend lid, Armand Zunder met Albert Zunder als vervanger. Jan Haakmat met Imrick Edam als vervanger en Roy Haverkamp met Jagmohan Ramsingh als vervangend lid.

De leden zijn voor een periode van twee jaar geïnstalleerd.

De laatste SER-voorzitter was Hans Lim A Po die twee jaren (2002-2004) aan de wet waarop het orgaan is gebaseerd heeft gewerkt. Pas in 2009 werd de SER door de regering-Venetiaan geactiveerd. In 2010 zag de nieuw aangetreden regering Bouterse geen heil in het hebben van een orgaan dat gevraagd en ongevraagd de regering van advies voorziet.

Bouterse zei gisteren, dat uit gesprekken met Lim a Po, hij nu beter begrijpt voor welke grote uitdagingen de SER staat. Hij erkent dat het wachten lang is geweest en men ongeduldig begon te worden'. Maar, hij wilde 'geen SER om het hebben van een SER'. 'De problemen zijn complex, maar als ik let op de mensen die zijn voorgedragen, dan ben ik hoopvol gestemd.”

Stalen drinkwaterhoofdtransportbuis onder deel Indira Gandhiweg wordt vervangen door PVC-buis


Werkzaamheden tussen Meursweg en Van Hattemweg

(Bron foto: Commissariaat Para)

De functie van de bestaande stalen drinkwaterleiding hoofdtransportbuis onder de rijweg van de Indira Gandhiweg wordt vervangen vanaf de Meursweg tot de Van Hattemweg door een nieuw aan te leggen PVC-buis met een diameter van 400 millimeter. Deze buis wordt onder de berm geplaatst, waardoor de oude buis niet weggehaald hoeft te worden en voorlopig nog in functie is. De werkzaamheden zijn gisteren officieel gestart en lopen tot september, aldus het districtscommissariaat Para donderdag 7 april in een persbericht.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
 De palmen en bloemen langs het traject op de bermen van de Indira Gandhiweg worden geleidelijk aan verwijderd en in oorspronkelijke staat terug geplaatst. Het commissariaat van Para heeft deze planten vier jaar geleden geplant en verzorgd voor verfraaiing van het gebied.

De werkzaamheden van de vervanging van de buis zullen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden en wel tussen acht uur 's morgens tot acht uur ‘s avonds. Weggebruikers wordt verzocht de instructies van de vlaggenmannen en de verkeerspolitie ter plekke nauwlettend op te volgen.

De hoofdbuis werd in 1930 aangelegd en heeft haar levensjaren gehad. Vanuit het pompstation Republiek wordt jaren water gepompt naar pompstation Van Hattemweg, om vervolgens verschillende huishoudens in woonwijken buiten Para te voorzien van stromend water.

Stanley Menzo is nieuwe hoofd jeugdopleiding Ajax Cape Town

'Het is fijn hier aan de slag te gaan, ik kijk uit naar deze uitdaging'

(Bron foto: Ajax Cape Town)

Stanley Menzo (52) is door Ajax Cape Town aangesteld als nieuwe hoofd jeugdopleiding. De oud-doelman van Ajax zal met onmiddellijke ingang beginnen aan zijn nieuwe functie in Zuid-Afrika, zo berichten donderdag 7 april 2016 in Nederland diverse media en de websites van Ajax en Ajax Cape Town.

Ajax Cape Town is de Zuid-Afrikaanse tak van de Amsterdamse eredivisieclub AFC Ajax en speelt in Kaapstad. Ze spelen hun thuiswedstrijden in het Groenpuntstadion, dat een capaciteit van 68.000 plaatsen heeft. 
 
'Het voelt goed om Ajax Cape Town te kunnen helpen, maar ook om Ajax te helpen door spelers op te leiden en ze klaar te maken voor Europa', reageert de hoofdpersoon op de clubsite van de Amsterdammers op zijn aanstelling.

Menzo was afgelopen seizoen voor het laatst actief als hoofdtrainer, toen hij het Amsterdamse AFC onder zijn hoede had. Dit seizoen zat de voormalige coach van AGOVV Apeldoorn, FC Volendam, SC Cambuur en Lierse SK zonder club.

De 52-jarige oud-doelman, die in het verleden ook actief was als keeperstrainer van Oranje en assistent-trainer bij Vitesse, is trots op de Zuid-Afrikaanse aanstelling die al even in de lucht hing. 'Het is fijn hier aan de slag te gaan. Ik kijk uit naar deze uitdaging. Hoewel ik hier ook ben om mijn ervaring te delen, hoop ik ook veel te leren van dit mooie land en de cultuur van deze mooie stad.'
 
Menzo speelde van 1983 tot 1994 bij Ajax en keerde in 1999 voor één jaar terug bij de Amsterdamse club.

Ari Efstathiou, algemeen directeur van Ajax Cape Town, is blij met de komst van Menzo. 'Stanley brengt een enorme waarde mee voor de Ajax Cape Town Academy en hij zal ons helpen het gat tussen onze jeugd en de professionele tak te overbruggen', aldus Efstathiou op de website van Ajax.

'Zijn inzicht en ervaring in het Europese topvoetbal zal ons helpen onze talenten klaar te stomen voor het Europese podium.'