zaterdag 9 april 2016

BvL beslist dinsdag 12 april over eventuele continuering actie leerkrachten middelbaar onderwijs

Voorzitter Valies: 'Het is nu vijf voor twaalf'

'Wat de leerkracht aan salaris meeneemt naar huis is een verschrikking, een belediging'


De leerkrachten die zijn verenigd in de Bond van Leraren (BvL) nemen dinsdag een standpunt in over het begin van de school. De eerste schooldag na de Paasvakantie is woensdag. Enkele dagen vóór de vakantie waren de leraren van het middelbaar onderwijs in actie door tot elf uur 's morgens les te geven. 

'Het is nu voor vijf voor twaalf. Als de samenleving geen eisen stelt voor het veiligstellen van het onderwijs kan dat leiden tot calamiteiten in het onderwijsproces', zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies vandaag, zaterdag 9 april 2016, in de Ware Tijd Online.

Hij meent dat het beleid dat nu gevoerd wordt leidt tot verarming. Met de instabiele wisselkoers zijn de leerkrachten met veertig procent achteruitgegaan vergeleken met 2012. Valies vreest dat dit beleid zich zal voortzetten.

De regering heeft voorgesteld om de heffingskorting op de inkomsten-belasting van de ambtenaren van Srd 50 te verhogen naar Srd 100. De vakbonden hebben dit bod van de tafel geveegd en voorgesteld dat de korting wordt opgetrokken naar Srd 150.

'Wat de leerkracht aan salaris meeneemt naar huis is een verschrikking, een belediging en we stevenen af op verdere verslechtering.' Valies benadrukt dat het niet alleen om geld gaat. Aan de meest fundamentele eisen zoals training, scholing en het voorzien van levensmiddelen wordt ook niet voldaan. Hij zegt dat ICT nu één van de fundamentele ontwikkelingen is, maar de leerkracht wordt daarin niet getraind.

Regering en VIDS niet eens over tijdstip instelling commissie ter uitvoering IACHR-vonnis Kali’na- en Lokono-zaak

RO-minister: 'Deadline 29 april in vonnis heeft betrekking op vertalen en publiceren vonnis'


De regering en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) verschillen van mening over het tijdstip voor het instellen van een commissie die ervoor moet zorgen, dat het vonnis in de zaak van de Kali’na en Lokono van het beneden-Marowijnegebied wordt uitgevoerd. In het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights) in Costa Rica wordt de datum van 29 april vermeld, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 april 2016.

VIDS-voorzitster Loreen Jubitana zegt, dat uiterlijk die dag de werkgroep moet zijn ingesteld, maar minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is het daar niet mee eens. Deze deadline heeft volgens hem betrekking op het vertalen en publiceren van het vonnis. 'Dat moeten we eerst doen en de werkgroep moet later ingesteld worden', zegt de bewindsman.

Hij beweert, dat het ministerie nu bezig is met het vertalen van het vonnis naar het Nederlands, waarna het binnen drie weken gepubliceerd wordt.

Jubitana zegt, dat de VIDS ook vertegenwoordigd wil zijn in de werkgroep. Hoewel de uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens is gericht op genoegdoening voor de Kali'na en Lokono van het beneden-Marowijnegebied, blijkt het vonnis volgens de VIDS ook in het voordeel uit te vallen van alle in stamverband levende volken in Suriname.

De Staat is volgens de belangenorganisatie veroordeeld om de collectieve grondenrechten van alle inheemse en tribale volken van Suriname binnen drie jaar wettelijk te erkennen. Deze volken moeten binnen twee jaar wettelijk als collectieve rechtspersoon erkend worden.

President Bouterse bij afscheid Chinese ambassadeur: 'China zal een belangrijke ontwikkelingspartner voor ons blijven'

Vertrekkend ambassadeur Zigang benoemd tot drager Grootlint in Ere-Orde van de Palm'China zal een belangrijke ontwikkelingspartner voor ons blijven. Dit is vooral van belang met het oog op de rol die China zal blijven spelen in het kader van duurzame ontwikkeling in de wereld als geheel, en in onze regio in het bijzonder.' Woorden van president Desi Bouterse gisteravond op de afscheidsreceptie van de Chinese ambassadeur Yang Zigang, zo bericht Starnieuws zaterdagavond 9 april 2016.

Eerder op ochtend had Bouterse de ambassadeur gedecoreerd op het presidentieel paleis. Yang werd benoemd tot drager van het Grootlint in de Ere-Orde van de Palm.

De periode die Yang in Suriname heeft gediend (2013-2016) is volgens de president historisch te noemen. Suriname raakte geconfronteerd met uitdaging van een snel veranderde wereld. 'Dit zijn tijden waar de ondersteuning en assistentie van een bestaande vriendschap enorm belangrijk zijn, in onze strijd voor duurzame ontwikkeling voor ons volk.'

Zo heeft de ambassadeur zich ingezet voor de verbetering van lokale financiële instituten, voor het aanhalen van de culturele banden en  het bieden van training en opleidingsmogelijkheden in China. Ook werden bijdragen geleverd op het gebied van woningbouw, infrastructuur, Defensie-samenwerking, gezondheidszorg en assistentie aan het kabinet van de First lady.

In zijn toespraak tijdens de receptie op de ambassade roemde Bouterse de diplomaat voor zijn bijdrage in de samenwerkingsrelatie. Hij somde de verschillende projecten op die met Chinese financiële ondersteuning in Suriname zijn opgezet. Hij noemde onder andere landbouw, militair materiaal, computers, camerabewakingssysteem, constructie Wanica ziekenhuis, renovatie ministerie van Buitenlandse Zaken en upgrade van diens ICT-systeem. De president haalde ook de herdenking van 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China aan. De relatie is door de jaren volwassen geworden en Yang zijn inzet heeft bijgedragen 'in de nauwe relatie en warme banden van vriendschap, solidariteit en samenwerking'.

Volgende maand is het 40 jaar geleden dat China als een van de eerste landen diplomatieke banden aanging met Suriname. 'Wan finga n’e dringi brafu', zei Yang tijdens zijn afscheidsrede. Hij doelde hiermee op de gezamenlijke inspanningen van beide landen die tot vele successen hebben geleid. In een terugblik op de samenwerking memoreerde hij de valutaswap aan tussen de People's Bank of China en de Centrale Bank van Suriname van één miljard RMB (Srd 520 miljoen). De handel is toegenomen, Surinamers hebben de Chinese cultuur beter leren kennen, het Chinees Nieuwjaar is verheven tot een nationale dag en met het versoepeld toeristenbeleid kunnen nu meer Chinezen een bezoek brengen aan Suriname.

De scheidende ambassadeur ervaart de ontvangen decoratie als een grote eer voor hem en zijn ambassadestaf. Deze toont de belangrijkheid aan van de bilaterale banden en genegenheid tussen beide volken, gaf hij aan. Ook hij loofde de president en de regering voor de samenwerking, nationaal en internationaal.

Oud-presidente Argentinië beschuldigd van witwassen

Zakenman Farina legt beschuldigende verklaringen af tegen De Kirchner


Cristina Fernández de Kirchner is door het Openbaar Ministerie in Argentinië officieel beschuldigd van het witwassen van geld. De aanklacht volgt op het verhoor gisteren van de zakenman Leonardo Fariña, die belastende verklaringen aflegde over Kirchner en haar echtgenoot Néstor, zo berichten vandaag, zaterdag 9 april 2016, diverse internationale media.

De inmiddels 63-jarige Cristina was presidente van Argentinië van 2007 tot 2015. Haar man Néstor vervulde die functie van 2003 tot 2007. Néstor overleed in 2010.

Volgens de Argentijnse media heeft Farina het tweetal beschuldigd van witwassen en verduistering van overheidsgeld. De voormalige presidente wordt woensdag door een rechter gehoord over de beschuldiging.

Cristina Fernández de Kirchner is lid van de peronistische Partido Justicialista.

Onderzoekers Carmabi, Curaçao: Hersenkoraal inzetten ter versterking zwakke koraalriffen

Hersen- koraal kan redding zijn voor vervuilde riffen


De onder kunstmatige omstandigheden gekweekte kolonies van het hersenkoraal ‘Colpophyllia Natans’ zijn behoorlijk stressbestendig. Daarom kan deze koraalsoort gebruikt worden voor versterking van gedegradeerde koraalriffen die met vervuiling kampen. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen van de marienwetenschappers van Secore International in de Amerikaanse staat Ohio en Carmabi op Curacao in een onderzoek daarnaar. Dat schrijft Marije Stojanovic vandaag, zaterdag 9 april 2016, in de Amigoe.

'De gekweekte jonge hersenkoralen die zeventien maanden geleden op het rif zijn uitgezet op negen verschillende locaties/riffen die variëren van gezonde tot door vervuiling aangetast riffen, maar ook op riffen die qua gesteldheid daartussenin vallen, gedijen onder voornoemde omstandigheden op alle locaties evengoed', aldus marienbiologe Valérie Chamberland (Zie foto - Bron: Universiteit van Amsterdam).

Chamberland, die bezig is met haar doctoraal studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en hierbij begeleiding krijgt van één van de projectleiders van Secore, Dirk Petersen, en wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij (die ook als professor verbonden is aan het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics van de UvA):

'De tijd moet nog uitwijzen of deze jonge koralen zich op voornoemde riffen onder uiteenlopende waterkwaliteitsomstandigheden, goed zullen blijven ontwikkelen tot volwassen kolonies die zich voort kunnen planten. Mocht alles goed verlopen, dan zou deze hersenkoraalsoort kunnen worden ingezet om zwaar gedegradeerde riffen te versterken. Maar men moet nu ook niet meteen denken ‘ha, we hebben nu een magische wondermethode ontdekt om riffen weer op te bouwen!’ Zo werkt dat niet', aldus Chamberland.

Vermeij vult hierop aan: 'Er zullen ook maatregelen moeten worden getroffen om herbivore visgemeenschappen te laten groeien en de waterkwaliteit te verbeteren. Pas dan kunnen we met onze methodes riffen sneller laten groeien dan dat ze onder natuurlijk omstandigheden zouden doen. We kunnen met onze methode riffen helaas niet herbouwen.'


 Klik hier voor het volledig artikel.

Commissie Koninkrijksaangelegenheden Tweede Kamer negeert motie Staten Curaçao

Motie bepleit introductie geschillenregeling binnen Koninkrijk


De Commissie Koninkrijksaangelegenheden van de Nederlandse Tweede Kamer zal niets doen met de motie van de Staten waarin de introductie van een geschillenregeling binnen het Koninkrijk wordt bepleit, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 9 april 2016.

In een bericht aan de Staten van Curaçao wordt echter niet uitgesloten dat individuele Tweede Kamerleden op eigen initiatief nadere initiatieven aan de hand van de brief kunnen nemen.

De Statenmotie dateert van een openbare vergadering van 15 februari van dit jaar. De motie werd na unaniem door de Staten te zijn aangenomen, naar Nederland verstuurd. In een brief van 23 maart aan de Staten werd vermeld, dat de motie in een procedurele vergadering van de Vaste Commissie Koninkrijksaangelegenheden is behandeld. Nog diezelfde dag werd een brief opgesteld en naar de Staten gestuurd, die overigens pas op 3 april bij het parlement van Curaçao binnen is gekomen. 

Voor het complete artikel klikt u hier.

Politie Curaçao vindt 63 kilo drugs in auto

Actie politie in samenwerking met Kustwacht tegen georganiseerde misdaad op eiland

Zeven arrestaties en 42 kilo marihuana, 21 kilo cocaïne en drie vuurwapens in beslag genomen


De politie heeft gisteren in samenwerking met de Kustwacht zeven aanhoudingen verricht in Bándabou, waarbij 42 kilo marihuana, 21 kilo cocaïne en drie vuurwapens in beslag zijn genomen. Dit meldt de AMigoe vandaag, zaterdag 9 april 2016.

In de omgeving van Krakeel werden de mannen omstreeks vier uur ‘s nachts in de kraag gevat. Bij aankomst van de politie gooiden de inzittenden van één van de auto’s twee revolvers en een pistool uit het raam. De drugs werd aangetroffen tijdens doorzoeking van de auto.

De arrestaties zijn verricht in het kader van een onderzoek naar georganiseerde misdaad op Curaçao. Het gaat om zes verdachten van 22 tot 28 jaar oud.

Politieke partijen op Curaçao werken aan jaarverslagen en -rekeningen

Slechts de PAR en Pais hebben jaarrekeningen tot 2015 ingediend...


'We zijn bezig. Nog steeds bezig en hopen binnenkort klaar te zijn.' Dit was het antwoord dat de redactie van de Amigoe kreeg gedurende een rondvraag aan enkele politieke partijen, namelijk op welke datum zij hun jaarverslagen/jaarrekeningen bij het Hoofdstembureau zullen indienen, zo schrijft de Amigoe vandaag, zaterdag 9 april 2016. 

Conform de Landsverordening financiën politieke groeperingen moeten alle partijen vóór 1 april deze documenten bij Het Hoofdstembureau hebben ingediend.

Inmiddels is bekend dat de partijen PAR en Pais hun jaarrekeningen tot 2015 bij het hoofdstembureau hebben ingediend. De MFK was bij tot het jaar 2013, maar voor zover bekend heeft geen van de andere partijen aan de wet voldaan.

De redactie belde met de voorzitters van oppositiepartij MAN, coalitiepartij PNP en de DP, die bij de vorige verkiezingen niet in het parlement wist te komen. De voorzitters van deze partijen geven aan dat zij het voldoen aan deze wet zeer belangrijk vinden.Klik hier voor het gehele artikel.

Guillermo Samson: 'We zitten al in Venezuela'

'Valutaveilingen zijn gewoon devaluaties'

'De enige die jou kan helpen is het Internationaal Monetair Fonds (IMF)'


Suriname komt maar niet uit de problemen op de valutamarkt. In de economie gebruikt men devaluaties om concurrentieposities te verbeteren ten opzichte van het buitenland, om zo meer te gaan exporteren. Hierdoor moet een land in staat zijn om meer deviezen binnen te halen. Belangrijk hierin is dat het land een sterke productiepoot moet hebben, hetgeen niet het geval is in Suriname, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 9 april 2016.

Volgens econoom en jurist Guillermo Samson zijn de valutaveilingen gewoon devaluaties. 'We zitten al in Venezuela, zoals voorspeld. Pakketten? Dat na Venezuela tori. Men is veel te ver doorgegaan met het lenen voor consumptieve doeleinden. Wanneer men leent, moet men de lening ook afstemmen om de verdiencapaciteit in de toekomst. Men moet een evaluatie maken van de verwachtingen. Die berekening is nooit gemaakt.'

Volgens Samson wil de regering blijven lenen om schulden te betalen. In het verleden kon men al moeilijk lenen op de internationale kapitaalmarkt. Het is de regering nergens gelukt om voor de investering in de Surgold/Newmont Merian-goudmijn in het oosten van Suriname te lenen. Nu is het erger geworden. 'De enige die jou kan helpen is het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Men gaat lenen, maar kan geen plan schrijven. IMF zal het plan voor je schrijven, omdat de mensen hier de kennis niet hebben', aldus Samson.

De regering zegt inderdaad met het IMF bezig te zijn tot een overeenkomst te komen. Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), bestaat er geen twijfel, dat het IMF de voorwaarden zal stellen.  

'De grote vraag die hierbij moet worden gesteld, is: wat zijn de voorwaarden? Laten wij zien wat de voorwaarden zijn. Ik daag de regering uit. Laten wij als bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen zien wat de voorwaarden zijn. Ik kan garanderen dat wij niet kunnen voldoen aan de voorwaarden. Het IMF zal een veel hogere devaluatie voorstellen. Met de veilingen stoot men de koers systematisch door. Het blijft onder de noemer van een veilingkoers toenemen. Als IMF een devaluatie van acht tot tien voorstelt en maar 100 miljoen Amerikaanse dollar uitleent, zijn wij niet geholpen. Als men plotseling naar tien moet devalueren, creëert men een complete arbeidsonrust. Het IMF zal zogenaamd meewerken, maar stuurt je hiermee regelrecht de dood in', aldus Binda.

Twee werknemers warenhuis Indira Gandhiweg beschoten door overvallers

Twee overvallers er vandoor met.....Srd 500


Twee werknemers zijn donderdag gewond geraakt bij een roofoverval op een warenhuis aan de Indira Gandhiweg in Paramaribo. De beide mannen werden in een ambulance afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Beiden verkeren volgens de politie buiten levensgevaar. De overvallers, die nog voortvluchtig zijn, wisten Srd 500 buit te maken, zo bericht vandaag, zaterdag 9 april 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De overvallers hadden met een mes prikkeldraad doorgeknipt en kwamen zo op de bovenste verdieping terecht. Vervolgens werd traliewerk van het raam van de toiletruimte geforceerd, waardoor ze in een slaapkamer kwamen.

De winkelierster en haar dochter, die op dat moment in de slaapkamer waren, renden naar beneden en riepen om hulp. De eigenaar rende meteen naar boven en zag dat zijn slaapkamer overhoop was gehaald. Hij rende vervolgens weer naar buiten en zag een man op het dak. Hij loste enkele schoten in de richting van de wegrennende overvallers, maar zij werden niet geraakt.

Twee werknemers die hulp aanboden aan hun werkgever, probeerden de overvallers staande te houden. Die losten enkele schoten op de werknemers waarbij één werd geraakt in een schouder en de andere in zijn buikstreek.

De zaak is overgedragen aan de recherche Regio Midden.

UPDATE:  De winkelier Dang Ding Thuc is donderdag 28 april op de intensive care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. Hij was door overvallers in zijn buik geschoten.

Plannen om district Wanica in twee bestuursgebieden op te splitsen zijn slechts plannen

'Plannen moeten eerst goedkeuring Assemblee krijgen voordat men verder kan'


Plannen voor het opsplitsen van het district Wanica in twee bestuursgebieden zijn volgens  districtscommissaris Roline Samsoedien nog niet officieel. Deze plannen moeten eerst de goedkeuring van de Assemblee krijgen voordat men verder te werk kan gaan. 'Het is een beleidsaangelegenheid en wanneer de regering het besluit om het te doen, zullen wij dit te horen krijgen', stelt Samsoedien, zo bericht vandaag, zaterdag 9 april 2016, het Dagblad Suriname.

Vanwege de uitgestrektheid van het gebied en het feit dat er meer gebouwd wordt in het district waardoor de bevolking ook toeneemt, wordt de dienstverlening steeds drukker. De diensten liggen dan ook verder van elkaar. 'We proberen om de diensten een beetje dichterbij de bevolking te brengen.'

Overigens hebben de districtscommissarissen een salarisverhoging gevraagd dat gelijkgesteld kan worden tot een directeurssalaris. Gezien de economische situatie, waarbij er een beroep gedaan is te bezuinigen, zou een verhoging eventueel moeilijk goed te keuren zijn.

'Ten aanzien van de salariscorrectie is deze niet pas aangevraagd', zegt Samsoedien. 'Deze ligt sinds het aantreden van de vorige regering Bouterse al op tafel. Ik begrijp de situatie wel en het is niet dat de regering onder druk zit om de verhogingen nu in te voeren. Het is gevraagd en als de regering de mogelijkheid heeft de correctie door te voeren, dan zijn wij er tevreden mee. Maar, vooralsnog hebben we niet aangegeven dat er daar hoge prioriteiten aan wordt gegeven.'

Abdoel (NDP) vindt drie weken valutaveilingen genoeg voor een evaluatie

'Het is belangrijk om na te gaan waar het mis gaat'

'Welke bedrijven zijn het die de valuta toegewezen krijgen en tegen welke koers?'


Het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel zegt vandaag, zaterdag 9 april 2016, op Starnieuws drie weken valutaveilingen voldoende te vinden om over te gaan tot een grondige evaluatie. 'In deze drie weken hebben wij gezien, dat de koers bij de laatste veiling gestegen is naar Srd 5,42 voor een Amerikaanse dollar. Als bij de evaluatie blijkt, dat dit instrument niet het doel bereikt zoals dat gepland was, dient de veiling enigszins on hold gezet te worden.' 

Het is volgens Abdoel belangrijk om na te trekken waarom het beoogde resultaat niet is bereikt. Drie groepen zijn betrokken bij de valutaveiling. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) als veiler, de algemene banken als participanten en uiteindelijk de ondernemers die hun importbehoefte aangeven en doorgeven welk bedrag zij bereid zijn te betalen voor de Amerikaanse dollar.

'Het is belangrijk om na te gaan waar het mis gaat. De koopkracht is gedaald en daarmee zou de vraag naar valuta ook enigszins moeten dalen. Maar, als dat niet gebeurt, moet nagetrokken worden wat de oorzaak is dat de vraag zo hoog blijft. De koers kan natuurlijk ook omhoog gestuwd worden als de banken hun cliënten aanmoedigen om hoog te bieden voor de valuta. De volgende vraag is wie krijgt de valuta? Ik denk dat er op dat gebied wel transparantie moet komen. Welke bedrijven zijn het die de valuta toegewezen krijgen en tegen welke koers? Hoe werkt het controle mechanische? En waar komt de valuta uiteindelijk terecht. Worden er prioriteiten gesteld bij de toewijzing of wijzen de algemene banken toe op grond van wie het hoogst biedt? Als dat laatste het geval is zal de koers nooit dalen.'

Het Assembleelid zegt ook, dat het tot nu toe niet duidelijk is wat de flankerende maatregelen zijn vanuit de kant van de overheid. Het is belangrijk dat de overheid een duidelijk beleid heeft.

'Indien het besluit wordt genomen om de veiling on hold te zetten, wat zullen dan de volgende stappen zijn? Moeten wij gewoon valuta vrijmaken voor de eerste levensbehoefte en medicamenten en de markt vrijlaten? Ook dat is een vraag waarnaar gekeken dient te worden. Het optreden van de toezichthouder bij overtreding van wet en regelgeving dient heel sterk te zijn. Al deze zaken moeten goed geanalyseerd worden voordat de overheid verder kan.'

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, dat de valutaveiling ter discussie staat. Over de toekomst van de valutaveiling worden naar verwachting morgen mededelingen worden.

Drie verdachten opgepakt in zaak van doodgeschoten bananendief

Drie jongens (15, 18 en 20) melden zich bij de politie en worden meteen aangehouden

Verdachten waren van plan op perceel aan Pindaweg te Calcutta woning in brand te steken


Agenten van de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname hebben afgelopen dinsdag drie verdachten W.A. (20), de 15-jarige S.J. en K.S. (18) aangehouden, nadat zij zich hebben gemeld op de afdeling. Zij verklaarden betrokken te zijn geweest in de zaak waarbij de 20-jarige Kiran Dowling op een perceel te Calcutta in het district Saramacca door landbouwer C.R. op zaterdag 26 maart werd doodgeschoten. Dit bericht vandaag de afdeling Public Relations van het korps.

J. en S. hebben verklaard, dat zij samen met de doodgeschoten Kiran naar een pand aan de Pindaweg in het district Saramacca waren gegaan om een houten woning op een erf af te branden. Het vuur hadden zij al aangestoken, maar op onverklaarbare wijze werd dat gedoofd. Volgens hun zeggen hadden zij terpentine en gasoline meegenomen naar het adres, waarmee zij de buitenmuren hadden besprenkeld alvorens het vuur aan te steken.

De andere verdachte, A., ontkent echter ook maar iets van de brandstichting af te weten. Hij verklaart dat hij ter plaatse was om kippen en doksen te stelen.

De drie verklaarden dat zij met z'n vieren naar het erf waren gegaan op het huis in brand te steken. De landbouwer, die werd geïnformeerd dat er dieven op zijn perceel waren, reageerde erop met het voor Kiran noodlottig gevolg. Het drietal kon zich de dag van het gebeurde uit de voeten maken.

De landbouwer is hangende het onderzoek in verzekering gesteld en is zijn jachtgeweer in beslag genomen. Hangende het verdere onderzoek zijn de drie verdachten na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Cathlab op Sehos-terrein in Willemstad, Curaçao, alweer operationeel

Multidisciplinair team werkt 24 uur om alles weer operationeel te krijgen na waterschade door sloop aangrenzend pand


Het is toch sneller dan gedacht goedgekomen met het Cathlab op het Sehos-terrein. De apparatuur kon gisteren weer in gebruik worden genomen en zelfs de eerste patiënt worden behandeld. Dat heeft medisch directeur van het Sehos Franke Scheper aan het Antilliaans Dagblad laten weten, zo bericht Paradise FM vandaag, zaterdag 9 april 2016. 

De machine en computers van de hartkatheterisatie liepen woensdag waterschade op toen een aangrenzend pand werd gesloopt. Gevreesd werd dat de komende tijd patiënten in Colombia zouden moeten worden behandeld, maar zover is het niet gekomen.

Een multidisciplinair team heeft 24 uur achter elkaar gewerkt om alles zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen, aldus Scheper. Het Cathlab kon weer open nadat alle procedures en protocollen waren doorlopen.

Bestuur Nickerie waarschuwt voor bedreigend oprukkend zeewater

Door oprukken zeewater kan Nickerierivier buiten oevers treden


Zorgen bij districtscommissaris Joeloemsingh


De kust voor Nickerie wordt ernstig bedreigd door oprukkend zeewater. Tijdens een oriëntatiebezoek aan het plekje Bearinghole langs de kust heeft districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh persoonlijk de kracht van het oprukkende zeewater mogen ervaren, zo bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Nickerie vandaag, zaterdag 9 april 2016. 

Er zal een structurele oplossing gezocht moeten worden, omdat gebleken is dat de noodmaatregelen niet helpen.

Als het zeewater blijft oprukken dan kan de Nickerierivier gemakkelijk buiten haar oevers treden met alle gevolgen van dien voor het district.

CAO-onderhandelingen werkgevers en bonden in Suriname verlopen traag

Nog geen enkele onderhandeling is afgerond


Vakbonden die zijn aangesloten bij de vakcentrale C-47 zijn bezig met onderhandelingen voor aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO). Roy Adama, één van de vakbondsleiders, zegt vandaag, 9 april 2016, in de Ware Tijd, dat geen enkele onderhandeling nog is afgerond. Bij slechts twee bedrijven is de bond uitgenodigd voor een gesprek.

De inflatie van 2015 is de grondslag voor de loononderhandelingen van 2016 en de bond werkt met de gegevens van het Algemeen Bureau voor de Statistiek.

Adama laat weten, dat bij Varossieau, hotel Torarica en de Hakrinbank de onderhandelingen voor looncorrecties in het recente verleden zijn aangehouden om de continuïteit van de bedrijven niet in gevaar te brengen. 'Zonder bedrijf is er geen bond en arbeidsplaatsen behouden is belangrijk, maar iedereen kijkt nog steeds de kat uit de boom.'

De voorzitter van C-47, Robby Berenstein, is het eens met Adama, maar wil de strategie die de C-47-bonden toepassen niet prijsgeven. 'De leden moeten niet uit de krant vernemen welke eisen zijn gesteld. Er is nog te veel onduidelijkheid, want de bedrijven weten nog niet waar het allemaal naartoe gaat. Er zal wel eerst gesproken worden over de looncorrectie van de afgelopen periode en dan pas zal gekeken worden naar de nieuwe situatie. Indien na de onderhandelingen blijkt dat de situatie in het land zodanig veranderd is, dat de looncorrecties niet meer toereikend zijn, dan voorziet de cao erin dat partijen tussentijds weer om de tafel zitten.'

Berenstein stelde eerder, dat 2015 een slecht jaar was voor de werkende klasse, omdat de lasten verzwarende maatregelen het jaar domineerden. De vakcentrale heeft zijn lidbonden tijdens een vergadering geïnstrueerd om een minimale looncorrectie van tussen de 25 en 30 procent te eisen. 'Dat is de mate waarin de werknemers achteruitgegaan is', zei Berenstein.

Districtscommissariaten deze dagen financieel afhankelijk van schenkingen

Merendeel districtsbesturen heeft een of twee kwartalen geen overheidsgelden ontvangen

Districtscommissaris Pinas van Brokopondo krijgt steun van illegale goudzoekers


Door het uitblijven van geld vanuit de centrale overheid zijn diverse districten enigszins afhankelijk geworden van schenkingen van ondernemers. De meeste districten hebben één of twee kwartalen geen geld ontvangen uit Paramaribo. 'Wij innen bijvoorbeeld geld van ondernemers die zand afgraven en we krijgen zelfs hulp van illegale goudzoekers. Die hebben ons onlangs geholpen met vijf laptops en kantoorpapier', zegt districtscommissaris Ivonne Pinas van Brokopondo vandaag, zaterdag 9 april 2016, in de Ware Tijd.

Ze vraagt ook hulp aan IAm/Gold/Rosebel Gold Mines. Eveneens maakt Pinas gebruik van geld afkomstig van gemeenschapsbos van de dorpen. Het geld wordt gestort in het districtsfonds. Achteraf wordt het teruggestort, omdat het bestemd is voor de ontwikkeling van de dorpen. De districtscommissaris zegt dat het districtscommissariaat creatief moet zijn om geld te verdienen.

Door het multifunctioneel centrum te verhuren komt er enig geld in kas en de vuilophaaldienst wordt betaald met de opbrengst van de speciale vuilniszakken. Pinas heeft voor het eerste kwartaal wel ontvangen voor haar district, maar er is toch nog een achterstand.

Terwijl sommige districtscommissarissen een beroep kunnen doen op het lokale bedrijfsleven, hebben andere collega's die mogelijkheid niet, zoals in de bestuursressorten Boven-Suriname, Coeroeni en Boven-Coppename die worden geleid door Armand Jurel.

'Er zijn geen bedrijven in deze ressorten. We balen dat we al tien maanden geen geld hebben gehad en ik moet nu zelf brandstof kopen voor mijn dienstwagen.' De districtscommissaris is straks niet in staat de vuilophaal te betalen, als hij geen geld krijgt.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt dat hij het probleem van de geldovermakingen met zijn collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft besproken. Hij verwacht maandag een oplossing.

Minister Van Dijk-Silos presenteert nieuwe structuur Korps Penitentiaire Ambtenaren

Stichting moet beheer op zich nemen van gevangenissen Santo Boma, Duisburglaan en Hazard


De verzelfstandiging van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) neemt vastere vormen aan. De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, heeft gisteren de nieuwe structuur gepresenteerd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 april 2016. De bewindsvrouwe sprak bij de opening van een tweedaags seminar over de verzelfstandiging.

Er wordt een stichting opgericht die het beheer zal hebben over de strafinrichtingen Santo Boma, Duisburglaan en Hazard. Deze stichting zal bestaan uit een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Politie en de bond Penitentiaire Ambtenaren.

Er komt ook een managementteam van directeuren van de strafinrichtingen, onder wie het complete beleid zal vallen. Eén van de directeuren wordt als coördinator van het managementteam aangewezen en is tevens hoofd van het KPA.

Voor Van Dijk-Silos betekenen deze eerste stappen op weg naar verzelfstandiging van het KPA 'een overwinning'. Ze wil dat het gevangeniswezen van Suriname de best georganiseerde in de regio wordt. Resocialisatie en re-integratie staan centraal binnen de nieuwe structuur. Het doel daarvan is verlaging van het recidivecijfer, dat nu tussen 40 en 45 procent schommelt.

De sessies zijn in oktober 2015 begonnen. Alle strafinrichtingen kregen de opdracht om zwakke punten op papier te zetten. Daarbij werden onder meer genoemd de verouderde PA-wet- en regelgeving, geen aparte gevangenisaccommodatie voor vrouwen en jeugdigen, geen calamiteitenplan en te weinig kwalitatief kader. De afhankelijkheid van besluitvorming van het ministerie vormde de rode draad.

Tussen nu en augustus moet alles inzake de nieuwe structuur met eventuele wetgeving gereed komen. De minister streeft ernaar om per 1 januari 2017 het korpshoofd aan te stellen. Deze persoon zal om de drie jaar vervangen worden door een roulatiesysteem in het managementteam.

Het is weer pais en vree tussen Raad van Commissarissen Telesur en bond

RvC en CWOS zijn in overleg met elkaar


De Raad van Commissarissen (RvV) bij Telesur en het bestuur van de Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS) zijn in overleg met elkaar getreden om informatie uit te wisselen. Hierdoor moet duidelijkheid en transparantie ontstaan over berichten die circuleerden over het dienen van het hoofdkantoor van Telesur als onderpand voor een leningsovereenkomst met China. De RvC had reeds ontkend, dat president-commissaris Gardelito Hew A Kee daarvoor naar China was, zo berichten de RvC en de bond vandaag, zaterdag 9 april 2016, in een persbericht.

De RvC en de bond onder leiding van Wilfried Meyer stellen, dat duidelijkheid is gebracht in deze zaak. Benadrukt wordt dat de RvC niet de bevoegdheid heeft tot het afsluiten van leningen voor het bedrijf. Tevens is het onmogelijk voor Telesur een lening af te sluiten voor de Staat Suriname.

De RvC en CWOS hebben zich uitdrukkelijk gecommitteerd aan aan het aanhouden van een bedrijfszekere ontwikkelingsrichting, zodat medewerkers hun continue streven naar tevreden klanten en betere kwaliteit van de diensten kunnen voortzetten en waar mogelijk, deze te intensiveren, aldus het persbericht van de twee.

Ze schrijven verder tevreden te zijn dat alle neuzen weer naar dezelfde kant gericht zijn. Hierdoor is het wederzijds streven om succes van Telesur te continueren en de innovatieve diensten aan de samenleving te vergroten, herbevestigd.

Klokkenluider trekt aan de bel over vermeende financiële misstanden bij RGD

Bestuursvoorzitter RGD: 'Men probeert gewoon het bestuur zwart te maken'


Een klokkenluider heeft financiële misstanden bij de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in de openbaarheid gebracht. Het stichtingsbestuur zou zichzelf al jaren zegenen met hoge salarissen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 april 2016.

De voorzitter van het bestuur, John Goedschalk, beweert er echter niet wakker van te liggen. 'Men probeert gewoon het bestuur zwart te maken. Wij hebben recent juist misstanden aan het licht gebracht.' 

Volgens de klokkenluider heeft de Raad van Ministers in 2012 besloten dat de voorzitters van Raden van Commissarissen van Naamloze Vennootschappen, Raden van Toezicht en besturen van overheidsstichtingen per maand een vergoeding krijgen van Srd 1.250. De gewone leden ontvangen Srd 950. Bij de RGD is de situatie volkomen uit de hand gelopen. 'Nu int de voorzitter gemiddeld Srd 8.700 per maand. Sommige leden strikken maandelijks zelfs rond de Srd 8.500', aldus de klokkenluider.

Goedschalk zegt, dat de informatie niet juist wordt overgebracht en dat de genoemde bedragen niet onterecht zijn geïnd. De officieel vastgestelde vergoedingen zijn niet gewijzigd. 'Het grootste deel van de maandelijks uitgekeerde bedragen bestaat uit tijdelijke vergoedingen voor het werk dat in commissieverband is gedaan. Dat kon allemaal niet gedaan worden door de bestaande organisatie van de directie.'

De klokkenluider vindt dit niet correct. 'Sinds ze er zijn zitten ze steeds in de uitvoering. Ze moeten zich bezighouden met het toezicht.' Hij voert verder aan, dat sommige uitbesteedde opdrachten gegund zijn aan vrienden en familie. 'Er is een cateringbedrijf aangetrokken dat tienduizenden Srd's duurder is dan het bedrijf dat eerder voor de RGD werkte.'

De bezorgdheid van de klokkenluider, dat de stichting door het onjuiste gebruik van middelen geen geld heeft om salarissen uit te betalen, is nu onnodig zegt Goedschalk. 'We hebben wel een achterstand in nog te ontvangen subsidie van de overheid, maar het is niet zo dat de salarissen niet uitbetaald kunnen worden.'

Curaçao's minister Camelia-Römer ontmoet Nederlandse collega Bussemaker in Den Haag

Bewindsvrouwe overhandigt beleidsplan voor Willemstad aan Bussemaker


Minister Suzy Camelia-Römer van VVRP heeft onlangs een ontmoeting gehad met de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, waarbij onder andere Willemstad is besproken dat volgend jaar al 20 jaar door UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) als Werelderfgoed wordt erkend. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 april 2016.

De VVRP-minister heeft Bussemaker het beleidsplan voor Willemstad overhandigd, dat vorige week in de Ministerraad is aangenomen. Met dit plan zullen projecten in de binnenstad op concrete wijze kunnen worden aangepakt en kunnen de eisen van UNESCO worden nageleefd.

Bouw Justitiële Jeugdinrichting Curaçao voor drie maanden stilgelegd

Technisch ontwerp wordt vanwege voortschrijdend inzicht herzien


De bouw van de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC) is voor een periode van drie maanden stilgelegd en het hele bouwtraject schuift hiermee zes maanden op, zo blijkt uit de 18e voortgangsrapportage van de voortgangscommissie met betrekking tot de verbetertrajecten bij zowel de strafgevangenis SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou) als het Korps Politie Curaçao (KPC), aldus vanochtend, zaterdag 9 april 2016 het Antilliaans Dagblad.

In de rapportage wordt verslag gedaan:
'Op het ministerie van Justitie heeft de commissie uitvoerig met de betrokken ambtenaren van de jeugdinrichting gesproken. In het multidisciplinair bouwteam is besloten op basis van voortschrijdend inzicht het technisch ontwerp van de in aanbouw zijnde inrichting te herzien. De bouw is daarom stilgelegd en in drie maanden tijd moet een aangepast ontwerp op tafel liggen op basis waarvan hercalculatie en heronderhandeling met de aannemer moet plaatsvinden.'

Lees hier het gehele artikel. 

Regering lijkt te worstelen met beantwoording vragen Assembleeleden over wijziging Wet Inkomstenbelastng 1922

Minister Hoefdraad wil meer tijd om vragen te kunnen beantwoorden

Regering slecht voorbereid op behandeling wijziging Wet Inkomstenbelasting 1922


De wijziging van de Wet Inkomstenbelasting (zie onderaan), die volgens voorzitter Amzad Abdoel van de commissie Financiën in De Nationale Assemblee (DNA), een hamerstuk zou zijn, blijkt niet zo eenvoudig te zijn. De regering, die eerder gevraagd had om de behandeling van de wet afgelopen donderdag uit te stellen, bleek gisteren nog steeds nog geen antwoorden te hebben op vragen van Assembleeleden. Minister Gillmore Hoefdraad wil dinsdag antwoord geven op de vragen, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 9 april 2016.

Vanuit de oppositie, verzekeringsmaatschappijen en ook van de fiscalist Roy Shyamnarain is er kritiek gekomen op de wetswijziging die met terugwerkende kracht tot 2014 zou ingaan. De verzekeringsmaatschappijen hebben in de jaren zestig van de vorige eeuw toestemming gekregen om hun winst toe te voegen aan de egalisatiereserve. Dit was toen nodig om de concurrentie met buitenlandse maatschappijen aan te kunnen gaan. De regering wil de wet nu wijzigen, omdat deze extra voorziening niet meer nodig is.

Alle partijen zijn het met elkaar eens, dat de voorziening afgebouwd moet worden. Het probleem was dat de regering belasting wilde heffen over boekjaren die afgesloten zijn. De verzekeraars hadden hier niet op gerekend. Diverse Assembleeleden wezen ook op de consequenties voor verzekerden. Zij haalden eveneens aan dat ondernemerschap op deze manier niet gestimuleerd wordt.

Hoewel in de wetswijziging duidelijk staat dat het gaat om 2014 en 2015, zei Hoefdraad gisteren dat het een mythe is dat er belasting met terugwerkende kracht geheven zou worden. Hij kondigde een wijziging aan. De jaartallen 2014 en 2015 zullen veranderd worden in respectievelijk 2016 en 2017.

De fractieleiders Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS) vroegen of er ook overleg is geweest of komt met de verzekeraars. Rusland had dit dinsdag voorgesteld. Asiskumar Gajadien (VHP) zei, dat hij blij is dat de regering terug is gekomen op het eerder genomen standpunt en zaken niet heeft doorgedrukt.

Nieuwe procureur-generaal spreekt bezorgdheid uit over omvang geweldscriminaliteit

Baidjnath Panday wijst ook op drugsvangsten op J.A. Pengelluchthaven en mensenhandel

Nieuwe procureur-generaal pleit voor audio- en videoverhoorkamers bij politie

 
'De geweldscriminaliteit heeft een omvang aangenomen waarbij niets en niemand wordt ontzien. Deze vorm van criminaliteit heeft een enorme impact op het veiligheidsgevoel in de samenleving. Ook dreigingen met verregaande gevolgen voor de samenleving worden in ogenschouw genomen en houden deze dreigingen de rechtshandhaving onder constante druk.' Woorden van de nieuwe procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gisteren bij zijn installatie door het Hof van Justitie, zo bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 9 april 2016.

Hij haalde verder aan het toenemend aantal drugsvangsten op de Johan Adolf Pengelluchthaven en de vormen van mensenhandel waarbij slachtoffers in situaties van dwangarbeid en seksuele exploitatie terechtkomen.

'Aan deze opsomming voeg ik toe, de onderzoeken naar corruptie alsook de nieuwe vormen van criminaliteit, waarbij vanwege technologische ontwikkelingen op het internet, de computer en computerprogramma’s aan te pas komen om personen en bedrijven te benadelen alsook ontregeling in het maatschappelijk verkeer te veroorzaken. Ook de dreigingen vanuit internationaal opererende criminele groepen die via Suriname, al dan niet met actieve of passieve medewerking van Surinamers, dienen wij niet uit het oog te verliezen. Deze vormen van criminaliteit zijn erop gericht om op grote schaal en op illegale wijze profijt te genereren', sprak de kersverse procureur-generaal.

Aangekondigd werden de verdergaande voorzieningen die getroffen moeten worden om witwaspraktijken en de financiering van terrorisme stringenter aan te pakken. Niets doen is voor het Openbaar Ministerie geen optie, aldus Baidjnath Panday.

'De wereld formuleert standaarden en geeft aanbevelingen voor uitvoeren van maatregelen op nationaal niveau en bij het nalaten hiervan volgt bijna meteen de betichting, dat het land faciliterend is voor daders van deze vormen van criminaliteit. Het gevolg hiervan is de zogenoemde blacklisting van het land door internationale organisaties en het verscherpen van de buitenlandse controle op inkomende en uitgaande geldstromen met alle vertragende en kosten verhogende gevolgen van dien voor de bonafide cliënten die betrokken zijn bij de uitvoering van financiële transacties. "Ook in crisistijd zullen de plegers van deze vormen van criminaliteit ons land niet ontzien. Integendeel en dienen wij dan ook zeer alert te zijn.'

De realiteit over de omvang en vormen van criminaliteit dwingt om zorgvuldig om te gaan bij het treffen van maatregelen voor de bezuiniging op middelen en onderzoeksmogelijkheden, merkte de procureur-generaal op. Hij haalde aan dat het geen goede zaak zal zijn, indien maatregelen worden getroffen die kunnen leiden tot inkrimping van de capaciteit en kwaliteit in de rechtshandhavingsketen.
'Wij zullen integendeel nieuwe onderzoeksmogelijkheden en technieken moeten inzetten om de verscheidenheid aan strafbare feiten voldoende op te helderen en plegers strafrechtelijk te kunnen aanpakken.'

Bij het tactisch rechercheren zal bijna gelijktijdig de technische recherche moeten inkomen en hun speciale deskundigheid dienen in te zetten, aldus Baidjnath Panday. De aanwezigheid van technische hulpmiddelen is daarbij volgens hem onontbeerlijk. Gedacht wordt aan het opzetten van audio- en videoverhoorkamers bij de politie voor het vergroten van de bewijslast in strafzaken en het indammen van de steeds terugkerende betichting van de politie, dat pressie zou worden gebruikt bij het verhoor van verdachten.

Ook het gelijktijdig starten van parallelle financiële rechercheonderzoeken vormt een noodzaak om illegaal profijt zichtbaar te maken en terstond af te pakken. Hierbij is het van belang om de mobilisatie van gespecialiseerde hulp van forensische accountants niet uit het oog te verliezen.

West-Brabantse en Zeeuwse criminelen en bedrijven duiken meer en meer op in grote cocïnesmokkelzaken

Zakenman uit Halsteren charterde zeesleper voor smokkel 1.200 kilo cocaïne uit Suriname

Man lag in clinch met Surinaamse regering die weigerde zijn veerboot voor Albina af te nemen


West-Brabantse en Zeeuwse criminelen en bedrijven duiken de laatste tijd steeds vaker op in onderzoeken naar grootschalige smokkel van cocaïne. Alleen de afgelopen vier maanden al onderschepte de politie in de regio drie megatransporten. De totale straatwaarde van de onderschepte drugs bedraagt volgens de recherche ruim 200 miljoen euro, zo bericht de regionale krant BN/De Stem vrijdag 8 april 2016.

In nieuwe coke-onderzoeken komt de politie oude bekenden tegen. Zo spelen een 51-jarige man uit Klundert en een 62-jarige man uit Halsteren belangrijke rollen in het dossier rond een coketransport van 1.200 kilo dat in januari ‘aanspoelde’ op het strand bij Cadzand.

Een zeesleper met thuishaven Rotterdam was voor deze trip gecharterd door een zakenman uit Halsteren, die via een bedrijf in Rotterdam actief is de maritieme wereld en die vaker zaken doet in Suriname. Twee jaar geleden haalde hij het nieuws, omdat de regering van Suriname de bij hem bestelde veerpont Albina niet wilde afnemen. Maar, de politie kent hem ook goed: de man was in 2007 betrokken bij een enorme drugszaak rond de grootschalige productie van xtc- en amfetamine. Samen met zijn vrouw haalde hij volgens het OM grondstoffen uit onder meer China en België.

Klik hier voor het volledige artikel.

Lees ook: