zondag 10 april 2016

IDB-rapport: Gebrekkige coördinatie tussen betrokken instanties leidt tot stagnatie oplossen huisvestingsprobleem

IDB in rapport positief over Low Income Shelter Program van Suriname


Alhoewel verschillende ministeries en instituten te maken hebben met huisvestingsbeleid in Suriname zorgt gebrekkige coördinatie dat de aanpak van het huisvestingsvraagstuk niet de gewenste resultaten oplevert. Dat blijkt uit het op 8 april 2016 uitgebrachte rapport 'The State of Social Housing in Six Caribbean Countries' (zie hieronder) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), waarover de webeditie van de Ware Tijd vandaag, zondag 10 april bericht.

'Het voortdurende gebrek aan coördinatie tussen deze organisaties beïnvloedt hun vermogen om doeltreffend te reageren op de huisvestingsproblemen van het land', stelt de IDB in haar rapport rapport over het huisvestingsvraagstuk in de regio. De bank deed onderzoek naar de situatie in Suriname, op Trinidad & Tobago, Jamaica, Bahamas en Barbados en in Guyana.

Er is sprake van verkeerde planning en 'lukrake' uitvoering van huisvestingsprojecten, wordt verder geconcludeerd. Dat de rol van elke betrokken organisatie niet duidelijk is gedefinieerd heeft geresulteerd in overlapping, inefficiënt gebruik van middelen en onvermogen van de sector consistent gestelde doelstellingen te identificeren en na te streven. Van een in 1997 opgesteld actieplan om de huisvestingsproblemen op te lossen is niets terecht gekomen.

In het rapport is Suriname opgenomen in hoofdstuk 7 van pagina 83 tot en met 94:Institutionele versterking van betrokken ministeries, bevordering van deelname van het bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties om een grotere rol te spelen in het oplossen van de problemen en het identificeren van kansarme gezinnen die adequate huizen behoeven heeft niet plaatsgevonden. Ook verbetering van de toegang tot bouwkavels en het instellen van een instituut dat dient toe te zien op de kwaliteit van bouwmaterialen- en standaarden en capaciteitsversterking bij belanghebbenden in de sector is slechts bij voornemens gebleven.

Het door de regering-Venetiaan/Ajodhia in 2001 begonnen LowIncome Shelter Program (LISP) wordt als enige succesvolle huisvestingsprogramma van de afgelopen jaren aangemerkt. Opgemerkt wordt in het rapprt, dat er zeker 10.000 bouwkavels onbenut zijn, omdat de eigenaren in het buitenland wonen of omdat met deze kavels wordt gespeculeerd.

Nederlandse slagwerkgroep Drums United begin juli in Suriname voor optredens en workshops

Groep van Lucas van Merwijk treedt op tijdens het United Cultural Suriname Festival

(Bron foto: Drums United)

De Nederlanse slagwerkgroep Drums United maakt dit jaar zijn eerste trip naar Suriname. Dit voor optredens op het United Cultural Suriname Festival dat in verband met de herdenking van 153 jaar afschaffing slavernij op 1 juli wordt gehouden. Naast de optredens staan op het programma van Drums United ook enkele workshops, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 10 april 2016.

Het United Cultural Suriname festival omvat twee shows: de eerste vindt op 30 juni plaats in de Anthony Nesty Sporthal en de tweede is op 2 juli in het district Nickerie.

'We willen Suriname iets anders presenteren dan we gewend zijn en hebben gekozen voor een show met de percussieband United Drums uit Nederland', zegt project coördinator Raynal Oord van de stichting die belast is met de organisatie.

Drums United wordt gevormd door zeven toppercussionisten afkomstig uit vier continenten; Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. De groep wordt geleid door de drummershand van veelvoudig prijs- en pollwinnaar Lucas van Merwijk, in 2013 door de lezers van De Slagwerkkrant weer gekozen tot beste World en Fusiondrummer van de Benelux.

Door het internationale concept van Drums United toert de groep grote delen van het jaar door de VS, Canada, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Gianna Tam, dochter van Van Merwijk, die ook deel uit maakt van de groep is van Surinaamse komaf.

De bezetting:
Lucas van Merwijk (Nederland) • Drums & percussie
Alper Kerkeç (Turkije) • Orientaalse percussie
Julio Pimentel (Brazilië) • Braziliaanse percussie
Gianna Tam (Suriname) • Drums, percussie & zang
Ryoko Imai (Japan) • Vibrafoon & Taiko drums
Marco Toro (Venezuela) • Latin percussie
Moussé Pathé (Senegal) • Afrikaanse percussie

Juan ‘Bulu’ Viloria (Venezuela) • Geluidstechnicus

Hoofd Douane Glenn Kartopawiro overleden

Kartopawiro pas sinds januari dit jaar werkzaam als hoofd Douane


De Inspecteur van de Dienst der Invoerrechten en Accijnzen (Douane), Glenn Kartopawiro, is vanochtend, zondag 10 april 2016, overleden. Hij was al een tijdje ziek, zo is te lezen op Starnieuws.

Kartopawiro heeft in januari van dit jaar het roer bij de Douane overgenomen van Ruben Mendonça, die met pensioen is gegaan.

Kartopawiro had ruim 35 jaren dienstervaring. Hij was ook als docent betrokken bij de Douane opleiding. Zijn beleid was onder meer gericht op inkomsten genereren en het bestrijden van belastingontduiking.

Man (74) met beperking in huis opgesloten door huishoudster (19) tevens zijn geliefde...


'Niemand kan een zaak sluiten, omdat hij zijn producten in vreemd geld heeft geprijsd'

AKMOS-voorzitter Binda: 'Ministerie van HI moet stoppen mensen bang te maken'


‘Het ministerie van Handel en Industrie (HI) moet ophouden mensen bang te maken om niet in US-dollar te prijzen.' Dit stelt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) vandaag, zondag 10 april 2010, in het Dagblad Suriname.

Er staat volgens hem nergens in de wet dat men niet in valuta mag prijzen. De wet stelt dat de ondernemer de consument niet mag dwingen om in vreemde valuta te betalen. ‘Men kan in vreemde valuta prijzen en aan de hand van de koers in Surinaamse dollars ontvangen. Daar is er niets mis mee. Niemand kan een zaak sluiten, omdat hij zijn producten in vreemd geld heeft geprijsd’, stelt Binda.

Nu met de fluctuatie van de koers kan een ieder elke koers gebruiken. Men is op de zwarte markt aangewezen, omdat de valutaveilingen niet iedereen helpt.

Volgens Binda maakt HI onnodig misbruik van haar macht. ‘Er zijn wel overheidsbedrijven die in Amerikaanse dollars prijzen. Waarom gaat men niet naar de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij om hen te zeggen dat zij niet in vreemde valuta mogen prijzen? Zij bedingen wel de Amerikaanse dollar. Wie houdt wie voor de gek?’, vraagt Binda zich af.
Dit is voor Binda een signaal dat de overheid niet met oplossingen kan komen voor de problemen.

Agenten in Albina aangevallen

Eigenaar auto met luide muziek weigert mee te werken aan politie- onderzoek


De politie van Albina is donderdagmiddag aangevallen door enkele mannen. Er was een melding bij de politie binnengekomen over overluide muziek. Agenten gingen op de melding af en troffen op de hoek van de Martinstraat en de Emmastraat voor een winkel een auto aan waarin heel luid muziek werd afgespeeld. De politie keek uit naar de bestuurder, maar er kwam niemand, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 10 april 2016. 

Agenten haalden vervolgens de contactsleutel van de wagen weg. Maar, toen kwam er een man opdagen. Agenten vroegen hem of het zijn auto was en of zij de bescheiden van de auto mochten controleren. De man weigerde echter mee te werken en begon tekeer te gaan. Er kwamen nog andere mannen zich ermee bemoeien, die totaal niets te maken hadden met de zaak. De twee politiemannen werden daarbij belemmerd in hun optreden en werden ook nog eens mishandeld.

De agenten vroegen assistentie aan. Uiteindelijk konden ter plekke vier verdachten, die de agenten hadden mishandeld, worden aangehouden. Als gevolg van de mishandeling liepen de twee agenten verwondingen op.

Het viertal is ter zake weerspannigheid en mishandeling van de agenten in verzekering gesteld.

Personeel goudexporterende bedrijven geïnformeerd over veilig verwerken met kwik vervuild goud

Kaloti's Mint House verzorgt master- class


Medewerkers van goudexporterende bedrijven in Suriname hebben gisteren bij het Mint House te Zanderij deelgenomen aan een masterclass hoe ze op een veilige manier met kwik vervuild goud kunnen verwerken. Ook kregen zij richtlijnen over hoe zij hun werkomgeving kwikvrij kunnen maken en ervoor zorgen dat kwikdampen niet terecht komen in het milieu. De masterclass werd verzorgd door medewerkers van goudraffinaderij Kaloti Suriname Mint House, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 10 april 2016.

Deze activiteit past binnen Kaloti's beleid om maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering te bedrijven, zegt directeur Winston Wilson. Met de training wil het bedrijf ook een bijdrage leveren aan een grotere bewustwording over kwikvrije goudproductie in Suriname.
                        
Het land heeft er alle belang bij, aldus Wilson, om nu al maatregelen te treffen om in de pas te lopen van het Minamata-verdrag (zie hieronder) dat streeft naar een totale uitbanning van het zwaar giftige kwik. Voornoemd VN-verdrag moet door minstens 50 landen zijn geratificeerd voordat het wereldwijd van kracht wordt. Intussen hebben 25 landen dat reeds gedaan, maar nog niet door Suriname.
                    
Tijdens de presentaties kwam naar voren, dat lokale smelterijen in vergelijking met de inkomsten uit goudverwerking- en verkoop per jaar niet eens een habbekrats hoeven te spenderen om van kwik af te komen. Met simpele technieken, methoden en eenvoudige hulpmiddelen zoals zwavelpoeder, kalk en actieve koolstof variëren de kwikopruimingskosten tussen de 28 en 72 Amerikaanse dollar per jaar. Later dit jaar wordt in het binnenland ook voor kleinschalige goudzoekers een masterclass over kwikvrije productiemethoden gehouden.

Inheemse organisatie ESAV wil verontschuldingen districtscommissaris Doebay

'Doebay treedt op als splijtzwam door verdeeldheid te zaaien met uitspraken over racisme'


Uitspraken gedaan door districtscommissaris Laksminarain Doebay van Saramacca zijn niet in goede aarde gevallen bij de inheemse organisatie Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV). Het platform vindt dat de districtscommissaris als een splijtzwam optreedt, omdat hij doelbewust bezig is om tweedracht en verdeeldheid te zaaien door zijn uitspraken over racisme. Dit maakt de organisatie via een persbrief (zie onderaan) bekend, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 10 april 2016.

Inwoners van het inheemse dorp Maho in Saramacca zouden tegen de aanleg zijn van een weg, die een ontsluiting moet brengen voor het marrondorp Maho. De Maho-dorpelingen vinden dat de weg door het inheems gebied gaat lopen en dat anderen grond zullen aanvragen. Volgens de districtscommissaris komt de weg niet in het gebied dat door de Maho-bewoners wordt geclaimd en vindt dat de mensen racistisch zijn. Ook zou de districtscommissaris het gezag van dorpshoofd Toenae niet hebben erkend.

'De verdeel- en heerspolitiek van de kolonisatoren wordt nu wederom ervaren', stelt de ESAV. Volgens dit platform is Doebay bezig om de geschiedenis te vervalsen, omdat de inheemsen al meer dan 120 jaar woonachtig zijn in dit gebied. Suriname is inheems grondgebied en dit geldt beslist ook voor het district Saramacca en dus ook de plaats waar de weg moet lopen.

Het feit dat de Doebay ook zou hebben gezegd, dat hij het gezag van het dorpshoofd Toenae niet erkent, betekent voor de organisatie dat hij de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) als vertegenwoordigend instituut van de inheemsen niet erkent. Astrid Toenae is een nazaat van de strijder Toenai en is op 4 april 2015 na een vergadering met de VIDS en de gemeenschap van Maho gekozen als leidinggevende van het dorpsbestuur. Dit is bevestigd in een brief van de VIDS, gericht aan het hoofd van Tribale Aangelegenheden van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Nielton Grootfaam, op 15 december 2015.

De organisatie stelt niet tegen ontwikkeling te zijn, maar er moet eerst overleg gepleegd worden met de inheemsen en/of met hun instituten. Wat de ESAV eist is, dat Doebay zijn verontschuldigingen aan de inheemse gemeenschap aanbiedt en zich als een goede burgervader opstelt. 'Hij moet bovendien goed beseffen dat het land hem een tweede kans heeft gegeven na zijn aftreden als districtscommissaris van Nickerie. Hij dient zich overigens op te stellen als rolmodel binnen de Surinaamse gemeenschap', aldus de ESAV in haar persbrief.

De inheemse organisatie geeft aan, dat er stappen ondernomen zullen worden indien de overheid de inheemse gemeenschap niet beschermt. 'Wij doen een beroep op de overheid om het niet zover te laten komen en te bemiddelen, zoals overeengekomen is met de partijen.'
Bij het ter perse gaan van het dagblad was de districtscommissaris in een vergadering en niet bereikbaar voor een reactie.

Hierna voor de volledigheid de gehele verklaring van de ESAV: 


Dit is een reactie van de organisatie van de inheemsen, ESAV, naar aanleiding van de recente ontwikkelingen op het gebied van schending van het recht van de inheemsen dat is verankerd in de Rechten van de Inheemsen Volkeren van de Verenigde Naties.

Met verbazing hebben wij in de media op maandag 4 april 2016 kennis genomen, over de uitspraken die door de DC Doebay van het district Saramacca zijn gedaan. De DC treedt op als een splijtzwam omdat hij doelbewust bezig is om tweedracht en verdeeldheid te zaaien door zijn uitspraken over racisme. De verdeel- en heerspolitiek van de kolonisatoren wordt nu wederom ervaren.

De DC is verder ook bezig om de geschiedenis te vervalsen want de inheemsen zijn al langer dan 120 jaar woonachtig in dit gebied. Suriname is inheems grondgebied en dit geldt beslist ook voor het district Saramacca. Uit de verslagen van de Engelsman John Scott 1669 werd al aangegeven dat aan de Marowijne rivier en andere rivieren ruim 6.000 Caraibische families woonden, terwijl aan de Suriname en Saramacca er ruim 1.400 Turromakken waren gevestigd.

Hiernaast is er uit archeologische vondsten en opgravingen  aangetekend dat 10.000 jaar voor Christus er al inheemsen al in het Saramaccagebied woonden. Dit is dus onomstotelijk bewijs dat Suramaca, zoals het toen heette al  geciviliseerd was. Volgens opgetekende bronnen trokken de inheemsen tezamen met de nazaten van de Afrikaners ten strijde tegen de bezetters vanaf het jaar  1679.
Deze twee volkeren waren toen dus broeders in de strijd en hadden in de koloniale bezetters een gezamenlijke vijand. De DC zou de  geschiedenis moeten nagaan voordat hij uitspraken doet aangaande inheemsen die hij nota bene import noemt, terwijl zij de oorspronkelijk bewoners van Suriname zijn. Zij mogen zich vestigen in elk willekeurig deel van het land omdat zij het recht daartoe bezitten.

Astrid Toenae, die een nazaat is van de strijder Toenai is op 4 april 2015 na een vergadering met de VIDS en de gemeenschap van Maho gekozen als leidinggevende van het dorpsbestuur. Dit is bevestigd in een brief van de VIDS gericht aan het Hoofd Tribale aangelegenheden van het ministerie van Regionale Ontwikkeling  de heer Nielton Grootfaam op 15 december 2015.
Dat de DC haar niet erkent en Janomo Ronald erkent betekent voor ons, dat hij de VIDS als vertegenwoordigend instituut van de inheemsen niet erkent. De Verklaring van de VN inzake rechten van de Inheemse Volkeren geeft in artikel 18 en 19 geeft dit ook aan. Suriname heeft zich gecommiteerd aan dit verdrag. De FPIC (Free, Prior, Informed, Consent) is hier niet toegepast door de handelingen gepleegd in het gebied Maho.

De staat Suriname kan hierdoor verder bezwaard worden in de rechtszaak van 2009 die is ingediend bij het Inter Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.  Suriname is recent al veroordeeld door de OAS en in dit vonnis tegen de Staat Suriname is onder andere opgenomen, de wettelijke erkenning van de collectieve rechtspersoonlijkheid en van de collectieve eigendomsrechten op hun traditionele grondgebieden van de Kali’na en Lokono en verder dat de inheemse volken recht hebben op teruggave van hun gronden die in de loop der jaren aan derden zijn uitgegeven.

Ook mogen er geen nieuwe grondtitels of grondhuur in het inheems gebied worden verstrekt. Binnen drie jaar moet het inheems gebied in kaart zijn gebracht en afgebakend. De Staat heeft bovendien twee jaar de tijd om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemse en tribale volken bij wet te regelen, en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden. 

Aangezien er voldoende bewijs is door vindplaatsen van, oude begraafplaatsen, oude nederzettingen, heilige en ceremoniële plaatsen die worden beschermd en opgenomen zijn in het handvest van de VN, eisen wij van de ESAV, dat alle handelingen die nu gepleegd worden gelijk worden stopgezet.
De Inheemsen zijn niet tegen ontwikkeling, integendeel, maar er dient eerst overleg gepleegd te worden met hun en/of met hun instituten. De inheemsen hebben vanaf de komst van de koloniale bezetters op het Surinaams grondgebied, de grootste materiële en immateriële verliezen geleden. Door het verlies van hun grondgebied en door de genocide die nog niet zijn gecompenseerd zijn hun rechten dan ook opgenomen in het tien punten programma van de Caricom staatshoofden die in januari van dit jaar in een brief aan de leiders van de ex-koloniale landen is aangeboden.
Reparatie dient op de eerste plaats te beginnen in het land van herkomst. Wij noemen dit Self-Reparations. Wij verwachten van onze eigen regering dat zij en haar vertegenwoordigers zich danook houden aan de verdragen die zij namens alle Surinamers hebben getekend. Maar het herschrijven van de geschiedenis is ook een deel van het reparatieproces en vele gebieden waaronder Maho hebben een titel uit de Pre-Columbiaanse tijd.

Bepaalde gebieden moeten in de tijd waarin wij nu leven, voor onszelf en voor het nageslacht tot beschermd gebied worden uitgeroepen vanwege de archeologische betekenis van de vondsten. Vele archeologische vondsten worden bovendien niet eens gemeld vanwege gebrek in wetgeving. Dat heeft tot gevolg dat de geschiedenis van een volk en haar land bewust of onbewust wordt weggeveegd.

Daarom moet er voordat er handelingen in inheemse gebieden worden gepleegd  ten alle tijden eerst overleg gepleegd te worden geplaagd met de inheemsen en hun vertegenwoordigende instituten. Wij eisen in dit specifieke geval van de DC dat hij zijn verontschuldigingen aan de inheemse gemeenschap aanbiedt en zich als een goede burgervader opstelt. Hij moet bovendien goed beseffen dat het land hem een tweede kans heeft gegeven na zijn aftreden als DC van Nickerie.
Hij dient zich overigens  op te stellen als rolmodel binnen de Surinaamse gemeenschap. De schikking die er is geweest tussen de minister en de partijen heeft nooit gewerkt geeft de ene partij aan. Wij voelen ons bedreigd en niet beschermd door de overheid en zullen stappen ondernemen ingeval zij nalaten ons en het gebied te beschermen.

Wij doen een beroep op de overheid om het niet zover te laten komen en te bemiddelen zoals overeengekomen is met de partijen. Wij leven in een rechtstaat waar wet en recht gelden en niemand staat boven de wet. Het recht dient ten alle tijde te zegevieren.

ESAV, het Inheems Platform in Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang
Audrey Christiaan, Voorzitter

Bewoners Laarwijk in Commewijne bezorgd over wateroverlast

Water komt bij de geringste springvloed over de dijk
(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Bewoners van Laarwijk in het district Commewijne hebben tegenover de bestuursdienst hun bezorgdheid geuit over wateroverlast. Het water komt bij de geringste springvloed over de dijk. De dam die het rivierwater moet tegenhouden, voldoet niet en de afvoercapaciteit van de waterwegen is onvoldoende waardoor het woongebied en de landbouwgronden onder water lopen, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 10 april 2016. 

Het districtsbestuur beschikt niet over de financiële middelen om de infrastructuur te herstellen en tracht met lapmiddelen het ongerief te bedwingen. Dat legt volgens de gedupeerden geen zoden aan de dijk.

De bestuursdienst en de plaatselijke bevolking maken plannen om door gezamenlijke inspanning zo goed als mogelijk te werken aan de waterkering en afvoer. De bestuursdienst geeft toegezegd om het wateroverlastprobleem nogmaals onder de aandacht te brengen van de districtscommissaris en de minister van Regionale Ontwikkeling en zijn collega van Openbare Werken.

Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld reageert op oproep Landelijk Platform Slavernijverleden

Jeroe reageert op oproep Biekman om geen Dag van Nationale Rouw te houden 30 juni


Geachte mevrouw Biekman, u vraagt waarom het comité ervoorgekozen heeft om de Dag van Nationale Rouw op 30 juni teorganiseren. Voordat Sandew Hira met zijn onderzoek begon en er sprake was van een Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld heb ik in 1995 het initiatief genomen om in het binnen land op 30 juni een dag van bezinning en verzoening te organiseren. Door de Binnenlandse Oorlog stonden de diverse marrongemeenschappen tegenover elkaar. Hoewel de oorlog in 1992 formeel voorbij was, waren de spanningen tussen de gemeenschappen explosief. Bij Atjoni, een centrale aanmeerplaats van de dorpen in de regio bij Pokigron, kon de spanning ieder moment omslaan in nieuwe gewelddadigheden.

Teruggrijpend op onze spirituele achtergronden en in de geest van onze voorouders die streden voor vrede en voorspoed voor hun nazaten hebben we besloten om vanuit Pokigron een aantal dorpen in Sipaliwini aan de Boven-Suriname te benaderen om op 30 juni een dag van bezinning en verzoening te organiseren. Het resultaat was verbluffend. Hoewel er altijd nog resten zijn van wrok en haat, zijn we erin ges laag d om door samen te rouwen een basis te leggen voor een nieuwe toekomst. Vandaag de dag is Atjoni een welvarend centrum in het binnenland geworden en behoren de spanningen van vroeger goeddeels tot het verleden. Tijdens zijn onderzoek naar de Binnenlandse Oorlog heeft Sandew Hira kennis genomen van deze ervaringen en het idee geopperd om dit voorbeeld landelijk te laten volgen.

Toen het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld werd opgericht door nabestaanden en slachtoffers hebben we dit idee verder opgepakt. Als gekozen voorzitter was ik erg blij dat de erkenning van ons leed als slachtoffer nu gebeurt met medeneming van ons initiatief uit 1995.

Als nazaat van mensen die tot slaaf waren gemaakt, als nazaat van mensen die gevochten hebben voor hun vrijheid en als slachtoffer van de Binnenlandse Oorlog, die strijdt voor erkenning van ons leed en het leed van alle slachtoffers van politiek geweld, ben ik zeer gelukkig met de gedachte dat we in staat moeten kunnen zijn om het leed van alle Surinamers met elkaar te verbinden.

We beseffen dat het leed van Surinamers niet begonnen is in 1975, maar reeds bij de start van het kolonialisme, zowel vóór de introductie van slavernij als na de afschaffing daarvan. De inheemsen, de tot slaaf gemaakte Afrikanen en de Aziatische dwangarbeiders hebben heel veel geleden. Dat leed moeten we met elkaar verbinden om samen verder te kunnen gaan. Omdat dit leed gedurende verschillende momenten van het jaar heeft plaatsgevonden, hebben we 30 juni gekozen als het midden van het jaar om het te gedenken.

Om die reden is het onbegrijpelijk dat onze oproep om op 30 juni samen te rouwen door uw organisatie wordt opgevat als een belediging van AfroSurinamers, een groep waartoe ook ik behoor. Verre van een belediging, beschouw ik de rouw als passend in de traditie van onze voorouders die vrede en verbinding zagen als een manier om verdeeldheid en isolatie te overkomen.

U heeft een publieke discussie aangekaart over ons idee om het Surinaamse volk op te roepen om op 30 juni samen te rouwen. Dat juichen we toe. U levert uw bijdrage aan deze discussie. Middels dit antwoord leveren wij onze bijdrage aan deze discussie in de hoop dat de argumenten mensen tot nadenken zetten over de noodzaak om ons leed dat altijd ontkend is geweest te verbinden met het leed van anderen en we een toekomst kunnen opbouwen waarbij we wrok en haat achter ons kunnen laten. Het voorbeeld van Sipaliwini uit 1995 zou een inspirerend voorbeeld voor Surinamers moeten zijn nu blijkt dat deze benadering ons daadwerkelijk vrede en welvaart kan brengen.

Humphry Jeroe
Voorzitter Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld 
(Bron: de Ware Tijd)

Venezolaanse president Maduro doet beroep op vrouwen: 'Maak geen gebruik van uw haardroger'

Maduro zoekt in het absurde wegen om op energie te kunnen besparen


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de vrouwen in het land met klem verzocht geen gebruik te maken van hun haardrogers (zie foto - Bron: lopezdoriga.com). De president wil op die manier energie besparen, omdat het land kampt met een energiecrisis, meldt de Britse krant The Telegraph zondag 10 april 2016.

'Ik vind altijd dat vrouwen er mooier uitzien als ze met hun handen door hun haar gaan en hun haar natuurlijk laten drogen. Het is slechts een idee van mij', liet de president optekenen.

Het is niet zijn eerste idee. Zo kondigde Maduro eerder deze week aan dat alle vrijdagen voorlopig een vrije dag zullen zijn.

Venezuela haalt voor 60 procent zijn energie uit waterkracht, maar wordt geteisterd door een enorme droogte.

VHP-voorman Santokhi: 'Regering is regie over het land kwijt'

'Regering heeft geen crisismaatregelen, -management en -leiderschap'

'Als de regering het niet kan, dan moet zij haar politiek mandaat teruggeven'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi constateert, dat de regering de regie over het land kwijt is. Er is nog steeds geen financieel crisisplan. In De Nationale Assemblee wordt onsamenhangende gelegenheidswetgeving ingediend om inkomsten te verhogen, zonder dat er een goede voorbereiding is, zo zegt hij vandaag, zondag 10 april 2016, op Starnieuws. 'In crisistijd heb je crisismaatregelen, crisismanagement en crisisleiderschap nodig, en dat heeft deze regering niet.' 

'Ik denk dat het experiment van de valutaveilingen mislukt is, omdat de koers niet stabiliseert, en dat men de valutaveiling zal afbouwen en geleidelijk aan naar het Internationaal Monetair Fonds gaat. Dat zal een heel zware pil zijn voor de samenleving. Bovendien ontbreekt het ernstig aan vertrouwen in deze regering', stelt Santokhi.

De VHP-voorzitter zegt verder dat de regering haar falen niet erkent en steeds een zondebok klaar heeft, zolang zij maar de schuld niet krijgt. 'In de samenleving moet de indruk ontstaan dat de regering heel hard haar best doet, en liefst dag en nacht werkt, maar anderen laten het mislukken. Niets is minder waar. In tien maanden tijd kan men nog geen crisisplan opstellen. Tien maanden heeft men nodig om de Sociaal Economische Raad te installeren.'

Santokhi verwijst naar een opmerking van vicepresident Ashwin Adhin gemaakt in De Nationale Assemblee dat het moeilijk is om in crisistijd plannen te maken. Volgens Santokhi is de regering bezig met veel amateuristische experimenten om de koers te stabiliseren. Adviezen van het Financieel Economisch Platform (FEP) heeft de president terzijde geschoven en verkeerde voorstellen van ondeskundigen overgenomen en uitgevoerd.

'Als de regering het niet kan, dan moet zij haar politiek mandaat teruggeven, omdat er voldoende alternatief is in politiek Suriname. Er zijn in Suriname betere politici en veel deskundigen buiten de regering, die het land kunnen redden en het land beter kunnen besturen. De VHP is al begonnen het politieke veld te informeren en als voorzitter ben ik elke dag bezig met besprekingen met groepen in de samenleving en met deskundigen. Er is al een team aangewezen om het crisisplan te schrijven; we gaan voor een nationaal reddingsplan voor Suriname, er is nog redding en hoop voor Suriname.'

Surinaamse vestiging Kaloti blij met Britse prijs voor Kaloti Precious Metals in Verenigde Arabische Emiraten

'Prijs voor Kaloti zal positief effect hebben voor Suriname'Kaloti Precious Metals is in de Verenigde Arabische Emiraten uitgeroepen tot Bullion (Goudstaaf) Dealer of The Year 2016. De prijs wordt ervaren als erkenning voor het werk internationaal en de grote rol die het bedrijf vervult bij het verwezenlijken van het doel dat Dubai voor ogen heeft, het goudhandelscentrum van de wereld worden. Winston Wilson, vertegenwoordiger van Kaloti in Suriname, laat vandaag, 10 april 2016, via Starnieuws weten, dat dit positief zal inwerken op Suriname.

Kaloti Precious Metals heeft bedrijven in zes landen die betrokken zijn in de productieprocessen van edelmetalen. In Zuid-Amerika heeft de multinational uit Dubai vestigingen in Chili en Suriname. Kaloti heeft de grootste en eerste ‘groene’ goudraffinaderij ter wereld neergezet. De Surinaamse goudfabriek is de tweede ‘groene’, aldus Wilson. 'We werken dus ook met het nieuw concept en de nieuwe technieken. Dit betekent dat we een partner hebben, waarbij we gebruik kunnen maken van top of the line kennis en netwerken.'

De organisator van de competitie, Bullion Directory, gevestig in het Britse Dunbar, reikt normaal de Bullion Dealer of the Year Award uit aan de beste goudbedrijven in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Australië. Dit keer is de categorie Verenigde Arabische Emiraten toegevoegd vanwege de toenemende dominantie van Dubai in de handel in edelmetalen in de regio. De besten van elk land zijn samen door ruim 22.000 stemmen bepaald. In de andere landen zijn de winnaars door verkiezingen bepaald. In de Verenigde Arabische Emiraten heeft Kaloti zijn dominantie bewezen, met 38 procent van de ruim 6.000 stemmen uit die regio, is het familiebedrijf uitgeroepen tot de beste handelaar in fijn goud.

Dubai, ook wel genoemd de City of Gold, is bezig het goudhandelscentrum van de wereld te worden, zegt Wilson. Suriname zit in een goede positie om mee te liften, zo vindt hij. 'Als land, als organisatie kunnen we daar heel erg op meeliften. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, want je partner is de beste van de klas, die kan je het best leren.'

De wereldproductie van goudverwerking is iets meer dan 3.000 ton per jaar. Kaloti verwerkt momenteel 400 ton, aldus Wilson. Een nieuwe fabriek in Dubai heeft een capaciteit van 1.200 ton. In Suriname verwerkt Kaloti tussen de 15 en 20 ton van het goud dat geëxporteerd word. Dat goud komt grotendeels uit de kleinschalige goudwinning.

Op de website van Billion Directory is het onderstaande te lezen: 

UAE Bullion Dealer of the Year Kaloti are leaders in the Emirate’s rapidly growing precious metals industry.
  With “City of Gold” Dubai’s sights firmly set on becoming the global hub for physical gold trading – the region has become a centre of excellence in the refining of precious metals – and family-owned Kaloti are at the forefront of this movement.

The UAE category saw the strongest voting turnout overall, with Kaloti taking first place thanks to 2621 votes from the 6920 total. 

Market giant Emirates Gold shared joint second place with brokers DHAB DMCC, part of the Swiss Bullion Group – with these three companies taking a combined 91.7% of the Emirati vote.
Kaloti’s success must in part be down to their broad depth of services covering every sector of the precious metals market, from mining to refining, minting and testing, to retail and wholesale bullion and jewellery sales – which together with 9 offices across 6 countries sees a lot of volume.

In winning this first UAE public vote, Kaloti have cemented their local-market reputation on the way to becoming a global brand.

'Ondanks schaarse middelen blijven vervolging en berechting gegarandeerd voor het volk'

Hof van Justitie en OM beschikken over onvoldoende gelden om beleidsplannen uit te voeren


Het Hof van Justitie (HvJ) en het Openbaar Ministerie (OM) worden nu meer dan ooit uitgedaagd door de financiële crisis. Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof zei vrijdag bij de installatie van Roy Baidjnath Panday als procureur-generaal, de schaarse middelen zodanig te besteden dat 'vervolging en berechting gegarandeerd blijven voor het volk'. Er zal echter volgens hem wel kunst- en vliegwerk nodig zijn. Het budget voor de rechtelijke macht is voor 2016 teruggebracht naar Srd 34 miljoen, gelijk aan 0,5% van de totale begrotingsmiddelen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 10 april 2016.

Indien het geld vrijkomt, zal het niet voldoende zijn voor de uitvoering van de uitgezette beleidsplannen. Eerst moeten de kantoorkosten en salarissen worden betaald. Rasoelbaks maakte een ruwe vergelijking tussen de beschikbare gelden voor de drie staatsmachten. Uit de begrotingsmiddelen groot Srd 5 miljard over het dienstjaar 2016, gaat ongeveer 1% naar het parlement en 98% naar de uitvoerende macht. 'Wie sprak er over stagnatie en traagheid van de rechtspraak en wie zag er spoken ronddwarrelen binnen de rechtspraak voor snelheden van processen en vonnissen?'

Herhaaldelijk aan de bel trekken, publiekelijk waarschuwen voor de gevolgen van de financiële afhankelijkheid en niet krijgen van genoeg middelen hebben niet mogen baten. Het is voor de rechterlijke macht nog steeds onmogelijk om zelfstandig middelen en donoren te zoeken voor eigen projecten. Zij blijft afhankelijk van geld van de twee andere staatsmachten. 'Dat maakt de rechtspraak op het punt van bekostiging, kwetsbaar.'

Rasoelbaks illustreerde de nijpende situatie door te stellen dat bij het ontbreken van een toverstok en een inkrimpend kruis, de roestvlekken op het zwaard van Vrouwe Justitia, helaas ook zichtbaar worden. 'Met man en macht zal evenwel getracht worden om het hoofd boven water te houden.'

Rasoelbaks zei verder, dat indien het parlement en regering akkoord gaan met de modernisering en verbeteringsplannen van het HvJ en OM, er externe financieringsbronnen moeten worden aangeboord. Hij zei wel een lichtverschijnsel aan het einde van de tunnel te zien. De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, is voornemens om via donormiddelen het ICT-project en opleidingen, te laten financieren. Onder de huidige financieel-economische en maatschappelijke omstandigheden, zullen de drie staatsmachten dan ook steeds de ratio moeten laten prevaleren boven de emoties en gevoeligheden.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, belicht zondag weer het wereld- en Surinaams nieuws

'Panama Papers', Oekraïne-referendum, man met de hoed en dollarisering economie Suriname aan gesprekstafelHet panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 10 april 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Oekraïne-referendum geslaagd: nog meer referenda?
Nederland heeft nee gezegd tegen het associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne.
Welke aanpassingen zijn nodig om Nederland over de streep te trekken?
Is het hele verdrag van tafel, zoals de SP beweert? Het instrument van het referendum is bedoeld om de kloof tussen burgers en politiek te verkleinen. Is deze opzet geslaagd?
Gaan er meer referenda volgen?
De uitslag kan gezien worden als een stem tegen Europa. Burgers brengen het wapen van de volkssoevereiniteit is stelling om de EU op te blazen. Eerder is al geconstateerd, dat de Grieken met hun referendum over het Brusselse bezuinigingspakket de aanzet daartoe hebben gegeven. Nederland heeft nu zijn steentje bijgedragen aan het ontmantelen van de EU. In juni is het de beurt aan het Verenigd Koninkrijk.
Hebben de anti-Europapopulisten ter linker- en rechterzijde hun gelijk gehaald?
Moet Brussel vrezen dat overal in de EU er referenda zullen komen tegen Brussselse voorstellen?
En ja hoor, daar had je ze weer: de oude mannen die uit hun slaap werden geschud en verklaarden dat een referendum niet past in een vertegenwoordigende democratie. De verliezers van het Oekraïne-referendum zinnen op een wijziging van de regels. Is dit de arrogantie van de politieke elite waartegen burgers nu juist tegen in opstand zijn gekomen?

* 'Panama Papers': legale belastingontwijking
Uit de zogeheten 'Panama Papers' blijkt, dat belastingontwijking een wereldwijde sport is. Werkelijk iedereen met een beetje vermogen doet eraan mee. Zelfs Noord-Koreanen. En het is nog legaal ook. Is de commotie hypocriet? Immers, vrijwel alle landen in de wereld hebben wetten die dergelijke belastingontwijkingsconstructies doelbewust toestaan. Want elk land streeft ernaar om een graantje mee te pikken van de wereldwijde geldstromen. Landen concurreren met elkaar om de laagste belastingtarieven voor buitenlands vermogen. In een globaliserende wereldeconomie is immers sprake van vrij kapitaalverkeer. Dit is het gevolg van het neoliberalisme die wij met z'n allen hebben omarmd. Nederland bijvoorbeeld, is een belastingparadijs voor buitenlands kapitaal. Dan de kwestie van de legaliteit. Het enige dat niet mag is het wegzetten zwart geld of vermogen dat uit criminaliteit is verkregen.

Zijn strengere wetten wenselijk? Neen-zakendoen zonder belemmering is immers het neoliberale parool. Bovendien: afzonderlijke landen snijden zichzelf in de vingers als zij de wetgeving op eigen houtje verstrengen; het kapitaal gaat gewoon naar een minder streng land.
Belastingontwijking bestaat zolang er belasting geheven wordt. Dat zal zo blijven. Inderdaad: het zijn de sukkels die braaf belasting betalen terwijl de vermogenden hun geld wijselijk in veiligheid brengen. Maar, wellicht dat de sukkels met de 'Panama Papers' in de hand nu in opstand komen?

* Terroristencrisis: man met hoed gepakt
De 'man met de hoed', de derde aanslagpleger op Brusselse luchthaven Zaventem, is gepakt. De afgelopen weken is in België, Frankrijk en Nederland een groot aantal verdachten gearresteerd. Alle verdachten worden in verband gebracht met de aanslagen in Brussel en Parijs.
Het is bekend dat de IS-cellen in Europa zijn opgezet door de Belg Abdelhamid Abaaoud. Enkele dagen na 'Parijs' blies Abaaoud zich op tijdens een confrontatie met Franse veiligheidsdiensten.
Is de Europese tak van IS nu uitgeroeid?
Heeft het Westen nu eindelijk greep op IS, ook gelet op de nederlagen in Syrië?
Het oppakken van terreurverdachten na een aanslag is mosterd na de maaltijd oftewel de put dempen als het kalf al verdronken is. De sleutel tot effectieve terreurbestrijding is het voorkomen van aanslagen. De veiligheidsdiensten in de EU hebben -voor de zoveelste keer- beloofd beter te zullen samenwerken. Hoe geloofwaardig is deze belofte na klucht rond de door Turkije teruggestuurde terrorist Bakraoui.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Dollarisering van de Surinaamse economie?
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), heeft het idee gelanceerd on de Amerikaanse dollar in te voeren als betaalmiddel in Suriname. Onder meer het probleem van het valutatekort zou zo worden opgelost. Het panel spreekt met Sham Binda.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Wesley en Iwan Bottse en de presentatie wordt verzorgd door Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 10 april 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Gedetineerde weet te ontvluchten tijdens werkzaamheden bij Oude Veerplein Paramaribo

Man werkt onder toezicht penitentiaire ambtenaren en weet te ontkomen


Gedetineerde Ofendo Tuinford heeft kans gezien te ontvluchten tijdens werkzaamheden bij het Oude Veerplein aan de Waterkant in Paramaribo. Hij was daar onder toezicht van penitentiaire ambtenaren aan het werk, zo bericht Starnieuws zaterdagavond 9 april 2016.

De man moet nog een celstraf van twee jaren uitzitten voor diefstal met geweldpleging.

Onderzocht wordt hoe de man heeft kunnen vluchten. Er is een zoekactie ingezet om de gedetineerde weer in de kraag te grijpen.

UPDATE: De Ware Tijd Online bericht zondag 10 april te hebben vernomen, dat Tuinford vrijdagavond door leden van het korps Penitentiare Ambtenaar (KPA) te Tout Lui Faut al kon worden aangehouden.