maandag 11 april 2016

Lichaam verdachte inbreker gevonden op leegstaand perceel te Latour, Paramaribo

Man waarschijnlijk geraakt door kogel uit wapen agent na poging tot inbraak


Het lichaam van een verdachte inbreker is op een leegstaand perceel aan de Akkerboomweg in Latour, Paramaribo, aangetroffen. De identiteit van de man is nog niet bekend, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd vanavond, maandag 11 april 2016.

Volgens buurtbewoners probeerden twee inbrekers vanochtend vroeg in een woning aan de weg in te breken. Buren sloegen echter alarm waarop een agent, die in de straat woont, reageerde door waarschuwingsschoten te lossen. De verdachten negeerden de schoten en de agent zag zich genoodzaakt gericht te schieten. Met andere gealarmeerde agenten werd een zoekactie op touw gezet, maar de verdachten werden niet gevonden.

Een buurtbewoner, die een perceel verder woont, liep vanmiddag langs zijn schutting en vond het lijk van een man  De buurtbewoner schakelde meteen de politie in.

De politie zegt, dat het vermoedelijk gaat om een van de verdachte inbrekers, omdat het lichaam een schotwond in de borst vertoont. Ook trof de politie een zak met een onbekende hoeveelheid marihuana en een flesje met vloeistof in een zakdoek op het lichaam aan. Verder had de verdachte twee verschillende kleuren hemden en handschoenen aan.

De zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname. De tweede verdachte is nog voortvluchtig.

Gajadien (VHP): 'Intentieverklaring regering met Alcoa wordt stilzwijgend uitgevoerd'

'Opmerkelijk dat Suriname nog steeds hoge prijzen voor energie betaalt aan Alcoa'

'Delen onderhan- delingscommissie hebben mogelijk baat bij duistere praktijken'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de speciale commissie Suralco in De Nationale Assemblee (DNA), zegt vandaag, maandag 11 april 2016, in het Dagblad Suriname dat er duidelijke indicaties zijn, dat de intentieverklaring (MoU, Memorandum of Understanding) met het Amerikaanse bedrijf Alcoa (zie hieronder), die de regering enkele maanden terug in opdracht van DNA moest terugtrekken, stilzwijgend wordt voortgezet. 

Suriname betaalt nog steeds hoge energietarieven voor het verkrijgen van energie vanuit de Afobaka Stuwdam. Sinds het parlement enkele maanden geleden de regering de opdracht gaf om de intentieverklaring (MoU) over de overname van de Afobaka Stuwdam terug te trekken, is er niets meer over deze situatie gerept. Volgens de politicus is het onduidelijk of er nog activiteiten op Paranam worden ontplooid, aangezien de multinational anderhalve maand geleden nog op een miniem niveau opereerde. Dit, om de machines en processen warm te houden.Opmerkelijk volgens Gajadien is dat Suriname nog steeds de hoge prijzen voor energie betaalt aan Alcoa en hiermee eigenlijk de overeengekomen punten uit de MoU voortgang vinden, weliswaar nu stilzwijgend. 'Alle afspraken zoals het ontmantelen van de powerplant, het weggeven van havenfaciliteiten te Paranam en Trinidad & Tobago schijnen voortgezet te worden.' Hij vermoedt dat delen van de onderhandelingscommissie ook baat hebben bij deze duistere praktijken.

Gajadien zegt dat het parlement eerder aan president Desi Bouterse de opdracht had gegeven om de onderhandelingscommissie van de regering te ontbinden en een ander onderhandelingsteam samen te stellen of zijn minst grondig uit te breiden. Ook zou het parlement steeds op de hoogte worden gesteld van de nieuwe onderhandelingen.

'Tot de dag van vandaag is niets hierover gerept. Het ziet er daarom naar uit dat het staatshoofd meewerkt de ondertekende MoU stilzwijgend voort te zetten.'

Gajadien zegt verder, dat hij samen met collega Krishna Mathoera een brief aan de president had geschreven om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de stuwdam. 'Jammer dat de president tot de dag van vandaag niet hierop geantwoord heeft. Naarmate wij langer wachten des te meer het duidelijk is dat een doorstart te maken van de bestaande raffinaderij steeds problematisch wordt.'

De intentieverklaring tussen de multinational en Suriname werd namens Alcoa op 12 oktober 2015 getekend door topman Roy Harvey, executive vicepresident van Alcoa, en president van Global Primary Products (GPP). Namens Suriname hebben president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hun handtekeningen geplaatst onder de intentieverklaring. Assembleeleden vonden dat de intentieverklaring die getekend was, de Brokopondo-overeenkomst die een wettelijke basis heeft, terzijde kon schuiven. Het onderhandelingsteam van de regering stond onder leiding van Dilip Sardjoe.

Volgens de volksvertegenwoordiger zijn er veel juridische en technische fouten aan de MoU, die getekend is. Er is eerder drie keer achter gesloten deuren vergaderd tussen de regering en het parlement.

Gedetineerde (27) hangt zichzelf op in cel politiebureau Munder, Paramaribo

Dronken man was ter ontnuchtering ingesloten na het aanrichten van vernielingen bij zijn moeder


De 27-jarige Vishal Harpal (27) heeft zichzelf weten op te hangen in een politiecel van de post Munder in Paramaribo. De familie van Vishal had afgelopen nacht aangifte tegen hem, omdat hij had getracht zijn moeder te slaan, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanavond, maandag 11 april 2016.

De politie deed het adres aan en trof Vishal onder invloed van alcohol aan. Het politieonderzoek wees uit dat hij heel wat vernielingen had aangericht thuis bij zijn moeder.

Hij werd ter ontnuchtering overgebracht naar het politiebureau. De man zou later vandaag, na te zijn ontnuchterd. bij de hulpofficier van Justitie worden voorgeleid. In de ochtenduren werd de cel door de dienstdoende ambtenaar opengedaan die zag, dat het lichaam van Harpal aan een touw hing aan het traliewerk.

Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Het lijk is na afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. De politie van Geyersvlijt zal in samenwerking met de afdeling Kapitale Delicten en de Forensische Opsporing de zaak verder onderzoeken.

EBS slaat alarm vanwege 'nijpende situatie' binnen bedrijf...

'Recente koersontwikkelingen hebben enorme invloed op kosten die EBS maakt'


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) stelt in een vandaag, maandag 11 april 2016, uitgebracht persbericht, dat de situatie van het bedrijf nijpend is. 85 Procent van de kosten van het bedrijf bevat een dollarcomponent. De recente koersontwikkelingen hebben een enorme invloed op de kosten die de EBS maakt. Met kosten per kilowattuur van dichtbij Srd 1 en inkomsten van gemiddeld Srd 0,35 daartegenover, is de situatie niet lang meer vol te houden. De subsidie van de overheid is gestopt en het verschil dat is ontstaan is nu groter, aldus het bedrijf.

Het verschil tussen de kostprijs en de inkomsten, waarmee de EBS al jaren te kampen heeft, werd tot vorig jaar door de overheid gesubsidieerd. In september 2015 kwam er na dertien jaar weer een tariefsaanpassing, met de bedoeling dat de overheid haar subsidie binnen een jaar zou afbouwen. Het gemiddelde tarief dat hieruit kwam rollen was Srd 0,35 per kWh. Dit tarief kwam tot stand bij een koers van Srd 3,35.

De directie van het bedrijf stelt in haar persbericht in constant overleg met de overheid te zijn. Ondertussen worden de subsidies afgebouwd en moet het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen aangeven op welke manier het negatief verschil, tussen de inkomsten en de kosten, verder moet worden ingevuld.

De grootste kostencomponent is brandstof (41%), waarvoor slechts voor een deel van de stroomvoorziening naar het EPAR gebied (Paramaribo, Para, Wanica, Commewijne, Saramacca) 600.000 liter HFO (Heavy Full Oil) en diesel op dag basis nodig is. Het brandstofverbruik van overige districten is hierin nog niet meegerekend.

Een ander kostencomponent is onderhoud. De machines in de centrales, het transmissie- en distributienetwerk vereisen regelmatig onderhoud. Ook deze kosten voor smeermiddelen, onderdelen en materiaal aanschaf vereisen valuta. Hiernaast ondervindt EBS ook hoge kosten als gevolg van schade door derden (mastaanrijdingen, schade door bomen en takken in het elektriciteitsnetwerk enz.).

EBS zit ook met verouderde machines en netten die vervangen moeten worden of een upgrade moeten krijgen. Dit alles kost Amerikaanse dollars. Met uitzondering van de personeelskosten zijn nagenoeg alle andere kosten in dollars uitgedrukt.

 Het onlangs aangetreden directieteam van de EBS kijkt op verschillende manieren hoe deze kosten te drukken en de efficiëntie en transparantie te verhogen. 'Er zijn factoren waar wij invloed op kunnen uitoefenen maar ook factoren waar wij geen invloed op hebben, zoals de koers en de wereldmarktprijs van brandstof.'

Een van de zaken waar de EBS aan werkt, is het verbeteren van haar schuldpositie. Er wordt in dit kader gekeken naar de mogelijkheden om tegen redelijkere voorwaarden de huidige schulden te herfinancieren.

Maatregelen
Andere 'quick winsten' die het directieteam heeft doorgevoerd zijn:


- Herziening van het voertuigenbeleid.
Hierbij zijn alle voertuigen, met uitzondering van de directievoertuigen, op een andere manier ingezet. Een deel van de overtollige voertuigen wordt verkocht. Met de opbrengsten zal equipment worden aangeschaft ten behoeve van de operatie. De overige voertuigen worden ingezet voor de continudienst.

- De directie heeft bij haar aantreden de inkoopprocedure gewijzigd. Aankopen die door tussenpersonen werden gedaan zijn nu afgeschaft en EBS koopt zoveel mogelijk rechtstreeks bij de bron. Ook is de transparantie in het inkoopproces verhoogd. Alle aankopen vinden plaats door middel van openbare aanbestedingen.

- De betalingsachterstanden die de EBS had in vreemde valuta worden zo snel mogelijk betaald om de invloed van de koersstijgingen te vermijden.

- Huurpanden met personeel dat elders gesitueerd kan worden, worden opgezegd.

- De kapcontracten voor het onderhoud van bomen langs het elektriciteitsnetwerk worden herzien. De EBS is bezig met een pilot-project om met Openbaar Groen tot een samenwerking te komen. Schade door derden werd vroeger door de EBS betaald. Dit gebeurt nu niet meer. EBS zal de schade verhalen op de veroorzakers.

- Er is een vacaturestop. Het werk dat momenteel door inhuurkrachten wordt gedaan wordt wederom bekeken en waar EBS’ers elders in het bedrijf deze werkzaamheden ook kunnen doen, worden deze contracten herzien. Vanwege de vacaturestop worden contractors ook wel ingezet op plaatsen waar personeel met pensioen gaat.

- In de operations wordt ook gekeken naar verschillende manieren om brandstof te besparen of te hergebruiken. Zo zijn er plannen om een pilot uit te voeren om afvalolie te hergebruiken. Ook het gebruik van zwaardere HFO die goedkoper is, is nu in de testfase. De testen zullen bepalen als dit haalbaar en kostenbesparend zal zijn.

Zwarte rookontwikkeling boven Isla-raffinaderij op Curaçao

'Kleine lekkage van asfalt in de leiding centrale brandstofdistributie vat vlam'

Sein brandmeester al na zo'n vijftien minuten


Menig passerend automobilist heeft vanochtend, maandag 11 april 2016, rond negen uur brand en zwarte rookontwikkeling (zie foto - Bron: de Amigoe)kunnen observeren op het terrein van de Isla-raffinaderij. Deputy general manager van de Isla, Karel van Haren, laat over de oorzaak daarvan weten dat een ‘kleine lekkage van asfalt in de leiding van de centrale brandstofdistributie vlam vatte’, aldus de Amigoe 's middags.
 
'Gelukkig is iedereen ongedeerd en heeft onze brandweerafdeling na ongeveer tien tot vijftien minuten blussen, het sein brandmeester kunnen geven', aldus Van Haren.

Hij licht toe, dat men vanochtend de bewuste brandstofleiding van de ‘New Asphalt Burning System’ NABS-installatie in gebruik wilde nemen en dat zich toen de kleine lekkage van asfalt – dat voor de raffinageprocessen verstookt wordt – voordeed.

Voor het gehele bericht klikt u hier.

Arubaanse Tiara Air vliegt weer op Curaçao

Met inkomsten wil Tiara Air oud-werknemers maanden achterstallig salaris voldoen


De Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air is vandaag, maandag 11 april 2016, weer gestart met vluchten naar Curaçao, zodat ze met de inkomsten de oud-werknemers kunnen betalen. De eerste vlucht met een Shorts-vliegtuig van de maatschappij, landde om iets voor acht uur vanochtend op de luchthaven Hato, aldus de Amigoe.

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen kwam er geen geld uit Venezuela. Hierdoor moet de maatschappij volgens afspraak het achterstallige salaris van oud-werknemers uit eigen zak uitbetalen. Oud-werknemers hebben nog minstens zes maanden salaris tegoed, exclusief vakantiegeld en dergelijke. Het geld zou uitbetaald worden zodra de Venezolaanse autoriteiten de betalingsafspraken met Tiara Air na zouden komen.

In het akkoord dat gesloten is over de betaling van crediteuren, schrijft Tiara Air: 'Indien en voor zover Tiara op 1 april 2016 geen betalingen van de Venezolaanse autoriteiten zou hebben ontvangen, zal zij de vorderingen van alle werknemers in twaalf maandelijkse termijnen voldoen, te beginnen op 30 april 2016.'

Lees hier het volledig artikel.

SP-2e Kamerlid Van Raak wil dat RvC KPMG onderzoek doet naar KPMG Dutch Caribbean

Van Raak blijft twijfels houden over werkzaamheden KPMG Dutch Caribbean


SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak doet een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG om onderzoek te doen naar KPMG Dutch Caribbean. De parlementariër blijft twijfelen aan de werkzaamheden van het accountantsbureau, schreef hij dit weekeinde op de site The Post Online, zo bericht de Amigoe vandaag, maandag 11 april 2016.

Zijn oproep volgt op een antwoord van minister Ronald Plasterk op vragen die Van Raak en VVD’er André Bosman eerder stelden over KPMG. Ze vroegen naar de relatie tussen KPMG, UTS, loterijbaas Robbie Dos Santos en zakenman Francisco Corallo. Managing partner Raymond Begina van KPMG DC liet vervolgens weten dat die suggesties onjuist waren.

'KPMG DC is de controlerend accountant van het telecommunicatiebedrijf UTS. Het gesuggereerde verband tussen UTS en KPMG enerzijds en Robbies Lotteries en Francesco Corallo anderzijds bestaat niet', aldus Begina.

Minister Plasterk antwoordde afgelopen vrijdag (zie hieronder), dat hij berichten en signalen over de gokindustrie serieus neemt, maar er inhoudelijk weinig over kan zeggen. 'Bij de huidige stand van zaken past het mij evenwel niet om uitspraken te doen over individuele bedrijven en burgers', schreef hij.
Verder herhaalde de minister dat de aanpak van mogelijke misstanden in eerste instantie de verantwoordelijkheid is voor Curaçao en St. Maarten. 'Op Curaçao treedt het Openbaar Ministerie zichtbaar en succesvol op tegen misstanden die raken aan de integriteit van het bestuur, waarbij ook de gokindustrie in beeld is. Ter illustratie verwijs ik naar de veroordeling van 1 april jl. in de zogenaamde Bientu-zaak waarbij de verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en voorts een bedrag van 72,5 miljoen gulden verbeurd is verklaard', aldus Plasterk.

Als er sprake is van grote verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld, dan is er sprake van ondermijnende criminaliteit en zijn er wel risico’s voor het Koninkrijk, zodat een gezamenlijke aanpak nodig is, aldus de minister, verwijzend naar de samenwerking bij de aanpak van fraude en corruptie op St. Maarten.

Van Raak noemt de antwoorden van Plasterk teleurstellend, maar ook hoopvol. 'Plasterk verwijst in reactie op onze vragen over KPMG naar het onderzoek dat nu gaande is. Ook erkent hij dat de ondermijning vanuit de gokindustrie het Koninkrijk als geheel raakt. De minister kan nu nog niets zeggen, maar het onderzoek gaat door. Ondertussen doe ik een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG (...) om de gang van zaken bij KPMG op St. Maarten en Curaçao eens heel kritisch te bekijken.' 

Hieronder de antwoorden van Plasterk vrijdag 8 april opvragen Kamerleden Van Raak (SP) en Bosman (VVD):

 
2016Z05666
Vragen van de leden Van Raak (SP) en Bosman (VVD) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie over mogelijke betrokkenheid van KPMG bij (illegale) gokpraktijken op Curaçao en Sint Maarten (ingezonden 18 maart 2016)

1
Kent u de berichten over mogelijk illegale gokpraktijken op Curaçao, gericht op digitale sportsbettings (online casino’s)? 1) 2) 3)

Antwoord 1
Ja.

2
Kunt u verklaren waarom het fenomeen van sportsbettings al meer dan 15 jaar op Curaçao bestaat, zich richt op internationale markten, maar lokaal geen wetgeving bestaat en ook geen controle wordt uitgeoefend door de lokale instanties, zoals de Gaming Control Board (GCB)? 4)

3
Deelt u de mening dat een ongecontroleerde gokindustrie vanuit Curaçao met aantoonbare connecties met personen buiten Curaçao, zoals in de Verenigde Staten, schade kan toebrengen aan de integriteit van het Koninkrijk? Zo neen, waarom niet?

4
Is er contact geweest met de desbetreffende overheden (bij voorbeeld Justitie, belasting, douane) van landen zoals de VS ten aanzien van deze grensoverschrijdende gokactiviteiten? Zo neen, waarom niet?

5
Bent u bekend met de uitspraak van de heer Francesco Corallo, een casino-eigenaar op Sint Maarten, dat hij zijn boeken laat controleren door KPMG? 5)

6
Deelt u de mening dat daarmee de positie van KPMG kwetsbaar wordt omdat ook Transparency International aangeeft dat de gokindustrie op Sint Maarten sterk verweven is met het politieke bestuur? 6)

7
Is hier sprake van een afbreukrisico voor het Koninkrijk der Nederlanden vanwege de verbinding tussen KPMG, de heer Corallo en de gokindustrie? Indien niet, waarom niet?

8
Is er sprake van een afbreukrisico voor het Koninkrijk der Nederlanden vanwege de verbinding tussen KPMG, de telefoonmaatschappij UTS op Curaçao, het loterijbedrijf Robbies Lottery en de gokindustrie? Indien niet, waarom niet? 7)

Antwoord vragen 2 tot en met 8

De gokwereld en de aanpak van mogelijke misstanden daarbinnen is primair een lokale aangelegenheid. Het Openbaar Ministerie op Curaçao en Sint Maarten zijn de bevoegde instanties inzake de aansturing van de opsporing van mogelijke misstanden en daar waar opportuun de vervolging, onder politieke verantwoordelijkheid van de ministers van justitie ter plaatse.

Bij verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld treden de landen binnen het Koninkrijk gezamenlijk op. Ondermijning raakt immers het Koninkrijk als geheel. Met Sint Maarten zijn op 24 mei 2015 in een protocol onder andere afspraken gemaakt over de aanpak van grensoverschrijdende, ondermijnende criminaliteit. Nederland investeert 22,1 miljoen euro in deze aanpak die door de procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES wordt aangestuurd.

Op Curaçao treedt het Openbaar Ministerie zichtbaar en succesvol op tegen misstanden die raken aan de integriteit van het bestuur, waarbij ook de gokindustrie in beeld is. Ter illustratie verwijs ik naar de veroordeling d.d. 1 april 2016 in de zogenaamde Bientu-zaak waarbij de verdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en voorts een bedrag van NAF 72,5 miljoen verbeurd is verklaard.

Als minister van Koninkrijksrelaties ontvang ik - onder andere - de signalen en berichten die in de vraagstelling worden genoemd en ik neem deze zoals hiervoor beschreven serieus. Bij de huidige stand van zaken past het mij evenwel niet om uitspraken te doen over individuele bedrijven en burgers.1) http://www.kkc-curacao.com/nyt-the-offshore-game-of-online-sports-betting/ (Pinnacle sportsetting op Curaçao, gericht op de Amerikaanse markt)  
2) http://antilliaansdagblad.com/index.php/nieuws-menu/12429 (Redcorp en Bluemay zijn sportbettings op Curaçao, onder meer gericht op de Nederlandse markt)
3) http://www.emerce.nl/nieuws/hoogste-boete-ooit-illegaal-gokbedrijf (Redcorp en Bluemay zijn sportbettings op Curacao, onder meer gericht op de Nederlandse markt)

Buschauffeurs op Curaçao verdienen extra door af te wijken van te rijden route

Chauffeurs bieden ook extra service aan...


De bustarieven die in het onderzoeksrapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) worden geadviseerd, zijn veel lager dan de tarieven die tegenwoordig worden gehanteerd, voornamelijk omdat er in de tariefberekening van het minimumloon voor de buschauffeurs is uitgegaan. Uit het onderzoek blijkt ook, dat een deel van de buschauffeurs de regels aan hun laars lapt. Zij rijden routes buiten het traject waar ze een vergunning voor hebben. Extra services, zoals een passagier afzetten voor de huisdeur, bieden zij ook aan. Dit bericht de Amigoe vandaag, maandag 11 april 2016.

Het onderzoek had als doel om aan een actueel berekeningsmodel voor de tarieven van chauffeurs van kleine en middelgrote bussen te komen.

De Soab werd al in 2013 door het ministerie van Economische Ontwikkeling voor het verrichten van dit onderzoek benaderd. Het veldonderzoek werd uiteindelijk in september en oktober 2015 gedaan. Er moest gekeken worden naar het gemiddeld aantal ritten per dag van de kleine en middelgrote bussen en de gereden kilometers per rit, rekening houdend met de daaraan gerelateerde onderhoudskosten en brandstofverbruik.

Daarnaast moest gekeken worden naar de gemiddelde opbrengsten van de buschauffeurs, op basis van het gemiddeld aantal passagiers dat per dag wordt vervoerd. Dit om inzicht te krijgen in de ‘aanvaardbaarheid van de tarieven’ en de ‘looncomponent in het rekenmodel’ voor tarieven.

Klik hier voor de rest van dit artikel.

Personeel Telesur blijft zich kritisch opstellen in richting Raad van Commissarissen

Medewerk(st)ers zouden achterdochtig zijn over bepaalde overeenkomsten

 
Hoewel de Raad van Commissarissen en de bond bij Telesur in een communiqué de vrede hebben bevestigd, blijft het onrustig binnen de onderneming. Partijen ontkennen in de verklaring, dat president-commissaris Gardelito Hew A Kee in China was voor het afsluiten van een leningsovereenkomst, waarbij het gebouw van Telesur als onderpand zou dienen. 

Hew A Kee zou geen bevoegdheid hebben om een lening af te sluiten voor het bedrijf en Telesur mag ook geen lening voor de Staat afsluiten. De Ware Tijd schrijft vandaag, maandag 11 april 2016, echter te hebben vernomen, dat dit de achterdocht binnen het bedrijf niet wegneemt.

Er wordt gevreesd voor twee overeenkomsten die waarnemend directeur Russ Headley niet zou willen tekenen en daarom moest opstappen voor de 'loyalere' Mike Antonius. De eerste is een overeenkomst met een Servisch bedrijf voor de levering van een Terrestrial Trunked Radio systeem voor de Veiligheidsdienst.
Dit Tetrasysteem wordt vooral gebruikt door speciale diensten als politie, leger, ambulance en brandweer. Headley zou hebben geweigerd zijn handtekening te zetten onder het vijftien miljoen Amerikaanse dollar tellende contract.

Een tweede struikelblok zou een intentieverklaring zijn die getekend zou moeten worden door Telesur en het ministerie van Financiën enerzijds en het Chinese Huawei anderzijds. De oosterse telecomgigant, waarmee Telesur al zaken doet, zou in deze overeenkomst partner worden in de uitbreiding van het nationaal breedbandnetwerk.

Huawei zou ook assisteren in het zoeken naar financiering van dit 114 miljoen Amerikaanse dollar kostende project. Binnen Telesur wordt gefluisterd, dat een deel van het geld zou dienen om de lege staatskas te spekken. Ook deze overeenkomst zou Headley niet willen tekenen.

CBvS werkt aan 'beheersbaar' blijven van vraag naar buitenlands geld

'Illegale handel gedijt onder omstandigheden waarbij vraag naar deviezen aanbod overstijgt'De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal via proactief monetair beleid de geldhoeveelheid in de economie dusdanig trachten te managen, opdat de vraag naar vreemde valuta beheersbaar blijft. Dit stelt de bank in een vandaag, maandag 11 april 2016, uitgegeven persbericht.

De CBvS schrijft, dat het van belang is dat het niveau van de evenwichtskoers door zuivere werking van marktkrachten wordt bepaald. Een goed georganiseerde valutamarkt is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Een systeem waarbij marktpartijen zich niet kunnen committeren aan afspraken en/of conventies en bovendien ruimte laat voor inmenging van illegale handel, is een zeer vervuild systeem dat veel chaos, ongemak en in vele opzichten schade aan land en volk toebrengt. Illegale handel zal wel altijd gedijen onder omstandigheden waarbij de vraag naar deviezen het aanbod overtreft, vooral daar waar de vraag naar deviezen geaccelereerd wordt door het scheppen van een sfeer van onzekerheid en/of door speculatie voor eigen gewin, aldus de bank.

De valutaveiling is een instrument om de juiste hoogte van de marktkoers te benaderen en moet de algemene banken beter in staat stellen om deviezen te kunnen kopen van met name exporteurs, omdat het verschil tussen de parallelle koers en de veilingkoers verkleind wordt. Op deze wijze wordt bijgedragen aan tot stand brengen van evenwicht op de valutamarkt en zullen wij uiteindelijk tot een stabiele wisselkoers geraken.

Valutaveilingen zorgen verder voor transparantie en voorspelbaarheid; zeker wanneer zij gedurende een langere periode worden voortgezet. De CBvS heeft op basis van evaluaties van de voorgaande valutaveilingen met internationale experts besloten om de frequentie van de valutaveilingen wekelijks te verhogen en het te veilen bedrag per keer te verlagen, zodat het verschil tussen de veilingkoers en parallelmarktkoers sneller wordt weggewerkt.

Het uiteindelijke doel dat de bank met betrekking tot de valutamarkt voor ogen ligt, is dat de wisselkoers dagelijks wordt bepaald op basis van valutatransacties van banken en cambio’s. Hierbij zal de rol van de Centrale Bank in het valutaverkeer beperkt worden tot het voorkomen of minimaliseren van grote fluctuaties in de koers. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de Bank in de komende weken de eerste stappen daartoe zet. Via proactief monetair beleid zal de Bank de geldhoeveelheid in de economie dusdanig trachten te managen, opdat de vraag naar vreemde valuta beheersbaar blijft. Na elke valutaveiling zijn de resultaten ervan op dezelfde nog beschikbaar op de website van de CBvS.

Suriaamse Politie Bond belegt spoed ledenvergadering over werkomstandigheden

Minister Van Dijk-Silos doet beroep op bond om niet tot staking over te gaan

'Deel criminaliteit geregisseerd met het doel om regering ten val te brengen'
 
 
De Surinaamse Politie Bond (SPB) houdt morgen rond het middaguur uur een spoed algemene ledenvergadering over de werkomstandigheden op de verschillende werklocaties waaronder de Centrale Meldkamer. Bondsvoorzitter Robby Ramjiawan zegt vanmiddag, maandag 11 april 2016, op Starnieuws dat minimale randvoorwaarden ontbreken om het werk optimaal te kunnen verrichten.

De Centrale Meldkamer (CMK) zit al maanden zonden koeling. Leden hebben al twee keren gepoogd het werk neer te leggen. Door gezamenlijke inspanning van de bond en de korpschef is het tot nog toe gelukt om de leden te motiveren om af te zien van actie, zegt Ramjiawan.

'Nu wordt er echter geëist van de bond dat de algemene ledenvergadering een besluit neemt hoe verder. De dienstverlening aan de gemeenschap zal zeker in gevaar komen als de CMK besluit om in actie te gaan. Leden werkzaam in het binnenland, waaronder Snesikondre, Sarakreek, Djoemoe en Nieuw Aurora kampen al geruime tijd met gebrekkige middelen om maar niet te praten over niet vergoeden van meer overwerk. Type papier en inkt ontbreken op haast alle afdelingen. Goede voertuigen worden uit de roulatie gehaald vanwege versleten remschoenen en banden', stelt de bondsvoorzitter.

De bewindsvrouwe laat weten op de hoogte te zijn van de problemen binnen de politie. Zij was bezig met de koeling van de Centrale Meldkamer. Zij hoopt een sponsor te vinden, want er is geen geld. Van Dijk-Silos geeft aan, dat zij de autorisaties op tijd in orde maakt, maar er is geen geld.

De minister stelt een goede relatie te hebben met de SPB. De politie werkt onder mensonterende omstandigheden op Snesikondre. Van Dijk-Silos is hiervan op de hoogte. Er komt een politiepost annex brandweer te Snesikondre. Die worden gefinancierd door Surgold. Dit is in orde gemaakt door haar collega van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson. 'Zo helpen wij elkaar', aldus Van Dijk-Silos.

De minister zal een beroep doen op de SPB om niet over te gaan tot staking, omdat de situatie in het land bijzonder explosief zou zijn. Volgens de bewindsvrouwe wordt een deel van de criminaliteit geregisseerd met het doel om de regering ten val te brengen. Zij zegt dat daarover 'intelligence informatie' voorhanden is. Zij wie niet te diep hierop ingaan, maar zegt wel dat vooral jongeren worden gebruikt hiervoor.

Suriname en Guyana wonen 13e OIC-top bij in Turkije

Beide landen de enige landen op westelijk halfrond die deelnemen aan top


Suriname en Guyana zijn de enige twee landen van het westelijk halfrond die zullen deelnemen aan de 13e top van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). De top vindt plaats van 10 tot en met 15 april in Istanbul, Turkije. De president en minister van buitenlandse zaken van Guyana zullen aanwezig zijn op deze bijeenkomst. President Desi Bouterse zal vertegenwoordigd worden door de minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrisingh. Dit berichten 9 april 2016 diverse Caribische media waaronder de nieuwswebsite Caribbean News Now!, gevestigd in de Amerikaanse stad Dallas in de staat Texas. Het Dagblad Suriname besteedt hier vandaag, maandag 11 april 2016, aandacht aan.

Suriname en Guyana hebben hun banden met Turkije verstevigd en hebben groeiende economische en politieke contacten. De verwachting is, dat de twee landen op hoog niveau deelnemen aan deze top, aangezien ze een significante hoeveelheid moslims onder hun bevolking hebben.

Tijdens de bijeenkomst zal het OIC Programme of Action 2016-2025 aangenomen worden. Dit actieplan houdt een strategische visie in over vrede en veiligheid, terrorisme en extremisme, humanitair werk, mensenrechten, ontwikkeling, armoedebestrijding, bestrijding van epidemieën, rechten van vrouwen, kinderen en familie in de Islamitische wereld, hogere opleiding, wetenschap en technologie en culturele uitwisseling tussen de OIC-leden.

Deze top heeft als thema 'Eenheid en solidariteit voor gerechtigheid en vrede' en hierbij zal de situatie in Syrië, Jemen, Libië, Afghanistan, Somalië, Jammu en Kashmir (twee staten in het noorden van India), Bosnië en Herzegovina en Azerbaijan worden besproken. De first ladies van de OIC-lidlanden zullen een speciale sessie houden over leiderschap en beheersing van kanker in OIC-lidlanden

Monaco Resources Group serieus in beeld om Suralco-operaties Alcoa over te nemen - Het wachten is op fiat president Bouterse

Gegadigde koper uit Monaco heeft haar bedrijfsplan gepresenteerd en toont ook interesse voor bauxiet in BakhuisgebergteOnderhandelingen met de in Monaco gevestigde Monaco Resources Group, met vestigingen in meer dan 25 landen waaronder een in Brazilië, om de Suralco-operaties van het Amerikaanse Alcoa over te nemen zijn zo goed als afgerond. De potentiële kopers hebben reeds een businessplan gepresenteerd en nu wordt nagegaan hoe de regering de overname zal afhandelen en hoe de overdracht van Alcoa aan Monaco Resources zou moeten plaatsvinden. Dat zei minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson gisteren op Radio ABC in het programma ‘Welingelichte kringen’, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 11 april 2016.

Momenteel houdt Suralco de aluinaarderaffinaderij te Paranam, die ontmanteld zou worden, nog warm totdat duidelijk is of de overname doorgaat of niet. Monaco Resources Group heeft de regering een plan gepresenteerd waarbij bij een eventuele overname van Suralco de investeerder alvast bauxietreserves die nog over zijn in bestaande mijngebieden zal ontginnen. Tegelijkertijd zal met de regering onderhandeld worden over de bauxietvoorkomens in het Bakhuisgebergte in West-Suriname, zegt de bewindsman.

President Desi Bouterse zou alleen zijn zegen nog moeten geven aan het voorstel.

Dodson: 'Het is een geïntegreerd pakket. In feite zijn we er al een beetje uit, maar het is nu nog aan de president die het groen licht moet geven en de zaak goedkeuren.' Hij benadrukt dat de onderhandelingscommissie van de regering al zijn visie heeft gegeven over het voorstel van de potentiële koper.

Vooruitlopend op de mogelijke overname heeft Suralco onlangs overeenstemming bereikt met de vakbond wat betreft het afkopen van het personeel, aldus de bewindsman. 'Nu is de grote vraag, hoe verder en dat antwoord moet binnenkort komen', zegt Dodson.

Procureur-generaal wil taakstraf invoeren in Suriname

Taakstraf in de vorm van werk- of leerstraf of een combinatie van de twee

Nieuwe vorm van strafoplegging kan verlichting zijn voor de gevangenissen


Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday wil in Suriname de taakstraf invoeren, naast de gevangenisstraf of geldboete. De taakstraf zou een werkstraf, leerstraf of een combinatie van de twee kunnen zijn. Baidjnath Panday is zaterdag uitgebreid hierop ingegaan tijdens zijn presentatie op een tweedaagse conferentie over herinrichting van het gevangeniswezen. Hij heeft hierbij ook voorstellen gedaan over het maximaal aantal uren van een taakstraf en het gelijkstellen van de taakstraf aan andere vormen van straf. Dit bericht vandaag, maandag 11 april 2016, de Ware Tijd.

Introductie van de taakstraf zou volgens de procureur-generaal een enorme verlichting kunnen betekenen voor de gevangenissen. Momenteel kan een veroordeling slechts bestaan uit een celstraf, een geldboete of een combinatie van deze twee.

Wat ook tot minder volle gevangenissen zou kunnen leiden, is als Suriname - zoals gepland - overeenkomsten aangaat met CARICOM-landen, waarbij wordt afgesproken dat personen uit die landen na berechting worden teruggestuurd naar hun land om daar hun straf uit te zitten. Er zijn volgens Baidjnath Panday namelijk enorm veel buitenlanders in de gevangenissen.

Hij onderstreepte, dat bij zo'n overeenkomst de betrokken landen niet opnieuw zullen berechten, maar dat de door Suriname opgelegde straf wordt overgenomen, na eventuele toetsing. Baidjnath Panday waarschuwt echter voor een mogelijk gevaar. Suriname heeft namelijk nog geen goede inventarisatie gemaakt van het aantal gedetineerden met de Surinaamse nationaliteit in de CARICOM-landen. Hij kan dus nog niet met zekerheid zeggen of deze regeling inderdaad tot minder volle gevangenissen zal leiden. Hij hoopt in ieder geval dat er door dergelijke maatregelen niet meer gevangenissen gebouwd hoeven te worden.

Deskundigen worden aangetrokken voor verzelfstandigingsproces gevangeniswezen

Directeur ministerie van Justitie en Politie vindt aantrekken deskundigen onvermijdelijk


Uiteindelijk moet plan ertoe leiden dat recidivecijfer daalt


Bij de verzelfstandiging van het gevangeniswezen zullen deskundigen worden aangetrokken om  een optimale bedrijfsvoering te kunnen garanderen. Er zal door de reorganisatie een enorme bedrijfsvoering ontstaan, waarbij meer dan duizend personeelsleden betrokken zullen zijn. Met deze mededelingen heeft de directeur van het ministerie van Justitie en Politie, Humphrey Tjin Liep Shie, iedereen die betrokken is bij de verzelfstandiging, voorbereid op de megaoperatie waaraan nu al gewerkt wordt. Hij sprak zaterdag tijdens een tweedaagse conferentie in verband met de verzelfstandiging, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 11 april 2016.

De directeur noemde het aantrekken van professionals onvermijdelijk. Het ministerie wil af van het systeem, waarbij de overheid alle voorzieningen in de gevangenissen bekostigt en streeft ernaar dat deze instituten, aangestuurd door een managementteam, zelfvoorzienend worden.

Gedetineerden zullen vrijwillig werkzaamheden voor burgers mogen verrichten vanuit een bedrijf binnen de gevangenissen. De inkomsten zullen worden gebruikt om de dagelijkse kosten van het gevangeniswezen te dekken. Tjin Liep Shie zegt dat de Staat enorm veel geld uitgeeft om de drie gevangenissen in bedrijf te houden.

Het belangrijkste doel van het hervormingsplan is volgens hem dat het resocialiseren van gedetineerde positief zal worden beïnvloed. Uiteindelijk moet dit plan ertoe leiden dat het recidivecijfer omlaag gaat.

Leden van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) zijn echter nog niet enthousiast over het plan. Het ministerie wil namelijk een stichting belasten met het managen van de gevangenissen. Penitentiaire ambtenaren begrijpen nog niet goed hoe hun korps daarin zal worden ingepast. Zij vrezen dat de organisatie de benaming van korps kwijt zal raken.

Centrale Bank houdt dinsdag 12 april weer een valutaveiling

Een bedrag van 1 miljoen Amerikaanse dollar wordt geveild

 
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aan de algemene banken laten weten, dat morgen 1 miljoen Amerikaanse dollar geveild gaat worden.  Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 11 april 2016. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had vrijdag in De Nationale Assemblee, dat over de toekomst van de valutaveiling zondag mededelingen zouden worden gedaan aan de samenleving.

De CBvS houdt morgen dus de vijfde valutaveiling. De wisselkoers bij de laatste veiling steeg naar Srd 5,42. Verwacht wordt dat de koers morgen hoger zal uitvallen. De straatkoers is Srd 6,05 voor een Amerikaanse dollar, terwijl voor de euro al Srd 6,80 wordt neergeteld.

Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi had vrijdag aan Hoefdraad gevraagd wat er gebeurt met de ruim Srd 100 miljoen die ontvangen is voor de 21 miljoen Amerikaanse dollar van de vier vorige valutaveilingen. Hoefdraad antwoordde hierop dat de dagen voorafgaand aan de vergadering in het parlement vergaderd was over de toekomst van de valutaveilingen.

 Er zouden gisteren mededelingen worden gedaan over besluiten rond de valutaveiling. Deze toezegging is echter niet waargemaakt. Minister Hoefdraad heeft zich gisteren niet laten zien en horen.

Man (34) door buurman neergeschoten te Mundo Nobo, Curaçao

Twee broers van 34-jarige man slaan met een steen schutter ziekenhuis in

Broers aangehouden en schutter in kritieke toestand op intensive care Sehos


Een 34-jarige man is zaterdagmiddag door zijn buurman neergeschoten. Hij werd geraakt in zijn linkerborst maar kon op eigen kracht hulp zoeken bij het brandweerstation van Mundo Nobo, zo bericht Paradise FM vandaag, maandag 11 april 2016.  

De buurman van de 34-jarige werd al enige tijd gezocht door de politie voor bedreiging, mishandeling en brandstichting. Het bericht vermeldt niet waarom de buurman schoot.

Terwijl de neergeschoten man hulp zocht overmeesterden zijn twee broers de buurman. Daarbij werd hij meerdere malen met een steen op zijn hoofd geslagen. De voortvluchtige raakte daarbij dusdanig gewond dat hij nu in kritieke toestand op de intensive care van het Sehos (St. Elisabeth Hospitaal)  ligt.

De twee broers zijn aangehouden. Een van de twee zit nog altijd vast.

Hoofdadviseur Nederlands ministerie van Rijkswaterstaat gaat Curaçao ondersteunen

Minister Camelia-Römer weet tijdens haar bezoek aan Nederland adviseur te strikken


Minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft tijdens haar reis naar Nederland een bezoek gebracht aan Intertraffic Amsterdam. Dit is de grootste Verkeer-, Parkeer- en Infrastructurele beurs ter wereld. Tijdens dat bezoek is het de minister gelukt contact te leggen met de hoofdadviseur van het ministerie van Rijkswaterstaat en is afgesproken dat hij naar Curaçao komt om het land bij te staan op het gebied van verkeer, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 april 2016.

Er is al concreet afgesproken dat de hoofdadviseur na juli naar Curaçao komt, zodat hij met de vaste verkeerscommissie kan vergaderen en de mogelijke maatregelen die moeten worden genomen om het verkeer op Curaçao veiliger te maken bespreken.

Gerrit Schotte: 'MFK gaat historische zege boeken op Curaçao'

Partij gaat voor 'een solide veran- dering'


‘Een solide verandering’ dat is de slogan die MFK deze verkiezingen naar de overwinning moet helpen. Dat heeft de partij, onder leiding van Gerrit Schotte, vrijdag laten weten, meldt het Antilliaans Dagblad, aldus Paradise FM op het eiland vandaag, maandag 11 april 2016.

Volgens de partij gaat MFK op weg naar een historische zege. Schotte is er zeker van dat de MFK de verkiezingen gaat winnen. Volgens de MFK-voorman wordt de huidige politiek gekenmerkt door valsheid en leugens en zien zij niet de noden van het land.

Schotte stelt dat de burgers geld te kort komen en dat er werk te weinig is. Hij wil met zijn partij de kwaliteit van leven van de inwoners van Curaçao verbeteren en binnen de regering en de overheid orde op zaken stellen. Ook pleit hij voor betere wegen, betere scholen en een beter ziekenhuis. De verkiezingen vinden eind september plaats.

Onderstaande tekst heeft Schotte gisteren op zijn website gepubliceerd:

PUEBLO TA DUNA SU RESPALDO NA UN KAMBIO SIGUR PA KÒRSOU

Miles di siudadano a reuní djabièrnè último 8 di aprel den kayanan di Saliña pa duna inisio ku hopi entusiasmo, huntu ku Gerrit Schotte i MFK, na e kampaña elektorál 2016.

MFK a ranka sali ku su kampaña elektorál 2016 ku un evento di apertura kaminda por a sinti e energia i e speransa den kada persona ku tabata presente.

“Ora ku un gobièrnu ta dirigí rumbo di su pais sin ningun klase di vishón, ta ora pa un kambio sigúr. Ami i nos partido MFK, huntu ku boso tur, ta bai yega, na sèptèmber proksimo, na e kambio sigúr ku nos tur ta anhelá na dje.” Esaki tabata palabranan di e lider polítiko Gerrit Fransisco Schotte durante di su diskurso.

Durante e evento mahestuoso aki tambe a bira hopi felis Sra. Ruthsella Antonia-Jansen, kende a resultá e ganadó di e auto nobo nobo Haima M3 ku a wordu rifá.

Tabata e proprio Gerrit kende a yena e formulario ganadó durante su kaminata den e bario di Quirindongo Abou. Pueblo di Kòrsou mester ta pendiente pa e proksimo sorteo di dia 9 di yuni proksimo, unda lo rifa un auto mas i tambe e sorteo di dia 29 di sèptèmber proksimo, kaminda un siudadano lo bai gana un KAS.

Kampaña a kuminsá! Gerrit i MFK ta kla! UN KAMBIO SIGUR ta bai yega pa e pais aki paso yá e simia ta plantá den kurason di tur Yu di Kòrsou.

Lichte verbetering economische conjunctuur op Curaçao in 2015

Consumptieve bestedingen overheid en gezinnen dragen bij aan verbetering


De economische conjunctuur van Curaçao heeft in 2015, na het eerste kwartaal tot en met het vierde kwartaal, een lichte verbetering laten zien. Dit stelt de Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao in een uitvoerige analyse op verzoek van het Antilliaans Dagblad, dat er vandaag, maandag 11 april 2016, over bericht.

'Het conjuncturele herstel drukt zich echter nog niet uit in groei van het bruto binnenlands product (bbp) over 2015.'

De conjunctuurverbetering is toe te schrijven aan met name consumptieve bestedingen van de overheid en - in minder mate - van de gezinnen. Ook de ontwikkelingen in de sectoren ‘Utiliteiten’ en ‘Logistiek’ hebben bijgedragen aan het lichte herstel.

De ontwikkelingen in het toerisme en private investeringen zijn in 2015 achtergebleven ten opzichte van 2014. Ook de olieraffinage is blijven steken in 2015 vergeleken met 2014.

Lees hier het complete artikel.

Damwanden op Curaçao gearriveerd voor renovatie kade Motetwerf

Vrachtschip uit Antwerpen ontlaadt 20 meter lange damwanden


Een vrachtschip van de in Amsterdam gevestigde scheepvaartmaatschappij Spliethoff uit Antwerpen ontlaadde gistermiddag bij de Motetwerf een speciale vracht van damwanden, die ter plekke voor de renovatie van de afbrokkelende kade van de Motetwerf zullen worden gebruikt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 april 2016. 

Het gaat om circa 200 meter kadewand. De werkzaamheden, die vandaag zullen aanvangen, worden door Betonbouw bv uitgevoerd.

Normaal wordt alle vracht bestemd voor Curaçao ontladen bij de Nieuwe Haven, maar vanwege de lengte van de damwanden, elk 20 meter lang en 1.40 meter breed, kunnen die niet gemakkelijk over de weg worden vervoerd. Daarom werd deze uitzondering gemaakt.

Op de foto de damwanden die 20 meter diep in zee zullen worden getrild. De ruimte tussen de plaat en de reeds bestaande kade wordt daarna met beton opgevuld en zo komt de nieuwe kade tot stand.

' Als BvL-voorzitter zijn zin krijgt, dan zitten we als samenleving qua gevolgen, weer in de situatie van begin jaren '90'

'Een loonronde op dit moment zal fataal zijn voor onze fragiele nationale economie'

 
Gaan de nachtmerries van jaren '90 zich herhalen? Als voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) zijn zin krijgt, dan zitten we als Surinaamse samenleving qua gevolgen, beslist weer in de situatie van begin jaren 1990. Toen destijds de regering-Venetiaan 1 aanvankelijk weigerde om aan een looneis van de BvL te voldoen, ging deze in staking. De regering zat in een dilemma, maar ging uiteindelijk overstag toen de staking zijn vierde maand zou ingaan. De regering gaf niet alleen de BvL een salaris-correctie maar ook alle overige landsdienaren, omdat het voor haar aannemelijk was dat anders ook andere overheids-beroepsgroepen zouden opstaan om hun deel op te eisen. En daarmee begon de structurele ellende voor het Surinaamse volk.

De BvL heeft zijn zin gekregen, maar de totale samenleving ging daardoor ten onder. Het heel nationale financieel-monetair systeem werd door de loonronde uit balans gehaald. De Amerikaanse dollarkoers sloeg binnen enkele etmalen op hol: van 1 op 1,80 naar 1 op 18 en vervolgens naar 1 op 30 gulden en hoger. Het was onder andere met behulp van betalingsbalanssteun vanuit Den Haag dat de koersvlucht enigszins getemporiseerd kon worden, waarbij de financiële middelen uit de ontwikkelingspot werden gehaald.

Met voedselpakketten, benzinebonnen en valutaveilingen, trachtte de regering-Venetiaan om het leed van grote delen van de samenleving enigszins te verzachten; de verbetering in het financieel-economisch en monetair klimaat manifesteerde zich in de jaren daarop schoorvoetend.

De huidige financieel-monetaire situatie van ons land is zeer precair en komt voornamelijk door het kelderen van de wereldmarkt prijs van grondstoffen waaronder goud en aardolie in 2013. De staatskas loopt daardoor bijkans 700 miljoen Amerikaanse dollar op jaarbasis mis. Een loonronde op dit moment zal fataal zijn voor onze fragiele nationale economie. Een betere materiële waardering van leerkrachten en andere beroepsgroepen is onmiskenbaar, alleen de tijd is helaas daar nog niet rijp voor. Maar zeker is, dat spoedig betere tijden zullen aanbreken indien wij gezamenlijk deze actuele hobbel kunnen nemen, teneinde rust en groei te brengen op het sociaal-economisch en financieel-monetair vlak.

Theo Vishnudatt,
gewezen DNA-lid (namens de NDP)

Volkskrant mist 'Panama Papers' door jaar lang verlof journalist in Suriname


Jeroen Trommelen in Suriname voor onderzoek voor nieuw boekDoor een jaar onbetaald verlof van Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen heeft de krant de aansluiting gemist bij het internationale consortium van journalisten dat de Panama Papers boven water kreeg. Althans, dat denkt Volkskrant Ombudsvrouw Annieke Kranenberg, zo schrijft Dolf Rogmans vandaag, maandag 11 april 2016, op de website over journalistiek VillaMedia. Zij roept de hoofdredactie van de krant op deelname aan dit soort projecten niet te laten afhangen van individuele verslaggevers.

In haar column in de krant van zaterdag schrijft zij: ‘De betrokken journalist was net een jaar met onbetaald verlof om in Suriname onderzoek te doen voor een boek, toen het consortium een oproep rondmailde over deelname aan een project, de Offhore Leaks. De krant miste de boot, waar de basis en het vertrouwen werd gelegd voor volgende expedities (Lux Leaks, Swiss Leaks, Panama Papers). Als het balletje iets anders was gerold, had de krant misschien niet op de tweede rang gezeten.’

De ombudsvrouw kan het maar moeilijk verkroppen dat de krant nu andere media moet overschrijven om de lezers op de hoogte te houden. Met enige moeite kan ze toch een voordeel vinden.
‘Een medium dat exclusief materiaal heeft wil dat logischerwijs etaleren, maar kan de maatvoering uit het oog verliezen. Op afstand is het soms makkelijker selecteren en reflecteren, zo was eerder de ervaring bij de diplomatieke berichten van Wikileaks en de gelekte NSA-documenten van Edward Snowden.’

‘De krant viste toen ook achter het net, maar afgunst werd regelmatig verdreven door opluchting omdat concurrerende media hun lezers en kijkers leken te overvoeren.’

Overstap omroepen Suriname op digitale tv zorgt niet voor extra adverteerders

'Doordat stations nu via meerdere kanalen uitzenden raakt advertentiemarkt verzadigd'


De overschakeling van analoge naar digitale televisie-uitzendingen levert geen extra rendement op voor de televisiestations. 'Doordat de stations nu via meerdere kanalen uitzenden raakt de advertentiemarkt verzadigd', zegt Fardien Pierkhan, directeur van Rapar Broadcasting Network, vandaag, maandag 11 april 2016, in de Ware Tijd.. Hij is blij met de overschakeling, maar zegt dat het aantal adverteerders niet toeneemt. Bovendien verruimen bestaande adverteerders hun budget niet. 

'We zitten nu al op ongeveer 35 stations, terwijl dat er vorig jaar nog rond de twintig waren. Het aantal zal blijven toenemen, naarmate meer stations overschakelen.'

De investering verschilt per station. Indien men voor het eenvoudige wil kiezen, kost het al rond de 50.000 Amerikaanse dollar. Het streven van de TelecommunicatieAutoriteit Suriname (TAS) was dat alle stations landelijk vorig jaar zouden overschakelen van analoog naar digitaal, maar dat is niet gehaald.

Pierkhan zegt, dat er vanuit de TAS onvoldoende was afgestemd met de tv-stations over de streefdatum. Alleen de overheidsstations hebben de streefdatum gehaald. De meerderheid van de stations is na de deadline overgeschakeld. Met uitzondering van het afstemmen van de initiële deadline voor de overschakeling heeft de TAS volgens hem haar rol als facilitator wel goed vervult.

'De transitievoorwaarden en hun planning werden duidelijk aan ons uitgelegd. En wat betreft de overschreden deadline heeft de TAS ook degelijk rekening gehouden met de tv-stations die het niet meteen konden.'

Anwar Lall Mohamed, directeur van Sky TV & Radio en voorzitter van de Vereniging van Televisie- en Radiostations in Suriname, is blij met de overschakeling. Hij zegt wel, dat de concurrentie al vóór de digitalisering moordend was. Lall Mohamed vindt in tegenstelling tot Pierkhan, dat de begeleiding van de TAS beter kon. Hij zegt zelf een technicus voor een jaar uit het buitenland te hebben gehaald. 'De productiekosten zijn niet betaalbaar. Op termijn kan het rendement gehaald worden, maar je kunt niet achterblijven, je moet mee met de ontwikkelingen.'

'Medische dienstverlening RGD-poli Corantijnpolder, Nickerie, baart zorgen

Open brief Harriët Ramdien aan minister van Volksgezondheid


Nickerie, 11 april 2016

Minister,
Gezien het ministerie van Volksgezondheid belast is met het gezondheidszorg en de uitvoering daarvan in Suriname, wens ik namens en in het belang van de Nickeriaanse samenleving het volgende onder uw aandacht te brengen:
de medische dienstverlening op de Regionale Gezondheidsdienst poli Corantijnpolder van de Westelijke Polder in het district Nickerie baart zorgen.

Westelijke Polder kent een populatie van 8.616 mensen (volkstelling 2012) en op basis hiervan moet aldaar ten minste twee artsen permanent gestationeerd zijn. Helaas wordt deze RGD-poli sedert februari 2016 bemand door slechts één arts. De hoge werkdruk die hiermee gepaard gaat, zowel voor de arts als de patiënten, blijven dan ook niet uit. Irritaties, hogere kosten, vermoeidheid en ontevredenheid zijn enkele zaken die het met zich meebrengt.

Namens de Nickeriaanse samenleving doe ik dan ook dringend een beroep op de minister om binnen de kortste tijd zorg te dragen, dat deze RGD-poli wederom over meerdere artsen kan beschikken, zoals dat altijd het geval geweest is. U bent tenslotte de eindverantwoordelijke in ons land voor het garanderen van een goede, billijke en toegankelijke zorg voor elke burger.

Met de meeste hoogachting,
Harriët Ramdien

Indonesische interesse voor bouw energiecentrale en stamcelonderzoekcentrum in Suriname

Vruchtvol bezoek zes Surinaamse ondernemers aan Indonesië in bijzijn Indonesische ambassadeur


Surinaamse zakenlieden van Javaanse komaf willen meer directe handel en investeringen tussen Indonesië en Suriname. Vorige maand hebben zes ondernemers daartoe een eerste stap gezet met een werkbezoek aan Indonesië. 'Een potentiële investeerder heeft concreet interesse getoond in het opzetten van een powerplant en medisch centrum voor stamcelonderzoek in Suriname. Verder het opzetten van een papierfabriek en 2.500 hectare voor de aanleg van de aanplant om deze fabriek te voorzien', zegt Jim Rasam delegatieleider tevens project directeur Trustbank Amanah vandaag, maandag 11 april 2016, op Starnieuws.

In Indonesië zijn de regio’s Jakarta en Simeran bezocht en onder meer bezoeken gebracht aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Surinaamse ambassade, de gouverneur van Midden Java, fabrieken, banken en KADIN (Kamar Dagang dan Industri - Kamer van Koophandel). 'Er is van gedachten gewisseld over mogelijkheden voor het opzetten van industriële parken in Suriname, export van Indonesische (medicinale) kruiden vanuit Suriname, als hub naar de regio. Eventueel opzetten van een lokale verpakkingsindustrie om deze producten van een meertalige label te voorzien', aldus Rasam.

Suriname en Indonesië hebben een emotionele en historische band. Volgens Rasam zit er ook nog een link van loyaliteit tussen. 'In 1997 heeft Indonesië Suriname ‘gesponsord’ om lid te worden van de Organisatie van Islamic Cooperation (OIC). Suriname telde toen niet genoeg moslims om toe te treden. Allemaal ingrediënten om de aandacht van investeerders te trekken. Naast de jarenlange diplomatieke, vriendschap en culturele banden, moeten wij de economische mogelijkheden benutten. De kans op projectfinanciering door de OIC financiële poot de Islamic Corporation for the Development of the Private sector (ICD) is dan top. Je krijgt dan behalve OIC investeerders, ook personen uit andere gebieden. Hierbinnen zal de Foreign Direct Investment (FDI) opgang komen. We starten met Indonesië, en trekken de lijn dan door naar andere landen.'

Ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië in Paramaribo reisde mee met de delegatie. De ambassade treedt in het geheel slechts faciliterend op. De zakenlieden hebben elkaar nu ontmoet en aan het einde van de rit moeten zij rechtstreeks handeldrijven met elkaar, zegt hij. 'Indien zij ondersteuning nodig hebben vanuit de Indonesische regering of overheid, dan springen wij in.'

Supratikto blikt tevreden terug. Om het tot een succesverhaal te maken, hangt veel van Suriname zelf af. 'Het land zou zich meer kunnen openstellen voor FDI en investeerders incentives en faciliteiten bieden.' De ambassadeur ziet in Suriname ook mogelijkheden om als hub te dienen naar de regio voor de vele Indonesische producten. Omgekeerd staat de Indonesische markt met een miljoenen bevolking open.

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

Centrale Bank koopt vijf procent goud op van kleinschalige goudzoekers

CBvS tracht met aankoop goudreserve op te bouwen en Srd te stabiliseren


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is er toe overgegaan om vijf procent van het goud dat kleinschalige goudzoekers mijnbouwers exporteren op te kopen. Hiermee wordt de goudreserve opgebouwd en getracht de Srd te stabiliseren. 'De eerste scheidingen van de vijf procent hebben de afgelopen weken in het Kaloti Mint House plaatsgevonden', zegt Winston Wilson, van Kaloti Suriname Mint House vandaag, maandag 11 april 2016 op Starnieuws. 'Het is in de beschikkingen van de goudexporteurs opgenomen, dat de CBvS als eerste de ruimte krijgt om vijf procent van hun lading op te kopen. Hier gebeurt alles volgens internationale standaarden en is de overheid gegarandeerd dat ze echt vijf procent krijgt.'


De prijs van goud is weer aan het stijgen. 'Er is licht aan het eind van de tunnel en het is geen trein', zegt Wilson. De wereldmarktprijs van goud ligt momenteel rond de 1,245 Amerikaanse dollar per troy ounce (4.000 Amerikaanse dollar per gram). In januari was goud nog 1,060 Amerikaanse dollar per troy ounce waard (3.400 per gram).

De wereldprijs van goud is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2011 was een gram goud 6.000 Amerikaanse dollar waard. 'Elke goudhandelaar en econoom weet dat het een cyclisch proces is, het gaat omhoog, het gaat omlaag. Die cyclus is nu verbroken. Goud heeft dit jaar z’n beste kwartaal van de afgelopen dertig jaar gehad', aldus Wilson. 'De komende vijf jaar staan er spannende dingen te gebeuren met goud. De verwachting is dat het zal blijven stijgen.'

Door deze verwachtingen zijn grote centrale banken steeds meer goud aan het opkopen, merkt Wilson op. De Surinaamse Krant berichtte hierover op 31 maart jongstleden. 'De centrale banken van onder andere Nederland, Engeland, Frankrijk en China, repatriëren hun goud. Ze verhogen hun goudreserves om hun munt te versterken en ook om de schokken van de toekomst op te vangen. Goud is geld waard, munteenheden verschillen per land, goud is overal hetzelfde waard. Goud is op dit moment de grootste en zowat de enige deviezenbron van ons land.'

Glenn Gersie, de huidige CBvS-governor, heeft de verschillende goudexporteurs op 6 april per brief laten weten dat zij voortaan minstens vijf procent van wat ze exporteren aan de Centrale Bank dienen af te staan, zo bericht de Ware Tijd vandaag.
    
Afgelopen maand waren de opkopers/exporteurs al geïnformeerd dat deze maatregel zou volgen. De optie om een deel van het exportgoud op te kopen is vastgelegd in de vergunningen van de exporteurs. Het deel dat aan de goudreserve zal worden toegevoegd zal nu bij de ijking en officiële waardevaststelling apart voor de bank worden gezet, voordat de exportzending door de douane wordt verzegeld.
    
De Centrale Bank zal dezelfde prijs betalen als de afnemer in het buitenland, maar wel in Surinaamse dollars tegen de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar die geldt op de dag waarop de zending wordt uitgevoerd.
     
Exporteurs krijgen het geld dezelfde dag op hun bankrekening overgemaakt indien de transactie voor 11 uur 's morgens plaatsvindt. Wordt het later dan elf uur, dan vindt de overmaking de volgende dag plaats. Per 1 april bedroeg de Surinaamse goudreserve Srd 281.7 miljoen. Op 24 maart was dat nog Srd 285.4 miljoen.