dinsdag 12 april 2016

Stevige kritiek MinOWC op houding BvL-voorzitter Valies

'Het bevreemdt regering, dat de BvL acties aankondigt en pad van dialoog vermijd'


De departementsleiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) laat dinsdagavond 12 april 2016 via een bericht weten, dat de VOS-scholen (Voortgezet Onderwijs voor Sernioren) morgen van start gaan. Alle VOS-directeuren en -leerkrachten dienen zich op hun desbetreffende school te melden volgens lesrooster. 'De studenten dienen zich gewoon op hun desbetreffende school te melden voor het volgen van lessen', aldus het ministerie.

De regering van Suriname heeft gisteren een gesprek gehad met RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) waarbij de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), Wilgo Valies, zonder bericht het heeft laten afweten.

Tijdens die vergadering heeft de regering uitvoerig aangetoond, dat door de invoering van een aantal belastingmaatregelen het te besteden loon van alle landsdienaren inclusief alle onderwijsgevenden verhoogd word. Dialoog moet leiden tot oplossingsmodellen, aldus het MinOWC.

'Het bevreemdt de regering ten zeerste. dat de BvL acties aankondigt en het pad van dialoog vermijd', zo schrijft het ministerie.

'Onderwijsgevenden jullie kennen jullie verantwoordelijkheid zoals de regering haar verantwoordelijkheid kent. De toekomst van onze jeugd ligt in uw handen en u zult er alles aan doen om de toekomst te kunnen garanderen.'

Verdacht pakketje op Schiphol ongevaarlijk

Afzetting Schiphol zorgt voor enige overlast en vertraging bij reizigers

Onderzoek naar verdacht gedrag van aangehouden man


De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vannacht (Nederlandse tijd) bij Schiphol geen gevaarlijke stoffen aangetroffen in de bagage van een verdachte. De afzettingen op de luchthaven worden opgeheven, zei een woordvoerder van de marechaussee, aldus de Telegraaf vanochtend, woensdag 13 april 2016 (Nederlandse tijd).

De man werd dinsdagavond voor Schiphol Plaza opgepakt na een melding van een 'verdachte situatie'. Het gebied werd daarop afgezet met linten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam uit voorzorg ter plaatse om de bagage van de verdachte te controleren. Meerdere zwaarbewapende politiemannen stonden in en rond het gebied.


'Het EOD-onderzoek heeft geen gevaarlijke stoffen opgeleverd', zei de woordvoerder. 'Dat betekent dat de maatregelen allemaal opgeheven worden. Het verkeer kan gewoon weer door.'
De arrestatie werd verricht door marechaussees met bivakmutsen op en bewapend met de zwaarste automatische wapens waarover de dienst beschikt. Er wordt nog uitgezocht waarom de aangehouden man zich verdacht gedroeg.


De militaire politie nam dinsdagavond geen enkel risico en zette een ruim deel van de omgeving af. Daardoor kwamen aankomende reizigers op zowel op het NS-station als in de aankomsthal klem te zitten. Op sociale media spraken ze over ‘paniekerige toestanden.’
Als gevolg van de afzetting konden bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. Daarop werd besloten taxi's of bussen tijdelijk te laten vertrekken van een andere plek. 'Normaal gaan ze via de aankomstpassage, nu via de vertrekpassage', zei een woordvoerster van Schiphol. 'Die route hebben we even gewijzigd.'

Volgens de Amsterdamse zender AT5 en de NOS werden rond kwart voor twaalf dinsdagavond nog twee mannen opgepakt, maar de marechaussee kan dat niet bevestigen. 'Het zou kunnen dat er meer aanhoudingen zijn verricht. Maar voor zover het mij bekend is, hebben die hier niets mee te maken.'

Voor veel reizigers betekende de actie overlast en vertraging. Als gevolg van de afzetting konden ook bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. De haltes Airport, Skyport, P12 en Havenmeester vervallen, meldt busvervoerder Connexxion.

Automobilist (29) bij eenzijdig ongeluk op Saramaccaweg om het leven gekomen

Auto slaat over de kop en belandt op zijn zij in de berm

Bestuurder heeft vermoedelijk te hard gereden en overlijdt ter plekke


De 29-jarige automobilist Vikash Jagharie is gisteren na een eenzijdig ongeval op de Saramaccaweg ter plaatse overleden. De politie van Calcutta kreeg een melding dat een auto ter hoogte van km 62 over de kop was geslagen. Bij aankomst op de plek werd de automobilist met zware letsels aangetroffen. Het slachtoffer ademde nog, maar was niet aanspreekbaar. Hij overleed nog voor de komst van de ambulance van de RGD-poli te Tijgerkreek die was ingeschakeld, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 12 april 2016.

Volgens verklaringen van ooggetuigen reed Jagharie met een vrij hoge snelheid over de weg. Bij het beschrijven van een linkse bocht moet hij de controle over de auto hebben verloren.

De auto raakte van de weg en kwam op de rechterberm terecht. De bestuurder moet vermoedelijk hebben afgeremd, waarbij het voertuig over de kop sloeg en dertig meter verder op zijn zij belandde.

Door politiekogels te Latour gedode 35-jarige man was een crimineel

Man had met een kompaan getracht in te breken in een woning, maar werd gestoord door buurtbewoners

Een gealarmeerde buurman, agent, vuurt op vluchtende inbrekers


De door politiekogels omgekomen Rayen Pinas (35) was, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 12 april 2016, een crimineel. Zijn lijk werd gisteren aangetroffen met drie boeien (tapu’s). De politie van Latour kreeg in de vroege ochtend een melding dat twee mannen bezig waren met een woninginbraak. Bij aankomst op het adres bleek, dat twee mannen getracht hadden in te breken in een woning. De bewoners van dat pand waren niet thuis. Buurtbewoners die doorhadden dat er werd ingebroken in de woning riepen om hulp. Een buurman die politieman is, reageerde op hun hulpgeroep.

Hij sommeerde de verdachten zich over te geven, maar die sloegen op de vlucht. De agent loste vervolgens een waarschuwingsschot dat hen ook niet tot andere gedachten bracht. Hij zag zich genoodzaakt gericht te schieten.

De twee verdachten hebben niet de kans gekregen spullen weg te nemen. Nadat de buurt was uitgekamd door de agenten en geen sporen van de verdachten werden aangetroffen, verlieten zij de plek. De politie van Latour kreeg later op de dag via de Centrale Meldkamer melding dat er een lijk van een man was aangetroffen in een bosschage in dezelfde straat waar de poging tot woninginbraak had plaatsgevonden.

Pinas had twee truien, een jeansbroek en handschoenen aan. Het is de politie bekend, dat het gebruik is onder criminelen zich te kleden in twee lagen bovenkleding om na het plegen van een strafbaar feit anders gekleed te gaan, om hun vlucht te vergemakkelijken. In één van de broekzakken werd een hoeveelheid marihuana gevonden en een kleine fles met een bedwelmende geur. Verder werden er ook drie ronde ijzeren armbanden die gewikkeld waren in een rode katoenstof op het lijk aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat het in deze gaat om zogenoemde boeien of tapu’s die als bescherming moeten dienen bij het plegen van criminele handelingen.

Uit het voorlopig politieonderzoek is gebleken, dat Pinas in de vroege ochtend met een kompaan betrokken moet zijn geweest bij de inbraak. Zij werden gestoord door het hulp geroep van buurtbewoners en gingen op de vlucht. Pinas moet zijn geraakt door een schot uit het dienstwapen van de politieman. De verdachte moet tijdens zijn vlucht enkele meter verder in het bosschage in elkaar zijn gezakt.

Het lijk werd na afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. Het verdere onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten. De tweede crimineel is nog steeds voortvluchtig.

'Rampzalige kringloop'; Alphons Levens

Rampzalige kringloop


De ouders en leerkrachten - het klinkt wel wrang -  
hebben het stukken makkelijker gekregen;
zij die toen hun kinderen of leerlingen
niet durfden te of wilden vertellen
wat zij zoal hadden doorgemaakt.

Thans hoor ik openlijk in de media zeggen:
‘t rampzalige dat wij nu meemaken in ons land
is van de jaren tachtig en eind jaren negentig
van de eeuw
die wij achter ons hadden gelaten.

Alphons Levens,
12 april 2016.

Verdachte 'Nini' Fonseca van mede-beramen moord op Helmin Wiels wil vrijgelaten worden

Fonseca zit in Nederlandse gevangenis 'vast zonder titel'


Burney ‘Nini’ Fonseca, verdacht van het mede-beramen van de moord op politicus Helmin Wiels (PS), wil vrijgelaten worden. Het verzoek wordt donderdag door het Hof behandeld, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 12 april 2016. Fonseca zit volgens zijn advocate, Marije Vaders, nu in een gevangenis in Nederland ‘vast zonder titel’.

De raadsvrouwe baseert haar verzoek onder andere op het feit dat de termijn, om Fonseca langer vast te houden nadat hij in hoger beroep is gegaan, niet tijdig is verlengd door het Openbaar Ministerie.

Fonseca werd vorig jaar op 30 oktober door het gerecht in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel voor het witwassen van grote sommen geld, die verkregen waren uit drugshandel. Dit witwasonderzoek, genaamd Rizinia, is een voortvloeisel van de onderzoeken Magnus (het daadwerkelijk plegen van de moord op Wiels) en Maximus (het beramen van de moord).

Gedurende de onderzoeken naar de feitelijke plegers van de moord op Wiels en de intellectuele daders daarachter, werd via telefoontaps toevallig een handel in verdovende middelen ontdekt. Verder moet Fonseca dus op 10 juni ook nog terechtstaan voor het beramen van de moord. Die zaak werd in augustus 2014 voor onbepaalde tijd aangehouden.

Fonseca ging tegen het vonnis in de witwaszaak op 31 oktober in hoger beroep.

Wilt u meer lezen klik hier.

Advies 2011 over bedrijvigheid aan Caracasbaaiweg genegeerd

Door vercommercialisering Caracasbaaiweg meer opstoppingen in verkeer


Op de Caracasbaaiweg zijn de afgelopen jaren steeds meer winkelgelegenheden, zoals een mini-market, restaurants en een winkelcentrum, geopend. Dat kan elke weggebruiker die dagelijks op de Caracasbaaiweg rijdt, zien, aldus de Amigoe vandaag, dinsdag 12 april 2016.

Gevolg hiervan is meer opstoppingen op de toch al drukke weg, door afslaand of invoegend verkeer. Dit terwijl een onderzoeksrapport (SEI project 45 - zie hieronder) in opdracht van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) uit juli 2011, een negatief advies gaf inzake vercommercialisering van de Caracasbaaiweg.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Echter, anderhalf jaar later werd het startsein gegeven voor de bouw van Eden’s Shopper Paradise, een initiatief waar op het gebied van verkeer al vanaf het begin kritiek op was. In september 2013 maakten critici zich al zorgen om de kruising Caracasbaaiweg/Weg naar Montaña, die zich toen al kenmerkte door dagelijkse verkeersopstoppingen.

Bijna een jaar eerder stelde een woordvoerder van ontwikkelaar Triangle dat de organisatie een goede bereikbaarheid en verkeersveiligheid ondersteunt.

Klik hier om het hele artikel te kunnen lezen.
 

Curaçaose politiebond sleep het Land voor de rechter

Curaçao zou afspraken bij invulling vacatures bij politie niet nakomen


Politiebond NAPB (Nationaal Algemene Politiebond) sleept het Land voor de rechter vanwege het niet nakomen van afspraken bij het invullen van vacatures in het politieapparaat. Dit meldt NAPB-voorzitter Ronaldo Abrahams vanochtend, dinsdag 12 april 2016, aldus de Amigoe.

Abrahams reageert op het openstellen van vacatures binnen het Korps Politie Curaçao (KPC) eerder dit jaar. Hieruit bleek dat de regering zich niet had gehouden aan afspraken met de vakbonden en convenanten die de partijen met elkaar waren overeengekomen.

'Dit is de zoveelste keer dat de regering zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Wij accepteren dit niet meer. We stappen nu naar de rechter.'

De zaak zal op de 26e van deze maand in behandeling worden genomen. Omdat de zaak nu bij de rechter ligt, wil Abrahams zich niet verder inhoudelijk uitlaten over de zaak.

Behandeling in Staten Curaçao jaarrekening 2011 Land Curaçao mondt uit in verkiezingsdebat

Staten loopt behandeling jaarrekeningen in


De behandeling van de jaarrekening 2011 van het Land Curaçao had een historische dag in het parlement moeten worden, aldus de Amigoe vanmiddag, dinsdag 12 april. Het is voor het eerst dat het parlement een jaarrekening over een volledig jaar zou gaan vastleggen. 

Maar. de vergadering verzandde in politiek geruzie, een voorloper op de vele verkiezingsdebatten, die op weg naar de verkiezingen van 30 september nog zullen plaatsvinden, zo schrijft de Amigoe.

Curaçao loopt traditioneel achter met accordering van jaarrekeningen. Die van (de tweede helft) van 2010 werd vorig jaar geaccordeerd door de Staten. Het was vandaag de beurt aan die van 2011, terwijl de jaarrekeningen over 2012 en 2013 volgende week in een Centrale Commissie-vergadering van het parlement aan bod zullen komen. 2014 bevindt zich op dit moment bij de Raad van Advies (RvA). Het streven van de regering is dat het jaarverslag 2015 in augustus van dit jaar klaar is.

Voor het gehele artikel klik hier.

Deel Schiphol vanavond, dinsdag 12 april, ontruimd

Eén persoon gearresteerd en een verdacht pakketje gevonden

Schiphol Plaza afgezet


Een deel van Schiphol is vanavond (Nederlandse tijd), dinsdag 12 april 2016, ontruimd. Er werd één persoon gearresteerd en een verdacht pakketje gevonden. Schiphol Plaza is afgesloten wegens de vondst van een verdacht pakketje. De arrestatie vond plaats na de melding van een 'verdachte situatie', zo meldt een woordvoerder. Meerdere zwaarbewapende politiemannen staan in en rond het gebied, aldus de Telegraaf.

Schiphol Plaza is onderzocht en is afgezet. Reizigers mogen het vliegveld niet uit en in. Aankomende reizigers zitten vast achter de douane. Vluchten zouden zijn uitgeweken naar Groningen.

Als gevolg van de afzetting kunnen ook bussen de voorkant van de luchthaven niet bereiken. De haltes Airport, Skyport, P12 en Havenmeester vervallen, meldt busvervoerder Connexxion. Aan de A4 is nog niks te merken, maar wie Schiphol oprijdt, kan de parkeerplaatsen niet op. Een lint van ongeveer 500 meter auto’s staat muurvast. Overal staan de kruizen op rood. Mensen staan naast hun auto’s zonder informatie. Alleen het wegkomen vanaf de vertrekhal is nog mogelijk. Het busstation is ontruimd.

Volgens onbevestigde berichten op Twitter is er ook een bommelding gedaan. Reizigers zaten  urenlang vast. De afzetting werd om half twee woensdagochtend (Nederlandse tijd) opgeven.

Over de identiteit van de aangehouden persoon is nog niets bekendgemaakt. De luchthaven tweet dat het vliegverkeer vooralsnog geen hinder ondervindt. Passagiers die op Schiphol landen kunnen de aankomsthal via de eerste verdieping verlaten.

Een woordvoerster van de luchthaven kon ook nog niet meer informatie verstrekken. De hulpdiensten kondigden Grip 2 af. Dat betekent dat er ook in de directe omgeving van het incident 'structurele coördinatie' vereist is.

Ook bij Leiden Centraal was er sprake van een onrustige situatie. Een deel van het station werd dinsdagavond afgezet geweest wegens 'verdachte omstandigheden'. Dit heeft de politie vanavond gemeld. Er bleek na onderzoek niets aan de hand te zijn. Wel is een persoon aangehouden voor ondervraging.

Ministerie van OWC start hervormimg beroepsonderwijs VOJ

'Roep voor  hervorming van het technisch / beroepsonderwijs wordt steeds sterker' 

(Bron foto's: Ministerie van OWC)


Het project voor de hervorming van het beroepsonderwijs op het Voortgezet Onderwijs voor Junioren-niveau is vandaag, dinsdag 12 april 2016, gelanceerd. Dit zal geschieden door de verbetering en uitbreiding van het Technical and Vocational onderwijs en Training (E-TVET). Het project wordt geleid door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met de financiering van de Caribbean Development Bank (CDB), zo laat het ministerie vandaag via een persbericht weten.

Minister Robert Peneux is blij met de financiële bijdrage van de CDB, omdat de roep voor  hervorming van het technisch/beroepsonderwijs steeds sterker wordt. 'De roep dwingt ons maatregelen te treffen. We moeten inspelen op de veranderingen in de productiesectoren en de arbeidsmarkt. Het onderwijs moet ervoor zorgen dat werknemers dus goed opgeleid zijn.'


E-TVET is het eerste project, dat door de CDB in Suriname gefinancierd wordt. De bank stelt ruim 22 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar voor de uitvoering. Het voornaamste hierbij is de opzet van acht praktijklokalen landelijk en het trainen van docenten in het gebruik van de moderne machines. Suriname beschikt niet over voldoende infrastructuur, die essentieel is voor een adequate uitvoering van het project.

De vicepresident van de CDB, Patricia McKenzie, zegt trots te zijn dat Suriname met de uitvoering van dit project ter verbetering van het beroepsonderwijs haar onderwijsresultaten zal verbeteren en zal werken naar standaards die gelijk zijn als die van het Caribisch gebied. 'De CDB ondersteunt initiatieven hiervoor omdat het bijdraagt aan de regionale integratie binnen de CARICOM.' In december 2014 werd de financiering goedgekeurd.

E-TVET zal met name zorg dragen voor de reorganisatie van het TVET-systeem op secundair niveau VOJ, alsook voor een verbeterd aantal voortgezet onderwijs mogelijkheden voor afgestudeerden binnen het secundair niveau. Het project wordt in twee fases uitgevoerd. De eerste fase wordt door de Surinaamse overheid en de Caribbean Development Bank ($ 22 miljoen ) gefinancierd. De tweede fase krijgt financiële hulp van de Islamic Development Bank ($ 16 miljoen) .

Jogi (VHP): 'CBvS maakt beetje bij beetje alle Amerikaanse dollars op'


'Gaan wij dat kleine beetje, dat wij nog aan Amerikaanse dollars hebben opmaken aan veilingen?'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi is niet onder de indruk, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ondanks aandringen van het parlement vandaag, dinsdag 12 april 2016, normaal is doorgegaan met haar vijfde valutaveiling. 'De CBvS maakt beetje bij beetje alle Amerikaanse dollars op', aldus Jogi vandaag in het Dagblad Suriname. 

'De samenleving wil weten hoe het verder zal gaan. Gaan wij dat kleine beetje dat wij nog aan Amerikaanse dollars hebben, opmaken aan veilingen? Waarmee ben je bezig? Ben je bezig de valutakoers te stabiliseren of ben je als overheid bezig de koers op te drijven?'

Volgens Jogi lijkt het in ieder geval op, dat de overheid bezig is de koers zwaar omhoog te drijven. Volgens de politicus hebben de eerste vier veilingen duidelijk laten zien wat de behoefte was aan dollars. Het is daarom niet verstandig om door te gaan met een veiling, waarbij de pot opzettelijk lager wordt vastgesteld.

'Men gooit bewust een korreltje suiker op de grond zodat veel mieren die suiker binnen enkele seconden doen verdwijnen.' Volgens de VHP’er had CBvS-governor Glenn Gersie eerder aangegeven, dat het vertrouwen hiermee terug zou keren. Jogi vraagt zich af over welk vertrouwen er werd gesproken, als het mensen onmogelijk wordt gemaakt zaken te doen.

Jogi had vrijdag in het parlement aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de vraag gesteld wat er gebeurt met de ruim Srd 100 miljoen die ontvangen is voor de 21 miljoen Amerikaanse dollar van de vier valutaveilingen. Hij wilde weten of dit geld terug zal worden gepompt in de samenleving of ergens zal worden vastgehouden. Indien het geld in de samenleving wordt gepompt, betekent dit dat er meer Srd’s in omloop worden gebracht, waardoor devaluatie en inflatie in de hand worden gewerkt. Hoefdraad antwoordde hierop, dat vergaderd is over de toekomst van de valutaveilingen. Er zouden zondag mededelingen worden gedaan over besluiten rond de valutaveilingen, maar die  toezegging werd niet waargemaakt. Volgens de parlementariër kon Hoefdraad rustig tot woensdag hebben kunnen wachten met de voortzetting van de veilingen. Dan zou hij vandaag op een nette manier het beloofde antwoord aan de volksvertegenwoordiging kunnen geven.


Volgens Jogi is het duidelijk dat er geen onafhankelijkheid is binnen de CBvS. Hij vermoedt dat Hoefdraad nog steeds veel invloed heeft bij zaken binnen de Centrale Bank. 'Op papier moet de CBvS autonoom functioneren, maar in de praktijk is de bank onderhevig aan besluiten en inzichten van de regering. Vandaar dat Hoefdraad de autonomie van de CBvS schaadt door zelf besluiten over bepaalde kwesties te nemen en over aangelegenheden van de moederbank te praten.'

Wisselkoers na vijfde valutaveiling fors gestegen van Srd 5,42 naar Srd 5,79

Diverse banken kwamen niet in aanmerking voor Amerikaanse dollars


De wisselkoers is bij de valutaveiling van vandaag, dinsdag 12 april 2016, van Srd 5,42 fors gestegen naar Srd 5,79. Het gewogen gemiddelde is Srd 5,789. Dat is 37 cent meer dan vorige week donderdag. Er werd hoog ingeschreven voor het bod van 1 miljoen Amerikaanse dollar van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit meldt Starnieuws.

Verschillende banken zijn niet in aanmerking gekomen voor de Amerikaanse dollars. Met een bod van Srd 5,60 waren zij nog te laag. Banken die wel valuta konden kopen voor hun cliënten, hebben bijzonder hoog geboden. De vraag naar dollars is hoger dan het aanbod van de CBvS.

Tot nu toe zijn er vijf valutaveilingen gehouden. De waarde van de Srd is enorm verminderd sinds de veilingen, die op 22 maart zijn begonnen. De officiële koers is van Srd 4,04 gegaan naar Srd 5,79. De waarde van de Surinaamse munt is met Srd 1,77 verminderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

'Het is moeilijk wanneer men wetten maakt en die niet naleeft'

Consumentenkring-voorzitter: 'Geen liberalisatie toepassen terwijl concurrentie haast onmogelijk is'


De Consumentenkring Suriname zegt al jaren, dat de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel en Industrie controle moet uitoefenen. 'Maar, wij wisten niet dat de afdeling ECD de opdracht had gekregen om niet meer te controleren', zegt Albert Alleyne, voorzitter Consumentenkring Suriname, vandaag, dinsdag 12 april 2016, in het Dagblad Suriname. 'Inmiddels heeft de ECD weer de bevoegdheid te werken.'

De Consumentenkring-voorzitter vindt dat vaak de fout gemaakt wordt te denken, dat wanneer het even goed gaat alle controlemechanismen uitgeschakeld kunnen worden.

'In de jaren ‘80 hebben we het Decreet E-2A aangenomen, waarin staat opgenomen de maximale winstmarge die importeurs en grossiers mogen maken op een product. In de loop der tijd heeft men de zaak laten verwateren. Ook heeft men gedoogd dat bedrijven 200 tot 300% winst maakten op een bepaald product. We hebben op een gegeven moment gezien dat na een bepaalde periode toen het moeilijker begon te gaan men zogenaamd basisgoederen heeft geïntroduceerd. Men probeerde de basisgoederen te controleren, maar het is moeilijk wanneer men wetten maakt en die niet naleeft. Dat is waar wij steeds in de fout gaan.'

Verder vindt de Consumentenkring-voorzitter, dat er geen liberalisatie toegepast kan worden in een land waar concurrentie haast onmogelijk is. 'Het is een veel te kleine economie waar een ieder elkaar kent. Je kunt gewoon geen liberalisatie toepassen in een dergelijke economie. Als er voldoende checkpoints waren, zou je over kunnen gaan tot liberalisatie. Je moet de zaken aanscherpen. Op dit moment zijn de armsten onder ons nog niet beschermd voor wat de zorg betreft, de prijzen, kortom alles.'

Alleyne hoopt, dat het consumentenbelang op fundamentele basis aangepakt zal worden. De wet voor de consumentenbescherming is ingediend en zit nu bij de ministerraad, maar is nog niet behandeld. Daarin zijn een paar zaken verduidelijkt ten aanzien van de consument. 'Wetmatig is het nog niet wat het wezen moet.'

Ten aanzien van de valutaveiling had Albert Alleyne een voorstel gedaan aan de governor van de Centrale Bank om een prioriteitenlijst te maken. In deze lijst moesten bepaalde sectoren, waaronder bijvoorbeeld importeurs van medicamenten, eerst de kans krijgen hun bod te doen. 'Ik weet niet of deze lijst is gemaakt.' De voorzitter gelooft dat dit de prijzen eerder omlaag zou brengen.

Geplande persconferentie president Bouterse verschoven naar woensdag 13 april

Coalitie wil beter geïnformeerd worden over aanpassings- maatregelen en positie IMF


President Desi Bouterse heeft besloten de persconferentie die hij vanmiddag, dinsdag 12 april 2016, zou houden, uit te stellen naar morgen. Raadsadviseur Winston Lackin heeft laten weten, dat er nog overleg en discussie gevoerd wordt, waardoor besloten is om de persconferentie te verschuiven, aldus Starnieuws.

Een belangrijke reden is dat de coalitie nog voorstellen wilde doen met betrekking tot de aanpassingsmaatregelen. Ook wilden de coalitieleden beter worden geïnformeerd over eventuele maatregelen die onder meer door het IMF worden voorgesteld.

De regering wil alle zaken gelijk meenemen, ook de onderhandeling van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS).

Lackin legde uit dat niet alleen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is gesproken, maar ook met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribbean Development Bank en de Wereldbank. Het IMF heeft verder gesproken met het bedrijfsleven, de vakbeweging en De Nationale Assemblee. Lackin zei, dat er nog niks getekend is met het IMF. De voorstellen, waaronder de fiscale maatregelen, worden in coalitieverband besproken. Daarom werd besloten de persconferentie uit te stellen.

Kopstuk motorclub No Surrender gearresteerd verdacht van smokkel 1.200 kilo cocaïne uit Suriname

Cocaïne met zeesleper naar Nederland vervoerd en overgeheveld op vissersboot die strandde te Cadzand

 
De politie heeft een kopstuk van de motorclub No Surrender opgepakt voor de smokkel van 1.200 kilo cocaïne. De partij zat in een boot die in januari strandde tijdens een storm. Het gaat om Tjeu N. (51) uit Klundert die maandag op straat werd klemgereden en ingerekend door een arrestatieteam in Sint Willebrord. Hij is de leider van een chapter van motorclub No Surrender. Een tweede aangehouden persoon is een 62-jarige man uit de gemeente Bergen op Zoom, aldus bericht vandaag, dinsdag 12 april 2016, onder andere de Telegraaf. 

Eerder werden in de zaak ook al twee mannen aangehouden. De arrestaties volgen na de vondst van 1.200 kilo cocaïne in met een straatwaarde van zeker 30 miljoen euro aan boord van een vissersboot die in januari tijdens een zware storm strandde in Cadzand.

In totaal zijn in deze zaak nu elf verdachten aangehouden. Afgelopen zaterdag werd bekend dat een man uit Winschoten en een man uit Oldambt in Barendrecht zijn gearresteerd. Het zijn bemanningsleden van de sleepboot 'Marian V'. Deze vertrok eind december vanuit Paramaribo met bestemming Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de partij cocaïne vanaf de sleepboot is overgeheveld op de vissersboot 'Zeeland'.

Deze vissersboot viel op 15 januari in een zware storm ten prooi aan metershoge golven. De Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij redden de vier opvarenden nadat de bemanning een noodsignaal had uitgezonden. De boot liep daarna in Cadzand op de kust. Politie en douane vonden vervolgens de pakketten met pure cocaïne aan boord. De schipper van het vaartuig werd dezelfde dag al aangehouden.

Bij doorzoekingen in een woning, waarin ook de opgepakte voorman van No Surrender verbleef, zijn onder meer drugs en een geladen vuurwapen aangetroffen. Eerder werden bij doorzoekingen in woningen in Barendrecht, Bad Nieuweschans en Rotterdam diverse goederen in beslag genomen, zoals laptops, telefoons, USB-sticks, bankpassen en administratie.

Advocate Debipersad van RBN/Rapar: 'De terreur van SASur is voorbij'

Door wijziging in april 2015 van Auteurswet 1913 heeft SASur geen bestaansrecht meer


De terreur van Prim Ramlal en zijn Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) mag nu voorgoed tot het verleden gaan behoren. Dit zegt advocate Anoeschka Debipersad van Rapar Broadcasting Network (RBN)/ Rapar, die donderdag een Kort Geding tegen de auteursrechtenwaakhond heeft gewonnen. Debipersad zegt vandaag, dinsdag 12 april 2016, in het Dagblad Suriname, dat in de kwestie van RBN/Rapar er eerder diverse zaken zijn geweest. Het was een tijdje stil, totdat SASur weer begon in 2015. 

'Zoals de voorgaande vorderingen vond SASur, dat RBN/Rapar verplicht was overeenkomsten af te sluiten voor het gebruik van muziek uit haar repertoire voor zowel de radio als de televisie.' Volgens de advocate is het opmerkelijk, dat er nu een novum bij werd gebracht, de televisie. Zij verwacht ook geen vervolgprocedure.

Naast RBN vertegenwoordigt Debipersad ook Radio 10 in een proces tegen SASur. Deze zaak, die uit 2006 dateert, is uiteindelijk in het voordeel van Radio 10 gewezen. De zaak van RBN was gestoeld op de nieuwe wet, terwijl die van Radio 10 op de oude wet gebaseerd was.

Volgens Debipersad hanteert Ramlal een aantal maatstaven, die dateren uit oude vonnissen tegen SS Promotions en de SRS. De wet zegt duidelijk, dat voor het bemiddelen en handhaven er toestemming nodig is van de minister van Justitie en Politie. Die toestemming heeft SASsur niet, omdat de beschikking in 2013 al werd ingetrokken. 'Het bemiddelen en als handelsagent optreden is punt een, maar om te kunnen effectueren heeft hij toestemming van de overheid nodig. Die toestemming heeft hij niet.' Debipersad benadrukt, dat SASur om haar recht te handhaven een rechtsvorm van vereniging nodig heeft.

SASur heeft nu volgens Debipersad geen bestaansrecht, omdat zij een stichting is. Er zal daarom een vereniging moeten komen die duidelijk moet aangeven, dat zij wel bereid is en als kern heeft om muziekauteursrechten te beschermen. Het gaat hier zowel om vertegenwoordiging van nationale als internationale artiesten.Het bijzondere van de in april 2015 gewijzigde Auteurswet 1913 is, dat er meerdere verenigingen mogen zijn, die hetzelfde werk uitvoeren. 'Al deze verenigingen moeten zo snel als mogelijk opgericht worden en ervoor zorgen dat zij toestemming krijgen van de overheid. Als Ramlal meent dat hij een overeenkomst heeft, moet hij nagaan hoe hij dit kan effectueren. Hij is in ieder geval al twee keren afgestraft', aldus de advocate.

Debipersad benadrukt dat een ieder die nu betaalt in feite onrechtmatig gelden aan SASur afstaat. Volgens de advocate heeft SASur meerdere malen naar voren gebracht, dat zij overeenkomsten heeft met een aantal personen die gebruikmaken van haar repertoire. Indien dat volgens haar zo is, betekent het dat deze lopende overeenkomsten via de rechter ontbonden kunnen worden.

 'SASur heeft nooit kunnen bewijzen dat innen van gelden nodig was voor Surinaamse artiesten. Nog minder voor buitenlandse artiesten, omdat die nooit zijn uitbetaald. Uit financiële overzichten van accountantskantoren blijkt duidelijk, dat de betalingen nooit naar het buitenland zijn gestuurd. Ook het bestaan van een repertoire heeft hij niet kunnen bewijzen. Het feit dat je overeenkomsten heb met twee of drie moedermaatschappijen, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, als je hun repertoire nagaat, dan staat er ook dat je daaraan geen rechten mag ontlenen. Hoe moet ik dan weten of een werk al dan niet beschermd is? Al deze rechten hebben meer de bedoeling gebruikers en scheppers van muziekauteursrechten te beschermen. Dit is tot nu toe niet gebeurd. SASur heeft daarom een zware stempel gedrukt op het begrip muziekauteursrechten', aldus de advocate.

SASur moet volgens de gewijzigde Auteurswet 1913 van stichting overschakelen naar een vereniging. In plaats van dat in orde te maken, zit SASur achter mensen en bedrijven aan om gelden te blijven innen, alsof er niets aan de hand is. Volgens Debipersad is de Staat zelf het zwaarst getroffen in de kwestie van de staatszender SRS.

Leerkrachten aangesloten bij BvL gaan woensdag 13 april in staking

BvL eist dat regering onderhandelingen start met onderwijsbonden over herwaardering

'Leraren zijn enorm verarmd en structureel ondergewaardeerd'


De algemene ledenvergadering van de Bond van Leraren (BvL) heeft besloten om morgen in actie te gaan. Er zal geen les worden gegeven door de leden van de bond. De BvL stelt dat de regering de onderhandeling met de onderwijsbonden onmiddellijk moet opstarten om te komen tot herwaardering van de leerkrachten. Het principe-akkoord bereikt in 2015 moet worden uitgevoerd.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, hield meteen na de ledenvergadering een persconferentie. zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 12 april 2016. Hij zei,dat leraren enorm zijn verarmd en structureel zijn ondergewaardeerd. Er is jarenlang gesproken met de regering zonder dat er resultaten zijn bereikt.


De BvL wil dat de regering investeert in het onderwijs over de hele linie. Een andere eis is dat het wisselkoersbeleid wordt omgebogen om verdere verarming van werkers te voorkomen. 'Als hierin geen verandering komt zal de verarming, de verpaupering van het volk toenemen.'

De BvL vindt dat de regering met de mond beleid dat onderwijs prioriteit nummer 1 is. De daden van de regering spreken volgens hem duidelijke taal. Leerkrachten worden volgens Valies totaal niet gewaardeerd, terwijl zij de dragers zijn van het onderwijs. De BvL vindt dat de grens is bereikt.

Valies benadrukte bereid te zijn om met de regering om de tafel te zitten om het tij te keren. 'Wij hebben het punt bereikt, tot hier en niet verder. Het besluit van de ledenvergadering om het werk neer te leggen is een signaal. Wij zijn bereid tot het uiterste te gaan. Er moet onderhandeld worden met de vakbonden. Wij doen een beroep op de ouders om hun kinderen thuis te houden. Wij gaan geen onderwijs geven. De overheid moet op een volwassen manier omgaan het onderwijs.' 

OW-minister Wolff: 'Er is niets aan de hand met Wijdenboschbrug'

'De brug is veilig, maar er moeten nog wat onderhouds- werkzaamheden worden uitgevoerd'


Het lag in de bedoeling dat na tien jaar onderhoud door de 'opzetter' van de Wijdenboschbrug, de Surinaamse overheid het onderhoud zou overnemen. Maar, het is niet bekend hoeveel onderhoudsbeurten de brug intussen heeft gehad. In hoeverre de aannemer zijn verplichting tot onderhoud is nagekomen, is ook niet bekend, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 12 april 2016.

Jhonny Dasa, hoofd van de afdeling Bruggen van het ministerie van Openbare Werken (OW), zegt dat vorig jaar rond mei/juni een aanbesteding is gehouden voor de inspectie van de brug. De consultant Firm Engineering NV kwam hiervoor in aanmerking. Na die aanbesteding werd de inspectie uitgevoerd, maar de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden bleef achterwege. Daar wordt volgens minister Siegfried Wolff van OW een andere aanbesteding voor gehouden. Volgens de afdeling Bruggen zou het gaan om een aanbesteding van rond de Srd 11 miljoen. Wolff meent dat de aanbesteding al in voorbereiding is.

Uit de resultaten van het onderzoek verricht door de consultant blijkt volgens de minister, dat er voorlopig qua veiligheid met de brug niets aan de hand is. 'Kan er met zekerheid worden gezegd dat de brug veilig is?', werd het afdelingshoofd gevraagd. 'De brug is veilig, maar er moeten nog wat onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Het gaat meer om de beschadigingen door bijvoorbeeld aanrijdingen, aanvaringen en slijtage', stelt Dasa.

Volksvertegenwoordiger Rajiv Ramsahai (NDP) is niet sceptisch over de uitspraken van het afdelingshoofd. 'Ik rij elke dag over de brug. De brug is hetzelfde gebleven. Misschien is het zo, dat er zaken ergens mis zijn, die niet met het blote oog te zien zijn. Wij zitten als land in een financieel precaire situatie. Wij moeten weten hoe wij omgaan met onze staatsmiddelen.' Hij denkt dat de minister van OW zelf weet wat hij moet doen. De minister zou naar zijn mening de dringende zaken eerst moeten aanpakken. 'Als er nog niets is gedaan aan de brug, dan is het nog niet dringend', stelt Ramsahai.

VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed ziet behalve de normale onderhoudswerkzaamheden, zoals door de minister aangehaald, ook geen andere problemen met de brug. 'De brug is van beton en heeft weinig onderhoud nodig. Dan nog zou men regelmatig moeten inspecteren. De inspectie van duurzame bruggen moet tenminste één keer per jaar geschieden', stelt Nurmohamed.

Nurmohamed, die oud medewerker is van OW, zegt dat er in Suriname voldoende expertise is om dit soort van inspecties uit te voeren. Daar waar de bureaus de kennis ontbreken, wordt in de meeste gevallen kennis van buiten uit ingehuurd. De brug is het enige verbindingsmiddel tussen Paramaribo en Commewijne.

Ramsahai heeft tijdens zijn verkiezingscampagne in mei 2015 het bruggenprobleem als een der heikele punten in zijn campagne opgenomen. Gezien het feit dat Commewijne zich in een rap tempo ontwikkelt, dacht Ramsahai dat er een noodzaak bestaat voor een tweede brug. Hij deelt nog steeds die mening. 'Als het beter gaat met Suriname, zal men een tweede brug moeten bouwen', stelt Ramsahai. Nurmohamed voegt eraan toe dat Laarwijk een goede locatie zou zijn voor een tweede brug.

Politie treedt op tegen foutparkeerders in centrum Paramaribo

Fout geparkeerde auto zonder pardon weggesleept in Dr. Sophie Redmonstraat

(Bron foto: Dagblad Suriname)
 
Agenten van het Korps Politie Suriname waren gisteren weer actief tegen foutparkeerders in de binnenstad van Paramaribo. Het voertuig op de foto, dat geparkeerd was op de middenberm van de Dokter Sophie Redmondstraat dichtbij de kruising met de Saramaccastraat, werd zonder pardon op de sleepwagen gezet, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 12 april 2016.

De politie treedt op onregelmatige basis op tegen foutparkeerders in de binnenstad, waardoor automobilisten geneigd zijn het risico te nemen om hun auto op een verboden plaats te parkeren. Iedereen hoopt dat de politie die dag niet zal optreden tegen overtreders, aldus het dagblad.

Volgens de COL is er sprake van een 'broeierige situatie bij Luchtvaartterreinen'

'Steeds minder verantwoord om landen en stijgen van vliegtuigen in binnenland te garanderen'


De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) heeft president Desi Bouterse schriftelijk op de hoogte gesteld van 'de broeierige situatie bij Luchtvaartterreinen'. Gevraagd is om een wezenlijke verbetering van de werkomstandigheden en de rechtspositie van de werknemers. Er was een ultimatum gesteld voor aanvaardbare garanties, dat gisteren is verlopen. Vanaf vandaag, dinsdag 12 april 2016, wordt de lidbond, de Werknemers Organisatie Luchtvaart (WOL), in stelling gebracht om tot een werkbare situatie te geraken, aldus berichten het Dagblad Suriname en Starnieuws.

De WOL constateert, dat de problemen niet alleen te maken hebben met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Daarom heeft zij de moederorganisatie gerapporteerd. Naast andere ministeries en diensten hebben de ministeries van TCT, Financiën en Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid directe verantwoordelijkheden voor de materiële verbetering. De nationale veiligheidsdiensten hebben ook direct belang bij het goed functioneren van het binnenlandse luchtvaartgebeuren, schrijven COL-voorzitter Hugo Blanker en secretaris-generaal Vivian Schattevo aan de president.

Zeer acuut is de weigering van de luchtvaartmaatschappijen om zich langer te verbinden aan het betalingsregiem van de overheid. Hierdoor kunnen medewerkers van Luchtvaartterreinen na hun detacheringsperiode niet worden vervoerd. Medewerkers en noodzakelijk materieel, brandstof en voeding kunnen ook niet worden ingevlogen. Gevreesd wordt dat er extra problemen kunnen zijn in verband met dringende medische hulpgevallen.

Voor de kwantitatieve bezetting zijn er op veel vliegvelden - voornamelijk - in de woongebieden, voldoende medewerkers. Er is een tekort aan gespecialiseerde medewerkers en noodzakelijk materieel, materiaal en brandstof voor terreinonderhoud. Het wied op de vliegvelden staat intussen zeer hoog en ongelijkmatig. Onder deze omstandigheden wordt het steeds minder verantwoord om landen en stijgen van vliegtuigen te garanderen. Ook de fysieke situatie van het stationsgebouw op verschillende locaties, dient aangepakt te worden.

COL merkt op, dat er bij diverse andere lidorganisaties onrust heerst, maar dat de moederorganisatie geen inspraak krijgt.

De dienst Luchtvaartterreinen is belast met het onderhouden en beheren van alle onder de staat ressorterende luchtvaartterreinen, die voorkomen in zowel de kuststrook als het achterland van Suriname en valt onder de directe verantwoordelijkheid van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.

Geen bewijs brandstichting door Japan bij drive-thru te Heintje Kool, Curaçao, in november 2013

Rechter: 'Hetgeen door verzekeraar New India naar voren is gebracht vormt geen bewijs'


Alles wat verzekeraar New India tot nu toe naar voren heeft gebracht over de brand van de drive-thru van Japan Retail Company te Heintje Kool in de nacht van vrijdag 15 november 2013, vormt ‘nog niet het bewijs van brandstichting door Japan’. Zo luidt de beoordeling van de rechter in het langslepende conflict waar grote (schade-)bedragen mee zijn gemoeid, aldus schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 12 april 2016.

Ook is het gerecht van oordeel, dat de door New India opgevoerde argumenten en omstandigheden, ook in samenhang bekeken, ‘nog niet het bewijs vormen dat Japan New India bij de schadeclaim opzettelijk heeft misleid’.

Nu de bewijslast ter zake op New India rust en zij een bewijsaanbod heeft gedaan, zal de verzekeraar ten aanzien van beide stellingen - brandstichting door Japan en bewuste misleiding bij de claim - ‘worden toegelaten tot bewijs’. 

Klik hier voor het complete artikel.

Voorlichting door ministerie op Curaçao over omgaan met vlees

Relatief groot aantal bedrijven voldoet niet aan eisen

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft gistermiddag een voorlichtingsbijeenkomst belegd met de grote supermarkten en slagerijen van Curaçao. Aanleiding is het relatief grote aantal bedrijven dat niet aan de eisen blijkt te voldoen als de keuringsdienst van Veterinaire Zaken onaangekondigd langskomt voor een controle, aldus vandaag, dinsdag 12 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

Sinds kort is het team keurmeesters van Veterinaire Zaken weer compleet en zijn de controles geïntensifieerd.

Volgens Jennyfer Nicolina, de dierenarts van Veterinaire Zaken, hebben zij bij de twintig tot nu toe uitgevoerde controles vijfmaal een bedrijf moeten sluiten

Voor het volledig artikel hier klikken.

'Om levensstandaard op Curaçao in stand te houden moet inwonersaantal binnen 15 jaar verdubbelen'

Minister Camelia-Römer: 'De 100.000 Curaçaoënaars in Nederland meer dan welkom om terug te keren'


Om de huidige levensstandaard op Curaçao minimaal in stand te houden, moet het aantal inwoners de komende 15 jaar verdubbelen naar zo’n 300.000. 'En dus zijn de honderdduizend Curaçaoënaars die in Nederland wonen meer dan welkom om terug te keren', zei minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) zaterdag tijdens een door het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan) belegde bijeenkomst in Rotterdam, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 12 april 2016.

Meer dan honderd landgenoten waren, zoals Ocan-voorzitter Glenn Helberg het omschreef, naar ‘de hoofdstad van de Curaçaose gemeenschap in Nederland’ gekomen om de bewindsvrouw te ontmoeten.

Lees hier het gehele artikel.

Met '1,5 lijnszorg' van huisarts Grep kan gezondheidszorg 20-30 procent goedkoper

Specialist zou aantal keren per week poli kunnen houden bij huisarts


Huisarts Ernest Grep heeft een '1,5 lijnszorg' ontwikkeld waardoor de gezondheidszorg in Suriname 20 tot 30 procent goedkoper kan. Die zorg komt te liggen tussen de eerste en tweede lijnszorg, dus tussen huisarts en ziekenhuizen/specialisten. Hij verwacht dat met het door hem ontwikkelde model zorg toegankelijker en klantvriendelijker kan worden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 april 2016.

Grep is als huisarts zowel in Suriname als in Nederland actief en aan die ervaring heeft hij veel gehad bij het ontwikkelen van het nieuwe model. Hij heeft daarvoor ook de Surinaamse basiszorgverzekeringswet grondig bestudeerd en die kan goed ingepast worden in zijn nieuwe model..

Hij stelt, dat bij zijn '1,5 lijnszorg' bijvoorbeeld een specialist enkele keren per week poli kan houden bij een huisarts. De patiënt hoeft hiervoor dan niet naar het ziekenhuis. Hij is bovendien ook in een vertrouwde omgeving, namelijk bij zijn huisarts. Zo kunnen diverse specialisten door de huisarts uitgenodigd worden om bij hem poli te houden.

Veel mensen met hart- en vaatziekten gaan op dit moment voor specialistische behandeling naar het ziekenhuis, terwijl volgens Grep de behandeling ook bij de huisartsenpraktijk kan worden gegeven. Het is de bedoeling dat hij het door hem ontwikkelde model aan de Surinaamse verzekeraars aanbiedt. Ook zij zouden volgens hem goedkoper af zijn.

Huurders plantages Vierkinderen, La Prosperité (Bersaba) en Republiek weigeren aangepaste tarieven te voldoen

Wanbetalers vooral eigenaren vakantiehuizen aan Coropinakreek

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Rechtszaken dreigen tegen huurders


Het innen van huurgeld voor percelen van de plantages Vierkinderen, La Prosperité (Bersaba) en Republiek in het district Para verloopt moeizaam. Sommige huurders weigeren de aangepaste tarieven te betalen en weer anderen betalen helemaal niets. Het gaat voornamelijk om personen die vakantiehuizen hebben opgezet langs de Coropinakreek, aldus de Ware Tijd vandaag, 12 april 2016.

Behalve de hardnekkige wanbetalers is een aantal huizen in verval geraakt. Sommige woningen staan er zelfs niet meer, waardoor er sprake is van lege percelen. De huurovereenkomst met deze mensen zal verbroken worden of er zal met hen gesproken worden of ze nog geïnteresseerd zijn om te huren. Het huurbedrag is gewijzigd. Maar, sommige mensen zijnniet bereid om het aangepaste tarief te betalen.

De besturen hebben het geld nodig voor het onderhouden en de verdere ontwikkeling van de plantages. 'Wij hebben zondag op algemene vergadering groen licht van de erfgenamen gekregen om een rechtszaak aan te spannen tegen de hardnekkige wanbetalers', zegt plantagebestuursvoorzitter Elviera Sandie van La Prosperité. Het gaat om zes huurders die weigeren de huur te betalen.

'De huurtarieven varieerden tussen 75 en 100 Surinaamse dollar, maar toen de drie nullen werden geschrapt, hoefden ze nauwelijks wat te betalen', zegt Wim Woelkens, voorzitter van Mijnhoop en Valkenburg, samen bekend als Republiek. Thans zijn de tarieven verhoogd en ze variëren tussen Srd 75 en Srd 250 per maand. Dat is opgenomen in het aangepaste contract dat de mensen krijgen, wanneer hun huurovereenkomst wordt verlengd. 'Ze komen daarom hun contract niet verlengen en storten het oude bedrag.'

Ook Sherron Rodgers, voorzitter van plantagebestuur Vierkinderen, kampt met hetzelfde probleem. 'Er worden meer dan 200 percelen verhuurd, maar als ik kijk naar de bankafschriften betalen maar slechts vijftig mensen', zegt ze. De voorzitter vindt de huidige tarieven van tussen de 200 en 300 Amerikaanse dollar per jaar achterhaald. De mensen zullen per januari 2017 een aangepast contract krijgen, waarbij de huur zal variëren tussen 300 en 500 Amerikaanse dollar. Ook zal een boeteclausule in de overeenkomst worden opgenomen voor personen die niet tijdig betalen.

RaVakSur praat niet meer over tarieven voor stroom en water

Regering zou bereid zijn heffingskorting te verhogen van Srd 50 naar Srd 100


Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), zegt vandaag, dinsdag 12 april 2016, op Starnieuws niet meer te praten over verhoging van elektriciteits- en watertarieven. Deze kwestie is van de baan. Dit heeft president Desi Bouterse RaVakSur, de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), laten weten.

Berenstein stelt, dat gisteren nog het standpunt van de vakbeweging is toegelicht in een gesprek dat met de regering gevoerd is onder leiding van de president. Gevraagd werd ook om belastingverlichting voor de werknemers. De heffingskorting van Srd 50 wil de vakbeweging opvoeren naar Srd 150. De regering zit op Srd 100. De regering zal vanmiddag antwoord geven op de visie van de drie organisaties.

De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft gisteren in een persbericht aangegeven het hoofd nauwelijks boven water te kunnen houden. Met kosten per kilowattuur van dichtbij de Srd 1 en inkomsten van gemiddeld Srd 0,35 daartegenover, is de situatie niet lang meer vol te houden. De subsidie van de overheid is gestopt en het verschil dat is ontstaan is nu groter. De prijs was bovendien berekend op een koers van Srd 3,35. Nu is de officiële koers gestegen naar Srd 5,42 voor de Amerikaanse dollar.

Berenstein zegt, dat in het gesprek met de president later op de dag nogmaals zal worden aangegeven dat de werknemers geen verhoging van stroomtarieven zullen kunnen betalen. De regering moet nog met een aanpassingsprogramma komen.

RaVakSur heeft gisteren ook een gesprek gehad met de missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vertegenwoordigers wilden de visie weten van de vakbeweging over de economische situatie. 'Wij willen van de regering weten wat het aanpassingsprogramma is. Volgens het IMF wordt het programma door de regering samengesteld. De regering is onze gesprekspartner', aldus Berenstein.

Slechte financiële situatie rijstboeren heeft weerslag op kwaliteit en opbrengst padie

PVF-voorzitter Jairam: 'Veel boeren hebben opbrengst van minder dan 4 ton per hectare

Ingrijpen overheid in rijstsector noodzaak

 
De slechte financiële situatie waarin de rijstboeren verkeren heeft haar weerslag op de kwaliteit en de opbrengst van de padie. Soedeschand Jairam, voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (Federatie van Agrariërs en Landarbeiders), zegt vandaag, dinsdag 12 april 2016, op Starnieuws dat veel boeren een opbrengst van lager dan 4 ton per hectare hebben behaald. Bij de weging van het product blijkt ook dat het korrelgewicht veel lager is dan normaal.

Een korrel bestaat normaal uit 15% kaf en 85% rijst, maar bij ongezonde korrels is het kafpercentage hoger. Op basis van statistieken blijkt dat de opbrengst in het voorjaar altijd hoog is geweest vanwege gunstige daglengte gedurende de bloeiperiode.

Uit veldonderzoek is volgens Jairam vastgelegd, dat de lagere opbrengsten en kwaliteit in belangrijke mate veroorzaakt zijn door de slechte financiële situatie van de padieboeren (als gevolg van lage padieprijzen en wanbetaling door opkopers), watertekort, onvoldoende zaaizaad en verhoogde prijzen van input. Hierdoor is een optimale gewasverpleging en watermanagement, niet mogelijk geweest. Hoewel de gemiddelde kostprijs per baal padie hierdoor hoger is geworden, is de padieprijs op hetzelfde niveau van de afgelopen oogst van ongeveer 10 Amerikaanse dollar gebleven, terwijl op basis van de huidige exportprijzen, de producenten een veel hogere prijs zouden moeten ontvangen.

Jairam zegt, dat tien jaren geleden de padieprijs ook 10 dollar bedroeg, maar de kostprijs was veel lager en wel de helft van de huidige. Deze situatie van de lage padieprijzen, de lage opbrengsten en de stijgende inputprijzen, kunnen het komend seizoen leiden tot verdere verzwakking van de financiële positie van de landbouwers met negatieve gevolgen voor de gewasverpleging en de productie. De dalende rijstproductie als gevolg van de lage inzaai, zal als gevolg van de lage opbrengst en verslechterde kwaliteit, verergeren.

Om deze neerwaartse trend om te buigen, is het noodzakelijk om zowel korte termijn als structurele maatregelen te treffen. Via de korte termijn maatregelen zoals renteverlaging, herschikking van schulden, opschorting van de belastingen op brandstof en controle op inputprijzen, moet de financiële positie van de landbouwer versterkt worden. Die structurele oplossing zal slechts via de organisatie ontwikkeling kunnen brengen. Een juist organisatiemodel zal leiden tot verbetering van de padieprijzen, verlaging van de inputprijzen, tijdige uitbetaling van padiegelden, betere waterhuishouding en infrastructuur, betere gewasverpleging, verhoging en verbetering van zaaizaadproductie, onderzoek en voorlichting.

De overheid zou hiertoe de trekkersrol moeten vervullen en heel gauw moeten opstarten met een intensieve informatiecampagne en de nodige wetgeving voorbereiden, stelt Jairam. Na de interne versterking van de sector, zou de externe versterking zoals het oprichten van een marketingorganisatie en aangaan van samenwerking met andere sectoren zoals de energiesector, mogelijk worden. De meeste landen hebben hun agrarische sector op de een of ander manier al georganiseerd. 'Uiteindelijk zal die structurele oplossing via die organisatie leiden tot schaalvergroting en stijging van de productie en verlichting brengen voor de huidige economische situatie.'

President Bouterse houdt persconferentie

Bouterse gaat in op de financieel-economische situatie van het land


President Desi Bouterse zal vanmiddag, dinsdag 12 april 2016, om een uur een persconferentie houden waarin hij naar verwachting zal ingaan op de huidige financieel-economische situatie in het land, zo bericht onder andere Starnieuws.

De afgelopen periode zijn intensieve gesprekken gevoerd met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om te komen tot een overeenkomst voor het uitvoeren van een aanpassingsprogramma. Hierbij zijn diverse financiële instellingen zoals de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribbean Developmentbank betrokken. Het IMF heeft ook gesprekken gevoerd met het bedrijfsleven en de vakbeweging.

Nieuwe luchtvaartmaatschappij Ugo Jet wil binnenkort beginnen met vrachtvluchten

Ugo Jet start met in buitenland geregistreerde vliegtuigen

Nog veel onduidelijk rond nieuw Surinaams luchtvaartbedrijf en haar drie partners


De 27-jarige Vikash Bisnajak is ervan overtuigd dat er nog mogelijkheden zijn om Suriname verder op de kaart in de luchtvaartbranche te zetten. Hij is bezig het  luchtvaartbedrijf 'Ugo Jet' op te richten, zo beweert hij vandaag, dinsdag 12 april 2016, in de Ware Tijd. 'Wij zullen een brugfunctie vervullen tussen drie Zuid- en Midden-Amerikaanse vliegmaatschappijen die hun krachten zullen bundelen.'  

Volgens het Twitter-account van de maatschappij zou deze al zijn opgericht in 2014:

Ugo Jet N.V. is an airline company registered in 2014 in the Republic of Suriname and with its corporate headquarters in Paramaribo, Republic of Suriname.

De Surinaamse ondernemer ziet mogelijkheden op het gebied van charter-, vracht- en commerciële vluchten. 'Binnen anderhalve maand zullen wij onze eerste vrachtvluchten uit Suriname uitvoeren met een vliegtuig met een capaciteit van 44 ton.' Er zal volgens hem worden begonnen met vliegtuigen die in het buitenland geregistreerd staan en onder de kleuren van de huidige eigenaren vliegen.


Ugo Jet streeft er naar om in december de eerste commerciële vluchten vanuit Suriname te kunnen voeren. Dat zal afhangen van wanneer de Surinaamse luchtvaartautoriteiten groen licht geven. Om de vrachtvluchten uit te voeren kan er al gebruik worden gemaakt van bestaande rechten van de partners van Ugo Jet. Maar, Bisnajak zegt niet wie zijn partners zijn.


Geplaatst door UGO JET op vrijdag 1 april 2016


Bisnajak zal er naar streven om de drie samenwerkende partijen uiteindelijk te laten fuseren. Het gaat om bedrijven die in totaal eenendertig bestemmingen op elkaar zullen laten aansluiten op de Antillen, het Caribisch gebied, Noord- en Zuid-Amerika.  'Ik geloof er echt in dat Suriname daadwerkelijk een regionale luchtvaart hub kan gaan worden.' Hij denkt, dat zijn bedrijf ruim tweehonderd arbeidsplaatsen in Suriname kan creëren.

Overigens heeft Ugo Jet op haar website al divers bestemmingen vermeld staan:


Spoedeisende Hulp AZP weigert ziek 14-jarig meisje op te nemen

Diakonessenhuis neemt meisje met gebarsten blinde darm wel op

'Als ze twee uur later was gebracht zou ze zijn gestorven'


De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, heeft, zo stelt althans het Dagblad Suriname maandag 11 april 2016, een slechte reputatie met betrekking tot haar dienstverlening. Klachten dat mensen hulp geweigerd wordt, worden vaak kenbaar gemaakt. De redactie van het Dagblad Suriname kreeg zondag een bericht van een dame die zeer gebelgd was over het feit, dat men geweigerd heeft haar dochter de nodige medische zorg te verlenen. De moeder meldde zich dinsdag 5 april bij de SEH van het AZP, omdat haar 14-jarige dochter erge pijn had in haar buik.

Eerst dacht de vrouw, dat haar dochter menstruatiepijnen had, maar toen zij ook had overgegeven, besloot zij haar naar AZP te brengen. 'De mensen hebben geweigerd haar te helpen en hebben mij gezegd naar de huisarts te gaan. Wat ik het ergst vind, is dat ik daarna naar Diakonessenhuis ben gegaan en zij mij daar hebben gezegd dat als ik mijn dochter maar twee uren later had gebracht, mijn kind zou zijn gestorven.' Het meisje werd met spoed opgenomen en geopereerd, omdat bleek dat haar blinde darm was gebarsten.

'Ze hebben gewoon een kind van 14 jaar geweigerd te helpen. Toen kwam er een arts die mij heeft voorgehouden naar medicall te gaan. Vandaar heb ik dus een verwijsbrief gehad, waarna ik naar Diakonessenhuis ben gegaan.' Volgens de moeder gaat het een beetje beter met haar dochter. Het meisje geeft nog over en kan nog niet lopen, doordat zij een zware operatie heeft ondergaan.

Deze zaak is AZP-directeur Antoine Brahim niet bekend vanwege het feit dat hij in het buitenland was. Wel geeft de directeur aan, dat een ieder die zich meldt bij Spoedeisende Hulp geholpen dient te worden. Acute en traumagevallen dienen meteen geholpen te worden. De procedure is normaal dat wanneer men binnenkomt en het gaat om een levensbedreigende situatie, dat men meteen geholpen wordt. Bij mogelijke levensbedreigende situaties, maar waar geen sprake is van een acuut of traumageval, is de wachttijd hooguit 30 minuten. Daarna moet men geholpen worden, waarbij wordt beoordeelt wat de situatie is. Er zijn ook gevallen waarbij men in principe niet naar de Spoedeisende Hulp hoeft te gaan. Bij zulke gevallen wordt men dan doorverwezen naar de huisarts.

'Indien de dame zegt dat zij niet goed is behandeld, kan zij altijd een klacht bij mij indienen. Een ieder behoort geholpen te worden. Het ziekenhuis is van het volk', aldus AZP-directeur Antoine Brahim.