zondag 17 april 2016

Vier milljoen mensen in Chili door noodweer zonder drinkwater

Aardverschuivingen en rivieren buiten hun oevers getreden door zware regenval

(Bron foto: TeleSUR)
Koperproducent Codelco staakt productie El Teniente-mijnen en vreest verlies 5.000 ton koper


Door noodweer in centraal Chili zitten naar schatting vier miljoen mensen zonder drinkwater. Zware regenval heeft aardverschuivingen tot gevolg en rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Zeker een persoon is omgekomen en 's werelds grootste kopermijn moest de productie staken. 


Een vrouw is gedood door een aardverschuiving in de San José de Maipo vallei, een bergachtig gebied ten zuidoosten van de hoofdstad Santiago. De politie is nog op zoek naar vier andere mensen die zijn vermist in het gebied. Inmiddels zijn er ook evacuaties op gekomen, vooral in de omgeving van het chique Costanera Center in Santiago, waar vier wolkenkrabbers bij elkaar staan.

Televisiebeelden toonden straten in Providencia, een chique wijk van Santiago, overspoeld door overstromingen nadat de Mapocho-rivier buiten zijn oevers was getreden.

Koperproducent Codelco heeft in een persbericht bekendgemaakt, dat de regen het Chileense staatsbedrijf had gedwongen de productie van zijn eeuwenoude ondergrondse El Teniente-mijnen op te schorten. Staatsbedrijf Codelco houdt rekening met een verlies van 5.000 ton koper.


(Red. De Surinaamse Krant/AD/Bloomberg/TeleSUR)

Verhit Braziliaans parlement bijeen om te stemmen over toekomst presidente Rousseff

Het kan uren duren voor uitkomst stemming bekend is


In de Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers is vanmiddag, zondag 17 april 2016, de geruchtmakende zitting begonnen waarbij de verkozenen des volks zullen stemmen over een eventuele afzetting van presidente Dilma Rousseff. Er zijn 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettingsprocedure door te sturen naar de Senaat waar eind april een gewone meerderheid volstaat om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederde meerderheid nodig voor een definitieve afzetting. Indien Rousseff het veld moet ruimen, neemt vicepresident Michel Temer de macht over.

Volgens het nieuwsportaal O Globo zouden er in het lagerhuis 350 stemmen voor zijn, 131 tegen en 32 zonder mening. Het kan uren duren eer de uitkomst van de stemming bekend is, meldt de Britse openbare omroep BBC. Elke afgevaardigde moet zich immers kort kunnen uiten. Het Spaanse persbureau EFE en het Franse AFP verwachten het resultaat voor vanavond negen uur.

In de hoofdstad Brasilia hebben zich ondertussen voor- en tegenstanders van de presidente verzameld. 

In het parlement zelf kwam het al tot tumultueuze scénes tussen aanhangers en tegenstanders van de president van de linkse Arbeidspartij PT. Afgevaardigden van de PT riepen 'er zal geen putsch' zijn en toonden een banner waarop stond 'Weg met Cunha' (zie foto - Bron: Le Monde). Kamervoorzitter Eduardo Cunha is een motor achter de afzettingsprocedure, hoewel hijzelf de aanname van vijf miljoen dollar smeergeld wordt aangewreven. Samen met Temer maakt hij deel uit van de Democratische Beweging (PMDB) die met de regering heeft gebroken.

De juridische basis van het afzettingsproces is zwak. Het gaat niet over corruptie, maar over zogenoemde ‘fiscale fietstochtjes’: creatieve boekhouding waarmee Rousseff de begroting van 2014 rooskleuriger liet lijken dan die was. Een maatregel die ook haar voorgangers Lula da Silva en Fernando Henrique Cardoso, van oppositiepartij PSDB, toepasten.

Rousseff zelf is, in tegenstelling tot vele volksvertegenwoordigers die over haar toekomst stemmen, niet beschuldigd van corruptiepraktijken. 'Ze willen een onschuldige veroordelen en de corrupten redden', aldus Rousseff in een persbericht dat aan de vooravond van de stemming werd verspreid.

Toch is de woede in het land over corruptieschandalen in combinatie met de snel verslechterde economische situatie brandstof voor haar tegenstanders. Het politieke klimaat is zeer verhit.
In hoofdstad Brasília werd voor het Congres een kilometers lang hek opgesteld om voor- en tegenstanders uit elkaar te houden. Indien het Huis van Afgevaardigden voor vertrek van Rousseff stemt, moet de Braziliaanse Senaat dit bevestigen.(Red. De Surinaamse Krant/Financieele Dagblad, De Morgen, Le Monde/O Globo)

Braziliaanse presidente Rousseff fiets de druk van haar af

Parlement Brazilië beslist over het lot van Rousseff als presidente

(Bron foto: André Coelho/O Globo)

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff heeft vanochtend, zondag 17 april 2016, bij haar paleis, het Palácio do Alvorada, in de hoofdstad Brasilia, onder mediabelangstelling een rondje gefietst kort voor de cruciale stemming in het parlement over haar lot als president. Die is vanmiddag begonnen. 

De Braziliaanse nieuwswebsite O Globo toonde Rousseff vandaag op haar mountainbike. Als 342 van de 513 afgevaardigden in het Braziliaanse parlement zondag voor het begin van een afzettingsprocedure stemmen, lijkt haar positie onhoudbaar.André Coelho


De Senaat moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media geen redding van de Senaat verwachten. Volgens dezelfde media heeft ze zondag in de Tweede Kamer vrijwel zeker niet genoeg parlementariërs achter zich.

De linkse Rousseff is door economisch wanbeleid erg impopulair geworden. Een kolossaal corruptieschandaal rond de staatsoliemaatschappij Petrobras, waar zij eerder aan de top stond, heeft ook het vertrouwen in de politieke leiding weggevaagd. In opiniepeilingen is meer dan 60 procent voor haar afzetting.

De economische crisis waar de tweehonderd miljoen Brazilianen mee te maken hebben, is volgens waarnemers de ernstigste sinds begin 20e eeuw. De politieke en economische crisis zorgt ook voor buitengewoon felle verdeeldheid in het politiek doorgaans kalme land. Een groot deel van de kiezers wil dat met Rousseff de hele politieke leiding opstapt. Rousseffs links-radicale aanhang uit haar Arbeiderspartij (PT) dreigt ondertussen met harde acties tegen haar afzetting. Invloedrijke vakbonden dreigen bijvoorbeeld met stakingen uit protest tegen wat ze de staatsgreep' tegen Rousseff noemen.

(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/NRC/O Globo)

CLO niet tevreden met akkoord tussen regering en BvL en FOLS

'Verschil tussen onderwijsgevenden en overige ambtenaren wordt groter'


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) blijft erbij dat één loonreeks moet gelden voor alle ambtenaren. Als de regering besluit de leerkrachten een herwaardering te geven, moet deze voor alle ambtenaren gelden. Dit zegt CLO-bestuurslid Michael Miskin vanmiddag, zondag 17 april 2016, in een reactie op Starnieuws. Er is een overeenstemming bereikt tussen de regering en het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS).

 
De CLO zal inhoudelijk op de overeenkomst met de BvL en de FOLS komende donderdag ingaan, wanneer het 45-jarig bestaan van de vakcentrale herdacht wordt. Miskin stelt, dat de CLO gewerkt heeft aan een wensenpakket en dit zal presenteren op de speciale assemblee van de ledenraad.

Het CLO-bestuur had 8 december vorig jaar in een onderhoud met president Desi Bouterse deze kwestie aangekaart. Op 19 december werd het standpunt schriftelijk kenbaar gemaakt aan de president. Vanaf de invoering van FISO ( Functie Informatiesysteem Overheid) in 2009 gelden twee loonreeksen. In 2012 werden bij resolutie twee loonreeksen gehandhaafd. Een voor de leerkrachten en een voor de Algemene Ambtelijke Dienst, het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger, het Korps Brandweer Suriname, het Korps Penitentiaire Ambtenaren, de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen (Douane) en verpleegkundigen.

De CLO heeft de president uitgelegd, dat de leerkrachten in een voordelige positie zijn ten opzichte van de rest van de ambtenaren. Met de overeenkomst die dit weekeinde gesloten is, wordt de discrepantie groter tussen onderwijsgevenden en de rest van de ambtenaren en met hen gelijk gestelden.

Dodental aardbeving Ecuador opgelopen naar 233

10.000 Militairen naar rampgebied in kuststreek gestuurd

(Bron foto: Jose Jacome/European Pressphoto Agency)
3.500 Agenten naar getroffen steden Manabi, Esmeraldas en Guayas y Santa Elena


Het dodental als gevolg van de aardbeving in Ecuador is fors opgelopen. President Correa meldt vanmiddag, zondag 17 april 2016, 233 doden (zie hieronder). Eerder werd nog een aantal genoemd van 77. Meer dan 1.500 mensen raakten gewond.Ecuador werd afgelopen nacht opgeschrikt door een beving voor de kust. De schade in de havenstad Guayaquil is groot. Dat is de grootste en economisch gezien belangrijkste stad van het land, waar ruim twee miljoen mensen wonen. De meeste slachtoffers vielen volgens de vice-president in Manta, Portoviejo en Guayaquil.
Het epicentrum lag in zee op zo'n 170 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Quito. De schokken waren daar ook voelbaar. Een deel van de stad zat korte tijd zonder stroom.
Zo'n 10.000 militairen zijn naar het rampgebied in de kuststreek gestuurd, volgens persbureau AP. Daarnaast gaan 3.500 agenten naar de plaatsen Manabi, Esmeraldas en Guayas y Santa Elena. Vijfhonderd brandweermannen zijn naar Manabi en Pedernales gestuurd. De toegang tot het gebied is verkleind door aardverschuivingen. Ook helpers uit het buitenland, vooral uit Mexico en Colombia, worden ingezet.
Hulpverleners verwachten dan ook dat het dodental nog zal oplopen.


Een tsunamiwaarschuwing voor de Stille Oceaan is inmiddels weer opgeheven, zei vicepresident Jorge Glas, die ook benadrukte dat de autoriteiten 'maximaal paraat zijn om de levens van de burgers te beschermen'.

De vicepresident waarschuwde eerder al dat het dodental zou oplopen.

Ecuador ligt geografisch op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied met een lengte van ongeveer 40.000 kilometer waar zich zo'n 450 actieve vulkanen bevinden. Daar botsen enkele tektonische platen op elkaar, die vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami's veroorzaken. De halve cirkel van 'vuurbergen' reikt van de kusten van Zuid- en Noord-Amerika tot een reeks van eilandengroepen in de Aziatisch-Pacifische regio.UPDATE: 


(Red. De SurinaamseKrant/AP/Volkskrant/NRC/De Standaard/El Comercio)

Dode en zes zwaar gewonden bij eenzijdig verkeersongeluk

Auto met zeven inzittenden slaat over de kop op Oost-Westverbinding iets voorbij Moengo


Een man heeft vanmorgen, zondag 17 april 2016, het leven gelaten bij een eenzijdig verkeersongeluk op de Oost-Westverbinding bij kilometer 103 iets voorbij Moengo. Een auto met zeven inzittenden sloeg door nog onbekende oorzaak over de kop, zo berichten de Ware Tijd Online en Starnieuws.

Een inzittende overleed ter plekke. De zes andere inzittenden raakten zwaargewond en waren niet aanspreekbaar.

De politie van Moengo is bezig met het onderzoek en kan nog geen nadere informatie verstrekken.

Regering bereikt eindelijk een overeenstemming met BvL en FOLS - Halve maand extra salaris leerkrachten

Uit juni 2015 daterend principeakkoord wordt ondertekend

Actie BvL gaat maandag 18 april nog gewoon door


De regering heeft overeenstemming bereikt met de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Starnieuws bericht vanochtend, zondag 17 april 2016, te hebben vernomen, dat naast de heffingskorting die overeengekomen is met RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname), BvL en FOLS, een halve maand extra is toegezegd aan de leerkrachten. De heffingskorting was al opgevoerd van Srd 50 naar Srd 125 per maand.

Het principeakkoord, dat de onderwijsvakbonden in juni 2015 hadden bereikt met de regering, wordt nu ondertekend. De invoering van de herwaardering voor de leerkrachten zal op 1 februari 2017 worden uitgevoerd, indien de economische en financiële situatie dat toelaat. Bij de uitvoering van het herwaarderingsprogramma zal rekening gehouden worden met het niveau van de inflatie op dat moment.

De overeenstemming werd gisteren bereikt.

Namens de regering hebben de ministers Mike Noersalim (Binnenlandse Zaken) en Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) getekend. Wilgo Valies (voorzitter BvL), secretaris Asta Bonse en FOLS-president Marcellino Nerkust hebben hun handtekening geplaatst op het document.

Valies benadrukt dat het gaat om een principeakkoord. Dit zal morgen voorgelegd worden aan de leden. Pas als de leden het ermee eens zijn is er sprake van een akkoord. De scholen blijven morgen dan ook gesloten, stelt Valies.

Theo Para: 'Wie oproept tot bezuinigen moet voorgaan'

'Hoe geloofwaardig is oproep van ‘grootste boy’ aan samenleving om te bezuinigen, als hij niet voorbeeld geeft?'

 
Wie oproept tot bezuinigen moet voorgaan. Zeker bij de aard en omvang van de morele schuld van de regering Bouterse. 

De morele schuld van deze regering bestaat uit vier kerncomponenten.
Ten eerste de voortzetting van de schending van de mensenrechten van slachtoffers en nabestaanden van de politicide, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid, middels de zelfamnestiewet van 2012.
Ten tweede de ondermijning van de integriteit van het openbaar bestuur, door ‘wijdverbreide overheidscorruptie’, zoals recent ook werd bevestigd in het rapport van de Amerikaanse State Department.
Ten derde onder beloftes van een sociaal contract, eroderen van de koopkracht (verarmen) van de bevolking met maar liefst 50% door stelselmatige geldontwaarding (inflatie).
Ten vierde het ondergraven van eerlijke verkiezingen door misbruik van staatsmiddelen en het desinformeren van het electoraat over de staat van de overheidsfinanciën. Niemand minder dan de huidige minister van Financiën en toenmalig governor van de Centrale Bank heeft verklaard dat hij door de laatste minister van Financiën van de regering Bouterse-I verkeerd was geïnformeerd.

President Bouterse heeft zijn nationalistische retoriek vervangen door het napraten en bewieroken van het IMF, zijn regering is financieel vastgelopen. De rol van de president van de republiek lijkt nu gedevalueerd tot ‘Limbo’ van het IMF. In plaats van te anticiperen op de voorzienbare daling van de prijzen van olie en goud, doelmatig om te gaan met de schaarse overheidsmiddelen en de economie te diversificeren, is door ongekend grootschalige corruptie, nepotisme, paarse baantjes verdelerij en monetaire financiering de staatskas en monetaire reserve leeg gezogen. In plaats van nationaal waardig te staan op eigen benen, zit deze regering nu op de schoot van China en het IMF, grote delen van het nationale economische leven, van detailhandel tot kansspelen, van houtkap tot goudexploitatie, weggevend aan ‘het buitenland’. En dan aan de bevolking en lokale ondernemers, bovenop het door de cascade aan devaluaties dramatisch ingestorte inkomen, vragen om nog meer offers. Om de schrijnende sociale ongelijkheid – zelfverrijking van de zittende politieke klasse en verarming van de massa van de Surinamers – te verhullen, zegt de president dat vooral ‘de grote boys’ zullen betalen voor de crisis. Maar is dat waar?

De president zegt de salarissen van toppers van de parastatale bedrijven, die uitgaan van 18-24 maanden per jaar, te zullen aanpakken. Het is te weinig en te laat. Waarom zou iemand wel 14, 15, 16 of 17 maanden salaris moeten ontvangen? Een jaar telt 12 maanden, gebruikelijk internationaal is soms een 13e maand, maar doen alsof een jaar veel meer heeft dan 12 maanden om de hoogtes van de topsalarissen te maskeren, past in een cultuur van non-transparantie. Maar waarom de pijlen slechts richten op de toppers van de parastatale bedrijven? De president is qua inkomen en emolumenten ‘de grootste boy’ van de publieke sector. Waarom geeft hij niet het voorbeeld en levert om te beginnen 20% van zijn salaris is. Het mag veel lijken, maar met oud president José Mujica van Uruguay als voorbeeld, is dat een schijntje. Als hij dat doet kan dat ook gelden voor de hele supertop van de publieke sector.

Arthur Tjin A Tsoi, het Assembleelid dat de EBS-corruptie onthulde, had becijferd dat het Kabinet van president Bouterse een budget had, in omvang meer dan het veertigvoudige van dat van het Kabinet van president Venetiaan. Nu in tijden van crisis zou president Bouterse het budget van zijn kabinet kunnen terugbrengen tot maximaal het budget waarmee president Venetiaan zijn werk deed. In deze crisistijd wordt het tijd dat de president, voor zover hij niet het verstandigste besluit neemt af te treden, echt gaat werken en niet duurbetaalde raadadviseurs zijn werk laat doen. Met zo een budget kan iedereen wel de president uithangen, door gewoon al je verantwoordelijkheid en werk te outsourcen aan raadsadviseurs en wat dies meer zij. Verder kan het schrappen van alle uitgaven van nepotisme de belastingbetaler nodeloze kosten besparen. Het toekennen van overheidsbanen aan familieleden in de eerste graad, nota bene met uitsluiting van andere Surinamers van de ‘sollicitatieprocedure’ en voorzien van disproportioneel hoge salarissen, wordt in fatsoenlijke landen als onvervalste corruptie gezien.

De president had zijn zoon tot leidinggevende van de Counter Terrorism Unit (CTU) gemaakt, nota bene ondanks diens strafblad. Dino Bouterse heeft met zijn gevangenisstraf van 16 jaren voor cocaïnesmokkel naar de VS, zelf aangetoond hoe fout papa zat. Opheffing van de overbodige CTU zou ook de druk op het budget van het Kabinet van de president aanzienlijk verminderen. De president heeft zijn vrouw een salaris ter hoogte van die van een volksvertegenwoordiger toegekend, compleet met een eigen ‘kabinet’. Hij heeft ook zijn dochter in zijn Kabinet aangenomen tegen een ministerssalaris. Hoe geloofwaardig is een oproep van ‘de grootste boy’ aan de samenleving om te bezuinigen, als hij niet persoonlijk, overtuigend het voorbeeld geeft?

Theo Para

Santokhi (VHP): 'Regering maakt valse start met IMF'

'Geen enkele financier vertrouwt de regering en IMF was laatste optie voor regering'


VHP-voorzitter en -Assembleelid Chandrikaperad Santokhi vindt dat naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan, de laatste optie was die de regering had. 'Geen enkele financier vertrouwt de regering. De regering heeft het vertrouwen van de nationale en internationale gemeenschap allang verloren, waardoor niemand geld wil lenen aan de overheid', aldus Santokhi vandaag, zondag 17 april 2016, op Starnieuws. De VHP is dan ook geen voorstander er van om in zee te gaan met het IMF.

'De regering heeft de afgelopen periode bewust een verspillend en corruptief beleid gevoerd middels grote onverantwoorde uitgaven, waardoor zij het land in een crisis heeft gebracht. Ondanks de dalende prijzen van olie en goud op de internationale markt, is men doorgegaan met dit vernietigend beleid. Daarom stelde ik vrijdag in het parlement dat de president eerst de juiste diagnose moest vaststellen van de crisis, om dan hierop goede maatregelen los te laten.'

Hij haalt aan, dat volgens de president het IMF met alle groeperingen in het land heeft gesproken. 'Er is nimmer met de VHP of de oppositie gesproken.'

De president komt volgens de VHP-voorzitter op slechts twee oorzaken van de crisis. Deze zijn de dalende olie- en goudprijs op de internationale markt. 'En wij zeggen de oorzaken liggen elders en anders namelijk, slecht bestuur, slecht beleid, verspilling en corruptie, geen spaarfonds en dalende inkomsten uit olie en goud. Pas als je deze oorzaken erkent, kun je de problemen duurzaam oplossen. Bovendien komt er  nu ook nog bij het afgenomen vertrouwen in de regering.'

Santokhi vindt dat de regering een valse start maakt met het IMF, omdat slechts de dalende inkomsten van de olie- en goudprijs als oorzaak van de crisis wordt erkend. 'Zonder aanpak van de oorzaken zoals ik heb genoemd, zal geen enkele crisisaanpak lukken. Ook zal je het vertrouwen nu moeten herstellen. Elke lening van het IMF of via het IMF en de bestemming ervan, zullen verkeerd uitpakken.'

De regering heeft ruim 3 miljard extra aan inkomsten gehad in vieren jaar tijd, die volgens Santokhi verdampt zijn. 'Dus het IMF was echt niet nodig. Nu de regering toch in zee gaat met het IMF, hoop ik dat in het crisisplan van Suriname de eerder genoemde oorzaken wel genoemd en aangepakt zullen worden, anders is het water naar zee dragen. Wij van de oppositie zullen hierop scherp letten bij het bestuderen van het plan. Wij zijn geen voorstander van het IMF, omdat Surinaamse deskundigen samen met diaspora deskundigen de crisis wel anders en beter aangepakt zouden hebben.' Santokhi haalt hierbij de resultaten aan van het Financieel Economisch Platform (FEP).

'De regering kiest voor de meest eenvoudige weg met de ergste pijn, namelijk zwaar lenen en belastingverhoging ten koste van de leefbaarheid van het volk, waardoor de armoede zal toenemen en de middenklasse kapot gemaakt zal worden. Niet duidelijk is hoe de leningen terugbetaald zullen worden? Wat de voorwaarden zijn, wat de rente zal zijn, wat de zekerheden/garanties zijn, die gegeven zijn aan het IMF. Ook de lening van de Oppenheimer Group is en een waas van geheimzinnigheid, waarvan de bestemming niet duidelijk is. De president verwijst naar de minister van Financiën hierover. Het parlement heeft nimmer een leningsdocument gezien. Omdat de oorzaken niet aangepakt zijn en ook niet aangepakt worden, krijgt men in de samenleving het gevoel dat de geleende gelden en de straks verkregen extra inkomsten uit de verhoogde belastingen, weer zullen verdampen.'

Ecuador getroffen door een zware aardbeving met kracht van 7.8 op schaal van Richter

Zeker 77 doden en rond de 600 gewonden, maar dodental zal oplopen


Bij een krachtige aardbeving voor de kust van Ecuador zijn afgelopen nacht zeker 77 doden en 588 gewonden gevallen. Het dodental zal volgens vicepresident Jorge Glas in de komende uren sterk oplopen. De aardbeving werd zondag gevolgd door een beving ten zuidoosten van de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan. Het is nog onbekend of er hier slachtoffers zijn gevallen. In zes provincies is de noodtoestand uitgeroepen. Rond acht uur (lokale tijd) gisteravond, zaterdag 16 april 2016, werd een beving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter gemeten.


De aardbeving vond volgens het Amerikaans seismologisch instituut (USGS, United States Geological Survey) net iets buiten de kust plaats op ongeveer 17 kilometer van het visserdorp Muisne, dat zeer populair is onder toeristen en op 173 kilometer van hoofdstad Quito. In de hoofdstad schudden gebouwen heen en weer en raakten mensen in paniek.


Hoe groot de schade is in het gebied ten zuiden van Muisine, dat het zwaarst is getroffen, is nog niet bekend. De burgemeester van Pedernales, een stadje met 40 duizend inwoners vlakbij het epicentrum, deed een klemmend beroep op de regering om snel reddingswerkers te sturen.

'We kunnen vrijwel niets doen', aldus burgemeester Gabriel Alcivar. 'Het gaat hier niet om een huis dat is ingestort, maar om een hele stad. Wat hier is gebeurd in Pedernales, is catastrofaal. Hele dorpen zijn ook vernietigd.'

Het epicentrum lag net iets buiten de kust op een diepte van 19 kilometer. De aardbeving werd gevolgd door 55 naschokken. Uit voorzorg werd de raffinaderij Esmeraldas stilgelegd, evenals oliepijpleidingen en dammen. De olieproduktie is echter niet getroffen. Ecuador is het kleinste land binnen de OPEC.
Op sociale media verschijnen beelden van verschillende gebouwen die in Ecuador zijn ingestort, waaronder een brug in Ecuadors grootste stad Quayaquil en een luchtverkeerstoren op het vliegveld Manta. Door de beving kwam een deel van de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, Quito, zonder stroom te zitten. President Rafael Correa riep de 16 miljoen inwoners op om kalm te blijven.


Het seismologisch instituut USGS gaf een tsunamiwaarschuwing af voor de kuststreken van Ecuador en Colombia. De dreiging is grotendeels voorbij.

President Rafael Correa, die in Rome is voor een conferentie van het Vaticaan, riep de 16 miljoen inwoners op sterk te blijven (zie hieronder). Hij zei dat de noodtoestand was afgekondigd in zes provincies. Correa hoopte dat hij vanmiddag weer terug in Quito kon zijn. 'De materiële schade is het minst belangrijke, waar het nu om gaat is het redden van levens', aldus Correa.De aardbeving is de zwaarste in Ecuador sinds 1979. Toen vielen er 600 doden en zo'n 20 duizend gewonden. De beving was zaterdag ook in het grensgebied met Colombia te voelen, zoals in de steden Cali en Popayan. De bevingen eerder deze week in Japan, waarbij meer dan veertig mensen om het leven kwamen, hadden een sterkte van 7.3 en 6.6.(Red. De Surinaamse Krant/Volkskrant/Elsevier/Telegraaf/Twitter/USA Today)

SWM vervangt in Washingstraat, Paramaribo, asbestbuis

Werkzaamheden worden gedurende twee tot drie weken 's avonds uitgevoerd

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal vanaf morgen twee tot drie weken aan het werk zijn zijn in de Washingtonstraat. Daar wordt een asbestbuis vervangen door een nieuwe hoofdbuis. Begonnen wordt vanaf de Napelstraat, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 17 april 2016.

SWM-directeur Marlon Oosterling zegt, dat ervoor gekozen is om in de avonduren te werken. Dat is in feite niet gebruikelijk voor SWM. 'Wij weten dat het om een drukke verkeersader gaat. Daarom hebben wij besloten om 's avonds te werken, zodat het verkeer niet wordt gestagneerd gedurende de dag.'

Bij de werkzaamheden 's avonds, kan het verkeer toch gebruik maken van de Ringweg. Er zal gewerkt worden van acht uur 's avonds tot vijf uur in de ochtend.

'Wij hopen binnen drie weken klaar te zijn met het werk. Het gaat om een grote operatie, maar het is noodzakelijk', aldus Oosterling.

Panel 'Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, spreekt met schrijfster Rihana Jamaludin

Panelleden over Johan Derksen, Donald Trump en Erdogan en Böhmermann


 Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 17 april 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Nasleep referendum Oekraïne. 
Het referendum over het Associatieverdrag EU-Oekraïne is nog net geldig met ruim 32% opkomst. En nu moet de vraag beantwoord worden wat de Nederlandse regering moet doen. Eigenlijk heeft deze regering het nog moeilijker gemaakt voor zichzelf door het volk vooraf niet te vertellen dat het 'handelsverdragsdeel van ongeveer 80% niet meer kan worden gewijzigd. Alleen het politiek-militair deel van rond de 20% kan, als er unanimiteit over is, worden gewijzigd. Joop den Uyl zou hebben gezegd, dat is nu dan 'morrelen in de marge'. De kans was groot dat die 30% opkomst met deze info vooraf niet eens zou zijn gehaald wegens te weinig belangstelling.

* Uitspraak Johan Derksen over minder Marokkaanse voetballertjes per voetbalclub en de verdeelde reacties vanuit het kabinet Rutte en in de samenleving. 
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt, dat Derksen een punt heeft en premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher reageren streng afwijzend en wijzen zelfs op het discriminatoire karakter van zo'n stellingname van Derksen. Wie heeft het gelijk aan zijn of haar zijde?

* De Turkese premier Erdogan eist van de Duitse bondskanselier Merkel, dat de satirisch-beledigende cabaretier Jan Böhmermann wordt vervolgd wegens belediging van een bevriend staatshoofd. 


Een uit 1871 daterend artikel in de Duitse wetgeving aanhalend. Na rijp beraad in haar kabinet staakten de stemmen. Dan geeft de stem van de bondskanselier de doorslag. De betreffende cabaretier gaat worden vervolgd op aangifte van de Duitse regering. Duitsland en ook Nederland zitten in hun maag met deze wettelijke bepaling. Schrappen of niet?
Gaat deze affaire invloed hebben op de gesloten deals EU-Turkije over de opvang en doorgeleiding van de stromen vluchtelingen?

* Er schijnt in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied een Anti-Corruptie Spook zeer actief te zijn. De president van Guatemala zit in de cel, de Brazilianen willen afzetting van president Rousseff wegens grootschalige corruptie en de Venezolanen zijn president Nicolás Maduro meer dan zat en sturen aan op afzetting van deze zogenoemde Revo-President die Venezuela nu regelrecht naar de afgrond leidt.

* De kansen voor Donald Trump om presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, worden steeds kleiner.
Nu heeft de VN geschreven dat Trump's visie op de samenleving een ronduit discriminerende is. En dat zo kort voor de Republikeinse Conventie waar de presidentskandidaat moet worden gekozen. Het ziet ernaar uit, dat een onafhankelijke kandidaat grotere kansen heeft dan Trump, die blijft doorgaan met het links en rechts bruuskeren van zo'n beetje alle groeperingen die zeer belangrijk zijn om gekozen te worden.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

 * Een telefonisch interview met de Surinaamse schrijfster Rihana Jamaludin van de bestseller roman 'De Zwarte Lord'. 
Haar laatste roman 'Luchtdanser' is vooral bedoeld voor jongeren in onze multiculti-samenleving. Rihana (zie foto - Bron: Jamaludin/Facebook/Karla Hoffman) wil dat deze jongeren zich ook gaan herkennen in de literatuur van deze tijd en heeft daarom deze roman geschreven om hen te inspireren tot lezen.
Met Rihana Jamaludin zal het panel wat dieper ingaan op haar achterliggende bedoelingen met 'Luchtdanser', dat al mooie recensies heeft gekregen.


* Het IMF en andere regionale en internationale dinanciers zijn bereid Suriname leningen te verstrekken tot bijna 1 miljard Amerikaanse dollar. 
Maar, over de voorwaarden waaronder heeft president Bouterse nog niet veel losgelaten. In ieder geval staat vast, in IMF-voorwaarden, dat de subsidiëring van nutsvoorzieingen (elektra en water) zal moeten worden afgebouwd, de overheidsuitgaven drastisch moeten worden verlaagd en dat de overheidsbedrijven moeten worden geprivatiseerd. De bevolking staat nog erg veel slecht nieuws te wachten.
En het kleine protest 'Wij Zijn Moe' lijkt aan te zwellen, mede gezien de ontwikkelingen in Brazilië en Venezuela.
Het panel tracht een financieel-monetair deskundige aan de lijn te krijgen voor een gesprek over de IMF-lening en hoe nu verder.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo en Iwan Bottse en de presentatie wordt verzorgd door Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 17 april 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Jogi (VHP): 'President geeft toe dat geld van Telesur wordt gebruikt voor financiering uitgaven regering'

'Dit is zorgwekkend, want hetzelfde gedrag is in de jaren negentig vertoond met Staatsolie'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi had verwacht dat president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee (DNA) vrijdag een geruststellend antwoord zou geven op vragen over Telesur. 'De president heeft echter toegegeven dat gelden van het staatsbedrijf worden gebruikt om de uitgaven van de regering te financieren. Dit is zorgwekkend, want hetzelfde gedrag is in de jaren negentig vertoond met Staatsolie. Het bedrijf wordt op deze manier uitgehold en in gevaar gebracht', aldus Jogi vandaag, zondag 17 april 2016, op Starnieuws.

Het Assembleelid had gevraagd aan de president of het waar is, dat van Telesur 20 miljoen Amerikaanse dollar geleend is voor de valutaveiling. Ook zou Telesur 115 miljoen Amerikaanse dollar lenen in China van firma Huawei. Hiervan zou 35 miljoen aan de overheid geleend worden. Ook zou er door de regering een voorschot genomen zijn bij Telesur van 15 miljoen dollar.

President Bouterse legde uit, dat staatsbedrijven deel uitmaken van de overheid. Wanneer een bedrijf in de problemen komt en bepaalde rekeningen niet kan betalen, dan komt de overheid ook in. Dit is om te voorkomen dat het bedrijf in diskrediet komt. Zo moet het bedrijf ook een bijdrage leveren wanneer de Staat krap zit. Bouterse zei niet te weten of het geld dat Telesur zou lenen aan de Staat, al in orde is. Hij bevestigde dat hier sprake van is.

Jogi stelt, dat de president niets ontkend heeft van wat hij in De Nationale Assemblee heeft gevraagd. Eerder had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ook gezegd, dat bepaalde activiteiten door staatsbedrijven afgestoten zullen worden.

De president zei dat het niet klopt, dat het hoofdkantoor van Telesur als onderpand dient voor een lening in China. Dit is ook categorisch ontkend door de Raad van Commissarissen bij Telesur.

Toeristen in Paramaribo kunnen nu met een tuktuk worden rondgereden

Suriname Sightseeing Tours biedt toerist diverse uitstapjes met de 'tuktuk' aan

(Bron foto's: Suriname Sightseeing Tours)

In Paramaribo en de districten Commewijne en Para kunnen toeristen en dagjesmensen nu per tuktuk sightseeing-tours houden. Een van de drie tuktuks, de ‘Faya Lobi’, zou de ‘langste ter wereld’ zijn. De officiële opening vond zaterdag 16 april 2016 plaats van de ‘Suriname Tuk Tuk Tours’ en werd verricht door Jerry A-Kum, de nieuwe directeur van de Stichting Toerisme Suriname. Dit bericht de Ware Tijd.

De tuktuk-tours worden aangeboden door Suriname Sightseeing Tours, een partner van Does Travel & Cadushi Tours, in de Burenstraat in Paramaribo. Het bedrijf heeft slechts een tuktuk en twee tot 'tuktuk' omgebouwde voertuigen met vier banden, terwijl een echte tuktuk drie banden heeft.

De verschillende tuktuk-tours zijn voornamelijk gericht op toeristen. Zo is er de City & Shopping-tour waarbij de gasten met een gids een rondleiding krijgen in de stad met de Hermitage Mall als eindbestemming. De duur van deze tour is rond de vier uur en de prijs bedraagt 40 euro. Het bedrijf lijkt duidelijk gericht op de buitenlandse toerist gelet op de zeer hoge prijzen, in euro's, die betaald moeten worden voor een tour.

Met de Nature & Dinner-tour Tour brengen de gasten een bezoek aan de Paramaribo Zoo en kunnen daarna dineren bij een van de samenwerkende restaurants.

Ook zijn er tutuk-tours naar Plantage Peperpot en Fort Nieuw Amsterdam in district Commewijne en naar White Beach in district Para. Voor lokale dagjesmensen zijn er mogelijkheden voor het huren van de tuktuks voor bedrijfs- of kinderfeestjes.


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)