woensdag 20 april 2016

CLO-woordvoerder Miskin weerspreekt kritiek BvL-voorzitter Valies

'BvL uit het centraal beloningssysteem halen of loonsverhoging gelden voor alle ambtenaren'


De gewezen minister van Arbeid, Michael Miskin, en huidig woordvoerder van de Centrale Landsdienarenorganistie (CLO), is niet te spreken over de uitlatingen van Wilgo Valies, voorzitter van de BvL (Bond van Leraren). Volgens Valies zou Miskin tijdens zijn zittingsperiode als minister niets hebben betekend voor vooral de ambtenarij, terwijl die momenteel een rechtmatige strijd van de Bond van Leraren tracht te boycotten middels andere inzichten, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 20 april 2016.

Volgens Miskin zijn er maar twee opties voor de BvL. Of de BvL gaat uit het centraal beloningssysteem of de loonsverhogingen zullen voor alle ambtenaren gelden.

'In deze samenleving, wanneer je 99 dingen hebt gedaan, en de 100e niet wordt gedaan, zegt men dat je niets hebt gedaan. De minister van Arbeid heeft geen verantwoordelijkheid over landsdienaren. Ik heb een stuk arbeid verricht op het ministerie, die te maken heeft met de werkers in de private sector. Ik heb tien wetten voorbereid, waarvan zeven in mijn periode bij de Raad van Minister zijn beland, waarvan een is goedgekeurd, twee bij het parlement zijn en vier bij de Staatsraad. Ik heb ervoor gezorgd, dat Suriname een Decent Work Country Program heeft, waardoor het bedrijfsleven en de vakbeweging programma’s kunnen uitvoeren. Onder mijn ministerschap is snelrecht tot stand gekomen', stelt de gewezen minister. Miskin meent, dat indien hij in de gelegenheid gesteld zou worden om minister van Binnenlandse Zaken te zijn, hij rechtstreeks zaken voor de ambtenaren zou kunnen realiseren.

Als minister heeft hij samen met de vicepresident ook onderhandeld met Valies. 'Toen wij in 2010 moesten devalueren, hebben wij aangeboden elke zes maanden, bij inflatie van 5% een 5% loonsverhoging te geven. Inflaties boven 5% zouden onderhandelingen vergen. Valies heeft dat afgewezen. Wij hebben aangeboden aan de BvL om de toelagen in de salarissen te incorporeren. Dat is afgewezen. In 2012 zocht hij naar een 20% loonsverhoging. Alle ambtenaren hebben toen 10% loonsverhoging gekregen. Valies wilde de resterende 10% ook hebben. De vicepresident heeft hem toen aangeboden om met een lijst te komen van alle leerkrachten, die verder willen studeren. De vicepresident was bereid alle studies te betalen. Valies heeft dat ook afgewezen. Hij wilde het geld hebben. Alles werd afgewezen en Valies ging vervolgens naar het Kabinet van de President', aldus Miskin.

Het probleem dat Miskin heeft met de houding van Valies, is dat Valies het centraal beloningssysteem negeert. 'Elke keer zit die man de loonverhoudingen te verstoren. Wanneer de directeur van IOL Srd 1.500 loonverhoging krijgt, zal de departementsdirecteur geen loonsverhoging eisen? Zullen vervolgens de ministers en Assembleeleden geen verhoging vragen?', vraagt Miskin.
In een centraal beloningssysteem, kan volgens Miskin een bepaalde groep niet worden voorgetrokken. Het enige wat momenteel mogelijk is, is dat er een algemeen percentage loonsverhoging wordt gegeven. Als men nu alleen voor zichzelf verhogingen zoekt, zal men het heel systeem verstoren.

'Wanneer men zich zo wil gedragen, dan moet men uit het systeem gehaald worden en onder bijvoorbeeld een stichting geplaatst worden. Dan pas hoeft men geen rekening te houden met anderen. Die mogelijkheden bestaan er. Kijk maar naar de MAS (Maritieme Autoriteit Suriname), RGD (Regionale Gezondheidsdienst), COVAB (Centrale Opleiding voor Verpleegkundige en Aanverwante Beroepen), et cetera', aldus Miskin.

CCTV America besteedt aandacht aan IMF-lening van Surinaamse regeringCCTV America is de Amerikaanse afdeling van CCTV News, het Engelstalige nieuwskanaal van de Chinese staatszender China Central Television. Het is gevestigd in Washington DC en heeft redacties op diverse locaties in de VS en Zuid-Amerika. 

Directeur Algemene Zaken BiZa vindt dat zijn leeftijd (75) 'nimmer een barrière' is geweest

Directeur Van Geenen reageert op kritieken van personeel afdeling

(Bron foto: gov.sr)
'Personeel voert het werk ook niet naar behoren uit'


Directeur Louis van Geenen van het directoraat Algemene Zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) is al vijftien jaar leidinggevende bij het directoraat en is inmiddels 75 jaar. Hij stelt vandaag, 20 april 2016, in het Dagblad Suriname, dat zijn werk erg enerverend is, maar dat zijn leeftijd hem nimmer heeft tegengehouden zijn werkzaamheden uit te voeren. Directeur Van Geenen begrijpt niet waarom dit als argument gebruikt wordt door zijn personeel in kritieken op zijn functioneren. 

Het personeel van het directoraat Algemene Zaken deed vorige week zijn beklag over de slechte communicatie, het personeelstekort en het uitblijven van bevorderingen.

De directeur zegt niet blij te zijn met berichten als zou het directoraat een slow-down-actie voeren. Ook het feit dat men als pressiemiddel aangeeft, dat ministers niet betaald zullen worden, vindt hij niet kunnen. 'Men kan zulke pressiemiddelen niet gebruiken.'

De directeur vindt dat het personeel, doordat zij te maken krijgt met de financiële administratie van het Kabinet van de President en ziet wat de salarissen van het kabinet zijn, daardoor ontevreden zijn. 'Ik kan dat soort dingen echter niet bepalen. Men kijkt teveel naar het Kabinet van de President en de vicepresident.' 

Wat de medewerkers niet aangeven, volgens Van Geenen, is dat zij hun werk ook niet naar behoren uitvoeren. 'Er is een afdeling Agenda, maar als je op zoek bent naar een stuk kun je die niet vinden. Soms wordt de afdeling gesloten en is geen van de mensen aan het werk. Dat kan niet. Je hebt een bepaalde verantwoordelijkheid en je moet je verantwoordelijkheid kennen. Maar, je zegt niet dat doordat je iets niet kan krijgen, je niet werkt. Dus men zet een soort druk. Men heeft namelijk tegen de minister gezegd, dat als zij niet krijgen wat zij willen, zij gaan staken. Ik zei tegen de minister, dat zij maar moeten staken.' 

Klachten als zou het directoraat te maken hebben met een personeelstekort vindt de directeur een  kwestie van inzicht, want niet een groot aantal mensen doet het werk goed, maar de mensen die zich goed inzetten. Het directoraat heeft een personeelsbestand van 25 mensen en moet de administratie voeren over een ambtenarenbestand van ongeveer 1.370 mensen. De directeur vindt dat het ligt aan hoe je zaken bekijkt. 'Er zijn een afdeling Agenda en een afdeling Financiële Zaken en elke afdeling heeft zijn werkzaamheden om uit te voeren. Je moet je werkzaamheden gewoon doen.'

Het personeel beweert ook, dat Van Geenen niet communiceert. Er wordt nimmer vergaderd om over zaken te praten. De directeur stelt in dit kader, dat het antwoord niet ligt in het aantal belegde vergaderingen. 'Ik ga ervan uit dat de mensen weten wat hun taken zijn.' Er is dus geen communicatie van zodanige aard geweest met het personeel omtrent de aangehaalde zaken.

Indien de directeur zijn functie moet neerleggen is het volgens hem geen kwestie van daartoe bereid zijn, dan moet dat gewoon gebeuren. Zolang hij de ruimte daarvoor krijgt, is hij meer dan bereid de volgende persoon in te werken.

De werknemers zouden vandaag horen hoe zaken verder afgehandeld zullen worden. Eerder hebben zij aangegeven, dat indien zij geen bevredigend antwoord van de minister zullen krijgen, zij de actie zullen voortzetten en hun grieven zullen richten aan de vicepresident.

Directeur Algemeen Bureau voor de Statistiek weet niets van een eventueel ontslag

Sno: 'Misschien zijn er belangstellenden voor de positie'


De directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), Iwan Sno, zegt vandaag, woensdag 20 april 2016, in het Dagblad Suriname, niet te hebben vernomen dat hij eventueel vervangen zou worden of van zijn positie weggehaald zou worden. 

De directeur reageert op berichten, dat hij op de schopstoel zou zitten. Sno heeft dat niet vernomen en heeft verder geen idee waar dit bericht afkomstig van zou zijn. 'Misschien zijn er belangstellenden voor de positie. Op het bureau hapert er in ieder geval niets', aldus Sno.

De ABS-directeur zegt zich ervan bewust te zijn, dat niet een ieder even blij zal zijn met de cijfers die worden geproduceerd door het ABS, er kan altijd wat spelen, maar bij hem is in ieder geval niets bekend.

Het ABS valt onder het ministerie van Financiën. Zou de directeur inderdaad van zijn functie gehaald worden, dan zou dat via een schrijven gebeuren of hij zou uitgenodigd moeten worden voor een gesprek. 'Maar. zo eenvoudig gaat het ook niet. Op dit moment is er geen bestuur, maar in zo'n geval zou het bestuur gehoord moeten worden en daarna zou er eventueel een besluit genomen kunnen worden.'

Directeur van Asphalt Lake Recovery verbaasd over actie Openbaar Ministerie Curaçao en Nederland

‘Wat in Nederland als afvalproduct geldt, is hier toegestaan’

(Bron foto: Panoramio)

'Wij doen niets tegen de regels in. Vandaar dat wij ook verbaasd zijn over deze acties', zegt de directeur van Asphalt Lake Recovery (ALR) Jason Debrot vanmiddag, woensdag 20 april 2016, in de Amigoe, een dag na de huiszoekingen bij hem en de voormalig directeur en bij het bedrijf zelf. 

'De verbranding van stookolie/brandstof, die hier in de regio en op het eiland conform de wetgeving is toegestaan, valt in Nederland door scherpe wetgeving en strenge milieueisen onder een afval-etiket.'

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Karel Aster, die sinds vijf jaar geen directeur meer is van ALR, zegt als oud-directeur geen inzage te hebben in de operationele bedrijfsvoering en dat hij slechts nog een kleine aandeelhouder is. Wel geeft hij aan, dat er in het verleden weleens eerder vragen over dit onderwerp gesteld zijn door Nederland en België die in samenspraak met de Milieudienst en een lokaal milieuonderzoeksbureau geheel door ALR zijn beantwoord.

Het gehele artikel kan hier worden gelezen.

Curaçao's Statenlid Moses: 'Bij meerwerk bouwproject is er sprake van corruptie'

Extra kosten bij bouw Hospital Nobo Otrobanda zijn bedenkelijk


'Als er geen transparantie is ten aanzien van meerwerk tijdens een bouwproject, is er sprake van corruptie.' Die uitspraak deed onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses gisteren tijdens de openbare vergadering van de Staten, waarin onder meer de voortgang van de bouw van Hospital Nobo Otrobanda werd besproken, zo bericht vandaag, 20 april 2016, de Amigoe.

'We hebben te maken met een budget dat uitging van 435 miljoen gulden. Inmiddels is dit ruimschoots overschreden door additionele kosten aan meerwerk.'

Volgens het Statenlid gaat men in het algemeen echter uit van 10 procent meerwerk. De extra kosten die er tot nu toe al zijn gemaakt, zijn daarom bedenkelijk.

Ze voegt hieraan toe dat er juist de beslissing is gemaakt om niet op het Amstelterrein te bouwen, omdat de claim met betrekking tot dat gebied daardoor kwam te vervallen. 'Ik vraag me nu af of dit wel de moeite waard is geweest.' 

Om het volledig artikel te lezen klikt u hier.

Herhaling van zetten in debat Staten Curaçao over jaarrekening 2013

Oppositie en coalitie weer lijnrecht tegenover elkaar

Houdt goedkeuring jaarrekening in, dat ook gevoerd beleid dat jaar wordt goedgekeurd?


De Centrale Commissie-vergadering van de Staten, waarin werd stilgestaan bij de jaarrekening 2013 van het land Curaçao, draaide vanochtend, woensdag 20 april 2016, weer voornamelijk over de vraag of akkoord gaan met de jaarrekening ook inhoudt dat het gevoerde beleid in het betrokken jaar ook wordt goedgekeurd. Oppositie- en coalitiefracties stonden hierbij wederom recht tegenover elkaar, aldus de Amigoe.

Oppositielid Amerigo Thodé (MFK) greep de behandeling van de jaarrekening aan om fel uit te halen naar de huidige regering en vooral naar Financiën-minister Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), die sinds eind 2012 met deze portefeuille is belast.

Het is voor de MFK en Thodé al jaren een doorn in het oog dat zijn partij verantwoordelijk wordt gehouden voor de slechte begroting- en jaarrekeningcijfers over de jaren 2010 tot en met 2012. Hij is de beschuldigingen van wanbeleid beu en stelde dat nergens in de jaarrekeningen over deze jaren vermeld staat dat de tekorten te wijten zijn aan wanbeleid.

Klik hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

NPS houdt 23 april structurenvergadering

'Gezien de ellende in Suriname heeft vergadering bijzonder karakter'


De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft voor zaterdag een structurenvergadering bijeengeroepen. Voorzitter Gregory Rusland zegt vandaag, woensdag 20 april 2016, in het Dagblad Suriname, dat de politieke, financiële en economische consternatie de partij noopt om een breed gedragen aanpak van de problematiek uit te voeren.

Voorzitter Rusland wijst erop, dat de vergadering als regulier moet worden beschouwd, maar het heeft gezien de ellende die Suriname op het moment doorstaat, een bijzonder karakter.

MinOWC heeft forse betalingsachterstanden bij bewakings- en schoonmaakbedrijven

Betalingsachterstand zou in de miljoenen Srd's lopen


De overheid heeft momenteel een betalingsachterstand bij de bewakingsbedrijven. Volgens Jerry Doelwijt, woordvoerder van de Verenigde Bewakingsbedrijven, betreft het ongeveer negen  bewakingsbedrijven en vijf schoonmaakbedrijven. Het gaat om een achterstand van elf maanden bij de bewakingsbedrijven en bij de schoonmaakbedrijven om negen maanden. De verenigde bedrijven zijn niet zozeer een vereniging, maar men is gewoon gebundeld, omdat men dezelfde problemen heeft geconstateerd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 20 april 2016.

'We hebben geen reçu’s gehad. Er is slechts over een maand een reçu gestuurd. Ik weet niet precies hoeveel de achterstand bedraagt bij de andere bedrijven, maar we lopen in ieder geval tegen de miljoenen aan', stelt Doelwijt.

'Momenteel is men in beraad. We kunnen niet echt veel doen, maar we proberen op de een of andere manier een actiemodel te bedenken.'

Het gaat in deze namelijk om bedrijven die allemaal werken voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Staken wordt echt als laatste middel bekeken. Vooralsnog probeert men informatie in te winnen bij de verschillende instanties, waaronder bij Onderwijs, afdeling Begrotingszaken en afdeling Financieel Beheer.

'Er is aan ons beloofd dat we een aantal reçu’s zouden krijgen en dat er gewerkt zou worden om de achterstand enigszins een beetje in te lopen. Dat werd aan ons voorgehouden door minister Robert Peneux op 16 maart. Maar, we zijn nu een aantal weken verder en zien dat de bewakingsbedrijven voor een maand hebben ontvangen en hetzelfde geldt voor de schoonmaakbedrijven, die dus ook maar voor een maand geld hebben gehad', aldus Doelwijt.

Jogi (VHP): 'Die tjapraha Ingiboi zal alles vernietigen'

'Sinds 1980 is bij elke paarse regering systematisch roofbouw op staatsbezit gepleegd'


'Deze mannen zijn niet gemaakt om op te bouwen, omdat de geschiedenis zich steeds herhaalt wanneer Desi Bouterse aan het bewind is. Bouterse geeft steeds invulling aan zijn cultuur door aan roofbouw te doen op de staatskas. Die tjapraha (vernietiger) ‘Ingiboi’ zal alles vernietigen', zegt het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi woensdag 20 april 2016 in het Dagblad Suriname. Volgens Jogi is sinds 1980 bij elke paarse regering systematisch roofbouw op alle bezittingen van de staat gepleegd.

'Toen ik de president afgelopen vrijdag vroeg hoe hij het land nu op spoor zal brengen met de 900 miljoen Amerikaanse dollar van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), terwijl hij in de afgelopen vijf jaar daartoe met 3.8 miljard dollar niet in staat was, heeft het staatshoofd wederom geen zinnig antwoord gegeven. Ook op de vraag pe a moni de. had hij geen antwoord. Bouterse heeft nooit ontwikkeling gebracht, de NDP heeft nooit ontwikkeling gebracht.'

Volgens de parlementariër is het meer dan duidelijk, dat de samenleving de economische malaise in het land in haar zak voelt. 'Deng firi eng in deng saka, president.' Dit is waarom hij ervan overtuigd is dat de samenleving de beste stappen zal ondernemen. De politicus zegt het goed te vinden dat Bouterse nu zelf wordt geconfronteerd met de ‘rotzooi’ die hij tijdens deze twee regeerperioden gecreëerd heeft. 'Vooralsnog heeft Bouterse de ruimte om zijn rotzooi op te ruimen', aldus Jogi.

Jogi zegt, dat hij verwacht had dat het staatshoofd zijn gemaakte ‘rotzooi’ zelf zou opruimen, nadat hij in 2015 voor de tweede keer mandaat kreeg om te gaan regeren. Het verbaast hem niet, dat dit het staatshoofd niet is gelukt, omdat het altijd een Frontregering is geweest, die het opruimwerk heeft gedaan.

'In 1987 heeft het Front de rotzooi van de NDP opgeruimd. Na de telefooncoup van 1990 hebben wij weer gewonnen en het aanpassingsprogramma, dat toen moest komen, was het resultaat van het verwoestende beleid dat de NDP gevoerd had. Toen moest weer het Front tussen 1991 en 1996 rotzooi van de paarse groep gaan opruimen en het land sociaaleconomisch en maatschappelijk weer op spoor brengen. In 1996 tot 2000 kreeg je een overloop van mensen en is er weer een bijzondere ravage aangericht aan het land. Een ravage die tien jaren gekost heeft om op te ruimen. Het volk heeft in 2010 een keus gemaakt en op basis van die keus is Bouterse aan de macht gekomen. Het volk heeft nooit mandaat gegeven aan de NDP om alleen te regeren. Dat is nooit gebeurd, ook niet in 2015. Bouterse is een tjapraha die elke NDP-regering heeft getjaprawe, vernietigd, roofbouw gepleegd. Het is een deel van de cultuur die de president herbergt.'

Verdachte van seksueel misbruik tracht zelfmoord te plegen door uit rijdende politieauto te springen

Man verdacht van seksueel misbruik van zijn 13-jarige stiefdochter


Een verdachte van seksueel misbruik heeft gisteravond geprobeerd zelfmoord te plegen door uit een rijdende politieauto te springen. De man werd vanuit het politiebureau Munder naar het bureau Latour vervoerd en was met zijn handen op de rug geboeid. Ter hoogte van Fernandes Bottling aan de Indira Gandhiweg maakte hij het achterportier open en sprong uit de auto. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 april 2016.

De politie zegt dat de man, die wordt verdacht van seksueel misbruik van zijn 13-jarige stiefdochter, met zijn misdaad was geconfronteerd.

De zaak kwam aan het licht toen het meisje van school was weggelopen en haar spullen met een geschreven boodschap achterliet, waarin zij liet weten dat zij niet meer naar huis wilde gaan. Haar moeder werd door de school gebeld en hiervan op de hoogte gebracht. Daarop deed zij aangifte van vermissing bij de politie van het ressort Munder.

Later op de dag kreeg de politie een melding dat een man zelfmoord probeerde te plegen. Toen de politie het in de melding opgegeven adres bezocht voor onderzoek, bleek dat het om het adres ging van de moeder die eerder op de dag aangifte had gedaan van vermissing van haar dochter. De vrouw vertelde aan de politie dat zij de stiefvader had geconfronteerd met het misbruik van het meisje en dat hij daarop reageerde met een poging tot zelfmoord. Hij werd in afwachting van de politie rustig gehouden.

Het meisje, dat inmiddels naar Albina was gevlucht, had een tante over het misbruik verteld. Bij terugkomst in Paramaribo, kort daarna, heeft zij haar verhaal bij de politie gedaan. De stiefvader, die was overgebracht naar het politiebureau, werd in verzekering gesteld. Hij moest worden ondergebracht naar het bureau Latour, maar onderweg uit de wagen te springen.

De man werd in een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd voor verdere medische hulp en werd daarna in verzekering gesteld. De zaak is overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname.

Ananasboeren in Redi Doti richten coöperatie op

Fruitbedrijf Suriname Candied Fruits sluit samenwerkings- overeenkomst met ananasboeren af

Met uitbreiding ananasvelden hoopt Redi Doti op export ananas


De ananasteelt in het inheemse dorp Redi Doti wacht een mooie toekomst, er zijn namelijk goede perspectieven op export. De ananasboeren hebben begrepen, dat samenwerken belangrijk is voor een zo groot mogelijk resultaat en richten volgende week een coöperatie op. Dan wordt er ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het fruitbedrijf Suriname Candied Fruits in het district Saramacca, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 april 2016.

Suriname Candied Fruits gaat het komende seizoen 25.000 kilo ananas afnemen bij de boeren. 'Volgend jaar gaan wij voor verdubbeling', zegt de kapitein van het dorp Lesley Artist. Het oogstseizoen duurt van mei tot en met juli.

Met de uitbreiding van de ananasvelden wil Redi Doti ananas exporteren. 'De Carolinabrug heeft ons daartoe een boost gegeven. Het heeft ons letterlijk direct in verbinding gebracht met de ontwikkeling', zegt Artist.

Hij zegt verder, dat elk van de twaalf boeren op ongeveer drie tot vijf hectare grond ananas plant. Per hectare worden vijftien- tot twintigduizend planten geteeld. De boeren willen af van het telen op de primitieve manier. 'Nu ontbossen wij een stuk grond en dan telen wij. Na twee oogsten moeten wij dan een ander stuk grond open kappen om te planten. Wij willen permanente landbouwgebieden, we willen meer structuur brengen bij het telen.'

Artist stelt, dat de boeren zich ook gaan richten op andere gewassen. Hij doelt daarmee op tussengewassen die om de zes weken tot drie maanden geoogst kunnen worden. 'Het duurt ongeveer anderhalf jaar voordat de ananas rijp is.'

Bezorgdheid bij VSB: 'Tariefaanpassing stroom kan niet eenzijdig door overheid worden vastgesteld'

'Tariefaanpassing alleen bespreekbaar in overleg met sociale partners'

'Verhoging tarieven leidt mogelijk tot sluiting bedrijven'


De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vindt dat de tariefaanpassing van elektriciteit slechts bespreekbaar is in gemeen overleg met de sociale partners. De aanpassing moet onderdeel zijn van een samenhangend pakket en niet eenzijdig vastgesteld door de overheid. De VSB zegt in een vandaag, woensdag 20 april 2016, uitgebracht persbericht, met ernstige bezorgdheid kennis genomen van de voorgestelde verhoging van de elektriciteitstarieven.

De VSB is zich bewust van het feit, dat er een aanpassingsprogramma moet worden doorgevoerd om de economie te laten herstellen, maar is zich er ook terdege van bewust, dat veel van haar leden op dit moment geen verhoging van elektriciteit kunnen absorberen naast de overige gestegen kosten.

De VSB moedigt haar lidbedrijven aan om efficiënter gebruik te maken van energie. Het bedrijfsleven wenst daarentegen niet voor verspillingen bij de de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) als nutsbedrijf op te draaien. Ook bij de EBS zal men het mes er dus goed moeten inzetten.

Een verhoging op dit moment zal dan ook mogelijkerwijs betekenen, dat bedrijven tot sluiting zullen overgaan, hetgeen de werkloosheidsproblematiek in Suriname zal aanscherpen. In andere gevallen zullen de kosten doorberekend worden in de prijs, wat ertoe kan leiden, dat Surinaamse producten en diensten niet meer zullen concurreren met buitenlandse goederen en diensten.

De visie van de VSB over de totstandkoming van een herstructureringsprogramma, blijft ongewijzigd, waarbij het advies van de Sociaal Economische Raad en een akkoord van de sociale partners dringende vereisten zijn

Ecuador getroffen door tweede aardbeving voor de kust

(Bron foto: AP/Rodrigo Abd)
Dodental gestegen naar 525


Voor de kust van het Zuid-Amerikaanse Ecuador heeft vandaag, woensdag 20 april 2016, opnieuw een aardbeving plaatsgevonden. Zaterdag veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 7,8 in Ecuador meer dan vijfhonderd doden. De beving van vandaag had een kracht van 6,2, meldt het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan, zo bericht onder andere het AD.


De aardbeving vond zo'n 70 kilometer bij de stad Esmeraldas vandaan plaats en niet ver van de plek die zaterdag werd getroffen. In de hoofdstad Quito werd de aardbeving niet gevoeld. Er zijn geen meldingen van grote schade.

Een getuige verklaart tegen persbureau Reuters, dat hij twee sterke trillingen voelde, die ongeveer dertig seconden duurden. De bevingen vonden rond half vier vanochtend plaats (plaatselijke tijd) waardoor mensen gewekt werden en de straat op gingen.

525 doden
Het dodental na de zware aardbeving van zaterdag aan de kust van Ecuador steeg de afgelopen dagen tot 525. Dat hebben de autoriteiten vandaag verklaard.


Niet alleen Ecuadoranen kwamen door de natuurramp om het leven. Ook elf buitenlanders overleefden de aardbeving niet. De slachtoffers zijn onder meer afkomstig uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Colombia en Cuba.
Volgens de eerste rapporten heeft de aardbeving van zaterdag 805 gebouwen verwoest en ook 608 gebouwen beschadigd. 
 
Reddingswerkers zetten hun zoekoperaties ondertussen voort, in de hoop nog vermisten levend vanonder het puin te halen. Minstens 4.605 mensen raakten gewond. Gisteren werden nog minstens 200 mensen vermist.

Studentenbesturen uiten bij Assemblee ongenoegen over optreden Jeugdparlement inzake BvL-actie

'NJP heeft standpunt ingenomen tegen de BvL zonder schoolbesturen daarin te kennen'

'Jeugdparlement is niet de officiële vertegenwoordiging van de studentenbesturen'


Studentenbesturen van vijftien middelbare scholen hebben vanmorgen, woensdag 20 april 2016, in een protestactie bij het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) hun ongenoegen geuit over de manier waarop het Nationaal Jeugdparlement (NJP) zich heeft ingelaten met de actie van de Bond van Leraren (BvL), zo schrijft de Ware Tijd Online.

Volgens de studenten heeft het NJP zonder de schoolbesturen te kennen een standpunt ingenomen tegen de BvL. De studenten hebben tegen DNA-ondervoorzitter Melvin Bouva (NDP), die hen opving bij het parlementsgebouw, gezegd dat zij geen politieke- of belangenstrijd wensen te voeren. 'Wij hebben slechts een belang en dat is dat wij recht hebben op onderwijs en van de regering en de BvL nu willen weten wat er verder gaat gebeuren.'

De studenten ontkennen, dat zij afgelopen maandag gesprekken hebben gevoerd met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Volgens hen heeft niemand hen officieel gesproken. De BvL heeft wel toegezegd dat zij de studenten wil ontvangen.

De studenten hebben Bouva erop gewezen, dat zij het NJP niet als hun officiële vertegenwoordiging zien. Overigens zou het NJP hebben beweerd, dat de samenwerking van schoolbesturen geen bestaansrecht heeft, naar aanleiding van een brief die schooldirecteuren het NJP zouden hebben toegestuurd. De studenten eisen dat zij deze brief van het NJP onder ogen te krijgen.

Bouva heeft beloofd als volksvertegenwoordiger vandaag nog ervoor te zorgen, dat de studenten morgen met minister Peneux een gesprek kunnen hebben. Bij dat gesprek zal ook de vaste commissie Onderwijs van het parlement en een delegatie van het NJP aanwezig zijn. De bedoeling is dat ook een delegatie van BvL aanschuift.

Curaçao in top 10 meest populaire intercontinentale bestemming voor zakenreizen vanuit Benelux

Curaçao in trek als bestemming


Curaçao staat in de top tien meest populaire intercontinentale bestemming voor zakenreizen vanuit de Benelux. Istanboel was in 2015 de populairste intercontinentale bestemming. Singapore, New York, Dubai en Caïro nemen de tweede tot en met de vijfde plaats in, zo maakte zakenreisorganisatie BCD Travel in Atlanta, Georgia (VS), gisteren bekend bij haar jaarlijkse publicatie van de top tien van bestemmingen, aldus Paradise FM vandaag, 20 april 2016.

De laatste vijf plekken op de lijst worden ingenomen door Moskou, Sjanghai, Manilla, Curaçao en Washington. 

Eerder werd al duidelijk, dat Curaçao en de andere Antilliaanse eilanden populair zijn als alternatieve vakantiebestemming voor de Nederlandse toeristen. Turkije en Griekenland zijn bij de normale vakantieganger veel minder in trek door de terreurdreiging en de vluchtelingencrisis. Bij luchtvaartmaatschappij TUI is Curaçao de vijfde populairste bestemming op dit moment.

500 Kilo cocaïne in kermisattractie uit Curaçao aangetroffen in Rotterdamse haven

Drugs zaten verstopt in holle armen van zogenoemde 'slingshot'

(Bron foto: OM Rotterdam)

Het zogenoemde Hit and Run Cargoteam (HARC) in Rotterdam heeft 500 kilo cocaïne gevonden in een kermisattractie. De drugs zaten verstopt in de holle armen van een zogenoemde slingshot: een soort katapult waarmee een bal de lucht in geschoten wordt, zo bericht het Openbaar Ministerie in Rotterdam vandaag, woensdag 20 april 2016.

De attractie was begin deze maand met een boot uit Curaçao aangekomen in de haven van Rotterdam en bestemd voor een vijftigjarige man uit Den Haag. Hij is aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid.

De cocaïne, met een straatwaarde van 15 miljoen euro, is inmiddels vernietigd.

In mei beginnen Petronas en DEA Deutsche Erdoel boringen in offshore Blok 52

Staatsolie hoopvol bij boring in offshore Blok 52Petronas, de nationale oliemaatschappij van Maleisië, en het Duitse oliebedrijf DEA Deutsche Erdoel AG (Deutsche Erdöl-Aktiengesellschaft) starten in mei met het boren van de exploratieput Roselle-I in offshore Blok 52, zo is vandaag, 20 april 2016, te lezen in het Dagblad Suriname.

Blok 52  is 4.749 vierkante kilometer groot en ligt 130 kilometer ten noorden van de kust van Paramaribo.

Er zal geboord worden tot een putdiepte van ruim 5 kilometer. Voor het boren van Roselle-I is drie maanden uitgetrokken.

Na de boring zal Petronas aan de hand van de resultaten besluiten of zij fase 2 van het programma zal uitvoeren waarbij er een tweede exploratieput zal worden geboord.

Cambiohouder: 'Koersen zijn niet meer reëel en wij weigeren hoger dan bepaalde prijs in te kopen'

'Wij willen niet het bloed van bevolking aan onze handen hebben, dus hebben wij de stekker eruit getrokken'

 
'Er is geen geheim en er is geen toverstok. Wij hebben zelf het initiatief genomen en weigeren hoger dan een bepaalde prijs in te kopen.' Zo verklaart een cambiohouder vandaag, woensdag 20 april 2016, in de Ware Tijd de plotselinge koersdaling die zich sinds maandag heeft ingezet. De dollar noteerde gisteren bij de meeste cambio’s Srd 6,50 en de euro Srd 7,25, terwijl rond het weekend de koersen nog lagen rond de Srd 8 voor de dollar en Srd 9 voor de euro. 'De koersen zijn totaal niet reëel. En wij willen niet het bloed van de bevolking aan onze handen hebben, dus hebben wij de stekker eruit getrokken.'

De actie van de cambiohouders komt nadat  vorige week donderdag de valutaveiling niet is doorgegaan, net als die van dinsdag, en de officiële koers vastligt op Srd 5,79 voor de Amerikaanse dollar. 'Dat ding heeft die koers alleen maar opgedreven', zegt de geldhandelaar over de valutaveilingen. Toch denkt hij dat het stijgen van de koers meer te maken heeft met de paniekerige situatie op de markt, dan met miscalculatie van de Centrale Bank van Suriname.

De handelaar, die al zo'n dertig jaar in het vak zit, beschikt over informatie dat handelaren bij de veiling van donderdag bereid waren Srd 6,50 op tafel te leggen. 'Dat zou een gemiddelde koers van ongeveer Srd 6,15 opleveren. Er is veel paniek.' Dan nog meent hij, dat een koers hoger dan Srd 6 voor de dollar op dit moment op geen enkele manier te verantwoorden is.

Econoom Guillermo Samson deelt de mening van de cambiohouder niet. 'De prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Dat heeft de bank proberen te doen, maar ze had niet voldoende geld, dus weten we niet waar het verzadigingspunt is.' Overigens is Samson geen voorstander van de veilingen. 'Ik zou zoals voormalig governor André Telting heeft gedaan, de dollars via de cambio's ter beschikking stellen.'

Zowel de cambiohouder als Samson meent, dat de cambiohouders onterecht worden verguisd als de opdrijvers van de koersen. 'Laat dat podium maar blijven en niemand hoeft ons een bedankje te sturen voor wat wij nu doen. Maar, wij hebben ook familie', reageert de ondernemer. Samson aan de andere kant vindt het een goede actie van de ondernemers, maar vraagt zich af hoe lang deze stand zal houden. Wat de econoom het meest betreurt is, dat nu slechts gesproken wordt over de IMF-lening en niet over een crisisplan of een langtermijnprogramma.

Rukwinden richten schade aan woningen aan in ressort Wageningen

Zeker negen woningen hebben schade opgelopen en een garage werd vernield
 
(Bron foto's: Facebook)

Rukwinden hebben schade aangericht in het ressort Wageningen in het district Nickerie. Zeker negen woningen zouden door de winden zijn getroffen Een bewoner zegt vandaag, woensdag 20 april 2016, op Starnieuws dat het rond kwart over drie in de ochtend heel hard begon te waaien. De mensen werden letterlijk wakker gerukt door de hevige winden.

Van de negen huizen hebben vijf dakconstructies het moeten ontgelden, terwijl twee leegstaande panden ook getroffen zijn. Bij een woning werd de elektrische aansluiting weggerukt en van een ander huis werd een garage vernietigd.

Een bewoner die waterschade heeft opgelopen, zegt dat alles heel snel ging. 'Het was een angstig moment en we wisten niet wat we moesten doen. Met de regentijd zonder een dak boven je hoofd, zal het moeilijk zijn, vooral in deze periode.'

Intussen hebben districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh, de politie en de brandweer zich georiënteerd op de plek. Nagegaan wordt hoe de getroffen mensen geholpen kunnen worden. Overigens laat het Burger Informatie Centrum Nickerie weten, dat het opvallend is dat zo'n twee jaar geleden de zelfde woonstrook in Wageningen ook werd getroffen door rukwinden.

Verslaggevers Zonder Grenzen: 'Met handjevol aanvallen op journalisten doet Suriname het redelijk goed'

Suriname stijgt naar plaats 22 in de RSF persvrijheidsindex


'Met een handjevol aanvallen op journalisten en een divers medialandschap doet Suriname het redelijk goed wat betreft het respecteren van het recht op vrije meningsuiting.' Dat stelt persvrijheidswaakhond Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF,Reporters Sans Frontières) op haar website (zie hieronder) in haar zojuist uitgekomen jaarlijkse persvrijheidsrapport en index, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 april 2016. Waar die zogenoemde 'aanvallen' op journalisten betrekking op zouden hebben, wordt door de organisatie in het midden gelaten in haar slechts een paar regels tellende tekst over Suriname.

Ondanks de minpunten steeg Suriname zeven plaatsen op de persvrijheidsladder. Suriname klom van de 29e plek in 2015 naar de 22e plaats dit jaar. Suriname staat boven landen als Australië (25), Groot-Brittannië (38) en de VS (41). Finland staat op de eerste plaats en Nederland op de tweede positie. Guyana bezet plaats 57 en Brazilië staat op 104.

Wel constateert de organisatie een gebrek aan training en middelen voor journalisten en dat 'openlijke uiting van haat tegen de regering' afgestraft kan worden met maximaal 7 jaar gevangenisstraf onder de 'draconische lasterwetten'.
'De controversiële Desi Bouterse, die in 2010 president werd na een verkiezing, slaagde erin amnestie te krijgen voor de moord in 1982 op 15 politieke tegenstanders onder wie vijf journalisten', schrijft RSF op haar website:

With few attacks on journalists and a varied media landscape, Surinam gets fairly good marks these days for its respect for freedom of information. But training and resources are lacking and “public expression of hatred” towards the government is punishable by up to seven years in prison under a draconian defamation law. The controversial Dési Bouterse, who became president again in 2010 in an election, has managed to be amnestied for the 1982 murders of 15 political opponents including five journalists.

De persvrijheidsindex komt tot stand op basis van een enquêteformulier die RSF elk jaar rond september stuurt naar journalisten, maatschappelijke organisaties en onafhankelijke wetenschappers in de verschillende landen. Dit jaar staan er 180 landen op de persvrijheidslijst.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Jeugdparlement speelt opmerkelijke (dubbel)rol in onderwijsonrust en komt laat in actie

Ondervoorzitter Acton actief betrokken bij Studentenbond

NJP vraagt BvL water bij de wijn te doen en acties na een uur 's middags uit te voeren


Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) roept eindelijk de Bond van Leraren (BvL) op om water bij de wijn te doen. Het NJP verzoekt de BvL om de acties na een uur 's middags te voeren, zodat het onderwijs gegarandeerd blijft. Op de overheid wordt ook een beroep gedaan om de gesprekken met de BvL te hervatten. De regering is zelf ook debet aan de toestand, stelt Conrad Acton, ondervoorzitter van het NJP 'dus onderhandel met de mensen en haal er het beste uit'. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 20 april 2016.

Het jeugdinstituut heeft gisteren plotseling een persconferentie belegd naar aanleiding van de ongewijzigde situatie in het onderwijs, terwijl de onrust onder BvL-leerkrachten al enige tijd speelt en breeduit in de media is uitgemeten. De leerkrachten, aangesloten bij de BvL, blijven echter gebruikmaken van hun stakingsrecht en leerlingen zijn ondanks adviezen en oproepen van het NJP niet naar school geweest.

De besturen van verschillende middelbare scholen hebben gisteren met een stil protest aandacht gevraagd voor hun situatie.

'NJP is een inspraakorgaan. We gaan al die wegen bewandelen om inspraak te krijgen. We gaan niet op hoeken gaan staan en Wij willen onderwijs roepen', beweert Acton, die overigens actief betrokken is bij activiteiten van de Studentenbond Suriname.

De staking van de leerkrachten gaat de zesde dag in. 'We hebben er begrip voor dat u opkomt voor uw rechten. Maar, doet u dat na een uur. Verstoort u het onderwijsproces niet verder', zegt NJP-voorzitter Priya Sital aan het adres van de actievoerende onderwijsgevenden. Sital zegt verder, dat het NJP ook aanwezig wil zijn bij de onderhandelingen 'desnoods als toehoorder', zodat de resultaten uit de eerste hand worden vernomen.

'We hebben hier brieven liggen voor de overheid en de BvL. We zullen de regering vragen om het NJP ook uit te nodigen tijdens de gesprekken met de BvL, omdat deze betrekking hebben op de jongeren. Aan de BvL zullen we vragen de lessen te hervatten. Ze mogen acties voeren als ze niet tevreden zijn.'

Acton stelt dat de acties de schuld van de regering zijn. Achterstallige betalingen en niet nakomen van beloftes met schoolbuschauffeurs hebben laatst nog tot een actie geleid, illustreert hij. 'We hebben geen enkele agenda, we spelen geen politiek op dit moment. De overheid moet beseffen dat er nu meer dan ooit goed onderwijs nodig is. En misschien moeten we geen harde taal praten naar de BvL toe, want het is hun recht om te staken. We vragen aan de regering om zoveel mogelijk te zorgen dat zij inwilligen wat de leerkrachten willen en dat er onderwijs komt. Dat is voor ons het punt.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

NPS-Assembleelid Etnel pleit voor een referendum over IMF-lening

NDP-fractieleider André Misiekaba loopt niet warm voor referendum


De gang naar het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is volgens NPS-parlementariër Partricia Etnel zo ingrijpend, dat er een referendum gehouden zou moeten worden. Terwijl zij via Facebook draagvlak zoekt voor haar mening (zie hieronder), is eveneens op Facebook de actiegroep ‘We zijn moe’ bezig met een petitie die de gang naar de monetaire instelling moet voorkomen (hierover berichtte De Surinaamse Krant afgelopen maandag al).

Over beide initiatieven zegt Assembleevoorzitter Jenny Simons vandaag, 20 april 2016, in de Ware Tijd dat alle burgers het recht hebben een petitie te starten en die onder andere bij de Assemblee mogen indienen.Geerlings-Simons stelt, dat een referendum in dit soort zaken niet voorgeschreven is. De regering moet wel openheid van zaken geven over de ondersteuning en de daaraan verbonden voorwaarden. De president heeft dat volgens Geerlings-Simons in grote lijnen gedaan en zal het vrijdag in de Assembleevergadering weer ter sprake brengen.

Etnel meent echter, dat het Surinaamse volk de ruimte moet krijgen om zich in een referendum uit te spreken of het land in zee moet gaan met het IMF of niet. Zij vindt het een ingrijpende beslissing voor de toekomst en daarom moet het volk door het toepassen van 'directe democratie' inspraak krijgen.

Om te weten wat de samenleving vindt van het standpunt van de politica, heeft ze dat geplaatst op haar Facebookpagina. Ook de actiegroep 'We zijn moe' lust het IMF niet en daarom is ze via haar Facebookpagina bezig met het verzamelen van handtekeningen voor een petitie. Volgens de coördinator, Curtis Hofwijks, zal de petitie aan het IMF en aan de minister van Financiën aangeboden worden. Hij zegt dat tot dit initiatief is overgegaan, omdat zijn organisatie geen vertrouwen heeft in de regering.

NDP-fractieleider André Misiekaba loopt niet warm voor een referendum. Hij zegt, dat Etnel haar persoonlijke mening uitdraagt en dat dit nooit in het parlement ter sprake is gekomen. Hij beargumenteert, dat de vertegenwoordigers, die door het volk geplaatst zijn in De Nationale Assemblee, te zijner tijd zullen bepalen of er wel of niet met het IMF samengewerkt moet worden. Hij zegt dat gewacht moet worden op de uiteenzetting die de president vrijdag zal geven.

Commissariaat Paramaribo Noordoost werkt aan plaatsing geregistreerde straatverkopers

Verwijderen illegale straatverkopers uit centrum onderdeel ordening en bevorderen veilig verkeer

Gewerkt wordt aan verfraaiing centrum Paramaribo


Van de ongeveer illegale honderdvijftig straatverkopers die zich hebben geregistreerd bij het districtscommissariaat Paramaribo Noordoost voor een marktplaats zijn er inmiddels veertig geholpen. Het is de bedoeling om nog vóór eind mei alle geregistreerden onder te brengen in de Centrale Markt, de markt aan Kankantriestraat, de Vreedzaammarkt of de Kwakoemarkt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 april 2016.

Het verwijderen van de illegale straatverkopers is onderdeel van de ordening en het bevorderen van de verkeersveiligheid, die het districtscommissariaat nastreeft.

Daarvoor werd een commissie ingesteld met vertegenwoordigers van het commissariaat, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie en de Vereniging van Albina Taxihouders.

Maikel Wormer, die namens het commissariaat in de werkgroep zit, garandeert dat deze niet in een praatclub zal ontaarden. Hij illustreert de daadkracht met het eerste wapenfeit, namelijk het overbrengen van de Albina taxi's van de Waterkant naar de Drambrandersgracht ruim een week geleden. Voor de kunstwerkverkopers bij het Revoplein, wordt een ruimte aan de Waterkant gereed gemaakt.

Naast de kortetermijnplannen, houdt de werkgroep, samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de hygiëne van de binnenstad nauwlettend in de gaten. Verouderde posters of flyers bij of aan winkelzaken of monumentale panden zullen worden verwijderd. Met dit alles beoogt de commissie een aantrekkelijk aanzicht van de binnenstad. Dit moet het toerisme ten goede komen.

Over het zwerversprobleem en het parkeerwezen moet nog gesproken worden. De commissie gebruikt voor het uitvoeren van de plannen geld uit het districtsfonds en geld van de begroting van Regionale Ontwikkeling.

Voorzitter PLO Mahadewsingh laat zich niet afzetten door rebellerende actiegroep

Volgens actiegroep zouden van ruim 1.300 bushouders 'slechts tientallen' PLO-lid zijn

'Actiegroep snijdt zich in de vingers, omdat ze met actie aangeeft dat bushouders verdeeld zijn'


'Als ze vinden dat ze rechtmatig handelen, moeten ze het proberen', is de reactie van John Mahadewsingh, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), vandaag, woensdag 20 april 2016, in de Ware Tijd, op plannen van de actiegroep binnen de organisatie om hem af te zetten. Zij vinden dat hij hun belangen niet behartigt. 

Het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders heeft onlangs tijdens een  vergadering in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken bushouders aangespoord lid te worden van de PLO om vervolgens het bestuur weg te stemmen.

Coördinator van de actiegroep Sudesh Sahadewlal zegt, dat van de ruim dertienhonderd bushouders 'slechts tientallen' lid zijn van de PLO. Volgens Sahadewlal is de PLO niet bevoegd om namens alle bushouders met de regering te praten, omdat slechts een heel klein deel van de vergunninghouders is aangesloten bij de organisatie. Toch stort de overheid de subsidie van alle bushouders op de rekening van de PLO, die het geld onder de bushouders verdeelt.

'Als we niet bevoegd zijn, zouden wij niet belast zijn met de uitbetaling van de subsidie. Wanneer dat gebeurt, weten ze wel dat ze bij de PLO moeten zijn', zegt PLO-woordvoerder Edmund Dundas in een reactie. Hij wijst erop, dat de groep geen recht van spreken heeft, omdat de bushouders die er deel van uitmaken, geen lid zijn van de PLO.

Dundas zegt verder, dat de actiegroep zichzelf in de vingers snijdt, omdat ze met haar actie aangeeft dat de bushouders verdeeld zijn. Dat kan de regering tegen de bushouders gebruiken. Hij onderkent dat de PLO steken heeft laten vallen, maar zegt dat hierin verandering zal komen.

NDP houdt 22 april provocatieve pro-regeringsbeleid manifestatie

Manifestatie lijkt geboren uit angst voor groeiende aanhang 'We zijn Moe'

Groeiende aanhang 'We zijn Moe' leidt tot tegenprotest NDP

Het heeft er alle schijn van, dat regeringspartij NDP toch bevreesd is voor de meer en meer groeiende aanhang van actiegroep 'We zijn Moe' van Curtis Hofwijks. Wekelijks staan demonstranten van deze groep tegenwoordig bij De Nationale Assemblee met hun protestborden om vooral het vertrek te eisen van de regering Bouterse-II. 

De groep zwelt wekelijks aan, krijgt steeds meer gehoor binnen de samenleving, een samenleving die gebukt gaat onder de negatieve gevolgen van het financieel-economisch wanbeleid van de regeringen Bouterse-I en -II. Komende vrijdagmiddag, 22 april 2016, vanaf half zes staat de groep weer bij het parlement aan het Onafhankelijkheidsplein om haar kritisch en democratisch geluid te laten horen en te laten zien in de vorm van scherpe teksten op protestborden.

Maar, om vier uur diezelfde middag is het de NDP die een pro-regeringsbeleid manifestatie houdt op het Onafhankelijkheidsplein, zo blijkt uit een op social media circulerend affiche. Waarschijnlijk aangespoord door de NDP-leiding lijkt er aangestuurd te worden op een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van het regeringsbeleid. Immers, de NDP-manifestatie heeft alle ingrediënten van een doelbewuste provocatieve actie in de richting van actiegroep 'We zijn Moe' en haar trekker Curtis Hofwijks, gelet op het tijdstip van de NDP-manifestatie op het plein, met zicht op de demonstranten van 'We zijn Moe'.

De achterban van president Desi Bouterse zou worden opgeroepen om het staatshoofd te ondersteunen bij de presentatie van het herstelplan van het International Monetair Fonds (IMF) in De Nationale Assemblee.

Maar, conclusie kan niet anders zijn, dan dat president Desi Bouterse en zijn regeringsteam toch beducht zijn voor de impact in de samenleving van de volhardende protesten van 'We zijn Moe', de actiegroep die kan vertrouwen op een gestaag groeiende en brede aanhang.

De NDP lijkt te worden gebruikt, ingezet, om de gedreven actievoerders van 'We zijn Moe' de wind uit de zeilen te nemen.

En mocht 's avonds de conclusie kunnen worden getrokken, dat er 's middags meer mensen op het plein stonden (NDP) dan er voor ('We zijn Moe'), dan zal de NDP ongetwijfeld op een misleidende wijze propageren, dat er onder de samenleving meer aanhang is voor het regeringsbeleid dan er tegen. Maar, iedereen weet dat de werkelijkheid anders in elkaar steekt en dat een pinarende en hosselende samenleving, gebukt gaand onder het wanbeleid van de regering, nimmer steun kan en zal geven aan een dergelijk beleid.

(Red. De Surinaamse Krant, woensdag 20 april 2016)

RaVakSur: 'Regering geeft verkeerde voorstelling van zaken over gevoerde besprekingen'

'Er is niet gesproken over aanpassings- programma, want dat is nog niet gepresenteerd'


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) vindt dat er een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven door de regering over de besprekingen die gevoerd zijn. Er is niet gesproken met de regering over het aanpassingsprogramma, want dat is nog niet gepresenteerd. Ruim twee jaar geleden zijn er voorstellen gedaan over verlichtende maatregelen voor werknemers. Een deel hiervan is nu geconcretiseerd, zei coördinator Robby Berenstein gisteren tijdens een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 april 2016.

RaVakSur stoort zich er ook aan, dat gedaan wordt alsof de regering bepaalde besluiten heeft genomen, terwijl al zolang onderhandeld wordt over deze zaken.

Overeengekomen is met de regering dat de heffingskorting op de belasting van Srd 50 naar Srd 125 gaat. Dit is een voorlopige maatregel tot de belastingschijven zijn herzien. De vrijgestelde bedragen op betalen van belasting voor vakantiegeld en bonussen zijn van Srd 3.000 opgetrokken naar Srd 4.000 en de belasting op Kinderbijslag van Srd 35 naar Srd 50.

De regering wil de belastingschijven pas bij de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) in januari 2018 invoeren. RaVakSur vindt dat te lang. Er is al jaren sprake van invoering van btw, waardoor bij de aanschaf van goederen en diensten ook belasting wordt betaald. Nu is volgens Berenstein afgesproken, dat vertegenwoordigers van de vakbeweging en de Belastingdienst zich samen zullen buigen over verruimen van de belastingschijven.

RaVakSur heeft ook een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Berenstein zegt, dat het IMF nog steeds hetzelfde recept gebruikt. Alleen wordt aan de regering gevraagd om het programma op basis van bepaalde voorwaarden te schrijven. Ook wordt overleg met de sociale partners aanbevolen.

Berenstein haalt aan, dat in alle landen waar een IMF-receptuur wordt uitgevoerd, er sociale onrust is gekomen. De vakbondsleider stelt dat de nieuwe voorstellen voor verhoging van de stroomtarieven niet alleen voorgelegd moeten worden aan de sociale partners, maar er moet overeenstemming worden bereikt. RaVakSur heeft onomwonden gesteld, dat een verdere verhoging niet acceptabel is, omdat de rek er bij de mensen uit is.

Curaçao weer tussenstop voor vele trekvogels op weg naar VS

Vogels gebruiken Curaçao als 'hub' om bij te tanken voor lange vlucht


De vogelmigratie, waarbij trekvogels van Zuid-Amerika terugvliegen naar hun thuisstation in de VS, is in volle gang, zo bericht vanochtend, woensdag 20 april 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Verschillende soorten vertrekken in de herfst uit Noord-Amerika waar het kouder wordt en steeds minder voedsel te krijgen is en gaan naar het warme en voedselrijke zuiden. In de lente gaan ze weer terug om zich voort te planten.

In beide migratieperioden zijn er verschillende vogelsoorten die ook Curaçao aandoen op hun reis. Om voedsel te vinden en zo vetreserves te herstellen voor de voortzetting van de reis. Enkele vogels die hier dan te vinden zijn, zijn de zwartvleugeltangare (zie foto - Bron: Michelle da Costa Gomez), de vorkstaartvliegenvanger en de Amerikaanse oeverloper.

Brand in barak gevangenis op Curaçao

Man in afwachting van uitzetting steekt matras in brand

(Bron foto: Jason Lau-A-Kien/Antilliaans Dagblad)

Een man die in afwachting is van zijn uitzetting, heeft een matras in brand gestoken in een barak van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Dat zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer vandaag, woensdag 20 april 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Het personeel van de gevangenis wist de brand te blussen voordat de gealarmeerde brandweer arriveerde. Het is niet bekend waarom de man de matras in brand stak.

De zaak wordt door de politie nader onderzocht. De man zat in een barak waarin illegaal op het eiland verblijvende buitenlanders worden ondergebracht voordat zij het land worden uitgezet.

Ergernis bij BvL-voorzitter over kritiek CLO-bestuurslid Miskin op acties BvL

'Miskin maakte 5 jaar deel uit van het kabinet, wat heeft hij concreet gedaan voor ambtenaren?'


Voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) ergert zich aan kritiek van de CLO (Centrale van Landsdienarenorganisaties) op zijn acties. Met name CLO-bestuurslid Michael Miskin kan volgens Valies beter zwijgen. 'Meneer Miskin maakte vijf jaar deel uit van het kabinet. Wat heeft hij concreet gedaan voor ambtenaren? Hij heeft verzuimd om voor de ambtenaren op te komen. Nu hij geen minister meer is, probeert hij voor de ambtenaren op te komen. Wie houdt wie voor de gek', reageerde Valies maandag tegenover journalisten na zijn persconferentie naar aanleiding van de algemene ledenvergadering van zijn bond, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 april 2016.

De participatie van de CLO in de regering heeft ambtenaren volgens Valies niets opgeleverd. Hij vindt het daarom onterecht, dat de acties van leerkrachten door de CLO 'hebzuchtig' worden genoemd.

Miskin vindt dat hij pas iets voor de ambtenaren zou kunnen doen, indien hij minister is van Binnenlandse Zaken. Miskin zegt in een reactie, dat ministers zich niet makkelijk kunnen bemoeien met het beleid op een ander ministerie, vanwege politieke verschillen. 'A san no e wroko so. Het is politiek onmogelijk om te bemoeien op een ander ministerie.' Hij zou het eens geprobeerd hebben maar is teruggefloten.

Miskin zegt verder, dat de regering aan de BvL en FOLS ( Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) in 2011 een regelmatige loonsverhoging had aangeboden van 5 procent om de zes maanden. Hier tegenover was hen gevraagd om arbeidsrust te garanderen. Volgens Miskin hebben de vakbondsleiders dit aanbod toen geweigerd, omdat zij zich niet wilden binden aan arbeidsrust.

De CLO is voorstander van één loonreeks voor alle ambtenaren. Wat Miskin stoort is, dat de loonverhouding binnen de loonstructuur in de war wordt gebracht zodra één of meerdere partijen apart een verhoging krijgt. Miskin is de afwijkende houding van Valies zat en stelt voor dat de leerkrachten uit de algemene loonstructuur van overheidswerkers worden gehaald en in een andere loonstructuur worden geplaatst.

Stroomtarief zal voor ruim Srd 28.5 miljoen per maand worden gesubsidieerd voor groot deel huishoudens

Ministerie van NH presenteert  nieuwe stroomtarieven aan vakbeweging en bedrijfsleven


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft nieuwe stroomtarieven (zie hieronder) gepresenteerd aan het bedrijfsleven en de vakbeweging. De voorgestelde stroomtarieven worden voor alle gebruikers duurder volgens de cijfers die nu op tafel liggen. Toch zal de elektriciteitsprijs nog met ruim Srd 28.5 miljoen per maand worden gesubsidieerd voor het overgrote deel van de huishoudens, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 20 april 2016.

Het basistarief voor stroom wordt Srd 0,91 per kilowattuur (kWh). De koers van Srd 5,42 voor de Amerikaanse dollar is gebruikt. Bij de berekening van de nieuwe prijzen is dus niet de laatste veilingkoers van Srd 5,79. Ook hier zit een subsidie component in. Tot 800 kWh geldt voor alle huishoudens een tarief van Srd 0,35 (flat rate). Boven de 800 kWh is het tarief Srd 1,32. De dollarcomponent in de prijs is hoog. Bij een hoge wisselkoers moeten meer Srd's worden neergeteld. Ook de prijs van brandstof is doorslaggevend voor de stroomtarieven. NH heeft gerekend met een HFO-prijs (Heavy Fuel Oil) van 35 Amerikaanse dollar per vat.Verbruikers onder de 150 kWH zullen ook meer moeten gaan betalen. De tarieven van 15 tot en met 30 cent per kWh komen te vervallen. Ook het abonnementstarief wordt verhoogd. Voor 1 fase zal de prijs van Srd 10,85 verhoogd worden naar Srd 16,71. 2 fase gaat van Srd 16,50 naar Srd 25,41 en 3 fase wordt van 18,25 gesteld op Srd 28,11.

Er wordt naar gekeken hoe de kostprijs verder omlaag gebracht kan worden. De contracten die de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) gesloten heeft met Staatsolie voor levering van brandstof en stroom, moeten onder de loep worden genomen. Ook moet er verder met Suralco worden onderhandeld over de stroom die via de Afobaka-krachtcentrale wordt geleverd.

VS bevestigt in document dat Curaçao gebruikt wordt bij mogelijke militaire interventie tegen Venezuela

Oud-minister Monk roept bevolking Curaçao op om in verzet te komen tegen VS-plan


Het VS Zuidelijk Commando bevestigt, dat wat er speelt in Venezuela gedirigeerd en gecoördineerd wordt vanuit Washington. In een document genaamd 'Venezuela Freedom - 2 Operation - Phase preceding' onthult het Zuidelijk Commando van het Amerikaanse leger haar strategie en connectie met extreemrechts in Venezuela, de MUD. Dat stelt oud-minister Carlos Monk dinsdag 19 april 2016 in een opiniestuk in de Curacao Chronicle.

In het document doet het Zuidelijk Commando twaalf aanbevelingen (zie hieronder in het Engels en Spaans) en het onthult een mechanisme om het parlement als wapen te gebruiken om de regering Maduro te boycotten; het voortzetten van het creëren van voedseltekorten en basisproducten (economische druk); het gebruik van psychologische druk, financieel en wettelijk; het gebruik van internationale steun en geweld op een selectieve wijze. Het Zuidelijk Commando geeft aan, dat zij in staat is om in juli of augustus van dit jaar een coup tegen Maduro uit te voeren.

Maar, wat meer verontrustend is, is het feit dat in de aanbevelingen onder nummer 12 vermeld wordt het mogelijke gebruik van militaire interventie en dat de militaire bases op Aruba en Curaçao  gebruikt gaan worden bij eventuele aanvallen.

Dit document is het keizerlijk script om een legitieme regering af te zetten; het is een plan om een coup te plegen; het is een oorlogsplan en het verbindt ons als een mogelijke medeplichtige in een aanval tegen de Bolivariaanse natie en Nicolás Maduro.

Het is bijna komisch te denken, dat de Nederlandse regering niet van de plannen op de hoogte zou zijn. Dit betekent, dat onze mensen betrokken worden in een bloedige oorlog, met Holland als medeschuldige. Onze mensen gaan gebruikt worden tegen onze Latijns Amerikaanse broeders en zusters.

Onze mensen moeten protesteren en van de regering Whiteman eisen, dat met deze gekte wordt gestopt. We moeten opstaan en eisen dat we niet betrokken raken bij een mogelijke oorlog tegen Venezuela. Zij kunnen niet ons territoir gebruiken om een oorlog te beginnen tegen onze buurman. De schade die dan wordt aangericht aan onze mensen zal niet te repareren zijn.

Dit is onmogelijk!

Door Carlos Monk
Voormalig minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening

Hieronder de 12 aanbevelingen van het Zuidelijk Commando (Bron :Alba Ciudad 96.3 FM, Venezuela):


TIC N° 1: Venezuela Freedom-2 Operation
  – Phase preceding-
Executive summary

“With the political factors of the MUD we have been remembering a common agenda, which includes a rugged scenario that can combine Street actions and dosed use of armed violence. Of course, should continue as a coverage referendum or amendment that is supported by the text of the Constitution and serves to register, mobilize and organize a critical mass for the confrontation… continue in another paragraph.

“Con los factores políticos de la MUD hemos venido acordando una agenda común, que incluye un escenario abrupto que puede combinar acciones callejeras y el empleo dosificado de la violencia armada. Por supuesto, hay que seguir impulsando como cobertura el referéndum o la enmienda que se apoya en el texto constitucional y que sirve para censar, movilizar y organizar una masa crítica para la confrontación…”.

TIC N° 2
“Under a ‘fence and suffocation’ approach, also have agreed to with the MUD’s closest partners, use the National Assembly as a curling iron to obstruct the governance: convening events and mobilizations, interpellate rulers, deny credit, repeal laws.
Also in internal political level should insist on the Transitional Government and the measures to take after the fall of the regime, including the formation of a Cabinet of emergency, where business sectors, ecclesial hierarchy, unions can be included. NGOs, universities”.

“Bajo un enfoque de “cerco y asfixia”, también hemos acordado con los socios más cercanos de la MUD, utilizar la Asamblea Nacional como tenaza para obstruir la gobernanza: convocar eventos y movilizaciones, interpelar a los gobernantes, negar créditos, derogar leyes.
También en el plano político interno hay que insistir en el gobierno de transición y las medidas a tomar después de la caída del régimen, incluyendo la conformación de un gabinete de emergencia, donde puedan incluirse sectores empresariales, jerarquía eclesial, sindicatos. ONGs, Universidades.

TIC N 3
“Maintain the offensive campaign in the propaganda field, fostering a climate of distrust, prompting fears, making the situation ungovernable. It is important to highlight everything that has to do with mismanagement: administrative failures, the involvement with the high rates of crime and personal insecurity. In this area the Government is on the defensive and show signs of exhaustion, with a speech that each day has less credibility. Analyses show that a current of opinion faithless and apathetic about the promises of the so-called “socialism of the 21st century”, has been formed to exist in young people, primarily, a growing identity with our way of life and ideals. In this way we have a solid floor for our security and economic interests and our political values. The US wants to a prosperous Venezuela for all, seated on a basis of shared values, with an efficient Government, a representative democracy and an open market economy. These advances at the present time, are the result of our propaganda campaigns, but we can not ignore the weight of the crisis as empirical data that detonates it and reinforces”.

“Mantener la campaña ofensiva en el terreno propagandístico, fomentando un clima de desconfianza, incitando temores, haciendo ingobernable la situación. En esto es importante destacar todo lo que tiene que ver con desgobierno: las fallas administrativas, la afectación con los altos índices de criminalidad y la inseguridad personal. En este terreno el gobierno está a la defensiva y muestra signo de agotamiento, con un discurso que cada día tiene menos credibilidad. Los análisis evidencian que se ha conformado una corriente de opinión incrédula y apática en torno a las promesas del llamado “Socialismo del siglo XXI”, existiendo en los jóvenes, fundamentalmente, una creciente identidad con nuestra forma de vida e ideales. De esta manera contamos con un piso sólido para nuestra seguridad e intereses económicos y nuestros valores políticos. EEUU quiere una Venezuela próspera para todos, asentada sobre una base de valores compartidos, con un gobierno eficiente, una democracia representativa y una economía abierta de mercado. Estos avances en los actuales momentos, son elresultado de nuestras campañas propagandísticas, pero no podemos obviar el peso de la crisis como dato empírico que la detona y refuerza”.

TIC N° 4
To arrive at this terminal phase, referred to promote an action plan of short-term (6 months with a closure of the 2 phase to July-August of 2016), as noted, we have proposed currently applying the tongs to suffocate and freeze, preventing the Chavez forces can rebuild and regroup. We must properly assess the power of the Government and its social base, with millions of adherents which can be cohesive and expand politically. Hence our call to be used to fund now that they are giving conditions. Insist on weakening doctrinaire Maduro, placing their filiation Castro and Communist (dependency of the Cuban people) as the axis propaganda, opposed to freedom and democracy, contrary to private property and the free market. Also doctrinaire, should take responsibility to the State and its policy how causal Comptroller of economic stagnation, inflation and shortages.

“Para arribar a esta fase terminal, se contempla impulsar un plan de acción de corto plazo ( 6 meses con un cierre de la 2 Fase hacia Julio-agosto de 2016), como señalamos, hemos propuestos en estos momentos aplicar las tenazas para asfixiar y paralizar, impidiendo que las fuerzas chavistas se pueden recomponer y reagruparse. Hay que valorar adecuadamente el poderío del gobierno y su base social, que cuenta con millones de adherentes los cuales pueden ser cohesionados y expandirse políticamente. De allí nuestro llamado a emplearnos a fondo ahora que se vienen dando las condiciones. Insistir en debilitar doctrinariamente a Maduro, colocando su filiación castrista y comunista ( dependencia de los cubanos ) como eje propagandístico, opuesta a la libertad y la democracia, contraria a la propiedad privada y al libre mercado. También doctrinariamente, hay que responsabilizar al Estado y su política contralora como causal del estancamiento económico, la inflación y la escasez.

TIC N° 5
By this, particular importance is the exploitation of the topics such as the shortage of food, water and electricity, taking this last point a serious nature to the government, since the drought has generated a threat of collapse of the reservoirs and we must prepare ourselves to exploit it to the maximum from the political point of view, reinforcing the matrix media that places the electricity crisis as the sole responsibility ……. continue in another paragraph.
Special interest acquires in the current circumstances, to put in possession the counterfoil of which Venezuela enters a stage of humanitarian crisis for lack of food, water and medicines, it is necessary to continue with the handling of the stage where Venezuela is “close to the collapse and of imploding” demanding of the international community a humanitarian intervention to maintain the peace and to save lives.

“Por esto, particular importancia tiene la explotación de los temas como la escasez de agua, de alimentos y de electricidad, teniendo este último aspecto un carácter grave para el gobierno, ya que la sequía ha generado una amenaza de colapso de los embalses y debemos prepararnos para explotarlo al máximo desde el punto de vista político, reforzando la matriz mediática que ubica la crisis eléctrica como responsabilidad exclusiva de Maduro.
Especial interés adquiere en las actuales circunstancias, posesionar la matriz de que Venezuela entra en una etapa de crisis humanitaria por falta de alimentos, agua y medicamentos, hay que continuar con el manejo del escenario donde Venezuela está “cerca del colapso y de implosionar” demandando de la comunidad internacional una intervención humanitaria para mantener la paz y salvar vidas”.

TIC N°6
-At the same time, in the international plane it is necessary to insist on the application of the Democratic Letter, as we it have been convenient with Luis Almagro Lemes Secretario General of the OEA and ex-presidents, headed for ex-secretary of the OEA, César Gaviria Trujillo, being able to rely on with some connections with the Democratic Parliamentary Alliance of America to who we have added the compaña in development. To bring together these initiatives with the said figure of the “humanitarian emergencies” that allows to construct alliances with other countries that are in the field of influence of the South Command. Further on we will refer to this aspect.
– Here the coordination becomes excellent between organisms of the Community of Intelligence (IC) and other agencies like the nongovernmental organizations ONGs), corporations deprived of communication like the SIP and diverse private means (TV, Press, Networks, radial circuits)

“Al mismo tiempo, en el plano internacional hay que insistir en la aplicación de la Carta Democrática, tal como lo hemos convenido con Luis Almagro Lemes, Secretario General de la OEA, y los expresidentes, encabezado por el exsecretario de la OEA, César Gaviria Trujillo, pudiendo contar con algunos nexos con la Alianza Parlamentaria Democrática de América a quienes hemos sumado a la compaña en desarrollo. Conjugar estas iniciativas con la citada figura de las “emergencias humanitarias” que permita construir alianzas con otros países que están en el área de influencia del Comando Sur. Más adelante nos referiremos a este aspecto.Aquí se hace relevante la coordinación entre organismos de la Comunidad de Inteligencia (IC) y otras agencias como las organizaciones no gubernamentales ONGs), corporaciones privadas de comunicación como la SIP y diversos medios privados (TV, prensa, redes, circuitos radiales).”

TIC N° 7
Cannot be on one side, the effort we have been doing to link to the Government of Maduro in the corruption and money laundering. In this we must rely on the work they are doing (Egmont Group), the group financial intelligence units financial action force (FATF) and the Committee of experts on the evaluation of measures against money-laundering and the financing of terrorism (Moneyval). These are intergovernmental organizations whose purpose is the development and promotion of national and international policies to combat money laundering and the financing of terrorism. The FATF, for example, currently has 36 members comprising 34 countries, who can provide data and provide information to demonstrate the link between the representatives of the Government of Maduro summarized in the Executive order. In these coordinates, should develop media campaigns with the protected witnesses who collaborate with the implementation of the Decree of March 9, 2015.

“No se puede dejar a un lado, el esfuerzo que hemos venido haciendo para vincular al gobierno de Maduro en la corrupción y el lavado de dinero. En esto debemos apoyarnos en el trabajo que vienen haciendo las Unidades de Inteligencia Financiera (Grupo Egmont), el Grupo de Acción Financiera (Gafi) y el Comité de Expertos sobre la Evaluación de medidas contra el blanqueo de dinero y la financiación del terrorismo (Moneyval). Estos son organismos intergubernamentales cuyo propósito es el desarrollo y la promoción de políticas nacionales e internacionales para combatir el lavado de dinero y la financiación del terrorismo. El Gafi, por ejemplo, actualmente cuenta con 36 miembros que comprende 34 países, quienes pueden aportar datos y proporcionan información para demostrar la vinculación de los personeros del gobierno de Venezuela sumariados en la Orden Ejecutiva. En estas coordenadas, hay que desarrollar campañas mediáticas con los testigos protegidos que colaboran con la aplicación del decreto del 9 de marzo de 2015.

TIC N° 8
While in this field focus of the military situation not we act now openly, with the special forces here present have to realize what was already previously planned for the 2nd (iron) of the operation phase. The training and operational preparations for the past months, with the force of task group Bravo at the base of Palmerola, in Comayagua – Honduras, the force of task Joint interagency South – Jiatfs, allows to place such components able to act quickly in a geo-strategic arch supported on the military bases of “control and monitoring” on the West Indian islands of Aruba (Queen Beatrix) and Curaçao (Hato Rey); in Arauca, Larandia, three corners, Puerto Leguizamo, Florencia and Leticia in Colombia; all of this as a place of advanced operations (FOL with projections on the central region of Venezuela where political-military power is concentrated. In this regard we must maintain electronic monitoring on this area of influence, especially in the Atlantic, keeping the incursions of the RC-135 CombaT equipped with electronic systems that have allowed recently to collect intelligence, intercept and block communications, both the Government and military contingents. (See respective confidential report).  

Also should be OK the first battalion 228 Regiment of the air with its 18 aircraft and UH-60 Blackhawk and CH-47 helicopters approaching the ground, preferably Hato Rey facilities in Curacao. We have already established policies and binding orders.

“Si bien en este terreno foco de la situación militar no podemos actuar ahora abiertamente, con las fuerzas especiales aquí presente hay que concretar lo ya anteriormente planificado para la fase 2° ( tenaza ) de la operación. Los entrenamientos y aprestos operacionales de los últimos meses, con la Fuerza de Tarea Conjunto Bravo en la base de Palmerola, en Comayagua –Honduras, la Fuerza de Tarea Conjunta Interagencial Sur– Jiatfs, permite colocar tales componentes en condiciones de actuar rápidamente en un arco geo-estratégico apoyado en las bases militares de “control y monitoreo” en las islas antillanas de Aruba (Reina Beatriz) y Curazao (Hato Rey); en Arauca, Larandia, Tres Esquinas, Puerto Leguízamo, Florencia y Leticia en Colombia; todo ello como Lugar de Operaciones de Avanzada (FOL con proyecciones sobre la región central de Venezuela donde se concentra el poderío político-militar. En este aspecto debemos mantener la vigilancia electrónica sobre esta zona de influencia, sobre todo en la fachada atlántica, manteniendo las incursiones de los RC-135 Combat equipados con sistemas electrónicos que han permitido recientemente recolectar inteligencia, interceptar y bloquear comunicaciones, tanto del gobierno como de contingentes militares. (Ver informe confidencial respectivo).También se debe poner OK el Primer Batallón 228 del Regimiento del Aire con sus 18 aviones y los helicópteros UH-60 Blackhawk y CH-47, aproximándolos al terreno, preferiblemente las instalaciones de Hato Rey en Curazao. Ya hemos establecido las directivas y órdenes vinculantes.
En estos 8 tic podemos encontrar variadas pistas para comprender la naturaleza de la agresión de los EEUU contra Venezuela en los actuales momentos, derivándose por supuesto las tareas que se le plantean a los revolucionarios frente a tales escenarios.
En tal sentido, reiteramos algunas líneas de trabajo que resumen lo que pueden ser respuestas puntuales para confrontar la estrategia Rollback:

  1. Ofensiva ideológico-cultura enmarcada en la defensa del legado del Cmdte Chávez donde se asume “Hacer irreversible el tránsito al socialismo”, “Traspasar la línea del no retorno”. Frente al Rollback que se traduce en volver atrás, regresar al viejo orden, devolverse al sistema anterior, reversión de los cambios, detener el proceso transformador, retrotraer, el Cmdte Chávez dejó un claro mandato: el no retorno a la IV República, hacer irreversible el socialismo construyendo una nueva subjetividad revolucionaria
  2. Impulso del poder popular con capacidad de combatir y superar la explotación del trabajo, la opresión política y la dominación cultural.
  3. Instaurar el proceso productivo socialista, desarrollando el sistema económico comunal.
  4. Construir el sistema de agregación comunal, desde los consejos comunales, comunas, hasta llegar a su confederación.
  5. Desburocratización del Estado, concretando el mandato “Eficiencia o nada”.
  6. Combate de las distorsiones informativas y las OPSIC, desarrollando una estrategia comunicativa integral.
  7. Defensa Integral del territorio, impulsando redes de inteligencia social y cohesión de la unidad cívico-militar.

(Red. De Surinaamse Krant)