donderdag 21 april 2016

Venezuela schakelt dagelijks de stroom vier uur uit

Grootste waterkracht- centrale Guri-dam werkt door droogte niet meer op volle toeren

Venezuela gaat vier uur per dag de stroom uitzetten. Het land kampt met een elektriciteitstekort, omdat de grootste waterkrachtcentrale van het land door de droogte niet op volle kracht kan werken.
De rantsoenering van de elektriciteit gaat volgende week in. Het duurt veertig dagen of totdat er weer voldoende water is bij de Guri-dam, aldus de BBC en NOS vandaag, vrijdag 21 april 2016.


De minister van Energie, Luis Motta Dominguez, heeft gezegd dat de uren dat de stroom wordt uitgeschakeld dagelijks gepubliceerd worden in krant en op de websites van ministeries. Hij zei verder, dat de stroomvoorziening niet zal worden onderbroken tussen acht uur 's avonds en twaalf uur 's middags.


Om het elektriciteitstekort op te lossen, heeft president Maduro al allerlei maatregelen genomen.

Zo zijn alle ambtenaren op vrijdag vrij, zijn er nationale feestdagen bij gekomen en is de tijdszone een half uur aangepast. Ook wil Maduro dat vijftien grote winkelcentra binnen vijf jaar op generatoren gaan werken. Verder heeft hij een beroep gedaan op vrouwen in het land om geen gebruik te maken van haardrogers.

(Red. De Surinaamse Krant/BBC/NOS/Twitter)

OM Curaçao: Preventieproject Noord Santa Rosa in Willemstad geslaagd

Overlast in de wijk verminderd 


Het pilot-project 'Tienda di Prevenshon' in de wijk Noord Santa Rosa is een succes gebleken. Dit kan worden geconcludeerd uit een laatste enquête welke onlangs in de wijk is gehouden, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) Curacao vandaag, donderdag 21 april 2016, in een persbericht.

Uit de enquête is gebleken, dat de drugsverkoop en overlast in de wijk is tegengegaan.
Defecte straatverlichting in de buurt is vervangen.
Straatverlichting is bijgeplaatst.
Grofvuil en zwerfvuil is verwijderd.
Overlast van samenscholing door hangjongeren is verminderd.
Geluidsoverlast door een snek in de wijk Noord Santa Rosa is verminderd.
Er zijn „safety scans‟ in de wijk uitgevoerd en buurtbewoners zijn bijgepraat over inbraak- en overvalpreventie.
Er zijn preventiemiddelen aangeboden.

Er is nu een neighborhood-watch via Whatsapp actief in een deel van de wijk en er zijn inbraakpreventie-borden geplaatst in de wijk. Uit de enquête is tenslotte ook gebleken dat de criminaliteit in Noord Santa Rosa is verlaagd.

De buurtbewoners zijn van mening dat hun gevoel van veiligheid is toegenomen, terwijl zij zelf de kans kleiner achten dat zij slachtoffer worden van een misdrijf in de wijk.

'We hebben een verschil in de wijk gemaakt en een positieve wending gegeven in de wijk. Het Openbaar Ministerie en haar partners zijn hier zeer tevreden over', zo verklaarde Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong tijdens een evaluatiegesprek welke vandaah heeft plaatsgevonden met de partners Ennia, ministerie van Justitie, KPC, Kooyman NV, Forensic Services, Aqualectra NV en Selikor NV.

Volgens De Jong is er nu een brok kennis in huis. 'Hier kunnen wij nu mee verder. Er hebben zich reeds burgers gemeld die ook interesse hebben om hun wijk beter te beschermen. Het OM en haar partners zijn bereid hier een steentje aan bij te dragen. Het verzoek moet wel uit de wijk zelf komen. Wij zijn bereid hen dan met raad en daad bij te staan.'

Kenny B trapt Bevrijdingsfestival Overijssel afDoor af te trappen met Kenny B hoopt organisatie jong en oud aan te sporen samen te komen


Kenny B opent de 26e editie van Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Het bevrijdingsfestival wil dit jaar het thema ‘Geef vrijheid door’ letterlijk uitvoeren, waarbij ouderen de vrijheid aan jongeren doorgeven. Het openingsconcert zal plaatsvinden van kwart voor elf tot tien minuten voor twaalf 's ochtends in Park de Weezenlanden Zwolle. Dit bericht de Zwolse nieuwswebsite weblogzwolle.nl vandaag, donderdag 21 april 2016.


Oud en jong verbinden, dat is wat Bevrijdingsfestival Overijssel dit jaar hoopt te doen. Veel jongeren zullen de hele dag op het festivalterrein te vinden zijn, maar het Bevrijdingsfestival Overijssel wil ouderen uit Zwolle ook de kans geven een popconcert bij te wonen.

Door af te trappen met Kenny B en jongeren en ouderen aan te sporen samen te komen, hoopt het bevrijdingsfestival dit voor elkaar te krijgen. Tevens zijn er voor de ouderen speciale eersterangs zitplaatsen en worden zij ontvangen met een kopje koffie of thee.
 
Programma openingsconcert
Om kwart voor elf zal atletiekvereniging AV PEC 1910 aankomen op het Bevrijdingsfestival Overijssel om het bevrijdingsvuur aan te steken. Zij zullen in de nacht van 4 op 5 mei dit vuur voor de 33e keer in estafettevorm van Wageningen naar Zwolle brengen. Vervolgens zingt female vocalgroup la CliQue het Wilhelmus en zullen de veteranen de vlag hijsen. Locoburgemeester Rene de Heer zal een toespraak houden, waarna Kenny B het Bevrijdingsfestival Overijssel 2016 aftrapt.

Te lage opkomst Statenvergadering over positie veroordeelde Statenleden

Slechts negen Statenleden aanwezig voor vergadering


De Staten konden vandaag, donderdag 21 april 2016, geen standpunt innemen over veroordeelde parlementariërs. Er was geen quorum, dus werd de openbare vergadering geschorst. Een nieuwe datum is niet geprikt. Slechts negen Statenleden waren aanwezig: Pais-leden Marcolino ‘Mike’ Franco (Statenvoorzitter), Alex Rosaria (leider) en Eugene Cleopa, de onafhankelijke leden Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang, PAR-leider Zita Jesus-Leito en MAN-leider Hensley Koeiman. Dit bericht de Amigoe vanmiddag.

MFK-Statenlid Amerigo Thodé diende eerder al een verzoek in bij de Statenvoorzitter om de vergadering niet door te laten gaan, omdat de zaak tegen zijn leider Gerrit Schotte nog bij de rechter ligt.

Schotte is in hoger beroep gegaan tegen zijn vonnis in eerste aanleg (drie jaar celstraf en ontzetting uit zijn passieve kiesrecht voor vijf jaar) voor ambtelijke corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte, valse kennisgeving verlies diplomatiek paspoort en bezit van frequency jammers.

Sinds de veroordeling en het instellen van het hoger beroep benadrukken de verdediging van Schotte (Eldon ‘Peppie’ Sulvaran), Schotte zelf en MFK-leden dat Schotte in principe nog steeds onschuldig is, omdat het hof en/of de Hoge Raad deze zaak nog moet behandelen. Een nieuwe behandeling dus. De veroordeling in de zaak-Babel afgelopen februari is ook de aanleiding voor het debat dat vanmorgen zou plaatsvinden.

Klik hier voor het hele bericht in de Amigoe.

Interne communicatie Curaçaohuis sterk verbeterd sinds aantreden, inmiddels vertrokken, Senior

Curaçaohuis kan wel meer transparant zijn

(Bron: Google Streetview/Red. De Surinaamse Krant)

Sinds het aantreden van interim-directeur Humphrey ‘Pim’ Senior, augustus vorig jaar, is de interne communicatie sterk verbeterd bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao (KGMC). Maar. er kan nog meer openheid gegeven worden. Dat staat in het doorlichtingsrapport van het Curaçaohuis, dat deze week naar de media werd gestuurd, zo bericht de Amigoe vandaag, donderdag 21 april 2016.

Maar, Senior heeft deze maand ontslag genomen. Onder meer omdat hij de bedrijfsvoering van het Curaçaohuis niet kon uitvoeren wegens te veel bemoeienis van gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels.

Over de topzware directie en de onderbezetting bij de (juridisch) ondersteunende afdelingen werd onder andere de aanbeveling gedaan om twee aparte afdelingen te hanteren, waarvan een voor de bedrijfsvoering en de andere voor de taken van de gevolmachtigde minister.

De opstellers van het rapport hebben ook de interne communicatie bij het Curaçaohuis onder de loep genomen en hierover aanbevelingen gedaan. De onderlinge communicatie kan sterk verbeterd worden door meer openheid. De onderlinge relaties zijn divers, maar kunnen over het algemeen niet omschreven worden als goed. Er zijn te veel variaties: ‘goed’, ‘moeizaam’, ‘hiërarchisch’ en ook ‘confronterend’. De communicatie kan aanzienlijk verbeterd worden door een meer open benadering, gericht op het oplossen van de problemen. Daarbij hoeven moeilijke beslissingen niet uit de weg te worden gegaan. De meeste informatie op het KGMC kan ruim gedeeld worden, weinig informatie verdient de kwalificatie ‘vertrouwelijk’, menen de opstellers.

Er zijn drie vormen van overleg: ten eerste op maandagochtend een stafbriefing onder leiding van de interim-directeur, ten tweede één keer in de drie weken een stafoverleg onder leiding van de gevolmachtigde minister en één keer per maand een personeelsvergadering onder leiding van de directeur ad interim.

Klik hier om de rest van het artikel te kunnen lezen.

Hof op Curaçao acht horen van getuigen in zaak Statenlid Thodé 'nodeloos'

'OM dient niet ontvankelijk te worden verklaard in vervolging Thodé in Mantel-zaak'


Drie rechters van het Hof namen drie weken de tijd om zich te buigen over de getuigenverzoeken die advocaat Chester Peterson namens Statenlid Amérigo Thodé (MFK) indiende in de zaak Mantel, over schending van zijn ambtsgeheim. De verzoeken zijn afgewezen. Het Hof acht het horen van de getuigen nodeloos, aldus de Amigoe vandaag, donderdag 21 april 2016.

Het gaat hier om dezelfde personen waartegen in januari aangifte werd gedaan, ook voor schending van ambtsgeheim: de voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) Age Bakker, Hensley Koeiman (MAN), de Pais-leden Alex Rosaria (leider), Alison Manuel (medewerker) en Marcolino ‘Mike’ Franco (Statenvoorzitter) en Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong.

Ter onderbouwing van het getuigenverzoek voerde Peterson aan, dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging van Thodé, omdat het verbod van willekeur, het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zijn geschonden door hem te vervolgen.

Volgens de raadsman is er een structureel patroon van gelijke en vergelijkbare gevallen van schending van het geheim van beraadslagingen of gedachtewisselingen in de vergadering van de vaste commissies van de Staten, waarin het OM niet tot vervolging is overgegaan. Het betrof telkens personen van een andere politieke stromingen dan die van Thodé, aldus Peterson.

Voor het complete bericht klik hier.

‘House of Change’ moet Sehos-personeel klaarstomen voor HNO op Curaçao

Speciaal informatie- en opleidingscentrum voor personeel Sehos opgericht door TMB

Het HNO in aanbouw
Vakbond CBV wil meer worden betrokken bij beslissingen ten aanzien van nieuw ziekenhuis


De Transitie Management Board (TMB) van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in Otrobanda heeft het ‘House of Change’ opgericht. Dit is een informatie- en opleidingscentrum voor het personeel van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos). Het centrum zal op 18 juni zijn deuren openen, aldus de Amigoe vanmiddag, donderdag 21 april 2016.

De raad vergaderde gisteren met de zorgvakbond CBV (Curaçaose Bond van Werknemers in Verplegende en Verzorgende Instellingen). De partijen hebben tijdens het gesprek ideeën uitgewisseld over de rol van de vakbond in het transitieproces. CBV-voorzitter Johnsel Diaoen maakt zich namelijk al enige tijd grote zorgen over de onduidelijkheid die er heerst onder het personeel betreffende de verhuizing naar Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

Eerder deze week verklaarde hij, dat alle stakeholders bij elkaar dienen te komen, zodat er opheldering komt over wat de verhuizing inhoudt voor de werknemers. Ook wil de vakbond meer worden betrokken bij beslissingen ten aanzien van het nieuwe ziekenhuis.
De TMB, bestaande uit bestuursleden van het Sehos en Usona, heeft de vakbond naar aanleiding hiervan uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de raad heeft CBV inderdaad een belangrijke rol in het traject. 'Het personeel dient gemotiveerd te zijn. Om die reden zien we de vakbond dan ook als een belangrijke stakeholder.'

Tijdens de vergadering werd ook gesproken over het ‘House of Change’ (HOC). Dit is een project dat in het leven is geroepen om het Sehos-personeel, van verplegers tot specialisten, te ondersteunen bij de transitie.
In het centrum, dat is gevestigd is op de tweede verdieping van winkelcentrum Colon, zullen de werknemers de komende twee jaar nieuwe behandelmethoden aanleren en ook worden geïnformeerd over moderne technologieën. De trainingsruimtes zullen worden ingericht in de stijl van het nieuwe ziekenhuis. Op korte termijn zullen er eveneens informatiesessies worden georganiseerd voor burgers. Iedereen die meer wil weten over HNO kan dan terecht bij het centrum.

Voorzitter Pertjajah Luhur: 'NDP-manifestatie bedoeld om actievoerders We zijn Moe af te schrikken'

'NDP-leiding moet niet proberen om het volk te verdelen'


Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) doet een dringend beroep op personen die meedoen aan de manifestatie van de NDP morgenmiddag op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en die willens en wetens misleid willen worden, om degenen die een oprechte en eerlijke strijd voeren tegen armoede, niet aan te vallen of uit te schelden. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 21 april 2016.

De NDP-manifestatie is bedoeld om president Desi Bouterse moreel te ondersteunen. Het staatshoofd zal eerst in het parlement uitleggen welk beleid uitgestippeld is in het kader van de IMF-lening (Internationaal Monetair Fonds) en zal daarna op het plein uitleg geven aan de mensen die gehoor hebben gegeven aan de oproep. De PL-voorzitter stelt, dat deze manifestatie ook is bedoeld om de mensen, die nu protestactie voeren tegen de armoede, af te schrikken. Immers, morgen staat ook weer een protestactie tegen het beleid van de regering van 'We zijn Moe' vanaf half zes gepland.

'De mensen die nu op straat zijn, komen ook op voor hun belangen. De maatregelen die voor de deur staan nu de regering met het IMF in zee gaat, zijn niet gemakkelijk. Als de koers van de Amerikaanse dollar op Srd 10 komt. zoals het IMF dat wil, dan zal de douanekoers, die nu Srd 4 is, ook naar Srd 10 gaan. Dan worden alle prijzen met 250% verhoogd. Het minimumloon zal ook naar boven bijgesteld moeten worden. Dat is nu rond de Srd 1.000, maar zal dus naar Srd 2.000 of Srd 3.000 moeten gaan. Dat gaat men niet kunnen betalen. Mensen zullen met ontslag moeten gaan', aldus Somohardjo.


Somohardjo brengt in herinnering dat vóór de verkiezingen de NDP tegen het volk had gezegd: ‘Als je op mij stemt, gaat Suriname Dubai worden’. 'Er zijn zoveel beloften gedaan die nu niet nagekomen worden. De mensen zijn misleid met geld en pakketten. De mensen die zich nog niet hebben laten misleiden, zullen volgens de PL-voorzitter kunnen overleven. Anderen die al gepakt zijn door de NDP-top, heeft men vertroeteld met waardebonnen en pakketten van Srd 65 of Srd 70, maar eens raakt dat ook op.'


De PL-voorzitter vindt, dat de NDP-leiding niet moet proberen om het volk te verdelen. 'We zouden ook een manifestatie kunnen organiseren, maar daar gaat het niet om. We willen niet in een clash raken waarbij twee groepen binnen de Surinaamse samenleving tegenover elkaar staan. Mobilisatie en manifestatie is een democratisch recht, en iedereen mag het doen, maar het mag niet zo zijn dat mensen voor de tweede maal gepakt worden', stelt Somohardjo.

De Pertjajah Luhur zal haar mensen apart mobiliseren. De partij start 15 mei met haar campagne in Wanica, en wel te Lelydorp. Ook de VHP, de ABOP en de NPS zullen op hun eigen wijze hun mensen mobiliseren. 'Het moet duidelijk zijn, dat we niet graag naar een clash toe gaan. Als wij een manifestatie organiseren op dezelfde dag waarop de NDP haar mensen heeft gemobiliseerd, dan zal het automatisch tot een clash komen. Dat wil de NDP-leiding misschien wel, maar wij niet.'


Somohardjo benadrukt niet tegen de NDP-achterban te zijn, maar wel tegen de leiding van de NDP, omdat die mensen met misleiding zover probeert te krijgen om in clash te gaan met andere groepen van het Surinaamse volk. 'Wij willen dat juist voorkomen, om het volk in twee te delen, zoals in Venezuela het geval is. Wie gehoor geeft aan de oproep van Bouterse en naar de manifestatie gaat, is voorstander van armoede en voortzetting van dit beleid. Wie op die dag thuis blijft, is géén voorstander van de armoede, maar juist ertegen. We zijn niet bang, maar we willen voorkomen dat het volk in tweeën wordt verdeeld en tegenover elkaar gaat staan.'

Politie Brokopondo stuit bij klopjacht op drie gewapende overvallers op marihuana

Drie mannen overvallen twee garimpeiro's en vluchten met drie emmers stofgoud

Tijdens klopjacht vinden agenten bij km 35 achter dorp in teil gedroogde marihuana


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht vandaag, donderdag 21 april 2016, dat agenten van het bureau Brokopondo afgelopen maandag na een melding van een gewapende roofoverval op een goudveld te weg naar Atjoni naar de opgegeven locatie gingen voor onderzoek. 

Bij aankomst bleek uit het onderzoek, dat drie gewapende mannen gewapend met twee jachtgeweren en een pistool twee Braziliaanse gouddelvers (garimpeiro's) hebben overvallen en beroofd. De slachtoffers werden mishandeld, waarna de verdachten er vandoor gingen met een tas met bescheiden waaronder paspoorten en drie emmers stofgoud. Voor de komst van de politie hadden de overvallers de plek verlaten.

De agenten starten een klopjacht op de overvallers en tijdens het afkammen van het gebied werd ter hoogte van kilometer 35 achter een dorp een grote zwarte teil en een aantal takken gedroogde marihuana bladeren aangetroffen. Een mans die bezig was deze gedroogde planten vermoedelijk te sorteren, vluchtte bij het zien van de politie het bos in. De teil en de hoeveelheid gedroogde planten werden in beslag genomen.

De daders van de roofoverval en de marihuanateler worden nog opgespoord.

Oppositie in Assemblee wil 22 april geen monoloog van president Bouterse

Bee (ABOP): 'Wij willen spreektijd'

'De regering wordt met dit herstelplan onder curatele gesteld van het IMF'


De oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) verwacht dat zij morgen niet wordt beknot in spreektijd, wanneer president Desi Bouterse het herstelplan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het parlement presenteert, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd vanmiddag, donderdag 21 april 2016.

Voorkomen moet worden, dat het staatshoofd een monoloog houdt zoals, naar de oppositie beweert, vorige week het geval was toen hij zijn betoog hield over de te nemen maatregels om de crisis te beteugelen.

Elk lid had vorige week, nadat Bouterse had gesproken, slechts twee minuten de tijd om een interruptie te plegen. Dit noemt Marinus Bee bizar. 'Dit willen wij niet meer. Wij willen spreektijd. Het is belangrijk dat het plan goed wordt doorgesproken. Wij hopen de ruimte te krijgen om de regering aan de tand te voelen.'

Hij noemt het herstelplan van het IMF een 'zwaarwegend besluit' dat het land meer dan twintig jaar zal binden. 'Geen enkel land in ontwikkeling heeft een succesverhaal over het IMF', stelt Bee.
Hij beweert dat er lokaal genoeg mogelijkheden zijn in plaats van een overeenkomst met dit instituut.

'De publieke opinie is tegen het IMF. De regering wordt met dit plan onder curatele gesteld. Het land is niet meer in staat eigen beslissingen te nemen, maar handelt op instructies van het IMF.' 

Ook NPS-fractieleider Gregory Rusland verwacht dat elk lid voldoende ruimte krijgt om te praten, gezien de belangen die op het spel staan.

Prince (57) overleden

Waaraan de zanger is overleden is nog niet bekend

(Bron foto: Chris Pizzello/Reuters)
Prince overlijdt op zijn landgoed Paisley Park in Chanhassen, Minnesota (VS)


Popster Prince is vandaag, donderdag 21 april 2016, op 57-jarige leeftijd overleden. Zijn lichaam is vroeg in de morgen ontdekt op zijn landgoed Paisley Park in Chanhassen, Minnesota (VS), waar hij woonde. Dat bevestigt de pr-manager van Prince Yvette Noel-Schure aan het persbureau AP. Waaraan de artiest is overleden is nog niet bekend.

Volgens een bron bij nieuwszender CNN werd de zanger door zijn medewerkers bewusteloos gevonden in zijn lift. De politie heeft dit inmiddels bevestigd. Hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Prince Rogers Nelson, zoals zijn volledige naam luidde, moest op 15 april al wegens een medische noodsituatie naar een ziekenhuis. Zijn vliegtuig maakte daarvoor een tussenlanding in Illinois. Maar de volgende dag meldde hij zijn fans dat hij in orde was tijdens een optreden. Voorafgaand aan zijn laatste optreden had hij al twee concerten geannuleerd. Hij zou aan een flinke griep lijden.


Prince, ook bekend als His Royal Badness, TAFKAP (the artist formerly known as Prince) en onder diverse andere bijnamen, brak internationaal door met zijn album 1999, dat verscheen in 1982. Eerder al bracht hij albums uit als For You (1978) en Dirty Mind (1980).

Na zijn grote doorbraak zou hij zeven Grammy's in de wacht slepen. Hij trad ook op in de Super Bowl in 2007, in een van de grootste live-optredens ooit. Prince verkocht meer dan 100 miljoen platen. Hij schreef vele hits, waaronder Purple Rain, Kiss en Cream. In 1984 scoorde hij zijn eerste nummer 1-hit met het nummer When Doves Cry.


Het album Purple Rain wordt algemeen beschouwd als een van de gedenkwaardigste albums aller tijden. De lijst van artiesten met wie Prince in de afgelopen tientallen jaren heeft samengewerkt, is vrijwel eindeloos. Van George Clinton, Madonna en Chaka Khan tot Patti LaBelle, Sheena Easton en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer.


Prince werd geboren op 7 juni 1958 in Minneapolis. De artiest was twee keer getrouwd. De eerste keer met zijn back-up danseres Mayte Garcia. Ze gingen in 2000 uit elkaar. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini en dat huwelijk eindigde in 2006.


(Red. De Surinaamse Krant/ANP/AP)

Leden BvL zijn akkoord met bereikt resultaat en gaan 22 april weer aan het werk

BvL-voorzitter Valies: 'Minister Peneux is een ordinaire leugenaar'

Valies waarschuwt bewindsman en zijn team om rancuneuze acties tegen leraren achterwege te laten

 
De algemene ledenvergadering van de Bond van Leraren (BvL) is vandaag, donderdag 21 april 2016, akkoord gegaan met het resultaat dat nu bereikt is met de regering. De overeenkomst moet nog getekend worden door de partijen. Het bestuur van de BvL wilde eerst fiat van de leden voordat overgegaan wordt tot de ondertekening, zo bericht Starnieuws.


Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, heeft op persconferentie minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur 'een ordinaire leugenaar' genoemd. Hij waarschuwde de minister en zijn team om rancuneuze maatregelen tegen leraren achterwege te laten. Wanneer het akkoord getekend is, gaan de leraren morgen weer naar school.


Valies heeft nog geen openheid gegeven over de bereikte resultaten. Hij gaf aan, dat het herwaarderingsprogramma van de leerkrachten in werking zal treden wanneer het akkoord getekend wordt. Dat was een heet hangijzer.

De BvL-voorzitter deelde mee dat Peneux met een vals document heeft gezwaaid op de persconferentie die hij maandag heeft gehouden. Volgens Valies gaat het om twee documenten. Het document waarop staat 'in principe overeengekomen' is ondertekend door de BvL. Daarnaast is er ook een document waar 'akkoord' op staat. Daar ontbreekt de ondertekening van de BvL. Marcelino Nerkust, president van de FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), heeft dat document samen met de regering getekend.

Valies benadrukte, dat als het akkoord getekend is met de regering, zoals afgesproken, morgen het onderwijsproces wordt hervat. Hij zei verder, dat de minister en de leiding van het departement voor spanningen zorgen in het onderwijsveld. 'Als de minister en zijn team komen aan één leraar, zullen ze de Bond van Leraren leren kennen. Dan is het war', waarschuwt Valies. Hij zegt dat de minister het volk misleidt en dan maakt hij anderen uit voor leugenaar.

Fietsbrug stort deels in zee in Rio de Janeiro, Brazilië

Vijf personen worden vermist na instorting

(Bron foto: Custódio Coimbra / O Globo)

In Rio de Janeiro, Brazilië, worden vijf mensen vermist na het instorten vandaag, donderdag 21 april 2016, van een fietsbrug, zo bericht onder andere de Telegraaf. De brug zou in zee zijn gestort. In augustus beginnen in de Braziliaanse stad de Olympische Zomerspelen. 

De Braziliaanse krant O Globo publiceert foto’s van de brug.


Over een lengte van zeker vijftig meter is het wegdek naar beneden gestort. Op een andere foto is te zien dat op het strand twee mensen onder lakens liggen. Er is nog geen bevestiging dat er doden zijn gevallen.
Stakende medewerkers Dienst Watervoorziening ministerie van NH blokkeren Watermolenstraat

'De overheid kan niet op een blauwe zondag alle waterstations overhevelen naar de SWM'


Stakende medewerkers van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen hebben vanochtend, donderdag 21 april 2016, de Watermolenstraat in het centrum van Paramaribo gebarricadeerd, vooraan bij het hoofdkantoor. Zij zijn onlangs geconfronteerd met de overname van diverse waterstations door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), terwijl de Personeels Bond Dienst Watervoorziening nog in onderhandeling is met minister Regilio Dodson van het ministerie over onder meer de positie van de leden. Dit bericht de webeditie van de Ware Tijd.

'De regering moet regeren, niet regelen', scandeerden ze. De politie moest de stakers tot de orde roepen.

Bij de Dienst Watervoorziening werken medewerkers met 30 tot 35 dienstjaren. 'De overheid kan niet op een blauwe zondag alle waterstations overhevelen naar de SWM en wat gebeurt met de positie van deze mensen?', vraagt bondsvoorzitter Julius Bear zich af.

Hij wijst erop, dat de medewerkers van de Dienst Watervoorziening zijn verzekerd volgens de status van landsdienaar, maar bij SWM geldt een collectieve arbeidsovereenkomst.

De bond heeft de vorige maand met de NH-minister een bespreking gehouden over de stappen die genomen moeten worden. 'De minister heeft zich niet aan zijn woord gehouden', meent de bondsvoorzitter. De medewerkers, die tot elf uur 's morgens werken, dreigen de actie te verscherpen. Ze zullen morgen mogelijk met protestborden naar het Kabinet van de President lopen.

UPDATE: NDP-Paramaribo lijkt bewust olie op het vuur te gooien met manifestatie pro-regeringsbeleid

Voorzitter NDP-Paramaribo: 'NDP zal niet intimideren en zich ook niet laten terroriseren'

Manifestatie van NDP heeft veel weg van bewuste provocatie - Nepbericht op Facebook meldt afgelasting manifestatie NDP


De NDP-aanhang die morgenmiddag op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo wordt verwacht zal niet intimideren, ze zal zich echter ook niet laten terroriseren. Dit zegt voorzitter van NDP-Paramaribo Laurence Ramahi (zie foto - Bron: Ramahi/Facebook) vandaag, donderdag 21 april 2016, in de Ware Tijd. Hij doelt op het feit dat de actiegroep ‘We zijn Moe’ achter in de middag bij De Nationale Assemblee (DNA) haar gebruikelijke protestactie houdt. De coördinator van deze groep, Curtis Hofwijks, ziet de actie van de NDP als confrontatie en verzekert op zijn beurt dat zijn organisatie zich niet laat intimideren. 

'Wij konden niet van tevoren bepalen dat er een manifestatie zou komen', beweert Ramahi.

De president heeft morgen uitgekozen om het herstelplan van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het parlement te presenteren, terwijl de actiegroep 'We zijn Moe' op dezelfde dag om half zes 's middags een nieuwe protestdemonstratie voor het DNA-gebouw houdt. De protestacties van de actiegroep zijn in december begonnen.
Volgens Ramahi heeft de achterban geen andere keus dan het staatshoofd, tevens de voorzitter van de NDP, op die dag te ondersteunen. 'Wij zoeken geen confrontatie, de dag is per ongeluk zo uitgevallen.'

'Dit is een beetje hoofdschudden en lachen. Waarom op dezelfde locatie en dag?', vraagt Hofwijks zich af. Hij vermoedt dat de 'tegenpartij' uit is op een confrontatie of het wil aanstuwen op een krachtmeting. 'Wij gaan onze planning niet omgooien. Het lijkt meer op een provocatie. Wij gaan door. Wij gaan niet naar daar om ons te laten intimideren en uit te laten lokken.'

Het gaat bij de NDP om ondersteuning te geven aan zaken die het staatshoofd zal uitleggen te zullen doen, als het plan van het IMF er is. 'De manifestatie wordt georganiseerd uit pure ondersteuning. Wij hebben de opdracht aan onze mensen gegeven niemand te intimideren. Wij hebben dat onder controle', verzekert Ramahi. 'Maar, zij moeten ons ook niet komen terroriseren, want dat gaan wij niet pikken.'

Ondertussen lijkt op Facebook de strijd te zijn begonnen tussen NDP'ers en sympathisanten van 'We zijn Moe'. Over en weer wordt met vuil gesmeten en groepen beschuldigen elkaar ervan morgen uit te zijn op een confrontatie.


Clifton Limburg (perschef van het Kabinet van de President) laat via Facebook namens de NDP weten, dat de partijmanifestatie morgenmiddag op het Onafhankelijkheidsplein gewoon doorgaat en dat een bericht dat wordt verspreid op Facebook dat de manifestatie zou zijn afgelast (zie hierboven), een nepbericht is.

Limburg zegt dat er bewust een poging wordt ondernomen om de organisatie van morgen te ondermijnen. 'Alles gaat normaal door. Het is geen battle maar van onze kant een ondersteuning van de president bij het presenteren van het herstelprogramma dat erin moet resulteren dat ons land weer helemaal op spoor komt. Het was verwachtbaar dat er vanuit de oppositionele hoek en de aangestuurde groep 'We Zijn Moe' pogingen worden ondernomen om mensen uit de gemeenschap zover te krijgen dat ze zich tegen het plan keren. Men gunt het de regering-Bouterse niet om weer rust te brengen in de Surinaamse economie omdat dan de kans groot is dat men wederom het onderspit zal moeten delven bij de eerstvolgende verkiezingen', aldus Limburg.

NDP-fractievoorzitter in het parlement, André Misiekaba, beweert op zijn Facebookpagina zelfs dat er sprake is van 'criminele activiteiten' om de manifestatie van morgenmiddag te 'frustreren'. Natuurlijk onderbouwt hij zijn bewering niet en draagt hij mede bij aan provocatieve sfeer:

22 Ton wegende graafmachine rijdt over 5 ton dragende brug in Leiding 5

Politie onderneemt om onduidelijke redenen enige tijd geen enkele actie

 
Het Dagblad Suriname publiceert vandaag, donderdag 21 april 2016, een foto waarop te zien is dat een ongeveer 22 ton wegende graafmachine over een brug, die maximaal 5 ton zou mogen dragen, rijdt. Dit speelde zich onlangs af op de Nieuw Libanonweg te Leiding 5.

De buurtbewoners zijn zeer ontstemd over deze zaak. 'Wij hebben de politie op de hoogte gesteld, maar de politie gaf aan dat zij er niets aan kunnen doen. Wij hebben vervolgens met het commissariaat gebeld om daar een melding te plaatsen, maar zij verwezen ons naar Openbare Werken (OW)', aldus een bewoner.

De verkeersborden worden door het ministerie van Openbare Werken (OW) geplaatst. Bobby Doerga, hoofd van de afdeling Voorlichting van dit ministerie, zegt in een reactie, dat dit toch een aangelegenheid is van de politie. Volgens hem gaat het om een verkeersovertreding, waarop de politie zonder moeite op zou moeten kunnen reageren.

Waarom de mensen werd medegedeeld, dat de politie er niets aan zou kunnen doen, is nog een onbeantwoorde vraag.

'De situatie in het land is al moeilijk. Kijk naar de brug. Wij zijn afhankelijk van deze brug. Wij hebben een aantal keren klachten ingediend. De aannemer werd ontboden, maar hij doet het nog steeds. De bestuursopzichter werd gevraagd waarom zij het doen. Hij gaf doodleuk aan dat men een kans neemt', zegt een ander buurtbewoner.

De politie van Leiding 9A gevraagd naar een reactie, stelt dat er inderdaad meldingen binnen zijn gekomen over dit geval. Volgens de dienstdoende onderinspecteur werden een dag na de indiening van de klacht wel acties ondernomen door de inspecteur. Intussen zou de aannemer zijn ontboden. De inspecteur was niet aanwezig voor een reactie.

Gajadien (VHP) roept studenten op zich niet te laten gebruiken en misbruiken

'Word geen deelgenoot van politieke scenario’s van wie dan ook'

 
Het parlementslid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vandaag, donderdag 2 april 2016, in het Dagblad Suriname, dat hij begrijpt dat studenten nu acties ondernemen. Maar, het blijft volgens hem een verantwoordelijkheid van de regering om te zorgen voor onderwijs en het kan niet zo zijn dat de studenten, die recht hebben op onderwijs, daarvan verstoken zijn. 

Gajadien constateert verder, dat er nu verdeeldheid onder de studenten is ontstaan en wil hen daarom oproepen om zich niet te laten gebruiken dan wel misbruiken. 'Ga voor een rechtvaardige strijd en word geen deelgenoot van politieke scenario’s van wie dan ook.' Gajadien zegt, dat hij hiervoor vreest, omdat hij merkt dat er enorme discrepanties zijn in het streven van de verschillende groepen studenten.

Het is de regering die haar verantwoordelijkheid in deze heeft verzaakt, meent hij. De politicus verwijst naar het akkoord dat twee jaar geleden al tussen de Bond van Leraren (BvL) en de regering was bereikt omtrent herwaardering, waarbij de regering na een mondelinge toezegging echter niets meer van zich heeft laten horen. Dit gedrag noemt hij onverantwoordelijk naar de belangen van de studenten toe.

Gajadien zegt dat hij enigszins kan sympathiseren met de acties van de BvL, omdat de regering als verantwoordelijke zaken niet op z'n beloop had moeten laten. De regering had volgens het Assembleelid al lang met oplossingen moeten komen. 'Regeren is verantwoordelijkheid dragen en vooruit zien.' De regering heeft echter aangegeven niet over de financiële middelen te beschikken om de leerkrachten op korte termijn een herwaardering te kunnen geven. Gajadien daarentegen stelt dat de middelen er wel zijn en dat de regering in staat is om de middelen te gaan halen daar waar ze zijn, maar ervoor kiest om dat niet te doen.

'Als de regering in de afgelopen vijf jaar zo'n 4 miljard Amerikaanse dollar heeft verspild, waarvan tenminste 1,5 miljard bewezen in zakken van mensen is verdwenen en teruggehaald zou kunnen worden, maar dat de regering die hiervan notie heeft, doelbewust geen actie wil ondernemen, dan is men niet met de belangen van de samenleving en de studenten bezig.'

Gajadien meent, dat de regering bezig is te spelen met het leven en de toekomst van een hele generatie. Een verantwoordelijke regering zou volgens hem geen dag verliezen om een oplossing te brengen in dit probleem. Nu is de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgens hem in geen velden of wegen te vinden, terwijl hij ervoor zou moeten zorgen dat de studenten morgen al les zouden krijgen.

OW-bewindsman Wolff ontvangt 127 sleutels nieuwe woningen Oldenburg

Woningen gebouwd door Chinees bedrijf Dalian en gefinancierd door China


'Een mijlpaal in geschiedenis van Suriname, het is een symbool van teamwerk'


Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken (OW) heeft gisteren, woensdag 20 april 2016, 127 sleutels van woningen op Oldenburg in ontvangst genomen van de vertegenwoordiger van China Dalian International Cooperation (Group) Holding Limited, Wang Deyou, aldus het Dagblad Suriname.

Het principe van dit woningbouwprogramma is een design build principe, waarbij de aannemer verantwoordelijk is voor het ontwerp en de bouw van de woningen. Er is op basis van materiaalgebruik en vanwege het gering aantal te bouwen woningen slechts een type woning opgezet, namelijk de Brick Structure (stenen woning). Vanwege de doelgroep zijn op deze locatie op basis van het woonoppervlak drie type woningen gebouwd, 70.56 vierkante meter, 71.59 vierkante meter en 88.39 vierkante meter groot.

De overdracht werd bijgewoond door Peggy Bilkerdijk-Bouterse (raadsadviseuse van president en vader Desiré Bouterse), ambassadeur Yang Zigang van China in Suriname, vertegenwoordigers van NV Sintec en andere genodigden.

De overhandiging van de sleutels is een feit, maar het project is technisch nog niet opgeleverd. Volgens minister Wolff zal dat nog op termijn moeten gebeuren. 'Wij moeten nog controleren of alles goed is. De huizen zijn in principe klaar', zei Wolff. De bewindsman van OW was zeer content met de nauwe samenwerking tussen China en Suriname. Wolff is ook de mening toegedaan dat er meerdere samenwerkingen aangegaan kunnen worden met China.

De Chinese ambassadeur gaf ook mee, dat China en Suriname meerdere gemeenschappelijke interesses kunnen uitwerken om mijlpalen te bereiken.

Anwar Hassankhan, waarnemend directeur van Bouwkundige Werken en Dienstverlening van OW, plaatste de sleuteloverdracht in de categorie van mijlpalen. 'Een mijlpaal in de geschiedenis van Suriname mogen we het noemen. Het is een symbool van teamwerk.' Hij zei ook ingenomen te zijn met het feit, dat het Chinees bedrijf met Surinaamse ondernemers en manschappen in zee is gegaan.

De Chinese staatsbank Exim Bank ging in 2010 direct akkoord om dit woningbouwproject te financieren. Het ging om een lening van 47 miljoen Amerikaanse dolaar. Uit deze lening zijn de huizen gebouwd en zijn de infrastructuur en nutsvoorzieningen in orde gemaakt. De lening is besteed aan 550 woningen te Richelieu en Oldenburg.

Minister Moestadja van Arbeid betreurt continuering actie werknemers Arbeidsinspectie

Voortzetting actie komt onverwacht voor minister na constructief overleg met bond


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid laat via een persbericht van zijn ministerie vandaag, donderdag 21 april 2016, weten het besluit van de vakbond bij de Arbeidsinspectie om haar actie voort te zetten, te betreuren. Dit betekent dat het personeel van de Arbeidsinspectie tot elf uur 's morgens blijft werken. 

Het standpunt van de bond had de minister niet verwacht, nadat hij gisteren in een gemoedelijke sfeer, en op een constructieve wijze met de bond en het personeel van gedachten heeft gewisseld over de dringende kwesties die het functioneren van de dienst stagneren. 

Bij deze ontmoeting heeft de minister opnieuw benadrukt dat het voornaamste probleem, namelijk het huisves- tingsprobleem, binnen drie maanden zal zijn opgelost. In alle openheid heeft de minister informatie verstrekt aan het personeel over de stand van zaken met betrekking tot de nieuwe huisvesting. Het gaat om een huurpand dat voldoet aan de behoeften van het personeel. Het pand is representatief, de werkoppervlakte is ruim en er is voldoende parkeergelegenheid voor het personeel. Thans is de verhuurder bezig met de inrichting van het pand en deze werkzaamheden zullen naar verwachting binnen drie maanden zijn afgerond waarna het personeel het pand kan betrekken. 

Tegen de achtergrond van de huidige financiële positie van de overheid, heeft de minister haast alles uit de kast moeten trekken om dit voor elkaar te krijgen. Ten aanzien van de jarenlange achterstand met betrekking tot de rechtspositie van het personeel, heeft de minister openhartig een uiteenzetting gegeven over de stand van zaken en over de vorderingen in deze, aldus het ministerie in haar persbericht. 

De bewindsman heeft inmiddels de toezegging van de minister van Binnenlandse Zaken om prioriteit te geven aan deze kwestie. 

De bespreking gisteren met het bestuur en de leden van de bond heeft zo'n drie uren in beslag genomen. Het personeel heeft bij deze gelegenheid alle ruimte gehad om open en bloot met de minister van gedachten te wisselen. Het personeel bleek content te zijn met de tot nu toe gepleegde inspanningen van de minister. Daarom vroeg de bewindsman de bond om de dienstverlening naar het publiek toe te normaliseren. Het personeel bleek welwillend te zijn, doch de bond wilde achteraf haar standpunt bekend maken aan de minister. 

Intussen is bekend bij de minister, dat het actiemodel wordt voortgezet. Het ministerie van Arbeid betreurt dit standpunt en vindt dat onnodig het publiek langer wordt gedupeerd. De leiding van het ministerie is zich aan het beraden hoe de dienstverlening vanuit de Arbeidsinspectie spoedig kan worden genormaliseerd.

Verzekeringsmaatschappijen woedend op apotheek Soma

'Deze apotheker is eenzijdig overgegaan tot het vragen van betaling vooraf aan verzekerden'


Soma zou ook vreemde valuta eisen voor betaling medicamenten


Apotheek Soma heeft zich de woede van de meeste verzekeringsmaatschappijen op de hals gehaald. Assuria, Parsasco en Self Reliance roepen hun klanten op om geen medicamenten bij deze apotheek te halen, aldus de Ware Tijd van vandaag, donderdag 21 april 2016.

'Soma houdt zich niet aan afspraken die wij met elkaar zijn overeengekomen. Zonder met ons als partners te overleggen, is deze apotheker eenzijdig overgegaan tot het vragen van betaling vooraf aan verzekerden', zegt een woordvoerder van Self Reliance.

Ook zou deze apotheek volgens Amar Randjietsing, algemeen directeur van Parsasco, hebben geëist dat er voortaan in valuta wordt betaald voor medicamenten. 'Deze eisen hebben ernstige financiële gevolgen en zijn bovendien in strijd met de wet voor Basiszorgverzekering.'

Randjietsing zegt, dat de overheid Srd 150 per verzekerde betaalt. 'Daaruit moet iedereen betaald worden. Als één van de partijen eenzijdig beslist om verhoogde bedragen te eisen, krijg je ernstige problemen. Er zou eerst overleg gevoerd moeten worden met de partners en de overheid.' Wel zegt hij begrip te hebben voor de economische problemen in het land die ook het bedrijfsleven in het algemeen treffen. Maar, voor elke eventuele wijziging zou er eerst overleg moeten plaatsvinden tussen alle partijen.

Een ander probleem is volgens de woordvoerder van Self Reliance, dat de dienstverlening aan zorgbehoevenden in het gedrang komt. 'De hele bedoeling van de basiszorgverzekering is dat de verzekerden niet hoeven te betalen. Daarvoor zorgen de assurantiebedrijven. Wat de apotheker in kwestie doet is tegen alle afspraken.'

De Ware Tijd schrijft tevergeefs geprobeerd te hebben om een reactie te krijgen van Apotheek Soma. De voorzitter van de Vereniging van Apothekers, Irving Jong A Liem, wilde vooralsnog niet ingaan op deze zaak.

Bushouders NVB overwegen regering ultimatum te stellen

Al vijf maanden hebben NVB-bushouders geen geld overheid ontvangen


Bushouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) roeren zich, omdat zij al vijf maanden geen geld hebben ontvangen van de overheid. Ze maken zich op om een ultimatum te stellen aan de overheid. Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van gisteravond zei de voorzitter van de NVB-bushoudersbond, Kenneth Themen, te vrezen dat de leden een ultimatum zullen stellen. 'We gaan gewoonlijk niet direct in actie, maar geven de overheid wat tijd.'

Themen wijst erop, dat door de kaartenverkoop de bushouders een deel van hun geld krijgen en daarop beroept de overheid zich voortdurend, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 april 2016.

'Ik ben voorstander dat de kaartenverkoop door de bushouders wordt afgeschaft en wordt overgelaten aan de overheid, waardoor de staat ons volledig moet betalen.'

NVB-directeur Guno Robertson bevestigt, dat er een betalingsachterstand is van vijf maanden. Dat komt doordat het NVB geen subsidie heeft ontvangen van het ministerie van Financiën. Hij zegt te hebben vernomen dat binnenkort het geld gestort zal worden.

De NVB-bushouders hadden al eerder het werk neergelegd, wat resulteerde in de betaling van het tegoed van één maand.

Medewerkers Arbeidsinspectie Suriname blijven in actie

Stakers negeren oproep minister van Arbeid Moestadja om weer aan 't werk te gaan

Ontevredenheid over slecht werkende airco's en computers en uitblijven bevorderingen

 
Arbeidsinspecteurs hebben gisteren na een urenlange vergadering besloten om hun actie, die vorige week dinsdag is begonnen, voort te zetten. Ze hebben hiermee het beroep, dat minister Soewarto Moestadja van Arbeid op hen heeft gedaan om de situatie te normaliseren, naast zich neergelegd. Het gaat om ongeveer zeventig medewerkers van de afdeling Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid in Paramaribo en Nickerie, die sinds ruim een week tot elf uur ‘s morgens werken, vanwege slechte werkomstandigheden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 april 2016.

Er heerst ontevredenheid over onder meer niet optimaal werkende airco's en computers door problemen met de stroomtoevoer en sommige personeelsleden wachten al jaren op hun bevordering en gratificatie.

'Ons beroep is dat de minister de zaken die geen geld kosten onmiddellijk laat aanpakken', zegt Romeo Chin A Loi, voorzitter van de Bond Arbeidsinspectie. Over twee weken zal de bond de situatie opnieuw bespreken en dan besluiten of doorgegaan moet worden met de actie.
Moestadja heeft tijdens de ledenvergadering beloofd hun problemen over verbetering van hun rechtspositie en een nieuw gebouw binnen drie maanden te zullen oplossen. Chin A Loi heeft zijn leden, uit egards naar de minister, gevraagd hem de ruimte te geven, vooral omdat hij de moeite genomen heeft om een hele dag te luisteren naar zijn werknemers, maar dat is niet gelukt.

Doekhie (NDP) uit zware kritiek op politie-inspecteur in zaak aanhouding eigenaar en bemanningsleden zandponton

'De ondernemer werd als een hond behandeld door de politie en opgesloten tussen criminelen'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie zegt vandaag, donderdag 21 april 2016, op Starnieuws, niet te spreken te zijn over de behandeling die ondernemer Toelsienarain Sookha heeft gekregen van een politie-inspecteur van het politiebureau Rijsdijk. 'Hij heeft Sookha, die mijn beste vriend is, aangehouden, terwijl die met alle documenten naar het bureau was gegaan om aan te tonen dat hij een concessie heeft om zand af te graven.' Hij beschuldigt de politiefunctionaris ervan, dat hij om geld onder de tafel vroeg. Toen hij dat niet heeft gekregen, zou hij zijn overgegaan tot de aanhouding van de eigenaar en vier bemanningsleden van een ponton.

Doekhie heeft deze kwestie besproken met de minister van Justitie en Politie, de korpschef van het Korps Politie Suriname, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en diverse andere 'toppers'. Hij is van plan om de procureur-generaal ook een brief te schrijven. Het Assembleelid vindt, dat het Openbaar Ministerie ook moet toetsen of de politie de juiste toedracht van zaken geeft, voordat het besluit wordt genomen om iemand in verzekering te stellen.

De politie van Rijsdijk heeft op zondag 17 april een eigenaar en vier bemanningsleden van een ponton aangehouden. Na een telefonische melding, dat twee pontons op de Surinamerivier ter hoogte van Carolina bezig waren zand op te graven, deden agenten de plek aan, meldde de afdeling Public Relations van de politie, gistermiddag:

Uit het onderzoek is gebleken, dat de bemanningsleden niet over de vereiste mijnbouwvergunning beschikten. Zij verklaarden echter, dat die vergunning bij de eigenaar moest zijn. De twee pontons, de graafmachine en het zand dat reeds was opgegraven, werden in beslag genomen. De vier bemanningsleden werden overgebracht naar het politiebureau en daar werd ook de eigenaar  ontboden. De eigenaar bleek in het bezit te zijn van een beschikking waarop duidelijk staat opgenomen, dat hij opgravingen mag doen binnen zijn concessie, maar de medewerkers waren uitgeweken naar een gebied buiten de concessie. Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werden de twee kapiteins H. S. en H. G. en de eigenaar T.S., na te zijn verhoord, in verzekering gesteld. De twee andere bemanningsleden zijn na verhoor heengezonden.

Doekhie zegt dat de politie vaak verkeerde informatie geeft. 'Toen dit bericht gestuurd werd naar de media, waren de mensen allang thuis. De zaak is als economisch delict afgehandeld. Wij hebben Srd 62.000 betaald, omdat de ondernemer als een hond werd behandeld door de politie. Hij werd opgesloten tussen criminelen alsof hij een moord heeft begaan. Zijn spullen waren binnen een half uur gestolen op het politiebureau. Uit humanitaire overwegingen hebben wij besloten 's morgens vroeg het geld te betalen. Om zeven uur is het bedrag gestort bij de Centrale Bank van Suriname, maar uit rancune is mijn vriend pas 's avonds vrijgelaten. Als hij de 'tyuku' aan de inspecteur had betaald, was hij nooit aangehouden.'

Hij zegt verder, dat niemand precies weet waar de coördinaten zijn van een concessie in de rivier. In de middag waren de twee pontons bezig met het graven van zand. De vaartuigen waren iets buiten het concessiegebied, maar dat komt vaak voor, omdat er geen afbakeningen zijn. De ondernemer heeft zijn vergunning en was op klaarlichte dag bezig.

Het Assembleelid vindt dat de inspecteur misbruik heeft gemaakt van zijn macht. De eigenaar was niet ter plekke. 'Hij gaat om te bewijzen dat hij concessiehouder is en wordt gearresteerd op het politiebureau. Deze zaak zal ik niet zo laten. Er moet paal en perk worden gesteld. Teveel burgers worden onheus behandeld door de politie. Deze zaak moet grondig worden uitgezocht en er dient opgetreden te worden tegen de inspecteur.'

China schenkt Suriname een miljoen Amerikaanse dollar voor bestrijding aedes aegypti-muskiet

Een unit wordt opgezet om toezicht te houden op aanpak aedes aegypti-muskiet


Het ministerie van Volksgezondheid heeft met een schenking van een  miljoen Amerikaanse dollar  van China, meer geld om de aedes aegypti-muskiet, de verspreider van zika, aan te pakken. De focus wordt nu nog meer gelegd op het uitroeien van deze muskiet, omdat hij de verspreider is van verschillende virussen, waaronder chikungunya, zika en dengue. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 april 2016.

Wetenschappers waarschuwen voor een nieuwe uitbraak van dengue en daarom is het raadzaam om de veroorzaker aan te pakken. Ook zijn nieuwe uitbraken van de overige virussen niet uitgesloten.

Minister Patrick Pengel zeg,t dat het geld doelgericht zal worden besteed. Er zal een unit worden opgezet, die vooral toezicht zal houden op de aanpak van de aedes aegypti-muskiet. De medewerkers van de unit moeten continu met de samenleving en andere organisaties en instanties de zaak aan- pakken. Plannen voor de opzet van deze unit waren er al sinds de chikungunya-epidemie in 2014.

De directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesley Resida, zegt dat 'het opzetten van de unit haalbaar en de aanpak van de muskiet noodzakelijk is'. Alle voorbereidingen zijn al getroffen en het gaat nu om de uitvoering. Hij wijst erop, dat de unit noodzakelijk is omdat de milieu-inspecteurs hun handen al vol hebben. Ze hebben nu een werkachterstand, die door de chikungunya-epidemie is ontstaan.

Pengel zegt verder, dat onder meer de voorlichting gecontinueerd en opgevoerd zal worden en  dat spuitwerkzaamheden worden voortgezet, afhankelijk van inspectieresultaten.

BvL bereid om met organisatie van studentenbesturen te praten

'We wachten op antwoord van de regering'


De Samenwerkende Studenten- besturen (SSB) nemen vandaag, donderdag 21 april 2016, een afwachtende houding aan. Zij hebben dinsdag en gisteren een stil protest gehouden. Woordvoerder Carlo Redmond laat via Starnieuws weten, dat Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), contact heeft gemaakt met de SSB en heeft aangegeven bereid te zijn met de studenten te praten. Nu is het wachten op een reactie van de overheid, zodat het doel van de stille protesten bereikt wordt. 

De scholieren willen met de leraren én de overheid praten over de ontstane situatie en samen naar mogelijke oplossingen zoeken.

De scholieren zijn gisteren naar De Nationale Assemblee gegaan waar ze werden ontvangen en toegesproken door de vicevoorzitter van het parlement, Melvin Bouva (NDP). Er werd tevens van gedachten gewisseld met het Nationaal Jeugdparlement (NJP) en de onenigheid is bijgelegd. 'Ik denk dat nu alle plooien gladgestreken zijn. Wij gaan geen commentaar meer leveren op hen en zij niet op ons. Maar, de SSB heeft naar voren gebracht dat zij niet wil samenwerken met het jeugdparlement', aldus Redmond.

'We gaan vandaag even rust nemen en vergaderen. De BvL heeft ons benaderd. Nu wachten we op antwoord van de regering. Als we dat niet hebben gekregen, dan zal men zeker van ons horen. Met Bouva zijn geen afspraken gemaakt. Hij wilde van onze kant horen en van het NJP. Er was een conflict tussen ons en dat is uitgesproken. Maar, een samenwerking met het NJP zal er niet zijn. Er is ook niet gesproken over de studentenbond in oprichting.'

Voor de SSB is belangrijk dat het gesprek met de BvL en de regering snel komt, omdat de scholieren steeds verder achter raken, zegt Redmond. 'We hebben nog geen datum geprikt, omdat we nog wachten op de regering. We willen met beide partners praten.'

Minister Dodson: 'Er is tot op heden geen sprake van nieuwe stroomtarieven'

'Stukken die al dan niet moedwillig de media halen hebben status van discussiestuk'


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft gisteravond namens de regering een 'spoedverklaring' uitgegeven over de discussies rond de nieuwe stroomtarieven, zo schrijft Starnieuws vanochtend, donderdag 21 april 2016.

‘Er is tot op heden géén sprake van nieuwe stroomtarieven’, dat verklaart de regering.

De overheid zit de laatste dagen intensief om de tafel met verschillende actoren zoals de vakbeweging. Stukken waaruit blijkt, dat er sprake zou zijn van nieuwe vastgestelde tarieven, zijn geen definitieve stukken. Zo liggen er meerdere voorstellen op tafel die niet uitsluitend de aanpassing van een prijs-component bevatten. Er zijn ook voorstellen die juist uitgaan van het minimaliseren van de huidige bedrijfskosten van de EBS, zodat aanpassing van tarieven voor burgers tot een minimum kan worden beperkt.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen: 'Ik kan het volk mededelen dat er op dit moment geen nieuwe definitieve stroomtarieven zijn. Samen met een speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep, bestaande uit de overheid, bedrijfsleven en de vakbeweging, zijn wij als overheid nog volop bezig met het bekijken van diverse voorstellen. Gedreven door de overtuiging dat het alle actoren, inclusief de overheid, menens is om de lasten zo min mogelijk op de schouders van kwetsbare groepen te plaatsen, zijn wij nog volop met elkaar in gesprek binnen de werkgroep. De werkgroep zal rapporteren wanneer er overeenstemming is bereikt. Benadrukt wordt dat stukken die al dan niet moedwillig de media halen, de status van discussiestuk hebben en nog geen formeel hamerstuk zijn.' 

De regering garandeert, dat zij werkt aan een plan waarin alle factoren worden meegenomen en doet een beroep op de samenleving om officiële berichten af te wachten.

Hofwijks van 'We zijn Moe' spant zich in richting NDP om problemen 22 april te voorkomen

'We zijn Moe' wil met NDP-organisatie van manifestatie rond tafel om afspraken te maken


De actiegroep 'We zijn Moe' doet een handreiking naar de NDP- organisatie van de pro-regeringsbeleid manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo morgen, om rond de tafel te zitten en afspraken te maken. Curtis Hofwijks, een van de trekkers en het gezicht van 'We zijn Moe', zegt dat dit gebaar gemaakt wordt om te garanderen dat de protesten die voor morgen gepland zijn, vreedzaam verlopen. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 21 april 2016.

'We zijn Moe' heeft voor morgenmiddag vanaf half zes een protestdemonstratie bij De Nationale Assemblee gepland. De NDP heeft echter besloten om 's middags de regering te ondersteunen. President Desi Bouterse zal morgen het herstelplan presenteren aan de volksvertegenwoordiging.

'We zijn allemaal Surinamers en moeten voorkomen dat het in een richting gaat waar wij als natie geen baat bij hebben. Wij betreuren het dat de NDP-organisatie dezelfde datum en locatie heeft uitgekozen, ondanks het feit dat onze actiedatum en locatie reeds bekend waren. Wij zullen alle inspanningen doen van onze kant en wij willen garanties bieden voor een veilig verloop', zegt Hofwijks.

BvL en regering bereiken een tweede principeakkoord

Bond van Leraren legt principeakkoord voor aan leden


Het onderhandelingsteam van de Bond van Leraren (BvL), onder leiding van Wilgo Valies, en de regeringscommissie hebben grote vooruitgang geboekt om een oplossing te vinden voor de knelpunten, waaronder de herwaardering van de leerkrachten. Ze zijn gisteravond besproken met de regeringscommissie onder leiding van raadsadviseur Jules Wijdenbosch. De BvL zal de 'tweede principe-overeenkomst' vandaag, donderdag 21 april 2016, voorleggen aan de leden, zo bericht Starnieuws.

De algemene ledenvergadering had enorm veel moeite met het eerste principeakkoord waarmee het bestuur van de BvL akkoord was gegaan. Er werden maandag bij diverse punten kanttekeningen geplaatst, waarover geen mededelingen zijn gedaan. Het bestuur werd opnieuw naar de onderhandelingstafel gestuurd.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat een 'constructieve oplossing' is gevonden. Wanneer de leden akkoord gaan met het nieuw bereikte resultaat, dan wordt de staking die sinds vorige week woensdag is begonnen vandaag opgeheven. Het onderwijsproces kan morgen worden hervat indien de ledenvergadering het eens is met de uitkomst van de onderhandelingen.

Organisatie van Studentenbesturen wil niet verder aan tafel met Jeugdparlement

Vicevoorzitter Assemblee Bouva (NDP) blaast teleurgesteld gesprek met regeringscommissie onderwijs af


Hoewel de plooien gladgestreken leken te zijn willen de Samenwerkende Studenten Besturen (SSB) toch niet met het Nationaal Jeugdparlement (NJP) samen een gesprek voeren met regeringsvertegenwoordigers en de Bond van Leraren (BvL). Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee Melvin Bouva (NDP) zegt vanochtend, donderdag 21 april 2016, in een reactie op Starnieuws het jammer te vinden, dat ondanks alle inzet hij van woordvoerder Carlo Redmond de mededeling kreeg, dat er niet samengewerkt zal worden. Bouva had de studenten en het NJP zover gekregen om met elkaar om de tafel te zitten. Dit gesprek werd gistermiddag gevoerd in het gebouw van De Nationale Assemblee.

Bouva, die de scholieren heeft ontvangen en ervoor gezorgd heeft dat morgen een gesprek zou komen met vertegenwoordigers van de regeringscommissie, heeft deze bijeenkomst afgeblazen.

'Ik ben blij dat de studenten en het NJP met elkaar hebben gesproken. Ik ben wel teleurgesteld dat jongeren om het belang waar het om gaat, het krijgen van onderwijs, niet met elkaar samen kunnen werken. Ik ben voorzitter geweest van het NJP. Ik kan niet meewerken aan ondermijning van dit instituut dat de jeugd vertegenwoordigt.'

Bouva gaat door met zijn inspanningen opdat het onderwijsproces op de middelbare scholen zo snel mogelijk wordt hervat. Hij vindt het ironisch, dat de studentenvertegenwoordigers willen dat de regering en de BvL om de tafel gaan zitten, maar dat zij verder samen willen met het NJP.

Na het urenlange gesprek vanmiddag, deelde de SSB mee dat er afgestemd moest worden met de achterban. Na enige tijd kreeg Bouva de mededeling, dat de SSB niet zal samenwerken met het NJP en zelf op zoek gaat naar de antwoorden bij de BvL en de regering.

Bouva vindt echter, dat door een eenheid te vormen de jongeren hun belangen beter kunnen behartigen.

Prya Sital, voorzitter van het NJP, heeft zelfs haar verontschuldigingen aangeboden over uitlatingen die gedaan zijn door leden, die verkeerd zijn gevallen bij de studenten. Bouva zegt zich te zullen blijven inzetten, opdat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.

Lenny Kravitz en Burt Bacharach op Curaçao North Sea Jazz Festival

Organisatie Jazz Festival weet weer grote, klinkende, namen te strikken

(Bron foto: LennyKravitz.com)

Lenny Kravitz en Burt Bacharach behoren tot de artiesten die gisteren bekend werden gemaakt voor het Curaçao North Sea Jazz Festival dit jaar. Zij zullen op zaterdag 3 september optreden, zo bericht vanochtend, donderdag 21 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

Ook werd bekendgemaakt dat reggaetonzanger J Balvin de avond zal openen op het Sam Cooke-podium, Kravitz zal de slotact zijn. Daarnaast werd aangekondigd dat Al Jarreau op woensdag 31 augustus zal optreden bij Landhuis Brakkeput Mei Mei.

Lenny Kravitz is een Amerikaanse singer-songwriter, multi-instrumentalist, platenproducer en acteur. Hij maakt rock en soul, maar groeide ook op met jazz.


Hij brak door in 1989 met het album Let Love Rule. Hij won een recordaantal van vier Grammy Awards op rij voor Best Male Rock Vocal Performance.

J Balvin komt uit Colombia en werd geboren als José Álvaro Osorio Balvin. Zijn carrière begon op 17-jarige leeftijd, toen hij naar de VS trok om Engels te leren. Balvin is bekend in de urban scene en onder dj’s.

Burt Bacharach is vooral bekend als componist. Hij schreef het merendeel van zijn klassiekers samen met tekstschrijver Hal David.Nummers zoals Walk On By, What The World Needs Now Is Love en I Say A Little Prayer zijn slechts een kleine greep uit het enorme repertoire van de levende legende, die dit jaar 88 jaar wordt. Al Jarreau (1940) begon in het spreekwoordelijke kerkkoor. Zijn professionele zangcarrière startte hij in 1975, zijn doorbraak kwam 1981 met het album Breakin’ Away en de hit Roof Garden. Hij won zeven Grammy Awards in drie categorieën: jazz, R&B en pop

Stichting op Curaçao betuigt eer aan 15 Chinese slachtoffers Aprilmoorden 1942

20 April is op eiland officiële jaarlijkse herdenkingsdag ‘De Aprilmoorden'


De Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) heeft gisteren eer betuigd aan de vijftien arbeiders van Chinese komaf die 74 jaar geleden, op 20 april 1942, werden vermoord en anoniem begraven op de begraafplaats Kolebra Bèrdè in Willemstad. Dat meldt vandaag, donderdag 21 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

De overheid van Curaçao heeft op verzoek van SEOC 20 april uitgeroepen tot een officiële jaarlijkse herdenkingsdag die de naam ‘De Aprilmoorden’ draagt.

SEOC heeft onder andere tot doel het verkrijgen van erkenning van de status van oorlogsslachtoffers, voor de Chinese contractarbeiders die zijn omgekomen op 20 april 1942 en het zorgdragen voor een correcte historische weergave van wat er tijdens het arbeidsconflict tussen de Curaçaose Petroleum Industrie Maatschappij en de Chinese zeelieden in het voorjaar van 1942 is voorgevallen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden de Chinese arbeiders uit Rotterdam als stoker dienst op olietankers van de Curaçaose Scheepvaart Maatschappij (Shell).

Om het volledig artikel te kunnen lezen klikt u hier


Onderstaande tekst is een klein deel uit een artikel over de Aprilmoorden dat u hier kunt vinden:

'(...) De vermoorde arbeiders waren stokers en ander machinekamer-personeel bij Shell-Curaçao. Deze zeelieden van Chinese komaf werkten veelal op de kleine olietankers die in WO2 tussen Maracaibo (Venezuela) en de Shell-raffinaderij op Curaçao heen en weer voeren - een tocht van drie dagen. Deze onbewapende, nogal verouderde en slecht onderhouden schepen vormden een makkelijk doelwit voor de Duitse U-boten.

Op 25 februari 1942 - toevallig exact een jaar na de februaristaking in Nederland - gingen daarom ruim 400 schepelingen van Shell in staking tegen de mensonwaardige en levensgevaarlijke omstandigheden waaronder ze hun werk moesten doen.

Het optreden tegen deze stakers was meedogenloos, omdat de autoriteiten vonden dat de olieproductie voor de oorlog tegen de Duitsers onder geen beding gevaar mocht lopen.

Bij een poging om de staking te breken werden op 20 april 1942 vijftien stakers doodgeschoten door de militaire politie. Ze werden anoniem begraven op het 'kerkhof van schande' waar volgens de katholieke regels zondaars en ongedoopten moesten worden begraven.(...)'

'Wij denken' essentieel bij effectieve bestrijding criminaliteit op Curaçao

Hoofdofficier van Justitie De Jong: 'Criminaliteit op eiland is zorgwekkend'


Bij een effectieve bestrijding van de criminaliteit is een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid, onderling vertrouwen, urgentie en ‘wij-denken’ essentieel. Dat waren de woorden van Hoofdofficier van Justitie, Heiko de Jong, gisteren bij de opening van de conferentie ‘Top C Tur wowo riba bo’ in het Renaissance, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 21 april 2016.

De Jong gaf aan dat de criminaliteit op Curaçao zorgwekkende vormen heeft aangenomen en een remmend effect heeft op de nationale ontwikkeling.

'Het feit dat voor sommige jongeren op ons eiland misdaad kennelijk loont en dat diezelfde misdaad ze misschien ook wel gevangen houdt in een vicieuze cirkel, is een buitengewoon trieste constatering', aldus de hoofdofficier.

Klik hier voor het gehele bericht.