vrijdag 22 april 2016

'Afzettingsprocedure tegen mij heeft veel weg van een staatsgreep'

Braziliaanse presidente Rousseff haalt uit tijdens toespraak Algemene Vergadering VN'De afzettingsprocedure die nu tegen mij loopt heeft veel weg van een staatsgreep', zei de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff vandaag in New York tijdens haar toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens Rousseff is er geen enkele wettelijke basis voor de beschuldigingen tegen haar in het algemeen en de afzettingsprocedure in het bijzonder. Dit bericht vandaag, vrijdag 22 april 2016, de Belgische nieuwswebsite deredactie.be van de omroep VRT.
 
Ze haalde aan, dat haar land momenteel politiek door een diep dal gaat. Ze heeft wel evenwel vertrouwen in dat alles goed komt. 'We hebben drie decennia geleden de militaire dictatuur overwonnen en de democratie die we hebben opgebouwd zal zegevieren.'

De Braziliaanse presidente heeft fors uitgehaald naar haar politieke tegenstanders. Ze vergelijkt de afzettingsprocedure die nu tegen haar loopt met een staatsgreep. Volgens Rousseff is er geen enkele wettelijke basis voor de beschuldigingen tegen haar in het algemeen en de afzettingsprocedure in het bijzonder.


Rousseff, die sinds 2011 president is van Brazilië, wordt ervan beschuldigd dat ze tekorten in de begroting heeft gedicht met leningen van staatsbanken. Op zich mag dat, maar ze heeft dat gedaan zonder het parlement in te lichten, en dat mag dan weer niet. Er zijn ook geruchten over corruptie, maar Rousseff ontkent elke schuld.

De presidente wordt niet direct in verband gebracht met het grote Petrobras-schandaal waarin de Braziliaanse politiek, ook Rousseffs partij, betrokken is. De motor achter de afzettingsprocedure is Edouardo Cunha, de voorzitter van het Lagerhuis. Ironisch genoeg is Cunha zelf wel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie.

(Red. De Surinaamse Krant/deredactie.be)

Bond Arbeidsinspectie schort actie op

Minister Moestadja van Arbeid krijgt drie maanden de tijd om zijn toezeggingen waar te maken


De bond Arbeidsinspectie heeft besloten haar actie tot nader orde op te schorten en geeft de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, drie maanden de tijd om zijn gedane toezeggingen waar te maken. Dit meldt Starnieuws vanavond, vrijdag 22 april 2016.

Het personeel in dienst van Arbeidsinspectie was sinds 14 april in actie. De werknemers werkten tot elf uur 's morgens. De bond heeft vandaag weer vergaderd met de leden en er werd weer gediscussieerd over de toezeggingen van minister Moestadja.

De bewindsman heeft woensdag 2gesproken met de bond en heeft enkele voorstellen gedaan om verlichting te brengen in de situatie van het personeel bij Arbeidsinspectie. Na lange beraadslagingen werd via stemming besloten de minister tot juli de tijd te geven zaken op orde te stellen.

De bewindsman heeft beloofd, dat de bond bij de uitvoering van zijn integrale plan zal worden betrokken. Huisvesting, uitblijven van bevorderingen en gratificaties zijn problemen waartegen minister Moestadja aankijkt. Ook op het juridisch en medisch bureau, de administratie en de afdeling ICT van de Arbeidsinspectie zijn problemen die de bond heeft voorgelegd aan de minister.

Nederlandse regering wil niet haar vingers branden aan een Syrische asielzoeker op Curaçao...

Syriër reisde via, via naar eiland, omdat hij had gehoord dat het hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden


Het is aan Curaçao om een oplossing te vinden in de kwestie van de Syriër die hier 19 januari asiel is komen vragen. Dit laat de minister van Justitie en Veiligheid in Nederland Ard van der Steur  desgevraagd vandaag, vrijdag 22 april 2016, aan de Amigoe weten bij monde van een woordvoerder. Dit omdat in het Koninkrijk het vreemdelingenbeleid op landsniveau wordt bepaald.
 
Humphrey Josefa, woordvoerder van het ministerie van Justitie op Curaçao, kan geen commentaar geven op de uitspraken van de woordvoerder van het Nederlandse ministerie, maar geeft aan dat er nog geen oplossing in zicht is.

'Er is vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland nog steeds geen officiële reactie gekomen op het verzoek van het ministerie van Justitie op Curaçao om de Syrische vluchteling Aktham Abu Fakher (26), die tegenwoordig op Curaçao verblijft, naar Nederland over te brengen. Zolang wij geen officiële reactie hebben gekregen, zullen wij hier geen uitspraken over doen', aldus Josefa.

De IND is echter wel een uitvoeringsorganisatie binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland, waarvan een woordvoerder dus de uitspraken heeft gedaan.

Aan de woordvoerder in Nederland is ook schriftelijk gevraagd of het feit dat het vreemdelingenbeleid op landelijk niveau wordt bepaald, betekent dat de Syriër niet naar Nederland overgebracht mag of kan worden. Hij is naar Curaçao gekomen omdat hij hoorde dat het eiland deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Een antwoord op die vraag is tot nu toe uitgebleven.

Overigens berichtte NOS-correspondent Dick Drayer op 11 april al over deze zaak voor het NOS Journaal.

Om het gehele bericht te lezen klikt u hier.

Eis van twaalf en acht jaar cel OM Curaçao tegen twee broers voor moord op 'kinderverkrachter'

Moord op ‘kinderverkrachter’ Montaña was emotionele opwelling 

Openbaar Ministerie kan moord niet bewijzen, maar wel doodslag


De broers Miguel (22) en Rochel Reyes-Abad (23) hoorden vanochtend, vrijdag 22 april 2016,  door Officier van Justitie Philomijn van Logten respectievelijk twaalf en acht jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, voor de moord op de ‘kinderverkrachter’ Andrew Sniphout (57) in Montaña op 1 juni vorig jaar, zo schrijft Jomaire v.d. Meulen Angela in de Amigoe van vandaag.

De Officier van Justitie kon moord niet bewijzen, maar stelt dat er voldoende bewijzen zijn om beide mannen te veroordelen voor (het medeplegen van) doodslag. Ze haalde onder meer de verklaringen aan van de mannen zelf.

Miguel bekende Sniphout te hebben gewurgd en daarna gestoken. Rochel bekende zijn broer te hebben geïnstrueerd hem met het mes te steken en een brief achter te laten, ‘om de reden voor zijn dood te laten weten’. Het slachtoffer werd ontdekt met een mes in de borst en daaraan een bankstatement (niet van het slachtoffer) met daarop het bericht ‘Esaki a muri pa biolado menor edad’, oftewel ‘deze (man) werd gestoken voor het verkrachten van minderjarigen’.

Rochel benadrukte vandaag, dat hij niet binnen was geweest, maar dat hij wel in de buurt was van de woning. Hij vertrouwde de hele toestand niet. Het is namelijk zo, dat Miguel in de avonduren naar Sniphout zou gaan om te praten over werk dat die hem had aangeboden. Dat vond Rochel vreemd en hij wilde meegaan. Rochel wist dat Sniphout een kinderverkrachter was. Hij was zelf door hem verkracht, verklaarde hij vandaag, maar hij wilde niet in details treden omdat de pers aanwezig was.

Hij was niet verkeerd, als men de verklaring van Miguel moet geloven. Volgens hem maakte Sniphout seksuele avances, in plaats van over het werk te praten. Sniphout bedreigde hem met een mes, terwijl hij hem aaide, zoende en aan zijn intieme delen trachtte te komen. Op een gegeven moment is het Miguel gelukt hem te overmeesteren. Sniphout werd hierna gewurgd, en daarna in de hals en borst gestoken. Hij overleed door bloeding door perforatie van zijn hart.

Ook Miguel werd op jongere leeftijd blootgesteld aan seksuele activiteiten, blijkt uit het dossier. Wat dit precies inhoudt, werd niet duidelijk. Uit de deskundigenrapporten blijkt verder dat beide mannen een zware jeugd hebben gehad, waardoor zeker Miguel behandeld moet worden. De mannen vroegen in hun laatste woord om vergiffenis. Het spijt hen wat er is gebeurd. Hun advocaat Quincy Girigorie benadrukte dat de dood van Sniphout het resultaat was van een emotionele opwelling.

De rechter doet over drie weken uitspraak.

Inkrimping Kustwacht Curaçao bij blijvend geldtekort

Ingrijpende reorganisatie noodzaak indien tekort van 3 miljoen euro niet verdwijntAls het blijvend tekort van 3 miljoen euro (6 miljoen gulden) op de begroting voor de Kustwacht niet wordt opgevangen, dan zal deze dienst volgend jaar te maken krijgen met een ingrijpende reorganisatie. Maar, ook voor dit jaar heeft het tekort al gevolgen voor de Kustwacht. Cutters zullen met één motor (in plaats van twee) gaan varen waardoor wordt bespaard op brandstof en onderhoud.
Dat meldt minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in haar aanbiedingsbrief bij het jaarplan 2016 (zie onderaan pagina) aan de Tweede Kamer (zie hieronder), gisteren, zo bericht vandaag, vrijdag 22 april 2016, de Amigoe.Zowel voor 2016 als in 2017 is er een tekort van 3 miljoen euro. Dat komt door de koers- en ramingsverschillen.

De totale exploitatie voor de Kustwacht binnen het Koninkrijk per jaar bedraagt om en nabij de 37 miljoen euro. Nederland neemt daarvan een kleine 32 miljoen euro voor zijn rekening, Curaçao 2,8 miljoen en Aruba en St. Maarten respectievelijk 1,9 en 0,7 miljoen.

Om het tekort op te lossen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als beleidsverantwoordelijke voor de Kustwacht besloten dat er 650.000 gulden kan worden bezuinigd zonder directe consequenties voor de operationele inzetbaarheid. Dit gaat dus niet ten koste van vaardagen en vaar-/vlieguren. Wel hebben de maatregelen (indirecte) consequenties voor onder andere de samenwerking met de ketenpartners, de aansturing vanuit de landen en de kwaliteit/motivatie van het personeel.

Klik hier voor het volledig artikel.


Omwonende start bodemprocedure tegen Advent Ziekenhuis te Damacor, Curaçao

Bewoonster ondervindt hinder van parkeerders voor haar deur


Een omwonende van de Advent Kliniek in Damacor, die vorig jaar aan de bel trok omdat de kliniek in strijd met de wet zou handelen, is een bodemprocedure gestart tegen de zorginstelling. De vrouw ondervindt met name last van het feit dat bezoekers voor haar deur parkeren, zo bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 22 april 2016.

In oktober vorig jaar berichtte de Amigoe, dat er voor een aantal kavels in de wijk Damacor, waaronder de vier kavels van de voormalige Taams Kliniek, een gevestigde erfdienstbaarheid geldt. In de clausule die is opgenomen in de koopcontracten staat vermeld, dat er geen ziekenhuis gevestigd mag worden op de percelen. Ook mogen de percelen niet worden gebruikt voor andere zakelijke doeleinden omdat dit in strijd is met het karakter van de Villawijk Damacor.

Dit staat eveneens in de veilingvoorwaarden van de kavels die in mei 2015 per opbod werden gekocht door de enige bieder, Antillean Adventist Hospital, beter bekend als het Advent Ziekenhuis. Vier percelen gingen toen onder de hamer om een miljoenenschuld te vereffenen, waar onder de gebouwen aan de Schout bij Nacht Doormanweg 56, de Warawaraweg 4 en 9 en de Kinikiniweg 10.

Om het restant van het bericht te kunnen lezen klikt u hier.

Door president Bouterse bekendgemaakt urgentieprogramma geldt voor acht maanden

Geen tariefsverhoging stroom voor kleinverbruikers en invoering rij- en voertuigenbelasting

NDP-aanhangers op Onafhankelijkheidsplein storen president in zijn toespraak in plaats van hem te ondersteunen


Het crisisplan, dat de regering momenteel gereed heeft, geldt voor een periode van acht maanden. Bij het presenteren van het plan vanmiddag, vrijdag 22 april 2016, in De Nationale Assemblee, sprak het staatshoofd van een urgentieprogramma. Dit programma zal, nadat het aan het parlement is aangeboden, naar de Sociaal Economische Raad worden gestuurd die het samen met het Planbureau zal uitwerken tot het een meerjaren ontwikkelingsplan 2017-2021, zo schrijft de webeditie van de Ware Tijd.

Bouterse maakte onder andere bekend, dat de kleinverbruikers van stroom, ruim 73 procent van alle EBS-aansluitingen, geen tariefsverhoging krijgen. De overheidssubsidie voor de groep zal worden gecontinueerd. Huishoudens die 800 kilowattuur en meer verbruiken zullen niet worden gesubsidieerd en moeten de hogere tarieven bepalen die nog bekendgemaakt zullen worden.

De president kondigde ook verschillende belastingverlichtende maatregelen voor loontrekkers aan. Een deel van deze maatregelen is al in werking, de rest volgt begin mei. Zo zal de importheffing op luxe goederen worden verhoogd, terwijl de vrijstelling van invoerrechten voor basisgoederen gehandhaafd blijft. Voor het eerst zal in Suriname een rij- en voertuigenbelasting worden ingevoerd, zei Bouterse.

De regering gaat ook nieuwe belastingen invoeren, zoals een kansspelbelasting en een heffing op afvalstoffen.

Tot grote hilariteit van de zaal noemde president Bouterse de introductie van boetes voor geluidsoverlast, juist op dat moment dat de parlementsvoorzitter aanhangers van Bouterse, die op het Onafhankelijkheidsplein oorverdovend kabaal met hun muziek maakten, had verzocht het rustiger aan zouden doen. Door dat lawaai was de president niet meer verstaanbaar in de vergaderzaal en was er ook niet echt sprake van ondersteuning van Bouterse door zijn aanhang, maar meer van hinder.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Meer agenten dan NDP'ers op Onafhankelijkheidsplein bij pro-regeringsbeleid manifestatie

Het aantal NDP-demon- stranten is op één hand te tellen


De webeditie van de Ware Tijd bericht vanmiddag, vrijdag 20 april 2016, dat de NDP-manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein 'een zeer magere opkomst' kent. 'Er zijn meer agenten op de been dan demonstranten.'

Uit voorzorg zijn tientallen agenten op de been om eventuele ongeregeldheden het hoofd te kunnen bieden. 'Maar, het aantal demonstranten is bij van spreken op één hand te tellen', aldus de Ware Tijd.

De NDP had mensen opgeroepen om president Desi Bouterse moreel te ondersteunen tijdens het presenteren van zijn herstelplan aan de Nationale Assemblee. Dit herstelplan is in het kader van de financiële maatregelen in verband met de snelle ontwaarding van de Surinaamse dollar sinds de devaluatie. Overigens heeft dat herstelplan inmiddels de naam urgentieprogramma gekregen, zo bleek vanmiddag in de toespraak van de president in het parlement.

De meer en meer in aanhang groeiende actiegroep 'We zijn Moe' heeft vanmiddag vanaf half zes een protestdemonstratie bij De Nationale Assemblee gepland.

Er is extra politie op de been om eventuele confrontaties van beide groepen te voorkomen.

In het parlement sprak NDP-fractievoorzitter André Misiekaba 's avonds rond half zeven, dat op het plein zo'n 4.000 NDP-aanhangers zouden hebben gestaan.

Vijf jaar cel voor verkrachten 18-jarig meisje in september 2015

Tegen veroordeelde was door Openbaar Ministerie acht jaar cel geëist


De rechter heeft gisteren R.A. veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar voor de verkrachting op brute wijze van een 18-jarig meisje op 5 september 2015, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 22 april 2016.

Volgens de rechter heeft de man de ‘jongedame zonder enig respect behandeld’. A. had de bewuste dag een afspraak gemaakt met een tante van het slachtoffer, dat zij het meisje thuis bij hem zou brengen, zodat hij seks met haar kon bedrijven.

Nadat het meisje daar werd achtergelaten, werd zij aan haar borsten vastgegrepen. Hierna bracht A.  haar vuistslagen toe in haar gezicht en moest zij meerdere slagen met een bezemstok incasseren op haar benen en armen. Nadat zij was verkracht, gooide de veroordeelde haar in zijn voertuig en werd zij een eindje verder uit het voertuig op straat geduwd.

A. gaf in eerste instantie bij de rechter-commissaris aan, dat hij het slachtoffer had verkracht, omdat haar tante hem geld verschuldigd was. Achteraf bleef hij dit op de strafzitting ontkennen.

Volgens de rechter is er meer dan genoeg bewijs, dat het meisje door A. is verkracht. Voor de door haar verleende hand- en spandiensten werd tante S.S., die eerder al in vrijheid was gesteld, tot negen  maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, veroordeeld.

In deze zaak was eerder door het Openbaar Ministerie acht jaar gevangenisstraf tegen A. geëist. Het dagblad vermeldt niet waarom de rechter drie jaar onder de eis van de Officier van Justitie is gaan zitten.

Hooghart gaat in toespraak op verjaardagsfeest CLO tekeer tegen bondsleiders en 'witte man'

CLO-voorzitter toont weer eens zijn gefrustreerd en confrontatie zoekend karakter

Hooghart grijpt weer terug op zijn cliché geworden stokpaardjes kapitalisten en kolonisten


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), is voorstander van geld lenen bij het IMF (Internationaal Monetair Fonds). Hooghart, wiens toespraak voor een groot deel ging over het ‘slechte Westen en de witte man uit Europa’ ziet, gezien de omstandigheden, geen andere keus dan bij het ‘kapitalistisch instrument’ geld te lenen.

De CLO vierde gisteren haar 45-jarig bestaan. De vakbondsleiders Wilgo Valies (BvL, Bond van Leraren), Marcelino Nerkust (FOLS, Federatie van Leerkrachten in Suriname) en Robby Berenstein (C-47) hebben het evenals de ‘witte man uit Europa’ ofwel de Nederlander, moeten ontgelden tijdens de toespraak van Hooghart, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 22 april 2016.

Hun ‘zwakte’ en de ‘politiek die uit het Westen wordt beïnvloed’, zijn mede oorzaak van de benarde positie waarin de arbeidsklasse in terechtgekomen is, beweerde Hooghart. FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) is een van de slechtste resultaten. Dit legt een zeer grote druk op de overheidsuitgaven, aldus Hooghart. Volgens de vakbondsleider zijn de uitgaven van Srd 300 miljoen vóór FISO gegroeid naar Srd 1.6 miljard met FISO. 'Leiders en kapitalisten gunnen het volk niet waar ze recht op hebben en nemen daarmee het gedrag van verdeel en heers van de kolonisten over want yu no mag zelfstandig', betoogde Hooghart.

Hij zei, dat het IMF enkele jaren geleden al had voorgesteld om het aantal ambtenaren drastisch terug te brengen. 'Misschien hadden ze het niet zo bedoeld, maar we hadden inderdaad wel veel ambtenaren toen. Nu hebben we nog teveel ma’ no wan man e puru. Mi no lob’ den man want den man na wan kapitalistisch instrument. Ma’ if yu na habi nyanan da na drape i’m’ go tek’ a nyan. En als het ons kan helpen om uit de problemen te komen, san y’e regeri tak a nu mu psa?'

De verjaardag van CLO werd een dag eerder gevierd, omdat rekening werd gehouden met de NDP-manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein. De NDP zal volk op de been brengen ter ondersteuning van partijvoorzitter en president Desi Bouterse, wanneer hij het plan om uit de crisis te komen gaat presenteren. Het plan zal ook duidelijk maken op welke manieren aan de eisen van het IMF wordt voldaan om ruim 500 miljoen Amerikaanse dollar te lenen.

Hooghart zei te hopen,dat de leden van de bond ook aanwezig zullen zijn op het plein. 'Mi no sab’ fu unu ma mi o’ drape en mi hoop tak’ un’ waka na mi baka.'

DA91-voorzitter geen voorstander van confrontatie NDP en 'We zijn Moe'

Del Castilho: 'We zijn Moe maakt geen gebruik van intimidatiemethoden'


'If deng wan sekie, dan unu ano Kwakoe. Ik wil ook geen bordjes met opschriften tegen de president zien, want in Amerika kan je dat niet doen. Waarom protesteren jullie tegen de president? Als jullie vroeger drie flessen bier dronken, drink nu maar een.' Dit zei de NDP’er Patty van Ommeren onlangs in het programma Bakana Tori op de staatszender SRS Radio. Dit viel bij DA91-voorzitter Angelic Alihusain-Del Castilho (zie foto - Bron: Del Castilho/Facebook) niet in goede aarde, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 22 april 2016. 

'Wij streven ernaar om de democratie in zijn uiterste vorm te kunnen beleven. Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting. Daarbij hoort ook dat je mensen die gebruikmaken van hun recht, niet gaat intimideren. Voor zover ik de organisatie ‘We zijn Moe’ heb gevolgd, wordt er geen gebruik gemaakt van intimidatiemethoden. Er wordt niet tegen iets gedemonstreerd als men vóór iets demonstreert. Men vraagt gewoon naar goed bestuur. Men vraagt naar corruptievrij bestuur en antwoord op vragen van gelden die niet verantwoord zijn', stelt de politica.

De burgers waar Alihusain-Del Castilho zich mee thuis voelt, zijn burgers die hun ontwikkeling niet meten aan hoeveel alcohol zij kunnen consumeren. Zij meten hun ontwikkeling aan een toekomst die zij kunnen plannen, hun spaargelden die veilig zijn, hun huizen die zij zullen bouwen als zij student af zijn, het doorbreken van die cyclus van armoede et cetera. 'Dit is waarvoor ‘We zijn Moe’ daar staat. Wanneer een regering blijk heeft gegeven van wanbeleid en de regering keer op keer op is gewezen, moet de kans nu aan Suriname worden gegeven', meent Alihusain-Del Castilho.

De mensen zijn volgens de politica al lang daar voor het gebouw van De Nationale Assemblee. Er is nooit onrust of rellen geweest. 'Er is nooit iemand die kan zeggen dat ze zijn lastig gevallen door de groep. Het zal jammer zijn als vandaag een groep burgers zich op het plein begeeft, die niet begrijpt wat democratie inhoudt, niet heeft leren omgaan met kritiek en is opgevoed in een fascistische opvatting dat meer doet denken aan Hitler. Zulke situaties moeten wij vermijden.'

Volgens haar mogen mensen gebruikmaken van hun democratisch recht, maar het moet niet gericht zijn op confrontatie met de gewone Surinaamse burger aangaan. De mensen die daar staan, zijn geen politieke partijen. Politieke partijen hebben volgens haar geen mensen gemobiliseerd. Het is de gewone man van de straat, die vindt dat het niet zo door mag gaan.

'Als er vandaag blijk van intimidatie wordt gegeven, is het duidelijk waarmee de NDP bezig is. Laat de wereld zien dat een groep Surinamers daar kan staan vragen naar goed beleid, goed bestuur en het aftreden van de regering, terwijl een andere groep daar staat die vindt dat zij het goed hebben, goed leeft en er geen verandering hoeft te komen', aldus Alihusain-Del Castilho

Merendeel vliegtuigen in Suriname mag niet worden ingezet voor commerciële vluchten

Vliegtuigen toch de lucht in door mazen in regelgeving

MinOWC maakte gebruik van bedrijf dat illegale vluchten uitvoert


De meeste vliegtuigen die binnen de grenzen van Suriname geregistreerd staan mogen niet ingezet worden voor commerciële vluchten. Toch vinden er, door mazen in de regelgeving, regelmatig illegale commerciële vluchten plaats. 'Dit is een decennia oud probleem waar wij langzaam maar zeker verandering in brengen', zegt Faizel Baarn, waarnemend hoofd van de Luchtvaartdienst, vandaag, vrijdag 22 april 2016, in de Ware Tijd. Overigens, niet wordt ingegaan waaruit die mazen in regelgeving bestaan.

Hij reageert naar aanleiding van meldingen dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) gebruik heeft gemaakt van de diensten van een bedrijf dat niet beschikt over een zogeheten AirOperators Certificate om commerciële vluchten uit te voeren. Volgens hem is het onderzoek naar deze kwestie nog gaande.

Deze zaak is wel in een spoedonderhoud besproken tussen de Luchtvaartdienst, de Burger Luchtvaart Autoriteit (CASAS, Civil Aviation Safety Authority Suriname), het Bureau Nationale Veiligheid en Luchthavenbeheer. Er zal nu strenger worden opgetreden tegen maatschappijen en piloten die illegaal commerciële vluchten uitvoeren.

'Zulke illegale commerciële vluchten worden al regelmatig gecanceld. De afspraak nu is dat er strakker zal worden opgetreden', aldus Baarn zonder in details te willen treden over te treffen maatregelen. Piloten riskeren nu dat hun vliegbrevet wordt ingetrokken. Ook kunnen bedrijven en houders van privévliegtuigen hun vergunning kwijtraken.

Er zijn 22 vliegmaatschappijen en privé-eigenaren met tientallen vliegtuigen op hun naam die binnen Suriname mogen vliegen. Maar, slechts zes maatschappijen mogen commercieel vliegen en dat zijn de bekende namen Blue Wing Airlines, Gum Air, Surinam Airways, Fly All Ways, Caricom Airways en Hi-Jet Helicopters. Er vinden dagelijks gemiddeld tachtig vluchten vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo plaats.

Dochter oud-premier Pengel van Suriname overlijdt aan gevolgen woningbrand in Den Haag

Yvonne Pengel (76) raakte dinsdag 12 april ernstig gewond

 
De vrouw die vorige week gewond raakte door een brand in haar huis aan de Haagse Hengelolaan, is overleden. Ze was een een dochter van de Surinaamse oud-premier Johan Adolf Pengel. Dat laat de familie vandaag, vrijdag 22 april 2016, weten aan de regionale zender Omroep West.

De felle brand woedde vorige week dinsdagavond in de flatwoning (zie foto - Bron: Omroep West/Regio15). De vrouw werd door de brandweer uit huis gehaald. Samen met haar huisgenoot, die van het balkon kon worden gered, werd ze naar het ziekenhuis gebracht.

De 76-jarige Yvonne Pengel lag nog een dag op de intensive care van het brandwondencentrum in Rotterdam, maar overleed in de nacht van woensdag op donderdag.

Curaçaose Orco Bank viert uitbreiding bank en 30-jarig bestaan

Bank heeft een derde verdieping erbij gekregen


Orco Bank vierde gisteravond een paar feestjes tegelijk, de afronding van de uitbreiding van het moderne bankgebouwgedeelte pal achter het Landhuis Cerrito, maar ook het 30-jarige bestaan van de bank op Curaçao. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 22 april 2016.

De uitbreiding, een derde verdieping waarmee in november een aanvang was gemaakt, biedt plaats aan achttien nieuwe werkplekken, twee vergaderruimtes, een keukentje en toiletten.

'Voorlopig hebben we genoeg ruimte', sprak directeur Kenny Canword de aanwezigen toe. Toen Orco Bank in 2007 het opvallende landhuis aankocht, was direct al duidelijk dat er bijgebouwd moest worden. Dat gebeurde door moderne architectuur met het oude, monumentale te combineren.

Orco telt nu 75 medewerkers. Toen Canword zestien jaar geleden aantrad waren dat er nog 20. 'Dit geeft aan dat we constant groeien.' De bank wordt geleid door Canword en mededirectielid Milli Sprock.

Minister Rhuggenaath staat open voor alternatieve methoden om tarieven busjes op Curaçao vast te stellen

Leden Sindikato Transporte Uní (STU) weigeren per 1 april vigerende tarieven door te voeren


Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO) staat open voor alternatieve methoden voor het bepalen van tarieven voor de kleine en middelgrote busjes, zo bericht vandaag, vrijdag 22 april 2016, het Antilliaans Dagblad. 

'Uiteindelijk gaat het om de dienstverlening', stelt de minister.

'Veel mensen binnen onze gemeenschap zijn afhankelijk van deze vorm van transport. En de kosten lopen snel op als je dagelijks met de bus reist in verschillende zones. Er komen vragen uit de gemeenschap, de brandstofprijzen dalen, de tarieven niet. De totstandkoming van de tarieven moet transparant en eerlijk zijn.'

De chauffeurs verenigd in Sindikato Transporte Uní (STU) weigeren de per 1 april vigerende tarieven door te voeren.

Om het volledig bericht te kunnen lezen klikt u hier.

Minister Moestadja wijst op 45e verjaardagsfeest CLO op vergrijzing

Bewindsman van Arbeid wijst op belang vorming jong kader


Bij de viering van de 45e verjaardag van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid gisteren gewezen op de vergrijzing binnen de organisaties. 

Hij heeft de CLO meegegeven, dat de vorming van jong kader de flexibiliteit van organisaties zal verhogen en duurzaamheid zal verzekeren. Hieronder de volledige tekst van de gisteren door Moestadja gesproken speech:

Surinaamse Finabank voorziet sombere toekomst

'Gemeenschap heeft behoefte aan transparantie en good governance'


De Finabank NV ziet de toekomst somber tegemoet. De macro-economische vooruitzichten zijn bijzonder moeilijk voor 2016, schrijft de instelling in een vandaag, vrijdag 22 april 2016, uitgebracht persbericht. De opwaartse druk op de wisselkoers resulteert erin, dat de koopkracht achteruitgaat, bedrijven in moeilijk vaarwater komen door afnemende omzetten, stijgende kostprijzen en operationele kosten, aldus de bank, zo schrijft Starnieuws.

Deze macro-economische omstandigheden hebben een negatieve impact op zowel de solvabiliteit, liquiditeit als het rendement van de banken. 'Wij benadrukken dat de gemeenschap alsook banken, behoefte, hebben aan transparantie en good governance om de sombere vooruitzichten te kunnen doorstaan.'


De Finabank NV heeft een goed jaar achter de rug, waarbij het bedrijfsresultaat na belastingen is gestegen met 40% tot Srd 10,8 miljoen. De totale opbrengsten van de bank bedragen Srd 47,1 miljoen, dat is 26,6% hogere dan in 2014. De goede resultaten zijn volgens de bank het gevolg van een verhoging van gelden die klanten aan de instelling hebben toevertrouwd, van Srd 431 miljoen naar Srd 542,1 miljoen.

Kredieten aan cliënten zijn vorig boekjaar gestegen met 17% tot Srd 366,1 miljoen. De totaalbalans van de Finabank NV is met 26% gestegen tot Srd 700,9 miljoen.
Het succesjaar heeft er toe geleid dat de bank voor de eerste keer dividend heeft uitgekeerd aan haar aandeelhouders. In totaal is 25% van de nettowinst – Srd 2,7 miljoen – uitgekeerd. De uitkering komt een jaar eerder dan is opgenomen in het strategisch plan van de instelling.

'De bank is solide en heeft één van de hoogste solvabiliteitsratio’s van 18% in de sector alsook een uitstekende liquiditeitspositie van 70%', schrijft de bank.

De instelling wordt geleid door president-directeur Eblein G. Frangie, commercieel-directeur A.Giesberts en financieel-en operationeel directeur C. Valk.

EU schenkt inheemse organisatie VIDS ruim 95.000 euro voor project

Doel subsidie is wettelijke erkenning, bevordering en bescherming rechten inheemse volkeren


De Europese Unie (EU) heeft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) 95.488,60 euro geschonken voor uitvoering van het project 'Bewustwording en pleitbezorging voor de rechten van de inheemse volken in Suriname'. Het geld komt uit het 2015 fonds van het Europees Instrument voor democratie en mensenrechten. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 22 april 2016.

De overeenkomst is getekend door VIDS-directrice Loreen Jubitana en ambassadeur Jernej Videtič, hoofd van de EU-delegatie voor Suriname, Guyana, Trinidad & Tobago en de Nederlandse overzeese gebieden.

Videtič heeft benadrukt dat mensenrechten één van de kernwaarden van de Europese Unie en haar lidstaten is. 'Het Europees instrument voor democratie en mensenrechten biedt de mogelijkheid om projecten van maatschappelijke organisaties te steunen op dit gebied, ook in Suriname.' Hij stelt dat de rechten van inheemse volkeren bijzonder belangrijk zijn en dat het voorstel van de VIDS hen heeft overtuigd. 'We kijken uit naar een succesvolle uitvoering.'

Volgens Jubitana zal het project bijdragen tot een beter begrip en waardering van de situatie en de belangen van de inheemse volkeren in Suriname. 'In het bijzonder hun pleidooi voor wettelijke erkenning en respect van hun rechten, die internationaal zijn erkend in diverse mensenrechten instrumenten.'

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft zich onlangs uitgesproken in het voordeel van deze rechten, waarbij Suriname beleid en juridische veranderingen moet maken.Door brede verspreiding van informatie over deze rechten, hoopt de VIDS een gunstigere publieke opinie te bereiken, potentiële partners te mobiliseren, stigmatisering te verminderen en bij te dragen tot meer begrip en respect voor de mensenrechten in het algemeen, voor de rechtsstaat en voor het juridisch gewicht van de internationale normen en afspraken.

Het algemene doel van de subsidie is de wettelijke erkenning, bevordering en bescherming van de rechten van de inheemse volkeren in Suriname. De belangrijkste beoogde resultaten omvatten verhoogde bewustwording bij het grote publiek en de Nationale Assemblee, inzake de rechten van inheemse volkeren. Het project wil ook meer bereidheid om deze internationaal erkende rechten van inheemse volkeren, in de Surinaamse wetgeving te erkennen.

Cabaretier Sergio Bunsee wordt met dood bedreigd

Voorstelling Sergio Bunsee afgelast om doodsbedreigingen


De uit Hoorn afkomstige Surinaams-Nederlandse cabaretier Sergio Bunsee (34) is met de dood bedreigd naar aanleiding van een satirisch bedoeld filmpje op Facebook. Dat meldt het Noordhollands Dagblad vanmorgen, vrijdag 22 april 2016. Hij werd meerdere malen met de dood bedreigd via Facebook en heeft aangifte gedaan bij de politie.

Bunsee, die vandaag in het Bijlmerparktheater in Amsterdam met zijn debuutprogramma Moeilijk? te zien zou zijn, plaatste een grappig bedoeld filmpje op Facebook over de lugubere onthoofding vorige maand in Amsterdam. Dat werd niet door een ieder op prijs gesteld en de cabaretier werd met de dood bedreigd.

Omdat de doodsbedreigingen ook direct te maken hebben met zijn voorstelling vanavond in het Bijlmer Parktheater, is deze voorstelling nu afgelast en verplaatst naar 20 mei.

CLO presenteert bij viering 45-jarig bestaan wensenpakket

In pakket onder andere invoeren ambtenaren- toelage, extra maand pensioen en loonsverhogingDe Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) heeft gisteren op haar 45-jarig verjaardagsfeest een wensenpakket gepresenteerd. Bestuurslid Michael Miskin legde de leden en genodigden uit, dat het gaat om een integraal plan voor verbetering van de positie van de ambtenaren. Als eerste punt is opgenomen koopkrachtversterking door loonsverhoging en het invoeren van een ambtenarentoelage en een extra maand pensioen maken ook deel uit van het wensenpakket, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 22 april 2016.

Miskin gaf een historisch overzicht van hoe de sterke Surinaamse munt, waarmee vóór de onafhankelijkheid overal ter wereld betaald kon worden, enorm is verzwakt.

De CLO is er voorstander van om de koopkracht te versterken met een bepaald streven. In eerste instantie wenst zij de koopkracht te behouden van de laatst toegekende loonsverhoging van 2012 omgerekend in Amerikaanse dollars met de koers van dat moment.

Terwijl tijdens de regeerperiode 2005-2010 voor de beloning van overheidswerkers een functiesysteem werd ingevoerd, zijn de regels slechts van toepassing op diegenen die werken bij de centrale overheid. Op de gewapende diensten is het rangensysteem nog steeds van toepassing en voor de onderwijsgevenden nog steeds diplomabezit en schooltype. 'Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is dat iemand met een lagere rang hoger ingeschaald is dan iemand met een hogere rang en iemand met een lager diploma hoger ingeschaald is dan iemand met een hoger diploma. Bij de centrale overheid is dat wel mogelijk', sprak Miskin.

De CLO heeft van meet af aan gezegd, dat FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) voor problemen zorgt, ook bij het bijstellen van de pensioenen. Voorgesteld wordt om elke ambtenaar weer te voorzien van een ambtelijke rang. De bezoldiging wordt gekoppeld aan de rang en niet aan de functie, dit heeft ook zijn voordelen voor degenen die met pensioen zijn en personen die ontheven zijn, stelt Miskin. De CLO wil het aantal periodieken van 18 weer terugbrengen naar 6. In het wensenpakket zijn diverse voorstellen voor de verschillende niveaus opgenomen en uitgewerkt.


De CLO pleit voor het invoeren van een toelage voor de Algemeen Ambtelijke Dienst, als compensatie voor het bereiken van evenwicht in de bezoldiging met andere groepen. De CLO stelt voor een bruto toelage van 10% van de bezoldiging toe te kennen aan landsdienaren die geen specifieke toelagen krijgen. Hierop mogen belasting, pensioenpremie, AOV-premie en SZF-premie worden afgetrokken. Ambtenaren die reeds over een specifieke toelage beschikken, komen niet in aanmerking voor deze toelage. Indien zij bereid zijn hun specifieke toelagen in te leveren, kunnen zij in aanmerking komen voor deze toelage.

De CLO ziet verder graag dat het vakantiegeld met 4% wordt verhoogd. Dit is in overeenstemming met de particuliere sector en sommige van de door de overheid opgerichte rechtspersonen. Nu krijgen ambtenaren 96% van de maand bezoldiging. Met de verhoging zullen zij ook een volle maand bezoldiging aan vakantiegeld mogen ontvangen.


De mogelijkheid kan gecreëerd worden om ook het vakantiegeld in de pensioengrondslag mee te nemen, waardoor de landsdienaar en de met hen gelijk gestelden dan 10% pensioenpremie over het vakantiegeld zullen betalen. De overheid kan dan in de maand juli een extra maand pensioen uitkeren aan de gepensioneerden uit overheidsdienst.

De ontwikkelingen in de wereld op medisch gebied zorgen ervoor dat de levensverwachting stijgt. Zo ook de kosten voor het uitkeren van pensioenen. Er is momenteel een trend in de wereld om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen.
De CLO heeft uit participatie in diverse commissies, seminars en gesprekken met de regering, kunnen constateren dat de behoefte bestaat om de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken naar 65 jaar. De CLO stelt voor alle nu geldende regels te handhaven. De landsdienaar mag ongeacht het aantal dienstjaren dat hij heeft met zijn 60e met pensioen gaan. Indien hij dat wenst mag hij tot zijn 65ste door werken, maar als hij de 65e levensjaar heeft bereikt is hij verplicht met pensioen te gaan. De pensioenopbouw zal 2% per dienstjaar bedragen met een maximum van 40 dienstjaren. Het maximale is dus 80% aan pensioenopbouw.

Vader rijdt zijn 21-maanden jonge zoontje dood

Bij wegrijden auto van trottoir ziet man zijn zoontje voor de auto niet...


Een man heeft gistermiddag zijn zoontje Mao Hao Wei van 21 maanden doodgereden in de Koningstraat in Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 22 april 2016.


De man probeerde zijn auto van het trottoir weg te rijden. Hij had echter niet gezien, dat zijn zoontje voor de auto stond. Na het ongeval is het jongetje meteen door zijn vader naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht, maar dat mocht niet meer baten

De politie van het politiebureau Nieuwe Haven heeft de zaak in onderzoek.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

'Voorstel nieuwe stroomtarieven niet uit koker van commissieleden VSB, RaVakSur en KKF afkomstig'

'Taak van commissie is ontwikkelen van methodiek nodig om tot goed onderbouwd tarief te komen'


Commissieleden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) nemen afstand van berichten, waarin gesteld wordt dat zij bezig zijn met het doen van voorstellen voor tariefaanpassing van elektriciteit. Dit rapporteren zij aan de besturen van de organisaties door wie zij zijn afgevaardigd in de commissie die zich buigt over de kostprijs van elektriciteit, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 22 april 2016.

President Desi Bouterse zei tijdens een persconferentie en in De Nationale Assemblee, dat hij van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vernomen had, dat binnen de commissie basistarieven nutsvoorziening overeenstemming zou zijn bereikt over de nieuw in te voeren prijs. Ook Dodson zei via de staatszenders STVS en SRS dat hij bezig is met de commissie om de nieuwe tarieven te bepalen.

De commissieleden Viren Ajodhia, Michael Miskin, Ruben Yang en Armand Zunder stellen echter, dat zij de taak hebben om de methodologie te ontwikkelen voor het bepalen van de kostprijs van de EBS. Deze commissie wordt geleid door directeur Dave Abeleven van NH.

De vertegenwoordigers van VSB, RaVakSur en KKF benadrukken, dat een tariefvoorstel niet van de commissie afkomstig is, noch door de commissie wordt gedragen.

'De taak van de commissie is slechts het ontwikkelen van een methodiek welke nodig is om tot een goed onderbouwd tarief te komen. Deze methodiek zal naar alle waarschijnlijkheid rond 1 juli 2016 af zijn', schrijven de commissieleden in een gezamenlijke brief aan hun organisaties.

Herwaarderingsprogramma voor leerkrachten wordt per oktober ingevoerd

'Herwaarderen houdt meer in dan een beter loon'

 
Het herwaarderingsprogramma voor leerkrachten wordt per oktober uitgevoerd. Ook is overeengekomen met de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) dat een commissie ingesteld wordt om de voorbereidingen voor het programma eind mei af te ronden. De overeenkomst die gesloten is tussen de regering en de bonden, is niet beschikbaar gesteld aan de media, aldus Starnieuws vanochtend, vrijdag 22 april 2016.

Raadsadviseur Eddy Jozefzoon zei gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie met de bonden,  dat het herwaarderen meer inhoudt dan een beter loon. 'Laat mij erop wijzen, dat het hier gaat om vijf à zes maatregelen waarbij wij het mogelijk willen maken dat de kwaliteit van ons onderwijs op een hoger plan wordt gebracht. Het gaat hier niet alleen om geld, maar om een tipje van de sluier te lichten, het gaat er om om 86 functies in ons onderwijs terug te brengen naar drie à vier niveaus met een eigen waardering. Door deze operatie zal het mogelijk zijn dat zonder verlies van geld een zeer hoog gewaardeerde leerkracht, bereid zou kunnen zijn om op een basisschool te werken. Een doctorandus op een basisschool verdient dan net zoveel als wanneer hij op een VOS-school (Voortgezet Onderwijs voor Senioren) zou werken.'

De onderwijsbonden en de vertegenwoordigers van de overheid zijn vol lof over wat er bereikt is. Voor raadsadviseur Jules Wijdenbosch is het belangrijk dat de scholen normaal zullen gaan draaien. De lessen worden vandaag hervat. De staking heeft ruim een week geduurd. Het bereikte resultaat is voor een groot deel tot stand gekomen door de van president Desi Bouterse, zei Wijdenbosch.

Valies is de twee raadslieden zeer dankbaar en prees hen voor de inzet. 'Dit is een historisch moment voor de leerkrachten. Het is van belang dat als we in een conflictsituatie zijn gekomen, we wijze mannen nodig hebben om hieruit te geraken. Ik denk dat deze twee heren een hele goede job hebben gedaan.'

De vijandige sfeer tussen de BvL en minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, was duidelijk merkbaar, aldus Starnieuws. Hoewel Peneux samen met zijn collega Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken de overeenkomst getekend heeft, gaven hij en Valies elkaar geen hand tijdens de felicitatieronde. Valies had Peneux kort daarvoor op een persconferentie 'een ordinaire leugenaar' genoemd. Hij waarschuwde de minister en zijn team om geen rancuneuze handelingen te plegen jegens leerkrachten 'anders is het war'.