zondag 24 april 2016

Bolletjesslikster (37) op J.A. Pengelluchthaven gearresteerd

Vrouw tracht cocaïne in maag en vagina naar Nederland te smokkelen


De 37-jarige C. V. is met cocaïnebolletjes in haar maag opgepakt op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De vrouw heeft ook bekend, dat zij een bolletje in 'een van haar lichaamsdelen' ofwel haar vagina had gepropt. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 24 april 2016.

De vrouw zou woensdag naar Schiphol vliegen. Bij een controle op de luchthaven in Suriname viel het leden van het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID)-Team op, dat de vrouw zich zenuwachtig gedroeg. Bij een urinetest werd zij positief getest.

Ze heeft verklaard, dat zij de drugs van een man had gekregen die ze amper drie weken kende. Ze wist de naam van de man niet eens. Voor haar vertrek heeft zou een vrouw een bedrag in euro voor haar ticket aan haar hebben overgemaakt. Op de dag van haar vertrek heeft zij 700 euro gekregen van de man. De vrouw is in verzekering gesteld.

BID-Team vindt zo'n 3 kilo cocaïne in onbeheerde doos op J.A. Pengelluchthaven

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

Leden van het team Bestrijding Internationale Drugshandel (BID-Team) van het Korps Politie Suriname hebben deze week voor aanvang van hun werkzaamheden op de Johan Adolf Pengelluchthaven een doos aangetroffen die onbeheerd was.
 
Bij controle van de doos werden zeven pakken Chinese kruiden aangetroffen, waarin vloeibare cocaïne met een gewicht van iets meer dan 3 kilo was verwerkt, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, zondag 24 april 2016.

De doos werd in beslag genomen en overgedragen aan de Narcotica Brigade. In deze zaak zijn inmiddels werknemers die in de directe omgeving dienst doen en dienstdoende politieambtenaren  verhoord.
Het onderzoek in deze zaak wordt verder voortgezet.

Voor Surinaamse luchtvaartsector is het moeilijk zaken doen met wanbetaler overheid

Betalingsachter- standen overheid bij luchtvaartmaat- schappijen

MinOWC ziet zich gedwongen om in zee te gaan met 'illegale' bedrijven


De overheid kan moeilijk zaken doen met de binnenlandse vliegmaatschappijen vanwege de economische crisis, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, 24 april 2016, op haar website. 'Er zijn diverse problemen. Er is bijvoorbeeld een betalingsachterstand van vorig jaar. Daarnaast is werken met het bonnensysteem, waarbij je eerst de diensten verleent en na een paar maanden van de overheid ontvangt, nu problematisch vanwege de onzekerheid rondom de valutakoersen', zegt Dean Gummels, directeur van Gum Air. 

Ook Amichand Jhauw, directeur van Blue Wing Airlines, zegt dat het vooral voor de luchtvaartsector moeilijk is om zaken te doen met de overheid. 'Het is wereldwijd zo, dat de luchtvaartbranche op basis van de Amerikaanse dollar werkt. Dat hebben wij niet uitgevonden. Als de Srd stabiel is, is er geen probleem. Maar, als het geld steeds in waarde daalt, krijg je problemen met de overheid die uitsluitend zaken doet in Srd's.'

Beide directeuren spreken naar aanleiding van hun besluit om na de Paasvakantie geen opdrachten aan te nemen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) voor het vervoeren van leerkrachten naar hun standplaatsen in het binnenland. Als oplossing besloot het ministerie gebruik te maken van de diensten van een maatschappij die geen vergunning heeft om passagiers op commerciële basis te vervoeren.

Douane Uruguay arresteert Nederlander (29) met in bagage 15.030 XTC-pillen

Zelfde soort pillen kostte vorige week op muziekfestival in Buenos Aires vijf doden

Nederlander was van Amsterdam via Madrid naar Montevideo gevlogen met eindbestemming hoofdstad van Argentinië

 
De Uruguayaanse douane heeft vandaag, zondag 24 april 2016, een 29-jarige Nederlandse drugssmokkelaar aangehouden. In zijn koffer met dubbele bodem werden 15.030 pillen aangetroffen met een totaalgewicht van meer dan anderhalve kilo. Het zou gaan om dezelfde synthetische drug als die vorige week tijdens een muziekfestival in Buenos Aires vijf bezoekers het leven kostte, aldus berichten het Nederlandse persbureau ANP en de Argentijnse krant La Nacion.

De gearresteerde man was volgens de autoriteiten ook op weg naar de Argentijnse hoofdstad, melden Uruguayaanse media.

Hij was van Amsterdam via Madrid naar Montevideo gevlogen om vandaar de reis voort te zetten met de boot.

Op de tabletten die hij bij zich had, stond het logo van Harley-Davidson. Op dezelfde route werd afgelopen dinsdag een 34-jarige Belg gepakt met 21.000 pillen, bedrukt met Superman, in zijn bagage.


(Red. De Surinaamse Krant/ANP/La Nacion)

Dodental na aardbeving Ecuador loopt richting de 700 - Zo'n 12.500 gewonden en nog ongeveer 50 mensen vermist


Organisatie van Bushouders in Suriname stelt staatsbedrijf NVB ultimatum

Bushouders die voor het NVB rijden zijn sinds oktober 2015 niet uitbetaald...en dreigen vanaf 26 april in actie te gaan


De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) heeft het Nationaal Vervoers Bedrijf (NVB) een ultimatum gesteld dat morgen om middernacht afloopt. De bushouders die diensten verlenen aan het NVB zijn sinds oktober vorig jaar niet uitbetaald.

OBS-voorzitter Kenneth Themen zegt vandaag, zondag 24 april2016, op Starnieuws dat er nog geen concrete afspraak is met minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) over de uitbetaling. Er was wel telefonisch contact.

'Wij willen niet alleen praten, er moet een oplossing komen. Vanaf dinsdag zullen de bushouders in actie gaan.' Themen hoopt dat uiterlijk morgen een oplossing komt in de contractueel vastgelegde betalingen.

De buseigenaren ondervinden veel schade. Kleine ondernemers worden zwaar getroffen, terwijl de president juist de mening is toegedaan dat zij een belangrijke plaats innemen. De algemene ledenvergadering van de OBS heeft unaniem gesteld, dat de achterstanden binnen twee maanden moeten zijn ingelopen. Themen zegt dat er geen genoegen genomen zal worden met vage beloften. Er worden actiemodellen voorbereid indien er geen bevredigende oplossing komt.

President Bouterse: 'Ambtenaren met dienstauto's moeten zelf voor de brandstof zorgen'

Verbruik van brandstof dienstauto's ambtenaren met 50% teruggebracht


De nieuwswebsite Starnieuws melkt de toespraak van president Desi Bouterse, afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee over het urgentieprogramma, tot op de bodem uit met het ene bericht na het andere, in plaats van te volstaan met een (1) artikel. Zo bericht de website vandaag, zondag 24 april 2016, onder andere dat de regering diverse bezuinigingsmaatregelen heeft doorgevoerd om de uitgaven te beteugelen. 

Zo zou het verbruik van brandstof met 50% zijn teruggebracht. 'Het besluit is genomen dat functionarissen die over een dienstauto beschikken, zelf moeten zorgen voor hun brandstof, gedurende deze crisisperiode', sprak Bouterse. 'De regering heeft wel oog voor haar vitale diensten die wel voorzien moeten worden van voldoende brandstof.'

Bouterse maakte ook melding van de intrekking van dienstauto's van ambtenaren en werkers bij parastatale en staatsbedrijven. 'Dienstauto's die in gebruik zijn bij ministers, directeuren en onderdirecteuren, blijven gehandhaafd. In het verlengde hiervan is op enkele uitzonderingen na, het huren van auto's ten behoeve van ministers en andere overheidsinstellingen, stopgezet.'

Aan de cultuur bij de overheid, waarbij het verschijnsel gedurende de jaren voorkwam dat ambtenaren zowel een dienstauto als een vervoerstoelage ontvingen, is ook een einde gemaakt.

'Het feit dat gezagsdragers en hoge ambtenaren vaak dubbele inkomens bij de Staat toucheren, zal niet verder gecontinueerd worden. Hiertoe worden reeds de nodige wetsontwerpen voorbereid', zei de president. Het saneren van het aantal buitenlandse dienstreizen voor gezagsdragers, is tot het uiterste minimum teruggebracht.

'Naast de ministeries moeten ook de staatsbedrijven hun bijdrage leveren aan de algehele bezuiniging. Hiertoe zullen wetsontwerpen worden voorbereid. Bekend in dit verband zijn de wurgcontracten bij overheidsbedrijven alsmede de salarissen die vaak 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 en soms 25 maanden per jaar liggen. Ik denk dat no wan sma man keur a san disi bun. En wij gaan kijken met z'n allen hoe wij wél hierin gaan snijden.' 

Politie in actie tegen cambio's in Commewijne

Arrestaties en buitenlands geld in beslag genomen


Zoals president Desi Bouterse had aangekondigd in De Nationale Assemblee, wordt er opgetreden tegen illegale cambio's. Bouterse zei dat deze kwestie zeer urgent is, omdat cambio's de koers opdrijven en zonder vergunning opereren. De politie heeft gisteren opgetreden tegen enkele illegale cambio's in Commewijne. Starnieuws bericht vanochtend, zondag 24 april 2016, dat er arrestaties zijn verricht, terwijl ook vreemde valuta in beslag zijn genomen.

Sinds vorige week is de koers op de zogenoemde parallelmarkt aan het dalen. De koers is gegaan van Srd 8 naar Srd 6,50 voor een Amerikaanse dollar.

De president beloofde tijdens zijn een persconferentie van 13 april, dat hij de koers omlaag zou brengen. Hij heeft hierover een onderhoud gehad met bonafide cambiohouders die hem steun hebben toegezegd.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) houdt komende woensdag toch weer een valutaveiling. Op 12 april werd de laatste veiling gehouden. De wisselkoers klom toen van Srd 5,42 naar Srd 5,79. Twee dagen later ging de veiling niet door, omdat alleen de Republic Bank Suriname zich hiervoor had opgegeven. De overige banken vonden het bedrag van 650.000 Amerikaanse dollar te laag om deel te nemen.

Met de veilingen wil de CBvS het verschil tussen de officiële en de parallelkoers wegwerken. De straatkoers bleef steeds verder omhoog gaan. De CBvS stelt, dat de koers kunstmatig omhoog wordt gestuwd.

VHP-voorzitter Santokhi in ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, over de Surinaamse broeierige actualiteit

Panel belicht het leven van de zwarte 'Hengelose' uitvinder van tandpasta Jozef 'Menthol' Sylvester


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 24 april 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Jozef 'Menthol' Sylvester, de zwarte uitvinder van tandpasta (1929), waarvan een standbeeld binnenkort in Hengelo zal worden onthuld. Het panel zal spreken over de negatieve reacties van soortgenoten, in plaats van op een positieve wijze te reageren op de inventiviteit van deze bijzondere zwarte man.


Joseph Sylvester is geboren in 1890 op het Caribische eiland St. Lucia en overleed in het Overijsselse Hengelo op 26 mei 1955.  In de jaren twintig kwam hij via Amerika en België in Hengelo terecht, waar hij trouwde met de plaatselijke mannequin Anna Marie Borchert. In België was hij begonnen met de verkoop van Menthol-pastilles, maar schakelde al snel over op tandpasta, dat hij uit Amerika importeerde. In België sloeg dat niet aan, maar in Nederland werd het een succes. Sylvester stond op de markt, waar hij zijn eigen merk tandpasta aan de man bracht. Hier dankte hij zijn bijnaam Menthol aan. Hij reisde langs alle grote steden en gaf demonstraties op de markt. Van Amsterdam tot Vlissingen, van Rotterdam tot Leeuwarden. Plaatsen waar mensen soms nog nooit een ‘neger’ hebben gezien. Zijn demonstraties zijn spraakmakende voorstellingen die veel bekijks trekken. Later stapte hij over op de handel in konijnen en dierenhuiden.Hij presenteerde zijn Babajaba Menthol Tandpasta als ‘het natuurgeheim van het zwarte ras’ en zichzelf als ‘dokter’ en ‘de redder van uw tanden’.

Het boek Menthol. De zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen van Frank Krake verscheen woensdag 13 april en vertelt het levensverhaal van een van de eerste zwarte zakenmannen in Nederland. Het schetst meteen een tijdsbeeld over emancipatie en discriminatie van mensen met een andere huidskleur. Terwijl de als dandy geklede Sylvester in de jaren ’20 overal werd gezien als een attractie en heel Hengelo uitliep voor zijn huwelijk, werd hij na de oorlog slachtoffer van discriminatie en waren er op zijn begrafenis slechts drie mensen aanwezig.

Hieraan gekoppeld zal het panel spreken over vrijheid van meningsuiting op basis van gelijkwaardigheid.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

In het tweede uur een telefonisch interview met VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi over de door wanbeleid van de regering Bouterse-I ontstane financieel-economische situatie in Suriname. Wat gaat de oppositie hieraan doen en is de IMF-lening van bijna 500 miljoen Amerikaanse dollar de oplossing?
De problemen van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met de leraren en de interventie van het Nationaal Jeugdparlement gaan ook besproken worden. De algemene ledenvergadering van de Bond van Leraren heeft inmiddels een tweede principeakkoord aangenomen en afgelopen vrijdag zijn de leden dan ook weer aan het werk gegaan.
Steeds meer winkels en restaurants gaan onderuit, omdat hun kosten stijgen. De Chinese ambassadeur Yang Zigang heeft beweerd, dat de economische problemen zullen meevallen en dat Chinese ondernemers en bedrijven nog altijd vertrouwen hebben in deze regering, ondanks de economische problemen. Zinspeelt Yang op toekomstige te verwachten staatsinkomsten uit de Surgold/Newmont Merian-goudmijn in het oosten van het land en uit Staatsolie? Hij wil samenwerken met de huidige regering, maar is dit niet het volgende scenario om Surinaams goud, hout en olie aan de Chinezen te verkopen?

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse en de presentatie wordt verzorgd door Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 24 april 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Zo'n 50 stervende, uitgedroogde, Zuid-Amerikaanse aapjes gered uit kooien tuincentrum bij Johannesburg, Zuid-Afrika

Onder de geredde aapjes doodshoofdaapjes, slingerapen en capucijnaapjes

(Bron foto: Agence France Presse, AFP)

Ongeveer 50 stervende en uitgedroogde apen zijn zaterdag 23 april 2016, gered uit kooien in een tuincentrum te noorden van Johannesburg in Zuid-Afrika. Doodshoofdaapjes, slingerapen en capucijnaapjes bevonden zich onder de primaten die zijn gered door de organisatie International Primate Rescue, aldus bericht het persbureau Associated Press (AP).

De apen werden gehouden in kooien om bezoekers te vermaken die in het Little Falls Garden Center  komen om planten te kopen. Bezoekers hadden de Primate Rescue organisatie gealarmeerd over de slechte condities waarin de apen verkeerden.

Sommige van de dieren waren zo ondervoed, dat hun hoofden disproportioneel groter waren dan de rest van hun lichaam en dat botten zichtbaar waren door de vacht heen. Veel apen bleken ook te lijden aan rachitis (kromme poten).

'Dit is een pure vorm van dierenmishandeling, geen aap hoeft op een wijze te leven als deze', aldus Sue Mousley, directeur van de Primate Rescue organisate, tegenover de AP. Ze zei, dat op een moment het tuincentrum 96 apen had, maar dat de meeste zijn overleden.Ondanks het feit, dat haar opvangcentrum al zeer veel apen heeft opgevangen, zei ze dat ze niet aan de zijlijn kon toekijken hoe de apen sterven.

Zo'n 20 studenten, die studeren voor dierenarts, hebben vrijwillig gewerkt om de apen te voeden en te verhuizen. De dieren zullen in een opvanglocatie ten noorden van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria worden verzorgd en gezond gemaakt.

Volgens Mousely werden ook drie schildpadden gered en vogelexperts zijn gevraagd om de conditie van de vogels in het tuincentrum te onderzoeken.


(Red. De Surinaamse Krant/Associated Press)

OW breekt belofte en ziet door geldgebrek af van asfaltering weg naar Wanhati

'De regering heeft ons in de maling genomen, dat was een verkiezingsstunt'


De asfaltering van de 24 kilometer lange weg van Perica aan de Oost-Westverbinding naar Wanhati in Marowijne blijkt een loze belofte te zijn geweest, omdat de overheid nu beweert geen geld te hebben om dat te doen. Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken (OW) zegt, dat de overheid over een jaar de weg wil asfalteren, als er geld is. Hij heeft de dorpelingen van Wanhati en omliggende dorpen onlangs wel verzekerd dat de weg binnen het jaar onderhouden zal worden door aannemer Tjongalanga, zoals is opgenomen in het contract, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd zaterdagavond 23 april 2016. 

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
De belofte voor het asfalteren van de weg was in december 2014 gedaan in Wanhati tijdens het toen formele startsein van hetasfalteringsproject.

'De regering heeft ons in de maling genomen. Dat was een verkiezingsstunt', zegt Kenneth Domini. Hij was voorzitter van een commissie, die in augustus 2014 een krutu te Wanhati had gehouden, in verband met de slechte staat waarin de weg destijds verkeerde.

Mocht blijken dat de weg na een jaar niet wordt geasfalteerd, wat de dorpelingen verwachten wegens de landelijke financiële situatie, dan zullen ze weer een krutu houden om te besluiten wat zij zullen doen.

OW-minister Siegfried Wolff wijst erop, dat volgens het contract met Tjongalanga het gaat om de eerste fase, waarbij de weg is opgevuld met zand. Vervolgens is er een laag van onder meer grind aangebracht. De tweede fase betreft het asfalteren van de weg en er moet een betonnen brug gebouwd worden over de Pericarivier. Het ministerie had Tjongalanga gevraagd om deze fase voor te financieren, maar dat kan het bedrijf niet doen, omdat de overheid een betalingsachterstand heeft.
De minister geeft dit toe.

Hij heeft begrip voor de mensen van Wanhati, wanneer ze zeggen geen vertrouwen te hebben dat de weg na een jaar geasfalteerd zal worden. De bewindsman belooft zijn best te doen om dat te realiseren. Hij is voornemens om de weg van Wanhati naar andere dorpen zoals Tamarin aan te pakken. Dat zal hij doen met begrotingsgeld van zijn ministerie.

Minister van Dijk-Silos naar VN Universal Periodic Review in Genève

Bewindsvrouwe verdedigt bij VN mensenrechten- rapport Suriname en maatregelen ter bestrijding mensenhandel


Suriname wordt op de 25e Sessie van de VN Universal Periodic Review in Genève, Zwitserland, vertegenwoordigd door de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos. De bewindsvrouwe zal tijdens de bijeenkomst het mensenrechtenrapport (zie hieronder) van Suriname verdedigen en praten over de beleidsmaatregelen die het land neemt met betrekking tot Traffic in Persons, zo laat het ministerie zaterdag 23 april 2016 in een persbericht weten.

Het is de bedoeling, dat voorkomen wordt dat Suriname 'geblacklist' wordt. Blacklisting zal tot gevolg hebben dat Suriname niet meer in aanmerking komt voor financiële leningen of schenkingen, aldus het ministerie. De minister is van 2 tot en met 13 mei in Genève. Gedurende de review wordt de voortgang over de uitvoering van de 65 aanbevelingen die eerder door de VN mensenrechtencommissie zijn gedaan en door de Staat Suriname zijn aangenomen besproken.

Van Dijk-Silos zal op haar terugreis ten behoeve van het Hof van Justitie van 7 tot en met 12 mei gesprekken voeren met de Raad van de Rechtsspraak in Nederland. Zij zal daarnaast een oriëntatie hebben voor het instellen van een Raad voor de Kinderbescherming in Suriname. Tijdens haar bezoek aan Nederland zal een project van de Bibliotheek van het ministerie van Justitie en Politie, besproken worden.

De Universal Periodic Review is een mensenrechtenmechanisme van de Mensenrechten Raad van de Verenigde Naties, met als voornaamste doel de verbetering van de mensenrechtensituatie van alle VN-lidstaten. Een belangrijk uitgangspunt hierbij betreft de gelijke behandeling van de lidstaten.

Santokhi (VHP): 'Monoloog optreden Bouterse en show op Onafhankelijkheidsplein' - 'Draagvlak NDP neemt af'

VHP-leider is na presentatie urgentieplan door Bouterse met veel vragen blijven zitten

'De regering heeft haar huiswerk weer niet gemaakt' - 'Er is duidelijk geen coördinatie, geen crisisstrategie en geen crisismanagement binnen regering'


'Terwijl De Nationale Assemblee (DNA) verwacht had dat de regering gisteren zou komen met een uitgewerkt crisisplan, zoals hij dat beloofd had, bleek al heel gauw dat president Desi Bouterse gekomen was voor een monoloog optreden met heel wat dignitarissen en een show op het Onafhankelijkheidsplein. Beide zaken zijn mislukt. DNA wilde diepgaande discussie en besluitvorming over het crisisplan, reeds de komende week, maar dat zal niet meer haalbaar zijn, omdat de regering haar huiswerk weer niet gemaakt heeft.'

Dit zegt VHP-fractieleider en -voorzitter Chandrikapersad Santokhi zaterdag 23 april 2016 op Starnieuws. Hij vindt het optreden van de regering onsamenhangend, divergerend en niet professioneel. Om zijn visie te staven, somt de politicus diverse punten op:

1. De president gaf de contouren aan van een urgentieprogramma met verschillende maatregelen, die niet coherent waren en waarvan er nog geen kostencalculatie was. Niet duidelijk is wat de relatie daarvan is tot de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarna kwam de president met een verwarrend verhaal van dat zijn recente valutavrienden nu vijanden zijn geworden. 'Het enige wat ik kon opmaken uit zijn verhaal is, dat hij wel invloed heeft op daling en stijging van de koersen met zijn valutavrienden, en dat is een zeer ongezonde zaak, wat nadere uitleg nodig heeft.'

2. De vicepresident maakte de situatie nog erger, door te stellen dat hij nog in proces en procedure zit van planning, waarvoor hij nog weken nodig heeft. Logisch, want hij zei al eerder dat hij moeilijk kan plannen in crisistijd.

3. De minister van Financiën wist nog tenminste waarover het ging, maar kon geen duidelijkheid verschaffen over de tijdlijn naar de finalisering en goedkeuring van het hervormingsprogramma, zoals gevraagd wordt door het IMF rond 13 mei 2016. Hierin moet duidelijk zijn:
- de uitwerking van de 'prior actions' door de regering als randvoorwaarde voor de goedkeuring en
- de financieringszekerheid voor het twee jaren durend hervormingsprogramma. De regering zit op het spoor van acht maanden urgentieprogramma en daarna het ontwikkelingsplan 2017-2021.

'Er is duidelijk geen coördinatie, geen crisisstrategie en geen crisismanagement binnen de regering, terwijl het land in een ernstige crisis verkeert, die elke dag erger wordt', concludeert Santokhi.

'Het doel van de NDP-oproep en organisatie, die zoveel tijd, mobilisatie en geld gekost heeft om gistermiddag op het plein dwangmatig een massa op been te brengen, is duidelijk mislukt', aldus  de VHP-leider. De beweging 'Wij zijn Moe' heeft als antwoord hierop veel mensen op been weten te brengen, zonder geld, zonder mobilisatie en zonder dwang. Duidelijk een teken van afname van het politieke draagvlak en de groeiende weerstand tegen de regering.

De VHP gaat door met de informatie en mobilisatie van haar achterban en zal binnenkort een grote informatiebijeenkomst houden. 'De regering zal verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen van haar regeerbeleid en de crisis, de verdwenen gelden, de gecreëerde armoede en oplossingen hierin dienen te brengen. En als ze dat niet kan, dan moet ze haar politiek mandaat maar teruggeven aan het volk. Inderdaad kan misschien de regering alleen niet de problemen aanpakken, zoals gesteld door de president. Maar, buiten de regering zijn er genoeg deskundigheid en capaciteit om het land beter te besturen, met vertrouwen en toegang tot internationale kapitaalmarkten, mondiale netwerken en de Surinaamse diaspora om fondsen te kanaliseren naar Suriname toe voor de beheersing van de crisis, zonder dat je het volk zoveel pijn en ellende moet aandoen', stelt Santokhi.