maandag 25 april 2016

WOVS weerspreekt verhaal van SuriSmiles over Chinees kartel

Winkeliers gestopt met SuriSmiles: Geen sprake van dwang en bedreiging

Gestopt met SuriSmiles vanwege de huidige economische situatie


Het managementteam van SuriSmiles heeft 22 april een klacht ingediend bij een vertegenwoordiger van winkeliers bij de KKF. Volgens het managementteam worden winkeliers onder druk gezet door een Chinees kartel en tevens opgeroepen om geen SuriSmilespunten te geven aan geregistreerde klanten. SuriSmiles vindt dat een aantal winkeliers geïntimideerd en bedreigd om niet mee te doen aan SuriSmiles. Maar, het managementteam kon geen bewijzen overleggen, zegt Gretl Wolfram, voorzitter van Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), vanmiddag, maandag 25 april 2016, op Starnieuws.

Een lijst van winkeliers die gestopt is met SuriSmiles is afgegeven aan de vertegenwoordiger van KKF om deze na te trekken. Samen met de WOVS hebben twee KKF-vertegenwoordigers het onderzoek gepleegd, waarbij geconstateerd is dat de uitspraken van Surismiles niet op waarheid berusten, zegt Wolfram.

Opgemerkt dient te worden, dat SuriSmiles niet gewacht heeft op de onderzoeks- resultaten van de vertegenwoordigers van de winkeliers bij KKF, om de door haar geponeerde beschuldigingen publiekelijk te maken.

Via de WOVS is er contact opgenomen met een aantal winkeliers uit de aangegeven lijst. Het blijkt dat er geen sprake is geweest van dwang en/of bedreiging. Winkeliers  zijn gestopt met Surimiles vanwege de huidige economische situatie, de instabiele wisselkoers en de afname van de koopkracht. De winkeliers hebben hierdoor minder inkomsten. De huurpenningen alsook verhoging van de nutsvoorzieningskosten drukken zwaar op de exploitatiekosten van de winkeliers. Ook hebben winkeliers aangegeven, dat SuriSmiles geen verhogende verkoop brengt, maar juist extra onkosten.

De aansluiting bij SuriSmiles geschiedt vrijwillig, zo ook wanneer winkeliers besluiten om hun diensten niet meer te gebruiken. Om de exploitatiekosten te reduceren zijn ze genoodzaakt te stoppen met SuriSmiles. Er is helemaal geen sprake van Chinezen die winkeliers bedreigen.

Voor onderhoudskosten van het SuriSmiles apparaat moet de winkelier maandelijks 100 Amerikaanse dollar neertellen vermeerdert met kosten verbonden aan de zegels van de klanten die kunnen oplopen tot duizenden per maand. De WOVS betreurt de ongefundeerde uitspraken van de directie van SuriSmiles over bedreigingen en kartelvorming, alsook klanten op te roepen om de winkels die geen SuriSmiles meer aanbieden te boycotten.

Regering Curaçao tolereert geen protestacties op Koningsdag

Premier Whiteman: 'Regering heeft sterke aanwijzingen dat bepaalde groepen openbare orde willen verstoren'

 
De regering van Curaçao heeft sterke aanwijzingen dat ‘bepaalde groepen’ op het eiland Koningsdag willen gebruiken om protestacties te houden met het doel om de openbare orde te verstoren. Dit heeft premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) vanochtend, maandag 25 april 2016, aangegeven tijdens een op het laatste moment opgeroepen persconferentie. Dit bericht vanmiddag de Amigoe in haar editie.

Tijdens de persconferentie ging Whiteman niet in op de vraag over welke groepen het zou gaan. Fundashon Vision Bándabou (ViBa) heeft tegenover de Amigoe aangeven op Koningsdag met twee bussen vanuit Lagun en Westpunt naar Punda te gaan om te protesteren, dus mogelijk doelt de premier

Whiteman gaf aan, dat de regering informatie heeft over groepen die protestdemonstraties op het Brionplein of in de omgeving van de Sta. Annabaai willen organiseren met het doel om de openbare orde te verstoren. Volgens Whiteman zal de regering niet accepteren dat de openbare orde op Koningsdag verstoord zal worden.

'De deuren van de regering staan altijd open voor iedere vorm van onrust die er heerst bij iedere persoon, groepering of organisatie. Maar, dit dient op een ordelijke en geciviliseerde manier te gebeuren. Daarom roep ik iedereen op om stil te staan bij deze dag, zodat het een feestdag word, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.'

De informatie waar de regering over beschikt zou inhouden dat de geplande protestacties politiek gemotiveerd zijn en dat de regering weet uit welke hoek dit komt. Whiteman riep het volk op zich niet voor politieke doeleinden te laten misbruiken en om de feestdag van woensdag te gebruiken om te vieren en of te mediteren over de betekenis van deze dag.

Politiek leider van Pueblo Soberano Jaime Cordoba haalt fors uit naat MFK-voorman Schotte

'Ik kies liever voor een aardige vent die niet crimineel is'

'Moet je gaan stemmen op iemand die door de rechter is veroordeeld, omdat hij Curaçao wilde verkopen, de maffia op het eiland wilde brengen?'
 

De politiek leider van Pueblo Soberano Jaime Cordoba heeft afgelopen zaterdag fel uitgehaald naar MFK-leider Gerrit Schotte. Zo omschreef Cordoba Schotte als een crimineel, terwijl hij zich afvroeg waarom mensen nog voor hem konden stemmen, aldus de Amigoe vandaag, maandag 25 april 2016.

Tijdens zijn interventie gedurende de wekelijkse partijbijeenkomst te Soberano City stelde Cordoba telkenmale dat hij lokale kiezers niet begrijpt.

'Ik begrijp dit volk niet. Ze accepteren 50 gulden en nemen op de koop toe dat ze vervoer krijgen, alleen maar om op iemand te stemmen. Als je ze vraagt waarom ze dit doen, krijg je als antwoord dat hij wel een aardige vent is. Maar, ik kies liever voor een aardige vent die niet crimineel is.'

Hij was ook kritisch over de campagne van de MFK die lokale wijken ingaat om grote schoonmaakacties te houden. 'Het gaat hierbij om mensen die zelf niet in staat zijn om hun eigen voordeur schoon te houden. Nu ze lopen met een hark door de wijken, terwijl ze niet eens weten hoe ze een hark vast moeten houden. Of ze gaan naar wijken die open liggen. Terwijl ze toch weten dat je een wijk pas kunt schoonmaken als de werkzaamheden klaar zijn. Het gaat hierbij mensen die niks om dit volk geven.'

Ook zei Cordoba: 'Op wie moet moet je dan gaan stemmen? Moet je gaan stemmen op iemand die door de rechter is veroordeeld omdat hij Curaçao wilde verkopen, de maffia op het eiland wilde brengen en geld van Curaçao heeft gestolen? Hij heeft tal van illegale dingen gedaan. Is het niet beter dat dan je voor Helmin Magno Wiels en zijn partij stemt?' 

De PS-leider sprak ook zijn frustratie uit over dat veel wat zijn partij heeft gedaan, inmiddels vergeten is. 'Stem op ons op om wat wij hebben gedaan. Stem op ons om wat wij hebben bereikt. Wij hebben de sociale situatie op het eiland verbeterd. Wij hebben ervoor gezorgd dat de duizenden guldens die ouders in het verleden moesten betalen voor hun kinderen nu niet meer hoeft, zodat zij nu van gratis onderwijs mogen genieten. Wij hebben niemand voorgelogen. Maar, natuurlijk moet er meer gebeuren.'

Hij wees er zelf op, dat gratis onderwijs wel met nieuwe uitdagingen wordt geconfronteerd. 'Er wordt op allerlei manieren gezocht om toch extra geld te blijven verdienen.' Hij verwees in dit verband naar schooluitjes, waar ouders wel voor moeten betalen en extra diensten zoals opvang waar soms tot 500 gulden voor moet worden betaald. De PS-leider haalde deze voorbeelden aan naar aanleiding van een gesprek, dat hij vorige week had met moeders van schoolgaande kinderen.

Ingang Curaçao Drydok Company geblokkeerd door tientallen uitzendkrachten

Uitbetaling resterend bedrag van toegekende 3,5 miljoen gulden aan loonderving blijft uit


Tientallen uitzendkrachten van de Curaçao Drydok Company (CDM) blokkeerden vanaf vanmorgen vroeg, maandag 25 april 2016, de ingang naar het terrein. Ze zijn ontevreden, omdat de betaling van het resterende bedrag van de toekende 3,5 miljoen gulden aan loonderving, uitblijft. Dit bericht de Amigoe 's middags.
 
Dat bedrag van 3,5 miljoen gulden is er wel, maar de directie van de CDM Holding zegt dat er nog zaken met de Belastingdienst afgehandeld moeten worden voor het geld kan worden uitgekeerd. De verwachting was dat dit morgenmiddag gereed zou zijn. Maar, de werknemers vinden dat ze al te lang hebben gewacht. De zaak sleept al sinds 2011.

'Wij hebben niets te maken met de Belastingdienst', zei woordvoerder Omar Arroyo vanmorgen.

Klik hier voor het gehele artikel.

Motorrijder op Curaçao overlijdt in Sehos na te zijn geschept door auto

Veroorzaker aanrijding zou dronken zijn geweest


Een motorrijder is gisteravond laat geschept door een auto en is later in het ziekenhuis overleden. Het ongeluk gebeurde op de Schottegatweg Noord ter hoogte van Post 5. De Extra meldt, dat de automobilist de motorrijder geen voorrang gaf, waardoor een botsing onvermijdelijk was, zo bericht Paradise FM vandaag, maandag 25 april 2016. 

De bestuurder van de motor raakte zwaargewond en werd met spoed overgebracht naar het Sehos waar hij enkele uren later overleed. Zijn identiteit is nog niet bekend.

De veroorzaker van het ongeluk zou onder invloed zijn geweest en is aangehouden. V

Afgelopen nacht vond ook een ongeluk plaats waarbij een motorrijder betrokken was. Die raakte door nog onbekende oorzaak van de weg ter hoogte van Ronde Klip en liep daarbij diverse botbreuken op.

VVRP-minister op Curaçao sluit aanleg nieuwe weg tussen Jan Thiel en Bapor Kibrá nog niet uit

Eventuele nieuwe weg zou door natuurgebied lopen


Ministerie onderzoekt oplossingen om verkeersdruk Caracasbaaiweg te verminderen


De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), wil alle mogelijke oplossingen voor het verminderen van de verkeersdruk op de Caracasbaaiweg in kaart brengen, zodat men niet over de voor- en nadelen van maar één oplossing gaat discussiëren. Dat zegt zij vandaag,maandag 25 april 2016, in de Amigoe, in een reactie op de vraag of de aanleg van een weg tussen Jan Thiel en Bapor Kibrá een mogelijkheid is om de verkeersdruk te verminderen.
 
Enkele jaren geleden zijn bewoners al met het idee gekomen om een weg aan te leggen tussen deze twee wijken. Een weg die het liefst niet met de Caracasbaaiweg verbonden wordt. De minister benadrukt dat het gebied waarin deze weg dan aangelegd zou moeten worden, een natuurgebied is.

'Ik wil geen tijd besteden aan een oplossing die mogelijk geen werkelijkheid wordt, want daarachter is het een natuurgebied', aldus Camelia-Römer. Toch stelt ze dat het nu nog ‘te vroeg’ is om de mogelijkheid tot de aanleg van een extra weg aldaar uit te sluiten.

'Het onderzoeksrapport ‘Knelpunten op de Caracasbaaiweg’ (EOP E-45) stelt vier scenario’s van de Caracasbaaiweg voor. Ik wil dat rapport graag als basis gebruiken, omdat het werk reeds gedaan is. De oplossingen wil ik met behulp van experts allemaal in kaart brengen, dus ook het idee om een extra weg tussen Jan Thiel en Bapor Kibrá aan te leggen, en eventueel andere oplossingen bedacht door de experts. Wanneer alle informatie is verzameld, kunnen we gaan discussiëren', aldus Camelia-Römer.

Het onderzoek naar de knelpunten op de Caracasbaaiweg werd in 2011 gedaan en beeldde vier scenario’s uit. Deze varieerden van een Caracasbaaiweg zonder het toepassen van maatregelen, tot een opschaling van de weg met maximale sturing op het mobiliteitsbeleid en maximale uitbreiding van de bestaande infrastructuur en ook nieuwe infrastructuur. Camelia-Römer stelde twee weken geleden echter, dat de Caracasbaaiweg dit jaar – en dus mogelijk in haar periode als VVRP-minister – niet aangepakt zal worden, omdat men momenteel met een heleboel andere projecten bezig is.

Turkish Airlines heeft toestemming Nederland nodig voor vluchten op Suriname

Vereniging van Reizigers in Nederland ziet echter mazen in wet- en regelgeving


Nederland dient expliciet toestemming te verlenen aan Turkish Airlines om op de route Amsterdam- Paramaribo vice versa te mogen vliegen. Zelf moet de Turkse luchtvaartmaatschappij de vereiste administratie in orde maken, aldus de Vereniging van Reizigers (VVR) na bestudering van de luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Nederland, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 25 april 2016.

Die overeenkomst is in 1990 ondertekend en in 2004 gewijzigd. Door de wijziging is het mogelijk geworden, dat zowel Nederland als Suriname drie luchtvaartmaatschappijen op deze route toelaat. Elkaars toestemming is daarbij een vereiste.

Minister van Buitenlandse Zaken Nirmala Badrisingh heeft onlangs in Turkije bij de autoriteiten het verzoek gedeponeerd om Turkish Airlines als derde maatschappij op de Mid-Atlantische route tussen Suriname en Nederland toe te laten.

De ondervoorzitter van de VVR, Ram Rambaratsingh, zegt dat wat Suriname betreft de overeenkomst slechts ruimte biedt om drie CARICOM-luchtvaartmaatschappijen toe te laten. Op zijn beurt kan Nederland slechts drie maatschappijen toelaten die afkomstig zijn uit de Europese Unie.
Turkije is op dit moment kandidaat-lidland.

'Dit probleem kan opgelost worden als Turkish Airlines een kantoor in Paramaribo opent en daardoor opereert als een CARICOM-luchtvaartmaatschappij.' Volgens Rambaratsingh zou een postbusadres in Paramaribo al voldoende zijn om als CARICOM-maatschappij op deze route toegelaten te worden.

NPS staat stil bij 80e jaardag Henck Arron

'De NPS blijft deze grote zoon waarderen voor zijn betekenisvolle bijdrage aan land en volk'


'Gelijkheid, ontwikkeling en vrede behoren tot onze hoogste idealen. Zonder gelijkheid en zonder gelijke rechten is de ontwikkeling die wij allen ongetwijfeld nastreven niet mogelijk en zal er geen duurzame vrede kunnen worden bereikt.' Zo luidt een citaat van wijlen Henck Alphonsius Eugéne Arron, oud-voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij zou, indien in leven, vandaag 80 jaar zijn geworden.

Henck Arron is geboren op 25 april 1936 en overleed op 4 december 2000. Hij was achtereenvolgens bestuurslid van de NPS, Statenlid, waarnemend fractieleider en op 30 september 1970 trad hij aan als voorzitter van de NPS.

Arron was 37 oud toen hij minister-president van Suriname werd. Hij is voorvechter geweest van de onafhankelijkheid van Suriname, die op 25 november 1975 tot stand kwam. Hij heeft ook meegewerkt aan de toetreding van Suriname tot de Non Allined Movement in 1979.

Het West Suriname ontwikkelingsplan was een van zijn paradepaardjes. Bij de uitvoering van dat plan is Apoera aan de Corantijnrivier verrezen. Wanneer menigeen luistert naar de compositie van Nicolaas Helstone 'Mi kondre tru, mi lobi yu...' moet vermeld worden dat het een idee was van Arron om voor ons land een ander volkslied te presenteren dat meer tot het volk zou spreken.

Tot nu toe wordt met veel nostalgie gesproken over het redenaarstalent van Arron. Hij wist daarmee grote groepen in de samenleving in beroering te brengen. De overgang van militair bestuur naar een burgerlijk bestuur in de tachtiger jaren, heeft ook onder leiding van Arron plaatsgevonden.

Op 7 februari 1993 trad Arron af als voorzitter van de NPS. Hij was de langst zittende voorzitter (23 jaar). Van hem is een standbeeld vervaardigd dat staat bij de ingang van de Palmentuin. Het hoofdbestuur van de NPS heeft in 2014 besloten om Arron te blijven eren door op de dag van de Onafhankelijkheid steeds hulde aan hem te brengen.

Zijn verrichtingen en verdiensten worden dan steeds gememoreerd en gedeeld met het grote publiek. De NPS blijft deze grote zoon waarderen voor zijn betekenisvolle bijdrage aan ons land en volk en in het bijzonder aan de NPS. De NPS wenst de familie, NPS'ers en de gehele samenleving te feliciteren met de herdenking van deze dag. Moge hij in onze gedachten blijven voort leven.

Namens de NPS
Dr. Gregory Rusland
Voorzitter

VHP'er Nurmohamed wil inzage in berekeningen regering die leiden tot leningen

'De president is vrijdag in parlement gewoon met een verhaaltje gekomen'

'Hoe kan regering plotseling zeggen dat ze 1 miljard Amerikaanse dollar nodig heeft, wat is er mis met de economie?'


Het VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed zegt vandaag, 25 april 2016, in het Dagblad Suriname, zeer teleurgesteld te zijn in de regering en dus in president Desi Bouterse. 'Ik had wel positieve verwachtingen, maar de president is gewoon met een verhaaltje gekomen. Natuurlijk komt dat door tijdnood. Het is echter heel verwarrend geweest. De vorige keer was er sprake van een crisisplan. De president sprak vrijdag over een acht maanden durend urgentieprogramma. Daarna komt de vicepresident met een jaarprogramma dat een andere naam heeft.'

Naar zijn mening ziet het eruit alsof er geen afstemming is binnen de regering over wat er zal gebeuren. Hij denkt zelfs, dat men niet weet wat men moet doen. 'Men stapt af van een crisisplan naar een urgentieprogramma, omdat de president waarschijnlijk door heeft dat het volk in grote paniek is. Als je praat over een crisisplan kan dat averechts werken.' Want nu wordt het duidelijker dat de huidige minister van Financiën, als toenmalige president van de Centrale Bank van Suriname, al vanaf 2013 wist. dat het slecht ging met de economie, anders zou men niet aan de monetaire reserves zijn gekomen. Dat vooral zou de reden zijn geweest om op de valutamarkt te interveniëren. De monetaire reserves zijn opgemaakt om de koers stabiel te houden. Dat heeft de president niet in deze bewoordingen gezegd, maar dat blijkt wel uit zijn verschillende betogen in het parlement.

'De regering is heel voorbarig geweest om te zeggen, dat zij binnen een week een urgentieprogramma zou hebben. Dat is niet realistisch. Men kan liever een maand uitschrijven om een goed plan te schrijven. Aan de andere kant willen wij ook de berekeningen zien. Hoe kan men plotseling zeggen dat ze 1 miljard Amerikaanse dollar nodig heeft? Wat is er mis met de economie? Men heeft totaal geen berekeningen gemaakt. Men zit maar te lenen om kennelijk weer andere doelen te bereiken voor 2020. Hoe komt men dan met een plan als er geen berekeningen zijn gemaakt? Men kan nooit een programma maken als men geen berekeningen maakt. Dat bestaat niet. Als meneer Hoefdraad zo geweldig was, dan had hij dat al lang gedaan. De regering zal echter niet zwart op wit met cijfers komen, anders weten wij precies wat er misgegaan is', stelt Nurmohamed.

Het urgentieprogramma is in beginsel bedoeld om de inkomsten van de overheid te verhogen. Nurmohamed velt er geen oordeel over. Dat laat hij aan de Surinaamse burger over.

'Het volk bepaalt. Als het volk bereid is voertuigenbelasting te betalen, dan betalen ze dat. Als de bonden alle andere maatregelen accepteren, is er ook geen probleem. Aan de andere kant doet de regering geen moeite voor de financiële maatregelen op regeringsniveau. Men heeft de benzinekosten met 50% gereduceerd, maar er wordt helemaal niet gesproken over de corruptiegelden. Over verspilling van geld wordt ook niet gesproken. Als men tenminste de helft van de corruptiegelden terughaalt, hebben wij het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en de Wereldbank niet nodig. Dat accent verschuift men.'

Vandaar dat Nurmohamed grote twijfels heeft over in hoeverre deze lening ertoe zal leiden dat de verdiencapaciteit van Suriname zal toenemen of men gewoon door zal gaan met het beleid dat tussen 2010 en 2015 is gevoerd.

EBS: Prijzen van 'gasboms' worden niet verhoogd

Geruchten over stijging prijzen berusten niet op waarheid


De N.V. Energiebedrijven Suriname heeft vandaag, maandag 25 april 2016, in een persbericht bekendgemaakt, dat de prijzen voor kookgas (gasbom) niet zijn verhoogd. Geruchten die hieromtrent worden verspreid via social media en andere kanalen berusten niet op waarheid. 

Ook de tariefsaanpassing die via diverse media wordt vermeld hebben geen officiële status, aldus de EBS.

Bij een eventuele aanpassing van de kookgasprijzen zal het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de aankondiging doen.

In het district Paramaribo zijn vooralsnog de volgende tarieven van kracht voor het hervullen van gascilinders:

100lbs. Srd 186
40 lbs. Srd 70
28 lbs. Srd 48.50
20 lbs. Srd 35.75

In de overige districten zijn de prijzen met de aangepaste transportkosten enigszins gewijzigd.

Voor meer informatie over de officiële gasprijzen kan gebeld worden met het klantcontactcenter van de EBS op het nummer 175 of bezoek de EBS-website worden bezocht.

Zogenoemd Chinees puntbroodje wordt 20 cent duurder

Puntbroodje van 50 naar 70 cent per donderdag 28 april


Een groep kleine bakkers is afgelopen zaterdag bijeengekomen om de broodprijs te bespreken, omdat de productiekosten en alle andere kosten met 60% zijn gestegen. De bakkers zijn echter van mening dat brood toch betaalbaar moet blijven voor de consument en niet direct in een keer met 60% verhoogd kan worden, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 25 april 2016.

Zij hebben afgesproken om het zogenaamde Chinese puntje van 50 cent te verhogen naar 70 cent en alle andere broodsoorten ook procentueel te verhogen.

De verhoging gaat in met ingang van donderdag 28 april en zal gelden zolang de productiekosten constant blijven.

Man (52) komt om het leven bij woningbrand in Esperanceweg, Paramaribo

Slachtoffer redt echtgenote en stikt vermoedelijk vervolgens door grote rookontwikkeling


De 52-jarige Mahindra Raghoe is vanmorgen, maandag 25 april 2016, omgekomen bij een woningbrand in de Esperanceweg, een zijstraat van de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo (zie foto - Bron: Anthony Janki/de Ware Tijd).  Dit bericht onder andere het Dagblad Suriname.

Op een bepaald moment werd zijn vrouw wakker en rook een brandlucht. Zij ging uit de kamer en zag een rookontwikkeling in de keuken. In paniek maakte zij haar man wakker. De man rende vervolgens naar het voorste gedeelde van de woning waar hun zoon lag te slapen. De man heeft eerst zijn vrouw uit de woning gezet door een raam open te forceren. De zoon werd wakker en sprong uit een raam naar buiten. Op dat moment kon Mahindra Raghoe echter niet meer uit de woning.

Vanwege de enorme rookontwikkeling is hij vermoedelijk in de keuken gestikt. De politie en brandweer hebben het verkoolde lichaam van Raghoe uit de keuken verwijderd. De oorzaak van de brand is vooralsnog niet bekend.

De woning was aan de voorzijde uit hout opgetrokken en de achterkant bevond zich een stenen buitenkeuken.

Advocaat Lobo verwacht verloren zaak OM tegen oud-EBS directieleden Vaseur en Duiker

'Het gaat slechts om beschuldigingen en niet om concrete bewijsmiddelen'

 
Willy Duiker en Kenneth Vaseur, oud-directieleden van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS), zullen mogelijk vrijuit gaan in de megafraudezaak waarin zij verdachten zijn. Dit zegt advocaat Raoul Lobo, één van de advocaten van Duiker, vandaag, maandag 25 april 2016, in het Dagblad Suriname. 

Volgens Lobo heeft de rechter-commissaris in deze zaak een aantal getuigen gehoord en hebben voorlopige verklaringen uitgewezen, dat zowel het Openbaar Ministerie(OM)  als de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) veel steken heeft laten vallen om hun beschuldigingen richting zijn cliënt, hard te maken. Het gaat volgens de advocaat slechts om beschuldigingen, die nergens door  concrete bewijsmiddelen hard gemaakt kunnen worden. Lobo verwacht dan ook, dat deze zaak niet door het OM op de rol van de Kantonrechter zal worden geplaatst. Indien dat wel gebeurt, dan weet hij nu al  zeker dat de vervolging de zaak zal verliezen. De rechter-commissaris moet in dit stadium nog twee tot drie getuigen horen alvorens het OM beslist welk traject verder gevolgd zal worden.

Gezien het feit, dat alle verdachten in deze megafraude zaak op vrij voeten zijn, kan de rechter-commissaris gemakkelijk getuigen horen, zonder echt rekening te houden met een redelijk termijn waarbinnen verdachten hun zaken afgehandeld zouden moeten krijgen.

De voorlopige hechtenis van Duiker werd op 8 december 2015 opgeschort.

Sinds de invrijheidstelling van Vaseur op 19 december 2015 is weinig tot niets over deze zaak gerept. Het OM vorderde een gerechtelijk vooronderzoek, omdat er teveel tegenstrijdige informatie aanwezig was.

Ook Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV, werd in vroeg stadium op vrije voeten gesteld. Greenland zou samen met twee andere aannemers het energiebedrijf mogelijk voor miljoenen hebben opgelicht.

Het CLAD-rapport in deze zaak constateerde grove onregelmatigheden in het uitgavenbeleid van zowel Duiker en Vaseur. Duiker heeft eerder beweerd, dat hij in opdracht van president Desi Bouterse handelde. Achteraf trok hij dit statement via zijn andere advocaat John Kraag terug. Vaseur blijft vanaf het begin ontkennen iets van deze zaak af te weten.

Ivan Fernald (NPS): 'NDP is bezig confrontatie met andersdenkenden te radicaliseren'

'Het is beschamend, dat Bouterse risico neemt om clash tussen bevolking teweeg te brengen'

'De NDP is niet te vertrouwen, zij is meester in misleiding, bedrog en het uitzetten van scenario’s’


Het vooraanstaande NPS-lid Ivan Fernald stond tijdens de structurenvergadering van zijn partij afgelopen zaterdag op en sprak zijn afkeur uit over president Desi Bouterse, die volgens hem op confrontatie uit is. ‘Persoonlijk vind ik het beschamend, dat de president het risico neemt om een clash tussen de bevolking teweeg te brengen’, daarbij doelend op de oproep vanuit het kamp van de NDP om een pro-Bouterse manifestatie (op het Onafhankelijkheidsplein) bijeen te roepen op het tijdstip en dezelfde plaats waarop de beweging ‘We Zijn Moe’ regulier bijeenkomt (voor De Nationale Assemblee). Dit schrijft vandaag, maandag 25 april 2016, het Dagblad Suriname.

Fernald deed een beroep op de Assembleeleden van de NPS om deze kwestie aan te kaarten binnen het parlement. ‘Het had erger kunnen aflopen.’

In de wandelgangen van de vergadering werd de strijdmethode die de ‘wanhopige regering’ voert, besproken. Daarbij werd duidelijk, dat de mening heeft postgevat dat de NDP via haar werkarmen bezig is de confrontatie met de oppositie te radicaliseren. Als voorbeeld werd aangehaald de pro-Bouterse manifestatie en de poging om via het Nationaal Jeugdparlement (NJP) de studenten te vangen in een studentenbond en die te sturen in de richting pro-regering, die gezworen heeft geen middel onbenut te laten om Bouterse in het zadel te houden.

Aangehaald werd dat het Jeugdparlement de protesterende studenten had geadviseerd om geen staatacties te voeren, maar dat zij naar school moesten gaan en zich op het schoolterrein moesten ophouden en daarmee protest tegen de staking van de BvL (Bond van Leraren) aantekenen. De Nationale Studentenbond in oprichting werd gepropageerd om het belang van de studenten te dienen. De voorzitter van de Studentenbond is een NDP-militair en daarom beter had moet weten.

Het bijeenroepen van een menigte (vooral jongeren, gezien hun opgekropte frustraties en onbesuisdheid) op een centrale plaats ten tijde van beroering maakt de kans op mobilisatie tot straatacties en uitspattingen vele malen groter dan wanneer de studenten thuis en verspreid worden gehouden. Het kan zo zijn dat het NJP uit naïviteit, onwetendheid en/of ondeskundigheid deze oproep heeft gepleegd. De werkarmen van de NDP worden echter ervan verdacht achter de studentenbond te zitten, die wordt gezien als een machtig instrument die kan helpen zorgen voor overwicht van de zittende machthebbers. ‘De NDP is niet te vertrouwen, zij is meester in misleiding, bedrog en het uitzetten van scenario’s’, aldus Fernald.

'John Oldenstam sings Marvin Gaye' 14 mei op podium van schouwburg De Meerse te Hoofddorp

Oldenstam zingt Marvin Gaye zoals hij het zelf zou doen'John Oldenstam sings Marvin Gaye' (zie foto- Bron: Mike Zandoka) is een verrassende muziektheatervoorstelling met de bekendste hits van één van de beste soulmakers ter wereld: Marvin Gaye. Dit bericht de nieuwswebsite Dichtbij.nl, editie Haarlemmermeer, vandaag, maandag 25 april 2016. Vanaf de jaren '50 tot aan de jaren '80 was Marvin Gaye in de hitparades terug te vinden met zijn romantische zwarte popmuziek. Met hits als 'How Sweet It Is (To Be Loved By You)', 'Can I Get A Witness' en 'Ain't That Peculiar' behoorde hij tot de grootste Mo-town hitmakers. 

John Oldenstam speelde in de Joop van den Ende musical 'Dirty Dancing', had een eigen theatershow 'The Soultrain' met o.a. Maureen Fernandes en was te bewonderen in de 'Winterefteling'. Een 'must see' voor iedere Motown fan. 'John Oldenstam sings Marvin Gaye' is zaterdag 14 mei te zien in de grote zaal van schouwburg De Meerse in Hoofddorp.

De singer/songwriter Marvin Gaye was een sexy performer die zijn publiek op sensationele wijze wist te boeien. Op 1 april 1984, een dag voor zijn 45ste verjaardag, komt er plots een einde aan zijn leven als hij wordt neergeschoten door zijn vader. Voor velen blijft hij een van de grootste soulzangers. Een artiest met een carrière die de volledige geschiedenis van Rhythm & Blues overspande. In het dampende theaterconcert 'John Oldenstam sings Marvin Gaye' worden de sensuele nummers van Marvin Gaye door John gezongen zoals Marvin Gaye het zelf zou doen. Een mooi uitgelicht en zeer verrassende show.
John is in Suriname begonnen als backing vocalist in de studio en op het podium. Hij zong met diverse gospelkoren en heeft deelgenomen aan de Soundmixshow van Henny Huisman. Sinds 2003 is John actief in het theater. Zo heeft, hij meegespeeld in de musicals 'The Lion King' en toerde hij samen met de 'Dock of the Bay' cast langs diverse theaters met een mu-ziektheaterproductie over de legendarisch zanger Otis Redding. Als zanger/acteur weet hij hoe hij de aandacht van zijn publiek moet vasthouden.

Hij wordt vocaal ondersteunt door Maureen Fernandes, Jared Hiwat, Martin Jacott en de muzikale begeleiding is in handen van Onvibe.

De Meerse grote zaal
Zaterdag 14 mei - 20:15 uur
www.demeerse.nl
Kaarten voor 'John Oldenstam sings Marvin Gaye' zijn verkrijgbaar via de kassa van De Meerse, telefoon 023 55 63 707 of via www.demeerse.nl.

Ministerie van Financiën en CBvS willen in mei eerste veiling schatkistpapier houden

Einde monetaire financiering van overheid door CBvS in zicht


Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zetten alles op alles om in mei de eerste veiling van door de Staat uitgegeven schatkistpapier te houden. Via dit model wil de Staat voortaan geld op de kapitaalmarkt lenen om haar huishouding mede te financieren. Alternatieve financieringsbronnen zijn noodzakelijk, omdat er een einde komt aan monetaire financiering van de overheid door de Centrale Bank van Suriname. Dit bericht de Ware Tijd.

Op instructie van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) vindt vandaag, maandag 25 april 2016, de ondertekening plaats van een intentieverklaring tussen de bank en het ministerie van Financiën, dat zij zich eraan committeren dat er geen monetaire financiering meer zal plaatsvinden.

De MoU (Memorandum of Understandig) is al gereed voor ondertekening, zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gistermiddag tijdens een persconferentie.

Volgens critici heeft ongebreidelde monetaire financiering onder de regering-Bouterse/Ameerali ertoe bijgedragen dat de economie is ontspoord. Tijdens de presentatie van het jaarverslag 2015 van de Finabank kwam naar voren, dat de overheid het afgelopen jaar voor maar liefst Srd 1.8 miljard is gefinancierd door de Centrale Bank.

Hoeveel vanaf 2010 in totaal monetair is gefinancierd kon de bewindsman tijdens de persconferentie niet aangeven. Dit jaar is tot nu toe een bedrag van Srd 270 miljoen aan voorschotten opgenomen door de regering. In samenspraak met het IMF is bepaald, dat dit bedrag uiterlijk 30 juni dit jaar wordt afgerekend met de Centrale Bank. Het geld was nodig, zegt Hoefdraad, om aan een aantal belangrijke binnenlandse en buitenlandse betalingsverplichtingen te voldoen.

Financiën en de Centrale Bank zijn momenteel druk bezig met het verder ontwikkelen van een financieringsmodel voor de Staat om middels het veilen van schatkistpapier haar activiteiten en beleidsuitvoering te bekostigen.

'Het is een belangrijke historische stap voor Suriname om financiering door de Centrale Bank volledig los te laten en op een eigen manier op de markt financiering te vinden', aldus de minister van Financiën. Het veilingsysteem wordt identiek aan het platform dat al wordt gebruikt voor de valutaveilingen.

Deze week vinden er besprekingen met het bankwezen plaats om van die kant ondersteuning te krijgen voor de nieuwe aanpak. De regering richt zich op banken en andere institutionele beleggers om het schatkistpapier op te kopen. Desgevraagd zegt Hoefdraad, dat voor het uitzetten van de waardepapieren korte termijnen van twee tot drie maanden gehanteerd zullen worden.

Dertig Chinese winkeliers zeggen samenwerking met SuriSmiles op

Volgens SuriSmiles hebben Chinese winkeliers kartel gevormd


Samenwerking door Chinezen opgezegd vanwege hoge wisselkoersen


Van de honderdzestig ondernemingen die zaken doen met SuriSmiles hebben dertig Chinese winkeliers de samenwerking opgezegd. Aanleiding hiervoor zijn de hoge wisselkoersen. Wat SuriSmiles tegen de borst stuit is, dat de Chinese winkeliers een kartel hebben gevormd en andere winkeliers bedreigen om de samenwerking met SuriSmiles ook op te zeggen omdat de concurrentie enorm is. 

'We proberen te helpen een middenweg te vinden, maar als ze gedwongen worden, ligt het buiten onze invloedssfeer. We kunnen dan niets meer doen', zegt Priscilla Van Dijk, marketing manager bij SuriSmiles, vandaag, maandag 25 april 2016, in de Ware Tijd.

Er zijn ruim 50.000 consumenten die gebruik maken van de SuriSmileskaart.

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse winkeliers is niet op de hoogte van het probleem, maar zegt dit wel te hebben zien aankomen. De winstmarge voor supermarkten wordt bij het verlenen van bepaalde diensten steeds kleiner of zelfs verlieslijdend. Hij zegt dat de Chinese winkeliers zijn aangesloten bij een andere organisatie.

'Afgelopen week heeft een aantal Chinese supermarkten dan ook druk op elkaar uitgeoefend om met Surismiles te stoppen. Zij worden gedwongen om hun Surismiles machines in te leveren onder het mom dat op die manier collectief bespaard kan worden', aldus SuriSmiles in een persbericht.

Consumenten krijgen bij elke aankoop gratis punten toegeschreven op een Surismileskaart. Deze punten kunnen worden ingeruild voor boodschappen, benzine, tickets en huishoudelijke artikelen. SuriSmiles geeft toe, dat voor winkeliers die voor deze vorm van promotie betalen, de kosten slecht uitkomen in deze tijd van crisis. Dan nog is de onderneming van mening, dat concurrentie en vrij ondernemerschap zo worden belemmerd en dat de consument nu wordt gedupeerd.

Grote binnenbrand zakencomplex in Paramaribo

Brand vermoedelijk in een keuken begonnen, maar niemand was aanwezig

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Een grote binnenbrand heeft gisteravond gewoed in de Johannes Mungrastraat, hoek Virolastraat, in Paramaribo. Het ging om een zakencomplex, waarin onder andere gevestigd zijn een bar/restaurant, een auto accessoirezaak, een aantal slaapkamers en een bamifabriek, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 25 april 2016.

Tijdens de brand was er niemand aanwezig, aldus de afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname. De brand werd door de buren ontdekt die alarm sloegen. De melding kwam om iets over acht uur bij het korpsbinnen. De brandweer arriveerde na zes minuten op het brandadres.

Ter plaatse werd de brandweer geconfronteerd met een situatie waarbij de vlammen al uitsloegen en er sprake was van een zware rookontwikkeling.

De zware beveiliging zorgde voor enige vertraging. Zo moest een deel van het traliewerk worden gesloopt om toegang te hebben tot de brandhaard. Later hebben de eigenaren bij aankomst één van de ingangen kunnen openen.

De brand, die vermoedelijk in de keuken is begonnen, heeft een enorme schade aangericht. De brandweer heeft  dertien 100 lbs, drie 28 lbs en een 20 lbs gascilinders, die één van de grootste gevaren bij brand vormen, kunnen verwijderen. Het sein ‘brandmeester’ werd na ruim een uur gegeven.

Billy Paul, zanger van 'Me and Mrs. Jones', overleden (81)

Paul leed aan kanker en is in zijn woning overleden


Soulzanger Billy Paul, die voornamelijk bekend is voor zijn nummer 'Me and Mrs. Jones', is gisteren overleden op 81-jarige leeftijd. Dat heeft zijn manager bevestigd aan NBC News, zo berichten diverse media in onder andere België en Nederland, vanochtend, maandag 25 april 2016.


Op zijn website staat, dat Paul thuis is overleden 'na een zware medische aandoening'. Zijn manager zegt tegen NBC dat het gaat om kanker.


Vorige week werd Paul Williams, zoals hij eigenlijk heet, opgenomen in een ziekenhuis. Hij overleed gisteren in zijn woning in Blackwood in de staat New Jersey

Paul, die geboren werd op 1 december 1935 in Philadelphia, startte zijn muziekcarrière op 11-jarige leeftijd en trad al vroeg in zijn carrière op in clubs en op universiteitscampussen met verschillende jazz- en soullegendes, zoals Charlie 'Bird' Parker, Nina Simone, Miles Davis en Roberta Flack.


In 1968 bracht hij zijn debuutalbum 'Feelin' Good at the Cadillac Club' uit, bij het label van de legendarische producer en soulpionier Kenny Gamble. Hij kende zijn grootste succes met zijn single 'Me and Mr. Jones' uit 1972, waarvoor hij onder meer een Grammy Award ontving.

Paul bracht in totaal 15 albums uit tussen 1968 en 1988. Hij slaagde er na 1972 niet meer in om het succes van 'Me and Mrs. Jones' te evenaren, maar wordt wel beschouwd als een pionier en een belangrijke figuur in de wereld van de soulmuziek.

(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen/NOS/USA Today)

NPS: Regering denkt te lichtvaardig over terugbetaling afgesloten leningen

NPS-voorzitter Rusland: 'De regering is op dit moment desperate, den man fasi echt'

'De situatie is ernstiger dan mensen door hebben, er is verschrikkelijk veel geld verdwenen'


De NPS vindt dat de regering te lichtvaardig denkt over hoe de leningen die aangegaan worden, zullen worden terugbetaald. 'De weg van het IMF is een weg waarbij het volk o pina moro. De regering is op dit moment desperate. Den man fasi echt. De NPS heeft jaren gewezen op deze situatie die zat aan te komen vanwege het wanbeleid. De gang naar het IMF (Internationaal Monetair Fonds) zou geen optie moeten zijn, maar de regering vertelt allerlei verhalen om het goed te praten. Het belangrijkste waarover men het niet heeft, is dat de regering genoeg geld heeft gehad in de afgelopen zes jaren om het land te besturen. De slechte economische situatie ligt niet alleen aan de daling van de prijzen van grondstoffen',aldus NPS-voorzitter Gregory Rusland zaterdag in partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo tijdens een bijeenkomst van de partijstructuren, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 25 april 2016.

Rusland stelde, dat de gelden van de afgelopen zes jaren die door deze regering zijn verdiend, meer zijn dan wat Suriname onder leiding van de NPS totaal heeft ontvangen, inclusief de Verdragsmiddelen. Ter vergelijking, in 2009-2010 was de begroting iets meer dan 2 miljard. Die van deze regering was in 2015 rond de Srd 9 miljard. De regering onder leiding van president Ronald Venetiaan heeft het land bestuurd met ruim Srd 2 miljard en deze regering had behoefte aan Sd 9 miljard. Doordat er niet genoeg geld op de begroting was voor salarissen van ambtenaren werd een suppletoire begroting ingediend. Uiteindelijk werd rond 5 miljard goedgekeurd voor 2015. Ook de begroting van 2016 is voor meer dan Srd 5 miljard goedgekeurd. Nog steeds twee keer zoveel dan waarover de Nieuw Front regering tot haar beschikking had.

'Pe a moni de? De situatie is ernstiger dan mensen door hebben. Er is verschrikkelijk veel geld verdwenen', zei Rusland.

De NPS-voorzitter zei ook, dat er altijd voorwaarden zijn wanneer men geld leent bij de bank. Wanneer er gesproken wordt over een IMF-lening staat direct daartegenover terugbetaling. De NPS wil weten hoe de te lenen gelden terugbetaald zullen worden. De regering gaat er te lichtvaardig overheen.

'Wij hebben gevraagd naar de cijfers. Het uitgewerkte plan over de lening en bestedingen van de gelden is er nog niet, maar de regering begint in de tussentijd te lenen. De terugbetaling is onduidelijk, want wanneer gekeken wordt naar de verdiencapaciteit van de regering is die op dit moment bitter weinig. En dan zeggen individuen, dat geen enkele regering kan voorzien in wat er gaat gebeuren met de inkomsten en uitgaven in de toekomst. Ik kan u zeggen, dat als wij zuinig waren omgegaan met de extra miljarden inkomsten die wij hebben ontvangen de afgelopen jaren van de huidige regering wij nu de reserves zouden hebben waardoor wij niet naar het IMF of wie dan ook hoefden te gaan.' 

De NPS wil weten wat de plannen zijn van de regering zijn om de schulden terug te betalen. Het IMF gaat geen koffer met geld aan Suriname overhandigen, maar in kavels de lening verstrekken. En als het geld bij de eerste tranche niet goed is besteed, volgt het volgende deel van de lening niet. Als er geen zichtbare maatregelen getroffen worden die erop duiden dat de lening terugbetaald zal kunnen worden, kan het land problemen krijgen in de toekomst

Kippenboerderij J&M Egg Farm Moderno op Curaçao gaat in de aanval tegen klagers

Directie boerderij vermoedt achter klachten over vliegenoverlast door omwonenden 'kwade opzet'

'Het geeft te denken, dat alleen over ons wordt geklaagd en niet over andere boerderijen'


Nu de bewoners van Sunset Heights de Staten hebben gevraagd aandacht te besteden aan de overlast van J&M Egg Farm Moderno, gaat de kippenboerderij in de aanval. 'Het is een lastercampagne om te rechtvaardigen dat wij gedwongen worden de zaak te sluiten', aldus de directie van de boerderij vanochtend, maandag 25 april 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Bewoners van de wijken in de buurt van de kippenboerderij, zoals Sunset Heights en Sun Valley, klagen al jaren over vliegen en stank door de aanwezigheid van J&M Egg Farm Moderno.

De directie van de kippenboerderij vindt het opmerkelijk dat de aandacht uitsluitend op haar bedrijf is gericht en er ‘blijkbaar geen reden is om actie te ondernemen tegen andere boerderijen waar de kwaliteit en hygiëne veel slechter is’. 'Dat geeft te denken.' 

De vereniging van bewoners van Sunset Heights wil dat de Statenleden minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur, tot de orde roepen zodat hij de uitspraak van de rechter in 2014 naleeft en een inhoudelijke beslissing neemt om de overlast in de buurt te verhelpen. De directie van de kippenboerderij vermoedt kwade echter opzet.

Om het gehele bericht te kunnen lezen klikt u hier.

Curaçao Clean Up en Sea Turtle Conservation Curaçao houden grootscheepse Clean Up op Klein Curaçao

96 Vrijwilligers maken noordkust schoon vanwege nestseizoen zeeschildpadden


In verband met Earth Day op 22 april afgelopen zaterdag organiseerde Curaçao Clean Up in nauwe samenwerking met Sea Turtle Conservation Curaçao een grootscheepse Clean Up op Klein Curaçao (zie foto - Bron: Timmy Harms/Facebook).  Dat meldt het Antilliaans Dagblad maandag 25 april 2016.

Het eiland werd aan de noordkust van oost naar west zo veel mogelijk vrijgemaakt van plastic aandrijfvuil van omringende (ei)landen, dat continu aangevoerd wordt door de zee. Gekozen werd voor Klein Curaçao omdat in mei het nieuwe nestseizoen voor de schildpadden weer begint en het succes daarvan direct verbonden is aan een schoon strand.

Aan de schoonmaakactie namen 96 vrijwilligers deel, die met behulp van de Mermaid naar Klein Curaçao werden vervoerd. De barge White Tip met kapitein Walle nam al het verzamelde vuil in een container mee aan boord.


Damen Shiprepair in Schiedam en CDM op Curaçao tekenen 'letter of intent' voor strategisch partnerschap

'Letter of intent is van belang om onze Dokmaatschappij van duurzame toekomst te verzekeren'
 

Damen Shiprepair & Conversion Holding in Schiedam, Nederland, en CDM Holding (Curacao Drydock Company) op Curaçao hebben een ‘letter of intent’ (LOI) getekend waarin partijen hun intentie vastleggen om te komen tot een strategisch partnerschap. Dit is belangrijk ‘om onze Dokmaatschappij van een duurzame toekomst te verzekeren’,zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 25 april 2016.

Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling was aanwezig bij de ondertekening door Damen-directeur Durk-Jan Nederlof en directeur Getmar Caldera van CDM (zie foto - Bron: Antilliaans Dagblad).

De Curaçaose overheid heeft een multidisciplinair team in het leven geroepen om de onderhandelingen met Damen te voeren. Dit team bestaat onder anderen uit specialisten op het gebied van financiering, juridische kennis, bedrijfskunde en communicatie.

'De onderhandelingen met Damen verlopen voorspoedig en zullen zich nu gaan richten op de details van een concessieovereenkomst', aldus een persverklaring namens het team dat wordt aangestuurd door projectleider Clift Christiaan.

Klik hier voor de rest van het artikel.

Hofwijks van protestgroep 'We Zijn Moe' laat zich niet door president Bouterse intimideren

'Hoe teleurgesteld moet je zijn in iemand in wie je al geen vertrouwen had?'

Bouterse vermoedt dat actie van 'We Zijn Moe' 'met een heleboel blanken' wordt aangestuurd


Actieleider Curtis Hofwijks van de protestgroep ‘We Zijn Moe’ noemt de suggestieve en ongefundeerde uitspraken van president Desi Bouterse in zijn toespraak vrijdagmiddag tijdens de NDP-manifestatie op het Onafhankelijksplein ‘teleurstellend’. 'Maar ja, hoe teleurgesteld moet je zijn in iemand in wie je al geen vertrouwen had?', vraagt Hofwijks. Hij is van oordeel, dat Bouterse zich als president neutraal had moeten opstellen, maar heeft verder geen boodschap aan diens opmerkingen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 25 april 2016.

Het staatshoofd heeft vrijdagmiddag flink uitgehaald naar de actievoerders. 'Ik zie elke vrijdag een paar jongemannen hier met een heleboel blanken rondrennen. Maar, ik maak mij geen zorgen om ze', riep Bouterse. Hij zei ook, dat hij de protestgroep zat is, maar erkende dat het hun recht is om te protesteren. Hij vermoedt ook dat de actie wordt gestuurd, maar zei niet door wie. Het was weer de typische Boutere retoriek met allerlei niet onderbouwde vingerwijzingen.


Hofwijks is tevreden over het verloop van de protestactie. 'Die is vredig verlopen, dat is het belangrijkste en de boodschap is duidelijk. Af en toe ging het er wel provocerend aan toe, maar de politie heeft een fantastische job gedaan.' Hij is ook tevreden over de opkomst en de reactie van de samenleving op de actie. Volgens hem was de opkomst van vrijdag geen toevalligheid. 'Wij groeien gestadig.'

De protestgroep heeft in het weekend de actie geëvalueerd. De aanhang is komende vrijdag weer te zien en te horen voor het gebouw van De Nationale Assemblee voor het wekelijks protest.

'Er worden vanwege IMF-lening geen ambtenaren afgevloeid'

Minister Hoefdraad: 'CBvS heeft regelmatig contact met IMF'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteren tijdens een door hem belegde persconferentie, ontzenuwd dat in zee gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) betekent, dat ambtenaren afgevloeid zullen worden. Ook is het niet waar, aldus de bewindsman, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet betrokken is bij gesprekken die gevoerd zijn met het IMF. Governor Glenn Gersie van de CBvS heeft ook regelmatig contact heeft met het fonds, zo sprak Hoefdraad. De IMF-lening van 478 miljoen Amerikaanse dollar is bestemd voor betalingsbalanssteun, waardoor de monetaire reserve van de CBvS toeneemt. Dit bericht Starnieuws vanochtend, maandag 25 april 2016.

Het IMF neemt 13 mei een besluit over het ondersteunen van het hervormingsprogramma van Suriname. Op stafniveau is al overeenstemming bereikt. Hoefdraad verwacht dat die datum fiat gegeven zal worden. Het programma heeft als ingangsdatum juni van dit jaar. De steun is voor twee jaar.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Caribbean Development Bank en de Wereldbank zullen met 470 miljoen de overheid ondersteunen. Het geld zal besteed worden voor kapitaaluitgaven, infrastructuur en investeringen.

Hoefdraad zei verder, dat het een mythe is dat het IMF zou hebben gesteld, dat de wisselkoers naar Srd 10 voor een Amerikaanse dollar moet. Er is gekozen voor stabilisatie van de wisselkoers door valutaveilingen. De minister verwacht dat de koers zal stabiliseren. Door de steun die de CBvS krijgt zal de wisselkoers beter ondersteund kunnen worden.

Suriname leent ruim 1.75 miljard Amerikaanse dollar van Islamic Development Bank

Geld bestemd voor projecten in komende vijf tot tien jaar

'Zo'n enorm bedrag zou haast schrikreacties met zich meebrengen'

 
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft zondag 24 april 2016 op een persconferentie bekendgemaakt, dat de Islamic Development Bank Suriname ruim 1.75 miljard Amerikaanse dollar zal lenen in de komende vijf tot tien jaar. Het gaat om een enorme ondersteuning die gereserveerd wordt voor projecten die deel zullen uitmaken van twee meerjaren ontwikkelingsprogramma's, zo bericht Starnieuws.

De besprekingen met een delegatie van de Islamitische Ontwikkelingsbank zijn zaterdag afgerond. De vertegenwoordigers hebben tien ministeries bezocht. Zij hebben ook een conference call gehad met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Hoefdraad zei, dat zo'n enorm bedrag haast schrikreacties met zich meebrengt. Het gaat om 40% van het bruto nationaal product (bbp). Het is niet de bedoeling dat het geld meteen gebruikt wordt. Er moeten projecten ingediend worden die beoordeeld en goedgekeurd dienen te worden.

Wat wel direct zal plaatsvinden is de import van basisgoederen, medicamenten en spullen voor de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Dit bespaart Suriname behoorlijk wat deviezen en geeft meer ademruimte in deze precaire situatie.

Met het geld van de Islamic Development Bank zullen landbouwprojecten, infrastructuur, landbouw, gezondheidszorg en het sociaal programma worden uitgevoerd. Daarnaast is er ook een schenking van 300.000 tot 400.000 Amerikaanse dollar voor het opschonen van het sociale bestand, waardoor er transparantie is en betalingen efficiënt kunnen plaatsvinden.

Hoefdraad zei veder, dat met de 478 miljoen dollar lening van het IMF aan de Centrale Bank van Suriname en de 470 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribbean Development Bank en de Wereldbank het er goed uitziet voor Suriname. De steun van het IMF en de multilaterale instellingen is voor twee jaar. Daarna moet Suriname uit het dal zijn geklommen.

Artiest Enver Panka grote verliezer in door hem aangespannen Kort Geding tegen Dagblad Suriname

'Inhoud artikel Dagblad Suriname was al bekend bij brede publiek op Facebook'


Panka moet instaan voor consequenties van zijn 'postings' op open media als Facebook


De Surinaamse artiest Enver Panka heeft bakzeil gehaald in het Kort Feding dat hij in 2015 indiende tegen uitgever Fafam Publishing NV/Dagblad Suriname. Dat meldt het dagblad zondag 24 april 2016, op haar website.

Panka had op 29 juli 2015 op zijn Facebookpagina een tirade afgestoken over Nederland en Nederlanders (zie hieronder). Hij richtte zijn bericht aan Nederlanders en beschuldigde hen van het opzettelijk besmetten van jonge meisjes met hiv en verkrachten van jongetjes. Ook hekelde hij het visumbeleid van Nederland voor Surinamers en meende dat Surinamers als beesten worden behandeld in Nederland. Volgens Panka allemaal, omdat het ‘in jullie’ zit. Het Dagblad Suriname publiceerde de openbaring van Panka in een van haar edities. Panka, die dit als beledigend aanmerkte, sleepte het mediabedrijf voor de civiele rechter. 


De Kantonrechter oordeelde, dat de informatie die door Fafam is gepubliceerd, reeds bekend was bij het brede publiek dat op Facebook actief is, omdat Panka dit zelf had gepubliceerd. Omdat het niet privé was gepubliceerd, bestond de mogelijkheid dat door de publicatie van Panka zelf, dit bericht door alle contacten van Panka kon worden gedeeld met al hun eigen contacten, en die contacten het weer konden delen met hun eigen contacten, waardoor het bereik van het bericht vele malen groter was dan alleen de contacten van Panka.

De advocaat van het Dagblad Suriname voerde aan, dat volgens de internetregels een ieder informatie die publiekelijk gedeeld wordt op internet, verder mag delen. Dit geldt zowel voor tekst als voor foto’s.

Nu ervan uitgegaan moet worden dat de artiest daarvan op de hoogte is, kan niet gesteld worden dat hij niet had mogen verwachten dat het bericht van hem niet alleen door zijn volgers, doch daarnaast door een enorm ruim internationaal publiek zou worden gelezen. Dat blijkt ook uit zijn manier van schrijven, waarin hij een bericht plaatst gericht aan de ‘Geachte Nederlanders’ en ‘Surinamers’. Het was volgens de rechter dan ook aannemelijk, dat ook zonder publicatie van Dagblad Suriname, het publiek kennis zou krijgen van de informatie.

Overigens vindt de rechter, dat de uitlatingen zelf door Panka zijn gedaan en hij zelf voor de gevolgen daarvan moet instaan. Volgens de rechter heeft Panka het niet aannemelijk kunnen maken, dat het Dagblad Suriname de tekst gewijzigd heeft of uit zijn context heeft gehaald. De tekst was zonder wijzigingen en met bronvermelding gepubliceerd door de krant.