donderdag 28 april 2016

BuZa Nederland zal serieus kijken naar een eventueel Surinaams hulpverzoek

EenVandaag over ernstig tekort aan medicijnen Surinaamse ziekenhuizen


Suriname verkeert in economisch zwaar weer. Het land heeft te maken met lage prijzen voor de belangrijkste exportproducten olie en goud. Ook de lege schatkist van de overheid is een probleem. Inmiddels luidt De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) de noodklok: er is een ernstig tekort aan medicijnen en dat kan mensenlevens gaan kosten. Dat staat in een verklaring die woensdag werd uitgegeven, zo bericht het Nederlands actualiteitenprogramma EenVandaag vandaag, donderdag 28 april 2016.

De medische staven van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis, Diaconessenhuis ’s Lands Hospitaal schrijven het te zien als 'hun eigen morele plicht om de Surinaamse gemeenschap te informeren omtrent de werkelijke situatie in de ziekenhuizen'.

De situatie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is zo zorgwekkend, dat er nog maar één tot twee dagen medisch voorraad is om adequate zorg te kunnen bieden. Onlangs kreeg het land een lening van bijna een half miljard Amerikaanse dollars van het Internationaal Monetair Fonds.

EenVandaag spreekt met apotheker Omid Mehrani. Het nieuws verbaast hem niets; hij heeft veel klanten die medicijnen kopen en opsturen naar Suriname. Ook spreken we met de Surinaamse journalist Roy Khemradj.


In Radio EenVandaag geeft SP-Kamerlid Harry van Bommel antwoord op de vraag of Nederland een helpende hand moet toesteken. Verslaggever Harm van Atteveld peilde de bezorgdheid onder Surinamers in Amsterdam-Zuidoost over de beroerde medische situatie van hun landgenoten.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) zegt serieus te gaan kijken naar een hulpverzoek als dat er komt: 'Suriname heeft vooralsnog geen internationaal hulpverzoek ingediend. Mocht dat komen, dan zullen we daar serieus naar kijken, zoals gebruikelijk voor dit soort hulpverzoeken. Overigens vindt er al wel samenwerking plaats tussen Surinaamse en Nederlandse ziekenhuizen. Recent heeft bijvoorbeeld een ziekenhuis in Nickerie twee containers met medische materialen uit een ziekenhuis uit Brunssum ontvangen.

Rukwinden slaan toe in Paramaribo en Abadoekondre bij Moengo

Dak Medisch Opvoedkundig Bureau in Paramaribo zwaar beschadigd


Internaat en guesthouse te Abadoekondre verliezen hun daken

 
Er zijn gisteren hevige rukwinden geweest in Paramaribo en het dorp Abadoekondre ten zuidwesten van Moengo. Het dak van het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) aan de Rodekruislaan in Paramaribo raakte zwaar beschadigd. Een guesthouse (zie foto - Bron: NCCR) en internaat hebben hun daken verloren te Abadoekondre. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken zich voorgedaan. Dit bevestigt Jerry Slijngard, het hoofd van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), vandaag, donderdag 28 april 2016, in de Ware Tijd. 

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
'Ik ben in het bijzonder trots op de manschappen van de brandweer die met zowel mannen als vrouwen tot laat woensdagavond gezwoegd hebben om het dak van het MOB op te lappen om te schade te beperken', zei Slijngard gistermiddag.

Het regenseizoen is pas begonnen. 'Wij gaan van het ene weersverschijnsel naar een ander. Deze rukwinden zijn voor de totale samenleving een waarschuwing om extra alert te blijven. Wij kunnen met zijn allen een bijdrage leveren door extra na te gaan dat onze daken goed bevestigd zijn. Ook moeten mensen nagaan als er geen instabiele bomen in hun omgeving zijn die het gevaar lopen om omver gewaaid te worden door sterke winden', aldus het hoofd van de NCCR.

Op de website van de Meteorologische Dienst Suriname werd gisteren opnieuw gewaarschuwd voor hevige windstoten die gepaard gingen met zware regenval:

Waarschuwing 28 april 2016: sommige plaatsen zware onweersbuien gepaard met windstoten/rukwinden

EBS waarschuwt voor illegale uitbreiding al goedgekeurde installatie

'Illegale uitbreiding of verzwaring van elektrische installatie is zeer gevaarlijk en kan brand veroorzaken'


Het is verboden om een reeds goedgekeurde installatie uit te breiden zonder medeweten en toestemming van de NV  Energiebedrijven Suriname (EBS). Personen en bedrijven met een EBS-aansluiting mogen ook geen elektriciteit leveren aan derden. Een illegale uitbreiding of verzwaring van de elektrische installatie is zeer gevaarlijk en kan brand veroorzaken, aldus de EBS in een vandaag, 28 april 2016, uitgebracht persbericht (Bron foto: cplusb.nl).

In de Algemene- en Aansluitvoorwaarden van de EBS staat, dat elke uitbreiding van de installatie nadat deze is goedgekeurd door het bedrijf, via een erkende installateur bij de EBS gemeld moet worden. Er vindt dan herkeuring plaats van de installatie.

Het verzwaren van de beveiliging is een aangelegenheid van de EBS en mag nimmer zelf door de klant gedaan worden.

Ook het leveren van elektriciteit aan derden wordt gezien als een illegale uitbreiding. Het is niet toegestaan derden via een actieve aansluiting van elektriciteit te voorzien, zoals vermeld in de Algemene- en Aansluitvoorwaarden, stelt de EBS. Voorafgaand aan de levering van elektriciteit dient elke aansluiting te worden goedgekeurd. Hiervan is er geen sprake bij levering van elektriciteit aan derden.

De EBS benadrukt, dat een illegale uitbreiding of verzwaring van de elektrische installatie zeer gevaarlijk is en zelfs brand tot gevolg kan hebben. Overtreders van de Algemene- en Aansluitvoorwaarden van de maatschappij, te maken zullen krijgen met bijpassende sancties.

Acht jaar cel voor Curaçaose 'afwasmoord'

Man (43) krijgt ook tbs met dwangverpleging


In de zogenoemde ‘afwasmoord’ moet de 43-jarige Curaçaoënaar Igon B. acht jaar de cel in. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad, zo meldt Paradise FM vandaag, donderdag 28 april 2016. Ook heeft hij tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De straf is lager dan de eis van de Officier van Justitie; hij eiste tien jaar met tbs.

In mei vorig jaar stak Igon B. meerdere keren in op een huisgenoot na een ruzie over de afwas. Het slachtoffer werd gestoken in zijn hals en borst en overleed in het ziekenhuis. Na zijn daad ging Igon B. er vandoor.

'De rechtbank komt tot de trieste conclusie dat de man zijn huisgenoot van het leven heeft beroofd vanwege een volstrekt futiel meningsverschil over de vraag of de afwas nu wel of niet po het gemeenschappelijke aanrecht mag blijven staan', aldus het oordeel van de rechter. De 43-jarige is veroordeeld voor doodslag.

Leids Universitair onderzoek: KMar rekt taken te ver op

KMar controleert ook zaken die horen tot werkterrein van politie


De Koninklijke Marechaussee (KMar) gaat bij het uitvoeren van controles in de grensstreek met enige regelmaat haar boekje te buiten. De KMar controleert niet alleen op het grensverkeer van personen, maar ook op zaken die horen tot het werkterrein van de politie. Dat blijkt uit omvangrijk onderzoek van hoogleraar rechtssociologie Maartje van der Woude (Van Vollenhoven Instituut, Universiteit Leiden), meldt Trouw in haar editie van dinsdag 26 april, zo bericht de Amigoe vandaag, donderdag 28 april 2016.

Er worden bijvoorbeeld auto’s op drugs gecontroleerd, terwijl daarvoor de bevoegdheid ontbreekt. Dat is onwenselijk omdat de burger zich beschermd moet weten tegen onwettig overheidsoptreden.
Het onderzoek is onder meer gebaseerd op gesprekken met medewerkers van de marechaussee en 800 uur meereizen met de teams van wat sinds 2008 het Mobiel Toezicht Veiligheid heet.

Van oudsher heeft de marechaussee de taak om illegale migratie tegen te gaan. De KMar, die qua beheer valt onder Defensie en wat actie betreft onder Veiligheid en Justitie, heeft de afgelopen jaren in Nederland identiteitsfraude en mensensmokkel erbij gekregen, aldus het onderzoek.

De KMar heeft inmiddels besloten geen nieuwe bevoegdheden te vragen, indien de huidige bevoegdheden inderdaad te veel zijn opgerekt zoals het Leidse onderzoek zegt. Een woordvoerder zei tegenover Trouw, dat de hoop gevestigd is op een nieuwe werkwijze. Een direct antwoord op de beschuldiging dat de KMar momenteel ook strafbare zaken opspoort zonder daartoe bevoegd te zijn, gaf de woordvoerder niet. Wel dat de marechaussees bij redelijk vermoeden, dat er sprake is van enig strafbaar feit, op grond van de regelgeving verder mogen onderzoeken en actie ondernemen.

Ook op het eiland maken leden van de KMar al enkele jaren deel uit van het Atrako-team, conform het inrichtingsplan van het Korps Politie Curaçao. Uit een onderzoek van de Raad voor de Rechtshandhaving in december vorig jaar blijkt, dat de KMar ondersteuning biedt aan het KPC in het kader van de bestrijding van atrako’s. Het personeel van de KMar is hiervoor vanuit Nederland gekomen. Na een interne evaluatie bleek echter dat het personeel niet getraind was voor dit soort werkzaamheden, waardoor de meesten weer naar Nederland vertrokken. Ten tijde van het onderzoek werd het Atrako-team voor onbepaalde periode ondersteund door drie medewerkers van de KMar.

Minister Etienne van der Horst, die Justitieminister Nelson Navarro tijdelijk vervangt, was niet bereikbaar voor commentaar over het Leidse onderzoek.

Benzine op Curaçao per 3 mei 15 cent duurder

Tarief voor waterverbruik daalt met bijna 50 cent per kuub


De benzine wordt per 3 mei bijna 15 cent duurder. De tarieven van water en elektriciteit dalen echter, water met bijna 50 cent per kuub. De prijzen voor diesel en gas blijven gelijk. Dat meldt Bureau Telecommunicatie & Post, aldus de Amigoe vandaag, donderdag 28 april 2016.

Voor een liter benzine moet vanaf 3 mei aan de pomp 1,394 gulden worden betaald. Dat is nu nog 1,246 gulden. De stijging van het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 vloeit voort uit een stijging van de aankoopprijs van ongeveer 0,11 cent en een minder negatieve correctie in de overschot/tekort component in vergelijking met de afgelopen maand. Voor gasolie LSD wordt het tarief gelijk gehouden aan het tarief van de afgelopen maand.

Het tarief voor elektriciteit daalt met bijna 3 cent per KWH, maar dat van water gaat met bijna 50 cent per kuub omlaag.

De tariefsverlaging in mei is voornamelijk het resultaat van de aflopende recoveries in de brandstofclausules elektriciteit en water, welke de stijgende brandstofkosten meer dan compenseren.

Hof van Justitie Curaçao halveert celstraf agent in zaak Hato-schietpartij tot 4 jaar

Oud-agent wordt voor periode van tien jaar uit ambt gezet

'Alle bewezen verklaarde feiten dienen in verminderde mate aan De Windt te worden toegerekend'


Drie rechters van het Hof hebben vandaag, donderdag 28 april 2016, alle verdachten betrokken bij de dubbele moord op 15 juli 2014 bij luchthaven Hato schuldig bevonden. De bestuurder van één van de gebruikte vluchtauto’s Raily Bart en de schutters Judrin ‘MOB’ Martis en Adrian ‘Poison’ Martha kregen opnieuw respectievelijk twintig jaar cel en levenslang. De straf van ex-politieagent Xavier de Windt werd wel gehalveerd tot vier jaar cel, maar hij wordt, zoals ook door de eerste rechter besloten, uit zijn ambt gezet voor een periode van tien jaar. Dit bericht de Amigoe.

Het Hof zag geen reden om af te wijken van de vonnissen in eerste aanleg tegen de genoemde bestuurder en de schutters. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) lag, zou Bart vier jaar meer krijgen. Dat was ook de eis van advocaat-generaal Leomar Angela.

Tegen de ex-politieagent eiste hij bevestiging van de celstraf van acht jaar, maar volgens het hof is er voldoende reden om dit te halveren tot vier jaar cel. Het Hof haalde hierbij artikel 1:125 van het Wetboek van Strafrecht aan. Daarin staat dat het maximum van de in dit geval aan De Windt op te leggen straf een derde minder bedraagt dan het maximum van de straf voor het misdrijf dat hem voor ogen stond. Ingevolge het genoemde artikel komen bij het bepalen van de straf alleen die handelingen in aanmerking, die de medeplichtige opzettelijk makkelijker heeft gemaakt of bevorderd, benevens hun gevolgen. 'In dit geval stond de verdachte mishandeling met voorbedachten rade voor ogen, waarvoor een strafmaximum van zes jaar is gesteld.' Aan De Windt kan dus maximaal vier jaar celstraf worden opgelegd.


De Windt heeft zich dus schuldig gemaakt aan medeplichtigheid aan de moord op het slachtoffer Erwin ‘Jais’ Juliana, op het parkeerterrein van Hato. Het slachtoffer is toen op gewelddadige en schokkende wijze geliquideerd door moordenaars met machinegeweren, die het slachtoffer op basis van door De Windt verschafte informatie over diens reisgegevens konden opwachten bij zijn aankomst. Hij zou hiervoor 50.000 gulden krijgen, maar heeft uiteindelijk 35.000 gulden ontvangen.
De Windt heeft de positie, kennis en contacten waar hij uit hoofde van zijn functie over beschikte, misbruikt om aan het verzoek om informatie te voldoen. Reden te over voor het hof om hem voor een periode van tien jaar uit het ambt te zetten.

Daarnaast heeft hij in maart vorig jaar, toen hij werkzaam was bij het Korps Politie Curaçao en gedurende de dienst, twee politieportofoons verduisterd. De Windt benadrukte dat hij in een zeer benarde financiële positie verkeert en veel hoge schulden heeft. 'Dat is geen geldig excuus voor de daden van de verdachte. Bovendien heeft hij ervoor gekozen om de beloning voor de verschafte informatie mede aan te wenden voor het kopen van een auto.' Hij heeft van die auto afstand gedaan en die werd verbeurd verklaard.

Het hof heeft ook rekening gehouden met de rapporten van de deskundigen die De Windt hebben behandeld. Die concluderen, dat De Windt aan een persoonlijkheidsstoornis met ontwijkende en afhankelijke kenmerken lijdt en dat hij hierdoor verminderd toerekeningsvatbaar kan worden geacht voor feit drie, namelijk verduistering in dienstbetrekking. Het Hof kon zich hiermee verenigen.
Inzake de andere feiten onthouden de deskundigen zich van een uitspraak. Het Hof oordeelde zelf dat alle bewezen verklaarde feiten in deze zaak in verminderde mate aan De Windt dienen te worden toegerekend.

Alle partijen in deze zaak hebben twee weken de tijd om cassatie in te stellen.

PALU over IMF-lening: 'Suriname mag zelfstandigheid niet uit handen geven'

'Het door de regering gepresenteerd crisisplan heeft veel hiaten'


De voorzitter van Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), Jim Hok, laat vandaag, donderdag 28 april 2016, via een persbericht weten, dat de regering ervoor moeten waken dat onze economische en daarmee de bestuurlijke zelfstandigheid niet uit handen wordt gegeven als gevolg van de overeenkomst met het IMF (Internationaal Monetair Fonds). 

Suriname zou met het akkoord weleens volledig afhankelijk kunnen worden van financiële instellingen in het buitenland. Het is namelijk zeer aannemelijk dat de financiële toezeggingen van andere instellingen dan het IMF, pas zullen worden toegekend, wanneer het IMF tevreden is over Suriname. Daarmee is het bijvoorbeeld de vraag hoeveel ruimte er zal zijn om Surinaamse in plaats van buitenlandse ondernemers onze eigen nationale ondernemers te betrekken bij de ontwikkeling van duurzame sectoren als toerisme, landbouw en de dienstensector.

We moeten er rekening mee houden, dat ook de zeggenschap over een in te stellen spaarfonds in het geding is.

Het door de regering gepresenteerd crisisplan heeft veel hiaten. Zo laat de regering veel ruimte voor ruis onder andere over de belangrijke vraag waar de verschillende leningen van zullen worden terug betaald. Iedereen weet dat de regering zit te wachten op het moment dat de goudmijn van Newmont in productie komt.

De PALU-voorzitter: 'Het is mij een raadsel waarom de regering niet gewoon transparant aangeeft wat zij op welk moment verwacht aan inkomsten vanuit de investeringen in de goudmijn van Newmont en hoe dat zal bijdragen aan de aflossing van de schulden. Misschien dat veel van de onrust op die manier kan worden weggewerkt.'

Wat vooral ontbreekt in het gepresenteerd crisisplan is een perspectief voor het volk wanneer er verwachtbaar verlichting zal ontstaan voor de bevolking, ondersteunt met argumenten en een bewust gevoerd ontwikkelingsbeleid. Ook de in de Assemblee aangekondigde belasting- en saneringsmaatregelen zouden in dat perspectief geplaatst moeten worden.

Een goed deel van de maatregelen die de regering ons voorhoudt hadden natuurlijk al eerder getroffen moeten worden door voorgaande regeringen om de economie stukje bij beetje te saneren, en wel onder omstandigheden waar ons land er gunstiger voor stond. Maar, kennelijk door een gebrek aan visie en daadkracht zijn de maatregelen toen niet genomen. Nu komen deze maatregelen teveel over als een paniekreactie, waarvan niet eens duidelijk is hoeveel ze nou werkelijk aan extra inkomsten voor de staat opleveren, aldus Hok. Volgens hem zullen juist in een crisissituatie maatregelen genomen moeten worden vanuit een lange termijnvisie over hoe dit land ontwikkeld en ingericht moet worden.

Ook de aangekondigde belastingkortingen en verhogingen van de CBB-tarieven en tarieven van overige overheidsdiensten moeten in die lange termijnvisie geplaatst worden. Hok zegt, dat voor de PALU belastingmaatregelen niet slechts instrumenten zijn om de overheidsinkomsten te verhogen op korte termijn, maar ook instrumenten voor ontwikkeling op lange termijn. En deze lange termijnvisie komt onvoldoende tot uiting in het gepresenteerd crisisplan wat maakt dat nog verder het vertrouwen in de samenleving verloren gaat in het gevoerd crisisbeleid, aldus Hok.

---- 
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) 
Suriname 
info: www.palu-suriname.org

LVV-minister Algoe woont in Kazakhstan OIC-vergadering bij van ministers van Landbouw

OIC-lidlanden streven naar maximale voedselproductie en voedselzekerheid


Landen moeten de handen in één slaan om te streven naar maximale voedselproductie en het garanderen van de voedselzekerheid om uiteindelijk het gemeenschappelijk doel van ‘zero hunger’ te realiseren. Dat heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gezegd in Astana, Kazakhstan. Hij woonde daar van dinsdag tot en met vandaag de 7de ministeriële vergadering bij van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC, Organization of Islamic Cooperation) over voedselzekerheid en agrarische ontwikkeling bij, aldus het ministerie in een vandaag, donderdag 28 april 2016, door haar uitgebracht persbericht.

De conferentie bespreekt de huidige toestand van de landbouw en voedselzekerheid in de lidstaten en de oprichting van de Islamitische Organisatie voor voedselveiligheid. De OIC-ministeriële conferentie wordt gehouden om de verschillende programma’s en projecten die de organisatie en haar instellingen uitvoeren, te ondersteunen.

Aan de orde komen de zogenoemde Jeddah-verklaring over voedselzekerheid en aanverwante programma’s die worden uitgevoerd door de islamitische solidariteitsfonds voor ontwikkelingssamenwerking, het OIC-plan van aanpak voor de samenwerking met Centraal-Azië en andere programma’s en projecten.

De aanhoudende moeilijkheden en uitdagingen voor landbouwontwikkeling en voedselzekerheid in OIC-lidstaten te midden van de dalende verhouding van landbouw in het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de lidstaten. In 1990 werd gemiddeld 16,3% van het BBP binnengehaald door de landbouw, nu is dat gedaald tot 10,3%. De statistieken voor 2015 geven ook aan dat 28 OIC-lidstaten vallen onder de 54 landen in de wereld die worstelen met voedseltekorten.

Minister Algoe heeft ook een kort onderhoud gehad met zijn collega van de republiek Kazakhstan, Asylzhan Mamytbekov. De bewindsman heeft aangegeven, dat de agrarische sector de fundamentele voorwaarde is voor de ontwikkeling en het voortbestaan van de mens. 'Het garanderen van de nationale voedselzekerheid is in verband met de groei van de wereldbevolking een uitdaging waarmee landen worden geconfronteerd.'

Wat de aanwezigheid van Algoe op de bijeenkomst in Astana feitelijk Suriname heeft opgeleverd, vermeldt LVV niet. Het persbericht vervalt in algemene opmerkingen over de vergadering en slechts een regel over een ontmoeting met de Landbouwminister van Kazakhstan.

(Red. De Surinaamse Krant/LVV)

'VHP gaat voor een grote massameeting rond 25 mei'

Santokhi: 'De pijn van de crisis en ook de actiebereidheid in de samenleving nemen toe'


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) met voorzitter Chandrikapersad Santokhi wil rond 25 mei een grote politieke bijeenkomst houden. 'De pijn van de crisis en ook de actiebereidheid in de samenleving, maar in het bijzonder bij de achterban, nemen toe en men wil zijn stem en gevoelens op de meeting laten horen', zegt de VHP-voorzitter vandaag, 28 april 2016, in het Dagblad Suriname.

Santokhi bevestigt, dat de partij elke avond met haar achterban in de ressorten en wijken vergadert om haar te informeren over de crisis, de gevolgen ervan en hoe die ontstaan zijn, waarbij de regering verantwoordelijk gesteld wordt voor deze crisis en ook het onvermogen om het op te lossen. De partij is momenteel ook bezig met een andere massameeting in verband met het congres van de VHP op 7 mei. Hier zal de partij haar huishoudelijk reglement goedkeuren en worden de structuren tegelijkertijd geïnformeerd over de inhoud van het reglement.

De VHP-fractieleider laat weten, dat binnenkort meer informatie vrij zal worden gegeven over de massameeting rond 25 mei en welke partijen precies deel hiervan zullen uitmaken. De meeting zal in ieder geval toegankelijk zijn voor een ieder.

Het is volgens Santokhi overduidelijk, dat de pijn van de financiële economische situatie groter en ondragelijker wordt. Eerder heeft de VHP samen met de Pertjajah Luhur (PL), de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) zich als ‘het alternatief’ gepresenteerd voor het volk.

PL-voorzitter Paul Somohardjo voorspelde enkele weken geleden, dat er mogelijk zelfs in 2017 vervroegde verkiezingen kunnen volgen.

De VHP is reeds geruime tijd bezig een eigen crisisplan op te stellen. Dat crisisplan zal zich volgens Santokhi richten op integrale maatregelen om de crisis te beheersen en om de samenleving te redden. Hij zegt verder, dat Suriname nog te redden is en het liefst door deskundige Surinamers. De VHP is volgens hem het alternatief voor de redding, samen met andere gelijkgerichte partners. 'En wij maken ons klaar ervoor, de achterban wordt geïnformeerd en hierop voorbereid.'

'Etnisch getinte opmerkingen op Facebook om volk af te leiden'

Somohardjo (PL): 'Bouterse wil een confrontatie tussen de twee delen van het volk hebben'
'De etnische uitlatingen komen, omdat men een zondebok zoekt, het is een afleidingstactiek'


Het verbaast Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo niet, dat er etnisch getinte opmerkingen op Facebook worden geplaatst. 'Het is slechts een tactiek waarbij president Desi Bouterse, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en 'Black Goebbels' (Clifton Limburg) het volk proberen af te leiden, zodat zij met rust worden gelaten over de financiële malaise in het land', aldus Somohardjo vandaag, 28 april 2016, in het Dagblad Suriname. 

Tijdens de onafhankelijkheid was het volgens de PL-leider ook zo, dat men probeerde om de twee grote bevolkingsgroepen tegen elkaar te plaatsen. Met de NDP-ondersteuningsmanifestatie van de president afgelopen vrijdag op het Onafhankelijkheidsplein was het volgens hem duidelijk dat het staatshoofd een confrontatie tussen de twee delen van het volk wil hebben.

'De etnische uitlatingen komen, omdat men een zondebok zoekt. Het is een afleidingstactiek om het volk een beetje te sussen, terwijl de zondebok de minister van Financiën zelf is die monetair heeft gefinancierd. Het is de minister die het volk met zijn potie praatjes afleidt door te doen alsof Sinterklaas een bedrag van 1.75 miljard Amerikaanse dollar aan Suriname heeft geschonken', aldus Somohardjo.


Het is absurd, dat de afdeling Paramaribo van de NDP een oproep aan haar achterban richt om exemplaren van het Dagblad Suriname te verbranden. Somohardjo benadrukt, dat dit soort uitspraken nimmer door de beugel gelaten kunnen worden, omdat zaken op den duur kunnen verergeren. 'Zo is het Dagblad Suriname vandaag het doelwit, maar kan een ander medium morgen aangevallen worden, omdat het simpelweg een artikel schrijft dat niet in goede aarde bij een partij is gevallen. Het is nu een enkeling die met intimidatie bezig is naar de pers toe. Het is een tactiek om het volk een beetje af te leiden. Terwijl de nood zo hoog is, probeert men dit op racistische sentimenten te brengen. De hindoestanen zijn dat, de creolen zijn dat.'

De barrière van racisme is voor Somohardjo al lang voorbij, omdat hij ervan uitgaat dat ‘wij allemaal Surinamers zijn’. ‘Indien Limburg middels voorbeelden in zijn programma (Bakana Tori op de staatszender SRS) probeert aan te tonen dat hij geen racist is’, moet hij dat volgens de PL’er ‘niet alleen zeggen, maar in zijn daden laten zien’.

Somohardjo zegt verder, dat de reacties op Facebook ook absurd zijn wanneer wordt aangegeven, dat slechts de hindoestanen klagen. Zijn partij die een groot deel van de Javaanse bevolking vertegenwoordigt, krijgt ook vele klachten over de absurde prijsverhoging van goederen in de winkels. 'Als die prijzen omhoog gaan, als de valutakoers op hol slaat, dan is het onmogelijk dat die hindoestanen alleen klagen, omdat niet alleen hindoestanen in Suriname wonen, maar ook de Javaan, creool, marron, Chinees, et cetera. '

Volgens Somohardjo is het een Surinaamse aangelegenheid die bewust door enkele leden van de NDP wordt verdraaid. Hij is totaal tegen het argument dat 'hindoestanen klagen’, omdat ‘alle bevolkingsgroepen klagen’. 'Misschien klaagt de groep, die om de president zit niet, maar daar heb je ook hindoestanen. Zijn Kesho Gangaram Panday en Rabin Parmessar geen hindoestanen?'

Somohardjo zegt niet ingenomen te zijn met de reactie van president Desi Bouterse, dat de oppositie tot 2020 mag wachten om weer een gooi te doen naar de regeermacht. 'Als het land chaotisch is en er niets is om te eten, dan moet je nieuwe verkiezingen uitschrijven. Bouterse moet weten wanneer het genoeg is. Hij heeft no way out. De donkere wolken zijn er al, dus begin ik nu al mijn paraplu te zoeken.'

Parketwachters zijn in actie

Maat vol voor politiebond: 'Problemen met koeling zorgen voor onwerkbare omstandigheden'


De leden van de Surinaamse Politiebond (SPB), werkzaam bij de Parketwacht, werken halve dagen. Zij werken op instructies van de bond sinds afgelopen maandag tot elf uur 's morgens. Deze agenten klagen al ruim twee maanden steen en been over de koeling van de ruimte. De betreffende afdeling zorgt voor de afhandeling van en het overdragen van boetegelden, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 28 april 2016.

'Als je nagaat, dat er dagelijks tussen de Srd 30.000 en de Srd 50.000 wordt overgedragen aan boetegeld….' Deze afdeling, die heel intensief werk verricht, moet haar werkzaamheden in feite onder onhoudbare omstandigheden verrichten. Ten einde raad heeft men de bondsvoorzitter hierover gerapporteerd en zijn hulp ingeroepen.

Bondsvoorzitter Robby Ramjiawan zegt in een reactie, dat hij dinsdag een gesprek heeft gehad met de korpsleiding. Van de Technische Dienst heeft men vernomen, dat de dienst momenteel naarstig op zoek is naar twee defecte airco’s, die zij dan zullen samenvoegen tot een functionerende airco. Dit enkel en alleen om de situatie houdbaar te maken voor deze afdeling.

Men vraagt zich af wat de korpsleiding c.q. de minister van Financiën met de opgehaalde boetegelden doet. Behalve dat deze afdeling zonder koeling zit, zit het Kantongerecht aan de Rust en Vredestraat waar de rechters de strafzaken behandelen, nu al een maand met maar één slecht functionerende airco. Alle actoren die betrokken zijn bij het rechtsgebeuren, waaronder rechters, Officieren van Justitie en advocaten, moeten volgens de regels boven hun normale kleding ook hun toga aan hebben. Vanwege de extra kleding is de hitte onhoudbaar.

Allied Collective wil dat Congres VS onderzoek doet naar geld Surinaamse politici en kopstukken staatsbedrijven

'Mocht blijken dat het zaken zijn, die het volk toebehoren, dan moeten ze teruggevorderd worden'


Er moet worden onderzocht of huidige of gewezen politici en leiders van staatsbedrijven geld en bezittingen van de Staat in de VS hebben. De mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC) dient deze week een verzoek in bij het Amerikaans Congres om een onderzoek in te stellen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 april 2016.

'Afhankelijk van het antwoord zal er een lijst met namen gaan naar het Congres van prominenten van wie het vermoeden bestaat dat ze de Staat hebben benadeeld', zegt AC-voorzitter Robert Hewitt.

In het schrijven wordt eveneens verzocht om onderzoek naar een bedrag van zo'n 700 miljoen Amerikaanse dollar op een rekening in Zwitserland (waarover De Surinaamse Krant op 9 februari 2015 berichtte), dat op naam zou staan van een paar prominente Surinamers.

Er wordt ook verwezen naar uitspraken van een prominent lid van de vorige coalitie, die vóór de verkiezingen aangaf dat er geen verantwoording is afgelegd over onder andere de goud swaps van de Centrale Bank van Suriname.

'Mocht blijken dat het zaken zijn, die het volk van Suriname toebehoren, moeten ze teruggevorderd worden. Het kan niet zo zijn dat men zich door corruptie verrijkt over de rug van het volk, zonder dat er consequenties aan verbonden worden', aldus Hewitt.

Hij verwijst naar de huidige crisis in het land als voorbeeld hoe een land kan sukkelen als gevolg van corruptie. 'Als het land nog kon beschikken over het gestolen geld, hadden wij nu iets om op terug te vallen. Maar, nu kunnen wij nauwelijks onze ziekenhuizen onderhouden en gaat het land gebukt onder stijgende prijzen, terwijl mensen zichzelf hebben verrijkt met gelden en goederen ten koste van het volk.'

Vreedzaam protest op Koningsdag Curaçao

‘Bándabou is ook Curaçao’

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

De protestacties op Koningsdag, waarvoor premier Ben Whiteman had gewaarschuwd, zijn gisteren toch doorgegaan. Maar, de politiek bleef op de achtergrond, aldus vandaag, donderdag 28 april 2016, het Antilliaans Dagblad. 

De organisatie voor Bándabou Viba demonstreerde met zo’n tachtig mensen tegen de achterstelling van het westelijke deel van het eiland: ‘Bándabou is ook Curaçao’.

Bij de overhandiging van een brief aan vicepremier Etienne van der Horst liepen de gemoederen even hoog op, omdat Viba geen afspraak wilde maken voor een gesprek. 'De tijd van afspraken is voorbij. We willen nu actie.' Van der Horst nam de brief in ontvangst en vertrok. Koningsdag was verder een feestelijke dag. Foto Jeu Olimpio

Refineria Isla op Curaçao ontkent uitspraken AAV-voorzitter: 'Wij werken niet met piraten'

'Niet de raffinaderij, maar aannemers zelf rekruteren werknemers uit buitenland'


Refineria Isla noch Bullenbaai Oil Terminal (COT) werkt met buitenlandse aannemers die zich niet houden aan de wetten en regels die op Curaçao gelden. Dat schrijft de raffinaderij in een persbericht naar aanleiding van uitlatingen van Mike Willem, voorzitter van aannemersvereniging AAV, zo schrijft vandaag, 28 april 2016, het Antilliaans Dagblad.

Volgens Willem zou de raffinaderij werken met ‘piraten’: aannemers die niet betrouwbaar zijn. De AAV vindt dat daardoor oneerlijke concurrentie bestaat met de lokale aannemers.

'Dat komt absoluut niet overeen met de werkelijkheid', stelt Refineria Isla. Zowel voor de raffinaderij als voor COT ‘contracteren wij aannemers die zijn opgericht volgens de wetten van Curaçao en geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel, de Sociale Verzekeringsbank en de Inspectie der Belastingen’.

Isla benadrukt, dat niet de raffinaderij, maar de aannemers zelf werknemers uit het buitenland rekruteren.

Om het gehele bericht te kunnen lezen klikt u hier.

Gouverneur Curaçao staat in toespraak Koningsdag stil bij geruchtmakende rechtszaken

George-Wout wil dat samenleving leert van de geruchtmakende strafzaken op eiland


Gouverneur Lucille George-Wout van Curaçao meent dat het belangrijk is dat de ‘geruchtmakende rechtszaken’ waar het eiland de afgelopen periode mee te maken had en dat ook de komende tijd nog zal hebben, ‘klaarheid’ brengen en dat de samenleving ervan leert. gouverneur1 Dit zei ze in haar toespraak ter gelegenheid van de Koningsdagreceptie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 april 2016.

De gouverneur noemde geen namen, maar alom wordt aangenomen, dat ze doelde op strafzaken als Bientu, Babel en mogelijk ook Maximus/Magnus.

'De afgelopen periode heeft een aantal grote rechtszaken veel beroering in de samenleving met zich meegebracht. Ook in de tijd die nu voor ons ligt zijn geruchtmakende processen voorzien, waarin het recht zijn beloop zal moeten krijgen.'

Klik hier voor de rest van het artikel.

Man (28) in Willemstad, Curaçao, vanuit rijdende auto doodgeschoten

Politie maakt identiteit slachtoffer bekend

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Bij een schietpartij is in de nacht van dinsdag op woensdag de 28-jarige Edgedion Norwega doodgeschoten. De politie heeft gisteren de identiteit van de man bekendgemaakt, zo bericht Paradise FM vandaag, donderdag 28 april 2016. 

De schietpartij vond rond twee uur 's ochtends plaats bij de Arikokweg in de wijk Charo. De 28-jarige Curaçaoënaar werd getroffen door meerdere kogels. De toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor Norwega betekenen. Hij overleed ter plekke.

Het is niet duidelijk wat de toedracht is van de schietpartij. Uit een eerste onderzoek van de politie blijkt, dat hij werd opgewacht tot hij thuis kwam en daar door personen in een langsrijdende auto is beschoten. De politie verricht verder onderzoek en vraagt iedereen met meer informatie zich te melden.

Douane in Rotterdamse Waalhaven onderschept 2.900 kilo cocaïne uit Curaçao

Drugs verstopt in 200 kratten in 100 verhuisdozen in zeecontainer

(Bron foto: OM Rotterdam)

De douane heeft in de Waalhaven in Rotterdam een enorme partij cocaïne van 2.900 kilo onderschept. De drugs zaten verstopt in kratten in verhuisdozen in een container die uit Curaçao kwam. De container was verder ingepakt met huisraad en was aangevoerd uit Curaçao. In totaal gaat het om 100 verhuisdozen met 200 kratten.

De drugsvangst werd al op 11 maart gedaan. In het belang van het onderzoek kon dit niet eerder bekend worden gemaakt, meldt het Openbaar Ministerie Rotterdam vandaag, donderdag 28 april 2016.


De container met cocaïne had als eindbestemming de Duitse plaats Kranenburg. Daarom loopt ook in Duitsland een onderzoek.

De 2.900 kilo coke heeft een waarde van ruim 100 miljoen euro. De partij drugs werd direct na de vondst vernietigd.

Er zijn nog teveel obstakels in de export van Surinaamse landbouwproducten

Kritische woorden directeur LVV bij opening 'Made in Suriname Beurs' bij KKF


Suriname moet nog veel doen om vooral landbouwproducten te kunnen exporteren naar niet alleen de regio. Ondernemers worden bijvoorbeeld om de tuin geleid door Trinidad & Tobago als ze pogen hun producten daarheen te sturen, terwijl een reeks van verouderde wetten export van vlees en vis bemoeilijken, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 april 2016.

'Het is van cruciaal belang voor onze producenten en exporteurs dat de laboratoria voor het keuren van landbouwproducten en vlees nu eindelijk afgerond worden, omdat ondernemers veel problemen ondervinden als ze naar Trinidad willen exporteren. Er worden steeds andere voorwaarden opgeworpen door het eiland, dat strategisch ligt om andere delen van de regio te bereiken', sprak  Djoemadie Kasanmoesdiran, directeur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gisteren, kort na de openingsceremonie van de 'Made in Suriname Beurs' op het bedrijfsterrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.


'Als wij de laboratoria in orde maken en onze wetgeving moderniseren, zal Trinidad geen enkel obstakel meer kunnen opwerpen. Vooral in deze crisissituatie waarbij ons land het hard nodig heeft om inkomsten uit de export te generen, is het belangrijk om deze zaken aan te pakken', zei hij. Het is publiek geheim dat bekende bedrijven als TP Stroop en Doksenclub Suriname tegen veel obstakels stuiten in hun pogingen om de Trinidadiaanse markt aan te boren.

Het thema van de 'Made in Suriname Beurs' dit jaar is 'BuyLocal, Brand Global'. Maar liefs 130 bedrijven uit drie verschillende branches, te weten de landbouw, vlees en flora, zullen hun producten tot morgen tentoonstellen en verkopen. Het streven blijft het stimuleren van de lokale productie, met het oog op de internationale markt.

Mathoera (VHP): '70 Procent politieauto's Paramaribo uitgevallen, dit is zeer ernstig en levensbedreigend'

'Politie worstelt met minimale middelen om stijgende criminaliteit te beheersen'


'Terwijl moord en roofmoord bijna tot de orde van de dag behoren, blijkt dat zeventig procent van de voertuigen van de politie in Paramaribo uitgevallen is. Dit is zeer ernstig, onacceptabel en levensbedreigend. De meest basale zaken als papier, inkt, computers en voeding bij detacheringen, blijken niet voorradig te zijn. Uit gesprekken met mijn ex-collega’s blijkt, dat het antwoord op aanvragen van deze goederen steeds blijkt te zijn, er is geen geld. Hieraan heeft de samenleving geen boodschap', zegt het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vandaag, donderdag 28 april 2016, op Starnieuws. Zij was tot begin vorig jaar nog commissaris van politie en lid van het managementteam van het Korps Politie Suriname.

Van beleidsmakers wordt verwacht, dat ze gelet op de crisis en de verwachtbare stijging van criminaliteit extra maatregelen treffen om de burgers te beschermen en voldoende middelen ter beschikbaar te stellen. Maar, terwijl de minister van Justitie en Politie in het buitenland is, worstelt het Korps Politie Suriname om met minimale middelen de gestegen criminaliteit te beheersen, stelt Mathoera.

Agenten verzamelen volgens het Assembleelid geld om onderdelen te kopen om auto’s rijdende te houden, terwijl in februari 2016 op de begroting een bedrag van 20 miljoen Srd is goedgekeurd voor aanpak van zware criminaliteit. 'Recent hebben politieagenten van de Centrale Meldkamer bijna het werk neergelegd en is hulp gekomen vanuit het ministerie van Defensie. De vraag die opkomt is, waar is het bedrag van 20 miljoen Srd gegaan? Of waren het weer fake bedragen op de begroting om het volk op een dwaalspoor te brengen?'

In de afgelopen periode zijn diverse roofmoorden gepleegd en gisteravond nog een winkelier. Deze vorm van criminaliteit bezorgt de samenleving de grootste vorm van onveiligheid, zoals blijkt uit onderzoeken gedaan door de politie. Ook andere vormen van criminaliteit vertonen een zeer stijgende lijn. Volgens informatie van de politie over het eerste kwartaal van 2016 is criminaliteit met zo'n 30% gestegen.

'Er zijn mensen, die om diverse redenen geen aangifte doen. Als je dat erbij optelt, dan is dit een zeer zorgelijke ontwikkeling, die meteen aangepakt moet worden. Burgers kunnen niet tweemaal slachtoffer worden. Eerst van de crisis, waarbij zij met honderd procent verarmd zijn en dan nog eens door criminaliteit. De regering moet prioriteiten stellen en meer middelen beschikbaar stellen, zodat de surveillance aangepakt kan worden en de criminaliteit weer tot beheersbare proporties gebracht kan worden. Geen geld is geen steekhoudend argument, omdat anders een buitenlandse reis niet mogelijk moest zijn. Ook vermag ik niet in te zien, waarom geld besteed wordt aan het herasfalteren van de Jagernath Lachmonstraat, terwijl de politie geen auto’s heeft en in de gezondheidszorg operaties niet gepleegd kunnen worden', zegt Mathoera.

Gezuiverd schoon drinkwater voor de Wayana van Apetina

Tapkranen voorkomen dat bewoners naar rivier moeten lopen voor water


De ongeveer vijfhonderd inwoners van het inheems dorp Apetina in het zuidoosten van Suriname kunnen binnenkort water, dat uit de rivier is gezuiverd, drinken. Het aannemingsbedrijf Tammenga Contracting and Furniture in Paramaribo heeft onder meer een watertoren gebouwd en leidingen aangelegd. De volgende stap is op diverse plekken in het dorp zo'n zes tapkranen plaatsen.

'De mensen zijn blij met dit project, omdat de waternood het hoogst is in de droge tijd. Kreken komen droog te staan en het weinige water in de rivier raakt vertroebeld', zegt secretaris Arnold Arupa van stichting  Kuluwayak van Apetina vandaag, donderdag 28 april 2016, in de Ware Tijd.

Hij wijst erop, dat wegens de dorpsuitbreiding niet een ieder meer langs de rivier woont. De mensen vestigen zich meer landinwaarts, waardoor de afstand voor het sjouwen van water, groter wordt.

Het waterproject is ontstaan toen de stichting Kuluwayak, Rotary Club, het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma UNDP en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen de school in Apetina hadden voorzien van water. Bij de oplevering van dat project hadden de dorpelingen gevraagd om uitbreiding. Na overleg en lobbywerk zijn de organisaties twee weken geleden begonnen met de uitvoering.

Behalve de watervoorziening werkt de stichting Kuluwayak aan een educatiecentrum. De architect is bezig met het ontwerp en de begroting, waarna naar geld gezocht zal worden voor de bouw.

Bas Ahmadali (74) overleden na lang ziekbed

Ahmadali het hart achter de decentralisatie van de districten


Basharat 'Bas' Ahmadali is na een lang ziekbed gisteren op 74-jarige leeftijd overleden zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 28 april 2016. Ahmadali heeft zich bijzonder sterk gemaakt voor de decentralisatie van de districten. Hij werd in 1998 benoemd tot managing director van het decentralisatieprogramma van de overheid.

Ahmadali studeerde af als meester in de rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij was nauwelijks 28 toen hij in 1972 benoemd werd als districtscommissaris. Hij heeft in verschillende districten gediend en heeft zich verdiept in hoe districten meer zelfstandigheid kunnen krijgen en 'ownership' kunnen nemen van het lokale bestuur.

Ahmadali heeft samen met zijn team ervoor gezorgd, dat alle tien districten gedecentraliseerd werden. Hij heeft verschillende wetsontwerpen voorbereid om de positie van het lokale bestuur een wettelijke status te geven en constant aangedrongen op het in orde maken van de wetsproducten, maar dat zal hij niet meer gerealiseerd kunnen zien.

Agenten raken gedemotiveerd door gebrekkige en finaal afwezige middelen

Geen inkt, geen toiletpapier, oude kleding en schoeisel en auto's die niet meer kunnen rijden


Landelijk bekeken kampen bijna alle politiebureaus momenteel met problemen om hun dagelijkse operaties te kunnen uitvoeren. Er is geen inkt op de politieposten en agenten kunnen hun proces-verbaal niet eens uitprinten. Het werk zit volledig vast, aldus het Dagblad Suriname  woensdag 27 april 2016.

Sommige politiefunctionarissen schrijven handmatig, maar dat vergt veel meer tijd. Als noodoplossing gaat men naar een ander bureau om het proces-verbaal uit te printen.

De vraag is nu hoelang zij op deze wijze kunnen doorgaan. Behalve dit probleem zit het korps ook met kleding- en schoeiselproblemen. De manschappen, die al enkele jaren geleden hun aanvraag hebben gedaan om in aanmerking te komen voor kleding en schoeisel, worden aan het lijntje gehouden. Een aantal dienstvoertuigen van de politieposten is niet meer in rijdende staat.

De korpsleiding en de minister van Justitie en Politie geven aan dat er geen geld is. Bezuinigen is alles wat de klok slaat. Er wordt steeds geklaagd dat er geen geld ter beschikking is. Eerder gelukte het de Centrale Meldkamer om twee airco’s te krijgen nadat de politiebond een ledenvergadering hierover had uitgeschreven.

De politie gaat ervan uit, dat de mogelijkheid wel aanwezig is en als het voor de meldkamer is gelukt, moet het overal kunnen lukken. Maar, dat hangt geheel af van de prioriteiten die de minister en de korpsleiding stellen.

Dit alles maakt dat de meeste korpsleden dagelijks gedemotiveerd naar het werk gaan. De korpschef heeft eerder in een bericht reeds aangegeven dat politiemannen hun geld niet moeten uitgeven voor aanschaf van goederen c.q. middelen bestemd voor de dienst. Het is immers heel moeilijk om dat geld te declareren en terug te krijgen. Dit probleem speelt al zo'n vier maanden.