maandag 2 mei 2016

Actie bij Dienst Watervoorziening ministerie van NH opgeschort

'Het pleit voor de minister, dat hij corrigerend is opgetreden'


De Bond van Personeel Dienstwatervoorziening heeft de actie van haar leden vrijdag met onmiddellijke ingang opgeschort. De bond wil een aanvaardbare leiding bij de dienst. Met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zijn donderdag gesprekken gevoerd en zijn partijen tot een aanvaardbare oplossing gekomen. De bond had gevraagd om vrijdag de afspraken over de overgangsleiding schriftelijk vast te leggen. Ofschoon dat nog niet is gebeurd, hoopt de bond dat de minister daar vandaag invulling aan geeft, zo bericht Starnieuws maandag 2 mei 2016.

Het personeel was ontstemd, nadat bleek dat in opdracht van de directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de Surinaamse vlag anderhalve week geleden op drie waterleidingstations van de Dienst Watervoorziening in Commewijne was neergehaald en vervangen door SWM-vlaggen.

Met de minister lopen er volgens de Confederatie voor Organisaties van landsdienaren (COL), waarbij de bond is aangesloten, gesprekken over mogelijke overheveling en de condities waaronder dat zal gebeuren. 'Het pleit voor de minister dat hij corrigerend is opgetreden, direct nadat de bond hem erop wees over het neerhalen van de vlag.'

De bond vindt ook dat gelden van de dienst bewust niet zijn aangewend voor optimale drinkwatervoorziening in het achterland. Ook het opgebouwde functiehuis van de dienst is eenzijdig vernietigd, zegt de COL, 'met alle gevolgen van dien'. Zo werden technische medewerkers opgedragen tuinwerkzaamheden te verrichten.

WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië


Telecomaanbieders weigeren gespreksprotocollen van vermeende drugshandelaren aan Justitie te geven


De in Brazilië door tientallen miljoenen mensen gebruikte internetdienst WhatsApp wordt in het hele land gedurende 72 uur geblokkeerd. Een rechterlijke beslissing werd vandaag, maandag 2 mei 2016, aan de vijf grootste telecomaanbieders in het op vier na grootste land ter wereld meegedeeld. De blokkade moest vanmiddag om twee uur lokale tijd ingaan, zo berichten diverse Braziliaanse - waaronder de krant Folha de S. Paulo - en internationale media vandaag. 


De drastische stap werd bevolen door rechter Marcel Montalvão, die begin maart ook beschikte over de korte arrestatie van vicepresident Diego Dzodan van Facebook in Zuid-Amerika. In beide gevallen ging het erom, dat de bedrijven weigeren gespreksprotocollen van vermeende drugshandelaren beschikbaar te stellen aan Justitie.

Als de telecomaanbieders het vonnis niet uitvoeren, riskeren ze boetes van omgerekend 127.000 euro per dag, zei de rechter.

De Braziliaanse Justitie doet voortdurend pogingen om toegang te krijgen tot chats over mogelijke strafbare feiten. In december werd WhatsApp daartoe al voor één dag geblokkeerd.

Facebook-topman Mark Zuckerberg spreekt van 'een trieste dag voor Brazilië'. Hij becijfert het aantal WhatsApp-gebruikers in het land op 100 miljoen. Wereldwijd heeft WhatsApp ongeveer een miljard gebruikers.

Met HIV-geïnfecteerde man misbruikt ruim zes jaren zijn stiefdochters

Dochters zijn HIV-besmet geraakt

Stiefvader en moeder wisten van HIV-infectie maar hielden het geheim


De politie van de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname is geconfronteerd met een zaak waarin een man ruim zes jaren zijn stiefdochters seksueel heeft misbruikt. Het vermoeden bestaat dat de stiefvader de meisjes onder druk heeft gezet om het misbruik niet door te vertellen aan de moeder of een andere, zo meldt vandaag, 2 mei 2016, het Dagblad Suriname.


De man, die een relatie heeft met de moeder van de kinderen, is HIV-besmet. De moeder heeft deze besmetting altijd geheim gehouden voor haar kinderen en familie.

Toen het misbruik van de kinderen aan het licht kwam, vertelde de moeder dat de man besmet is. Een medisch onderzoek bij de meisjes heeft uitgewezen, dat zij allemaal HIV-besmet zijn geraakt.

De stiefvader is aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Man (37) verdrinkt in Commewijnerivier zwemmend op weg naar een diefstal-job bij werkgever

Twee vrienden van slachtoffer aangehouden

Lichaam 37-jarige man 30 april gevonden en geborgen


De politie van Uitvlugt in Paramaribo heeft R. A. en N. R. aangehouden nadat hun vriend, de 37-jarige Roydin Ramsami, is verdronken in de Commewijnerivier. Agenten kregen in de vroege ochtend van afgelopen maandag een telefonische melding van de vermissing van een man. Zijn zus meldde de politie, dat hij sinds het weekend werd vermist, zo bericht vandaag, maandag 2 mei 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 

Later op de dag maakte de zus contact met de vrienden van haar jongere broer, die ook zijn collega's zijn, om te vragen of zij wisten waar hij zou kunnen zijn. Ze hield hen voor aangifte van vermissing te hebben gedaan bij de politie van Uitvlugt. A en R. hebben haar verteld, dat haar jongere broer verdronken was in de Commewijnerivier.

De twee vrienden besloten meteen naar het politiebureau van Uitvlugt te gaan. Zij hebben bij de politie verklaard, dat zij in het district Commewijne waren voor een job waarvoor zij niet werden betaald. Het trio besloot een plan te beramen om diefstal te plegen bij deze werkgever. De buit, de computerbox van een skidder (een zwaar voertuig dat omgezaagde bomen wegsleept) zouden zij verkopen om aan hun geld te komen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zij naar de Bovenloop van de Commewijnerivier gegaan. Het werktuig was aan de andere kant van de rivier. Aangezien er geen boot was, zouden zij zwemmend oversteken. Roydin en een andere arbeider besloten zwemmend de oversteek te doen, terwijl de andere arbeider langs de oever bleef wachten. Op een bepaald moment merkte de andere arbeider op dat Roydien het moeilijk kreeg in het water. Hij pakte enkele takken vast en stak zijn arm uit naar zijn vriend om hem te helpen. Dit mocht echter niet baten, want Roydin verdween toch in de diepte.

De twee anderen keerden terug naar de stad zonder melding te maken van het ongeval.

Het onderzoek is in deze zaak overgedragen aan de recherche van Regio Oost. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie zijn de verdachten in verzekering gesteld. Het lichaam van Roydin is nog niet gevonden.

UPDATE: Het Dagblad Suriname bericht dinsdag 3 mei, dat de recherche van Regio Oost zaterdag 30 april het lichaam van de 37-jarige Roydin Ramsami uit de Commewijne rivier heeft opgevist. Na een telefonische melding van een voorbijganger dat een lichaam van een manspersoon in de Commewijnerivier ter hoogte van Potribo was gesignaleerd, gingen agenten ter plekke. Het in verre staat van ontbinding verkerende lichaam, werd uit het water gevist. Nabestaanden hebben de man kunnen identificeren als te zijn hun dierbare. Het lijk dat voor sectie in beslag was genomen, is inmiddels afgestaan aan de familie.

Marinus Bee (ABOP) vindt regering 'steeds ongeloofwaardiger' overkomen

'Bouterse zei dat Planbureau urgentieplan doorberekent, maar ondertussen worden stroomtarieven weer verhoogd'


'Conform de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de regering bezig alle subsidies af te bouwen. De regering komt steeds ongeloofwaardiger over. President Desi Bouterse heeft in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat het Planbureau bezig is het crisisplan door te berekenen, maar intussen worden de stroomtarieven weer verhoogd. Wij als Assembleeleden hebben het crisisplan nog steeds niet ontvangen.' Woorden van het ABOP-Assembleelid Marinus Bee vanmiddag, maandag 2 mei 2016, op Starnieuws.

Hij zegt verontrust te zijn over de gevolgen van een nieuwe stroomverhoging. 'Al zegt de regering dat de sociaal zwakkeren niet verder worden belast, maar geloof mij, deze nieuwe verhoging gaat voelbaar zijn voor eenieder. De consument gaat uiteindelijk mee moeten betalen. Dus het leven van de burgers wordt steeds duurder, terwijl er helemaal geen rek meer is.'

Bee stelt. dat dit de gevolgen zijn nu de regering besloten heeft met het IMF in zee te gaan. Het IMF heeft geëist, dat de subsidie van EBS afgebouwd moet worden. Er is alles aan gedaan om het IMF tevreden te stellen, waardoor het bericht met alle spoed gisteren, nota bene op de Dag van de Arbeid, nog moest uitkomen, zegt Bee.

Hij laat weten zijn stem te zullen laten horen hierover in De Nationale Assemblee. Daar is door de president meegedeeld, dat de verdere verhoging van stroomtarieven aangehouden zou worden.

Deel schoolbus- en boothouders in actie vanwege het weer uitblijven van betalingen door MinOWC

Volgens voorzitter OBS, Themen, ligt het probleem bij ministerie van OCW

'Stukken blijven daar te lang liggen, waardoor betaling te laat plaatsvindt'


Een deel van de schoolbussen heeft vanochtend, maandag 2 mei 2016, niet gereden en boten zijn niet uitgevaren. Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), laat via Starnieuws weten, dat de groep morgen groter wordt. Binnen enkele dagen zal het gehele vervoer plat komen te liggen. Bushouders en booteigenaren zijn in april nog niet uitbetaald. Sommigen moeten nog voor februari ontvangen en andere leden hebben sinds november een achterstand die ingelopen moet worden.

Themen vindt het erg, dat ondanks afspraken die gemaakt zijn tussen vicepresident Ashwin Adhin, de ministers Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en Gillmore Hoefdraad van Financiën, de betalingsverplichting niet is nagekomen.

Volgens onderzoek van Themen ligt het probleem bij de Administratieve Dienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De stukken blijven te lang daar liggen, waardoor de betaling te laat plaatsvindt. Ook raken stukken steeds zoek, waardoor het proces opnieuw moet beginnen.

'Het is nu 2 mei, maar de stukken die de 15e al rond haden moeten zijn, zijn nog niet verstuurd van de Administratieve Dienst naar de Technische Dienst. Dus ook in mei zal de betaling niet op tijd plaatsvinden. De afspraak is dat rond 15e van de maand de bushouders en booteigenaren moeten worden uitbetaald', aldus Themen.

De OBS-leden hebben hun routes, die allang vastgelegd zijn. De Administratieve Dienst moet de stukken opsturen naar de Technische Dienst. Die controleert de stukken en stuurt ze vervolgens terug. Daarna moeten de bestelbonnen opgemaakt worden door de Administratieve Dienst en gestuurd worden voor controle naar de Technische Dienst. Deze worden nadat ze getekend zijn geroutineerd aan de Administratieve Dienst. Dan pas gaan de stukken naar de Financiële Afdeling voor uitbetaling.

'Het ligt niet naar het ministerie van Financiën, maar aan Onderwijs', herhaalt Themen. Hij vindt het erg dat het onderwijsproces nu weer verstoord wordt.

Santokhi (VHP) accepteert geen spoedwijziging Wet Terugroeping om uitvoering vonnis te dwarsbomen

'Wij gaan tegen zo'n spoedwijziging juridisch en politiek strijd leveren'


'Ik hoop niet dat de Assembleevoorzitter de wijziging van de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers snel op de agenda van het parlement plaatst om die te wijzigen, teneinde de uitvoering van het vonnis te dwarsbomen. Indien zij dat doet, zullen wij daartegen een juridische en politieke strijd leveren', zegt Chandrikapersad Santokhi, fractieleider en voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), vandaag, maandag 2 mei 2016, in het Dagblad Suriname. De wijzing van die wet staat morgen in een huishoudelijke vergadering van het parlement geagendeerd.

De VHP heeft samen met de Pertjajah Luhur (PL) en de Nationale Partij Suriname (NPS) het vijfde Kort Geding in de terugroepsoap van de PL-overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) gewonnen. Het rechterlijke vonnis moet binnen zeven dagen worden uitgevoerd. Het vonnis werd afgelopen vrijdag betekend aan het CHS, waarmee de week ingaat waarbinnen invulling gegeven moet worden aan de vacature in De Nationale Assemblee (DNA).

Santokhi memoreert de eerste vier gevallen waar ondanks meerdere aanmaningen vanuit de zijde van de oppositiepartijen, het CHS weigerachtig bleef en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons toch de twee overlopers uitnodigde voor vergaderingen.

'Het vonnis is betekend aan het CHS en het vonnis is duidelijk. CHS moet binnen een week uitvoering geven aan het vonnis op straffe van een dwangsom van Srd 10.000 per dag tot een maximum van Srd 500.000. Hierna zal het CHS de DNA informeren over de uitvoering en de opvolging van de twee nieuwe DNA-leden. We verwachten dat zowel het CHS als de DNA-voorzitter zich houden aan het vonnis en zich zullen onderwerpen aan wet en recht', stelt de VHP-voorzitter.

Dit vonnis straft volgens Santokhi ook overlopers af, die menen op basis van bedrog en misleiding van kiezers, met hun stemmen en zetels ervandoor te gaan. Door het besluit van de rechter krijgt zowel de NPS als de VHP er een zetel bij. Prim Sardjoe van de NPS, die op de lijst van V7 op de tweede plaats in Saramacca was gekandideerd bij de verkiezingen van 25 mei 2015, zal opschuiven als CHS voorziet in de vacature. Chitan was lijsttrekker in Saramacca. Sardjoe kreeg tijdens de verkiezingen in mei 2015 een aantal van 847 stemmen, terwijl Chitan 941 stemmen wist binnen te halen. In Wanica komt Barkat Mohab Ali van de VHP, die 2.323 stemmen op zijn naam kreeg, in aanmerking om Assembleelid te worden. Sapoen haalde 5.845 stemmen. In totaal komt de NPS dan op drie zetels, terwijl de VHP op tien komt.

De terugroeping van de beide PL-overlopers zal mogelijk ook consequenties hebben voor minister van Binnenlandse Zaken Mike Noersalim, die uit de gelederen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) binnen de Pertjajah Luhur komt, zo schrijft het dagblad.

Harde teksten protestborden 'We Zijn Moe' zijn een 'democratisch recht'

'Hoge bomen vangen veel wind, als je niet wilt dat mensen je bespreken, moet je niet in een bepaalde functie zijn'

Limburg: 'Democratisch recht geeft niemand het recht anderen te beledigen'
 

De stevige teksten die afgelopen vrijdag voor het gebouw van De Nationale Assemblee op het Onafhankelijksheidsplein plotseling zijn verschenen op een handjevol protestborden van deelnemers aan het protest van actiegroep ‘We Zijn Moe’ worden door initiatiefnemer van de groep, Curtis Hofwijks, als een democratisch recht beschouwd, zo bericht de Ware Tijd maandag 2 mei 2016.

Hofwijks vindt niet dat deze wijze van meningsuiting opbotst tegen het vreedzame karakter dat vanaf de oprichting van de groep wordt geëtaleerd. 'Hoge bomen vangen veel wind. Als je niet wilt dat mensen je bespreken, moet je niet in een bepaalde functie zijn.' 

 Bij de manifestatie van vrijdag moest onder andere Clifton Limburg, de perschef van het Kabinet van de President en presentator van het programma 'Bakana Tori' op staatszender SRS, het ontgelden. 'Limbo jij bent een billenlikker, daarom zwel je met de dag op als een vieze kikker', stond op een van de protestborden met daarop een afbeelding van een kikker met het hoofd van Limburg (zie foto - Bron: Facebook).
Limburg reageerde vanmiddag in zijn radioprogramma. 'Democratisch recht geeft niemand het recht om anderen maar te beledigen', zei Limburg, die verder maar weer eens beweerde, dat de actiegroep van Hofwijks politiek wordt aangestuurd, zonder daarvoor met bewijzen te komen. 'Hofwijks had vrijdag als leider moeten optreden.'
Ook NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday kreeg afgelopen vrijdag via een protestplakkaat een veeg uit de pan: 'Keshopersad je bent geen NDP'er, maar een verrader, wojowentje.'

Hofwijks zegt verder, dat het accent van de actie verlegd wordt en dat de aandacht te veel uitgaat naar 'zaken die niet behoren tot de kern'. Hij benadrukt dat elk individu op zijn of haar eigen wijze zijn mening mag uiten. 'We gaan niemand de mond snoeren of de handen op de mond leggen. Maar, wat als kwaadwilligen zich tussen ons mengen en bepaalde teksten uiten?'

Over de opkomst van vrijdag nabij het oude Vlaggenplein is Hofwijks niet ontevreden. Vooral gezien het feit, dat de mensen ondanks de regen toch waren komen opdagen.

Vakbeweging wil dat regering de per 1 mei verhoogde stroomtarieven terugdraait

'Onvoldoende rekening is gehouden met secundaire effect tariefsverhoging op besteedbaar inkomen'

 
De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) gaan niet akkoord met de per gisteren ingevoerde tariefsverhoging van elektriciteit. In een brief aan president Desi Bouterse vragen de vakorganisaties om de verhoging terug te draaien, zo meldt Starnieuws vandaag, maandag 2 mei 2016.

'De door u aangekondigde tariefaanpassing lijkt redelijk, maar is dit alleszins niet, omdat geen of onvoldoende rekening is gehouden met het secundaire effect van de tariefverhoging op het besteedbaar inkomen en wellicht ook op de omzet van het nationaal elektriciteitsbedrijf', aldus de organisaties in hun brief.

Benadrukt wordt, dat het te verwachten is dat de bedrijven de zwaardere belasting van hun tarieven zullen doorberekenen in de prijzen van goederen en diensten. Hierdoor zullen de besteedbare inkomens van de werkers keihard worden getroffen.

'In de tweede plaats zullen de grootverbruikers naar alle waarschijnlijkheid intensief op het verbruik gaan bezuinigen, waardoor het nationale elektriciteitsbedrijf niet de geplande inkomsten zal ontvangen.'

De vakorganisaties hebben de brief gestuurd, voordat de regering de verhoging gisteren officieel bekendmaakte. In De Nationale Assemblee werd de verhoging van de tarieven op 22 april aangekondigd door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. 'Een verhoging van de elektriciteitstarieven is volstrekt tegen de afspraken die u eerder dit jaar met RaVakSur hebt gemaakt.'

De vakorganisaties zijn bij de eerste verhoging overeengekomen met de president, dat zij akkoord konden gaan met 60% verhoging die al doorgevoerd is. Verdere verhoging is echter niet te dragen door werkers, gezien hun relatief beperkt besteedbaar inkomen.

Brunswijk (ABOP): 'Wij zitten in de oppositie en blijven daar'

'Ik ben totaal niet geïnteresseerd in regeringsposten'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk ontzenuwt vanochtend, maandag 2 mei 2016, via Starnieuws, speculaties als zou zijn partij belangstelling hebben voor de coalitie. 'Wij zitten in de oppositie en blijven daar. Ook al zou de NDP ons alle ministersposten geven, toch zouden wij niet samenwerken. Ik ben totaal niet geïnteresseerd in regeringsposten.'

Brunswijk zei, toen president Desi Bouterse de ruwe lijnen van een crisisplan presenteerde in De Nationale Assemblee, dat hij eerst het crisisplan op papier wil hebben, voordat hij een zinnige reactie kan geven. 'Ik ben nuchter. Ik wil eerst weten wat de regering van plan is, daarom wil ik afwachten tot wij alles hebben. Dat betekent niet dat ik gematigd ben en met de regering wil samenwerken.'

De ABOP is ook niet van plan het voortouw te nemen om mensen op straat te krijgen. 'Als het volk op straat komt, zullen wij overleggen met de overige oppositiepartijen om onze strategie te bepalen, maar de ABOP gaat mensen niet oproepen om op straat te gaan.'

De ABOP-voorzitter is het er helemaal niet mee eens, dat de regering naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stapt. 'De mensen zullen het nog moeilijker krijgen dan zij het al hebben.' Brunswijk kijkt uit naar het plan, dat nog steeds niet in handen is gesteld van het parlement, terwijl allerlei maatregelen ad hoc worden doorgevoerd.

Kwestie benoeming granman Saramaccaners op PAU-bijeenkomst: 'De situatie is nu zodanig, dat voor verdere escalatie gevreesd wordt'

'Het traditioneel gezag gaat aan gezag verliezen door inmenging van de politiek'


'Wanneer u ziet en hoort dat dit nog speelt, dan zijn het in de eerste plaatst de mensen zelf. Maar ik zou Paramaribo willen verzoeken geen prijs te willen winnen hiermee', zei Richene Libretto. Hij reageerde vrijdagavond, als centrale spreker tijdens een speciale door de PALU belegde informatieve bijeenkomst in het partijcentrum te Paramaribo over de gang van zaken rond de opvolging van granman Belfon Aboikoni, op de inmenging van 'Paramaribo' in het geschil, dat zich nog steeds binnen de stam der Saramaccaners afspeelt, over de benoeming van een granman. 'Deze overwinning wordt een pyrrusoverwinning. Wat in het binnenland wordt gecreëerd, zal jaren duren voordat het hersteld wordt', aldus Libretto, zo schrijft vandaag, maandag 2 mei 2016, de Ware Tijd.

Hij zei ook, dat de regering de waarnemend granman moet ondersteunen en samen met hem een oplossing moet zoeken voor het beslechten van het geschil. Hem bekruipt het gevoel, dat positie en eigen belang een belangrijke rol spelen. De stam der Saramaccaners bestaat uit twaalf lo of stammen. Volgens traditie wordt de granman steeds uit de Matjaw lo gekozen. Binnen deze lo staan echter sinds 2005 twee groepen tegenover elkaar, als gevolg van de benoeming van granman Belfon Aboikoni, die ondanks verzet van de ene groep toch werd benoemd. Dit leidde ertoe, dat een deel van de Saramaccaanse gemeenschap hem niet erkende. Na zijn overlijden in 2014 nam de spanning tussen de groepen toe, omdat zij elk vinden dat de opvolging uit hun groep moet komen.

Naar aanleiding van deze situatie werd in 2015 door de toenmalig minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, de 'Commissie bemiddeling opvolgingsgeschil traditioneel gezag der Saramaccaners' benoemd. Deze commissie moet adviseren bij het zoeken naar een oplossing voor het geschil.

Libretto, die ook lid is van deze commissie, stelde vrijdagavond dat ze heeft geadviseerd om de opvolging volgens de eeuwenoude traditie te laten geschieden. Hieruit vloeide de benoeming van de waarnemend granman Pafion Konoe voort, die na de rouwperiode alles rond de opvolging van de granman moet organiseren.

Libretto wees erop, dat de waarnemend granman echter nimmer echt de ruimte heeft gehad om zijn werk te doen. Integendeel, door een derde groep werd nog meer olie op het vuur gegooid. Die groep vindt dat iemand uit haar midden aanspraak op de opvolging maakt. Libretto zei zich er vooral aan te storen, dat de groep tegen de traditie in, een granman heeft benoemd. Hij vindt dat met deze actie nog meer spanning binnen de gemeenschap wordt veroorzaakt. De situatie is nu zodanig dat voor verdere escalatie gevreesd wordt.

Wat de regering met deze situatie doet, zei Libretto niet te weten. Hij pleit er wel voor dat zaken volgens de traditie afgehandeld moeten worden. Verder waarschuwde hij ervoor, dat het traditioneel gezag door inmenging van de politiek haar gezag zal verliezen.

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte wordt beëdigd als PALU-Assembleelid

In huishoudelijke vergadering doet Misiekaba (NDP) verslag van initiatiefwet terugroeping


Parlement heeft nog steeds geen urgentieprogramma regering ontvangen


De Nationale Assemblee houdt morgen twee openbare en een huishoudelijke vergadering. De volksvertegenwoordigers hebben nog geen crisisplan van de regering ontvangen. De behandeling hiervan staat ook niet op de agenda, zo bericht Starnieuws vanochtend, maandag 2 mei 2016.

In de eerste openbare vergadering wordt Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU) beëdigd en toegelaten als lid. Hij volgt Anton Paal op.

De tweede openbare vergadering begint om twee uur 's middags. De behandeling van het ontwerp voor goedkeuring van het herziene handvest van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) staat op de agenda. Het gaat om de voortzetting van de vergadering van 3 maart.

De huishoudelijke vergadering begint om elf uur. Diverse commissies van rapporteurs worden benoemd, terwijl enkele commissies verslag zullen uitbrengen. De commissie van rapporteurs onder leiding van André Misiekaba zal verslag doen over de ontwerpwet 'gronden en procedureregels voor de terugroeping van volksvertegenwoordigers. Het gaat hier om een initiatiefwet die ingediend is door de coalitie.

Advocaat Kanhai van Hoofdstembureau spant Kort Geding aan

'Het vonnis is niet uitvoerbaar, bovendien is het CHS geen rechtspersoon'


Irvin Kanhai, advocaat van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), zal vanochtend, maandag 2 mei 2016, een Kort Geding indienen. Hij zal namens zijn cliënt vragen om de uitvoering van het vonnis op te schorten waarin de rechter het CHS heeft opgedragen om de vacature in De Nationale Assemblee in te vullen ontstaan doordat volgens de rechter de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door de Pertjajah Luhur rechtsgeldig is geweest. 

'Het vonnis is niet uitvoerbaar. Bovendien is het CHS geen rechtspersoon. Ook de dwangsom kan niet worden betaald. De taken van het CHS zijn vastgelegd in de Kiesregeling', aldus Kanhai op Starnieuws.

Kanhai zegt, dat in een eerder Kort Geding in januari het CHS al gesteld had, dat het CHS de Pertjajah Luhur al had meegedeeld dat Raymond Sapoen en Diepakoemar Chitan niet correct waren  teruggeroepen. Op grond hiervan is er geen vacature waarin moet worden voorzien, stelde het CHS toen. 'Hier kan de rechter niet zonder meer aan voorbij gaan', meent de raadsman.

'Als het CHS het vonnis niet uitvoert, kan er niks ondernomen worden tegen het orgaan, dat geen rechtspersoon is. Er zijn ook geen middelen om een dwangsom te betalen, want het CHS heeft geen budget. Ik zal als advocaat niet aanbevelen om het vonnis naast zich neer te leggen, maar als dat gebeurt, zijn er geen gevolgen.' 

Het CHS gaat ook in beroep tegen het vonnis. 'Wij zullen zien wat andere rechters zeggen over het vonnis. In elk geval is het vonnis dat uitgesproken is, niet uit te voeren.' Kanhai vindt dat niet de Pertjajah Luhur, maar V7 de Assembleeleden zou moeten terugroepen. De partijen zijn de verkiezingen van 25 mei 2015 ingegaan als de combinatie V7.

Apothekers waarschuwen: 'Medicijnen zijn niet meer gegarandeerd'

Mogelijk moeten apotheken hun deuren sluiten


De beschikbaarheid van medicijnen binnen apotheken is niet meer gegarandeerd, zo laat de Vereniging van Apothekers in Suriname (VVA) gisteravond in een verklaring weten, aldus de webeditie van de Ware Tijd zondagmiddag 1 mei 2016. 

'De huidige financiële crisis met koersstijging en inflatie heeft ervoor gezorgd, dat de prijzen van geneesmiddelen stijgen. Hierdoor is de financiële nood zo hoog, dat de beschikbaarheid van medicijnen niet langer te garanderen is',  meldt de vereniging.

Er wordt volgens de VVA al ruim acht jaar onderhandeld over een kostendekkende en transparante vergoeding.

Alle geneesmiddelen worden op krediet verstrekt, met andere woorden, de apotheken worden door de verzekeringsmaatschappijen uitbetaald, nadat de medicijnen aan de cliënt verstrekt zijn. Apotheken beschikken vaak pas na maanden over hun financiële tegoeden, terwijl bijna alle leveranciers van geneesmiddelen meteen betaald worden.

Desondanks hebben de apothekers zich al geruime tijd zo goed mogelijk ingezet om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te garanderen.

Indien er binnenkort geen structurele oplossingen komen, dan kan de optimale behandeling van ziekten niet worden gecontinueerd. De patiënt zal daardoor ongewild zijn bloot gesteld aan gezondheidsrisico's en ook za rekening moeten houden met mogelijke sluiting van apotheken.

Brunswijk (ABOP): 'Hoofdstembureau gaat vonnis rechter niet uitvoeren'

'Het CHS is een bolwerk van de NDP en voert alleen opdrachten uit van de partijleiding'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk is ervan overtuigd, dat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) het vonnis van de Kort Gedingrechter in de terugroepingszaak Sapoen/Chitan niet zal willen uitvoeren. 'Het CHS is een bolwerk van de NDP en voert alleen opdrachten uit van de partijleiding. Hiermee wordt de rechtsstaat in gevaar gebracht. Er is een duidelijke uitspraak van de rechter', zegt Brunswijk zondag 1 mei 2016 op Starnieuws.

De politicus stelt, dat het CHS steeds in deze kwestie een zig-zag beleid heeft gevoerd. Eerder werd al geweigerd om een vonnis uit te voeren, maar nu zijn zaken glashard, aldus Brunswijk. Hij benadrukt dat het CHS zijn onafhankelijke positie in gevaar brengt en een verlengstuk is van de NDP. Nagenoeg alle leden van het CHS zijn volgens Brunswijk NDP'ers.

Brunswijk zegt verder, dat iedereen er getuige van is dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan in De Nationale Assemblee doen wat de NDP wil. 'Zij zijn geen oppositie, want zij doen wat de coalitie wil. Zij handelen helemaal niet naar beslissingen die de Pertjajah Luhur samen met de overige oppositiepartijen neemt. Zij zijn duidelijk overgelopen en stemmen zoals de NDP beveelt. Ook de spreektijd en zitting in commissies wordt bepaald door de coalitie. Het recht heeft nu zijn beloop gehad en zij worden nu vervangen, want zij zijn teruggeroepen.'

De ABOP-voorzitter, tevens fractieleider, roept het CHS op om de rechtsstaat te respecteren en over te gaan tot de invulling van de vacatures die zijn ontstaan. 'Laten jullie het beleid niet bepalen door de NDP en de opdrachten van de president uitvoeren.'

Hij haalt aan, dat de coalitie niets gaat kunnen doen met de initiatiefwet die in de maak is om de terugroeping van Sapoen en Chitan ongedaan te maken.