zondag 8 mei 2016

'Somohardjo mag elke dag feesten, hij krijgt Sapoen en Chitan niet klein' - 29 Mei 'kick-off-manifestatie beweging Sapoen/Chitan'

'Wij zijn voor vijf jaar gekozen en het Kort Gedingvonnis doet daar niets aan af'

'Somohardjo weet dat er nog een bodemgeschil loopt, maar probeert z'n uitgedunde achterban met dode mus blij te maken'


'Somohardjo mag elke dag feesten en een dankdienst houden, hij krijgt Sapoen en Chitan niet klein', aldus Raymond Sapoen van de Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB) binnen de Pertjajah Luhur, vandaag, zondag 8 mei 2016, op Starnieuws. 'Wij zijn zowel juridisch als politiek voor vijf jaar gekozen en het vonnis van de Kort Gedingrechter doet daar niets aan af, omdat het gewoon onuitvoerbaar is.'

Sapoen zegt, dat toelaten van twee andere kandidaten gewoon betekent, dat De Nationale Assemblee op een gegeven moment met 53 parlementariërs opgescheept kan zitten, omdat er nog een bodemgeschil gaande is. Hij wijst erop dat Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) dat ook heel goed weet, 'maar hij probeert zijn uitgedunde achterban met een dode mus blij te maken'.

In zijn verklaring zegt Sapoen, dat Somohardjo het tot zijn levensmissie heeft gemaakt om met name hem uit het parlement weg te werken. Hij zou daarbij totaal voorbij gaan aan het belang van de PL, 'alleen ter wille van zijn eigen ego'. Hij stelt verder dat in de hele 'terugroepklucht' er dwars door alle vonnissen heen geen enkele rechter een uitspraak heeft gedaan over de limitatief opgesomde gronden voor de terugroeprecht.

'Geen van ze is door de rechter rechtmatig getoetst. Zo is nooit aangetoond, dat de twee volksvertegenwoordigers zijn overgelopen naar een andere politieke partij', zegt Sapoen.

Volgens hem is Somohardjo meester in overlopen. Hij geeft als voorbeeld de overstap van de PL-voorzitter van de NPS naar de VHP in de jaren zeventig.

Sapoen en Diepakkoemar Chitan hebben geen zelfstandige fractie in het parlement wat volgens het Ordereglement van het parlement overigens niet mogelijk is. Ook zijn beide leden niet geroyeerd of is op een andere wijze hun lidmaatschap van de partij opgezegd, stelt Sapoen.

'Dit zijn de gronden voor een geslaagde terugroepactie die volgens velen een wet is die tirannie en willekeur van een toevallige partijvoorzitter slechts bevordert.'

Namens de Hervormings en Vernieuwings Beweging (HvB) roept Sapoen alle leden en ondersteuners van de beweging op om zich niet te focussen op de terugroepkwestie, 'maar om ons gezamenlijk te buigen over de nationale zorgpunten waarvoor ons land in deze moeilijke sociaaleconomische situatie staat. De HVB houdt op 29 mei een kick-off manifestatie om haar verdere koers met de gemeenschap te delen.'

Voorzitter C-47 begrijpt weigering VSB om deel te nemen aan protestmanifestatie niet

Berenstein tracht VSB alsnog tot andere gedachten te brengen


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt vanmiddag, zondag 8 mei 2016, op Starnieuws dat de vakbeweging altijd open staat voor dialoog. Hij is verrast door de verklaring van Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), om niet deel te nemen aan protestmanifestatie van vrijdag. 'De verhoging van de energietarieven is al ingegaan, dus het enige wat gedaan kan worden is dat deze worden teruggedraaid. Daarna is dialoog mogelijk om na te gaan hoe verder gegaan zal worden', stelt Berenstein.

De vakbondsleider vindt overigens, dat er een goede verstandhouding is opgebouwd met de VSB. C-47 en de VSB hadden zelfs besloten samen op te trekken. De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) hebben zich teruggetrokken uit de commissie Basistarieven Nutsvoorzieningen.

'Wij konden ons niet vinden in de eenzijdige verhoging van de stroomtarieven terwijl wij in dialoog waren. Daarom hebben wij onze vertegenwoordigers gezamenlijk teruggetrokken. De regering is juist bezig met eenzijdige beslissingen', aldus Berenstein.

Voor morgen staat een gesprek gepland met de VSB. 'Wij zullen alsnog vragen aan de VSB om mee te doen met de manifestatie. De verhoging is niet te dragen en vooral het bedrijfsleven klaagt hierover. De verhoogde tarieven zullen worden afgewenteld op de consument, die deze niet zal kunnen betalen. De koopkracht is door de ontwaarding van de Srd reeds enorm gedaald', stelt Berenstein.

Hij blijft erbij dat werknemers om tien uur vrijdagmorgen hun werkplek zullen verlaten. Getracht zal worden om de VSB morgen tot andere gedachten te brengen.

Somohardjo (PL): 'Advocaat Kanhai speelt god in Suriname, omdat hij advocaat van Bouterse is'

'CHS wil tot dinsdag rekken, als initiatiefwet terugroeping in Assemblee op agenda staat'
 

'Meer dan de helft van de CHS-leden wil het vonnis van de rechter wel uitvoeren. Maar, wan Kanhai e play gado in Sranan, omdat hij de advocaat is van Bouterse. A man tak ‘nee, we gaan nog niet uitvoeren we gaan proberen te rekken. Ze willen tot dinsdag rekken. Wat ze ook doen is hun zaak maar het recht is aan onze zijde', zei Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), gisteravond in het partijcentrum, waar de partij moederdag, de 73e verjaardag van Somohardjo en de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan heeft gevierd. 

Somohardjo waarschuwt, aldus Starnieuws vandaag, zondag 8 mei 2016, dat 'men er alles aan gaat doen om de uitvoering tegen te houden'. De Nationale Assemblee behandelt dinsdag een initiatiefwet over terugroeping, die door de coalitie is ingediend.

Een week geleden had de rechter beslist, dat Sapoen en Chitan rechtsgeldig teruggeroepen zijn en werd het Centraal Hoofdstembureau (CHS) opgedragen binnen zeven dagen te voorzien in de vacature. Het CHS spande meteen een Kort Geding aan om de uitvoering van het vonnis op te schorten, maar heeft de zaak verloren. De advocaat van het CHS, Irvin Kanhai, heeft meegedeeld dat er nog gewerkt wordt aan het formuleren van het proces-verbaal, hoewel de termijn vrijdag is verstreken.

Volgens Somohardjo probeert Kanhai zaken te rekken. 'Het CHS is een verlengstuk van de regering en de NDP. Ze hadden gedacht tegen het vonnis in te gaan, maar de rechter heeft ze honderd procent afgewezen.'


Somohardjo haalt aan dat het meer dan duidelijk is dat Chitan en Sapoen tot de coalitie behoren. 'Het kan niet zo zijn, dat we personen kandidaat stellen als volksvertegenwoordiger, als presidentskandidaat. Dan baka verkiezing ye go brasa a armoede en a veroorzaker fu a armoede. Met de mond zegt hij dat hij nog bij de PL hoort. Dalik y’o shie pe a de. Na de verkiezingen hebben we hem hier nooit meer gezien.'

Voor Somohardjo is het terugroepen meer dan duidelijk vanwege het partijenstelsel. 'Dat wil zeggen dat alleen de partij die heeft voorgedragen mag terugroepen. Mevrouw Jennifer Geerlings-Simons moet niet dom spelen, want het lidmaatschap van De Nationale Assemblee eindigt bij overlijden of terugroeping, punt. Het CHS moet invulling geven en de Assembleevoorzitter moet zorgen dat orde op zaken komt in het parlement.'

Hotels voeren speciale energietoeslag in

Ook hotelsector zoekt wegen om verhoogde stroomtarieven op te vangen


Om de verhoogde stroomtarieven op te kunnen vangen, voert de hotelbranche een speciale energietoeslag in. Dit bedrag komt bovenop het tarief van hotelkamers en varieert tussen twee tot maximaal vier Amerikaanse dollar, aldus Ernie de Vries, voorzitter van de Tourism Union of the Republic of Suriname (Tours) vandaag, zondag 8 mei 2016, in de Ware Tijd. In deze organisatie zijn hotels, restaurants en touroperators vertegenwoordigd. 

De Vries stelt, dat de hotelbranche in tegenstelling tot andere sectoren, niet plotseling prijzen kan aanpassen. Binnen deze sector wordt de begroting een jaar vooraf opgesteld en doorgegeven aan lokale en buitenlandse partners. Omdat de recente stroomverhoging onverwachts kwam, is besloten om die door een zogenoemde 'service charge' op te vangen. Naar verluidt heeft 80 procent van de hotels deze extra kosten al ingevoerd. Met de opbrengst wordt het verhoogde stroomtarief gecompenseerd.

De voorzitter zegt dat energie een belangrijk kostencomponent is binnen de hotel-, restaurant- en casinobranche.

Daardoor zullen ondernemers in deze sector volgens hem noodgedwongen hun prijzen moeten aanpassen met als gevolg minder klanten. Tours zit ook in de bundeling van organisaties en het bedrijfsleven die tegen de verhoogde stroomtarieven gaat protesteren.

Voor de toerismesector zijn er indirecte gevolgen. Als voorbeeld noemt De Vries, ook manager van Orange Travel, dat personeel niet meer in staat zal zijn om rond te komen met het salaris. Hij merkt op dat de toerismesector in Suriname nog in de kinderschoenen staat en het land een vrij dure toerismebestemming is. Met de extra kosten van onder meer de verhoogde stroomtarieven, schetst hij een somber beeld voor de sector.

De Vries is ook niet te spreken over het feit, dat de overheid geen overleg heeft gepleegd met het bedrijfsleven bij het nemen van dit besluit. Hij verwijst naar de verhoging van de prijs voor een toeristenkaart in februari, zonder overleg met de sector. Hoe de toerismesector de verhoogde stroomtarieven zal opvangen, weet de Vries nu niet. Hij gelooft echter wel, dat de overheid een open oor zal hebben voor de eis van ondernemers en de vakbeweging om de tarieven terug te draaien. Die zekerheid haalt hij uit de verlaagde prijs voor een toeristenkaart, nadat zowel lokaal als regionaal verzet daartegen kwam.

Behalve Tours hebben het KKF, AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname), de Vereniging Surinaamse Winkeliers en de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) zich aangesloten bij het platform, een initiatief van de vakbeweging, dat vrijdag 13 mei op het Kerkplein in Paramaribo gaat protesteren tegen de verhoging van de stroomtarieven alsook de politieke partijen VHP, NPS en Pertjajah Luhur.

'Hoofdstembureau stelt zich heel duidelijk op als politiek instrument van regering'

VHP-leider Santokhi: 'Er wordt alles aan gedaan om vonnis rechter niet uit te voeren'

Bee (ABOP): 'Coalitie houdt zich bezig met Terugroepwet in plaats van met urgentieplan regering'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vindt dat het Centraal Hoofdstembureau zich heel duidelijk opstelt als een politiek instrument van de regering. 'Er wordt alles aan gedaan om het vonnis van de rechter niet uit te voeren. CHS staat niet boven wet en recht. Wij leven in een rechtsstaat niet in een machtsstaat', aldus Santokhi vanochtend, zondag 8 mei 2016, op Starnieuws.

De politicus constateert dezelfde gedragslijn ook bij de voorzitter van De Nationale Assemblee. 'In alle haast wordt de nieuwe ontwerpwet over het terugroepen van volksvertegenwoordigers op de agenda geplaatst voor dinsdag. Deze ontwikkelingen brengen Suriname regelrecht naar de afgrond. Wij verworden tot een machtsstaat, alleen maar om enge partijpolitieke belangen te behartigen.' 

Ook Marinus Bee, waarnemend fractieleider van de ABOP, fronst zijn wenkbrauwen over de vergadering die uitgeschreven is voor dinsdag.

Hij haalt aan dat het volk in enorme nood verkeert. De regering is nog steeds niet met het crisisbeheersingsplan gekomen dat steeds wordt beloofd.

'In plaats dat de coalitie de regering dwingt om eindelijk te komen met het plan, houdt zij zich bezig met de Terugroepwet. Is dit niet belachelijk?', vraagt Bee zich af.

Het Surinaamse volk heeft grote behoefte aan persoonlijkheden, aan leiders

'Politiek en zakenleven mogen nooit een vuil zaakje zijn'


Sinds de burgerlijke revolutie -volksopstand in Parijs 1789 - in de 18e eeuw is de vraag in West-Europa en de VS naar de beste inrichting van de samenleving steeds meer tot inzet gemaakt van voortdurende politieke en maatschappelijke strijd. Het antwoord op die vraag geldt sindsdien tevens als voornaamste legitimatie van het politiek streven. Suriname is vanaf haar onafhankelijkheid in 1975 reeds drie maal door de politieke elite failliet en bankroet gemaakt. De schuld hiervan wordt altijd in de schoenen geschoven van buitenlandse krachten, machten, economische markten. 

Het is zeer urgent en een verantwoordingsplicht naar komende generaties van dit land om de ware oorzaken goed te herkennen en te onderstrepen. Een wetenschappelijk verantwoorde herbezinning  op de grondslagen en de inrichting en functionering van onze samenleving in nationaal en internationaal verband is dringend gewenst. En die bezinning tevens dienstbaar maken aan de bevordering van politieke (burgerschaps-)vorming als noodzakelijke voorwaarde voor een levenskrachtige democratische rechtsstaat en verantwoord financieel-economisch-productie-export beheer en beleid.

Om dit te kunnen bereiken is vereist, dat Suriname het politiek leiderschap en het leiderschap in het zakenleven drastisch gaat wijzigen. Het gebrek aan politieke visie en intellectuele diepgang in alle politieke partijen (hun organisatie, hoofdbesturen) en de roofgeest van grote delen van het politiek- en zakenestablishment zijn voor Suriname fataal geworden. Zakenlieden proberen politici altijd aan de leiband te houden om dichtbij de staatsvleespotten te kunnen zijn. Surinaams zakenlieden zijn voor het grootste deel importeurs van buitenlandse goederen die de lokale productie compleet vernietigen.

Het Surinaamse volk heeft grote behoefte aan persoonlijkheden, leider. Leiders met organisatietalent, pioniersgeest, een reputatie van eerlijkheid en integer zijn, ethiek in het politiek-commercieel gedrag, een nobel mens, gewetensvol mens met daadkracht, visie en goed rechtvaardig bestuur en beleid. Leiders en politieke partijen (hoofdbesturen) als eerlijke,oprechte,gewetensvolle bedieners van de rechtvaardige dagelijkse behoeften van het volk. Leiders met een inspirerende geest, met verantwoordelijkheid die wanbeheer, wanbeleid,verspilling, verkwisting, corruptie, graaicultuur en zorgeloosheid krachtig aanpakken en daadwerkelijk bestrijden. Leiders die zich niet laat omringen door lieden met een onverzadigbare zucht naar geld, staatsprofiteurs, staatsgraaiers, staatscorruptelingen, staatsparasieten, rovers van staatsmiddelen en staatsdomeingronden.

Suriname heeft leiders nodig die de industrie-productie-export kracht van dit land kunnen opbouwen en tot grote hoogten kunnen brengen. Leiders die negatieve, staatsvernietigende machtsconcentraties in de politiek en zakenleven krachtig aanpakken. Politiek en zakenleven mogen nooit een vuil zaakje zijn...

Heel veel landen zijn opgebouwd door goed, integer en deskundig leiderschap. Duitsland, Japan en de VS zijn ook opgebouwd door integere, zeer hard werkende zakenmensen met visie, leiderschap, pioniersgeest, organisatietalent, moderne efficiency methoden, technische en commerciële vaardigheden. Leiders die het volk voorgaan in inspiratie, zorgzaamheid, integriteit, spaarzaamheid, soberheid, voorzichtigheid, ordelijkheid en discipline. Gewetensvolle leiders die het volk stimuleren om heel hard te werken en tevens de condities scheppen om te kunnen produceren en te exporteren. Een volk dat door politieke leiders, politieke partijen en hun organisatie (hoofdbesturen) wordt geleerd 'stem op mij dan bezorg ik je een overheidsbaan...' zal in diepe armoede vervallen en ten onder gaan.

Leendert Doerga

Surinaamse voetbalinternationals weigeren te trainen

Onvrede onder spelers over uitblijven betaling trainingsgeld en wedstrijdvergoeding


Spelers uit Moengo zouden uit selectie zijn gezet, omdat SVB reiskosten niet kan voldoen...


De Surinaamse voetbalinternationals zijn in actie. Ze weigerden dinsdag te trainen, omdat zij niet weten waar zij aan toe zijn. Een week geleden hadden zij via technisch directeur Ronald Kolf aan het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) gevraagd om hun trainingsgeld en wedstrijdvergoeding alsook de datum van uitbetaling vast te stellen. Omdat Kolf de voetballers dinsdag geen bevredigend antwoord kon geven, besloten de internationals in actie te gaan, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 8 mei 2016.

De selectie bereidt zich voor op de volgende ronde van de Caribbean Cup en moet op 1 juni op St. Kitts en Nevis spelen tegen het gastland en drie dagen later in het André Kamperveen Stadion tegen Sint Vincent en de Grenadines.

Van een 'ingewijde bron' schrijft de Ware Tijd te hebben vernomen, dat de voetballers sinds de wedstrijd tegen Guadeloupe niet meer zijn uitbetaald. Moe van alle onzekerheid eisen ze, dat de SVB zwart op wit aangeeft hoeveel de trainings- en daggelden zijn. Ook willen zij precies weten hoe hoog de wedstrijdpremies zijn wanneer zij in het buitenland spelen en op Surinaamse bodem.

'Zij gaan ervan uit dat de wedstrijd in het buitenland hetzelfde gewicht heeft als die in Suriname wordt gespeeld en willen dat de premies hetzelfde zijn', aldus de bron, die uit vrees voor represaille anoniem wenst te blijven. Volgens de bron is ook de technische staf niet uitbetaald.

Maar, er schijnt meer te spelen binnen de nationale ploeg. Zo zouden voetballers uit Moengo uit de selectie zijn gezet, omdat de SVB de transportkosten niet kan dekken. Ook kan niet voldaan worden aan de eisen van de medische staf, die om zaken als vitamines had gevraagd, waardoor de spelers beter kunnen functioneren. 'Maar, de SVB heeft geen geld om deze spullen aan te schaffen', aldus de bron.

De redactie van de Ware Tijd heeft geprobeerd een reactie van SVB-voorzitter John Krishnadath te krijgen, maar ondanks diverse pogingen is het niet gelukt. Bondscoach Roberto Gödeken bevestigt wel, dat de spelers inderdaad sinds maart geen geld hebben ontvangen. Hij meent dat de ruis is ontstaan doordat er twee teammanagers zijn, die beiden hebben verzuimd aan hoofdbestuurslid Robby Poetisie door te geven dat het geld niet is uitbetaald. Overigens, Gödeken zegt dat het euvel intussen is verholpen. Immers, het geld is vrijgemaakt en de spelers krijgen binnenkort hun geld. In overleg met Kolf zal de bondscoach bepalen wanneer de draad weer wordt opgepakt.

Hervormings en Vernieuwings Beweging spreekt waardering uit voor moeders

'We staan er niet bij stil wat het leven zou zijn zonder een moeder'


Op Moederdag zullen moeders extra veel aandacht krijgen van degene die hen liefhebben. En dat zijn niet alleen de kinderen van deze moeders, maar een ieder die de waarde van moeder de vrouw kent en beleeft. Bewondering alom, vooral voor de minder draagkrachtige moeders onder hen, om de eindjes aan elkaar te knopen, het gezin in deze moeilijke tijd te voorzien van het noodzakelijke. Ook moeders die in de gelukkige omstandigheid verkeren, om een deel van hun surplus aan de minder bedeelden onder hen te schenken teneinde ook daar het leed enigszins te verzachten, moeten wij waarderen. 

We staan er niet bij stil wat het leven zou zijn zonder een moeder. Reeds bij de geboorte van een kind is de veiligste voeding namelijk die van de borst (onbetaalbaar), direct en eigenlijk gratis ter beschikking. De moederwarmte maakt dat de pasgeborene langzaamaan vertrouwd raakt met deze turbulente wereld. De verdere zorg van baby naar peuter, vervolgens naar kleuter, een tiener wordende tot een volwassene toe, zelfs wanneer de kleinkinderen er zijn, blijft oma dat moedergevoel uitstralen.

De vele moeders in het onderwijs die onze kinderen helpen bij de opvoeding en vorming maar ook zij die in de gezondheidssector onze kinderen en natuurlijk ook volwassenen die moeten herstellen van ziekten en ongevallen daarbij helpen, dienen wij op deze dag ook te memoreren.

Maar, ook voor de moeders die onze seniore burgers een onbezorgde oude dag bezorgen, vooral zij die eigenlijk weer kinds/dement aan het worden zijn, ons petje af voor hen.

Op deze dag moeten wij ook de vaders en de opgeschoten kinderen een pluimpje geven die vanwege het uitvallen van de moeder door welke omstandigheid dan ook de moedertaken zo goed en zo kwaad vervullen.

De Hervormings en Vernieuwings Beweging blijft zich gezamenlijk met regering alsook parlement met alle haar ten dienste staande middelen en mogelijkheden beijveren om ook het bestaan van alle dag voor onze samenleving in het bijzonder onze moeders en kinderen te lenigen.

Moederdag is een dag om extra aan het moederzijn te denken, die touch te kunnen aanvoelen waarin moeke iedere dag verkeert, brood voor haar kroost op de planken te kunnen krijgen, om daaruit nog meer waardering te kunnen opbrengen voor al deze mama’s. Daarnaast moet het ook niet ontbreken aan verwennerij van deze bijzondere vrouwen. Zij moeten op deze dag weten en in het innerlijk kunnen aanvoelen gekoesterd te worden door hen die zeggen 'Ma ik houd van jou'.

De Hervorming en Vernieuwings Beweging (H.V.B.) feliciteert hierbij alle moeders in Suriname in het besef dat het memoreren van deze dag plaatsvindt onder moeilijke sociaal economische omstandigheden. Desondanks is de H.V.B. er rotsvast van overtuigd, dat wij ook deze zware periode gezamenlijk zullen overbruggen en een duurzame basis zullen leggen voor verbetering van de levensstandaard van alle moeders. MAMA WI LOBI YU!

Raymond Sapoen 
voorzitter Hervormings en Vernieuwings Beweging (H.V.B.)

Wrijving zichtbaar tussen Hoofdstembureau en advocaat Kanhai

'Ik ben ingehuurd door het CHS om mijn kennis en ervaring'


Advocaat Irvin Kanhai trekt zich er, aldus Starnieuws vandaag, zondag 8 mei 2016, niet veel van aan, dat leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) boos zijn, dat het proces-verbaal vrijdag niet afgerond is. De vergadering werd verdaagd naar dinsdag, nadat Kanhai op een gegeven moment binnenkwam en zich niet kon vinden in het proces-verbaal. 'Ik ben ingehuurd door het CHS, om mijn kennis en ervaring. Zolang er advies wordt gevraagd, zal ik dat geven. Ik ben nog bezig met het formuleren van het proces-verbaal', zegt Kanhai.

Kanhai vindt, dat het CHS niet zonder meer uitvoering kan geven aan het vonnis, zonder in de argumentatie zaken mee te nemen die volgens hem niet correct zijn. Kanhai stelt, dat het CHS eerder gesteld heeft dat er geen vacature is. 'Daar kan nu niet zonder meer voorbij aan worden gegaan. Deze kwestie moet meegenomen worden in de argumentatie in het proces-verbaal.'

'Een ander punt is ook dat in de wet niet staat dat wanneer combinaties tijdens de zittingsperiode uiteenvallen, de partij terug kan roepen. De combinatie V7 is ontbonden op 25 juni 2015, terwijl de eerste zitting van De Nationale Assemblee op 30 juni is gehouden. Nergens is in de wet voorzien wat er dan moet gebeuren. De Terugroepwet rammelt aan alle kanten', aldus Kanhai.

Hij wil er niet op ingaan 'wie boos zijn weggelopen tijdens de vergadering van het CHS vrijdag'. Kanhai zegt, dat hij als gast aanwezig was. 'Je behandelt een gast niet op deze manier, maar ik laat het voor wat het is. Ik breng mijn advies uit en het ligt aan het CHS wat ermee gedaan wordt. Ik doe mijn werk correct.'

Minister Hoefdraad woont in Jakarta vergadering Raad van Bestuur IDB bij

Suriname doet haar best om banden met Islamitische Ontwikkelingsbank warm te houdenMinister Gillmore Hoefdraad van Financiën woont de 41e vergadering van de Raad van Bestuur van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB) bij in Jakarta, Indonesië. Zijn Guyanese ambtgenoot, Winston Jordan, zal voor de eerste keer deel nemen aan de vergadering die van 15 tot en met 19 mei wordt gehouden, aldus berichtte 26 april de nieuwswebsite Caribbean News Now! (zie onderaan) en dat vandaag, zondag 8 mei 2016, deels is overgenomen door Starnieuws.

De vergadering heeft als algemeen thema 'Verbetering van groei en armoedebestrijding door ontwikkeling van infrastructuur en Financiële inpassing'. Het gaat om een topontmoeting van 57 raadsleden van de IDB, meestal ministers van Financiën en Economie, aangevuld met honderden beleidsmakers en topleiders van diverse internationale en regionale instellingen. De bijeenkomst geeft de stakeholders een platform om praktische oplossingen te zoeken en partnerschap en samenwerking tussen de 57 lidstaten te versterken.

Anwar Lall Mohamed (adviseur van president Desi Bouterse en directeur van Sky Radio en TV) zal minister Hoefdraad vergezellen op zijn reis naar Jakarta. Suriname gaat met een volle agenda, gelet op een aantal dringende economische en financiële problemen in het land. Het ligt in de verwachting dat minister Hoefdraad enkele gezamenlijke projecten met de Islamitische Bank zal bespreken.

De Islamitische Bank is veel meer betrokken geraakt bij de economische aangelegenheden in Suriname. De bankinstelling heeft recent aangeboden Suriname te helpen met een lening van 1,75 miljard Amerikaanse dollar om zijn financiële problemen te overbruggen. In de afgelopen vijf jaar is de samenwerking tussen de IDB en Suriname in een versnelling geraakt. Minister Hoefdraad probeert nu een permanente lidstaat partnership strategie overeenkomst met de bank aan te gaan.


De tekst van het bericht op de nieuwswebsite Caribbean News Now! van 6 mei: 

Guyana and Suriname finance ministers to attend Islamic Bank meeting

Published on May 6, 2016

By Ray Chickrie
Caribbean News Now contributor


JAKARTA, Indonesia -- The finance minister of Guyana and governor to the Islamic Development Bank (IsDB), Winston Jordan, along with his Surinamese counterpart, Gillmore Hoefdraad, will travel to Indonesia to attend the 41st board of governors meeting to be held May 15-19.

Enhancing Growth and Poverty Alleviation through Infrastructure Development and Financial Inclusion will be the overall theme of this year’s meeting.

This annual high level meeting will gather the IsDB’s 57 governors, mostly finance and economy ministers, in addition to hundreds of policymakers and top leaders from various international and regional institutions. The meeting will also give stakeholders a platform to explore practical solutions, strengthen partnership and cooperation between its 57 member countries.

Suriname’s alternate governor to the Islamic Bank, Dr Anwar Lall Mohamed, will also accompany the finance minister to Jakarta. Suriname will have a packed agenda at the meeting due to some pressing economic and financial issues at home and will sign off on some joint projects with the Islamic Bank during the Jakarta summit.

The Islamic Bank has become more involved in the economic matters of Suriname, as it recently offered to a lend US$1.75 billion to Paramaribo, which is experiencing financial woes due to a drop in commodity prices.

Guyana will attend the meeting for the first time and Jordan will personally be in Jakarta to witness his country’s official initiation into the Islamic Development Bank. All 57 members of the Organisation of Islamic Corporation (OIC) are part of the bank, which is an organ of the OIC. Jordan hasn’t disclosed who he will name as alternative governor of Guyana to the Islamic Bank.

Guyana, which is experiencing brain drain, will need to appoint a person with economic and financial background but also knowledge of Islamic banking and finance as alternate governor to the bank. It will take Guyana some time to become familiar with the vast resources that the Islamic Bank and many of its branches offer.

The skills to tap these resources will pose a severe constraint for Guyana, diplomats say. However, neighbouring Suriname has offered to assist Guyana.

This year’s annual meeting will feature a huge innovation exhibition and more than 30 side meetings, seminars and knowledge sharing events on many important topics.

Suriname/Islamic Bank cooperation has accelerated in the past five years. Hoefdraad is now looking to enter a permanent member country partnership strategy agreement with the bank. Suriname included capacity building as one of its areas of engagement in an interim member country partnership strategy agreement it signed two years ago with the Islamic Bank.

As a result of this support, they were able to identify capacity gaps in rice production in Suriname. The Islamic Bank then was able match the needs of Suriname’s ministry of agriculture, animal husbandry and fisheries with Malaysia’s expertise. The project aims to help Suriname achieve and maintain self-sufficiency in rice production and increase the export of high-quality rice through the Islamic Bank’s “Reverse Linkage” initiative.

This is the sort of South/South cooperation the bank aims to achieve by matching “expertise” with “needs” among its member states.

Situatie rond vuilstort Ornamibo al jarenlang onveranderd: vliegenplaag en stank- en rookoverlast

Regering heeft geen oog en oor voor problemen omwonenden grootste vuilstort Suriname

 
De vuilstortplaats te Ornamibo in het district Wanica zorgt al jarenlang voor overlast zonder dat vanuit 'Paramaribo' daar iets aan wordt of is gedaan. Bewoners van de omgeving klagen al zo'n achttien jaren om de vuilstort hier stop te zetten. Geen instantie die er oor naar heeft, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 8 mei 2016.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)
Stank, vliegenplaag en rookoverlast vanwege het verbranden van afval zijn enkele van de gevolgen van deze vuilstortplaats. De redactie van het Dagblad Suriname werd vrijdag weer erop geattendeerd door bewoners van omliggende woonwijken, dat de stank de laatste dagen niet meer te dragen is. ‘We zien dat de vuilniswagens niet meer naar binnen kunnen rijden door de slechte wegen, waardoor ze het vuil vlak voorin dumpen langs de straat. De stank die hiermee ontwikkeld wordt, is enorm’, zegt een bewoner van het Aventuraproject, dat vlak tegenover de vuilstortplaats ligt. 'Welke instantie moeten we nog inschakelen? We willen onmiddellijke sluiting van deze vuilstortplaats.’

De bewoners van Vredenburg, Serie A, dat aan de achterzijde van de vuilstortplaats ligt, hebben het nog zwaarder te verduren. De bewoners hebben hulp van ressortsraad (rr) Houttuin ingeroepen om hun problemen aan te kaarten. Onlangs hebben de rr-leden een veldbezoek gebracht aan dit gebied en hebben zelf ervaren hoe erg het is voor de bewoners om dit dagelijks te doorstaan.

Volgens rr-lid Sradhanand Ramsoek hebben de bewoners aangegeven enorm veel last te ondervinden van de rookontwikkeling. ‘Ze zijn vlak achter de vuilstortplaats en de rookontwikkeling hindert hun heel erg. Kinderen raken ziek hierdoor. Een van de bewoners gaf aan dat hun kind nu ademhalingsproblemen vertoont en van de dokter een inhalator heeft gehad. Dan praten we niet over de stank en vliegenplaag, waarmee ze jaren te kampen hebben.’ De ressortsraad zal alvast deze problemen rapporteren aan het commissariaat Wanica en het Bestuursopzichterskantoor van Houttuin. ‘Maar, we zijn voorstander van sluiting van deze vuilstortplaats. Of een andere methode van vuilverwerking moet gehanteerd worden. Dit voorstel is al meer dan tien jaren opgenomen in de ressortplannen tijdens de hoorzittingen.’


Eind februari was er brand uitgebroken op de vuilstortplaats, waardoor er een enorme rookontwikkeling ongeveer een week hing in de omgeving. Onlangs heeft voedseltechnoloog Ricky Stutgard aangegeven dat afval op een verantwoorde manier verwerkt moet worden. ‘Dat afval te Ornamibo nog steeds in de open lucht verbrand wordt, waarbij er giftige afvalstoffen vrijkomen, is uit den boze. In dit kader zouden er eigenlijk verbrandingsovens moeten zijn, waarin het vuil verbrand en verwerkt wordt’, vond hij.

In 2013 heeft de politieke partij DOE ook haar bezorgdheid geuit over de verwikkelingen rond deze vuilstortplaats. 'DOE roept de overheid op het dumpen van afval te Ornamido te doen staken. De partij verklaart zich dan ook solidair met de burgers van Ornamibo en omstreken met hun initiatief om dit lastig vraagstuk rond de vuilstortplaats opgelost te krijgen. DOE zal in de volksvertegenwoordigende organen waarin zij participeert, maar ook daarbuiten, steeds haar invloed aanwenden om deze en andere dringende vraagstukken duurzaam te helpen oplossen’, schreef deze partij in 2013.

De vuilstortplaats van Ornamibo is zo'n achttien jaar geleden voor een periode van vijf jaar uitgeleend als vuilverbrandingslocatie. Maar, die vijf jaren zijn er inmiddels achttien geworden.

In 2006 had de toenmalige minister van Openbare Werken (OW), Ganeshkumar Kandhai, een herstructurering van de vuilstortplaats aangekondigd. In 2007 werd verklaard, dat er middelen waren vrijgekomen voor een moderne en volgens internationale standaarden werkende vuilverwerkingsfabriek. Ook in 2011 werd in de begroting van OW herstructurering opgenomen. In 2013 werd het de buurtbewoners echter teveel en ze gingen over tot actie. Er werd ook een actiecomité ‘Stop Ornamibo Stort’ (SOS) opgericht door de buurtbewoners. Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) werden ingeschakeld, maar er kwam geen oplossing. Een week hierna kondigde de onderdirecteur Dienstverlening van OW, Valerie Lalji, aan dat in 2014 de vuilstortplaats heringericht zou worden. Dit bleek weer een loze belofte.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de vuilstort Ornamibo.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, spreekt Liesbeth Accord over 6e Clark Accord Lezing

Panel laat licht schijnen over toenemende protesten in Suriname en splitsing 1 juli-activiteiten Amsterdam


Ook aandacht voor relatie EU en Turkije en de nieuwe burgemeester van Londen


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 8 mei 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:
 
* Wat een commotie voor niets over de beledigingen vanuit Duitsland en Nederland door met name cabaretiers richting de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Geitenneuker en pedofiel zeggen in de richting van Turkse president is toch op z'n zachtst gezegd niet zo netjes en de Duitse bondskanselier Angela Dorothea Merkel en premier Mark Rutte hadden eigenlijk meteen afstand ervan moeten nemen hiervan, dan was alles wellicht niet zo geëscaleerd. Maar, hoe nu verder met Turkije, de machtsuitbreiding van Erdogan, het aftreden donderdag 5 mei van premier Ahmet Davutoğlu en de deal met de EU over de opvang en doorgeleiding van vluchtelingen vanuit Syrië en visumvrij reizen door Turken?

* Wat ook kan gaan escaleren is het door NiNsee en Amsterdam genomen besluit om de 1 juli-activiteiten te splitsen. De herdenking / bezinning bij het monument in het Oosterpark gaat naar 30 juni 's avonds en de viering blijft op 1 juli overdag. Noch NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis), noch de gemeente Amsterdam hebben het voornemen om tot deze splitsing te komen breed nationaal gecommuniceerd, er is geen brede maatschappelijke discussie gevoerd.
Het gevolg is dat veel grassroots- en andere organisaties ernstige bezwaren hebben en op 1 juli gewoon als vanouds zullen bezinnen / herdenken en tegelijkertijd ook vieren beide in het Oosterpark. Dit zal dan en daar kunnen leiden tot vervelende escalaties, met alle gevolgen van dien.

* 310 Miljoen euro is ongebruikt blijven liggen bij de gemeenten, die sinds 1 januari 2015 belast zijn met de zorgverlening. Vanuit verschillende organisaties en ook de vakbeweging is met verbazing en ontzetting gereageerd op deze onderbesteding, terwijl er nog zoveel schrijnende gevallen zijn die mede ontstaan zijn als gevolg van het, te, zuinige beleid van de bijna 400 gemeenten die dat moeten uitvoeren. Wat moet er nu met dit geld gebeuren? Zeer velen zeggen, in ieder geval die schrijnende gevallen alsnog adequaat helpen.

* Sadiq Khan de nieuwe burgemeester van Londen
Een mooie opsteker voor zijn Labour Party, die net als de PvdA in Nederland, toch al in de hoek zit waar de klappen vallen.


Eigenlijk een bewijs dat de politieke partijen onvoldoende gebruik maken van hun etnische leden om de sympathie van de etnische groepen te winnen. Dat is een beetje dom, want in de V.S. weet zo'n beetje iedere landelijke kandidaat dat je er niet komt zonder de steun van de Afro's en de Latino's . En die zeggen 'niet alleen voor ons, maar ook met ons'. In de tweede helft van 2016 moeten ook de Nederlandse politieke partijen hun kandidatenlijsten opstellen. Kijken of zij wel lessen hebben getrokken uit deze ervaringen in het buitenland.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een telefonisch interview met Liesbeth Accord, zus van wijlen Clark Accord, over de op 11 mei te houden Clark Accord Lezing.

De website van de Clark Accord Foundation vermeldt onder het volgende over de lezing:

'(...) Clark Accord is als schrijver van grote betekenis voor de Surinaamse en de Surinaams-Nederlandse gemeenschap. Als geen ander wist hij de noodzaak tot emancipatie en de vergroting van het zelfbewustzijn voor het voetlicht te brengen. Ter ere van zijn nagedachtenis wordt er tijdens deze avond op 11 mei 2016 de Zesde Clark Accord Lezing gegeven.
Met het organiseren van de Clark Accord Lezing geeft de organisatie een podium aan inspirators van verschillende pluimage die passie en betrokkenheid tot een kernwaarde van het leven hebben gemaakt. Dit om vooral in de geest van Accord, het engagement en de liefde voor de mensheid te verspreiden.

Thema voor dit jaar is ‘Winti in de literatuur.’

Keynote spreker Jerry Dewnarain. Hij zal de visie van de schrijvers onderandere Edgard Cairo, Johanna Schouten-Elsenhout, Julien Zaalman op dit thema belichten.

Jerry Dewnarain heeft geschiedenis en Nederlands gestudeerd aan het Instituut voor de Opleiding voor Leraren (IOL) en rondt in 2017 zijn masterstudie Nederlandse Taal en Cultuur af aan het IGSR. Hij is directeur van het IMEAO 5 en redacteur tevens recensent bij het dagblad de Ware Tijd Literair. Dewnarain doceert Moderne Letteren op het IOL en Nederlands op het Polytecnic College in Paramaribo.

Debat
Een panel, bestaande uit theoloog Johan Roozer, de schrijvers Robby Parbirsi0ng (Rappa), Tessa Leuwsha en Julien Zaalman, zal met elkaar en de zaal in discussie gaan over het thema ‘Winti in de literatuur’. De discussieleider is de politcoloog Giwani Zeggen.

6e jaarlijkse Clark Accord Lezing
Keynote speaker Jerry Dewnarain
Datum: Woensdag 11 mei 2016
Tijd: 19.30 uur
Restaurant: Spice Quest
Dr. Nassylaan 107
Paramaribo, Suriname


* Het gaat in ons geliefd Suriname met sneltreinvaart bergafwaarts. De aanvankelijk nog kleine protestgroep 'We Zijn Moe' zwelt iedere vrijdag meer en meer aan tot aanzienlijk grotere aantallen protesterenden. En nu hebben de vakbeweging en het bedrijfsleven aangekondigd dat zij deze protesten volgende week zullen gaan ondersteunen met een eigen manifestatie vrijdag 13 mei op het Kerkplein in Paramaribo. Zij hebben hun achterban opgeroepen dan en daar massaal aanwezig te zijn. Als deze trend zich doorzet, dan zijn de dagen van de regering Bouterse-II eigenlijk geteld.
De redactie tracht een van de leidinggevenden van de komende protesten telefonisch vanuit Suriname te interviewen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse.

Dit programma wordt zondag 8 mei 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

CLO-voorzitter Hooghart beweert, dat protestmanifestatie vakbeweging een poging is om macht in handen te krijgen...

Hooghart valt collega vakbondsleiders Berenstein en Valies op ongenuanceerde wijze aan

'Nu staat Berenstein aan de kant van het kapitaal'

 
Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en namens de NDP Assembleelid, vindt dat de protestmanifestatie die vrijdag gehouden wordt, alleen maar bedoeld is om de macht weer in handen te krijgen. Hooghart voert op de zijn bekende welhaast gefrustreerde en ongenuanceerde wijze aan, dat de oproep van C-47 voorzitter Robby Berenstein aan ambtenaren om hun werkplek om tien uur te verlaten en te komen demonstreren, ronduit hypocriet is. 'Wat heeft Berenstein gedaan voor de ambtenaren? Wie is hij om hen op te roepen?', zegt Hooghart vandaag, zondag 8 mei 2016, op Starnieuws.


Hooghart brengt tot vervelends toe maar weer eens via Starnieuws in herinnering, dat hij jarenlang heeft gezegd dat de subsidie bij de EBS moest worden afgebouwd. 'Mensen die kapitaalkrachtig zijn, werden gesubsidieerd door de overheid, terwijl zij de meeste stroom gebruiken. Met de koersontwikkeling is de verhoging op een moeilijk moment gekomen, maar de regering heeft ervoor gezorgd dat de meeste huishoudens niet worden getroffen. Deze maatregelen zijn nodig.'

Hooghart beweert vandaag, dat de CLO de C-47, ook toen de Surinaamse Partij van de Arbeid in de regering zat, nooit afvallig is geweest. De CLO heeft steeds ervoor gekozen om de strijd van de arbeiders te ondersteunen, ook toen Berenstein Assembleelid was namens SPA.

'Nu staat Berenstein aan de kant van het kapitaal, want de stroomrekening van de arbeiders is niet verhoogd, maar juist van de mensen die het kunnen betalen. In plaats dat hij aan de kant staat van werkers om de werkgevers te dwingen om de kosten niet te verhalen op de samenleving, gaat hij samen met hen demonstreren', stelt Hooghart.

De CLO-voorzitter beweert verder, dat Berenstein de kant van Wilgo Valies kiest, 'die steeds de ambtenaren heeft verraden'. Hooghart vindt dat Valies elke keer, terwijl gezamenlijk gesproken wordt, voor zijn eigen groep opkomt. Dat is nu ook weer gebeurd. De Bond van Leraren nam samen met RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) deel aan de besprekingen met de regering en kwam ineens met andere eisen en is apart gaan onderhandelen, stelt Hooghart, die uit het oog schijnt te hebben verloren dat Valies natuurlijk wel zijn eigen leden, onderwijsgevenden, vertegenwoordigt en dus logischerwijs voor die groep en haar specifieke belangen moet opkomen

'RaVakSur gaat nu juist demonstreren tegen een regering die gezorgd heeft voor een sociaal zekerheidsstelsel. Dat is 45 jaar niet gerealiseerd, ook niet toen de SPA in de regering zat. Het gaat alleen om de macht, daarom doen de oppositionele politieke partijen ook mee. Men wil koste wat het kost, de macht overnemen en maakt misbruik van de situatie. Er is nu geen ontwikkelingshulp. De regering moet ervoor zorgen dat Suriname uit de crisissituatie komt. In plaats dat iedereen samenwerkt, wordt samen met het kapitaal gedemonstreerd', beweert Hooghart die het tot zijn dagelijkse missie, obsessie, heeft gemaakt om het zogenaamde kapitaal, waar hij zelf van mee profiteert, aan te vallen.

Daarenboven lijken de succesvolle vakbondsactiviteiten van Berenstein en Valies, die wel opkomen voor hun leden, hem een doorn in het oog te zijn en lijkt de CLO het onderspit te delven.

De laatste tijd komen uit de mond van Hooghart vooral NDP-propagandistische-woorden rollen - als het ware om zijn pluche in De Nationale Assemblee te rechtvaardigen -, dan de woorden van een nog langer serieus te nemen vakbondsleider.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Architect vraagt aandacht president Bouterse voor leegstaande en vervallen panden overheid

Prestigieus museum voor geschiedenis parlement is leuk, maar kijk eens naar al die vervallen overheidsgebouwen...

 
Geachte president, Geachte DNA,

DNA bestaat 150 jaar en de president heeft gekozen voor een waardig en royaal geschenk: een nieuw prestigieus museum voor de geschiedenis van de volksvertegenwoordiging van Suriname. Waardig inderdaad, maar toch zijn wij teleurgesteld. Wie zijn wij, zult u vragen.
Welnu, wij zijn de onafgebouwde, leegstaande en/of in vervallen staat verkerende overheidsgebouwen in Suriname.

President, kunt u het geschenkgeld niet beter aan ons besteden? En DNA, kunt u het over uw hart verkrijgen om het geschenk aan te nemen terwijl de veroordeelde jeugd nog steeds wordt opgesloten in de strafinrichtingen voor volwassenen, en de nieuwe jeugdinrichting al jaren onafgebouwd blijft? Terwijl de nieuwe CBB kantoren in de districten maar niet kunnen worden afgemaakt? Terwijl het nieuwe gerechtsgebouw in Nickerie ook al niet in gebruik kan worden genomen? En ga zo maar door.

President en DNA, wij 'de leegstaande overheidsgebouwen' zijn al moe van deze situatie. Wij willen nu ook ons steentje bijdragen aan de ontwikkeling van ons mooi land. Uiteindelijk heeft u al vijftig miljoen US dollar in ons geïnvesteerd, en zoals de zaken nu staan is dat allemaal weggegooid geld.

President en DNA, kunt u niet samen met de deskundigen van het ministerie van Onvoltooide Werken een urgentieprogrammaatje opzetten om een aantal van ons af te maken? Dan stellen wij allemaal een hoekje van onszelf ter beschikking voor een geschiedenis expositie. Dan heeft u toch nog een mooi museum.

Of wilt u ons niet liever verkopen ? U doet toch niets met ons. Dan krijgen andere mensen de kans om ons te gebruiken, en voelen wij ons minder gefrustreerd.

Hoogachtend,
De onvoltooide, leegstaande en/of vervallen overheidsgebouwen in Suriname,

Namens deze,

Philip Dikland, architect

Paramaribo
Nieuw ministerie Jeugd- en Sportzaken, Coesewijnestraat
Nieuw gerechtsgebouw, Mgr. Wulfinghstraat 5
Nieuw hoofdbureau van Politie, Wanicastraat
Voormalig ministerie van Arbeid, Wagenwegstraat 22
Voormalig Politiekantoor, Keizerstraat 25
Gedeeltelijk afgebrand kantoor JusPol, Onafhankelijkheidsplein
Voormalig Nationaal Bureau Genderbeleid, Onafhankelijkheidsplein 7
Voormalig kantoor Directoraat der Belastingen, Mirandastraat 5-7
Voormalig ministerie JusPol, Henck Arronstraat 1
Voormalig Hof van Justitie, Onafhankelijkheidsplein 4
Lim A Postraat 4-6 (JusPol)
Voormalig kantoor vreemdelingenzaken, Grote Combéweg 3
Grote Combéweg 7
Grote Combéweg 9
Wagenwegstraat 47 (Arbeidsbemiddeling)
Voormalig kantoor Thesaurie Financiën, Mirandastraat 8

Wanica
Nieuwe jeugdgevangenis, Santo Boma

Commewijne
DC woning Nieuw Amsterdam
Plantage woning Alliance

Saramacca
DC woning, Groningen

Brokopondo
Nieuw bestuurscentrum Atjoni
Nieuw internaat Atjoni
Nieuwe DC woning Atjoni

Sipaliwini
Nieuw bestuurscentrum Snesikondre
Nieuw internaat Snesikondre
Nieuw bestuurscentrum Stoelmanseiland
Nieuw internaat Stoelmanseiland
Guesthouse, Guyaba

Marowijne
Nieuw ziekenhuis Albina

Nickerie
Nieuw Districtscommissariaat
Nieuw slachthuis
Nieuw gerechtsgebouw
Nieuwe vertrekhal vliegveld

Over het hele land verspreid
10 nieuwe CBB kantoren

Doekhie (NDP) wil dat regering juridische stappen neemt tegen oud-directeur RGD Sardjoe

Sardjoe zou RGD-geld hebben gebruikt om haar privéauto op te knappen...


Het NDP-Assembleelid Rachied Doekhie dringt er bij de regering op aan juridische stappen te nemen tegen de ex-directeur van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Maaltie Sardjoe. Hij riep dinsdag al de regering op de samenleving duidelijk te vertellen waarom Sardjoe uit haar functie is ontheven, in plaats van met gezochte argumenten te komen. 'Je zou opgesloten moeten worden', sprak Doekhie.

Hij zegt zaterdag 7 mei 2016 in de Ware Tijd inzage te hebben gehad in correspondentie van het stichtingsbestuur van de RGD en Sardjoe waaruit de daadwerkelijke reden van haar ontheffing blijkt.

'Ik heb correspondentie, briefwisseling, harde stukken, waaruit blijkt, dat ze gelden heeft opgenomen om haar privéauto op te knappen', beweert de volksvertegenwoordiger.

Hij zegt verder, dat de regels bij de RGD duidelijk stellen, dat zoiets niet mag gebeuren zonder uitdrukkelijke toestemming van het stichtingsbestuur. Hij is van oordeel dat dergelijke handelingen ook onder corruptie vallen. 'Ik vind dat de gemeenschap dit moet weten en dat de regering niet moet komen met verhaaltjes over gewijzigde beleidsinzichten.'

Protestmanifestatie vakbeweging vrijdag 13 mei krijgt steun bedrijfsleven

Breed ondersteunde manifestatie tegen verhoging stroomtarieven

AKMOS-voorzitter Binda: 'Het land is bankroet en er is geen licht in de tunnel, de keuze is zij of wij'


Terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag 13 mei een besluit neemt over wel of niet ondersteunen van het crisisbeheersingsprogramma van Suriname, wordt in Paramaribo een groots en breed ondersteund nationaal protest gehouden. De aankondiging voor deze protestmanifestatie werd deze week gedaan door vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en coördinator van RaVakSur, de Raad van Vakcentrales in Suriname.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), zegt zaterdag 7 mei 2016 op Starnieuws, dat het protest massaal ondersteund zal worden. Diverse bedrijfsleven- en maatschappelijke organisaties, worden hiertoe gemobiliseerd.

Binda stelt, dat de bedrijven de energietarieven niet kunnen dragen. Hij merkt op dat er totaal geen leiding gegeven wordt aan de crisis in het land. 'De toekomst van het land wordt vernietigd en de regering kan nog steeds geen concreet en samenhangend plan presenteren. Er is slechts sprake van zelfverheerlijking en zelfverrijking. De AKMOS stelt daarom voor, dat de president en de regering de eer aan zichzelf houden.'

'Het water is nu voorbij onze lippen en wij zullen alle democratische middelen gebruiken om machthebbers op een vreedzame wijze te vragen om te vertrekken. Het land is bankroet en er is geen licht in de tunnel. De keuze is zij of wij. Veel bedrijven zullen de verhogingen niet overleven', aldus Binda.