woensdag 11 mei 2016

Regering Curaçao: Ferry tussen eilanden moet een privé-initiatief zijn

'Ferry moet per dag twee keer langs de drie eilanden kunnen'


De regering van Curaçao is bereid de voorbereidingsfase van het project om een ferrydienst tussen de ABC-eilanden in te zetten financieel te ondersteunen, maar de ferrydienst zelf moet een privé-initiatief zijn, dus uit de privésector komen. Dat zegt minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) vanmiddag, woensdag 11 mei 2016, in de Amigoe, in een reactie op de vraag of de Curaçaose regering bereid is het project financieel te ondersteunen.

Leider van de Arubaanse politieke partij PDR en tevens parlementariër, Andin Bikker, liet onlangs in een interview met een Arubaans medium weten, dat de haalbaarheidsstudie van Ferry Onderzoek Inter Caribbean Express (Foice) naar een bootverbinding tussen Aruba, Curaçao en Bonaire bijna klaar is en dat er dan vervolgens een openbare aanbesteding georganiseerd kan worden.

Op Curaçao is leider van de politieke partij Pais en Statenlid Alex Rosaria betrokken bij het project en ook hij heeft het, net als de MEO-minister, over een privéplan. 'De taak van de overheid in dit project is het faciliteren van de dienst. Het belangrijkste criterium voor de haalbaarheid is een snelle turn around: dat betekent dat de ferry, wanneer deze is aangekomen in een haven, binnen een halfuur uitgeladen en vervolgens weer ingeladen moet worden om door te reizen. De ferry moet per dag twee keer langs alle drie de eilanden kunnen.'  


Het gehele artikel kan hier worden gelezen. Voorzitter C-47 Berenstein: 'Protestmanifestatie 13 mei is niet politiek gestuurd'

'We zijn niet bezig met een show, maar met iets van levensbelang'

'Protestmanifestatie is bepalend voor verdere verloop van de economie'


De protestmanifestatie van vrijdag, aangekondigd door C-47, is bepalend voor het verdere verloop van de economie, menen de organisatoren. De deelnemers aan de manifestatie zullen de regering duidelijk maken, dat het zo niet verder kan. Vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven zijn woensdag 11 mei 2016 op een persconferentie nader ingegaan op de gedachte achter het volksprotest. Er wordt geprotesteerd tegen de verhoogde stroomtarieven en het IMF-recept (Internationaal Monetair Fonds). Robby Berenstein, voorzitter van C-47, benadrukte dat de actie niet politiek gestuurd is, aldus Starnieuws.

'Wij kunnen geen mensen tegenhouden die willen mobiliseren. Het maakt ons eigenlijk ook niet uit welke politieke kleur men heeft, iedereen is welkom, want iedereen voelt het', zei Berenstein.

'Het gaat erom dat de regering massaal en duidelijk gemaakt wordt, dat de nieuwe verhogingen voor stroom ondraaglijk zijn en niet in zee gegaan moet worden met het IMF. Het land zal niet platgelegd worden', aldus Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS). 'Pompstations zullen open blijven en bushouders blijven rijden. Want we hebben brandstof nodig en bussen om de mensen te verplaatsen. Als zulke groepen meedoen, is het land platgelegd. Dat is niet de bedoeling.' Studenten en leerkrachten zijn ook opgeroepen mee te doen aan het protest.

'We zijn niet bezig met een show maar met iets van levensbelang', zei Berenstein.

Berenstein, Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, Binda en Armand Zunder (PWO, Progressieve Werknemers Organisatie/RaVakSur. Raad van Vakcentrales in Suriname) benadrukten, dat de organisaties voor overleg blijven openstaan. Zij gaven aan, dat de regering er de gewoonte van maakt om groepen aan te horen om vervolgens, zoals ook in dit geval van de stroomtarieven, de eigen agenda ondanks harde afspraken en protesten, door te drukken. Het is volgens hen nog steeds niet duidelijk waar het geleende geld in gestopt zal worden, wat de voorwaarden zijn, hoe de productie aangepakt zal worden, hoe en hoelang er terugbetaald moet worden.

'Als ze niet luisteren naar de werkers van dit land, kunnen we zeker arbeidsonrust verwachten. Onrust in dit land als ze doorgaan met IMF, want IMF heeft geen sociaal gezicht, het zijn keiharde bankiers', betoogde Valies. Ambtenaren zijn volgens hem ook in gevaar, omdat een van de eisen van het IMF is dat het overheidsapparaat afgeslankt moet worden, gaf hij aan. 'Hooghart (voorzitter van de CLO, Centrale van Landsdienaren Organisaties) weet bliksemgoed wat het uitgangspunt is van het IMF. Het is een belangrijke voorwaarde van ze. Dus de ambtenaren roep ik ook op om nee te zeggen tegen deze verhogingen en die andere die nog komen.'

Als de regering de eisen van het IMF inwilligt, door de verschillende verhogingen die het volk nog te wachten staan, zal de ruggengraat van de economie kapot gemaakt worden, aldus Berenstein. 'Dat is niet de prijs die we moeten betalen voor een beetje geld van het IMF want da’ na kind met badwater weggooien en operatie gelukt patiënt bezweken. Pas tew’ dede gaan we merken wat de voordelen zijn? Dat is niet de bedoeling.'

Er wordt vanaf tien uur verzameld op het Kerkplein in Paramaribo. Er worden deelnemers verwacht uit Nickerie en Commewijne. Om elf uur wordt gelopen naar het oude Kabinet van de President te Fort Zeelandia. Daar wordt een brief met de eisen overhandigd aan de regering. Binda zei nog, dat de actie een wake up call voor de regering is. 'Wij willen voorkomen dat er onrust komt want we staan heel dicht bij dat moment van onrust.'

Wisselkoers gedraagt zich als ongeleid projectiel

Centrale Bank noteert Srd 6,356 voor Amerikaanse dollarDe wisselkoers rijst de pan uit. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) noteert voor morgen een koers van Srd 6,356 voor de Amerikaanse dollar. De indicatieve koers voor vandaag, woensdag 11 mei 2016, was nog Srd 5,701. De officiële koers is in één etmaal met 65 cent omhoog gegaan, zo bericht Starnieuws.

Zonder een mededeling te doen aan de bevolking is de koers vrijgelaten. Er is totaal geen transparantie vanuit de monetaire autoriteiten of de regering, aldus Starnieuws.

Dagelijks moeten algemene banken en cambio's de transacties om twaalf uur 's middags doorgeven aan de CBvS. Op basis hiervan wordt de gemiddelde koers voor de volgende dag bepaald.

De Srd is sinds de valutaveilingen zijn begonnen steeds minder waard geworden. De prijzen in de winkels zijn schrikbarend gestegen, terwijl de salarissen van werkers niet omhoog zijn gegaan. De brandstofprijs wordt nog kunstmatig laag gehouden. Dit geldt ook voor de douanekoers. Inmiddels is zelfs de koers van de Srd 5,50 voor de dollar voor berekening van stroomtarieven achterhaald.

EBS: Stroomverbruik met 17 megawatt gedaald

Bevolking zou gehoor geven aan oproep overheid en EBS bewuster om te gaan met stroom

 
Het stroomverbruik is met 17 megawatt gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) laat vandaag, woensdag 11 mei 2016, in een persbericht weten, dat de samenleving massaal gehoor heeft gegeven aan de oproep van de overheid en de EBS om bewuster om te gaan met stroom.

Uit statistieken van de EBS blijkt, dat het maximumverbruik ruim 17 megawatt lager is tussen 1 tot 9 mei ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De daling van het maximumverbruik ten opzichte van de laatste week van april 2016 bedraagt ongeveer 9 megawatt.

Met de 17 megawatt zouden 5.666 huishoudens met een vermogen van 3 kVA kunnen worden voorzien van stroom. De EBS schrijft blij te zijn met deze ontwikkeling.

Alleen de allerarmsten komen in aanmerking voor voedselpakket ministerie van Welzijn

Met zo'n pakket ontvangt deze groep de minimale basisproducten


Alleen de allerarmsten die daadwerkelijk behoeftig zijn, moeten in aanmerking komen voor de voedselpakketten van het ministerie van Welzijn. Zodoende kunnen zij ondanks de huidige sociaaleconomische situatie aan de minimale basisproducten komen, aldus minister Joan Dogojo vandaag, woensdag 11 mei 2016, in een persbericht.

Ze heeft de verschillende wijkhoofden van het departement erop gewezen om gedurende de registratieperiode erop toe te zien dat de criteria worden nageleefd. De pilotfase van de pakketten is achter de rug en de bedoeling van de minister is om de distributie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Eenieder die in aanmerking wil komen voor een pakket moet kunnen overleggen dat hij of zij maar één loon ontvangt. Het is aan het wijkhoofd en zijn veldwerkers om te beslissen of de aanvragen voldoen aan de criteria om in aanmerking te komen voor het pakket. 'Indien nodig kunnen er ook uitzonderingen op de regel worden gemaakt.'

Voor mensen met een beperking zal het ministerie van Financiën speciale middelen ter beschikking stellen voor de pakketten.

Het ministerie stelt, dat alle aanvraagformulieren die vanuit de wijkkantoren naar het hoofdkantoor worden gestuurd, opnieuw zullen worden gescreend.

Afpakteam Curaçao verricht op drie adressen huiszoekingen

Diverse goederen zijn in beslag genomen waaronder luxe auto's en vaartuigen

(Bron foto's: Openbaar Ministerie Curaçao)

Het Afpakteam Curaçao heeft vanmorgen, woensdag 11 mei 2016, onder verantwoordelijkheid van de Rechter-Commissaris en een Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) huiszoekingen gedaan op drie adressen, te weten twee in de wijk Semikok en 1 in de wijk Santa Rosa/Herst. Dat meldt het OM in een persbericht.

Er werden diverse goederen in beslag genomen, waaronder verschillende luxe auto’s waaronder 2 Audi’s, 1 BMW’s, 2 Accura’s, 1 Volkswagen Amarok, twee luxe vaartuigen, 3 vrachtwagens, een woonhuis, diverse scooters, 2 jetski’s, diverse motorfietsen en sieraden.

De verdenking bestaat dat deze goederen met misdaadgeld zijn aangeschaft.

Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het Afpakteam is een samenwerkings- verband van het Openbaar Ministerie (OM), de Belastingdienst, Douane, KMar, KPC en Kustwacht.

Het Afpakteam werd vandaag bijgestaan door een gespecialiseerde zoekploeg van Defensie en door het RST.

De doelstelling van het Afpakteam is om, binnen de grenzen van de wet, op innovatieve en integrale wijze crimineel verkregen vermogen af te pakken en daarbij het heldere signaal aan de samenleving af dat misdaad niet loont.

Breeveld (DOE) heeft geen boodschap aan wat anderen vinden en denken

'Wat anderen van onze aanpak vinden is niet het allerbelangrijkste, we moeten onze missie uitvoeren'

Santokhi (VHP) en Somohardjo (PL): 'Laat Breeveld zich volledig tegen coalitie keren'


DOE-parlementariër en -fractieleider Carl Breeveld vindt het niet belangrijk wat de rest van de coalitie of de oppositie denkt over het handelen van de partij. 'Wat anderen van onze aanpak vinden is niet het allerbelangrijkste. We moeten onze missie uitvoeren, daar gaat het om.' Volgens hem is het voor de coalitie al vanaf het begin duidelijk waar DOE voor staat, zo laat hij vandaag, woensdag 11 mei 2016, via de Ware Tijd weten.

Dat Breeveld uit de parlementaire commissie is gestapt die een initiatiefwetsvoorstel voor het terugroepen van parlementariërs heeft voorbereid, heeft bij coalitieleden van de NDP, voor nogal wat kritiek gezorgd.

Rachied Doekhie (NDP) zei, nadat Breeveld bekend maakte uit de commissie te stappen, dat de DOE-fractieleider juist op het moment, dat hij zich als coalitiepartner moest opstellen anders handelde. 'Daar moest hij tonen wie de echte Breeveld is en niet de zogenaamde awaridomeri.'

Binnen de oppositie wordt het optreden van Breeveld gezien als politieke onvolwassenheid. VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhie en Pertjajah Luhur (PL)-fractieleider Paul Somohardjo willen dat Breeveld een duidelijker standpunt inneemt en zich volledig keert tegen de coalitie. Volgens Somohardjo is Breeveld met elke ondersteuning die hij geeft aan de coalitie medeverantwoordelijk voor het beleid dat wordt gevoerd door de regering.

Vakbondsman Naarendorp verwacht vrijdag 13 mei tussen 15.000 en 20.000 arbeiders op protestmanifestatie

Aantal deelnemende organisaties protestmanifestatie groeit iedere dag


Sinds maandag heeft vakcentrale C-47 gesprekken, 'hearings', gevoerd met verschillende maatschappelijke groeperingen en bonden. Daaronder waren ook bonden die niet direct aangesloten zijn bij een vakcentrale. Als vakbondsleider Robby Naarendorp een inschatting zou moeten maken, gelet op al de hearings die zijn gehouden en alle toezeggingen die zijn gedaan, verwacht hij rond de 15.000 en 20.000 deelnemers.

Er is tot gisteren nog gesproken met de Bond Personeel ministerie van Onderwijs, de Bond van Arbeidsinspectie, een vertegenwoordiger van de Centrale Organisatie voor Landsdienaren (COL), de Bond van Inspecteurs ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Tourism Union of the Republic of Suriname, de Vereniging Surinaamse Winkeliers, de Algemene Aannemers Vereniging, de Associatie van Klein en Middelgrote Ondernemers in Suriname, We zijn Moe, de Bond van Gepensioneerden in Overheidsdienst, de Studentenvereniging onder leiding van Jair Kross en alle bonden van de vakcentrale C-47.

Behalve de COL, die nog met haar structuren moet praten, hebben volgens Naarendorp alle andere partijen aangegeven aanwezig te zullen zijn, omdat zij de druk niet meer aankunnen. Al deze organisaties zijn geïnformeerd en zullen verder praten met hun mensen.

'Wij hebben met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) gesproken en denken dat er een middenweg is gevonden. Er is een nuance in hun denken. Het nieuw bestuur wil meer ruimte vrijlaten voor de individuele organisaties, omdat wij met individuele VSB-organisaties hebben gesproken en die hun medewerking hebben toegezegd', zegt Naarendorp. Inmiddels heeft de VSB bekendgemaakt, dat haar leden aan de protestmanifestatie deel mogen nemen.

Er zijn gisteren ook afspraken gemaakt over de mobilisatie van de werknemers. De oproepen zijn gisteren de deur uitgegaan. Ook in de districten (Commewijne, Saramacca, Wanica) zal volgens Naarendorp worden gemobiliseerd.

Rosebel/IAmGold produceert zijn eigen drinkwater, Kiiki

Rosebel-goudmijn heeft eigen waterbronnen en watervulstation op mijnbouwcomplex

(Bron foto: Rosebel/IAmGold)

Rosebel Gold Mines (RGM) produceert zijn eigen drinkwater, Kiiki, uit waterbronnen op het complex. Het bedrijf heeft gisteren de automatische watervulstations in gebruik genomen. Er zijn negen actieve waterbronnen op het Rosebel-terrein met een jaarlijkse productie van ongeveer 200.000 m³ water voor eigen gebruik. 

Een modern proces voorziet in het pompen, zuiveren en geschikt maken van het water voor gebruik op het bedrijfscomplex. De wasserij, keuken en wasruimtes maken ook gebruik van dit watersysteem. Het bedrijf en externe organisaties testen het water op regelmatige basis om de kwaliteit te garanderen, aldus Rosebel/IAmGold vandaag, woensdag 11 mei 2016, in een persbericht.

De watervulstations vervangen het bottelen van het water in flessen en de distributie daarvan naar de verschillende keukens en lunchrooms op het bedrijfscomplex. Het water kan nu rechtstreeks worden getapt bij de bijvulstations die op alle openbare en werklocaties zijn geplaatst.

Met de introductie van zijn Kiiki-water heeft Rosebel herbruikbare waterflessen ter beschikking gesteld van zijn werknemers. Het bedrijf wil hiermee het gebruik van PET-flessen drastisch verminderen op zijn complex. De naam Kiiki voor het Rosebel-water staat voor bron of oorsprong in het Saramaccaans, wat verwijst naar zuiver bronwater.

General-manager Suresh Katathil ziet dit project als een uitstekend voorbeeld om met innovatieve mogelijkheden de effecten van de bedrijfsactiviteiten op het milieu te minimaliseren. Hij streeft ernaar om op korte termijn het gebruik va PET-flessen volledig uit te bannen op het bedrijfscomplex.

Suriname wil Paranam raffinaderij van Alcoa/Suralco kopen

Na eventuele aankoop gaat weer bauxiet gewonnen worden in Bakhuisgebied

Raffinaderij zal door Suriname en het bedrijf Monaco Resources worden gerund


Suriname wil de Paranam raffinaderij kopen van de Alcoa/Suralco. Vervolgens zal de zuiveringsinstallatie gezamenlijk gerund worden met Monaco Resources Group, een middelgrote mijnbouw maatschappij met vestigingen in verschillende delen van de wereld en met haar hoofdvestiging in Monaco. Hiertoe heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vanmorgen, woensdag 11 mei 2016, een overeenkomst getekend met Alex Fisher, de CEO van Monaco Resources, zo is vandaag bekendgemaakt door het ministerie.

'Als de Suralco/Alcoa instemt om de raffinaderij te verkopen, zal in de komende drie jaren een investering van 400 miljoen Amerikaanse dollar worden gepleegd om de de bauxiet industrie nieuw leven in te blazen', zegt minister Dodson. Er worden daarbij 400 arbeidsplaatsen gecreëerd.
Er komt daarbovenop nog een investering van 400 miljoen om de bauxietreserves in het Bakhuis- gebied, in het westen van het land, gereed te maken om de raffinaderij 100 procent weer in bedrijf te brengen. Het aantal arbeidsplaatsen stijgt dan naar 1.500.

Suriname zal het totaal 300 tot 400 miljoen ton aan bauxietreserves inzetten om minimaal 30 procent aandelen te verwerven in de gezamenlijke operatie met Monaco Resources.

Alles valt en staat echter met de bereidwilligheid van de Suralco/Alcoa om de raffinaderij aan Suriname te willen verkopen. Als zij daarmee niet instemmen, zullen de onderhandelingen met de overheid, over hun definitief vertrek nog voortslepen. Het eerste voorstel, waarbij de maatschappij de Stuwdam in 2019 zou overdragen en door de Staat betaald zou worden om stroom aan Suriname te leveren, is resoluut afgewezen geworden door het vorige parlement en de vorige regering.

De rol van de vakbeweging in Suriname anno 2016

PALU houdt open discussieavond over de huidige vakbeweging


Sinds het begin van de organisatie van arbeiders heeft de vakbeweging wereldwijd belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt. Van pure voorvechters voor betere lonen is voor de arbeidersorganisaties, ook in Suriname, de strijd voor betere secundaire voorzieningen bijna net zo belangrijk geworden. 

Met de komst van moderne vormen van contractarbeid zijn er alweer enige tijd terug ook nieuwe werkgebieden geopend en nieuwe uitdagingen ontstaan.

Maar, wat is anno 2016 in haar totaliteit de rol van de Vakbeweging bij de ontwikkeling van ons land, in het algemeen en meer in het bijzonder, tegen de achtergrond van de actuele situatie.

Over dit onderwerp organiseert de PALU op vrijdag 13 mei een open discussieavond. Iedereen is welkom.

Inleider: Victor. F.C. Jones MA., directeur van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS)
Datum: Vrijdag, 13 mei 2016
Inloop: 19.30 uur - Aanvang: 20.00 uur
Plaats: PALU-centrum aan de Dr. S. Kafiluddistraat 27

Bonden zijn in overleg met bedrijfsleven met beleid aan mobiliseren voor protestmanifestatie vrijdag 13 mei

Vakbonds- leider Read: 'Niemand wordt onder druk gezet'


'Geen strijd, geen kroon.' Vakbondsleider Lloyd Read is duidelijk wanneer aan hem de vraag gesteld wordt wat er zal gebeuren als de werkgever consequenties verbindt aan het vroegtijdige ‘vertrek’ van werknemers. De vakcentrale C-47 heeft haar leden via hun bonden opgeroepen om massaal deel te nemen aan de protestmanifestatie vrijdag op het Kerkplein in Paramaribo. C- 47 wil de regering met deze actie dwingen om de verhoging van de energietarieven terug te draaien. 

Read spreekt van 'een rechtvaardige strijd'. 'Wij moeten bereid zijn om offers te brengen, ook al zou de werkgever besluiten een prijskaartje te plakken op de afwezigheid van personeel. Iedereen is vrij om te bepalen of hij de actie wil ondersteunen. Niemand wordt onder druk gezet.' Read geeft leiding aan onder meer de bonden van Luchthavenbeheer, IAmGold en Staatsolie. Hij zegt zich niet te bemoeien met het standpunt van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, die samen met de Raad van Vakcentrales in Suriname heeft aangekondigd niet te zullen deelnemen aan het protest. 'De VSB doet niet mee en dat is haar aangelegenheid.'

Vakbondsleider Robby Naarendorp zegt, dat met de bedrijven waar zijn bonden bij zijn aangesloten is afgesproken, dat werknemers de mogelijkheid krijgen om mee te doen aan de actie. Er zijn verschillende modellen uitgewerkt. Een van de bedrijven heeft bijvoorbeeld de afspraak, dat onderling afgestemd mag worden wie meedoet en wie niet. Zodoende kan de service aan de klant toch gegarandeerd blijven. Ook met banken is afgesproken om de leden in de gelegenheid te stellen om voor hun belangen op te komen.

Naarendorp zegt, dat dit helaas wel invloed zal hebben op de dienstverlening, maar er moet strijd geleverd worden in het belang van de werknemer en werkgever. De eis is het terugdraaien van de energietarieven. Naarendorp geeft leiding aan de bonden die aangesloten zijn bij onder meer het Diakonessenhuis, HJ De Vries, De Regionale Gezondheidsdienst, Fernandes Group en de bond van personeel bij de Stichting voor het Kind.

ABOP-voorzitter Brunswijk wacht nog steeds op urgentieplan regering - Regering komt toezegging weer eens niet na

Assembleevoorzitter: 'Eind deze, uiterlijk volgende week ligt plan bij Assemblee'


ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk wacht nog steeds op het beloofde urgentieprogramma van de regering. dat ondanks gedane beloftes tot gisteren niet aan De Nationale Assemblee (DNA) was overhandigd. Volgens Brunswijk was het beter geweest om een DNA-vergadering uit te schrijven om de regering te dwingen het urgentieplan in te dienen. Dit schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 11 mei 2016.

Vicepresident Ashwin Adhin had een week geleden zelf in het parlement aangegeven, dat het Planbureau het urgentieprogramma uiterlijk afgelopen vrijdag bij de regering zou indienen. Hierna zou het parlement de stukken deze week kunnen krijgen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte gisteren in het parlement, dat zij conform de afspraak regelmatig contact heeft met de regering en begrepen heeft dat tot eind van de week of uiterlijk volgende week het plan binnen zal zijn.

OW-minister Wolff: 'Overheid kan het water in de straten niet voorkomen'...

'Wij houden ons aan onze plichten, waar wij technisch kunnen ingrijpen, doen wij dat'


De aanhoudende regenval richt een enorme ravage aan en niet alleen in Paramaribo, maar ook in de districten hebben mensen wateroverlast. Vele mensen bellen de redactie van het Dagblad Suriname  om hun ongenoegen te uiten over de trage afname van de waterstand. Het verkeer vertoont in de meeste gevallen ook stremmingen op onder water gelopen wegen. Het water zorgt er ook voor, dat de meeste wegen, die al in deplorabele staat verkeren, nog slechter worden, zo schrijft het dagblad vandaag, woensdag 11 mei 2016.

Volgens Siegfried Wolff, minister van Openbare Werken, is het een hele uitdaging wanneer wegen onder water staan. 'Wij houden ons aan onze plichten. Waar wij technisch kunnen ingrijpen, doen wij dat. Er is vanaf 4/5 mei behoorlijk wat water gevallen. Het is een enorme hoeveelheid welke onze infrastructuur niet snel kan verwerken', stelt Wolff. Het ministerie pakt volgens de bewindsman de primaire lozingen versneld aan.

In sommige gebieden gaat de afwatering sneller dan voorheen, omdat daar ook inderdaad ontwateringsprojecten zijn uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan is het project te Tammenga. In andere gebieden blijft het water langer achter en  dat zijn meestal de gebieden langs de landbouwgebieden. Natuurlijk zijn er gebieden als Latour en Flora die in een dal zitten en vaker onder water zullen lopen.

Het VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed kan begrijpen als de minister praat over zware regenbuien. 'Wij hebben inderdaad te maken met te veel regen. Er is elke dag een zware bui, dus zullen gebieden onder water lopen. Daar moeten wij ook eerlijk over zijn. Maar, tegelijkertijd moeten wij ook zeggen, dat OW een enorme achterstand heeft in het schoonmaken van trenzen. De sluizen langs de oevers zijn nooit vernieuwd. Ze zijn even kapot, vooral in Commewijne.' Dat werkt volgens de volksvertegenwoordiger allemaal ook mee aan de vertraging van de verwerkingscapaciteit van de ontwateringsinfrastructuur.

De kapotte wegen zullen weer moeten worden aangepakt. 'Wij zullen de gaten dichten met asfalt en als dat niet lukt, zullen wij met de straatstenen de gaten voorlopig dichten, zodat het verkeer weinig gehinderd wordt. Er is een masterplan. Wij willen het masterplan uitvoeren. Wij als overheid zullen niet kunnen voorkomen dat er water op straat is. Wat wij proberen is om water op straat tot een korte periode te beperken', aldus de minister.

Advocate Van Dijk: 'Pertjajah Luhur moet dwangsom van Srd 100.000 voldoen aan Sapoen en Chitan'

'Partij houdt zich niet aan vonnis 27 oktober dat Sapoen/Chitan niet in hun werk gehinderd mogen worden'


De Pertjajah Luhur (PL) moet een dwangsom van Srd 100.000 betalen aan haar dissidente leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. De partij houdt zich niet aan een vonnis van 27 oktober waarin is opgenomen, dat de partij Sapoen en Chitan niet mag hinderen in de uitoefening van hun functie. 

'Zij negeren het vonnis gewoon, terwijl zij zelf schreeuwen dat er niet voorbijgegaan mag worden aan een vonnis', zegt advocate Nailah van Dijk, die Sapoen en Chitan vertegenwoordigt, vandaag, woensdag 11 mei 2016, in de Ware Tijd. Zij maakt er werk van dat de PL de dwangsom betaalt.

De Kort Gedingrechter verbood de PL om onmiddellijk na betekening van het vonnis de volksvertegenwoordigers 'op welke wijze dan ook te hinderen in de uitoefening van hun taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden als assembleelid en politicus in het algemeen, totdat de bodemrechter definitief zal hebben beslist over de rechtsgeldigheid van de in het vonnis besproken terugroeping'. Voor iedere dag dat de partij zich hier niet aan houdt, moet Srd 10.000 worden betaald.

Van Dijk vindt, dat de partij door de herhaaldelijke pogingen om het koppel uit het parlement te krijgen, beide mannen hindert in hun werk. 'Als je parlementariër af bent, hoe ga je je taken als volksvertegenwoordiger doen?', vraagt de advocate.

Overigens moet het Centraal Hoofdstembureau (CHS) een dwangsom betalen aan de politieke partijen PL, VHP en NPS omdat het heeft nagelaten een vonnis uit te voeren. Het CHS werd op 29 april namelijk veroordeeld om uiterlijk 6 mei over te gaan tot invulling van de openstaande vacatures door de terugroeping van Sapoen en Chitan. Het CHS is echter van mening, dat er geen opengevallen plekken zijn, omdat de terugroeping onrechtmatig is.

Maar, recent heeft het echter toch besloten uitvoering te geven aan het vonnis, maar volgens de juridisch adviseur van het CHS, Irvin Kanhai, is het proces-verbaal nog niet afgerond. Tot gisteren was de dwangsom opgelopen tot Srd 40.000.

Banken en cambio's moeten 's morgens om acht uur CBvS openingskoers melden

DSB verkoopt Amerikaanse dollar voor Srd 6,35De handelsbanken en de cambio's zijn vrijgelaten om een eigen koers te hanteren. Zij moeten dagelijks om acht uur 's morgens uur elektronisch aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) melden wat hun openingskoers is. Vanuit de CBvS of regering zijn overigens nog steeds geen mededelingen gedaan over deze nieuwe koers van de Centrale Bank, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 11 mei 2016.

Op de website van De Surinaamsche Bank (DSB) staat vermeld dat de Amerikaanse dollar vandaag wordt verkocht voor Srd 6,35.  
DSB koopt de dollar voor Srd 6,25. De meeste cambio's hanteren ook soortgelijke bedragen.Diverse andere banken hebben gisteren onder Srd 6 geboden. De CBvS heeft de gemiddelde koers voor vandaag op Srd 5,701 vastgesteld.

Om half een 's middags moeten de banken en de cambio's aan de CBvS melden wat de transacties zijn geweest tot het middaguur. Op basis hiervan bepaalt de CBvS de gemiddelde koers voor de volgende dag. Dit is slechts een indicatieve koers, want iedereen is vrij om te bepalen voor welk bedrag transacties worden verricht.

Verwacht wordt dat de koersen vandaag hoger zullen uitvallen, omdat vandaag de werking van de vrijgelaten koers duidelijker merkbaar zal zijn.

OW ontvangt 100 brushcutters van Chinees bedrijf Dalian

'Machines worden ingezet op projecten die zijn uitgevoerd in vorige regeerperiode'


Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft gisteren honderd brushcutters (gras-/onkruidmaaimachines) ontvangen van de China Dalian Internationale Groep (CDIG). Dit maakt deel uit van de overeenkomst die in 2011 tussen CDIG en Suriname is getekend voor de bouw van duizend woningen, gefinancierd door de Chinese Exim Bank. Verder dan 550 is men niet gekomen, waarvan 423 in Richelieu zijn opgeleverd in oktober 2015 en 127 in Oldenberg in februari dit jaar, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 mei 2016.


Dat men op de helft is blijven steken, komt door verandering in de bouwsector en de keus om te investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van de infrastructuur.

Minister Siegfried Wolff van OW zegt, dat de machines ingezet zullen worden op projecten die zijn uitgevoerd in de vorige regeerperiode, zoals Waterland, Hanna's Lust, Leiding 10a en Coronie. Het ministerie gaat hiervoor eigen personeel inzetten.

De bewindsman drukte het personeel op het hart om zuinig om te gaan met de machines. De Chinese zaakgelastigde Jiang Xiaoyan zei, dat China openstaat voor verdere samenwerking met het ministerie. 'Ook voor het stimuleren van bedrijven om ons te ondersteunen in de gezamenlijke ontwikkeling. Wij zijn ervan overtuigd dat dit zal leiden tot welvaart.'

Woninghuur- en verhuurbepalingen Burgerlijk Wetboek worden aangepast

Wetswijziging om huurders te beschermen tegen verhuurders


De verouderde bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die het huren en verhuren regelen, zullen worden aangepast. Burgers die kunnen aantonen, dat zij een derde of meer van hun inkomen besteden aan huurpenningen kunnen compensatie krijgen, wanneer de wet is herzien. De compensatie zal worden toegekend, nadat de huurwaarde van het pand is vastgesteld. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 mei 2016.

Raadsadviseur Winston Lackin zegt dat de wetswijziging erin moet resulteren dat huurders beschermd worden tegen verhuurders. 'De Nationale Assemblee gaat de wetgeving bekijken om na te gaan hoe huurders te beschermen.'

De gedachte achter het afstappen van het betalen van woninghuur in valuta naar de Surinaamse dollar moet er ook voor zorgen, dat de Surinaamse munt zoveel mogelijk beschermd wordt en dat betaling zoveel mogelijk in de nationale munt plaatsvindt. Volgens de raadsadviseur vloeit het voorstel voort uit een brief van de Raad van Vakcentrales in Suriname en de Bond van Leraren, waarin zij hebben aangegeven dat hun leden een bepaald deel van hun salaris uitgeven aan huur in valuta.

Op de vraag waaraan de verhuurders die hun huur in valuta voldoen toe zijn, zegt Lackin: 'De verandering komt wanneer het wetsproduct is afgerond.' In de wet komt ook een belastingmaatregel voor de verhuurder die inkomstenbelastingverhogend moet werken. Het verbieden van het verhuren van woningen en gebouwen in vreemde valuta werd in maart door president Desi Bouterse aangekondigd.

Minister Dodson bestudeert stroomtarievenvoorstel KKF

Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft goed gesprek gevoerd met regering

 
Het bestuur van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft gisteren een goed gesprek gehad met een regeringsdelegatie over de energietarieven. Starnieuws bericht vanochtend, woensdag 11 mei 2016, te hebben vernomen, dat er voorstellen zijn gedaan over de kostprijs van de stroomtarieven. De kostprijs is door de KKF verder aangescherpt.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de KKF-delegatie toegezegd, dat de voorstellen verder zullen worden uitgerekend en bestudeerd. Nadat de berekeningen zijn gemaakt, zal de regering opnieuw contact maken met het KKF-bestuur. Het gesprek is wederzijds als productief ervaren.

De KKF had aan president Desi Bouterse een brief geschreven om verder van gedachten te wisselen over de stroomtarieven. In de delegatie van de KKF was ook opgenomen ex-vicepresident Robert Ameerali, die zich al jaren verdiept in het energievraagstuk. Hij adviseert het KKF-bestuur.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Raad van Vakcentrales in Suriname hadden ook een brief gestuurd naar de president. Zij worden maandag ontvangen.

Het is mogelijk om jaguar-populaties in Latijns-Amerika te herstellenAutoriteiten van Curaçao nemen 'grote partijen' Venezolaans Zulia-bier in beslag

Flesjes illegaal Zulia in beslag genomen vanwege de 'uitwisbare' vervaldatum


De afdeling Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft ‘grote partijen’ Zulia-bier in beslag genomen, omdat de vervaldatum op de flesjes ‘uitwisbaar’ is. Daarmee wordt de wet overtreden. Dat zegt sectordirecteur Gezondheid Serving Keli vandaag, woensdag 11 mei 2016, in het Antiliaans Dagblad.

Hoeveel kistjes bier geconfisqueerd zijn kon Keli gisteren niet zeggen, maar wel dat het gaat ‘om grote partijen verspreid over het eiland’. Nadat een proces-verbaal is afgegeven, wordt het bier in beslag genomen en onder toezicht vernietigd. Dat is de gebruikelijke procedure wanneer eet- of drinkwaren niet aan de Warenlandsverordening voldoen.

G&Gz is belast met de naleving van de Warenlandsverordening. Dan gaat het bijvoorbeeld over de deugdelijkheid van eet- en drinkwaren en het beschermen van de volksgezondheid. In het geval van Zulia wordt de wet overtreden zoals beschreven in het Landsbesluit etikettering van levensmiddelen die voortvloeit uit de Warenlandsverordening.

Naar schatting gaat het om 20.000 dozen per maand die via de Venezolaanse barkjes aan land worden gebracht en daarmee het officiële scansysteem van de douane en betaling van ‘terminal handling charges’ aan Curaçao Port Services omzeilen.

Keli benadrukt, dat G&Gz niet is belast met zaken die de importeur van het bier betreffen. 'Daar gaan wij niet over. Dat is een commerciële aangelegenheid.'

De controle op geïmporteerde goederen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van meerdere instanties, zoals de douane en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Keli: 'MEO kijkt naar de economische aspecten, zoals de regels die gelden voor de import van eet- en drinkwaren. Bijvoorbeeld of wordt voldaan aan de quota die voor het product gelden, dat varieert per maand.'

De wettelijke vertegenwoordiger van het biermerk, Bix Brandsimport, laat het er niet bij zitten. 'We gaan de zaak melden bij het Openbaar Ministerie', zegt directeur Humberto Nivillac.

Zes maanden cel voor 'EEG-doodrijder' op Curaçao

26-Jarige man reed drie wandelaars dood op 4 augustus 2013


Het Gemeenschappelijk Hof heeft Nelso Dos Santos da Silva (26) gisteren opnieuw tot een celstraf veroordeeld voor het doodrijden van drie wandelaars in augustus 2013. De man, die doorreed na het ongeluk, kreeg 12 maanden gevangenis opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast is hem een proeftijd van drie jaar opgelegd plus drie jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 11 mei 2016.

De straf verschilt alleen in de voorwaardelijke periode van de celstraf van het in december 2014 uitgesproken vonnis in hoger beroep. Die was toen 12 maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk. In eerste aanleg was Dos Santos nog veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. In alle gevallen werd de drie jaar proeftijd en drie jaar rij-ontzegging opgelegd.

De Hoge Raad verwees in december 2015 de zaak terug naar het Hof, omdat er in het vonnis in hoger beroep geen reden was opgenomen voor het opleggen van een vrijheidsontnemende straf.

Het ongeluk op zondagochtend 4 augustus 2013 zorgde voor veel ophef. Drie leden van de Road Runners Club Kòrsou (RRCK) kwamen om het leven tijdens een loop voor het goede doel.

Het complete bericht kan hier worden gelezen.

Nieuwe Movementu Progresivo presenteert zich officieel

Partij heeft drie meest urgente thema's: buitenlandse schuld, offshore-regeling en Isla-raffinaderij


De nieuwe politieke partij Movementu Progresivo (MP) van het onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses, is een partij die zich in het midden van het politieke spectrum bevindt, aldus de voorzitter Darwin de Lanoi bij de officiële presentatie van de partij, zo bericht vanochtend, woensdag 11 mei 2016, het Antilliaans Dagblad.

Bij die presentatie somde De Lanoi de drie urgente thema’s voor het land in het jaar 2019 op. Allereerst de buitenlandse schuld die bijna 45 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, de offshore-regeling en de Isla-raffinaderij waarvan het leasecontract in 2019 afloopt. Moses, de secretaris van het bestuur en het gezicht van de MP, lichtte het standpunt van de partij bij de urgente problemen toe.

Zij noemde Aruba als voorbeeld van een land met een goede economische groei door het zogeheten public private partnership. Aruba zoekt voor projecten op het gebied van infrastructuur investeerders en financiers voor de bouw van volkswoningen bijvoorbeeld. De overheid stelt daarbij het terrein beschikbaar.

Doordat de overheid zelf geen investeringen pleegt, is er ruimte om in de mensen zelf te investeren, aldus Moses. De MP voert met potentiële kandidaten gesprekken over grote conferenties die op Curaçao gehouden kunnen worden. De offshore leverde Curaçao op jaarbasis 800 miljoen op, die grote pijler van de economie mag niet verloren gaan.

De Isla-raffinaderij wordt in de visie van de MP niet gesloten, maar getransformeerd.

Het gehele artikel kunt u hier lezen.

UNESCO Werelderfgoed centrum Willemstad, Curaçao, in 'Het Klokhuis'

Nederlands kinder- tvprogramma besteedt aandacht aan centrum Willemstad


Het Nederlandse televisieprogramma Het Klokhuis zendt vandaag, woensdag 11 mei 2016, om 12.25 uur een aflevering uit die is gewijd aan het centrum van Willemstad, als een van de zeven locaties binnen het Koninkrijk die op de Werelderfgoedlijst van de VN-organisatie UNESCO staan. Dat bericht het Antilliaans Dagblad.

Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft assistentie verleend bij het maken van de opnamen.

'In 2017 staat de stad twintig jaar op de Werelderfgoedlijst. Ruimtelijke Planning wil meer aandacht aan dit feit besteden en aan het belang van het op de erfgoedlijst staan. De uitzending is het startsein voor activiteiten rond de viering', aldus VVRP.

Het programma wordt uitgezonden op NPP/Ned 3 en is via kanaal 712 van TDS te zien. Naderhand is het te zien via Uitzending Gemist, YouTube of de website van Het Klokhuis.

Leden Hoofdstembureau tekenen proces-verbaal om te voorzien in vacature Assemblee

Namen opvolgers Sapoen en Chitan moeten worden ingevuld door hoofdstembureau Wanica en Saramacca


De leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) hebben gisteren het proces-verbaal getekend om te voorzien in de vacatures die ontstaan zijn nadat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn teruggeroepen als Assembleelid door hun partij de Pertjajah Luhur. Starnieuws schrijft vandaag, woensdag 11 mei 2016, te hebben vernomen, dat het CHS geen namen ingevuld heeft van de opvolgers van Sapoen en Chitan. Dit is de taak van de hoofdstembureaus van Wanica en Saramacca.

Sapoen is gekozen in Wanica. Daarom moet het hoofdstembureau van Wanica vaststellen wie de volgende op de lijst is. Dit is volgens de lijst die ingediend is door V7 Barkat Mohabali (VHP). De partijen waren in V7-verband de verkiezingen ingegaan. Deze combinatie is na de verkiezingen ontbonden.

In Saramacca moet in de plaats van Chitan de NPS'er Prim Sardjoe opschuiven. Dit moet vastgesteld worden door het hoofdstembureau van Saramacca. Het proces-verbaal moet nog worden betekend. Dat is nog niet gebeurd.

Inmiddels hebben de politieke partijen VHP, NPS en Pertjajah Luhur, die de zaak aanhangig hadden gemaakt tegen het CHS, alvast geopteerd voor het betalen van de dwangsom voor drie dagen. Het vonnis moest vrijdag worden uitgevoerd, op straffe van Srd 10.000 per dag bij in gebreke blijven. Om vaart achter de zaak te zetten is de strafmaatregel in werking gesteld.

'Situatie in Weg naar Zee-gebied is door wateroverlast zorgwekkend'

Wateroverlast veroorzaakt door in 2014 door OW aangelegde hulpdam en afsluiten afwatering


Het Weg naar Zee-gebied is opnieuw geteisterd door wateroverlast. Deze keer niet door de zee (zie foto - damdoorbraak februari 2015), maar door de aanhoudende regen. 'De situatie is zorgwekkend. Als de overheid niet nu ingrijpt dan mogen wij verwachten dat het hele gebied binnen een maand weer blank zal liggen', aldus Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaart en Wandelpark Weg naar Zee vandaag, 11 mei 2016, in de Ware Tijd.

Landouwer Soerinderpersad Ganpat  zegt, dat deze situatie is ontstaan, door de hulpdam  die in 2014 door het ministerie van Openbare Werken is opgeworpen. Het afwateringssysteem is toen afgesloten en er werd geen nieuwe daarvoor in de plaats aangelegd.

'Nu heeft het regenwater nergens om naar toe te gaan. Je pompt het nu en binnen een kwartier is het op dezelfde stand.' Zijn sopropo-, soepgroente-, en tomatenaanplant, die ongeveer drie kwart van zijn één hectare groot landbouwareaal beslaat, is aangetast.

Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken onderkent de situatie. 'Wij zijn continu bezig. Het hele kustgebied van Zuid-Amerika heeft de afgelopen dagen last gehad van grote hoeveelheden water door hevige regenval.'

Hij zegt dat sluizen die het water uit het Weg naar Zee-gebied moeten afvoeren deels waren 'dichtgeslibd'. 'Hierdoor is het water iets langer blijven zitten. Toen ze volledig in werking waren werd het water normaal afgevoerd, maar dat was niet snel genoeg, omdat we te maken hadden met extreme hoeveelheden.'

Bajnath vindt dat de sluis nabij het bedevaartsoord weg moet, omdat het niet voldoende water kan afvoeren. Op de vraag of de sluizen niet aangepast moeten worden om grotere hoeveelheden water te kunnen afvoeren zegt de minister: 'Dit gebeurt eens in de zeven jaar. Wij doen er alles aan om het overtollige water in ondergelopen gebieden binnen 24 uur af te voeren.'

Terugtrekken Breeveld (DOE) als mede-initiatiefnemer nieuwe Terugroepwet zorgt voor nodig kabaal in Assemblee

Vergadering parlement over nieuwe Terugroepwet verloopt rumoerig en is verdaagd


Slechts drie leden van de commissie van rapporteurs (André Misiekaba (NDP), voorzitter, Asiskumar Gajadien (VHP) en Celsius Waterberg,BEP) zijn gisteren aan het woord geweest bij de behandeling van de initiatiefwet over gronden en procedures tot terugroepen van volksvertegenwoordigers, aldus Starnieuws vanochtend, woensdag 11 mei 2016. Misiekaba legde uitgebreid uit, dat sinds het begin de Terugroepwet niet heeft gefunctioneerd. Het ging volgens hem om een gelegenheidswet gemaakt door het Nieuw Front in 2005. 

Oppositieleden waren fel gekant tegen de behandeling van deze ontwerpwet. Het terugtrekken van Carl Breeveld (DOE) als mede-initiatiefnemer zorgde voor opschudding in het college. Het is nog onduidelijk of het op de valreep terugtrekken van Breeveld gevolgen gaat hebben voor de positie en het functioren van DOE binnen de coalitie.

De vergadering had volgens Starnieuws, een rumoerig verloop met veel schorsingen.

De oppositionele fracties VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en NPS waren van mening, dat er belangrijkere zaken zijn dan het behandelen van de ontwerpwet nu. Zij wezen er op, dat ook Breeveld als vijfde fractieleider in De Nationale Assemblee vindt dat rekening gehouden moet worden met de vonnissen van de rechter. Behandelen van de wet gisteren was niet opportuun.

ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk wees op het enorme probleem van wateroverlast deze dagen in diverse delen van het land en vroeg waar het urgentieplan van de regering blijft.

Chandrikapersad Santokhi (VHP) herhaalde, dat de oppositie onder protest vergaderde, omdat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet meer in De Nationale Assemblee thuis horen. NPS-fractieleider Gregory Rusland en Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) stelden, dat de huidige Terugroepwet goed functioneert. Er is een vonnis geveld dat uitgevoerd moet worden, aldus beide fractieleiders.

Aangekondigd werd dat er een nota van wijziging komt. De vergadering werd omstreeks zes uur gisteravond verdaagd.

Sapoen/Chitan-soap nog niet ten einde

Rechtsgeldig teruggeroepen Sapoen en Chitan spannen Kort Geding aan


Dissidente Pertjajah Luhur-politici eisen uitstel invulling vacature door CHS 


Advocate Nailah van Dijk heeft gisteren een Kort Geding ingediend namens de dissidente Pertjajah Luhur (PL)-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Zij verzoekt de rechter om het Centraal Hoofdstembureau (CHS) op te dragen de opengevallen vacatures in het parlement vooralsnog niet in te vullen, totdat de rechter een definitief besluit heeft genomen of de terugroeping rechtmatig is. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 11 mei 2016.

Ook de politieke partijen de PL, VHP en NPS en de opvolgers van Sapoen en Chitan zijn in deze zaak voor de rechter gedaagd.

Het CHS heeft de Kort Gedingrechter twee weken geleden al verzocht om haar te ontslaan van de verplichting om tot invulling van de opengevallen vacatures over te gaan, maar dit verzoek werd afgewezen. Van Dijk vraagt nu weer om de werking van dit vonnis op te schorten.

De advocate voert aan, dat Sapoen en Chitan via de kandidatenlijst van de politieke combinatie V7 zijn gekozen. Zij vindt dat hierdoor geen terugroeping mogelijk is. Ook voert ze aan, dat de wet niet voorziet in een regeling voor terugroeping in gevallen, waarbij de politieke combinatie uit elkaar gaat vóór de zittingsperiode begint. Dit onderstreept volgens haar nog meer waarom terugroeping in dit geval niet mogelijk is.

Daarnaast bestaan er volgens haar geen gronden voor terugroeping, omdat Sapoen en Chitan de PL-fractie nooit hebben verlaten, niet naar een andere partij zijn overgelopen en niet geroyeerd zijn. Bovendien voert Van Dijk aan, dat de Kort Gedingrechter niet bevoegd is om een definitief besluit te nemen in de zaak.

Koers dagelijks vastgesteld door Centrale Bank van Suriname

CBvS bepaalt dat koers Srd 5,701 is voor een Amerikaanse dollar


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vastgesteld dat een Amerikaanse dollar vandaag, wonsdag 11 mei 2016, Srd 5,701 kost. De prijs voor de euro is Srd 6,495. Vanaf nu zal de koers dagelijks worden bepaald. Er worden geen valutaveilingen meer gehouden. De CBvS heeft nog geen formele mededeling hierover gedaan, maar Starnieuws bericht vanochtend te hebben vernomen, dat de koers wordt bepaald op basis van de vrije markttransacties van banken en cambio's.

De valutaveilingen die op 22 maart zijn begonnen zijn van de baan zoals eerder meegedeeld. Bij de eerste veiling werd door de CBvS 10 miljoen Amerikaanse dollar verkocht. De koers sprong van Srd 4,04 naar Srd 5,16. De week daarop werd 7.5 miljoen geveild. Vanaf april werden steeds kleinere bedragen geveild. Toen slechts een half miljoen werd verkocht door de CBvS nam de belangstelling van de banken steeds meer af. De vraag bleef echter groter dan het aanbod. De laatste veiling werd 2 mei gehouden en toen steeg de koers van Srd 5,50 naar Srd 5,60.

Uiteindelijk bleek dat de veilingen niet het gewenste resultaat hadden. De koers kon niet worden verdedigd door de CBvS, omdat er onvoldoende deviezen waren. De discrepantie met de parallelkoers bleef groot. Nu zijn er gesprekken gevoerd met diverse betrokkenen om de koers te stabiliseren.