zaterdag 21 mei 2016

Studenten van Florida International University planten 281 rode mangroven te Boka Patrick

Keuze valt op Boka Patrick, omdat het daar aanzienlijk minder vervuild is dan te Boka Asencion


De zeven studenten van de Florida International University (FIU) die vorige week op Curaçao waren, hebben 281 rode mangroven geplant bij Boka Patrick. De FIU-studenten, onder leiding van de van Curaçao afkomstige Marine Science-student Javier Diaz, hebben meer tijd dan verwacht in het veld doorgebracht, aldus bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 21 mei 2016.

Er is voor gekozen om 281 kiemplantjes (jonge plantjes) van rode mangroven bij Boka Patrick te planten. Dit omdat het water van Boka Asencion teveel vervuild is, wat de groei van de mangroven daar bemoeilijkt. Hierdoor is de kans dat ze in leven blijven erg klein. Bij Boka Patrick is de vervuiling aanzienlijk minder, omdat hier regelmatig clean-ups worden gehouden. Diaz: 'Wij willen bereiken dat 80 procent van de geplante mangroven overleeft.' 


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Elke maand zal er naar de geplante mangroven gekeken worden door medewerkers van Stichting Uniek Curaçao. Zij zullen de voortgang in een dataverzamelingsysteem verwerken. 'Bij Boka Asencion moet nog een grondige clean-up worden gedaan. Ik heb water- en bodemmonsters meegenomen om de gifstoffen in het water en de bodem te onderzoeken.'De student geeft aan, dat hierna een plan van aanpak ontwikkeld zal worden om vervuiling tegen te gaan.

'Natuurlijk moet er nog veel gedaan worden, maar wij hebben bewustzijn bij de bevolking gekweekt door middel van verschillende media op Curaçao en via hun eigen Facebook-pagina', aldus Diaz, die aangeeft dat de bevolking van Curaçao zich meer bewust moet worden van de gevolgen voor het ecosysteem door de vervuiling. Diaz zegt dat het belangrijk is dat er regelmatig clean-ups worden gedaan om te voorkomen dat het plastic zich ophoopt en de doorstroom van water verstoort. 

Vervuiling van het water belemmert onder andere de groei van de mangroven. Mangroven vormen een plek waar vissen kunnen leven en eten en fungeren ook als broedplaats. Tevens beschermen mangroven de stranden bij hoge golven. 'Hierdoor is het belangrijk dat mangroven voort blijven bestaan', zegt Diaz.

Tevens geeft hij aan dat de studenten een begin hebben gemaakt met het gebruik van mest uit zeewier (sargassum). De studenten hebben het zout uit het zeewier gehaald, de komende weken zal het moeten blijven liggen waarna het zeewier als mest gebruikt kan worden.

De studenten zijn via de ‘FIU Alternative Breaks’ gekomen. Een groep studenten verleent diensten in plaats van vakantie te vieren. Diaz wil volgend jaar weer een groep studenten meenemen om verder te werken aan het project. Tevens wil hij bereiken dat Curaçao door middel van deze programma’s bekender wordt en meerdere studenten een groep kunnen vormen om tijdens hun vakantie naar Curaçao te komen om een bijdrage te leveren aan het project.

Nieuwe Amerikaanse consul-generaal Margaret Hawthorne op Curaçao geïntroduceerd

Hawthorne wil band tussen eiland en VS versterken


Tijdens een receptie in het Amerikaans consulaat is Margaret Hawthorne (Bron foto: Hawthorne/Facebook) gisteren ten overstaan van een select groepje genodigden geïntroduceerd als nieuwe consul-generaal van de Verenigde Staten (VS), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 21 mei 2016.

De introductie vond plaats door Hormazd Kanga die de post heeft waargenomen sinds het vertrek van James ‘Jim’ Moore in juli 2015.

Hawthorne liet weten verder te willen werken aan het versterken van de band tussen Curaçao en de VS en de samenwerking op gebieden van wederzijds belang te zullen voortzetten.

NPS-voorzitter Rusland: 'Krijgen we straks een IMF-regering?'

'Regering Bouterse staat nu onder commando van het IMF'

'Dit is gedaan alleen maar om het IMF te pleasen'


'Krijgen we straks een IMF-regering?' Dat vraagt NPS-voorzitter, tevens ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, zich af naar aanleiding van het regeringsbesluit om de stroomtarieven toch per 1 mei te verhogen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 mei 2016.

Eén van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waar de regering voor betalingsbalanssteun heeft aangeklopt, is dat de overheidssubsidie aan nutsbedrijf NV Energiebedrijven Suriname, EBS, afgebouwd moet worden. Volgens Rusland staat de regering-Bouterse nu onder commando van het IMF.

Voor het antwoord op de vraag waarom de prijsverhoging toch op dit moment wordt doorgevoerd, verwees EBS-directeur Rabin Parmessar de redactie van de Ware Tijd naar de regering. 'De aanpassing van de elektriciteitstarieven is een aangelegenheid van de regering, dus graag minister Dodson daarover vragen.'

Geluiden als zou de EBS zeker 250 man personeel moeten afvloeien, wijst Parmessar radicaal van de hand. 'Dit is absoluut niet waar. Wie verzint dit? Dit is never met mij of in mijn bijzijn besproken.'

Voor Rusland is het plaatje over de tariefverhoging helder. 'Ze moeten de opdrachten van het IMF uitvoeren. Dit is gedaan alleen maar om het IMF te pleasen', zegt hij. 

Hij vindt dat een eventuele aanpassing van de stroomprijs pas doorgevoerd zou moeten worden nadat alle inefficiënties bij de EBS vastgesteld en aangepakt zouden zijn. 'Het is onredelijk om de consument te laten betalen voor inefficiënties in het bedrijf.'

Venezuela houdt grootste militaire oefening ooit

Minister van Defensie: 'Ons land wordt bedreigd'


Buurland Venezuela van Curaçao houdt vandaag, zaterdag 21 mei 2016, de grootste militaire oefeningen in het land ooit. Minister van Defensie Vladimir Padrino López heeft gezegd dat dit nodig is, omdat het land wordt bedreigd, zo bericht het Antilliaans Dagblad. 

Er zouden 500.000 militairen zijn opgeroepen voor de oefeningen. President Nicolás Maduro klaagde dinsdag, dat Amerikaanse spionagevliegtuigen het luchtruim van Venezuela schenden. Die Amerikaanse Awacs vliegen ook vanaf de Forward Operation Location (USFOL) op Curaçao.


Volgens waarnemers zijn de Venezolaanse oefeningen vooral bedoeld om indruk te maken op de binnenlandse vijanden van de regering van Maduro. Het olierijke land verkeert in een door wanbeleid en droogte ongekend diepe crisis. Er is gebrek aan alles en om energie te besparen heeft de regering onlangs de werkweek voor ambtenaren tot twee dagen teruggebracht.

Lees hier het gehele bericht.

Internationaal worstelgala in Paramaribo met Iraanse worstelaar uit Nederland

Reus Donovan Dongo maakt comeback op worstelmat 


De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) organiseert zondag 12 juni 2016 in de Anthony Nesty Sporthal haar jaarlijkse Internationale Worstelgala. Hoewel de economische situatie in het land niet al te rooskleurig is, heeft de SWF met kunst- en vliegwerk toch kunnen bewerkstelligen, dat dit toernooi voortgang heeft. Dit jaar zullen in de hoofdpartij tegen elkaar uitkomen de Iraniër Mansour Sedaghet Mogadam en de Surinaamse reus Donovan Dongo, zo berichten vandaag, zaterdag 21 mei 2016, onder andere het Dagblad Suriname en de Ware Tijd met als bron smesport.com.

De Iraniër Mansour woont en werkt in Nederland. Hij is van het kaliber van een zwaargewicht en is niet bang voor welke uitdaging dan ook. Mansour is Nederlands kampioen geweest in zijn klasse.

Dongo, die nog ongeslagen is op de worstelmat in Suriname, is na de nationale kampioenschappen van 2012 gestopt met worstelen. Hij stapte toen over naar gewichtheffen, waar hij ook de top heeft bereikt. De superzwaargewicht Izri Dongo maakt nu zijn comeback op de worstelmat na zo'n vier jaar. Hij traint al maanden heel intensief met zijn worstelschool SC Tatami onder leiding van Iwan Muntslag.

‘Als je in Suriname komt vechten tegen Donovan Dongo, dan worstel je niet met de Surinaamse reus, maar met een Surinaams monster’, is de boodschap van Dongo aan Mansour.

Naast de hoofdpartij is er een aantal toppartijen met lokale worstelaars. Van rematches, revanches tot uitdagingen. Het belooft heel spannend te gaan worden. Dit toernooi is het eerste voor dit jaar en daarom zijn de atleten enorm enthousiast om deel te nemen.

Een kaartje voor dit evenement kost Srd 25. Voor vrouwen is dat Srd 15 en kinderen tot 10 jaar hebben gratis toegang. De wedstrijden beginnen om twee uur 's middags in de Anthony Nesty Sporthal

'We Zijn Moe' zoekt brede steun voor een 'krachtig protest'

'Als dit betekent dat het land lam gelegd wordt, dan moeten we het ervoor over hebben'

Minister Dodson (DOE) en DOE-voorzitter Breeveld moeten het ontgelden


De actiegroep ‘We Zijn Moe’ maakt zich op voor een 'krachtig protest'. Dat bleek gisteren bij het wekelijkse protest van de organisatie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De groep gaat de komende dagen praten met de vakbeweging en andere organisaties, om mensen uit stad en de districten op de been te brengen, zei actieleider Curtis Hofwijks. 'Als dit betekent dat het land lam gelegd wordt, dan moeten we het ervoor over hebben', sprak Hofwijks, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 21 me 2016.

Ruim tweehonderd personen waren gisteren aanwezig op het oude Vlaggenplein. Hun eis 'Weg met Bouta' staat recht overeind. Het wantrouwen en ongeloof in politieke partij DOE, partijvoorzitter Carl Breeveld en Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, worden steeds grimmiger geëtaleerd, zo schrijft Starnieuws. Dodson heeft nu de bijnaam ‘deathson’ en ‘scalianson’. 'Hij heeft niets te zeggen, hij is een pispaaltje van de president, hij is niets waard', riep Usia Emanuelson. Voor Breeveld is het respect weggesmolten. 'Hij zegt hij stemt niet voor Islamic Bank, omdat hij christen is en loopt weg. Dat is een foefje. Als je een man met ballen bent, onderneem je stappen vanuit je hersenen en je hart voor de burger die op je gestemd heeft. Niet met een foefje.'

Uit de protestborden is duidelijk af te leiden, dat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) niet welkom is, ‘Stop the purple leen’, ‘IMF go to hell’, ‘Stop de strop van IMF.’

'Deze mannen zijn criminelen. Generaties willen ze in verdriet storten. Ze zitten daar voor machtsbehoud. Ze zijn niet uit op ontwikkeling want zo moeilijk is het niet om ontwikkeling te brengen', aldus Hofwijks.

‘We Zijn Moe’ wil dat het roer omgegooid wordt en dat de regering aftreedt. Hofwijks is blij met de opkomst, maar merkt op dat het veel beter kan. 'Dit is nog niet genoeg om ze naar huis te sturen. We moeten harder gaan werken.'

Hofwijks zei, dat de manifestatie van vorige week, georganiseerd door de vakbeweging, herhaald zal worden. 'We gaan weer met ze praten, want wij kunnen mensen geen rechtsbescherming bieden om ’s morgens hun werk te verlaten om te protesteren. We gaan er alles aan doen om een krachtig protest met andere organisaties op touw te zetten. Als het betekent dat we alles lam moeten leggen om Suriname te redden, moeten we het ervoor over hebben. De boodschap is duidelijk: Weg met Bouta.'

Nieuwe brug over Patamaccakreek in Langa Tabikiweg, Marowijne, opgeleverd

Surgold/Newmont wil met bouw brug veiligheid weg garanderen

(Bron foto: Gilliamo Orban/de Ware Tijd)

De nieuwe brug over de Patamaccakreek, ter hoogte van kilometer 8 in de Langa Tabikiweg in het district Marowijne, is gisteren officieel opgeleverd. Ook zijn er twee nieuwe duikersconstructies bij kilometer 4 en 43 geplaatst, zo meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 21 mei 2016.

Surgold/Newmont, de motor achter dit project, wil onder meer de veiligheid van de weg garanderen voor het bedrijf, de bewoners van het gebied en andere bedrijven die onder andere in de hout- en goudsector werkzaam zijn.

De goudmaatschappij heeft voor de infrastructurele verbeteringen 1,5 miljoen Amerikaanse dollar neergeteld. Aannemingsbedrijf Haukes heeft het werk uitgevoerd.

Dennis Lim A Po, assistant mine manager van Surgold, wees er gisteren op dat veiligheid, gemeenschapsontwikkeling en duurzame economische groei belangrijk zijn voor het bedrijf. Duurzame aanpak past ook in Surgolds streven naar het voortzetten van hun zogenoemde 'lincence to operatie' dat is gegeven door de gemeenschappen waarin het bedrijf opereert.

'Met als resultaat dat we de gemeenschappelijke voordelen creëren en tegelijkertijd een sociaal netwerk onderhouden met de lokale gemeenschappen', zei Lim A Po.

'Bedrijfsleven, vakbeweging en samenleving worden voor de gek gehouden'

Gajadien (VHP): 'Bouterse bewijst weer het vertrouwensprincipe overboord te gooien'

IMF achter herpublicatie prijsverhoging stroomtarieven op EBS-website


'Terwijl de regering weet dat er afspraken zijn met het Internationaal Monetair Fonds, worden delen van het bedrijfsleven, de vakbeweging en de samenleving, voor de gek gehouden door zogenaamd de stroomtarieven voor een periode aan te houden', zegt het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vanochtend, zaterdag 21 mei 2016, op Starnieuws. Zonder uitleg te geven aan de samenleving, heeft de EBS de verhoogde tarieven teruggeplaatst op haar website.

Met het zogenaamd aanhouden van de stroomtarieven vóór de aangekondigde stakingen, heeft president Desi Bouterse volgens Gajadien wederom bewezen het vertrouwensprincipe overboord te gooien, stelt Gajadien. Volgens hem is het erger, dat delen van het bedrijfsleven en vakbeweging ook voor dit karretje werden gespannen en misbruikt voor een zogenaamde dialoog.

Gajadien ziet deze regering slechts voor de vorm enkele aanpassingen aanbrengen zoals het later betalen van de rekeningen. Zij zal niet afwijken van de eis van het IMF.

Hij vindt het nog erger, dat de Assembleevoorzitter donderdag de samenleving voorgehouden heeft dat het haar niet bekend is dat de verhoging van de stroomtarieven doorgaat. Dit, terwijl zij een coalitievergadering bijgewoond heeft woensdag, waar deze kwestie wel degelijk is besproken. Daar is te kennen gegeven, dat het IMF de bekendmaking terug wil op de website van EBS. En precies dat is gisteren gebeurd.

Gajadien roept de samenleving op om deze denigrerende behandeling niet te accepteren.

Bee (ABOP): 'De aap is nu toch uit de mouw gekomen'

'Het is duidelijk dat de regering geen voorstander is van dialoog, maar misleidend bezig is'

'Zogenaamd aanhouden verhoging stroomtarieven slechts poging om protestmanifestatie te voorkomen'


ABOP-Assembleelid Marinus Bee zegt vanochtend, zaterdag 21 mei 2016, op Starnieuws het erg te vinden, dat de regering donderdag geen antwoord gegeven heeft op zijn vraag of de verhoging van de stroomtarieven in het weekend toch doorgevoerd zouden worden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei, dat de regering later die avond antwoord zou geven op de vraag. Zij had in elk geval niet gehoord, dat de verhoging doorgevoerd zou worden dit weekend. Bee zegt, dat nu de aap toch uit de mouw is gekomen. De EBS heeft de nieuwe tarieven gisteren gewoon weer geplaatst op de website, daarmee aangevend dat de verhoging gewoon per 1 mei is ingegaan.

De Verenging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft inmiddels in een persbericht meegedeeld dat de regering aangegeven heeft dat de verhoging per 1 mei gehandhaafd blijft. Bee zegt de boosheid van de VSB te kunnen begrijpen. 'Het is duidelijk dat de regering geen voorstander is van dialoog, maar misleidend bezig is. De president had de verhoging aangehouden, omdat het menens was met de actie van de vakbeweging de vorige week', stelt Bee. Hij vindt dat de regering een vertragingstactiek heeft toegepast om de ruimte te krijgen de dingen door te kunnen voeren.

Het Assembleelid zegt het ook niet in de haak te vinden, dat de volksvertegenwoordiging aan het lijntje wordt gehouden. De Nationale Assemblee heeft nog steeds het crisisplan van de regering niet ontvangen. Het volk is totaal niet op de hoogte van wat hem te wachten staat.

'Iedereen heeft een slechte ervaring met deze regering. Je kan niet afgaan op haar woord. Daarom heb ik in De Nationale Assemblee gezegd, dat nooit eerder een volk zo in onzekerheid geleefd heeft. Niet tijdens de regering-Venetiaan en zelfs niet tijdens de regering-Wijdenbosch.'

De ABOP-politicus zegt verder, dat er wel degelijk op basis van een plan onderhandeld is met het Internationaal Monetair Fonds. Er is onderhandeld met de Islamic Development Bank. 'De regering wil het plan niet delen met De Nationale Assemblee en daarmee het volk. Alles gebeurt in het geheim, daarom zakt het vertrouwen van het volk steeds verder weg.'

Regering heeft stroomtarieven toch per 1 mei verhoogd - VSB in beraad

Ondanks alle gesprekken afspraken drijft regering haar zin door

 
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is in beraad over te nemen stappen nu blijkt, dat de stroomtarieven toch verhoogd zijn per 1 mei. Dit is tegen de afspraak op 12 mei met de overheid in, dat de verhogingen aangehouden zouden worden. De Energiebedrijven Suriname NV heeft de nieuwe stroomtarieven op haar website geplaatst. De VSB heeft vrijdagavond 20 mei 2016, onderstaand persbericht verzonden.

De VSB noemt de redenen die de regering aangeeft voor het zich niet houden aan de afspraken, onbevredigend. De bedrijvenorganisatie stelt dat de overheid laat merken geen voorstander te zijn van overleg en dialoog en geeft aan dat zij na intern beraad de te nemen stappen zal bekendmaken.

Weer Nederlander met xtc-pillen in bagage in Uruguay gearresteerd

Nederlander (39) in Montevideo gepakt met bijna 20.000 xtc-pillen in dubbele bodem koffer


Een 39-jarige Nederlander is vrijdag 20 mei 2016 opgepakt op het vliegveld van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Hij had bijna 20.000 (19.713) xtc-pillen bij zich. De man was kort voor zijn arrestatie aangekomen uit Madrid. Vermoedelijk wilde hij per boot doorreizen naar Argentinië, zo berichten media in Uruguay.

Volgens de autoriteiten in Uruguay zaten de pillen in een dubbele bodem in zijn koffer. Ze wogen bij elkaar bijna 7 kilo. De lading zou ongeveer een half miljoen dollar waard zijn, in euro's is dat meer dan vier ton.


De Uruguayaanse douane had zondag 24 april 2016 een 29-jarige Nederlandse drugssmokkelaar aangehouden. In zijn koffer met dubbele bodem werden 15.030 pillen aangetroffen met een totaalgewicht van meer dan anderhalve kilo.

De gearresteerde man was volgens de autoriteiten ook op weg naar de Argentijnse hoofdstad, meldden Uruguayaanse media.
Hij was ook van Amsterdam via Madrid naar Montevideo gevlogen om vandaar de reis voort te zetten met de boot.