zondag 22 mei 2016

Gregory Rusland herkozen als voorzitter NPS

Oud-NDP Assembleelid Noreen Cheung gekozen als lid NPS-Adviesraad


Gregory Rusland is bij acclamatie herkozen als voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). Tijdens het bijzonder congres van de partij vanmiddag, zondag 22 mei 2016, werd Jerrel Pawiroredjo gekozen als ondervoorzitter. 

In een, zo schrijft de webeditie van de Ware Tijd, goed bezet partijentrum Grun Dyari in Paramaribo werden ook een nieuwe congresbestuur, adviesraad en jongerenraad gekozen.

Ex-parlementarier Noreen Cheung, die vorig jaar de NDP verliet en zich aansloot bij de NPS, is gekozen als lid van de adviesraad van de NPS. De nieuwe partijleiding is voor een periode van vijf jaar gekozen.

Na de verkiezingen van 25 mei vorig jaar heeft de NPS een traject ingezet om de interne structuren te vernieuwen en te verstevigen. Ontevreden over de gang naar de verkiezingen en het uiteindelijke resultaat van slechts twee parlementszetels, werd geroepen om het hoofd van voorzitter Rusland. De vernieuwingsbeweging Seti NPS kon in de partij onvoldoende kracht ontwikkelen om zaken die zij gedaan wilde krijgen, door te drukken. Prominenten zoals John van Coblijn, toenmalig voorzitter van de afdeling-Paramaribo en hoofdbestuurslid Sunil Oemrawsing keerden de NPS toen de rug toe.

Het nieuwe NPS-bestuur gaat zich de komende periode inzetten opdat de partij gereed is zitting te hebben in de eerstvolgende regering.

Girjasing (VHP): 'Volk moet massaler dan normaal stem laten horen'

'Mensen moeten niet luisteren naar de krabita vakbondsleiders die niet willen meedoen'


VHP-volksvertegenwoordiger Shailendra Girjasing heeft met verbazing vernomen dat de energietarieven van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), zoals door de regering aangekondigd per 1 mei, normaal worden doorgevoerd. De president had de verhoging van de tarieven onlangs aangehouden. Wat Girjasing hindert is, dat de regering en de president, niemand melden dat die mededeling niet van kracht is en de tarieven normaal worden geïmplementeerd. 

'Het volk heeft geprotesteerd en men heeft er lak aan. Dit is precies de mentaliteit van deze regering en met name de politieke partij NDP. Zo zijn ze. Ze geven ons even rust om te praten, maar gaan achteraf toch hun tarieven doordrukken', zegt Girjasing vandaag, zondag 22 mei 2016, in de webeditie van het Dagblad Suriname.

Deze regering zal volgens Girjasing niet in staat zijn het land door deze crisisperiode te leiden, ‘omdat zij niet doet wat ze zegt’. 'Het volk moet nu massaler dan normaal zijn stem laten horen en niet luisteren naar de krabita vakbondsleiders die niet willen meedoen. Er is genoeg reden om de stemmen weer te laten horen. Het zijn juist de mensen die vandaag de dag zeggen ‘laat de regering maar doen’ die het zo meteen zullen voelen in hun portemonnee', stelt Girjasing.

‘Wat vast staat is, dat de haast om de tarieven op te schroeven, een eis is van het Internationaal Monetair Fonds. Het blijkt nu dat, zoals de minister van Natuurlijke Hulpbronnen dit gerucht onlangs tegensprak, het nu als een feit gepresenteerd wordt als effect op het maandelijkse inkomen van de Surinamer.’

Critici hebben geen goed woord over voor deze wijze van handelen, aangezien er nog geen structurele hervormingen zijn gepleegd binnen de EBS voor efficiëntere operaties en vooral geen aandacht wordt geschonken aan de grote corruptieschandalen binnen het staatsbedrijf.

Donavan en Ryatno al een jaar vermist

Nog steeds wordt naar vermiste mannen en helikopter gezocht


Al sinds 23 mei 2015 zijn ze vermist; de Nederlandse piloot Donavan van Embricqs en zijn collega Ryatno Kertodikromo. De twee zijn met hun helikopter zoekgeraakt in het zuiden van Suriname, zo bericht het Nederlandse televisieprogramma Hart van Nederland van de zender SBS6 zaterdag 21 mei 2016.

De mannen werken bij het bedrijf Hi-Jet Helicopter Services en vlogen naar het kleine dorpje Sipaliwini om stembussen en -biljetten te brengen voor de Surinaamse verkiezingen. Op de terugweg naar Paramaribo raakten ze spoorloos. Zoekacties van de Surinaamse autoriteiten hebben nooit niets opgeleverd. Maar, familie en vrienden hebben de hoop nog niet opgegeven.


In Amsterdam werd gisteren stilgestaan bij de verdwijning van de twee mannen. In Suriname wordt maandag, exact een jaar na hun verdwijning, een benefiet gehouden om geld in te zamelen voor een nieuwe zoektocht.

Donaties voor de zoekactie kunnen overgemaakt worden op rekening: NL24 ABNA 0455 2780 67 t.n.v. de stichting SIMPAR te Landsmeer.

Hart van Nederland sprak eerder met de zussen van beide piloten. Deze reportage is hierboven te zien.

Honderden gelovigen op 'het plein' bidden tegen 'onheil dat over het land komt'

Gelovigen uiten op hun manier kritiek op regeringsbeleid


'Suriname, drai! Noso u’no man tyar’ a lai. En un’ no wan tan pai!' Met deze roep is de zogenoemde 'Stille Verootmoedigingsloop' op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo gisteren afgesloten. Honderden christenen waren bijeengekomen om zich te verootmoedigen voor God, Zijn genade af te smeken en om te bidden tegen het 'onheil dat over het land komt', zo schrijft Starnieuws vanochtend, zondag 22 mei 2016.

Biddend werd gelopen vanuit de Stadszending naar het plein. De druk op de economie van het land, de gevolgen van de sterk devaluerende Surinaamse dollar voor de samenleving en het bedrijfsleven, de luider wordende protestacties tegen president Desi Bouterse en zijn beleid, waren enkele van de redenen voor het organiseren van de verootmoediging. De actie werd georganiseerd door Evangelische Gemeente Bribi Ministries, onder leiding van apostel Irma Gimith-Woerdings.

Bedrijfslevenorganisaties zijn zich aan het bundelen

Bedrijfsleven blijft zich verzetten tegen verhoging stroomtarieven


Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), zegt vandaag, zondag 22 mei 2016, op Starnieuws, dat de samenwerking tussen diverse bedrijfslevenorganisaties geconcretiseerd wordt. Het overleg was al begonnen eerder en is gisteren voortgezet. De organisaties verwachten morgen een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. 

Het bedrijfsleven kan zich nog steeds niet vinden in de tariefsverhoging voor energie die de regering per 1 mei heeft doorgevoerd, zonder sanering van de EBS en daarenboven is er nog geen samenhangend programma voor herstel van de economie..

Bilkerdijk zegt, dat terwijl samen met Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Kamer van Koophandel en Fabrieken dialoog werd gevoerd, de regering aangekondigd heeft dat de tarieven per 1 mei ingaan. Deze waren aangehouden door president Desi Bouterse, waardoor er overleg gevoerd kon worden.

De regering heeft echter aangegeven dat er nog dialoog mogelijk is over de tarieven. 'Dit willen wij zwart op wit gesteld hebben, want wij willen niet voor verrassingen komen te staan', zegt Bilkerdijk.

De regering heeft aangegeven dat een van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is dat de subsidies moeten worden afgebouwd. De tarieven moesten teruggeplaatst worden op de EBS-website. De regering heeft aangegeven tijdens het gezamenlijke overleg van VSB, ASFA en de KKF, dat er nog ruimte is om bijstellingen te plegen.

Bilkerdijk brengt in herinnering, dat al eerder een verhoging van EBS is doorgevoerd. Toen is 60% van de nieuwe verhoging in rekening gebracht. 'Wij willen weten waar die verhoging deel van is, als nu weer verhogingen in drie termijnen worden doorgevoerd. Wij willen ook dat er sanering plaatsvindt bij de EBS. Bovendien gaat het niet alleen om de verhoging van de energietarieven. Er zijn nog diverse zaken in het pakket. Tot nu toe heeft het bedrijfsleven geen plan van de regering ontvangen.'

Het bedrijfsleven voert ook overleg met de vakbeweging over de huidige situatie.

Hof behandelt opmerkelijk zaak schorsing vonnis waarin CHS wordt bevolen te voorzien in vacature

Advocaat Kanhai van CHS: 'Zeer belangrijk dat Hof zich uitspreekt over kwestie die van groot belang is'


Het is de advocaat van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Irvin Kanhai, gelukt om het vonnis tegen zijn cliënt op een ongebruikelijk korte termijn aan het oordeel van het Hof van Justitie te onderwerpen. De zaak dient morgen al bij het Hof waarin Kanhai vraagt om schorsing van het vonnis tegen het CHS om te voorzien in de vacature die ontstaan is door het rechtsgeldig terugroepen van de - formeel nog steeds Pertjajah Luhur - Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. 

Kanhai zegt in reactie op de opmerkelijk snelle behandeling door het Hof vanochtend, zondag 22 mei 2016, op Starnieuws dat het om een zeer zwaarwichtige aangelegenheid gaat. Twee volksvertegenwoordigers worden teruggeroepen, waarbij het CHS wordt opgedragen om te voorzien in de vacature. 'Het is bijzonder belangrijk dat het Hof zich uitspreekt over deze kwestie die van groot belang is.'

 Het CHS heeft op basis van het vonnis een proces-verbaal opgemaakt en betekend aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot nu toe is er verder niks gebeurd. 

De oppositionele partijen vinden dat met nog steeds aanwezig zijn van Sapoen en Chitan in De Nationale Assemblee, de rechtsstaat in gevaar is gebracht. Volgens hen worden door hun aanwezigheid illegale besluiten genomen door De Nationale Assemblee. 

Kanhai merkt op dat hij niet alleen in hoger beroep is gegaan bij het Hof van Justitie. Hij heeft ook een memorie van grieven ingediend waarin is uitgelegd waarom het vonnis niet uitvoerbaar is. De advocaat stelt, dat het CHS geen rechtspersoon is en geen drager is van rechten en plichten. Het CHS is slechts beperkt tot constitutionele taken. Kanhai haalt aan dat het hoofdstembureau voorziet in de vacature wanneer een volksvertegenwoordiger wordt teruggeroepen. 

Hij betwist ook of de Pertjajah Luhur de partij is die terug moest roepen, aangezien de parij de verkiezingen van 25 mei 2015 in V7-combinatieverband ingegaan is. Deze combinatie hield al op te bestaan, voordat de zittingsperiode van De Nationale Assemblee inging. De wet voorziet niet in hoe er dan gehandeld moet worden. De advocaat blijft erbij dat het vonnis niet uitvoerbaar is.

De opmerkelijke stap van Sylvana Simons naar DENK aan tafel ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam

Panel bespreekt met Roy Bhikharie, voorzitter PVF, de actuele situatie in Suriname


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 22 mei 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Sylvana Simons heeft zich aangesloten als politica bij de Turkse politieke partij DENK van de twee Turkse PvdA-dissidente Tweede Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu (mensen van Erdogan). Bestrijding racisme via de politiek. Is dit het juiste middel om haar doel te bereiken, evenals de strijd tegen het slavernijverleden? Is het juist dat zij, via DENK, ook stilzwijgend met de genocide/de moord op anderhalf miljoen christelijk Armeense slachtoffers door de islamitische Turken heeft ingestemd?

* Splitsing herdenking Keti Koti viering op 1 juli. Vorig jaar werd bekend gemaakt, dat Frank Weerwind (toen directeur NinSee, nu burgemeester van Almere) in gesprek is geweest met Kenneth Renfrum (30 juni viering) over de herdenking. Op 1 juli in het Amsterdamse Oosterpark en de viering op 30 juni ’s avonds ook in het Oosterpark en niet op het Surinameplein.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Gary Aikman, Publ Real Trefpunt Wi Masanga uit Rotterdam over de lezing van dr. Oba T’Shake Lezing 28 en 29 mei met als thema De kunst van het Leiderschap The Art of Leadership, Terug naar de bron, Returning to the source.

Telefonisch interview met Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij,.over de politieke situatie in Suriname

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram. 

Dit programma wordt zondag 22 mei 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

AKMOS-voorzitter Binda: 'Dialoog is nu een gepaseerd station'

'Het heeft geen zin om bij de duivel te biecht te gaan'

'Bedrijfsleven en vakbeweging moeten uit Staatsraad, SER en Tripartiet Overleg stappen'


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), vindt dat dialoog nu een gepasseerd station is. De organisaties die nog voor dialoog waren hebben hun les volgens hem geleerd. 'De AKMOS heeft reeds lang het standpunt ingenomen, dat het geen zin heeft om bij de duivel te biecht te gaan', aldus Binda zaterdag 21 mei 2016 op Starnieuws.

Binda vindt, dat het bedrijfsleven en de vakbeweging alle vertegenwoordigers uit de Staatsraad, de Sociaal Economische Raad en het Tripartiet Overleg moet terugtrekken. 'Als de leiding van het land niet naar het volk luistert, moet ze de consequenties dragen.' 

 Volgens Binda zal de economie binnen enkele maanden in elkaar donderen, waarbij grote werkloosheid, schaarste aan goederen, faillissement en geen verdere investeringen aan de orde van de dag zullen zijn.

'De criminaliteit zal hoogtij vieren en er zal een leegloop aan kader zijn. Daarom geven wij de president in overweging om de eer aan zichzelf te houden. Zo kan hij voorkomen dat er burgerlijke ongehoorzaamheid en onrust ontstaan' stelt Binda.

Hij benadrukt dat de regering in niets dialoog kan voeren, want het Internationaal Monetair Fonds, IMF, bepaalt wat er zal gebeuren. Praten over de stroomtarieven heeft geen zin, want de regering laat zich dicteren door het IMF. Daarom moesten de tarieven teruggezet worden op de website van EBS, terwijl er nog zogenaamd dialoog werd gevoerd. 'De regering heeft haar keuze al gemaakt en dialoog brengt geen oplossing, zolang het IMF in het spel is', concludeert de AKMOS-voorzitter.

VHP is in staat Suriname te redden

Partijvoorzitter Santokhi: 'Er is ook voldoende geld te verdienen met onder andere grondconversie'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt zaterdag 21 mei 2016 in een uitgebrachte verklaring van de partij, dat de Vooruitstrevende Hervormings Partij wel in staat is de huidige financieel-economische crisis op te lossen. De partijvoorzitter is ervan overtuigd, dat de VHP samen met gelijkgerichte politieke partijen, Suriname uit deze financiële crisis kan halen. Volgens hem is de VHP samen met de overige oppositie partijen het alternatief om Suriname te redden. 

Santokhi stelt, dat hij als VHP-voorzitter een beleid voert dat in belang is van de hele samenleving. Als competentie heeft hij innovativiteit, hij is sterk gericht op innoveren. Op 3 juli vinden er bestuursverkiezingen binnen de VHP plaats, men concentreert zich op de komende bestuursverkiezingen, na dat moment zal het politiek offensief voor lotsverbetering van de samenleving in stroomversnelling terechtkomen.

De partijvoorzitter zegt, dat de VHP oplossingen heeft voor de financieel economische crisis waarmee Suriname te kampen heeft. De oplossingen liggen al geruime tijd klaar, de partij heeft voldoende kader om het land uit het financiële dal te halen. Santokhi zegt, dat er op dit moment genoeg mogelijkheden zijn in de wereld, die financieel-economisch vriendelijker zijn dan de receptuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De huidige regering is bij het IMF gaan aankloppen, omdat geen enkele andere nationale en internationale financiële instelling bereid is de huidige regering de helpende hand te bieden. Praktisch niemand meer wil in Suriname investeren omdat de huidige regering een beroerd trackrecord heeft. Ondernemers blijven massaal weg, afgeschrikt door de bureaucratische chaos, corrupte ambtenaren en politici en een onvriendelijk investeringsklimaat.

De huidige regering is onbetrouwbaar en wij hebben het vertrouwen wel, en dat is het verschil, zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi. De VHP heeft al plannen klaar liggen om uit de diaspora-gemeenschap investeringskapitaal naar Suriname te halen.

Volgens Santokhi is er ook voldoende geld te verdienen met onder andere grondversie. Daar kan 100 miljoen Euro per jaar mee verdiend worden. Dan hoeven de stroom- en watertarieven echt niet omhoog.

Voorts zegt VHP-leider Santokhi, dat volgens de plannen van de VHP geld te verdienen is door aandelen en obligaties bij de Newmont-deal, Staatsolie, Telesur en andere parastatale bedrijven ter beschikking te stellen van het volk.

Er is voldoende kapitaal in de samenleving en de diaspora-gemeenschap om in Suriname te investeren, maar daarvoor heb je een investeringsvriendelijke regelgeving nodig. Maar, bovenal een betrouwbare regering en dat is de huidige regering niet. De huidige regering heeft slechts een keus en dat is het IMF. Wij hebben veel opties om dit land uit de financieel economische crisis te halen en Suriname te redden van de ondergang.

VHP