dinsdag 24 mei 2016

Curaçao's PS-Statenlid Cijntje denkt aan opstappen

Zoon verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel en witwassen geld


PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje overweegt op te stappen nu zijn zoon verdacht wordt van betrokkenheid bij drugssmokkel en witwassen van geld. Dat zegt het Statenlid vanmiddag, dinsdag 24 mei 2016, in de Amigoe. 

Justitie heeft vanmorgen vroeg zes huiszoekingen verricht in onder andere de wijken Wishi/Marchena en Koraal Specht in verband met een onderzoek naar drugshandel en het witwassen van geld. Hierbij zijn vijf mannen aangehouden, zo meldt de politie in een persbericht. Het betreft de A.A.N. (44), G.A.H.C. (28), R.E.B. (49), S.J.C. (29) en U.J.A. (25). Een van de woningen betrof het huis van Statenlid Cijntje. Diens zoon wordt verdacht van betrokkenheid bij de drugshandel en het witwassen van geld.

Tijdens de huiszoekingen zijn grote hoeveelheden Amerikaanse dollars en Antilliaanse guldens, een witte Audi, een vuurwapen, kogels en een paar telefoons in beslag genomen. De huiszoekingen in de Kaya Chikucha, Residencias Palma Real, Edisonstraat, Trai Seru en Kaya Djo Mathilda zijn verricht door de Divisie Georganiseerde Misdaad in samenwerking met het Arrestatieteam, Douane en de Koninklijke Marechaussee onder supervisie van een rechter-commissaris.

 Het Statenlid bekijkt samen met zijn gezin of hij, nu zijn zoon in opspraak is gekomen, in de politiek moet blijven of moet opstappen. 'Als jouw kinderen je in de problemen brengen, dan moet je daar de consequenties van dragen', aldus Cijntje.

Ondanks dat de zoon al twee jaar niet meer bij zijn ouders woont, is de bewuste woning van de parlementariër in Koraal Specht vanmorgen doorzocht. De witte Audi die de autoriteiten vandaag in beslag hebben genomen staat volgens Cijntje niet op naam van zijn zoon. 'Ze hebben de auto toch meegenomen.'

Cijntje werkte voordat hij namens Pueblo Soberano politiek actief werd 25 jaar bij de Dienst Openbare Werken (DOW). Hij was vanaf de oprichting van PS een van de naaste medewerkers van Helmin Wiels. Na diens overlijden in 2013 bekleedde Cijntje de functie van fractievoorzitter in de Staten. Dat deed hij tot hij om medische redenen voor een lange tijd naar Nederland moest. Cijntje maakt zich vanwege zijn lange loopbaan bij DOW onder meer sterk voor een veilig verkeer. Ook was hij een van de parlementariërs die achter de regering stond om een besluit te nemen over de havenconcessie.

Tweede Kamer wil voor 25 mei vier uur 's middags Isla-update van minister Plasterk

Minister heeft Curaçao nog niet benaderd om uitstoot Isla te verminderen


De Tweede Kamer dringt aan op een reactie van minister Ronald Plasterk over de Isla-raffinaderij. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties krijgt nog tot morgenmiddag vier uur de tijd om de Tweede Kamer in te lichten over de laatste stand van zaken, zo bericht de Amigoe vanmiddag, dinsdag 24 mei 2016.

Het verzoek van de Tweede Kamer volgt uit de motie die op 10 februari werd aangenomen door een ruime Kamermeerderheid. In de motie werd vastgesteld dat er sprake is van ondeugdelijk bestuur op Curaçao, omdat de normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen niet worden gehandhaafd en dat dit een schending van de mensenrechten is.

De Kamer vroeg Plasterk destijds om bij de Curaçaose regering aan te dringen op maatregelen, waarmee de uitstoot binnen drie maanden zo veel mogelijk zou worden verminderd en de Kamer in te lichten als dat gebeurd was. Maar, dat heeft de minister sinds het verstrijken van die termijn op 10 mei nog niet gedaan.

De initiatiefnemer van de motie, PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar, heeft deze week zijn verzoek aan de minister herhaald. Hij wil uiterlijk morgen een antwoord, zodat de Isla-raffinaderij meteen als onderwerp meegenomen kan worden bij het algemeen overleg met Plasterk dat voor aanstaande donderdag staat gepland.

KPMG Curaçao wijst beschuldigingen SP-2e Kamerlid Van Raak weer van de hand

Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedt aandacht aan kwestie KPMG/gokindustrie
KPMG Dutch Caribbean wijst met onderstaande openbare verklaring, gedateerd 21 mei 2016, voor de tweede keer beschuldigingen van de hand, dat er een relatie is tussen het accountantskantoor en de onderwereld op Curaçao en St. Maarten. 


Aanleiding zijn vragen van het SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak en van het nieuwsprogramma EenVandaag, dat vanavond, dinsdag 24 mei 2016, uitgebreid aandacht aan het onderwerp schenkt.

SLM in gesprek met Nederlandse charter luchtvaartmaatschappij TUI

Investeerders zouden grootschalige vakantieparken op willen zetten voor klanten van bedrijven als TUI
Gesprekken tussen de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en chartermaatschappij TUI moeten ertoe leiden, dat meer toeristen uit Europa Suriname bezoeken. TUI is een Nederlandse chartermaatschappij, onderdeel van de TUI Group, die grote groepen reizigers naar vooral toeristische bestemmingen vliegt. Het is één van de grootste chartermaatschappijen in Europa en opereerde tot oktober 2015 onder de naam Arke. 

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bevestigt via zijn woordvoerder het overleg met TUI vandaag, dinsdag 24 mei 2016, in de Ware Tijd. Volgens de TCT-woordvoerder gaan de onderhandelingen 'de goede kant op'. Een samenwerking met een partij als TUI zou goed passen in het beleid van de regering om het toerisme te bevorderen.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken voert gesprekken met buitenlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in de Surinaamse toerismesector. Zo heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Nirmala Badrisingh, onlangs in Turkije het verzoek gedeponeerd om Turkish Airlines als derde luchtvaartmaatschappij op de Mid-Atlantische route tussen Suriname en Nederland toe te laten.

Vernomen wordt, zo schrijft de Ware Tijd, dat tegelijkertijd andere investeringspartijen zich aan het oriënteren zijn op de mogelijkheden om grootschalige vakantieparken op te zetten voor klanten van organisaties als TUI. Eén van die partijen is het onbekende Suriname Bungalow and Aqua Parcs. Dit bedrijf heeft een 'Memorandum of Understanding' met de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS), bevestigde onderdirecteur Imro San A Jong eerder. Het bedrijf zou plannen hebben om in Brokopondo een vakantieoord op te zetten met circa 150 bungalows.

Huiszoekingen op Curaçao in verband met onderzoek naar drugstransporten

Een van doorzochte woningen zou van PS-Statenlid Melvin Cijntje zijn

Zoon Cijntje een van de verdachten


Zes huiszoekingen hebben vanochtend, dinsdag 24 mei 2016, plaatsgevonden onder het toeziend oog van een Officier van Justitie en een rechter-commissaris. De doorzoekingen vonden plaats in Santa Rosa, Trai Seru, Veeris, Muizenberg, Santa Maria en Koraal Specht, zo meldt Paradise FM.

De actie hield verband met een onderzoek naar drugstransporten.

Er werden vijf verdachten aangehouden en diverse goederen in beslag genomen, waaronder een luxe auto, een grote som geld, een vuurwapen en diverse telefoons. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd tegen Paradise FM. De politie komt later op de dag met meer details.

Een van de doorzochte woningen zou die van Melvin ‘Mac’ Cijntje, Statenlid van Pueblo Soberano zijn. Hij zelf zou geen verdachte in de zaak zijn, maar zijn zoon wel.

Twee doden gevonden in woning te Nieuw Amsterdam

Slachtoffers zijn een vrouw (38) en haar 10-jarige dochtertje


Twee lijken doden zijn vanochtend, dinsdag 24 mei 2016, in een woning te Nieuw Amsterdam aangetroffen (zie foto - Bron: ANthony Janki/de Ware Tijd). Dit wordt bevestigd door de Public Relations-afdeling van het Korps Politie Suriname, zo bericht de Ware Tijd.

Volgens verklaring van de persoon die de politie alarmeerde, tevens werkgever, werd hij gebeld door de kapitein van zijn boot, dat de arbeider die met hem zou gaan vissen niet was komen opdagen. De werkgever zocht de arbeider op bij de woning van zijn vriendin. Aangezien het huis op slot was en het hangslot aan de buitenkant van de woning hing, vertrouwde hij de zaak niet en schakelde de politie in.

Agenten troffen de woning afgesloten aan met het hangslot aan de buitenzijde van de deur. Een hulpofficier van Justitie gaf de opdracht het slot open te breken, zo bericht de politie.
Volgens de politie bestaat het vermoeden, dat het om een misdrijf gaat, afgaande op de aangetroffen sporen.

De webeditie van het Dagblad Suriname weet vanmiddag te berichten, dat het gaat om de 38-jarige Leellawattie Sookhoo en haar 10-jarige dochter Tishan Ahdram. Het meisje werd levenloos op het bed aangetroffen, terwijl de moeder beneden op een matras lag met een verlengsnoer om haar hals. Het dochtertje is, zo bericht Starnieuws, seksueel misbruikt.

De redactie van het Dagblad Suriname schrijft van een buurtbewoner te hebben vernomen, dat Kevin, de 22-jarige vriend van de 38-jarige Sookhoo, samen met haar en haar dochter onlangs daar zijn komen wonen.

Bijna dagelijks duiken anaconda's op die nu en dan worden doodgeslagen

Lengtes van vier meter zijn niet ongewoon bij anaconda's


In de regentijd zijn wurgslangen, waaronder de (groene) anaconda (aboma/Eunectes murinus), heel erg actief. Vrijwel elke dag wordt er eentje gelokaliseerd op het platteland of doodgemaakt. Afgelopen weekend dook eentje op aan de Mansaramweg te Santo Boma, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 mei 2016.

Het ging om een exemplaar van 4 meter lengte met een diameter van 30 centimeter. Elke dag verdwenen er kippen en doksen vanuit een ren van een bewoner aan deze weg. Totdat de ongewenste indringer op heterdaad werd betrapt door de huisbewoner. De slang had op dat moment nog een kip gewurgd. De bewoner kon die kip op tijd bevrijden door met een schop op de kop van de slang te slaan. Hierna werd hij een ‘kopje kleiner’ gemaakt met de schop en kon men de aboma overmeesteren en werd hij voorgoed weggedaan.

Ook te Commewijne werd een aboma van zo'n 3 meter lengte gedood afgelopen week. Dit gebeurde bij de familie Merhai.

Beheerder (66) van recreatieoord te Paranam verdrinkt in kreek

Bewoners vinden lichaam Waldi Koorndijk


De 66-jarige beheerder van een recreatieoord te Paranam, Waldi Koorndijk, is gistermiddag verdronken in een kreek. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 mei 2016.

De politie van Paranam ontving rond kwart voor vijf 's middags een melding, dat de bewoners een lichaam hadden aangetroffen.

In de kreek te plantage Ayo werd het lichaam van Koorndijk opgevist. Bij aankomst van de politie te Paranam op de plek, hadden omstanders en een familielid lichaam van de man al uit het water gehaald. 

Uitwendig zijn geen zichtbare letsels op het lichaam aangetroffen. Een familielid heeft verklaard dat hij zijn neef op zondag 22 mei voor het laatst had gezien. De volgende dag, toen hij op zoek ging bij de man om een borreltje te drinken, trof hij hem niet aan. Vervolgens is hij blijven zoeken naar zijn neef. Op een bepaald moment is hij bij de kreek beland en heeft hij het lijk van de 66-jarige in het water gezien.


Er zijn tot nog toe geen tekenen van een misdrijf op het lichaam aangetroffen. De sectie vindt morgen plaats.

Nieuwe watertarieven SWM zouden 23 mei zijn ingegaan...

Voorlichting SWM beweert nog van niets te weten


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 24 mei 2016, te hebbe vernomen 'van welingelichte bronnen' dat de nieuwe watertarieven bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) gisteren, zijn ingegaan. Door zowel het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen als de SWM is hier vooralsnog geen melding van gemaakt. De afdeling Public Relations van de SWM stelde nog niet op de hoogte te zijn van tariefaanpassingen en kan daarom niet bevestigen als de informatie op waarheid berust. 


Volgens de verkregen informatie komt er in de loop van de week een officiële bekendmaking hieromtrent.

Wat vooralsnog bekend is, is dat de tarieven met 20% zijn verhoogd.

Uitgaande van de cijfers stijgt het basistarief voor de huishoudens van Srd 10,80 naar Srd 14,25. Dat wordt de prijs tot en met 8 kub water met een basistarief van Srd 1.25 per kub. Van 9 t/m 15 kub is het tarief Srd 1,70 per kub. Voor 16 t/m 22 kub is het huishoudtarief op Srd 2,25 per kub vastgesteld. Van 23 t/m 50 kub betaalt het huishouden Srd 4,50 per kub. Boven 50 kub is het tarief Srd 4,75 per kub voor de huishoudens. Het basistarief voor de commerciële aansluitingen stijgt van Srd 54 naar Srd 70. Het nieuw tarief voor deze tarievengroep tot en met 10 kub is Srd 7 per kub. Van 11 t/m 25 kub betaalt men Srd 7,25 per kub. Tussen 26 en 300 kub is het tarief Srd 9,10 per kub. Boven 300 kub is het tarief Srd 9,50 per kub. 

Benadrukt moet worden, aldus het dagblad, dat niet duidelijk is hoe de tarieven zullen worden toegepast. Zoals bijvoorbeeld bij de energietarieven bekend is, betaalt een verbruiker bij een verbruik van meer dan 800 kilowattuur voor al zijn verbruik een vast tarief. Er zijn daar geen schijven ingebouwd, waarbij men alleen voor het oververbruik een hoger tarief betaalt.

De onduidelijkheid is dus bijvoorbeeld of de waterverbruiker met een verbruik van 25 kub water voor zijn 2 kub oververbruik Srd 4,50 betaalt of gewoon voor al zijn verbruik Srd 4,50 betaalt. De meterhuur voor tariefgroep 20 en 30 is van Srd 2 verhoogd naar Srd 3. Voor de commerciële aansluitingen is de meterhuur verhoogd van Srd 4 naar Srd 5.

De eerste fase van de nieuwe tarieven was in oktober 2015 ingevoerd. Dat was 60% van het nieuw in te voeren tarief. Het lag in de bedoeling dat op 15 april 2016 de volgende fase zou ingaan. NH-directeur Dave Abeleven zei eerder al, dat er binnen het ministerie met alle aandacht werd gekeken naar de tarieven. 'Indien de ministerraad besluit dat de watertarieven omhoog zullen gaan, zal dat ook, zoals de energietarieven, worden bekendgemaakt', stelde Abeleven op 4 mei. Het ligt naar verluid in de bedoeling dat de laatste fase van de verhoging in augustus 2016 ingaat.

Santokhi (VHP) hoopt dat IMF ingebrachte zorgpunten oppositie serieus neemt

'We willen ook dat het IMF erop toeziet dat de gepleegde corruptie aangepakt wordt'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt dinsdag 24 mei 2016 in het Dagblad Suriname, dat hij hoopt dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de regering de zorgpunten van de oppositie met betrekking tot de 478 miljoen Amerikaanse dollar lening serieus zullen nemen bij de eindbeslissing die vrijdag 27 mei zal vallen. 

In een persverklaring heeft het hoofd van het IMF-team voor Suriname, Daniel Leigh, gisteren vanuit Washington laten weten, dat de regering de randvoorwaarden (prior actions) heeft uitgevoerd in verband met de lening door IMF aan Suriname voor een twee jaren durende Hervormingsprogramma.

'Wat wij willen is transparantie, goed bestuur, verantwoording van de besteding van de gelden, aanpak van corruptie, goede bestemming van de gelden, goed sociaal vangnet voor kwetsbare groepen, aanpak van armoede en behoud van werkgelegenheid. We willen ook weten hoe de geleende gelden terugbetaald zullen worden en wat er zal gebeuren als Suriname niet in staat zal zijn de gelden terug te betalen. We willen ook dat IMF erop toeziet dat de gepleegde corruptie aangepakt wordt. We willen dat de Surinaamse regering de verantwoordelijkheid op zich neemt voor haar verspillend en corruptief beleid, dat ons land gebracht heeft in deze ondraaglijke crisis en het IMF zich verantwoordelijk en moreel opstelt naar de samenleving en dat het volk niet afgestraft wordt voor het wanbeleid van de regering. Hopelijk dat IMF ook aandacht heeft voor deze zaken bij het nemen van het besluit', stelt de politicus.

Santokhi benadrukt dat de oppositie de taak heeft om op te komen voor de belangen van de samenleving, omdat uiteindelijk deze samenleving en de toekomstige generatie de gevolgen ervan zullen voelen en de zware leningen terug zullen moeten betalen.

De brief van de oppositie aan het IMF, gevolgd door een teleconferentie, heeft de oppositie niet veel wijzer gemaakt over het IMF-steunprogramma aan Suriname. In een memorandum aan de IMF-directie werden eerder zorgpunten naar voren gebracht en werd om duidelijkheid gevraagd over een aantal zaken betreffende de betalingsbalanssteun die het IMF bereid is te geven aan Suriname.

Onderwijsinspecteurs hebben hun werk neergelegd

Onderwijsinspecteurs staken: 'Geen vervoer en geen benzine'Actievoerders willen onderhoud met minister Peneux, die de inspecteurs lijkt te negeren


De Bond van Inspecteurs bij Onderwijs (BIO) is sinds vrijdag in actie. De actievoerders geven aan, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 24 mei 2016, dat de actie zal voortduren totdat de inspecteurs tenminste weer over een geschikte werkruimte beschikken en de minister, Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) hen formeel te woord staat.

Al maanden zijn zij vanwege de schade aan het MinOWC-hoofdgebouw van een werkruimte verstoken. Desondanks hebben ze steeds hun werk gedaan. Nu was hen toegezegd, dat er vervoer beschikbaar zou zijn voor de inspecteurs om scholen te bezoeken, alsook benzine. 'Maar, ook dit bleek uiteindelijk niet mogelijk', zegt bondsvoorzitter Diana Gaddum-Riedewald.

Dit was volgens haar de druppel die de emmer bij de leden van de bond heeft doen overlopen. De inspecteurs verwijten de minister een slecht communicatiebeleid naar hen toe te voeren. De inspecteurs hebben gisteren dan ook een brief aangeboden aan de minister, waarin zij hun grieven voorleggen en vragen om een persoonlijk onderhoud. Aangezien de minister ziek was, heeft de directeur van Onderwijs, Natasha Bennanon, de brief in ontvangst genomen. Zij deed de toezegging dat reeds morgen begonnen zal worden met het gereedmaken van een geschikte werkruimte voor de inspecteurs. Een kopie van de brief is afgegeven bij het Kabinet van de President.

Zoals bekend is men nu nog midden in het proces van renovatie van het gebouw aan de Kaffiludistraat in Paramaribo.

De bond vraagt al maanden om een onderhoud met de minister om onder andere ook te praten over hun positionering en hun pensioengrondslag, maar tot nu toe is zij hiervoor niet uitgenodigd. De minister heeft wel terloops op de gang tegen inspecteurs gezegd, dat hun zaken in orde komen, zegt Gaddum, maar formeel is hen niets meegedeeld. De bondsleden hebben nu het gevoel dat de minister zich eerder met andere zaken wenst bezig te houden dan met het personeel.

De inspecteurs hopen dat er gauw een oplossing komt voor hun problemen, vooral gezien het feit dat de nieuwe inschrijvingen van vierjarigen voor het schooljaar 2016-2017 voor de deur zijn. Dit is de reden waarom de inspecteurs nu reeds aan de bel trekken. De minister moet volgens Gaddum nu zaken op orde stellen.

Peru kondigt milieunoodtoestand af in deel Amazonegebied vanwege ernstige kwikvervuiling door illegale goudwinning

'41 Procent bevolking van regio Madre de Dios wordt blootgesteld aan kwikvervuiling'

Twee illegale goudzoekers aangehouden in La Pampa, Madre de Dios, 14 juli 2015 (Bron foto: AFP)

Peru heeft een milieunoodtoestand afgekondigd in een afgelegen streek van het Amazonegebied, als gevolg van hoge niveaus van kwikverontreiniging, veroorzaakt door illegale goudwinning. De Peruaanse president Ollanta Humala verklaarde de 60-dagen noodtoestand in 11 districten van de regio Madre de Dios dichtbij de zuidoostelijke grens van het land met Brazilië, zo zei minister van Milieu Manuel Pulgar-Vidal gisteren, aldus diverse Peruaanse- en internationale media vandaag, dinsdag 24 mei 2016.


'Eenenveertig procent van de bevolking van Madre de Dios wordt blootgesteld aan kwikvervuiling', zei Pulgar-Vidal tijdens een persconferentie.

Als onderdeel van de noodtoestand verstrekt de overheid niet met kwik verontreinigde vis aan bewoners van Madre de Dios en stuurt het ziekenhuisboten om de getroffen mensen daar te behandelen. De autoriteiten zouden ook mobiele klinieken en controlecentra opzetten en educatieve campagnes, zei Pulgar-Vidal.


Studies tonen aan, dat de inwoners van Madre de Dios gevaarlijke concentraties van het giftige kwik in hun lichaam hebben. Kwik wordt ook aangetroffen in rivieren en vis. Harakmbut inheemsen, die in het bijzonder zijn getroffen, hebben kwikniveaus zes maal boven het toegestane niveau, zei vice-minister van Volksgezondheid Percy Minaya.

Het giftige kwik, dat wordt gebruikt door de illegale goudzoekers om erts uit gesteente te scheiden, beïnvloedt vitale lichaamsfuncties, zoals de weefsels van het zenuwstelsel, de spijsvertering, longen en nieren, aldus de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO (World Health Organization).

In 2012 lanceerde de regering een hardhandig optreden tegen illegale goudwinning in de regio Madre de Dios, maar het was een mislukking, omdat de hoge prijs van goud duizenden mijnwerkers naar het gebied heeft getrokken in de afgelopen tien jaar.

Elk jaar dumpen de goudzoekers ongeveer 40 ton kwik in de meren en rivieren van Peru, de wateren, waarvan de inheemse- en boerengemeenschappen sterk afhankelijk zijn vanwege de vis.

'We gaan de komende tachtig jaar nog lijden onder de gevolgen van de mijnbouwactiviteiten in Madre de Dios', aldus de minister.

Peru is in Latijns-Amerika de grootste goudproducent. Het Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GIATOC), publiceerde vorige maand nog een rapport, wat suggereert dat 28 procent van alle goud in Peru illegaal wordt gewonnen. Het stelt, dat naar schatting 35 ton van al het goud in Peru in slechts negen maanden tijd in 2014 werd gesmokkeld naar de Verenigde Staten en Zwitserland.


(Red. De Surinaamse Krant)

EBS zou met nieuwe stroomtarieven handelen in strijd met concessievoorwaarden voor levering stroom

Oud-EBS directeur Chiragally: 'Verbruikers zouden EBS voor rechter kunnen slepen'


Met de nieuwe stroomtarieven handelt de Energiebedrijven Suriname (EBS) tegen de concessievoorwaarden om elektriciteit in Suriname op te wekken en te verkopen. Op basis van die voorwaarden mag het energiebedrijf niet meer dan 10 procent winst op de kostprijs van stroom doorberekenen aan de afnemers. Door nu een basistarief van afgerond 16 Amerikaanse dollarcent, overeenkomend met SRD 0.92 per kilowattuur (kWh) te hanteren, is de stroomleverancier onrechtmatig bezig. Dat beweert althans toenmalig EBS-directeur en nu ondernemer Oemar Chiragally vandaag, dinsdag 24 mei 2016, in de Ware Tijd.

Chiragally zegt, dat verbruikers zouden moeten nagaan of collectief een rechtszaak tegen de EBS kan worden aangespannen, zodat het bedrijf zich houdt aan de regels die haar door de Staat zijn opgelegd.

'Zo lang de concessievoorwaarden niet zijn veranderd en toch meer dan 10 procent boven de kostprijs wordt doorberekend, overtreedt de EBS de wet.'

Hij heeft ernstige twijfels over de wijze waarop de nieuwe tarieven zijn berekend en welke componenten daarin zijn opgenomen. Toen hij directeur was en zware stookolie duurder was dan nu, was de kostprijs voor het opwekken van elektriciteit rond de acht Amerikaanse dollarcent per kilowattuur. 'Daarom konden we destijds geen hogere prijs aanbieden aan Rosebel Gold Mines, omdat we ons aan de concessievoorwaarden moesten houden.'

In haar huidige calculatie hanteert de EBS een prijs van 35 Amerikaanse dollar per vat brandstof tegen een wisselkoers van Srd 5,50 voor de Amerikaanse dollar.

De ondernemer zegt verder, dat zijn kritiek op de EBS niet voortkomt uit de zakelijke problemen die hij met de stroomleverancier heeft. Partijen liggen al enkele weken overhoop met de EBS, omdat hij een forse openstaande stroomrekening heeft voor zijn bedrijf Wyndham Garden Hotel, waar ruim twee weken geleden de elektriciteit werd afgesloten.

Een poging van de redactie om een reactie te vernemen van EBS-directeur Rabin Parmessar heeft niets opgeleverd.

KKF niet vertegenwoordigd in nieuw platform bedrijfslevenorganisaties

'SBF is beste platform voor dialoog in het belang van het bedrijfsleven'


De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) maakt geen deel uit van het gisteren opgerichte platform van bedrijfslevenorganisaties. De opvatting leeft, dat binnen de KKF alle bedrijfslevenbranches al zijn vertegenwoordigd. Bovendien is het Suriname Business Forum (SBF) voor overleg met de regering en de vakbeweging, aldus de KKF, zo bericht Starnieuws vandaag, 24 mei 2016.

De KKF heeft de voorzitters van het platform laten weten, dat naast de vertegenwoordigers van bedrijfslevenfederaties/verenigingen, ook de transport-, agrarische- en houtsector erbij moeten worden betrokken. Hetzelfde geldt voor de supermarkthouders.

De KKF beschouwt zich als een breed forum uit nagenoeg alle sectoren van het bedrijfsleven. Het SBF is bij wet opgericht en is volgens de KKF het beste platform voor dialoog in het belang van het bedrijfsleven. Daarnaast zijn er de Sociaal Economische Raad en het Tripartiet Overleg om het algemeen belang te dienen. Het SBF biedt volgens de KKF de ultieme mogelijkheid aan bedrijfslevenverenigingen die geen zitting hebben in het bestuur over bijzondere onderwerpen zoals de energiekwestie door sectoroverleg te betrekken. De universiteit is als onderzoekspartner om zaken feitelijk te helpen onderbouwen.

'Los van het feit, dat wij ons niet kunnen vinden in de preambule van het protocol, stellen wij voor eerst bestaande structuren uitputtend in te zetten en te verbeteren, alvorens wederom tot nieuwe structuren over te gaan', stelt het KKF-bestuur.

Aan de voorzitters werd voorgesteld om de bestaande structuren te versterken in plaats van het opzetten van een platform. Dit advies werd naast zich neergelegd.

KLM haalt op vlucht van Curaçao naar Amsterdam drie passagiers van boord wegens veiligheidsredenen

Vliegtuig onderweg naar startbaan op Hato, maar piloot keert terug naar gateLuchtvaartmaatschappij KLM heeft gisteren op de vlucht van Curaçao naar Amsterdam drie mensen uit het toestel gehaald. Dat zegt de KLM tegenover het Antilliaans Dagblad, zo bericht Paradise FM vanochtend, dinsdag 24 mei 2016.

Het vliegtuig was al onderweg naar de startbaan maar de piloot besloot terug te keren naar de gate. Wat de aanleiding daarvoor was, is niet duidelijk. Wel laat de KLM weten dat de personen uit het vliegtuig zijn gehaald om veiligheidsredenen.

Op social media is druk gespeculeerd dat er een bom aan boord van het toestel zou zijn geweest, maar de  KLM benadrukt dat daar geen sprake van is geweest.

De nationaliteit van de personen is in verband met privacyredenen niet bekend gemaakt. Het trio heeft een extra nacht doorgebracht op Curaçao en wordt hoogstwaarschijnlijk vandaag alsnog naar Nederland gevlogen door de KLM

Uniek Museo di Ka’i Orgel in Leienberg op Curaçao geopend

Droom van orgelbouwer Serapio Pinedo is werkelijkheid gewordenDe droom van orgelbouwer Serapio Pinedo is uitgekomen. Afgelopen zondag werd met de onthulling van een naambord het ‘Museo di Ka’i Orgel’ geopend, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 mei 2016. 

Het museum is gevestigd in het voormalige huis van de familie Pinedo in Lelienberg. Hier heeft Pinedo 62 van deze traditionele Curaçaose orgels gebouwd.

In het museum kan men informatie vinden over het leven en werk van Pinedo en de historie van het Curaçaose orgel.

Geen Nederlandse rechters in hoger beroep zaak 'Babel' op Curaçao

'Rechters in Nederland zijn niet bevoegd om op Curaçao te werken en zaken te behandelen'Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft het verzoek van advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran om Nederlandse rechters in te stellen voor de behandeling van het hoger beroep van de zaak Babel, afgewezen. Dat bevestigt het Hof, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 24 mei 2016.

De Èxtra schreef eerder al, dat Sulvaran op de hoogte is gesteld van het besluit van het Hof om het verzoek van de raadsman te verwerpen. 'Rechters die lokaal werkzaam zijn zullen zelf het hoger beroep van de zaak Babel behandelen. Rechters in Nederland zijn niet bevoegd om op Curaçao te werken en zaken te behandelen', zo liet Hofpresident Evert Jan van der Poel tegenover de Papiamentstalige ochtendkrant weten.

Zowel Sulvaran als het Openbaar Ministerie zijn op de hoogte gesteld van het besluit van het Hof. De reactie van het Hof is van 12 mei.

Na de uitspraak door het Gerecht in Eerste Aanleg in de zaak Babel waarbij oud-premier Gerrit Schotte (MFK) tot drie jaarcel werd veroordeeld voor ambtelijke corruptie en witwassen, heeft zijn raadsman Sulvaran een verzoek ingediend bij het Hof om bij de behandeling van het hoger beroep rechters uit Nederland te halen. Volgens de advocaat hebben zijn cliënten (ook de partner van Schotte is in deze zaak veroordeeld) ‘geen vertrouwen in een objectieve belangenafweging van hun strafzaak in hoger beroep doorlokaal aangestelde rechters als lid van het Gemeenschappelijk Hof’.

Wilt u het volledig bericht lezen gaat u dan naar hier.

Man probeert gebouw Fundashon Wega di Number Kòrsou in brand te steken

Camerabeelden tonen gemaskerde man met pet die bij voordeur brandbare vloeistof gooitEen onbekende man heeft afgelopen zaterdagavond getracht brand te stichten bij het gebouw van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) aan de Gaitoweg. Dat bevestigt FWNK-directeur Javier Samson vanochtend, dinsdag 24 mei 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Op camerabeelden, die aan de brandweer en politie zijn gegeven voor onderzoek, is te zien dat een gemaskerde man met een pet op naar de voordeur van de stichting loopt. Uit onderzoek is gebleken dat de man de deur aan de onderkant heeft vernield en vervolgens op de deur en het tapijt binnen het gebouw brandbare vloeistof heeft gegooid. De man stak dit vervolgens in brand en vluchtte weer weg.

Volgens Samson was de brand gelukkig van korte duur en heeft het gebouw weinig schade geleden. Wie zich schuldig zou hebben gemaakt aan de brand, is voor Samson nog onduidelijk. Over de reden waarom iemand het gebouw van de stichting in brand zou willen steken, heeft Samson zo zijn eigen bedenkingen. 'Maar, dat is speculeren. Ik laat de politie rustig het onderzoek doen en dan zien we wel wat eruit komt.'

PAIS-leider Alex Rosaria veroordeelde de brandstichting. 'Hopelijk wordt de schuldige snel gevonden. Een ding is zeker, de autoriteiten moeten zich niet laten intimideren bij het op orde brengen van de nummerloterij, waar veel illegaliteit voorkomt.'

Samson werd zaterdagavond door een bewaker op de hoogte gesteld van de brand. De bewaker heeft vervolgens ook de politie en brandweer ingeschakeld.

Gisterochtend kwam het verzekeringsbedrijf poolshoogte nemen en is het gat in de deur bedekt tot deze gerepareerd kan worden. 'Er is ook al een aannemer een begroting aan het opstellen om de ingang te vernieuwen', aldus Samson.

Dit is de tweede keer dat FWNK door brand wordt geteisterd. In 2002 was het gebouw bijna helemaal afgebrand. Het personeel moest toen tijdelijk elders worden ondergebracht. Dit keer is er veel minder schade en kan het personeel gewoon doorwerken in het gebouw, zo laat Samson weten.

Door president Bouterse toegezegde belastingkorting nog niet effectief

Vakbeweging en bedrijfsleven wachten op officiële mededeling regering


De door president Desi Bouterse beloofde belastingkorting voor zowel de overheidswerkers als werkers in de particuliere sector is nog niet ingegaan. De maatregelen zouden 1 mei ingaan, maar er is vanuit de regering nog geen instructie gegeven aan de Belastingdienst om dit uit te voeren, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 24 mei 2016.

Tijdens het gesprek met vicepresident Ashwin Adhin vorige week heeft de vakbeweging dit volgens C-47 topman Robby Naarendorp aangehaald. 'Wij hebben gevraagd dat de maatregelen per staatsbesluit worden vastgelegd en dat dit wordt gepubliceerd', zegt de vakbondsman.

Volgens Naarendorp is afgesproken, dat de uitbetaling van de belastingkorting met terugwerkende kracht plaatsvindt, wanneer de instructie zal zijn gepubliceerd. Hij hoopt dat de maatregelen in juni ingaan. Werkenden krijgen volgens de afspraak een belastingkorting van Srd 100 in plaats van Srd 50, terwijl de maandelijkse koerscompensatie van Srd 55 wordt opgetrokken naar Srd 100. Ook zouden vakantie- en bonusuitkeringen van maximaal Srd 4.000 belastingvrij worden gemaakt.

Werkgevers hebben nog geen bericht ontvangen van de overheid over de maatregelen. 'Wij hebben officieel nog niets hierover vernomen dus ik kan hierop geen commentaar geven', zegt voorzitter Bryan Renten van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

'Er wordt een hoop dingen aangekondigd, maar niets wordt vastgelegd. Wij weten niet meer wat wij moeten doen', aldus Sham Binda van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) aan. Hij heeft ook nog geen officieel bericht hierover: 'Ik heb nergens iets hiervan gemerkt. Ik neem aan dat wij nieuwe tabellen moeten krijgen ofzo.' 

AKMOS sluit zich niet aan bij overlegplatform bedrijfslevenorganisaties

Voorzitter Binda: 'Nu de dialoog mislukt is, is in alle haast het platform geproclameerd'


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) maakt geen deel uit van het overlegplatform van vijf belangenbehartigings- organisaties uit het bedrijfsleven. Sham Binda, voorzitter van de AKMOS zegt vanochtend, dinsdag 24 mei 2016, op Starnieuws, dat terwijl er gesproken werd over de oprichting van het platform, de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB) koos voor dialoog. De AKMOS besloot de protestmanifestatie aangekondigd door C-47 te ondersteunen. 

Ook de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) is met de regering gaan praten. Nu de dialoog mislukt is, is in alle haast het platform geproclameerd.

Binda zegt dat de AKMOS altijd overleg voert met bedrijfslevenorganisaties en daar ook open voor staat. Het is volgens hem niet nodig om een apart platform in het leven te roepen, terwijl er al overleg gevoerd wordt. De organisatie heeft deelgenomen aan de gesprekken, maar kon zich niet vinden in het oprichten van een platform.

'Er is nu geen ruimte meer voor dialoog, want de regering heeft al haar besluit genomen om naar het Internationaal Monetair Fonds te gaan. De stroomtarieven die verhoogd zijn, worden ook niet teruggedraaid', stelt Binda. 'De AKMOS heeft met de vakbeweging deelgenomen aan de protestmanifestatie van 13 mei. Die samenwerking wordt voortgezet. Wij weten niet wat het platform dat nu is opgericht, gaat doen. Wij willen ons daar niet aan binden.'

Hij haalt aan dat de ASFA helemaal niet uitgenodigd werd voor dialoog. Ineens was de ASFA ook samen met de VSB en de Kamer van Koophandel en Fabrieken in gesprek met de regering. 'Nu iedereen bakzeil gehaald heeft, is in het weekend een document opgesteld en maandag het platform geproclameerd', stelt Binda die zijn reserves heeft bij de stap.

 De Algemene Aannemers Vereniging, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Tourism Union of the Republic Suriname, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Vereniging Surinaamse Winkeliers, hebben een overlegplatform opgericht maandag. Binda vindt dat als het de organisaties menens is, de leden uit de Staatsraad, het Tripartiet Overleg en de Sociaal Economische Raad moeten worden teruggeroepen.

CBvS stelt wisselkoers vast op Srd 6,33 voor Amerikaanse dollar

Verkoopprijs euro bedraagt Srd 7,11


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de wisselkoers voor vandaag, dinsdag 24 mei 2016, vastgesteld op Srd 6,33 voor een Amerikaanse dollar. De indicatieve koers voor opkoop van de dollar is Srd 6,22. De verkoopprijs voor de euro is Srd 7,11 en bij opkoop wordt Srd 6,95 neergeteld, zo bericht Starnieuws. 

Vreemde valuta zijn nergens te koop voor deze bedragen. In de meeste winkels wordt een veel hogere wisselkoers gehanteerd. De Finabank bood gisteren nog Srd 6,65 aan voor de Amerikaanse dollar. De opkoopprijs was Srd 6,60. De euro werd verkocht voor Srd 7,45 en opgekocht voor Srd 7,40.

Cambiohouders zeggen, dat zij nog steeds de schuld krijgen van hoge koersen. De leiding van de CBvS vraagt steeds om de koers niet omhoog te stuwen. Het komt vaak voor dat veel transacties niet worden doorgegeven.

De koers die voor vandaag genoteerd is, geeft niet de realiteit weer, aangezien banken en cambio's dus gewoon hogere prijzen hanteren.

Minister Koenders: 'Suriname heeft vooralsnog geen internationaal hulpverzoek ingediend inzake medicijntekort'

Bewindsman beantwoordt vragen SP-Tweede Kamerlid Van Bommel


'Suriname zou gelden uit lening van IsDB kunnen gebruiken voor import medicijnen'


Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken heeft maandag 23 mei 2016, geantwoord op vragen die het SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel op 29 april had gesteld over medicijntekort in Suriname.

Volgens de bewindsman is er in Suriname op dit moment geen sprake van een generiek medicijntekort. 'Wel is er sprake van een tekort aan primaire medische verbruiksartikelen en basisartikelen in de ziekenhuizen. Hierdoor moeten operaties die niet urgent zijn, soms worden uitgesteld. Acute operaties worden zo goed als mogelijk uitgevoerd, waarbij in sommige gevallen moet worden geïmproviseerd. De eerstelijns gezondheidszorg lijkt nog naar behoren te functioneren. Patiënten kunnen door de huisarts voorgeschreven medicijnen nog aanschaffen. Indien de economische situatie verder verslechtert, kunnen medicijnen op den duur wel schaarser worden. De Surinaamse Vereniging van Apothekers heeft daarover een gesprek gevoerd met de Surinaamse minister van Volksgezondheid. Zij zijn met de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen overeengekomen afspraken te maken over tijdige vergoedingen om een tekort aan medicijnen te voorkomen.'

Op de vraag van Van Bommel wat de financiële omvang en oorzaken van het medicijntekort antwoordt Koenders: 'Volgens de Surinaamse autoriteiten is op dit moment geen sprake van een algemeen medicijntekort. Voor wat betreft het tekort aan verbruiksartikelen kunnen ziekenhuizen deze niet meer op krediet kopen en moet er direct worden betaald. Dit is vanwege de financieel-economische situatie niet altijd mogelijk, waardoor een tekort ontstaat.'

Verder laat de minister weten, dat Suriname vooralsnog geen internationaal hulpverzoek heeft ingediend. 'Mocht dat komen, dan zal het kabinet daar serieus naar kijken, zoals gebruikelijk voor dit soort hulpverzoeken. Zoals aangegeven in het Algemeen Overleg Suriname met uw Kamer op 6 september 2015 (vergaderjaar 2015-2016 20 361 nr. 169), zijn de Verdragsmiddelen in 2012 opgeschort naar aaleiding van de Amnestiewet. Het standpunt van het kabinet daarover is niet gewijzigd. Overigens heeft de Islamic Development Bank op 23 april Suriname een leningportefeuille ter beschikking gesteld van 1,75 miljard Amerikaanse dollar met een looptijd van vijf tot tien jaar. Een deel kan daarvan worden gebruikt voor onder andere de import van basisgoederen en medicijnen.'

(Red. De Surinaamse Krant)

Studente (23) overlijdt in goudput van vader in het district Brokopondo

Jonge vrouw bedolven onder een zandberg


De 23-jarige studente Devina Bissumbhar heeft zondag in het district Brokopondo het leven gelaten op het goudveld van haar vader N.B., die ondernemer is. Het slachtoffer studeerde mijnbouw aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname maandag 23 mei 2016. 

Zij was vaak op de goudconcessie. Vernomen wordt dat zij bedolven raakte onder een zandberg. Ze zat op de top van de zandberg. Deze kalfde plotseling af, waardoor ze viel en werd bedolven onder het zand.

Het lichaam van het slachtoffer is zondagavond laat naar Paramaribo overgebracht.

Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 24 mei:

Volgens vader Bissumbhar liet hij een paar sleuven graven met behulp van een graafmachine om meer gegevens te verzamelen voor haar afstudeerproject, zodat zij de structuren in werkelijkheid kon aanschouwen. 

Rond kwart voor vijf 's middags maakte zij aanstalten om de plaats te verlaten. Op dat moment zat zij op de grond ongeveer twee meter verwijderd van een sleuf. Plotseling is aarde waar zij zat gekalfd, waardoor zij in de sleuf terecht is gekomen. Vrijwel gelijk daarna stortte nog een tweede lading klei in die sleuf, waardoor Devina onder het puin werd bedolven. 'Ik heb haar zo gauw ik kon weer met de graafmachine uit de sleuf naar boven gehaald, maar het bleek te laat te zijn. Devina vertoonde geen tekenen van leven meer. Ik kan het tot nu toe niet geloven', zegt de vader