maandag 30 mei 2016

Goudzoeker in Guyana gedood door instortende goudput

18-Jarige goudzoeker bedolven door zandOndanks rigoureuze inspanningen door betrokkenen in de goudwinningssector in Guyana, is toch weer een goudzoeker om het leven gekomen door een instortende goudwinningsput, aldus de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves vandaag, maandag 30 mei 2016. 

De Guyanese politie heeft bekendgemaakt, dat gisteravond rond zes uur de 18-jarige goudzoeker Ramal Williams tijdens zijn werkzaamheden werd gedood in een mijnbouwput te Konawaruk Backdam, Potaro, 'toen de put instortte en hij bedolven werd'.

Williams werd naar het Mahdia Ziekenhuis vervoerd waar hij meteen na aankomst officieel dood werd verklaard.

De Guyana Mijnbouw School, de 'Guyana Gold and Diamond Miners Association' en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen hebben zich ingespannen om goudzoekers te informeren over de beste praktijken om de kans op het instorten van een mijnbouwput en andere ongelukken te minimaliseren.

(Red. De Surinaamse Krant/Demerara Waves)

Meteodienst Curaçao verwacht een nattere regentijd dan normaal

Meteodienst volgt ontwikkelingen van La Niña en de impact daarvan op Curaçao nauwlettend De komende regentijd, die volgens de Meteorologische Dienst Curaçao (MDC) vanaf juli tot januari volgend jaar loopt, zal natter dan normaal worden. Volgens de MDC zal de hoeveelheid regen in deze periode 30 tot 50 procent hoger dan het gemiddelde van 455 mm komen te liggen. 'Dit kan in extreme gevallen zelfs tot meer dan 70 procent uitpakken', aldus de MDC vandaag, 30 mei 2016, in de Amigoe. 

Conform het laatste rapport van het Centrum van Klimaatverwachtingen van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), daalt de temperatuur van het zeewateroppervlak in het equatoriale deel van de Stille Oceaan geleidelijk. De verwachtingen tonen met een zekerheid van 76 procent aan, dat deze temperaturen blijven dalen en dat tegen augustus een La Niña-situatie van kracht zal zijn.

'Volgens onderzoek, dat voor het gebied van Curaçao bekendgemaakt is, bestaat er een duidelijke samenhang tussen de verschijnselen El Niño/La Niña en de hoeveelheid regen die gedurende de regentijd valt', aldus de Meteo in een persbericht.

Het klimaatfenomeen El Niño manifesteerde zich in 2015 in de Stille Oceaan, waarbij verschillende gebieden door overstromingen en andere juist door extreme droogte en hoge temperaturen geteisterd werden.

'Als gevolg van bepaalde condities in de dampkring en van het water in de Stille Oceaan, kan een uitgebreide opwarming van het zeewateroppervlak in het gebied nabij de evenaar in de Stille Oceaan optreden, dat zijn hoogtepunt tegen het einde van het jaar krijgt. Daardoor heeft dit fenomeen de naam El Niño, gekregen ofwel het kindje, een verwijzing naar het kindje Jezus. In overeenkomst met eerdere optredens van het El Niño-verschijnsel, heeft Curaçao een uitgebreide droogte gekend van 340 mm neerslag, hetgeen 50 procent beneden het gemiddelde is.'

De Meteo licht verder toe, dat de atmosferische condities boven de Atlantische Oceaan voor 2016 vergelijkbaar zijn met de condities die zich in 1973 en 1998 voordeden. 'Dus wanneer gekeken wordt naar de episodes van La Niña uit het verleden – de jaren 2010, 1998, 1988, 1973 en 1970 – kan men volgens de geschiedenis ook een indruk geven van hoe de regentijd gaat worden. Men kan de conclusie trekken dat de hoeveelheid regen gedurende de komende regentijd 30 tot 50 procent hoger dan het gemiddelde van 455 mm zal liggen. Dit kan in extreme gevallen zelfs tot meer dan 70 procent uitpakken.'

De Meteorologische Dienst laat dan ook weten de ontwikkelingen van La Niña en de impact daarvan voor Curaçao, nauwlettend te zullen volgen, ‘en, indien noodzakelijk, de nodige informatie publiceren om op deze wijze de autoriteiten en het algemene publiek te waarschuwen in verband met mogelijk zware regenval, wat gedurende de rest van dit jaar vaker zal voorkomen’.

Om het weer op en nabij Curaçao in de gaten te houden, heeft de dienst de beschikking over een moderne weerradar en een netwerk van automatische weerstations op diverse plekken op het eiland. 'Via deze stations kan men onder andere meteen zien, hoeveel regen op bepaalde delen van het eiland valt. Ook beschikt deze dienst over een speciaal calculatiemodel dat kan aangeven waar een dreiging op overstromingen bestaat. Verder heeft uitvoeringsorganisatie Openbare Werken van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Planning, in samenwerking met de Meteo, besloten om de nodige voorbereidingen tegen de verwachte zware regenval in de komende maanden te treffen.'

Gevolmachtigde minister van Curaçao neemt boek over kaarten Antillen in ontvangst in Universiteit van Amsterdam

Boek van Wim Renkema geeft overzicht van kaarten Antillen in Nederland gemaakt

(Bron foto's: Paco Núñez)

De gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels heeft afgelopen vrijdag in de Universiteit van Amsterdam het eerste exemplaar van het boek 'Kaarten van de Nederlandse Antillen Curacao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Bonaire tot 1900', van auteur dr. Wim Renkema in ontvangst genomen. Dit bericht het Kabinet van de gevolmachtigde minister vandaag, maandag 30 mei 2016.

'Ik wil Wim Renkema, die sinds zijn proefschrift over het Curaçaose plantagebedrijf schrijft over de Curaçaose geschiedenis, bedanken voor dit prachtig exemplaar', zei Wiels.

Het boek bevat een rijk geïllustreerde onderzoek naar kaarten van de Nederlandse Antillen, zowel in manuscript als gedrukt en geeft een zo volledig mogelijk overzicht van de grote variatie aan kaarten die van dit gebied in Nederland zijn vervaardigd. De kaartbeschrijvingen worden toegelicht met informatie over de makers van de kaarten en de historische achtergronden van het kaartbeeld.

Renkema heeft zich tijdens het schrijven van dit boek uitvoerig verdiept in de wijze waarop en de redenen waarom deze kaarten tot stand zijn gekomen.

Wim Renkema (1942) studeerde geschiedenis en sociale geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was werkzaam in het voortgezet onderwijs en promoveerde in 1981 op een proefschrift over het Curaçaose plantagebedrijf in de negentiende eeuw. Sindsdien publiceerde hij verschillende artikelen over de Curaçaose geschiedenis en een boek over gouverneur R.F. van Raders, Een leven in de West: Van Raders en zijn werkzaamheden op Curaçao (Brill, 2009).

Pueblo Soberano pleit voor verlenging schooltijd op Curaçao

'Onderwijs moet worden aangepast, zodat kind een volledige ontwikkeling kan krijgen op school'


Pueblo Soberano (PS) pleit voor een verlenging van de schooltijd voor het funderend onderwijs. 'Er zou te weinig tijd zijn om alle aspecten van de ontwikkeling en vorming in het huidige onderwijssysteem aan te pakken', aldus Winifred Raveneau. Het programma van de politieke partij ten aanzien van het onderwijs bestaat uit drie fases, aldus vandaag, maandag 30 mei 2016, de Amigoe. 
'Het hele programma van Enseñansa Liber (gratis onderwijs) houdt in dat het hele onderwijs moet worden aangepast, zodat het kind een volledige ontwikkeling en vorming kan krijgen op school.'

In de eerste fase werd bepleit dat ieder kind gelijke rechten heeft wat betreft het onderwijs. De ontwerp-landsverordening om de ouderbijdrage af te schaffen werd afgelopen februari behandeld in de Staten.

'De toelating, schorsing en eventuele verwijdering van een kind mogen niet afhankelijk zijn van een ouderbijdrage', zo luidde het wetsvoorstel. De Raad van Advies (RvA) uitte zich kritisch over dit voorstel, omdat de financiering onvoldoende zou zijn onderbouwd.

De Staten zouden zich vorige week nogmaals over dit voorstel buigen, maar het onderwerp werd om onbekende redenen van de agenda gehaald. Het is de bedoeling dat het volgend jaar wordt ingevoerd.

Lees hier het gehele bericht.

Statenleden Curaçao, Aruba en St. Maarten beginnen eensgezind aan Interparlementair Koninkrijksoverleg

Inzake Geschillenregeling kunnen Statenleden krachtig tegenwicht bieden aan Nederland


De Statenleden van Curaçao, Aruba en St. Maarten beginnen morgen eensgezind aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). Tijdens het tripartiet overleg bereikten de drie delegaties overeenstemming over de Geschillenregeling waardoor er nu krachtig tegenwicht geboden kan worden aan voorstellen van Nederlandse zijde, zo schrijft de Amigoe vandaag, maandag 30 mei 2016. 

De Geschillenregeling wordt gezien als het belangrijkste onderwerp van het Ipko, dat van morgen tot en met vrijdag plaatsvindt. 'Definitely a hot potato', zei een lid van de Statendelegatie van St. Maarten. Zijn visie werd bevestigd door de Arubaanse Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp (AVP) en de Curaçaose delegatieleider Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS). 'We willen nu eindelijk weten waar we aan toe zijn. Plasterk heeft nu al drie keer hetzelfde voorstel gestuurd. Dat is een gebrek aan respect voor de parlementen van de vier landen', zei Wilsoe desgevraagd. Wilsoe doelt op het voorstel van minister Ronald Plasterk om de Raad van State geschillen binnen het Koninkrijk voor te leggen, voor een advies dat niet alle gevallen bindend zal zijn voor de Rijksministerraad.

De afgelopen zes maanden werkten de Statenleden van Curaçao, Aruba en St. Maarten daarom aan een eigen voorstel waarin geschillen worden voorgelegd aan een Gemeenschappelijk Hof voor Geschillenbeslechting, dat vervolgens een bindend oordeel geeft. Er was al een hoge mate van overeenstemming tussen de drie Caribische landen, maar nog niet over de juridische grondslag voor de Geschillenregeling.

Curaçao gaf de voorkeur aan een uitbreiding van artikel 12 van het Statuut met een procedure voor geschillen tussen afzonderlijke landen en het Koninkrijk. Aruba wilde artikel 38 van het Statuut uitbreiden met een procedure voor geschillen tussen de landen onderling. St. Maarten zag de voor- en nadelen van beide versies. Tijdens het tripartiet overleg is uiteindelijk gekozen voor de uitbreiding van artikel 12, waar ook het voorstel van minister Plasterk op is gebaseerd.

'Als je kijkt naar de conflicten van afgelopen tijd, dan waren het allemaal geschillen tussen een Caribisch land en het Koninkrijk. De uitbreiding van artikel 38 kunnen we altijd nog in een later stadium regelen en dan misschien ook gebruikmaken van het Gemeenschappelijk Hof voor Geschillenbeslechting', aldus Andin Bikker (PDR).

Tijdens het Ipko zal een reactie gevraagd worden van Nederlandse Eerste en Tweede Kamerleden. Het tripartiet overleg, dat zoals elk jaar in het Mercure Hotel plaatsvond, werd ook gebruikt om te praten over andere gemeenschappelijke onderwerpen, zoals de ontwikkelingen in Venezuela en constitutionele rechtspraak.

De Curaçaose en Arubaanse delegaties informeerden bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om juridische geschillen voor te leggen aan het Constitutionele Hof op St. Maarten. Verder werd gesproken over onderwerpen die terugkomen op de agenda van het Ipko, zoals de gezondheidszorg, jongerenbeleid en economische ontwikkeling.

 Het Ipko zal ongetwijfeld ook gebruikt worden om van gedachten te wisselen over onderwerpen die niet op de agenda staan. Zo kondigden de Tweede Kamerleden Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) aan dat ze de controle van de goksector op Curaçao en St. Maarten ter discussie zouden stellen. De Curaçaose delegatieleider Wilsoe, die prominent een button met een afbeelding van PS-leider Helmin Wiels droeg, vindt dat ze hun aandacht beter kunnen richten op corruptie en fraude in Nederland, verwijzend naar de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey, voormalig Eerste en Tweede Kamerlid voor de VVD.

Zanger Typhoon met auto door Zwolse politie aan kant gezet vanwege huidskleur...

'Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden'


(Bron foto: Typhoon/Instagram)

De Zwolse politie heeft vanavond, maandag 30 mei 2016 (Nederlandse tijd) toegegeven, dat de 31-jarige muzikant Typhoon ’s middags in Zwolle aan de kant is gezet vanwege zijn huidskleur. De rapper schreef op Instagram, dat hij door de politie aan de kant werd gezet omdat zijn ’profiel’ niet overeenkwam met zijn nieuwe, dure auto. 

Politiewoordvoerder van Oost-Nederland Ruud Visser legt tegenover de Telegraaf uit dat jonge bestuurders die in dure auto’s rijden, vaker van de weg worden gehaald. 'Als we de combinatie van leeftijd en auto verdacht vinden, maken we even een praatje met de bestuurder. Als er dan een goed verhaal volgt, is er natuurlijk niets aan de hand. Dit keer maakte mijn collega dus een verkeerde inschatting.'


Hoewel etniciteit officieel niet in het politieprofiel van verdachte weggebruikers is opgenomen, erkent Visser tegenover de Telegraaf dat de agent in kwestie Typhoon wel degelijk staande hield vanwege zijn donkere huidskleur. 'Daar moeten we niet over gaan liegen.'

De rapper stelde vandaag op zijn Instagramaccount, dat de dienstdoende agent ’bevooroordeeld was’. 'Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL'se samenleving', schrijft hij.

Voor Typhoon was het niet voor het eerst dat de politie hem aansprak. 'Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog bekend en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet.'

Visser zegt de frustratie van Typhoon te begrijpen. 'Het is vaker gebeurd, dus ik leef wel met hem mee, ja. Het is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest om iemand te kwetsen.' De woordvoerder zegt dat de koppen binnenkort bij elkaar worden gestoken om het incident te evalueren.

Misiekaba (NDP) reageert op 'troef' van Bee (ABOP): 'Tijd van gevechtshandelingen ligt voorgoed achter ons'

Bee: 'Met troefkaart van 1986 bedoelde ik, dat ABOP gaat deelnemen aan straatacties'

'Koppeling met 1986 maakte ik, omdat Brunswijk zich heeft ingezet voor herstel democratie'


NDP-fractieleider André Misiekaba vindt dat de tijd van gevechtshandelingen zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw voorgoed achter ons gelaten is. Hij zegt vandaag, maandag 30 mei 2016, op Starnieuws dat de waarnemend fractieleider van de A Combinatie/ABOP, Marinus Bee, vaker controversiële uitspraken doet en dan daarna daar op terugkomt en vergiffenis vraagt.

Bee zei gisteren op de massabijeenkomst van de ABOP in het Flamboyant Park in Paramaribo,dat hij een troef heeft in zijn achterzak. Die troef is al eerder in 1986 ingezet bij herstel van de democratie, zei hij. In 1986 begon de Binnenlandse Oorlog onder aanvoering van de toenmalige leider van het Jungle Commando onder leiding van Ronnie Brunswijk, die nu voorzitter van de ABOP is.

Bee om verduidelijking gevraagd over zijn uitlatingen zegt, dat hij met de troefkaart heeft bedoeld dat deelgenomen zal worden aan straatacties. Nu doet de ABOP niet mee aan acties van 'Wij Zijn Moe' en de protestmanifestatie van de vakbeweging. Als de situatie erger wordt, zal de ABOP zelfs het voortouw nemen om door vreedzame acties de regering te dwingen het beleid om te buigen of de president te vragen om af te treden. 'Ik wilde onze troef nog niet prijsgeven, maar om alle duidelijkheid in de samenleving te brengen, deel ik het met alle graagte. Maar, dit betekent dat wij onze troef nu uit handen hebben gegeven', zegt Bee.

Hij zegt verder, dat de koppeling met 1986 gemaakt is, omdat Brunswijk zich ingezet heeft voor het herstel van de democratie. 'Het was een dictatuur-regering, maar nu hebben wij een democratisch gekozen regering. Nu zullen democratische middelen worden ingezet om het beleid om te buigen. Daarom zeggen wij dat het volk kan rekenen op ABOP.'

Misiekaba stelt dat er niks mis is met de democratie. De vrije meningsuiting en de persvrijheid worden op geen enkele manier belemmerd. Mensen gaan zelfs behoorlijk over de schreef op Facebook met beledigende en racistische uitlatingen. Tot nu toe is alles getolereerd.

De NDP'er zegt te begrijpen, dat mensen die in de oppositie zitten niet altijd aan bod komen. Hij kan er over meepraten, omdat ook de NDP in de oppositie heeft gezeten. 'Uiteindelijk is het de meerderheid die bepaalt', aldus de NDP-fractievoorzitter in De National Assemblee.

Verslaggeefster Dolores Leeuwin vertrekt bij Sinterklaas Journaal van NTR

'Ik kan me niet meer vinden in manier waarop programma omgaat met Zwarte Piet'


Opnieuw vertrekt er een bekend gezicht bij het Sinterklaas Journaal. Verslaggeefster Dolores Leeuwin (zie foto - Bron: doloresleeuwin.nl) heeft de NTR laten weten, dat ze stopt met het jaarlijks terugkerende programma. Een woordvoerster van de omroep heeft dit vandaag, maandag 30 mei 2016, bevestigd na een bericht hierover vanochtend op de opinie- en debatsite van de VARA, Joop.nl

Leeuwin zegt in een verklaring op de site, dat ze zich niet meer kan vinden in de manier waarop het programma met Zwarte Piet omgaat.

Vorige week al werd bekend dat cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen met het Sinterklaas Journaal. Van Muiswinkel, die jarenlang de Hoofdpiet speelde, gaf aan dat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

'Net als bij het vertrek van Erik en Jochem vinden wij het ontzettend jammer dat Dolores heeft besloten te stoppen', reageert de NTR-zegsvrouwe. 'Het is aan de acteurs zelf om te bepalen of ze willen blijven.' Ze bleef verder bij de brief die NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl maandag in nrc.next publiceerden, waarin ze de verandering van het donkergekleurde hulpje van Sinterklaas als 'onomkeerbaar en vanzelfsprekend' omschrijven.

In de verklaring op Joop.nl zegt Leeuwin verder, dat ze nog te weinig van die verandering terug ziet.

Dieuwertje Blok zei vorig jaar in Trouw nog, dat ook zij vindt dat de pieten niet meer zwart moeten zijn. Maar, onlangs maakte de omroep bekend dat Blok de presentatie van het Sinterklaas Journaal dit jaar gewoon weer doet.

De goedheiligman zet dit jaar voor het eerst voet aan wal in Maassluis. Burgemeester Edo Haan zei vorige week, dat er vooral donkerbruine en zwarte pieten meekomen met de sint.

Etnel (NPS): 'Het is hoog tijd voor de oppositie om het volk wakker te schudden'

'Het IMF betekent dat Suriname de komende jaren aan handen en voeten gebonden is'


Volksvertegenwoordigster Patricia Etnel (NPS) zegt vandaag, maandag 30 mei 2016, in het Dagblad Suriname, het triest te vinden dat Suriname in de huidige benarde financieel-economische situatie is beland. Indien de president in zijn zittingsperiode 2010-2015 prudent financieel beleid had gevoerd, hoefde Suriname volgens haar niet bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te belanden. 

'Tijdens Venetiaan was er een wereldcrisis. Wij hebben er niets van gemerkt. Wij zijn er rustig doorheen gegaan. Het IMF is niet om hoera mee te stemmen. Het IMF betekent dat Suriname de komende jaren aan handen en voeten gebonden is', stelt Etnel.

De president had bij zijn laatste bezoek aan het parlement aangegeven, dat er een plan zou komen, waarin zou worden aangegeven welke richting Suriname de komende twee jaren zou opgaan. 'Het was niet duidelijk dat de president niet meer terug zou gaan naar het parlement en het parlement zag als een poppenkast. Wij moeten niet versteld staan van de handeling van de regering. De president en zijn team hebben geen respect voor het parlement. Er worden eerst besluiten genomen, en dan pas komt men naar het parlement. Dan heb je ook nog de marionetten van de president die allemaal ja zeggen. Hij weet dat ze allemaal ja zullen zeggen, want als ze nee zeggen, hebben ze grote problemen. Het maakt dus niet uit wat het parlement zegt, at the end of the road zullen zijn marionetten toch voor hem stemmen', aldus Etnel.

De voorzitster van het parlement geeft aan dat zij van de week wil praten over het plan. Etnel ziet er echter geen logica achter. Volgens haar kan iets belachelijker niet bestaan. 'Waarom kom je praten over een plan dat reeds is goedgekeurd? Wat zullen zij doen? Daar zitten en het volk weer voor de gek houden? De president heeft het parlement al gedesavoueerd', stelt Etnel.

De president en zijn team hebben volgens Etnel duidelijk laten zien, dat zij het parlement niet meer kennen. Zij gaat verder door te stellen, dat Surinamers niet meer in een parlementaire democratie leven, maar in een machtsstaat. Naar de mening van Etnel is het hoog tijd voor de oppositie om het volk wakker te schudden, gezien het feit dat het vijfjarig kind van nu opgezadeld zal zijn met een schuld bij het IMF.

SWM dreigt huishoudens die zich nog niet aangemeld hebben van watertoevoer af te sluiten

Het gaat om inwoners van voormalige verzorgingsgebieden Dienst Watervoorziening NH


Als inwoners van de voormalige verzorgingsgebieden van de Dienst Watervoorziening (DWV) van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zich uiterlijk morgen niet registreren bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), dan wordt hun watertoevoer afgesloten. Het gaat om huishoudens die zijn aangesloten op het SWM-waternetwerk, maar niet in het klantenbestand voorkomen, waardoor ze niet voor het water betalen. 

'Misschien door nalatigheid hebben ze zich nog niet aangemeld bij ons, maar ze krijgen nu een allerlaatste kans', zegt SWM-woordvoerder Edmond Blufpand vandaag, maandag 30 mei 2016, in de Ware Tijd.

De SWM heeft eerder de gebieden Leidingen, Weg naar Zee, Domburg, La Vigilantia, Uitkijk, de Goede Verwachting, Ephraimzegen, Nieuw Weergevondenweg en Pontbuiten overgenomen van de DWV. Veel huishoudens uit deze buurten zijn volgens Blufpand al opgenomen in het klantenbestand. 'Ik weet niet hoeveel mensen zich nog moeten registreren, maar het gaat niet om een grote groep.'

Deze verbruikers moeten de waarborgsom en het vastrecht over de afgelopen periode betalen. Gewoonlijk bedraagt de waarborgsom van een gewoon huishouden Srd 55 en het vastrecht Srd 13. Blufpand wijst erop, dat toen de SWM de gebieden overnam de mensen per brief hiervan op de hoogte zijn gesteld, met de mededeling dat ze zich moesten registreren. Medewerkers van de SWM hebben daarna tijdens huis-aan-huis bezoek een deel van de mensen geregistreerd. Daarna was er voor lange tijd de ruimte om zich bij een SWM-kantoor aan te melden.

Blufpand zegt, dat de inwoners van de gebieden niet betaalden voor water toen zij onder het beheer waren van de Dienst Watervoorziening, omdat hieraan geen sancties waren verbonden. Ook was de watertoevoer over het algemeen niet wat het wezen moet.

Bewoner Soerinderpersad Ganpat van Weg naar Zee gaat er echter van uit, dat hij zich niet hoeft te registreren bij de SWM. Aan de Brantimakaweg waar hij woont, was eerder geen waternetwerk van de Dienst Watervoorziening, terwijl dat wel het geval was bij de andere wegen. 'Toen de SWM overnam, is het waternetwerk aangelegd en we zijn direct opgenomen in het bestand. Ik heb toen Srd 2.200 betaald voor de aansluiting.'

Tarief busvervoer gaat binnenkort omhoog

PLO-voorzitter Mahadewsingh weet nog niet wat nieuwe tariefprijs wordt

(Bron foto: Red. De Surinaamse Krant)

Overheid stapt af van subsidieverstrekking aan bushouders


Terwijl de samenleving nog met de handen in het haar zit met betrekking tot de verhoogde stroom- en watertarieven, worden de bustarieven over een maand ook nog eens verhoogd. John Mahadewsingh, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), zegt afgelopen zaterdag in De West, dat de tarieven conform de afspraken met de regering, verhoogd zullen worden. Hij zegt dat de overheid afstapt van het geven van subsidies aan de lijnbushouders. Hierdoor zal het tarief verhoogd moeten worden. Wat het nieuwe tarief zal worden, kon Mahadewsingh niet aangeven, omdat de PLO nog bezig is met haar calculaties. 

Maar, het Actie Comité Belangen Behartiging Particuliere Lijn Bushouders heeft, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 30 mei 2016, uitgerekend dat het tarief voor stadsritten van Srd 1,25 wordt verhoogd naar Srd 2,80, met behoud van de brandstofcompensatie.

De lijnbushouders zullen in ieder geval hun wens in vervulling zien gaan. PLO-leden klagen al geruime tijd over het huidige tarief. Zij eisten al eerder van de regering, dat de tarieven verhoogd dienen te worden.

'De regering heeft op dit moment aan de PLO een betalingsachterstand van vijf maanden', zegt Mahadewsingh in De West van zaterdag. Hij vertelt wel geloof te hebben in de regering en rekent binnen twee weken op uitbetaling van de achterstallige gelden.

Leden van de PLO zijn al enige tijd ontevreden over het PLO-bestuur, omdat ze vinden dat het bestuur te weinig doet om een vlottere betaling vanwege de overheid te bewerkstelligen. Door de onenigheid is er een actiegroep ontstaan die beweert, dat de PLO-voorzitter niet transparant genoeg handelt. Een PLO-lid heeft tijdens een vergadering zijn gal gespuugd en beschuldigingen geuit richting Mahadewsingh.

Mahadewsingh geeft aan, dat sinds het incident het ledenbestand van de PLO enorm is gegroeid. Hij staat in ieder geval open voor dialoog met de actiegroep en kijkt uit naar het moment waarop de PLO-leiding hiervoor wordt uitgenodigd.

Vlam in de pan bij honkbalwedstrijd L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus in Rotterdam

Ontmoeting mondt uit in vechtpartij en moest worden gestaakt


Drie spelers van beide teams met onmiddellijke ingang geschorst


De vlam vloog vrijdagavond stevig in de pan in het tweede duel dit seizoen tussen koploper L&D Amsterdam Pirates en titelverdediger Curaçao Neptunus in Rotterdam (zie foto - Bron: Kamara Deportivo). Dat resulteerde in de unieke beslissing om de ontmoeting te staken, waardoor beide teams geen reclame voor zichzelf hebben gemaakt, zo bericht vandaag, maandag 30 mei 2016, onder andere de Telegraaf.

In de tweede inning was vrijdagavond een korte woordenwisseling na een sliding, maar in de vierde slagbeurt ging het mis. Neptunus-werper Kevin Kelly raakte de Amsterdamse slagman Michael Duursma met een worp en werd gelijk van het veld gestuurd. Een scheidsrechter mag een werper wegsturen als hij van mening is dat er opzettelijk op het lichaam wordt gegooid, maar dat wordt vaak vooraf gegaan door een waarschuwing.


Even later raakte Amsterdam-werper Dennis Burgersdijk de Neptuniaanse slagman Raily Legito. Dit keer werden geen stappen ondernomen, wat resulteerde in verschillende opmerkingen. Kort erna bereikte Legito als loper het tweede honk en daar ontstond een opstootje, die uitmondde in een bench-clearing, die overigens nog geen drie minuten duurde.

Doorgaans worden de boosdoeners uit het veld gestuurd en wordt de wedstrijd vervolgd. Maar, omdat er nu een vechtpartij ontstond, waarin rake klappen werden uitgedeeld vonden de scheidsrechters het verstandiger het duel te staken.

De strafcommissie schorste met onmiddellijke ingang drie spelers van beide teams en moet zich nu buigen over de uit te delen straffen, maar ook zal de status van de wedstrijd bepaald moeten worden. Aannemelijk is dat die op een latere datum wordt uitgespeeld.


'We praten het niet goed', zegt Neptunus-coach Evert-Jan 't Hoen tegenover RTV Rijnmond. 'Van beide kanten zijn er dingen gezegd en gedaan die niet goed zijn. Na de wedstrijd hebben de coaches met elkaar gesproken en ervoor gezorgd dat we zaterdag weer normaal een wedstrijd konden spelen zonder incidenten', aldus 't Hoen.

Dat deed Neptunus zonder Raily Legito, Rien Vernooij en Dwayne Kemp. 'Drie spelers waren geschorst, van Amsterdam ook. Het is nu wachten op de definitieve straffen, daar komt volgende week uitspraak over', laat de coach van de regerend landskampioen weten.

 Hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen weet 't Hoen niet. 'Er stonden twee topteams tegenover elkaar, daar komt een hoop emotie bij kijken. Het begon met een paar kleine woordenwisselingen en van het één kwam het ander. Ik vond ook dat de scheidsrechters niet scherp waren, er niet bovenop zaten. Ze lieten bepaalde zaken uit de hand lopen.'

Oud-fractieleider NDP Panka adviseur kabinet minister Badrising op weg naar directeursfunctie...

Panka: 'Onlangs is mij gevraagd om ministerie te versterken en directeur hiervan te worden'


Ricardo Panka, de voormalig fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP) in De Nationale Assemblee, is sinds vrijdag als adviseur toegevoegd aan het kabinet van minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. 'Onlangs is mij gevraagd om het ministerie te versterken en de directeur hiervan te worden. Dit is nog niet officieel. Maandag start ik als adviseur om me alvast in te werken', zegt Panka vandaag, maandag 30 mei 2016, op Starnieuws. 

Panka heeft vijftien jaar lang het district Para vertegenwoordigd in het parlement. Hij zegt ruime ervaring te hebben als het gaat om buitenlands beleid. In het parlement was hij voorzitter van de vaste Commissie Buitenlandse Zaken. Ook heeft hij de commissie voor de Interparlementaire Unie (IPU) voorgezeten en de Afrikaanse, Caribische en Pacifische groep (ACP). 'Uit dien hoofde heb ik dus veel conferenties bijgewoond, onderhandelingen helpen voeren en contacten gelegd. Het is voor mij dus nu aan de andere kant van de tafel zitten namens Suriname.'

De nieuwe raadsadviseur zegt, dat er veel werk valt te doen op het ministerie. 'Suriname heeft een bewuste keuze gemaakt om zich te richten op de regio, om zo meer mogelijkheden voor zichzelf te creëren.' Hij stelt, dat dit beleid rechtstreeks valt onder de president en Suriname op dit vlak is gaan diversifiëren.  'Wij richten onze blikken niet alleen meer op Europa, maar hebben vaste voet aan wal gezet binnen de regio.'

Panka had graag gezien, dat hij na zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee een ministerspost had gekregen. 'Dat was toen mijn ambitie. Ik had geen ministerie in mind, omdat dit des president is.'

De NDP'er zegt vijftien jaar te hebben gewerkt voor de overheid en nog eens vijftien jaar voor het parlement. 'Vanuit mijn positie als Assembleelid heb ik wat kennis over een aantal zaken opgedaan en weer gewerkt met de uitvoerende macht.'

Vanaf het moment dat hij Assembleelid af is, heeft hij zich beziggehouden met de districts- en ressortraadsleden van Para. Hij vergadert ook regelmatig met de nieuwe volksvertegenwoordigers uit dit district en deelt zijn kennis met hen.

Onder Badrising heeft Ellen Naarendorp eerst als directeur gewerkt. Zij werd eind december vervangen door oudVN-ambassadeur Henry Mac Donald, die waarnam in de functie en enkele weken geleden overgeplaatst werd naar een andere afdeling. Op dit moment neemt Gladys Relyveld waar als directeur.

Omroep NTR: 'Zwarte Piet is aan het veranderen, het is onomkeerbaar en vanzelfsprekend'

'Brief BN'ers is een open deur'


Zwarte Piet is aan het veranderen. Dat gebeurt al tien jaar, het is onomkeerbaar en het is vanzelfsprekend. Dat zeggen de directeuren Paul Römer en Carel Kuyl van de omroep NTR in nrc.next, aldus RTL Nieuws vandaag, maandag 30 mei 2016.

De directeuren reageren met hun stuk op een open brief van ruim honderd BN'ers (zie hieronder) vorige week die willen dat de omroep Zwarte Piet in de ban doet. Onder de briefschrijvers zitten vele bekende namen als Arie Boomsma, Arnon Grunberg, Femke Halsema, Isa Hoes, Patrick Kluivert, Paul de Leeuw, Halina Reijn, Humberto Tan en Sylvana Simons.


De NTR verkondigt al een paar jaar het standpunt dat de pieten in het populaire tv-programma Sinterklaas Journaal, dat in de aanloop van het Sinterklaasfeest wordt uitgezonden, niet van uiterlijk zullen veranderen, zolang de meerderheid van Nederland dit niet wil. Volgens de NTR is het niet zijn taak om een standpunt in de discussie hierover in te nemen. Een minderheid neemt aanstoot aan Zwarte Piet als uiting van racisme. Sinds een jaar of vier zijn er rond Sinterklaas demonstraties tegen Zwarte Piet.

In die brief riepen de BN'ers de NTR op om Zwarte Piet naar huis te sturen. Römer en Kuyl noemen die oproep 'een open deur'. Ze wijzen erop dat al in 2006 voor het eerst gekleurde pieten werden getoond. En in 2014 werd een grote variëteit aan Pieten geïntroduceerd: blanke Pieten, Roetveegpieten, Clownspieten en ook Zwarte Pieten. Een witte en zwarte Sinterklaas reden in het laatste shot van de serie naast elkaar het beeld uit.

'Zoals in de rest van het land vindt niet iedereen van het team van het Sinterklaas Journaal, van acteurs tot schrijvers, hetzelfde. Voor de een kan het niet snel genoeg, voor de ander moet het Sinterklaas Journaal niet voorop willen lopen. Daarin moeten wij onze weg zien te vinden.'

Vorige week zei Römer nog, dat het Sinterklaas Journaal geen moreel kompas moet zijn:
In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… 'Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaas Journaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas.'

Römer en Kuyl in NRC, vandaag: 'Mensen die vasthouden aan Zwarte Piet zijn er in alle gradaties. Je kunt ze niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten. Ze zullen er vast tussen zitten, maar in meerderheid zijn het mensen die vinden dat er best iets mag veranderen.'

Hieronder de tekst van de brief van bekende Nederlanders aan de NTR:

De NTR is niet zomaar een omroep. De NTR is een omroep met een wettelijke opdracht. Met haar programma’s moet zij een bijdrage leveren aan educatie, diversiteit, cultuur en jeugd. De omroep is speciaal in het leven geroepen om zogenaamde kwetsbare doelgroepen en genres te bedienen.

Makers die voor de NTR werken zijn zich daarvan bewust: met hart en ziel maken ze programma’s die het hart van onze publieke omroep genoemd mogen worden. Maar de NTR zelf? Hoe zorgvuldig gaat deze ‘taakomroep’ met haar eigen missie om? Sinds enige jaren woedt er in Nederland een fel debat rond Zwarte Piet. Verdraagt een multiculturele samenleving wel zo’n stereotiepe afbeelding van donkere mensen? In het buitenland is de figuur van ‘Zwarte Piet’ niet uit te leggen en zelfs de Verenigde Naties oordeelde dat het Sinterklaasfeest met deze karikatuur racisme uitdraagt – juist onder kinderen.

Dit onderhuidse racisme komt in het debat ook akelig bloot te liggen: de reacties van de zogenaamde voorstanders van Zwarte Piet op de sociale media staan bol van vreemdelingenhaat, gekrenkt nationalisme en onverdraagzaamheid. Het Sinterklaasjournaal van de NTR speelt in dit debat een belangrijke rol: dit programma brengt immers de enige echte Sinterklaas in de huiskamers van Nederland. Het programma bepaalt daarmee ook de vorm waarin de figuur van Piet ten tonele wordt gevoerd.Veel scholen en gemeenten geven aan het Sinterklaasjournaal te volgen als voorbeeld hoe Piet er op school en bij lokale intochten uitziet. Even leek het er op dat de NTR voor een behoedzame, subtiele metamorfose koos. Tussen de zwarte Zwarte Pieten werd hier en daar voorzichtig een vrolijk gekleurde Piet geïntroduceerd en later ook ‘roet Pieten’. Maar dat bleek een schijnbeweging te zijn: het ging de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal niet om een werkelijke verandering, maar juist om de controverse die het programma opriep, zo verklaarde hij in een interview.

Makers die zich uitspreken voor modernisering – zoals presentatrice Dieuwertje Blok – krijgen te horen dat hun baan op de tocht staat. Acteurs die verandering van de vorm van hun typetje voorstellen, zoals hoofdpiet Erik van Muiswinkel, vinden geen gehoor en zien geen andere mogelijkheid dan op te stappen. Als reactie hierop laat de NTR weten:

'We sturen niet en nemen geen standpunten in, we reflecteren het maatschappelijk debat.'

De directeur van de NTR zegt in een interview: 'We richten ons op de middengroep' en 'we zijn geen moreel kompas'. De NTR lijkt niet in te zien dat ze juist wél een standpunt inneemt met het handhaven van een Zwarte Piet in zijn huidige vorm, ondanks de gefundeerde kritiek en roep om verandering. Bovendien: een omroep is per definitie cultuurvormend door de programma’s die ze maakt. Dat draagt de NTR ook uit met haar eigen missie: speciaal voor iedereen. Dat is wezenlijk anders dan: algemeen voor de grootste gemene deler. Nu onttrekt de NTR zich aan haar verantwoordelijkheid als taakomroep en als spil in de Sinterklaasviering op een moment dat morele stellingname gevraagd wordt.

Niemand wil het Sinterklaasfeest bederven. Juist programmamakers weten dat het aanpassen van de vorm de inhoud alleen maar kan versterken. Beste NTR: maak Sinterklaas weer speciaal voor iedereen!

Ondertekenaars:
Maarten Admorikoro, Akwasi, Robert Alberdingk Thijm, Barbara Barend, Anne Barnhoorn, Luuk van Bemmelen, Sunny Bergman, Samoro Bergtop, Hanna Bervoets, Marnie Blok, Remy Bonjasky, Arie Boomsma, Berend Boorsma, Roel Boorsma, Tamara Bos, Willem Bosch, Mano Bouzamour, Hans Maarten van den Brink, David-Jan Bronsgeest, Erik de Bruyn, Job ter Burg, Daphne Bunskoek, Monique Busman, Nasrdin Dchar, Maurice Dekkers, Pieter Derks, Tofik Dibi, Anna Drijver, Candy Dulfer, Michiel van Erp, Raja Felgata,Tygo Gernandt, Frans van Gestel, Maria Goos, Malou Gorter, Job Gosschalk, Glennis Grace, Renske de Greef, Hanneke Groenteman, Arnon Grunberg, Norbert ter Hall, Femke Halsema, Sallie Harmsen, Sanne den Hartogh, Anneloor van Heemstra, Glen Helder, Isa Hoes, Marc de Hond, Tanja Jess, Monic Hendrickx, Mieke de Jong, Lenny Keylard, Rossana en Patrick Kluivert, Victoria Koblenko, Sytske Kok, Irene de Kom-Avogadri, Howard Komproe, Martin Koolhoven, Esmé Lammers, Paul de Leeuw, Nanouk Leopold, Evgeniy Levchenko, Lieke van Lexmond, Cecilie Levy, Alvin Lewis, Berget Lewis, Marc van der Linden, Teun Luijkx, Charly Luske, Hadewych Minis, Cornald Maas, Geert Mak, Andrew Makkinga, Jetty Mathurin, Diana Matroos, Rick Paul van Mulligen, Erik van Muiswinkel, Dana Nechushtan, Jorien van Nes, Nada van Nie, Stephan Nugter, Anousha Nzume, Paula van der Oest, Trijntje Oosterhuis, Khalid Ouazis, Roos Ouwehand, Urmy Plein, Maria Peters, Jörgen Raymann, Halina Reijn, Rutger Remkes, Edsilia Rombley, Melle Runderkamp, Simone van Saarloos, Ruud Satijn, Michael Schaap, Ariane Schluter, Dave Schram, Reint Schölvinck, Tallulah Schwab, Jasmine Sendar, Sylvana Simons, Lotte Tabbers, Humberto Tan, Glynis Terborg, Arne Toonen, Waldemar Torenstra, Maarten Treurniet, Els Vandevorst, Georgina Verbaan, Nicolaas Veul, Albert Verlinde, Susan Visser, Peter R. de Vries, Robert Vuijsje, Simon de Waal, Mike Weerts, Frans Weisz, Eva van de Wijdeven, Manoushka Zeegelaar Breeveld

ABOP'ers Bee en Pokie: 'Gang naar IMF is meest visieloze besluit regering en brengt rechtsstaat in gevaar'

Bee:  'Hoe langer deze regering aanzit hoe meer ik van pa Venetiaan hou'


Als de situatie in het land blijft verslechteren zal de ABOP genoodzaakt zijn haar troef in te zetten, kondigde partijtopper Marines Bee gisteren aan tijdens een partijbijeenkomst in Flamboyant Park in Paramaribo. Die troef is al eerder in 1986 ingezet en is de democratie hersteld, deelde hij mee. Volgens Bee en Diana Pokie, ABOP-Assembleeleden, is de gang naar het IMF het meest visieloze besluit van de regering en wordt de rechtsstaat wederom in gevaar gebracht. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 30 mei 2016.

Bee benadrukte, dat de ABOP geen blaam treft voor de situatie waarin het land terechtgekomen is. Hij brengt in herinnering dat André Misiekaba de ABOP voor yon yoni (kleintje) had uitgemaakt en de partij dus niet in staat kon zijn geweest het land in deze toestand te brengen.

Pokie: 'Ze zeiden, dat de ABOP geen visie heeft. Daar maken we ons niet druk over, geen visie is altijd beter dan por’ fisi, want kijk waar ze nu met al hun visie en deskundigheid zijn beland; op de stoep bij het IMF. Daar kom je alleen terecht als je geen uitweg meer hebt. Het IMF is geen Sinterklaas. Je hebt je te houden aan wat overeengekomen is. Dat betekent dat we het moeilijker krijgen met de verhogingen. Ik feliciteer de bevolking niet met het IMF, ik wens u sterkte toe want we gaan moeilijke tijden tegemoet.'

'Ik heb overal roti’s en picolets. We zijn op de hoogte van al hun bewegingen', aldus Bee mee. 'Ik beschik al twee weken over het crisisplan en er staan geen nieuwe dingen in. Ze doen zo geweldig over het IMF, bijna ye brib’ tak’ na wan bun sani, Maar, ze zeggen niet hoe je gaat uitkomen met de verhoogde stroomtarieven, met de gezondheidszorg, met de kinderen die naar school moeten.'

Bee zei verder, dat elke andere regering het beter zal doen dan de huidige, omdat die er alles aan zal doen om te voorkomen dat het land verder afglijdt. 'Hoe langer deze regering aanzit hoe meer ik van pa Venetiaan hou. Hij wist van besturen. De ABOP heeft met hem veel voor het binnenland kunnen realiseren. We zien dat de regering gewoon weigert vonnissen uit voeren. De Nationale Assemblee is een verlengstuk van de regering geworden, Un ‘ab wan troef, wan joker, we pley a pley ma a de in un’ baka saka, If a democratie e kon moro in gevaar w’o pot’ eng go baka want 1986 un be pot’ a joker dati kba en a sorgu tak a democratie kon.'

Bee riep parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op om de positie van de Assemblee te bewaken, opdat 'het werk naar behoren gedaan kan worden zodat de regering gecontroleerd kan worden.' 

OM Curaçao: 'Beloning 10.000 gulden voor de gouden tip'

Politie en Justitie vragen het publiek aandacht voor twee schietincidenten


De politie is op zoek naar getuigen en nadere informatie over de achtergrond van de twee onderstaande schietincidenten. Wie getuige is geweest of iets heeft gezien of gehoord op de betreffende data dat verband zou kunnen houden met deze zaken, of iets gezien of gehoord heeft over genoemde personen of betrokken voertuigen of dat anderszins relevant kan zijn, laat u het dan weten aan de politie. U kunt daartoe contact opnemen met de politie via het nummer 108. Informatie kan zowel anoniem als niet anoniem worden gegeven, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vandaag, maandag 30 mei 2016. 

De Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong looft een beloning uit van 10.000 gulden uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van verdachten in deze zaken.

Zaak Blanquillaweg
Op 28 december 2015 rond half vier in de ochtend vond een schietpartij plaats op de Blanquillaweg ter hoogte van nummer 124. Een grijze Hyundai Getz met het kenteken D/79-80 die voor de Blanquillaweg 124 geparkeerd stond werd door tot nu onbekende personen beschoten.

Luigino Victoriano Martina, geboren te Curaçao op 23 maart 1987 en gewoond hebbend op het adres Kaya Piedra Presioso 69, werd hierbij gedood. Martina staat ook wel bekend onder de bijnaam die hij als artiest, rapper, voerde: 'Small V'.

De man die naast Luigino voor in de auto zat met de initialen K.L.M. werd door schoten gewond geraakt maar heeft weten te ontkomen en is per ambulance naar de Sehos vervoerd voor behandeling. Een minderjarig meisje dat op de achterbank zat, werd niet door de afgevuurde schoten gewond. Getuigen hebben na de schietpartij drie mannen zien wegrennen op de Welatinaweg in zuidelijke richting.

Zaak De Savaan
Op 3 januari 2016 vond een schietincident plaats ter hoogte van de Pieters Import aan de Kaminda Helmin Magno Wiels. Onbekenden openden toen het vuur op een witte Volkswagen Passaat gekentekend R/ 16-37 die over de Moontjiweg reed richting de Kaminda Helmin Magno Wiels. Op de Kaminda Helmin Magno Wiels kwam de Volkswagen tot stilstand. De bestuurder en mede-inzittende werden door de afgevuurde schoten zwaar gewond. De mede inzittende, die hoogzwanger was, Janishairah M. Jano, geboren in Nederland op 1 maart 1989 en wonende in Nederland, overleed aan de schotverwondingen.

De bestuurder, Edgardo Basilia, geboren op Curaçao op 08 september 1985, werd aanvankelijk in het ziekenhuis opgenomen en behandeld, doch kwam uiteindelijk eveneens als gevolg van de schotverwondingen te overlijden, in maart 2016. Er zaten ook twee minderjarigen op de achterbank in de beschoten Volkswagen waarvan er één een schampwond opliep.

SMOC: 'Premier Whiteman lijkt bestuurlijke aanwijzing te willen voorkomen inzake Nederlandse hulp Isla'

'Wil hij echt bestuurlijke hulp om mensenrechten in Wishi, Marchena, et cetera te respecteren?'


De Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) vraagt zich af of premier Ben Whiteman de hete adem van de Tweede Kamer in de nek voelt. Door nu te verklaren, dat de Isla-raffinaderij met Nederlandse hulp snel schoner moet worden zou hij mogelijk een bestuurlijke aanwijzing willen voorkomen, stelt de stichting. SMOC brengt in herinnering, dat hulp uit Nederland al heel vaak is aangeboden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad maandag 30 mei 2016.

'Op 18 juni 2013 nam de Eerste Kamer een motie aan waarin minister Plasterk werd verzocht om hulp te bieden aan Curaçao om de Isla bestuurlijk te handhaven, mits Curaçao om hulp verzocht. De vraag om hulp kwam niet.'

De Tweede Kamer nam in oktober 2015 een motie aan waarin Shell als medeschuldige wordt aangewezen voor de milieuproblematiek omtrent de Isla. 'Tevens werd Plasterk verzocht om zich actiever te bemoeien met het bestuurlijk handhaven van de Isla. Daar had Plasterk geen trek in.'

Uiteindelijk werd op 16 februari 2016 een motie aangenomen waarin het ondeugdelijk bestuur en het structureel schenden van mensenrechten politiek werd vastgesteld. 'Plasterk moet vol aan de bak om te zorgen dat de milieuvervuilende uitstoot binnen drie maanden maximaal zou verminderen. Dit is duidelijk niet gebeurd. In feite is de motie van 16 februari 2016 de allerlaatste motie van de Tweede Kamer als opstap naar een bestuurlijke aanwijzing van de Rijksministerraad om de Isla bestuurlijk te gaan handhaven.'

Whiteman wil nu ook graag de hulp gebruiken die Nederland al jarenlang aanbiedt. 'Enerzijds klinkt dit positief. Anderzijds is het wel verrekte toevallig, dat Whiteman juist nu hiermee de media benadert. Wil hij echt graag bestuurlijke hulp om de mensenrechten van mensen uit Wishi, Marchena, et cetera te respecteren vanuit de grond van zijn hart? Of wil hij een bestuurlijke aanwijzing voorkomen? De (nabije) toekomst zal het leren.'

Met speciaal fonds kan binnen 5 jaar jeugdwerkloosheid op Curaçao met 1.000 jongeren dalen

Pais-Statenlid Cleopa: 'Aandeel jeugdwerklozen op Curaçao in vergelijking met andere landen Caribisch gebied hoogst'


Met het instellen van een speciaal fonds, dat gevoed wordt met een extra belasting op benzine van 1 cent per liter en 2 cent per kilowattuur op stroom, kan over een periode van vijf jaar de jeugdwerkloosheid dalen met 1.000 jongeren. Dat staat in een uitvoerig plan dat door Eugene Cleopa (PAIS) is geschreven en verspreid, aldus vandaag, maandag 30 mei 2016, het Antilliaans Dagblad. 

De opbrengst in het fonds beslaat volgens zijn berekening een bedrag van 19 miljoen gulden per jaar of 95 miljoen gulden over vijf jaar. Dit geld is ter dekking van een vergoeding van 1.420 gulden per maand aan werkgevers die werkloze jongeren in dienst nemen. Verder zou aan jongeren speciale training gegeven moeten worden ter verbetering van de sociale en technische vaardigheden. Dan zijn er nog bemiddelingskosten, samen goed voor een kostenpost van 2 miljoen gulden per jaar of 10 miljoen gulden over vijf jaar.

Cleopa gaat in zijn verslag uitvoerig in op de cijfers. Zo waren er in 2015 1.641 werkloze jongeren. De opbrengst in het fonds zijn berekend op basis van de gemiddelde consumentenbestedingen tussen 2013 en 2015.

Het Statenlid onderbouwt met cijfers dat het aandeel jeugdwerklozen (tussen de 15 en 24 jaar) op Curaçao in vergelijking met andere landen in het Caribisch gebied het hoogst is. En de jeugdwerkloosheid in het Caribisch gebied is over het algemeen al hoger dan elders in de wereld, aldus de Wereldbank (2007). Daar komt bij de jeugdwerklozen een extra kwetsbare groep is die het moeilijkst aan werk komt.

Hij maakt de vergelijking over het jaar 2014, maar constateert wel dat de jeugdwerkloosheid op Curaçao in 2015 gedaald is van 33,2 procent naar 29,7 procent.

Cleopa: 'Het percentage jeugdwerklozen berekend over het percentage totaal aantal werklozen, geeft aan hoe problematisch de werkloosheid is. Volgens de internationale arbeidsorganisatie ILO, mag de verhouding niet boven een verdubbeling (cijfer 2) uitkomen. Wereldwijd was het werkloosheidspercentage in 2014, 14 procent met het aandeel jongeren van 5,9 procent, een vermeerdering van 2,4 punten. In het Caribisch gebied is die verhouding 25 procent versus 11,7 procent, een vermeerdering van 2,2 punten. Op Curaçao is de verhouding 33,2 procent versus 12,6 procent, een vermeerdering van 2,6 punten.'

Het Statenlid constateert dus, dat dit een hoger cijfer is dan gemiddeld in het Caribisch gebied. Dit is zorgelijk en daarom lanceert hij het plan voor het inrichten van een fonds om specifiek de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

'Onmogelijk om Curaçaose patiënt adequate zorg te bieden door falend beleid overheid'

VMSC: 'Onveilige en structureel instabiele situatie rond patiënt is inmiddels onacceptabel'


Door falend beleid van de overheid is het onmogelijk om de Curaçaose patiënt adequate zorg te bieden. Dat stelt de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC), zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 30 mei 2016.

'De onveilige en structureel instabiele situatie rond de patiënt is inmiddels onacceptabel', aldus de VMSC. De verenigde medisch specialisten constateren, dat het overheidsbeleid van de afgelopen jaren heeft geleid tot ‘een schrijnend tekort aan specialisten en verplegend personeel, verslechtering van de infrastructuur en een fors tekort aan materiaal’.

'Met tot gevolg onacceptabele wachtlijsten, structureel en regelmatig uitvallende operaties wegens materiaal- en ruimtegebrek en een algeheel onvermogen om adequate zorg te kunnen leveren in de tweede lijn.'

Financieel-directeur Henri Gerrits van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) liet eerder al weten, dat vanwege de financiële problemen van het ziekenhuis de beschikbaarheid van materialen regelmatig kritiek is, maar tot dan toe steeds kon worden opgelost. Ook medisch-directeur Franke Scheper liet daarop vrijdag weten dat de inkoop van materialen een ‘grote uitdaging’ is, maar zei - anders dan Gerrits - niet te verwachten dat daardoor van tevoren geplande operaties moeten worden uitgesteld. 'We hebben het proces onder controle.'

Scheper benadrukt, dat het Sehos zaken doet met grote inkoopcombinaties in Nederland en de Verenigde Staten om de materialen tegen zo scherp mogelijke prijzen te kunnen kopen.

Om het gehele berichten te kunnen klikt u hier

'Met Sapoen in DNA of niet, HVB gaat door, niemand houdt ons tegen'

Hervormings- en Vernieuwings- beweging binnen PL bijeen op kennismakings- activiteit te Wanica


'Ik praat niet veel, maar als het nodig is, dan hoor je mij wel. Meri mi da yu sa syi mi, meri HVB da yu kisi a man disi. Fas den man fu mi dya da yu syi dat a man dis ne frede.' Woorden van Rudy Soerodimedjo, een van de trekkers van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) binnen de Pertjajah Luhur (PL), tijdens een kennismakingsactiviteit gisteren aan de Javaweg in het district Wanica, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 30 mei 2016.

Het zaad dat geplant was, is volgens Soerodimedjo nu aan het groeien en niemand kan dat tegenhouden. Hij benadrukte dat de HVB niet alleen uit Sapoen bestaat, maar uit een grote groep.

'Met Sapoen in DNA (De Nationale Assemblee) of niet, HVB gaat door, niemand houdt ons tegen.'

Soerodimedjo had het vooral gemunt op Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. Hij deelde mee dat hij destijds heeft geprobeerd veranderingen ‘onder de brug’ (bij de PL) te brengen. 'Visie en beleid alleen zijn niet genoeg om een politieke partij te draaien. Je milieu speelt een rol als er geen vertrouwen is, lukt het niet.'

Hij verwondert zich erover hoe zo iemand denkt een land te kunnen regeren. Soerodimedjo geeft als voorbeeld, het draaien van een internaat, een bakkerij, kwekerij, het uitgeven van een krant en de beloften voor het opzetten van een fonds voor landbouwers. Hij vraagt zich af wanneer jongeren eindelijk de kans krijgen om te helpen sturen. Volgens Soerodimedjo wil Somohardjo slechts weer aan de macht komen en alleen maar uitkijken naar vervroegde verkiezingen.

Twee Nederlanders omgekomen in Venezuela bij verkeersongeluk

Auto waarin slachtoffers zaten sloeg over de kop en botste op tegemoetkomende truck

(Bron foto's: El Norte)

Twee Nederlanders zijn afgelopen weekeinde bij een zwaar verkeersongeluk in Venezuela om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw van 31 jaar en een man 22 jaar, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, maandag 30 mei 2016. De familie is ingelicht. 

Volgens lokale media zijn door het ongeluk negen mensen overleden en twee anderen zwaargewond. Het gaat om toeristen uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk en enkele Venezolanen.

Zij kwamen om bij een botsing tussen een Toyota Landcruiser en een vrachtauto in de plaats Guanipa in de staat Azoategui.

De toeristen hoorden bij een groep die al een maand op reis was in Venezuela. Volgens de krant El Norte verloor de chauffeur van de auto waarin de slachtoffers zaten de macht over het stuur en sloeg het voertuig over de kop. Daarna botste de auto frontaal op een tegemoetkomende vrachtwagen. De meeste inzittenden werden uit het voertuig geslingerd.(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

UPDATE: In de loop van de dag wordt bekend, dat de twee Nederlandse slachtoffers biotechnologisch onderzoeker Oscar Dijkstra (22) uit Driebruggen en officemanager Marloes Kroon (31) uit Den Haag zijn.
De chauffeur van hun jeep reed volgens ooggetuigen op hoge snelheid door een gevaarlijke bocht in het noordoosten van het ruige Zuid-Amerikaanse land. De terreinwagen raakte de berm, sloeg over de kop en botste frontaal op een tegemoetkomende veetruck. De bocht in de slecht onderhouden snelweg in de deelstaat Anzoatégui is berucht om de vele fatale verkeersongevallen.

Behalve beide Zuid-Hollanders, die elkaar tijdens de reis hadden leren kennen, verongelukten een Duitser, een Oostenrijkse en vijf Venezolanen. Volgens lokale media gingen omstanders ervandoor met 'grote hoeveelheden contant geld' en 'alle bezittingen' van de slachtoffers. De groep reisde al vier weken rond door Venezuela en was onderweg naar de Orinicorivier voor een kajaktocht. Oscar toonde zich op zijn reisblog onder de indruk van de schaarste en de criminaliteit in het noodlijdende olieland, zo schrijft de Telegraaf. 'Diensten en producten zijn moeilijk te krijgen. Heel weinig buitenlanders bezoeken Venezuela gezien de onveilige reputatie.'

De jonge Driebruggenaar nam zich voor Spaans te leren tijdens zijn vakantie en na Venezuela door te reizen naar Cuba, Peru en Bolivia. Ook reisgezel Marloes, die toevallig dezelfde middelbare school volgde in Gouda, was volgens haar werkgever Woonz.nl een groot reisfanaat. 'Naast haar werk staan sporten en reizen boven aan haar lijstje', staat te lezen op de website voor seniorenwoningen.

Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Caracas zijn afgereisd naar de plaats van het ongeval om consulaire bijstand te verlenen. Ze hadden vijf uur nodig om daar te komen.

(Red. De Surinaamse Krant/El Norte/Telegraaf/NOS)

Suriname en Guyana kunnen profiteren van overeenkomst tussen Turkish Airlines en IsDB

Turkish Airlines kan steun gaan verlenen op gebied van luchtvaart aan IsDB-lidlandenLuchtvaartmaatschappen in Suriname en Guyana, lidlanden van de Islamitische Ontwikkelingsbank (Islamic Development Bank, IsDB) kunnen gaan profiteren van een overeenkomst gesloten op 25 mei tussen Turkish Airlines en de IsDB, zo bericht de bank in een verklaring, aldus de nieuwswebsite Caribbean News Now! vandaag, maandag 30 mei 2016.

Als onderdeel van een ondertekende Memorandum of Understanding gaat Turkish Airlines, de nationale Turkse luchtvaartmaatschappij en Europa's nummer een luchtvaartmaatschappij, luchtvaarttraining verzorgen voor lidlanden van de bank

Turkish Airlines, een van de grootste en meest winstgevende luchtvaartmaatschappijen in de wereld, is akkoord gegaan met het verstrekken van technische ondersteuning aan lidlanden van de IsDB, aldus de bank.

Naast technische ondersteuning 'gaat Turkish Airlines samenwerken binnen het raamwerk van het sociaal verantwoordelijkheidsprogramma van partijen zoals het vervoer en distributie van Haj vlees naar de armen en op andere terreinen zoals gezondheid en educatie'.

In een reactie op de overeenkomst zegt de president van de bank, Ahmad Mohamed Ali: 'Dit is in vele opzichten een belangrijke stap. De overeenkomst zal de samenwerking tussen islamitische landen versterken en de IsDB en Turkish Airlines willen die samenwerking faciliteren. Turkish Airlines heeft zeer veel ervaring en met haar succesverhaal zal de maatschappij een uitstekend voorbeeld zijn voor andere landen.'

De Surinaamse regering heeft al een voorstel ingediend bij de Turkse regering om vluchten van Turkish Airlines naar Suriname mogelijk te maken. Dat voorstel werd ingediend door minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken tijdens haar bezoek aan Turkije in april.

Guyana, dat pas sinds deze maand is aangesloten bij de IsDB, heeft geen nationale luchtvaartmaatschappij. Daar zijn kleine lokale maatschappen en die kunnen profiteren van de steun van Turkish Airlines.

(Red. De Surinaamse Krant/Caribbean News Now!)

President Bouterse denkt, gesteund door minister Dodson, dat kostprijs energie lager kan

Minister Dodson verwacht vaststelling aanpassing kostprijs ruim voor verdere tariefaanpassing in september


President Desi Bouterse denkt dat de kostprijs van energie lager kan zijn. Een van de voorwaarden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was dat 60 procent van de productiekosten van elektriciteit gedekt moest zijn per 1 mei. Hier is volgens Bouterse, die zaterdagavond aan NDP'ers in partijcentrum Ocer te Paramaribo, informatie verstrekte over het programma dat door het IMF wordt ondersteund, een interessant dispuut. 

De kostprijs van energie wordt verder uitgewerkt met enkele organisaties die hieraan willen meewerken. Bouterse noemde onder andere de Kamer van Koophandel en Fabrieken die zich samen met de leiding van de EBS en andere deskundigen hierover wil buigen. De verwachting is volgens de president dat de kostprijs lager zal uitkomen. Hiervan zal het bedrijfsleven sowieso kunnen meeprofiteren.

Bouterse zei. dat Srd 900 miljoen is gestopt in de energiesector. Deze mededeling was vooral bedoeld voor mensen die vragen 'pe a moni de'. De president benadrukte. dat energie een van de peilers is van ontwikkeling. Er moet samen om de tafel gezeten worden om deze kwestie verder uit te werken. 

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, maandag 30 mei 2016, in een reactie op Starnieuws, dat de kostprijs van energie inderdaad lager kan. De aanpassing van de stroomtarieven is gebaseerd op een gemiddelde basisprijs per kWh van 60% van de werkelijke basisprijs van Srd 0,92 en een gehanteerde wisselkoers van een Amerikaanse dollar voor de Srd 5,50. 

Dodson zegt verder, dat met Staatsolie en EBS gesproken wordt over de prijs die berekend wordt voor stookolie. Ook met Suralco moet over de prijs van energie uit de Afobaka krachtcentrale worden gesproken. Hij verwacht dat de aanpassing van de kostprijs ruim voor de verdere tariefaanpassing die gepland is voor september, zal zijn vastgesteld. Met het IMF is afgesproken dat de subsidie aan EBS per 1 januari 2017 moet zijn afgebouwd.

Brunswijk (ABOP): 'Nederland is redding van Suriname, regering hoeft niet naar IMF te gaan'

'In 1975 is Suriname onafhankelijk geworden, maar nu is het land weer afhankelijk van de witte man'


(Bron foto: Marinus Bee)

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt dat Nederland de redding is van Suriname. De regering hoefde volgens hem helemaal niet naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te gaan. Er zijn andere mogelijkheden volgens de politicus om aan geld te komen. Aandelen die de Staat heeft bij Surgold (Newmont) en Staatsolie, konden worden verkocht aan het volk. De relatie met Nederland zou ook maken dat Suriname aan financiering van projecten kon komen, aldus Brunswijk gisteren op een partijbijeenkomst in Flamboyant Park in Paramaribo, zo schrijft Starnieuws vanochtend, maandag 30 mei 2016.

De ABOP-leider zei, dat als hij naast president Desi Bouterse zou staan, hij hem had kunnen tegenhouden om naar het IMF te gaan. Brunswijk merkte op, dat de kas van de Centrale Bank van Suriname leeg is. 'Er zijn geen dollars meer. De regering weet geen raad wat te doen. Er moeten ondernemers betaald worden, er is geld nodig. De mensen raken in de war. Als er geen geld is, moet je geld gaan lenen bij de bank, maar je moet weten waar je leent. Als je naar een geldschieter gaat, kan je je huis kwijtraken', hield Brunswijk zijn gehoor voor.

Hij haalde aan dat het IMF zakelijk is. 'Tide na dey un de afhankelijk fu bakra basi', stelde Brunswijk. In 1975 is Suriname onafhankelijk geworden, maar nu is het land weer afhankelijk van 'de witte man', zo zei hij.

Volgens Brunswijk is op alles 'ja en amen' gezegd tegen het IMF, omdat er voorwaarden worden gesteld om het geld te lenen. Hij voerde aan dat Jamaica met het IMF in zee is gegaan, maar grote problemen heeft.

Brunswijk deelde zijn achterban mee dat hij correcties kon brengen toen hij nog deel uitmaakte van de vorige regering. Hij kon Bouterse weer op het rechte pad brengen, maar nu is er niemand die dat kan doen, waardoor de regering zich geen raad weet wat te doen.

'De enige redding die Suriname heeft, is dat un musu wroko nanga Holland baka. Holland na enige redding', stelde Brunswijk. Hij gaf voorbeelden aan over de samenwerking tussen Suriname en Nederland. Hij noemde onder andere de stedenband, de relatie met de Medische Zending en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Nederland zou volgens Brunswijk gratis projecten uitvoeren, waardoor het IMF niet nodig was. Hij haalde aan dat Bouterse iemand kon sturen om met Nederland te onderhandelen als hij niet zelf wil praten over ontwikkelingssamenwerking. 'En toch zegt men dat de ABOP geen visie heeft, terwijl met de verkoop van aandelen wij 500 miljoen dollar konden vinden. Suriname zou zonder het IMF uit de problemen kunnen komen.'

De politicus zei verder, dat de ABOP niet op straat gaat, omdat Bouterse de verkiezing gewonnen heeft met 26 zetels. Hij maakt zich op voor 2020. Brunswijk merkte op dat het een andere zaak zou zijn als Bouterse nu zegt dat hij moe is, "Bravo luku san yu e du".

Brunswijk zei ook nog, dat hij zijn ogen niet kon geloven toen hij de lege stoelen zaterdagavond in Ocer zag bij een NDP-manifestatie. 'Dit is een duidelijk signaal. Den suma weri, den ne verstan a systeem moro.'


Assembleelid tevens ex-minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, was in zijn toespraak kritisch over minister Jennifer van Dijk-Silos van Justite en Politie. Hij merkte op dat het triest is gesteld met de bestrijding van de criminaliteit. Agenten zijn volgens hem gedemotiveerd. 'Berovingen zijn aan de orde van de dag. De ene na de andere supermarkt wordt beroofd. Mensen zijn niet veilig in hun huis. De politie heeft geen inkt, papier en voertuigen om uit te rijden. De criminaliteit neemt de overhand. De mensen in de strafinrichtingen hebben geen eten. Familie moet eten brengen voor hen.'

Belfort zei verder, dat Bouterse steeds heeft gezegd 'bakra basi a keba'. Nu is hij op zijn knieën gegaan voor de 'witte man'. Suriname heeft hulp nodig van het Internationaal Monetair Fonds. 'Misiekaba heeft beloofd dat Suriname een Dubai zou worden. Maar, un doro pinabai, Misiekaba is een leymofo.'

'Lage opkomst in Ocer mogelijk reden voor de grapjes van Bouterse'

'Masker Bouterse is gevallen, omdat hij soevereiniteit Suriname weggeeft voor bordje linzensoep'

'Bouterse weet dat de VHP een goed plan heeft, daarom maakt hij grappen er over'


Terwijl de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) heel serieus bezig is oplossing te zoeken voor de crisis van het land, was president Desi Bouterse gisteravond bezig grapjes te maken in Ocet. Kennelijk was de lage opkomst in OCER de oorzaak van zijn grapjes, zo bericht de VHP zondag 29 mei 2016 in een persbericht. 

President Bouterse zei, dat er maskers gevallen zijn. Inderdaad zijn er maskers gevallen, maar zeker niet van de oppositie, kennelijk die van president Bouterse. Zijn masker is gevallen vanwege het feit dat hij de soevereiniteit van Suriname weggeeft voor een bordje linzensoep. Wat een valse nationalist. Door het corruptief en verspillend beleid heeft president Bouterse het land gestort in grote ellende en hij schuift de schuld in andermans schoenen. Dit is de ‘a no mi’ cultuur van president Bouterse. Deze president is bekend om zijn 'lenen en uitgeven' Njan, Dringi, Prisiri. Een appeltje voor de dorst bewaren komt niet voor in zijn woordenboek. Zelfs ongeboren Surinamers hebben al een lening dankzij ene Desi. Hij heeft een hypotheek gevestigd op de volgende generatie en dat is immoreel leiderschap. En hij feliciteert het volk met de IMF lening, dat is een vorm van treiteren.

 De IMF lening ziet de president als overwinning voor het volk, terwijl hij het geld van het volk heeft verbrast. Dat zijn de slapeloze nachten. Hij onderkent dat velen het moeilijk hebben, hij beloofde zijn volgelingen dat zij uit de situatie zullen geraken. Weer een loze belofte van hem. Hij raakt compleet verstrikt in zijn eigen web. Tot nu toe heeft hij zijn beloftes niet kunnen waarmaken.

Bouterse zegt, dat de oppositie het IMF gevraagd heeft geen geld te geven aan de huidige regering, dat is bezijden de waarheid. De oppositie heeft opheldering gevraagd over de lening van het IMF en haar zorgpunten kenbaar gemaakt. De president zegt, dat zijn Kabinet zoveel werk heeft verzet, en 'ene Chandrika' komt met 'ik heb een plan'. En hij heeft ook 4.5 miljard om dit uit te voeren. Bouterse zegt er zeker van te zijn dat in het plan 'alleen maar b.s. staa'”. President Bouterse weet dat de VHP een goed plan heeft, daarom maakt hij grappen er over.

Zijn plan heeft een bedel en leningcultuur. Ons plan heeft productiecultuur middels hard werken. President Bouterse gaat dinsdag een herstelplan presenteren in het parlement. Hopelijk staat er in zijn plan geen ‘b.s’, om maar de woorden van de president te gebruiken.
 Er is inderdaad 'zoveel werk' verzet door deze regering, dat wij bijna failliet zijn geraakt.
Er is zoveel werk verzet, dat het volk 50% armer is geworden.
Er is zoveel werk verzet, dat de valutakoers elke dag stijgt.
Er is zoveel werk verzet, dat stroom- water-en telefoontarieven omhoog zijn gegaan.
Er is zoveel werk verzet, dat de zware criminaliteit schrikbarend toeneemt.

President Bouterse had in het parlement gezegd, dat hij met eenieder gaat samenwerken. Wat heeft de president met de adviezen van het FEP gedaan? De adviezen heeft hij naast zich neergelegd. Is dit niet verbijsterend in tijden dat de president de mond vol heeft van samenwerken? De VHP heeft degelijk een plan om uit de crisis te geraken.

Laat de regering haar mandaat teruggeven aan het volk en de VHP zal haar plan presenteren aan het volk en niet aan deze corrupte regering. De president gaf verder aan dat het volk op hem gestemd heeft, dus niemand haalt hem weg. Hij zei verder dat er gedemonstreerd wordt, terwijl niet eens een tiende van de hoeveelheid mensen die op hem gestemd hebben, op straat gebracht kan worden. 

President kunt u aangeven hoeveelste deel van het volk aanwezig was toen u in oktober 2005 gedemonstreerd had tegen het beleid van regering Venetiaan? Kunt u ook aangeven hoeveelste deel van het volk aanwezig was in OCER op zaterdag 28 mei? De VHP zal wel strijd leveren voor lotsverbetering van het volk. Wij gaan het volk niet in de steek laten.

 VHP mediacommissie