dinsdag 31 mei 2016

Typhoon grijpt uitnodiging minister Van der Steur aan

Zanger gaat politie ondersteunen bij het uitbannen van 'etnische profilering'


Rapper Typhoon gaat in op de uitnodiging van minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie). Op Instagram laat de zanger weten dat hij wil 'helpen bij het verbannen van de etnische profilering'. Dat moet dan alleen niet 'als snelle pleister dienen voor een dieper liggend probleem in Nederland', schrijft hij, zo berichten diverse media vanmiddag, dinsdag 31 mei 2016. 

Typhoon meldde gisteren dat hij in zijn woonplaats Zwolle, door agenten staande was gehouden omdat die de combinatie van leeftijd, huidskleur en een dure auto verdacht vonden. De politie bood daar later uitgebreid excuses voor aan.

'De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit', stond gisteren in een verklaring.

In de (sociale) media was het het gesprek van de dag en ook in de Tweede Kamer sijpelde het bericht door. Justitieminister Van der Steur vroeg Typhoon openlijk zelfs om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. De artiest is immers geliefd bij de politie, weet de bewindsman. Contact is er nog niet geweest.

Typhoon heeft vanavond (Nederlandse tijd) via Instagram laten weten, dat hij ingaat op de uitnodiging van de minister. 'Mits dat op structurele wijze gaat gebeuren.' Verder schrijft hij dat hij de rest van de week in de muziekstudio zit en zich daarop toelegt.

Hof Curaçao behandelt 2 juni hoger beroepzaak moord op verpleegkundige Cristina Barry

Ontkennende echtgenoot is veroordeeld tot 24 jaar cel na een OM-eis van 30 jaar....


Advocaten vinden dat er sprake is van tunnelvisie bij OM


Drie rechters van het hof zullen de moord op verpleegkundige Cristina Barry in maart vorig jaar, aanstaande donderdag opnieuw behandelen. Het betreft een regiezitting. Haar echtgenoot Arthur Hogesteger is niet tevreden met het vonnis van 8 januari. Hij kreeg 24 jaar cel opgelegd voor (de uitlokking van) de moord, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 31 mei 2016.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 30 jaar gevangenisstraf. Hogesteger was een docent en sportcoach en Barry was een verpleegkundige in het St. Elisabeth Hospitaal. Het motief van de moord is nooit duidelijk geworden. Hogesteger heeft altijd ontkend iets ermee te maken te hebben gehad. Hij gaf ter zitting aan te vermoeden dat er misschien sprake is geweest van een fatale roof.

In aanloop naar de moord, in januari en februari, werd hij opgelicht door zijn (ex-)vriendin Micaella R. en de vader van haar dochter, Giovanny N., die dachten dat hij een ‘rijke makamba’ was. Hogesteger vermoedt dat beiden iets te maken hebben gehad met de dood van zijn vrouw, omdat hij geen auto en meer geld kon geven. Iets wat volgens Officier van Justitie Roelof Koert door Hogesteger zelf is verzonnen, hij heeft hiervoor zelfs de plaats delict gemanipuleerd. Koert meent dat hij de moord uit financieel gewin zou hebben gepleegd.

'Bij een echtscheiding zou de verdachte vermoedelijk alles kwijtraken, wellicht ook de kinderen. Dat het slachtoffer dit verwachtte, blijkt ook uit getuigenverklaringen. Het slachtoffer zat de verdachte in de weg. Zijn zoon, stiefzoon, zou in Nederland moeten gaan voetballen bij Feyenoord. De verdachte zelf dacht er blijkens een e-mailbericht over om mee te gaan naar Nederland. Het slachtoffer wilde daar kennelijk niet aan meewerken. De dood van zijn vrouw zou veel voordeliger uitkomen dan een echtscheiding, die er van haar kant duidelijk zat aan te komen. Een en ander blijkt uit de getuigenverklaringen en uit het financieel onderzoek.'

De Officier van Justitie benadrukte ook dat Hogesteger eerst iemand heeft gezocht om zijn vrouw te vermoorden en via zijn vriendin op de man N. is uitgekomen. Hogesteger heeft aan R. verteld twee mannen uit Jamaica te zullen halen om de vrouw voor 5.000 gulden te doden. Dat wilden zij echter uiteindelijk niet, Hogesteger werd ongeduldig, omdat de moord te lang op zich liet wachten en besloot uiteindelijk het maar zelf te doen, aldus Koert. Dat heeft hij uiteindelijk op 15 maart gedaan, met 35 messteken. 'Razernij wellicht.'

Advocaten Roangelo Lodewijks en Mirto Murray eisten eerder vrijspraak. Volgens hen is hier sprake van tunnelvisie van het OM. Niemand anders werd onderzocht, terwijl verbalisanten tijdens onderzoeken naar feiten en omstandigheden, zelfs verklaringen hadden verzonnen en op papier gezet. Bovendien werd geen onderzoek gedaan naar een man in een rode auto, die al voor de politie bij de plaats delict was en ook nog foto’s had gemaakt. Niemand weet wie hij was of wat hij daar deed. Bovendien bevinden zich in het dossier geen andere bewijsmiddelen, behalve de leugenachtige verklaringen van R. en N. en de onrechtmatig verkregen informatie in de mailbox van de verdachte, aldus de verdediging.

Kaalschrapen terrein bij Groot Piscadera, Curaçao, blijkt voorbereiding te zijn voor uitbreiding supermarkt

VVRP-minister: 'Bouwvergunning afgegeven onder twijfelachtige omstandigheden'


Het kaalschrapen van het terrein bij Groot Piscadera/De Savaan ten westen van Centrum Supermarket waarover de Amigoe eerder berichtte, blijkt voorbereiding te zijn voor een uitbreiding van de supermarkt. Er is daarvoor geen aanlegvergunning. Wel is een bouwvergunning afgegeven, zo bericht de Amigoe vandaag, dinsdag 31 mei 2016.

'Onder twijfelachtige omstandigheden', volgens VVRP-minister Suzy Camelia-Römer. 'Wij zullen hiernaar een onderzoek instellen.'

Het terrein heeft binnen het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) als bestemming ‘parkgebied’ en de verantwoordelijke voor de vergunning is oud-interim-directeur van uitvoeringsorganisatie ROP (voorheen Drov), Darwin de Lanoi. De Lanoi werd vorig jaar maart al naar huis gestuurd nadat hij een vrouwelijke collega had opgesloten. Hij kreeg een toegangsontzegging tot het ROP-gebouw en staat waarschijnlijk nog steeds op de loonlijst.

'Ik vind het niet netjes om uitspraken om over individuele gevallen te doen. Ik kan alleen zeggen dat ik geen informatie heb dat hij niet meer werkzaam zou zijn bij het ministerie', aldus de secretaris-generaal (SG) van VVRP. De oud-directeur kwam onlangs ook in de belangstelling te staan omdat hij samen met onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses een nieuwe politieke partij heeft opgericht,
Movementu Progresivo (MP).

Om het gehele bericht te kunnen lezen hier klikken.

Politie zoekt automobilist die na aanrijding, met twee gewonden, doorrijdt

Pick-up rijdt op Suffisantweg achterop auto en rijdt vervolgens wegDe politie is op zoek naar een mannelijke bestuurder van een pick-up die na een ongeluk is doorgereden. Het ongeluk gebeurde gisteren op de Suffisantweg, weet de Èxtra, zo bericht vandaag, dinsdag 31 mei 2016, op Paradise FM.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Daarbij reed de pick-up achter op de auto met verschillende inzittenden. Volgens getuigen ging de bestuurder er daarna met hoge snelheid vandoor.

De ambulance moest er aan te pas komen om medische assistentie te verlenen. Twee personen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verdere medische behandeling.

Mensen met meer informatie over het ongeluk of over de doorgereden bestuurder worden opgeroepen zich te melden bij de politie.

Aparte parlementaire commissie gaat uitvoering herstelplan van regering monitoren

Commissie Financiën aangevuld met fractieleiders Ronnie Brunswijk (AC) en Carl Breeveld (DOE)

Jogi (VHP): 'Regering desavoueert met wijze van presentatie plan de Assemblee'


Een speciale commissie van het parlement zal de komende periode de uitvoering van het Stabilisatie- en herstelplan van de regering monitoren. Het betreft de Vaste Commissie Financiën aangevuld met de fractieleiders Ronnie Brunswijk (AC) en Carl Breeveld (DOE). Dat zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vandaag, dinsdag 31 mei 2016, kort voordat president Desi Bouterse begon met zijn presentatie van het aanpassingsprogramma. Dit bericht de Ware Tijd Online.

Bij aanvang van de openbare vergadering van De Nationale Assemblee leverde VHP-Assembleelid Mahinder Jogi kritiek op de gang van zaken rondom de indiening en presentatie van het herstelplan. Hij constateerde dat met de aanpak van de regering het parlement is gedesavoueerd.

Jogi merkte op dat president Bouterse eind april het parlement had toegezegd het herstelplan binnen een week te zullen doen toekomen. De Assembleeleden hebben echter pas vanaf vandaag de beschikking daarover.

De VHP'er vroeg zich af wat het resultaat van de bijdrage van het parlement zal zijn 'aan wat al met het IMF is getekend'. Vorige week vrijdag keurde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een leningsaanvraag van de regering goed. De komende twee jaren stelt het IMF 478 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar, de eerste tranche van 81 miljoen Amerikaanse dollar al deze week. De terugbetaling van de IMF-lening moet in 2018 beginnen.

President Bouterse neemt tijdens presentatie herstelplan oppositie stevig op de korrel

'Elementen van de oppositie hebben het pad van dialoog verlaten'


President Desi Bouterse heeft de oppositie vanmiddag, dinsdag 31 mei 2016, stevig op de korrel genomen tijdens de presentatie van het Stabiliteits- en Herstelplan in De Nationale Assemblee. Er werd massaal vanuit de oppositiefauteuils om een punt van orde en interruptie geroepen toen Bouterse aangaf dat de oppositie bezig is de regering die tot 2020 mandaat heeft om te regeren, vroegtijdig naar huis te sturen. 

Inmiddels beschikt De Nationale Assemblee over een exemplaar van het 48-pagina's tellende plan.

Na de schorsing kregen de leden en fractieleiders kort de ruimte om te reageren op de presentatie van de president.

De president beweerde, dat elementen van de oppositie het pad van dialoog hebben verlaten. Sinds vorige week wordt volgens hem een machtswisseling aangekondigd, nog geen jaar na de verkiezingen. Het volk wordt mooie dingen beloofd, als men maar aan de macht kan komen, sprak de president.

Hij zei verder dat er ondoordachte zaken worden beloofd, die niet gerealiseerd kunnen worden. De president vroeg zich hardop af of politiek conflict de enige weg is om de problemen waarmee het land te maken heeft op te lossen. Wat is de prijs hiervoor, vroeg hij.

Hij riep op tot dialoog, overleg en consensus. Het land is volgens hem gebaat bij een open, eerlijke en constructieve discussie.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Geen luxe'; Alphons Levens

Geen luxe


In Welingelichte Kringen
kwamen zij er vanmiddag niet helemaal uit
over welke politieke partijen wel of niet
eens samen met Bouterse hadden geregeerd
en door hem waren gesplitst
en van welke delen waren meegenomen
of welke door hem
helemaal kapot waren gemaakt.

Er vielen namen,
er volgden ontkenningen,
want heden schamen velen zich,
er werd ook een verkeerde naam genoemd,
je ziet het:
een goede historische faculteit
aan onze eigen universiteit
is geen luxe; althans een goede niet.

Alphons Levens,
29 mei 2016.

Export eerste druppel rivierwater door Amazone Resources laat nog lang op zich wachten

Conservation International-Suriname: 'Milieueffectenstudie moet nog steeds worden uitgevoerd'

Amazone Resources blijft optimistisch over welslagen exportplan, maar het is een meerjarenplan


Het bedrijf Amazone Resources lijkt niet binnen afzienbare termijn in staat te zijn om Surinaams rivierwater te exporteren in door schepen voortgesleepte zakken (zie foto - Bron: RefreshXXL) naar Barbados. De plannen lijken zelfs al te stranden in de monding van de Coppenamerivier, de rivier die het eerste water zou moeten leveren voor de export, waarvoor het Nederlands/Zwitserse bedrijf – gevestigd in de stad Zug in Zwitserland en geleid door Nederlanders - al in 2012 een concessie kreeg van de Surinaamse overheid. Directeur Cor de Ruiter – honorair consul van Suriname in Nederland – liet begin april 2015 weten, dat het eerste water, 20.000 kubieke meter, eind dat jaar volgens planning geëxporteerd zou worden naar Barbados. Maar, geen met water gevulde zakken hebben Suriname eind 2015 verlaten. 

De Ruiter (zie foto- Bron: LinkedIn) zei in januari van dit jaar zover te zijn om een eerste proefexport naar Barbados uit te voeren. Inmiddels is het eind mei en er is nog druppel Surinaams rivierwater geëxporteerd naar het Caribisch eiland Barbados, waar een behoefte zou bestaan aan water voor met name de bouwsector. Maar, proberen enige informatie te verkrijgen via de (water-)autoriteiten op Barbados leidt tot niets. De plannen van De Ruiter lijken er onbekend te zijn.

Wat is het realiteitsgehalte van het rivierwater-exportproject van Amazone Resources?, waarover in 2015 en 2016 overigens in De Nationale Assemblee een paar keer diverse kritische vragen zijn gesteld door parlementsleden – lees onderstaande artikelen:
http://www.de-surinaamse-krant.com/2015/12/assembleeleden-staan-niet-te-springen.html, http://www.de-surinaamse-krant.com/2015/12/santokhi-vhp-wil-dat-lokale-ondernemers.html en
http://www.de-surinaamse-krant.com/2016/01/vhp-fractievoorzitter-santokhi-wil.html
Niet iedereen zit te springen om de export van Surinaams rivierwater.

Om enig inzicht te krijgen in de actuele stand van zaken inzake de plannen van Amazone Resources heeft de redactie van De Surinaamse Krant de directeur van Conservation International-Suriname, John Goedschalk en de heer Cor de Ruiter, benaderd. Goedschalk is zeer nauw betrokken bij het plan en stimuleert en ondersteunt het enthousiast.

'Het bedrijf Amazone Resources is bezig met het vaststellen van de commerciële haalbaarheid door klanten in het Caribisch gebied te vinden en het bedrijf heeft ondertussen de technologische oplossing voor het massaal vervoeren van het water weten te vinden bij een Europees bedrijf, RefreshXXL, dat een waterzaktechnologie door de jaren heen heeft geperfectioneerd.'


Maar, alvorens überhaupt water uit de Coppenamerivier te halen voor export zal eerst een milieueffectenstudie moeten worden uitgevoerd, en dat is nog niet gebeurd....

Milieueffectenstudie nog steeds uit uitgevoerd
In een reactie zegt Goedschalk: 'Conservation International vindt het belangrijk, dat er voordat met de exploitatie van rivierwater kan worden begonnen, eerst een milieu effectenstudie, een zogenaamde ESIA (Environmental and Social Impact Assessment) wordt uitgevoerd. Zo is dit gelukkig ook in de concessie-overeenkomst vastgelegd. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd en dat is niet vreemd, want zo'n studie is pas mogelijk nadat de benodigde hoeveelheid rivierwater per dag, maand, jaar is vastgesteld en en dat is weer een functie van de potentiële afname. Ook zal de locatie van afname eerst vastgesteld moeten worden, anders is het niet mogelijk om de relevante ESIA te doen.'

Maar, die locatie staat 'Het bedrijf zal het eerste water halen uit de Coppenamerivier. De keuze voor deze rivier heeft te maken met het feit, dat aan deze rivier nauwelijks activiteiten plaatsvinden waardoor het zeker is dat de waterkwaliteit maximaal is.'
echter al vanaf het begin van het plan vast, immers De Ruiter heeft steeds gezegd, dat het eerste water gehaald zal worden uit de Coppenamerivier. Hij zei in april 2015 al:

Water in Coppenamerivier zou meest geschikt voor export zijn
Goedschalk: (zie foto - Bron: Red. De Surinaamse Krant)  'Er is inderdaad altijd aangenomen, dat de Coppenamerivier het beste zou zijn, omdat de hoofdwateren van deze rivier beschermd zijn door het Centraal Suriname Natuurreservaat en het tot nu toe bekend is, dat dit een van de schoonste rivieren is in het land. Maar, met het noemen van de rivier ben je er natuurlijk nog niet. Je zult de exacte locatie moeten vaststellen en dat is dan weer een functie van de engineering. En dan moet je dus de ESIA uitvoeren.'

'Het gaat er om, dat de integriteit van de ecosystemen geborgd moet zijn en dat heeft alles te maken met de specifieke locatie en de hoeveelheden water die eventueel onttrokken zouden worden. Dus, de volgorde zou zijn, dat eerst een potentiële afnemer gevonden moet zijn en vervolgens zouden de kwaliteit en hoeveelheid die de afnemer wil hebben moeten worden vastgesteld. Dan moet er een locatie geïdentificeerd worden die sowieso de hoeveelheden en waterkwaliteit moeten hebben die nodig zijn – een aantal van onze rivieren is namelijk niet meer bruikbaar vanwege de aanwezigheid van kwik in het water en andere vervuilende activiteiten – en dan moet op die locatie dus een ESIA uitgevoerd worden, alsook eventuele consultaties met stake- en rightsholders worden gedaan die eventueel gevolgen zouden ondervinden van de activiteit. Indien nodig en gewenst wil Conservation International graag ondersteunen bij het vaststellen van de voorwaarde en richtlijnen van de ESIA.'

Met betrekking tot de ESIA zegt de heer de Ruiter: 'Amazone Resources is na de periode van het haalbaarheidsonderzoek nu in de fase van het vinden van afzetmarkten. De haalbaarheidsstudie, die is afgerond in oktober 2015,  heeft een theoretische haalbaarheid aangetoond van de business case om oppervlaktewater in bulk te transporteren naar landen met relatieve waterschaarste. Na afstemming met de autoriteiten in Suriname – en zoals ook aangegeven in het uitvoerings memorandum – zal Amazone Resources een ESIA studie gaan uitvoeren rondom de export van zoetwater. De praktische haalbaarheid is nu - na het sluiten van een overeenkomst met het Europese RefreshXXL- een stukje dichterbij gekomen. Amazone Resources gaat gebruik maken van een modulaire waterzaktechniek die is ontwikkeld door Spaanse en Italiaanse wetenschappers binnen een onderzoeksprogramma van de Europese Unie. Amazone Resources zal de derde speler wereldwijd zijn die een soortgelijke techniek met behulp van waterzakken inzet voor het transport van zoetwater over zee. De theoretische haalbaarheidsstudie is in oktober 2015 afgerond. Deze haalbaarheidsstudie was gericht op het bewijzen van de business case voor het in bulk transporteren van zoetwater uit rivieren naar landen in de regio. Na de afronding van deze studie moet de praktische haalbaarheid bewezen worden, door een toepasbare techniek met een waterzak te vinden. Inmiddels is in de FlexTank de techniek gevonden die Amazone Resources zal gaan gebruiken. We zijn momenteel in het proces om de richtlijnen te bepalen voor de ESIA.'

Met betrekking tot gedane uitspraken van Cor de Ruiter over eind 2015 willen beginnen met een eerste lading water voor Barbados is Goedschalk heel duidelijk.

Voor een proefexport zal toestemming nodig zijn autoriteiten
'Structureel exporteren is nog niet mogelijk. Om dat te doen zal er namelijk nog heel wat infrastructuur moeten worden gebouwd. Dat gaat naar mijn weten nog jaren duren. Ik ben geen ingenieur, maar de infrastructuur die, naar ik heb begrepen, nodig is heb je niet in een dag gebouwd. Wellicht een of twee jaar? Maar, je moet toch eerst uiteraard je afname zeker hebben gesteld, anders ga je geen tientallen of honderden miljoenen investeren in de infrastructuur. Het is dus een klein beetje van de kip en het ei. Het verschil met bulkwaterexport op deze schaal is, dat het nog nooit langdurig heeft plaatsgevonden. Het is anders dan olie of goud waarbij je al van tevoren weet dat je het product kunt koppelen aan bestaande, liquide, markten. Daar kun je dus nog zonder dat je opkopers hebt gevonden aan de slag en investeringen dien en je weet dat je het kwijt gaat kunnen. In dit geval moet je dus een koper zien te vinden, maar die persoon moet dan wel geloven dat je het kunt leveren. Je moet dus eerst een 'proof of concept' doen en dat is naar mijn weten waar nu aan gewerkt wordt. Zo'n proef zou je, met de juiste toestemmingen, nog zonder ESIA kunnen doen, omdat het hier zou gaan om een eenmalig, geïsoleerde extractie van water. Maar, hiervoor zal dus volgens mij of het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen of het ministerie van Handel en Industrie of het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) of een andere partij wel toestemming voor moeten geven.'

Op de vraag of er contact is geweest met de autoriteiten op Barbados over de levering van Surinaams rivierwater reageert De Ruiter als volgt: 'Amazone Resources heeft diverse potentiële afnemers benaderd en is in het proces van het voeren van oriënterende gesprekken. Inmiddels hebben zich echter ook meerdere partijen formeel en informeel bij ons aangemeld voor informatie over de mogelijkheden. Het gaat hierbij zowel om overheden als om (semi-)commerciële partijen. die bijvoorbeeld water nodig hebben voor hun industriële activiteiten. Totdat we officieel kunnen overgaan tot het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MoU) met deze afnemers, kunnen we helaas geen uitspraken doen over de partijen met wie we aan tafel zitten. We hebben er echter geloof in dat we voor het einde van het jaar met concrete MoU’s aan de slag kunnen. Het zal hierbij in eerste instantie gaan om overeenkomsten voor proefvaarten.' 
Het woord Barbados wordt nu niet meer door De Ruter in de mond genomen, maar is er een zekere terughoudendheid te bespeuren in zijn reactie.

Overigens werd een bedrag van 125.000 euro dat door de Nederlandse ambassade beschikbaar was gesteld voor het vaststellen van richtlijnen voor de milieueffectenstudie voor grootschalige export van rivierwater, niet meer voor dat doel ingezet. Het zou gaan naar het kustbeschermingsproject bij Weg naar Zee, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 februari 2016.
Tot de bestemmingswijziging werd begin februari van dit jaar door de ambassade besloten, omdat er op dat moment te veel onzekerheid was over de vergunning die Amazone Resources in 2012 bij presidentieel besluit had gekregen.

Maar, wat is de rol van Conservation International-Suriname bij de plannen van Amazone Resources?
De organisatie hoopt, dat als de overheid en het bedrijfsleven beseffen dat water een belangrijke rol kan spelen in de economie, dit de aanleiding kan zijn om zuiniger om te gaan met het kritisch natuurlijk kapitaal Suriname, het bos, zegt Goedschalk. 'Wat wij dus hopen is, dat toekomstige inkomsten uit waterexport kunnen dienen als een extra reden om onze natuur te beschermen. Het is immer zo, dat als de bossen, rivieren en kreken niet intact en schoon gehouden worden, deze mogelijke inkomstenbron verloren zou gaan voor Suriname. De inzet van ons is altijd om de 'economic case' te maken, dat staande, gezonde bossen op termijn meer waard zullen zijn dan gekapte bossen waar dan gemijnd wordt of andere activiteiten worden uitgevoerd die de ecosystemen vernietigen of verzwakken. Het waterexport argument is dus een van de argumenten die wij maken, maar niet het enige.'

De Ruiter laat blijken blij te zijn met en positief over de ondersteuning van CI-S. 'Als Amazone Resources zijn we blij met de rol die Conservation International Suriname speelt, omdat zij ervoor waakt dat de bossen en bio-diversiteit beschermd worden. Het is voor ons als bedrijf uitermate belangrijk dat wanneer wij ondernemen in een land dat zich het groenste land ter wereld kan noemen, en waarbij onze markt alleen kan bestaan dankzij het regenwoud, dat ook wijzelf hier uitermate voorzichtig mee omgaan. We streven naar best practices, niet alleen qua toepassing van techniek waarbij we gaan voor minimale CO2 uitstoot bijvoorbeeld, maar ook qua onze sociale verantwoordelijkheden ten opzichte van natuur en samenleving. Een controlerende blik over de schouder vanuit een internationaal instituut als Conservation International kan alleen maar leiden tot duurzamere bedrijfsprocessen en dat is in het belang van ons allen.'

Maar, staat het exporteren van rivierwater niet haaks op hetgeen CI-S voor ogen heeft, de bescherming van de biodiversiteit en niet het exporteren ervan? 
Volgens directeur Goedschalk staat zijn organisatie voor het op verstandige wijze inzetten van de natuur en het natuurlijk kapitaal. Conservation International ziet Suriname als een land dat groene groei nodig heeft ofwel groei gebaseerd op natuurvriendelijke activa. 'Het idee dat je helemaal niets van de natuur gaat gebruiken is achterhaald en heeft nergens gewerkt. Dus, wij zeggen dat alhoewel groei absoluut belangrijk is en in een land als Suriname ook wel nodig is, dat je het moet doen op een wijze die de natuur respecteert. En specifiek in het geval van hernieuwbaar zoetwaterbronnen zeggen wij, dat als je het goed aanpakt er geen reden zou moeten zijn waarom je het niet zou doen. Maar, je moet wel je onderzoek doen en je moet je veiligheidskleppen en de verdeling van inkomsten en voordelen goed op een rijtje zetten en implementeren.'

Het zijn mooie woorden. Maar, het lijken meer op de woorden van een econoom of directeur van een onderneming, dan van een directeur van een grote natuurbeschermingsorganisatie.

Eerste export rivierwater zeker niet binnen een tot twee jaar


Uit het relaas van Goedschalk kan geconcludeerd worden, dat het nog een paar jaar zou kunnen duren alvorens een gevulde waterzak over Caribische wateren richting Barbados wordt gesleept. Daarenboven is het opmerkelijk dat nog steeds – terwijl Amazone Resources vier jaar geleden al toestemming kreeg om rivierwater op te vangen en te exporteren – geen aanvang is gemaakt met een essentiële milieueffectenstudie.

De vraag is of er ooit door Amazone Resources Surinaams rivierwater geëxporteerd gaat worden. De hele gang van zaken sinds 2012 tot vandaag de dag geeft in ieder geval geen positief en optimistisch beeld.

De Ruiter blijft echter optimistisch. 'Het formeel kunnen oogsten van rivierwater, en daarbij, het continu kunnen exporteren naar eilanden in het Caribisch gebied, is vanwege de grote technologische expertise die vereist is, een meerjarenplan. Als bedrijf willen we graag aantonen dat de business case mogelijk is, daarom hebben we ook steeds aangegeven dat we op korte termijn kunnen gaan varen. Met de eerste mini-FlexTank van 2.500 kubieke meter zou een eerste vaart theoretisch dit jaar nog kunnen plaatsvinden. We zijn echter in regelmatig overleg met de nodige instanties om ervoor te zorgen dat ook alle administratief-juridisch processen hierbij correct verlopen.'


(Red. De Surinaamse Krant, 31 mei 2016)

Vier overvallers mishandelen een moeder en haar baby in woning Frederikshoopweg

Vrouw gekneveld achtergelaten - Onbekend wat de vier mannen hebben buitgemaakt


Vier criminelen zijn vanmorgen, dinsdag 31 mei 2016, een woning binnengedrongen aan de Frederikshoopweg te Pontbuiten, Wanica. Zij hebben een moeder en haar baby mishandeld. De vrouw werd gekneveld achtergelaten, zo bericht Starnieuws.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Het gaat om vier gemaskerde mannen waarvan twee gewapend waren met een vuistvuurwapen. De vrouw was alleen thuis met de baby.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de woning is overhoop gehaald. Het is nog niet duidelijk wat de verdachten buit hebben gemaakt.

Zieke minister Peneux lijkt actievoerende onderwijsinspecteurs te ontlopen

Bond concludeert dat Peneux problemen inspecteurs als niet belangrijk beschouwt


'We begrijpen dat hij ziek is maar hij had toch wat tijd vrij kunnen maken om ons even te woord te staan', zegt de voorzitter van De bond van Inspecteurs bij het Onderwijs (BIO), Diana Gaddum-Riedewald, vandaag, dinsdag 31 mei 2016, in het Dagblad Suriname. 

De bondsleden zijn nu al twee weken in actie om hun ontevredenheid te uiten over de gang van zaken waaronder ook het feit dat zij nu al maanden zonder werkruimte zitten. Zij wensen een gesprek te hebben met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux. Hij heeft echter tot nu toe geen enkele reactie gegeven op een schrijven van de inspecteurs aan hem gericht.

De inspecteurs kregen van de directeur van Onderwijs, Natasja Bennanon, te horen dat de minister van 26 mei en tot 6 juni met ziekteverlof is. Op twee van de actiedagen zagen de bondsleden de minister wel in het onderwijs gebouw, zij het informeel gekleed. Zij zijn van mening dat de minister op die dag tenminste een minuutje had kunnen vrijmaken om hen te spreken of aan te horen. De bond concludeert nu dat de minister de problemen van de onderwijsinspecteurs als niet belangrijk beschouwt.

Bennanon had vorige week toegezegd dat zij er werk van zou maken om een ruimte in het ministerie gebouw vrij te maken zodat de inspecteurs van daar uit zouden kunnen werken. Volgens Gaddum is er tot op heden feitelijk nauwelijks werk hiervan gemaakt. 'Het meubilair is geplaatst, maar verder is er niets bijzonders gebeurd. We hebben niet eens computers om op te werken. We hebben nog steeds niets.'

De bond vraagt namens haar leden al maanden om een onderhoud met de minister om onder andere ook te praten over hun positionering en hun pensioengrondslag, maar tot nu toe is zij hiervoor niet uitgenodigd. De bondsvoorzitter stelt dat de onderwijsinspecteurs in actie blijven en zich zullen beraden omtrent de eventuele verdere stappen die genomen zullen worden.

VES-voorzitter mist bij regering initiatieven om productie en export te stimuleren

'Transparantie en controle rond uitgaven Staat moeten verhoogd worden'


President Desi Bouterse heeft belangrijke wetten aangekondigd voor verbetering van het ondernemersklimaat. 'Maar wij hebben totaal niets inspirerend gemerkt over hoe verhoging van de productie en export op korte en middellange termijn gestimuleerd zal worden', concludeert Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vandaag, dinsdag 31 mei 2016, in de Ware Tijd. 

 Het ligt in de bedoeling dat het staatshoofd vandaag een uitgebreide presentatie zal houden in De Nationale Assemblee over het economisch herstelplan. 'Ik hoop van harte dat hij meer uit de doeken gaat doen dan wat er tot nog toe aan informatie beschikbaar is over het herstelplan en wat gepresenteerd is in Ocer', zegt de VES-voorzitter.

Bouterse heeft enkele belastingwetten aangekondigd die te maken hebben met onder meer verhoging van de inkomsten van de staat en het verbeteren van transparantie. Zo wordt de belastingvorm BTW, belasting toegevoegde waarde, ingevoerd, waarbij vooral luxe goederen extra belast zullen worden. Ook komen er wetten voor meer transparantie en controle op de manier waarop overheidsopdrachten worden gegund.

 Ramautarsing: 'De meeste landen in het Caribisch Gebied hebben BTW. Wij worden een van de laatste, maar het wordt tijd. Alleen zal het niet makkelijk zijn om dit door te voeren. Daarnaast is het inderdaad noodzakelijk om de transparantie en controle rond de uitgaven van de Staat te verhogen.'

De econoom is echter vooral erin teleurgesteld dat de regering geen concrete bezuinigingsplannen op tafel legt. 'In het herstelplan praat de overheid over bezuinigen op telefoonkosten en gebruik van nutsvoorzieningen.' Dat het de overheid niet menens is om te bezuinigen is volgens hem gebleken uit de cijfers die ze recentelijk heeft overhandigd aan het Internationaal Monetair Fonds. 'De overheid heeft Srd 350 miljoen uitgegeven in de eerste drie maanden van het jaar, voornamelijk aan de ambtenarij, subsidies en dienstreizen. Dat zal eind van het jaar nog steeds één miljard te veel zijn', stelt de VES-voorzitter.

Minister Van der Steur wil steun Typhoon in voorlichting etnisch profileren bij politie

'Typhoon krijgt meteen excuses, maar hoe gaat 't met anderen die dagelijks zomaar worden aangehouden'


Rapper Typhoon kan een uitnodiging van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tegemoet zien. Van der Steur hoopt dat Typhoon de politie wil vertellen over zijn ervaringen met etnisch profileren. Dit berichten vandaag, dinsdag 31 mei 2016, onder andere RTL Nieuws en de Volkskrant.

Typhoon reed gisteren in zijn woonplaats Zwolle in zijn witte SUV toen hij vanuit het niets staande werd gehouden. Dat bleek vooral voort te komen uit de combinatie 'dure auto met jonge Surinaamse Nederlander achter het stuur', zo erkende de betrokken agent zelf.

'De dienstdoende agent (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn', schreef de rapper zelf op Instagram. De politie maakte excuses. 'Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen', zo staat in de verklaring die de politie in Zwolle naar buiten heeft gebracht. 'De agenten zijn aangesproken op hun gedrag.'

Typhoons lot geeft een nieuwe dimensie aan de beschuldigingen over etnisch profileren die de politie al jaren raken. 'Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen', aldus Typhoon. 'Velen hebben dat voorrecht niet.' 

'De politie is je beste vriend, maar voor heel veel Nederlanders is dat niet zo', aldus het D66-Kamerlid Koser Kaya vandaag in de Tweede Kamer. 'Typhoon krijgt meteen excuses, maar hoe gaat dat met al die anderen die dagelijks zonder reden worden aangehouden?' 

Van der Steur benadrukt dat bij de politie 'geen ruimte is voor etnisch profileren', maar wijst er ook op dat het niet stelselmatig gebeurt. 'Daar is onderzoek naar gedaan. Dat geeft een helder beeld: het komt voor, meestal onbewust, heel soms bewust, maar zeker niet structureel. Het is belangrijk om dat ook te onderstrepen.'

Hij wijst ook op het actieprogramma 'Kracht van verschil' dat binnen de politie al loopt en dat alle agenten ervan moet overtuigen dat etnische profilering uit den boze is. Hij hoopt dat Typhoon daarbij wil helpen. 'Hij is geliefd bij de Nationale Politie.' Hij gaat kijken of de rapper wil meedoen aan een campagne, maar heeft hem daarvoor nog niet kunnen bereiken. Typhoon is namelijk bezig met nieuwe muziek maken, vertelde Van der Steur vanmiddag in het vragenuurtje.

De minister erkent dat etnisch profileren voorkomt bij de politie, maar ontkent dat daar structureel sprake van zou zijn. Typhoon, die eigenlijk Glenn de Randamie heet, is vandaag onbereikbaar voor commentaar.

Binnen twee dagen na ontvangst subsidie wordt bedrag uit kluis Ester Stichting gestolen...

Dieven komen via achterdeur pand stichting binnen


Buit bestaat uit Srd 30.000 en 600 euro


De politie van het bureau Nieuwe Haven kreeg donderdagmorgen rond zeven uur een melding met betrekking tot een inbraak aan de Emile Boutersestraat bij de Ester Stichting. De inbraak werd ontdekt door de medewerkers. De redactie van het Dagblad Suriname sprak hierover met directeur Liefda Somo van de Ester Stichting. 

Zij zegt vandaag, dinsdag 31 mei 2016, in het dagblad, dat zij zoals dagelijks gewend voor zeven uur aan het werk was. Er waren personeelsleden buiten. Omdat zij de eerste persoon was die ook over de sleutel van het pand beschikt, deed zij de deur open. Het personeel ging naar binnen.

'Terwijl ik bezig was mijn tas uit de auto te halen, werd mij medegedeeld dat er waarschijnlijk was ingebroken. Ik ben toen gelijk met het personeel naar binnen gegaan en zag shutters op de grond liggen. Ik sommeerde iedereen om naar buiten te gaan en van buiten uit heb ik de politie ingeschakeld. Ook het ministerie van Welzijn is op de hoogte gesteld. Ik heb goede ondersteuning gehad van het ministerie en van mijn personeel.'

De dieven zijn via een achterdeur het gebouw binnengedrongen. Via het plafond zijn ze in de financiële afdeling terechtgekomen. Uit de kluis hebben de inbrekers zo'n Srd 30.000 en ongeveer 600 euro meegenomen.

Het gebouw heeft geen camera-installatie. 'Wij leven van subsidie en donatie. Het is niet zo dat wij eigen inkomsten hebben. Ik vind het erg, dat onze subsidiegelden binnen twee dagen zijn buitgemaakt. Dit geld was bestemd voor inkopen om te overleven. Ik hoop echt dat iets aan het licht komt', aldus Somo.

Soemita (KTPI) heeft nooit ingestemd met het versterken van groep Sapoen

'Indien groep Sapoen een eigen partij wordt kan serieus gesproken worden over samenwerking'


Willy Soemita, voorzitter van de Kerukunan Tulodo Prenatan Inggil (KTPI), zegt vandaag, dinsdag 31 mei 2016, in het Dagblad Suriname dat hij nimmer heeft toegestemd, dat zijn partij versterking zal geven aan de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. 

'Ik weet niets over een samenwerking. Men is te voorbarig als de tweede, derde en vierde lijn van een partij met elkaar praten en men concludeert daaruit dat er al een samenwerkingsverband is ontstaan. Bovendien ben ik wel de partijvoorzitter, maar zijn er ook andere mensen binnen de leiding van de KTPI die een besluit hierover moeten nemen.'

Sapoen onthulde zondagavond tijdens de hervormingsmanifestatie van de partij aan de Javaweg te Wanica, dat naast de KTPI, ook de PDO ( Partij voor Democratie en Ontwikkeling) van Waldi Nain en de Nieuwe Stijl KTPI (NSK) van Oesman Wangsabesari versterking aan de HVB zullen verlenen.

Over een samenwerking met de NSK van Wangsabesari, die ook uit de gelederen van de KTPI is ontstaan, is Soemita gevoelig. De KTPI is momenteel samen met de ABOP en PDO in een samenwerkingsverband in de Alternatieve Combinatie (AC). Volgens Soemita is het een feit, dat de partij bij de afgelopen verkiezingen slecht heeft gescoord en dus niet in het parlement vertegenwoordigd is. Wat dit betreft, zijn er geen verdere concrete afspraken gemaakt, maar is er wel af en toe contact met elkaar.

De politicus benadrukt, dat hij op dit ogenblik helemaal niet denkt aan een samenwerking met de HVB, omdat hij nog steeds niet weet of het hier om een deel van de Pertjajah Luhur (PL) gaat of een zelfstandige politieke organisatie. Indien de groep daadwerkelijk overgaat tot het oprichten van een eigen partij, dan pas kan er serieus gesproken worden over een samenwerking.

'Wij gaan ons niet inlaten met strubbelingen die binnen een bepaalde partij plaatsvinden. Vooral als deze zelfs bij de groene tafel terecht zijn gekomen. Het is ook niet onze stijl om ons in te laten met andere partijen.'

Na de maand Ramadan of wel vastenmaand zal de KTPI wel van zich laten horen. De KTPI-voorzitter zegt, dat het wel zou kunnen dat hij gesprekken met andere partijen heeft gevoerd. Het kan volgens hem een gesprek zijn geweest om de gevoelens van elkaar te testen over de huidige politieke situatie in het land. 'Dat is iets dat gebruikelijk is', aldus Soemita.

Kandidaat-Tweede Kamerlid Sylvana Simons (DENK) doet aangifte

Aangifte gericht tegen racistische, discriminerende en bedreigende uitingen op social mediaSimons wil klimaat van onverdraagzaamheid bestrijden


In de afgelopen weken is de discussie omtrent racisme opgelaaid op een wijze die wij in de laatste decennia nog niet hebben meegemaakt. Nooit eerder had het thema racisme een dusdanig prominente en blijvende rol in het maatschappelijke debat. De aanleiding hiervan is de stortvloed aan racistische, seksistische en discriminatoire reacties die de toetreding van Sylvana Simons tot de politieke beweging DENK losmaakte, zo bericht DENK vandaag, dinsdag 31 mei 2016, in een persbericht. 

Veel mensen bleken zich geroepen te voelen om de politieke keuze van een betrokken Nederlandse aan te grijpen om de meest walgelijke uitingen te doen, vooral op social media. Sylvana Simons doet vandaag hiervan aangifte.

De reden voor de aangifte ligt in het simpele feit dat het duidelijk moet zijn dat aantoonbaar onrecht nooit straffeloos doorgang mag vinden.

Kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons stelt hierover: 'Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken.'Helaas is deze rode lijn nog geen realiteit in onze samenleving, omdat de effectiviteit van de strafrechtketen en de maatregelen van onze overheid te wensen overlaten. Sylvana Simons hoopt dan ook dat de discussie omtrent racisme niet blijft bij de ophef rond de reacties richting haar persoon: 'De reacties die in mijn richting zijn geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat. Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten.' 

Volgens DENK dient het opgelaaide maatschappelijke debat omtrent racisme daarom hand in hand te gaan met een politiek debat over maatregelen om discriminatie en racisme in onze samenleving te bestrijden.

Tunahan Kuzu, de politiek leider van DENK: 'Nu is het moment om te handelen. Daarom vraag ik vandaag een debat aan met de minister-president en de vicepremier over racisme in onze samenleving en presenteer ik later deze week de Ketenaanpak Discriminatie, waarin DENK maatregelen presenteert van bewustwording tot straf.'

OM nog steeds bezig met gerechtelijk vooronderzoek in fraudezaak EBS

Advocaten verdachten Vaseur, Duiker en Van Kanten hebben geen idee wanneer gvo is afgerond

Verdachten zijn nog niet gehoord...


De fraudezaak bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is nog in de fase van het gerechtelijk vooronderzoek (gvo). Zowel ex-directeur Kenneth Vaseur, gewezen waarnemend directeur Willy Duiker als Dick van Kanten van Greenland Development zijn op vrije voeten, maar hebben nog de status van verdachte. Dit bevestigen advocaten Eloa van der Hilst (Vaseur), Raoul Lobo (Duiker) en Benito Pick (Van Kanten) vandaag, dinsdag 31 mei 2016,in de Ware Tijd. 

De verdachten wordt verweten door middel van een 'mislukte' kooptransactie tussen de twee bedrijven, EBS en Greenland Development, met ruim 8,5 miljoen Amerikaanse dollar te hebben gesjoemeld.

Volgens de advocaten zijn in de afgelopen maanden getuigen gehoord. De verdachten zijn echter nog niet gehoord. De advocaten hebben geen beeld over wanneer het gvo zal zijn afgerond. Lobo heeft wel het gevoel, dat het Openbaar Ministerie (OM) erg veel haast heeft met deze zaak. Volgens hem zijn er al zeker elf getuigen gehoord.

Het bedrijf van Van Kanten had een overeenkomst met EBS voor levering van noodstroominstallaties. Na betaling van 50 procent van het overeengekomen bedrag zou zijn bedrijf de machines leveren. Dit gebeurde echter niet, ook niet na betaling van het volledige bedrag. Van Kanten werd op 9 september 2015 aangehouden. Dagen daarna volgde de in verzekeringstelling van de oud-directieleden van de EBS.

De fraudezaak kwam aan het rollen nadat toenmalig NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi in februari 2015 documenten bij het OM deponeerde die volgens hem op corruptie wezen. Het OM vroeg de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) om een onderzoek in te stellen en er kwamen inderdaad onregelmatigheden naar boven. De CLAD concludeerde, dat Duiker samen met Vaseur zonder voorafgaande goedkeuring van de Raad van Commissarissen financiële overeenkomsten heeft gesloten. Elke uitbesteding die Srd 1 miljoen overschrijdt, hoort namelijk vooraf goedgekeurd te worden door de Raad van Commissarissen. Op basis van de constatering van de accountantsdienst heeft het OM een justitieel onderzoek ingesteld.

Verzekeringsbedrijven eisen betaling maandenlange achterstanden door overheid

Ministerie van Welzijn vraagt verzekeringsmaatschappijen basiszorgverzekering met jaar te verlengen


Het ministerie van Welzijn heeft verzekeringsmaatschappijen gevraagd om de basiszorgverzekering voor de minst draagkrachtigen, onder wie ook arbeidsongeschikten en werklozen, te verlengen met een jaar. Per 1 juni vervalt de looptijd. Starnieuws bericht dinsdag 31 mei 2016 te hebben vernomen, dat de verzekeringsmaatschappijen eerst betaling eisen. De overheid heeft een zes maanden achterstallige betaling. 

Mensen die vroeger een kaart hadden van het minsterie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, zijn op basis van de Wet Nationale Basiszorgverzekering verzekerd bij onder andere Self Reliance, Parsasco en Assuria.

Het ministerie heeft deze maand de verzekeringsmaatschappijen aangeschreven en gevraagd om de pasjes te verlengen, waardoor de mensen niet in een vacuüm terechtkomen. Het is nog niet duidelijk of de zorg van deze groep verzekerden rond zal komen per 1 juni.

 De verzekeraars zeggen dat zij pas over zullen gaan tot de verlenging, als de premie wordt aangezuiverd door de overheid. De overheid moet binnen negentig dagen betalen. De achterstand is opgelopen tot een half jaar.

Hof van Justitie behandelt hoger beroep zaak inzake vonnis vacature-voorziening door CHS

Advocaat Kanhai vraagt uitvoering vonnis op te schorten tot uitspraak is gedaan in bodemprocedure


Het Hof van Justitie heeft zich gisteren gebogen over de zaak die de advocaat van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), Irvin Kanhai, aanhangig heeft gemaakt, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 31 mei 2016. Kanhai wil dat een Kort Gedingvonnis wordt opgeschort, omdat die niet uitvoerbaar zou zijn. De rechter had het CHS opgedragen om te voorzien in de vacature die ontstaan is in De Nationale Assemblee door de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door de Pertjajah Luhur.

Eerder werd deze zaak uitgesteld op verzoek van Kanhai. De advocaten Kanhai, Gerold Sewcharan en vertegenwoordigers van de politieke partijen Pertjajah Luhur, NPS en VHP hebben gisteren het woord gevoerd in raadkamer.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat ook de kandidaten Barkat Mohabali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) aanwezig waren.

Kanhai blijft bij zijn standpunt, dat het vonnis niet uitvoerbaar is. Hij heeft het Hof gevraagd om de uitvoering op te schorten, totdat er een uitspraak is gedaan in bodemprocedure.

Het CHS heeft een proces-verbaal opgemaakt dat niet naar de betreffende hoofdstembureaus is gegaan, maar naar het ministerie van Binnenlandse Zaken dat belast is met de verkiezingsorganisatie. Kanhai vindt dat hiermee voldaan is aan het vonnis op basis van de Kiesregeling. Het Hof van Justitie zal spoedig vonnis vellen in deze zaak.

Nieuwe afdeling bij Bufaz moet voorkomen dat kinderen te lang in een tehuis verblijven

Kinderen worden eventueel in buitenlands pleeggezin geplaatst

(Bron foto: ministerie van Justitie en Politie)

Het Bureau voor Familierechtelijke zaken (Bufaz) heeft sinds vrijdag een unit Internationale Betrekkingen. Het werk van de unit moet voorkomen dat kinderen onnodig lang in een tehuis verblijven. Zij zullen eventueel in een buitenlands pleeggezin geplaatst worden, zo bericht het ministerie van Justitie en Politie dinsdag 31 mei 2016 in een persbericht.

Door een hoge werkdruk bij Bufaz en een tekort aan personeel, kwam het vaak voor dat kinderen te lang in een tehuis bleven.

BuFaz is een kinderbeschermende instantie die valt onder het ministerie van Justitie en Politie. De unit moet ervoor zorgen dat kinderen die in tehuizen verblijven zo snel mogelijk in een stabiel gezin worden ondergebracht. Door de werkdruk en de onderbezetting kwam het maken van de overweging van familieplaatsing, plaatsing in een Surinaams of buitenlands pleeggezin, niet zelden te laat op gang, aldus het ministerie.

Bufaz is in contact gekomen met Stichting Meiling in Nederland, om bijstand voor het opzetten van een unit Internationale Adopties in Suriname. De naam van de unit is veranderd van Interlandelijke adopties in Internationale Aangelegenheden, mede door de noodzaak om alle zaken met een interlandelijk karakter centraal te deponeren.

De waarnemend directeur van het mnisterie, Humphrey Tjin Liep Shie, overhandigde de sleutel aan het hoofd van Bufaz en die droeg het vervolgens over aan de coördinator van de unit, Herman Edoo. Er zullen vier medewerkers op de afdeling werken.

Fluwelen vuistslag UTS Curaçao voor Tweede Kamer

Brief UTS aan Kamer inzake vragen over online gaming


Overheids-nv UTS heeft in een zorgvuldig geformuleerde brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de vragen over online gaming, op een diplomatieke manier gepleit voor zorgvuldigheid en daarmee samenhangend het vrijwaren van ‘onnodig en onterecht toegebrachte schade’. In de brief wordt de term online gaming niet één keer genoemd, net zoals de naam van de vragensteller, in dit geval SP-Tweede Kamerlid Ronald Van Raak eveneens onvermeld blijft, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 31 mei 2016.

De brief begint met de mededeling dat het misschien ongebruikelijk is voor de Tweede Kamer om post van een Curaçaose onderneming te krijgen. Maar, zo betoogt UTS: 'Wij zijn immers in uw aandacht komen te staan door schriftelijke Kamervragen aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie.'

UTS schrijft waardering te hebben voor de betrokkenheid van de Nederlandse parlementariërs bij het reilen en zeilen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De nv begrijpt ook dat de Tweede Kamer meer uitleg wil over zaken die het gemeenschappelijk belang van het Koninkrijk betreffen. Maar nu er vragen over de nv zijn gesteld, heeft UTS de behoefte ‘u langs deze weg van relevante en correcte feitelijke informatie te voorzien’.

'De formulering van de vragen kan immers een beeld over onze onderneming oproepen dat geen recht doet aan de werkelijkheid en dat daardoor impact zou kunnen hebben op onze relatie met onze medewerkers, klanten, partners, leveranciers, stakeholders en de landen waar wij werkzaam zijn.'

De nv schrijft verder, dat zij strikt gehouden is aan de Landsverordening telecommunicatie. Als concessiehouder staat UTS onder toezicht van het Bureau Telecommunicatie en Post. De jaarrekeningen worden door de Stichting Overheidsaccountantsburea gecontroleerd, inclusief de bijbehorende wet- en regelgeving.

Gerecht Curaçao vindt zich niet bevoegd te oordelen over bezwaren tegen Oostpunt

Bezwaren vallen niet binnen officiële bezwaarprocedure


Het gerecht verklaart zich onbevoegd om een oordeel te vellen over de ‘bezwaren’ of ‘zienswijzen’ tegen de plannen voor Oostpunt, omdat deze zienswijzen of bezwaren niet vallen binnen een officiële bezwaarprocedure. Dat blijkt uit drie vonnissen die gisteren gewezen zijn. Alle drie waren gericht tegen de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en als belanghebbende de familie Maal, zo bericht vanochtend, 31 mei 2016, het Antilliaans Dagblad.

Verschillende organisaties en personen reageerden op de ‘concept-Landsverordening herziening Oostpunt tot wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP)’ (Lv-Oostpunt). De rechtszaken waren aangespannen door marien biologisch onderzoeksinstituut Carmabi, Adriaan van der Hoeven en (als derde partij) de organisaties Amigu di Tera, Fundashon Pro Monumento, Curaçao Footprint Foundation, Green Force en Fundashon Defensa Ambiental.

Alle drie de partijen hebben in hun pleidooien aangevoerd. dat zij in 2012 bezwaar hebben gemaakt of hebben mogen maken tegen het wijzigingsbestemmingsplan EOP Oostpunt. Maar, zo legt de VVRP-advocaat Rob Blaauw nader uit, zij zijn daarbij voorbij gegaan aan het feit dat na 10 oktober 2010 de bezwaarprocedure zoals die voorheen gold bij wijzigingen in het EOP, is komen te vervallen.

'Het is niet meer de Eilandsraad die beslist op wijzigingen in het EOP, maar het zijn de Staten die dit na 10 oktober 2010 doen. Op beslissingen van de Eilandsraad kon bezwaar aangetekend worden en de gang naar de LAR-rechter (Landsverordening administratieve rechtsspraak) was ook mogelijk. Maar, de LAR-rechter kan niet ingeschakeld worden bij beslissingen van de Staten. Om de belangengroepen toch enige inspraak te bieden is hun de gelegenheid gegeven hun zienswijzen op papier te zetten, zonder dat hier sprake is van een officiële bezwaarprocedure. In de huidige Lv-Oostpunt is met deze zienswijzen rekening gehouden maar niet met álle zienswijzen.'

Het gerecht begint in het vonnis dan ook met te stellen: 'Eiseressen hebben gesteld dat zij bezwaar hebben gemaakt tegen het wijzigingsplan. Naar het gerecht begrijpt wordt hiermee het concept van de ‘Landsverordening herziening Oostpunt tot wijziging van het EOP’ bedoeld. Die concept-landsverordening is geen beschikking in de zin van de LAR.' Dat brengt op haar beurt weer met zich mee, dat de schriftelijke reactie van de drie groepen in 2012 niet gezien kunnen worden als een bezwaarschrift.

Het aanbieden van de concept-Lv-Oostpunt door de VVRP-minister kan dan ook niet beschouwd worden als een beschikking. In alle drie de gevallen ‘verklaart het gerecht zich onbevoegd om kennis te nemen van het beroep’.

Multidisciplinair Projectteam kost gemeenschap Curaçao vele miljoenen

Niet duidelijk is wat resultaten zijn en of bestedingen gecontroleerd en verantwoord worden


Het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), dat als taak heeft de door de regering goedgekeurde plannen met betrekking tot de toekomst van de Isla-raffinaderij van Curaçao uit te voeren, kost de gemeenschap vele miljoenen, zonder dat duidelijk is wat de resultaten zijn en of de bestedingen worden gecontroleerd en verantwoord. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 31 mei 2016.

De begroting 2014 van het MDPT - dat een half A4-tje beslaat - omvat de som van 5,5 miljoen gulden. De redactie van het Antilliaans Dagblad is in het bezit van deze begroting.

Voor 2015 kreeg het MDPT, met Werner Wiels als voorzitter, ruim 4,5 miljoen. Geld dat afkomstig is van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Nadat het MDPT ten tijde van het kabinet Asjes op 29 november 2013 bij landsbesluit was ingesteld, bleek dat er vanuit de overheid geen potje met geld was gereserveerd voor de werkzaamheden. Ook RdK had hier eerst eigenlijk geen budget voor, zo blijkt uit een besluit van de Raad van Commissarissen (RvC) van 10 april 2014.

Klik hier om de rest van het bericht te kunnen lezen.
  

Minister Hoefdraad weerspreekt opmerking Brunswijk (ABOP), dat 5.000 ambtenaren worden ontslagen

Hoefdraad begrijpt niet waar verhalen over ontslag ambtenaren vandaan komen

Bewindsman verwacht in 2017 positieve ratings van Moody's en Standard & Poor's 


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontkent ten stelligste dat ambtenaren zullen worden ontslagen. Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, zei zondag tijdens een massabijeenkomst van zijn partij, dat 5.000 ambtenaren naar huis gestuurd zullen worden. Dit zou een eis zijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Hoefdraad ontkende echter gistermiddag in het programma 'Bakana Tori' van de staatsradiozender SRS, in alle toonaarden dat dit gaat gebeuren. Hij begrijpt niet waar deze verhalen komen. Nergens is afgesproken met het IMF dat het ambtenarenkorps zal worden afgeslankt.

Brunswijk zei, dat hij dit gehoord heeft van IMF-medewerkers met wie hij heeft gesproken. De bewindsman zei dat dag en nacht is gewerkt om het hoofd boven water te kunnen houden. Nu het programma door het IMF goedgekeurd is, hebben diverse banken en kredietinstellingen contact gemaakt met Hoefdraad. Volgend jaar verwacht hij een positieve beoordeling van de ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's.

President Desi Bouterse presenteert vandaag, dinsdag 31 mei 2016, het Stabiliteits- en Herstelplan aan De Nationale Assemblee.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Jogi (VHP): 'Regering is nu verantwoording verschuldigd aan IMF en niet meer aan Assemblee'

'Regering komt als laatste aan de beurt om monoloog Bouterse aan te horen'

'Het college wordt gedesavoueerd, nu is het mosterd na de maaltijd'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat de regering nu niet meer aan De Nationale Assemblee (DNA), maar aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verantwoording verschuldigd is. Dit blijkt volgens hem uit het gedrag van de regering. 'Nu alles rond is, het programma is goedgekeurd, de president uitleg gegeven heeft in Ocer, dan komt het parlement vandaag als laatste aan de beurt om een monoloog aan te horen', zegt Jogi vandaag, dinsdag 31 mei 2016, op Starnieuws. 

President Desi Bouterse presenteerde 22 april de contouren gepresenteerd van het Stabilitatie- en Herstelplan in De Nationale Assemblee. Hij zei toen, dat zaken werden doorgerekend en dat het plan binnen een week naar het parlement gestuurd zou worden. 'Er zijn zelfs aan leden en plaatsvervangende leden van de Sociaal Economische Raad exemplaren uitgedeeld, maar het hoogste college van Staat, dat het volk vertegenwoordigt, is nog steeds in het ongewisse gelaten', aldus Jogi. 

Het Assembleelid vindt dat de leiding van het parlement er mede schuldig aan is dat het college wordt gedesavoueerd. 'Nu is het mosterd na de maaltijd. Wat gaan wij nog kunnen inbrengen? Er zijn geen correcties mogelijk, want het IMF heeft het plan reeds goedgekeurd. De coalitie zal alles goedkeuren, waardoor er geen rekening wordt gehouden met De Nationale Assemblee', zegt Jogi.

De politicus vindt dat bewust De Nationale Assemblee erbuiten is gelaten. De regering wist allang dat er een aanpassingsprogramma uitgevoerd moest worden. Toch werd zolang gewacht. 'Als de regering ons serieus zou nemen, dan hadden wij ook een concept kunnen krijgen en hadden wij een bijdrage kunnen leveren.'

Agent vermist na kapseizen boot op Marowijnerivier in Lawagebied

Agenten waren onderweg naar Stoelmanseiland om een verdachte over te brengen naar Paramaribo


Een agent die deel uitmaakt van het Regio Bijstand Team (RBT) Oost van het Korps Politie Suriname wordt vermist. Hij was met collega's in een boot onderweg naar Stoelmanseiland. De politieboot kapseisde echter in een stroomversnelling tegen zeven uur gisteravond op de Marowijnerivier in het Lawagebied. De politie heeft het ongeluk bevestigd, zo berichten vanochtend, dinsdag 31 mei 2016 de Ware Tijd Online en Starnieuws. 

Er is tot nu toe zonder resultaat gezocht naar de agent.

De politieagenten moesten op Stoelmanseiland zijn om een vuurwapengevaarlijke verdachte over te brengen naar Paramaribo. Bovendien moesten zij ter plaatste een onderzoek verrichten naar de barricade van het vliegveld.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat vanuit Stoelmanseiland door militairen assistentie is geboden aan het RBT Oost. Niet vermeld wordt of de agenten in de boot zwemvesten droegen.

UPDATE Het lichaam van de 26-jarige agent Josh Moredjo is woensdag 1 juni geborgen, zo bericht Starnieuws. De agenten in de omgeslagen boot zouden geen zwemvest hebben gedragen...

Nieuwsuur zondag 29 mei 2016: Suriname maakt zware economische crisis door


EU heeft geld beschikbaar voor ministerie van Justitie en Politie

'Wij zijn bezig om over hele linie na te gaan welke projecten bij EU ingediend kunnen worden voor financiering'

EU zou bereid zijn om fors te investeren in verhogen niveau 'justitieel gebeuren' in Suriname


De Europese Unie (EU) heeft een pot van 44 miljoen euro waaruit Suriname kan putten om het justitieel apparaat te versterken. 'Ik ben vastberaden om ons hiervan het onderste uit de kan te laten halen', zegt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie in de Ware Tijd van maandag 30 mei 2016. 

Ze was vorige maand op een mensenrechtenconferentie van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland, toen ze hoorde over de bereidheid van de EU om fors te investeren in het 'verhogen van het niveau van het justitieel gebeuren in Suriname'. 'Wij zijn reeds bezig om over de hele linie na te gaan welke projecten bij de EU ingediend kunnen worden voor financiering, vanaf drugsbestrijding tot rechterlijke macht, het Korps Politie Suriname, het Bureau Familie Rechterlijke Zaken en de misdaadpreventie onder jongeren. Het is veel geld, vandaar dat ik besloten heb om over de hele linie de mogelijkheden te bekijken.'

In Genève heeft ze gesproken met de EU-commissaris voor Justitie en deze week volgt een gesprek met de niet-residerende EU-ambassadeur voor Suriname over projecten die al zijn voorbereid. Ze worden vervolgens ingediend voor goedkeuring.

Ook met Nederland wordt de samenwerking op justitieel gebied versterkt, zegt Van Dijk-Silos. Tussen 2012 en 2015 heeft Suriname tienduizenden euro's, die Nederland beschikbaar stelde voor de drugsbestrijding, grotendeels laten liggen. Het gaat om 200.000 euro, waarvan Suriname slechts 30.000 heeft gebruikt in drie jaren tijd. Dit blijkt uit jaarverslagen van diverse ministeries in Nederland. Desondanks spreekt zowel Nederland als Van Dijk-Silos van een goede samenwerking op justitieel gebied. Ze ondersteunen Suriname's team 'Bestrijding Internationale Drugssmokkel', trainen medewerkers en stellen drugshonden en bagagescans beschikbaar.

Oproeruitrusting voor Korps Politie Suriname onderweg naar Paramaribo - Bouterse bereidt zich voor op protesten

Pepperspray, rubberkogels en traangas voor inzet bij straatacties


(Bron foto: De West)
Douane zou moeten zorgen voor vlotte afhandeling lading


De West bericht in haar editie van zaterdag 28 mei 2016 vernomen te hebben, dat een dezer dagen een vrachtschip arriveert met aan boord minstens een vrachtcontainer gevuld met materiaal dat kan worden ingezet tegen demonstraties die gericht zijn tegen de regering Bouterse. 

Volgens een bron gaat het om pepperspray, rubberkogels en traangas die in de meeste gevallen worden ingezet tijdens demonstratie door de oproerpolitie.

De minister van Defensie zou, zo heeft de redactie van De West vernomen, al een officieel schrijven hebben gericht aan de douane in verband met het zeilende zijn van deze lading oproeruitrusting. Het is de bedoeling, dat de lading na aankomst ten spoedigste van de haven wordt weggereden richting onbekende bestemming. De douane zal zich dan begeven naar de plek van opslag om de zaak te visiteren. Dit wordt volgens de bron van De West slechts gezien als een formaliteit.

Of de douane alle vrijheid krijgt om de inhoud van de container goed te visiteren, blijft een open vraag. Uit het voorgaande kan worden opgemaakt,  dat de regering Bouterse met straatacties rekening houdt en bereid is met geweld de zaak neer te slaan.