zaterdag 4 juni 2016

Suriname wint met moeite van St. Vincent & the Grenadines, 2-1

Natio weet in slotseconden wedstrijd winst naar zich toe te trekken


Het Surinaams nationaal voetbalelftal, natio, heeft vandag, zaterdag 4 juni 2016, in de slotseconden de drie punten tegen St. Vincent & the Grenadines binnen weten te slepen. In het André Kamperveen Stadion in Paramaribo scoorde de ingevallen Melvin Valies in blessuretijd de 2-1. Amper een minuut daarna floot de Jamaicaanse arbiter Karl Tyrell voor het einde, aldus de Ware Tijd. 

Suriname heeft nu evenals St. Kitts & Nevis drie punten.

St. Kitts speelt 7 juni de laatste groep 5-wedstrijd uit tegen St. Vincent. Die uitslag zal de eindrangschikking van de poule bepalen. De groepswinnaar gaat automatisch naar de derde ronde, de vier beste nummers twee stromen ook verder.

Myron Samuel maakte de 1-0 in de 75e minuut voor St. Vincent & the Grenadines. Met nog vijf minuten te gaan maakte Mitchell Kisoor de gelijkmaker, voordat Valies zich tot matchwinnaar ontpopte.

Saverio Adeni, die in de basis begon, viel al na een kwartier geblesseerd uit. Hij werd vervangen door Miguel Darson. Na de rust kwam Valies op de plek van Dimitri Apai, terwijl Galgyto Talea als laatste Roxey Fer verving.

Curaçao's Statenlid Leeflang trekt aan bel over grote hoeveelheid clandestiene stortplaatsen in woonwijken.

‘Illegale stortplaatsen groot risico tijdens orkaan- seizoen’ 


Met het oog op het orkaanseizoen, dat vanaf deze maand tot en met 30 november loopt, heeft onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang aan de bel getrokken over een grote hoeveelheid aan clandestiene stortplaatsen midden in woonwijken. Dit door hierover vragen te stellen in een brief gericht aan de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Siegfried Victorina (PS), aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 4 juni 2016.

Leeflang wijst ook op het gevaar dat bij hevige windkracht het vuil rondvliegende projectielen kan opleveren met gevaar voor mensen en materieel. In dit kader verwijst het Statenlid naar de uitvoerige media-aandacht die door de overheid is gevraagd ter voorbereiding op het orkaanseizoen.

'De overheid doet hierbij ook een oproep aan de bevolking om zich in de voorbereiding, mede van afval te ontdoen. Dit terwijl de overheid clandestiene vuilstortplaatsen midden in woonwijken toelaat die vaak uit een verscheidenheid van afval bestaan en zo ook gevaarlijke projectielen opleveren. Men kan zich niet meer van het excuus bedienen dat de wetgeving (voor handhaving hierop, red.) hiervoor op de negatieve lijst staat. De nieuwe wet Openbare Orde is immers vanaf vorig jaar van kracht', aldus Leeflang die erop wijst dat de voornoemde wetgeving in juni vorig jaar in werking is getreden. 

Zij stelt verder dat hierdoor de overheid op kan treden tegen bewoners die zich op publieke plekken illegaal van afval ontdoen. Ze heeft ter illustratie foto’s, die ‘midden in de wijk Groot Kwartier zijn genomen’ gestuurd, waarop een grote hoeveelheid afval te zien is.

'Dit voor een crèche waar het afval tevens voor grote overlast zorgt voor de omwonenden. Vandaar dat ik slechts één vraag heb: wanneer zal de minister met het oog op de voorbereiding op het orkaanseizoen, verantwoordelijkheid nemen voor het afval in Groot Kwartier?'

De regering en de Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid hebben de bevolking onlangs in een verklaring erop gewezen dat het orkaanseizoen doorgaans ook veel regen en muggenoverlast veroorzaakt. De overheid wil de bevolking dan ook stimuleren om de tuinen schoon te maken om potentiële broedplaatsen voor muggen te elimineren. In haar streven om de veiligheid van de bevolking te waarborgen en de mogelijke gevolgen van het orkaanseizoen, geeft de overheid tevens de tip uit om bomen en planten rondom het huis te snoeien en het erf schoon te houden, opdat losliggende voorwerpen geen schade aan kunnen richten.

 Ook vuilverwerker Selikor wijst op het gevaar van vuilhopen in het orkaanseizoen. Het vuilverwerkingsbedrijf heeft 5 miljoen gulden ontvangen van de overheid voor een grote schoonmaakactie.

CAP: Curaçao Winery opgezet als tijdelijk project - Curaçao Winery: 'Van tijdelijkheid is geen sprake'

'Op dit moment is de Curaçao Winery uit alle macht bezig om nog te redden wat er te redden valt'


De Curaçao Winery zou slechts tijdelijk op de huidige locatie wijnbouwtesten uitvoeren. Het gebied is namelijk bestemd voor luchtvaartactiviteiten. Dat zegt Curaçao Airport Partners (CAP) vandaag, zaterdag 4 juni 2016, in de Amigoe, in reactie op wijnboer Roelof Visscher. 

'Langdurig gebruik was altijd uit den boze.'Gisteren werd bekend dat het Curaçao Winery Landhuis en Plantage Hato moeten verhuizen. De wijnbouwproductie naast vliegveld Hato zou de veiligheid van het luchtruim in gevaar brengen. Door deze onzekere situatie houden potentiële investeerders de hand op de knip. Dit heeft ertoe geleid dat de onderneming het niet langer financieel kan uitzingen.

De naar schatting 6.000 kilo druiven die eind juni geoogst moeten worden kunnen zonder financiële steun niet geoogst worden. Ook de 2.500 liter wijn van de vorige oogst, die klaar is om gebotteld te worden, moet dan worden vernietigd. Volgens Visscher is er sprake van een kapitaalvernietiging van meer dan 1 miljoen gulden.

'Op dit moment is de Curaçao Winery uit alle macht bezig om nog te redden wat er te redden valt', zegt Visscher. Samen met de Curaçao Development Institute (CDI) en diverse ondernemingen, waaronder Licores Maduro en Van der Tweel, wordt getracht een noodscenario in elkaar te zetten met als eerste doel het redden van de huidige oogst. Of dit op tijd zal gaan lukken is de vraag.

Klikt u hier om het gehele bericht te kunnen lezen.

Noodlanding op Azoren TUI-vlucht Amsterdam naar Bonaire - Gedwongen overnachting passagiers op Azoren

Vrouwelijke passagier maakt amok aan boord en dreigt toestel op te blazen


Op Azoren zijn vrouw en echtgenoot door politie uit vliegtuig gehaald


Een vrouwelijke passagier, die aan boord van een TUI-vlucht van Amsterdam naar Bonaire amok maakte, is vandaag, zaterdag 4 juni 2016, na een onvoorziene landing op de Azoren samen met haar man door de politie uit het vliegtuig gehaald. Dit melden diverse media in Nederland.

Ze dreigde het toestel op te blazen, waardoor grote paniek onder de passagiers uitbrak. Met man en macht moest de kennelijk onder invloed verkerende vrouw in bedwang worden gehouden.

 Omdat de bemanning uit de werk- en rusttijden limieten liep, moeten alle inzittende een nacht op de Azoren overnachten, voordat ze verder kunnen vliegen naar hun vakantiebestemming.

SLM-vlucht naar Amsterdam minstens een dag vertraagd

Vliegtuig heeft technisch probleem en onderdelen worden met KLM-vlucht ingevlogen


De geplande SLM-vlucht van gisteravond naar Amsterdam is niet vertrokken. Er is een technisch mankement aan het toestel. De vlucht werd aanvankelijk vertraagd tot twee uur vanochtend, zaterdag 4 juni 2016. De passagiers kregen uiteindelijk te horen dat de vlucht is afgeblazen, zo bericht Starnieuws.

De passagiers zijn vanochtend opgevangen in hotels en bij familie.

Clyde Cairo, vicepresident Commercial Affairs van de SLM zegt in een reactie, dat de onderdelen vanmiddag met de KLM-vlucht uit Amsterdam worden ingevlogen.

De SLMvlucht wordt vandaag niet meer uitgevoerd. Getracht zal worden om passagiers die dringend weg moeten via de KLM te vervoeren. In de loop van vanmiddag kan de SLM meer informatie verstrekken over wanneer de vlucht uitgevoerd zal worden.

In ieder geval zullen de passagiers vandaag niet vervoerd kunnen worden door de SLM. Indien een ander toestel wordt ingevlogen, moet de bemanning ook overnachten. In dat geval kan de vlucht pas maandag worden uitgevoerd.

Cairo zegt dat de passagiers gebeld zullen worden wanneer er duidelijkheid is.

Het is de eerste keer sinds december dat met de PZ-TCR Airbus A340-313X gevlogen wordt, dat er technische problemen zijn ontstaan. Cairo biedt namens de SLM zijn verontschuldigingen aan voor het ongerief dat passagiers ondervinden. Er wordt volgens hem er alles aan gedaan om zo snel mogelijk de situatie te normaliseren.

Directeur Belastingdienst Wirht ergert zich enorm aan kritieken op IMF-steun

Belastingdienst profiteert van IMF-voorwaarden zoals nieuwe belastingwetgeving

'Invorderingswet uit 19e eeuw praat nog over cahiers die aangetekend moeten worden met anjelierpotlood'


Behalve dat met de IMF-maatregelen (Internationaal Monetair Fonds) macro-economische stabiliteit wordt beoogd, zal de Belastingdienst ook profiteren van maatregelen die getroffen zullen worden. In het traject van modernisering van de overheidsadministratie en het financieel beheer zal ook de belastinginning worden verbeterd. Dat zegt de directeur der Belastingen, Winston Wirht, vandaag, zaterdag 4 juni 2016, in de Ware Tijd. 

Hij stoort zich enorm aan de negatieve benadering van de voorgenomen IMF-maatregelen door critici. Vooral zaken zoals het maken van nieuwe weten en aanpassen van bestaande, zoals met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is afgesproken, ziet hij niet als verplichting.

'Het is jammer dat ze nu als onderdeel van een IMF-programma zullen worden doorgevoerd, maar het zijn zaken die we zelf al lang hadden moeten doen.'

Wirht zegt dat Suriname ver achterloopt met belastingwetgeving, waardoor de Staat gigantische bedragen aan inkomsten misloopt. De huidige invorderingswet is in de negentiende eeuw gemaakt. Ter illustratie van ouderwetse bepalingen zegt hij: 'Deze wet praat nog over cahiers die aangetekend moeten worden met anjelierpotlood, terwijl we nu leven in een computertijdperk.'

Sinds de jaren zeventig wordt gesproken over het opzetten van een welvaartsfonds, destijds genoemd 'Investeringsfonds Meeropbrengsten Natuurlijke Hulpbronnen'. 'Dat fonds is nooit gemaakt. Als het nu wordt opgenomen in een IMF-programma, waarbij je ook technische bijstand en financiering kan krijgen om het te doen, is dat verplichting? We hadden het al lang moeten hebben gedaan.'

Wijziging Vuurwapenwet leidt tot bezorgdheid en ergernis onder niet geraadpleegde bezitters vuurwapens

Verkrijgen vuurwapenvergunning wordt aanzienlijk duurder


Bezitters van vuurwapens, onder wie jagers en hobbyisten, zijn bezorgd over een wetswijziging die het aanvragen, verkrijgen of verlengen van een vuurwapenvergunning aanmerkelijk duurder zal maken. Er wordt gesproken van bedragen die met zelfs meer dan 1000 procent zullen worden verhoogd. Het voorstel is op 26 april bij De Nationale Assemblee ingediend (zie hierna), zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 4 juni 2016.De Vereniging Sportjagers en -vissers Suriname (SJVS) organiseerde hierover donderdagavond een discussie. Aanwezigen vinden de tariefaanpassing abnormaal en hebben duidelijk hun ontevredenheid hierover kenbaar gemaakt.

De belanghebbenden zeggen dat het wetsvoorstel in het geheim is voorbereid, ze vinden het niet in de haak dat de vereniging niet is geraadpleegd. Een machtiging voor het mogen dragen van een vuistvuurwapen moet volgens de wetswijziging worden verhoogd van Srd 165 naar Srd 2.400 en het verlengen van een vuurwapenvergunning van Srd 80 naar Srd 2.000. Het aanvragen van een vergunning kost nu Srd 4,50, maar dit bedrag moet worden opgetrokken naar Srd 100. Het verkrijgen van een machtiging voor een jachtgeweer zou moeten worden verhoogd van Srd 120 naar Srd 200.

Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera, lid van de parlementaire commissie die de wet voorbereidt voor openbare behandeling, heeft een inleiding gehouden over de voornaamste wijzigingen. Ze zei, dat de kritiek niet aan dovemansoren is geuit.

De politica heeft zelf ook aanmerkingen op het wetsvoorstel. Zo is het volgens haar niet duidelijk op basis waarvan de nieuwe tarieven zijn bepaald. Mathoera vraagt zich daarnaast af hoe de overheid denkt erop toe te zien dat alle vergunninghouders de verplichte kosten betalen. De administratie hiervan geschiedt handmatig en daarom is het moeilijk na te trekken wie heeft betaald.

Boksicoon Muhammad Ali op 74-jarige leeftijd overleden

Ali was 2 juni in ziekenhuis opgenomen met ademhalings- problemen


Bokslegende Muhammad Ali (zie foto - Bron: Persbureau AFP) is op 74-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigt zijn familie vanochtend, zaterdag 4 juni 2016, volgens verschillende Amerikaanse media. Ali werd donderdag in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen. 

De Amerikaanse bokslegende leed al ruim dertig jaar aan de ziekte van Parkinson. De laatste dagen ging zijn gezondheid achteruit, maar het ziekenhuis meldde eerder nog dat de situatie niet ernstig was.

Sinds vrijdagavond zijn echter diverse dochters van hem naar het ziekenhuis in Phoenix gekomen. Zijn arts weigerde eerder tegenover persbureau AP commentaar over de huidige toestand. 'The Greatest' Ali, ook wel 'The Greatest' genoemd, is een van de bekendste sportmensen van de 20ste eeuw.


Hij is oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De voormalige olympisch kampioen (1960) werd legendarisch door onder meer zijn imposante techniek, zijn trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.


Al in december 2014 werd gevreesd voor zijn leven, toen hij werd opgenomen in een ziekenhuis wegens een ernstige infectie van de urinewegen. Het duurde een aantal weken voordat hij daarvan was hersteld. Zijn laatste publieke optreden dateert van april dit jaar, bij een benefietgala in Arizona voor zijn eigen Muhammad Ali Parkinson Center.

IMF-delegatie en monetaire autoriteiten informeren samenleving over IMF-steun

Van 7 tot en met 10 juni worden diverse groepen geïnformeerd 


Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, reist komende week naar Suriname om samen met de lokale monetaire autoriteiten - het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname - de samenleving nader te informeren over de overeenkomst die met het IMF gesloten is. Dat meldt het ministerie vandaag, zaterdag 4 juni 2016, in een persbericht.

Van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni worden bijeenkomsten georganiseerd om diverse groepen te informeren. Er zal onder andere gesproken worden met het voltallig parlement, de Sociaal Economische Raad, studenten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vakbonden en belangenorganisaties.

De samenleving wordt dinsdag 7 juni uitgebreid geïnformeerd met een informatiesessie en aansluitende persconferentie.

Nieuwe app Meteodienst Curaçao waarschuwt voor extreem weer

Met app actuele weersomstandig- heden bij Hato en andere weerstations op Curaçao 


De Meteorologische Dienst (Meteo) van Curaçao heeft een nieuwe app gelanceerd voor mobiele telefoons waarmee de communicatie voor weerpatronen moet worden verbeterd en tijdig waarschuwingen geuit kunnen worden bij extreme weersomstandigheden. De app is nu verkrijgbaar voor IOS-systemen en zal aan het eind van de maand ook te downloaden zijn voor Android-systemen, zo bericht vandaag, 4 juni 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Met de app krijgt de gebruiker informatie over de actuele weersomstandigheden bij Hato en andere weerstations op Curaçao en internationale stations, weersvoorspellingen, kaarten met indicaties van regen en bewolking en links naar de website en Facebookpagina van de Meteo.

Het orkaanseizoen is inmiddels van start gegaan - op 1 juni - en volgens de Meteo zijn de verwachtingen dat er 10 tot 16 stormen met een naam, waarvan 4 tot 8 orkanen en tussen de 1 en 4 intense orkanen tot ontwikkeling zullen komen boven het Atlantische orkaangebied (Noord-Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico).

'Dit betekent dat de activiteit dit jaar naar verwachting iets hoger zal zijn dan vorig jaar, maar nog altijd nabij het gemiddelde. Het gemiddelde over de periode 1981-2010 is 12 stormen per jaar, waarvan 6 zich ontwikkelen tot orkaan en twee tot een zware orkaan (categorie 3 t/m 5)', zegt de Meteo, die blijft benadrukken dat niet gedacht moet worden dat het dit seizoen niet noodzakelijk is om zich voor te bereiden op de mogelijke effecten van een tropische storm of orkaan.

Gaat u hier om het gehele artikel te kunnen lezen.

Bezorgdheid bij Nederlands-Caribische landen over ondermijnende en financiële criminaliteit

Zorgen over vermenging van de onder- en bovenwereld


De grootste bron van zorg in de Nederlands-Caribische landen voor de komende jaren zijn de ondermijnende en financiële criminaliteit. Grofweg betekent ondermijnende criminaliteit de vermenging van de onder- en bovenwereld. 

Om deze reden heeft de Nederlandse overheid voor een periode van twee jaar een bedrag van ongeveer 22 miljoen euro ter beschikking gesteld ter versterking van de expertise en capaciteit bij het Recherche Samenwerkingsteam (RST), het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie (OM). Dit blijkt uit het jaarverslag 2015 van het parket procureur-generaal (PG) - zie hierna -, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 4 juni 2016.Het parket PG geeft er de volgende definitie aan: 'Het verzwakken of misbruiken van de structuur van ons Koninkrijk, leidend tot een aantasting van haar fundamenten en/of van de legitimiteit van het stelsel dat haar beschermt.'

De PG’s in het Caribisch gebied hebben geconstateerd dat voor een grondige aanpak van deze criminaliteitsvormen een structurele en ketenbrede verbetering van de criminaliteitsbestrijding noodzakelijk is. Er is daarom medio 2015 een brief gestuurd aan de minister van Veiligheid en Justitie van Nederland waarin een eerste aanzet gegeven is tot verbetering van de criminaliteitsbestrijding.

Met de toezegging van een bedrag van 22 miljoen euro is aan de PG ‘opdracht gegeven om via een gerichte programmatische aanpak, rechtstreeks aangestuurd door het parket PG, de grensoverschrijdende ondermijnende criminaliteit in het Caribisch gebied aan te pakken’. De eerste stap is gezet met het in 2015 inrichten van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) als onderdeel van het parket PG.

Voor de rest van dit artikel klikt u hier.

Advocaat Kanhai: 'Er is al uitvoering door CHS gegeven aan vonnis'

Pertjajah Luhur, NPS en VHP dringen echter aan op uitvoering van het vonnis


Irvin Kanhai, de advocaat van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), blijft erbij dat al uitvoering is gegeven aan het vonnis inzake de terugroeping door de Pertjajah Luhur (PL) van de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan en de invulling van de twee vacatures in De Nationale Assemblee door het CHS. Er is een proces-verbaal opgemaakt en naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gestuurd, zegt Kanhai vanochtend, zaterdag 4 juni 2016, in een reactie op Starnieuws.

'Wij gaan niets doen, want wij hebben al uitvoering gegeven aan het vonnis', antwoordt Kanhai op de vraag welke stap nu ondernomen zal worden.

De advocaat stelt, dat het Hof van Justitie de vordering van het CHS 'niet-ontvankelijk' heeft verklaard.

De Pertjajah Luhur, NPS en VHP dringen aan op de uitvoering van het vonnis. Zij vinden dat het vonnis niet is uitgevoerd. Kanhai blijft er echter bij dat het vonnis niet uitvoerbaar is. Wat mogelijk was, is volgens hem al gedaan door het CHS op basis van de Kiesregeling. Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn ook niet van plan een stap terug te doen. Ook de leiding van De Nationale Assemblee stelt zich op het standpunt, dat zolang er geen melding komt van nieuwe kandidaten, er geen actie wordt ondernomen.

De oppositionele partijen nemen deel aan beraadslagingen van het college onder protest, maar nemen niet deel aan de stemming. De politieke partijen PL, NPS, VHP en de kandidaten Barkat Mohab Ali (VHP) en Prim Sardoe (NPS) hebben bij het Hof van Justitie aangevoerd, dat het CHS niet ontvankelijk dient te worden verklaard. Benadrukt werd, dat het CHS geen enkel belang heeft bij het niet uitvoeren van het vonnis. Zij benadrukten, dat niet naar willekeur gehandeld mag worden.

Het Hof vindt het verweer gegrond, 'er is geen belang, dus geen actie'. Kanhai heeft namens het CHS aangegeven dat het vonnis 'apert onjuist en onuitvoerbaar is'. Het Hof stelt daarentegen, dat elke rechterlijke beslissing dient te worden geëerbiedigd, zolang die in stand is.

President Bouterse en echtgenote naar Cuba voor 7e staatshoofdenvergadering ACS

Delegatie wordt naar en van Havana vervoerd in speciaal door Cuba gecharterd vliegtuigPresident Desi Bouterse gaat samen met first lady Ingrid Bouterse-Waldring en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën naar Cuba om daar morgen de zevende Staatshoofdenvergadering van de Associatie van Caribische Staten (ACS) bij te wonen. Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken is al in Havana. 

De Cubaanse regering heeft een speciaal gecharterd vliegtuig ingezet om de Surinaamse delegatie op te halen en terug te vliegen, zo bericht het Kabinet van de President vrijdag 3 juni 2016 (zie hieronder).

De delegatie wordt vandaag op Cuba verwacht. Het Kabinet van de President laat weten, dat alle 32 lidlanden van ACS verwacht worden op de conferentie. Er zal een actieplan worden aangenomen ter stimulering van de duurzame ontwikkeling van het Caribisch gebied.

Suriname zal tijdens het onderhoud speciaal inzetten op erkenning van de kwetsbaarheid van de regio voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Gevraagd zal worden om hechter samen te werken om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.

 De staatshoofden hebben een lijvige agenda af te werken, waarin belangrijke onderwerpen aan de orde komen. Het ligt ook in de bedoeling, waar al geruime tijd sprake van is, om Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied te proclameren als Vredeszone.


Inlichtingendienst houdt leiders vakbeweging in de gaten

'Het is gebruik dat personen worden bespied als acties tegen zittende regering worden gevoerd'


Volgens de leiders van de vakbeweging, die gisteren hun tweede protestactie hebben gehouden op het Kerkplein in Paramaribo, worden zij in de gaten gehouden door de Inlichtingendienst. De Ware Tijd bericht vrijdag 3 juni 2016 van een inlichtingenfunctionaris te hebben vernomen, dat het gebruik is dat personen worden ‘bespied’ als er acties tegen een zittende regering worden gevoerd. 

'Mi ne o frede. Ik beweeg me tussen het volk, ik hoef niets te vrezen', zegt Robby Naarendorp ondervoorzitter van C-47.

Volgens de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, is het goed dat het volk haar stem laat horen als zij in problemen zit. Volgens hem is het protest van gisteren het gevolg van de eerste demonstratie op vrijdag 13 mei, waarbij een petitie werd ingediend aan president Desi Bouterse, maar de vakbeweging nul op het rekest kreeg.

Tijdens de manifestatie van gisteren werd wederom een petitie aangeboden, maar deze keer bij het Assembleegebouw aan parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Rusland zegt dat de punten die daarin zijn opgenomen zaken zijn die de oppositie ook voorstaat. Hij voorziet enorme problemen voor Suriname met de stap van de regering naar het IMF. 'Het volk zal verder verarmen.'

Rusland zegt verder, dat met de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan de coalitie de zijde van het volk kiest.

De voorzitter van C-47, Robby Berenstein, zei gisteren te hopen dat zij door het parlement gehoord worden. 'Na lek fa a go kron na so we tay a kamisi. Zoals zij ons behandelen zullen wij hen ook behandelen.'
Berenstein zei dat de acties doorgaan totdat de eisen zijn ingewilligd, geen verdere verhoging van de stroomtarieven en geen IMF-steun.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL (Bond van Leerkrachten), riep in de richting van de president, dat hij zijn gezicht zal blijven tonen zolang Bouterse aanzit als president. 'Laat de president weten, als hij het beleid niet wijzigt blijven wij op straat.'