woensdag 8 juni 2016

IDB en CDB financieren energieprojecten

Leningen goedgekeurd binnen kader IMF-overeenkomst


De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) hebben respectievelijk een lening van 70 miljoen en 50 miljoen Amerikaanse dollar goedgekeurd voor energieprojecten aan Suriname. Beide dienaangaande documenten zijn vandaag, woensdag 8 juni 2016, door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en vertegenwoordigers van de IDB en CDB ondertekend. Dit meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.

De leningen zijn goedgekeurd op basis van het aangepaste energiebeleid en de daarbij behorende randvoorwaarden die Suriname heeft doorgevoerd, binnen het kader van de overeenkomst met het IMF. De fondsen worden binnen enkele dagen ter beschikking gesteld van de regering.

Specifiek gaat het om de formulering van de vernieuwde beleidsvisie in de energiesector. Met dit beleid wil de regering de nationale energiezekerheid duurzaam garanderen. Hieronder vallen ook de aanname van de Energiewet en de Wet instelling Energieautoriteit, de toepassing van hernieuwbare energietechnieken die rekening houden met milieuaspecten en het gebruik van zonne-energie.

Hieronder de volledige tekst van een door de IDB vandaag uitgebracht persbericht:

News Releases
Jun 8, 2016

Suriname improves governance and strengthens its energy sector with IDB loan

Project to support the development of an institutional and regulatory policy framework to enhance the nation’s energy sector and its government institutions


Suriname will increase the efficiency, transparency, sustainability and accountability of its energy sector, supported by a $70 million loan approved by the Inter-American Development Bank (IDB). It will be able to provide more reliable and sustainable energy to its citizens, and in the process, will both improve the supply of electricity and foster the reduction in its reliance on fossil fuels.

Given the absence of an integrated legal and regulatory framework, Suriname has experienced significant challenges with respect to effectively managing the energy sector and ensuring the reliable provision of electricity. Surinamese government agency roles and responsibilities needed to be defined with a strategy as to how to implement the required investments in the energy sector, including least-cost expansion planning, in order to improve the outdated and stressed power infrastructure.

The IDB loan is the third in a programmatic policy-based series of independently and technically connected loans to strengthen the country’s electricity sector. The operation will consolidate the support for regulatory policy reforms and sector decisions envisioned in the program, including the approval of a sector policy with an accompanying legal and institutional framework, the introduction of cost-recovery principles in the commercial management of N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), and improvements in the utility’s corporate management and governance.

The project will increase Suriname’s technical capacity to implement a sustainable power sector framework, which will facilitate the execution of an Electricity Sector Plan that will include a coordinated strategy for the sustainable and efficient development of the power sector. The loan also fosters the inclusion of environmental and social sustainability principles within the power sector’s expansion projects; this action will contribute to minimize potential environmental impacts.

About the IDB

The Inter-American Development Bank is devoted to improving lives. Established in 1959, the IDB is a leading source of long-term financing for economic, social and institutional development in Latin America and the Caribbean. The IDB also conducts cutting-edge research and provides policy advice, technical assistance and training to public and private sector clients throughout the region.

'Mensen dromen als ze denken, dat de grondstoffensector de economie van Suriname nog kan redden'

Richard Kalloe: 'Hoofdschuldigen van huidige situatie zijn de oude politieke partijen'

'Men heeft zoveel geld gehad, ik snap niet wat ze in hun hoofd hadden, ze hebben een puinhoop gemaakt'


Dezelfde mensen die drie miljard Amerikaanse dollar hebben laten verdampen, die willen dit geld nu volgens politicus en ex- minister Richard Kalloe vandaag, 8 juni 2016, in het Dagblad Suriname, gebruiken om Suralco over te nemen. Monaco Resources, het bedrijf in Monaco waarmee onlangs een Memorandum of Understanding is getekend, zou in feite werken voor deze mensen, meent hij. Dit is de reden waarom de Amerikaanse bauxietmultinational Alcoa volgens hem niet zo happig is om Suralco over te dragen. 

'Na Suralco gaat volgen, dat men alle bauxietvoorraden van West-Suriname in bezit gaat willen nemen en daarna de stuwdam. Dit is het scenario dat zich nu afspeelt', zegt Kalloe. Hij denkt niet dat Alcoa uiteindelijk zal overdragen, omdat er politieke druk hierachter staat.

'Het geld van deze mensen kan niet op een buitenlandse rekening gezet worden en niet overgemaakt worden dus moet het ergens in geïnvesteerd worden', verduidelijkt de politicus. Kalloe zegt dat mensen dromen als ze denken, dat de grondstoffen sector de economie van Suriname nog kan redden. Daarvoor had men reeds jaren terug meer moeten hebben geïnvesteerd in de productie sector en wel sinds de jaren’70.

'Vroeg of laat krijgen we van dit nalaten de rekening gepresenteerd. Het land zal gegeven de omstandigheden nu in feite bijna 40 jaar terug gaan in koopkracht.' We komen volgens hem nu terecht op het niveau van de jaren ’70 met het verschil dat het beschavingsniveau nu veel lager is. Dit laatste, omdat er in alles een achteruitgang is te bespeuren. 'Wie gedroomd had door te denken dat we met de mijnbouwsector iets zouden kunnen betekenen die moeten beseffen dat we nu in grote problemen zitten. Men heeft niet in andere sectoren willen investeren zoals landbouw en industrie, maar heeft het geld gewoon willen opmaken. Nu oogst men wat men gezaaid heeft.'

De continuering van de grondstoffensector kan volgens hem alleen goed verlopen als zaken nu anders aangepakt worden. 'Men moet zaken nu anders gaan doen en daar zit het probleem.' Volgens hem weet men gewoon niet hoe dat te doen, omdat het veel deskundigheid vergt, welke ontbreekt en men weigert andere mensen in te zetten die hier wel over beschikken. Kalloe gelooft overigens niet dat het IMF voor enige verbetering hierin zal zorgen. 'Wij moeten dit zelf doen en dit begrijpt niet iedereen. Mensen dromen nog steeds en denken nog steeds dat andere landen dat gaan doen, maar dat gaat niemand doen.'

De hoofdschuldigen van de huidige situatie zijn volgens Kalloe in deze de oude politieke partijen. 'Men heeft zoveel geld gehad. Ik snap niet wat ze in hun hoofd hadden. Ze hebben er een puinhoop van gemaakt.'

Zoals het er nu voor staat denkt hij dat de regering hopeloos zal vastlopen. 'Ze gaan geen andere keus hebben als het volk op straat komt en er grote onrust ontstaat. Het beste zal dan zijn, dat men een regering van nationale eenheid vormt. De mensen die er nu zijn, zowel oppositie als coalitie, kunnen het land niet uit de problemen halen. Er moeten mensen komen die verstand van zaken hebben en bewezen hebben dat ze leiding kunnen geven en bedrijven kunnen opzetten en uit de problemen kunnen halen. Mensen met inzichten in de economie en de problemen.' 

Venezolaan op Curaçao tot 14 jaar cel veroordeeld voor doodslag op twee agenten

Tweede Venezolaan moet 24 maanden de cel in voor wapenbezit


De Venezolanen die op 21 oktober vorig jaar ter hoogte van hardwarezaak Yumuri aan de Rooseveltweg twee politieagenten hebben beschoten zijn vanochtend, woensdag 8 juni 2016, veroordeeld. Schutter Leonardo Amaya Urbina (23) kreeg, conform de eis van het Openbaar Ministerie, veertien jaar cel voor poging tot doodslag, zware mishandeling en politiewapenbezit en bestuurder Karoly Flores Molina (34) kreeg 24 maanden voor wapenbezit, in plaats van de geëiste drie jaar cel. Dit bericht de Amigoe.

Bij de schietpartij raakte agente N. Simon zwaargewond aan vitale organen. Haar mannelijke collega P. Samson raakte gewond aan hand en been. Via slachtofferhulp werd een schadevergoeding van 50.000 gulden geëist. Zijn auto moest aangepast worden naar automaat, omdat hij met zijn arm niet meer kan schakelen en hij heeft daarnaast veel extra medische kosten moeten maken. Tot nu toe is hij arbeidsongeschikt.

De agente wilde niet naar de rechtszaal komen, al was ze wel opgeroepen.

 De rechter heeft uiteindelijk een bedrag van 7.434,68 gulden aan schadevergoeding toegewezen aan Samson, bestaande uit 434,68 gulden aan materiële schade en 7.000 gulden aan immateriële schade. De schutter moet dat betalen. De bestuurder werd vrijgesproken van poging tot doodslag en zware mishandeling, en dus werd het slachtoffer in zijn zaak niet-ontvankelijk verklaard.

Lees hier het gehele bericht.

Rechter moet duidelijkheid brengen in auteurs-/merkenrechtkwestie Pueblo Soberano

Kinderen vermoorde politicus Wiels zeggen, dat naam, logo en merk PS zijn vastgelegd bij Bureau Intellectuele Eigendom


Hebben de erven Helmin Wiels, in dit geval zijn kinderen Savannah en Helmin jr., recht met hun verzoek aan het partijbestuur van Pueblo Soberano om de partijnaam niet meer te gebruiken voor de komende verkiezingen? 

De kinderen stellen, dat ze in december 2013 de naam Pueblo Soberano, maar ook het logo en het merk hebben vastgelegd bij het Bureau Intellectuele Eigendom. Het betreft hier een I-Envelop, die valt onder de Auteursverordening. En dat is iets anders dan een geregistreerd merk, dat valt onder de Merkenlandsverordening, zegt juriste Carine Jänsch, gespecialiseerd in het merkenrecht, vandaag, woensdag 8 juni 2016, in de Amigoe.

Als juriste vindt ze het een zeer interessante kwestie, maar omdat ze niet alle feiten kent, kan ze geen uitspraken doen of de erven een poot hebben om op te staan. Uiteindelijk zou hoe dan ook voor een rechter volgens criteria aangetoond moeten worden wie de daadwerkelijke eigenaar is van de naam
Pueblo Soberano en het bijbehorende logo en of het verzoek van de erven dit niet meer te gebruiken, toegewezen zou kunnen worden.

Een merk registreer je en is vervolgens tien jaar lang ongestoord beschermd.
De I-Envelop is een goedkopere oplossing, bedacht door BIP (Bureau for Intellectual Property Curaçao) en is iets wat je nog niet in de wet terugvindt, het valt tevens onder de Auteursverordening. Het bevat een concept met de datum waarop je de I-Envelop hebt gedeponeerd, maar het zegt niets over de inhoud van dat concept. Dat er niet jaarlijks is betaald, doet daar niet zoveel aan af, zegt de advocate.

Op het moment dat je het logo en de naam openbaar maakt, in dit geval 2003, gaat het auteursrecht gelden, maar wie de maker van de naam Pueblo Soberano is en het bijbehorende logo – wijlen Helmin Wiels zelf óf de partij – dat moet dan verder nog blijken. Het betreft hier immers een politieke partij, een vereniging, die in 2005 officieel bij de notaris werd ingeschreven.

Mocht inderdaad in een rechtszaak vastgesteld worden dat Helmin Wiels het auteursrecht had, dan kunnen de erven tot vijftig jaar na zijn dood aanspraak maken op de naam en het logo. In het geval Pueblo Soberano als merk is geregistreerd, is het belangrijk te weten wanneer dat is gebeurd: bij de oprichting of heel recent. Dat laatste zou als te kwader trouw opgevat kunnen worden. Ook speelt mee welke afspraken er over zijn gemaakt en of er betaald wordt voor een gebruiksrecht (license fee). Dat allemaal zou aangetoond moeten worden in een rechtszaak.

Havenarbeiders Curaçao zijn boos over het maar uitblijven van een cao

Mediastilte nu cao-besprekingen zijn beland aan tafel LandsbemiddelaarDe werknemers in de haven zijn boos. Dit bevestigt CBH/OVP-voorzitter Guiseppe Sambo (Christelijke Bond van Haven en Overig Vervoerpersoneel) vandaag, 8 juni 2016, in de Amigoe. Hij reageert hiermee op tal van geruchten over ontevredenheid onder het personeel van Antillean General Transport (AGT) over het uitblijven van een cao. 

De CBH/OVP zit op dit moment bij het Bureau Landsbemiddelaar om over een nieuwe cao te onderhandelen. De onderhandelingen gingen van start toen de havenvakbond op 16 mei het referendum voor vertegenwoordiging van het personeel won. Indertijd gaf Sambo aan, dat het sluiten van een nieuwe cao de prioriteit heeft voor de vakbond en zijn leden.

Nu de onderhandelingen bij de Landsbemiddelaar zijn aanbeland is er een mediastilte overeengekomen. Sambo wilde vanochtend dit akkoord niet schenden. Wel gaf hij toe, dat het personeel niet te spreken is over de gang van zaken. 'Ja,het klopt dat de werknemers boos zijn. Zij vinden dat zij te lang op de afronding van de cao hebben moeten wachten. Meer dan dat kan ik niet zeggen, maar we zijn boos.'

Pueblo Soberano op Curaçao tracht te bemiddelen in pensioenkwestie Selikor

PS-politicus Cordoba vraagt partijgenoot minister Victorina in contact te treden met Selikor


PS-leider en Statenlid Jaime Cordoba heeft partijgenoot en minister Siegfried Victorina (Gezondheidszorg, Milieu en Natuur) gevraagd om contact op te nemen met Selikor-directeur Wesley Kook. Dit heeft Frank Hortensia, vertegenwoordiger van de Selikor-gepensioneerden vernomen, aldus bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 8 juni 2016.

De Selikor-gepensioneerden protesteren al twee dagen openlijk tegen het uitblijven van betalingen door Selikor van de indexering op hun pensioen en duurtetoeslag. Het bedrijf weigert te betalen en verwijst onder meer naar een toezegging van de regering bij de verzelfstandiging van de overheidsdienst tot het huidige Selikor. Deze toezegging hield onder meer in dat de overheid garant zou staan dat de voormalige ambtenaren er niet op achteruit zouden gaan.

Op dit moment loopt er een zaak tegen Selikor van pensioenfonds APC (Algemeen Pensioenfonds Curaçao) over het uitblijven van de betalingen door het vuilnisophaalbedrijf.

Eerder deze week overhandigden de gepensioneerden een brief aan de PS-leider. Hierbij zegde Cordoba toe, dat hij voor morgenmiddag drie uur een antwoord voor hen zou hebben. Maar, Hortensia gaf vanochtend toe dat hij niks meer van de PS-leider heeft gehoord. 'We hebben gisteren niks gehoord en tot vanochtend nog steeds niks. Dit is beetje teleurstellend. Hij heeft die toezegging gedaan bij het parlement in aanwezigheid van tal van gepensioneerde werknemers van Selikor. Maar wij horen niks van hem en ik kan hem ook niet bereiken.'

Hortensia stelt wel, dat hij contact heeft gehad met een sociaal werker van Selikor die hem een boodschap doorgaf dat Cordoba gezegd zou hebben, dat hij Victorina heeft gevraagd om met Kook te gaan praten om zo tot een oplossing te komen. Voor Hortensia is dit een klein beetje verlichting voor de onduidelijkheid die er op dit moment heerst onder de Selikor-gepensioneerden. 

'Wij weten niet wat er staat te gebeuren. Deze onduidelijkheid duurt maar en wij krijgen niks te horen', aldus Hortensia vanochtend in een reactie.

Suriname kreeg in 2015 25 miljoen Amerikaanse dollar in staatskas gestort van Staatsolie

Aandeelhouders Staatsolie keuren jaarrekening 2015 goed

(Bron foto: Staatsolie)

De staatskas heeft in 2015 25 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen van Staatsolie aan dividend en belastingen. Ook de dochtermaatschappijen SPCS (Staatsolie Power Company Suriname N.V.) en GOw2 hebben bijgedragen aan dit resultaat. Staatsolie heeft het boekjaar 2015 afgesloten met een geconsolideerde brutowinst van 28,9 miljoen Amerikaanse dollar. De gemiddelde olieprijs was vorig jaar 44,88 dollar per vat, ongeveer de helft van de prijs in 2014. 

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) heeft de jaarrekening over 2015 vandaag, woensdag 8 juni 2016, goedgekeurd, zo bericht het bedrijf in een persbericht.

De aandeelhouder werd op de AVA vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De Raad van Commissarissen onder leiding van Etienne Boerenveen en de directie van Staatsolie waren ook aanwezig op de vergadering. '

In 2015 realiseerde Staatsolie de hoogste productie tot nu toe uit haar olievelden, bijna 6,2 miljoen vaten Saramacca Crude. Dit resultaat is bereikt ondanks dat minder bronnen zijn geboord om het dagelijkse productieniveau van 17.000 vaten te handhaven. Van de geproduceerde olie zijn in totaal 2,9 miljoen vaten geraffineerd tot Staatsolie diesel, bitumen, premium diesel, premium gasoline en stookolie. De productie van premium diesel en premium gasoline is een trots hoogtepunt geweest voor Staatsolie, stel het bedrijf. Op 13 december 2015 zijn deze producten, via dochteronderneming GOw2, op de markt gebracht.

De afzet van onze olieproducten bedroeg 5,8 miljoen vaten, waarvan 2,8 miljoen lokaal zijn verkocht en 3 miljoen zijn geëxporteerd.

De sterke daling van de wereldmarktprijzen voor olie van rond de 100 Amerikaanse dollar per vat in 2014 naar circa 20 dollar dit jaar, heeft voor grote uitdagingen gezorgd. Het bedrijf moest heel zorgvuldig met zijn beschikbare financiële middelen omgaan. De directie geeft de garantie dat Staatsolie zich altijd aan haar betalingsverplichtingen zal houden.

De huidige positieve ontwikkelingen op de internationale oliemarkt, de productie van hoogwaardige fabricaten uit de raffinaderij, gecombineerd met de discipline bij het doorvoeren van een intensief bezuinigingsprogramma en efficiëntiemaatregelen, hebben erin geresulteerd dat Staatsolie uit het dal is geraakt. Het bedrijf zal de komende tijd weer in staat zijn om stapsgewijs investeringen te plegen, die moeten leiden tot het realiseren van haar lange termijn doelen. Staatsolie verwacht geen olieprijzen meer van 100 dollar per vat. Door de enorme prijsdalingen zijn landen en oliemaatschappijen zodanig in problemen geraakt, dat ook de OPEC-landen geen hechte eenheid meer vormen, waardoor zij geen invloed meer hebben op het productieniveau en de prijs. Olie is een normale grondstof geworden, omdat de prijs nu alleen bepaald wordt door vraag en aanbod op de wereldmarkt, zo laat Staatsolie weten.

De verwachting is dat de prijs van Saramacca Crude zich in de richting van 40 tot 50 dollarper vat zal bewegen tegen het eind van het jaar. Met deze prijs maakt Staatsolie minder winst dan in de jaren 2012 - 2014, maar het bedrijf zal financieel gezond zijn en een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de Staatskas en de ontwikkeling van Suriname.

Kiesautoriteiten Venezuela keuren 1.8 miljoen handtekeningen oppositie goed voor referendum over afzetting Maduro


(Bron foto: EPA)
In een tweede fase moeten 4 miljoen handtekeningen ingezameld worden voor definitief referendum


De Venezolaanse kiesautoriteiten hebben gisteren het grootste deel van de 1,8 miljoen handtekeningen goedgekeurd die de oppositie verzamelde voor de organisatie van een referendum over de afzetting van president Nicolas Maduro. Daarmee is de eerste stap gezet in een lang proces dat naar nieuwe verkiezingen zou kunnen leiden, zo berichten vandaag, woensdag 8 juni 2016, diverse internationale media, waaronder de Belgische krant De Morgen.

Tijdens een vergadering met de oppositie van MUD (Mesa de la Unidad Democrática, de Ronde Tafel van Democratische Eenheid), heeft de Nationale Kiesraad 1,3 miljoen handtekeningen goedgekeurd.


Om het proces van een referendum te kunnen opstarten waren minstens 200.000 handtekeningen nodig.

In een tweede stap moeten de regeringstegenstanders nu vier miljoen handtekeningen verzamelen alvorens het referendum er echt kan komen.


(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen/Twitter)

Bus- en boothouders schoolvervoer weer niet door wanbetaler overheid uitbetaald

Schoolvervoer ligt weer deels plat

Bus- en boothouders hebben over april geen Srd-cent ontvangen en sommigen ook niet over februari en maart...


Bus- en boothouders die scholieren vervoeren kunnen weer hun werk uitvoeren, omdat zij over de maand april nog niet zijn uitbetaald. Sommige schoolvervoerders hebben zelfs geen geld ontvangen over februari en maart, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 8 juni 2016.

'Meer dan de helft van de schoolvervoerders vaart of rijdt nog, maar elke dag zal die groep kleiner worden, want zonder geld kunnen we niets doen', zegt Radjesh Ori, secretaris van Organisatie van Bushouders (OBS) in Suriname.

De OBS had haar leden gevraagd om nog even geduld te betrachten tot gisteren, in verband met de uitbetaling. Bij hem kan het er niet in, dat de overheid solt met het onderwijs van scholieren in gebieden die een achterstand hebben op Paramaribo. Indien wanneer deze groep geen onderwijs kan genieten, kan dit leiden tot armoede, met als gevolg meer criminaliteit.

De OBS-secretaris weet dat al het papierwerk is gedaan. Alle stukken zijn door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) doorgestuurd naar de Centrale Betaaldienst van het ministerie van Financiën. Dit had de OBS afgesproken met MinOWC-directeur Natasia Bennanon. Hierdoor wil de OBS voorkomen, dat de schoolvervoerders met mondjesmaat worden uitbetaald, op het moment dat de stukken in delen en op verschillende tijdstippen naar de betaaldienst worden gestuurd.

NPS-leider Rusland: 'Protesteren is uiting frustraties samenleving'

'Geen gezonde zaak als Bouterse zegt dat vakbeweging en oppositie met polarisatie bezig zijn'


'Ik denkt dat protesteren een vorm is van het uiten van onze frustraties over de situatie waarin wij als samenleving terecht zijn gekomen', zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, woensdag 8 juni 2016, in het Dagblad Suriname. Naast de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) voert ook de Nationale Partij Suriname (NPS) aparte gesprekken met zowel de vakbeweging als bedrijfslevenorganisaties. 

'Wij zijn in een enorm moeilijke situatie terechtgekomen en wij moeten toch wel nagaan hoe wij als NPS een bijdrage kunnen leveren om ervoor te zorgen dat wij uit die problemen komen. Aan de hand van de informatie die binnen komt, zal gekeken worden hoe deze in te zetten vanuit onze politieke organisatie.'

De politicus heeft bij de afgelopen vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) duidelijk aangegeven, dat het geen gezonde zaak is wanneer president Desi Bouterse in het parlement komt verkondigen, dat de vakbeweging en de oppositiepartijen met polarisatie bezig zijn. Hij benadrukt dat hij als NPS-fractieleider tijdens de vergadering nog duidelijk heeft gezegd, dat de president als staatshoofd verstandig zou zijn om ten alle tijde met mensen, die in problemen zijn geraakt en hun stem willen laten horen door de situatie in het land, aan tafel gaat om ook naar die mensen te luisteren. Hierdoor kan er volgens de NPS-voorzitter ook van die kanten uit een bijdrage worden verkregen voor het oplossen van de problemen van het land.

Rusland stelt, dat hij persoonlijk nog geen zicht heeft op wat de overige oppositiepartijen in hun strijd meevoeren. Een voorbeeld is toen de NPS als enige fractie in DNA had besloten om niet voor de aangepaste (suppletoire) begroting van 2015 te stemmen. De partij verliet de zaal bij de stemming. De NPS, VHP, Pertjajah Luhur en de ABOP deden wel mee. 'Zo zal je zien dat er hier en daar toch wat verschillen zijn in positie. De NPS zal elke issue bekijken op basis van hoe wij de ontwikkelingen zien en onze standpunten innemen.'

Volgens de partijvoorzitter is het wel opmerkelijk dat bij de begrotingen van 2016 geen enkele oppositiepartij mee stemde. 'Dat was een standpunt vanaf het begin, omdat er te weinig duidelijkheid en transparantie was over wat de regering met de gelden wilde doen. Wij gaan niet blind meewerken in zulke situaties.' 

Minister Hoefdraad heeft Vereniging van Economisten in Suriname niet nodig

'De VES levert ongefundeerde kritiek en heeft sinds 2010 een politieke agenda'

'De mensen leveren kritiek om de kritiek'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei gisteren tijdens een persconferentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de monetaire autoriteiten, dat hij de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en haar voorzitter Winston Ramautarsing niet nodig heeft. Volgens Hoefdraad leveren zij ongefundeerd kritiek, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 8 juni 2016.

De minister beweerde, dat de VES sinds 2010 een politieke agenda heeft.

De VES deelde de Assembleecommissie Financiën mee, dat het herstelplan opnieuw geformuleerd moet worden en bood pro deo de diensten aan van de organisatie. De VES stelt, dat zonder productie geen sociale ontwikkeling zal komen. Oplossingen zullen niet via middelen van het IMF worden gevonden, maar door eigen inspanningen. De oorzaak van de crisis ligt volgens de VES niet in het buitenland, maar is gekomen door eigen tekortkomingen. Voor duurzame oplossingen is een Economisch Transformatie Programma nodig.

Hoefdraad zei fijntjes, dat Ramautarsing een landbouweconoom is. De leden van de VES zijn over het algemeen bedrijfseconomen. Zij zijn voor de bewindsman niet nodig. De mensen leveren kritiek om de kritiek, sprak Hoefdraad. Hij vindt dat zij ook vrij bot hebben gereageerd op het plan dat volgens de minister zorgvuldig is voorbereid. Zij zijn, aldus de minister, niet constructief bezig. Hij stoort zich eraan, dat de VES beweert dat er monetair wordt gefinancierd, terwijl er up-to-date cijfers te vinden zijn op de website van de Centrale Bank van Suriname. 'De beste stuurlui staan aan wal', concludeerde de minister gisteren.

Taxirit in Suriname wordt duurder als prijs van benzine stijgt

'Er is geld van het IMF en de Wereldbank, laat die koers zakken'

Directeur Taxicentrale 1660: 'Van ons hoef je komende weken of maanden geen verhoging te verwachten'


De taxitarieven zullen binnenkort worden verhoogd als de te verwachten stijging van de benzineprijs wordt doorgevoerd. Dit zegt Glenn Ramdin, voorzitter van de Vereniging Taxihouders (Vetahos), vandaag, woensdag 8 juni 2016, in de Ware Tijd. Het huidige starttarief van Srd 7 tot Srd 7,50 behoort dan tot het verleden, zeker als de negatieve koersontwikkeling zo blijft als die is. 

'Er is geld van het IMF en de Wereldbank, laat die koers zakken', stelt Ramdin.

De laatste prijsaanpassing voor een taxirit werd ongeveer drie jaar geleden doorgevoerd. De huidige tarieven zijn conform de koers. Maar, als die verder stijgt, ontstaat er een sneeuwbaleffect. Ramdin verwacht dat de impact op het maatschappelijk leven enorme gevolgen met zich mee zal brengen. Volgens hem is een verhoging van het starttarief naar Srd 8 tot Srd 8,50 niet ver gezocht. Onder meer zijn auto-onderdelen duurder geworden. 'Voorheen betaalden we voor tweedehandse banden Srd 50, dat is nu Srd 150 geworden.'

Gilbert Purperhart, directeur van Taxicentrale 1660, die geen lid is van Vetahos, is minder stellig over een op handen zijnde aanpassing van de tarieven. 'Van onze kant hoef je in de komende weken of maanden geen verhoging te verwachten.' Echter, een verhoging op de langere termijn is ook in zijn ogen onvermijdelijk, 'want onderdelen worden steeds duurder. Als het zover komt, wordt het wel geleidelijk aan gedaan en blijft het betaalbaar.'

IMF: Na 2-jarig programma zal deviezenreserve Suriname zo'n 850 miljoen Amerikaanse dollar zijn

'De situatie zou erger zijn als Suriname niet had aangeklopt bij het fonds'


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat na het tweejarig programma de deviezenreserve van Suriname ongeveer US$ 850 miljoen zal zijn. Het land zal in staat zijn de lening van 478 miljoen in vijf jaar terug te betalen. De eerste aflossingen beginnen in 2019. 

Daniel Leigh, hoofd van een IMF-delegatie die deze dagen in Suriname is, zei gisteren tijdens een persconferentie, zo bericht vandaag, woensdag 8 juni 2016, Starnieuws, dat het fonds overtuigd is dat Suriname in staat is het geld terug te betalen. Ook de inflatie die nu rond de 46% is, zal volgens zijn prognose teruggaan naar 1 cijfer.

Door de lening van het IMF komt er meer ruimte in de begroting voor dit jaar. De regering heeft het begrotingstekort van 9% van het van het Bruto Nationaal Product (BBP) dit jaar teruggebracht 2,5%. In de suppletoire begroting die eind deze maand wordt gepresenteerd, komt er meer ademruimte. Het tekort gaat naar 6,5% van het BBP (Bruto Binnenlands Product).

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën merkte gisteren op, dat deze verruiming het sociale programma, de kapitaalsinvesteringen en infrastructuur ten goede zal komen. Hij haalde aan dat de inkomsten van het land in 2014 drastisch afnamen. In die periode was de verkiezingscampagne begonnen. Na het aantreden van de regering op 12 augustus 2015 is direct begonnen met bezuinigingsmaatregelen. In september vorig jaar werd het idee geboren bij de autoriteiten om het IMF ondersteuning te vragen en in december werd dat formeel aangegeven. Hoefdraad zei, dat hier geen geheim van gemaakt is.

Op een vraag waarom De Nationale Assemblee pas betrokken wordt, nadat alles in kannen en kruiken is, antwoordde Hoefdraad dat nergens staat dat er toestemming nodig is om met het IMF in zee te gaan. Daarnaast heeft hij op diverse momenten in toespraken steeds aangegeven waarmee de regering bezig is.Tijdens de persconferentie werd opnieuw benadrukt, dat het herstelprogramma door de regering is ontwikkeld. Het IMF heeft technische steun gegeven en blijft zaken monitoren.

De situatie zou volgens Leigh erger zijn als Suriname niet had aangeklopt bij het fonds. De rente van de lening is 1,5% en is laag in vergelijking met leningen op de kapitaalmarkt. Hoefdraad zei dat het Stabiliteits- en Herstelplan en het programma dat met het IMF overeengekomen is, geen tegenpolen van elkaar zijn. Het plan is gebaseerd op de IMF-overeenkomst en is uitgebreider.

Ramnandanlal (PALU) vindt dat herstelplan en IMF-akkoord samen door Assemblee behandeld moeten worden

'Er zijn grote verschillen en soms tegenstrijdigheden tussen herstelplan en akkoord'

'Bevriezing salarissen ambtenaren is nimmer genoemd door president Bouterse'


Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU en ex-Assembleelid, vindt dat de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 samen met de IMF-overeenkomst op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) geplaatst moet worden. Het zijn twee zaken die volgens hem verband houden met elkaar. De financiering van het herstelplan is afhankelijk van de uitvoering en de voortgang van de IMF-overeenkomst. 

'Kijkend naar de meetindicatoren valt het op dat omgekeerd de overmakingen van het IMF voor de betalingsbalanssteun niet afhankelijk zijn van de uitvoering en voortgang van het herstelplan', zegt Ramnandanlal vanochtend, woensdag 8 juni 2016, op Starnieuws als eerste reactie op het plan en de IMF-overeenkomst.

Ramnandanlal meent dat er overeenkomsten zijn tussen hetgeen overeengekomen is met het IMF en het herstelplan. 'Maar, er zijn ook grote verschillen en soms tegenstrijdigheden. Zo staat in de IMF- overeenkomst dat de salarissen van de ambtenaren zullen worden bevroren op 7.8% van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Dit wordt niet genoemd in het herstelplan. Zo een belangrijk punt is ook niet door de president naar voren gebracht in DNA', stelt de politicus.

Het verbaast hem, dat dit percentage expliciet is opgenomen in de IMF-overeenkomst, terwijl voor 2016 de begrote salarissen bedragen 10.3% van het BBP. 'Hoe zal de regering de begrote salarisuitgaven omlaag brengen naar het niveau geëist door het IMF, terwijl ook nog de verwachting is dat de Surinaamse economie zal krimpen in 2016', vraagt Ramnandanlal zich af.

Er zijn nog meer punten die vragen oproepen, maar die worden tijdens de bespreking van het herstelplan in DNA door de PALU-fractie naar voren gebracht, zegt Ramnandanlal.

Zoals reeds door de PALU parlementariër Anton Paal naar voren gebracht, ziet de partij de huidige crisis in een breder context dan slechts een financieel economische crisis. Ramnandanlal had daarom graag niet alleen stabilisatie- en herstel opgenomen willen hebben in het plan, maar ook dringende hervormingen van de samenleving in andere sectoren dan de financieel economische. De financieel-economische hervormingen zullen een duurzame werking hebben indien ook de dringende hervormingen op andere vlakken worden meegenomen. Een crisisplan moet volgens hem daarom korte termijn maatregelen bevatten met de ogen gericht op waar we op lange termijn willen zijn met Suriname.

Ramnandalal is overigens blij, dat eindelijk de IMF-overeenkomst publiekelijk is gemaakt naar de Surinaamse samenleving. Hiermee is duidelijkheid gekomen in wat we mogen verwachten. Het is wel de regering die dit initiatief moest hebben genomen en niet het IMF, aldus Ramnandanlal.

Suriname en Alcoa zijn in gesprek over continuering bauxietwinning en -verwerking

Minister Dodson: 'Het zijn confidentiële gesprekken in dit stadium, maar het ziet er heel goed uit'


De gesprekken tussen Suriname en Alcoa over voortzetting van de bauxietwinning en -verwerking, zijn aangevangen. Dit wordt bevestigd door zowel minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen als Sonya Harden, woordvoerder van de Amerikaanse multinational, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 8 juni 2016. 

'De discussies met de Surinaamse regering worden voortgezet omtrent haar visie om de bauxietindustrie voort te zetten', aldus Harden.

Het is de eerste keer dat Alcoa laat weten dat er serieus wordt gekeken naar het voorstel dat Suriname op 11 mei heeft gedaan. Daarin is aangegeven, dat men beoogd in zee te gaan met een nieuwe partner, het Monaco Resources in Monaco.

Dodson wil niet veel kwijt over de onderhandelingen. 'Het zijn confidentiële gesprekken in dit stadium. Wij kunnen er niet inhoudelijk op ingaan terwijl wij nog om de tafel zitten. Maar, het ziet er heel goed uit. Wat mij betreft ben ik heel positief gestemd dat wij overeenstemming met Alcoa zullen kunnen bereiken.'

Op 11 mei maakte de regering bekend, dat Monaco Resources concrete belangstelling toont om het land te helpen de sector nieuw leven in te blazen. Alcoa trok in november 2015, na bijna honderd jaar, de stekker uit de aluinaarde-industrie. Een initiële deal met Suriname over het vroegtijdige vertrek van de Amerikaanse multinational werd, mede onder druk van deskundigen en de politiek, resoluut afgewezen.

Governor CBvS wil wisselkoers in toom houden door niet te veel Srd's in omloop te hebben

IMF zet voor de komende drie jaren een eigen kantoor op in Suriname


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, wil de wisselkoers stabiel krijgen door het monetaire beleid aan te scherpen. Een van de middelen die hij toepast is niet te veel Srd's in omloop te hebben. Hierdoor heeft het publiek niet te veel geld om dit om te zetten in vreemde valuta of consumptiegoederen te kopen. De vraag naar valuta moet omlaag worden gebracht. De indicatieve koers voor de Amerikaanse dollar voor vandaag, woensdag 8 juni 2016, is Srd 6,96. De koers is nog steeds aan het stijgen. De opkoopkoers is Srd 6,84, zo bericht Starnieuws.

Gersie zei gisteren op een persconferentie, waar vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitleg gaven over de steun aan Suriname, dat de eerste betaling door het IMF van 81 miljoen Amerikaanse dollar bedoeld is om de monetaire reserve te versterken. Het geld dat al overgemaakt is door het IMF, zal niet gebruikt worden voor interventies. Ook zal Suriname geen geld drukken om tekorten die ontstaan, te financieren. De tijd van monetaire financiering is voorbij. Dit was ook een van de voorwaarden van het IMF om geld te lenen aan Suriname.

De CBvS krijgt in twee jaar 478 miljoen aan betalingsbalanssteun. De vreemde valuta die de CBvS binnenkrijgt, zullen gebruikt worden om het vertrouwen in de Srd te herstellen. Ook de internationale kredietwaardigheid van het land moet hersteld worden.

Daniel Leigh, chef van de IMF-delegatie die deze dagen in Suriname is, zei dat na het eind van het tweejarige programma de monetaire reserve op het niveau van vier maanden import moet zijn. Nu is de reserve enorm geslonken en ver onder het niveau van drie maanden import, dat internationaal gangbaar is.

Gersie stelde dat de deviezenreserve zodanig opgebouwd zal worden, dat de CBvS in staat is speculatieve aanvallen op de koers af te kunnen wentelen. De CBvS moet frequent rapporteren aan het IMF wat de wisselkoers is en ontwikkelingen op het monetaire vlak. Elke drie maanden wordt het gehele programma onder de loep genomen en waar nodig aangepast.

'Het programma is niet op steen geschreven, maar is een levend programma en kan worden aangepast afhankelijk van de ontwikkelingen', lichtte minister Gillmore Hoefdraad van Financiën toe. Dit werd eveneens benadrukt door Leigh en Joshua Charap, die zich voor drie jaar hier zal vestigen om ter plekke assistentie te bieden aan de regering en de CBvS. Het IMF zet een kantoor op in Suriname.

Minister Rhuggenaath wil continuïteit Curaçao Winery op lange termijn garanderen

'Ik betreur situatie waarin ze nu verkeren, mijn focus is om te kijken hoe we oogst kunnen redden'


Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling is met partners aan het kijken hoe de continuïteit van het Curaçao Winery op lange termijn gegarandeerd kan worden. Dat maakt hij vandaag, woensdag 8 juni 2016, bekend via het Antilliaans Dagblad. 

'Ik steun het initiatief en het project; buitenlandse investeerders zagen potentieel in Curaçao en geloofden er genoeg in om hier een project te starten. Het betreft hier een potentieel exportproduct en het project heeft ook al - binnen een paar jaar tijd - bewezen toeristen aan te trekken. Ik betreur de situatie waarin ze nu verkeren. Mijn focus is nu om te kijken hoe we de oogst kunnen redden en het betreft hier een kwestie van dagen en niet maanden. De oogst mag niet verloren gaan. Tegelijkertijd creëren we hiermee de ruimte om te kijken hoe we de continuïteit van het project voor langere termijn kunnen garanderen.'

De eerste stappen voor het verrichten van een onderzoek naar de vermeende ‘bird strike risk’ zijn genomen, zo laat Rhuggenaath weten. 'We moeten tot een duidelijke conclusie komen of er inderdaad sprake is van een bird strike risk of niet. Gebaseerd daarop kunnen we besluiten welke scenario’s mogelijk zijn.'

De Curaçao Airport Holding heeft zich volgens de bewindsman bereid verklaard alternatieven voor de locatie te Hato te bedenken. Rhuggenaath denkt dat er hoe dan ook naar alternatieven moeten worden gezocht. 'Aangezien dit project op korte termijn succes heeft geboekt, moeten we misschien aan uitbreiding denken. Ik denk dat we dus al naar alternatieven moeten kijken.'

Een van de scenario’s die Rhuggenaath heeft voorgesteld is het behouden van beide locaties waarbij Landhuis Hato als toeristenattractie wordt gebruikt en de productie zelf elders plaatsvindt. 'De Winery heeft zelf aangegeven dit niet efficiënt te vinden, maar ik denk dat prioriteit nu in ieder geval het redden van de oogst moet zijn. Daarna kijken we hoe we verdergaan.'

Overigens krijgt deze kwestie inmiddels ook de nodige media-aandacht in de Nederlandse provincie Overijssel waar eigenaar Roelof Visscher en zus Ilse vandaan komen (Bentelo). Onder de kop ''Vergissing' op Curaçao kater voor Bentelose wijnboeren' besteedt de regionale Twentse courant Tubantia er gisteren aandacht aan alsook de regionale omroep RTV Oost.

Turkse eigenaar Ballast Nedam legt bouw nieuw Curaçao's ziekenhuis HNO forse bezuinigingen op

Van den Pol Bouwtechniek heeft bouw al verlaten na onenigheid met TurkenEen van de grootste onderaannemers bij de constructie van het nieuwe ziekenhuis, Van den Pol Bouwtechniek, is van het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) weggelopen na onenigheid met de nieuwe Turkse eigenaar van bouwer Ballast Nedam. Dit kan gevolgen hebben voor de oplevering, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 juni 2016. 

Renaissance Construction, dat eind 2015 het Nederlandse bouwbedrijf overnam maar zelf geen ervaring heeft met ziekenhuisbouw, confronteerde de circa zeven onderaannemers van HNO en de verschillende lokale leveranciers met de sommatie om fors te bezuinigen op de eerder met Ballast Nedam contractueel overeengekomen budgetten en aanneemsommen.

In het geval van Van den Pol zou het weleens kunnen gaan om een opgelegde korting van 30 tot 40 procent.


Om het gehele bericht te kunnen lezen gaat u naar hier.

Curaçaose nationale selectie maatje te groot voor Amerikaanse Maagdeneilanden

Curaçao voetbalt thuis Maagden- eilanden van de groene mat met 7-0


De Curaçaose nationale voetbalselectie had gisteravond tijdens de wedstrijd tegen de Amerikaanse Maagdeneilanden een topavond. De wedstrijd werd afgesloten met 7-0 voor het team van bondscoach Patrick Kluivert, zo schrijft vanochtend, woensdag 8 juni 2016, het Antilliaans Dagblad.


Het was de laatste wedstrijd met de Curaçaose selectie voor Kluivert, hij gaat nu verder met Ajax waar hij het eerst jeugdteam gaat trainen. Aan het einde van de wedstrijd werd hij op de schouders genomen.


Gino van Kessel (drie), Felitciano Zschusschen (twee), Leandro Bacuna en Gevaro Nepomuceno luisterden het voetbalfeest op met zeven treffers.

De winst van gisteravond verzekert Curaçao van een plekje in de derde ronde van de Caribbean Cup.


Dit was de opstelling van Curaçao:


In de volgende ronde speelt het team op 6 oktober eerst uit. De tegenstander is nog niet bekend. Op 9 oktober speelt Curaçao thuis tegen Puerto Rico. Wie Curaçao gaat trainen is nog niet bekend

'Benzineprijs kan niet verhoogd worden, terwijl de regering extra blijft verdienen door governmenttake'

Consumentenkring juicht IMF-inbreng toe


De brandstofprijzen kunnen pas verhoogd worden wanneer de regering bereid is haar aandeel in de pompprijs, de zogeheten ‘governmenttake’ terug te draaien. 'Als je er niet onderuit komt geen probleem. Maar, de prijzen kunnen niet verhoogd worden, terwijl de regering extra blijft verdienen aan de brandstof consumptie', zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring dinsdag 7 juni 2016 in de Ware Tijd. 

Hij reageert op de plannen van de regering om mogelijk de subsidie op brandstof stop te zetten. 

Alleyne bracht maandag de zorgen van zijn organisatie over aan de parlementaire commissie die de behandeling van het zogeheten 'Stabilisatie- en herstelplan 2016-2018' van de regering voorbereidt. Hoewel de brandstofprijs niet ter sprake kwam, wees hij wel op de noodzaak om bezuinigingen door te voeren bij de nutsbedrijven.

'Wij hebben gezegd dat er volledige transparantie moet komen en dat de kostprijs van de EBS (NV Energiebedrijven Suriname) en SWM (Surinaamsche Waterleiding Maatschappij) omlaag moet, anders gaat de samenleving teveel betalen.' Ook het bedrijfsleven dreigt zware klappen te incasseren.

Alleyne toonde zich na de ontmoeting in het parlementsgebouw hoopvol gestemd dat de kostprijs van de twee bedrijven verlaagd zal worden, conform de belofte van de president. Zijn organisatie juicht de komst van het IMF toe, met dien verstande, dat belangrijke wetten ter verhoging van transparantie en de bestrijding van corruptie eindelijk tot stand zullen komen.

IMF-documenten inzake de steun aan Suriname