woensdag 15 juni 2016

Braziliaanse waarnemend president Temer beschuldigd van aannemen steekpenningen voor campagnekas

Mede door toedoen Temer werd presidente Rousseff geschorst


Een Braziliaanse corruptieverdachte heeft waarnemend president Michel Temer vandaag, woensdag 15 juni 2016, beticht van het aannemen van steekpenningen voor zijn campagnekas. Partijgenoten van Temer wilden het onderzoek naar de zaak saboteren zodra Temer interim-president werd, verklaarde Sergio Machado in de schikking die hij met justitie heeft getroffen, zo bericht het persbureau ANP.

Het is voor het eerst dat Temer rechtstreeks en persoonlijk wordt beschuldigd van corruptie.

De carrièrepoliticus, die het presidentschap waarneemt sinds president Dilma Rousseff mede door zijn toedoen werd geschorst, zou steekpenningen hebben aangenomen van aannemersbedrijf Quieroz Galvão.

Het geld kwam volgens Machado oorspronkelijk van zijn werkgever Petrobras, het staatsoliebedrijf dat de spil is in een omvangrijke corruptiezaak die al tal van politici in verlegenheid heeft gebracht.

‘Meer beveiliging nodig op Watamula, Playa Piskadò en Boka Ascencion’, Willemstad, Curaçao

Politur getraind door Miami State Police in verlenen nazorg aan bestolen/ overvallen toeristen


Op Bándabou is de laatste tijd meer politie actief en er zijn ook beveiligers aan het werk. Hoewel het de goede kant opgaat, is de situatie nog niet optimaal. Volgens de inspecteur van wijkteam Barber en Politur, Eduvigio Granville, zou er bijvoorbeeld meer beveiliging nodig zijn op Watamula, Playa Piskadò en Boka Ascencion, zo bericht de Amigoe vandaag, woensdag 15 juni 2016.

Een speciaal team van vier politieagenten is sinds het begin van dit jaar actief om in wijken op Bándabou toezicht te houden. Dit zegt Granville. Daarnaast houdt Politur zich bezig met toeristische bestemmingen in het gebied vanaf Plastic Baai (Boka Asencion) tot aan Playa San Juan. Korps Politie Curaçao (KPC) en het Curaçaos toeristenbureau (CTB) werken nauw samen bij het Politur-project.

Ook heeft het CTB in de strijd tegen diefstal en tegen overvallen gericht op toeristen in samenwerking met AVB (Agrarisch Visserij Beheer, voorheen LVV) op verschillende toeristische plekken op Bándabou beveiliging geplaatst. Politur is door de Miami State Police ook getraind om nazorg te kunnen verlenen aan toeristen.

Eduvigio Granville: 'In hun training wordt extra aandacht besteed aan talen zodat ze kunnen communiceren met de toeristen, en aan de omgang met de toeristen.' De beveiliging werkt nauw samen met de politie en meldt incidenten, zodat er ingegrepen kan worden. Volgens Granville heeft dit enorm geholpen, maar door onvoldoende financiële middelen kan er niet overal en niet permanent iemand van de beveiliging aanwezig zijn.

Om de rest van dit artikel te kunnen lezen gaat u naar hier.

Curaçao Cpost International NV gaat in Boca Samí community boxes plaatsen

Bureau Ombudsman plaatst vraagtekens bij inzet van de postbussen in wijkenCpost International NV zal nu ook in Boca Samí community boxes, dat zijn gemeenschappelijke brievenbussen in een buurt, gaan inzetten. Dat laat het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) weten. Een informatieavond wordt vanavond, woensdag 15 juni 2016, gehouden over de introductie van de community boxes en ook over het opknappen van een pleintje. Een medewerker van Cpost zal uitleg geven over de introductie van de community boxes. Dit bericht de Amigoe.

Deze zijn al in de wijk Emmastad te vinden: bewoners uit die buurt kunnen hun post ophalen op het terrein van Cpost Groot Kwartier. Naast het kantoor staat een reeks brievenbussen. Ook in de wijk Marchena zijn deze ingezet.

Enkele burgers hebben hun zorgen geuit: iemand (bijvoorbeeld een oudere) die slecht ter been is kan moeilijk naar een gezamenlijke community box lopen, die verder weg gelegen is dan de eigen brievenbus. Felix Pinedo gaat zelfs verder door te stellen, dat deze community boxes naar zijn mening tegen de wet indruisen. Dit heeft hij onlangs in een tweede brief aan de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), de Staten van Curaçao en de directie van Bureau Telecommunicatie en Post aangekaart. Hij stelt dat de wet niet aangeeft dat gemeenschappelijke postbussen ook voor huisadressen gebruikt kunnen worden.

Ook het Bureau Ombudsman Curaçao heeft vraagtekens gezet bij de inzet van de postbussen in wijken op het eiland. Sinds vorig jaar heeft Ombudsman Keursley Concincion hierover middels een brief vragen aan de regering gesteld. Een reactie is uitgebleven, liet hij in april aan de Amigoe weten, terwijl een aantal burgers schriftelijk hun zorgen hebben geuit bij de Ombudsman.

Een medewerker van het Bureau Ombudsman kon niet bevestigen of Concincion inmiddels wel een reactie van de regering heeft gekregen, hij was vanochtend zelf niet bereikbaar voor commentaar. De ombudsman gaf aan in ieder geval geen mening over de community boxes te kunnen vormen zolang hij geen reactie van de regering heeft gehad. Over het opknappen van het plein Shon Tin in Boca Samí zal een medewerker van VVRP-uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP) vanavond tijdens de informatiesessie uitleg geven.

Overvallers woning Castorweg in Willemstad, Curaçao, vrijwel direct aangehouden

Vier verdachten gearresteerd, waaronder twee (20 en 24) uit Venezuela


De politie heeft een groep mannen vanochtend vroeg, woensdag 15 juni 2016, vrijwel op heterdaad betrapt tijdens een woningoverval in de Castorweg. Een patrouille rukte naar die woning en ter plekke zag één van de agenten een verdachte man de mondi achter de woning inrennen, zo schrijft de Amigoe.

De agent droeg hem op om te stoppen en heeft zelfs waarschuwingsschoten gelost. De verdachte stopte niet maar schoot juist terug en vluchtte weg. Op dat moment zag de politie nog twee andere verdachten de mondi uitrennen en richting Kaya W.F.G. Mensing vluchten.

De patrouille startte met een zoekactie en kreeg in de omgeving van Zeelandia assistentie van meerdere patrouillerende agenten. Na een intensieve zoektocht werd één van hen in de mondi achter een bedrijfsterrein gevonden en in de boeien geslagen. Naast hem troffen de agenten een horloge aan dat uit de woning was gestolen. Later in de ochtend werden twee andere verdachten ingerekend. 

Tijdens het vluchten lieten de overvallers diverse spullen vallen, zoals een masker, handschoenen, een revolver, een pistool en veertien scherpe patronen. Die zijn in beslag genomen en de verdachten W.S.D. (20), C.A.C.V. (24, afkomstig uit Venezuela) en J.C. (25) werden in opdracht van een hulpofficier opgesloten. Het onderzoek is in volle gang.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Pro deo-advocaten op Curaçao leggen tot en met zondag het werk neer

Advocaten ontevreden over lage piketvergoeding en geen veiligheid bij verhoor cliënten 


Vanaf morgen zullen op het eiland geen advocaten beschikbaar zijn die kosteloos aan min- of onvermogenden rechtsbijstand verlenen. Dat was eerder al aangekondigd, maar het werd gisteren tijdens de ledenvergadering van de Orde van Advocaten besloten, aldus de Amigoe vanmiddag, woensdag 15 juni 2016.

Deken Rogier van den Heuvel verduidelijkt dat deze staking vooralsnog tot en met aanstaande zondag zal duren. Deze advocaten zullen dus deze week geen piketoproepen meer beantwoorden. Al jaren heerst grote onrust en ontevredenheid binnen de genoemde groep advocaten over de lage piketvergoeding van 900 gulden, maar ook over de ontbrekende veiligheid tijdens verhoren met hun cliënten. Ook de invoering van de aangepaste Advocatenlandsverordening is een belangrijk punt voor de Orde, waar volgens de Deken de meeste advocaten lid van zijn.

Dat wetsvoorstel werd gisteren in de Centrale Commissie van de Staten behandeld. De vergadering werd aangehouden tot nader order. Daarnaast had de Deken een gesprek met minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) over hun zorgpunten. Dat verliep zeer goed, geven beiden aan. Van den Heuvel gaf eerder aan bekend te zijn met het feit, dat de minister sympathie heeft voor hun verzoek om verhoging van de piketvergoeding. Inmiddels heeft Navarro toegezegd het voorstel voor te leggen aan zijn collega’s tijdens een Raad van Ministers.

De Orde stelt voor om de piketvergoeding van 900 gulden te verhogen naar 1.800 gulden om de inflatie te dekken, en om die later naar 2.500 gulden te verhogen. Dat is volgens de achterban van de Orde een reëel bedrag. Echter voor civiele en bestuursrechtelijke zaken zou dat bedrag even hoog moeten zijn, gaf de Deken eerder aan. Navarro (die zelf ook advocaat van beroep is) is het ook eens met het voorstel.

Klik hier om het hele bericht te kunnen lezen.

SFZ-directeur: 'Situatie en commotie rond apotheek Al-Azizah te wijten aan gedrag eigenaar/arts'

Eigenaar/arts Rahman voelt zich gediscrimineerd door Staatsziekenfonds


De directeur van Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick Kromodihardjo, meent dat er mogelijk onnodige commotie is ontstaan naar aanleiding van hetgeen in de media geuit is door de arts en eigenaar van Apotheek Al-Azizah, R. Rahman, namelijk dat zij zich gediscrimineerd voelt door het SZF. Dit bericht verscheen in het Dagblad Suriname van maandag 13 juni. 

Volgens Kromodihardjo is de ontstane situatie te wijten aan het gedrag van deze arts zelf. 'Drs. Rahman is reeds enige tijd aangesloten bij het SZF als huisarts. Op een bepaald moment bleek zij ook in het bezit te zijn van een apothekersbevoegdheid. In 2014 heeft zij, tegen overlegging van de desbetreffende documenten, gevraagd om naast de overeenkomst die zij als huisarts heeft met het SZF, ook als apotheker een overeenkomst aan te gaan met het SZF. Het was het SZF bekend dat zij in een juridische procedure verwikkeld was met het ministerie van Volksgezondheid over haar toelating als apotheker. Om te voorkomen dat een besluit genomen werd dat zich niet verstaat met de visie van dit ministerie, vanwege het feit dat het SZF een werkarm is van dit ministerie, heeft het SZF voornoemde aanvraag voor advies voorgelegd aan de directeur van dit ministerie. Het ministerie heeft het SZF bericht dat er geen bezwaar is dat betrokkene naast het beroep van huisarts, ook het beroep van apotheker uitoefent, onder de voorwaarde dat drs. Rahman de door haar (als huisarts) voorgeschreven recepten aan SZF-verzekerden, niet als apotheker in behandeling mag nemen. Beide handelingen tegelijkertijd uitvoeren, kan conflicteren met elkaar', aldus de SZF-directeur vandaag, woensdag 15 juni 2016, in het Dagblad Suriname.

Aan Rahman is volgens Kromodihardjo kenbaar gemaakt, dat zodra zij zover zou zijn, zij zich mocht melden bij het SZF voor het aangaan van de overeenkomst als apotheker op basis van het bovengestelde.

In het eerder verschenen artikel wordt volgens Kromodihardjo gesuggereerd, dat deze situatie zich onlangs heeft voorgedaan, wat volgens hem niet juist is. 'Reeds jaren is deze aangelegenheid een issue voor deze huisarts. De directeur van het SZF zal nooit een beleid toestaan op grond waarvan gezegd kan worden dat het discriminerend is', stelt hij.

Op 31 mei heeft Rahman hem gebeld en hem ‘op een toch wel bedenkelijke wijze’ gemeend ter verantwoording te roepen over het ontbreken van een overeenkomst tussen haar als apotheker en het SZF. De directeur heeft aan de betrokken arts, in het belang van de voortzetting van de dienstverlening aan de voormalige BZSR-verzekerden (Basiszorgverzekering Self Reliance) op 31 mei, toen gevraagd om de dienstverlening aan de bij haar bekende groep voort te zetten en hem de ruimte te geven om zich nader te laten informeren.

Kromodihardjo geeft aan dat hij Rahman nimmer geadviseerd heeft om discriminerend naar wie dan ook toe op te treden. 'Indien drs. Rahman zichzelf in een positie heeft gebracht om discriminatie naar derden toe op te wekken, is dat geheel en al te wijten aan haar eigen gedrag.' Naderhand bleek volgens Kromodihardjo dat Rahman zich ook gewend had tot de minister van Volksgezondheid en hem op vrijwel identieke wijze als zij dat bij hem deed, heeft aangesproken over deze aangelegenheid.

'De minister heeft zich verstaan met het SZF en vervolgens aan betrokken arts voorgehouden dat zij aan de instructies van het SZF moet voldoen. De minister heeft het SZF ook geïnformeerd dat de arts de mening is toegedaan dat de patiënten niet bij haar, maar bij het SZF moeten gaan klagen. Het is daarom niet vreemd dat de verzekerden of patiënten naar de media zijn gestapt, omdat de arts zulks reeds vooraf had aangegeven', aldus Kromodihardjo. Een ieder die zich wendt tot het SZF om geïnformeerd te worden omtrent deze situatie zal volgens de SZF-directeur de juiste informatie van het SZF ontvangen.

'Moderne Slavernij'; Alphons Levens

Moderne slavernij


Telkens weer als ik dat hoor, vraag ik mij af:
in welke betekenis gebruiken zij ze?
Want samen hebben zij twee betekenissen,
deze twee woorden bij elkaar.

Bedoelen zij de vijfenveertig achttiende miljoen
klassieke slaven in deze tijd,
of bedoelen zij gewoon loonarbeid
in deze kapitalistische maatschappij…

Alphons Levens,
14 juni 2016.

Bezuinigingen en verhoging watertarief zetten bij SWM nog geen zoden aan de dijk

'Wij kunnen niet meer aankloppen bij overheid, maar moeten zelf aan inkomsten komen'


Ondanks alle bezuinigingen aan de ene kant en de verhoging van de tarieven anderzijds, is het nog altijd passen en meten in financiële zin voor de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM). 'Ik zeg niet dat wij, ondanks de tariefsverhoging nog verlieslatend zijn, maar het dekt de lading niet', zegt directeur Marlon Oosterling in de Ware Tijd van vandaag, woensdag 25 juni 2016. 

Ondanks de verhoging van de tarieven, betaalt het gros van de 150.000 huishoudens die aangesloten zijn bij de SWM, nog geen Srd 2 voor één kubieke meter water, ofwel duizend liter. 'Als je nagaat dat de meeste huishoudens rond de Srd 20 per maand betalen voor water, worden er niet genoeg inkomsten verdiend.'

Hij zegt ook, dat een belangrijk deel van de abonnees nog steeds niet betaalt. Er staat een dringende oproep op de website van het bedrijf aan afnemers van gebieden als Weg Naar Zee, Domburg, Uitkijk en de Nieuw Weergevondenweg, die wel een aansluiting hebben maar nog niet geregistreerd zijn, om zich spoedig aan te melden voor opname in het bestand. Als ze dat niet doen zal hun watertoevoer worden afgesloten. Wat het bedrijf ook parten speelt is de gestegen koers van de Amerikaanse dollar.

'Aan de ene kant vragen wij 60 procent minder voor een nieuwe aansluiting die vroeger tot Srd 2.500 kon oplopen. Ook zijn de boetes bij afsluiting wegens late betaling, verlaagd.'

Oosterling wijst er op, dat het materiaal dat gebruikt wordt voor aansluiting op het waternet, uit het buitenland komt, en dat is een probleem door de gestegen dollarkoers. 'Je kan dan niet terug naar de klant. Dus wij schieten voor en verrekenen achteraf.' De directeur spreekt van een voortdurend proces van bezuinigen en noemt op brandstof, monitoring van het gebruik van bedrijfsmiddelen zoals voertuigen en efficiënter inkopen. Er worden ook afspraken gemaakt met dienstverleners om hen in termijnen te betalen, in plaats van in één keer. 'Wij kunnen niet meer aankloppen bij de overheid. De SWM moet zelf nagaan hoe zij aan haar inkomsten komt', aldus Oosterling.

NPS-Assembleelid Patricia Etnel wil betaalbaar onderwijs

'De kwaliteit van het onderwijs ging tijdens de regering Bouterse-I zichtbaar drastisch achteruit'


Tussen alle mensen die terecht klagen over de moeilijke financiële situatie waarin zij zich bevinden, zijn ook mensen die heel wat ruis maken, terwijl die wel in staat zijn om zelfvoorzienend op te treden. Echter persisteert men, dat bepaalde zaken dan nog door de overheid worden gefinancierd. Volgens het NPS-Assembleelid Patricia Etnel heeft dit allemaal te maken met de opvoeding die men geeft aan het volk. 

'Als leider moet men een opvoedingstaak hebben. Dat laat je niet aan de gezinnen over', aldus Etnel vandaag, 15 juni 2016, in het Dagblad Suriname. Volgens de politica is controle over de behoeftigheid van eminent belang. Burgers zouden moeten kunnen bewijzen dat zij inderdaad niet in staat zijn om zelfvoorzienend te zijn. Dit opvoedingsmechanisme zal ertoe leiden dat het volk weet hoe het hoort. De politica vergelijkt deze situatie met het geval waarbij een kind snoep krijgt, en plotseling naar meer vraagt. Het kind moet worden geleerd waarom hij maar één snoepje krijgt en niet meer dan één snoepje.

Onderwijs en gezondheidszorg zijn volgens het Assembleelid twee van de belangrijkste pilaren waarop een land moet staan en moeten niet onbetaalbaar zijn. Maar, de overheid moet het volgens Etnel ook niet totaal gratis geven. Voor de afgelopen veertig jaren is het voor de politica van belang om te kijken naar hoe de samenleving zich ontwikkeld heeft. Uiteindelijk komt het volgens haar erop neer dat er wordt gekeken naar hoe Suriname geworden is.

Voor 2010 bestond het fenomeen van ‘gratis’ onderwijs niet. Onderwijs was in een zekere mate betaalbaar. Ouders betaalden een bepaald bedrag, dat ook een bepaalde ratio had. De regering Venetiaan-Sardjoe paste een zekere mate van subsidie toe. 'Deze subsidie had een bepaald doel. Eigenlijk doe je dit, omdat je van mening bent, dat jij je volk nog niet daarnaar toe hebt getrokken, waar je kunt zeggen dat hij het kan betalen en zelfvoorzienend kan zijn. Natuurlijk moet men als leider ervoor zorgen dat het volk daar naar toe gaat', stelt Etnel.

Na 2010, ergens in 2012, werd tijdens de regering Bouterse-I een gedeelte van het onderwijs ‘gratis’. 'Dat was een populistisch besluit, dat op lange termijn geen profijt zou hebben. De kwaliteit van het onderwijs ging zichtbaar drastisch achteruit. Waarom? Als land heb je het geld niet', zegt Etnel. De overheid heeft op dit moment het geld niet om haar eigen maatregelen te financieren. Niet eens vier jaren verder na invoering van het gratis onderwijs op GLO- en MULO-niveau blijkt de noodzaak te zijn om de ouderbijdrage weer in te voeren. Bovendien zal dit het komende schooljaar fors opgekrikt worden.

'Zo gaat men niet om met haar volk. Men maakt het volk kapot. Het woordje ‘gratis’ heeft sowieso in geen enkel land in de wereld geholpen. Het heeft zelfs de communisten nergens gebracht. Je moet je volk niet verwennen, maar leren om offers te brengen. In China heeft men het geleerd. Men heeft daar de man geen vissen gegeven, maar geleerd hoe hij moet vissen. Dat betekent dat men betaalbaar onderwijs moet bieden. Men moet de mogelijkheid bieden om vooruit te komen', stelt de parlementariër, aangevende dat zowel gratis als duur onderwijs, de samenleving niet positief dient.

Mathoera (VHP) vindt dat Assemblee 'monddood' wordt gemaakt

Sinds indiening herstelplan regering is het nog niet in parlement geagendeerd ter bespreking

'Hoefdraad wist bij behandeling Wet op Staatsschuld al dat hij met het IMF bezig was, maar heeft geen woord er over gerept'


Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vindt dat De Nationale Assemblee (DNA) in de afgelopen weken bewust monddood is gemaakt. Volgens de politica is sinds de indiening van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 van de regering geen enkele openbare vergadering gehouden om dit plan te bespreken. Wat zaken volgens haar erger maakt is, dat de situatie in het land dagelijks verslechtert, maar niemand binnen de leiding van het parlement zich druk maakt om deze kwesties bespreekbaar te maken en vooral de regering tot orde te roepen. 

'Aaneengesloten hebben wij langer dan twee weken niet vergaderd. De zwakke punten van de parlementaire democratie komen duidelijk naar voren als we kijken naar de toename van de criminaliteit, de verhogingen en de koersontwikkeling. Door niet te vergaderen, betekent het dat het volk geen enkel instrument heeft om de problemen, waarmee zij zit, naar voren te brengen', stelt de politica vandaag, woensdag 15 juni 2016, in het Antilliaans Dagblad.

In eerste instantie zou het plan van de regering tijdens een openbare vergadering van 7 juni worden besproken. Doordat de commissie Staatsuitgaven meer ruimte nodig had, werd deze tot nader orde uitgesteld.

Volgens Mathoera is zij samen met haar fractie bereid om de nodige wijzigingen en aanvullingen in het plan te brengen. Dat kan echter pas wanneer de nodige vergaderingen worden uitgeschreven.

Het komt ook vaker voor, dat de oppositieleden bij het bespreken van moeilijke vraagstukken worden weggedrukt. Volgens Mathoera gebeurt dit wanneer ‘bepaalde mensen dingen te verbergen hebben en zich laten leiden door macht’. 'Het belang is dan niet zo zeer de ontwikkeling van het land, maar is het belang het verbergen van zaken. In een democratische rechtstaat moet het debat in DNA gevoerd worden. Dat wij in een crisis zijn, is al een punt, maar wij moeten uit die crisis komen.'

Mathoera benadrukt, dat de democratische gesteldheid van Suriname dusdanig ingericht is, dat er helemaal geen middelen zijn om politici tot orde te roepen. Dat moet door haar vertegenwoordigers worden gedaan. Doordat DNA niet vergadert, betekent het dat de stem van het volk niet is te horen.

Mathoera neemt het minister Gillmore Hoefdraad van Financiën kwalijk, dat hij bij de behandeling van de onlangs goedgekeurde wijziging van de Wet op Staatsschuld geen woord heeft gerept over de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit, terwijl hij toen al wist dat hij twee weken later naar het IMF zou stappen. 'Hij wist dat hij met het IMF bezig was, maar heeft geen woord gerept dat hij ons naar het IMF zou brengen.'

Als Hoefdraad zegt dat DNA niet nodig was om leningen goed te keuren, is dat volgens Mathoera niet juist. In de Grondwet wordt volgens haar in artikel 54 duidelijk aangegeven, dat DNA gehoord moet worden. Een tweede aspect is dat bij het maken van beleid er brede betrokkenheid nodig is. DNA als hoogste orgaan van de Staat moest betrokken worden. De parlementariër vindt dat met de stap naar het IMF de regering het land verbonden heeft aan hele zware verplichtingen, die gekoppeld zijn aan zware consequenties.

Wat de voorwaarden van het IMF betreft, vindt zij dat er daar ook draagvlak gecreëerd zou moeten worden. 'De minister zou op basis van goed bestuur en fatsoen breed draagvlak moeten creëren', aldus Mathoera.

Zij zegt, dat het IMF met haar brede consultaties en informatiebijeenkomsten in Suriname een voorbeeld voor de regering moet zijn over hoe zij het ook moet doen. 'Het IMF heeft wel met de brede lagen en stakeholders van de samenleving gesproken, maar de regering niet. Tenminste konden mensen hun vragen stellen over wat de lening precies inhoudt.'

CLO wil te Rijsdijk centrum voor gepensioneerden laten bouwen

Vakcentrale streeft ernaar toekomst gepensioneerden veilig te stellen

Financiering van centrum nog niet rond - CLO gokt op geld uit Nederland, van SZF en van Surinamers in Suriname en Nederland


De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) wil een centrum voor gepensioneerden opzetten op een stuk grond van 5 hectare binnen het CLO-project te Rijsdijk. Er zal daar verder 5 hectare ter beschikking worden gesteld voor het verpleeghuis, een zorgcentrum en een centrum voor dementerenden. Van het Staatsziekenfonds (SZF) en Surinamers ter plaatse en in Nederland wordt een financiële bijdrage verwacht om de plannen uit te voeren. 

De CLO heeft verschillende plannen uitgezet om de toekomst van gepensioneerden veilig te stellen, zegt voorzitter Ronald Hooghart, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 15 juni 2016.

In de plannen is aandacht voor huizenbouw en medische zorg als onderdeel van de oudedagsvoorziening. Om de plannen uit te voeren zal aan fondsvorming worden gedaan. Onder meer landsdienaren en Surinamers in Nederland die na hun pensionering in Suriname willen komen wonen, zouden kunnen bijdragen, zegt Hooghart.

De CLO-voorzitter stelt, dat Huize Ashiana en andere bejaardentehuizen verouderd zijn en te vol, waardoor de zorg en opvang de wenselijkheid van de tijd niet aan kan.

Met het SZF wordt al jaren gesproken over een verpleeghuis dat moet voldoen aan tenminste de minimale standaarden van deze tijd. Het SZF zou wat betreft het verpleegtehuis een financiële bijdrage leveren, geeft de CLO aan. Dit was met de voormalige directeur afgesproken.

'Intussen is het idee opgevat om van de landsdienaren een zes maandelijkse bijdrage van Srd 25 te vragen, dus Srd 150 in totaal.'

Stichtingsbestuur Bureau Dak- en Thuislozen steunt in opspraak geraakte directeur Doekhie

Personeel vindt directer echter 'onkundig' en hij zou 'onmenselijke' maatregelen tegen cliënten nemen 

'Als de directeur cliënten bedreigt, dan is er iets niet goed toch?'


Het stichtingsbestuur van het Bureau Dak- en Thuislozen (BDT) staat achter de in opspraak geraakte directeur Reza Doekhie. 'Ik heb vooralsnog geen enkele aanwijzing dat hij het werk niet aankan of dat hij buiten zijn boekje is gegaan', zegt de voorzitter van het stichtingsbestuur, Rabindranath Khoenkhoen, vandaag, woensdag 15 juni 2016, in de Ware Tijd. Hij heeft alle vertrouwen in de directeur. 

BDT-werknemers klagen echter over zijn aanpak. Ze noemen hem onkundig en vinden dat hij ‘onmenselijke’ maatregelen neemt tegen de dakloze cliënten, die zich juist bij de dienst melden voor hulp en begeleiding. 'Ik geloof er niets van', reageert Khoenkhoen op de beschuldigingen. Hij heeft het idee dat er tussen het personeel oproerkraaiers zijn, die de commotie veroorzaken en onderstreept dat problemen niet worden opgelost met dergelijk gedrag. De stichtingsvoorzitter wil niet inhoudelijk ingaan op de klachten van het personeel.

Vorige week, tijdens een prikactie, hebben personeelsleden onder meer er  over geklaagd, dat dak- en thuislozen maandelijks Srd 125 uit hun overheidsbijstand van Srd 325 moeten betalen om in de instelling te kunnen verblijven. Ook zijn er sterke vermoedens dat er met het geld van de cliënten wordt gesjoemeld.

Tegenover de redactie van de Ware Tijd hebben ook cliënten hun verbazing uitgesproken over het beheer van hun geld. Bondsvoorzitter Claudette Etnel heeft van haar leden begrepen, dat bepaalde cliënten na de mediaberichten geïntimideerd en bedreigd zijn door de leiding met uitzetting uit de inrichting. De directie wilde naar verluidt weten wie met de redactie hebben gesproken. 'Ik vind het jammer', reageert Etnel. Een dergelijke actie vanuit de leiding wijst volgens haar erop dat er iets mis is binnen de instelling.

'Als de directeur cliënten bedreigt, dan is er iets niet goed toch?'

Het conflict tussen de bond en de directie is volgens Etnel nog niet opgelost. Zij heeft na de directie en het stichtingsbestuur aangeschreven te hebben, een gesprek aangevraagd met de minister van Volksgezondheid, maar hierop is geen antwoord gekomen.

Verontwaardiging over aanvaring vrachtschip met schoolboot op Cotticarivier

Schip vaart schoolboot bij dorp aan rivier kapot tot ontzetting bewonersVerontwaardigde reacties op Facebook - Centrale vraag is of zo'n groot schip op de Cottica mag varen...


Op Facebook is vandaag, woensdag 15 juni 2016, een filmpje verschenen van een groot vrachtschip - 'Altair' -, met een paar containers op het dek, op de Cotticarivier die gisteren een schoolboot bij een dorp, Tamarin (ten noorden van Moengo, niet ver van het dorp Wanhatti), heeft kapot gevaren. Veel mensen reageren zeer verontwaardigd en geschokt. Een dergelijk incident zou zich al drie keer eerder hebben voorgedaan.


Leerlingen uit de omgeving zijn afhankelijk van die boot om dagelijks vervoerd te kunnen worden naar de lagere school te Tamarin, de St. Angelina School. Overigens zit het dorp ook al zo'n drie maanden in het donker en verkeert de toegangsweg in slechte staat, zo laat een leerkracht weten.

Oud-VN ambassadeur Henry Mac Donald vraagt zich naar aanleiding van de video af wat er in Suriname gebeurt. 'Sinds wanneer kunnen deze grote schepen op eigen kracht varen op de Cotticarivier? Voor zover ik weet werden deze schepen vroeger vooruit gesleept. Er waren zelfs speciale sleepboten daarvoor. Ik heb tenminste een kapitein gekend. Kapitein Silos had fantastische verhalen over zijn werk als kapten bij de Suralco denk ik. Wat zijn de regels? Bestaan die er nog? Dit kon veel erger zijn afgelopen! We need to get a grip on ourselves and our lives at so many echelons....weer.'

Iemand anders reageert als volgt: 'De Cottica is dieper dan de Surinamerivier en erg smal, dus zonder sleepboten zal er altijd gevaar ontstaan. Zeer onverstandige beslissing van de havenautoriteit/loodswezen.'

'Functioneert de dienst Haven- en Loodswezen wel, want dit kan gewoon niet. Is verschrikkelijk man', aldus een dame die reageert.

Hieronder beelden van een ander incident met een vrachtschip op 4 november vorig jaar:


Op de website van de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS, is vandaag overigens het onderstaande te lezen:

BAZ NO. 28 PASSAGE VAARTUIG

BERICHT AAN ZEEVARENDEN NO.28/2016T
BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART
COTTICARIVIER
PASSAGE VAARTUIG

Op 12 en 13 juni 2016 zal het vaartuig M/S ALTAIR vanuit Alkmaar richting Moengo Haven en terug, de dorpen langs de Cotticarivier tussen 9:00 ’s morgens en 5:00 ’s middags passeren.
De communicatie geschiedt via VHF kanaal 12.
De scheepvaart wordt verzocht hiermee rekening te houden.

De informatie blijkt niet juist te zijn, immers het schip passeerde gisteren, 14 juni, het dorp Tamarin. De redactie van De Surinaamse Krant heeft uiteraard de MAS voor een reactie benaderd, maar zij heeft (nog) niet gereageerd.


(Red. De Surinaamse Krant)

OM Curaçao: 'Voorkom problemen en betaal je boete!'

Openbaar Ministerie bezig met inhaalslag bij innen openstaande boetes


Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao is bezig met een inhaalslag voor wat betreft te innen openstaande boetes. Om dit te bewerkstelligen zal het OM de komende tijd extra personeel aannemen. Dit zal bijdragen aan een verhoging van de te innen openstaande boetes, zo laat het OM vandaag, woensdag 15 juni 2016, in een persbericht weten.

De bevolking kan ervan verzekerd zijn dat er een intensiever inningsproces zal worden uitgevoerd. Betaling op tijd van openstaande boetes vermijd extra kosten, aldus het OM.

Bij niet betaling van openstaande boetes kan dit ook een vervangende hechtenis in de gevangenis SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou) ten gevolge hebben. Voor iedere 50 gulden aan openstaande boete moet een (1) dag worden uitgezeten.

Burgers met een openstaande boete worden opgeroepen om openstaande boetes te betalen. Boetes kunnen worden betaald aan het loket van het kantoor Paga Bo But aan de Abraham Mendez Chumaceiro Boulevard 11 op het Waaigat ten oosten van Curoil en het oude Kranshi-gebouw.

In de periode van januari tot en met juni 2016 zijn er in totaal 6.760 oproepingsprocessenverbaal (OPV) door het Openbaar Ministerie (OM) verwerkt. In 2015 was het 4.986 voor de eerste zes maanden. Er is een verhoging te zien van 154 (2.33%). Verder zijn er 652 (13.08%) meer zaken naar zitting vergeleken met hetzelfde periode vorig jaar. Conclusie voor 2016 is dat het beter gaat dan vorig jaar. De geïnde boetes voor de maanden januari tot en met mei 2016 zijn minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Namelijk 406.832 gulden in 2015 en 320.483 gulden in 2016. Er is een verlaging van 86.349 gulden (21.22%), vandaar dat het OM start met een inhaalslag.

Geboren Surinamer Harold Baal in Nederlands dorp Heerle gedreven door ambitie

Door zijn werk voor SuikerUnie belandt Baal in Brabantse gemeente Roosendaal

(Bron foto: René Bruijnincx/Roosendaalse Bode)

Soms kom je in 'kleine' Nederlandse media van die leuke 'human interest' artikelen tegen over personen die in Suriname zijn geboren en hun weg in Nederland hebben gevonden. Zo is het vandaag, woensdag 15 juni 2016, de Roosendaalse Bode die aandacht besteedt aan de in Heerle, gemeente Roosendaal (provincie Brabant), woonachtige Harold Baal.

Baal, geboren en getogen in Suriname, zette in 1959 in Hoek van Holland voet aan vaste wal in Nederland. Hij was als meewerkend passagier met een vrachtschip meegereisd. Die reis duurde zo’n twee en een half jaar, omdat er telkens een nieuwe vervoeropdracht kwam, zo bericht de Roosendaalse Bode.

Hij kwam in Breda terecht en studeerde daar chemische techniek. Na de HTS volgde hij de Suikerschool, met als doel om uitgezonden te worden naar die delen van de wereld waar de suikerindustrie zijn oorsprong vond. Na veel omzwervingen, via Amsterdam en Groningen, zorgde zijn baan bij de SuikerUnie er voor dat hij in Heerle neerstreek.

'De verschillen tussen autochtonen en allochtonen waren in de jaren '60 nogal groot. Om een thuisbasis voor de Surinamers in Amsterdam te creëren richtte ik samen met een aantal vrienden een basketbalvereniging op, de Starlighters. Op die manier kregen ze kans om hun favoriete sport uit te oefenen en met elkaar in gesprek te komen.'

In dezelfde tijd werd Baal ook voorzitter van de JPF-sportorganisatie. 'De JPF was een maatschappelijke organisatie waar allerlei activiteiten bij elkaar werden gebracht. We schreven brieven naar alle Nederlandse bedrijven die een handelsrelatie met Suriname of de eilanden hadden. Daardoor konden onze bibliotheek, de extra lessen voor de jeugd, een danszaal en allerlei culturele activiteiten worden gefinancierd', vat Baal die hectische begintijd samen.

'Door mijn werk moesten we verhuizen naar Groningen, waar men me weer voor allerlei taken en functies wilde strikken. Maar, ook het werk deed voortdurend een beroep op mij, waardoor ik een altijd bezig en bezet was.'

De grote leidraad in het leven van Harold Baal is dan ook zijn ambitie. 'Ik stap graag in een leidinggevende of sturende functie. Daar krijg je de kans om visie te tonen en dingen voor elkaar te krijgen.'

Nadat er in 1992 bij Baal diabetes was geconstateerd, werd hij ‘slapend lid’ van de vereniging. 'Maar ook hier werd er al snel een beroep op mij gedaan. Ik was tenslotte ervaringsdeskundige en wilde graag voor de vereniging iets betekenen.' Dat ‘iets’ werd uiteindelijk een heleboel.

Baal is inmiddels adviseur zorgkwaliteit, cursusleider, voorlichter en diabetes ervaringsdeskundige voor West-Brabant en Tholen. 'In de verpleeghuizen van de Stichting Groenhuysen, houd ik maandelijks spreekuur, waarbij ik de bewoners adviseer. Dat komt hun kwaliteit van leven ten goede. Ik ben altijd ambitieus in mijn werk en het verenigingsleven geweest, ben ook wel een beetje ijdel, maar af en toe ook weleens onzeker.'

Bij zijn vertrek uit zijn werk had een aantal collega’s op treffende wijze de persoon Baal gekarakteriseerd: ‘Hij zegt nooit wat je moet doen, hij stelt alleen vragen’ en ‘hij is de meest sociale directeur die ik ooit gehad heb’, waren er daar enkele van. En in aanwezigheid van zijn echtgenote laat hij zich nog wel even ontvallen, dat hij tegenwoordig de telefoon wel eens afzet en samen met haar in Spanje geniet van echte quality time.

Raad van Ministers stort zich op hoogte materiaalkosten voor basis- en VOJ-scholen

Minister Peneux: 'Geen sprake van herinvoering inschrijfgeld'


De Raad van Ministers(RvM) zal zich buigen over de hoogte van de materiaalkosten voor de basis- en VOJ-scholen (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau). Dit zei minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gisteren in het programma ‘Bakana Tori’ op de staatszender SRS, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 15 juni 2016.

Hij zei, dat het ministerie Srd 150 per leerling geeft. Daarnaast willen bijzondere scholen materiaalkosten heffen. De Srd 250 die is genoemd door de Federatie van Instellingen van Bijzonder Onderwijs in Suriname (FIBOS) noemt de minister een richtbedrag. Hij stelde, dat het departement nog bezig is met berekeningen.

Peneux zei verder, dat de bijzondere scholen het gevoel bekruipt, dat de overheid niet altijd aan haar betalingsverplichting voldoet, maar volgens hem doet het ministerie er alles aan om de subsidies op tijd over te maken.

Peneux: 'We kunnen geen materiaalkosten vragen pe we kir den ouder.' Hij wacht het besluit van de RvM af. De minister zei ook, dat de ouders wel rekening moeten houden met de koersontwikkeling, de gestegen kosten, de inkoop van leermiddelen en de meerkosten die gepaard gaan met de levering van diensten aan het ministerie en de scholen. Er is geen sprake van herinvoering van inschrijfgeld. Dat is afgeschaft door de regering Bouterse 1, aldus de bewindsman.

'Er is nu sprake van materiaalkosten voor de praktijk- en LBO-scholen en de scholen waar handenarbeid wordt verzorgd.' 

Jogi (VHP) wil dat zijn aangifte van verduistering tegen een persoon serieus wordt onderzocht

Politie zou na aangifte nog geen enkele actie hebben ondernomen


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi heeft zich via zijn raadsman Irvin Kanhai gewend tot procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Kanhai heeft Baidjnath Panday in een brief laten weten, dat Jogi aangifte tegen Kishen Gangadien heeft gedaan bij de politie van Groningen van verduistering. Ook andere personen zouden zijn benadeeld door Gangadien. 

Volgens de advocaat heeft de politie nog geen enkele handeling verricht. De overige benadeelden, over wie melding is gemaakt bij de politie, zijn niet gehoord.

Jogi voelt zich aangetast in zijn rechtsgevoel en heeft daarom de hulp van de procureur-generaal ingeroepen. Jogi wil dan zijn aangifte serieus wordt onderzocht. De stap van Jogi volgt nadat Gangadien aangifte heeft gedaan bij de politie wegens intimidatie en bedreiging.

In deze zaak zijn twee militairen betrokken, die gehandeld zouden hebben in opdracht van minister Ronni Benschap van Defensie. Jogi heeft de bewindsman, met wie hij bevriend is, ingeschakeld om te bemiddelen in een geschil dat hij heeft met Gangadien die een elektrische installatie voor hem moest aanleggen.

De partij van Jogi, VHP, heeft overigens gisteren in een verklaring gesteld zich afzijdig te houden van deze zaak omdat het om een privéaangelegenheid gaat van Jogi, die ook hoofdbestuurslid is van de partij. De VHP wacht het resultaat van het onderzoek af.

'Populistisch, onsamenhangend gezwets' op videoboodschap Kuzu, Özturk, Simons en Azarkan

DENK en haar kader kunnen niet meer serieus genomen worden....


Sylvana Simons haalt uit naar de media, die ze zelf zo nodig had de afgelopen weken


Met een onheilspellend ‘De media willen niet dat je dit ziet…’ als bijschrift, plaatste de politieke beweging DENK maandag een filmpje op haar Facebookpagina (zie onderaan). Wie geheime documenten over het incorrect handelen van de nationale kranten en tv-programma’s verwachtte, kwam echter bedrogen uit. Het collectief Kuzu, Özturk, Simons en Azarkan kwam niet verder dan populistisch, onsamenhangend gezwets. Woorden vandaag, woensdag 15 juni 2016, op de website van HP/de Tijd.

De twee Kamerleden en hun twee aspirant-politici zitten gebroederlijk op vier klapkrukken. Het filmpje lijkt opgenomen in een loods, of een zwembad, of een andere plek met een slechte akoestiek. Als extra dimensie is er een beangstigend muziekje onder de opname gezet.

Mediapersoonlijkheid Sylvana Simons – ze haalde de top vijftien van meest geziene gasten in tien jaar De Wereld Draait Door – haalt uit naar haar (voormalige) vakbroeders. Alle media – van Joop tot GeenStijl en de Volkskrant tot De Telegraaf – zijn poortwachters van die vermaledijde gevestigde orde, van wie nog steeds niet duidelijk is wie het zijn. Met de term ‘verstrekkende gevolgen’ doen de DENK’ers er nog een schepje bovenop, zonder ook maar een tipje van de sluier op te lichten wat die gevolgen zijn.
Overigens had Simons de afgelopen weken de door haar dus verguisde media hard nodig om haar entree binnen DENK wereldkundig te maken, dus serieus moet men dit kandidaat Tweede Kamerlid nemen, die met alle winden meewaait en -draait.


(De Surinaamse Krant/HP/de Tijd)

Overheid schiet door met verwijderen producten zonder vervaldatum uit schappen winkels

Ondernemers verontwaardigd dat ook toiletreinigers, afwasmiddelen en schoonmaakspullen verwijderd worden

'Het zijn producten die niet bestemd zijn voor consumptie en niet gebruikt worden op het lichaam'


Ondernemers zijn er niet over te spreken, dat bepaalde Surinaamse producten uit de schappen van de winkels worden gehaald door controleteams van de overheid. Het gaat om producten als toiletreinigers, afwasmiddelen en schoonmaakspullen. Deze producten worden in beslag genomen, omdat ze geen vervaldatum hebben.... Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 15 juni 2016.

Er is veel ophef ontstaan over de inbeslagname van de Surinaamse producten. Surinaamse fabrikanten en leveranciers van goederen benadrukken dat deze producten geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Er is internationaal ook geen vereiste dat deze producten een vervaldatum dienen te hebben. Het gaat om producten die niet bestemd zijn voor consumptie en niet gebruikt worden op het lichaam. Ze zijn meer dan twee jaar houdbaar.

'Bij het maken van die wet was het ook nooit de bedoeling om dit soort producten van de rekken te halen', zegt een fabrikant. Hij vindt dat ten minste overleg gepleegd moest worden hierover.

Tijdens de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken gisteravond werd deze kwestie aan de orde gesteld. Er zijn, aldus Starnieuws, 'heftige debatten' gevoerd hierover en andere zaken waarmee ondernemers geconfronteerd worden. Ondernemers willen dat er duidelijkheid komt. Zij lijden enorme verliezen door het optreden van de overheid in verschillende winkelzaken.

Gouverneur Venezolaanse staat Táchira beweert dat Curacao en Aruba bijdragen aan voedselschaarste Venezuela

Tonnen aan illegale groenten, fruit en vis zouden naar de eilanden worden geëxporteerdDe gouverneur van de Venezolaanse staat Táchira zegt dat Curaçao en Aruba bijdragen aan de voedselschaarste in zijn land. Oud-generaal José Gregorio Vielma Mora zei in een interview afgelopen week dat er ‘tonnen aan illegale groenten, fruit en vis’ naar de eilanden wordt geëxporteerd. De producten gaan ook naar andere gebieden, maar Curaçao en Aruba werden door de gouverneur speciaal genoemd. Hij heeft de consuls op de eilanden opdracht gegeven om de lokale autoriteiten uit te leggen dat deze illegale export schadelijk is voor Venezuela, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 juni 2016.


Vielma Mora voegde eraan toe, dat er vanuit zijn eigen staat Táchira legale exporten plaatsvinden naar de markten van Curaçao en Aruba. Hij noemde kaas, koffie, aardappelen, wortelen en fruit. Er zijn 39 bedrijven die daar vergunning voor hebben. De gouverneur noemde niet de namen van de bedrijven.

De oppositie, die in het Venezolaanse parlement een meerderheid heeft, is kritisch op gouverneur Vielma Mora. Zij noemen zijn uitlatingen een nieuwe leugen van de regeringspartij om de waarheid te verbloemen over wat er in Venezuela aan de hand is.

Ingrijpen door Rijksministerraad wordt beperkt op Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Meerderheid Tweede Kamer wil inperking om via RMR dwingende maatregelen op te leggen

Slechts PVV en klein rechts tegen initatiefwetsvoorstel PvdA'er Van Laar


Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer heeft ermee ingestemd de mogelijkheid van Nederland via de Rijksministerraad en buiten de parlementaire controle om dwingende maatregelen op te leggen aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten in te perken. Alleen de PVV van Geert Wilders en klein rechts stemden gisteren tegen het initiatiefwetsvoorstel van PvdA’er Roelof van Laar om een drempel op te werpen voor de Koninkrijksregering om zogeheten Algemene Maatregelen van Rijksbestuur (AMvRB’s) zonder wettelijke grondslag af te kondigen. Dit bericht vanochtend, woensdag 15 juni 2016, het Antilliaans Dagblad.

Tegen dit soort ingrepen kunnen de andere landen zich vanwege de Nederlandse dominantie in de RMR feitelijk niet verweren. Een ander bezwaar tegen zelfstandige AMvRB’s is, dat ook de Raad van State van het Koninkrijk er niet over wordt geraadpleegd. De oorspronkelijke versie van het wetsvoorstel is in 2000 door toenmalig Kamerlid Gerrit Jan van Oven (PvdA) ingediend met de bedoeling om het democratisch tekort in het Koninkrijk (een beetje) terug te dringen. Reden waarom de gedelegeerden van de Staten die vorige week aan het debat over het voorstel het initiatief toejuichten.

Als ook de Eerste Kamer met de wet instemt, zal het Statuut worden aangepast en kan een begin worden gemaakt met het omzetten van 14 bestaande (soms decennia oude) AMvRB’s in volwaardige rijkswetten.

Ook de motie van Andin Bikker (PDR, Aruba) namens de Staten om de Raad van State advies te vragen over de mogelijkheid Statenleden net als Kamerleden het recht te geven initiatiefrijkswetsvoorstellen in te dienen kon op een ruime meerderheid rekenen. Nu kunnen ontwerp-rijkswetten uit de Caribische landen uitsluitend door de Gevolmachtigde ministers via de Rijksministerraad voor behandeling in de Kamer worden voorgedragen.

Ter informatie:

Marisa Fisheries in Suriname breidt uit met twee nieuwe trawlers

Luyt Groep BV in Den Oever krijgt bouwopdracht voor twee sterntrawlers
(Bron: Luyt Groep, Den Oever)

Rederij Marisa Fisheries NV van eigenaar en oud-IJmuidenaar Johnny de Boer in Suriname (Sir Winston Churchillweg te Ornamibo) heeft samen met partners Tel in IJmuiden en Rederij Jaczon  te Scheveningen, afgelopen week aan de Luyt Groep BV in Den Oever opdracht gegeven voor de bouw van twee zogenoemde sterntrawlers van circa 25,50 meter lengte en 7,50 meter breedte, met de optie tot de bouw van nog eens twee schepen. Dat bericht de Luyt Groep dinsdag 14 juni 2016 op haar website.

De opdracht is onderdeel van de vlootuitbreidingsplannen van Marisa Fisheries NV. De eerste twee schepen zullen over een jaar worden opgeleverd.

De nieuwe schepen van Marisa Fisheries worden ingezet voor sterntrawlvisserij in Suriname en zijn geschikt, om onder tropische omstandigheden, te vissen op grotere diepten. Het is voor Luyt uniek om twee en mogelijk vier schepen van het hetzelfde type te bouwen op een meer seriematige wijze.

Marisa Fisheries NV en de Luyt Groep zijn geen onbekenden voor elkaar. Afgelopen jaar zijn de door Marisa Fisheries aangekochte schepen Minerva en Milton door Luyt in Den Oever verbouwd en gereed gemaakt voor visserij is Suriname.

Met de nieuwbouworder heeft het bedrijf in Den Oever een mooie opdracht voor de boeg, die een economische impuls voor Den Oever en omgeving biedt, aldus het bedrijf op haar website. Luyt werkt in deze opdracht zoveel mogelijk samen met toeleveranciers uit Den Oever en de omliggende regio.

VHP-hoofdbestuur keurt lijst met 25 namen van kandidaten voor verkiezing hoofdbestuur goed

Ontheven RGD-directrice Maaltie Sardjoe heeft zitting in dagelijks bestuur

Ook Assembleelid Gajadien zou een stoel krijgen in het bestuur


Het hoofdbestuur van de VHP zal een kandidatenlijst presenteren onder aanvoering van de huidige partijvoorzitter en Assembleelid Chandrikapersad Santokhi. Het hoofdbestuur heeft de lijst met 25 kandidaten gisteravond goedgekeurd, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 15 juni 2016. In het dagelijks bestuur zullen ook zitting hebben Urmila Joella en Maaltie Sardjoe, de eind maart door minister van Volksgezondheid Patrick Pengel uit haar functie ontheven directrice van de Regionale Gezondheidsdienst, RGD, aldus ondervoorzitter Mahinder Rathipal. 

Rathipal zegt, dat in het nieuwe bestuur rekening is gehouden met de doorstroming van jongeren en vrouwen. Meer dan zestig procent van de mensen die zitting zullen hebben in het bestuur en andere organen is nieuw. Van de negen Assembleeleden van de VHP zullen vier zitting hebben in het bestuur. De overigen zullen in andere organen van de partij participeren.

De kandidatenlijsten moeten zaterdag ingediend worden. De bestuursverkiezing vindt plaats op 3 juli. Rathipal verwacht niet dat er een tweede lijst ingediend zal worden. Er zijn wel meer lijsten opgehaald.

Binnen de VHP is intensief onderhandeld over de kandidaten, waarbij Santokhi een brede consultatieronde heeft gehouden. De roep om vernieuwing was groot bij de leden. Volgens Rathipal zal dit tot uitdrukking komen in de kandidatenlijsten van het bestuur en overige organen. Hij wilde niet meer namen prijsgeven.

Starnieuws bericht van een bron te hebben vernomen, dat Asiskumar Gajadien ook deel zal uitmaken van het dagelijks bestuur van de VHP. Hij wordt ondervoorzitter in de plaats van Radjkoemar Randjietsingh. Tot nu toe heeft Gajadien geen bestuursfunctie vervuld. Gajadien was een van de personen die aangekondigd had, dat er mogelijk een tweede lijst ingediend zou worden als de kandidatenlijst niet representatief zou zijn. Hij is ook voorstander van Santokhi als voorzitter van de partij.

Er zijn zes kandidatenlijsten opgehaald. De Assembleeleden Mahinder Jogi en Jitendra Kalloe zullen ook voorkomen op de kandidatenlijst. De overige vijf Assembleeleden zullen andere functies vervullen in de districtsteams.

Brunswijk (ABOP): 'President Bouterse vindt dat er een constitutionele crisis is ontstaan'

Bouterse houdt consultatieronde over situatie na beslissing Krijgsraad om Amnestiewet ongeldig te verklaren

ABOP-voorzitter: 'Ik ben niet stiekem gaan praten, de president heeft mij uitgenodigd'


President Desi Bouterse heeft ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk voorgehouden, dat er een constitutionele crisis is ontstaan nu de Krijgsraad de gewijzigde Amnestiewet terzijde heeft geschoven. Bouterse consulteert deze dagen onder andere oppositionele leiders, de legerleiding, de ministers van Justitie en Politie en Defensie. 

Brunswijk zegt vanochtend, woensdag 15 juni 2016, op Starnieuws dat hij de president heeft aangehoord, maar ook op gewezen heeft op het feit, dat het Constitutioneel Hof al had moeten zijn ingesteld. Dit is niet gebeurd, waardoor de Krijgsraad een oordeel heeft geveld over de Amnestiewet. 

Brunswijk stelt, dat hij gisteren verslag heeft gedaan aan het bestuur van de ABOP over het onderhoud met de president. 'Ik ben niet stiekem gaan praten. De president heeft mij uitgenodigd en ik ben naar het Perscentrum geweest. Diverse personen hebben mij gezien, want ik doe geen dingen baka, baka kibri fasi. Wij hebben geen standpunt ingenomen. De president heeft mij geïnformeerd hoe hij de zaak ziet. Wij zullen ook deskundigen raadplegen wanneer dat nodig is. Voorlopig hebben wij aangehoord hoe de president over de zaak denkt.'

Brunswijk zegt verder, dat de president aangegeven heeft dat De Nationale Assemblee de Amnestiewet heeft aangenomen, de regering deze heeft bekrachtigd, maar dat de rechterlijke macht deze naast zich neerlegt waardoor een constitutionele crisis is ontstaan, waarbij de balans tussen de machten verstoord is.

De ABOP had op 4 april 2012 als toenmalige coalitiepartner net als de Pertjajah Luhur vóór de gewijzigde Amnestiewet gestemd die de 8 decembermoorden straffeloos maakte. De Krijgsraad heeft vorige week besloten dat deze wet niet van toepassing is op het 8 decemberstrafproces. De auditeur militair houdt 30 juni zijn requisitoir in deze zaak, waarin Bouterse de hoofdverdachte is.

De ABOP-leider merkt op dat het gesprek vooral hierover ging. 'Wij hebben echt niet gesproken over of de ABOP in de coalitie gaat. Ik heb al eerder meegedeeld, dat de ABOP geen plaats zoekt in de coalitie. Ook hebben wij gezegd, dat de ABOP niet op straat gaat. Als wij een standpunt over iets moeten innemen, dan moeten de partijstructuren bijeen komen.'