zondag 19 juni 2016

Imran Yousuf, van Guyanese komaf, redde tientallen mensen van de dood in Orlando

'Om eerlijk te zijn, ik zou wensen dat ik meer mensen had kunnen redden'


Lang geleden verhuisden de voorouders van Imran Yousuf van India naar Guyana als onderdeel van een immigratiegolf naar dat land van mensen die werk en betere vooruitzichten zochten. Hoe lang geleden? Ergens tussen 1838 en 1917, de periode dat Caribische landen arbeidskrachten uit India nodig hadden om degenen te vervangen die vanaf 1838 de plantages verlieten, zo schrijft scroll.in vandaag, zondag 19 juni 2016.

Jaren later verhuisden afstammelingen van die migranten weer en deze keer naar de VS. Daaronder de familie van de 24-jarige Imran.


Hij was slechts een maand aan het werk in nachtclub Pulse in Orlando toen de schietpartij op 12 juni plaatsvond die de wereld schokte. 49 Bezoekers werden doodgeschoten en 53 raakten gewond.


Yousuf had pas de militaire dienst verlaten waar hij het schopte tot sergeant in de Marine Corps. Daar werkte hij zes jaar en werd in 2011 uitgezonden naar Afghanistan. Maar, geen enkele gevolgde training heeft hem kunnen voorbereiden op wat zou gaan gebeuren die vroege ochtend van de 12e juni in Pulse.

Hij was bezig met zijn laatste ronde in de nachtclub toen hij geweerschoten hoorde. 'In eerste instantie hoorde ik drie of vier schoten. Dat was een schok. Het waren schoten van een zwaar kaliber', zo zei hij in een interview bij CBS.

Yousuf wist ongeveer 70 mensen van een wisse dood te redden.

Den Blauwvinger: Ligt een ramp op de loer op Cotticarivier?

COLUMN: Grote vrachtschepen wordt toegestaan op smalle Cotticarivier te varen


Vrachtschepen hebben al paar keer schoolboten/korjalen geramd


Ligt een ramp op de loer op de Cotticarivier in het district Marowijne? Die vraag lijkt zeker gerechtvaardigd na een zoveelste incident op deze smalle, diepe rivier. Het vrachtschip Altair ramde dinsdag 14 juni ter hoogte van het dorp Tamarin aan de rivier, ten noorden van Moengo en niet ver van het dorp Wanhatti, een korjaal die dagelijks schoolkinderen vervoert. Niemand raakte gewond, de schoolboot lag aangemeerd, maar werd door de aanvaring vernietigd. De volgende dag verscheen een videofilmpje van het incident op Facebook, waarop duidelijk te zien is hoe imposant zo'n vrachtschip, dat pal langs een dorpje vaart op de smalle Cotticarivier, is.


Veel mensen reageerden geschokt en bovenal verontwaardigd op de beelden. Een van de personen die meteen reageerde was oud-VN ambassadeur Henry Mac Donald: 'Sinds wanneer kunnen deze grote schepen op eigen kracht varen op de Cotticarivier? Voor zover ik weet werden deze schepen vroeger vooruit gesleept. Er waren zelfs speciale sleepboten daarvoor. Ik heb tenminste een kapitein gekend. Kapitein Silos had fantastische verhalen over zijn werk als kapten bij de Suralco denk ik. Wat zijn de regels? Bestaan die er nog? Dit kon veel erger zijn afgelopen! We need to get a grip on ourselves and our lives at so many echelons....weer.'

Iemand anders reageerde als volgt: 'De Cottica is dieper dan de Surinamerivier en erg smal, dus zonder sleepboten zal er altijd gevaar ontstaan. Zeer onverstandige beslissing van de havenautoriteit/loodswezen.' 'Functioneert de dienst Haven- en Loodswezen wel, want dit kan gewoon niet. Is verschrikkelijk man', aldus een dame.

MAS verstrekt onjuiste informatie over vaartijden Altair
Begrijpelijke reacties. Overigens werd de komst van het vrachtschip min of meer aangekondigd door de Maritieme Autoriteit Suriname, MAS, op haar website in een bekendmaking aan de scheepvaart op de Cotticarivier:

'Op 12 en 13 juni 2016 zal het vaartuig M/S Altair vanuit Alkmaar richting Moengo Haven en terug, de dorpen langs de Cotticarivier tussen 9:00 's morgens en 5:00 's middags passeren.' (…) 'De scheepvaart wordt verzocht hiermee rekening te houden.'

Maar, het schip voer dinsdag 14 juni langs Tamarin, dus de informatie van de MAS was niet juist.

De MAS liet twee dagen later weten aan de redactie van De Surinaamse Krant weten, dat zij onderzoek doet naar de aanvaring. De Maritieme Autoriteit maakte 6 mei vorig jaar overigens via een persbericht bekend, dat om de twee tot drie maanden een beloodsing wordt uitgevoerd naar de Cottica- en Commewijnerivier, maar dat de frequentie omhoog mag. Hoe vaak dat nu wordt uitgevoerd is niet bekend. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de zogenoemde beloodsing. 'In sommige gevallen zal een sleepboot nodig zijn om het schip door de bochten van de rivier heen te krijgen. Bij een schip met een maximale lengte van 100 meter is dat niet nodig.' 
De Altair is echter 118,55 meter lang, zo blijkt uit informatie op de website shipspotting.com, en volgens informatie uit Tamarin werd de Altair niet gesleept.

Het goudwinningsbedrijf Surgold/Newmont, voor wie lading door de Altair naar de haven van Moengo werd vervoerd, liet een dag of twee na het incident weten de schade van de twee meest recente vaarincidenten, waardoor leerlingen en de vervoerder gedupeerd werden, te vergoeden. In november vorig jaar vond er een ander incident met een schip van de goudmaatschappij plaats op de Cotticarivier:Surgold/Newmont vergoedt aangerichte schade om zaak te sussen...
Albert Ramdin, Surgolds directeur Externe Relaties, heeft verklaard, vooruitlopend op de formele afwikkeling van claims, dat het bedrijf ervoor zal zorgen dat er weer vervoer zou komen voor de kinderen van het gebied. Ramdin zei verder, dat Surgold continu goederen vanaf de Nieuwe Haven naar Moengo over de rivier transporteert, bestemd voor haar grote goudmijn in het Meriangebied.

Het waren mooie, sussende, woorden van Ramdin, maar feit is en blijft dat je je in alle redelijkheid als verantwoordelijke overheid moet afvragen of het wel, moreel, aanvaardbaar is om grote zeeschepen toestemming te verlenen om de Cotticarivier op te varen, een smalle rivier met diverse bochten erin. Tot nu toe zijn er bij aanvaringen nog geen gewonden, of erger, doden, te betreuren geweest, maar de videobeelden van de twee meest recente incidenten spreken boekdelen. Ze hadden erger kunnen aflopen.

Moet eerst een kalf verdronken zijn, alvorens men de put gaat dempen?
Natuurlijk zullen voor alle betrokken bedrijven allerlei kostenaspecten een rol spelen om de transporten van materieel en goederen zoveel als mogelijk over water te laten plaatsvinden. Maar, om meer aanvaringen en erger op de Cotticarivier in de toekomst te voorkomen is het wellicht veiliger dat de vrachtschepen, die voor Suralco/Newmont en anderen varen, hun lading in de haven van Paramaribo lossen en daarvandaan verder vervoeren over de weg in trucks. Het zou daarom goed zijn wanneer verantwoordelijk minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme eens binnen afzienbare termijn aan de tafel gaat zitten met onder andere de MAS en Surgold/Newmont om alternatieve transportroutes vast te stellen in plaats van de smalle Cotticarivier-route of moet eerst een kalf verdronken zijn, alvorens men de put gaat dempen?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
19 juni 2016
Amsterdam-Paramaribo

Laatste nieuws:
Het Assembleelid Marinus Bee (ABOP) heeft inmiddels gesproken met directeur Cornelis Amafo van de MAS en met Albert Ramdin van Surgold, zo werd gisteren zaterdag 18 juni bekend. 

'We hebben samen gekeken naar mogelijkheden om incidenten te voorkomen. Met de MAS is overeengekomen dat wanneer schepen de Cotticarivier aandoen, dit bekendgemaakt wordt via Radio BOP en TV Assoseye. Hierdoor zijn de mensen tijdig op de hoogte', aldus Bee tegenover Starnieuws. (Foto: Assembleelid Marinus Bee en Surgold/Newmont-directeur Adriaan van Kersen (links) en Albert Ramdin, Director External Relations)

Met het ministerie van Openbare Werken zal gesproken worden over mogelijkheden om Tamarin te ontsluiten door een weg aan te leggen. Zo kunnen de kinderen veilig met de bus worden vervoerd naar school. Bee heeft de MAS en Surgold aangeraden om een 'gran krutu' (vergadering in een dorp) te houden om de mensen in de omgeving op de hoogte te stellen van de activiteiten en de frequentie op de rivier.

'Welgeïnformeerd', Radio Tamara Amsterdam, gaat uitgebreid in op nieuw boek prof.dr. Wekker

Panel bespreekt aan discussietafel Brexit, Trump en vermeende 'constitutionele crisis' Suriname


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 19 juni 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Donald Trump nog absoluut niet zeker van de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap van de VS.
Hoewel hij een voldoende aantal gedelegeerden voor de komende conventie heeft, beginnen steeds meer belangrijke republikeinen het Paard van Troje-effect, als Trump het op de conventie wint, te vrezen. De uitspraken van Trump over vrouwen, Mexicanen, Brexit en Europa zijn van het kaliber 'met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig'.
Koersen de republikeinen met Trump af op een zelfmoordscenario?

* Koersen wij in Europa nu ook af op een Europese Guantanamo? 
Steeds vaker blijken fanatieke eenlingen aanhangers te zij, niet alleen in de VS maar ook in Europa, van Islamitische Staat. Heel vaak waren zij al in het vizier van veiligheids- en inlichtingendiensten , maar omdat zij geen strafbare feiten aan het voorbereiden waren konden zij niet preventief worden opgepakt.
Moeten wij ons strafrecht nu gaan aanpassen en zo ja, lopen wij dan niet het risico van nog meer Guantanamos ?

* 'To Be Or Not To Be', dat wordt het de komende week bij het 'Referendum wel of niet in de EU blijven' in Groot-Brittannië. Intussen blijken de opiniepeilingen per peiling letterlijk alle kanten op te gaan van grote meerderheid voor, naar grote meerderheid tegen. En dan komt ineens de moord op het populaire progressieve parlementslid Jo Cox, die campagne voerde om in de EU te blijven. Haar dood zou volgens vriend en vijand van Cox weleens kunnen leiden tot een grote meerderheid voor blijven in de EU. Daarbij komt nog de dreiging van het uiteenvallen van Groot-Brittannië, omdat bijvoorbeeld Schotland absoluut niet uit de EU wil. Een Schots politicus maakte zelfs de opmerking, dat Schotland het Groot Brittannië-verband moet verlaten als men in Engeland bij het komende referendum kiest voor een Brexit.

* Etnisch profileren en het boek 'White Innocence' van prof.dr. Gloria Wekker hierover.
In het programma Buitenhof heeft prof.dr. Gloria Wekker gediscussieerd met het Amsterdamse VVD-gemeenteraadslid Dilan Yesilgoz.Tijdens die discussie bleek klip-en-klaar, dat Wekker de wetenschappelijke benadering koos, terwijl het VVD-raadslid eigenlijk het VVD-partijstandpunt verkondigde. Dat een bepaald gedrag van politieagenten een dieper liggende psychische / mentale oorzaak heeft, kon het VVD-raadslid niet bevatten .Zij is dus duidelijk geen onderzoekster. Zelfs het registreren van elke staandehouding (zoals in Engeland al gebeurt) vindt de VVD in de Tweede Kamer niet nodig .
Het verschil in stellingname tussen de VVD en de PVV wordt soms wel angstig kleinm als het gaat om niet westerse allochtonen.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* De redactie tracht een telefonisch interview te hebben met Gloria Wekker over haar recent verschenen boek over racisme. Om haar de gelegenheid te geven haar visie uit te vouwen en toe te lichten voor de luisteraars van Radio Tamara Amsterdam.

* President Bouterse spreekt ineens over een constitutionele crisis, zonder eerst te onderbouwen wat precies de term crisis rechtvaardigt en waaruit het constitutionele van zijn crisis dan wel bestaat. Noch staatsrechtsgeleerden, noch strafrechtsgeleerden zien enige crisis als gevolg van de komende strafeisen in het lopende 8 decembermoordenproces.
Zetten de adviseurs van Bouterse hem nu weer en voor de zoveelste keer op het verkeerde been met hun ondeugdelijke adviezen (om de Grondwet en wetten niet te respecteren en na te leven)?

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Krishna Saliram en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Dit programma wordt zondag 19 juni 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Belfort (ABOP): 'Minister Van Dijk-Silos houdt zich niet met misdaadbestrijding bezig, maar met begunstigen echtgenoot'

'Bewindsvrouwe heeft nieuwe dienstauto ter beschikking gesteld van echtgenoot'

Van Dijk-Silos weerspreekt aantijgingen: 'Meneer Belfort weet als geen ander, dat partners ministers recht hebben op dienstauto'


ABOP-Assembleelid en ex-minister van Justitie en Politie Edward Belfort vindt dat de regering de bestrijding van de criminaliteit in het land anders moet aanpakken. In plaats van dat zijn opvolgster, minister Jennifer van Dijk-Silos, een serieus anti-misdaadbeleid voert, houdt zij zich bezig met het kapotmaken van het ministerie en het begunstigen van haar echtgenoot zegt Belfort. Zo zou ze een nieuw dienstvoertuig ter beschikking hebben gesteld van haar echtgenoot, 'terwijl sommige politieposten geen auto hebben', schrijft de Ware Tijd vandaag, zondag 19 juni 2016.

De man van de bewindsvrouw zou volgens de gewezen minister 'ongelimiteerd' tanken, terwijl voor politieauto's een maximum geldt van vijftig liter per week. Dit zou hebben geleid tot stagnatie bij de criminaliteitsbestrijding en demotivatie bij politieagenten. De leiding bij Justitie en Politie en van het politiekorps zouden onmiddellijk vervangen moeten worden.

Van Dijk-Silos weerspreekt de aantijgingen van haar voorganger. 'Meneer Belfort weet als geen ander dat de partners van ministers recht hebben op een dienstauto. Tijdelijk heeft mijn man een wagen gekregen die in reparatie was. Hij rijdt in de oude dienstwagen van mevrouw Belfort, de vrouw van de toenmalige minister. Ik heb geredeneerd: het was bij mevrouw Belfort, dus dan neemt mijn man het over. Wat hij suggereert dat de echtgenoot van de minister onbeperkt tankt, is een grove leugen.'

De bewindsvrouwe zegt verder, dat er inderdaad een instructie is dat politievoertuigen slechts vijftig liter brandstof per week mogen tanken, maar dat geldt niet voor prowagens waarmee wordt gesurveilleerd. Ook geldt er geen brandstofbeperking wanneer grote operaties moeten worden uitgevoerd.

'De beperking is voor regulier gebruik van dienstauto's. Surveillancevoertuigen gaan het niet halen met vijftig liter per week', aldus de minister.

Bureauambtenaren die over een dienstauto beschikken die ze naar huis meenemen, mogen per week slechts dertig liter tanken. Wie extra brandstof nodig heeft, moet dat uit eigen zak betalen. 'De auto is om van huis naar het werk te gaan en omgekeerd. Niet voor privéritten naar Bigi Poika of zo.'

Ministerie van NH werkt aan 'meer transparantie' in mijnbouwsector

Suriname wil lid worden van het 'Extractive Industries Initiative' (EITI) 


Het proces om te komen tot meer transparantie in de mijnbouwsector zet zich voort. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft de tweede bijeenkomst gehouden voor de opzet van een zogenoemd Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Dit meldt Starnieuws zondagochtend 19 juni 2016 en De West in haar editie van vrijdag 17 juni.

Valerie Refos-Lalji, onderdirecteur van NH, legt uit dat deze workshop gehouden is met de bedoeling te komen tot procedures en criteria om de mensen te selecteren voor een multi-stakeholders groep. Dit is een orgaan die het EITI-proces zal begeleiden, monitoren en uitvoeren. Negen mensen worden voorgedragen, uit elke sector drie, de overheid, het bedrijfsleven en de niet-gouvernementele organisaties (ngo's). De verschillende groepen hebben individueel hun criteria voor het kiezen van de kandidaten reeds verwoord. Zowel de grote, de kleine en middelgrote bedrijven zijn vertegenwoordigd.

Als lidland moet Suriname door middel van rapporten tonen wat bedrijven in de mijnbouwsector betalen aan de overheid aan onder andere belastingen en royalty's en wat de overheid ontvangt van deze bedrijven. Naast de ontvangsten en uitgaven wordt in de rapporten ook informatie opgenomen over licenties en contracten, overheidsaandelen, productiestatistieken, besteding van inkomsten en investeringen. De bedrijven die tot deze sectoren worden gerekend zijn onder andere Staatsolie Maatschappij Suriname en offshore operations (oliemaatschappijen), IAmGold en Surgold (grootschalige goudsector), kleinschalige goudsector en bauxiet en alumni zijn ook genoemd, ondanks dat de productie ervan gestopt is.Refos-Lalji is tevreden over het proces en zegt dat iedereen meewerkt en nadenkt. Ondanks het een zelfstandig orgaan moet worden, hoort de overheid erbij, benadrukt de onderdirecteur. 

Volgens Refos-Lalji is er een traject uitgezet waarbij in augustus de namen van de kandidaten bekend moeten zijn. In oktober zal deze multi-stakeholder groep vervolgens door de president worden geïnstalleerd.

In april van dit jaar werd een symposium gehouden over het kandidaat stellen voor het traject, de inhoud en stakeholders van de EITI. EITI is een globale standaard voor het beheren van de natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas, en mijnbouw producten, die door de overheid wordt ingevoerd in samenwerking met alle partners binnen de sector. Er wordt ook voor gezorgd dat informatie over de productie, het inkomen, contracten en sociaal economische contributie van de bedrijven publiek zijn. Uit rapportages van de EITI kan dus alles gezien worden wat gebeurt met deze hulpbronnen. In totaal hebben reeds 51 landen EITI ingevoerd. Eenduidige informatievoorziening, transparantie en openheid zijn enkele voordelen van dit systeem.

Ter informatie:

'Een zo passief volk kan ervoor zorgen dat Suriname dieper wegzakt'

Aantal deelnemers aan protesten 'We Zijn Moe' neemt af

'We hebben de boodschap altijd voorop gesteld, niet op de opkomst'


Dat het volk zo passief is over de situatie kan ervoor zorgen dat het land dieper wegzakt, stelt Curtis Hofwijks(zie foto - Bron: Karel Donk/We Zijn Moe), leider van actiegroep ‘We Zijn Moe’. Met president Desi Bouterse aan de macht mag men nog meer crises verwachten. Hofwijks roept de politie en het leger op om hun werk naar behoren te doen. Ze zijn er niet om slechts één persoon, met name president Desi Bouterse, te beschermen, merkt Hofwijks op, aldus Starnieuws vanochtend, zondag 19 juni 2016.

‘We Zijn Moe’ heeft gisteren weer geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Het aantal actievoerders is flink geslonken. De groep liet zich door de opkomst niet ontmoedigen en heeft zo luid mogelijk van zich laten horen. De politie die goed vertegenwoordigd was hoefde niet op te treden.

'We hebben de boodschap altijd voorop gesteld, niet op de opkomst. Wij gaan door zolang we kunnen, zolang het nodig is.'

Hofwijks merkt op dat velen zich in de situatie berusten. 'Ze weten niet wat te doen maar die passiviteit is niet wat we nodig hebben.' Hij stelt, dat de ‘splijtzwammen’ van de regering heel goed werken. Bij de organisaties die zouden moeten opkomen is de eenheid gebroken. De vakbonden zijn daar een voorbeeld van, geeft Howijks aan. De vakbondsleiders zijn direct of indirect ‘geregeld’ waardoor zij moeilijk of helemaal niet meer kunnen opkomen tegen het wanbeleid. 'Als je kijkt naar wat er in Venezuela gebeurt dan zijn we hard op weg een tweede Venezuela te worden.''We hebben een crisispresident dus kan je nog meer crises verwachten. Ik zeg dat we in een rechtsstaat leven. We kunnen het niet maken dat één persoon, in dit geval de president, boven de wet wordt verheven. Dus aan de bevoegde autoriteiten vraag ik dat ze goed omgaan met hun werk, dat de politie en het leger hun plaats kennen, dat ze er niet zijn om één persoon te beschermen maar om voor recht en orde te zorgen voor de hele samenleving.' 

De actievoerders drukken de gewapende machten op het hart het verleden niet te vergeten.