donderdag 23 juni 2016

'Voormalig governor Centrale Bank Hoefdraad is oorzaak van financieel-economische crisis in Suriname'

Somohardjo (PL): 'Is Hoefdraad minister van Financiën geworden, omdat hij de weg kende naar het IMF?'

PL-voorzitter vraagt regering beroep te doen op schuldeisers om gedurende een jaar geen actie te ondernemen tegen schuldenaars


Voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, is de oorzaak van de huidige financieel-economische crisis in Suriname. Hij heeft actief bijgedragen aan de ontwaarding van de Surinaamse dollar door het beleid van de regering monetair te financieren. Dat zei Pertjajah Luhur (PL)-fractieleider Paul Somohardjo vandaag, donderdag 23 juni 2016, in het parlement bij de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 van de regering. 

Hoefdraad drukte geld zonder dat dit gedekt was, aldus het PL-Assembleelid. Hij vroeg zich af waarom president Desi Bouterse hem heeft aangesteld als minister van Financiën. 'Is het omdat hij de weg kende naar het IMF?', vroeg Somohardjo.

Volgens de PL-leider gaat het volk enorm gebukt onder vooral de sterke ontwaarding van de Surinaamse munt en schulden in vreemde valuta niet meer kunnen betalen. Van talrijke burgers worden voertuigen en andere goederen door handelaren teruggenomen, omdat ze achter zijn met aflossen en hun schulden niet meer kunnen betalen. Steeds meer burgers die op hun percelen en huizen een hypotheek hebben dreigen die via veilingen te verliezen, zei de politicus.

Hij voerde aan dat de regering wel mogelijkheden heeft om leningen te sluiten om haar beleid te kunnen uitvoeren, maar burgers hebben gelet op de precaire financieel-economische situatie die mogelijkheden niet meer.

Somohardjo vroeg 'ademruimte' voor de samenleving. Hij stelde de regering voor om met maatregelen te komen of een beroep te doen op schuldeisers om gedurende een jaar ervan af te zien terugbetaling te eisen van schuldenaars of het veilen van hun bezittingen aan te houden. Wanneer de economie over een jaar is hersteld, zoals de regering verwacht, zouden de terugbetalingen hervat kunnen worden.

EBS ontvangt klachten cliënten over de recente stroomrekening

Veel onduidelijkheid bij mensen over de nieuwe tarieven en verschillen in meterstand


Veel mensen zijn verrast door de nieuwe stroomrekeningen die zij hebben ontvangen van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). De verhoging is per 1 mei ingegaan, maar de verhogingen zijn nu pas zichtbaar. De EBS stelt in een vandaag, 23 juni 2016, uitgebracht persbericht, dat de klachten variëren van onduidelijkheid over de nieuwe tarieven tot verschillen in de meterstand. 

Van klanten bij wie de meterstand om verschillende redenen niet is opgenomen, wordt de maandrekening bepaald op basis van de laatst opgenomen meterstand, waarmee het laatst gemeten dagverbruik wordt berekend. Als er twijfel bestaat over het gepresenteerd verbruik kan de huidige meterstand doorgegeven worden aan de EBS, waarna wordt nagegaan of het in rekening gebracht verbruik juist is.

De medewerkers van de EBS zijn te allen tijde beschikbaar, aldus de EBS.

Verder blijkt dat de opbouw van de nieuwe stroomtarieven niet helemaal begrepen is. Elke huishoudelijke verbruiker die minder dan 150 kWh verbruikt, betaalt een flat tarief (vast eenheidsbedrag) van Srd 0,15 per kWh. Huishoudens die meer dan 150 kWh en minder dan 450 kWh verbruiken betalen volgens een gestaffeld stelsel voor de eerste 150 kWh SRD 0,27 per kWh, de volgende 150 kWh kost Srd 0,30 en de overige 150 kWh is het tarief Srd 0,33. Verbruikers die meer dan 450 kWh, maar minder dan 600 kWh verbruiken, betalen een flat tarief van Srd 0,50 cent. Verbruikt een huishouden tussen de 601 en 800 kWh, dan geldt een flat tarief van Srd 0,74. Alle huishoudelijke verbruikers die meer dan 800 kWh verbruiken betalen Srd 1,31 per kWh.

Het tarievenstelsel is dusdanig opgebouwd, dat bij een verschil van enkele kWh de stroomrekening veel hoger kan zijn. Zo betaalt de klant bij een verbruik van 799 kWh Srd 591,26 (799 x 0.74 cent), terwijl bij een verbruik van 802 kWh de klant Srd 1.061,47 (802 x 1,31).

De EBS roept de gemeenschap op om maandelijks de meterstand door te geven. De dagen waarop de meterstand kan worden opgenomen, staan vermeld aan de achterzijde van de kennisgeving en kwitantie. De EBS werkt steeds met de meest recente opgenomen meterstand.

FARC staakt oorlog tegen Colombiaanse staat

Na 52 jaar strijd verruilt guerrilla het regenwoud voor de politiek


De FARC (uerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) staakt zijn oorlog tegen de Colombiaanse staat. Na 52 jaar verruilt ’s werelds oudste guerrilla het oerwoud voor de politiek. Dat spraken de gezworen vijanden vandaag, donderdag 23 juni 2016, af op Cuba onder goedkeurend oog van VN-baas Ban Ki-moon en een handvol latino-leiders. De definitieve wapenstilstand betekent een reuzenstap naar vrede. De marxistische rebellenleider Timoleón Jiménez ’Timochenko’ en president Juan ManuelSantos twitterden al vrolijk over ’de laatste dag van de oorlog’, zo berichten diverse internationale media.
Ze moeten het nu alleen nog eens worden over een referendum ter bekrachtiging van het aanstaande slotakkoord. Als de bevolking groen licht geeft, wordt de FARC verspreid over een twintigtal ’concentratiezones’ in Colombia. Het gaat om ruim vijftienduizend strijders, koks, verplegers en ander ondersteunend personeel.

Een VN-missie zal toezien op hun ontwapening in de enclaves. Daarna worden de rebellen hierbinnen klaargestoomd voor het burgerleven.

Eenmaal ontwapend staat de Colombiaanse regering garant voor hun veiligheid. Na de vorige poging van de FARC om de politiek in te stappen (in 1984) werden duizenden leden van de nieuwe partij vermoord door wraakbeluste paramilitairen.

 De kans op duurzame vrede lijkt groter in het meer stabiele en ontwikkelde Colombia van nu. De meeste Colombianen vinden weliswaar dat de FARC veel te makkelijk wegkomt met al zijn misdaden. Toch zijn ze zo oorlogsmoe dat het ’ja’ vermoedelijk zal winnen in een vredesreferendum.

Agent ontkent voor rechter in Willemstad, Curaçao, dronken te zijn geweest bij fatale aanrijding scooter

Openbaar Ministerie eist 12 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk en 2 jaar rijontzegging

Agent weigert na aanrijding mee te werken aan alcoholtest


Politieagent A. M. ontkende gisteren voor de rechter, dat hij teveel alcohol gedronken had toen hij vorig jaar een fataal ongeluk veroorzaakte dat scooterrijder Harrison Janga het leven kostte. De Officier van Justitie eiste tegen M. twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, een rijontzegging van twee jaar en een proeftijd van drie jaar. De zaak was in maart terugverwezen naar de rechter-commissaris (RC), aldus de Amigoe vandaag, donderdag 23 juni 2016. 

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Van het ongeluk, dat plaatsvond op de Weg naar Welgelegen, zijn beelden gemaakt door de beveiligingscamera van de ernaast gelegen bakkerij. Daarop is te zien, dat de auto die door de agent werd bestuurd, zonder vaart te minderen de bocht naar links neemt om de Roozendalweg in te slaan. Daarbij heeft hij de scooterrijder, die richting Schottegatweg reed, totaal over het hoofd gezien.

De chauffeur reed in eerste instantie verder, stapte later uit en zou een drankflesje in de struiken hebben gegooid. Aan een bloedtest om het alcoholpromillage te bepalen heeft hij niet meegewerkt.

Uit eerdere verklaringen blijkt dat hij voor het ongeluk, op verschillende plaatsen alcohol had gedronken. Tijdens de vorige zitting heeft M. spijt betuigd aan de nabestaanden van de scooterrijder. Maar, omdat hij een agent is, heeft hij een voorbeeldfunctie. Indien hij schuldig wordt bevonden aan onder invloed van alcohol autorijden en het veroorzaken van het dodelijk ongeval, dan zal hem waarschijnlijk een hogere straf opgelegd worden.

Binnen traject ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’ op Curaçao kan tien man letterlijk de straat op voor handhaving

'Het zijn mannen die aanzien en respect genieten binnen de gemeenschap'

Criminele circuit steeds vaker betrokken bij illegale ontwikkelingen


Voor de aanpak van illegale bouw op en bezetting van overheidsterreinen binnen het traject ‘Tereno Pa Tur, pero na ordu si!’ kan tien man, van het momenteel uit vijftien man bestaande team, letterlijk de straat op voor handhaving. Dit zegt projectwoordvoerder Clifton Wallé vanmiddag, donderdag 23 juni 2016, in de Amigoe. 

Hij licht toe dat deze mensen specifiek voor de uitvoer van controlerende taken, ofwel handhavingswerkzaamheden, zijn aangetrokken vanwege hun opgedane ervaring binnen het politiekorps, als milicien, bij het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) en binnen overige handhavingsdiensten.

Wallé: 'Het zijn mannen die aanzien en respect genieten binnen de gemeenschap, die getraind zijn om op professionele wijze conform wet- en regelgeving op te treden en om mensen aan te spreken. Door hun arbeidsverleden zullen zij niet terugdeinzen voor dreiging en juist handhavend optreden.'.

De uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft nu de middelen om met hulp van satellietbeelden de mutaties in het landschap/bebouwde kom te detecteren. Het voornoemd handhavingsteam zal dan ook mede naar aanleiding van deze mutaties de wijken intrekken.

Uit inventarisatie van Domeinbeheer blijt, dat er veel probleemgebieden zijn waar sprake is van het op grote schaal onrechtmatig toe-eigenen van overheidsterreinen en illegale bouw daarop. Ook het criminele circuit bleek vaker betrokken te zijn bij illegale ontwikkelingen, waarbij er op grote schaal overheidsterrein wordt toegeëigend om daarop grote bouwwerken te realiseren. Dit vindt plaats door de inzet van groot materieel, waarbij de realisatie van de illegale bouwprojecten op steeds professionelere wijze wordt uitgevoerd en het vaak gaat om woonhuizen en appartementen die tegelijk worden gerealiseerd.

Gaat u naar hier om het gehele bericht te kunnen lezen.

Oppositie uit zich kritisch over inhoud Stabilisatie- en Herstelplan

Waidoe (PL) 'Stop met verspillen en het volk bedonderen'

Belfort (ABOP): 'Schietoefeningen leger binnenland hebben voorrang, terwijl Medische Zending een tekort heeft aan middelen'


Er klonken diverse oppositionele kritische geluiden tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) vanmiddag, donderdag 23 juni 2016, over de al dan niet concrete uitwerking van de acties en maatregelen genoemd in het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018, zo bericht de Ware Tijd.  

VHP-parlementariër Krishna Mathoera verwees naar de dinsdag gehouden toespraak van president Desi Bouterse bij de presentatie van het plan, waarin hij sprak over een constitionele crisis.  Het crisisplan is noodzakelijk, maar integer leiderschap evenzeer, zei Mathoera. 'Waar is het integer leiderschap?'

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland zei zich ernstige zorgen maakt over de loonsom. 'De regering heeft nog steeds de ruimte qua personele invulling. Met andere woorden, je kunt doen wat je wilt, maar je moet binnen de marge blijven.' Hij stelde de regering de vraag of het IMF (Internationaal Monetair Fonds) afvloeiing of loonverlaging zal eisen.

William Waidoe van de Pertjajah Luhur (PL) haalde aan, dat er Srd 150 miljoen omgaat in de toerismesector. Hij wilde weten wat de minister van Transport, Communicatie en Toerisme gaat doen ten aanzien van veiligheid. Het is van belang, dat Suriname voor toeristen een aantrekkelijke vakantiebestemming is en blijft, zei hij en riep de regering op om duidelijke prioriteiten. 'Stop met verspillen en het volk bedonderen.' Er is een half miljoen uitgetrokken voor de cassaveproductie in Coronie, maar tot nu toe geen succes.

Edward Belfort van de ABOP liet zich kritisch uit over verspillingen door de regering. Hij haakte hiermee aan op eerdere uitspraken van IMF-directrice Lagarde. Belfort: 'De regering geeft aan dat de subsidies worden afgeschaft. Er ontstaat vrees bij de samenleving.' Hij ziet het als verspilling dat de schietoefeningen van het Nationaal Leger in het binnenland voorrang krijgen, terwijl de Medische Zending een tekort heeft aan middelen.

Hieronder de bijdrage van VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi aan het debat. Hij heeft de regering voorgesteld expertise van het IMF of de IDB in te roepen om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de uitgaven van de regering-Bouterse/Ameerali. De samenleving hoort geïnformeerd te worden waaraan de middelen zijn besteed of de uitgaven doelmatig zijn geweest, waar er verspilling of corruptie heeft plaatsgevonden.

Sranan Biri verdwijnt van de markt

Producent Trans Atlantic Group of Companies NV stopt per 1 juli met productie


Liefhebbers van het biermerk Sranan Biri hoeven straks niet meer uit te kijken naar hun favoriete biertje. Producent Trans Atlantic Group of Companies NV stopt per 1 juli met de productie. Dat staat in een bekendmaking van het bedrijf vandaag, donderdag 23 juni 2016. 

'Wij danken de consumenten van harte voor het vertrouwen dat zij gesteld hebben in het product in de afgelopen periode', luidt een passage in de bekendmaking, aldus de Ware Tijd, die verder in het midden laat waarom met de productie van het bier wordt gestopt.

Indien mensen nog over over lege flessen en kratten beschikken, dan kunnen die tot eind juli ingeleverd worden bij het bedrijfscomplex aan de Ringweg-Zuid in Paramaribo.

Ziekenhuis Raad stelt per 1 juli nieuwe ligdagtarieven in

NZR stelt gemiddeld ligdagtarief van Srd 673 vastDe Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft een gemiddeld ligdagtarief van Srd 673 vastgesteld voor de ziekenhuizen. Dit tarief gaat op 1 juli 2016 in. De Zorgraad is op basis van de aangeleverde data van oordeel, dat de bestaande wettelijke premies van de basiszorgverzekering moeten niet aangepast worden. Dit bericht vandaag, donderdag 23 juni 2016, onder andere Starnieuws.

Op 3 februari 2016 werd een verzoek aan de Zorgraad ingediend om te bemiddelen bij onderhandelingen tussen de Surinaamse Verenging van Assurantie Maatschappijen (Survam) en de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) inzakee ligdagtarieven. De NZR deed dit verzoek aan de Zorgraad, omdat deze de aangewezen instantie is die bindende adviezen geeft bij het vaststellen van nieuwe ligdagtarieven voor ziekenhuizen. Dit werd eerder op 16 april 2015 schriftelijk besloten door de NZR en Survam.

De Zorgraad heeft op eigen verzoek verschillende data verzameld van respectievelijk de NZR en Survam. Hiermee startte de Zorgraad deze onderhandelingsfase.

Zij ontving op 9 maart 2016 de finale data van de NZR en op 31 maart 2016 die van Survam. De Zorgraad deed op 20 juni 2016 tijdens het presenteren van de data aan de NZR een voorstel van Srd 631. De NZR deed het verzoek rekening te houden met het component afschrijving, die ook deel uitmaakte van het eerder overeengekomen rekenmodel.

De Zorgraad heeft dit verzoek meegenomen en een afschrijvingstarief van Srd 42,00 vastgesteld. Het gemiddelde ligdagtarief dat in 2014 gehanteerd werd en door Survam aan NZR werd uitbetaald bedroeg Srd 605,21. Op 21 juni 2016 werden de componenten gepresenteerd aan de Survam en de nieuwe tarieven vastgesteld.

Vrouw (64) om het leven gekomen bij eenzijdig busongeluk Oost-Westverbinding

Chauffeur verliest in bocht controle over bus en belandt op de zij in de berm

Brandweer bevrijdt vier bekneld zittende passagiers


De 64-jarige Dhanphati Mangli is bij een eenzijdig verkeersongeval op de Oost-Westverbinding overleden. De politie van Meerzorg kreeg via de Centrale Meldkamer de melding dat een bus over de kop is gegaan. Daar aangekomen troffen agenten een autobus aan op de berm, gekanteld (zie foto - Bron: Facebook) op zijn zij met vier slachtoffers erin, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 23 juni 2016.

De bestuurder en twee bijrijders waren al uit de bus. Volgens het voorlopig politieonderzoek reed de bestuurder met zes inzittenden over de weg vanuit Paramaribo richting Tamanredjo. Het vermoeden bestaat, dat de chauffeur ter hoogte van kilometer 5½ bij het beschrijven van een bocht de controle over de besturing van zijn voertuig verloor. De bus raakte van de weg en kwam ongeveer 46 meter verder op de berm terecht. Deze kwam vervolgens tegen een elektriciteitsmast aan, die in tweeën brak.

Zowel de bestuurder als de overige inzittenden liepen letsels op. De vier slachtoffers die bekneld zaten in het voertuig werden door de brandweer uit hun benarde situatie bevrijd. Dhanpati vertoonde geen teken van leven meer. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

Per ambulance werden de gewonden vervoerd naar de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Kensenhuis (NDP): 'Ik zie niet in waarom de noodtoestand zal worden uitgeroepen'

'Ik denk dat het gewoon sensatie is die men in de gemeenschap wenst te gooien'


Het NDP-Assembleelid Patrick Kensenhuis ziet vooralsnog geen enkele reden en noodzaak dat president Desi Bouterse het parlement zal vragen om een noodtoestand af te kondigen. 'Ik zie niet in waarom de noodtoestand zal worden uitgeroepen. Het zal niet zo ver komen, omdat er ook geen voeding is voor noodtoestand. Ik denk dat het gewoon sensatie is die men in de gemeenschap wenst te gooien', zegt de politicus vandaag, donderdag 23 juni 2016, in het Dagblad Suriname. 

De parlementariër uit Para is het volkomen eens met het staatshoofd, dat er sprake is van een constitutionele crisis. Maar, hij vindt ook dat er voldoende ruimte is om deze zaak binnen de grenzen van wet en recht op te lossen. In plaats van een constitutionele crisis zou men volgens hem kunnen spreken van een grondwettelijke crisis.

'Ik zou bijna willen zeggen dat er een situatie is waarbij de toepassing van een bepaald wetsartikel aan verschillende betekenissen onderhevig is. Dat is wat wij juist niet moeten hebben.'

Hij benadrukt, dat de gewijzigde Amnestiewet uit 2012 een wet is die door het hoogste college van staat is aangenomen. 'Het enig orgaan dat dit in dit geval zou moeten toetsen is het Constitutioneel Hof. Maar, dit Hof ontbreekt op dit moment.'

De vraag die volgens de politicus gesteld zou moeten worden is wie in dit geval nu bevoegd is om te zeggen of een bepaalde wet terzijde kan worden gelegd. De grondwettelijke crisis is volgens hem ontstaan, doordat er verschillende interpretaties worden gegeven aan de wetten die door De Nationale Assemblee (DNA) zijn gemaakt. Vandaar dat hij denkt, dat het een goed moment is voor de president om de drie machten en de politieke partijen uit DNA te consulteren. De crisis moet volgens hem op een of andere manier opgeheven worden. Op basis van consultaties neemt hij aan dat de president gaat voor een vredige oplossing.

Comité van Slachtoffers en Nabestaanden Politiek Geweld blijft hopen op officiële Dag van Nationale Rouw 30 juni

Organisatie wil dat overheidsinstanties 30 juni een minuut stilte houden

President Bouterse gevraagd om tijdens ceremonie toespraak te houden


Het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden Politiek Geweld hoopt dat de regering 30 juni zal afkondigen als de Dag van de Nationale Rouw. Gevraagd wordt aan overheidsinstanties om om twaalf uur 's middags één minuut stilte in acht te nemen. President Desi Bouterse is uitgenodigd om tijdens de ceremonie de aanwezigen toe te spreken.

Dit zei de voorzitter van het Comité, Humphry Jeroe op een vandaag, donderdag 23 juni 2016, gehouden persconferentie in het Lalla Rookh-gebouw in Paramaribo.

De Dag van de Nationale Rouw wordt gehouden bij het Monument voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog bij het Onafhankelijkheidsplein.

Het Comité onderscheidt vier groepen nabestaanden en slachtoffers:

1. De slachtoffers die gevallen zijn bij het leger en de politie bij het uitoefenen van hun beroep vanaf 1975 en hun nabestaanden.
2. De burgerslachtoffers die gevallen zijn sinds 25 februari 1980 inclusief de slachtoffers van 8 december 1982.
3. De burgerslachtoffers van de Binnenlandse Oorlog.
4. De slachtoffers bij de gewapende groepen en het Nationaal Leger tijdens de Binnenlandse Oorlog.

Hieronder de tekst van de vandaag door voorzitter Jeroe gesproken speech:

Meest recent in Nederland gearresteerde verdachte in Magnus/Maximus-zaak overgebracht naar Curaçao

Verdachte zou ex-vrouw zijn van 'Pretu' die zichzelf ophing in Barber-cellencomplex

(Bron foto: Paradise FM)

De meest recente in Nederland aangehouden verdachte in de zaak Magnus/Maximus is gisteren overgebracht naar Curaçao. Dat bevestigt de woordvoerder in de zaak, Officier van Justitie Guillano Schoop, tegen Direct Media, aldus Paradise FM vandaag, donderdag 23 juni 2016. 

Begin deze maand werd op verzoek van het Openbaar Ministerie Curaçao een aanhouding verricht in Nederland in de moordzaak op Helmin Wiels. Eerder was niet duidelijk of het om een man of om een vrouw ging, maar Schoop bevestigt nu dat het om een vrouw gaat.

De Èxtra wist eerder te melden, dat het gaat om de ex van Luigi Florentina, beter bekend als ‘Pretu’. Pretu hing zich na zijn arrestatie in de zaak op in het cellencomplex van Barber.

De verdachte werd eerst gehoord in Nederland maar er is klaarblijkelijk toch besloten haar naar Curaçao te halen voor verder onderzoek.

Gajadien (VHP): 'OW praat over geweldige toekomstplannen in plaats van over de problemen van Ornamibo'

Assembleelid keurt attitude ministerie van OW inzake vuilstort Ornamibo af


Parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) is niet te spreken over de houding van het ministerie van Openbare Werken (OW) in de kwestie van de vuilstortplaats Ornamibo. De Actiegroep Stop Ornamibo Stort (SOS) hield afgelopen week donderdag een prikactie voor de ingang van de vuilstortplaats, waarbij de weg voor iets meer dan een uur werd afgesloten door de omwonenden. 

‘De bedoeling was om aandacht te krijgen van de minister van OW. In plaats dat hij daar kwam, vergaderde hij volgens zijn Voorlichtingsdienst met stakeholders op zijn kantoor', aldus Gajadien vandaag, 23 juni 2016, in het Dagblad Suriname.

Op Ornamibo kwam het waarnemend hoofd van de Voorlichtingsdienst, Raul Swedo, opdagen. 'In plaats van dat hij de mensen aansprak over de problemen die ze aankaarten, was Swedo bezig met het uitleggen van de geweldige toekomstplannen. Daarom heb ik de mensen gezegd om niet naar hem te luisteren’, zegt Gajadien, die door de Actiegroep SOS gevraagd is om haar protest te ondersteunen.

Volgens Gajadien wil OW ‘gewoon niet toegeven hoe slecht de gezondheidssituatie daar is en wat voor gevaar de samenleving riskeert. De grootste reden van de actie was, dat er nu vuil gestort wordt in de Parakreek, dat er een gevaarlijke rookontwikkeling ontstaat door de verbranding van vuil ter plekke, dat er een ondraaglijke stank heerst en dat er een milieuramp daar kan ontstaan. Maar de OW-voorlichter komt uitleggen, dat ze olie willen maken van het vuil door een fabriek daar op te zetten. Hij kon daarbij niet aangeven binnen welke tijd dit zal gebeuren’, zegt de parlementariër.

‘De samenleving daar is niet gediend met de geweldige toekomstplannen. Ze willen af van de vuilstortplaats’, zegt hij. De Actiegroep SOS, opgericht in 2013, staat onder leiding van Reshmie Bihariesingh. Afgelopen week hadden ze, nadat de minister niet kwam opdagen, een week de tijd gegeven aan het ministerie om te reageren. Tot nu toe heeft SOS geen reactie gehad van OW.

Econoom Samson: 'Op dit moment werken aan invoering BTW is totaal onverantwoord'

'Dit zal uiteindelijk volledig afgewenteld worden op de consument’

'De buikriem kan niet strakker aangetrokken worden'


De overheid dient zoals met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, overeengekomen tegen 30 juni een gedetailleerd en uitgebreid, aan tijd gebonden uitvoeringsplan voor de introductie van de Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) te hebben ontwikkeld, met daarin duidelijke verantwoordelijkheden. Tegelijkertijd moet de Project Coördinatie Unit zijn opgezet en ingevuld. De BTW dient per januari 2018 te worden ingevoerd. 

Maar, volgens econoom en jurist Guillermo Samson - vandaag, donderdag 23 juni 2016, in het Dagblad Suriname - is het werken aan de invoering van BTW op dit moment totaal onverantwoord.

‘BTW is gelijk aan het verschil tussen de marktwaarde van de productie en de waarde van de gebruikte grond- en hulpstoffen en diensten van derden, bijvoorbeeld werkzaamheden van een schoonmaakbedrijf of de adviezen van een belastingconsulent. De toegevoegde waarde is dus eigenlijk wat je hebt moeten toevoegen om de waarde van het eindproduct zo te krijgen. BTW werkt anders dan bijvoorbeeld de omzetbelasting. Het heeft voordelen voor mensen die in de handel zitten. Meestal is het zo, dat er per kwartaal verrekend kan worden. Wie kan verrekenen? Mensen die in de handel zitten.’ 

De nadelen echter zijn volgens Samson per slot van rekening voor de consument. ‘Dit zal uiteindelijk volledig afgewenteld worden op de consument’, stelt Samson.

Rekening houdende met de koers en de inflatie van rond de 50% zal volgens Samson een BTW flink drukken op de normale consument.

‘De bevolking heeft het al niet goed. Waar zal men het geld voor de BTW vinden? Als we op de vooravond stonden om naar het hiernamaals te gaan, verdwijnen wij nu al naar het hiernamaals. Die buikriem kan niet strakker aangetrokken worden dan het nu al is. Volgens de regering zijn de perspectieven voor de komende jaren wel positief. Ook het IMF is positief over de economische groei van Suriname. Daar de BTW pas in januari 2018 wordt ingevoerd, zou er kunnen worden gesteld dat de regering voldoende tijd en ruimte heeft om de samenleving erop voor te bereiden. Waar verdient die overheid? Waar zijn de productiebedrijven? Het IMF zegt dat er niet gesubsidieerd mag worden. Er zijn al zoveel werklozen. Ik zie op korte termijn ook geen loonsverhogingen komen. Suriname heeft op dit ogenblik geen verdiencapaciteit, gezien de export totaal kapot is. Al zegt ment dat men het in 2018 wil invoeren, zal het met deze corrupte regering niet lukken’, aldus Samson.

‘Het principe van leningen in ruil voor hervormingen komt met een prijs. In hoeverre Surinamers in staat zijn de prijs te kunnen betalen, moet nog blijken. In ieder geval zijn er ook positieve ontwikkelingen geweest voor landen die de prijs hebben moeten betalen.’

Historische mahonieboom aan Nassylaan in Paramaribo geveld

Boom neemt in val een elektriciteitspaal en -bedrading mee

(Bron foto: Kevin Ngadimin/Dagblad Suriname)

Aan de dr. J.F. Nassylaan is gistermorgen een oude, historische mahonieboom omgevallen. De bewoners en de verkeersdeelnemers werden verrast hierdoor, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 23 juni 2016.

De omgevallen boom heeft ook de elektriciteitsbedrading en een elektriteitspaal in de val meegenomen. De afdeling Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken was er heel snel bij om alles weer netjes op te ruimen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Er staat nog een aantal bomen met soortgelijke problemen in dezelfde rij en in dezelfde straat overeind.

Het is zaak, dat Milieubeheer voor de toekomst wel planmatig te werk gaat en de nodige maatregelen treft, zodat iedereen gevrijwaard blijft van ongelukken, aldus het dagblad. Slagvaardigheid is geboden.

8 Decemberverdachte Badrisein Sital zegt gaat geen strafzaak uit de weg te gaan

'Er is geen sprake van een constitutionele crisis, ik wil berecht worden'

'Minister Van Dijk-Silos heeft voor haar beurt gesproken'


Badrisein Sital, gewezen legerofficier en verdachte in het 8 decemberstrafproces tezamen met 24 anderen waaronder hoofdverdachte president Desi Bouterse, zegt de mening van Bouterse niet te delen met betrekking tot de door laatstgenoemde geconstateerde ‘constitutionele crisis’. Deze constatering deed de president naar aanleiding van het feit dat de Krijgsraad de Amnestiewet terzijde gelegd heeft en aangekondigd heeft met een strafeis te zullen komen, die zal gelden voor alle verdachten in het 8 decemberstrafproces. 

Sital gaat echter geen strafzaak uit de weg. Er is volgens Sital geen constitutionele crisis en de rechterlijke macht moet naar zijn mening doen wat er aan besluiten is genomen. 'Het moet doorgaan. Het is gewoon normaal', zei de ex-militair gisteren in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK) - zie video -, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 23 juni 2016.Sital blijft bij de stelling die hij reeds enkele jaren geleden had ingenomen waarbij hij afstand had gedaan van de Amnestiewet. Hij had toen aangegeven geen gebruik te willen maken van de Amnestiewet. 'Ik wil berecht worden’, zegt Sital nu weer. Dit heeft hij destijds ook aan de voorzitter van de Krijgsraad te kennen gegeven. 'Het moet nou eens een keertje gebeuren. Het duurt al te lang. Ik hoop dat er een eind aan komt. De knoop moet gewoon doorgehakt worden. Ik zou eigenlijk partij moeten zijn richting Bouterse, maar ik deel die partijschap niet.'

Hij vindt de uitspraken van Bouterse over een constitutionele crisis voorts een opgeblazen handeling die onnodig onrust brengt in de gemeenschap. Over de mededeling van de president als zou de staat in gevaar zijn, zegt Sital dat hij niet weet welk onderdeel van de staat in gevaar is. De president bezigt volgens hem heel zwaarwichtige woorden. 'Ik ben ook op onderzoek, maar ik zie dat gevarenelement niet. Wat is er aan de hand?' Het feit dat de president overigens vaag blijft in deze en geen duidelijkheid geeft, wekt volgens hem alleen maar meer irritatie. Er zijn volgens hem zoveel elementen aan de staatsveiligheid.

'Er moet aangegeven worden welk deel in gevaar is en wat er precies preventief gedaan is om dat element de kiem in te smoren. Dit is de taak van de bewakers van de staatsveiligheid. De Veiligheidsraad is nog niet eens bij elkaar gekomen, je begint al tamtam te maken als hoogste gezagsdrager, welke waarde moet ik daaraan hechten', zegt Sital. De president heeft ook gesteld dat er figuren en krachten zijn die zaken op een chaos aansturen. Volgens Sital zou het goed zijn als Bouterse deze zou noemen. Dit is volgens hem ook al een stuk preventie waarbij er awareness wordt gekweekt bij de samenleving. 'De zaak zou ontleed moeten worden zodat de samenleving het ook kan weten. Het onderwerp is wazig en onrustversterkend.'

Sital vindt de uitspraken van de president zeer vreemde. Het betrekken van het leger en de politie door de president ziet Sital als een politieke zet in de context van staatsveiligheid. Ook minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie gaat niet vrijuit als het gaat om het zaaien van onrust. Zij was volgens Sital eigenlijk ‘aan het kletsen’ door het uiten van haar bezorgdheid bij de president. Zij had haar waarnemingen bij de procureur-generaal en de korpschef moeten deponeren. 'Zij kletst gewoon. Ze had de president alleen moeten zeggen wat zij geconstateerd had en wat zij eraan gaat doen.' De minister heeft volgens Sital voor haar beurt gesproken.

Monorath: 'De Nationale Assemblee moet eens goed in de spiegel kijken'

Deken Orde van Advocaten: 'Assemblee grootste boosdoener van zogenoemde constitutionele crisis'

'Parlement heeft vier jaren verzaakt Wet op Constitutioneel Hof te behandelen'


Terwijl de rechterlijke macht al geruime tijd op de korrel wordt genomen, moet vooral De Nationale Assemblee goed in de spiegel kijken. De wetgevende macht is volgens Harish Monorath, deken van de Orde van Advocaten, de grootste boosdoener in wat president Desi Bouterse nu betitelt als 'constitutionele crisis'. 

Monorath, ex-assembleelid, betoogt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 juni 2016, dat als het parlement in de afgelopen vier jaren de wet op het Constitutioneel Hof had behandeld, de huidige situatie zich niet zou hebben voorgedaan. Hij wijst erop, dat in zijn periode als Assembleelid, hij als een roepende in de woestijn ook erop had gewezen, dat de Amnestiewet, zoals die is aangenomen, problemen zou opleveren.

'Amnestie is niet iets dat je in een wet regelt. Dat doe je door een tribunaal samen te stellen, waarin relevante groepen, onder wie nabestaanden, zitten en het is dat tribunaal dat amnestie schenkt.'

Nu wordt de rechterlijke macht op de korrel genomen, terwijl die absoluut niet fout is. Monorath spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en noemt opeenvolgende vonnissen in de EBS-zaak, de kwestie Centraal Hoofdstembureau en nu de 8 decembermoorden. Het zijn evenwel allemaal vonnissen geweest die een bepaalde groep mensen niet leuk vindt en waarop ook advocaten felle kritiek hebben geleverd.

'Als deken kijk ik naar het recht, het gelijkheidsbeginsel. Je mag de ene zaak niet boven de andere stellen.'

Monorath meent dat Bouterse, als die zou worden veroordeeld, nog altijd in hoger beroep kan gaan en als dat niet bevredigend werkt, de gang naar de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) kan maken voor genoegdoening. Waarom nu van een crisis moet worden gesproken weet hij niet. Minister Jennifer van Dijk Silos van Justitie en Politie zou nog moeten uitleggen wat zij precies bedoelt met constitutioneel vraagstuk.

Overigens is het, naar weten van Monorath, de eerste keer dat een zittende president in zijn eigen land voor een dergelijke kwestie voor het gerecht is. 'De wereld kijkt naar ons. Gaan we doen aan rechtsontwikkeling of vegen we de zaak van tafel met iets als een noodtoestand?' 

Gajadien (VHP) vindt behandeling Herstelplan in parlement zonder doorrekening niet juist

VHP'er wil van regering weten 'waar we naar toe gaan met de wisselkoers en opvang sociaal zwakken'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt het niet in de haak dat het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 behandeld wordt in De Nationale Assemblee, terwijl de doorrekening van de maatregelen niet heeft plaatsgevonden, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 23 juni 2016.

Gajadien meent, dat het van belang is te weten 'waar we naar toe gaan met de wisselkoers, maar ook onze werkgelegenheid, de opvang van sociaal zwakkeren in de samenleving, de productieverhoging, de prijspeil, de rentevoet, de betalingsachterstanden et cetera.' Deze indicatoren van de richting van de economie zou in het plan duidelijk moeten zijn, stelde Gajadien.

Je kunt geen overheidslening uitdrukken tegen het Bruto Binnenlands Product, dat over twee jaren 40% zal zijn, terwijl de feitelijke schuld, welke afgelost moet worden, veel hoger is. Het Assembleelid zei, dat voor de berekening nog koersen gehanteerd worden van Srd 3,35 per december 2014 of Srd 4,20 per december 2015. De koersen zijn inmiddels twee maal meer. Monetaire maatregelen als veiling van schatkistpapier tegen rente van 18-23% werken contraproductief, volgens het Assembleelid.

Hij haalde aan dat het niet hebben van een deposito beschermingssysteem om te werken aan een lage kasreserve bijvoorbeeld, houdt de ontwikkeling van de binnenlandse kapitaalmarkt tegen. Deze factoren zorgen niet dat de productie zich kan ontwikkelen, aldus Gajadien.

Hij hoopt op concrete antwoorden van de regering. Het Assembleelid voerde aan dat op bepaalde vragen over de stand van de financiële zaken niet wordt geantwoord. Het Stabilisatie- en Herstelplan wordt vandaag verder behandeld.

Groot vrachtschip op Cotticarivier 22 juni door sleepboot langs Tamarin getrokkenDe Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft op haar website bekendgemaakt, dat de 'Industrial More' op weg naar Moengo dorpen aan de Cotticarivier passeert:


BAZ NO.30 PASSAGE VAARTUIG
BERICHT AAN ZEEVARENDEN NO.30/2016T
BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART

COTTICARIVIER
PASSAGE VAARTUIG

Op 22 en 23 juni 2016 zal het vaartuig M/S Industrial More vanuit Alkmaar richting Moengo Haven en terug, de dorpen langs de Cotticarivier als volgt passeren:
22 juni 2016 tussen 10:00 -18:00 uur en 23 juni 2016 tussen 06:00- 12:00 uur.
De communicatie geschiedt via VHF kanaal 12.
De scheepvaart wordt verzocht hiermee rekening te houden.Assembleecommissie ter voorbereiding Wet Constitutioneel Hof hoort weer diverse instituten

'Er wordt vanaf 1976 gewacht op dit orgaan, nu zijn wij zover om hier invulling aan te geven'


De commissie die de Wet op het Constitutioneel Hof voorbereidt heeft besloten om toch enkele belangrijke instituten te horen, hoewel in 2013 deze autoriteiten al hun visie hadden gegeven. Commissievoorzitter Melvin Bouva (NDP) zegt, dat de commissie toen voorgezeten werd door Ricardo Panka, die geen deel meer uitmaakt van De Nationale Assemblee. 

Bouva en commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) zeggen, dat de gesprekken vruchtbaar zijn, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 23 juni 2016.

Er is ook een onderhoud geweest met de vorige commissie van rapporteurs. Hierdoor is de informatie die op schrift beschikbaar is, verder toegelicht. Bouva zegt dat besloten is om niet alleen met rapportages te werken, maar bepaalde instanties opnieuw te horen.

Zo werd gisteren gesproken met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en daarna met waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Vandaag is er een gesprek met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie.

Bouva merkt op, dat sinds de Grondwet van 1975 het instellen van het Constitutioneel Hof is opgenomen. Er zijn zeven inspanningen gedaan om te komen tot een ontwerpwet. Twee hebben De Nationale Assemblee bereikt. De ontwerpwet was tijdens de vorige zittingsperiode op de agenda geplaatst, maar is nog niet in behandeling genomen. Op 30 mei werd een nieuwe commissie van rapporteurs benoemd.

Bouva zegt, dat de Krijgsraad blijkbaar niet geïnformeerd was hierover toen de uitspraak op 9 juni werd gedaan dat vier jaar is gewacht op het Constitutioneel Hof. 'Er wordt vanaf 1976 gewacht op dit orgaan. Nu zijn wij zover om hier invulling aan te geven', zegt Bouva.

Het Constitutioneel Hof is bevoegd wetten te toetsen. Ook kunnen burgers zich wenden tot dit Hof als nog een beroepsinstantie.

Gajadien zegt, dat ook de gewone rechter wetten die te maken hebben met de grondrechten (hoofdstuk V van de Grondwet) en verdragen mag toetsen. Eigenlijk zou volgens hem de Grondwet gewijzigd moeten worden om de taken en bevoegdheden beter te regelen, maar die ruimte is er nu niet. Bouva legt uit dat het Constitutioneel Hof niet alleen nodig is vanwege de Amnestiewet, maar dat het gaat om de toetsing van de wetten.

Frans bedrijf Bourbon Liberty parkeert vijf van haar sleepboten in Curaçaose haven Schottegat

Werkzaamheden bedrijf in Caribisch gebied door lage olieprijzen afgenomen


Sinds twee maanden zijn in het Schottegat vijf sleepboten van het internationale bedrijf Bourbon Liberty, dat haar hoofdkantoor in de Franse hoofdstad Parijs heeft, geparkeerd. De werkzaamheden voor het bedrijf in de regio nemen door de lage olieprijzen af en als gevolg hiervan zijn een aantal schepen tijdelijk in de Curaçaose haven ondergebracht. 

Havenmeester Marlon La Roche laat desgevraagd vandaag, donderdag 23 juni 2016, in het Antilliaans Dagblad weten na het verzoek van het bedrijf voor ‘cold stacking’ (parkeren zonder werkzaamheden uit te voeren) het Schottegat te hebben uitgekozen.

'Bij mij komt een verzoek binnen voor een veilige parkeerhaven voor een bepaalde tijd en ik kies dan op basis van verschillende gegevens, waaronder de grootte van de schepen en de periode voor het parkeren, een geschikte plek uit. In principe wordt in dit geval uitgegaan van een periode van een jaar, maar dat hangt geheel van de markt af. Als die straks plotseling weer opveert en de schepen weer kunnen worden ingezet, gaan ze gewoon eerder weg.'

Bourbon Liberty zet de schepen die nu in het Schottegat geparkeerd zijn, normaal gesproken niet in voor sleepdiensten, maar als platform supply vessels. Het gaat hier om schepen die in de ‘Oiling Gas’ sector verschillende diensten verlenen, zoals mensen en lading heen en weer brengen, assistentie verlenen en ankers plaatsen. Het bedrijf is actief in 45 landen en heeft een vloot van zo'n 510 schepen.

Curaçao Ports Authority (CPA) brengt in dit geval het bedrijf Bourbon Liberty havengelden in rekening voor het ‘cold stacking’. Om wat voor bedrag het gaat, is vooralsnog onbekend; het haventarief is afhankelijk van de grootte van schepen en de periode die het schip gebruik maakt van de haven.

In een reactie laat CPA-directeur Humberto De Castro weten, dat CPA blij is deze dienst van een veilige haven te kunnen verlenen. 'Het is uitgerekend dit soort business die we in de haven willen aantrekken, bedrijven die de maritieme sector dienen.'

Cft: 'Curaçao is nog altijd op goede weg op het gebied van overheidsfinanciën'

Voorzitter Cft Bakker: 'De economie blijft een uitdaging'


Curaçao is nog altijd op de goede weg op het gebied van overheidsfinanciën. Dat is de conclusie van het College financieel toezicht (Cft) na het driedaagse bezoek deze week, dat gisteren werd afgesloten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 23 juni 2016. Wel bleven de overheidsinvesteringen in 2015 achter op de begroting. En de economie blijft een uitdaging, voegde voorzitter Age Bakker eraan toe.

Het Cft somt een aantal positieve ontwikkelingen op over de economie. De economische ontwikkeling trekt in 2016 aan met naar verwachting een groei van 0,5 procent. Uit de Conjunctuurenquête 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in de tweede helft van 2015 het hoogste aantal bedrijven sinds vier jaar in Curaçao heeft geïnvesteerd.

Verder heeft Curaçao het National Development Plan eind maart gepresenteerd, waarin nadruk wordt gelegd op duurzame economische groei. Toch blijft de economie van Curaçao voor belangrijke uitdagingen staan.

Het Cft herkent zich in de voorlopige conclusies van de consultatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat adviseert tot verdere diversificatie en flexibilisering van de arbeidsmarkt. Tevens onderschrijft het IMF het advies om te komen tot een langetermijndoelstelling voor de staatsschuld van 40 procent van het bruto binnenlands product (bbp), met ruimte voor afwijking van de norm op korte termijn. Het Cft is positief over de ‘geconsolideerde’ voortgang op het gebied van de overheidsfinanciën....

Om het vervolg van het bericht te kunnen lezen gaat u naar hier.

Plaatsing op VPCO-scholen op Curaçao niet afhankelijk van inkomen ouders

'De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs is absoluut geen eliteschool'


'De VPCO (Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs) is absoluut geen eliteschool. In tegenstelling tot de meeste andere scholen hanteren wij een systeem van loting voor toegang tot onze fo-scholen. Dit brengt juist met zich mee dat plaatsing niet afhankelijk is van het inkomen van ouders of een bepaalde achternaam of religie, maar dat iedereen gelijke kansen heeft.' Dat is de reactie van het protestants schoolbestuur op de kritiek van PSStatenlid Winnie Raveneau, zo bericht vanochtend, donderdag 23 juni 2016, het Antilliaans Dagblad.

VPCO is voorstander van gratis onderwijs en is blij dat in de wetgeving wordt gesproken over kwalitatief hoogwaardig onderwijs. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en ook zorgdragen voor aanpassing van de subsidie zodat het niveau gewaarborgd blijft.

De kans bestaat volgens VPCO, dat juist nu elitescholen ontstaan waarbij de ouderlijke bijdrage niet voor eenieder gelijk is, maar waar de scholen met de ‘rijke ouders’ tot veel meer in staat zullen zijn. VPCO kent een regeling waarbij minder draagkrachtigen de contributie niet hoeven te betalen. 'Deze ouders worden ook niet zoals op sommige andere (ook openbare) scholen wel wordt gedaan, onder druk gezet door oudercommissies om een vrijwillige bijdrage te leveren. Als de VPCO scholen door deze nieuwe wetgeving afhankelijk worden van de vrijwillige bijdragen van ouders om hetzelfde onderwijs te kunnen bieden als nu het geval is, dan worden de verschillen tussen scholen juist heel groot. En dat is precies het tegenovergestelde van dat wat de overheid met de nieuwe wetgeving wil bereiken.'

Dat ouders verplicht worden lid te worden van de kerk is absoluut niet waar. 'Wel zijn wij een bijzonder schoolbestuur met een christelijke identiteit. Veel ouders kiezen hier welbewust voor. Het is absoluut niet zo dat ouders verplicht worden om lid te worden van een van onze dragende kerken. Wel is de identiteit binnen onze scholen voor ons heel belangrijk. Er wordt geopend met gebed, we kennen week- en maandopeningen en de identiteit is ook vervlochten in ons personeelsbeleid, leerlingenzorg en ga zo maar door.'

Den Blauwvinger: Constitutionele crisis, constitutioneel vraagstuk of gewoon constitutioneel niets

COLUMN: Bouterse en Van Dijk-Silos creëren sfeer van onduidelijkheid en enige spanning

In het nauw gedreven hoofdverdachte 8 decemberstrafproces zoekt naarstig naar een uitweg....


President Desi Bouterse heeft sinds 9 juni een persoonlijke aangelegenheid omgetoverd tot een staatsaangelegenheid om verwarring te zaaien en om op die verderfelijke en a-presidentiële wijze aan een strafeis tegen hem op 30 juni in de Krijgsraad, als hoofdverdachte in het 8 december 1982 strafproces, te ontkomen. Het lijken verkrampte stuiptrekkingen een man in nood. Hierin wordt hij gesteund door zijn partij NDP, zijn Assembleeclub, een verdwaasde van het spoor van objectiviteit verwijderde rechtsgeleerde en zijn bewindsvrouwe van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos.

Het raamwerk van stemmingmakerij
Op een moment werd de samenleving verrast door enkele opmerkingen die gevoegd kunnen worden in een raamwerk van stemmingmakerij. Kort nadat de Krijgsraad op 9 juni had beslist, dat het 8 decemberstrafproces wordt voortgezet en dat de in april 2012 gewijzigde Amnestiewet terzijde wordt geschoven, sprak Bouterse van een volgens hem constitutionele crisis. Waarom hij dat zei bleef een raadsel. Het was niet onderbouwd en al snel kon worden aangenomen, dat Bouterse bewust aan het toewerken was naar een unheimische sfeer en een poging om weer zand in de raderen van de Krijgsraad en het 8 decemberproces te strooien.
Hij ging zelfs over tot een zogenoemde consultatieronde en sprak onder andere met de leiding van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger, met juristen, met minister Van Dijk-Silos, met Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zijn partijgenote, waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie en met de fractievoorzitters van de oppositiepartijen in het parlement. In essentie verdedigde Bouterse in die gesprekken zijn mening over een constitutionele crisis en reageerden de fractievoorzitters van de VHP, NPS, ABOP en de ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur - bij verhindering van partijvoorzitter Paul Somohardjo - dat er geen sprake is van een constitutionele crisis, omdat het immers gaat om een privé aangelegenheid van de persoon Desi Bouterse.

Toch blijft Bouterse volhardend verkondigen, dat er sprake is van een constitutionele crisis en nadat hij het vonnis van 9 juni van de Krijgsraad op schrift had ontvangen voelde hij zich des te meer gesteund.
Tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee op dinsdag 21 juni, waar op de agenda stond de behandeling van het zogenoemde Stabiliteits- en Herstelplan 2016-2018 van de regering, bleek de vermeende constitutionele crisis echter centraal te staan, die vooral bestaat in de belevingswereld van de onder druk staande hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces.

Bouterse en Van Dijk-Silos creëren mist in De Nationale Assemblee
Het debat in het parlement vond plaats in een dichte mist en onduidelijkheden.
Bouterse begon met de opmerking, dat wanneer de staatsveiligheid in gevaar komt, 'wij niet ver zijn van een chaos. Dat wil ik het land besparen. We moeten samen kijken naar redding van dit land. Er zijn krachten die ons willen afstevenen op een chaos. Wij gaan er alles aan doen dat er geen chaos komt. Dat vergt een stuk verantwoordelijkheid, leiderschap, staatsmanschap en Surinamerschap om dit land te behoeden van een afgang.'
Volgens hem zijn er figuren die baat hebben bij een mogelijke chaos.
Maar, zoals zo vaak het geval is bij uitspraken van Bouterse, werden ook deze op geen enkele wijze onderbouwd. Staatsveiligheid in gevaar? Waardoor? Door wie? Door een paar protesterende burgers met provisorisch in elkaar geknutselde kartonnen protestbordjes? Door democratisch gekozen Assembleeleden in de oppositiebankjes die gewoon hun mening uiten? Door een onafhankelijke rechtspraak binnen de muren van de Krijgsraad. Neen! De staatsveiligheid wordt slechts door een (1) persoon in gevaar gebracht, de persoon die er juist de mond vol van heeft.

Gediscussieerd werd dinsdag 21 juni in het parlement vooral over de vermeende ernstige situatie in het land na de uitspraak van de Krijgsraad, over een eerste en nog te schrijven tweede brief van minister Van Dijk-Silos en over de vraag of er nu wel of niet sprake is van een constitutionele crisis of slechts, volgens de bewindsvrouwe, een constitutioneel vraagstuk.
Bouterse trachtte een chronologische opsomming van gebeurtenissen en activiteiten te beschrijven sinds de 9e juni, maar begon met te zeggen, dat hij na ontvangst van het vonnis van de Krijgsraad tot de conclusie is gekomen, dat de 'situatie echter dan werd gedacht' is en dat de regering zoekende is naar 'een oplossing binnen wet en recht'. Maar, een oplossing waarvoor? Er is immers geen constitutionele crisis, zo concluderen onder andere diverse juristen. En de Krijgsraad voert gewoon haar werk uit, binnen wet en recht en 30 juni zullen de verdachten in het 8 decemberproces hun strafeis mogen aanhoren. Een oplossing zoeken? Er zou eigenlijk maar een oplossing behoren te moeten zijn, en dat is, dat president Bouterse van het presidentiële toneel verdwijnt. Hij is immers degene die zorgt voor spanning en enige onrust onder de samenleving en niemand anders, niet het protesterende groepje 'We Zijn Moe' en ook niet de oppositiepartijen.

De brieven van Van Dijk-Silos
Bouterse probeerde dus dinsdag 21 juni n het parlement uit te leggen wat er na de 9e juni is gebeurd. Hij begon met de mededeling, dat hij 10 juni vanuit het buitenland werd gebeld door minister Van Dijk-Silos, die zei dat de uitspraak een dag eerder van de Krijgsraad 'klaarblijkelijk een constitutionele crisis' zou 'blootleggen'. Een dag later, 11 juni, belde de minister weer met de mededeling, dat na verkregen informatie, het land daadwerkelijk in een crisis zou zijn beland. De crisis houdt volgens de rapportage van de minister in dat er een verstoring is ontstaan tussen de drie machten, deelde de president De Nationale Assemblee mee. Overigens verklaarde ze na de vergadering tegenover media, niet over een crisis te hebben gesproken, maar dat ze Bouterse daarover had horen spreken. Maar, waarom Suriname in een crisis zou zijn beland bleef onduidelijk. Zowel Bouterse als de minister gooien niet onderbouwde kreten de wereld in en veroorzaken juist door hun onduidelijke uitspraken voor verwarring.

Op 12 juni was de minister terug in Suriname, waarna meteen overleg in het presidentieel paleis plaatsvond, omdat er sprake zou zijn van een vrij ernstig en zwaarwichtig probleem. Bouterse vroeg Van Dijk-Silos om haar bezorgdheid vast te leggen in een brief. Afgesproken werd, dat wanneer het Krijgsraad vonnis van 9 juni zwart op wit beschikbaar zou zijn, deze brief zou worden ingetrokken en gevolgd moest worden door een definitieve, tweede, brief. Het vonnis had de minister maandagmiddag 20 juni, beschikbaar. De tweede brief van de minister was dinsdag 21 juni nog niet door Bouterse ontvangen.

Geen sprake van een noodtoestand
Van Dijk-Silos ontzenuwde in de Assemblee uitspraken die waren gedaan over het afkondigen van de noodtoestand. Daar is geen sprake van, zei de bewindsvrouwe en verwees die uitspraken naar het rijk der fabelen en zei, dat de Veiligheidsraad niet bijeen is geweest, zij maakt daar immers zelf deel van uit. Verder zij ze gedurende maanden zaken te hebben geconstateerd die de veiligheid van burgers in gevaar kunnen brengen. Zij zou een en ander schriftelijk kenbaar hebben gemaakt aan Bouterse. Maar, weer was de minister niet duidelijk en gaf niet concreet aan wat die zaken zijn geweest, die de veiligheid van burgers in gevaar zouden kunnen brengen. Het zijn dat soort wazige niet onderbouwde opmerkingen die olie op het vuur van de vermeende constitutionele crisis gooien. Overigens spreekt Van Dijk-Silos niet over een crisis, maar over een vraagstuk.

Bouterse zal door niemand naar huis worden gestuurd
Van Dijk-Silos liet verder weten, dat er altijd mensen zullen zijn die 'alles verkeerd vertalen'. In de tien maanden dat zij werkzaam is als minister, zo zei ze, is ze begonnen met het ontwikkelen van een olifantenhuid. Een huid die Bouterse al tientallen jaren heeft. Maar, of die huid op 30 juni nog steeds aanwezig zal zijn of zal zijn verdreven door kippenvel, zal blijken nadat een strafeis tegen de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces is uitgesproken. Of er dan wel een constitutionele crisis gaat ontstaan?

In ieder geval zal iedereen na het uitspreken van de eis weer een mening de wereld in gooien, onderbouwd of niet, pro of contra Bouterse, deskundig of juist verre van dat. Het wordt spannend. Noodtoestand? Staatsveiligheid in gevaar? Dat heeft alleen die ene Bouterse in de hand en niemand anders. Het is niet anders. Hij zal zich door niemand naar huis laten sturen, ongeacht de strafeis.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
23 juni 2016
Amsterdam-Paramaribo

Zo'n 40 klassieke Volvo’s rijden vanaf 12 juli in drie weken tijd van Paramaribo naar Rio de Janeiro

Nederlands ambassadeur Noorman geeft 12 juli startsein voor Transamazonica 


In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro rijdt een veertigtal klassieke Volvo’s in drie weken tijd van Paramaribo naar Rio de Janeiro. Een unieke roadtrip dwars door de savannen en het regenwoud van Zuid-Amerika, welke feitelijk in de haven van Vlissingen begint. Op dinsdag 12 juli wordt in Paramaribo het officiële startsein gegeven door de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman, aldus Erik van Putten (tevens maker bovenstaande foto) vandaag, donderdag 23 juni 2016, op de website van Auto Motor Klassiek, een maandelijkse uitgave over klassieke auto's en motoren.

De equipes rijden dan in een paar dagen tijd via Nieuw-Amsterdam, de hoofdstad Georgetown en het binnenland van Guyana, naar Boa Vista, de noordelijkste stad in Brazilië. Vandaar gaat de reis over de weg naar Manaus, de ‘hoofdstad van het Braziliaanse Amazonegebied’. Van Manaus gaan de klassieke auto’s, waaronder (Amazon , Katterug en de legendarische Volvo P1800 Coupe) met de boot via de Rio Amazonas en de Rio Madeira naar Humaitá. De reis gaat dan verder over de weg via Porto Velho in West-Brazilië, Cuiabá, Brasilía naar Diamantina. Langs de Estrada Real, oude diamant- en goudroute uit de koloniale tijd, gaat de rally naar de finish in Rio de Janeiro, op dinsdag 2 augustus.

De routekaart vindt u ook hier, evenals meer info over de monstertrip en een reisschema van dag tot dag. De organisatoren hebben veel ervaring met het organiseren van lange afstandsrally's.

De organisatoren hebben veel ervaring met het organiseren van lange afstandsrally’s. De Transamazonica is een initiatief van Amazon Adventures in samenwerking met Olaf Reizen, specialist in Latijns-Amerika reizen.

De stichting Amazon Adventures heeft al veel ervaring met het organiseren van avontuurlijke lange aftands reizen met klassieke auto’s. In 1995 werd een eerste reis naar de Noordkaap georganiseerd. Daarna vonden om de paar jaar Classic roadtrips plaats naar Oost-Europa, de Sahara, over de Route 66 en naar Alaska in de Verenigde Staten. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Beijing werd in 2008 de rally Bant-Beijing gereden. In december 2011- januari 2012 ging de route over de Panamericana van Ushuaia naar Cartagena met 88 klassiekers, waarvan uitgebreid verslag is gedaan onder meer door Veronica.

Dat de organisatie niet over één nacht ijs gaat blijkt uit het feit dat men vorig jaar zomer de roadtrip heeft voorgereden. Toen werd onder meer besloten om de BR319 van Manaus naar Porto Velho te mijden. Dit is vanwege de regenval en slechte staat van de weg één van de beruchtste routes in Brazilië en Zuid-Amerika. In eerder stadium is vanwege de instabiele situatie in Venezuela besloten de reis in Suriname te laten beginnen.

Toenemende interesse in Suriname voor het fokken van wild in gevangenschap

In Suriname worden onder andere vogel- en slangensoorten in gevangenschap gefokt 


Er blijkt een snel toenemende interesse te zijn voor het opzetten van bedrijven voor fokken van wild in gevangenschap. Eén van de bedrijven heeft al vogels geëxporteerd die in gevangenschap zijn gefokt, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 juni 2016, zonder te vermelden om welk bedrijf en om welke vogelsoort(en) het gaat.

Dit werd gedaan tot vreugde van Romeo Lala, chef vergunningen Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Hij ziet dat een project dat gestart is in 2013 nu vruchten begint af te werpen. Toen is begonnen met de promotie van fokkerijen, ter vervanging van de export van in het wild gevangen dieren.

Samen met het Duitse Weltvogelpark bestaat de mogelijkheid om trainingen, maar niemand heeft daar gebruik van emaakt.

Lala zegt, dat drie bedrijven zijn opgezet die zich richten op gevogelte, terwijl een vierde daartoe voorbereidingen treft. Deze ondernemingen komen bovenop initiatieven als een vlinderkwekerij en een slangenfokkerij, die beide al geruime tijd exporteren. Om welke slangensoort(en) het gaat wordt door de redactie van de Ware Tijd voor het gemak niet vermeld.

De aandacht voor fokkerijen loopt synchroon met de afnemende exporten van in het wild gevangen dieren. 'De toekomst ligt bij het fokken. Nu worden veel markten gesloten voor in het wild gevangen dieren', zegt Lala die in dit verband verwijst naar Europa. Ook in de Verenigde Staten is er sprake van een bijna gesloten deur.

Ter informatie een overzicht van uit Suriname in 2014 geëxporteerde wildvang dieren en dat is nog steeds een aanzienlijk aantal en vele soorten (cijfers van 2015 zijn nog niet ingevoerd in de CITES-handelsdatabase, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - voor informatie over CITES klik hier):Overzicht van uit Suriname in 2014 geëxporteerde in gevangenschap gefokte dieren, slechts 20 vogels, waaronder 8 Pteroglossus aracari ofwel Zwartnekarassari, Bosrokoman, die als eindbestemming Panama hadden - zie foto bovenaan (cijfers van 2015 zijn nog niet ingevoerd in de CITES-handelsdatabase):

Tarief breedband internet Telesur wordt per augustus met zo'n 35 procent verhoogd

Voorzitter Consumentenkring Alleyne kan zich vinden in aangekondigde verhogingMet ingang van augustus 2016 zal het tarief voor breedband internet van Telesur met ongeveer 35 procent de lucht ingaan. Dat bevestigt Albert Alleyne van de Consumentenkring, die samen met de Consumentenbond en het ministerie van Handel en Industrie is geïnformeerd door het telecommunicatiebedrijf, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 23 juni 2016.

'We kwamen tijdens de beraadslagingen op ongeveer dat percentage. De huisaansluiting bijvoorbeeld, waar consumenten nu ongeveer Srd 116 voor betalen, zal ongeveer Srd 155 gaan kosten.'

Alleyne vindt de verhoging redelijk. 'Feit is dat Telesur deze situatie niet gecreëerd heeft. Ze is is ook het slachtoffer van de op hol geslagen koers. Zolang er een transparant rekenmodel daaraan wordt gekoppeld, zullen we daar wel in mee kunnen gaan.'

Hij benadrukt, dat terwijl Telesur in augustus pas verhoogt, de koers inmiddels al bijna 100 procent verhoogd is.

'Het Telecommunicatiebedrijf Suriname kampt, evenals andere bedrijven, met uitdagingen onder de huidige macro-economische omstandigheden. De situatie dwingt ons te zoeken naar een dynamisch evenwicht tussen verantwoorde financieel-economische bedrijfsvoering aan de ene kant en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid aan de andere kant', staat in een persbericht dat Telesur gisteren heeft uitgegeven.

Het bedrijf meldt verder, dat de afhankelijkheid van vreemde valuta voor importen van onder andere netwerkonderdelen en voor kosten die met het netwerk verbandhouden, leiden tot kostenverhoging. Tot de kosten die verband houden met het netwerk behoren onder andere licenties, afdrachtkosten aan buitenlandse operators en onderhoudskosten aan leveranciers van apparatuur. Telesur schrijft ook, dat de huidige vaste breedbandtarieven niet langer kostendekkend zijn

NPS-leider neemt projecten in Herstelplan voor productie cacao en kokos voor ruim Srd 1.1 miljard niet serieus

Rusland waarschuwt regering geen extra leningen af te sluiten zonder garantie dat projecten succes zijn


NPS fractieleider Gregory Rusland heeft tijdens de debatten over het Stabilisatie- en Herstelplan de regering aangegeven, dat bij het lenen van geld er ook rekening mee moet worden gehouden dat het terugbetaald dient te worden. Sociale projecten zijn noodzakelijk, maar de rode draad bij het uitzetten van de ontwikkeling is de verdiencapaciteit van het land, vooral deviezen, te vergroten, aldus Rusland. De behandeling van het plan wordt vanmiddag, donderdag 23 juni 2016, voortgezet, zo bericht Starnieuws.

Rusland waarschuwde de regering ervoor naast de gelden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen additionele leningen te nemen, zonder dat het succes van de projecten gegarandeerd is. Projecten voor productie van cacao en kokos voor meer dan Srd 1.1 miljard, zoals aangegeven binnen het plan, worden door hem niet serieus genomen. 'Wij zullen over drie jaar weer enkele miljonairs erbij hebben maar geen productie van cacao en kokos', voorspelde Rusland.

Het Assembleelid stelde voor zo snel mogelijk een Nationale Agrarische Ontwikkelingsraad op te zetten, bestaande uit topdeskundigen en producenten die reeds aantoonbaar succes hebben gehad bij de productie van onder andere rijst en andere producten. Deze raad kan dan samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de contouren en acties voor de ontwikkeling van de sector ter hand nemen. Hetzelfde model kan voor de ontwikkeling van de toerismesector worden gevolgd.

Rusland: 'De financiering moet lopen via bestaande instituten, de banken, die reeds de expertise hebben voor het beoordelen en financieren van projecten. Als de banken ondersteuning nodig hebben om versneld de begeleiding van meer projecten ter hand te nemen dan, moeten zij daarin door de regering ondersteund worden.'

De regering moet geenszins overwegen om via niet-traditionele methoden de gelden te lenen en uitzetten. Hierbij verwees hij naar het fiasco in de jaren negentig, waarbij de regering toen een Productie Investerings Fonds middelen ter grootte van 2 miljard gulden ter beschikking had gesteld en vandaag niemand een succesvol project kan aantonen.

Rusland, stelde dat de losse projecten die genoemd worden binnen het plan van de regering niet op die manier worden gepresenteerd maar dat er gewerkt wordt met beleids-(productie-)gebieden. Alles moet ter beschikking worden gesteld om de sector te ondersteunen. De fractieleider bleef lang stil staan bij de opleiding van hoger kader in de agrarische sector om de productie serieus ter hand te nemen.

Rosebel eindelijk weer aan het werk in haar Roma-goudmijn

Roma is jarenlang geplunderd door honderden illegale goudzoekersRosebel Gold Mines (RGM)/IAmGold is na een lange strijd tegen illegale goudzoekers begonnen met productieactiviteiten te Roma East, het gebied binnen haar concessie, dat zo'n twee jaar lang structureel geplunderd is door illegale goudzoekers. 'Wij zijn sedert 1 juni begonnen met mijnen', bevestigt Sharmila Jadnanansing, managementlid van de multinational, vandaag, donderdag 23 juni 2016, in de Ware Tijd.

Het gebied ligt dicht bij één van de grootste mijnputten van de maatschappij genaamd Roma. De locatie was bijna twee jaar lang het toneel van spanningen tussen de maatschappij en illegale goudzoekers die er op praktisch industriële schaal hebben huisgehouden. Onder de vorige regering zijn tevergeefs meerdere ontruimingsacties ondernomen. De kwestie belandde destijds op het bord van de president.

Als duurzame oplossing zegde de regering aan de illegale goudzoekers een andere locatie toe, waarvoor de RGM zelfs de infrastructurele voorbereidingen getroffen heeft. Slechts een deel van de goudzoekers maakte gebruik van de locatie, terwijl er intussen beweerd wordt dat er geen goud te vinden is. Ze gingen door te Roma East.

De RGM schat dat ze door de illegale activiteiten meer dan 1.000 kilo aan goud kwijt is geraakt, ter waarde van 35 miljoen Amerikaanse dollar. De onderneming is nog in overleg met de overheid over deze schade.

Waarnemend president Hof van Justitie: 'Ik zie geen gevaar en dat heb ik kenbaar gemaakt'

Rasoelbaks gehoord door parlementaire commissie die Wet op Constitutioneel Hof aan het voorbereiden is


Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie antwoordt vanochtend, donderdag 23 juni 2016, op vragen van Apintie en Starnieuws, dat het Constitutioneel Hof allang een feit had moeten zijn. Door het ontbreken van dit instituut heeft de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces op 8 juni een beslissing kunnen nemen over het terzijde schuiven van de in april 2012 gewijzigde Amnestiewet.

Rasoelbaks ziet geen gevaar door het besluit van de Krijgsraad om het 8 december strafproces te vervolgen. 'Het gevaaraspect moet zich nog uitkristalliseren. Ik zie geen gevaar en dat heb ik kenbaar gemaakt', stelt de waarnemend president.

Rasoelbaks heeft zijn mening over de Wet op het Constitutioneel Hof gegeven aan de Assembleecommissie die bezig is met de voorbereiding van de openbare behandeling. De commissie wordt geleid door de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva (NDP). Ook de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is gisteren gehoord door de commissie.

Indien de autoriteiten aangeven dat door het besluit van de Krijgsraad de staatsveiligheid in gevaar komt, zal dit worden besproken binnen het Hof van Justitie. Dan zal er een besluit daarover worden genomen. Rasoelbaks antwoordt op een vraag dat het Hof van Justitie, de rechter én de Krijgsraad autoriteiten zijn. In elke rechtszaak wordt er rekening gehouden met eventueel gevaar voor mensen. 

Rasoelbaks zei verder, dat het werk binnen het Hof verdeeld is. De Krijgsraad is een apart instituut, bemenst door militaire en burger rechters. 'Het systeem werkt, totdat mocht blijken dat er problemen zijn met het functioneren van de Krijgsraad of van het Hof. Dan zullen wij aan de bel moeten trekken.' 

Hij vindt dat er overleg moet zijn tussen de drie machten, daarom gaat hij in op uitnodigingen van de president of Assembleevoorzitter.

Sylvana Simons doet onder toeziend oog camera DENK aangifte van racisme bij Haagse politie

'Inclusief de verse haat van vandaag'


Sylvana Simons van de politieke beweging DENK (zie foto - Bron: Twitter) heeft in Den Haag aangifte gedaan van racisme. Op videobeelden die woensdag 22 juni 2016, door DENK op haar website zijn geplaatst, is te zien hoe de politica in spe samen met partijleider Tunahan Kuzu een politiebureau binnenloopt met een dik pak papier bij zich. Dit bericht RTL Nieuws.

'Het is een flinke stapel papier, maar het is slechts een deel, maar een groot deel van de aangifte die ik nu ga doen op het politiebureau in Den Haag. Inclusief de verse haat van vandaag', zegt ze voor de camera voordat ze naar het bureau gaat.

Eenmaal voor de deur herhaalt ze 'ik ga naar binnen met het pak huiswerk voor het Openbaar Ministerie'.

Eind mei kondigde Simons al aan aangifte te zullen doen na de talrijke negatieve reacties die ze over zich heen kreeg nadat ze zich had aangesloten bij DENK en wegens haar strijd tegen Zwarte Piet.

Inbreker verkracht 17-jarig meisje in woning aan Braamshoopweg

Meisje onder bedreiging van een mes en beitel verkracht


Een gewapende man is maandagavond een woning aan de Braamshoopweg te Lelydorp door braak binnengetreden. Hij heeft drie shutterglazen gelicht en is via de ontstane opening het huis binnen gekomen. Op dat moment was een 17-jarige meisje alleen thuis, zo bericht het Dagblad Suriname woensdag 22 juni 2016.

De inbreker heeft het slachtoffer onder bedreiging van een mes en een beitel verkracht. Na zijn daad heeft de man de telefoon van het slachtoffer gepakt en is hij ermee vertrokken.

De redactie van het Dagblad Suriname sprak hierover met de vriend van het meisje. Hij was niet thuis. Toen hij tegen middernacht thuis kwam vernam hij van zijn vriendin, met wie hij twee jaren samenwoont, dat zij was verkracht. Hij merkte ook, dat enkele shutterglazen van de kamer waren gelicht. De naaste buren hadden niets van de overval gemerkt. Het gaat in deze om een vierkamerwoning. Twee kamers hebben de vriend en het meisje gehuurd en het andere deel wordt door iemand anders gehuurd.

Volgens de vriend wonen zij nauwelijks twee maanden op dit adres. De politie van Lelydorp is na een melding ter plekke verschenen. Zij heeft het slachtoffer door verwezen naar een specialist Volgens het slachtoffer was de verkrachter gekleed in een zwart/rode trui en een korte broek. De politie heeft de zaak in behandeling. Er is nog geen aanhouding verricht.