zaterdag 25 juni 2016

Mahadewsingh weer gekozen tot voorzitter Particuliere Lijnbushouders Organisatie

Actiecomité Belangenbehartiging binnen PLO van deelname verkiezingen uitgesloten


John Mahadewsingh is vandaag, zaterdag 25 juni 2016, bij acclamatie gekozen tot voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd Online.

Bij deze verkiezing was het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, onder leiding van Suraj Sahadew-Lall, uitgesloten van deelname. De actiegroep had eerder 140 bushouders voorgedragen om lid te worden van de PLO. Het was de bedoeling dat de actiegroep zou deelnemen aan de verkiezingen, dat zou volgens hen resulteren in het wegstemmen van Mahadewsingh.

Het comité had de rechter verzocht om de 140 bushouders als lid toe te laten treden tot de PLO, om te voorkomen dat die werden uitgesloten van deelname aan de verkiezing. De rechter heeft wees het verzoek echter af en de groep erop gewezen dat er volgens de statuten van de PLO gewerkt moet worden.

Vrijwilligers planten mangroven bij Jan Kok op Curaçao

Planten mangroven initiatief van stichting Uniek Curaçao 


'Mangroven zijn goed voor het ecosysteem en de biodiversiteit. Er kunnen onder andere vissen in eten en in wonen', zegt projectleider van de Stichting Uniek Curaçao, Terence Ching, vandaag, zaterdag 25 juni 2016, in de Amigoe.

Op initiatief van de stichting heeft vanochtend een groep vrijwilligers en medewerkers van de stichting bij Jan Kok, in het bijzijn van de flamingo’s, stroken jonge mangroven geplant. Er is gekozen voor een open plek waar buurtbewoners hun bijdrage kunnen leveren door toezicht te houden op deze jonge mangroveplantjes.

Ching benadrukt, dat het belangrijk is dat de bevolking van Curaçao meer kennis gaat verzamelen over het belang van de mangroven.

Raffinageproces PdVSA op Curaçao gebruikt nieuwe brandstofsamenstelling

Personeel Isla beschikt over kennis om nieuw raffinageproces uit te voeren


Het raffinageproces van PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A) op Curaçao heeft onlangs een geleidelijke aanpassing gekend naar een nieuwe samenstelling van brandstof. 'Het veranderde raffinageproces ligt op koers maar wordt bemoeilijkt door de precaire financiële situatie van de PdVSA', zegt de directeur, Luis Rivas, vandaag, zaterdag 25 juni 2016, in de Amigoe. 

De veranderde brandstofsamenstelling is overigens een fenomeen dat zich wereldwijd voordoet. Aangezien Venezuela beschikking heeft over zware ruwe olie, dient de bevoorrading door olietankers van lichtere ruwe olie ertoe om de juiste samenstelling te bereiken van het eindproduct. De slechte financiële situatie van het moederbedrijf in Venezuela wordt veroorzaakt door de lagere olieprijzen.

'Dit is niet vreemd binnen de olie-industrie, die vaker te maken heeft gehad met prijsschommelingen', aldus Rivas. Hij benadrukt dat de Isla-werknemers de kennis in huis hebben om het nieuwe raffinageproces uit te kunnen voeren.

Nederlandse Oranje Trophy vertrokken uit Suriname en onderweg naar Rio de Janeiro

Opvallende karavaan van 13 teams uit Nederland rijdt 12.000 kilometer door 8 landen richting Olympische Spelen


Bij het Royal Torarica hotel in Paramaribo is vanochtend, zaterdag 25 uni 2016, de Oranje Trophy 2016 vertrokken. Dertien Nederlandse teams maken een rit van 12.000 kilometer door 8 landen oranje gekleurde auto's. 

(Bron foto's: Oranje Trophy)
De expeditie doorkruist het Zuid-Amerikaanse continent met als eindbestemming de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Plaatsvervangend Chef de Poste van de Nederlandse ambassade in Paramaribo Mascha Baak heeft samen met de ambassadeur van Brazilië Marcelo Baumbach, de vertegenwoordiger van het ministerie van Sport en Jeugdzaken Aniel Ghisaidoobe en managing director van de Surinaamse Brouwerij NV Ed Weggemans, de oranje karavaan op een Surinaamse wijze met een Parbo-'wassie' een goede reis gewenst, zo bericht de Nederlandse ambassade.


Zogenoemd 'uniform schoolreglement' nog steeds niet door MinOWC ingevoerd

'Pas als het door het ministerie op de scholen wordt ingevoerd is het officieel'


De goedkeuring van het uniform schoolreglement voor basis-, VOJ- en LBO-scholen door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) laat op zich wachten. De voorzitster van het MULO-directeurenberaad, Marissa Meye, zegt vandaag, zaterdag 25 juni 2015, in de Ware Tijd, dat sinds het document twee jaar geleden werd ingediend bij het ministerie er niets meer is vernomen.

'Pas als het door het ministerie op de scholen wordt ingevoerd is het officieel.' Meye stelt dat het document de erkenning geniet van onder meer het Jeugdparlement. Hoewel niet alle regels in het document kunnen worden opgenomen, wordt het document gezien als een reglement waarbij er bij overtreding sancties gelden.

Meye stelt voor dat gekeken zal worden naar hoe het document in de praktijk werkt. De regels kunnen jaarlijks worden bijgesteld. 'Als de regels geen invloed hebben op de schoolprestaties, waarom moeten wij die handhaven?'

Hoewel het officiële document wordt afgewacht, werken de scholen al met regels over bijvoorbeeld kleding en gedrag, die erin staan. Het kapsel van jongens moet netjes en kortgeknipt zijn, zonder figuurtjes en tekeningen. Gekleurd haar is niet toegestaan (zie foto - Bron: polyvore.com). Ook dreadlocks zijn verboden, tenzij het om een leerling gaat die belijder is van het rastafarigeloof.

Het document is samengesteld door een commissie van afgevaardigden, de inspectie basis- en VOJ-onderwijs, oudercommissies en vertegenwoordigers van het Jeugdparlement. Meye spreekt van een breed draagvlak voor het reglement.

Overigens werd begin november 2014 bekend, dat er een kledingcode voor leerkrachten zou komen. Het ministerie wilde schaars geklede leerkrachten voor de klassen voorkomen. Departementsdirecteur Robert Peneux, nu minister van MinOWC, zei dat onderwijzeressen zich correct moeten kleden en er fatsoenlijk uit moeten zien. 'Ze hebben een opvoedende taak en krijgen dit al op de opleiding mee.'

Of die kledingcode is ingevoerd is net zo onduidelijk als de huidige status van het uniform schoolreglement.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Sylvana Simons: 'Alles over mij in media is gelogen'

Forse kritiek Simons in dagblad Trouw op de media....


Sylvana Simons kan geen krant of internetsite openen zonder daar allerlei onwaarheden over zichzelf te lezen. 'Ik heb de afgelopen vier weken bijna geen waar woord over mezelf gelezen.' En daar zou de presentatrice behoorlijk last van hebben. 'Ik zou vier tot vijf keer getrouwd zijn geweest en alleen maar rijke witte mannen hebben gehad, van wie ik maandelijks ook nog flinke sommen geld ontvang', aldus beweert Sylvana in Trouw van vandaag, zaterdag 25 juni 2016, zo berichten onder andere Metro en de Telegraaf. 'De werkelijkheid is dat ik één keer getrouwd ben geweest en ik toen hoofdkostwinner was. Ik heb altijd heel goed voor mezelf en mijn kinderen kunnen zorgen.'

Simons haalt onder meer uit naar de NOS. 'Laatst vertelde ik bij Humberto Tan over al die haatberichten die ik krijg. Ik weet vaak niet van wie, dus ik zei, wie weet is het wel degene die ik vrolijk goedemorgen zeg als ik 's ochtends de bakkerswinkel uitloop.'Wat staat er een half uur later op de website van de NOS? (...) Mijn bakker is waarschijnlijk ook een racist.' Een 'polariserende' kop vindt Simons. 'Ik kom al zestien jaar bij die winkel, daar staat een heel lieve dame die twee dubbelbloedkleinkinderen heeft en ik moet de volgende ochtend die winkel weer binnenlopen. (...) Het is slordige journalistiek en ik zit met de gevolgen.'

Simons haalt in het interview ook Ebru Umar aan, die in Turkije werd opgepakt, omdat ze Erdogan zou hebben beledigd. Simons suggereerde eerder al dat ze het terecht vond dat Umar is opgepakt, omdat je je moet houden aan de wetten van een ander land. 'Ik weet niet wat Ebru Umar denkt bij te dragen aan verbinding, samenwerking en diplomatie', stelt Simons nu. 'Het is roepen om te roepen. Elke klas heeft er een. Zo'n etter die alleen maar zuigt en treitert en andere kinderen pest en als het slachtoffer dan een keer wat terugdoet, begint te jammeren: 'Juf!'

Ook Radio 1-presentator Max van Weezel moet het ontgelden. Hij noemde Simons onlangs 'schijnheilig' naar aanleiding van een filmpje van de politieke partij Denk, waar Simons voor in de Tweede Kamer wil komen. Daarin worden de media flink onder vuur genomen: 'Trap er niet in.' (zie onderaan). Van Weezel nam Simons op de korrel, 'omdat ik zelf wel eens gesolliciteerd heb bij Met het Oog op Morgen in een poging te kijken of er een presentatrice in mij zat - ik ben al twintig jaar presentator - maar dat ik toen ben afgewezen en dat daarom de gevestigde media het moeten ontgelden.'
Volgens Simons klopt dat verhaal niet. 'Ik heb in 2004 een proefopname van Met het Oog op Morgen gemaakt, daar was ik voor gevraagd, en het ging heel goed, ze kozen alleen voor Sacha de Boer.' Simons zegt dat ze na de uitspraak van Van Weezel een sms kreeg van een redacteur van het programma met excuses. 'Maar, de leugen is de wereld al in.'

Sylvana is sinds vorige maand actief voor de politieke beweging DENK. Daar heeft ze bewust voor gekozen, zegt ze. 'Ik merk dat er behoefte is aan een nieuw geluid, genuanceerder, met een ander perspectief. Heel veel mensen vinden het oké om minder minder te roepen. Het is te simpel om te zeggen dat alleen domme mensen zo denken, het zit in alle lagen van de bevolking. Je moet die mensen ook niet wegzetten als Tokkies, alsof hun mening er niet toe doet. Het zou die mensen verbazen als ze wisten in hoeveel dingen we het eens zijn. Maar, er is ze verteld dat ze niet naar mij moeten luisteren, want ik ben een golddigger en vijf keer getrouwd en ik kom alleen naar de Kamer voor het wachtgeld. Zo werkt haatzaaien.'

'Rechtelijke beslissingen moeten altijd gerespecteerd worden'

OM vind het onjuist om oordeel rechter op ander forum te bespreken

Procureur-generaal Baidjnah Panday spreekt bij beëdiging zes nieuwe advocaten - 'Het is maatschappelijke onkan publiekelijk persoon van rechters te bespreken'


'Rechtelijke beslissingen dienen op basis van de condities van de grondwet, altijd gerespecteerd te worden', zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gisteren bij de beëdiging van zes advocaten bij het Hof van Justitie, zo bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 25 juni 2016.

'In de kern heeft de uitspraak tot doel om te beslechten datgene wat als geschil is voorgelegd. Als meest ultieme doel: vrede tussen partijen te herstellen en bewaren. Dit geldt in zowel in civilibus alsook in penalibus, met enkele kleine nuance verschillen', aldus Baidjnath Panday.

Binnen de rechtsstaatgedachte vindt het Openbaar Ministerie (OM) het maatschappelijk niet kunnen, om het oordeel van de rechter op een ander forum te bespreken, dan daar waar het rechtens correct is, namelijk in hoger beroep of bij de Kort Gedingrechter. De procureur-generaal benadrukte, dat 'in de rechtsstaat op basis van de constitutie is afgesproken, dat de rechter de wettelijke rol heeft om ter terechtzitting onderzoek te doen naar het voorgelegd geschil. En aan de hand van het onderzoek, beslissing te geven met de wet in de hand'. Waar nodig met in acht neming van toepasselijke verdragsbepalingen en de jurisprudentie.

'Wat ook een maatschappelijke onkan is, binnen de condities van de rechtsstaat, is het publiekelijk bespreken van de persoon van rechters.' Het Openbaar Ministerie markeert het als een zeer correcte houding, dat rechters die publiekelijke besproken worden, voor zichzelf geen ruimte creëren om op dezelfde wijze, via de media, te reageren.  'Ook al zou hetgeen gezegd wordt, een betichting kunnen inhouden omtrent het functioneren van de rechter.'

Baidjnath Panday motiveerde zijn opmerkingen door te stellen, dat hij de afgelopen periode veel personen uitspraken in de microfoon heeft horen doen. Hij heeft zich afgevraagd of die mensen wel weten waar zij over praten. 'Hebben zij wel eens gekeken hoe wij de constitutionele verhoudingen hebben geregeld? En als wij het niet eens zijn, laten wij dan die constitutie wijzigen. Dan komen er mogelijk andere condities.'

Natuurlijk, ook Eugѐne van der San moet mening hebben over vraagstuk vermeende constitutionele crisis

'Als verdachte Bouterse niet bereid is afstand te doen van presidentschap dan is er een constitutionele crisis'


Als de persoon van Desiré Bouterse (als verdachte) die ook de president van de republiek Suriname is, niet bereid is vrijwillig afstand te doen van het presidentschap en er bestaan geen wettelijke regelingen die hem daartoe kunnen verplichten, dan hebben wij inderdaad een constitutionele crisis.

Als de verdachte Bouterse veroordeeld wordt, dan is hij nog steeds in de hoedanigheid van president van de republiek Suriname de opperbevelhebber der strijdkrachten en dient als zodanig ingevolge artikel 100 van de Grondwet te worden gehoorzaamd. Het leger en het Korps Politie Suriname oefenen hun taak uit onder verantwoordelijkheid van en in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag, in overeenstemming met de geldende rechtsregelen ingevolge de Grondwet de artikelen 177 en 178.

Als president van de republiek Suriname, hoofd van de regering belast met de uitvoerende macht, is hij uiteindelijk verantwoordelijk voor alle administratieve beslissingen het openbaar bestuur rakende. Derhalve is het op grond van deze bepalingen onmogelijk op te treden tegen Bouterse de president, zonder dat de staatsveiligheid in gevaar wordt gebracht.

We moeten goed beseffen, dat binnen ons staatsbestel de legitieme positie van de president belast met de uitvoerende macht uitzonderlijk is ten opzichte van de rechterlijke macht. Slechts De Nationale Assemblee kan binnen ons staatsbestel de president doen aftreden en wel met een besluit op grond van een gekwalificeerde meerderheid.

Door de wijze waarop het een en ander zich heeft voltrokken in het 8 decemberstrafproces, is het niet te verwachten, dat de militair Bouterse vrijwillig afstand zal doen van de functie van president. Je moet meer dan naïef zijn om dat te geloven.

Op grond van al het voorgaande, en meer, biedt onze Grondwet bij een dergelijke constellatie een mogelijke oplossing in de bepaling van artikel 148 van de Grondwet . Het moet duidelijk zijn dat amnestie geen juridische-, maar een politiek instrument is met juridische gevolgen.

Eugѐne van der San 
Directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden
Kabinet van de President

Pokie (ABOP) doet klemmend en doordringend beroep op regering om meer aandacht voor binnenland

'Ik begrijp beleidsmakers niet, soms lijkt het alsof ze niet verder zien dan Zanderij'

Pokie vraagt indringend aandacht voor gezondheidszorg, onderwijs en prijzen goederen in binnenland


Het ABOP-Assembleelid Diana Pokie heeft gisteren in De Nationale Assemblee, bij de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 van de regering, geconstateerd dat het binnenland zwaar getroffen wordt door de economische recessie en de maatregelen die stabiliteit moeten terugbrengen. Gezondheidszorg in het binnenland dreigt weg te vallen, ouders en verzorgers zullen niet langer in staat zijn hun kinderen naar school te sturen. Daarenboven zijn de prijzen van goederen nu al vele malen hoger dan in de rest van het land, aldus een bewogen Pokie.

De Medische Zending, die de gezondheidszorg van het binnenland in handen heeft, staat op het punt de deuren te sluiten, haalde Pokie aan. Uit een gesprek met de zendingsleiding heeft ze opgemaakt, dat de organisatie al jarenlang een ‘but butu’ beleid moet voeren door gebrek aan middelen. Nu is het nog erger geworden en worden noodmaatregelen getroffen, aldus Pokie - zelf afkomstig van Brownsweg in het district Brokopondo -, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 25 juni 2016.

'De Medische Zending ontvangt jaarlijks een subsidie van Srd 27 miljoen. Voor dit jaar heeft ze tot nu slechts Srd 2 miljoen gekregen. Wanneer denkt de regering de rest te storten?'

Daarnaast is het aantal artsen van zestien, door gebrek aan middelen, teruggebracht naar acht. Dit voor een gebied met 44.000 bewoners. Pokie ergert zich aan het gevoerde beleid waarbij het binnenland niet is meegenomen. 'Ik begrijp beleidsmakers niet. Soms lijkt het alsof ze niet verder zien dan Zanderij.'


Pokie wil van de regering weten hoe het zit met de ouderbijdrage voor school. De bijdrage van Srd 80 zou naar Srd 250 verhoogd worden. De parlementariër wil weten of de regering wel is nagegaan wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor de ouders en verzorgers en of er een vangnet voor ze is.

Pokie vraagt zich af of er ook rekening gehouden is met werkloosheid. Zij zei, dat om het inflatiecijfer van 46 procent te bepalen er meer dan 400 metingen zijn gedaan in de verschillende districten, behalve in het binnenland. Zij stelde, dat het alom bekend is dat goederen in het binnenland veel duurder zijn dan de rest van het land. 'Kan de regering het parlement omstandig uitleggen hoe dit Herstelplan, tegen de achtergrond van het door mij hoger geconstateerd inflatiecijfer voor het binnenland, tot welvaart en welzijn zal leiden voor de binnenlandbewoners?'

Pokie maakt zich ernstig zorgen over de gezondheidstoestand in het binnenland. Zij staat erop dat de regering haar plichten nakomt. 'De binnenlandbewoners hebben ervoor gezorgd dat de grootste partij van Suriname nu 26 zetels telt. Dan moet je toch hart hebben voor het volk?', betoogde Pokie. 'Namens het volk van het binnenland vraag ik de regering om de juiste prioriteiten te stellen. We zien dat sommige beleidsmakers toch nog rondrijden in vervoer van de overheid, terwijl ze zelf een auto kunnen aanschaffen. Ze maken misbruik van staatsmiddelen. Dan maak je grappen met de gezondheid van burgers.'

De situatie is zo erg, dat gezondheidsassistenten de rol van arts moeten vervullen. In sommige gevallen moeten familieleden inspringen om het leven van hun naaste te redden. 'Het binnenland zit echt in de problemen. We kunnen dat ‘but butu’ ding niet meer accepteren. Voor elke kwaal krijg je een calpol. Stop ermee regering. Stop met dat calpolbeleid.' 

Pokie werd in haar oproep ondersteund door coalitieleden Wendell Asadang, Silvana Afoensawa én Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, allen van de NDP.

Oud-Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé versterkt de PAR op Curaçao in verkiezingscampagne

'Ik heb geen eisen gesteld, er zijn mij ook geen toezeggingen gedaan, want ik heb niets gevraagd'


De PAR krijgt in de komende verkiezingscampagne versterking van oudgediende Marilyn Alcalá-Wallé (zie foto - Bron: Alcalá-Wallé/Facebook). Dat bevestigt de oud-gedeputeerde en voormalig Statenlid vanochtend, zaterdag 25 juni 2016, in het Antilliaans Dagblad. 'Mij is gevraagd de partij te komen versterken.' 

Alcalá-Wallé heeft niet direct ingestemd met het verzoek. 'Ik dacht dat dit een afgesloten hoofdstuk was en heb er lang over moeten nadenken.' Het idee van een terugkeer in de politiek speelt al ongeveer een jaar, zegt ze. Uiteindelijk heeft ze ingestemd.

'We hebben gesprekken gevoerd over de politiek situatie nu. Er zijn veel nieuwe partijen, er moet rust komen in de tent. Er is behoefte aan iemand die vertrouwen uitstraalt en kennelijk zien ze in mij zo iemand.' 

Of ze op de kandidatenlijst komt weet ze nog niet. Ook niet op welke plek dat zou zijn als ze op de lijst komt. 'Ik heb geen eisen gesteld. Er zijn mij ook geen toezeggingen gedaan, want ik heb niets gevraagd. Ik ben bereid om de partij te dienen. Ik doe dat vanuit mijn hart en dat kan op allerlei manieren, of het nu is bij het samenstellen van het programma of met de verkiezingscampagne.'

Alcalá-Wallé houdt alle opties open bij haar terugkeer in de politiek. Ook voor de periode na de verkiezingen als de PAR tot de coalitie zou toetreden. 'Ik ambieer geen ministerschap. Maar, als ik gevraagd wordt, zeg ik niet bij voorbaat nee.'

Marilyn Alcalá-Wallé was onder andere Eilandsraadslid en van 2007 tot 2010 gedeputeerde van Onderwijs, Sport en Cultuur in het laatste Bestuurscollege van Curaçao. Na de eerste verkiezingen voor het nieuwe Land Curaçao werd ze Statenlid. Ze verdween uit het parlement na de verkiezingsnederlaag van oktober 2012. Ze zei toen, dat haar partij te weinig vernieuwend was geweest. Even was Alcalá-Wallé nog in de running voor het partijleiderschap in 2013, maar daarna verliet ze de politiek. vervolgens wijdde ze haar aandacht onder andere aan haar bedrijf A Solutions en aan de kunst. Met haar stichting Marilyn Alcalá-Wallé zette ze zich in voor studenten die in problemen kwamen door hun studieschuld in Nederland.

VHP-Assembleelid Jogi pleit voor grootschalige kleinschaligheid...

Jogi voorstander van investeringen in agrarische sector

'Maar, bepaalde projecten in Herstelplan leveren niet het rendement op dat wordt beoogd'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zei gisteren tijdens de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan in De Nationale Assemblee, dat het er handvatten zijn in het plan die bij juiste aanwending, een bepaald rendement kunnen opleveren. Het gaat volgens hem wel om de wijze van uitvoering, om een attitudeverandering die zal moeten komen. Er moet een transformatie komen in het economisch denken. Hij is voorstander van investeringen in de agrarische sector, maar dan moeten er meer mensen bij betrokken worden. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 25 juni 2016.

'Ik pleit daarom voor grootschalige kleinschaligheid', zei Jogi. Het Assembleelid benadrukte dat er prioriteiten moeten worden gesteld. Met ruim 3,8 miljard Amerikaanse dollar is volgens hem het land in een afgrond gestort. De kunst is, hoe met de middelen die beschikbaar zijn, de economie weer uit de blubber te trekken.

Jogi zei geen tegenstander te zijn van een olympisch zwembad en een denksportcentrum - zoals opgenomen in het Herstelplan, maar die zaken kunnen komen als de economie weer op de rails is.

'De agrarische sector is goed om 15.000 of meer mensen, werkers te herbergen. Wanneer u IAmGold optelt, met Surgold en elke gold met Staatsolie erbij, komt u in de buurt van 6.000 arbeidsplaatsen, welke tijdelijk zijn en dus niet duurzaam. De agrarische sector is regeneratief. Ik vind het goed, dat in het Herstelplan de agrarische sector aandacht krijgt. Echter ben ik bang, dat bepaalde projecten die hier genoemd worden, niet het rendement zullen opleveren welke wordt beoogd.'

De VHP'er vroeg de regering om nader te kijken naar het cacao- en kokosproject. Een hectare kokos levert meer op dan een hectare rijst, merkte Jogi op. 'Het plan is goed, maar laten wij ons niet focussen op één bedrijf van 13.000 hectare, maar op kleine bedrijven.' De kleine bedrijven van 2, 3 en 5 hectare die verwaarloosd zijn, daar zijn reeds investeringen gepleegd. Er is daar al infrastructuur aangelegd, maar door de economische situatie, kan men niet verder om deel te kunnen nemen in het productieproces, aldus Jogi gisteren.

'Laten wij de gelden daar stoppen, laten wij klein ondernemerschap stimuleren. Daardoor worden de kansen vergroot en de risico's vermeden', betoogde Jogi. Hij kreeg bijval van NDP-fractieleider André Misiekaba en commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP). Aan de regering werd gevraagd om de opmerkingen en voorstellen die gedaan zijn mee te nemen.

Regering kondigt op valreep 30 juni af als Dag van Nationale Rouw

Comité van Slachtoffers en Nabestaanden Politiek Geweld krijgt haar zin...


De regering heeft het verzoek van het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden Politiek Geweld, gehonoreerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 30 juni afgekondigd als de Dag van Nationale Rouw. Op deze dag zullen alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld, worden herdacht. De vlag zal ten teken van rouw vanaf zes uur 's ochtends tot zonsondergang halfstok worden gehesen van de staatsgebouwen, scholen en de ter rede en aan de steiger liggende schepen. 

Ook wordt aan burgers, het bedrijfsleven, diplomatieke missies en vertegenwoordiging van internationale organisaties gevraagd, hetzelfde te doen.

Landelijk wordt om twaalf uur 's middags een minuut stilte in acht genomen.

Minister Mike Noersaliem van Binnenlandse Zaken doet op radio- en televisiestations een dringend beroep om tussen elf uur 's morgens en een uur 's middags hun programmering aan te passen.

Deze bekendmaking, zie hieronder, is gisteren, vrijdag 24 juni 2016, gedaan door de minister.

De Dag van de Nationale Rouw wordt gehouden bij het Monument voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog bij het Onafhankelijkheidsplein. Bij de herdenking donderdagmiddag zullen ongeveer tweehonderd namen van mensen die zijn omgekomen sinds 1980, worden opgenoemd.

'Elke rechter of kamer van rechter beoordeelt een zaak onafhankelijk en onpartijdig'

Verklaring waarnemend president Hof van Justitie naar aanleiding onderhoud met Bouterse over 'constitutionele crisis'


'De waarnemend president van het Hof van Justitie is bij brief van 15 juni 2016 door de President van de Republiek Suriname uitgenodigd voor een constitutioneel overleg. Daarbij is voornamelijk gesproken over het door de minister van Justitie en Politie geconstateerde constitutionele vraagstuk. De bespreking is op 16 juni 2016 begonnen op het Presidentieel Paleis en op 23 juni 2016 voortgezet. Daarbij waren ook aanwezig de voorzitter van De Nationale Assemblee en de minister van Justitie en Politie. 

In de brief van de president van de republiek Suriname is vermeldm dat de brief van de minister van Justitie en Politie van 14 juni 2016 binnen de regering aanleiding heeft gegeven tot ernstige bezorgdheid over het voortbestaan van de rechtsstaat.

Tijdens het voortgezette overleg is de waarnemend president van het Hof van Justitie meegedeeld dat de bewindsvrouwe haar brief van 14 juni 2016 heeft vervangen door een andere brief. Over de inhoud van de brieven van de bewindsvrouwe is de waarnemend president van het Hof van Justitie tijdens de besprekingen op 16 en 23 juni 2016 door de president van de republiek Suriname geïnformeerd. Uit deze informatie is de waarnemend president van het Hof van Justitie gebleken, dat de regering zich ook zorgen maakt over de staatsveiligheid.

De waarnemend president van het Hof van Justitie heeft tijdens de besprekingen desgevraagd kenbaar gemaakt, dat hij niet op de hoogte is van feiten en omstandigheden die de conclusie kunnen rechtvaardigen dat sprake is van een constitutionele crisis. Hij heeft opgemerkt, dat de rechtsgang in de decemberzaak zijn beloop heeft en dat het aan de betreffende advocaten is om in samenspraak met hun cliënten te bepalen op welke wijze de verdediging wordt gevoerd en welke rechtsmiddelen beschikbaar zijn.

De waarnemend president van het Hof van Justitie is tijdens de besprekingen uiteraard niet ingegaan op de inhoud van de decemberzaak, die bij de Krijgsraad in behandeling is, waarvoor de president van de republiek Suriname en de voorzitter van De Nationale Assemblee begrip hadden.

 De waarnemend president van het Hof van Justitie hecht eraan te benadrukken dat elke alleensprekende rechter of kamer van rechters die een zaak ter beoordeling is voorgelegd, de zaak onafhankelijk en onpartijdig beoordeelt met inachtneming van de wettelijke, grondwettelijke en verdragsrechtelijke bepalingen. Deze normen kunnen niet leiden tot gevaar voor de rechtsstaat en ook niet tot verstoring van de constitutionele verhoudingen.'

Openbaar vervoer vanaf 1 juli niet gegarandeerd

Bushouders wachten nog steeds op uitbetaling van zo'n zes maanden achterstallige subsidie

Onduidelijkheid over aanpassing bustarieven per 1 juli


De actiegroep/ondersteuningsgroep binnen de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) kwam onlangs weer in opstand tegen het telkens herhalend probleem van achterstallige subsidie-uitbetalingen door de overheid. Maar, zo schrijft het Dagblad Suriname vrijdag 24 juni 2016, op dit moment spelen twee kwesties binnen de PLO. 

Men zit ten eerste al zo'n zes maanden zonder uitbetaalde subsidie. De periode voor de indiening van de tweede begroting staat al voor de deur en men is nog steeds niet uitbetaald.
Ten tweede weet men nog steeds niet hoe de overeenkomst met de overheid over de aanpassing van de bustarieven op 1 juli zal worden gepraktiseerd.

'Het is logisch dat de mannen hun geld willen zien. Als men geen problemen wil hebben met het openbaar vervoer, zal de overheid moeten reageren. De heren hebben zelf gezegd andere wegen te zullen moeten bewandelen', stelt PLO-woordvoerder Edmund Dundas, aangevende dat het PLO- hoofdbestuur nog werkt aan zijn standpunt.

'Het tarief is al lang achterhaald. Wij hebben een overeenkomst met de regering dat de tarieven per 1 juli worden aangepast. Het is al bijna tijd en wij weten nog steeds niet wat er zal gebeuren. De jongens rijden nu, maar het geld dat zij nu ontvangen, is niet eens genoeg om het gezin te onderhouden, laat staan die bus. Nu is men afhankelijk van de subsidie die men nog tegoed heeft', meent Dundas.

Het openbaar vervoer zal vanaf 1 juli volgens Dundas onder deze omstandigheden en dit tarief niet gegarandeerd zijn. De overheid zal er goed aan doen als er op tijd wordt gereageerd. Het is bekend dat er bushouders zijn die tijdens perioden van acties, gewoon ervoor kiezen om te blijven rijden. 'De jongens kunnen ook niet worden verplicht om te staken. De realiteit van de situatie van de bushouders zal blijken indien de bushouders in actie gaan. De bushouders geven zelf aan niet meer te kunnen rijden.'

Als zij dat zelf aangeven, zou hetgeen zij overeenkomen volgens Dundas ook moeten blijken bij de acties. 'Als dezelfde leden die naar actie vragen, een actie van de PLO niet ondersteunen, dan zal het ophouden', aldus Dundas.

Weer verkeersdode op de Oost-Westverbinding

Zes zwaargewonden zouden naar het AZP zijn vervoerd


Er was vrijdag 24 juni 2016, weer een dode te betreuren bij een verkeersongeluk op de Oost-Westverbinding. Zes zwaargewonden zijn vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De aanrijding vond plaats ter hoogte van kilometer 40 bij plantage De Hulp.

Starnieuws bericht dat een personenbusje (zie foto's - Bron: Korps Politie Suriname) en een pick-up met elkaar in botsing zijn gekomen.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, zo bericht de Ware Tijd Online, dat de botsing moet zijn ontstaan doordat een derde voertuig die vanuit Stolkertsijver richting Tamanredjo reed een inhaalmanoeuvre moet hebben gemaakt met de botsing als gevolg.

De zes inzittenden van de autobus, personeel van het ministerie van Justitie en Politie, zijn naar een ziekenhuis overgebracht. De 51-jarige bestuurder van de personenauto, Koina R., overleed ter plekke. De brandweer moest uitrukken om de nodige assistentie te verlenen.

De 64-jarge Dhanphati Mangli (64) kwam donderdag bij een eenzijdig verkeersongeval op de Oost-Westverbinding om het leven. De chauffeur van een personenbus verloor in een bocht de controle over zijn stuur. Vier gewonden moesten door de brandweer uit de op zijn zij in de berm liggende bus worden bevrijd.