zondag 26 juni 2016

Passagier KLM-vlucht uit Amsterdam gaat tekeer op J.A. Pengelluchthaven

Man (19) met psychische problemen in de boeien geslagen en aan familie overgedragen


Een 19-jarige passagier, die donderdag vanuit Nederland naar Suriname reisde, maakte na aankomst amok op de J.A. Pengelluchthaven te Zanderij. De passagier ging dusdanig tekeer, dat men genoodzaakt was hem in de boeien te slaan, aldus vandaag, zondag 26 juni 2016, het Dagblad Suriname op haar website.

In eerste instantie werd gedacht dat hij zonder bestemming naar Suriname was afgereisd en dat hij zomaar de vlucht had genomen.

De jongeman werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor, hij was ondertussen gekalmeerd. Bij de politie verklaarde hij, dat hij bepaalde medicamenten gebruikt die hij thuis had laten liggen. De medicijnen gebruikt hij om zijn psychische problemen te onderdrukken.

Tijdens de vlucht heeft hij alcoholhoudende drank gebruikt met de bedoeling om weer tot rust te komen, maar de drank werkte averechts waardoor hij agressief gedrag begon te vertonen en tekeer begon te gaan.

Twee familieleden die op Zanderij waren om hem af te halen, zijn op de hoogte van dit impulsief gedrag. Zij hebben ook hun relaas gedaan bij de politie. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd de passagier, die wel Suriname als bestemming had, overgedragen aan de familie. De familie heeft de garantie gegeven, dat zij toezicht zullen houden op deze jongeman. Hij is in Suriname om tot rust te komen, aldus de familie.

NPS wellicht alleen de volgende verkiezingen in

'Partners infiltreren in de partij en houden mensen een worst voor'

'Laten zij u niet pakken met mooie verhalen die er worden verteld'


NPS-voorzitter Gregory Rusland sluit niet uit, dat de partij alleen de volgende verkiezingen ingaat en die kunnen volgens hem eerder plaatsvinden dan in 2020. Rusland is tot de ontdekking gekomen, dat niet alleen politieke tegenstanders, maar ook partners infiltreren in de partij en mensen een worst voorhouden. Enkelen zouden ervoor bezwijken. 'Laten zij u niet pakken met mooie verhalen die er worden verteld', zei Rusland gisteravond bij de installatie van de onderafdeling Bernharddorp onder leiding van Sherida Almond, aldus Starnieuws vandaag, zondag 26 juni 2016. 

Rusland merkte op, dat het leven bijzonder moeilijk is geworden. 'Mensen zijn enorm verarmd. Het geld is in korte tijd veel minder waard geworden. Wat vroeger gekocht kon worden met de AOV-uitkering, kan nu niet. De NDP heeft de oudedagsvoorziening en Kinderbijslag verhoogd, maar aan de andere kant is het dubbele weer teruggenomen. De regering heeft schoolgeld afgeschaft, maar nu moeten ouders weer een bijdrage leveren die veel groter is. Velen zijn ook onaangenaam getroffen door de stroomrekening', aldus Rusland.

'Vroeger waren mensen bang in het donker, maar now den frede faya als ze de EBS-rekening zien.'

De NPS-voorzitter zei verder, dat er op alle gebieden een crisis heerst, en elke dag komt er een bij. 'Nu is er plotseling een constitutionele crisis volgens de regering. Er is een financieel-economische crisis, een gezondheidscrisis, crisis in het onderwijs. Als er geen enkele uitweg meer is, gaan mensen naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Wanneer het IMF in een land komt, gaan mensen pinaren.' Dit is volgens Rusland te merken aan de stroomrekeningen.

De NPS'ers worden opgeroepen om naar het veld te gaan en mensen te mobiliseren. De NPS is volgens Rusland weer nodig om orde op zaken te stellen in het land, zoals dat eerder ook is gebeurd. 'Politieke vrienden en tegenstanders schijnen dit niet leuk te vinden en willen niet dat de partij groeit en haar positie terugneemt. Daarom worden mensen met een bordje linzensoep weggelokt. De partij wordt hierdoor schade toegebracht'

Twee jongens van 11 en 12 jaar steken woning in brand te Santo Dorp

Jongens spelen met vuur in onbewoonde woning


Twee jongens van 11 en 12 jaar blijken donderdagmiddag te zijn aangehouden in verband met de brandstichting in een houten woning aan de Bartgrasweg in het verzorgingsgebied van de politie Santo Dorp. De woning brandde volledig uit, aldus bericht het Dagblad Suriname in haar webeditie van vandaag, zondag 26 juni 2016. 

Uit verkregen informatie blijkt, dat twee minderjarige jongens zonder toestemming de woning, die onbewoond en niet was aangesloten op het elektriciteitsnet, zijn binnengedrongen. In de woning hebben ze met vuur gespeeld.

Een broer van de eigenaar van de woning ontdekte dat het huis in brand stond. Hij alarmeerde snel de brandweer en de politie. De brandweer trof de woning van vijf bij vijf meter in lichterlaaie aan. Zij heeft slechts nabluswerkzaamheden kunnen verrichten.

De eigenaar van dit huis is in het binnenland in verband met werkzaamheden. De politie heeft beide jongens voor verhoor opgebracht, maar vanwege het feit dat één van hen te jong is om berecht te worden, heeft de politie de zaak overgedragen aan Opa Doeli.

Verbreed en verdiept Panamakanaal in gebruik genomen

Ingebruikname gadegeslagen door staatshoofden, regeringsleiders en ministers


(Bron foto: AlJazeera)
Nederlands ingenieursbureau IV-Groep ontwierp deuren van de nieuwe sluizen


Het verbrede en verdiepte Panamakanaal is vandaag, zondag 26 juni 2016, officieel in gebruik genomen. In aanwezigheid van staatshoofden, regeringsleiders en ministers opende Panama het kanaal tussen de Stille en de Atlantische Oceaan. Namens Nederland was vice-premier Lodewijk Asscher aanwezig, zo berichten diverse internationale media.

Een gigantisch Chinees containerschip voer als eerste schip het vernieuwde kanaal in. Duizenden mensen stonden langs het kanaal te juichen en met vlaggen te zwaaien terwijl zij zagen hoe het schip, dat voor de gelegenheid de naam COSCO Shipping Panama had gekregen, het unieke kanaal op voer.De enorme schepen in het oude kanaal konden maximaal 5.000 scheepscontainers vervoeren, de nieuwe zogeheten Panamaxes kunnen 13.000 containers dragen. Aan de verbreding en verdieping van het kanaal is sinds 2007 gewerkt. Jaarlijks varen 14.000 schepen door het Panamakanaal. De nieuwe sluizen en kanalen bieden nu ruimte aan schepen van 366 meter lang, 49 meter breed en een maximale diepgang van 15 meter, oftewel schepen met een capaciteit van 12.000 TEU (Twenty foot Equivalent Unit).Bij het ontwerp van het nieuwe kanaal is veel aandacht besteed aan het waterbeheer: bij elke doorgang van een schip door de sluizen loopt er water weg uit het hoger gelegen Gatun meer. Om de watercapaciteit van het meer te vergroten is het waterpeil met 0,45 meter verhoogd tot 27,1 meter, waardoor er dagelijks 660 miljoen liter extra water beschikbaar is. Dat komt overeen met drie sluispassages. De verdieping en verbreding van de vaarwegen door het meer en de kanalen vergroten de watercapaciteit nog eens met 1540 miljoen liter per dag, oftewel genoeg voor zeven passages.

(Bron tekeningen: DeIngenieur.nl)
Daarnaast zijn de nieuwe sluizen zo ontworpen, dat ze zo weinig mogelijk water doorlaten. Daarom zijn bij elke sluis waterbassins aangelegd die water opvangen als het water in de sluis omlaag gaat en dat weer teruggeven om het waterpeil in de sluis te verhogen. De sluizen gebruiken daardoor 60 % minder water dan zonder de bassins, en 7 % minder dan de bestaande veel kleinere sluizen. Al deze maatregelen bij elkaar maken per dag bijna vijftig extra sluispassages mogelijk, zo bericht DeIngenieur.nl.

Het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep, waarvan het hoofdkantoor te vinden is in Papendrecht, ontwierp de deuren van de nieuwe sluizen. Het Belgische baggerbedrijf Jan De Nul in Hofstade-Aalst is één van de bedrijven die het nieuwe Panamakanaal mee heeft uitgegraven.

Ter extra informatie voor geïnteresseerden:


(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/AlJazeera/De Ingenieur/De Morgen)

Man (52) verdacht van seksueel misbruik 14-jarige stiefdochter

Slachtoffertje verwoordt in brief wat stiefvader allemaal met haar deed


De 52-jarige I.A. is in verzekering gesteld als verdachte van seksueel misbruik van zijn 14-jarige stiefdochter. Haar moeder heeft aangifte van seksueel misbruik en bedreiging tegen haar echtgenoot gedaan bij de politie van Latour. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 26 juni 2016.

De moeder werd door een zus ingelicht over een brief die het meisje had geschreven. Zij deed het adres van haar zus aan en las de brief , waardoor zij er achter kwam hoeveel keren en op welke locaties haar minderjarige dochter seksueel was misbruikt door haar stiefvader en deed meteen aangifte bij de politie.

De zaak wordt verder onderzocht door de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname.

Journaliste Karin Sitalsing schrijft boek 'Boeroe's, een familiegeschiedenis van witte Surinamers'

'De kolonisten, vooral uit Gelderland, treffen bij Groningen een moeras aan'


Het boek 'Boeroe's, een familiegeschiedenis van witte Surinamers' ligt al klaar bij de drukker en komt dit najaar uit. Het vertelt het verhaal van de boeroe's in Suriname, nazaten van meestal Gelderse kolonisten die in 1845 naar Suriname vertrokken, en is geschreven door journaliste Karin Sitalsing, zelf een afstammeling van de boeroe's, zo bericht Omroep Gelderland vandaag, zondag 26 juni 2016.

Het is in wezen een treurige geschiedenis, die van de boeroe's. Boeroe is in Suriname het woord voor boer. Halverwege de 19-e eeuw streek een groep van ongeveer 400 meestal Gelderse arme boerengezinnen neer bij Groningen in Suriname, aan de Saramaccarivier. De nederzetting kent zijn ontstaansgeschiedenis als fort, maar veel meer dan een paar straten en een kerk is het niet. Aan de overkant van de rivier ligt een voormalige lepra-kolonie, Voorzorg. Hier moet de toekomst van de Nederlandse boeren met eigen handen worden opgebouwd, is de gedachte,.

De kolonisten staan onder leiding van dominee Arend van den Brandhof, een dominee uit Veenendaal. Hij legt in 1842 een uitgewerkt kolonisatieplan voor aan de minister van Koloniën Baud, samen met twee andere dominees. Ze krijgen groen licht om de leprozenkolonie Voorzorg te koloniseren met Nederlandse gezinnen.


Vooral de christelijk-orthodoxe gemeenschap in Nederland is in die tijd gevoelig voor het nieuwe kolonialisme, vanwege de gedachte dat de Europese beschaving en het christendom moet worden verspreid over de continenten.

In 1845 landen twee tweedeks barkschepen aan de oever van de Saramacca-rivier, bij fort Groningen, met aan boord ongeveer 200 Nederlanders. Het is het begin van een gedoemd project waarbij in korte tijd meer dan 200 doden zijn te betreuren. De kolonisten, gedreven door de mooie beloften van de dominee, treffen een moeras aan. Geen huizen, geen vee, geen ontgonnen land. Ook wordt de gemeenschap vrijwel meteen getroffen door ziektes, waaronder typhus, dat veel levens kost.

'Ze hadden geen flauw benul waar ze aan begonnen,' zegt Karin Sitalsing, 'Als je kijkt naar de paklijsten op de boot, dan zie je dat er wollen dekens werden meegesleept uit Nederland, Dat zegt veel over het gebrek aan kennis over het gebied bij de kolonisten.' 

De betovergrootvader van Karin Sitalsing was een van hen. 'Hij was timmerman op landgoed Slangenburg bij Doetinchem en koos voor een toekomst in Suriname. Hij was ongetrouwd en ging alleen', zegt Sitalsing. De overgebleven kolonisten vertrokken, in de richting van Paramaribo, waar echte boeroewijken ontstonden.

'Mijn moeder is een echte boeroe. Ze is blond, blank, blauwe ogen, maar praat met een onvervalst Surinaams accent.' Karin Sitalsing lacht: 'Mensen denken vaak dat ze in de maling worden genomen.'

Sitalsing is naar Suriname afgereisd om de geschiedenis van de Boeroe's op te tekenen. Groningen is pas in de jaren '60 opgeleefd. En Voorzorg bestaat al lang niet meer. Maar, de omstandigheden zijn hetzelfde. Ze kan zich levendig voorstellen hoe de kolonisten aankwamen. Ze kwam zelf vast te zitten in de modder toen ze van een boot stapte. Tot in haar middel. 'Dat hebben mijn voorouders ook meegemaakt. Vast in de modder, en niets om op terug te vallen. Geen drinkwater, geen huizen, geen goede grond.'

Eerder zond Omroep Gelderland een reportage uit over de Boeroe's, waarin de moeder van Karin Sitalsing haar verhaal vertelt:

's Lands Hospitaal houdt geld personeel voor betalingen aan derden in, maar maakt niets over aan schuldeisers

Voorzitter bond: 'De meeste medewerkers van het ziekenhuis zijn in problemen geraakt'

'Diverse leden hebben aanmaningen gekregen dat niet betaald is, terwijl het geld is ingehouden'


Imro Edam, voorzitter van de bond bij 's Lands Hospitaal, is er niet over te spreken, dat geld van leden is ingehouden voor betalingen aan derden, terwijl het ziekenhuis al drie maanden niets heeft overgemaakt aan schuldeisers. Medewerk(st)ers van het ziekenhuis zijn in problemen geraakt. Velen hebben schulden. 

Edam heeft de kwestie gisteravond besproken met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. De bewindsman heeft beloofd deze week de zaak op te lossen, zegt Edam vandaag, zondag 26 juni 2016, op Starnieuws.

Morgen wordt vergaderd met het personeel over deze kwestie. Gesprekken met waarnemend directeur Bernard Edam van het ziekenhuis hebben geen duidelijkheid gebracht. Edam zegt, dat aan de minister is meegedeeld dat de directie mismanagement voert.

Nu zijn de personeelsleden de dupe geworden en in grote problemen gestopt. Edam zegt dat ruim 90% van de medewerkers schulden heeft bij een bank of bij handelszaken. Bij het ziekenhuis werken ruim 700 personen.

'Het salaris is niet toereikend, daarom worden op afbetaling spullen gekocht. Diverse leden hebben aanmaningen gekregen dat er niet betaald is. Dit terwijl het geld is ingehouden. Dit is niet te accepteren', aldus Edam. Hij zegt de situatie beu te zijn.

’Welgeïnformeerd', Radio Tamara Amsterdam, bespreekt 'Brexit' en 'Nexit' en vermeend racistisch beeld

Deken Orde van Advocaten in Suriname, Harish Monorath, over 'constitutionele crisis' of 'constitutioneel vraagstuk'


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 26 juni 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Brexit
Lange tijd is een federaal Europa voorgesteld als het medicijn tegen alle kwalen. Eenmaal daags innemen en alles komt goed. Aan deze utopie hebben de populisten een eind gemaakt. 23 Juni 2016 markeert het einde van het federale Europese experiment. De volkssoevereiniteit is onvervreemdbaar, de ondemocratische Brusselse machtsuitoefening van Brussel is gestuit door massaal volksverzet.

De oude mannen in Brussel zijn verbijsterd en spreken van hervormingen. Hoe geloofwaardig zijn zij? Zij zijn immers degenen die het federale medicijn te pas en onpas aan de EU-bevolking hebben voorgeschreven.
Er wordt nu gesproken over een EU met twee snelheden. Een kopgroep die door wil gaan met federalisering en een groep die dat niet wil. Is dit de oplossing? Wordt niet de ene utopie vervangen door de andere?
Zoals bekend zijn de Oost-Europese lidstaten tegen een federaal Europa. Hun onderhandelingspositie is versterkt nu de EU terug bij af is. Zal het verzwakte Brussel toegeven aan hun eisen om te redden wat er te redden valt?


De machtsdriehoek Duitsland-Frankrijk-Engeland bestaat niet meer. Frankrijk en Duitsland hebben traditioneel tegengestelde belangen en staan nu tegenover elkaar. Zullen conflicten tussen Frankrijk en Duitsland het besluitvormingsproces lamleggen?
Schotland zoekt aansluiting bij de EU en dreigt het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Gaan andere regio's in Europa gebruik maken van de desolate toestand waar de EU zich in bevind en zich losmaken van grotere staten?

* Na Brexit volgt Nexit?
De derde trap van de vernietigende explosie is het populisme. Deze explosie is het krachtigst en maakt het karwei af. Brexit was het voorportaal naar het hart van de perfecte storm. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Behorend tot de oprichters, zijn deze de drie meest vooraanstaande landen van de EU. Deze verkiezingen zullen de doorbraak van het populisme betekenen. Wellicht dat er een vierde trap aan de raket wordt gekoppeld, namelijk het uiteenvallen grote landen in kleine regio's zoals Schotland, Catalonië, Baskenland, Nood-Italië, Corsica, Zuid-Tirol, Vlaanderen, Wallonië. (Bron foto: EenVandaag)

In zowel Nederland als Frankrijk wordt de roep om een referendum steeds sterker. Dat de centrumpartijen -voorlopig- geen gehoor geven aan de wens van het electoraat wekt geen verbazing. Ze zijn als de dood voor een nexit en frexit. Die kans is levensgroot; het electoraat in Nederland en Frankrijk stemde immers tegen het Europese Verdrag.

Moet er een nexit-referendum komen? Waarom?

* Beeld naakte zwarte vrouw racistisch?
In de Keukenhof staat een beeld van een naakte zwarte vrouw, getiteld 'De dromen van vrouwen'. Volgens de organisatie New Urban Collective is het beeld racistisch en seksistisch. Is dat zo? Wat is hier aan de hand? Is er sprake van overdrijving en rancune tegen blanken?


Kunstenares Paz Sanz is geschrokken van alle commotie rondom haar werk 'De dromen van vrouwen'. 'Ik ben al twintig jaar bezig met dit soort beelden en normaliter krijg ik juist positieve reacties', zegt ze in dagblad Trouw. 'Natuurlijk, iedereen mag kunst op zijn of haar manier interpreteren, maar deze benadering kan ik niet begrijpen. Ik word afgekraakt en dat raakt me, omdat ik op een positieve manier de kracht van de pure, prachtige Afrikaanse vrouw wil tonen.'

Negerzoenen, het omstreden paneel op de Gouden Koets en nu het standbeeld: emeritus hoogleraar koloniale geschiedenis Piet Emmer aan de Universiteit van Leiden vindt dat het racismedebat af en toe doorschiet. 'Alles wordt op een goudschaaltje gewogen, daar word ik soms moe van. Dat die armbanden slavenketenen zouden zijn, lijkt me een beetje vergezocht.'
Emmer vraagt zich af of dat vastbijten in de discussie niet verhindert dat zwarte mensen kijken naar andere factoren waardoor zij vaker onderin de samenleving zitten. 'Natuurlijk is er discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar er zijn ook meer zwarte eenoudergezinnen dan witte, wat de lagere inkomens deels verklaart'.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Aandacht voor de zogeheten constitutionele crisis ofwel constitutioneel vraagstuk en de Krijgsraadzitting van 30 juni. Het panel spreekt met Harish Manorath, deken van de Orde van Advocaten en voormalig parlementslid voor Nieuw Suriname.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Soram en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 26 juni 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Interreligieuze Raad in Suriname bezorgd over ernstige financiële en morele crisis

'We zien een algemeen verval van normen en waarden in onze samenleving'


De Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) laat zondag 26 juni 2016 in een verklaring weten, zich grote zorgen te maken over de ernstige financiële en morele crisis in het land. Ook worden in de ogen van de raad de fundamenten van de democratische rechtsstaat ondermijnd doordat in de kwestie van het 8 decemberstrafproces de bevoegdheid van de rechterlijke macht en haar onafhankelijkheid en onpartijdigheid ernstig in twijfel worden getrokken. 

In de verklaring wordt de samenleving gevraagd ‘om het gezond verstand te laten prevaleren en ons strikt te houden aan nationale en internationale normen van goed fatsoen en behoorlijk bestuur’. 

Geconstateerd wordt, dat rond het 8 decemberstrafproces een sfeer van wantrouwen en onbehagen is geschapen in de samenleving. De IRIS wil als overkoepelende religieuze organisatie met nadruk stellen, dat zij alle vertrouwen heeft in de onafhankelijke en onpartijdige rechters en dat de rechterlijke macht geëerbiedigd moet worden door iedereen.

'Het volk wordt geconfronteerd met enorme prijsstijgingen. De armoede in ons land is daardoor schrikbarend toegenomen. Voor velen is de situatie uitzichtloos en onhoudbaar geworden. Het volk wil graag in detail weten hoe de verkregen fondsen zullen worden besteed en hoe het geleende geld zal worden terugbetaald. Wij willen de regering ook vragen om duidelijk aan te geven hoe de sociaal zwakkeren in ons land zullen worden opgevangen.'

'Aan de grondslag van deze financiële crisis ligt echter een veel diepere morele crisis die om een oplossing vraagt. Er is gebrek aan vertrouwen in de overheid en in instituten die de democratie in ons land moeten verdedigen en uitdragen. We zien een algemeen verval van normen en waarden in onze samenleving en sociaal-maatschappelijke neergang: steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk, marginalisatie van zwakke groepen, toename van criminaliteit en huiselijk geweld, werkloosheid en uitzichtloosheid vooral onder onze jeugd.'

Islamitische Ontwikkelingsbank leent Suriname geld voor aanschaf basisgoederen in buitenland

Importeurs moeten aan HI doorgeven welke producten zij willen invoeren


Het ministerie van Handel en Industrie (HI) werkt aan een soort ‘credit line’ voor lokale importeurs. De Islamitische Ontwikkelingsbank zal een lening verstrekken om in het buitenland basisgoederen, grondstoffen om de productie van economisch strategische goederen te garanderen, basismedicamenten en medische artikelen te kunnen kopen. Dat meldt de Ware Tijd Online vanochtend, zondag 26 juni 2016. Hoe hoog die lening is wordt niet vermeld...

Importeurs moeten aan het ministerie doorgeven wat zij wensen in te voeren. De huidige lijst van basisgoederen wordt ook aangevuld. De overheid gaat in zee met bekende importeurs die eerder al basisgoederen hebben ingevoerd.

Met de 'credit line' wil de regering de import van basisgoederen garanderen en tegelijkertijd de lokale productie stimuleren. De start van dit programma en de werking ervan in de praktijk moeten nog uitgewerkt worden. 'Het is een kwestie van dagen tot weken om van start te gaan', zegt HI-minister Sieglien Burleson. Ze is ervan overtuigd dat dit systeem gaandeweg zal werken voor lokale producenten, die net als importeurs hierop wachten. Er komt ook een monitoringmechanisme, waarmee het ministerie hoopt ook de prijzen in het achterland onder controle te krijgen.

De importeurs zullen het krediet in Srd's aan de overheid terugbetalen, die op haar beurt de lening in vreemde valuta zal aflossen. De regeling zal de druk op de dollars niet wegnemen, maar de terugbetaling kan wel worden uitgesmeerd.

Volgens het directielid van Combé Markt, Radjen Ramsoediet, willen importeurs dat zestig stuks basisgoederen invoerrechtenvrij en tegen een redelijk tarief worden binnengehaald.

Hij zegt dat deze regeling goed is voor importeurs om zodoende de basisgoederen goedkoop binnen te krijgen. 'Wij zijn altijd bereid te helpen, ongeacht de regering. Wij kijken uit naar het project, waar wij 100 procent achter staan.'

'Justitiële werkarmen moeten worden ingezet om bedreiging staatsveiligheid onmiddellijk aan te pakken'

Geruchten zoemen rond, dat Bouterse 8 decemberproces wil stoppen met hulp Grondwetartikel 148


Indien de regering informatie heeft dat personen acties voorbereiden die de veiligheid van burgers en de staatsveiligheid in gevaar kunnen brengen dan moeten de justitiële werkarmen worden ingezet om die dreiging onmiddellijk aan te pakken. Die zijn daarvoor toegerust. Dat zeggen advocaat Hugo Essed, die nabestaande van de slachtoffers van de 8 decembermoorden bijstaat, en Gaetano Best, verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Strafrecht van de Universiteit van Amsterdam, vandaag, zondag 26 juni 2016, in de Ware Tijd Online.

De staatsveiligheid zou volgens Best 'pas in het geding zijn wanneer de gewapende machten niet opgewassen zouden zijn tegen de personen die bij een voortzetting van het 8 decemberstrafproces van plan zijn strafbare feiten te plegen'.

Geruchten doen de ronde, dat de regering met gebruikmaking van artikel 148 van de Grondwet wil voorkomen dat de Krijgsraadszitting van 30 juni doorgaat en de vervolging helemaal wordt gestopt. Artikel 148 luidt:

'De regering bepaalt het algemeen vervolgingsbeleid. In het belang van de staatsveiligheid kan de regering in concrete gevallen aan de procureur-generaal bevelen geven voor vervolging.'

Advocaat Essed zegt, dat de regering in het belang van de staatsveiligheid bevelen geeft aan de procureur-generaal over de vervolging, maar dan moet de totale regering dat doen en niet alleen de president. Het bevel moet in het belang van de staatsveiligheid zijn, wat niet geheim mag worden gehouden voor de samenleving. De staatsveiligheid gaat iedereen aan. De regering zal concreet moeten aangeven hoe de staatsveiligheid in gevaar is en hoe het bevel dat ze aan de procureur-generaal geeft, dat eventueel gevaar zal keren.

Overigens, ter informatie, plaatste Best onderstaande 'tweet' 23 juni op zijn Twitterpagina:

Twee afzenders (29 en 39) postpakketten met cocaïne gearresteerd te Latour, Paramaribo

Mannen trachtten op 27 februari en 10 maart pakketten met drugs te versturen


De 29-jarige D.O. en M.V. (39) zijn na een inval op een adres in Latour, Paramaribo, aangehouden door de afdeling Narcoticabrigade. De verdachten wisten al geruime tijd uit handen van de politie te blijven, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie vandaag, zondag 26 juni 2016.

Het tweetal heeft respectievelijk op zaterdag 27 februari en op donderdag 10 maart postpakketten met daarin drugs ter verzending aangeboden bij een postbedrijf te Paramaribo.

In de doos van verdachte O. werd tussen andere goederen 52 gram cocaïne ontdekt. In de twee dozen die V. had aangeboden zaten tussen andere spullen 175 en 52 gram cocaïne verborgen. Beide postverzenders zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld,

Japin-lezing (NPS): Met IMF uit de crisis?

Ramautarsing, VES-voorzitter: 'Doorgaan met de mijnbouw-economie of nieuwe kansen creëren'


Het Johan Adolf Pengel Instituut (JAPIN) heeft woensdag 22 juni 2016 in het NPS-partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo een lezing over het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gehouden. De lezing werd verzorgd door Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Hij schetste een somber beeld van de financieel-economische situatie van Suriname, maar concludeerde dat er in deze crisis ook kansen liggen.

De discussie over het IMF bracht diverse gezichtspunten naar voren.

1. De gang naar het IMF is het gevolg van financieel economisch mismanagement. Er is tegen beter weten in veel geld uitgegeven en de bestedingen waren voornamelijk in de consumptieve sfeer.

2. De koopkracht van de samenleving is danig afgenomen en er is sprake van ernstige armoede.

3. De regering slaagt er maar niet in om vertrouwen te herwinnen. Hoe zal een regiem dat 3.5 miljard Amerikaanse dollar extra ontvangsten heeft gehad en een monetaire reserve heeft verkwanseld van 1.2 miljard naar het huidige niveau van 300 miljoen, de nieuwe leningen verstandig aanwenden?.

4. Het IMF hulp moet gezien worden als overbruggingsfinanciering. Het Japin pleit voor duurzame investeringen in productieve sectoren waardoor de verdiencapaciteit verhoogd wordt. Dit is voorwaarde om duurzaam te investeren in de sociale zorg, onderwijs, volksgezondheid en infrastructuur. Vooralsnog biedt het Stabilisatie- en Herstelprogramma 2016-2018 van de regering geen perspectief en zijn er nauwelijks concrete investeringen in levensvatbare productieve projecten.

De huidige crisis is niet de eerste in Suriname. De eerste crisis na 1975 duurde van 1985 tot 1995 en werd door het Front /Nieuw Front beteugeld middels een Structureel Aanpassingsprogramma (SAP). De koers werd toen gestabiliseerd op een koers van 406 Sf voor 1 US dollar. Tijdens het bewind van Jules Wijdenbosch 1996-2000 liep de koers op tot 2800 voor de Surinaamse gulden. De regering-Venetiaan slaagde erin om orde op zaken te stellen. Echter werd het fundamentele probleem van de Surinaamse economie, namelijk de afhankelijkheid van de natuurlijke hulpbronnen niet opgelost.

Ramautarsing verwacht geen snel herstel. Er zullen pijnlijke maatregelen genomen worden en de gemeenschap zal een hoge prijs betalen.. Leningen kunnen helpen, maar alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Ramautarsing vreest dat ze gebruikt zullen worden voor sociale en infrastructurele investeringen en dat men verder hoopt op winsten van Surgold en Staatsolie.

Zal IMF welvaart brengen?
De president heeft in Ocer aangegeven, dat het IMF recept onderdeel is van een Stabilisatie- en Herstelplan van de regering. Dit herstelplan, omvat maatregelen om de belastinginkomsten van de overheid te vergroten, de subsidies te verlagen en de uitgaven van de overheid te beperken door bezuinigingen. De overheidsbezuinigingen die genoemd werden zijn marginaal. Men gaat op overheidskantoren slechts bezuinigen op stroom, water en telefoonkosten.

Het doel van het gepresenteerde herstelplan is te voorkomen dat de economie in 2016 met meer dan 2% verder krimpt. Ramautarsing zegt dat dit niet haalbaar is. Er is berekend dat er daarvoor 2.4 miljard Srd nodig is. De projecten die moeten zorgen voor afremmen van de krimp in 2016 zullen niet starten in 2016. In het herstelplan van de regering zijn projecten voorgesteld die pas over vijf of meer jaren een rendement opleveren. Bijvoorbeeld het kokos en cacao project voor de export.

Ramautarsing stelt dat voor duurzaam herstel van de economie er een fundamentele transformatie nodig is. We moeten als samenleving meer greep krijgen op onze toekomst en niet langer blijven wachten op goud en olie. Een echt herstelplan zou moeten omvatten maatregelen voor diversificatie van de economie en vooral ook public sector reform.


Conclusies
Ramautarsing geeft een samenvatting van de belangrijkste conclusies van zijn lezing:
* De pijnlijke maatregelen zouden we ook zonder het IMF moeten nemen
* De IMF-lening zal de pijn ietwat verzachten, maar het IMF blijft minstens twee jaar in Suriname
* De koers is nog niet stabiel en de inflatie zal nog een tijd doorgaan
* De rente op leningen zal stijgen

Ramautarsing zegt dat wij staan voor een fundamentele keuze: doorgaan met de mijnbouw-economie of nieuwe kansen creëren. De crisis biedt ons de mogelijkheid om een geheel nieuwe weg op te gaan.

Nederlander en Surinaamse echtgenote slachtoffer uit de hand gelopen overval in Costa Rica

Nederlandse plantage-eigenaar, Surinaamse echtgenote en Nicaraguaanse arbeider eind december 2015 vermoord


(Bron foto: Tico Times)

Politieonderzoek: Nederlander, echtgenote en werknemer gedood bij mislukte overval'


Een Nederlander, zijn echtgenote en een arbeider, die in januari dood in hun woning werden aangetroffen bij Sardinal, Puntarenas, zijn waarschijnlijk vermoord tijdens een uit de hand gelopen overval, aldus is donderdag bekendgemaakt door de onderdirecteur van de 'Judicial Investigation Police' (OIJ, Organismo de Investigacion Judicial), Luís Ángel Ávila, zo bericht de krant Tico Times in Costa Rica zaterdag 25 juni 2016.

Johannes 'Hans' Snelders uit Nederland, zijn Surinaamse echtgenote Sita Dhawtal en de Nicaraguaan Rivar Avenec Montalbán zijn de slachtoffers van een drievoudige moord, waarschijnlijk eind december gepleegd op 'Finca La Flecha'. Snelders was directeur van het bedrijf Ganadera La Flecha Pura Vida, S.A., eigenaar van de plantage.

'De meest aannemelijke hypothese die we hebben gehad sinds het begin van het onderzoek is, dat het ging om een overval', aldus Avila. 'Het is een grote plantage met weinig buren en we gaan ervan dat het motief was om de slachtoffers te overvallen, maar dat een en ander fout ging en uiteindelijk eindigde in de drievoudige moord.'

De politie heeft overigens nog steeds geen verdachten op het oog, maar stelt dat er genoeg bewijsmateriaal op de plaats delict is achtergebleven en dat met de autopsierapporten er voldoende aanknopingspunten zijn die kunnen leiden naar een of meerdere verdachten, aldus Avila.

Volgens hem hadden Snelders en Dhawtal een houthandel met de focus op de groei van bomen en de verkoop van hout. Snelders richtte een corporatie voor de Sardinal-boerderij op in 2007 en was sinds 2013 een ingezetene van Costa Rica.

Uit de webste van Granadera La Flecha blijkt, aldus de Tico Times, dat enkele honderden mensen, vooral uit Nederland en België, eigenaar zijn van delen van de plantage.

Ferdinand Schellinkhout, een Nederlandse rechercheur die naar Costa Rica is gereisd om de lokale autoriteiten te assiteren, zegt dat hij ruim 20 jaar onderzoek naar moorden heeft verricht in Nederland en tevreden is met het door de OIJ gedane werkzaamheden. Hij zegt verder, dat hij gisteren zou spreken met familieleden van de slachtoffers om meer informatie te vergaren.

Avila: 'Zijn bezoek is heel belangrijk voor ons om via hem de familieleden te leren kennen, omdat Snelders en Dhawtal geen familie in Costa Rica hebben. Zij waren praktisch alleen hier in het land, maar ze werkten met vele soorten mensen op de plantage.'

(Red. De Surinaamse Krant/Tico Times)