zaterdag 2 juli 2016

Eerste slaaf van Nederland voor zevende keer herdacht in Ouderkerk aan de Amstel

De Dag van Elieser, 30 juni - De slaaf Elieser arriveert in 1610 in Nederland

(Bron foto: RTV Noord-Holland)
Het graf van Elieser werd in 2002 gevonden op Portugees-Joodse begraafplaats te Ouderkerk a/d Amstel


Sinds 2010 wordt op de laatste woensdag van de maand juni een herdenkingsceremonie gehouden op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim te Ouderkerk aan de Amstel: De Dag van Elieser. Elieser was een slaaf die 1610 naar Nederland kwam en overleed in 1629. In 2002 werd zijn graf gevonden op de Portugees-Joodse Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Dit meldt vandaag, zaterdag 2 juli 2016, RTV Amstelveen.

Voor organisator Perez Jong Loy was de vondst een openbaring. 'Dat was heel belangrijk voor mij, want ik besefte dat hij minstens moest hebben meegemaakt wat ik heb doorstaan.' Volgens hem moet Elieser zich hier in 1610 wanhopig hebben gevoeld. 'De pijn om hier in rond te moeten lopen in een totaal witte wereld en niet te weten ook aan welke kant jouw huis ook ligt, dat is onvoorstelbaar gewoon.'Perez identificeert zich met Elieser vanwege het enorme gevecht, dat Elieser moet hebben gehad om zich hier staande te houden. Daar had Perez ook last van toen hij als 7-jarig jochie in 1962 vanuit Suriname in Nederland arriveerde. 'Als nieuweling in de buurt kreeg ik hele volksstammen achter me aan, die me uitjoelden en me wilden testen op mijn fysieke weerbaarheid.'


Toen het graf van Elieser gevonden werd besloot Perez om jaarlijks ‘De dag van Elieser’ bij het graf te organiseren. En inmiddels wordt deze herdenking voor de zevende keer gehouden. 'We willen de herinnering aan het slavernijverleden levend houden. Hij is voor zover we weten de eerste tot slaaf gemaakte hier in Nederland.' 

Elieser is de enige niet anonieme slaaf die op de begraafplaats ligt. Volgens Perez is hij het gezicht van de naar schatting 40 andere slaven die op en rond de begraafplaats begraven liggen. 'Zij zijn het bewijs dat Nederland slavernij heeft gehad, maar het betekent ook, dat hier al 400 jaar Afrikaanse mensen leven en bijdragen aan de economie.' 

Voor Perez is het belangrijk dat de regering haar excuus aanbiedt voor het slavernijverleden. 'De erkenning zou een heleboel van het zeer en onbegrip weghalen. Maar, daar wil men nog steeds niet aan, terwijl het onvermijdelijk is.'

Dode bromfietser (19) gevonden in een trens te Hanna's Lust

Bromfietser vermoedelijk via berm tegen elektriciteitsmast gereden en in trens beland


Het lichaam van de 19-jarige Krishen Debidajal is gisteren in een trens te Hanna’s Lust aangetroffen. De verkeersunit van regio Midden van het Korps Politie Suriname kreeg via de Centrale Meldkamer een melding dat een bromfietser in een goot was beland, aldus de afdeling Public Relations van het korps vandaag, zaterdag 2 juli 2016.

Uit het voorlopig politieonderzoek is komen vast te staan, dat de bromfietser donderdagavond over de Hanna's Lustweg reed, vanuit de Magentakanaalweg en richting de Indira Gandhiweg.

Door tot nog toe onbekende redenen moet hij op de noordelijke berm terecht zijn gekomen en tegen een elektriciteitspaal zijn gereden. Krishen moet vervolgens met zijn bromfiets in de goot zijn beland. Een voorbijganger zag het levenloze lichaam van de bromfietser in de goot en schakelde de politie in.

Een gealarmeerde arts stelde de dood vast.

Drie doden bij twee verkeersongelukken

Auto rijdt in Magentakanaal en op Indira Gandhiweg een botsing tussen een lijnbus en auto


Starnieuws bericht vanochtend, zaterdag 2 juli 2016, dat drie personen afgelopen nacht het leven hebben gelaten in het verkeer. Enkele gewonden zijn in kritieke toestand opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De doden vielen bij een verkeersongeluk te Welgedacht C en een aanrijding op de Indira Gandhiweg. 

Op de hoek van het Magentakanaal en Welgedacht C belandde vanochtend rond twee uur een personenauto in het kanaal. De 21-jarige chauffeur moet vermoedelijk, gelet op de aangetroffen sporen, door een klapband en de hoge snelheid waarmee hij reed de controle over de besturing van het voertuig hebben verloren. De auto keerde hierdoor op het wegdek, waarbij de linkerzijde van de auto tegen de leuning van een brug kwam. De leuning ging kapot, waardoor de auto in het kanaal belandde. Door de slag slingerde één van de inzittenden uit het voertuig en kwam met zijn gezicht in het kanaal terecht, aldus de afdeling Public Relations van het .Korps Politie Suriname. De omgekomen inzittenden zouden volgens de website van het Dagblad Suriname Rohit Bhondoe (27) en de 39-jarige Ganesh Lall zijn.

Aan de Indira Gandhiweg (De Nieuwe Grond) zijn een lijnbus en een personenauto frontaal met elkaar in botsing geraakt (zie foto - Bron: Facebook). De bestuurder van de personenauto, Giani Oostwijk, heeft de aanrijding niet overleefd. De buschauffeur werd in kritieke toestand vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het AZP. Volgens de webeditie vandaag van het Dagblad Suriname reed de bus niet op de eigen rijbaan.

In de bus zaten geen passagiers, wel de helper van de chauffeur die ook naar het AZP werd vervoerd. Starnieuws bericht vernomen te hebben, dat de brandweer in beide gevallen er aan te pas moest komen om inzittenden uit de voertuigen te bevrijden.

OM Rotterdam naar Suriname voor drugssmokkel, cocaïnetransport strandde op Zeeuwse kust

Een van de verdachten heeft met regering Suriname overhoop gelegen over een bestelde, maar niet afgenomen veerboot...


Nederlandse vervolgingsambtenaren hopen in Suriname aanvullend onderzoek te kunnen doen naar de vangst van 1.075 kilo cocaïne in januari in Zeeland. De drugs komen vermoedelijk uit Suriname. Die was verborgen in een sportvisbootje, genaamd De Zeeland, dat door zwaar weer strandde nabij Breskens.

Er zijn destijds vier mannen aangehouden en later nog eens vier. Afgelopen woensdag diende de zaak bij de rechtbank in Rotterdam. Dit berichtte de Provinciale Zeeuwse Courant 29 juni 2016 en de Ware Tijd in Suriname besteedt er vandaag, zaterdag 2 juli 2016, op haar website.

Uit onderzoek blijkt dat de drugs kennelijk voor de kust zijn overgeladen van een boot die uit Suriname kwam, de Marian V. Radarbeelden geven aan dat beide boten voor de kust van België bijeen zijn gekomen. Ook werd verf van de Marian V aangetroffen op het vissersbootje.

De Nederlandse kok van de zeesleper lijkt in verhoor te zijn 'doorgeslagen'. Deze verdachte wijst zakenman Jack G. (62) uit Bergen op Zoom aan als organisator van het drugsvervoer. G. charterde de zeesleper en kwam in Paramaribo enige dagen aan boord. Twee jaar (maart 2014) geleden haalde hij het nieuws, omdat de regering van Suriname de bij hem bestelde veerpont Albina niet wilde afnemen. De redactie van De Surinaamse Krant, destijds nog onder de naam Obsession Magazine, had destijds contact met hem over 'het gedoe' rond de niet door de Surinaamse regering afgenomen bestelde veerboot. Maar, de politie kent hem ook goed: de man was in 2007 betrokken bij een enorme drugszaak rond de grootschalige productie van xtc- en amfetamine. Samen met zijn vrouw haalde hij volgens het OM grondstoffen uit onder meer China en België.

Volgens zijn raadsman Henk van Asselt was er tot de verklaring van de kok 'geen enkel hard bewijs tegen zijn cliënt'.

Inmiddels beschikt de politie ook over videobeelden waarop G. te zien is met een man die 'te linken is aan De Zeeland'. Het zou niet gaan om mede-verdachte Tjeu N., zoals bronnen eerder meldden, maar iemand met een zakelijk belang in de visboot. De beelden komen uit de garage in Breda waar eind vorig jaar twee mannen werden ontvoerd. De zaken hebben volgens het Openbaar Ministerie niks met elkaar te maken, maar de beelden kunnen aantonen dat G. - anders dan hij volhield - De Zeeland wel kende. 

Officier van Justitie Marieke Vreugdenhil verwacht meer bewijs uit onderzoek van navigatie-apparatuur op de visboot en telefoons van verdachten om versleutelde gesprekken te voeren. Ook wil ze een rechercheteam naar Suriname sturen om de cokesmokkel daar nader te onderzoeken. Overleg hierover met de Surinaamse autoriteiten heeft 'voorzichtige toezeggingen opgeleverd'.

De volgende (regie)zittingen tegen de in totaal acht aangehouden verdachten zijn op 31 augustus en 6 september.

(Red. De Surinaamse Krant/PZC/Twitter/de Ware Tijd)

Productie Sranan Biri stopgezet door stijgende kosten (stroomtarief, koers Amerikaanse dollar) en lage omzet

Eigenaar Harkisoen: 'Ik ben teleurgesteld, omdat ik anders had verwacht'

'Ik had graag gewild dat de samenleving Surinaamse producten meer waardeert'


Stijgende kosten binnen een jaar en een lage omzet, hebben Sranan Biri, waarvan de productie in oktober 2014 was begonnen, de das omgedaan. De Trans Atlantic Group of Companies NV is per 1 juli gestopt met de productie van dit bier. De miljoenen die zijn geïnvesteerd zijn in principe voor niets geweest. 

'Ik had graag gewild dat de samenleving Surinaamse producten meer waardeert, waardoor we veel voordelen hieraan kunnen hebben', zegt eigenaar Jerry Harkisoen vandaag, zaterdag 2 juli 2016, in de Ware Tijd.

Hij verwijst onder andere naar grotere werkgelegenheid die hiermee zou worden bereikt. Thans moet het bedrijf zo'n dertig werknemers ontslaan, maar met elk van hen zou een regeling zijn getroffen, maar daarover wil Harkisoen verder niets zeggen. Met de getroffen regeling kunnen ze nog drie tot vier maanden vooruit, zonder werk. Het bedrijf heeft voor ongeveer de helft van het personeel een andere baan geregeld. Voor de anderen wordt nog naar werk gezocht.

Harkisoen wijst erop dat onder meer de stijging van de koers van de Amerikaanse dollar en het verhoogde stroomtarief de genadeslag voor de onderneming zijn geweest.

Op de vraag of de smaak van het bier mogelijk ook heeft meegespeeld dat de omzet achterbleef, zegt Harkisoen dat dat in de beginfase wel een rol gespeeld heeft, maar dat de kwaliteit van het bier naderhand verbeterd is. Dat heeft echter niet geleid tot grotere omzet ten opzichte van concurrenten Parbo Bier en Heineken. 'Ik ben teleurgesteld, omdat ik anders had verwacht.'

Olievondst Exxon Mobil in Guyana's Liza-veld is ontdekking op wereldniveau

Huidige geschatte waarde vondst bedraagt zo'n 70 miljard Amerikaanse dollarDe olievondst waar Exxon Mobil Corporation donderdag melding van heeft gemaakt kan oplopen tot 1,4 miljard vaten, twee keer zo groot als de eerste raming. De vondst in het Liza veld, 193 kilometer uit de Guyanese kust, is een ontdekking op wereldniveau, meldt de nieuwswebsite Bloomberg gisteren, vrijdag 1 juli 2016 (zie onderaan).
Met de huidige olieprijzen, is de geschatte waarde van de vondst 70 miljard Amerikaanse dollar. Het olieveld zal volgens het in Texas gevestigde bedrijf het equivalent van 800 miljoen tot 1,4 miljard vaten ruwe olie opleveren.

Hess Corporation, een partner in het veld, ziet een stijging van 39% in de huidige bewezen reserves. 
De aankondiging van Exxon komt op een moment, dat de olie-industrie klimt uit de ergste depressie in decennia. Na een terugval van een twaalf jaar laag dieptepunt in januari, is Brent –de internationale standaard voor ruwe olie- met bijna 80% gestegen tot ongeveer 50 dollarper vat.

De vondst van het Liza-veld zal voorlopig niet worden toegevoegd aan de mondiale olievoorraden, omdat het vijf jaar of meer kan duren voordat de diepzee reserves in productie kunnen worden gebracht. 'Het succes van deze exploratie toont de kracht van onze lange-termijn investeringsaanpak, evenals ons technologisch leiderschap in ultra, diepzee omgevingen', aldus Steve Greenlee, president van ExxonMobil Exploration Co, in de verklaring.

Exxon voorzag al in mei 2015 dat het veld veelbelovend was, nadat onderzoek van data en rotsformaties aanwijzingen gaven van de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid ruwe olie.

De boringen in het veld zijn gedaan door het boorschip Transocean Ltd.'s Deepwater Champion. Exxon is exploitant van de Liza-vondst en heeft er een belang van 45%. Hess heeft 30% en het resterende 25% behoort toe aan het Chinese CNOOC Ltd, gevestigd in Beijing.

Hieronder het Bloomberg-artikel:


Exxon’s Guyana Discovery May Be Twice as Large as Thought

Joe Carroll

June 30, 2016 — 10:26 AM GFT Updated on July 1, 2016 — 1:01 AM GFT

Crude deposit could be worth $70 billion at current prices
Hess, CNOOC are partners in drilling 120 miles offshore


Exxon Mobil Corp.’s oil discovery off the coast of Guyana may hold as much as 1.4 billion barrels, twice the size of the previous estimate, making it potentially worth about $70 billion based on current prices.


The Liza field 120 miles (193 kilometers) from the coast of Guyana is a “world-class discovery” that probably will yield the equivalent of 800 million to 1.4 billion barrels of crude, the Irving, Texas-based company said in a statement on Thursday. Hess Corp., a partner in the field, will see a 39 percent boost in current proved reserves at the upper end of the estimate.

Exxon’s announcement comes as the oil industry emerges from the worst market slump in decades. Since dipping to a 12-year low in January, Brent, the international benchmark for crude has risen nearly 80 percent to about $50 a barrel. The Liza discovery may not add to global oil supplies for years as deepwater finds can take half a decade or more to bring into production.

“This exploration success demonstrates the strength of our long-term investment approach, as well as our technology leadership in ultra, deepwater environments,” Steve Greenlee, president of ExxonMobil Exploration Co., said in the statement.

Exxon saw signs the field was massive as early as May 2015, after logging data and rock chips from the initial exploratory well showed indications of a large presence of crude, the company said in an entry on its Energy Factor blog. The project was led by Kerry Moreland, Exxon’s Guyana basin manager, and drilled from Transocean Ltd.’s Deepwater Champion drillship.
Exxon is operator of the Liza discovery and owns a 45 percent stake. Hess holds a 30 percent interest and the remaining 25 percent belongs to CNOOC Ltd.

It’s an enormous discovery for Hess. At the high end of the estimate, the New York-based company’s stake equates to 420 million barrels. More exploratory drilling is planned for the Stabroek block that hosts the Liza field, Hess said in a separate statement.

Hess jumped as much as 4.5 percent after the announcement and closed 4 percent higher at $60.10. Exxon rose 1.4 percent to $93.74. Hess is “very encouraged by the drilling results to date of the Liza prospect, which we believe has the potential to materially contribute to our resource base and future production growth,” Chief Executive Officer John Hess said in the statement.

The upper end of the new estimate is two times larger than the 700 million-barrel figure disclosed by Raphael Trotman, Guayana’s minister of governance, in a July interview with Bloomberg News.

Centrale Bank van Suriname schakelt over naar actief monetair beleid

CBvS wil stabiliteit nastreven in een in 'transitie' zijnd financieel systeemDe Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gisteren, vrijdag 1 juli 2016, verdere invulling gegeven aan de omslag die zij maakt bij het voeren van een passief naar een actief monetair beleid. Met de invoering van open markt operaties is nu het tijdperk van actieve monetaire politiek ingeluid. Nieuwe faciliteiten zijn 1 juli aan de algemene banken in Suriname aangeboden op grond waarvan zij in de gelegenheid worden gesteld om korte termijn beleggingen, waaronder 'overnight' deposito’s, bij de Centrale Bank te plegen of om kort krediet bij de moederbank op te nemen. Dit meldt de bank in een gisteren uitgegeven persbericht - gepubliceerd op haar website - waarvan hieronder het vervolg.

Het doel van de nieuwe beleidsvoering is om de liquiditeitenmassa effectief te kunnen beïnvloeden, opdat stabiliteit van het prijspeil kan worden verkregen en worden bestendigd. De beïnvloedende factor binnen dit geheel is de rentevoet. Spaar- en bestedingszin worden daardoor bepaald en volgens verwachtingen van de Bank zal sparen en beleggen door het publiek al op heel korte termijn veel aantrekkelijker worden. De uitdaging op iets langere termijn ligt op het vinden van de rentevoet, waarbij zowel sparen als investeren goed gedijen opdat de doelstelling van economische groei kan worden verwezenlijkt.

President Glenn Gersie van de Centrale Bank heeft sinds zijn aantreden in februari van dit jaar tijdens diverse besprekingen met de directies van de algemene banken en in uiteenzettingen voor het publiek, de beleidsrichting en de nieuwe (toen nog voorgenomen) instrumenten besproken en uiteengezet. De Centrale Bank heeft daarbij volledige ondersteuning van de algemene banken toegezegd gekregen.

Terugblikkend kan gesteld worden dat het voeren van open markt politiek al sinds het begin van de jaren 90 werd nagestreefd maar dat het door de jaren heen, ondanks serieuze initiatieven op diverse momenten, niet van de grond is gekomen. De enige significante wijziging kwam aan het begin van de jaren 2000 toen het kredietplafondarrangement door de kasreserveregeling werd vervangen. Met de huidige introductie van open markt operaties, wordt de kasreserveregeling volstrekt niet aan een kant gezet. Dat instrument blijft gehandhaafd maar krijgt vanaf nu feitelijk de status van “sluitstuk van beleid”. Dat betekent zoveel als dat daar waar open markt operaties nog net tekort schieten om het gewenste monetaire effect te bereiken (er is nog teveel of te weinig liquiditeit in omloop) dat bijstellen van het kasreservepercentage” daadwerkelijk het beoogde effect moet opleveren. Het is daarom van groot belang dat de Bank zich voortdurend een goed beeld schetst van de stand van de liquiditeiten in omloop en de groei of afname daarvan op korte termijn. Binnen dat geheel weet de Bank zich goed ondersteund door het Ministerie van Financiën.

Zoals eerder beschreven wordt het geheel nu dus aangevangen met Depositoveilingen, een Overnight Depositofaciliteit, een Intra-dagelijkse liquiditeitsfaciliteit en een Beleningsfaciliteit. Met de eerste twee wordt beoogd om enerzijds liquiditeit aan het financieel systeem te onttrekken en anderzijds om een fonds te vormen voor kort krediet van de Centrale Bank aan de algemene banken. Zo wordt rendabel liquiditeitsmanagement tot stand gebracht. Immers, op gelden van de algemene banken die gewoon op hun rekening courant bij de Centrale Bank blijven liggen, wordt helemaal niets verdiend.

Vanwege de Intra-dagelijkse liquiditeitsfaciliteit en de Beleningsfaciliteit kunnen algemene banken leningen bij de Centrale Bank opnemen en wel als volgt:

* Intra-dagelijkse leningen zijn leningen gedurende de dag; een lening vanochtend opgenomen, moet vanmiddag voor sluiting van de Bank weer zijn afgelost;
* Bij beleningsfaciliteiten kunnen bankinstellingen voor ten hoogste twee keren tijdens een kasreserveperiode (voorlopig is die periode nog een week) met een looptijd van een dag krediet bij de Bank opnemen.

De Centrale Bank tracht met de invoering van deze nieuwe instrumenten de samenleving conform de aan haar bij wet opgelegde taken te dienen door stabiliteit na te streven. De uitkomsten van de nieuwe beleidsbenadering moeten zich laten kenmerken door zorgvuldig liquidi­teits­beheer en effectief monetair beleid. Belangrijk is te herkennen dat het financieel systeem in transitie is en dat zowel bij de Centrale Bank als de algemene banken institutionele wijzigingen (zullen) optreden. Door al datgene dat zich nu voltrekt is de geldmarkt in Suriname in opmars en ligt de ontwikkeling van de kapitaalmarkt nog maar net in het verschiet.

DA91 en SPA tekenen samenwerkingsovereenkomst

'Wij willen de samenleving hoop bieden op alternatief en integer leiderschap''Een dictatuur heeft angst nodig om overeind te blijven, maar het volk is niet geboren om in angst te leven'


De SPA en DA’91 hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. 'Wij willen de samenleving hoop bieden op alternatief leiderschap, dat integer is, en uit mensen bestaat zonder een strafblad', zei DA’91-leider Angelique Alihoessein-del Castilho, de enige vrouwelijke partijvoorzitter van het land, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 2 juli 2016.

Ze riep het volk op om niet terug te deinzen voor de dictatoriale wijze waarom het huidige regiem leiding geeft aan het land. 'Een dictatuur heeft angst nodig om overeind te blijven. Maar, het volk is niet geboren om in angst te leven. Door samen te bundelen kunnen wij het land bevrijden en herstellen van de huidige machthebbers', sprak de politica.

Zij veroordeelde de wijze waarop de regering zich heeft ingemengd in het 8 decemberstrafproces. De politica zei ook, dat ondanks de slechte economische vooruitzichten, het volk hoopvol mag zijn dat met integer leiderschap, het land naar betere tijden geleid zal worden. Daarnaast veroordeelde zij het gebrek aan transparantie en de corruptie binnen de regering.

SPA-voorzitter Guno Castelen zei in zijn toespraak, dat er nog meerdere politieke en sociaal maatschappelijk organisaties in stad en district zich klaarmaken om zich aan te sluiten bij de samenwerking. Ook hij benadrukte dat er hoop is op een betere toekomst voor het land als het volk met verenigde krachten optrekt.

De SPA vierde gisteren haar 29e verjaardag. Het is de eerste keer in haar bestaan, dat ze niet in het parlement is vertegenwoordigd. De partij redde het niet bij de verkiezing van mei 2015. Hetzelfde geldt voor Democratisch Alternatief  '91.

Ter informatie:

HVB continueert haar streven om 'gegijzelde achterban van PL groeiperspectieven te geven'

'Er is een enorme belangstelling om de beweging om te vormen tot een politieke partij'

HVB vindt dat PL-voorzitter Somohardjo zich afgelopen periode 'rancuneus' heeft opgesteld


De Hervormings- en Vernieuwingbeweging HVB gaat onverkort door met haar missie om de gegijzelde achterban van Pertjajah Lahur PL groeiperspectieven te geven. Dit meldt de beweging in een vrijdag 1 juli 2016 uitgebracht persbericht in verband met haar 1-jarig bestaan. 

Om de hervormingsvisie met de partijleiding te delen heeft de beweging de afgelopen periode diverse initiatieven ondernomen. Maar, er werd gestuit op een rancuneuze opstelling van de partijvoorzitter.

Uit haar consultaties in het veld heeft de HVB ook geconstateerd, dat er enorme belangstelling bestaat om de beweging om te vormen tot een politieke partij. Meer transparantie binnen de partij, moderne management, image-building en een politieke heroriëntatie ten aanzien van de ideologie van de partij zijn enkele belangrijke issues waarvoor de beweging zich beijvert, zo laat zij via het persbericht weten. Exact dezelfde zaken die ertoe geleid hebben dat de Pertjajah Luhur in de afgelopen verkiezingen van 25 mei enorm heeft ingeboet aan kiezers: van 30.943 stemmen in 2010 naar 19.128 stemmen in 2015.

Het is bekend, dat de grondoorzaken van de huidige economische crisis gelegen zijn in fundamentele tekortkomingen in de economische structuur, financiële huishouding, financiële verantwoording en wetgeving. Hervorming op deze gebieden is een bittere noodzaak wil Suriname als land de schokken van extreem lage grondstofprijzen beter opvangen.

'De HVB ziet het als haar verplichting om een constructieve bijdrage te leveren en zal blijven meedenken en meedoen om in deze zware en moeilijke periode Suriname geleidelijk aan te loodsen naar duurzame sociaal- economische groei.'

Oud-directeur Lachmising in beeld als nieuwe directeur SLM

Lachmising was van 2000 tot 2004 directeur van de luchtvaartmaatschappij


Oud-directeur Robbi Lachmising (zie foto - Bron: YouTube) is in beeld om 8 juli het roer bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij NV (SLM) over te nemen. SLM-directeur Louis Voigt legt zijn functie vrijdag neer. Zijn contract loopt op 8 juli af en hij wenst dat 'vanwege persoonlijke redenen' niet te verlengen. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 2 juli 2016.

Lachmising werd in 2000 benoemd tot directeur van de luchtvaartmaatschappij, en vier jaar later besloot de aandeelhouder, de regering, zijn contract niet te verlengen.

Tijdens zijn periode heeft de SLM de Boeiing 747-300, Ronald Elwin Kappel, aangeschaft voor de Mid-Atlantische route. De laatste vlucht van de Surinaamse boeiing was op 18 januari 2010.

Lachmising was voor zijn aanstelling als directeur jarenlang de regiomanager van de SLM in Nederland. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de oud-directeur is gepolst en dat hij niet er niet onwelwillend tegenover staat weer leiding aan het bedrijf te gaan nemen. Het uiteindelijke besluit ligt bij de Algemene vergadering van Aandeelhouders die maandag bijeenkomt om onder andere over deze kwestie te praten.

Minister Peneux wil dat speciaal platform de Surinaamse geschiedenis herschrijft

'Wij kunnen kinderen op school niet blijven opschepen met onwaarheden over het verleden'


'Wij kunnen kinderen op school niet blijven opschepen met onwaarheden over het verleden. De waarheid moet vastgelegd worden en dat heeft niet alleen te maken met de Afrikaanse cultuur, maar ook over de Indiase en Javaanse cultuur en hoe zij naar Suriname zijn gekomen.'  Dat zei minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bij de kranslegging gisteren bij het standbeeld van Kwakoe in Paramaribo, tijdens de herdenking van 153 jaar afschaffing slavernij.

Peneux vindt dat er voldoende kennis en deskundigheid aanwezig is om de nieuwe geschiedenisboeken te kunnen schrijven. Hij zal opzoek gaan naar donoren om een fonds te creëren, zodat de boeken voor het basis- en VOJ-onderwijs, geproduceerd kunnen worden.

'Jongeren moeten leren wat wij als Surinamers hebben ervaren en hoe de slavernij is ontstaan', aldus de bewindsman.

Ook roept hij op om samen te bundelen, omdat er teveel verdeeldheid is binnen de samenleving. Mensen moeten niet meer zeggen dat zij bijvoorbeeld Javaan, creool of hindostaan zijn, maar een Surinamer. 'Verdeeldheid gaat ons nergens brengen. Eenheid gaat ons brengen naar vooruitgang', meent Peneux.

De voorzitter van de organisatie Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, zei gisteren dat 1 juli een dag is waarop wordt herdacht, 'dat we nooit meer slaven zullen worden'. Hij vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de slavenperiode. De federatie bestond gisteren 20 jaar.

Guyana en Suriname verstevigen onderlinge betrekkingen, maar zwijgen over grensgeschil

President Bouterse: Guyanese ondernemers kunnen deelnemen aan Surinaamse projecten


De presidenten van Suriname en Guyana hebben besloten om de draad weer op te pakken en intensief met elkaar samen te werken. Tijdens het eendaagse werkbezoek van de Guyanese president David Granger gisteren aan Suriname, in Nieuw Nickerie (zie foto's - Bron: Kabinet van de President), zijn de banden strakker aangehaald, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 2 juli 2016, op gezag van het Kabinet van de President.

President Bouterse zei dat Guyanese ondernemers ook kunnen deelnemen aan projecten die gezamenlijk uitgevoerd kunnen worden, vooral op het gebied van landbouw. Hij stelde, dat er vaak  geen toegang is tot financiële middelen en dat het schrijven van plannen die internationaal gevraagd worden, ook niet gemakkelijk is. Daarom heeft Suriname aan Israël gevraagd om een masterplan over landbouw te schrijven, waaruit zeven concrete projecten zijn komen uitrollen. Nu moet er invulling aan gegeven worden.

Granger voerde aan, dat Suriname en Guyana veel potentie hebben. Zij zijn de grootste landen van de CARICOM en de enige met een gezamenlijke grens. Door goed met elkaar samen te werken, zullen de voordelen groter worden. Er kan voedsel geëxporteerd worden naar de Caribische landen.

Bouterse zei, dat Guyana veel verder is in de kokosindustrie. Er is wel een plan daar, waar gebruik van gemaakt kan worden.

De president zei verder, dat Guyana ook geïnformeerd is over de situatie die ontstaan is door de uitspraak van de Krijgsraad op 9 juni. De interne situatie kan ook effecten hebben volgens de president op organisaties en instituten waar Suriname en Guyana in participeren.

Granger zei heel blij te zijn met de ontmoeting en dat de onderlinge relatie zeker verder verdiept is. Afgesproken is dat de landen heel nauw met elkaar zullen samenwerken. Maandag begint de CARICOM-staatshoofdenvergadering in Georgetown, Guyana. Bouterse zal daarbij aanwezig zijn.

Volgens Guyanese media zou het grensgeschil tussen beide landen (Tigrigebied/New River Triangle) hoog op de agenda hebben gestaan gisteren, maar het Kabinet van de President rept hier echter met geen woord over in haar persbericht...

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/Demerara Waves)

Advocaat Essed: 'Regering, OM noch Assemblee kan 8 decemberproces stoppen'

'De situatie is bemoedigend, het proces is niet stopgezet'

'Er is misbruik gemaakt van artikel 148 Grondwet om het eigen hachje te redden'


Hugo Essed, advocaat van nabestaanden van slachtoffers van de 8 decembermoorden, blijft erbij dat er nu niet ingegrepen kan worden in het 8 decemberstrafproces. De zaak bevindt zich in de fase van berechting en dat is een aangelegenheid van de Krijgsraad. De regering, het Openbaar Ministerie (OM) noch De Nationale Assemblee kan dat stoppen, aldus de jurist, zo bericht Starnieuws vrijdag 1 juli 2016.

Essed vindt de situatie bemoedigend. Veel mensen hebben door, dat de stopzetting niks te maken heeft met dat de staatsveiligheid in gevaar is. Er wordt volgens de hem misbruik gemaakt van artikel 148 van de Grondwet om 'het eigen hachje te redden'. In elk geval is het proces niet stopgezet, zoals in in de resolutie wordt opgedragen door president Desi Bouterse aan de procureur-generaal.

Op 5 augustus zullen de advocaten van de nabestaanden zich uitlaten over de brief van de hoogste vervolgingsambtenaar en de resolutie. Daarna zal de Krijgsraad zich beraden en een besluit nemen over wat er verder gedaan moet worden.

Essed merkt op dat dezelfde argumenten die golden om de gewijzigde Amnestiewet buiten beschouwing te laten, nu ook gelden. Er is volgens de raadsman wel degelijk sprake van inmenging in een lopend proces. Artikel 148 van de Grondwet is niet van toepassing op het proces, meent de advocaat. Dit was nooit het geval, misschien wel toen de moorden hebben plaatsgevonden, want dan was de staatsveiligheid in gevaar, zegt Essed.

De opdracht aan de procureur-generaal is te laat. Het proces ligt bij de rechter. De auditeur-militair heeft het woord gekregen en de mededeling van de procureur-generaal doorgegeven. Hij heeft zijn requisitoir niet gehouden, stelt Essed.