dinsdag 5 juli 2016

‘1 juli sluit nu te veel mensen uit'

'Insluiting van de blanke Nederlander is nodig bij nationale herdenking Nederland'

'Er moet ook naar andere en/of moderne vormen van slavernij worden gekeken'


Jaarlijks wordt in Amsterdam op 1 juli de afschaffing van de slavernij door Nederland herdacht. De nadruk ligt daarbij vaak op de slachtoffers. Dat klopt niet bij een nationale herdenking, zeggen Tilburg University-promovendi Deborah de Koning en Martijn Stoutjesdijk, zo schrijft Ron Vaessen vandaag, dinsdag 5 juli 2016, op Univers Online, de nieuwswebsite van de Universiteit van Tilburg. 

Nederland schafte de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af op 1 juli 1863. Daarom is 1 juli omgedoopt tot nationale herdenkingsdag. Sinds 2002 staat in Amsterdam een nationaal monument slavernijverleden, daar vindt de jaarlijkse herdenking plaats. Dat leidde al vaker tot heftige protesten door Antilliaans en Surinaams publiek. Ook dit jaar weer. De heftigheid van de protesten verbaast De Koning en Stoutjesdijk niet.

Rituelen, zeggen zij in het Nederlands Dagblad, gaan over in- en uitsluiting. Een ritueel herdenkt altijd bepaalde groepen en gebeurtenissen, maar andere niet. 'Het sluit in, maar sluit daardoor tegelijkertijd ook uit.' Niet alleen de demonstranten voelden zich volgens De Koning en Stoutjesdijk miskend. Dat gold ook voor de overige aanwezigen, laten de twee promovendi aan Univers weten. Zij waren er ook bij.

'De herdenking beoogt een nationale herdenking te zijn', zeggen ze. Nationale herdenkingen zijn gestoeld op een ‘collective memory’. Maar, terwijl alle Nederlanders historisch gezien onderdeel uitmaken van het slavernijverleden, leek 30 juni dat ze dat niet zijn. Dat klopt volgens De Koning en Stoutjesdijk niet:

'Een bewustwording van ‘ons’ slavernijverleden moet er niet enkel zijn vanuit de slachtoffergroep. Het insluiten van de ‘blanke Nederlander’ en een grotere rol voor hen in deze herdenking zijn nodig om het een nationale herdenking te laten zijn.' 

Lastig is dat de huidige generatie Nederlanders overwegend niet zo’n sterke gevoelens heeft over het slavernijverleden. Om de nationale herdenking beter te laten aansluiten op hun belevingswereld, zou bij de herdenking volgens De Koning en Stoutjesdijk ook gekeken moeten worden naar andere en/of moderne vormen van slavernij. 'Zonder het verleden uit te vlakken, maar wel om heden, verleden en toekomst aan elkaar te verbinden.'

Van het motto van het slavernijmonument (‘Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst’) zien De Koning en Stoutjesdijk voorlopig niet veel terecht komen. 'De gebeurtenissen van afgelopen donderdag leerden ons dat de gezamenlijke toekomst van de herdenking nog ver weg is.'

De herdenking lijkt de verdeeldheid nu alleen maar groter te maken.

De onthulling van het monument in 2002 was alleen voor genodigden. Met hekken en politiekordons werd het grotendeels Antilliaanse en Surinaamse publiek geweerd van de plechtigheid. Ook dit jaar was er veel ophef. Het kennisinstituut over slavernij (het NiNsee) besloot de herdenking en het bevrijdingsfestival te spreiden over twee dagen (30 juni en 1 juli). Het NiNsee wilde namelijk dat deze twee dagen dezelfde status krijgen als de 4 en 5 mei-viering. Daar was een grote groep Antilliaanse en Surinaamse demonstranten het niet mee eens. Zij vinden dat de activiteiten op 1 juli moeten plaatsvinden. Met veel herrie verstoorden demonstranten de herdenking met fluitjes, geroep en gezang. Zelfs de twee minuten stilte bleven niet stil.

Deborah de Koning en Martijn Stoutjesdijk doen beiden promotieonderzoek aan Tilburg University, op het gebied van rituelen, religie en slavernij.

Drie zussen uit Zeist gaan naar Suriname om spoor van Penards in hun manuscript te volgen

Onderzoeksteam is benieuwd naar de leefwijze van inheemsen anno nu


Anno 2011 ontdekte het Museum Volkenkunde in Leiden per toeval een uniek manuscript over de cultuur en het geloof van de Surinaamse indianen. In 1900 geschreven door de Surinaamse gebroeders Penard en nu pas - ruim 100 jaar later - ontdekt. 

Dit manuscript bevat een schat aan informatie over het dagelijkse en mystieke leven van deze samenleving. Voor de huidige inheemse gemeenschap een enorme stimulans om hun culturele erfgoed opnieuw te belichten. Maar wat is er overgebleven van hun cultuur, hun rituelen en hun mystieke leven?

Drie Zeistenaren - de zussen Petra en Carmen Nelstein en Ariane Miller - maken deel uit van een vijf-koppig onderzoeksteam, zo bericht vandaag, dinsdag 5 juli 2016, Nieuwsbode Zeist. Zij reizen deze zomer af naar Suriname om het spoor van de Penards in hun manuscript te volgen.


Petra Nelstein, bekend van diverse boeken over dieren en sjamanisme, zal als onderzoeksjournaliste de leiding op zich nemen. Carmen zal als filmmaker het team op de voet volgen, net als reisreporter Ariane Miller. Verder gaat de bekende fotograaf Diederik van Goethem mee en de inheemse gids Mike Aramaké, voorzitter van de inheemse stichting Weyu.

Vanuit het thuisfront doet kunstenaar Ed Nelstein research en is Chris Zanders, initiator en coördinator van dit project. Het team is benieuwd naar de leefwijze van de inheemsen anno nu, in de snel veranderende wereld waar whatsappen in de jungle vrij normaal is, en zendmasten hun plaats innemen naast woudreuzen in het Amazonewoud.

De start van de expeditie is op 9 augustus 2016. Die dag is door de Verenigde Naties wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken, waarna het team diverse dorpen van de Indianen in het Amazonewoud en aan de kust zal bezoeken.

Het doel van deze expeditie is het vastleggen van deze cultuur in een fotoboek waarin inheemsen zelf aan het woord en in beeld komen.

Nieuwsgierig? Zie voor informatie en donatie www.voordekunst.nl.  Hier leest u ook hoe u een financiële kunt leveren aan de expositie.
Meer informatie per e-mail: petranelstein@hotmail.com.

Tweede Kamer voor rol Nederlandse Kansspelautoriteit op goksector eilanden

Motie van SP- en VVD-Kamerleden met 134 van de 150 stemmen aangenomen


De Tweede Kamer is vandaag, dinsdag 5 juli 2016, akkoord gegaan met een grotere invloed van de Nederlandse Kansspelautoriteit op Curaçao en St. Maarten. Een motie van de Tweede Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Jeroen van Wijngaarden (VVD) werd aangenomen met een meerderheid van 134 van de 150 stemmen, inclusief coalitiepartij PvdA en de oppositiepartijen CDA, D66 en GroenLinks. Dit bericht de Amigoe.


In de motie (zie hierboven) wordt gewezen op de grote aanwezigheid van illegale kansspelaanbieders op Curaçao en St. Maarten en op de ondermijnende werking van de illegale online goksector.

De Nederlandse regering krijgt het verzoek om de Kansspelautoriteit in te schakelen in de strijd tegen illegaal gokken en de Kansspelautoriteit ‘met bijzondere aandacht’ ook de ‘straks legale gokindustrie’ in beide landen te laten controleren en monitoren.

De motie werd vorige week aangekondigd tijdens een overleg met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Dijkhoff ontraadde de motie, omdat toezicht op de goksector autonome bevoegdheden zijn van Curaçao en St. Maarten. Nederland kan niet eenzijdig beslissingen nemen over een grotere invloed, zei de staatssecretaris. Hij voegde hieraan toe dat de Kansspelautoriteit wel intensief samenwerkt met toezichthouders als de Gaming Control Board.

Beslaglegging Marriott Hotel op Curaçao door 59 werknemers is terecht

'Personeel Marriott in dienst van Rif Resort dat handelt onder handelsnaam Marriott'


De 59 Marriott-werknemers die gisteren via hun advocaten Olga Kostrzewski en Achim Henriquez beslag lieten leggen op de gebouwen en terreinen van Rif Resort Hotel NV, zijn in dienst van laatstgenoemde nv. 'Rif Resort handelt onder de handelsnaam Marriott, de werknemers zijn in dienst van Rif Resort en worden door deze nv betaald', aldus de advocaten vanmiddag, dinsdag 5 juli 2016, in de Amigoe.

Zij reageren hiermee op uitspraken uit diverse hoeken, dat een beslag op eigendommen van het Rif Resort ‘geen nut zou hebben aangezien de werknemers in dienst zouden zijn van Marriott en niet in dienst van het Rif Resort’. 

De advocaten stellen dat er meer animo is van ook andere Marriott-werknemers voor vertegenwoordiging, sinds zij gisteren namens hun cliënten beslag hebben gelegd: 'Wij sluiten niet uit dat er mogelijk meer van de in totaal 250 personeelsleden contact met ons zulllen zoeken. Het is heel simpel, de terreinen zijn in erfpacht aan het Rif Resort uitgegeven en zijn als zodanig onder deze naam in het kadaster geregistreerd. Aangezien Rif Resort als werkgever de salarissen betaalt van de werknemers onder de handelsnaam ‘Curaçao Marriott Beach Resort & Emerald Casino(zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krant) is de beslaglegging zeker terecht.'

Marriott staat als handelsnaam in de Kamer van Koophandel (KvK) geregistreerd waarbij Jeanette Bonet als directeur van het Rif Resort staat aangegeven. De volgende commissarissen worden in de KvK genoemd: John Hubert Jacobs, Arthur Balthasar Rosaria en Michael ‘Mike’ Willem. De laatste maakt ook deel uit van de commissie die is ingesteld voor de verkoop van het hotel.

De advocaten hebben namens de werknemers herhaaldelijk de vrees uitgesproken voor een uitholling van de nv en dat ‘men zo op verkapte wijze poogt om zich goedkoop van het huidige personeel te ontdoen’. De advocaten lichten verder ook toe dat aan het ‘conservatoir beslag’ van gisteren een beschikking van de rechter ten grondslag ligt. 'In principe hebben slechts de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het recht om zonder tussenkomst van een rechter een beslag te leggen, dus alle andere beslagen dienen getoetst te worden door de rechter alvorens men daadwerkelijk tot beslaglegging over kan gaan.'

Gaat u naar hier om het gehele bericht te lezen.

Geldloper Pietersz Import in Willemstad, Curaçao, overvallen

Buit overval op Schottegatweg Noord 90.000 gulden


Een geldloper van Pietersz Import is gistermiddag overvallen op de Schottegatweg Noord. Daarbij werden ook schoten gelost. De dader ging er van door met 90.000 gulden. 

Een man opende daar het vuur op de werknemer. Er raakte niemand gewond bij de overval.

De camerabeelden van de bedrijven in de omgeving zijn volgens de Èxtra, zo bericht Paradise FM vandaag, dinsdag 5 juli 2016, door de politie opgevraagd. De overvaller had zijn gezicht niet bedekt en is dus waarschijnlijk goed te herkennen.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Assembleeleden pleiten voor ontmoedigingsbeleid inzake casinobezoek

Parlement behandelt wetswijziging Wet Hazardspelen 1962


Assembleeleden hebben vandaag, dinsdag 5 juli 2016, ervoor gepleit dat de overheid een zodanig beleid voert, dat het casinobezoek van Surinaamse staatsburgers ontmoedigt. Een dergelijk beleid zal volgens hen ervoor moeten zorgen, dat mensen niet naar de gokhuizen gaan en hun geld verbrassen met alle sociaal-maatschappelijke gevolgen van dien. 

Het beleid zal volgens sommige volksvertegenwoordigers, zo schrijft de Ware Tijd, zodanig moeten zijn, dat casino's niet over de kop gaan, omdat dat uiteraard ongewenste sociaal-maatschappelijke gevolgen zal hebben.

Mahinder Jogi (VHP) merkte bij interruptie op, dat vrouwen onderweg naar de markt casino's induiken en hun geld vergokken. Ook scholieren houden zich volgens hem veelvuldig op in de gokhuizen in de binnenstad. Jogi heeft liever dat Surinamers zo veel mogelijk de toegang tot de gokhuizen wordt ontzegd. Hij ziet de casino's als een middel voor investeerders om op een makkelijke manier geld uit de zakken van burgers te kloppen en deze naar het buitenlands wegsluizen.

Vanwege ondeugdelijke of zelfs ontbrekende controle komen buitenlanders met een crimineel verleden zelfs in aanmerking voor casinovergunningen, zei Jogi. Hem is zelfs een situatie bekend waarbij een vreemdeling die in het buitenland wordt gezocht voor strafbare feiten, door de president tot Surinamer is genaturaliseerd.

Bij de behandeling van de initiatiefwet om de wet op Hazardspelen, daterend uit 1962 (zie onderaan) te wijzigen, merkte voorzitter van de commissie van rapporteurs, Amzad Abdoel (NDP), op dat casino's jaarlijks Srd 300 miljoen bijdragen aan het bruto nationaal product en per jaar ruim Srd 60 miljoen.Jogi vroeg zich af, dat als casino's dergelijke bedragen opleveren voor de economie, hoeveel zij dan niet afromen uit de samenleving.

Abdoel deelde mee, dat opeenvolgende regeringen tot nu toe meer dan dertig casinovergunningen hebben uitgegeven. Eenentwintig waren operationeel en inmiddels hebben vier hun deuren gesloten.

Militairen gaan in district Saramacca politie ondersteunen

Inzet leger op voorstel Assembleelid Jogi (VHP) 

'Recent vonden zware overvallen in Saramacca plaats waar politie niet afdoende op gereageerd heeft'


Op voorstel van het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi heeft de regering besloten om militaire ondersteuning te geven aan de politie in Saramacca, met name de post Monkshoop. Minister Steven Relyveld ad interim voor Justitie en Politie zei vandaag, dinsdag 5 juli 2016, in De Nationale Assemblee, dat Defensie als taak heeft waar nodig ondersteuning te geven aan de politie. 

Jogi stelde voor om, gezien de toegenomen criminaliteit, manschappen van het Nationaal Leger ook in te zetten om gezamenlijk met de politie te patrouilleren. Het voorstel van Jogi werd ondersteund door de fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), André Misiekaba. Hij merkte op dat er een golf van criminaliteit te merken is. Het is volgens de NDP'er op zijn plaats dat de ondersteuning wordt gegeven.

Jogi maakte melding van zware overvallen in Saramacca waar de politie niet afdoende op gereageerd heeft. Er is ook sprake van onderbezetting.

Assembleelid Naomi Samidin (NDP) merkte op, dat de politie maar beperkte overuren mag maken. De bezuiniging bij het ministerie van Justitie en Politie maakt, dat agenten het aantal overuren niet mogen overschrijden. Haar collega Stephen Tsang zei, dat ook in Paramaribo veel berovingen plaatsvinden. Hij vroeg hier ook aandacht voor.

Jogi maakte Relyveld een compliment, dat hij het in korte tijd voor elkaar heeft gekregen, dat deze kwestie in orde is gemaakt. Nu gaat het, aldus de parlementariër, om de verdere uitvoering. Hij betoogde dat het veiligheidsgevoel terug moet keren bij de samenleving.

DOE-voorzitter Breeveld en minister Dodson lijken definitief met elkaar te zijn gebrouilleerd

Breeveld: 'Op macht beluste Dodson gaat zijn eigen richting op'

Hoofdbestuurslid Stutgard: 'Dodson heeft andere agenda, vergeet niet dat hij uit NDP komt'


DOE-voorzitter Carl Breeveld is niet verrast door de reactie die minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gegeven als reactie op het besluit van de partij zich te distantiëren van het besluit van de regering om met artikel 148 van de Grondwet het 8 decemberstrafproces te stoppen. 

'Ik doe niet mee aan een mediaspektakel Wij houden het op de brief die aan de president is gestuurd', zegt Breeveld vandaag, dinsdag 5 juli 2016, in de Ware Tijd. Volgens Breeveld is het duidelijk dat Dodson zijn eigen richting op gaat. Overigens zegt Breeveld, dat Dodson in zijn reactie feiten heeft verdraaid en niet helemaal de waarheid heeft gesproken. De DOE-voorman zegt dat uit de verdedigende houding die Dodson aanneemt blijkt, dat de minister machtsbelust is.

Dodson zou zonder bericht van afmelding niet zijn verschenen op een bestuursvergadering die afgelopen zondag werd gehouden. 'Dat noem ik disrespect', zegt Breeveld.

Hoofdbestuurslid Ricky Stutgard, die eerder heeft geroepen dat DOE uit de regering moet stappen, zegt dat uit deze kwestie weer eens blijkt, dat er geen goed overleg is in het bestuur van de partij. 'Wanneer DOE of Breeveld zich distantieert van het besluit van de regering en je dit krijgt is duidelijk dat de partij verdeeld is.' 

Voor Stutgard is het duidelijk, dat Dodson niet de belangen van de partij behartigt, maar een andere agenda heeft. 'U moet weten dat Dodson van oorsprong uit de NDP komt. Ik betwijfel, dat hij bedankt als minister als DOE uit de regering stapt. Overigens is het de president die ministers benoemd en ontslaat', zegt Stutgard.

Breeveld zegt dat er nog geen besluit is genomen wanneer het bestuur van de partij bijeenkomt, maar dat zal spoedig gebeuren.

'Surinaams Goud', 'Sranan Gowtu', 16 september in Q-Factory Amsterdam

'Sranan Gowtu' is ode aan Surinaamse muziek door bekende Sranan artiestenQ-Factory, aan het Atlantisplein in Amsterdam, organiseert vrijdag 16 september 2016 een Surinaamse Dansavond in Amsterdam Oost. Suriname kent een rijke muziekhistorie en de moderne Surinaamse muziek heeft een uniek karakter, dankzij een mengelmoes van invloeden uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika. Het bracht diverse sterren en hits voort: van Trafassi’s Wasmasjien via Damaru’s Tuintje In Mijn Hart tot Parijs van Kenny B. Maar, denk ook aan de Surinaamse invloed op hedendaagse muziek van bijvoorbeeld rapper Typhoon.

Surinaams Goud (Sranan Gowtu) is een ode aan de Surinaamse muziek. Op deze bijzondere avond spelen bekende Surinaamse artiesten als Edgar Burgos & Trafassi, Kenny B en Patrick Tevreden afgewisseld door feestmuziek gedraaid door DJ Socrates en DJ Tommi.De presentatie van deze avond is in handen van Diederik Samwel, de schrijver van het boek Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse muziek, uitgebracht door het Amsterdamse label Top Notch in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het belooft een bruisend muzikaal feest voor jong en oud te worden vrijdagavond 16 september van acht uur 's avonds tot vier uur de volgende ochtend in de grote zaal van Q-Factory.

Edgar Burgos & Trafassi Edgar sloot zich na het overlijden van zijn neef Lieve Hugo, de 'King of Kaseko', aan bij diens band The Happy Boys, waarmee hij een aantal platen opnam. Na het uiteenvallen van de groep begon hij met een aantal leden van de groep een andere band: Trafassi. En die kennen we allemaal, want in 1985 scoorden ze een enorme hit met 'Wasmasjien'. Grote wasjes, kleine wasjes… Juist!

Patrick Tevreden de man met de golden voice, is bekend uit meerdere Surinaamse bands, zoals Master Blaster en Sukru Sani. Met die laatste ging Tevreden begin jaren negentig de hele wereld over, dankzij de door hem geschreven hit Pompo Lollie.
Patrick startte zijn muzikale jaar in januari 2016 op het belangrijkste Europese Muziekfestival van het jaar, Noorderslag in Groningen. Daar opende hij met een optreden op het Sranan Gowtu podium, waar hij begeleid werd door Trafassi, de band van vriend en collega Edgar Burgos.

Kenny B zong tot 2014 in het Engels, Sranantongo en Aucaans. Voor zijn doorbraak in Nederland heeft hij al 11 nummer 1 hits in Suriname gescoord. Begin 2015 bracht hij zijn eerste Nederlandstalige single uit, Als Je Gaat, die op 30 januari door NPO Radio 2 werd uitgeroepen tot Top Song. Zijn single Parijs bereikte in april 2015 de nummer 1-positie in de Nederlandse hitlijsten en werd bekroond met een Edison en een 100% NL Award. De plaat werd vele miljoenen malen gedraaid op Spotify en werd meermaals bekroond met de platina status.

VRIJDAG 16 SEPTEMBER • 
TICKETS: € 17,50 • 
TIME: 20:00 – 04:00

'Gemeenschap weet niet goed te communiceren met doven en slechthorenden'

Twaalf cursisten slagen voor basiscursus gebarentaal


Er zijn nog te veel barrières voor mensen die niet kunnen horen en praten. Deze obstakels ontstaan volgens Rosita Etnel, docente gebarentaal, doordat de gemeenschap niet goed weet te communiceren met de doelgroep. Twaalf cursisten hebben gisteren met goed gevolg de basiscursus gebarentaal afgerond. Onder deze groep zijn personen uit het bedrijfsleven en mensen werkzaam bij de overheid, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 5 juli 2016.

Etnel zegt, dat de deelnemers enthousiast zijn en al uitkijken naar een vervolgcursus. Er zijn tot nu toe vier basiscursussen verzorgd, maar er is nog geen vervolg hierop gekomen.

De mensen die niet kunnen praten en horen, staan elke dag in contact met de gemeenschap. Het is daarom belangrijk om te communiceren met deze groep zodat zij ook gevoelens, wensen en grieven kan uiten, zegt zij. Vooral op de arbeidsmarkt worden er nog te veel problemen geconstateerd, stelt Etnel. Dit komt door de taalbarrière en een stukje onbegrip. Ze hoopt dat met het blijven scholen in deze taal, een verandering optreedt.

Ze hoopt ook met ondersteuning te starten met een avondschool voor doven. Hiermee hoopt ze deze groep zelfbewuster te maken.

Vanessa Held, die de cursus ook heeft gevolgd, werkt bij de Arbeidsinspectie. Op haar werkvloer komt ze ook doven en slechthorenden tegen en volgens haar kon alleen via een tolk met hen worden gecommuniceerd. Met deze cursus hoopt ze de doelgroep beter van dienst te zijn.

Ook Melissa Achthoven, werkzaam bij het Staatsziekenfonds zegt dat zij met soortgelijke problemen te kampen heeft. Voor een goede dienstverlening is het volgens haar belangrijk dat ook deze groep gehoord en geholpen wordt.

Etnel wil in oktober beginnen met een praktische training gebaren. Het initiatief heeft zij samen met Astrid Wittenberg, oud-leerkracht bij de Kennedy School, genomen. In het verleden deden ook ouders, leerkrachten en logopedisten mee.

Hoge Raad Curacao handhaaft levenslang voor moordenaar politicus Helmin Wiels

Elvis K. schoot op 5 mei 2013 Wiels op strand Marie Pompoen dood


De Hoge Raad op Curaçao heeft vanochtend, dinsdag 5 juli 2016, besloten dat de levenslange straf voor Elvis 'Monster' K. voor de moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao in stand blijft. Dat meldt de Telegraaf.

Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Hij was leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano (Souverein Volk).

In 2014 werd Elvis K. veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf voor deze moord en twee andere moorden. Die straf blijft ongewijzigd, zo oordeelde de Hoge Raad vanochtend. De opdrachtgevers zijn nog niet vervolgd.

In juni dit jaar werd in Nederland wel een verdachte opgepakt op verzoek van Justitie op het Carïbische eiland. De identiteit van de verdachte is vooralsnog geheim.

Tijdens het onderzoek naar de moord op de populaire politicus Wiels stierven al twee andere verdachten. Elvis K. was voorman van de beruchte straatbende No Limited Soldiers, die op voet van oorlog stond met de rivaliserende straatbende Buena Vista. Deze vete leidde in de zomer van 2014 nog tot een wildwest-schietpartij op vliegveld Hato van Curaçao, waarbij twee doden vielen.

President Bouterse op CARICOM-top: 'Industrialisatie en diversificatie economieën in regio enige redding voor CARICOM-landen'

'Maken van eindproducten moet export grondstoffen gaan vervangen'


Industrialisatie en diversificatie van de economieën in de regio ziet president Desi Bouterse als de enige redding voor CARICOM-landen. CARICOM-leden en andere landen in het Caribisch gebied die afhankelijk zijn van de mijnbouwsector moeten de koppen bij elkaar steken en nagaan hoe overgestapt kan worden van export van grondstoffen naar het maken van eindproducten. Dat zei Bouterse gisteravond in Georgetown, Guyana, bij de opening van de 37e reguliere vergadering van CARCOM-leiders (zie foto - Bron: CARICOM Today), zo berichten vandaag, dinsdag 5 juli 2016, onder andere de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves, CARICOM Today en de Ware Tijd.

Nationaal en regionaal moeten de handen ineen geslagen worden, zei Bouterse, om effectieve manieren te bedenken om 'onze economieën te industrialiseren en onze dienstensector serieus te verbeteren door productiviteit te koppelen aan connectiviteit'.


Hij voerde verder aan dat door de 'strijd van de munteenheden' landen die goud, olie en andere mijnbouwproducten exporteren geconfronteerd worden door almaar dalende en instabiele prijzen. Diversificatie van de economieën in de regio is daarom noodzakelijk.

'We moeten industrialiseren en onze dienstensector zodanig ontwikkelen dat ze solide en duurzame deviezenverdieners worden', sprak Bouterse. Hij drong er bij zijn collega's op aan de mogelijkheden af te tasten om samen met het Cariforum (CARICOM en de Dominicaanse Republiek) de Associatie van Caribische Staten (ACS) nieuwe marketingstrategieën gericht op toerisme te ontwikkelen. Hij stelde voor dat de regeringsleiders tijdens de beraadslagingen een beroep doen op het CARICOM Secretariaat een samenwerking aan te gaan met het ACS-secretariaat. Samen dienen zij, aldus Bouterse, deskundigen aan te trekken 'om ons te adviseren over innovatieve manieren hoe nieuwe pakketten te creëren om onze witte stranden en eco-toerisme aan te bieden aan internationale gasten'.


(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/CARICOM Today)

Assemblee keurt met 28 stemmen wijziging Wetboek van Koophandel goed

Door wijziging moet zaken doen in Suriname vereenvoudigen

Bij stemming verlaat oppositie vergaderzaal uit protest tegen aanwezigheid Sapoen en Chitan


De Nationale Assemblee heeft gisteren de 'nadere wijziging van het Surinaams Wetboek van Koophandel' met algemene 28 stemmen goedgekeurd. De wijziging maakt het mogelijk om het zakendoen in Suriname te vereenvoudigen en ondernemerschap te stimuleren, aldus bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 5 juli 2016.De oppositionele fracties die meegewerkt hebben aan de wetswijziging en hier geen bezwaar tegen hebben, verlieten bij de stemming de zaal. Al geruime tijd wordt de vergadering onder protest door de oppositie bijgewoond, maar aan de besluitvorming wordt niet deelgenomen. De oppositie protesteert hiermee tegen de aanwezigheid van de rechtsgeldig teruggeroepen Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

De ontwerpwet is een initiatief van de NDP-Assembleeleden Jennifer Geerlings-Simons, Melvin Bouva, Naomi Samidin en Wendell Asadang. Er is nauw samengewerkt met het ministerie van Handel en Industrie (HI) om de wet klaar te stomen voor behandeling. Minister Sieglien Burleson en deskundigen hebben een grote bijdrage geleverd. Deze vruchtbare samenwerking werd gememoreerd door de initiatiefnemers Geerlings-Simons, Bouva en Stephen Tsang, voorzitter van de commissie van rapporteurs.

Bouva zei dat van minister Burleson een structurele en fundamentele ondersteuning is gekregen om de wetswijziging door te kunnen voeren. Het ondernemersklimaat wordt verbeterd door deze wet en investeringen in binnen- en buitenland worden gestimuleerd. Het ligt ook in de bedoeling dat Suriname op de wereldranglijst van zakendoen vooruitgaat. Onnodige en overbodige regels om te komen tot de oprichting van een naamloze vennootschap, worden geschrapt. Ook de crediteuren worden beter beschermd en de aansprakelijkheid is verder verscherpt.

Geerlings-Simons zei na aanname van de wetswijziging, dat het parlement en de regering goed samengewerkt hebben om de wet in orde te krijgen. Het ondernemen voor kleine en middelgrote ondernemingen wordt nu vereenvoudigd.

Bouva zei dat hij het een drogreden vindt van de oppositie om de zaal te verlaten, terwijl steeds zoveel kritiek wordt geleverd dat zakendoen in Suriname moet worden vergemakkelijkt. Hij stelde dat het niet aan De Nationale Assemblee is om leden af te voeren.

Minister Burleson zei heel blij te zijn met de aanname van de wetswijziging. Het gaat volgens haar om een belangrijke eerste stap. Hoe beter ondernemers gefaciliteerd worden, hoe meer economische activiteiten er ontplooid zullen worden, waardoor de productie en export zullen toenemen. Er komen nog andere wetsproducten om zakendoen verder te vereenvoudigen, kondigde de bewindsvrouwe aan. Met het ministerie van Arbeid is een ontwerpwet voorbereid over het opzetten van een 'coöperatieve vereniging'. De wetten die worden aangeboden, zijn op elkaar afgestemd.

Douane Curaçao is vier nieuwe speurhonden rijker

Honden hebben een vijf maanden durende training doorlopen met hun begeleiders


Vier nieuwe douanehonden hebben hun opleiding afgerond en hebben samen met hun respectievelijke begeleiders hun proef met goed gevolg afgelegd. Douanedirecteur Jules Ilario reikte afgelopen woensdag de certificaten uit aan Ferdinand Rosina, Ramsford Rock en Judmar Cijntje. Zij hebben de afgelopen vijf maanden intensief getraind met de honden onder leiding van de instructeur van de douane, Rignald Koeiman, aldus vanochtend, dinsdag 5 juli 2016, het Antilliaans Dagblad.

Tijdens een demonstratie toonden de honden Murdog, Kaya, Sasja en Luna hun vaardigheden. De honden kunnen wapens, munitie, drugs en geld traceren. Twee van de honden zijn zogenaamde passieve honden, die op een rustige en niet-intimiderende manier aangeven als ze iets detecteren. Een derde hond is een actieve hond, deze wordt niet ingezet op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn, maar controleert voornamelijk vracht.

Deze honden zijn de eerste lichting afgestudeerden van de negen honden die de douane komen ondersteunen. De andere vijf honden beginnen binnenkort aan hun opleiding.

De douane heeft ervoor gekozen om het aantal honden uit te breiden, omdat de honden en grote toegevoegde waarde hebben in het uitvoeren van controlewerkzaamheden wanneer grote hoeveelheden mensen of vracht Curaçao binnenkomen als aanvulling op de door mensen uitgevoerde controles. De nieuwe honden moeten bijdragen aan het behalen van de door de douane gestelde doelen van beter functioneren, betere service en versimpeling van de processen om vertragingen te voorkomen.

Curaçao streeft met bouw 5 nieuwe windmolens Aruba voorbij als leider in schone energie Caribisch gebied

NuCapital heeft financiering rond voor bouw 5 windmolens bij Tera Kòrá

(Bron foto: NuCapital)

NuCapital heeft de financiering rond van de vijf nieuwe windmolens die worden gebouwd bij Tera Kòrá. De investering bedraagt in totaal 36 miljoen dollar. Volgens directeur Roy Kolader van NuCapital streeft Curaçao hiermee Aruba voorbij als leider in schone energie in het Caribisch gebied, zo bericht het Antilliaans Dagblad dinsdag 5 juli 2016.

Het project ging vorige maand van start en moet in april 2017 worden opgeleverd. De vijf windmolens hebben samen een maximale capaciteit van 16,5 MW. Voor de exploitatie van de uitbreiding van het windmolenpark is NuCuraçao Windparken II opgericht.

De nieuwe turbines worden geleverd door Vestas Benelux.

Curaçao maakt met de uitbreiding van het windpark een enorme sprong voorwaarts in schone energie, zei Kolader. Niet alleen wordt buureiland Aruba voorbij gestreefd: 'Nog indrukwekkender is dat Curaçao na Denemarken nu tweede is in de wereld van non-conventionele duurzame energie. Het is een grote stap voor dit eiland op weg naar de realisering van het doel om 50 procent van de energie uit duurzame bronnen te halen. Met de plannen voor zonne-energie in de komende twee jaar zal dit doel meer dan tien jaar voor de geplande datum van 2030 behaald worden.'

De financiering van het project, dat vier jaar in voorbereiding is geweest, is in handen van Curaçao FirstCaribbean International Bank. De overeenkomst werd vrijdag gesloten door Rik van de Walle van het Belgische bedrijf Aspiravi, gespecialiseerd in de bouw van windmolens, en Henk Hutting van NuCapital. Het bestaande park, dat in 1993 werd gebouwd, is sinds de modernisering in 2012 al in beheer bij NuCapital in samenwerking met Aspiravi Antillen nv.

Advocaat VPCO Curaçao: 'Niets mis met door VPCO gevraagde ouderbijdrage'

Ouders spannen Kort Geding aan tegen Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs


Er is niets mis met de bijdrage die de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs, de VPCO, aan ouders vraagt voor extra curriculaire activiteiten of voorzieningen. Dat zegt Michael Bonapart, advocaat van de VPCO, vandaag, dinsdag 5 juli 2016, in het Antilliaans Dagblad. Volgende week, 11 juli, dient een Kort Geding van een paar ouders tegen de vereniging. 

De ouders vinden dat de vereniging in het kader van het vrije onderwijs geen ouderlijke bijdrage mag innen en eisen dat zij hun geld terugkrijgen.

Bonapart zegt, dat de VPCO een levensbeschouwelijke vereniging is. De vereniging mag bepalen dat zij niet alleen aan de wettelijk vastgestelde norm voor onderwijs voldoet, maar ook andere voorzieningen en activiteiten aan de leerlingen aanbiedt in het kader van een optimale vorming. 'Daar vallen dan zaken onder als airco’s en computers voor de leslokalen, isolatie van de lokalen om geluid te weren. Dit zijn zaken die door de overheid niet worden vergoed, die vallen buiten het zogeheten vrije onderwijs.'

De vereniging beslist in de ledenvergadering waarvoor de ouderlijke bijdrage wordt gebruikt. Daar wordt over gestemd, aldus Bonapart.

Volgens de advocaat is er een ander belangrijk punt dat over het hoofd wordt gezien. 'Mensen zijn niet verplicht om lid van de vereniging te worden. Het lidmaatschap moet worden aangevraagd. Iemand die lid wil worden moet belijdend protestant christelijk zijn. Het lidmaatschap van de vereniging brengt bepaalde rechten en plichten met zich mee. Kinderen van de leden hebben voorrang bij plaatsing op een van de scholen van de vereniging. Leden hebben stemrecht in de algemene vergadering en bepalen ook de koers van de vereniging. Aan de andere kant zijn leden verplicht om contributie te betalen en een bijdrage te leveren als de vereniging een beroep op hen doet. Als ouders de contributie niet kunnen betalen, kunnen zij daarvoor kwijtschelding krijgen.'

Advocaat Imrat Narain, die de eisende partij vertegenwoordigt, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Inter-Assure Insurances Curacao leidt in 2015 klein verlies van 107.000 gulden

Verlies vooral gevolg van weinig lucratieve WA-autoverzekering


Inter-Assure Insurances heeft in 2015 een klein verlies van een ton geleden, naar eigen zeggen vooral als gevolg van de weinig lucratieve WA-autoverzekering. Deze wettelijk (verplichte) aansprakelijkheidsverzekering voor de autobranche is al vele jaren voor de meeste verzekeringsmaatschappijen een doorn in het oog, namelijk een aanzienlijke verliespost, aldus directeur Justus van der Lubbe van Inter-Assure in zijn management report behorende bij de publicatie van de Financial Highlights 2015. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, dinsdag 5 juli 2016.

'Recent onderzoek toont aan, dat wij op Curaçao per 100.000 inwoners 20 keer meer ongelukken hebben waarbij motorrijtuigen betrokken zijn dan in Nederland. Overigens laten officiële data zien, dat verzekerden bij Inter-Assure vergeleken met andere lokale verzekeraars het minst betrokken zijn bij auto-ongelukken.'

Inter-Assure ging in 2012 van start als verzekeringsmaatschappij, nadat het al jaren daarvoor actief was geweest - en nog is - als verzekeringsbroker. Doel was als jonge onderneming te excelleren op het terrein van ‘schaal’, kwaliteit en geloofwaardigheid’. Daar heeft het verzekeringsbedrijf naar eigen zeggen hard aan gewerkt op basis van professionaliteit en integriteit.

'Terugkijkend, kunnen we zeggen dat we ons doel hebben bereikt', aldus de directeur.

Over 2015 is een verlies geboekt van 107 duizend gulden (was een winst van 259 duizend een jaar eerder). De totaal verdiende premies kwamen uit op 1.908 duizend (was 2.112 duizend over 2014). De uitgekeerde claims daarentegen waren juist wat  hoger, namelijk 791 duizend (tegen 604 duizend een jaar daarvoor). Ook ‘andere kosten’ kwamen hoger uit.

Robbi Lachmising zwaait na 12 jaren weer de scepter bij de SLM

De Staat heeft beroep op oud-directeur gedaan om weer aan SLM leiding te geven

Prioriteit voor nieuwe directeur is het bedrijf uit de rode cijfers te trekken


Robbi Lachmising is vanaf vandaag, dinsdag 5 juli 2016, weer directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij NV (SLM). Hij keert na twaalf jaar terug in die functie met een contract van een jaar. De aandeelhouder, de Staat, heeft een beroep op hem gedaan om het bedrijf te leiden, zo bericht Starnieuws.

Lachmising was van 2000 tot 2004 ook directeur van de SLM. Hij vindt, dat als het nu slecht gaat met het bedrijf en de aandeelhouder een beroep op hem doet, hij moet helpen. 'Ik heb 27 jaren mijn krachten gegeven aan het bedrijf en heb als directeur succesvol afgesloten. De SLM is een baby van mij geworden', zegt hij in een reactie.

Het gaat slecht met Surinames nationale luchtvaartmaatschappij. Lachmising zijn prioriteit is dan ook om het bedrijf uit de rode cijfers te halen. 'En om de toegang naar Suriname via je eigen luchtvaartmaatschappij in eigen handen te houden.'

Hij wil vooralsnog niet dieper ingaan op wat hij verder gaat doen. 'Ik moet de rest eerst inventariseren en van daaruit kunnen we verder.'

Lachmising volgt Louis Voigt op, van wie het contract op 8 juli verloopt. Voigt heeft aangegeven dat hij 'om persoonlijke redenen' het dienstverband niet wenst te verlengen. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die gisteravond werd gehouden, heeft de aanstelling van Lachmising verwelkomd.

Minister Dodson neemt afstand van verklaring eigen partij DOE inzake artikel 148 Grondwet

Scheur in relatie bewindsman en partijvoorzitter Breeveld

Dodson: 'Het is een standpunt van partijvoorzitter Carl Breeveld en niet van de partij' - 'Breeveld stuurt aan op vertrek uit coalitie'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft zich maandag 4 juli 2016 gedistantieerd van recente berichtgevingen van de partij DOE, dat zij zich distantieert van het regeringsbesluit om het artikel 148 van de Grondwet te gebruiken om het 8 decemberstrafproces te stoppen. Dit meldt maandagavond de webeditie van de Ware Tijd.

Volgens Dodson is het een besluit van partijvoorzitter Carl Breeveld en niet van de partij. 'Ik heb al lang gevraagd om een structurenvergadering, maar het komt maar niet.'

Volgens Dodson heeft de partij al bij het tekenen van de regeringsverklaring verklaard, dat Amnestie is verleend en dat ze daar niet omheen kan. 'Het standpunt dat we in zouden nemen is waarheidsvinding en vandaar dat ik heb getekend', aldus Dodson.

Volgens hem stuurt Breeveld met de brief aan de president waarin de partij zich distantieert van artikel 148 aan op een mogelijke uittreding uit de regering. 'Breeveld verwacht volgens mij dat de president ons eruit zet, maar wat als hij dat niet doet en de brief voor lief neemt? Dan slaat de partij een grotere blunder', aldus Dodson. Hij benadrukt dat indien DOE het regeringstoneel verlaat hij dat ook zal doen. 'Maar, dan is het niet om ideologie, maar gewoon om gerommel in de partij dat wij mogelijk eruit zullen moeten treden.' 

Stichting 8 december 1982 eist onmiddellijk aftreden minister Van Dijk-Silos

'Bewindsvrouwe heeft bevoegdheden uitvoerende macht overschreden'

'Ongefundeerde, roekeloze aanvallen van minister op rechterlijke macht zijn onacceptabel'


De Stichting 8 december 1982 zal niet weerloos en rechteloos staan tegenover de regering. Deze benadering is versterkt na de persconferentie van de minister van Justitie en Politie, mr. Jennifer van Dijk-Silos, die de bevoegdheden van de uitvoerende macht heeft overschreden. 

De interpretatie van de wet behoort tot de rechterlijke macht en niet tot de uitvoerende macht, daarom hebben wij in de grondwet voor een onafhankelijke rechterlijke macht gekozen. Niemand staat boven de wet, ook de president en regering niet!

De ongefundeerde, roekeloze aanvallen van de regering, bij monde van de minister van Justitie en Politie, op de rechterlijke macht zijn onacceptabel!

Wij eisen dan ook het onmiddellijke aftreden van de minister van Justitie en Politie, mr. J. van Dijk-Silos. Een minister van Justitie die enge persoonlijke belangen van de president-hoofdverdachte stelt boven het beginsel van de onafhankelijke rechtspraak, is onbekwaam en niet integer. Handen af van de rechterlijke macht!

Stichting 8 december 1982 
Sunil Oemrawsingh