zondag 10 juli 2016

Venezuela opent even de grens met Colombia bij Colombiaanse stad Cúcuta

Zo'n 25.000 Venezolanen kopen in Cúcuta eten en medicijnen


(Bron foto: Twitter/Unidad Venezuela)

Het economisch armlastige Venezuela heeft voor het eerst in elf maanden de grens met Colombia even opengezet om daar inkopen te doen. Zo'n 25.000 Venezolanen maakten daarvan vandaag, zondag 10 juli 2016, gretig gebruik van, zo berichten diverse nationale en internationale media. 

Ze reden naar het nabije Cúcuta om levensmiddelen en medicijnen in te slaan die in eigen land al tijden niet te krijgen zijn.

William Villamizar, de gouverneur van het Colombiaanse departement Norte de Santander waarvan Cúcuta de hoofdstad is, had niet gerekend op zo'n invasie. 'We dachten dat er hooguit tienduizend mensen zouden oversteken. Deze enorme toeloop maakt wel duidelijk dat de grenzen dringend permanent open moeten.'

De Venezolaanse president Nicolás Maduro sloot de grens in augustus om een einde te maken aan de smokkel van goederen en het binnendringen van Colombiaanse paramilitairen te voorkomen.

Enkele dagen geleden hadden ongeveer vijfhonderd vrouwen de maatregel van zondag al min of meer uitgelokt. Ze braken door de grensovergang van Táchira naar Cúcuta op jacht naar voedsel.

Provinciegouverneur José Gregorio Velma zei dat de regering toestemming had gegeven de slagboom gedurende twaalf uur omhoog te doen om meer illegaal grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. De oppositie moedigde dat juist aan en wilde het coördineren.

Venezuela heeft te lijden van een ernstige crisis. De gierende inflatie heeft het spaargeld van de burgers doen verdampen, in de supermarkten ontbreekt het aan van alles en nog wat. Door het gebrek aan deviezen kunnen tal van ondernemingen de grondstoffen die ze nodig hebben niet meer invoeren.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/ANP/Twitter)

Het is hopeloos gesteld met defecte stoplichten in Paramaribo

'Alles moet gewoon vervangen worden, de stoplichten die er nu staan, hebben hun tijd al gehad'


De situatie met de verkeerslichten in Paramaribo wordt met de dag erger. Vorige maand nog werd het verkeerslicht op de hoek van de dr. Sophie Redmondstraat en de Van Idsingastraat (zie foto - Bron: Kevin Ngadimin/Dagblad Suriname) aangepakt door de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, maar dat verkeerslicht heeft het binnen de kortste keren weer begeven, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zondag 10 juli 2016, in haar webeditie. Zo is er in Paramaribo een aantal verkeerslichten dat het al geruime tijd niet meer doet. Dit, tot ergernis en frustratie van deelnemers aan het verkeer. 

Bij het verkeerlicht van dr. Sophie Redmondstraat/Van Idsingastraat bijvoorbeeld heeft indertijd een nutsbedrijf werkzaamheden uitgevoerd, waarbij de kabels kapot zijn getrokken. Het ministerie van Openbare Werken zoekt de oorzaak van het uitvallen van deze lijn in technische aspecten.

Aan het verkeerslicht Wilhelminastraat/Mahonylaan is schade ontstaan door werkzaamheden van aannemers van nutsbedrijven. Daar doen de lampen het al meer dan een jaar niet.

Volgens OW-woordvoerder Raul Swedo is het ministerie nu aan het passen en meten. 'Alles moet gewoon vervangen worden. De stoplichten die er nu staan, hebben hun tijd al gehad', stelt Swedo.

Maar, zo schrijft het dagblad, opgemerkt moet worden, dat er ook een nieuwe generatie stoplichten is (hoek Watermolenstraat/Keizerstraat bijvoorbeeld).

Volgens Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer, wordt met de huidige beschikbare middelen en expertise het oude systeem aan de praat gehouden. Bij Openbare werken gaat het volgens Swedo helemaal niet om de technische deskundigheid van de medewerkers. Dat is in huis. De stremming ligt bij het materiaal voor vervanging van de stoplichten. Het materiaal is al besteld bij een fabrikant in India, echter beschikt het ministerie niet over de financiële middelen om de afhandelingen te kunnen doen. Zodoende kan men niet beschikken over het materiaal om de nodige vervangingen te plegen.

Wip gaf in oktober 2015 in gesprek met het Dagblad Suriname nog aan, dat er vijf nieuwe systemen zijn aangekocht. Die waren al in Suriname en zouden volgens hem binnen niet al te lange tijd moeten worden geplaatst. Daarvoor was er een aantal cruciale kruispunten waaruit prioriteiten zouden worden geselecteerd. De vijf systemen zijn echter nog steeds niet geplaatst.

Volgens Wip heeft dat allemaal te maken met de huidige stand van zaken in het land. Er moet een aantal voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden. Er moet bekabeling worden getrokken, een mast worden geplaatst, enzovoorts. Daarvoor is een aanbesteding gehouden. Dit proces brengt veel vertraging in het realiseren van het resultaat.

OW is bezig vuilstort Ornamibo 'te organiseren'

Ministerie lijkt haar pappen-en-nathouden-beleid voort te zetten 

Structurele oplossing voor problemen rond en op Ornamibo nog niet in zicht


De Vuilophaaldienst en Openbaar Groen, werkarmen van het ministerie van Openbare Werken (OW), zijn samen bezig de vuilstortplaats te Ornamibo te organiseren. Dat bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 10 juli 2016.

Door de slechte staat van wegen zaten voertuigen vaak vast op de stortplaats. De wegen op de stortplaats worden georganiseerd om zo het vuil makkelijker te kunnen dumpen. Daarnaast wordt de omgeving en de stortplaats regelmatig bespoten. Door die activiteiten moeten buurtbewoners geen last meer hebben van vliegen.

Er wordt in ieder geval aan gewerkt dat de buurt in de droge tijd er geen last van zal hebben. De bespuiting zal volgens de voorlichtingsafdeling van OW regelmatig moeten geschieden.

Er wordt nu ook ervoor gezorgd, dat het vuil gedempt wordt na de storting. Hierdoor zal de stank veel minder moeten worden.

Maar, het heeft weer veel weg van ad hoc-beleid en een structurele oplossing is nog steeds niet zicht. Dat nu vuil 'gedempt' wordt is ook een schijnoplossing die om de zoveel tijd terugkeert. Omwonenden worden dus weer even gerustgesteld door het standaard pappen-en-nathouden-beleid van OW.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Jaleesa 'Jill' Pigot Miss Tropical Beauty Suriname 2016

'Ik geloof in mezelf en ben klaar om mijn droom waar te maken'


De 23-jarige Jaleesa 'Jill' Pigot is gisteravond in de Royal Ballroom van hotel Torarica in Paramarbo gekozen tot Miss Tropical Beauty Suriname 2016 (zie foto's - Bron: bodyNsoul PartyPix). Op de tweede plaats eindigde Daryola Brandon (20) en nummer drie werd de 18-jarige Nathalie Sahit. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 10 juli 2016, op haar website

'Het is een eer om als trotse Surinaamse vrouw met de titel Miss Tropical Beauties Suriname 2016 Suriname te vertegenwoordigen en positief op de kaart te plaatsen. Ik geloof in mezelf en ben klaar om mijn droom waar te maken', zei Jaleesa na haar uitverkiezing. Een miss moet volgens haar niet alleen mooi zijn van buiten, maar ook van binnen.


'Als miss zal je nieuwe uitdagingen aangaan, open staan voor zowel positieve als negatieve kritiek en weten dat de taken niet altijd even leuk zullen zijn.'

Jaleesa Pigot mag Suriname vertegenwoordigen tijdens de Miss Supranational 2016, die op 2 december in Polen wordt gehouden. De Miss Tropical Beauties Suriname Verkiezing werd voor de vijfde keer gehouden.

Subtitels werden verdeeld als volgt:
Miss Congeniality = Natalie Sahit
Miss Photogenic = Wendy He en Daryola Brandon
Miss Effort = Rochelle Afoedinie
People of Paramaribo Choice = Natalie Sahit
Best Talent = Fabielle Joval
Best in Bikini = Jaleesa Pigot

'Nieuwe' vishal Centrale Markt Paramaribo nog steeds niet in gebruik

Veel visverkopers verkopen hun vis dagelijks onder onhygiënische omstandigheden

Nieuwe vishal ligt er al ruim een jaar ongebruikt bij...


De nieuwe vishal, met eigen koelruimte, van de Centrale Markt aan de Waterkant in Paramaribo, is nog steeds niet in gebruik en dat, terwijl de hal woensdag 13 mei 2015 al technisch werd opgeleverd. Bij die oplevering zei minister Soeresh Algoe van het Landbouw, Veeteelt en Visserij, dat de manier waarop vis in Suriname over het algemeen wordt verkocht niet aan de standaarden voldoet. Binnen acht weken na de oplevering zouden metalen tafels arriveren en er moest nog een waterinstallatie worden aangelegd. Nu is bekend gemaakt door het districtscommissariaat van Paramaribo Noordoost, dat de hal in de loop van augustus geopend wordt. Het is onduidelijk waarom de dringend noodzakelijke ingebruikname van de hal zo lang op zich moet laten wachten.

Visverkopers van de Centrale Markt willen echter niet verhuizen naar de nieuwe vishal, omdat ze denken dat daar weinig klanten zullen komen. De verkopers vrezen hierdoor inkomstendaling, waardoor ze uiteindelijk verlies zullen draaien. Een van de verkopers zegt zaterdag 9 juli 2016 in de Ware Tijd bereid te zijn zijn huidige verkoopplek op eigen kosten op te knappen om te voldoen aan hygiënische standaarden.

Onfris
Een rondje over de markt toont inderdaad, dat vis nu niet bepaald op de meest hygiënische wijze aan de man en vrouw wordt gebracht. Vissen liggen uitgespreid op betonnen tafels, in de hitte van de dag, nauwelijks gekoeld. De verkopers bewerken de vis met hun blote handen, van handschoentjes is geen sprake. Een en ander straalt simpelweg een zeer onfrisse situatie uit en niet echt aantrekkelijk om daar vis te kopen.

Ricky Stutgard: 'Koop geen vis in de Centrale Markt' 
De bekende levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard waarschuwde op 27 oktober 2014 al via Dagblad Suriname voor de onhygiënische omstandigheden waaronder vis wordt verkocht. 'Vis moet vis volgens internationale normen op ijs bewaard worden, omdat vis ontzettend weinig bindweefsels heeft, waardoor deze snel onderhevig is aan bederf. De visverkopers proberen er echter zo goedkoop mogelijk vanaf te komen, waardoor zij geen koelcel aanschaffen om hun vis en visproducten te koelen’, aldus Stutgard in oktober 2014.

‘Mijn advies aan consumenten is dat zij de producten niet moeten kopen’, zei Stutgard. ‘Er wordt gezegd, dat het in voldoende mate verhitten van producten, de bacteriën doodt. Maar, dat is niet helemaal waar. Het gif dat de bacteriën produceren, is labiel en gaat bij het verhitten wel kapot. Maar, het gif van de micro-organismen die door de bacteriën wordt geproduceerd, gaat zelfs bij honderd graden verhitten niet kapot. Deze bacteriën kunnen tijdens de ongekoelde verkoop groeien en giftige stoffen produceren die niet kapot gaan bij de verhitting. Dit is een groot probleem.'

Minister Algoe zei na een werkbezoek aan de Centrale Markt op 12 juni vorig jaar geschrokken te zijn van de onhygiënische situatie die hij in de markt aantrof. Als het aan hem zou liggen, had de markt meteen gesloten moeten worden.

Naar aanleiding van het feit, dat de nieuwe vishal nog steeds niet in gebruik is genomen en dat de omstandigheden waaronder vis wordt verkocht op z'n zachtst gezegd onhygiënisch te noemen is, trachtte de redactie van De Surinaamse Krant al media maart een reactie te krijgen van het beheer van de Centrale Markt. Het bleek bijzonder lastig, zo niet onmogelijk, om een reactie van een verantwoordelijke te krijgen. Op e-mails werd niet gereageerd en telefoontjes bleven onbeantwoord.

Een persoon, die de Facebookpagina van de Centrale Markt en zijn naam weigerde bekend te maken, reageerde, maar zeer afhoudend en vijandig. Op 19 maart had die persoon onderstaande tekst - met foto's die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten - op die pagina geplaatst:


Maar, bij die controle kunnen vraagtekens geplaatst worden, kijkend naar de wijze waarop visverkopers vandaag de dag hun vis hebben uitgestald en bewerken.

Op vragen van de redactie van De Surinaamse Krant, in maart dit jaar, reageerde de beheerder van de Facebookpagina van de Centrale Markt als volgt:

'Deze page behoort niet de overheid of de Centrale Markt toe. Met betrekking tot de ingebruikname van de nieuwe vishal en de stand van zaken daarbij, zou ik u moeten verwijzen naar het Commissariaat Noordoost. En ten aanzien van de hygiëne en de wijze waarop er gecontroleerd wordt of zaken toegestaan wordt door het BOG zou ik u vragen de desbetreffende instantie te willen contacten. Zoals in een eerder artikel van ons aangegeven, is de dienst BOG, die een afdeling aldaar heeft, dagelijks bezig controlewerkzaamheden uit te voeren waaronder letten op de hygiëne en de andere zaken die u eerder aanhaalde die uw indruk zouden moeten bevestigen. De indruk die ik heb en dat vind ik heel jammer, dat als reporters meestal contact maken voor een artikel, meestal alleen de slechte of minder goede nieuws interessanter is om op te nemen in hun artikel.'

Maar, wat is slecht of minder goed nieuws wanneer het gaat om feitelijke informatie over het al of niet in gebruik zijn van de nieuwe vishal? Dat was immers de essentie van de vragen van De Surinaamse Krant, maar de beheerder van de pagina ging in de aanval:

'Reporters hebben een hele zware verantwoordelijkheid , macht en kracht, omdat hun bereik enorm is. U begrijpt dat bijvoorbeeld een negatief artikel over de markt niet de overheid alleen in gebreke stelt, maar de koopkracht van de vissers en ook andere marktventers doet afnemen. En als reporter is men dan soms er niet van bewust dat men eigenlijk met zo een artikel ook bezig is te spelen met het brood van de vissers en marktverkopers. Ik neem aan dat u niet zo een journalist bent en wil u graag wel bijstaan om een positief artikel te willen helpen schrijven.'

Uiteraard is de redactie niet op het 'aanbod' van de onbekende beheerder van de Facebookpagina van de markt ingegaan (hij weigerde zijn naam bekend te maken). Is er iets positiefs te melden, dan wordt daar over bericht, maar als er iets negatiefs te melden is, dan moet dat niet met de mantel der liefde worden bedekt, maar moeten verantwoordelijken in de gelegenheid worden gesteld om tekst en uitleg te geven. Maar, de verantwoordelijken hebben er het zwijgen toe gedaan en ondertussen wordt vis nog steeds onder onhygiënische omstandigheden in en rond de Centrale Markt verkocht.

Tot opening nieuwe hal is het beter een visje bij een erkende vishandelaar te kopen
Het is niet duidelijk wat gaat gebeuren als de visverkopers voet bij stuk houden en weigeren om te verhuizen naar de nieuwe grote hal. Volgens het districtscommissariaat zullen ze dan de markt moeten verlaten. Er ligt dus nu een communicatieve taak voor het commissariaat om de visverkopers de voordelen van verkoop in de nieuwe hal duidelijk te maken en dat de onfrisse wijze waarop de vis nu wordt verkocht niet meer van deze tijd is en de vis de gezondheid van kopers kan schaden.

De nabije toekomst zal uitwijzen of de nieuwe vishal werkelijk medio augustus wordt geopend. Tot die tijd kan men beter een visje kopen bij een erkende vishandelaar elders in Paramaribo, waar de vis constant gekoeld en netjes ligt uitgestald en waar men dus oog voor hygiëne en voor de klant heeft.

(Red. De Surinaamse Krant, zondag 10 juli 2016)

Gaat Suriname zo met haar unieke biodiversiteit om....

Dode rode brulaap gefotografeerd en op Facebook geplaatst...


Het is soms schrijnend om te moeten constateren hoe in Suriname mensen met de unieke biodiversiteit van het land omgaan. Op Facebook verscheen vandaag, zondag 10 juli 2016, deze foto van een dode rode brulaap (Alouatta seniculus, babun) gemaakt ergens in Suriname (locatie wordt niet vermeld) en geplaatst op de Facebookpagina van een Surinaamse. Het beeld doet vermoeden, dat het dier geslacht gaat worden voor het vlees en wellicht de vacht. Ongegeneerd wordt de foto geplaatst, alsof het doden van de in Suriname beschermde rode brulapen de gewoonste zaak van de wereld is.

Maar, het eten van apenvlees kent in Suriname een lange traditie die teruggaat tot vroegste indianenstammen. In het binnenland is het zogenoemde bushmeat vaak de enige bron van dierlijke eiwitten voor de lokale bevolking, zo berichtte Gwen Pol 4 december vorig jaar op de website muchies.vice.com. Je zou het doden van de dieren door, in ieder geval inheemsen, dus niet moeten afkeuren. Maar, zijn er tegenwoordig geen alternatieven voorhanden?

Overigens - zo blijkt uit informatie op het internet -, apenvlees zou verlichting geven bij reumatische pijnen en om de geneeskracht te bewaren zou het vlees gekookt en gebakken moeten worden. Daarenboven zou het strottenhoofd van de brulaap gebruikt worden om stotteren tegen te gaan.

Een van de dieren die nog altijd wordt verkocht is de beschermde rode brulaap, zo schreef ze. Jagen op deze apen gebeurt illegaal en het vlees wordt onder de toonbank op de markt verkocht, ook op de Centrale Markt in Paramaribo.

Gwen stuitte tijdens een bezoek aan deze markt op een verkoopster van illegaal apenvlees. Ze werd in het geboortedorp van de marktvrouw uitgenodigd om te zien hoe een traditioneel apenvleesgerecht bereid wordt en kwam erachter welke rol het in de eetgewoonten van deze mensen speelt (beelden kunnen als schokkend worden ervaren):


Maar, zo hoort en moet het zijn, vrij leven in het wild:


(Red. De Surinaamse Krant/muchies.vice.com)

BuZa Bahama's waarschuwt burgers in reisadvies voor politie in VS

Bahama's adviseert ook massa's te mijden


Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) van de Bahama’s waarschuwt in een reisadvies van 8 juli 2016 zijn burgers voor de Amerikaanse politie. Vooral jonge mannen moeten uit veiligheidsoverwegingen ‘uiterst voorzichtig’ zijn in hun contacten met Amerikaanse wetsdienaars. 'Ga geen confrontaties aan en werk mee.'

De waarschuwing is afgegeven, omdat de eilandstaat dit weekend onafhankelijkheidsdag viert en veel Bahamanen die korte vakantie gebruiken om een bezoek te brengen aan de VS.

De overheid waarschuwt burgers ook niet deel te nemen aan politieke demonstraties in het buurland en massa’s te mijden.

Het overgrote deel van de bevolking van de Bahama’s, die 320 duizend inwoners telt, is zwart. Amerikaanse agenten schieten met grote regelmaat zwarte jongeren dood zonder dat er sprake is van een specifieke dreiging. Recent waren weer een paar incidenten die voor veel ophef hebben gezorgd.


(Red. De Surinaamse Krant/Joop.nl)

Leden Jeugdparlement uit binnenland bezorgd over staat van gezondheidszorg in hun gebied

Medische Zending niet meer in staat adequate zorg te leveren door uitblijven gelden overheid


Nadat onder anderen leden van De Nationale Assemblee hun bezorgdheid hadden geuit over de problemen van de gezondheidszorg in het binnenland, laten nu ook leden van het Nationaal Jeugdparlement die afkomstig zijn uit dat gebied hun stem horen. Ze willen dat de regering de situatie serieus neemt. 

Edgar Sampie van Sipaliwini zegt vandaag, zondag 10 juli 2016, in de webeditie van de Ware Tijd, dat het leven van dorpelingen, in het bijzonder de jeugd, op het spel staat. Omdat de overheid nauwelijks meer subsidie betaalt, is de Stichting Medische Zending (MZ) in financiële problemen gekomen. Al maanden is ze niet in staat om de medische zorg in het binnenland optimaal te verlenen en er zijn zelfs al delen van de dienstverlening gestaakt. De MZ is genoodzaakt om met een crisismanagementplan te werken. 'De regering moet naar alle mogelijkheden kijken', zegt Sampie. Hij meldt dat jongeren en hun ouders al bezorgdheid tegenover hem hebben getuit. Hij heeft hierover gesproken met zijn collega en de volksvertegenwoordiger van het district.

Morelly Poeketie van Brokopondo wijt op het belang van gezond zijn. Hij weet niet waarom op deze manier wordt omgegaan met de gezondheid van de mens. Hij beseft wel dat er nu spake is van een financieel precaire situatie, maar de zorg voor de gezondheid mag niet in gevaar komen.

Jail Bado uit Marowijne spreekt van een groot probleem. 'De stichting is een belangrijke instantie voor het waarborgen van gezondheidszorg in het binnenland.' Hij vindt echter niet, dat het recht van onder meer de jeugd op gezondheid geschonden is. Volgens hem is er slechts sprake van de zorg die in gevaar is, omdat de instelling wel opereert, maar niet zoals het moet.

Onlangs heeft ook de personeelsbond van de Medische Zending haar bezorgdheid over de situatie uitgesproken. De bond stelt, dat de ontstane situatie voor grote delen van de binnenlandbewoners zeer ernstige consequenties heeft.

Directie EBS gaat opgedragen tariefsverlaging, maar niet van harte, doorvoeren

EBS moet extra gaan bezuinigen om gestelde doelen te kunnen behalen


De leiding van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) zal uitvoering geven aan de opdracht van president-commissaris Patrick Peneux om de tarieven te verlagen. Per 1 juli zullen huishoudens die boven de 450 kilowattuur (kWh) per maand gebruiken, geen te hoge rekeningen meer krijgen. Vooral de huishoudens boven de 800 kWh zullen een grote verlichting voelen, aldus Starnieuws vandaag, zondag 10 juli 2016. 

Na overleg met president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft Peneux de opdracht gegeven aan de directie om het zogenoemde staffelrekenmodel uit te voeren per 1 juli. Eerder had Dodson de directie dit opgedragen, maar vanuit de leiding van de EBS werd een besluit van de regering gevraagd.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen (van wie of wat wordt, zoals gebruikelijk bij Starnieuws niet vermeld), dat na ingrijpen van de president, de president-commissaris erop gestaan heeft dat de directie uitvoering geeft aan de opdracht. Aanvankelijk werd er tegengestribbeld, maar uiteindelijk is besloten om gehoor te geven aan de directieven die zijn gegeven, aldus Starnieuws.

De EBS had voor juni een behoorlijk bedrag binnengehaald op basis van de verhogingen. Nu zal minder binnenkomen, waardoor er extra bezuinigd zal moeten worden om de gestelde doelen te halen. Er is een tijdspad afgesproken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de subsidie aan het bedrijf per 1 januari 2017 af te bouwen. Een tweede tariefsverhoging die afgesproken is met het IMF moet in september ingaan.

De weg van Wanhati naar Tamarin in Marowijne wordt eindelijk aangepakt

'We moeten nu wel, omdat de dorpelingen dat graag willen'

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Meest recente aanvaring vrachtboot met schoolboot stok achter deur voor districtsbestuur om in actie te komen


Bewoners van dorpen aan de Cotticarivier in het district Marowijne zijn blij dat de weg van Wanhati naar Tamarin wordt aangepakt. De kinderen kunnen daardoor binnenkort met de bus naar school in plaats van met de boot. Hun schoolboot werd 14 juni geramd en vernield door een vrachtschip (zie foto hieronder) dat voor goudmaatschappij Surgold/Newmont goederen vervoerde richting de haven van Moengo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 10 juli 2016. 

Een graafmachine van het districtscommissariaat Marowijne wordt sinds woensdag ingezet om de ruim tien kilometer lange weg berijdbaar te maken.

 Als de weg gereed is, hebben de bewoners ook de mogelijkheid om hun gewassen naar de markten in Moengo of Paramaribo te transporteren.

Waarnemend districtscommissaris Jerry Miranda (Paramaribo Noordoost) van Marowijne zegt, dat aan beide kanten van de weg een goot gegraven zal worden waardoor het overtollige water kan wegstromen. De kuilen zullen met zand worden opgevuld. Surgold zal ook een bijdrage leveren aan dit project. De werkzaamheden zullen tien dagen duren.

'We konden niet eerder beginnen vanwege de aanhoudende regen, maar we moeten nu wel, omdat de dorpelingen dat graag willen.'

President Bouterse spreekt met deskundigen en zijn adviseurs over 'brandende vraagstukken'

Bouterse overlegt met deskundigen over wisselkoers, herstelplan en stroomtarieven EBS

(Bron foto: Kabinet van de President)

President Desi Bouterse heeft gisteravond met zijn deskundigen en een paar van zijn adviseurs besprekingen gevoerd over een serie brandende vraagstukken. Aan de orde kwamen de hoge wisselkoers, het Stabilisatie- en Herstelplan en de hoge stroomtarieven die te zwaar drukken op de samenleving. Nagegaan wordt met man en macht wat er gedaan kan worden aan de prijs van de EBS, 'want ons volk wordt er zwaar door getroffen', aldus Bouterse, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 10 juli 2016 op gezag van een 'statement' van het Kabinet van de President.

Over de aanpak van de wisselkoers had de president samen met vicepresident Ashwin Adhin een overleg met de Centrale Bank van Suriname, vertegenwoordigd door governor Glenn Gersie en regeringscommissaris Silvano Tjong-Ahin. 'Ik zit met de deskundigen om te kijken om een programma uit te stippelen, waardoor wij de koers gradueel terug willen gaan brengen', aldus Bouterse in een statement verstrekt door het Kabinet van de President. Nadat er inzicht is verkregen in de situatie, zal nagegaan worden welke modaliteiten toegepast zullen worden zodat de koers omlaag gaat. Aan de basis van alles ligt de koersontwikkeling, benadrukt de president.

Tijdens het onderhoud over het Stabilisatie- en Herstelplan is er ook diepgaand gesproken over aantrekken van investeerders. Reynold Simons, directeur van het Planbureau, zegt dat er speciale maatregelen worden getroffen om investeringen te vergemakkelijken voor nationale en internationale ondernemers. Simons stelt, dat al tientallen jaren barrières zijn rond de investeringswet. 'Het kost investeerders zoveel tijd en moeite om alle instanties langs te lopen', constateert de directeur van het Planbureau. Door de obstakels zo snel mogelijk weg te nemen, zullen de investeringen sneller op gang komen. De economie heeft op dit moment heel hard private investeringen nodig en deze moeten versneld worden door de procedures te vereenvoudigen.

'Wij moeten ervoor zorgen dat mensen die willen investeren in het land dat het ook snel op gang kan komen', benadrukt Simons. Dit moet gebeuren op basis van de programma's en de plannen die er zijn.

Jogi (VHP) vindt dat president Bouterse ontslagbrief minister Dodson moet accepteren

'Partijen worden steeds doorgezaagd bij een samenwerking met de NDP'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi is van oordeel, dat nu minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zijn bedankbrief heeft geschreven, president Desi Bouterse deze moet accepteren. 'DOE is door de president uit de coalitie gezet en de minister is een exponent van die partij. Hij mocht invulling geven aan de post van Natuurlijke Hulpbronnen', aldus Jogi in een eerste reactie vanochtend, zondag 10 juli 2016, op Starnieuws. 

De VHP'er zegt dat steeds partijen doorgezaagd worden bij een samenwerking met de NDP. 'Als de president de brief niet accepteert en Dodson behoudt als minister, dan betekent het dat DOE is doorgezaagd. Dan was het eruit zetten van DOE uit de coalitie een scenario.'

Jogi hoopt dat Dodson genoeg karakter heeft om op te stappen, ook al zou de president hem vragen om te blijven. Indien de zaken anders verlopen, dan kan gesteld worden dat er duidelijk sprake is van een dubbele agenda, meent Jogi. 'Dan is Dodson gewoon terug naar de NDP, waar hij actief is geweest als jongere. Dan is hij weer thuis,'

'Uit egards voor de partij' biedt Dodson zijn ministersportefeuille aan aan president Bouterse

DOE-topambtenaren op ministerie van NH hoeven functie niet beschikbaar te stellen


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, zondag 10 juli 2016, op Starnieuws, na een vergadering van DOE gisteravond, dat hij 'uit egards voor de partij' besloten heeft zijn portefeuille aan te bieden aan president Desi Bouterse. Dodson stelt, dat hij namens DOE minister is geworden en dat het daarom meer dan billijk is dat hij gisteren zijn ontslagbrief heeft geschreven. Het ligt aan de president om te bepalen wat er verder zal gebeuren. Het standpunt van de bewindsman is een reactie op het feit dat president Desi Bouterse zijn partij, DOE, uit de coalitie heeft gezet.

Dodson zegt dat hij de afgelopen elf maanden alle ruimte heeft gekregen om het werk te doen. Hij heeft diverse vraagstukken die jaren een discussiepunt waren, aangepakt. Daarin heeft hij de steun van de president ervaren. Dodson vindt dat hij een goede job heeft gedaan.


Het aanbieden van zijn ontslagbrief heeft alleen ermee te maken dat DOE nu geen deel uitmaakt van de coalitie. Over opmerkingen dat Dodson weer terug is bij de NDP, antwoordt hij, dat hij twintig jaar geleden als student op de universiteit, de filosofie van de paarse partij heeft uitgedragen. Daar is hij trots op. 'Maar, ik ben al achttien jaar lid van DOE en heb huis aan huis de filosofie van de partij uitgedragen.'

Over de functie van directeur Dave Abeleven en andere DOE-prominenten die topfuncties vervullen op Natuurlijke Hulpbronnen, zegt Dodson dat het ambtenarenbesluit voor hen geldt. Zij hoeven hun functie niet beschikbaar te stellen. Hij doet dat wel, omdat de ministersfunctie politiek wordt ingevuld. Hij is niet als technocraat aangetrokken in dit kabinet, maar als exponent van DOE.

Binnen de partij zal ernaar toe gewerkt worden om de gelederen te sluiten. Zoals eerder afgesproken op een congres moeten er bestuursverkiezingen gehouden worden. Het bestuur onder leiding van Carl Breeveld is nu zover om de commissie die de verkiezingen moet organiseren, te benoemen.

Panel ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, neemt recente ontwikkelingen 8 decemberproces onder de loep

Gespreksonderwerpen onder andere 'mentale slavernij', politie en racisme in VS en homostel uit A'damse wijk verdreven 


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 10 juli 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:* Mentale slavernij, dat is wat er aan de hand is met het Nederlands Slavernij Instituut NiNsee. Hoe haal je het in je hoofd om als klein groepje te besluiten om de 152-jaar oude traditionele, spirituele 1 juli-herdenking en -viering te splitsen in 30 juni herdenken en 1 juli vieren? Hoofdargument, omdat de Hollanders ook 4 mei (Dodenherdenking ) en 5 mei (viering bevrijding) hebben. Daarbij over het hoofd ziend, dat de slaven op 30 juni nog slaven waren en dat de splitsing ook grote praktische bezwaren heeft voor Afro's en alle andere belangstellenden die elders in het land wonen.
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en Clarence Seedorf gaan binnenkort bemiddelen tussen NiNsee en de verzetsgroepen.

 * Amerikaans racisme heeft weer de kop opgestoken met de moord op Alton Sterling in Baton Rouge, Louisiana .


En de gevolgen zijn deze keer triester en dramatischer dan ooit, namelijk het doodschieten van vijf blanke agenten in Dallas tijdens een demonstratie tegen het doodschieten van Sterling.
Welke lessen hebben de politieke leiders in de VS geleerd van wat er in de jaren zestig en zeventig in de VS is gebeurd met Afro-Amerikaanse burgers in het onderwijs en op de arbeidsmarkt? Helemaal niets kennelijk. Dan zal deze geschiedenis zich blijven herhalen. En kan dat ook hier in Europa en Nederland gebeuren? De politieke leiders vallen bij bosjes door de mand. Het roer moet dus om.

* Europa van de twee snelheden, een lage (Zuid-Europa) en een hoge (Noord-Europa).
In zo'n Europa, maar dan dat van de lage snelheid, is er wellicht wel plaats voor Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk. Nu de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk steeds hoger oplopen over de gevolgen van de Brexit, moet ook Europa zich gaan afvragen of de Europese Unie-vorming voor sommige landen niet te snel en te streng is.
De zuidelijke en de Oost-Europese landen (en nu ook het Verenigd Koninkrijk) kunnen / willen het niet bijbenen. Als er een twee snelheden Europa komt is er wellicht plaats voor 'The U.K' in het lage snelheid Europa. Who knows?

 * CDA pleit voor het wederom invoeren van de militaire dienstplicht, dat een bijdrage kan leveren aan de (her)opvoeding van jongeren die ontspoord dreigen te raken wegens gebrek aan normen- en waardenbesef en die daardoor regelmatig weer de fout ingaan. De overige politieke partijen in de Tweede Kamer zijn niet zo enthousiast als CDA-leider Buma is. Heeft Buma een punt?

* Homostel weggepest uit Nieuw West in Amsterdam.
Een voor het stadsbestuur gênante vertoning, dat een homostel zodanig is gepest door de buurt, dat zij inmiddels noodgedwongen moest verhuizen. Uitschelden, doodsbedreigingen en stenen tegen de ramen gooien hebben zich de afgelopen tijd veelvuldig voorgedaan. Hulp inroepen van de politie heeft de zaak eigenlijk nog erger gemaakt. Zelfs de politie geeft toe, dat zij niet precies weet wat de meest effectieve oplossing is in deze homohaatproblematiek. Aangifte doen leidt tot escalatie, maar anderzijds is aangifte nodig om een justitieel onderzoek te kunnen starten volgens de politie. Een enge kijk, want zonder aangifte kan de verantwoordelijke wethouder of burgemeester toch wel een eigen onderzoek starten?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Hoe zal de Krijgsraad omgaan met het bevel van president Desi Bouterse aan het Openbaar Ministerie om het 8 decemberstrafproces te stoppen? Nu de behandeling op de terechtzitting al sinds 2012 is afgerond, kan de rechter / Krijgsraad dan eigenstandig tot het uitspreken van de vonnissen komen? Ook als er de bijzondere situatie zou zijn van het ontbreken van officiele strafeisen en pleidooien? Sommigen zeggen, dat in die bijzondere situatie het rechterlijk oordeel zonder meer kan worden gegeven. Wij proberen met deskundige strafrechtjuristen hierover telefonisch van gedachten te wisselen.

* Hoe reëel zijn het Haiti- en Venezuela scenario voor Suriname? Het land wordt met steeds meer ontwikkelingen geconfronteerd, die zowel in Haiti als in Venezuela ook de voorbode waren van de huidige ellendige situatie in die landen. Suriname is intussen terechtgekomen in de top tien lijst van meest corrupte landen in de regio. Geen goed voorteken en dan te bedenken, dat Suriname nog maar aan het begin staat van de grote bezuinigings- en hervormingsoperaties.
Gaat het Surinaamse volk, gezien waar dat op Haiti en in Venezuela toe heeft geleid, het ook in Suriname zover laten komen?

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Dit programma wordt zondag 10 juli 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

DOE brengt verklaring uit over vertrek uit coalitie

'De partij heeft recentelijk krachtig haar standpunten in een aantal kwesties ingenomen'


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) wenst de samenleving met betrekking tot de recente politieke ontwikkelingen waarbij de partij niet langer deel uit maakt van de coalitie, zaterdag 9 juli 2016, het volgende mede te delen: 

Zoals bekend is een delegatie van DOE onder leiding van voorzitter Carl Breeveld op vrijdag 8 juli 2016 ontvangen door de president van de Republiek Z.E. D.D. Bouterse. Daarbij is van gedachten gewisseld over het schrijven dat maandag j.l. gericht werd aan de president. 

Het is de samenleving niet ontgaan dat de partij recentelijk krachtig haar standpunten in een aantal kwesties heeft ingenomen. Dit is in De Nationale Assemblee (DNA) als via de media het geval geweest. Deze standpunten zijn terug te vinden in de ideologie van de organisatie sedert haar oprichting alsook in het verkiezingsprogramma. 

Het gaat hierbij onder meer om het bestrijden van corruptie en elke vorm van onrechtvaardigheid en onrecht. DOE heeft het voorrecht gehad om de haast afgelopen 11 maanden regeer verantwoordelijkheid te dragen. 

Vanuit het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, de ministerspost die de partij was toebedeeld bij het aangaan van het regeerakkoord, is getracht om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de natie. 

Wij mogen met trots zeggen dat onze organisatie met recht Suriname gediend heeft. Tijdens het onderhoud met het staatshoofd werd in gemeenschappelijk overleg besloten de samenwerking met de NDP/BEP niet langer voort te zetten. De DOE-partij zal vanuit haar huidige positie, steeds blijven opkomen voor het belang van elke Surinamer.