maandag 11 juli 2016

EU raadt een beperkt gebruik glyfosaat aan

Europese Unie pakt onkruidverdelgers op basis van glyfosaat als Roundup aan

Surinaams ministerie van LVV niet van zins om gebruik van glyfosaat te verbieden


Onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, zoals Roundup, moeten zo weinig mogelijk in openbare parken en speeltuinen worden gebruikt. Boeren moeten in de aanloop naar de oogst terughoudend omspringen met bestrijdingsmiddelen. Er komt ook een verbod op de stof tallowamine in onkruidverdelgers, zo berichten diverse Nederlandse media vandaag, maandag 11 juli 2016.

Deze aanbevelingen zijn experts uit de EU-landen vandaag in Brussel overeengekomen, in afwachting van nieuw advies van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) over de mogelijke gezondheidsrisico's van het basisproduct in onkruidbestrijders. Tegen eind 2017 moet dat er zijn.

De Europese Commissie besloot eind juni tijdelijk de vergunning voor glyfosaat met 18 maanden te verlengen, omdat de lidstaten het niet eens konden worden. Volgens milieu- en gezondheidsorganisaties is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend.

Hoewel wetenschappers vermoeden, dat glyfosaat kankerverwekkend is, staat het middel in Suriname nog niet op de negatieve lijst van bestrijdingsmiddelen. Het Internationaal Bureau voor kankeronderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt glyfosaat sinds 2015 als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' voor mensen. Ondanks het 'alarm' van de WHO heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geen plannen om het gebruik te verbieden. Het ministerie volstaat met informatie aan gebruikers over de schadelijke effecten, zo berichtte de Ware Tijd vandaag, maandag 18 april 2016.

Volgens statistieken van LVV is dit onkruidverdelgingsmiddel één van de meest geïmporteerde soorten. In 2014 werd ongeveer driehonderdduizend liter geïmporteerd, terwijl het jaar hiervoor slecht de helft van het totaal van 2014 werd geïmporteerd. Bij landbouwwinkel Agrimex wordt per week gemiddeld, afhankelijk van het seizoen, zo'n vijfduizend liter glyfosaat verkocht aan onder andere landbouwers.


Glysofaat bevindt zich onder andere in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van producent Monsanto. De Surinaamse Krant berichtte 1 mei 2015 uitgebreid over Roundup, Monsanto en glyfosaat.

RO-bewindsman Dikan hoopt dat zijn NH-collega Dodson niet vertrekt

'Wij hebben een persoonlijke band opgebouwd, ik vind hem een goed en hard werkend minister en een geweldig mens'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) hoopt dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aanblijft als bewindsman op het ministerie. De politicus uit de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), die naast Dodson de enige andere minister uit de gelederen van een andere partij in de regering is, zegt vandaag, 11 juli 2016, in het Dagblad Suriname dat zijn opmerking los staat van politieke besluiten. 

'Wij hebben een persoonlijke band opgebouwd. Ik vind hem een goed en hard werkend minister. Naast de functie van minister is hij ook een geweldig mens. Hij is een minister met zijn hart op de juiste plaats. Mocht het inderdaad zo zijn dat hij moet vertrekken, zal ik dat wel heel erg vinden', aldus Dikan.

Dodson, een minister uit de gelederen van de partij voor Democratie en Eenheid in de Politiek (DOE), heeft ‘uit egards voor de partij’, die vrijdag door president desi Bouterse uit de coalitie is gezet, besloten zijn portefeuille aan te bieden aan president Desi Bouterse.

Krachtens artikel 110 van de Grondwet is de president de enige persoon die de bevoegdheid bezit om ministers te benoemen en te ontslaan. Aangezien Dodson zijn portefeuille heeft ingediend, ligt het nu aan het staatshoofd om te beslissen of hij het verzoek zal inwilligen of niet. Volgens de RO-minister is hij nu juist samen met zijn NH-collega bezig om agenda’s te introduceren om efficiënt en kostenbesparend meer samen op te trekken in het binnenland. Zo kan in plaats van het gebruik van twee vliegtuigen voor een trip, door middel van planning slechts één vliegtuig worden ingehuurd om het gezamenlijk personeel op hetzelfde moment te vervoeren.

Volgens Dikan zijn er vaak problemen in het binnenland die beide ministeries raken. 'Het gaat om het belang van het volk, dus dat houd ik voor ogen. Ik bemoei hier niet met partijpolitiek, maar heb het hier over puur beleid', aldus de RO-minister.

Directeur Streekziekenhuis Nickerie vindt Zorgraad onbetrouwbaar

Elias (SZN): 'Zorgraadsleden zijn partijdig en moeten vervangen worden' 


De directeur van het Dr. L Mungra Streekziekenhuis Nickerie in Nieuw Nickerie, Antoine Elias, zegt vandaag, maandag 11 juli 2016, in het Dagblad Suriname, dat hij volledig staat achter de standpunten van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR). De Zorgraad is volgens Elias echter onbetrouwbaar. De leden zijn naar zijn mening partijdig en zouden door de regering vervangen moeten worden. 

De voorzitter van de NZR en tevens directeur van het RKZ, Manodj Hindori, heeft aangegeven dat de ziekenhuizen nu overwegen om in te korten op de dienstverlening aan patiënten en dus ook van de Basiszorg (BaZo)-patiënten, vooral als het gaat om de tertiaire zorg die vaak erg duur uitvalt.

Alle ziekhuisdirecteuren kwamen vanmorgen bijeen voor het bespreken van een aantal zorgpunten. De NZR begrijpt niet, dat door de Zorgraad is voorgesteld om de ligdagtarieven met slechts 11% te verhogen en dat zij daarbij blijft, terwijl de inflatie sinds 2015 alleen al rond 55% ligt.

De Zorgraad heeft hierbij de tariefvoorstellen van de NZR niet meegenomen. De overweging om de 11% aan te houden, had volgens Hindori onder meer te maken met het niet willen verhogen van de premie voor de BaZo.

'De Zorgraad moet een nieuw team krijgen', zegt Elias. Hij zegt het voorts jammer te vinden dat de situatie op dit punt is gekomen, maar geeft aan, dat de huidige tarieven voor de zorgsector achterhaald zijn en daar houdt het volgens hem dan op. Hij vreest dat niet alleen de tertiaire, maar ook de secundaire gezondheidszorg nu in gevaar dreigt te komen.

De ziekenhuizen geven nu aan, dat zij een scheiding zullen maken tussen diensten, die zij nog wel kunnen leveren en de diensten die zij niet meer kunnen leveren vanwege de onbetaalbaarheid. Gezien de starheid van de Zorgraad in deze zien zij geen andere optie om het hoofd nog boven water te kunnen houden en de gezondheidszorg, zij het in mindere mate, nog te kunnen garanderen.

Van NDP-Assembleelid Glenn Sapoen mag Dodson gewoon aanblijven als NH-minister

'Hij heeft als minister een goede job gedaan in de afgelopen elf maanden'


het NDP-Assembleelid Glenn Sapoen, lid van de vaste commissie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in het parlement, zag de actie van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) aankomen. Er is vanuit de gelederen van de Nationale Democratische Partij alsook de regering nog geen officiële berichtgeving gekomen over het aangeboden ontslag aan de president door de NH-minister, Regilio Dodson, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 11 juli 2016.

Minister Dodson zei zaterdagavond, dat hij ‘uit egards voor de partij’ besloten heeft zijn portefeuille aan te bieden aan de president, nadat zijn partij DOE door president Desi Bouterse uit de coalitie was gezet. Dodson stelt, dat hij namens DOE minister is geworden en dat het dan meer dan billijk is, dat hij zijn ontslagbrief heeft aangeboden.

Vanuit verschillende hoeken wordt echter gesteld, aldus het dagblad, dat de minister niet echt zou willen vertrekken. Hij stelt zijn portefeuille ter beschikking en laat het besluit aan de president over. De minister legt het besluit over het wel of niet vertrekken op de tafel van de president. Dodson heeft volgens critici voor de president de mogelijkheid gecreëerd om hem te behouden als minister van NH. Hij zegt niet wat zijn actie zal zijn indien de president hem vraagt om de post te behouden.

Volgens Sapoen was het de minister zijn recht en naar de partij toe zijn verplichting om deze handeling te plegen Sapoen stelt ook, dat het aanvaarden van het ontslag des president is.'Hij laat de deur nog op een kiertje. Hij heeft als minister een goede job gedaan in de afgelopen elf maanden. Van mijn part mag Dodson gewoon aanblijven. Hij zal het draagvlak wel missen van zijn partij, maar het is geen probleem, zolang hij een goede job doet. Het land moet gerund worden', aldus Sapoen.

Olympische Spelen Brazilië vergroten kloof tussen arm en rijk

Voor tienduizenden gezinnen wordt grootste sportevenement ter wereld geen feest'Meer dan 77.000 mensen verloren hun huis sinds 2009'


Aan tienduizenden gezinnen in Rio de Janeiro zijn de Olympische Spelen niet besteed. De investeringen voor het grootste sportevenement ter wereld hebben de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter gemaakt. Dat schrijft Mario Osava voor het internationaal persagentschap IPS, Inter Press Service, aldus de Belgische nieuwswebsite DeWereldMorgen vandaag, maandag 11 juli 2016.

- Fotobijschrift: 'Een miljard dollar en alles blijft onrein', een banner op het strand van Guanabara Bay in Rio de Janeiro, waar verschillende zeilwedstrijden van de Olympische Spelen (Fernando Frazão / Agência Brasil) - 

De Olympische Spelen gaan op 5 augustus van start, tot opluchting van de taxichauffeurs in Rio, niet omdat ze dan meer zullen gaan verdienen, maar omdat er een einde komt aan de vele wegenwerken van de laatste twee jaar.

Voor tienduizenden gezinnen wordt het grootste sportevenement ter wereld echter geen feest. Ze moesten gedwongen verhuizen om plaats te maken voor de aanleg van wegen en Olympische installaties.

'Meer dan 77.000 mensen verloren hun huis sinds 2009', zegt Mario Campagnani van het Volkscomité van de Wereldbeker en de Olympische Spelen. In 2009 kreeg Rio de Spelen toegewezen. Niet al die mensen moesten weg voor de Spelen maar veel arme gemeenschappen, zoals Villa Harmonia en Recreio II, werden helemaal verplaatst als gevolg van de ‘Spelen van de uitsluiting’.

De Olympische Spelen zijn het vierde grote sportevenement in Rio sinds 2007. In dat jaar ontving de stad de Pan-Amerikaanse Spelen, in 2013 en 2014 volgden twee voetbaltoernooien, de Confederations Cup en het WK.

De meeste gezinnen die moesten verhuizen, kwamen terecht in wijken die ver van het centrum liggen, met een precaire infrastructuur. Anderen kregen een schadevergoeding maar die was niet toereikend, sommigen kregen helemaal niets, zegt het Volkscomité.

Voor de Spelen werden vier snelbuswegen aangelegd, samen meer dan 150 kilometer, en een metrolijn van 16 kilometer. De havenzone werd volledig vernieuwd. Er kwamen ook enkele stadions bij. Hoezeer het toerisme voorrang kreeg op de lokale bevolking, toont de snelbuslijn Transcarioca. Die verbindt Barra da Tijuca, de nieuwe rijke wijk waar het Olympisch Park en andere stadions werden gebouwd, alleen met de internationale luchthaven.

Geschikt voor mega-evenementen Rio is tot een van de belangrijkste internationale steden voor mega-evenementen uitgegroeid, zegt Luiz Cesar Ribeiro, professor stadsplanning aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. De evenementen zijn 'een entertainment-machine, een veelzijdige industrie die een nieuwe vorm van toeristische recreatie heeft doen ontstaan, met actieve recreatie in plaats van contemplatief toerisme.' Rio leent zich hiertoe. 'Het is een grote metropool, met prachtige natuur en een aantrekkelijk cultureel centrum, waar zelfs de armoede van de favela’s een interessant product zijn geworden”, zegt Ribeiro. Bovendien kent de stad een traditie van grote spektakels. Het jaarlijkse carnaval trekt massaal toeristen aan. In 1950 al organiseerde de stad het WK voetbal en verrees daarvoor het Maracanã-stadion, lange tijd het grootste stadion ter wereld. In de jaren tachtig ontstond ook het internationale muziekfestival Rock in Río. Meer corruptie Mega-evenementen kosten wel veel geld. Ze vergen grote investeringen en die gaan ten koste van openbare diensten als gezondheidzorg en onderwijs. “Alleen rijke steden zonder problemen zouden ze mogen organiseren', zegt Ribeiro.

'Maar, de entertainmentindustrie geeft de voorkeur aan steden als Rio omdat daar mechanismen voor corruptie bestaan die het zakendoen vergemakkelijken. Daarom zijn ook Rusland, Zuid-Afrika en Qatar zo aantrekkelijk.'

 Brazilië is zowat de uitvinder van dit nieuwe concept aangezien het een Braziliaan was, João Havelange, die als FIFA-voorzitter van 1974 tot 1988 'inzag dat met voetbal veel geld te verdienen viel als je het mondialiseerde'.

Niet zoals in Londen Ribeiro is bezorgd over wat er na de Spelen zal gebeuren. 'We zitten met een zeer fragiele economie, een terugkeer naar de jaren tachtig, met veel werkloosheid en meer geweld.' Rio is nog kwetsbaarder dan andere Braziliaanse steden omdat het geen industriële basisinfrastructuur heeft. Een grote vooruitgang in het openbaar vervoer, aangekondigd als de erfenis van de Spelen, zal er niet komen omdat veel in de snelbussen werd geïnvesteerd, met een beperkt aantal lijnen, en geen geld ging naar bijvoorbeeld de voorstadstreinen. De Spelen verscherpen de sociale tegenstellingen in Rio nog. De investeringen concentreerden zich op Barra da Tijuca, een westelijke uitbreiding die in de jaren zeventig begonnen is, een stedenbouwkundige blunder, zegt Ribeiro, met 'enorme investeringen in tunnels, snelwegen en viaducten'.

Rio heeft met deze Spelen de kans gemist om nieuwe centra te creëren en zo het evenwicht te herstellen, zoals men voor de Olympische Spelen in Londen (2012) wel heeft gedaan.

Het geweld in de stad neemt toe, zegt Campagnani. De Militaire Politie doodde in mei 40 mensen, 138 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De meeste slachtoffers waren jonge zwarten. De opeenvolging van mega-evenementen leidt tot een groeiende militarisering van de stad. Het leger moet steeds vaker instaan voor de openbare veiligheid. Tijdens de Spelen zullen 21.000 militairen ingezet worden in Rio, en nog eens 20.000 in andere steden waar ook competities plaatsvinden. De tienduizenden atleten, journalisten en toeristen komen op een slecht moment naar Brazilië. Niet alleen verkeert het land in een zware economische en politieke crisis, er is ook de zika-epidemie. Minister van Sport Leonardo Picciani zegt dat er geen risico is voor de bezoekers. Het aantal gevallen van zika in Rio zelf is al met 90 procent gedaald, tot 700 gevallen in mei. 'In augustus zullen er bijna geen meer zijn', zegt hij.

 Ook op het vlak van veiligheid moet niemand zich zorgen maken, zegt hij. Rio heeft veel ervaring opgedaan tijdens het WK-voetbal en andere grote evenementen, zoals het pausbezoek in 2013. Ook toen deden zich geen incidenten voor. Bovendien zullen er nog nooit zoveel politiemensen en militairen zijn ingezet als voor deze Spelen, aldus Picciani.

Bron: Olimpiadas acentúan desequilibrios en Río, capital de megaeventos

IPS, Mario Osava

Garnalenbedrijf SAIL mag weer garnalen exporteren naar Europa

Bij dochter Seafood Industries Suriname is echter 'nog veel werk aan de winkel'


Het Surinaamse garnalenbedrijf SAIL (Surinam American Industries LTD) mag na ongeveer zeven maanden weer garnalen exporteren naar Europa. Het bedrijf raakte in december haar Europese licentie kwijt, nadat bij een keuring tekortkomingen waren geconstateerd. Inmiddels is de waterzuiveringsinstallatie vernieuwd. 

Frits Heimans, onderdirecteur Operaties, zegt vandaag, maandag 11 juli 2016, in de Ware Tijd, dat op 4 juli de Stichting Viskeuringsinstituut, na twee onderzoeksmomenten, de definitieve erkenning van SAIL met een jaar heeft verlengd.

'We hebben een dure les geleerd', zegt Paul Lank die pas zo'n drie maanden het bedrijf leidt. Hij legt uit dat nu toestemming gevraagd moet worden om de export naar Europa te hervatten. Het proces kan enkele weken duren, maar het bedrijf is in elk geval klaar om een nieuwe exportstart te maken. Alle garnalen die vanaf 4 juli zijn gevangen mogen geëxporteerd worden.

Bij dochteronderneming Seafood Industries Suriname (SIS), die ook niet mocht exporteren, is echter nog niet alles in orde. SIS is opgezet voor de verwerking van seabobgarnalen.'Er is nog veel werk aan de winkel. De problemen daar zijn veel groter dan bij SAIL. Binnen tweeënhalve maand na de keuring had SAIL weer alles in orde, maar bij SIS hebben we veel meer infrastructurele problemen', zegt de directeur.

Overigens komt het door het dochterbedrijf, dat de moedermaatschappij haar licentie is kwijtgeraakt, legt Lank uit. Er wordt nu alles aan gedaan om ook bij SIS zaken weer op de rails te krijgen. Hij verwacht dat men tegen eind oktober zover zal zijn, maar pas in november zal de productie kunnen worden hervat.

Hij wil geen schuldigen aanwijzen voor de problemen, maar spreekt wel van een donkere bladzijde in de 61-jarige geschiedenis van SAIL. Om te voorkomen dat het bedrijf weer in de problemen komt, zal veel aandacht besteed worden aan onderhoud en waar nodig zullen zaken worden aangescherpt.

Justitie in Peru onderzoekt gang van zaken interview John van den Heuvel met Joran van der Sloot

Misdaadjournalist Van den Heuvel gevraagd in Peru tekst en uitleg te verschaffen hoe hij opnamen heeft kunnen maken


Justitie in Peru is een onderzoek gestart naar het met verborgen camera’s opgenomen vraaggesprek in februari van dit jaar tussen Joran van der Sloot en Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel. Tijdens de ontmoeting in de beruchte Challapalka-gevangenis in Peru onthulde Van der Sloot nieuwe feiten over de moord op Stephany Flores en de verdwijning van Natalee Holloway. Het Openbaar Ministerie (OM) in het district Puno onderzoekt nu hoe de beelden tot stand kwamen en hoe het mogelijk was dat de journalist met verborgen camera’s de gevangenis binnenkwam. John van den Heuvel is gevraagd in Peru tekst en uitleg te komen verschaffen, aldus bericht de Telegraaf vandaag, maandag 11 juli 2016.


Het OM zegt de misdaadverslaggever via de Nederlandse ambassade in Lima voor verhoor te hebben ontboden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon dit vanochtend nog niet bevestigen. Ook Jorans vriendin Leidy, een medewerker van Van den Heuvel en Jorans advocaat Maximo Altez zijn opgeroepen voor verhoor, bevestigt laatstgenoemde.

Volgens Altez gaat het om een oriënterend strafrechtelijk onderzoek, omdat het OM wil nagaan of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd.

Van den Heuvel zegt, dat hij eerst de uitnodiging van de Peruaanse Justitie afwacht. 'De actie in de gevangenis was bedoeld om nieuwe informatie van Joran over de verdwijning van Natalee Holloway te horen', zegt Van den Heuvel.

'Om te voorkomen dat hij verklaringen achteraf zou herroepen, heb ik het gesprek opgenomen en het beeldmateriaal later ter beschikking van Justitie op Aruba gesteld. Joran, zijn vriendin en advocaat wisten van niets en zijn pas na het gesprek door mij op de hoogte gesteld', aldus de misdaadverslaggever.

De RTL-reportage met daarin het met verborgen camera’s opgenomen gesprek werd in mei uitgezonden en trok in totaal twee miljoen kijkers. Van der Sloot biechtte in de op vijf kilometer hoogte gelegen gevangenis op dat hij Stephany Flores vermoordde, omdat hij dacht dat ze een FBI-agente was en dat hij Natalee Holloway liet verdwijnen met hulp van een mededader. Het openbaar ministerie op Aruba deed onderzoek en zegt nu in afwachting te zijn van een brief van Joran, waarin hij een verzoek doet om in het kader van de zogeheten WOTS-regeling te onderhandelen over een eventuele terugkeer naar Nederland.

BuZa-minister Koenders op werkbezoek in Zuid-Amerika

Koenders heeft ontmoetingen met zijn collega's in Argentinië, Uruguay, Chili en Brazilië 


Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (BuZa) bezoekt de komende dagen Latijns-Amerika. Hij begint zijn werkbezoek vandaag, maandag 11 juli 2016, in Argentinië. Daarna reist hij door naar Uruguay, waar hij een internationale LHBTI-conferentie opent die op initiatief van Nederland en Uruguay wordt georganiseerd. Koenders gaat ook naar Chili. Hij eindigt zijn reis in Brazilië. Hier staan de politieke en economische betrekkingen en de voorbereiding van de komst van Nederlanders naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro centraal. Dit bericht het ministerie van Buitenlandse Zaken in een gisteren, zondag 10 juli 2016, uitgebracht persbericht.

Tijdens het bezoek aan de regio voert Koenders in alle landen gesprekken met zijn collega’s. ‘Het onderhouden van goede en intensieve banden met Latijns-Amerika is voor Nederland en Europa van groot belang. De regio is in historisch, cultureel en economisch opzicht nauw met Europa verbonden en Nederland heeft daar directe belangen’, aldus Koenders.

In politiek opzicht is het één van de meer gelijkgestemde regio’s. ‘We hebben veel dezelfde politieke prioriteiten: klimaat, veiligheid, drugsbestrijding en non-proliferatie. Daarnaast delen we belangrijke waarden als democratie, internationaal recht en mensenrechten’, aldus de minister.

Dat uit zich onder meer in de gezamenlijke organisatie door Nederland en gastland Uruguay van een internationale conferentie over lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI's). Ook Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, is daarbij aanwezig. De verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando onderstreept het belang van deze conferentie, aldus Koenders.

De minister zal zich ook inzetten voor de Nederlandse economische betrekkingen met de landen die hij bezoekt. ‘Bedrijven uit de topsectoren water, agro en logistiek zijn zeer actief in deze landen. Hierin zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven nog volop kansen. Dat geldt nu in het bijzonder voor Chili en Argentinië. Dat levert groei en banen op in Nederland. Daarbij schenken we ook aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen’, aldus de minister.

In Rio de Janeiro brengt Koenders een bezoek aan het Control Operations Center, een controlekamer van de veiligheids- en hulpdiensten in het hart van de Olympische Spelen. Ook spreekt hij met zijn ambtgenoot Serra over onder meer de veiligheid van Nederlanders in Rio tijdens de Olympische Spelen.

Internetcafé 'Coronie Hub' omgedoopt tot ICT-centrum

Cyber moet een trainingscentrum worden ter stimulering ondernemerschap


De cyber 'Coronie Hub' in Totness is met een nieuw naambord omgedoopt tot een ICT-centrum. Het eerste lustrum van de cyber, die het district cadeau kreeg van Telesur, werd gisteren gevierd, zo bericht Starnieuws vandaag,  maandag 11 juli 2016. De kabel die heel Suriname van internet voorziet komt in Coronie aan land, vanuit de zee. 

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie is blij met het initiatief om moderne infrastructuur en mogelijkheden te creëren voor de ontwikkeling van jong ondernemerschap. Het internetcafé heeft in de afgelopen vijf jaar door diverse omstandigheden echter niet optimaal kunnen functioneren. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan een cyber af, omdat veel jongeren nu mobiele telefoons met internet of laptops hebben en ook de scholen voorzien zijn van computers met internet. Reden voor het bestuur van het Cultureel Centrum Coronie (CCC), dat de Coronie Hub beheert, om met Telesur te bekijken hoe verder te gaan met de cyber.

De voorzitter van het CCC bestuur, Joan Wielzen, en het hoofd van Telesur regio Suriname West, Dennis Nelom, gaven gisteren in hun toespraken aan, dat de Coronie Hub naast de functie van cyber een trainingscentrum zal worden ter stimulering van het ondernemerschap. Daarom is ervoor gekozen om de naam van de Coronie Hub te veranderen in ICT Centrum Coronie.

Om het ICT Centrum Coronie inhoud te geven, zal er nauw samengewerkt worden met verschillende ICT-bedrijven in Suriname, met name met Span Makandra. Dit bedrijf heeft bij het eerste lustrum diverse workshops in het kader van de Creative Industries verzorgd, samen met gasten uit Trinidad & Tobago en Guyana.

Minister Burleson zei verder nog, dat het onderwijs bij dit initiatief betrokken moet worden. Ook CARICOM kan een belangrijke bijdrage leveren, omdat intensieve samenwerking tussen de verschillende Caribische landen belangrijk is voor succes. Zij was dan ook blij met de aanwezigheid van ICT-deskundigen uit Trinidad & Tobago en Guyana en een vertegenwoordigster van de CARICOM die zich intensief bezighoudt met zogenoemde Creative Industries.

Districtscommissaris Laksmienarain Doebay wenste de organisatie veel succes en zei te hopen, dat bij het volgende lustrum belangrijke stappen zijn gemaakt bij de verwezenlijking van de ideeën. Van Telesur kreeg het ICT Centrum Coronie een beamer cadeau, een belangrijk hulpmiddel voor het trainingscentrum.

Ruzie onder Matjaw lo over opvolging ingeslapen granman Belfon Aboikonie dreigt te escaleren

Lo-oudsten willen 15 juli rouwperiode afsluiten

Diverse kapiteins verzetten zich, omdat onder de oudsten personen zouden zijn die granman ooit hebben ontvoerd...


De zich al vele maanden voortslepende ruzie binnen de Matjaw lo over de opvolging van de overleden granman Belfon Aboikonie van de Saramaccaners kan op 15 juli uit de hand lopen. Op die dag zullen de lo-oudsten, onder wie de kapiteins Alosa Aboikonie van Asindohopo en Sosef Aboikonie van Dangogo, de rouwperiode van het grootopperhoofd afsluiten, de zogenoemde puru blaka. Dat zal gebeuren te Asindohopo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 11 juli 2016.

Maar, anderen van dezelfde lo zijn hier fel op tegen, omdat zij vinden dat dezelfde personen ooit de granman hadden ontvoerd. Ze hadden hem hiermee onder druk willen zetten om af te treden als grootopperhoofd.  'Dat is een ernstig feit in onze traditie, een heel grote zonde en de mensen hebben hierdoor een grote misdaad op hun naam. Hoe willen zij dan de puru blaka houden? Dat zullen we absoluut niet toelaten', zegt kapitein Edy Aboikonie van Dangogo. Hij is een oudere broer van de overleden granman en beklemtoont, dat hij de persoon is die besluit wanneer de rouwperiode wordt beëindigd.

Zowel Edy Aboikonie als zijn zus en kapitein Misakiija van Dangogo deden zaterdag tijdens een persconferentie in het gebouw van Naks Volks Hogeschool te Lelydorp een beroep op de overheid om de andere partij een halt toe te roepen.

Sosef Aboikonie van Dangogo had echter geen boodschap aan die woorden en legt die naast zich neer. 'De puru blaka gaat gewoon door. Het is een grote leugen, dat we de granman hadden ontvoerd. Als mensen anderen zwart willen maken, zoeken ze de grootste leugens.' Hij verwacht niet dat de zaak uit de hand zal lopen, omdat de puru blaka van de granman niet alleen een zaak is van directe familie, maar van de hele Saramaccaanse gemeenschap.

Sosef zegt dat Edy Aboikonie wel de ouder broer van Belfon mag zijn, maar hij, Sosef, is diens oom en volgens de traditie heeft de oom zeggenschap over zusters kinderen.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zegt, dat hij heeft gesproken met de groep die de rouwperiode op 15 juli wil afsluiten. 'Wij hebben de mensen gevraagd om de afsluiting aan te houden, omdat wij willen dat partijen elkaar vinden, maar de groep volhardt dat ze de puru blaka zal houden.'

Het ministerie heeft zijn standpunt toen vervat in een brief, aan Pafion Konoe, die door de groep wordt beschouwd als waarnemend granman. 'Misschien kunnen ze tot inkeer komen, maar mocht dat niet gebeuren, dan moeten we ervoor zorgen dat de openbare orde en rust niet worden verstoord', aldus de bewindsman.

Pueblo Soberano maakt spoedig namen kandidaten verkiezingen 30 september op Curaçao bekend

Partij kondigt onder andere verhoging minimumloon aan


Regeringspartij Pueblo Soberano maakt deze week de kandidaten voor de verkiezingen van 30 september bekend. Dat heeft politiek leider Jaime Córdoba bij de bijeenkomst van afgelopen zaterdag bij de sede bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 11 juli 2016.

Komende woensdag houdt de partij een bijeenkomst in Hòfi Bill, waarbij het publiek wordt geïnformeerd over alles wat de partij de afgelopen jaren voor elkaar heeft gekregen, aldus Córdoba.

Bij de bijeenkomst van afgelopen zaterdag stond de partijleider stil bij de oplevering van acht sociale woningbouwhuizen vorige week vrijdag bij Tera Kòrá die door partijgenoot minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn mogelijk zijn gemaakt. De huur van de woning bedraagt 100 tot 200 en nog wat gulden in de maand. De huizen zijn bedoeld voor mensen met een minimuminkomen.

Córdoba hekelde de opmerkingen van een buurtbewoner die bij de oplevering aanwezig was. Deze persoon, volgens de leider een onderwijzer, maakte zich zorgen om het soort mensen die hij nu als buren krijgt. De man verklaarde al 30 jaar in de buurt te wonen.

In dezelfde toespraak kondigde Córdoba aan dat de partij het minimumloon gaat verhogen. Die maatregel had de politiek naar eigen zeggen al eerder aangekondigd tijdens een toespraak voor de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). De leider noemde het voorbeeld van een persoon die 40 jaar tot aan zijn pensioen voor het minimumloon bij een supermarkt heeft gewerkt. Een ‘schandalige situatie’, aldus Córdoba.

Aan het begin van zijn toespraak had hij kritiek op de BTP&U (Bureau Telecommunicatie Post & Utiliteiten), die onder andere belast is met de controle op radio-uitzendingen. Een Nederlander had op de radio verklaard dat de landskinderen die bij mensen thuis inbreken, in een vat met zoutzuur moeten worden gestopt. 'Waar was de BTP&U toen dit werd uitgezonden?', zo vroeg de leider zich af.

Córdoba zei het ook onacceptabel te vinden dat Nederlanders hier de Staten hebben beschreven als ‘strontparlement’.

Curaçaose bonden Apri en PWFC zijn op werkbezoek in Venezuela geweest

Reden van bezoek is nog niet geheel helder

Bonden willen eerst premier Whiteman over hun bezoek informeren


De vakbonden Apri (Asosiashon pa empleadonan di stafdi refineria Isla) en PWFC (Petroleum Workers Federation Curaçao) van de Isla-raffinaderij zijn recent op werkbezoek in Venezuela geweest. Dat zegt voorzitter Michael Doran van Apri vandaag, maandag 11 juli 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Doran wil niet ingaan op het resultaat van het werkbezoek. De afspraak is dat premier Ben Whiteman als eerste daarover wordt geïnformeerd, aldus de voorzitter.

Vicevoorzitter Indjomar Ponte-Lira van de Apri is nog in Venezuela. Volgens hem heeft het werkbezoek ‘goed nieuws’ opgeleverd.

Afgelopen zaterdag meldde de Papiamentstalige ochtendkrant Èxtra, dat een delegatie van de bonden naar Venezuela was afgereisd. Errol Cova, die namens de twee bonden zitting heeft in het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), zou als adviseur zijn meegegaan. Volgens de krant zijn er verschillende versies over de reden voor het bezoek. De bonden zouden van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA meer duidelijkheid willen hebben over de nieuwe cao en de bijbehorende salarisverhogingen. Door de financiële situatie zou het bedrijf niet in staat zijn om een nieuwe cao af te sluiten.

Volgens een andere versie zijn de bonden ontboden op grond van de acties die zij twee maanden geleden voerden. PdVSA zou uitleg van hen willen over verklaringen die voor en tijdens de acties zijn gedaan.

Deze verklaringen zijn bij de Curaçaose regering niet in goede aarde gevallen. Het land zou hiertegen bezwaar hebben gemaakt bij de Venezolaanse regering en PdVSA. In de verklaringen van de bonden zou de naam van directielid Jesús Luongo zijn genoemd. Voor Curaçao gold dat als een schending van de gemaakte afspraken over de toekomst van de raffinaderij, aldus de Èxtra.

Curaçao Winery kan beginnen met bottelen eerste wijn op het eiland

Winery zoekt nog investeerders voor haar gedwongen verhuizing


De druiven zijn geoogst en de eerste Curaçaose wijn zal daadwerkelijk worden gebotteld. Dat meldt de Curaçao Winery, zo bericht vanochtend, maandag 11 juli 2016, het Antilliaans Dagblad (Bron foto's: Curaçao Winery). 

Met de steun van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het Curaçao Development Institute (CDI) is het gelukt om voldoende investeerders aan te trekken.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen is het nog niet zeker of de wijnbouw op Curaçao zal worden voortgezet, zo schrijft het dagblad.

De initiatiefnemers van Curaçao Winery, Roelof en  Hermien Visscher moeten nu investeerders zien te vinden om de in hun ogen gedwongen verhuizing te financieren, als er al een geschikt terrein beschikbaar komt. Het echtpaar Visscher heeft aangegeven dat zij desnoods bereid is om met de Curaçao Winery op te gaan in een coöperatie met lokale boeren. Plannen hiervoor zijn al in detail uitgewerkt met Saneleo Petronella, secretaris van de landbouwcoöperatie Koaba.

Kritische DOE-leden willen dat enkele partijgenoten consequenties moeten verbinden aan aangerichte schade

'Ik vind het jammer, van uitstel is afstel gekomen totdat de knoop door andere zijde is doorgehakt'


Degenen die in de voorste linie van de partij hebben gestaan moeten consequenties verbinden aan de schade die aan de organisatie is berokkend. Dat zeggen de vooraanstaande leden van DOE, Desmond Plet en Ricky Stutgard. Laatstgenoemde, hoofdbestuurslid, heeft onder andere op Facebook felle kritiek geuit op de gang van zaken binnen de partij en dan met name op de handel en wandel van partijvoorzitter Carl Breeveld. 

Plet zegt, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 11 juli 2016, in de Ware Tijd, dat de partij niet op deze voet verder kan. Hij stond bij de verkiezingen vorig jaar op plek nummer twee op de kandidatenlijst in Paramaribo voor De Nationale Assemblee.

De reacties het gevolg van de recente ontwikkelingen rond DOE, die door president Desi Bouterse vrijdag is bedankt als coalitiepartner. Plet betreurt het dat DOE het zover heeft laten komen dat de samenwerking door de president is stopgezet, terwijl er vanuit de partij al lang geroepen werd om uit de coalitie te stappen.

'Er werden steeds mogelijkheden bekeken om uit te stellen, totdat de president heeft ingegrepen. Ik vind het jammer, van uitstel is afstel gekomen totdat de knoop door de andere zijde is doorgehakt.'

Hij hoopt dat wat in het weekeind gebeurd is, een begin zal zijn om te bouwen aan hernieuwd vertrouwen.

Ondervoorzitter van DOE, Marlyn Aaron-Denz, zegt dat zij die kritiek hebben op het hoofdbestuur, dat binnen de partij kenbaar moeten maken. Zij wijst erop, dat een samenwerking kort kan duren of lang. 'Afhankelijk van hoe mensen staan in dingen, krijg je een uitkomst.'

Zij zegt dat het een democratisch besluit is geweest, om samen te werken met de NDP, waar de kernen voor hebben gestemd. Denz over de breuk: 'Het is puur een verschil van mening over een maatschappelijk vraagstuk over de toepassing van artikel 148 van de Grondwet. Over de benadering van dit maatschappelijke vraagstuk waren twee standpunten en als niemand wil zwichten voor zijn standpunt dan gaan partijen uit elkaar.' Volgens haar is de partij succesvol geweest in het maken van beleid.

EBS gaat over tot verrekening tarieven

Fikse verlichting voor huishoudens boven 450 kWh per maand


De nieuwe tarieven voor huishoudens die per 1 juli geldig zijn, worden door de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) nu in orde gemaakt. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien had gezegd, dat de regering teveel in rekening gebrachte bedragen in juni moet verrekenen. Het ziet er niet naar uit, dat de EBS over zal gaan tot verrekening van de tarieven, aldus Starnieuws vandaag, maandag 11 juli 2016. 

De nieuwe berekening, zoals opgedragen door de aandeelhouder - de Staat Suriname -, zal zorgen voor een enorme verlichting voor huishoudens die meer dan 450 kilowattuur (kWh) per maand verbruiken.

Velen zijn geschrokken van de hoge bedragen en hebben zich voorgenomen verder te bezuinigen. Uiteindelijk zal de subsidie per 1 januari 2017 moeten worden afgebouwd.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen, dat president Desi Bouterse later vandaag een onderhoud heeft met de directie van de EBS en de Raad van Commissarissen. De president heeft over de stroomtarieven van gedachten gewisseld met diverse personen. Hij vindt dat de rekeningen te hoog zijn en dat deze omlaag moeten.

'Er zal met man en macht gewerkt worden om de tarieven omlaag te brengen, want het volk kan het niet dragen', stelde de president in een uitgebracht verklaring.

Brein achter aanslag met granaat op auto uitgever Guyanese Kaieteur News zou naar Suriname zijn gevlucht

Politie Guyana en Suriname jaagt op 20-jarige verdachte mislukte aanslag


De belangrijkste verdachte achter het gooien van een granaat naar de auto van de uitgever van de Guyanese krant Kaieteur News, Glenn Lall, op 4 juni, die geparkeerd stond voor het kantoor van de krant in Georgetown, zou naar Suriname zijn gevlucht, zo berichten zondag 10 juli 2016 Stabroek News en Kaieteur News in Guyana.

Commissaris van politie Wendell Blanhum zei gistermorgen tegen verslaggevers, dat de politie informatie heeft ontvangen dat de 20-jarige verdachte Shemar Wilson, die het brein achter de aanslag zou zijn geweest en de granaat zou hebben gegooid, naar Suriname zou zijn gevlucht.

Inmiddels zou de politie van Guyana samenwerken met collega's in Suriname in de hoop dat de gezochte verdachte snel in de kraag kan worden gevat.

Naast deze verdachte zijn drie mannen (36, 20 en 25 jaar) in verzekering gesteld die verdacht worden van samenzwering om met een granaat een explosie te veroorzaken die levens in gevaar zou brengen en schade zou toebrengen aan gebouwen en voertuigen.

Overigens mislukte de aanslag, omdat de granaat niet tot ontploffing kwam.

(Red. De Surinaamse Krant/Stabroek News/Kaieteur News)