donderdag 28 juli 2016

Stichting Betheljada ontvangt deel exploitatiekosten van overheid

Stichting bespreekt haar situatie met minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting


De Stichting Betheljada heeft een deel van de exploitatiekosten ontvangen van de overheid. Het gaat om iets meer dan Srd 300.000. De organisatie moet overigens nog bijna evenveel ontvangen aan direct kindgerelateerde kosten. Zij hoopt dat dit geld nog voor het eind van het jaar wordt gestort, zodat sluiting van de instelling voorlopig van de baan is, zo lat de stichting vandaag, 28 juli 2016, in een persbericht weten.

Tijdens een bezoek van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Joan Dogojo is de situatie van de instelling besproken, aldus de stichting. Niet alleen de financiële situatie, maar ook personele zaken zijn aan bod gekomen. Stichting Betheljada geeft aan dat verdere professionalisering zeer nauw samenhangt met de attitude van het personeel.

De strategische beleidsdoelen van Betheljada zijn ook gericht op behoud en uitbreiding van werkgelegenheid en zorgcapaciteit, zegt de instelling. Ze denkt ook aan decentralisatie van dagopvang. De stichting wijst erop dat respect voor de doelgroep het belangrijkste uitgangspunt is.

Staatsolie hanteert 'marktconforme concurrerende prijzen' voor stookolie aan EBS

Bedrijf reageert op berichten over wurgcontracten met EBS


'Staatsolie levert stookolie aan de EBS voor de elektriciteitsopwekking. Voor deze olieleveringen hanteert Staatsolie marktconforme concurrerende prijzen. Staatsolie heeft geen vast contract met de EBS, maar levert tegen prijzen die gebaseerd zijn op de geldende wereldmarktprijzen voor onze olie', aldus Staatsolie vandaag, donderdag 28 juli 2016, in reactie op berichten in de media die vermelden dat het bedrijf ‘wurgcontracten met de N.V. Energiebedrijven heeft voor de levering van elektriciteit en stookolie voor de opwekking van elektriciteit'

In het persbericht dat vandaag is uitgegeven schrijft Staatsolie, dat de EBS een contract heeft met hun dochteronderneming Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS). Deze onderneming wekt elektriciteit op in haar centrale op Tout lui Faut en een groot deel daarvan wordt geleverd aan de Staat.

'Het contract tussen SPCS en de Staat (,inisterie van Natuurlijke Hulpbronnen) schrijft een olieprijs voor, als grondslag voor de berekening van de stroomprijs, gebaseerd op de prijs van US Gulf Coast no. 6 Fuel 3% S, vermeerderd met de kosten voor smeermiddelen en transport', vermeldt het persbericht verder.

In de factuur over de maand juni 2016 was deze grondslag 38.25 Amerikaanse dollar per vat. Ten tijde van de hoge olieprijzen is deze berekeningsgrondslag hoger geweest. De prijs van elektriciteit is concurrerend met de wereldmarkt.

'De prijs van onze olie, Saramacca Crude, is afgeleid van de US Gulf Coast no. 6 Fuel 3% S. Deze prijs is lager dan de gangbare internationale olieprijzen voor Brent en West Texas Intermediate (WTI).'

Oud-directeur Girobank Curaçao Garcia langer in de cel

Garcia werd op 20 juli na aankomst op Hato gearresteerd verdacht van verduistering


Oud-directeur van Girobank Eric Garcia blijft acht dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vanochtend, donderdag 28 juli 2016, besloten, meldt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie Norman Serphos, zo bericht de Amigoe.

Garcia’s inverzekeringstelling werd vorige week ook al met acht dagen verlengd. Hij werd op 20 juli bij aankomst op de luchthaven van Hato gearresteerd op verdenking van het verduisteren van 11 miljoen Amerikaanse dollar en het vervalsen van een bankafschrift van Maduro & Curiel’s Bank bij de afwikkeling van het faillissement van Banco Maracaibo.

Statenfractie PAR wil jongste vernietigend Soab-rapport over Curaçaohuis binnen 24 uur in Staten

PAR wil van premier weten waarom hij het rapport verborgen heeft gehouden

Fractie wil ook weten waarom Marvelyne Wiels nog niet is ontslagen


De PAR-fractie in de Staten wil dat het jongste Soab-rapport over het Curaçaohuis in Den Haag binnen 24 uur naar het parlement wordt gestuurd. Dat schrijft fractievoorzitter Zita Jesus-Leito vandaag, donderdag 28 juli 2016, in een brief naar premier Ben Whiteman (PS) naar aanleiding van een artikel in het Antilliaans Dagblad vanochtend. 

Volgens het artikel schijnt Whiteman al enkele maanden in het bezit te zijn van de resultaten van het onderzoek dat overheidsaccountantsbureau Soab bij het Curaçaohuis heeft uitgevoerd. In het rapport concludeert Soab, dat de situatie in Den Haag veel erger is dan tot nu toe werd aangenomen.

PAR wil van de minister-president weten waarom hij het rapport niet met het parlement heeft gedeeld en dit verborgen heeft gehouden. Ook wil de gele partij een uitleg van de minister over het feit dat de gevolmachtigde minister in Den Haag, Marvelyne Wiels, nog niet is ontslagen.

Tot slot vraagt de coalitiepartij of er al aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie. Zo schijnt er onder meer 235.000 euro zoek te zijn.

Bij het toetreden van PAR in de coalitie eind vorig jaar is Anthony Begina namens de partij als plaatsvervangend gevolmachtigde minister aangesteld. Volgens Jesus-Leito heeft ook hij het rapport niet ontvangen. 'Dat geeft aan hoe de communicatie binnen het Curaçaohuis is. Zoiets had gecommuniceerd moeten worden', zegt de fractieleider. 

Gaat u naar hier om het volledig artikel te kunnen lezen.

Bewoners appartementen Theaterstraat Pietermaai niet uitgenodigd voor bijeenkmst met VVRP-minister

'Zou eerlijker zijn geweest om niet enkel handjevol betrokkenen, maar alle bewoners uit te nodigen'

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

'Pietermaai District kan niet zomaar uit onze naam spreken'


Zesendertig bewoners van de appartementencomplexen in de Theaterstraat te Pietermaai spreken hun onvrede uit over een eerdere persverklaring van het Pietermaai District waarin melding werd gemaakt van een bijeenkomst met de VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP). Hiervoor waren zij echter niet uitgenodigd. 

'Het is te betreuren dat een groot aantal bewoners niet is uitgenodigd om over de situatie in Pietermaai ook hun gedachten en opinies te kunnen uiten. Het zou eerlijker zijn geweest om niet enkel een handjevol betrokkenen, maar alle bewoners uit te nodigen voor deze belangrijke bijeenkomst met de minister', aldus twee bewoonsters namens de groep, zo schrijft de Amigoe vanmiddag, donderdag 28 juli 2016.

De bewoners van de Theaterstraat stellen over de voornoemde besloten bijeenkomst, die afgelopen zaterdag door het Pietermaai District georganiseerd werd en waarvoor de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) werd uitgenodigd: 'Geen van de 36 personen is op de hoogte gesteld van het bezoek van de minister aan de wijk. Het is al de zoveelste minister die de wijk heeft bezocht zonder dat een groot deel van de bewoners van een dergelijk bezoek op de hoogte werd gesteld.'

In het verslag van de bijeenkomst gaf Pietermaai District aan dat ‘zowel bewoners als ondernemers van Pietermaai District’ hun zorgen kenbaar hebben gemaakt over onder meer het veiligheidsaspect bij het openen van de stegen die momenteel afgesloten zijn.

De 36 bewoners: 'Welke bewoners zijn hiervoor uitgenodigd en er daadwerkelijk geweest? Het lijkt erop dat men hier zeer selectief met de uitnodigingen is geweest. Wij hebben op een foto in een van de kranten, een achttal personen kunnen onderscheiden, die geen uitbater zijn, waarvan wij niet weten of zij bewoners zijn. Dit terwijl het nu overkomt alsof Pietermaai District namens alle bewoners spreekt. Men kan niet zomaar uit onze naam spreken.'

Klikt u even hier om het gehele bericht te lezen.

Meer drugskoeriers aangehouden op Curaçaose luchthaven Hato

Hato-team neemt in 2015 133 kilo cocaïne in beslag


In het eerste halfjaar van 2016 zijn er op de luchthaven Hato meer drugskoeriers aangehouden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook zijn er meer drugs in beslag genomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag, 28 juli 2016, in een persbericht. Het gaat om 89 zaken en 88 aanhoudingen. 

De verdachten zullen voor de rechter moeten verschijnen. Gedurende 2015 waren er 98 zaken, waarvan 85 voor de rechter gebracht zijn of nog behandeld moeten worden. De meeste drugssmokkelaars zijn tussen de 21 en 30 jaar oud. Tussen de 16 en 20 jaar werden afgelopen jaar elf personen aangehouden.

In heel 2015 werd in totaal 133 kilo cocaïne door het Hato team in beslag genomen, 24 kilo hasj, 141 kilo marihuana en 1790 gram aan XTC pillen. In het eerste halfjaar van 2016 is al 57 kilo cocaïne, 7 kilo hasj en 29 kilo marihuana op Hato in beslag genomen.

De meeste personen die bij aankomst op Hato door de douane worden aangehouden, komen uit Nederland gevolgd door Jamaica en Duitsland. Ook bij vertrek houdt de controlepost van de douane met name reizigers met bestemming Nederland aan gevolgd door Duitsland.

Man (50) zwaargewond geraakt bij overval in Argentinaweg te Willemstad, Curaçao

Slachtoffer werd tijdens een diefstal in zijn woning neergeschoten


Bij een overval is een 50-jarige man zwaargewond geraakt. Dat laat de politie vandaag, donderdag 28 juli 2016, weten, zo bericht Paradise FM. De man werd tijdens een diefstal neergeschoten. Inmiddels is de toestand van het slachtoffer stabiel. 

De gewelddadige diefstal gebeurde dinsdagavond in de Argentinaweg. Hij stond op om naar het toilet te gaan toen hij oog in oog kwam te staan met twee onbekende mannen. Een van de verdachten bedacht zich geen moment en schoot de man neer. De 50-jarige werd geraakt in zijn hoofd en buik.

Na het lossen van de schoten gingen de verdachten er vandoor. De bewoner werd met spoed overgebracht naar het Sehos. De politie heeft de zaak in onderzoek.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Twee verdachten in strafzaak: 'Meriba heeft niets met beroving te maken'

Verdachten komen terug op eerder afgelegde verklaringen

Advocaat van Mariba, Lobo, overhandigt rechtbank cd met beeldmateriaal ter bewijs dat minister Van Dijk-Silos heeft verklaard dat Justitie vooraf wist van overval...


Twee medeverdachten in de bekende roofzaak waarin ook Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, terecht staat, zijn gisteren teruggekomen op hun eerdere verklaring. 'In eerste instantie toen wij alleen waren aangehouden, dachten wij dat Meriba het voor ons bij de politie had gebeerd. Vandaar dat ik en E. S. in het cellenhuis besloten hadden om het juist voor Meriba te beren’, zei medeverdachte A. Ch. tegen de rechter. Dit bericht vandaag, donderdag 28 juli 2016, het Dagblad Suriname.

In deze zaak staat, naast deze drie, ook S. B. terecht. Ch. verklaarde verder dat hij op het moment van aanhouding naar voldoening zocht voor de dood van zijn twee gabbers, Siegmund Struiken en Melvin Tob, die bij de beschieting met het Arrestatieteam van het Korps Politie Suriname om het leven waren gekomen. Hij benadrukte dat hij door de geruchten, die door de politie en arrestanten in het cellenhuis werden verspreid, werd beïnvloed en als gevolg hiervan inderdaad ging geloven dat Meriba de persoon was die ze had verkocht.

Op een vraag van de Officier van Justitie waarom hij nu pas met zo'n verklaring komt, terwijl hij eerder juist een volledig gedetailleerde verklaring bij de rechter-commissaris had afgelegd, zei Ch. dat hij gewoon gelogen had. Bovendien was hij er niet van op de hoogte dat hij een valse verklaring bij de rechter-commissaris heeft afgelegd en zich daardoor schuldig had gemaakt aan meineed. 'U hebt bij de rechter-commissaris aangegeven, Meriba is gewoon een leugenaar. Wij waren allemaal thuis bij dat huis om de plannen te beramen en hij deelde de lakens uit. Hij moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden', las de Officier van Justitie de verklaring van Ch. bij de rechter-commissaris voor.

De rechter vroeg de verdachte of die ‘bezoek van iemand in het cellenhuis heeft gehad om zo'n andere verklaring af te leggen’. “Bent u bedreigd? Zijn uw moeder, zusters en broers bedreigd?', vroeg de rechter aan de verdachte. Na zeker twintig seconden te hebben geaarzeld zei Ch. uiteindelijk heel zachtjes dat dit nimmer het geval is geweest. Hij volhardde bij de verklaring, dat Meriba niets met de roofoverval te maken had.

De advocaat van Meriba, Raoul Lobo, onthulde op de strafzitting dat het Openbaar Ministerie buiten de rechter om een reeds gehoorde getuige van de strafzitting achteraf wederom door de politie heeft laten horen. Volgens Lobo is dit ongehoord en in strijd met het strafprocesrecht, aangezien de vervolging de bevoegdheid niet bezit om zaken, die op de rol van de rechter staan, buiten het gerecht om door te onderzoeken. De Officier van Justitie zei, dat hij deze getuige inderdaad wederom door de politie heeft laten horen, aangezien hij eerder op de strafzitting had verklaard dat een zekere politie-inspecteur zijn woning overhoop had gehaald, zonder dat hij daarvoor een proces-verbaal had opgemaakt. Dit was volgens de Officier van Justitie reden genoeg om deze zaak buiten het gerecht om verder te onderzoeken. Uiteindelijk bleek dat het niet om een politie-inspecteur ging, maar een normale burger.

De rechter gaf aan, dat zij verklaringen buiten het gerecht om in dit stadium nimmer in haar onderzoek kan opnemen. Zij stelde voor om deze getuige wederom voor nader verhoor op de zitting op te roepen. Lobo vulde aan door te stellen dat hij nog drie getuigen wilde horen. Dit zal plaatsvinden op de strafzitting van 16 augustus. Meriba en de medeverdachten blijven opgesloten.

Lobo heeft overigens dinsdag een cd inhoudende beeldmateriaal over eerder gedane uitspraken van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie overhandigd aan de rechter. Het beeldmateriaal op de cd moet volgens de advocaat aantonen, dat de bewindsvrouwe, in tegenstelling tot haar getuigenverklaring op 22 juni, wel eerder publiekelijk kenbaar heeft gemaakt dat Justitie veel eerder van tevoren wist over de zware beroving, waarbij Meriba, A.Ch. (55), E. S. (41) en R. S. (39) op 9 november 2015 in de Siemensstraat betrokken zijn geweest.

Van Dijk-Silos verklaarde op 22 juni in de rechtszaal onder ede, dat zij nimmer dergelijke uitspraken heeft gedaan en dat zij Meriba eerder niet heeft gekend. Zij zou de pleegzoon van de president pas op die dag op de strafzitting hebben gezien. De minister benadrukte, dat zij als minister niet betrokken is bij de operaties van de politie. Ook wordt zij nimmer betrokken bij de opsporing, vervolging en berechtingen van verdachten.

Lobo vindt echter, dat de minister hiermee een meineed verklaring op de strafzitting heeft afgelegd. Op een persconferentie op 19 november 2015 reageerde de bewindsvrouwe inderdaad op vragen van journalisten, dat de politie veel eerder over de roofoverval wist. Zo konden de wetsdienaren volgens haar de zaken in het geheim voorbereiden en per direct invallen toen het strafbare feit werd gepleegd. 'Denk je dat het per toeval is dat op het moment dat het geld genomen is, dat ze daar waren? Als je goed nadenkt, moet je weten dat dit heel goed voorbereid moet zijn geweest', zei de minister. Op een vraag van een journalist waarom de politie niet eerder had opgetreden op basis van de tip, zei de minister: 'Natuurlijk wist de politie eerder hierover. Je gaat wel niet verwachten dat wij een tip publiekelijk bekend gaan maken om de rovers juist te helpen.'

Het beeldmateriaal, dat Lobo heeft overhandigd, moet dit slechts op de strafzitting bevestigen. Volgens de advocaat ontkent de minister nadat de politie de informatie ontkende.

Misiekaba (NDP) blijft volhouden dat economische crisis te maken heeft met daling grondstoffenprijzen goud en aardolie

ECLAC: Surinaamse economie staat er belabberd voor


De regering dient binnen afzienbare tijd maatregelen te treffen die de Surinaamse economie op het pad van duurzame groei kunnen brengen. Onder meer de zogenoemde ready-to-go-projecten van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) moeten voortvarend worden uitgevoerd, reageert NDP-fractieleider André Misiekaba vandaag, donderdag 28 juli 2016, in de Ware Tijd op het meest recente rapport van de ECLAC, de Economische commissie van de Verenigde Naties. In het rapport dat dinsdag uitkwam (zie onderaan) en dat gericht is op de Amerika's, staat dat de Surinaamse economie er belabberd voor staat.


Suriname is één van de zes landen in de regio waar de economie dit jaar zal krimpen, één van de vier waar de prijzen van goederen het meest zijn gestegen en één van elf landen waar de deviezenreserve fors zijn afgenomen. In Suriname en Venezuela daalde de deviezenreserve met meer dan 10 procent. De inflatie steeg tussen december 2015 en mei dit jaar van 25,2 procent naar 55 procent.

Misiekaba stelt dat de economische crisis in Suriname te maken heeft 'met de daling van de grondstoffenprijzen van goud en aardolie'. Verder is Suralco vertrokken en opeenvolgende regeringen hebben nagelaten de basis van de economie te verbreden.

Om de economie te stimuleren, dienen volgens de fractieleider op korte termijn projecten uitgevoerd te worden met directe buitenlandse investeringen, om de economie draaiende te houden. 'Dan bedoel ik zaken als het Dalian-asfalteringsproject en grootschalige huizenbouw.'

Ook moet de koers op een aanvaardbaar niveau stabiel worden gehouden. Hij schat een wisselkoers van tussen de 5 en 6 Srd voor de Amerikaanse dollar. Verder moeten de inkomsten uit de investeringen in de mijnbouwsector op de juiste wijze besteed worden. De politicus pleit ook voor versterking van de Belastingdienst om belasting die nog wordt ontdoken te gaan halen.

Naar schatting verliest de Staat op jaarbasis minimaal Srd 500 miljoen door onderfacturering door importeurs. Misiekaba stelt dat de Suriname op middellange en lange termijn meer moet gaan produceren, maar ook investeringen in de toerismesector moeten eindelijk goed van de grond komen. Er dient vooral geld gestopt te worden in marketing en promotie van het Surinaamse (eco) toeristische product. 'Anders komen we er niet.'

Verder dienen de vliegtarieven concurrerender te worden en moet Suriname agressiever op zoek gaan naar markten. Productie en export van bulkwater en ook het cacao- en kokosproject van LVV dat al is voorbereid, dienen snel van de grond te komen, meent de politicus.

Dode vrouw gevonden in Zwartenhovenbrugstraat te Paramaribo

Omstandigheden waaronder vrouw is overleden nog niet duidelijk


Een vrouw is vanochtend, donderdag 28 juli 2016, levenloos en niet geheel gekleed langs de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo aangetroffen door een voorbijganger, aldus bericht de webeditie van de Ware Tijd. 

Volgens de interneteditie van het Dagblad Suriname zou het gaat om een Braziliaanse.

De ingeschakelde politie schakelde alsnog een ambulance in. Toen de ambulance ter plaatse arriveerde bleek na onderzoek, dat de vrouw geen teken van leven vertoonde. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast waarna het lichaam werd afgevoerd.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe de vrouw is te komen overlijden. In het belang van het onderzoek is het lichaam in beslag genomen.

De politie laat later op de dag weten, dat op camerabeelden is te zien dat de vrouw volledig gekleed was. Op een bepaald moment verkeerde zij vermoedelijk in een bepaalde gemoedstoestand, waardoor zij haar kleren uittrok.

Ze ging gekleed in een zwarte jeans lange broek en een gebloemde blouse met verschillende kleuren. De vrouw is van het gemengd ras en heeft een geschatte leeftijd van tussen de 30 en 40 jaar. Ze is ongeveer 1.60 meter lang en is bruin van kleur. Verder had ze zwarte slippers aan.

Familieleden of zij die denken deze vrouw te hebben gekend worden opgeroepen zich in verbinding te stellen met de politie op de telefoonnummers 403101 of 401111 of via de Centrale Meldkamer op het nummer 115.

Veiling kantoorartikelen Centraal Hoofdstembureau van de baan

Staat heeft in Kort Geding aangetoond dat te veilen artikelen eigendom Staat zijn

Beslaglegging op rekeningen CHS wordt niet opgeheven - 15 Augustus uitspraak over aanwezigheid Sapoen/Chitan in DNA


De veiling van de kantoorspullen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is vandaag door de rechter gestuit. De Staat en het CHS hadden een Kort Geding aanhangig gemaakt om de veiling ongedaan te krijgen. Het CHS is niet ontvankelijk verklaard door de rechter, terwijl de Staat heeft kunnen aantonen dat de kantoorspullen van haar zijn en deze in bruikleen zijn gegeven aan het CHS. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 28 juli 2016. 

De Kort Gedingrechter heeft kort geleden het vonnis geveld in deze zaak die het CHS aanhangig had gemaakt tegen de VHP, Pertjajah Luhur en NPS en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe.

De Staat had ook gevraagd om de beslaglegging op de rekeningen van het CHS op te heffen. De rechter heeft dit verzoek afgewezen..

In de kwestie Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan blijft het vonnis van de rechter stand houden, dat deze twee zijn teruggeroepen. De politieke partijen hebben in een Kort Geding gevraagd om Sapoen en Chitan de toegang tot het parlement te verbieden. Ook is gevraagd om parlementsvoorzitter Jenny Geerlings-Simons op te dragen Sapoen en Chitan niet meer uit te nodigen voor De Nationale Assemblee, DNA. In deze zaak doet de rechter op 15 augustus uitspraak.

Advocaat Gerold Sewcharan die de politieke partijen bijstaat, vindt dat het CHS samenspant met Sapoen en Chitan door er alles aan te doen dat zij niet uit De Nationale Assemblee worden verwijderd. Het CHS heeft volgens de jurist geen enkele belang om niet te voldoen aan het vonnis, zoals de rechter ook in een beschikking heeft vastgelegd.

Surinaamse Openbare Onderwijzersbond gaat in overleg met minister Peneux over boventallige leerkrachten

'De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend'

'Peneux weet zich geen raad met deze groep die in feite werkloos op diverse scholen rondloopt'


Richard Bouguenon, voorzitter van de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB), zegt vandaag, donderdag 28 juli 2016, in de Ware Tijd dat er op openbare scholen iets meer dan vijfhonderd overtollige leerkrachten zijn. Kennelijk doelt minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op deze groep wanneer hij speelt met de gedachte om leerkrachten naar het binnenland te sturen. 

Bouguenon denkt niet dat de minister zonder meer leerkrachten zal overplaatsen naar het achterland. De SOB zal hierover met hem praten. Dan zal ook blijken tegen welke achtergrond de bewindsman zijn uitspraak heeft gedaan. De vakbondsvoorzitter zegt geruststellend, dat 'de soep niet zo heet gegeten wordt, als ze wordt opgediend'.

Hij vermoedt dat de uitspraak van de minister in het kader van districtsjaren gezocht moet worden. 'Het ministerie geeft de leerkrachten een mogelijkheid. Het is geen kwestie van dirigeren.'

Onder opeenvolgende ministers zijn meer leerkrachten in dienst genomen dan is toegestaan en nu zit Peneux met dit probleem opgescheept. Hij weet zich geen raad met deze groep die in feite werkloos op diverse scholen rondloopt. Vandaar dat hij de mogelijkheid van werken in het binnenland heeft geopperd.

De voorzitter van de FOLS (Federatie van Leerkrachten in Suriname), Marcelino Nerkust, zegt dat het niet gaat om een recent probleem. Hij vraagt zich af onder welke categorie deze leerkrachten geplaatst moeten worden. 'Ik vind het oneerlijk tegenover de leerkrachten die elke dag werken.' Hij wijst er overigens op, dat de voorzieningen in het achterland eerst goed moeten zijn alvorens onderwijzers daar naartoe gestuurd worden. 'Onder de huidige omstandigheden is alles ver buiten de stad vele malen duurder. Als leerkrachten met lege handen naar het achterland worden gestuurd, zullen zij het niet lang daar volhouden. Dit zal het onderwijs niet ten goede komen.'

Nerkust zegt dat de leden eerst contact moeten opnemen met de SOB. 'Als de zaak gecompliceerd wordt, komen wij als federatie in.' De SOB is een lidbond van de FOLS.

Staatsolie-raffinaderij ziet terug op sterke eerste zes maanden 2016

Bedrijf verdient 75 miljoen Amerikaanse dollar aan additionele inkomsten uit eigen productie diesel en gasoline


De raffinaderij van Staatsolie mag, ondanks diverse uitdagingen, terugzien op een sterk eerste halfjaar van productie en inkomsten. 'Wij hebben 75 miljoen Amerikaanse dollar aan additionele inkomsten verdiend uit onze eigen productie van hoogwaardige diesel en gasoline', zegt Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie vandaag, donderdag 28 juli 2016, in de Ware Tijd. 

'Voor 2016 hebben wij. per 30 juni, 681,776 vaten aan diesel en 131,006 vaten aan gasoline geproduceerd.' Dat is bijna 85.000 metrieke ton aan brandstof.

Op basis van import- en exportstatistieken van N.V. Havenbeheer, is het bedrijf hiermee hard op weg minstens evenveel brandstof te produceren, als wat Suriname gemiddeld jaarlijks importeert. Het staatsbedrijf is ook op schema om eerder gestelde doelstellingen te halen van minstens een honderd miljoen Amerikaanse dollar aan besparingen op brandstofimport.

'Gezien de productie die wij de in de korte tijd al gehaald hebben, kunnen we stellen dat we goed draaien', aldus Elias. Het bedrijf produceert overwegend diesel, met als doel de totale vraag in Suriname te dekken. Het overschot van tussen de 40 en 50 procent is bestemd voor export.

Inmiddels hebben ook al de eerste dieselexporten plaatsgevonden. Het bedrijf kan tussen de 40 en 50 procent van de lokale vraag naar gasoline dekken, wanneer de raffinaderij op volle toeren draait. Dit komt neer op rond de tweeduizend vaten per dag.

Vanwege de precaire economische situatie heeft Suriname de bijdrage van de raffinaderij hard nodig, zo schrijft de Ware Tijd. Met de weinig beschikbare valuta moet het proberen om alleen het hoognodige te importeren, en juist meer buitenlandse courant te verdienen uit exporten. Diverse regeringsfunctionarissen hebben vaker gewezen op het verlichtend effect dat de raffinaderij zal hebben op de crisis in het land.

35.000 Scholieren ontvangen voor schooljaar 2016-2017 schoolpakket van regering

Sociaal zwakkeren worden voor 8e keer op deze wijze door overheid ondersteundDe regering zal voor het komende schooljaar 35.000 scholieren een schoolpakket geven. Voor de achtste keer worden sociaal zwakkeren tegemoet gekomen. De coördinatie van het project ligt bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, zo bericht dit ministerie woensdag 27 juli 2016 in een persbericht.

Er wordt samengewerkt met Sustainable Development Goals, SDG-ambassadeurs, die eerder een soortgelijk project hebben uitgevoerd.

Minister Faizal Abdoelgafoer laat weten, dat er nog wat lobbywerk word verricht bij het bedrijfsleven en anderen die het ministerie zullen assisteren bij de registratie in de verschillende districten. De bewindsman hoopt na gesprekken met diverse betrokkenen nog 1.000 extra scholieren tegemoet te komen.

Het schoolpakket bestaat uit een schooltas, twee uniformhemden, 10 schriften, een etui met 4 pennen, 2 vegers, 2 slijpers, 2 potloden, 1 huiswerkboekje, 1 liniaal en 1 tekenschrift.

De registratie voor dit schoolpakkettenproject zal landelijk plaatsvinden, met ondersteuning van de jeugdparlementariërs, buurtverenigingen en medewerkers van het ministerie van Sport en Jeugdzaken. Via de Facebookpagina van het ministerie zal de komende week een nummer van een hulplijn bekend worden gemaakt, waar scholieren terecht kunnen voor instructies over de registratie en de vereisten.

De registratie begint op 1 augustus en eindigt 22 augustus 2016, waarna de distributie van de schoolpakketten start op 23 augustus.

Mismanagement bij Curaçaohuis in Den Haag is veel ernstiger dan gedacht

Nieuw onderzoek door Soab brengt situatie rond mismanagement aan het licht

Het Curaçaohuis (Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Street View)
'Situatie vandaag de dag kan schadelijk zijn voor reputatie van Curaçao' 


Het mismanagement bij het Curaçaohuis in Den Haag is nog veel ernstiger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat Soab (Stichting Overheidsaccountantsbureau) in opdracht van minister-president Ben Whiteman (PS) heeft gedaan en waarvan de uitkomsten (‘managementletter’) al een paar maanden in zijn bezit zijn, maar nog niet naar buiten zijn gebracht, aldus zogenoemde welingelichte bronnen vandaag, donderdag 28 juli 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

De rapporteurs die ter plaatse onderzoek hebben gedaan, waarschuwen dat de huidige situatie grote financiële risico’s voor het land met zich meebrengt, maar ook schadelijk kan zijn voor de reputatie van Curaçao.

De door Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (eveneens PS) na haar aantreden in juni 2013 doorgevoerde reorganisatie, blijkt desastreuze gevolgen te hebben gehad voor het financieel beheer. Onder haar bewind is juist op dat terrein veel deskundigheid verloren gegaan, terwijl vastgelegde procedures categorisch worden genegeerd. Door het ontslaan of ‘herplaatsen’ van gekwalificeerde medewerkers, het negeren van wettelijk voorgeschreven procedures, de vermenging van uitvoerende en toezichthoudende functies en de concentratie van macht bij Wiels, is er van interne controle nauwelijks sprake.

Maar, ook externe controle achteraf - zoals nu door Soab - levert geen waarheidsgetrouw beeld van de financiële huishouding van Kas di Kòrsou, omdat relevante documenten (zoals offertes, facturen en bankafschriften) ontbreken. Zo lijkt er een bedrag van 235.000 euro zoek: volgens de boekhouding is dat geld niet uitgegeven, maar het is ook niet terug te vinden op de bankrekening. Voorts zijn er betalingen verricht waarvoor de begunstigde geen tegenprestatie heeft geleverd.

Opmerkelijk groot zijn de geconstateerde budgetoverschrijdingen. In 2014 en 2015 is 1,2 miljoen gulden meer aan het inhuren van uitzendkrachten uitgegeven dan begroot. Goederen die - blijkens betalingen - op rekening van het kabinet zijn aangeschaft, zijn niet terug te vinden op de inventarisatie, zodat niet kan worden vastgesteld of deze zich er nog bevinden.

SVB Curaçao houdt behandeling verzekerden bij waarneming huisarts in de gaten

Sociale Verzekeringsbank wijst in brief aan zorgverleners op waarneming


De Sociale Verzekeringsbank (SVB) let extra goed op dat de behandeling van SVB-verzekerden en of de waarneming in het geval de huisarts niet aanwezig is, goed geschiedt. Dat blijkt uit een brief van de SVB aan SVB-medewerkenden (zorgverleners). Deze brief is in handen van de redactie van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft zij vanochtend, donderdag 28 juli 2016.

In de brief herinnert de zorgverzekeraar de huisartsen eraan dat ‘conform de vigerende gedragslijnen, dienen de bij u ingeschreven of naar u verwezen SVB-verzekerden uitsluitend door u persoonlijk te worden behandeld, tenzij er sprake is van afwezigheid in verband met vakantie, ziekte of bij- en nascholing’.

'Indien u afwezig bent in verband met vakantie, ziekte, bij- of nascholing, dient u derhalve de regeling voor waarneming in acht te nemen', zo staat in de brief.

De brief van SVB komt vlak nadat de inspecteur van gezondheid, Gersji Rodrigues Pereira, een huisarts een aanwijzing heeft gegeven, onder andere omdat hij zijn waarneming niet op orde had.

Leest u hier het vervolg van dit artikel.

Standbeeld George Maduro voor Madurodam, Den Haag, gebruikt als fietsenstalling

'Staaltje van Hollandse onverschilligheid'


Het nog geen twee weken geleden op het plein voor Madurodam in Den Haag onthulde standbeeld van oorlogsheld George Maduro - als tienjarige leunend tegen een boom - is door bezoekers van het miniatuurstadje geannexeerd als fietsenstalling. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 juli 2016.

Het zal, aldus het dagblad, geen bewuste uiting van gebrek aan respect voor zijn onverschrokken verzetswerk zijn, maar eerder een staaltje van Hollandse onverschilligheid.

Veertien huizen luxe resort La Privada, Curaçao, 12 augustus onder de hamer

Eerdere veiling in juni liep uit op mislukking


Na een mislukte veiling in juni waarbij - ondanks een goede opkomst - niet is ingegaan op de inzetprijs voor de woningen van La Privada, organiseert notariskantoor Van der Pluijm-Vrede op 12 augustus weer een veiling waarbij veertien huizen op het luxueuze resort opnieuw onder de hamer gaan, zo schrijft vandaag, 28 juli 2016, het Antilliaans Dagblad.

In mei berichtte het dagblad krant over de massaveiling bij La Privada, waarbij zestien huizen, gevestigd op het resort La Privada in Vredenberg, op 8 juni 2016 geveild zouden worden. Notariskantoor Van der Pluijm-Vrede was ook toen belast met de veiling die in juni in de La Belle Alliance-zaal van het Avila Beach Hotel plaatsvond. De totale inzetprijs voor de zestien woningen was 4.001.100 dollar.

In een advertentie geplaatst onder andere in het dagblad is de lijst met huizen weer gepubliceerd. Hieruit blijkt dat een nieuwe eigenaar niet verplicht is alle woningen te kopen.

Klikt u hier om het gehele bericht te kunnen lezen.

Overeenkomst tussen Damen Shipyards en regering Curaçao wacht nog op hindervergunning

CDM dient verzoek voor hindervergunning voor scheepsreparaties in


De overeenkomst tussen Damen Shipyards in Gorinchem en de Curaçaose regering laat nog even op zich wachten. Dat heeft CDM-directeur Getmar Caldera tegenover het Antilliaans Dagblad laten weten. De reden voor de vertraging is de hindervergunning die nog niet is verkregen. In verschillende media is sinds enkele weken een advertentie te zien, waarin bekend wordt gemaakt dat de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) een verzoek voor een hindervergunning voor scheepsreparaties heeft ingediend. Wie bezwaar heeft tegen dit verzoek, kan dit binnen de gestelde periode van een maand doen, zo staat in de advertentie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 28 juli 2016.

Een hindervergunning is een vergunning om de gestelde inrichtingen op te kunnen richten. Er moet eerst publicatie in de plaatselijke media plaatsvinden. Daarna kunnen belanghebbenden voor een gestelde periode hun bezwaren indienen tegen de oprichting van de inrichting. Na deze periode wordt - als er geen bezwaar is - de hindervergunning afgegeven. 'Dan is alles zo goed als klaar om de overeenkomst te tekenen', zo laat Caldera weten.

In eerste instantie zou de overeenkomst in augustus worden getekend. Caldera verwacht dat dit nu begin september het geval zal zijn.

In december 2015 bereikte de Curaçaose overheid een principeakkoord met Damen Shipyards over CDM. Uitgangspunt bij dit akkoord was dat de regering de eigenaar blijft van de assets en de Nederlandse maatschappij de exploitatie op zich neemt. Tegenover deze krant liet minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling later weten, dat het ‘floating dok’ (drijvend dok - zie foto - Bron: Damen) een van de eerste dingen is dat wordt aangepakt bij het binnentreden van Damen.

Javier Rodrigues, werkzaam bij CDM, liet toen weten dat werknemers al waren begonnen met de ontmanteling van het oude drijvend dok, die ondertussen al jaren niet meer functioneert. Het drijvend dok wordt vooral gebruikt voor de reparatie van grote(re) schepen en is heel belangrijk voor de volwaardige operatie van de scheepswerf. Een nieuw drijvend dok betekent volgens Rhuggenaath een capaciteitsuitbreiding van meer dan 30 procent, hetgeen op zijn beurt weer meer banen zou opleveren. Bovendien verhoogt dit het rendement, aldus de minister van Economische Ontwikkeling.

Minister van Defensie plaatst krans bij Koreaans oorlogsmonument aan Waterkant in Paramaribo

'Zuid-Korea is Suriname zeer dankbaar voor bijdrage in strijd naar vrijheid van 1951 tot en met 1953''Ik hoop dat onze jonge militairen bespaard blijven van wat onze oorlogsveteranen hebben meegemaakt tijden de Koreaanse oorlog. Velen hebben de ultieme prijs betaald en anderen zijn gewond geraakt', aldus minister van Defensie Ronni Benschop gistermorgen bij de kranslegging ter herdenking van de gevallenen bij het Koreaanse oorlogsmonument aan de Waterkant in Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 juli 2016.

De ambassadeur van Zuid-Korea, Dal-Young Maeng, besteedde in zijn toespraak veel aandacht aan de band die na de oorlog is ontstaan tussen Suriname en Korea. Hij zei dat zijn land Suriname zeer dankbaar is voor de bijdrage die het heeft geleverd in de strijd naar vrijheid van 1951 tot en met 1953 tijdens deze oorlog en noemde de band tussen de twee landen heel speciaal.

De nog in leven zijnde Koreaanse oorlogsvrijwilligers, onder wie Fred van Russel, kregen van de Vereniging van Surinaamse ex-Koreavrijwilligers elk een medaille van verdiensten in de Koreaanse oorlog en een certificaat. Hun overleden collega's werden met hetzelfde onderscheiden, via de weduwen of vertegenwoordigers.

De fototentoonstelling en het videobeeldmateriaal van de deelname van Suriname aan de oorlog trokken in het bijzonder aandacht van vooral de leerlingen van de Kennedyschool die bij de ceremonie gisteren aanwezig waren.

Nieuw bestuur Politiebond wil afrekenen met niet transparant beleid

'Verdeeldheid gaat het alleen maar moeilijker maken om zaken gedaan te krijgen'


De Surinaamse Politiebond (SPB) gaat pittige tijden tegemoet en daarom heeft, zo bericht Starnieuws donderdagochtend 28 juli 2016, secretaris Mielando Atompai alle leden gisteren, tijdens een ledenvergadering, opgeroepen om de algemene ledenvergaderingen te bezoeken. Er zullen volgens hem belangrijke besluiten worden genomen. Atompai zei, dat ook afgerekend zal worden met niet transparant beleid. Dit was een van de kritieken van de Vernieuwingsbeweging die de onlangs gehouden bestuursverkiezingen heeft gewonnen. 

De voorzittershamer werd gisteren overgedragen aan voorzitter Raoul Hellings door Robby Ramjiawan die de bond zo'n zes jaar heeft geleid. Hellings en Atompai gaven aan dat het bestuur een zware taak op zich heeft genomen en dat daarbij de inzet van alle leden nodig is. Er zullen prioriteiten gesteld worden voor aanpak van verschillende zaken waarover klachten zijn, zoals overuren, dienstrooster, tuchtprocedure, huisvesting van politie, bevorderings- en benoemingsbeleid.

Atompai riep de leden op om de gelederen te sluiten. 'Verdeeldheid gaat het alleen maar moeilijker maken om zaken gedaan te krijgen', stelde de secretaris. Dit bestuur zal zich er ook voor beijveren dat de waardering van het beroep terugkeert bij de samenleving.

Atompai zei dat teruggegaan wordt naar de tijd van weleer waar jongemannen en vrouwen dromen om bij de politie te komen werken. Het moet prettig werken zijn bij de politie, waarbij de werkgever de politieambtenaren als volwassenen moet gaan behandelen. 'Want de politie neemt geen kinderen in dienst', sprak de nieuwe secretaris.

Toelagen en overuren moeten gewoon worden uitbetaald. Hellings en Atompai zeiden beiden, dat er geen ruimte is voor verdeeldheid. Atompai riep de onderofficieren en officieren - die een eigen bond willen - op om de SPB niet te verlaten. 'Gaat u niet weg. Kom helpen aan de wederopbouw van de SPB. Uw belang is mijn belang. Mijn belang is uw belang, het is ons belang. Wij gaan het samen moeten doen.'

Directie Hakrinbank reageert op commotie tijdens aandeelhoudersvergadering

Regering besluit drie leden Raad van Commissarissen te vervangen


De directie van de Hakrinbank heeft woensdag 27 juli 2016 een verklaring uitgebracht waarin zij reageert op het verdagen van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) afgelopen nacht. De regering heeft besloten drie van haar leden van de Raad van Commissarissen te vervangen. De leden Ray Vos, Roy Smit en Caroline Vos-Ritfeld moeten vervangen worden door Rabin Parmessar, Chantal Doekhie en Robert-Gray van Trikt. Dit besluit zorgde voor veel tegenstand bij particuliere aandeelhouders. Zij voerden aan, dat de regering komt aan de bevoegdheid van de algemene aandeelhouders vergadering.

'Bij de behandeling van agendapunt 7 'Herbenoeming en benoeming commissarissen' werden er door de aandeelhouders vele vragen gesteld omtrent de redenen van het terugtreden van 3 overheidscommissarissen die nog niet aan de beurt van aftreden waren. Er waren gerede twijfels omtrent de gevolgde procedure bij de voordracht. 

Met name een kennelijk onjuiste missive van de Raad van Ministers, getekend door Vicepresident Ashwin Adhin, riep vele vragen op. Het is nl. de bevoegdheid van de AVA om commissarissen te ontslaan of te benoemen en niet van de Raad van Ministers.

Gezien de onduidelijkheden met juridische risico's, werd na 2 schorsingen en overleg met de vertegenwoordiger van de grootaandeelhouder, besloten de AVA te verdagen naar een nader te bepalen datum. Onze verwachting is dat na goed overleg de vergadering kan worden hervat.'

Tijdens de AVA werd het Jaarverslag van het boekjaar 2015 van de directie en de Raad van Commissarissen goedgekeurd, evenals het dividendvoorstel voor het afgelopen jaar. Uitbetaling van het slotdividend vindt vanaf 5 augustus plaats. Ook het toekomstige kapitaal- en dividendbeleid van de bank werd goedgekeurd door de aandeelhouders.

Minister Van Dijk-Silos: 'Ongehoord dat mensen 8 tot 9 jaar moeten wachten op goedkeuring vuurwapenaanvraag'

'Men vraagt aan en hoort nooit meer iets van de instantie die het antwoord moet geven'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vindt het ongehoord, dat aanvragers van vuistvuurwapens 8 en 9 jaar op de goedkeuring van hun aanvraag moeten wachten, terwijl zij niets van de instantie, die nu belast is met de goedkeuring, ooit hebben vernomen. Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 27 juli 2016.

'Wij zijn ingegaan op de klachten die uit de gemeenschap komen en ook op de brieven die aan de minister gericht worden ten aanzien van het nooit meer iets horen over een aanvraag van een vuistvuurwapen. Ik heb brieven ontvangen van mensen die 6, 7, 8 en zelfs 9 jaar geleden een aanvraag hebben ingediend en nog steeds geen antwoord hebben gekregen. Mensen hebben recht om binnen een bepaalde tijd antwoord te krijgen. Men vraagt aan en men hoort nooit meer iets van de instantie die het antwoord moet geven', zei de minister gisteren bij de verdere behandeling van de Vuurwapenwet in De Nationale Assemblee (DNA).

De bewindsvrouwe zei, dat zo'n gedrag onbehoorlijk bestuur is als hiermee wordt doorgegaan, aangezien haar ministerie daar ook geen grip op heeft. Vandaar dat het ministerie middels enkele wijzigingen tracht om de samenleving houvast te geven en ook beroepsmogelijkheden te geven indien de aanvragen door de procureur generaal worden afgewezen.

De Vuurwapencommissie brengt conform de vereisten advies uit aan de procureur-generaal die het besluit tot verlening, verlenging en intrekking neemt. Indien de procureur-generaal een ander besluit dan de commissie neemt, zal hij dit besluit volgens de minister gemotiveerd moeten aangeven. Indien er sprake is van een afwijzing op een aanvraag, kan de aanvrager binnen 30 dagen, nadat het besluit aan hem kenbaar is gemaakt, in beroep gaan bij de minister van Justitie en Politie.

Het administratief beroep moet schriftelijk worden ingesteld, waarin de gronden waarbij het besluit wordt bestreden worden omschreven. De minister zal dan binnen 60 dagen op het beroep beslissen en binnen 14 dagen dit kenbaar maken aan de procureur-generaal. De aanvrager krijgt ook altijd de optie om hierna in beroep te gaan bij de president. De minister benadrukte dat vanuit het oogpunt van behoorlijk bestuur, een burger recht heeft op antwoord op alles dat hij of zij vraagt. 'Of dat nu negatief is of positief', zei de minister.