vrijdag 29 juli 2016

Leden bond bij EBS gaan maandag 1 augustus in staking

Bond niet blij, dat directie Bemiddelingsraad inschakelt terwijl er cao-onderhandelingen worden gevoerd


De bond bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft vanmiddag, vrijdag 29 juli 2016, in een spoed algemene ledenvergadering besloten maandag in actie te gaan. De bond is er niet over te spreken, dat de directie de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft ingeschakeld, terwijl de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst nog gaande waren.  Dit meldt Starnieuws.

De actie van de bond onder leiding van Steve Geerlings is aangekondigd voor maandagochtend zeven uur.

De voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de EBS, Patrick Peneux, zegt in een reactie, dat hij van de directie heeft begrepen dat vier keer om de tafel is gezeten, zonder het gewenste resultaat. De bond heeft zijn eisen waar zij niet van wil afwijken. De directie vindt echter dat de eisen van de bond het bedrijf te veel zal gaan kosten. Algemeen directeur Rabin Parmessar is deze dagen in het buitenland.

De bond eist een loonsverhoging van Srd 500. Daarnaast zijn er enkele secundaire eisen gesteld. Ook moet er onderhandeld worden over met hoeveel kilowattuur het stroomverbruik van EBS'ers teruggebracht zal worden. De bond vindt dat een compensatie hiervoor moet komen. Peneux zegt dat hij in het weekend nog in contact zal treden met de bond en de directie om over de situatie te praten. Hij hoopt dat er een oplossing wordt bereikt in het weekend waardoor de actie wordt afgeblazen en het gaan naar de Bemiddelingsraad ook niet nodig zal zijn.

Leden bond SGTK-gaan het werk neerleggen

Inzet staking nieuwe cao personeel aannemersbedrijven op Isla-terrein


De leden van SGTK, de vakbond voor werknemers in dienst van aannemersbedrijven op het Isla-terrein, gaan staken. Dit is besloten tijdens een algemene ledenvergadering die gisteren werd gehouden, zo bericht vandaag, vrijdag 29 juli 2016, de Amigoe. Over het tijdstip en de plaats van de actie wordt er de komende dagen vergaderd. 

Maar, volgens SGTK-voorzitter Alcides Cova willen zijn leden een duurzame oplossing. Inzet van de actie is onder meer een nieuwe cao voor het personeel in dienst van aannemersbedrijven op het Isla-terrein. Volgens Cova gaat het echter om een veel bredere zaak. 'Het gaat om het principe dat mensen die hetzelfde werk verrichten, hetzelfde loon moeten ontvangen. Als vakbond zetten wij ons al meer dan een jaar in om tot een cao te komen. Onze leden zijn het wachten beu.'

Het besluit om tot actie over te gaan werd genomen tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering in het SSK-gebouw aan de Schouwburgweg. Volgens Cova is de actiebereidheid onder de leden groot. 'Zij willen een duurzame oplossing. Het duurt hen allemaal te lang. Het vorige cao liep meer dan anderhalf jaar terug af. Sindsdien zijn wij bezig. Er moet nu een oplossing komen.'
Tijdens de algemene ledenvergadering is gisteren besloten dat een speciale commissie zal worden opgericht, met de leden van het bestuur, het actie-comité, maar ook andere geïnteresseerde leden. Deze commissie zal zich in de komende dagen buigen over mogelijke scenario’s.

Na dinsdag zal duidelijk worden wat voor pad SGTK in de komende periode zal bewandelen. Cova benadrukte vanochtend wel dat er ‘sowieso gestaakt’ zal worden. 'Vanuit de vergadering is naar voren gekomen dat de leden geen voorstander zijn van een korte actie, waarna de partijen weer om de tafel gaan zitten, waarna na twee weken blijkt dat wij echt niks zijn opgeschoten en dat wij weer moeten gaan staken. De actie die nu moet komen, moet tot oplossingen gaan leiden, waar de leden iets aan hebben.'

FOL houdt 30 juli in partijgebouw ‘referendum’ over deelname verkiezingen op Curaçao

'Partij moet een mandaat van het volk krijgen om aan de verkiezingen mee te kunnen doen'


De FOL (Frente Obrero Liberashon 30 di Mei) houdt morgenochtend een heus ‘referendum’ om zo van het ‘volk’ te horen of het wil dat de partij aan de verkiezingen van 30 september mee doet. FOL-leider Anthony Godett heeft aangegeven dat zijn partij mee zal doen, maar over de vorm wilde hij zich tot nu toe niet uitlaten, aldus de Amigoe vanmiddag, vrijdag 29 juli 2016.

De officiële dag voor de kandidaatstelling is maandag 8 augustus. Met nog iets meer dan een week te gaan tot de dag waarop partijen die aan de verkiezingen willen meedoen, hun kandidatenlijsten moeten inleveren, is het nog steeds niet duidelijk hoe en of de politieke partij Frente Obrero Liberashon 30 di Mei aan deze verkiezingen zal meedoen.

Eerder deze week verklaarde Godett tegenover de Amigoe dat tijdens een vergadering van zaterdag een besluit hierover zal worden genomen. In een persbericht stelt Godett, dat er ongeveer 15 partijen hebben aangegeven aan de verkiezingen te zullen meedoen. Voor de FOL is het volgens Godett, gezien haar lange politieke geschiedenis van belang dat de partij een mandaat van het volk krijgt om aan de verkiezingen mee te kunnen doen.

Volgens Godett is de partij na een interne analyse tot de conclusie gekomen dat zij een politiek referendum moet houden. Middels dit referendum zullen FOL-aanhangers en het publiek in het algemeen worden gevraagd of zij willen dat de partij aan de verkiezingen meedoet. Aan de hand van dit referendum wil de partij inzage krijgen in hoe zij ervoor staat bij het volk en of zij mee zal doen aan de verkiezingen.

Het referendum vindt plaats in het partijgebouw van de FOL aan de Winston Churchillweg tussen acht uur 's morgens en acht uur 's avonds. Politiek leider Anthony Godett zal zelf in de keuken staan om twee grote pannen soep klaar te maken.

Ministerie van Financiën Nederland onderzoekt hypotheekprobleem inwoners Curaçao, Aruba en St. Maarten

Inkomen in Antilliaanse of Arubaanse guldens wordt vrijwel niet meer geaccepteerd voor hypotheek


Het is voor inwoners van Curaçao, Aruba en St. Maarten veel moeilijker geworden om een huis te kopen in Nederland. Een inkomen in Antilliaanse of Arubaanse guldens, maar ook Amerikaanse dollars of andere vreemde valuta, wordt vrijwel niet meer geaccepteerd voor een hypotheek. Het Nederlandse ministerie van Financiën onderzoekt de kwestie, zo bericht de Amigoe vandaag, vrijdag 29 juli 2016. 

Het probleem is een gevolg van de Mortgage Credit Directive (MCD), een Europese hypotheekrichtlijn die bedoeld is om de rechten van consumenten te beschermen en die sinds kort ook in Nederland geldt. De regels beschermen mensen onder meer tegen te hoge hypotheeklasten en vergemakkelijkt het vergelijken van hypotheekoffertes. De richtlijn kent in feite geen verbod op het verstrekken van hypotheken aan mensen met een inkomen in buitenlandse valuta, maar verbindt daar strikte voorwaarden aan om consumenten te beschermen tegen risico’s van koerswijzigingen.

Een voorbeeld is de mogelijkheid dat de Antilliaanse en Arubaanse gulden of de Amerikaanse dollar flink in waarde dalen versus de euro, waardoor de hypotheeklasten stijgen. Banken en andere hypotheekverstrekkers moeten klanten in dat geval de mogelijkheid bieden om hun hypotheek in een andere valuta voort te zetten of op zijn minst een regeling aanbieden om risico’s te beperken. Een onbekend aantal banken en hypotheekaanbieders ziet er daarom maar helemaal van af.

Het Curaçaohuis in Den Haag laat desgevraagd weten, dat er geen klachten zijn binnengekomen van Curaçaoënaars die benadeeld zijn door de richtlijn, maar de Amigoe schrijft die signalen wel te ontvangen.

'Momenteel kiezen alle geldverstrekkers ervoor om geen hypotheekoffertes aan te bieden in een andere valuta dan de euro. Dit betekent dat alleen nog maar klanten worden geaccepteerd waarvan het inkomen in euro’s wordt uitbetaald', schreef financiële dienstverlener Independer aan een klant uit Curaçao.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is ook bekend met de negatieve gevolgen van de richtlijn.

Klikt u hier om het hele bericht te kunnen lezen.

De Melkcentrale NV verhoogt weer prijzen van melk en andere producten

Melkcentrale geconfronteerd met prijsverhogingen van grond-, hulp– en verpakkingskosten


De prijs van melk en andere producten gaan voor de tweede keer dit jaar flink de lucht in. Vanaf maandag zal een liter melk in plastic verpakking van Srd 4,95 naar Srd 5,75 worden verhoogd. In april dit jaar was de melk al met 95 cent verhoogd. Magere yoghurt van 500 ml stijgt van Srd 5 naar Srd 5,75. Ook voor de verpakking van 250 ml zal 75 cent meer moeten worden neergeteld. De meeste producten zijn met 75 cent verhoogd. 

De prijzen van grondstoffen, nutsvoorzieningen en transport zijn in de afgelopen periode verder gestegen door de wisselkoers ontwikkelingen.

De Melkcentrale is geconfronteerd met prijsverhogingen van onder andere grond-, hulp– en verpakkingskosten, aldus directeur Dew Sitaram in een bekendmaking vandaag, vrijdag 29 juli 2016. De opkoopprijs van rauwe melk zal ook worden aangepast.

De Melkcentrale ontvangt zo'n tien jaar geen subsidie van de overheid. De directeur zegt dat hij gedwongen is om de prijzen van het gehele assortiment te verhogen, waarbij getracht is om de prijzen betaalbaar te houden.

Meteorologische Dienst waarschuwt dat temperaturen hoger zullen zijn dan normaal

Meteodienst sluit niet uit dat temperatuurrecord van 37 graden in grote droge tijd bereikt kan worden


De Meteorologische Dienst Suriname waarschuwt dat de temperaturen hoger zullen zijn dan normaal in deze periode het geval is. Bovendien zal er minder wind zijn en zal de neerslag gering zijn. De opwarming van de aarde wordt als belangrijkste oorzaak gezien. 'De maximale gemiddelde temperaturen die we de laatste tijd hebben gemeten waren 30 tot 33 graden. De kans is groot dat die in de grote droge tijd hoger zullen zijn', zegt Sukarni Sallons-Mitro, waarnemend hoofd van de dienst vandaag, vrijdag 29 juli 2016, in de Ware Tijd.

De grote droge tijd manifesteert zich meestal tussen midden augustus en eind november. De gemiddelde temperatuur in Suriname is 27,2 graden en de hoogste temperatuur die ooit is gemeten is 37 graden.

Sallons-Mitro sluit niet uit dat dit record tijdens de komende grote droge tijd bereikt kan worden. Zij adviseert de bevolking om overdag veel water te drinken. Mensen kunnen zich ook insmeren tegen de ultraviolette stralen van de zon. Het beste is echter dat de zon tussen twaalf en drie uur 's middags vermeden wordt.

Ulrich Coats, woordvoerder van het Korps Brandweer Suriname, verwacht ook warmere maanden tijdens de grote droge tijd. 'De afgelopen drie jaar is de temperatuur tijdens de aanhoudende droogte boven het gemiddelde van de jaren daarvoor geweest. Ook kan de droge tijd wat langer zijn.'

De droogte is één van de oorzaken van de vele grasbranden in het land waarvoor de brandweer moet uitrukken. Het aantal grasbranden in de eerste helft van dit jaar bedroeg 601. In 2015 zijn 1.856 grasbranden geregistreerd.

Personeel ziekenhuizen heeft salaris en vakantiegeld ontvangen

Ook personeel Anton de Kom Universiteit kan salaris tegemoet zien


Blij en vooral opgelucht zullen de personeelsleden, artsen en vooral patiënten zijn van de diverse ziekenhuizen omdat niet alleen de salarissen tijdig zijn betaald maar ook de vakantiegelden zijn gestort. Dat schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 29 juli 2016.

Het Diakonessenhuis heeft gisteren uitbetaald. De andere ziekenhuizen zoals Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), s’Lands Hospitaal en St. Vincentius hebben allen hun personeelsleden vandaag uitbetaald.

De Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft vandaag de salarissen van haar personeel gestort bij de Surinaamse Bank. Het personeel was sinds de 26 in beroering, omdat zij gewend waren om rond de 25e van de maand hun geld te ontvangen. Het deel van het personeel dat rekeningen heeft bij DSB beschikt dus morgen al over de salarissen, aldus het dagblad.

'Te denken'; Alphons Levens

Te denken


Ik zal echt de laatste zijn
die in ons onderwijs
van de basisschool tot en met de universiteit
wil afschaffen
het vak geschiedenis.

Want waarom schreef dichter René André de Rooy,
alias Marcel de Bruin,
in 1968 nog: ”Geef dit land niet over.
Wij zijn nog niet allen dood.
Al lijkt het bijwijlen somber, …”?

Alphons Levens,
23 juli 2016.

Onderzoek wijst uit: IMF heeft ernstig gefaald bij redding Griekenland

'IMF heeft last van groepsdenken en problemen met transparantie'


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft grote fouten gemaakt bij de aanpak van de crisis in Griekenland. De eigen onderzoekers vatten de resultaten samen in het auditrapport van Internal Evaluation Office (IEO). De conclusie is dat er te weinig gedegen onderzoek gedaan is en vanuit vooringenomenheid en arrogantie gehandeld is. Het fonds zou de beslissingen te veel door de politiek hebben laten beïnvloeden. Bovendien werden er beslissingen genomen uit angst voor het financiële besmettingsgevaar voor de rest van Europa. Dit terwijl de risico’s niet goed onderzocht waren. Dit bericht de Nederlandse website Joop.nl vandaag, vrijdag 29 juli 2016.

'Als het voorkomen van internationale besmetting een zo belangrijke zorg was, dan hadden de kosten hiervan in ieder geval voor een deel bij de internationale gemeenschap moeten worden gelegd', aldus de IEO-onderzoekers.

In principe wordt er gesteld dat Griekenland en de Griekse burger opgeofferd zijn voor de rest van Europa en het blinde geloof in het Europese project. In een samenvatting van het rapport staat onder andere het volgende:

'Het IMF ondersteunde programma’s in Griekenland en Portugal die een te optimistische groei weergaven. Realistische analyses zouden de fiscale consequenties op de groei en de schuld duidelijker hebben gemaakt. En kans hebben gegeven voor de autoriteiten om dienovereenkomstig te bereiden. Het zou ook Europese partners overgehaald hebben om meer financiering te overwegen en het imago van het IMF als geloofwaardige en onafhankelijke, technocratische instelling te behouden. Er is geen lering getrokken uit lessen van crises in het verleden. Bijvoorbeeld: het IMF onderschatte de negatieve reactie van de particuliere schuldeisers op een hoog-risico-programma.'

Ook werden de onderzoekers tegengewerkt door collega’s door het weghouden van documenten, melden zij.

Het IMF zou last hebben van groepsdenken en problemen hebben met transparantie, wordt er geconcludeerd.

'De behandeling van de eurozonecrisis werpt vragen over verantwoording en transparantie op. Het IMF heeft Europa anders behandeld. Het uitvoeren van deze evaluatie bleek moeilijk. Sommige documenten over gevoelige onderwerpen werden buiten de reguliere, gevestigde kanalen voorbereid. Het IEO werd geconfronteerd met een gebrek aan duidelijkheid in de taakomschrijving van wat het zou kunnen of mogen beoordelen; en er was geen duidelijke protocol voor de interacties tussen de IEO en het IMF staff.1. Het IMF heeft geen interne evaluaties met betrekking tot het eurogebied gedaan, conform het verzoek, wat leidde tot gemiste kansen om tijdig ervan te leren.'

Verder is er ook kritiek over de implementatie van de euro en de risico’s die daarmee gepaard gingen, het Europese bankwezen dat niet zo stabiel was als het IMF deed geloven en het toezicht op die banken en financiële instellingen. Dit vernietigend rapport is relevant voor de deelname van het fonds aan de derde reddingsoperatie voor Griekenland die tot 2018 loopt. Het IMF heeft tot nu toe geweigerd deel te nemen waardoor landen zoals Duitsland en Nederland dat ook doen. De internationale gemeenschap zou via het IMF acht tot vijftien miljard van de benodigde 86 miljard moeten bijdragen.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van dit onderzoek zullen zijn en er is nog niet door prominenten erop gereageerd.

'Valies moet dringend gas terugnemen'

'Optreden Valies bij minister Peneux was walgelijk en ongepast'


Het siert een opvoeder tevens vakbondsman niet om zo impulsief en provocerend gespierde taal te gebruiken, zeker niet tegen ambtsdragers in casu de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ik heb het over meneer Wilgo Valies die heeft gemeend om in een walgelijk optreden, ondersteund door IMEAO-directeuren, zijn verzet tegen de noodzakelijk in te voeren onderwijs-innovaties op IMEAO-niveau aan de samenleving te demonstreren. 

Deze innovaties moeten gezien worden als onderdeel van het totaal nationaal onderwijs-innovatieplan, dat reeds in de vorige regeerperiode gefaseerd wordt uitgevoerd. De laatste breed uitgevoerde onderwijs-innovaties dateren van 45 jaren terug, onder leiding van de toenmalige minister van Onderwijs de heer Ronald Venetiaan. En het mag hem meegegeven worden, dat hij daarin succesvol is geweest hoofdzakelijk omdat alle actoren binnen de onderwijskolom destijds spontaan en zonder morren het vernieuwingsproces hebben ondersteund en helpen monitoren.

Nu, 45 jaar later als op grond van nationale en internationale ontwikkelingen een nieuwe innovatieronde dringend noodzakelijk is, zijn er actoren die moedwillig het vernieuwingsproces op IMEAO-niveau willen ondermijnen. En als er überhaupt oprecht verschil van inzicht is, dan dient men zich te wenden tot de Vaste Onderwijs-Commissie in De Nationale Assemblee. Als de aangevoerde argumenten steekhoudend zijn, dan ontbiedt de Commissie de minister om tekst en uitleg te komen geven. Dit is de normale procedure in een geciviliseerde en geordende samenleving als de onze.

Het ongepaste optreden van meneer Valies jegens de onderwijs-minister is des te meer te betreuren omdat hij als voorzitter een zekere smet werpt op een bond waarin leden zich hebben verenigd die vooral discipline en moraliteit hoog in het vaandel voeren, in casu de leden van de Bond van Leraren (BvL).

En hoe zullen de daar aanwezige IMEAO-directeuren reageren als zij in hun beroepsuitoefening op dezelfde agressieve en kwetsende Valies-manier worden bejegend door studenten of hun ouders? Immers, ze stonden er goedkeurend bij.

Vermaning aan Wilgo Valies: 'Discipline zonder vrijheid is tirannie, vrijheid zonder discipline is anarchie!'

Wat mij ook diep getroffen heeft is het voornemen van meneer Valies om leerkrachten die in het binnenland zijn ingezet te ontmoedigen om hun werkzaamheden voort te zetten. Ik heb persoonlijk erg veel waardering voor deze categorie van leerkrachten, die grote offers brengt teneinde onze binnenlandse pupillen te geven waar zij grondwettelijk recht op hebben: educatie! In de afgelopen jaren is het onderwijsniveau en zijn de onderwijsresultaten beduidend verbeterd, mede dankzij hun inspanningen. De onderwijsminister moet wel voor een betere veiligheid, facilitering en waardering (incentiven) van deze leerkrachten zorgen.

Theo Vishnudatt
Oud-BvL'er

'Alcoa heeft geen andere keus dan opnieuw te onderhandelen met Suriname over toekomst bauxietsector'

NH-bewindsman Dodson: 'Wij benaderen de zaak egoïstisch'


De Amerikaanse bauxietmultinational Alcoa heeft geen andere keus dan opnieuw met Suriname te onderhandelen over de voortgang van de bauxietsector. Dit zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vandaag, vrijdag 29 juli 2016, in de Ware Tijd. 'Wij benaderen de zaak egoïstisch. Monaco Resources heeft een goed voorstel gedaan om de branche nieuw leven in te blazen. Als Alcoa het daarmee oneens is, zal zij met een aantrekkelijker bod moeten komen.'

Er gaan steeds meer stemmen op in Suriname om Alcoa voor een internationaal arbitragetribunaal te slepen, mocht de maatschappij het been stijf willen houden.

Joyce Naar, juridische specialiste in onder meer internationale handelsbetrekkingen en de vrijhandels- overeenkomst tussen voormalige koloniën en de Europese Unie, zegt dat Suriname eerder succesvol is geweest in zaken die internationaal zijn beslecht. Zij heeft bijvoorbeeld met succes Suriname kunnen verdedigen tegen een schadeclaim van een Belgische leverancier van vier schepen ten behoeve van het ministerie van Defensie, in 1995. Daarnaast wijst zij erop dat de schadeclaim van Guyana tegen Suriname afgewezen is door het internationaal tribunaal voor maritieme geschillen.

Ook energiedeskundige Viren Ajodhia zei eerder ervan overtuigd te zijn, dat Suriname succesvol kan zijn tegen Alcoa bij een internationaal tribunaal. Het land zou bijvoorbeeld een diplomatieke aanval moeten openen tegen Alcoa wegens uitbuiting van een land in ontwikkeling.

Dodson zegt echter. dat een dergelijk stap duur en tijdrovend is, en dus zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Meer nog omdat Alcoa, volgens hem, geen keus heeft om weer om de tafel te gaan zitten met Suriname. De maatschappij zou reeds schriftelijk hebben erkend dat de voor Suriname zeer nadelige intentieverklaring van 2015 resoluut is afgewezen door De Nationale Assemblee, en gaf aan dat ze uitkijkt naar verdere onderhandelingen. Overigens betaalt Suriname al sinds november 2015 geen koperen cent meer aan Alcoa voor elektriciteit en zal dat zolang er geen bevredigende oplossing is gevonden ook niet doen.

Buitenlandse investeerders geïnteresseerd in offshore olie exploratie Surinaamse kustwateren dankzij Guyanees succesverhaal

'Staatsolie heeft hoge verwachtingen wat betreft olievondsten in eigen offshoregebied'

(Bron foto: Staatsolie)

Minstens drie buitenlandse investeerders hebben zich gemeld voor olie-exploratie in de Surinaamse kustwateren. Dit zegt algemeen directeur Rudolf Elias van Staatsolie vandaag, vrijdag 29 juli 2016, in de Ware Tijd. Het gaat in eerste instantie om de uithoeken van het maritieme territorium, precies op de noordelijke diepzeegrens met buurland Guyana. 

Eén van de gegadigden is geïnteresseerd in de middenstrook van Suriname’s zeegebied tot aan de noordgrens. Deze gebieden zijn nog niet uitgegeven voor exploratieactiviteiten naar olie.

'Staatsolie heeft nog altijd hoge verwachtingen als het gaat om olievondsten in ons eigen offshore gebied', zegt Elias in reactie op de gigantische olievoorraden die gevonden zijn in Guyanese wateren, waarover De Surinaamse Krant 2 juli berichtte.

Guyana is op dit moment enorm in trek bij investeerders. Ook voor Surinaamse bedrijven zijn volgens Elias mogelijkheden in het buurland, desnoods in partnerschap met plaatselijk ondernemers. De Staatsolie-directeur zegt, dat Surinaamse investeerders in een voordelige positie zitten vanwege het feit dat ze dichterbij Guyana zitten dan concurrenten uit andere landen. 'Het ligt aan het initiatief van onze ondernemers en hoe zij hierop inspelen.'

Hij voegt eraan toe, dat ook in Suriname voorbereidingen getroffen moeten worden voor een eventuele olievondst. Er zijn momenteel elf buitenlandse maatschappijen die actief zoeken naar olie, voornamelijk in het westelijk deel van Suriname's maritieme territorium. Momenteel wordt een proefbron aangelegd door de Maleisische oliemaatschappij Petronas. Het wordt eind deze maand duidelijk of hier wel commercieel winbare olie is gevonden. Er zijn drie andere proefgaten gepland voor 2017.

'Door de vondst in Guyana en de positieve verwachtingen in Suriname, wordt de schaal voor investeerders enorm vergroot', aldus Elias.

Intensive Care AZP gerenoveerd

Plafond vervangen, koeling aangepast en apparatuur vervangen


De afdeling ICU (Intensive Care Unit) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) was na ruim twintig jaar op de huidige locatie, toe aan een grote renovatie. Vooral het plafond, dat op instorten stond, had aandacht nodig. In de afgelopen maand heeft de afdeling een complete make-over gekregen: het plafond werd in zijn geheel vervangen en de ruimte is geverfd in de kleuren van de ICU. De koeling werd aangepast en apparatuur vervangen, zo meldt het AZP vandaag, vrijdag 29 juli 2016, in een persbericht. 

Door de toestand waarin de patiënten van de ICU verkeren, was het niet mogelijk de afdeling volledig te sluiten voor de werkzaamheden. De ICU heeft op twee locaties gedraaid.

Het beddenbestand ging een week van vijftien naar tien bedden. Vijf bedden werden ondergebracht bij het Academic Pediatric Center Suriname (APCS) en wel op de ICU voor kinderen, en de andere vijf bedden op de medium care. Personeel van de afdeling Patiënten Service, de Technische Dienst, de Verpleging, Transport en andere, heeft ook gewerkt om dit project te realiseren. De renovatie is vlot en volgens planning verlopen en op 12 juli konden alle patiënten weer terug naar de gerenoveerde ruimte.

Overigens kreeg niet alleen de ruimte een nieuwe look, ook het uniform van de ICU-verpleging is vernieuwd, aldus het AZP.

 Het AZP geeft aan dat deze investering zonder hulp van derden niet zou zijn verwezenlijkt. Het bedrijf N.V. NUB heeft betaald voor de nieuwe plafondplaten, INGAS heeft geheel gratis werkzaamheden op de ICU verricht en materiaal zoals nieuwe zuurstofmeters geleverd. N.V. Ronan’s Trading doneerde een wasbak en Robles & Hoost Constructions (RHC) heeft tegen een zeer gereduceerd tarief de werkzaamheden binnen afgesproken tijd verricht. IBT Engineering Suriname was verantwoordelijk voor de aanbesteding van het project en heeft gedurende het gehele traject gratis toezicht gehouden.

Personeel PCS legt het werk neer

Werknemers in actie, omdat salarissen niet zijn betaald


Het personeel van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft gisteren het werk neergelegd. Het personeel is niet betaald, aangezien de instelling geen geld overgemaakt heeft gekregen. Doorgaans wordt het personeel op de 25e van de maand uitbetaald, zo bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 29 juli 2016.

Na een vergadering gisteren is besloten om het werk neer te leggen.

Vakbondsleider Errol Snijders gaf aan, dat de mensen het al moeilijk hebben en dan nog niet over hun salaris kunnen beschikken. Er wordt hard gewerkt om de instelling draaiende te kunnen houden. 

Directeur Dayasankar Mathoera zei tegen de STVS-nieuwsdienst, dat er genoeg reçu's zijn waarover PCS beschikt. Het gaat om het geld dat niet overgemaakt is. De laatste maanden lukt het met kunst- en vliegwerk om te voldoen aan de verplichtingen. Deze maand was het niet mogelijk om het personeel op tijd uit te betalen.

Er moet fiat komen van het ministerie van Financiën om de overmakingen te doen, zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.

Regiezitting zaak Babel op Curaçao aangehouden voor onbepaalde tijd

Nieuwe advocaten verdachten duo Schotte en Van der Dijs willen meer tijd ter bestudering zaak


De regiezitting van de zaak Babel is aangehouden tot nader order. Dat hoorde het Openbaar Ministerie (OM) gisteren van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De reden voor de aanhouding is dat de nieuwe advocaten van oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs meer tijd willen om de zaak te bestuderen. Dit verzoek is door het gerecht gehonoreerd, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 juli 2016.

In een reactie laat het OM weten dit besluit te betreuren en nu af te wachten tot er een nieuwe datum bekend wordt gemaakt voor de regiezitting. 'Tot op dit moment is hier geen datum voor vastgesteld', aldus het OM.

Eerder deze maand werd nog bekendgemaakt dat het hoger beroep van de zaak Babel op 11 augustus dient. Op deze datum zouden de oud-premier en zijn partner wederom moeten voorkomen voor corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Dit keer zal hun lot door drie rechters worden bepaald. Het stel werd eerder al door het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor Schotte en een celstraf van achttien maanden voor Van der Dijs. Bovendien werd Schotte ontzet uit het recht voor een periode van vijf jaar te worden verkozen.

Naast de veroordeling voor valsheid in geschrifte, witwassen en het voorhanden hebben van ‘frequency jammers’, werd Schotte tevens veroordeeld voor ambtelijke omkoping en de valse aangifte van het verlies van zijn diplomatieke paspoort.

Het gerecht achtte in maart bewezen dat Schotte zich als ambtenaar heeft laten omkopen door casinobaas Francesco Corallo. 'Onvermijdelijk dreigt daardoor, al dan niet op termijn, een voorkeursbehandeling van de schenker door de ambtenaar. Schotte heeft zijn plicht als ambtenaar verzaakt: integer en neutraal te zijn', aldus de rechter toentertijd.

Vlak nadat de datum voor de behandeling in hoger beroep bekend werd gemaakt, liet Schotte weten dat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die hem en Van der Dijs tot op dat moment in de zaak Babel had vertegenwoordigd, zich had teruggetrokken. Over de reden van het vertrek van Sulvaran werd met geen woord gerept, maar wel liet Schotte zich ontvallen dat hij op zoek is naar een advocaat die hij kan betalen.

Niet veel later werd bekend dat het Nederlandse topadvocaten echtpaar Geert-Jan Knoops en Carry KnoopsHamburger en van Curaçaose bodem advocate Marije Vaders het nieuwe verdedigingsteam vormen voor Schotte en Van der Dijs.

De premier van Curacao zou Marvelyne Wiels niet langer bij het Curaçaohuis willen hebben

Politiek leider Jaime Córdoba van PS zou tegen haar vertrek zijn


Het vierde door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) gepubliceerde rapport over het functioneren van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) dreigt de coalitie te splijten, zo blijkt uit de reactie van de coalitiepartners PAIS en de PAR. Voor PAIS is het rapport een donkere wolk die boven het kabinet van premier Ben Whiteman (PS) hangt, aldus politiek leider Alex Rosaria gisteren in een eerste reactie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 juli 2016.

Fractieleidster Zita Jesus-Leito van de PAR verklaarde dat het voor de partij duidelijk is, dat Wiels niet langer in functie kan blijven. Er zijn wat haar betreft twee opties: de Gevolmachtigde minister stapt zelf op of Whiteman stuurt haar de laan uit.

In de nieuwsuitzending van gistermiddag, meldde Z86 van betrouwbare bronnen bij Pueblo Soberano te hebben begrepen, dat de premier Wiels niet langer bij het Curaçaohuis wil hebben. Politiek leider Jaime Córdoba van PS zou echter tegen haar vertrek zijn. Córdoba en Whiteman waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Jesus-Leito heeft in een brief aan de minister-president geëist, dat het rapport binnen 24 uur beschikbaar wordt gesteld aan het parlement. Whiteman moet ook uitleggen waarom hij de Gevolmachtigde minister tot nu toe niet heeft ontslagen. 'Als een willekeurige ambtenaar zich net zoals in het geval van de Gevolmachtigde minister schuldig maakt aan malversaties, dan zou die ambtenaar al lang op non-actief zijn gesteld', aldus de fractieleidster van PAR.

Regeringspartij PAIS wil ook een spoedvergadering van de Staten om over het rapport te praten. Dat heeft politiek leider Rosaria op zijn site bekendgemaakt.

Politiek leider Humphrey Davelaar van regeringspartij PNP heeft verklaard, dat hij vandaag ook in een brief zal vragen om het rapport zo snel mogelijk naar de Staten te sturen. De premier moet van PAR ook verantwoorden waarom hij het rapport geheim heeft gehouden. 'Het kan niet zo zijn dat Whiteman ons een paar maanden geleden vroeg om hem in verband met dit rapport wat meer tijd te gunnen, en dat we dan via de pers moeten horen dat dit rapport vernietigend spreekt over het wanbeleid en de desastreuze financiën van het Curaçaohuis. Het rapport is al meer dan een maand af. De premier heeft door het rapport geheim te houden geen respect voor de Staten getoond.'

Curaçao's minister van Justitie: 'Voor aanpak jeugdcriminaliteit moeten we terug naar de wijk'

Minister Navarro en korpschef Sambo zijn bezorgd over toename jeugdcriminaliteit

Er worden op eiland al criminelen van 13 jaar jong gearresteerd....


Teneinde de toenemende zware criminaliteit onder jongeren een halt toe te roepen, moeten verschillende ministeries samenwerken. 'We moeten terug naar de wijk', zegt minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) vanochtend, vrijdag 29 juli 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Volgende week worden plannen daarover besproken in de ministerraad. Navarro en korpschef Mauricio Sambo van de politie uitten gisteren tijdens een persconferentie beiden hun bezorgdheid over de toenemende criminaliteit onder jongeren. Dit naar aanleiding van de golf van misdaden het afgelopen weekeinde. Daarbij verloren een 21-jarige en een 22-jarige jongen het leven.

Maar, de jeugdcriminelen worden steeds jonger en zijn betrokken bij zwaardere misdaden dan voorheen. 'We hebben pas een jongen van 15 gearresteerd met een vuurwapen en een jongen van 17 met een automatisch geweer', zegt Sambo. 'Dat is toch absurd!' De jongste crimineel die werd opgepakt is 13 jaar.

Navarro: 'Dat is een indicatie dat er fundamenteel iets mis is in onze samenleving. Het is niet iets van vandaag, we hebben het probleem al decennialang niet serieus genomen.'

Samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) werkt het ministerie van Justitie aan een plan om te voorkomen dat steeds meer jongeren het criminele pad opgaan. Want het probleem moet bij de wortels worden aangepakt, in de wijken zelf.

Klikt u hier om het hele bericht te lezen.


'De politie geeft instructies en wij voeren die uit'

'Het is niet de bedoeling dat militairen één of andere operatie overnemen'

'Patrouilles moeten voorkomen dat het land verder afglijdt naar anarchie'


'Het is niet de bedoeling dat militairen één of andere operatie overnemen. Het is zelfs ten strengste verboden', zegt Adolf Jardim, waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, in reactie op de gezamenlijke patrouilles van leger en politie die al een week gaande zijn, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 juli 2016. 

Jardim zegt dat de patrouilles moeten voorkomen dat het land verder afglijdt naar anarchie. 'De politie geeft instructies en wij voeren die uit. Het wordt anders wanneer bijvoorbeeld de staat van beleg of noodtoestand wordt afgekondigd. Dan is de instructie anders.'

Maar, Jardim hoopt dat het nooit zo ver komt. De bevelhebber zegt dat militairen naar behoefte worden ingezet. Hij wil om strategische reden niet zeggen om hoeveel man het gaat, omdat 'de vijand' meeluistert. 'Het gevraagde aantal ter ondersteuning is geleverd.' 

De Militaire Politie wordt ingezet in het verkeer, terwijl de 'gewone' militairen hun bijdrage leveren bij invallen, roadblocks en surveillances. De patrouilles zijn gestart in Paramaribo, Wanica en Sara-macca. Jardim vermoedt dat voor deze districten is gekozen vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Hij zegt dat het niet verstandig zou zijn overal tegelijk te beginnen. 'Wij doen het heel rustig en langzaamaan. De politie heeft de regie en bepaalt het hoe en waar.'

Behalve manschappen zet het leger ook voertuigen in. Dat gebeurt voor transport van politiemensen bij surveillance. De leger topman spreekt van een heel goede samenwerking tussen de twee diensten. 'Wij doen het niet voor overuren. Primair is dat de rust terugkeert. Een militair bezit de conditie om door te gaan, ook wanneer anderen opgeven.'

Kabeldieven teisteren de EBS

Van onderstation La Vigilantia is ongeveer 80 meter ondergrondse kabel verdwenen


Het kabelnetwerk van de Energiebedrijven Suriname NV (EBS) heeft veel te lijden van kabeldieven. Vorige week was het weer raak. Van het onderstation te La Vigilantia is ongeveer 80 meter ondergrondse kabel weggemaakt. Het gaat om kabels die elektrische energie naar de verlichtingsmasten in het onderstation vervoeren, aldus de EBS donderdag 28 juli 2016 in een persbericht. 

De schade is groot. De vandalen zijn nauwkeurig aan het werk gegaan, zodat zij kortsluiting en andere ongelukken hebben voorkomen. De kabels van de terreinverlichting zijn doorgeknipt en uit de grond getrokken, waarna ze zijn meegenomen (zie foto - Bron: EBS).

Vorige maand zijn op het terrein van het onderstation te Powakka ook kabels gestolen.

De kabels worden meegenomen om koper eruit te halen. In januari is nog geprobeerd de 33.000 V Cobo-lijn door te zagen. Tijdens het doorzagen van de kabel is deze geknald, waardoor de dader(s) zijn daad heeft gestaakt. Het heeft het energiebedrijf veel geld gekost om de schade te herstellen.

 De EBS heeft een beroep gedaan op de samenleving om kabeldiefstal zo snel mogelijk door te geven aan de politie. Het wegnemen van kabels uit het netwerk van de EBS is niet alleen een levensgevaarlijke zaak, maar leidt ook tot onnodige kosten en ongerief. Ook op de kopers en exporteurs van koper doet het energiebedrijf een beroep om de afkomst van het koper te controleren. 'Opkopers van gestolen goederen zijn helers en dus vervolgbaar.'

Politie arresteert 24-jarige serieverkrachter in Paramaribo

Man lokt via Facebook vrouwen door zich voor te doen als politie-inspecteur


De 24-jarige M.K. is door de politie aangehouden. De man was gedurende langere tijd bezig vrouwen op slinkse wijze te lokken en te verkrachten, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname donderdag 28 juli 2016.

De verdachte heeft zich op Facebook als politie-inspecteur voorgedaan. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van een foto van politie-inspecteur 1e klasse R. Prade. Kempes heeft op deze manier een aantal jonge vrouwen seksueel misbruikt.

Hij heeft zijn slachtoffers naar de Cultuurtuinlaan gebracht en daar verkracht.

De politie roept slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan op zich te melden bij de afdeling Jeugdzaken die belast is met het onderzoek. Er kan ook worden gebeld met een van deze telefoonnummers: 404565/ 404673/ 404691.