zaterdag 30 juli 2016

Situatie met actievoerend personeel bij Psychiatrisch Centrum normaliseert

Meeste personeelsleden die ingeroosterd waren voor het weekend zijn op het werk verschenen

Salarissen en vakantiegeld zijn gestort


De directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), Dayasankar Mathoera, zegt vandaag, zaterdag 30 juli 2016, op Starnieuws dat de situatie met het personeel begint te normaliseren. De meeste personeelsleden, die ingeroosterd staan voor het weekend, zijn op het werk verschenen. Van de bond heeft de directie geen formeel bericht gekregen over de status van de actie. De salarissen en het vakantiegeld zijn gisteren overgemaakt aan het personeel. 

Mathoera zegt, dat deze maand iets moeilijker zou worden, omdat dus ook het vakantiegeld uitbetaald moest worden. Op 11 juli is een onderhoud geweest met de minister van Financiën, waarbij gevraagd werd om om de behoefte van deze maand door te geven en toe te lichten. De volgende dag waren de stukken opgestuurd, waarna nog enkele zaken moesten worden uitgelegd. Rond de 18e van de maand was alles rond.

Bij PCS het wordt tegen de 25e van de maand uitbetaald. 'Wij hebben aangegeven dat Srd 4 miljoen nodig is om alle kosten te betalen. Het ministerie van Financiën heeft gisteren Srd 2,6 miljoen beschikbaar gesteld. Als eerste hebben wij besloten om het personeel uit te betalen', zegt Mathoera.

Hij heeft de bondsvoorzitter gisteren gebeld om door te geven dat het geld meteen zou worden overgemaakt. Toch werd besloten om de actie door te laten gaan, zegt Mathoera.

De situatie gisteren was onoverzichtelijk. Er werd zelfs hulp ingeroepen van het Nationaal Leger, maar nu blijkt dat niet meer nodig te zijn. De weekenddienst wordt normaal gedraaid. Mensen hebben gezien dat het geld is overgemaakt. Mathoera gaat ervan uit dat de situatie maandag genormaliseerd is. Hij weet nog niet hoe artsen, specialisten en andere crediteuren betaald zullen worden. Hij heeft het ministerie van Financiën kenbaar gemaakt, dat de rest van het geld nodig is om de noodzakelijke betalingen te kunnen verrichten.

OM Curacao eist celstraffen van 18, 15 en 14 jaar tegen vier verdachten voor goudroof met dode

Twee verdachten nog steeds op de vlucht


Tegen de vier verdachten in de zaak van de gewapende goudroof in de Freezone bij Hato, waarbij een bewaker werd doodgeschoten, zijn gisteren straffen van 18, 15 en 14 jaar cel geëist. Alle vier verdachten zijn recidivisten die meerdere keren zijn veroordeeld wegens illegaal vuurwapenbezit, zo bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 30 juli 2016.

Twee verdachten in deze zaak, Jay en Thuron Winklaar, zijn nog steeds voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 gulden voor de gouden tip die leidt tot hun aanhouding. De aanwijzingen zijn sterk dat het tweetal zich nog steeds op het eiland bevindt.

De fatale overval in de Freezone bij de luchthaven vond plaats op 6 maart vorig jaar. Bij deze overval werd de 36-jarige Zhadiro Zevenhuizen van Pan Americanos de Proteccion doodgeschoten en raakten twee medewerkers van het bedrijf Cupremeco zwaar gewond. Er werd 8,2 kilo aan goud geroofd, met een waarde van 254.000 gulden. De buit is tot nu toe niet teruggevonden.

Tegen de hoofdverdachte Jersinho ‘Gino’ P. (27) werd 18 jaar cel geëist. Robertico ‘Prikichi’ M. (26) en Aubert C. (45) hoorden elk 14 jaar cel tegen zich eisen, terwijl tegen Ivrin ‘Black’ I. (34) 15 jaar cel als eis aanhoorde. Gino en Black hebben deze fatale overval gepleegd, terwijl ze nog in hun proeftijd waren.

 De familie van Zevenhuizen en het slachtoffer dat gewond raakte, dienden een schadevergoeding in van 50.000 gulden. Behalve deze fatale overval werd ook een gewapende overval ten laste gelegd die drie weken daarvoor plaatsvond bij de woning annex minimarket Ji Xiang Minimarket op de Roodeweg. Behalve een groot geldbedrag, sigaretten en drank, werden ook telefoons geroofd. Een van deze telefoons had een track-and-trace-programma. Die leidde naar de woning van Jersinho P. Bij aankomst van de politie, vluchtten vier mannen, waaronder P. weg.

In de woning werden de gestolen spullen van de minimarket aangetroffen. Van Jersinho P. ontbreekt zes weken lang ieder spoor. Hij wisselt in hoog tempo van telefoon en van simkaart. Bovendien communiceert hij voornamelijk via WhatsApp. Op 6 maart vindt dan de goudroof plaats.

Jersinho wordt nog steeds afgeluisterd door de politie en uit deze gesprekken blijkt dat hij en zijn vriendenkring vermoedelijk de daders zijn van deze beroving.

Curaçao's PS-Statenlid Cijntje vindt dat wegmarkeringsproject heeft gefaald

'Asfalt op eiland niet geschikt om op te verven met tweecomponentenverf'


Het project wegmarkering van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft gefaald. Dat vindt PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje. Volgens hem is het asfalt dat op Curaçao wordt gebruikt niet geschikt om op te verven met tweecomponentenverf. Het PS-Statenlid was, voordat hij voor PS politiek actief werd, 25 jaar werkzaam bij de Dienst Openbare Werken (tegenwoordig Openbare Werken, OW), zo schrijft de Amigoe vandaag, zaterdag 30 juli 2016.

In het parlement zet hij zich daarom ook onder andere in voor een veiliger verkeer. Volgens Cijntje gaat het niet om de kwaliteit van de tweecomponentenverf, maar om de samenstelling van het asfalt die op het eiland wordt gebruikt, volgens hem met veel bitumen.

'In Europa ziet men dat het asfalt vooral uit kleine stenen bestaat. Op Curaçao is vooral veel olie in het asfalt te zien. Wanneer het heet wordt stijgt die olie uit het asfalt naar boven en komt via autobanden op de wegmarkering terecht, met als gevolg dat de markering vuil of onzichtbaar wordt', aldus het Statenlid.

Hij stelt desgevraagd, dat de wegmarkering met een hogedrukspuit schoongemaakt, en dus weer zichtbaar, kan worden. 'Echter, de wegmarkering wordt op diezelfde dag toch wel weer vuil. Men beweert ook dat regenwater de wegmarkering schoonmaakt; deze wordt juist vuiler na een regenbui', aldus Cijntje.

'Bij OW gebruikt men als argument dat de wegmarkering ‘s avonds wél zichtbaar is. Dat is waar, want de verf bevat glasparels, of de glasparels worden na het verven op de markering gestrooid. Maar, men kon dan evengoed cat-eyes neerzetten. Dat zou goedkoper zijn geweest', aldus Cijntje.

Het VVRP-ministerie kondigde in maart aan over te gaan op tweecomponentenverf. Volgens het ministerie zou deze verf op langere termijn goedkoper uitkomen omdat deze veel duurzamer zou zijn. Tweecomponentenverf houdt het zo’n vier jaar goed, terwijl verf op waterbasis, die vroeger op de wegen voor wegmarkering werd gebruikt, soms binnen een jaar was afgesleten. Inmiddels zijn vele wegen met het nieuwe verftype gemarkeerd. Echter, de wegmarkering is gedurende de dag bijna onzichtbaar; op sommige wegen is het dezelfde kleur als het asfalt zelf.

Veiligheidscontroles op en rond Schiphol leiden tot files en oponthoud

'Signaal ontvangen dat past binnen het landelijke dreigingsbeeld'

(Bron foto: AT5)

De veiligheidscontroles die vandaag, zaterdag 30 juli 2016, op en rond Schiphol werden gehouden, gaan ook morgen door. 'Na overleg tussen de verschillende diensten is besloten niet af te schalen', zei een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee zaterdagavond Nederlandse tijd, zo berichten diverse media.

De controles begonnen nadat vrijdag een 'signaal’ was binnengekomen dat past 'binnen het landelijke dreigingsbeeld', liet de gemeente Haarlemmermeer eerder weten.

Na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid besloten de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de marechaussee om extra veiligheidsmaatregelen te treffen.

De controles leidden tot lange files op de aanvoerwegen naar Schiphol. In de loop van de middag losten de files op. Morgen moeten mensen die vanaf Schiphol vliegen opnieuw rekening houden met mogelijk oponthoud. De maatregelen blijven tot nader order van kracht.

Problemen bij banken bij stortingspogingen ouders van schoolgeld

Vooral ouders van kinderen op rooms-katholieke school kunnen schoolgeld niet storten

DSB spreekt van een misverstand


Ouders hebben in de afgelopen tijd problemen ervaren bij het betalen van schoolgeld voor hun kinderen bij de De Surinaamsche Bank (DSB). Met name voor kinderen die op een rooms-katholieke school zitten, konden ouders geen stortingen doen. Publiciteitsmedewerkster Renate Cruden van de DSB erkent het probleem. Zij noemt het een misverstand, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 30 juli 2016.

'Wij betreuren dat dit zich heeft voorgedaan. Wij zijn nu met het RKBO in gesprek om te kijken hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de betalingen zo vlot mogelijk verlopen', zegt Cruden.

Zij beweert, dat de bank niet voorbereid was op de storm van cliënten die ouderbijdragen wilden betalen. Door de afschaffing van het schoolgeld in de afgelopen jaren zou de bank deze situatie ontwend zijn. De stichting Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), die rekeninghouder is bij DSB, zou de bank namelijk niet op de hoogte hebben gesteld dat het schoolgeld wederom ingevoerd was.

Cruden verwacht dat dit probleem aan het begin van de volgende week verholpen is. Ouders zullen volgens haar vanuit de betreffende scholen de nodige instructies krijgen hoe het schoolgeld gestort moet worden.

De weigering van de stortingen heeft voor enorme irritatie gezorgd bij ouders. Een ouder zegt, dat een bankmedewerker hem gezegd heeft, dat de opdracht om de stortingen niet te accepteren van de bankdirectie kwam. Dit zou volgens de medewerker via de school moeten gebeuren.

De redactie verneemt, dat er ook bij andere banken problemen ervaren worden bij het storten van schoolgeld. Zo zouden er bij één van de andere banken, waar het RKBO ook rekeningen heeft, extra administratiekosten in rekening worden gebracht voor het storten van schoolgeld.

Fundashon Prevenshon op Curaçao ontvangt mogelijk nog dit jaar 1.3 miljoen gulden overheidssubsidie

'Nu zit er weer schot in de zaak en kunnen we full speed verder'


Fundashon Prevenshon krijgt de beloofde 1,3 miljoen gulden subsidie van de overheid en waarschijnlijk nog dit jaar. Over hoe en wanneer heeft de stichting komende woensdag overleg met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), zo bericht vanochtend, 30 juli 2016, het Antilliaans Dagblad.


'Het ziet er inderdaad naar uit dat we dit jaar op deze wijze doorkomen', zegt oncoloog en voorzitter van de stichting Bob Pinedo voorzichtig.

Fundashon Prevenshon ontving donderdag het bericht dat de overheid alsnog over de brug wil komen en het resterende deel van de exploitatiekosten van 1,9 miljoen gulden gaat betalen. In maart dit jaar ontving de stichting al 600.000 gulden.

Pinedo gaat ervan uit dat het bedrag ‘hopelijk nog dit jaar’ in delen wordt uitgekeerd, maar daarover zal na de bespreking van volgende week meer duidelijk zijn. 'Het is heel positief dat we door het ministerie zijn uitgenodigd. Nu zit er weer schot in de zaak en kunnen we full speed verder.'

Nadat de particuliere sponsors zich vorig jaar terugtrokken, is Fundashon Prevenshon afhankelijk van de financiële steun van de overheid. Inmiddels is per ministeriële beschikking vastgelegd dat de stichting in aanmerking komt voor subsidie. Sinds 2010 worden bij Fundashon Prevenshon maandelijks 800 vrouwen preventief gecontroleerd op borst- en baarmoederhalskanker. De stichting heeft 15 werknemers in dienst.

Start plaatsing vijf nieuwe windmolens bij Tera Kòrá, Hato (Curaçao)

Windmolens worden geïnstalleerd door consortium NuCuraçao Windparken II


In aanwezigheid van de ministers Jose Jardim van Financiën en Suzy Camelia Römer (PNP) van VVRP vond gisteren de groundbreaking voor vijf nieuwe windmolens plaats op de vlakte van Hato bij Tera Kòrá. De vijf windturbines van het merk Vestas worden geïnstalleerd door NuCuraçao Windparken II, een consortium van NuCapital en het Belgische Aspiravi, die ook tekenden voor de windmolens op Playa Kanoa en de vijf al bestaande turbines op Tera Kòrá. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 juli 2016.

De nieuwe windmolens, die worden gebouwd ten bate van Aqualectra, zijn goed voor 16,5 MW extra, waardoor Curaçao wereldwijd procentueel vooroploopt wat betreft groene energie.

Rif Resort, Curaçao, reageert niet op verzoeken tot schikking

Zo'n maand geleden door 59 werknemers Marriott Hotel gelegd beslag nog van kracht


Bijna een maand nadat een groep van 59 werknemers van het Curaçao Marriott Hotel (zie foto - Bron: Eigen foto red. De Surinaamse Krant) beslag liet leggen op de bezittingen van Rif Resort Hotel, is dat nog steeds van kracht. Volgens advocate Olga Kostrzewski reageert Rif Resort niet op verzoeken tot schikking. Inmiddels bestaat de groep die Kostrzewski samen met haar collega Achim Henriquez verdedigt uit ‘tegen de honderd’ van de circa tweehonderd hotelmedewerkers, zo bericht vandaag, zaterdag 30 juli 2016, het Antilliaans Dagblad.

Sinds op 4 juli beslag werd gelegd op het gebouw en het terrein van het Marriott, hebben de advocaten alleen nog een brief ontvangen waarin Rif Resort stelt dat de beslaglegging onrechtmatig is.

Kostrzewski: 'Wij hebben aangegeven graag bereid te zijn om een schikking te treffen en hebben hen uitgenodigd voor een gesprek, maar daarop kwam geen reactie. Wij hebben niets meer vernomen. Zolang er beslag op rust, kunnen het gebouw en het terrein waarop het Marriott staat niet verkocht worden.'

De werknemers willen weten wanneer en voor hoe lang het hotel dichtgaat na de verkoop van het gebouw en het terrein en eisen duidelijkheid over hun rechtspositie.

Leest u hier de rest van dit bericht.

VS vindt dat Suriname geen transparantie biedt wat betreft haar begrotingen

Regering publiceert niet de ontwerpbegrotingen en jaarverslagen ontbreken


Voor het derde opeenvolgende jaar staat Suriname bij de VS te boek als een land dat geen duidelijkheid verschaft over de uitvoering van de landsbegroting. Suriname is volgens 'Washington' één van de vier landen in de regio die niet voldoet aan de minimale voorwaarden op het stuk van transparantie over hun begrotingen. Zo staat in het donderdag uitgekomen Fiscal Transparency Report 2016 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus schrijft Ivan Cairo in de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 30 juli 2016.

Nadat in het rapport van 2012 enige progressie voor Suriname werd opgetekend, ging het bergafwaarts. In het verslag worden landen besproken die Amerikaanse steun ontvangen. Onder andere wordt aangegeven in hoeverre ze voldoen aan de minimale vereisten wat betreft het afleggen van verantwoording over staatsuitgaven en of er vorderingen worden geboekt op dat stuk.

De VS levert kritiek op de situatie in Suriname, omdat onder andere de regering de ontwerpbegrotingen niet publiceert, jaarverslagen ontbreken en begrotingsdocumenten onvoldoende detail verschaffen over allocatie van middelen aan staatsbedrijven en inkomsten van deze ondernemingen.

Verder wordt aangevoerd dat bepaalde informatie in de begrotingen niet helemaal betrouwbaar is en dat de Rekenkamer van Suriname al een aantal jaren geen deugdelijke controle heeft verricht. De begrotingstransparantie zou, aldus Washington, kunnen worden verbeterd door het publiceren van de ontwerpbegrotingen en jaarverslagen. Ook zouden documenten waarin uitvoering van de begroting is vastgelegd voor het publiek beschikbaar moeten worden gemaakt en dient gedetailleerde informatie te worden verschaft over geld dat gestoken wordt in staatbedrijven en wat de overheid aan inkomsten krijgt van deze bedrijven.

Hieronder de tekst over Suriname in het Fiscal Transparency Report 2016:

Suriname: During the review period, the enacted budget was publicly available, but the executive budget proposal and end-of-year reports were not. Budget documents lacked sufficient detail on allocations to and earnings from state-owned enterprises. The information in the budget was not considered fully reliable. The government reviewed budget execution through the course of the year, but did not make budget execution reports publicly available. Suriname’s supreme audit institution has not conducted audits in several years. The process by which the government awards natural resource contracts and licenses was specified in law and has apparently been broadly followed in practice. Basic information on awards was publicly available. Suriname’s fiscal transparency would be improved by: publishing its executive budget proposal and end-of-year reports; increasing detail on allocations to and earnings from state-owned enterprises in the budget; making budget execution reports publicly available; and completing audits of the government’s annual financial statements and publishing audit reports within a reasonable period of time.

AKMOS-voorzitter Binda: 'Met bluf gaat wisselkoers niet omlaag'

'Vooral vertrouwen is belangrijk en er moet meer geld in het laatje komen'

Binda blijft erbij dat dollarisatie de beste oplossing is


De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), Sham Binda, zegt vandaag, zaterdag 30 juli 2016, op Starnieuws, dat met bluf de wisselkoers niet omlaag zal gaan. Nu zijn de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en die van de cambio's haast genivelleerd op Srd 7,28 voor de Amerikaanse dollar. 

Sinds de aankondiging van de president voor de tweede keer dat hij de koers omlaag zal gaan, is dit tot nu toe niet gerealiseerd. Binda merkt op, dat de salarissen van werknemers niet omhoog zijn gegaan, terwijl de inflatie in een jaar tijd boven de 60% is gestegen. De koopkracht is enorm gedaald. Mensen sparen ook veel minder bij de banken, die in solvabiliteitsproblemen komen.

'De koers zal niet omlaag gebracht worden door te bluffen. Er moet veel meer gebeuren. Vooral vertrouwen is belangrijk. En er moet meer geld in het laatje komen', aldus Binda.

Nu het vakantietijd is en meer toeristen in het land zijn, is het aanbod van vreemde valuta toch niet zo merkbaar. Veel mensen betalen touroperators al in het buitenland, waardoor het grootste deel van het geld niet naar Suriname komt. Er komen ook veel minder toeristen in het land.

'In feite zijn het niet de monetaire autoriteiten die bepalen wat er met de koers gebeurt. Wie vreemd geld heeft, verkoopt aan de hoogst biedende. De banken zijn verplicht om mee te gaan met de markt, anders krijgen zij geen deviezen binnen. De koers is vrijgelaten, waardoor kapitaalkrachtigen het voor het zeggen hebben', voert Binda aan.

Hij zegt verder, dat veel prijzen gedollariseerd zijn. Zelfs de EBS heeft een dollarcomponent. 'En toch wil men niet dollariseren.' Binda blijft erbij dat dollarisatie de beste oplossing zou zijn. Ook het probleem van inflatie wordt dan volgens hem opgelost.

Minister Relyveld maakt 241 Coronianen blij met grondbeschikking...

....maar, er is nog een achterstand van zo'n 40 grondaanvragen


241 Coronianen hebben gisteren een grondbeschikking ontvangen van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Het NDP-Assembleelid Remy Tarnadi zei dat sinds 2014 de bewindsman 686 beschikkingen heeft uitgereikt in dit district. Coronie heeft echter nog steeds te maken met een achterstand van ongeveer 400 grondaanvragen. Relyveld beloofde dat hij dit jaar nog zeker twee keren het district zal aandoen om de achterstand in te lopen, zo bericht het ministerie vandaag, zaterdag 30 juli 2016. 

De laatste keer dat de minister in Coronie was voor uitreikingen van grondbeschikkingen, was op 19 mei 2015.

Volgens Tarnadi heeft de minister baanbrekend werk verricht met gronduitgifte. Ook districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh was aanwezig bij de uitreiking. Hij drukte net als de volksvertegenwoordiger de Coronianen op het hart om te voldoen aan de in de beschikking gestelde voorwaarden.

Tarnadi gaf aan dat er reeds 401 bereidverklaringen waren uitgegeven aan de bewoners van Coronie in het verkavelingsproject Mary’s Hope, maar dat een deel daarvan is vervallen. Niet iedereen heeft voldaan aan de beschikkingsvoorwaarden. Hij gaf een uitgebreid overzicht van hoeveel aanvragen er waren, hoeveel er aanvaard waren en hoeveel zijn vervallen.

Minister Relyveld zei nog, dat de uitreiking van de grondbrieven geen politiek karakter draagt, maar dat het een plicht is van de regering om elke Surinamer die recht heeft op een stuk grond, daarvan te voorzien. Hij drukte de mensen op het hart om ervoor te zorgen dat tijdig alle stappen ondernomen worden, waardoor de papieren niet vervallen, anders zou alle moeite voor niets zijn geweest. De Coronianen beloofden werk te zullen maken om alles op tijd in orde te hebben.

ABOP werkt aan interne reorganisatie partij

Gele partij wil bij volgende verkiezingen ruim vijf zetels in de wacht slepen


De Algemene Bevrijdings en Ontwikkelings Partij (ABOP) ondergaat een reorganisatie. De interne partijstructuur wordt momenteel onder de loep genomen om bij de verkiezingen van 2020 met meer dan vijf zetels uit de bus te komen. 'In januari 2017 zijn wij ready voor de verkiezingen', zegt Marinus Bee, voorzitter van de commissie Leiderschap, vandaag, zaterdag 30 juli 2016, in de Ware Tijd.

'De ABOP werkt naar een ontwikkelingsorganisatie toe die niet meer het gezicht van een verkiezingsorganisatie moet hebben. Delen van de samenleving merken dat de transformatie van een etnische partij naar een multi-etnische partij al is ingezet.'

De reorganisatie is het gevolg van de masterclass die in april voor de structureren van de partij werd gehouden. Daaruit vloeide voort dat de partij moet werken aan de interne partijstructuur en ook aan het personeelsbeleid, de communicatie en het leiderschap. Er zijn commissies geïnstalleerd die het voorwerk moeten doen. Wat uit dat voorwerk zal voortkomen zal op 7 augustus aan de structuren worden gepresenteerd. Het finale document moet uiteindelijk bij de top van partij terechtkomen.

Met de herstructurering wil men bewerkstelligen dat de partij op weg naar de verkiezingen van 2020 groter wordt. 'Bij de verkiezingen moeten wij meer zetels halen en moet de organisatie beter zijn geworden', aldus Bee.

Hij zegt dat een situatie moet ontstaan waarin alle afdelingen en instituten goed geoliede machines zijn die beter op elkaar zijn afgestemd. De partij zal zich bezighouden met de ontwikkeling van het land op basis van een partijprogramma dat iedereen moet aanspreken.

Minister Peneux en IMEAO-directeuren bereiken toch akkoord over, aangepast, reorganisatieplan

'Alle scholieren krijgen een plek en leraren zullen baan niet verliezen door reorganisatie'

(Bron foto: MinOWC)
Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de directeuren van alle scholen voor het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (IMEAO) zijn gisteren met elkaar in overleg gegaan en tot een akkoord gekomen, zo bericht het ministerie vandaag, zaterdag 30 juli 2016. 

De IMEAO-directeuren hebben met de minister en zijn staf het reorganisatieplan aangepast om te komen totr een structurele oplossing. Behalve knelpunten zijn ook voorstellen besproken, zodat de reorganisatie van de IMEAO-scholen vlot kan verlopen.

De minister heeft met behulp statistieken zijn gelijk aangetoond, dat scholieren zich niet voor alle niveaus inschrijven. Hij was genoodzaakt om over te gaan tot de reorganisatie.

Peneux en de IMEAO-directeuren hebben door afspraken met elkaar een akkoord bereikt over het aangepaste reorganisatieplan waarbij een quotum is vastgesteld wanneer een richting opgestart mag worden. De bewindsman vindt dat de reorganisatie niet ervoor mag zorgen,dat IMEAO- docenten en scholieren in een nadelige positie terechtkomen, waarbij zij gedemotiveerd raken. Alle scholieren krijgen een plek en leraren zullen hun baan niet verliezen door de reorganisatie, garandeerde Peneux.

De bijeenkomst was vruchtbaar, waarbij er open en eerlijk met elkaar is gediscussieerd over de toekomst van de Imeao-scholen, aldus het ministerie.

Winkelier (55) in Apoera aangehouden voor betasten minderjarig meisje

Man biedt meisje snoep om haar te betasten


De politie van Apoera blijkt al op dinsdag 19 juli de 55-jarige winkelier H. R. aangehouden te hebben voor het betasten van een minderjarig meisje, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vrijdag 29 juli 2016.

De man heeft het meisje snoep aangeboden om haar te kunnen betasten.

De winkelier is aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het onderzoek is overgedragen aan de politie van Jeugdzaken.