zondag 31 juli 2016

Telesur meldt een storing op breedband internetverbinding

Storing zou 'buiten directe invloedssfeer van het bedrijf' liggen...


Het telecombedrijf Telesur heeft te kampen met een storing. Het gaat om een storing op de internationale verbinding en ligt volgens Telesur buiten de directe invloedssfeer van het telecommunicatieberijf, zo laat het bedrijf vandaag, zondag 31 juli 2016, in een verklaring weten.

De storing had tot gevolg dat klanten met breedband internetverbindingen in Paramaribo-Noord en -Zuid, Benie's Park en Nickerie geen gebruik hiervan konden maken. Ook postpaid mobiel internetgebruikers waren verstoken van telecommunicatie.

Inmiddels is normalisatie van de verbinding bewerkstelligd door de technici van Telesur. Door werkzaamheden op de internationale route kan het voorkomen dat er in de komende twaalf uren met korte tussenpozen nog stremming merkbaar is.

Telesur biedt haar verontschuldigingen aan voor het ontstane ongerief.

EBGS reikt awards uit als enige onder Surinaamse gemeenten

Awardcommissie betreurt ontbreken animo onder scholen om voordrachten te doen


De Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) heeft vrijdag awards uitgereikt aan de beste leerkracht, de beste leerling en leerlinge op GLO-niveau (Gewoon Lager Onderwijs), de beste leerling en leerlinge op VOJ-niveau (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau) en de beste school. De uitreiking vond plaats in de Grote Stadskerk aan de Steenbakkerijstraat in Paramaribo. 

Volgens Mildred Demon, directeur van Stichting Onderwijs der EBGS, is haar organisatie de enige gemeente die awards uitreikt. Het initiatief voor de jaarlijkse uitreiking is zeven jaar geleden tijdens een congres genomen. Er is gelet op de cijfers en het gedrag van de leerlingen.

Yvonne de Graaf, voorzitter van de awardcommissie, noemt dit een gebaar naar genomineerden toe. De Graaf betreurt het, dat er geen animo is onder de scholen om voordrachten te doen, terwijl het idee van hen afkomstig is. Dit jaar zou de awarduitreiking een ander tintje krijgen. Er zouden foto's worden ingestuurd van de genomineerden, die op de Facebookpagina van de EBGS zouden worden geplaatst. Het publiek zou dan in de gelegenheid gesteld worden om de foto's te 'liken'. Het aantal 'likes' zou dan ook gelden te samen met het oordeel van de commissie dat tweemaal mee zou tellen. Door de gebrekkige animo is daar echter weinig van terechtgekomen.

Van de jongens op VOJ-niveau is Sjafiek Hasrat van de Froweinschool als beste leerling geëindigd. Van de genomineerde meisjes op hetzelfde niveau eindigde Doreen Pinas van de Ritfeldschool op de eerste plaats.
Op GLO-niveau kwam Joel van der San bij de jongens als de beste uit de bus en bij de meisjes Omaira Plet. De A.R. Leeuwinschool is tot de beste school uitgeroepen. Naomi Olensky, leerkracht van de Marcel-Riaschool, een school voor speciaal onderwijs, wist de award voor beste leerkracht in de wacht te slepen. Die kreeg ze vanwege haar creativiteit, behulpzaamheid en ook het feit dat zij altijd aanwezig is.

Meteodienst verwacht zware onweersbuien en sterke windstoten

Kans op stormachtig weer grootst in noordwesten en delen binnenland


Net als gistermiddag het geval was, voorspelt de Meteorologische Dienst voor vanmiddag, zondag 31 juli 2016, en een deel van de avond, zware onweersbuien en sterke windstoten op sommige plaatsen. Het noordwesten en delen van het binnenland blijken het meest kwetsbaar te zijn voor zware onweersbuien en sterke windstoten. Dit bericht Starnieuws.  

Delen van Wanica en Saramacca hadden gistermiddag enkele uren geen elektriciteit door blikseminslag.

'Een storing oefent invloed uit op het weer in ons land. Het noordwesten en delen van het binnenland blijken het meest kwetsbaar te zijn voor sterke ontwikkelingen van stapelwolken', aldus de Meteorologische Dienst mee.

Waarschuwing 31 juni 2016: In de middag en een deel van de avond, zware onweersbuien en sterke windstoten op sommige plaatsen

 De temperatuur schommelt overigens tussen de 24 en 34 graden Celsius.

Santokhi (VHP): 'Wanbeleid regering leidt tot verarming van het volk'

VHP-leider geeft zijn visie op 6 jaren regering BouterseStroomstoring in districten Wanica en Saramacca door blikseminlag

Wijken te Uitkijk en Livorno enige tijd zonder elektriciteit


Blikseminslag was gistermiddag de oorzaak van een stroomstoring in de districten Saramacca en Wanica. Wijken te Uitkijk en Livorno kwamen rond half vijf zonder elektriciteit te zitten, zo bericht de NV Energie Bedrijven Suriname vandaag, zondag 31 juli 2016, in een persbericht. 

Deze storing werd veroorzaakt op een zogenoemd circuit 33 kV transmissielijnverbinding tussen de Onderstations Menkendam en Kwattaweg. Ook enkele 12 kV distributielijnverbindingen waren door het onweer uitgevallen.

Rond zes uur uur was het grootste deel van deze gebieden weer voorzien van elektriciteit en om acht uur 's avonds waren er nog enkele storingen op laagspanningsniveau. Deze ongeplande stroomonderbrekingen zijn intussen ook opgeheven. De EBS zegt zich te verontschuldigen voor het ontstane ongemak.

Vicepresident pakt mobiel telefoongebruik op kosten Staat aan

Adhin: 'Dit besluit zal zeker enkele honderden duizenden besparen op maandbasis'


Vicepresident Ashwin Adhin heeft besloten om ordening te brengen in het mobiele telefoongebruik op kosten van de Staat. 'Dit besluit zal zeker enkele honderden duizenden besparen op maandbasis', zegt Adhin vandaag, zondag 31 juli 2016, op Starnieuws. Door de jaren heen is er een onoverzichtelijke situatie ontstaan. 

Onderzocht gaat worden wie allemaal gebruik maken van het CUG-systeem, waarbij onderling in een groep gebeld kan worden.

Er zal een evaluatie gepleegd worden of mensen daadwerkelijk in aanmerking komen om op Staatskosten met elkaar te bellen. Velen maken hier gebruik van, al dan niet met een eigen toestel. Er wordt ook geïnventariseerd hoeveel mensen een postpaidaansluiting hebben waarvoor de overheid betaalt.

'Het streven is om 40.000 aansluitingen terug te brengen naar prepaid zonder beltegoedvoorziening. Het gaat om ambtenaren die bij Digicel en Telesur zijn aangesloten. Het contract dat met Digicel gesloten was tijdens de vorige regeerperiode door het Kabinet van de Vicepresident is inmiddels verlopen. De telefoonkosten zullen niet meer door het land worden betaald. Met de ordening wordt de situatie teruggebracht tot een nulpunt. En van daaruit zullen wij kijken welke diensten hoogstnoodzakelijk in aanmerking komen voor beltegoed op maandbasis', aldus Adhin.

Vlak voor aanvang Olympische Spelen in Rio kampt Brazilië met groot tekort beveiligers

Slechts 500 gekwalificeerde mensen aangetrokken terwijl dat er 3.000 zouden moeten zijn

Beveiliging Olympisch stadion Rio de Janeiro (Bron foto: EPA)
Gepensioneerde agenten worden opgeroepen


Nog geen week voor de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kampt Brazilië met een groot tekort aan beveiligers. Volgens The Wall Street Journal van vandaag, zaterdag 30 juli 2016, zijn slechts 500 gekwalificeerde mensen aangetrokken, terwijl het er 3.000 hadden moeten zijn. 


Het Braziliaanse ministerie van Justitie legt de schuld bij het particuliere beveiligingsbedrijf Artel. Dat was verantwoordelijk voor de werving van personeel, maar zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Het contract met Artel is dan ook opgezegd en de firma kan een flinke boete verwachten.

Om de beveiliging van de Spelen op orde te brengen, zet Brazilië politiemensen in. Zelfs gepensioneerde agenten zijn opgeroepen om weer aan het werk te gaan. In totaal worden uit het hele land duizenden politiemensen naar Rio gehaald. Zij worden ingezet bij onder meer de toegangscontroles.

Straatparade Rotterdams Zomercarnaval verloopt in geweldige sfeer

Zo'n 2.500 exotische dansers en danseressen en 30 praalwagens door centrum Rotterdam


De straatparade van het Rotterdamse Zomercarnaval (zie foto - Bron: RTV Rijnmond) is zaterdag 30 juli 2016 zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zo berichten onder andere RTV Rijnmond in Rotterdam en de Telegraaf. 

'Er waren niet meer meldingen dan op een gewone zaterdagmiddag in de Rotterdamse binnenstad', zei een woordvoerder van de politie. Zo'n 2.500 dansers en danseressen en 30 praalwagens trokken vanaf een uur 's middags door het centrum van Rotterdam.


Volgens woordvoerder Rodney Lont van organisatiebureau Ducos was de sfeer geweldig. 'Vorig jaar ging de straatparade niet door vanwege het slechte weer. Hierdoor zat iedereen nu vol energie om er een feest van te maken', zei Lont.


Uit veiligheidsoverwegingen was bezoekers gevraagd niet met een rugzak naar de straatparade te komen. Niet iedereen had zich daaraan gehouden had.

De Zomercarnaval Straatparade zaterdag was onderdeel van Rotterdam Unlimited, een vijf dagen durend cultureel festival met veel muziek, dat dinsdag begon. Volgens de organisatie hebben de activiteiten, inclusief de straatparade ruim 650.000 mensen getrokken. Dat is flink minder dan de vorige editie uit 2014, die 900.000 mensen op de been bracht.

Vonnissen CHS en Staat tegen VHP, NPS, NPS beschikbaar

Rechter handhaaft beslag op rekeningen CHS en blaast veiling kantoorgoederen af


De vonnissen in de zaak die het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de Staat Suriname aanhangig hadden gemaakt tegen de VHP, Pertjajah Luhur, NPS, Mohamed Mohabali en Prim Sardjoe zijn op schrift beschikbaar, zo bericht Starnieuws zaterdagavond 30 juli 2016.

De veiling van kantoorartikelen van het CHS, die donderdag gehouden zou worden, werd afgeblazen, omdat voldoende aangetoond werd dat de spullen die bij opbod verkocht zouden worden, niet het CHS, maar de Staat toebehoren. De rechter hief het executoriaal beslag per direct op op de roerende goederen.

De advocate van de Staat, Nailah van Dijk, had gevraagd om de beslaglegging op gelden van het CHS op de bankinstellingen ook op te heffen. De verzochte opheffing van de beslagen onder derden, met name onder bankinstellingen werd echter afgewezen.’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara A'dam, discussieert over 'Mandela Masterclasses' en aanpak extremisten

Panel bespreekt financieel-economische situatie Suriname en problematiek 30 juni/1 juni


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 31 juli 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:


* Wij hebben de Mandela Masterclasses (Hoe wordt je een Mandela Mens?) gekregen, maar er niet veel mee gedaan. Bijvoorbeeld: Falend leiderschap in de Europese Unie zorgt er mede voor dat op zichzelf geringe problemen escaleren tot grote problemen, omdat de leiders verzuimen om te leiden en te begeleiden vanuit de principes - geweldloosheid en - hoop scheppen daar waar er wanhoop is. De ontwikkelingen in Turkije en de uitstraling naar de EU-landen en daar wonende Turken is aanleiding tot bezinning over de vraag hoe nu verder, maar er zal alleen dan perspectief zijn als deze twee beginselen van Mandela niet alleen worden gepredikt, maar ook worden gepraktiseerd. Als Nelson Mendela zich na zijn vrijlating had opgesteld als president Assad (Syrië) , president Saddam Hoessein (Irak), de opeenvolgende presidenten van Israël na de zesdaagse oorlog, president Bouterse (Suriname) en president Erdogan van Turkije, dan hadden wij nu een misschien nog dramatischer burgeroorlog in Zuid Afrika. Mandela's visionaire beginselvaste opstelling heeft Zuid-Afrika hiervoor behoed.
Moeten wij nu niet eindelijk en alsnog, en in de praktijk merkbaar, lessen trekken uit de Nelson Mandela Masterclasses?

* Hoe moet de wereld en in het bijzonder de EU zich weren tegen individuele extremisten, die bijna van de ene op de andere dag radicaliseren en overgaan tot acties zoals in Frankrijk, Duitsland en België. Kan men zich überhaupt wel hiertegen weren? Of hebben wij te maken met een verschijnsel van alle tijden zoals vroeger de Rote Armee Fraction en De Rode Brigade? In hoeverre is er een link te leggen met de erbarmelijke sociale, onderwijs en werkgelegenheidsachterstand onder etnische groepen.? De vraag is waarom leidende politici blijven doorgaan op de oude vrijblijvende weg, die al tig jaren bewijsbaar geen merkbare resultaten oplevert.

* Bovenop de jaarlijkse Zwarte Piet-'problematiek' is nu gekomen de jaarlijkse 1 juli / 30 juni-problematiek, die als de leiders in dit land niet leiden en begeleiden ook zal escaleren met alle gevolgen van dien voor de toch al beroerde situatie van de etnische groepen. Amsterdam heeft gesprekken gevoerd met 'verzetsgroepen' die mordicus tegen de splitsing zijn van de 1 juli-activiteiten. NiNee voorzitter Antoin Deul heeft het allemaal nog erger gemaakt door in het NOS 8 uur-Journaal te zeggen, dat Suriname en de Surinamers 152 jaren lang 'niet respectvol' zijn omgegaan met de 1 juli-activiteiten door kort na de herdenking ook de viering te hebben.
Weet de man wel waarover hij praat? Straks komt Deul ons ook nog zeggen, dat wij niet mogen dansen met onze doden en in onze kerken, want dat is ook niet respectvol. Gaan wij ook Amerikaanse en Franse toestanden tegemoet in Europa en Nederland?

Ter informatie:In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:


* Het verzet tegen de Surinaamse regering begint steeds breder draagvlak te krijgen, mede vanwege de snel verslechterende situatie van de Surinaamse economie. Gigantische betalingsachterstanden bij de overheid, waardoor veel bedrijven en instellingen richting faillissement koersen. De meesten waren bang om dat openlijk te bekennen , maar met een faillissement in zicht heb je vaak geen andere keus. Een wanbetalende overheid is zo'n beetje het ergste dat je als bedrijf kan hebben, vanwege de monopoliepositie van die zelfde overheid. Maatschappelijke en nu ook politieke groeperingen gaan steeds meer samen op in dat verzet . De grote oppositionele partijen VHP, NPS, de Pertjajah Luhur en de ABOP schijnen nog te aarzelen of zij dit verzet gaan steunen. Opnieuw die eeuwige verdeeldheid. Sommigen leren het echter nooit. De redactie van 'Welgeinformeerd' probeert contact te maken met een van die (niet deelnemende) oppositieleiders voor een telefonisch interview.

 * Iwan leeuwin is de coördinator van de verzetsbeweging tegen de splitsing van de 1 juli-activiteiten en heeft ook deelgenomen aan vrijwel alle inspraak- en hoorzittingen van de gemeente over deze kwestie. Wij proberen in een telefonisch interview met Leeuwin alles weer even op een rijtje te zetten om te kunnen vaststellen welke ontwikkelingen wij de komende periode mogen verwachten.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Wesley Amzand en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Dit programma wordt zondag 31 juli 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.