woensdag 3 augustus 2016

Historische binnenstad van Paramaribo ontzien van plaatsing op de List of World Heritage in Danger

'Toeristen betalen voor historische stadswandeling, maar krijgen een verwaarloosde boel voorgeschoteld'


Het World Heritage Committee (WHC) van de UNESCO heeft tijdens haar 40ste vergadering in Istanbul-Turkije van 10-20 juli een besluit genomen inzake de conserveringstoestand van onze oude binnenstad. Het besluit (40COM 7B.9) werd dinsdag officieel kenbaar gemaakt aan de Surinaamse autoriteiten, zo bericht de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname woensdag 3 augustus 2016.

'De huidige toestand van de historische binnenstad is niet één waarop wij als Suriname trots op mogen zijn. De lijst van in verval geraakte monumenten is sedert de ICOMOS evaluatiemissie in 2013 alleen maar langer geworden. Toeristen komen bedrogen uit. Ze betalen voor een historische stadswandeling, maar krijgen voor een belangrijk deel een verwaarloosde boel voorgeschoteld', aldus de stichting.

Vragen over waarom ons gebouwd erfgoed er zo miserabel bij staat, worden door sommige gidsen met een smoes weggemoffeld. De toerist blijft het ware antwoord schuldig. Het lijkt als of het verval van onze binnenstad een normale zaak aan het worden is, iets alledaags. Menigeen kijkt er niet meer van op en ziet de teloorgang van ons erfgoed en onze binnenstad niet, zo schrijft Gebouwd Erfgoed.

'De huidige economische crisis treft ook zichtbaar ons erfgoed, wat te merken is aan de verloedering van onze monumentale panden. Ondanks dit gegeven heeft het WHC gemeend de in 2002 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatste binnenstad van Paramaribo niet op de ‘List of World Heritage in Danger’ te plaatsen en wordt ons land in de gelegenheid gesteld verder te werken aan herstel en behoud van onze unieke werelderfgoedsite.' 

Het WHC heeft onder meer een kritische noot laten horen voor wat betreft de toestand van de monumentale panden van de overheid die dringend gerestaureerd dienen te worden. Verder heeft zij haar bezorgdheid geuit over de uitgifte van een deel van de Waterkant aan een private onderneming en dringt zij er bij de autoriteiten op aan om de grondbeschikking te willen intrekken en de nodige maatregelen te treffen voor een grondige conservering van de Waterkant.

Voorts wordt aanbevolen voort te gaan met de voorgestelde uitbreiding van de grens van het werelderfgoedgebied met tenminste 50 meter in de Surinamerivier. Ook de versterking van het beheer van de management autoriteit van de werelderfgoedsite als mede financiering van haar werkzaamheden dient ter hand te worden genomen.

Het Paramaribo World Heritage Site Management plan, het Noodplan en de aanbevelingen van de ICOMOS evaluatiemissie van 2013 dienen in uitvoering genomen te worden. Een positief geluid is, dat de voorbereiding voor de uitvoering van het ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’ dat door de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) gefinancierd zal worden, door het WHC wordt verwelkomd. Uiterlijk 1 december 2017 moet er weer een update van de conserveringstoestand worden gerapporteerd aan de UNESCO, waarna in 2018 de conserveringstoestand wederom onder de loep zal worden genomen.

Ter informatie:

VHP-voorzitter en delegatie op bezoek bij Chinese ambassadeur

Hernieuwde kennismaking tussen Santokhi en Jinxiong

(Bron foto: VHP)

Een delegatie van het nieuw gekozen VHP-bestuur onder leiding van Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag 3 augustus 2016 een bezoek gebracht aan de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong in zijn residentie aan de Anton Dragtenweg te Paramaribo. Santokhi werd vergezeld van de eerste ondervoorzitter Glenn Oehlers, de 2e secretaris Stan Dijksteel de 3e secretaris Maduri Alibux en adviseur Buitenlandse Betrekkingen Sonny Hira, terwijl ambassadeur Zhang Jinxiong vergezeld was van zijn deputy head of mission counselor Xiaoyan Jiang en zijn secretaris, zo bericht de VHP. 

Voor de voorzitter van de VHP en de onlangs benoemde ambassadeur van China was het een hernieuwde kennismaking aangezien zij elkaar reeds kenden respectievelijk in de functie van minister van Justitie‎ en Politie van Suriname en counselor op de Chinese mbassade in Paramaribo. Beiden dus in een nieuwe functie.

De ambassadeur betoogde, dat het voor hem belangrijk is om goede relaties te onderhouden met alle politieke partijen in het land, naast het feit dat het in diplomatieke kringen gebruikelijk en daarom logisch is om sterke banden te hebben met de 'ruling party' in het gastland. Hij sprak zijn waardering uit voor de door Santokhi bewezen inzet voor Suriname zowel nationaal als internationaal en zei de capaciteiten van hem te kennen en te weten dat hij tot veel in staat is. Wat de ambassadeur het meest interesseerde was het proces van het openbreken van de partij om alle etnische groepen toe te laten om zo te komen tot een echte grote nationale partij. Hij kon het niet nalaten te vragen naar de participatie van de Chinezen binnen de partij waarop Santokhi antwoordde, dat de partij tracht het huidige aantal van ongeveer 45 leden uit te breiden door een krachtigere aantrekkingskracht op de groep uit te oefenen. Daartoe zijn er vaker gesprekken tussen de hier in Suriname gevestigde Chinese verenigingen en de leiding van de partij.

Ook gaat de VHP nauwer samenwerken met CCTV, de Chinese TV zender in Suriname. Opvallend was de interesse van de Counselor om op verzoek van Oehlers, in zijn hoedanigheid van leidinggevende van de medische faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, samenwerkingsverbanden met Chinese Universiteiten aan te gaan op het gebied van 'herbal medicine'. Dit naast de reeds bestaande samenwerkingsverbanden die de universiteit reeds heeft met Chinese universiteiten. Hierover is reeds de eerste afspraak gemaakt.

Aangezien ook andere dan de regeringspartijen de noden van groepen in de samenleving kunnen identificeren, is afgesproken dat ook de VHP kleine projecten bespreekbaar kan maken teneinde grassroots communities die het nu wel erg zwaar hebben, te ondersteunen in hun behoefte om zelfvoorziend te worden.

Na een bespreking van ongeveer anderhalf uur zijn partijen in een zeer positieve sfeer uiteen gegaan met de belofte de relatie waar mogelijk met inachtneming van diplomatieke regels en gebruiken te intensiveren, zo laat de Mediacommissie van de VHP weten.

Fly Allways begint haar eerste vluchten 9 augustus op route Suriname-Guyana-Barbados

Nieuwe Surinaamse maatschappij heeft diverse Caribische bestemmingen op het oog


De nieuwe Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly Allways begint haar eerste vluchten 9 augustus op de route Suriname-Guyana-Barbados. Dat bericht de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves Online News woensdag 3 augustus 2016. 

Consultant Ronald Sahtoe van de maatschappij zegt, dat spoedig op diverse Caribische bestemmingen gaat worden gevlogen waar grote populaties Guyanezen wonen. Er zijn plannen om St. Maarten, Curaçao, St. Lucia, de Dominicaanse Republiek en Cuba toe te voegen aan bestemmingen de komende maand.

'We hebben informatie ontvangen van diverse reisagenten en touroperators, dat er een zeer grote Guyanese gemeenschap op St. Maarten is en we willen die markt gaan aanboren, omdat geen enkele luchtvaartmaatschappij een directe vlucht op dat eiland heeft en het is een unieke mogelijkheid voor Guyanezen om Guyana te bezoeken en natuurlijk voor inwoners van Guyana om St. Maarten te bezoeken', aldus Sahtoe

Hij zegt dat passagiers hun bestemmingen snel zullen bereiken, omdat Fly Allways de Cheddi Jagan Internationale luchthaven gaat gebruiken en niet de Ogle Internationale luchthaven vanwege de grootte van de vliegtuigen.

De ticketprijzen worden naar verwachting niet veel duurder of goedkoper dan die worden aangeboden door LIAT. Sahtoe  verzekert dat de in Nederland gebouwde Fokker gevlogen gaat worden door in Nederland getrainde piloten.

Fly Allways is ook van plan om te gaan vliegen op Boa Vista in Brazilië, omdat Suriname Airways (SLM) al op Belem vliegt.

De nieuwe Surinaamse maatschappij heeft een kantoor in Guyana geopend, aan de Croal Street en United Nations Place in hoofdstad Georgetown.

(Red. De Surinaamse Krant/Demerara Waves Online News)

Vrouw (44) in Nickerie in haar slaap doodgeslagen met moker

Slachtoffer dood op bed aangetroffen met barstwond op voorhoofd


De 44-jarige Esselien Kiene is zaterdag levenloos aangetroffen op bed in een woning op een adres in het district Nickerie. Het lichaam vertoonde een barstwond op het voorhoofd. In de directe omgeving werd een moker besmeurd met bloed aangetroffen. De politie vermoedt dat de vrouw slagen met een hard voorwerp op haar voorhoofd heeft gehad, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 3 augustus 2016.

Agenten hadden een telefonische melding ontvangen, dat een vrouw roerloos met verwondingen in haar bed lag.

Het slachtoffer moet volgens de politie enkele dagen geleden met haar jongere zus naar Nickerie zijn vertrokken. De ex-vriend van de jongere zus zou het adres daarna hebben aangedaan. De jongere zus die niets van hem wilde weten, verliet het adres en liet haar vierjarig kind bij haar zus achter.

De politie vermoedt dat het slachtoffer zaterdagmorgen in haar slaap is vermoord. Het voorlopige politieonderzoek heeft R.K. als verdachte in beeld gebracht.

Eerste baby met microcefalie in Suriname geboren

Drie recent geboren baby's met kleine hoofdjes zijn 'verdacht'


In Suriname is de eerste baby geboren waarvan is vastgesteld, dat het lijdt aan microcefalie, doordat de moeder tijdens de zwangerschap was besmet met het zikavirus. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit onlangs bekendgemaakt, zo schrijft Armand Snijders vandaag, woensdag 3 augustus 2016, in de Ware Tijd. Daarnaast zijn er nog drie andere gevallen die als ‘verdacht’ worden beschouwd.

De vier baby's zijn tussen 27 juni en 1 augustus met abnormaal kleine hoofden geboren, een verschijnsel dat microcefalie wordt genoemd.

Medici hebben kort nadat het zikavirus vorig jaar mei in Brazilië voor het eerst de kop op stak, aangetoond dat de ongeboren baby's van zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen met een te klein hoofd ter wereld te komen.

De Surinaamse autoriteiten stelden in november een onderzoeksteam in om vrouwen die tijdens hun zwangerschap besmet zijn geraakt, te monitoren. Het ministerie van Volksgezondheid meldt in een verklaring, dat 'onderzoeken worden gedaan om na te gaan wat de definitieve oorzaak en de risicofactoren zijn voor de baby's die worden geboren met ongewone kleine hoofden'.

Vanaf de opmars van het zikavirus in 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid er rekening meegehouden dat dit virus ook naar Suriname kon worden overgebracht, met name door reizigers. Sinds de uitbraak zijn meer dan vierduizend gevallen van vermoedelijke zikavirus-infecties gemeld aan het nationaal surveillance systeem van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg en de Pan American Health Organization (PAHO) geregistreerde gevallen.

Hoewel het aantal besmettingen wereldwijd terugloopt, raadt het ministerie de samenleving aan om nog steeds alert te zijn en alle voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van besmetting met het zikavirus.

UPDATE: De Telegraaf bericht donderdag 4 augustus 2016 het onderstaande.

Baby met microcefalie in Suriname

16 min geleden
PARAMARIBO In Suriname is de eerste baby geboren met aan het zikavirus gerelateerde microcefalie. Dat is een afwijking van het centrale zenuwstelsel die een te kleine schedelomvang en achterblijvende ontwikkeling van de hersenen veroorzaakt.
  Waar de moeder van het kind de gevreesde virusinfectie, die wordt overgebracht door muggen, heeft opgelopen, is niet duidelijk.
  Het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid meldt dat er nog drie ‘verdachte’ gevallen zijn. Het betreft baby’s die geboren zijn tussen eind juni en begin augustus. De kinderen hebben alle drie abnormaal kleine hoofden.

  Assembleedelegatie naar Panama Stad voor deelname vergadering ParlAmerica's

  Belangrijk agendapunt is klimaatverandering



  Een delegatie van De Nationale Assemblee (DNA) onder leiding van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons is vandaag, woensdag 3 augustus 2016, vertrokken naar Panama Stad, de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse Panama. Daar zal een vergadering bijgewoond worden van de ParlAmerica's, zo bericht Starnieuws.

  Vicevoorzitter Melvin Bouva van DNA om meer informatie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de vergadering gaat over klimaatverandering en wat de rol van parlementen is bij wetgeving.

  Klimaatverandering heeft enorme gevolgen voor Suriname. Bouva wijst onder andere op de situatie te Weg naar Zee en Coronie. Tegenwoordig heeft Suriname ook nog eens te maken met hevige rukwinden, waarbij veel schade wordt veroorzaakt aan woningen en het elektriciteitsnet. Suriname is een risicoland.

  Tijdens de vergadering van de ParlAmericas wordt besproken wat parlementen kunnen doen om de wetgeving aan te scherpen. Er wordt ook gekeken naar voorbeelden waar met succes maatregelen zijn getroffen. Verder zal de rol van parlementen onder de loep worden genomen.

  Behalve Simons zijn ook meegereisd de Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP) en Frederik Finisie (NDP).

  Bouva zegt, dat de volksvertegenwoordiging minimaal deelneemt aan buitenlandse vergaderingen. De delegatie is in het weekend weer terug.

  Suriname officieel verwelkomd in Olympisch dorp in Rio de Janeiro

  Tijdens ceremonie is echter nog geen Surinaamse sporter te zien...


  Met een korte ceremonie in het Olympisch dorp in Rio de Janeiro is Suriname vandaag, woensdag 3 augustus 2016, officieel verwelkomd op de Olympische Spelen van 2016. De plechtigheid van nog geen tien minuten bestond onder meer uit het hijsen van de Surinaamse vlag, zo bericht sportjournalist Terence Oosterwolde in de Ware Tijd.

  (Bron foto: Dagblad Suriname)

  Het Surinaams Olympisch Comité, dat vertegenwoordigd werd door voorzitter Guno van der Jagt en bestuurslid Oscar Brandon, overhandigde daarbij een geschenk aan de burgemeester van Rio de Janeiro. Simultaan met Suriname werden Azerbaidjan, het Chinese Taipei, Colombia en Liechtenstein verwelkomd.

  Tijdens de ceremonie was overigens nog geen van de zes Surinaamse Olympische sporters in Rio. Volgens het vliegschema komen de eerste sporters rond half negen vanavond aan op de Internationale Luchthaven Antônio Carlos Jobim ofwel Galeão.

  Voor Suriname beginnen de Spelen koemd weekend. Judoka Yigal Kopinsky (-60 kilogram) komt als eerste in actie. De dag daarna staat zwemster Evita Leter (100 meter schoolslag) op het startblok. Daarvoor lopen Kopinsky, Leter, zwemmer Renzo Tjon A Joe en badmintonner Sören Opti vrijdag in het defilé tijdens de openingsceremonie. Opti is door het aangewezen als vlaggendrager.

  De atleten Jurgen Themen en Sunayna Wahi vliegen zondag naar Rio de Janeiro.

  Nederlanders al voor opening Olympische Spelen in Rio bestolen

  Ministerie van BuZa waarschuwt: 'Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Brazilië'


  Een handjevol Nederlanders is - nog voor de Olympische Spelen zijn begonnen - het slachtoffer geworden van criminelen in Rio de Janeiro. Vier Nederlanders zijn beroofd van hun tas, telefoon of paspoort. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade vandaag, woensdag 3 augustus 2016, laten weten, zo is onder andere te lezen op de website van de Telegraaf.

  'Ze zaten bijvoorbeeld op het terras en toen werd de tas onder hun stoel vandaan getrokken of de telefoon werd van ze afgepakt', vertelde de Nederlandse consul Arjen Uijterlinde aan RTL Nieuws.

  'Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Brazilië', waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) op de website. 'Ook is er een verhoogde kans om slachtoffer te worden van criminaliteit. Nederlanders die het slachtoffer worden van berovingen of bedreigingen, krijgen het advies mee te werken en hun spullen af te geven, om geweld te voorkomen. Vooral na zonsondergang is er een grotere kans op berovingen. Favela's, de sloppenwijken, moeten vermeden worden', meldt het ministerie.

  Curaçao's PAR-Statenlid Konket zegt actieve politiek vaarwel

  'Ik heb ervoor gekozen om terug te keren naar de ambtenarij'


  Het PAR-Statenlid Armin Konket verlaat de actieve politiek. Hij zal de komende verkiezingen niet meer verschijnen op de kandidatenlijst van de partij. Konket zit sinds 2013 in de Staten voor de PAR. Hij verving indertijd toenmalig PAR-leidster Emily de Jongh-Elhage die toen toevallig ook de politiek vaarwel zei. In een reactie stelt Konket, zo is vanmiddag, woensdag 3 augustus 2016, te lezen in de Amigoe, dat hij een keuze moest maken: doorgaan in de politiek of terugkeren naar de ambtenarij. 

  Tot 2010 was hij directeur van de Directie Bestuurlijke en Constitutionele Zaken, een functie die sinds 10-10-‘10 niet meer bestaat. Daarna zat hij twee jaar thuis, omdat het toenmalige kabinet-Schotte geen vertrouwen in hem had. Sinds 2013 is hij lid van de PAR-fractie in de Staten. Volgens Konket bevond hij zich in een grijs gebied.

  'Ik was ambtenaar, maar ook politicus. Gezien de manier waarop politiek op dit eiland bedreven wordt wilde ik duidelijkheid brengen in deze situatie. Ik heb ervoor gekozen om terug te keren naar de ambtenarij. Dit houdt in dat ik de actieve politiek vaarwel ga zeggen. Ik heb geen spijt van dit besluit en kijk uit naar wat er komen zal.'

  Na 10-10-‘10 werd Konket ingedeeld in de functie van beleidscoördinator bij het ministerie van Algemene Zaken.

  Binnenkort zal hij een afspraak maken met premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) om te horen waar hij zich moet melden als hij weer in de ambtenarij terugkeert. De kans is groot dat Konket voor de rest van de huidige zittingsperiode van de Staten aanblijft. Mocht hij besluiten de Staten te verlaten, dan is de eerstkomende kandidaat die hem moet opvolgen oud-partijleidster Emily de Jongh-Elhage, die de actieve politiek vaarwel heeft gezegd en inmiddels tot erelid van de PAR is benoemd, waarna Magali Jacoba aan de beurt is.

  Jacoba is echter geen lid meer van de PAR en staat nu als kandidaat nummer drie op de lijst van Un Kòrsou Hustu, de nieuwe partij van Omayra Leeflang, eveneens een oud-lid van de gele partij.

  De afwezigheid van Konket is de grootste verrassing op de kandidatenlijst. De lijst wordt, zoals kon worden verwacht, aangevoerd door politiek leidster Zita Jesus-Leito, gevolgd door de minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath. Terug van weggeweest is oud-gedeputeerde en voormalig Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé, die op plaats drie terugkeert. Partijvoorzitter Eduard Braam staat op plaats vier, terwijl nieuwkomer Curtley Obispo de top vijf volmaakt.

  De lijst van de PAR telt vele namen die hun terugkeer maken bij de partij. Oude bekenden zoals Frits Brouwer, Nico Cornelisse, George Lichtveld en Gerold Rach zijn terug. Maar, er ontbreken ook tal van bekende gezichten uit het PAR-verleden, vergeleken met de lijst uit 2012. Toenmalig lijsttrekker De Jongh-Elhage staat er niet meer op. Omayra Leeflang en Glenn Sulvaran evenmin, beiden in 2012 gekozen als leden van de PAR in de Staten, zij hebben inmiddels met de PAR-fractie gebroken. Afwezig zijn ook Magali Jacoba, Pedro Atacho, Dennis Jackson en Lyndon Comenencia. Allemaal personen die in 2012 nog in de top tien van de PAR zaten. Maar de lijst kent naast Obispo ook verschillende nieuwe namen. Het gaat hierbij om onder anderen Ana-Maria Pauletta (9 op de lijst), voormalig topsporter en sportdirigent William ‘Junior’ Millerson (11), tv-presentator en mode-expert Mylène Richardson (22), zakenman en eigenaar van restaurant Rose Garden Tszming ‘Jimmy’ Ng (23) en voormalig DP-coryfee Greta Palm-Goilo (25). Lijstduwer is Rach.

  22 Partijen op Curaçao gaan zich melden voor deelname aan Statenverkiezingen 30 september

  Partijen op het hart gedrukt om vereiste documenten en kandidatenlijsten zo correct mogelijk in te vullen


  Tot nu toe hebben 22 partijen aangegeven zich maandag 8 augustus te zullen melden om een lijst in te dienen voor de verkiezingen van 30 september. Tijdens een bijeenkomst van het Hoofdstembureau, die gisteren werd gehouden, kwamen 20 van de 22 partijen opdagen. Voor deze bijeenkomst waren alle partijen uitgenodigd, die hebben aangegeven aan de komende verkiezingen mee te zullen of doen, of personen of organisaties die de vereiste documenten van het Hoofdstembureau hebben opgevraagd, aldus de Amigoe vandaag, woensdag 3 augustus 2016.

  Volgens voorzitter van het Hoofdstembureau Raymond ‘Pacheco’ Römer is dit aantal inmiddels opgelopen tot 22. De mogelijkheid bestaat dat dit aantal in de komende dagen nog oploopt, of dat nieuwe partijen besluiten om toch niet naar de verkiezingen te gaan, omdat zij het bedrag van 2000 gulden die nieuwe partijen moeten betalen niet konden ophoesten.

  De informatiemiddag had als doel om de dag van de kandidaatstelling zo soepel mogelijk te laten verlopen, verklaarde Römer vanochtend. De partijen is op het hart gedrukt om de vereiste documenten en kandidatenlijsten zo correct mogelijk in te vullen. Ze zijn ook verzocht om alle stukken digitaal in te leveren, zodat het Hoofdstembureau deze documenten in de komende dagen kan controleren.

  De aanwezigen kregen te horen dat maandag de partijen tussen negen uur 's morgens en vier uur 's middags hun lijsten kunnen inleveren. Iedere partij of lijst krijgt daar 20 minuten voor. Dit gebeurt traditiegetrouw met veel optochten met vlaggen in een carnavalesk vertoon. De partijen werden gisteren in staat gesteld om lootjes te trekken om de volgorde van indiening vast te stellen. Opvallend tijdens de vergadering van gisteren was dat er partijen aanwezig waren, die met nog een paar dagen te gaan tot de dag van de kandidaatstelling, nog geen naam hadden voor hun partij waarmee zij aan de verkiezingen willen meedoen.

  PS-Statenlid Wilsoe nauwelijks kritisch over inhoud Soab Curaçaohuis-rapport

  'Rapport spreekt niet van ongekend wanbeheer of malversaties in Den Haag'

  'Parlementariërs zouden de hand in eigen boezem moeten steken'


  Het rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over het reilen en zeilen van het Curaçaohuis i Den Haag spreekt niet van ongekend wanbeheer of malversaties in Den Haag. Dat vindt PS-parlementariër en voorzitter van de samenwerkende partijen Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, zo bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 3 augustus 2016. Volgens hem is slechts geconstateerd dat de financiële administratie van het Curaçaohuis niet op orde is. 

  Parlementariërs zouden volgens hem de hand in eigen boezem moeten steken omdat het Curaçaohuis net als het Land Curaçao werkt aan de verbetering van zijn financiële administratie. Met name de eerdere berichtgeving over de 235.000 euro die bij het Curaçaohuis is zoekgeraakt wil Wilsoe rechttrekken.

  'Soab heeft administratieve verschillen geconstateerd en heeft vervolgens afspraken gemaakt om daar later op terug te komen. Ik verwacht daar in de jaarrekening van 2014 een rechttrekking van.'



  Naast de constatering van Soab over de financiële administratie die niet op orde is, stelt de overheidsaccountantsbureau vast dat het Curaçaohuis kampt met gebrek aan gekwalificeerd personeel op financieel gebied. 'Als een heel ministerie van Financiën dat over financieel deskundigen beschikt nog steeds bezig is met het opschonen van de warboel die door de samenvoeging van de slechte financiële administratie van de Nederlandse Antillen en het eilandgebied Curaçao is gecreëerd, kun je niet verwachten dat een ‘dependance’ die niet over gekwalificeerde krachten beschikt iets perfect doet. De Soab geeft in het rapport advies hoe de situatie verbeterd kan worden. Verder merkt Soab op dat de gevolmachtigde minister zich te veel bezighoudt met de uitvoering. Als je geen gekwalificeerde krachten hebt, moet je vaak de dingen zelf doen. De show must go on. Dan moet de baas inspringen. Dat is heel normaal. Natuurlijk had het beter gekund. Het had zelfs beter gemoeten maar wat voor het Curaçaohuis geldt, geldt ook voor Pais Kòrsou. Dat blijkt ook uit de commentaren van de Algemene Rekenkamer, Soab en het Cft op de begrotingen en jaarrekeningen van Pais Kòrsou.'

  Wilsoe laakt de opstelling van PAR-leidster Zita Jesus-Leito nadat het rapport vorige week was gelekt. 'Jesus-Leito vormt deel van de coalitie. De coalitie komt in vergadering van de samenwerkende partijen bijeen. Daarin wordt onder andere gesproken over de aanpak van Openbare Statenvergaderingen die moeilijk kunnen zijn. De procedure van de samenwerkende partijen heeft ze aan haar laars gelapt. Voordat ze het issue met de samenwerkende partijen besprak, schreef ze een brief rechtstreeks naar de minister-president en stelde ze een ultimatum aan een coalitiegenoot', zegt de PS’er.

  Hij is ook niet te spreken over de brief die Jesus-Leito aan de minister van Financiën schreef. 'In feite wilde ze de gevolmachtigde minister onder curatele plaatsen. De minister van Financiën heeft geen autoriteit om in te grijpen in een andere ministerie. Daarom bestaat er iets als ministeriële verantwoordelijkheid. Blijkbaar heeft ze er geen kaas van gegeten.'

  Nu het rapport onder de parlementariërs is verdeeld zal de Openbare Statenvergadering over het Curaçaohuis worden voortgezet, zegt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais). Franco heeft de griffie opdracht gegeven om met de premier te overleggen of hij in de eerste vergaderweek na het reces, dus in de week van 15 en 19 augustus, naar de Staten kan komen. Vanmorgen werd bekend dat Pais-Statenlid Eugene Cleopa zijn steun voor Marvelyne Wiels intrekt. 'Ik vertrouw haar niet meer onder deze omstandigheden', legt Cleopa uit. Volgens het Statenlid moet de gevolmachtigde minister wel de kans krijgen om zichzelf te verdedigen tegen de constateringen in het Soab-rapport. Dat mag ze van Cleopa tijdens een ‘schorsing’ doen, zodat ze thuis haar kant van het verhaal op papier kan zetten. Wat volgens hem wel duidelijk is, is dat ze niet op die stoel kan blijven zitten.

  NPS houdt 8 decemberproces scherp in de gaten

  Partij accepteert niet dat rechterlijke processen vanwege enge persoonlijke belangen worden gestuit


  Teneinde een vredige natie te zijn, is het van groot belang dat de rechtsstaat Suriname gerespecteerd wordt. De toepassing van de Trias Politica is volgens de Nationale Partij Suriname (NPS) een belangrijk uitgangspunt in de democratie van ons land. Derhalve mag het nimmer zo zijn dat één der machten wordt gehinderd in de uitvoering van haar verantwoordelijkheden die zij binnen de wet heeft meegekregen. Zo stelt de partij vandaag, woensdag 3 augustus 2016, in een verklaring waarbij aandacht wordt gevraagd voor vrijdag.

  Dan neemt de Krijgsraad het besluit of het 8 decemberstrafproces wel of geen voortgang zal vinden. De partij houdt de ontwikkelingen van dit proces nauwlettend in de gaten.

  De naleving van de scheiding der machten moet volgens de NPS een geïntegreerd onderdeel van het totale regeringsbeleid zijn.

  De partij brengt in herinnering dat zij samen met partners reeds in de jaren tachtig en daarna hard aan heeft gewerkt om de rechtsstaat en democratie te herstellen. Zij weigert derhalve te accepteren dat rechterlijke processen vanwege enge persoonlijke belangen worden gestuit. Het recht van de samenleving om op basis van hoor en wederhoor (in juridische termen requisitoir en pleidooi) te weten hoe de ernstige vormen van misdrijf tegen de menselijkheid onder andere rond 8 december 1982 hebben plaatsgevonden, mag niet vanwege een ‘toevallige’ regeringspositie ongedaan gemaakt worden.

   De NPS huldigt de gedachte dat oplossingen via wet en recht bewerkstelligd moeten worden om zo op vreedzame wijze geschillen binnen de samenleving op te lossen. Zij spreekt daarom de hoop uit dat alle partijen in dit proces zich zullen onderwerpen aan de algemeen aanvaarde regels van beschaafdheid in deze wereld en respect zullen tonen voor onze grondwet. Tevens wenst de NPS heel veel kracht en wijsheid toe aan de Krijgsraad en alle andere rechters die mogelijkerwijs vanwege de ontstane situatie onder enorme druk zijn komen te staan.

  Turkse politie doet grootste cocaine vangst ooit: bijna 252 kilo cocaïne in haven Iskenderun

  Cocaïne in zeecontainer met meubels uit Brazilië 


  De Turkse politie heeft de grootste cocaïnevangst in de geschiedenis van het land gedaan. In een zeecontainer in de haven van Iskenderun werd in totaal bijna 252 kilo cocaïne gevonden. Dat bericht vandaag, woensdag 3 augustus 2016, onder andere de Turkse nieuwswebsite ensonhaber.com

  De drugs hebben een waarde van omgerekend zo'n 15 miljoen euro.

  Volgens de laadbrief zat in de zeecontainer een partij meubels. Het schip waar de container mee werd vervoerd had eerder in Brazilië aangelegd en is na een tussenstop in Egypte binnengelopen in de haven van Iskendrun. Twee verdachten zijn opgepakt.

  FISO-reparaties worden mogelijk gedurende drie jaren bevroren

  Commissie wil FISO verankerd zien in wetgeving

  Fouten binnen FISO verergerd door met name politieke benoemingen


  De commissie die het Functie Informatiesysteem Overheid (FISO), de beloningsstructuur van de overheid, moet evalueren, stelt voor dat de reparaties aan het systeem voor drie jaar worden bevroren. In de tussentijd zou een herevaluatie moeten komen op alle ministeries en zou gewerkt moeten worden aan het vaststellen van formaties op de departementen. Ook zou het FISO verankerd moeten worden in een wet. Dit meldt de Ware Tijd woensdag 3 augustus 2016.

  De commissie komt tot die conclusie na de constatering, dat niet alleen bij de invoering van de nieuwe beloningsstructuur fouten zijn gemaakt, maar dat ze zijn verergerd door vooral politieke benoemingen.

  'Over de gehele linie zijn landsdienaren bevorderd, terwijl zij niet aan de functievereisten voldoen. Het argument dat hierbij gehanteerd wordt, is dat het om politieke functies gaat', aldus de commissie in haar eindrapport dat bestemd is voor minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

  In de commissie zitten afgevaardigden van het ministeries van Binnenlandse Zaken, Financiën en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL). De CLO heeft zich altijd verzet tegen het FISO en pleit voor een andere beloningsstructuur. De commissie concludeert echter, dat de financieel economische situatie in het land van dien aard is, 'dat een eventuele aanpassing van het FISO, gepaard gaande met financiële consequenties, dan wel het doen invoeren van een nieuwe beloningssysteem, als niet verantwoord getypeerd kan worden, in deze fase'.

  Noersalim wordt geadviseerd om op korte termijn een team samen te stellen met de bevoegdheid om problemen op korte termijn op te lossen. Dit team zou verder ook de correcte uitvoering van het FISO moeten monitoren. Romeo Chin A Loi, die namens de COL zitting heeft in de commissie, voert aan dat hij in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Douanebond altijd heeft geprotesteerd tegen het FISO. 'Maar, als je dat nu eenmaal hebt, kun je beter werken aan de reparaties van onvolkomenheden.' Hij is geen voorstander van een nieuw beloningssysteem zoals de CLO wil. 'Wel moet er een beheerder van het systeem zijn, waardoor de gekke dingen die zijn gebeurd niet meer zich niet herhalen.'

  Politie gebruikt pepperspray tegen actievoerende arbeiders bacovenbedrijf FAI in Nickerie

  Actievoerders dreigden kantoren te bestormen en bedreigden agenten

  De arbeiders zijn woest, omdat voorzieningen zijn verdwenen als prestatietoelage


  De politie moest gistermorgen hard optreden tegen 150 actievoerende arbeiders van het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI)in Nickerie. Ze dreigden de kantoren te bestormen, bedreigden politieagenten en scholden hen uit. Ook spoorden de actievoerders anderen aan om niet te werken, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 augustus 2016.

  'We hadden ook een lint getrokken, dat de arbeiders niet mochten passeren, maar toch probeerden ze dat. We hebben toen pepperspray in de lucht gespoten om de groep uit elkaar te drijven', zegt politiecommandant Wiedjaikoemar Oedit van de Regio West over het optreden van zijn manschappen.

  De arbeiders zijn woest, omdat dat ze sommige voorzieningen zijn kwijtgeraakt, zoals de prestatietoelage. Ze krijgen sinds juli een maandelijkse bonus, maar vinden die weinig. 

  Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka betreurt de actie, maar kon geen oordeel hierover vellen, omdat hij niet alle informatie had. 'Het zijn mijn mensen en we zullen met hun praten om de gemoederen te bedaren.' Hij zei gisteren eerder op de dag, dat de bond alle verantwoordelijkheid van de actie op zich neemt. Het ging maandag om een prikactie, maar daarna zijn de actievoerders niet meer gaan werken. De groep die toen bestond uit zeventig man is groter geworden.

  Dwarka vindt, dat geen enkele vorm van stagnatie op dit moment goed is voor het bedrijf, vooral omdat het op verlies draait. Mede daarom kunnen momenteel geen harde eisen gesteld worden zoals loonsverhoging. De onderneming zet zich volgens de bondsvoorzitter echt in voor het wettelijk minimumloon. Daarom zijn de lonen in 2015 en 2016 aangepast. Dat zal ook volgend jaar gebeuren.

  'Het bedrijf stond vorig jaar op het punt om te sluiten, maar we hebben samen met de directie alles er aan gedaan om dat te voorkomen', zegt Dwarka. Meer dan 200 arbeiders die zonder reden verzuimden werden toen thuis gezet. Niet lang geleden moest het bedrijf 25 containers van 40 voet met bacoven vernietigen, omdat de lading niet meer goed was voor export. De bacoven waren al rijp. Dit kwam onder andere door onwettig verzuim.

  IACHR zeer bezorgd over door president Bouterse opgeworpen blokkade tegen 8 decemberproces

  'Suriname moet mensenrechtenschendingen onderzoeken verdachten vervolgen en berechten'


  De Inter-Amerikaanse Commissie inzake Mensenrechten (IACHR) heeft haar ernstige bezorgdheid geuit over de maatregel van president Desi Bouterse om de voortzetting van 'een rechtszaak inzake vervolging van ernstige mensenrechtenschendingen waarin hij verdachte is te stoppen'. Zo schrijft de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in een gisteren uitgegeven verklaring, (zie onderaan) zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 3 augustus 2016.

  De IACHR stelt, de mensenrechtensituatie in Suriname tijdens de militaire dictatuur van de jaren '80 nauwgezet te hebben gevolgd en enkele rapporten over grove mensenrechtenschendingen uit die periode inclusief massamoord te hebben gepubliceerd. Deze massamoorden behelzen onder andere de geruchtmakende zaak waarin 15 prominente burgers in Fort Zeelandia werden vermoord op 8 december 1982.

  Het OAS-orgaan verwijst ook naar uitspraken van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten die Suriname heeft veroordeeld wegens de Moiwana-slachting (2005) en de moord op een andere groep binnenlandbewoners, bekend als de Aloeboetoe-case (1991). De mensenrechtencommissie wijst verder op verschillende andere ontwikkelingen en verwikkelingen rond de 8 Decemberstrafzaak. Zo wordt gesteld, dat De Nationale Assemblee met de gewijzigde Amnestiewet van 1992 in april 2012 straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur heeft bestendigd en de uitzondering dat nooit amnestie verleend mag worden voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven ongedaan heeft gemaakt.

  De IACHR benadrukt dat Suriname als lid van de OAS en partij bij het Amerikaans Verdrag inzake Mensenrechten zich heeft verplicht mensenrechtenschendingen zoals de Decembermoorden te onderzoeken en verdachten te vervolgen en te berechten. De IACHR en het Mensenrechtenhof hebben verklaard dat een Amnestiewet geen rechtvaardiging is om geen onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen en dat het recht zijn beloop niet heeft.

  Hieronder het door de IACHR over Suriname gisteren uitgebrachte persbericht:

  IACHR Expresses Deep Concern over Blocking of Trial for Grave Human Rights Violations in Suriname

  August 2, 2016

     Contact info

  María Isabel Rivero
  IACHR Press and Communication Office
  Tel: +1 (202) 370-9001
  mrivero@oas.org
     More on the IACHR
  A+ A-
  Washington, D.C. - The Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) expresses its deep concern with respect to measures taken by President Dési Bouterse of Suriname in June of 2016 to block the resumption of a trial for grave human rights violations in which he is among those accused. 
  The IACHR closely monitored the human rights situation in Suriname during the military dictatorship, and published a series of reports documenting grave human rights violations, including massacres.  These massacres include the emblematic case of the killing of 15 prominent citizens at Fort Zeelandia on December 8, 1982. The UN Human Rights Committee also established the violations of the right to life in the case. In addition, the Inter-American Court of Human Rights issued judgements related to grave human rights violations perpetrated during that period, on the Moiwana Community case (issued June 15, 2005) and Aloeboetoe et al (issued December 4, 1991).
  Years later, in 2007, steps were taken to initiate trial proceedings, but these were halted when Congress passed an amnesty law in 2012.  As the IACHR indicated in a press release issued at that time, that law sought “to consolidate immunity for human rights violations committed during the military era (1982-1992) in Suriname, and to remove the exception in the 1992 Amnesty Law that applies to crimes against humanity and war crimes.”  The Inter-American Commission underlined “that amnesty laws related to serious human rights violations are incompatible with international human rights obligations, as such laws keep States from investigating and punishing the perpetrators.” 
  In late 2015, the High Court ruled that proceedings must resume.  On June 9, 2016, the Military Court seized of the case reportedly ruled that the amnesty law was unlawful, opening the possibility to proceed with the trial. 
  However, media reports indicate that President Bouterse rejected that ruling, and that in late June he addressed the National Assembly in a closed session to announce that he was invoking Article 148 of the Constitution which provides that the government sets general prosecution policy, and in the interest of matters of state security, it may give the attorney general instructions regarding prosecution.  Reports indicate that this is the mechanism the president used to again halt progress in the trial against him. 
  The Inter-American Commission reiterates that Suriname, as an OAS member state and a party to the American Convention on Human Rights, has committed itself to investigate, prosecute and punish serious human rights violations such as this case, known as the December killings.  The December killings have remained in impunity through the application of a variety of mechanisms which are incompatible with the State’s international obligations.
  The Inter-American Commission and Court have established that an amnesty law is not a justification for failing to investigate and ensure access to justice for human rights violations.  Nor may a state investigate and prosecute human rights violations in the military justice system, as it lacks the required guarantees of independence and efficacy.  The measure most recently announced, in which one of the accused instructs the prosecution to cease the proceedings, continues to deny justice to the family members who have been seeking it since 1982, and denies clarification to Surinamese society.  The fact that the Constitutional Court called for in the constitution has yet to be established represents yet another deficiency in access to justice.  
  Laws and other measures that prevent the due investigation and prosecution of serious human rights violations are incompatible with inter-American human rights obligations. Following the development and consolidation of inter-American standards in favor of justice and against impunity, many states in the region have reviewed and invalidated the effects of their amnesty laws and similar measures in order to comply with obligations established in the inter-American system.
  The Inter-American Commission urges the authorities of Suriname to take all actions necessary to comply with its obligation to investigate, prosecute and punish the serious human rights violations committed during the military dictatorship, and particularly those committed on December 8, 1982.
  A principal, autonomous body of the Organization of American States (OAS), the IACHR derives its mandate from the OAS Charter and the American Convention on Human Rights. The Inter-American Commission has a mandate to promote respect for human rights in the region and acts as a consultative body to the OAS in this area. The Commission is composed of seven independent members who are elected in an individual capacity by the OAS General Assembly and who do not represent their countries of origin or residence.

  EBS-personeel ontvangt naast Srd 500 extra salaris ook een eenmalige uitkering van Srd 1.200

  Ook Kinderbijslag en studietoelagen zijn verhoogd


  De ruim 1.300 werknemers bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) zullen naast de Srd 500 bruto salarisverhoging ook een eenmalige uitkering (lumpsum) van Srd 1.250 ontvangen. Afgelopen weekend is er alles aan gedaan om te voorkomen, dat een staking zou uitbreken bij de EBS.

  Starnieuws bericht vandaag, woensdag 3 augustus 2016, te hebben vernomen, dat de EBS-werknemersbond OWOS een lumpsum van Srd 1.500 wilden. Door onderhandeling afgelopen weekend, geleid door raadsadviseur Ramon Abrahams en president-commissaris Patrick Peneux, zijn enkele bedragen die de bond gevraagd had verlaagd.

  De salarisverhoging werkt terug tot januari 2016, aangezien het om een collectieve arbeidsovereenkomst gaat van dit jaar. Afgesproken is dat de salarisverhoging tot en met juli en het vakantiegeld in vier perioden van twee maanden zal worden uitbetaald. Ook de Kinderbijslag en studietoelagen zijn verhoogd.

  De werknemers van de EBS kregen 80% korting op elektriciteitsverbruik. Maximaal verbruik per maand was gesteld op 3000 kilowattuur. Dit is teruggebracht naar 1.500 kWh, waarop nog steeds 80% korting geldt.

  Steve Geerlings, voorzitter van de OWOS, zei eerder, dat de salarisverhoging ongeveer 15% is. De 12-maands inflatie is zo'n 64% (juni 2015-juni 2016). Gekozen is voor het uitkeren van een vast bedrag aan alle werknemers, waardoor de lagere loontrekkers er beter voor staan. Zij kunnen hierdoor ook in aanmerking komen voor financiering van een woning bij de bank.

  Tussen de directie en de bond kon er geen overeenstemming worden bereikt. Toen de directie besloot de Bemiddelingsraad in te schakelen, kondigde de bond een staking aan. Afgelopen weekend is intensief onderhandeld met de bond met als inzet om een staking te voorkomen. Uiteindelijk is er een akkoord bereikt, waarover een behoorlijke discussie is ontstaan in de samenleving. Het personeel van de EBS is zeer tevreden met het bereikte resultaat.

  Betere samenwerking bestuursdiensten districten en ministerie van HI is gewenst

  Districtsbesturen willen meer ondersteuning bij onder andere aanpak smokkelwaar

  (Bron foto: ministerie van HI)

  Er moet voor het juist uitvoeren van het vergunningenbeleid een nauwere samenwerking komen tussen de bestuursdiensten en het ministerie van Handel en Industrie (HI). In een gesprek tussen minister van HI Sieglien Burleson en de districtscommissarissen is, onder meer, aandacht gevraagd voor de problemen rond de verstrekking van een Hinderwetvergunning en verkoop van smokkelwaar, zo bericht het ministerie vandaag, woensdag 3 augustus 2016. 

  De districtscommissarissen gaven aan dat het voorkomt dat personen eerst in aanmerking komen voor een fabrikantenvergunning en pas daarna een aanvraag van een Hinderwetvergunning op het commissariaat indienen. Dit zorgt voor heel wat problemen, omdat er tijdens de buurtonderzoeken door de desbetreffende instanties diverse kanttekeningen worden gemaakt, waardoor het voor de ondernemer moeilijk wordt om te kunnen ondernemen.

  De deken van de districtscommissarissen, Roline Samsoedien, heeft het voorstel gedaan om de voorwaarden bij de KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) te plaatsen, waarbij eerst een Hinderwetvergunning verkregen dient te worden alvorens een fabrikantenvergunning kan worden aangevraagd. Ook is gevraagd voor een evaluatie van de lijst van niet vergunningsplichtige bedrijven en beroepen.

  De districtscommissarissen krijgen onder meer te maken met verkoop van smokkelwaar, zoals sigaretten en alcoholische drank in de winkels en brandstof die in vaten wordt verhandeld. Er is om assistentie van de Economische Controle Dienst gevraagd, om deze illegale praktijken aan te pakken. 

  De kwesties rond de amusementspelen in de diverse winkels, het verplicht stellen van de vestiging van houtbedrijven langs het water, het overdragen van gelden van vergunningsrechten in de districtsfondsen, het opzetten van distributie centra voor de distributie van basisgoederen en het versterken van de bestuursdiensten met het accommoderen van de ECD in bepaalde districten werden ook besproken.

   Burleson heeft voorgesteld om een kleine commissie, die zich gaat bezighouden met het invullen van wettelijke regelingen, voorwaarden voor Hinderwetvergunning, amusementsspelen en loterijen, te installeren. Districtscommissaris Nerkust, de waarnemende onderdirecteur van Marktbeheersing, het hoofd Juridische Zaken en de juristen die zich met de wet op Bedrijven en Beroepen hebben beziggehouden, zullen in de commissie zitten.

  Geen sprake dat Soab met voorbedachten rade rapport Curaçaohuis heeft opgesteld

  Soab ontkent dat rapport met opzet naar media is gelekt


  Er is geen sprake van dat Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) met voorbedachten rade het laatste rapport over het Curaçaohuis heeft opgesteld en het ook opzettelijk naar de pers heeft gelekt. Dat zegt directeur Geomaly Martes van Soab vandaag, woensdag 3 augustus 2016, in het Antilliaans Dagblad in reactie op verklaringen van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) tijdens een interview bij Radio Direct. 

  Tijdens dat interview zei Wiels dat ze het rapport pas gisterochtend van premier Ben Whiteman (PS) had ontvangen. Volgens haar was Soab het onderzoek bij het Curaçaohuis met een missie begonnen en heeft zij nooit meer iets gehoord nadat zij de door Soab gestelde vragen had beantwoord.

  De antwoorden die ze tijdens het onderzoek door Soab binnen Kas di Kòrsou heeft gegeven, zijn ook niet in het rapport opgenomen, aldus Wiels. Martes bestrijdt deze uitlatingen van de Gevolmachtigde minister en wijst op twee bijlagen in het rapport; een van Wiels en een van Humphrey Senior, de voormalig directeur van het Curaçaohuis.

  'Het rapport is iets later dan verwacht verzonden. Toen het rapport over het onderzoek eenmaal klaar was, hebben de Gevolmachtigde minister en de directeur van het Curaçaohuis (Senior, red.) de kans gekregen om erop te reageren. De Gevolmachtigde minister en Senior hebben het rapport vooraf gelezen', zo benadrukt Martes.

  Hieronder, met dank aan het Antilliaans Dagblad, het Soab-rapport:



  Klikt u hier om het gehele bericht te lezen.

  Marine op Curaçao heeft haar nieuwe helikopter

  Helikopter wordt ingezet voor counterdrugsoperaties, ‘search and rescue’ en andere maritieme operaties

  (Bron foto: Antilliaans Dagblad)

  De nieuwe helikopter van de marine is op Curaçao aangekomen. De heli werd gistermorgen rond elf uur op de Weg naar Welgelegen bij de Moskee gespot. Achter de heli reden verschillende auto’s van de marine, om er zeker van te zijn dat het transport in goede orde geschiedde, zo schrijft vandaag, woensdag 3 augustus 2016, het Antilliaans Dagblad. 

  Eerder maakte woordvoerder van de marine, Maartje van der Maas, bekend dat de helikopter aan boord van het stationsschip in de West in de zomer naar Curaçao zou worden gebracht.

  De helikopter - een Nato Helikopter (NH) 90 - zal worden ingezet voor counterdrugsoperaties, ‘search and rescue’ en andere maritieme operaties.

  Leden bond SGTK op Curaçao gaan, nog, niet in staking, maar sfeer is onrustig en leden zijn ontevreden

  SOAW-minister Larmonie-Cecilia heeft bond voor gesprek uitgenodigd


  De sfeer onder de leden van de vakbond SGTK is onrustig, maar er wordt vandaag, woensdag 3 augustus 2016, nog niet gestaakt. Dat zei Alcides Cova, voorzitter van de vakbond voor werknemers die via een aannemer bij de Isla-raffinaderij werken, gisteravond. Gistermiddag kwamen bestuur en leden van SGTK bij elkaar en bespraken een brief die zij hebben ontvangen van minister Ruthmilda LarmonieCecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend.

  Cova: 'De minister heeft via de media gehoord en gelezen over mogelijke acties en wil nu weten wat er aan de hand is. Zij heeft ons uitgenodigd om de situatie donderdag te bespreken.'

  Afgesproken is om morgenmiddag om vijf uur opnieuw bij elkaar te komen. Dan wordt besloten of een afvaardiging van SGTK naar de minister gaat en met welke boodschap. 'Het is moeilijk', zegt Cova. 'De werknemers zijn erg onrustig. Zij willen niet dat gebeurd wat al zo vaak is gebeurd en dat het blijft bij praten. Als we naar de minister gaan, dan moet dat wel concrete afspraken opleveren.'

  De vakbond SGTK strijdt al anderhalf jaar voor een toegezegde loonsverhoging en een cao voor haar leden. Maar, ook na inschakeling van de landsbemiddelaar en gesprekken met minister-president Ben Whiteman en minister Larmonie-Cecilia in maart dit jaar, liepen de onderhandelingen met de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) in juni spaak op de financiële artikelen. De aannemers zeggen de loonsverhoging niet te willen vastleggen vanwege de oneerlijke concurrentie van goedkopere Venezolaanse aannemers. Inmiddels lijkt de maat vol voor de SGTK-leden.

  'Heel onrustig. De mensen zijn erg ontevreden',  omschrijft Cova de sfeer. Hij verwacht morgen wel naar minister Larmonie-Cecilia te gaan. 'De minister denkt dat er een oplossing te vinden is als we met alle partijen om tafel gaan. We zullen niet stoppen voordat we ons doel hebben bereikt', waarschuwt Cova. 'We zijn al anderhalf jaar bezig en iedere keer als we met acties dreigden, volgden gesprekken. Zonder resultaat. Het heeft niets opgeleverd. Nu moet er echt een cao komen.'

  Venezolaanse president benoemt tot BiZa-minister een door VS gezochte verdachte van cocaïnesmokkel

  Reverol gaf leiding aan anti-drugsagentschap en de Nationale Garde


  President Nicolás Maduro van Venezuela heeft een minister van Binnenlandse Zaken benoemd die in de Verenigde Staten wordt gezocht wegens drugssmokkel. Het gaat om Nestor Reverol (zie foto - Bron: Reuters), een generaal die baas was van zowel het anti-drugsagentschap van het land als van de Nationale Garde. Dit melden vandaag, woensdag 3 augustus 2016, diverse Venezolaanse media, waaronder TeleSUR.

  Maduro kondigde de benoeming aan in zijn wekelijkse tv-show.


  Justitie in de VS maakte maandag bekend dat Reverol, samen met een ander, wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Maduro zei dat hij Reverol al zijn steun geeft. 'Hij is aangevallen door het Amerikaanse rijk', zei hij.

  De 51-jarige Reverol heeft de Amerikaanse beschuldigingen ontkend.


  De Venezolaanse oppositie kreeg overigens maandag groen licht van de Nationale Kiesraad voor het organiseren van een referendum tegen president Nicolas Maduro. De president wist het referendum eerder tegen te houden door naar het grondwettelijk hof te stappen.

  Venezuela door het dalen van de olieprijzen terechtgekomen in een diepe economische crisis. Door de lage olieprijzen beschikt het land over te weinig deviezen om grondstoffen en producten in te voeren. Er een tekort aan voedsel en medicijnen. Daarnaast is het land verwikkeld in een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid behaalde in het parlement. President Maduro beschuldigt de oppositie ervan dat ze de economische crisis heeft veroorzaakt.

  Nieuwe aankomsthal Hato op Curaçao wordt in september officieel geopend

  Beoogde verbeteringen op Hato dienen ongeveer 2,5 miljoen passagiers per jaar te accommoderen


  De nieuwe aankomsthal en douaneruimte van luchthaven Hato zal volgende maand officieel worden geopend. Dat meldt Curaçao Airport Partners (CAP), aldus de Amigoe in haar editie van dinsdagmiddag 2 augustus 2016. De hal is in het oude terminalgebouw gevestigd en zal via een tijdelijke corridor, die de douane en immigratie met elkaar verbindt vanaf de bagagehal toegankelijk zijn. 

  In deze zogeheten ‘soft launch-periode’, zal de nieuwe aankomsthal in gebruik worden genomen zodat er kan worden gekeken of er eventueel aanpassingen nodig zijn van bijvoorbeeld de bewegwijzering en hoe de passagiers en de douane de nieuwe hal ervaren. Door de douane- en immigratieruimte meer van elkaar te scheiden en meer ruimte te creëren zal de infrastructuur van de luchthaven worden verbeterd, zodat er een grotere stroom passagiers kan worden afgehandeld en er minder sprake zal zijn van opstoppingen. Verder worden ook de autoverhuurbalies opnieuw vormgegeven en zullen er meer eetgelegenheden zijn.

  Op de plek van de tijdelijke corridor, zal uiteindelijk een uitbreiding komen van de terminal met drie verdiepingen, het ‘Terminal expansion-project’. In dit gedeelte van het gebouw zal een dubbel zo grote vertrekhal worden gebouwd, met meer wachtruimte, gangen voor transfer- en transitpassagiers, winkels en een additionele gate om de grootste commerciële vliegtuigen te kunnen accommoderen. Op het dak van het gebouw komt daarnaast nog een ‘mirador’. Dit alles ter bevordering van de bezoekerservaring.

  Enkele aanpassingen die al zijn gerealiseerd zijn de plaatsing van de e-gates in de vertrek- en aankomsthal, de winkelboulevard (de weg voor de luchthaven) en de uitbreiding en plaatsing van airconditioning in de check-in hal in 2014. Ook komt er, zoals reeds bekend, een nieuw parkeersysteem, waardoor het mogelijk zal zijn om met een pinpas of creditcard te betalen.

  CAP streeft ernaar om het systeem begin volgend jaar te implementeren. De uitbreiding van de luchthaven maakt deel uit van de concessie-afspraken (Doma) die de luchthavenexploitant heeft gemaakt met de overheid. Een van de voorwaarden was dat CAP een uitbreiding van de terminal zou plannen wanneer Hato 1,8 miljoen passagiers per jaar zou afhandelen.

  De beoogde verbeteringen op Hato dienen ongeveer 2,5 miljoen passagiers te accommoderen, de beleving van de passagiers te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen. Met de uitbreiding van de luchthavenfaciliteiten is een bedrag van 35 miljoen dollar gemoeid. CAP heeft zelf een bedrag van 25 miljoen dollar beschikbaar gesteld. Het resterende gedeelte wordt door het overheidsbedrijf Curaçao Airport Holding (CAH) bekostigd. Het volledige project zal eind 2018 worden afgerond.

  Premier Whiteman Curaçao stuurt kritisch Soab-rapport Curaçaohuis alsnog naar Staten

  Whiteman zwicht voor druk coalitiefracties PAR, PNP en Pais


  Het laatste rapport van overheidsaccountantsbureau Soab over de beleidsvoering van het Curaçaohuis is maandagavond naar het parlement gestuurd. Daarmee is minister-president Ben Whiteman (PS) gezwicht voor de druk van coalitiepartners PAR, Pais en PNP. 

  PAR-fractieleidster Zita Jesus-Leito nam dinsdagmorgen het rapport nog door, zo bericht de Amigoe dinsdagmiddag 2 augustus 2016. 'Ik ben blij dat door de druk die wij uitgeoefend hebben het rapport op tafel is verschenen. Het is nu zaak dat we kijken wat de minister-president aan de hand van het rapport gaat doen en wat hij tot nu toe gedaan heeft conform de vragen die de PAR paar dagen terug gesteld heeft.'

  Zo wil de partij weten waarom Whiteman het rapport voor het parlement heeft verscholen, en of de minister van Financiën gaat ingrijpen. Voor Jesus-Leito zou het vertrek van de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) een bevredigend antwoord zijn op het rapport. 'Ik wacht het nu af. Het woord is aan hem. De premier is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij het Curaçaohuis in Den Haag.'

  Het definitieve rapport van de Soab ofwel de Management Letter 2014/2015 bij de controle 2014 en 2015 van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag, zoals het rapport officieel heet, dateert van 8 juni. Uit het rapport blijkt, dat Wiels niet kan delegeren. De meeste verbetertrajecten worden door haar opgepakt en/of bewaakt, omdat zij van mening is dat het merendeel van het personeel niet over de nodige deskundigheid beschikt om de gewenste verbeteringen te bewerkstelligen. Zowel het uitvoerende als controlerende werk voert zij uit. Dit komt volgens Soab niet ten goede aan de interne beheersing binnen het Curaçaohuis. In opzet is de (waarnemend) directeur belast met de dagelijkse leiding. De gevolmachtigde minister is eindverantwoordelijk voor het Curaçaohuis en de politiek-strategische aansturing op instructie van de Curaçaose regering.

  De Soab constateert dat de gevolmachtigde minister momenteel veel werkzaamheden uitvoert op het gebied van bedrijfsvoering. Dit soort werkzaamheden horen bij de (waarnemend) directeur en/of het hoofd van de afdeling Financiën.

  Wiels meent dat de niet-proactieve houding van het personeel haar ‘dwingt’ om bepaalde zaken zelf op te pakken.

  Momenteel zijn er gesprekken gaande om een nieuwe directeur te benoemen om zo meer functiescheiding aan te brengen. Het overheidsaccountantsbureau adviseert dat er een duidelijke scheiding moet komen tussen bedrijfsvoering en de politiek-strategische aansturing.

  Soab heeft tijdens het onderzoek ontdekt, dat de interne controle op de financiën ontbreekt. Zo is bij de bijzondere rekening sprake van twee bankrekeningen waarbij een verschil bestaat met de financiële administratie voor 235.322,06 euro. De financiële administratie is hoger, het bankafschrift is nihil. Wat ook opmerkelijk is dat alle vliegtickets voor buitenlandse dienstreizen door Wiels worden voorgefinancierd. Daarbij maakt zij gebruik van haar persoonlijke creditkaart en Flying Blue-kaart. Wiels declareert hierna de door haar betaalde vliegtickets aan het Curaçaohuis. Volgens haar is dit voordeliger voor het Curaçaohuis. Soab meent dat deze handelwijze ongebruikelijk is. Op Curaçao wordt alles via een reisbureau geregeld en dat werkt qua betalingen met de reguliere bestelbonnen van de overheid.

  Door de handelwijze van Wiels bouwt het Curaçaohuis bepaalde privileges bij KLM niet op. De Soab adviseert om de bestaande Flying Blue-kaart van het Curaçaohuis te gebruiken bij het boeken van vliegtickets.

  Bromfieter (49) na ongeval in AZP overleden

  Man komt met echtgenote ten val nadat voorwiel bromfiets tegen betonnen verkeersgeleider komt


  De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht vandaag, woensdag 3 augustus 2016, dat de 49-jarige bromfietser Soendergamaperkash Jagroep zondag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is overleden na een verkeersongeval. 

  De politie van Leiding kreeg zondag van een voorbij rijdende politieman de melding, dat een bromfietser en passagiere van hun bromfiets waren gevallen op de Sathoeweg. Agenten deden de plek aan voor onderzoek. Het slachtoffer Soendergamaperkash was niet aanspreekbaar.

  (Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
  Uit het politieonderzoek is gebleken, dat de bromfietser en zijn echtgenote over het oostelijke rijwielpad van de Sahtoeweg reden. Zij kwamen vanuit de richting van de rotonde aan de Commissaris Weytingweg en reden richting de brug. Op een bepaald moment moet het slachtoffer met het voorwiel van de bromfiets tegen een betonnen verkeersgeleider zijn aangekomen. Hierdoor kwamen zij te vallen op het wegdek. Beide personen liepen letsels op.


  De slachtoffers werden in een ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Soendergamaperkash werd ter verpleging opgenomen. Hij overleed kort daarna. De zaak is overgedragen aan de verkeersunit van Regio Midden.

  Suriname op Olympische Spelen Rio vertegenwoordigd door zes sporters

  Twee atleten, een judoka, een badmintonspeler en twee zwemmers naar Rio de Janeiro

  (Bron foto: Facebook)

  De zes sporters, die Suriname tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zullen vertegenwoordigen, zijn - uiteraard - optimistisch gestemd over hun kansen. De sporters hielden maandag een zogenoemde meet and greet om Suriname in de gelegenheid te stellen kennis met ze te maken. Daarvoor hadden zij ook ontmoetingen met president Desiré Bouterse en minister Faizal Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 2 augustus 2016.

  Jurgen Themen (van links naar rechts op foto) is de meest ervaren sporter van de zes olympiërs. Hij nam eerder deel aan de Spelen in Beijing 2008 en Londen 2012. Themen heeft sinds zijn komst in Suriname steevast aangegeven dit keer voor een groter doel te zullen gaan. De sprintatleet wil na jarenlange training uiteindelijk zijn naam doen horen binnen de atletiek wereld. 'Het maakt dan voor mij niet uit of het nou in de kwart of halve finale is.' Themen is de enige Surinaamse atleet die de A-limiet wist te behalen door eerder dit jaar een personal best tevens nieuw Surinaams record van 10.13 seconden te lopen op de 100 meter. Hij zegt er klaar voor te zijn en kan niet wachten totdat de Spelen van start gaan.

  Zijn vriendin en jarenlange trainingspartner, Sunayna Wahi, doet voor de eerste keer mee. Ze put kracht uit de motivatie en ervaring van haar vriend, zo schrijft de Ware Tijd, om haar deelname tot een goed einde te brengen. Haar doel is een personal best te lopen en mogelijk een ronde verder te komen.

  Evita Leter werd na afzegging van Chinyere Pigot aan de delegatie toegevoegd. Zij is bijzonder blij met deze kans. Volgens haar is dit een droom van elke topsporter om aan de Olympische Spelen mee te doen. Ze zal gedurende het evenement proberen haar persoonlijk record te verbreken.

  Sören Opti is de jongste van de groep. De negentienjarige badmintonspeler was verrast met het nieuws dat hem de eer te beurt was gevallen om als vlaggendrager bij de openingsceremonie op te treden. Hij voelde zich vereerd, maar voegde er meteen aan toe dat hem een zware klus staat te wachten. De eerste tegenstander is namelijk de nummer één badmintonspeler van de wereld. Opti belooft zich niet naar de slachtbank te zullen lijden, maar zijn huid duur voor Suriname te zullen verkopen.

  Voor judoka Yigal Kopinsky wordt een droom van 21 jaar werkelijkheid. Nu zijn jarenlange wens in vervulling is gegaan kijkt Kopinsky nu reeds uit naar de uitdaging die voor hem is. 'En dat is een medaille te halen.' Hij weet dat hij de underdog is, maar zegt met zelfvertrouwen 'ik denk niet dat ik kan winnen, maar ik weet dat ik kan winnen'.

  Zwemmer Renzo Tjon A Joe behoort tot één van de toptalenten, die mogelijk Suriname in de toekomst weer op wereldniveau een medaille kan bezorgen. Hij mikt op tenminste een halve finale plek om vervolgens een finaleplaats te forceren met de kans op een medaille.

  EBS wijst weer eens op het gevaar van vliegeren in omgeving elektriciteitsbedrading en -masten

  EBS verzoekt samenleving vliegers op te laten op een geschikte locatie, zoals open veld


  De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) wijst maar weer eens, zoals ieder jaar, op het gevaar van vliegeren in de omgeving van elektrische bedrading. Nu de vakantietijd voor de deur staat worden er weer vliegers door vooral de jeugd opgelaten. Wanneer de vliegers die vastzitten aan het elektriciteitsnet (zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krant) nat worden, is de kans zeer groot dat er een kortsluiting ontstaat. Daardoor slaan de zekeringen, (beveiligingen) door en ontstaat er ongerief voor de burgerij, zo laat het bedrijf in een 2 augustus 2016 uitgebracht persbericht weten. 

  Vaak genoeg, als de vliegers zijn komen vast te zitten, wordt er aan getrokken, waardoor de draden ook tegen elkaar kunnen komen en een kortsluiting veroorzaken, aldus de EBS. Het gevaar is groter als het om lijnen gaat waar een zeer hoge spanning op staat.

  Een groot aantal van de 'touwen' dat gebruikt wordt voor het oplaten van de vliegers is semi-geleidend, waardoor de kans groot is dat de vliegeraars onder spanning kunnen komen te staan, met gevaar voor hun leven. Ook het losmaken van een vastzittende vlieger is levensgevaarlijk. In het ergste geval zou vliegeren nabij het elektriciteitsnet de dood tot gevolg kunnen hebben.

  Veel jongeren zijn zich niet bewust van deze gevaren en het ongerief. Een middagje gezellig vliegeren in de buurt van het netwerk kan dramatisch eindigen voor de vliegenier en/of de buurt storen. De EBS verzoekt de samenleving een vlieger op te laten op een geschikte locatie, zoals een open veld.

  NOS besteedt aandacht aan opgedoken beelden advocaat Essed als lid Volksmilitie Bouterse

  'Ik geloofde, in mijn immense naïviteit, werkelijk dat er invasieplannen waren'

  'Het nu publiceren door Hira van beelden is laffe karaktermoord'


  De Nederlandse omroep NOS bericht gisteren, dinsdag 2 augustus 2016, op haar website dat in Suriname een filmpje is  opgedoken waarin Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de 8 decembermoorden, te zien is als lid van de Volksmilitie van legerleider Desi Bouterse. De Volksmilitie was een door het toenmalige regime in het leven geroepen paramilitaire burgereenheid. Die moest helpen het land te verdedigen tegen een mogelijke invasie. De beelden dateren uit 1984. Dat is twee jaar na de decembermoorden, waarbij in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van het militaire bewind werden geëxecuteerd. 

  Toenmalig legerleider Bouterse is de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces.  Essed behartigt in die zaak de belangen van de nabestaanden.

  Het filmpje van zijn lidmaatschap van de Volksmilitie werd meerdere malen op de staatstelevisie getoond in een propaganda-uitzending van de regering, InfoAct. Publicist en Starnieuws-columnist Sandew Hira (ofwel Dew Baboeram), een fervent tegenstander van het strafproces en de man achter het zogenoemde 'getuigenis-project' van Bouterse, plaatste het onlangs op YouTube.



  Essed heeft er op zich geen moeite mee dat het filmpje vertoond wordt. 'Ik was in de jaren '80 inderdaad actief in de Volksmilitie, want ik wilde mijn land verdedigen. Ik geloofde, in mijn immense naïviteit, werkelijk dat er invasieplannen waren en dat tegenstanders van het regime een coup wilden plegen.'

  Essed zegt dat hij de moorden nooit heeft verdedigd. 'Absoluut niet. Maar ik heb, zoals bijna iedereen, lange tijd niet geweten wat zich precies op Fort Zeelandia heeft afgespeeld. Pas later kwam ik erachter wat er werkelijk was gebeurd en realiseerde ik mij dat het coup-verhaal de grootste Surinaamse leugen van de twintigste eeuw was. Daarna heb ik mij uit de Volksmilitie teruggetrokken.'

  Het is volgens Essed duidelijk waarom het filmpje juist nu door de medestanders van president Bouterse gepubliceerd wordt. 'Het strafproces nadert een climax en ik ben er zeker van dat het de bedoeling was dat er een breuk zou ontstaan tussen de nabestaanden en ondergetekende. Maar, daar zijn ze niet in geslaagd.'

  De nabestaanden zien geen reden om de samenwerking met Essed te staken. De voorzitter van de Stichting 8 December, Sunil Oemrawsingh, spreekt van een laffe karaktermoord op hun advocaat. 'De toen nog jonge Hugo Essed sympathiseerde met de militairen, meegetrokken door een valse maatschappelijke ontwikkeling. Nu staat hij met opgeheven hoofd, omdat hij zichzelf heeft gecorrigeerd. Hij heeft zich ontwikkeld tot een breed gerespecteerde en deskundige beschermer van de rechtsstaat Suriname die hij belangeloos dient', aldus Oemrawsingh.

   Aanstaande vrijdag is de volgende zitting van het strafproces.