donderdag 4 augustus 2016

Verzekeraar Self Reliance sluit 2015 af met Srd 24.2 miljoen winst

Overhevelen basiszorgverzekering van Self Reliance naar Staatsziekenfonds heeft flinke financiële gevolgen 


De Surinaamse verzekeraar Self Reliance heeft over 2015 Srd 24.2 miljoen winst geboekt en dat is ongeveer twee miljoen minder dan over 2014. Bovendien blijkt uit het jaarverslag dat over 2015 de inkomstenbelasting nog niet is berekend en in mindering is gebracht. In 2014 bedroeg de nettowinst Srd 26.1 miljoen. Dit bericht de Ware Tijd Online donderdagavond 4 augustus 2016.

In het Tower auditorium werd maandag de aandeelhouders- vergadering gehouden en werden de cijfers goedgekeurd. Directeur Maurice Roemer schrijft in het jaarverslag, dat het streven van het bedrijf is, om nettowinst te halen uit de hoofdzaak waar het om draait, namelijk de verzekeringsprodukten. Het verzekeringsresultaat na aftrek van de kosten zou dus positief moeten zijn.

'Helaas is dit streven niet gehaald, hetgeen afwijkt van de voorgaande jaren. Dankzij de beleggingsresultaten, voornamelijk als gevolg van de waarderingen en koersontwikkelingen, is het resultaat voor belastingen toch positief.'

Motorrijtuigenverzekeringen en ziektekostenverzekeringen sloegen om van positief naar negatief. Winst werd geboekt bij de brand-, ongevallen- en reisverzekeringen en wat in het verslag gecategoriseerd wordt als 'overige verzekeringen'. Het verlies bij de motorrijtuigen- en ziektekostenverzekering bleek echter het totaal resultaat in het rood te gaan. Het verplaatsen van de basiszorgverzekering door de Staat van Self Reliance naar het Staatsziekenfonds heeft behoorlijke financiële gevolgen voor het bedrijf. Er is een grote vordering op de staat. De verzekeraar heeft het geld nodig om de zorgverleners te kunnen uitbetalen. Het besluit van de staat zou de reden zijn waarom bij de ziektekostenverzekering geen winst is gemaakt.

Voorzitter Consumentenkring: 'EBS dwingt samenleving zuinig om te gaan stroom, maar niet eigen personeel'

'Zo hebben mensen totaal geen behoefte aan bezuinigen, dit werkt bezuiniging tegen'


Terwijl de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) de samenleving dwingt zuiniger om te gaan met elektriciteit, stimuleert ze dat bij haar eigen personeel niet. Zo reageert Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, vandaag, donderdag 4 augustus 2016, in de Ware Tijd, op de onthulling van de grote hoeveelheid stroom die het personeel gratis krijgt. Elke werknemer mag namelijk privé tot maximaal vijftienhonderd kilowatt per maand verbruiken en hoeft maar 20 procent van de rekening te betalen. 

'Zo hebben de mensen totaal geen behoefte aan bezuinigen. Dit werkt bezuiniging tegen. Ik kan deze mensen niet begrijpen', zegt Alleyne. Hij ergert zich aan het ruime verbruik waarop de werknemers aanspraak maken en vraagt zich af wie de kosten van dit verbruik betaalt. 'Moet de samenleving daarvoor betalen? A sani no prati nanga leti.'

Alleyne gunt de werknemers - voor het feit dat zij bij het bedrijf werkzaam zijn - maximaal 450 kilowatt per maand gratis. 'Op die manier stimuleer je dat ook de werknemers gaan bezuinigen. Voor alle verbruik dat boven 450 kilowatt zit zou de verbruiker keihard moeten betalen.'

In het radioprogramma Bakana Tori op de staatszender SRS gisteren, verdedigde de voorzitter van de EBS-personeelsbond, Steve Geerlings, de stroomkorting. Hij blijft erbij, dat het een verworven recht is van de werknemers en dat ze reeds vijftienhonderd kilowatt 'gratis stroom' hebben opgegeven.

Geerlings legde uit dat het bedrijf op andere vlakken heeft getracht te bezuinigen, bijvoorbeeld door het intrekken van dienstauto's bij personeelsleden en beperking van overuren. Hij vindt dat er niet alleen naar de EBS gekeken moet worden wanneer het gaat om privileges van werknemers. Ook bij andere staatsbedrijven zou er volgens hem daarop bezuinigd kunnen worden.

Wat de 'verspillingen' bij andere staatsbedrijven betreft, is Alleyne het roerend eens met Geerlings. 'Iedereen moet inleveren', aldus Alleyne. Hij haalt aan dat bepaalde staatsbedrijven salarissen in Amerikaanse dollar betalen, waardoor die salarissen nu verdubbeld zijn.

PL-dissident Sapoen zegt zich nog 'lekker' te voelen in regeercoalitie

Hervormings- en Vernieuwingsbeweging laat zich niet ontmoedigen door DOE-kwestie


Het teruggeroepen Pertjajah Luhur-Assembleelid Raymond Sapoen voelt zich nog ‘lekker’ binnen de huidige regeercoalitie. De politicus zegt vandaag, 4 augustus 2016, in het Dagblad Suriname dat de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) onder leiding van hem en collega Diepakkoemar Chitan zich niet laten ontmoedigen door de perikelen die zich onlangs hebben afgespeeld tussen de partij voor Democratie Ontwikkeling on Eenheid (DOE) en de Nationale Democratische Partij (NDP) die ertoe heeft geleid dat de partij van Carl Breeveld door president Desi Bouterse uit de coalitie is gezet. 

'De zaak van DOE is iets dat je als coalitiepartner niet veel kan zeggen, omdat de zaak breed genoeg binnen de partij als de coalitie is uitgemeten. Natuurlijk moet altijd in acht worden genomen, dat de eind- en hoofdverantwoordelijkheid constitutioneel bezien nog altijd bij de president berust en hij altijd naar zijn eigen bevindingen mag handelen. Ik denk dat elke partij die drager is van welke coalitie dan ook weet wat de hoofdlijnen zijn waarover er vooraf consensus moet bestaan. Het is daarom altijd goed om vooraf calculaties te maken, zonder dat je eigen partijdiscipline wordt opgegeven. Wij weten dat heel goed', zegt Sapoen.

De politicus memoreert, dat zijn groep al een jaar in de coalitie zit en ondanks de vele botsingen met de Pertjajah Luhur (PL) nog sterker is geworden.


Het eenjarig bestaan van de HVB wordt zondag met een feestmanifestatie op Clevia gevierd.

Op de vraag hoe de relatie onderling binnen de coalitie is, zegt Sapoen dat de HVB een goede relatie heeft wanneer het gaat om de belangrijke dingen die ervoor moeten zorgen dat de ontwikkeling van het land op gang moet worden gebracht.

Op dit moment weet hij dat de totale coalitie zich zorgen maakt om de heersende crisis en alle medewerking verleent bij het oplossen hiervan. Zo heeft de HVB volgens hem ook ertoe bijgedragen dat het Stabilisatie- en Herstelplan realistisch en financierbaar is gemaakt, waardoor het ook kan inspelen op de acute nood van deze crisis.

Lichaam dode vrouw in Zwartenhovenbrugstraat geïdentificeerd

Dood op straat gevonden vrouw is de 43-jarige Ogandafernandez Estella


De dode vrouw die onlangs werd gevonden in de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo is geïdentificeerd. Het gaat om de 43-jarige Ogandafernandez Estella. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het lichaam afgestaan aan de nabestaanden, aldus bericht vandaag, donderdag 4 augustus 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De politie van Bureau Nieuwe Haven had vorige week een vrouw in bewusteloze toestand langs de straat aangetroffen. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Er werd hulp ingeroepen van de samenleving om informatie in te winnen over de vrouw. Er is ook obductie gepleegd.

CIVD Suriname is voorbereid op mogelijke IS-gangers

Zeven inwoners Trinidad & Tobago in Turkije aangehouden op weg naar IS


De directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, zegt vandaag, donderdag 4 augustus 2016, dat Suriname, evenals de rest van de wereld, protocollen heeft in geval het land geconfronteerd wordt met IS-gangers (Islamitische Staat) of potentiële IS-gangers Tot nu toe is er slechts één geval bekend van een jonge Surinaamse vrouw met intenties in de richting van het zich willen voegen bij de terreurorganisatie IS. 

Volgens Linscheer is door de CIVD in Suriname ‘God zij dank’ tot nu toe geen groepering met radicale denkwijzen geïdentificeerd. In de afgelopen week zijn zeker zeven personen uit Trinidad & Tobago aangehouden in Turkije die de intentie hadden zich bij de bekende extremistische terreurorganisatie in Syrië te voegen, zo berichtte gisteren onder andere Caribbean360.com (zie onderaan).

Hiermee lijkt het gevaar steeds dichter bij huis te komen. Het moeilijke in deze kwestie blijkt nu, is de welke wettelijke aanpak op Trinidad & Tobago om deze IS-gangers af te straffen. Volgens Linscheer is dit wettelijk deel een internationaal probleem.

De VS is als één van de weinigen wel zover dat zelfs de intentie om toe te willen treden tot organisaties als IS strafbaar is. De rest van de wereld zit met het probleem van de aanpak van deze IS-gangers en potentiële IS-gangers. Deze aanpak begint al bij de begeleiding die je aan deze mensen geeft en de afbouw van mogelijke radicale gedachten, legt Linscheer uit. 'Bovendien zou de aanpak per geval kunnen verschillen. Er is weliswaar een vaste procedure die wordt toegepast om te proberen hen ervan te overtuigen om niet te gaan’, zegt de veiligheidsdeskundige.

Vervolging vanwege slechts de intentie is in Suriname nu niet mogelijk. 'Het probleem van het westen is dat het niet van mensen hun gezicht af te lezen is wat hun intenties zijn', aldus Linscheer.


Trinidadians Held in Turkey for Alleged ISIS Involvement


new AG
TRINIDAD AND TOBAGO’S ATTORNEY GENERAL FARIS AL-RAWI IS ASSURING THE COUNTRY THAT THE MEN WILL BE KEPT UNDER STRICT SURVEILLANCE WHEN THEY ARE SENT BACK HOME.

PORT OF SPAIN, Trinidad, Tuesday August 2, 2016 – Turkish media is reporting that nine Trinidadians are due to be deported after authorities foiled a plan by a Syrian man to smuggle them from southern Turkey to join ISIS in Syria.
And Trinidad and Tobago’s Attorney General Faris Al-Rawi is assuring the country that the men will be kept under strict surveillance when they were sent back home, even as he indicated that evidence was being gathered to determine what charges they could face.
According to the Turkish media, police stopped a car in which the nine were travelling and detained them and their Syrian driver on suspicion. Sources told the media that initial investigations discovered the driver was trying to take foreigners to be recruited by the terrorist organization, ISIS, in Syria.
The man was remanded in custody and the Trinidadians transferred to an immigration centre for deportation.
Al-Rawi told the Trinidad Guardian yesterday that ISIS was listed in the local courts as an internationally recognized terror group, and if any of the twin-island republic’s citizens were found outside the country attempting to engage with the group, the law would take effect.
“At the end of the day anybody in an alleged circumstance of terrorism has to face the courts. There is due process and it must be done fairly but at the same time you have to take an intelligence-based approach to this,” he told the newspaper.
Earlier this year, in January, a Turkish newspaper reported that four Trinidad and Tobago nationals were among 961 foreign members of ISIS captured by Turkish forces.

Read more: http://www.caribbean360.com/news/trinidadians-held-turkey-alleged-isis-involvement#ixzz4GOBGfb8S

Cleopa bij verkiezingen Curaçao 30 september weer op plaats drie bij Pais

Cleopa had graag op een hogere notering gestaan...


Eugene Cleopa staat bij de komende verkiezingen ook weer op nummer drie van de lijst van Pais. Dat is gisteren besloten tijdens de vergadering van de partijraad, zo bevestigt partijvoorzitter Mike Franco, aldus de Amigoe vandaag, donderdag 4 augustus 2016. Cleopa wilde nummer twee, de plek die sinds de vorige verkiezingen in 2012 – de eerste voor Pais – bezet wordt door Franco. 

De lijst met kandidaten en hun volgorde en de overwegingen daarvoor door de commissie, werd gisteren besproken door partijleider Alex Rosaria. Vervolgens vroeg hij aan de leden of zij de lijst wilden aannemen. Daarop vroeg Cleopa het woord, waarin hij duidelijk maakte, dat hij een hogere plek dan nummer drie ambieerde.

Cleopa heeft de afgelopen vier jaar als Statenlid voor Pais veel van zich laten horen en de partij duidelijk geprofileerd. Franco is Statenvoorzitter, een positie waarin een politicus zich minder kan veroorloven. Een deel van de aanwezige leden steunden Cleopa in zijn verzoek, een ander deel niet. Op een bepaald moment werd gevraagd of er over de plek van Cleopa gestemd zou moeten worden. Daarop heeft een aantal leden hun mening naar voren gebracht. Vervolgens heeft Cleopa aangegeven dat er niet meer gestemd hoefde te worden en dat hij de plek op nummer drie zal accepteren.

Cleopa zelf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Hij was te gast in het programma van Francis Kenepa van Radio Deltha.

Kenepa postte op Facebook de uitspraak: ‘Om het gezicht van Pais te redden, heeft Cleopa de plek van nummer drie geaccepteerd en zo laten zien dat hij boven de partij staat.' Een post die door Cleopa werd gedeeld op Facebook.

Cleopa was tot 2012 jarenlang prominent lid van de MAN en zat namens deze partij ook in de Staten, tot hij in juni 2012 brak met de partij en verder ging als onafhankelijk Statenlid. MAN maakte toen deel uit van de coalitie, samen met PS en MFK. Maar, uit onvrede over een groot aantal politieke zaken en beslissingen door de coalitie, brak Cleopa met de MAN en raakte de coalitie haar meerderheid kwijt. Het leidde uiteindelijk tot vervroegde verkiezingen en aansluiting van Cleopa bij Pais, waar hij op nummer drie geplaatst werd en 2106 stemmen trok. Veel van deze stemmen konden gezien worden als steun voor de beslissing van Cleopa in juni van dat jaar.

Bij de verkiezingen in 2010, waar hij op de combinatielijst MAN-NPA-FK op de 21e plaats stond, behaalde hij 444 stemmen. De rest van de Pais-lijst is niet geheim, maar nog niet officieel gepubliceerd, aldus Franco vanmorgen. Er prijken 29 namen op, maar omdat Franco de lijst niet voor zich had, kon hij behalve de eerste vijf en de laatste twee namen, de volgorde niet opnoemen.

'De kandidaten moeten nog een bereidwilligheidsverklaring tekenen. Dan kan de lijst maandag ingeleverd worden bij Kranshi.' Franco verwacht dat uiterlijk zaterdag de namenlijst publiek is. Maandag zullen naar verwachting 22 partijen hun lijsten inleveren bij het Hoofdstembureau. Maar, de partijen die nu niet vertegenwoordigd zijn in het parlement, zullen eerst een kiesdrempel van ruim 800 handtekeningen moeten verzamelen.

Raad van Ministers Curaçao bespreekt schuldsanering overheidsinstellingen

Volgens ministerie van SOAW heeft Skuchami schuld van 14 miljoen gulden


In de Raad van Ministers (RvM) is de schuldsanering van overheidsinstellingen (nv’s en stichtingen) door de overheid besproken. Dat bevestigt José Jardim, minister van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), in de Amigoe van vandaag, donderdag 4 augustus 2016. 'Hierbij is besproken hoe het proces te doorlopen, om een paar schulden van deze instellingen onder enkele voorwaarden te saneren', aldus Jardim gistermiddag in een korte verklaring. 

Hij bevestigt dat de overheidsstichting PSI Skuchami, voor de geestelijke gezondheidszorg, onder de besproken instellingen valt. Deze organisatie bevindt zich de afgelopen jaren in een moeilijke financiële situatie, aangezien deze een miljoenenschuld heeft.

Hubert Scherptong, adjunct-directeur van Skuchami, stelde gisteren niet te weten hoeveel miljoenen de schuld precies bedraagt. 'Bij het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) hebben wij een schuld van 1,4 miljoen gulden. Bij de overige instanties, SVB en Ontvanger, is nog niet aangegeven hoeveel schuld er opgebouwd is. De minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) praat over een schuld van 14 miljoen gulden, maar ik weet niet of dit bedrag klopt.'

De stichting kreeg in maart dit jaar liquiditeitsproblemen toen het APC, vanwege de schuld, beslag liet leggen op haar banktegoeden. Volgens Scherptong heeft het pensioenfonds toen aan de regering (het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur en het SOAW-ministerie, waarvoor Skuchami kerntaken uitvoert, en het ministerie van Financiën) voorgesteld dat het beslag opgeheven zou worden indien de overheid 25 procent van de schulden direct betaalt en de overige 75 procent binnen een termijn van drie jaar. Daarnaast moest de regering in de toekomst betalingen die Skuchami aan het APC moet voldoen, van tevoren inhouden van de subsidie aan de stichting. Zo is het APC verzekerd van betalingen van Skuchami. Echter, volgens Scherptong is alleen aan het eerste voorstel, dus het direct betalen van 25 procent van de schuld, voldaan.

'Verder hebben we niks meer gehoord en ligt het beslag dus nog op onze banktegoeden. Maar, ondertussen is de regering wel onlangs begonnen met het inhouden van de voorgeschoten 25 procent uit onze subsidie', aldus de interim-directeur.

Hij stelt dat momenteel ongeveer 70.000 gulden van de subsidie ingehouden wordt door de regering. 'Norman Cicilia (directeur van Skuchami) heeft de regering toen wederom benaderd en gemeld dat het zo niet meer door kan gaan en dat er op een gegeven moment ingekort moet gaan worden op het personeel', aldus Scherptong gisteren.

Het is nog niet bekend of en wanneer een definitief besluit genomen zal worden over de sanering van de schulden van overheidsinstellingen door de overheid.

‘Hof Curaçao moet OM bevelen tot vervolging in asbestkwestie op terrein Refineria di Kòrsou'

OM heeft tot vandaag de dag verzuimd om vervolging in te stellen


Namens Fundashon Promove Derechi Humano Curaçao (FPDHC) is door advocaten Achim Henriquez en Olga Kostrzewski vandaag, donderdag 4 augustus 2016, een klaagschrift naar het Gemeenschappelijk Hof van Justitie gestuurd waarin wordt verzocht om de vervolging te bevelen van RdK en CRU in de kwestie rond het opruimen en de opslag van asbest, omdat het Openbaar Ministerie (OM) de vervolging tot nu toe heeft nagelaten. 

De stichting deed op 17 februari aangifte bij het OM, waarbij gesteld werd dat ‘Refineria di Kòrsou (RdK) en de Curaçao Refinery Utilities (CRU) noch bij de opslag noch bij het ruimen van asbest enige voorzorgsmaatregelen in acht hebben genomen'.

Op het terrein van de RdK werd jarenlang een grote hoeveelheid asbest opgeslagen. Rond april 2015 werd gestart met het verwijderen daarvan, waarbij volgens de stichting grote fouten zijn gemaakt. 'Namens FPDHC is eerder aangifte gedaan bij het OM tegen de verdachten en verzocht om tot vervolging over te gaan met betrekking tot meerdere strafbare feiten. Inmiddels zijn bijna zes maanden verstreken sinds de aangifte. Het OM heeft ondanks uitdrukkelijk verzoek van FPDHC niet aangegeven of zij zal vervolgen en ook niet op een eerder schrijven gereageerd, zodat klaagster nu terecht mag concluderen dat het OM niet tot vervolging zal overgaan. Ook is iedere redelijke termijn die het OM gegund zou mogen worden om zich over het al dan niet vervolgen uit te laten, verstreken.'

De advocaten halen het Wetboek van Strafrecht aan. 'Uit artikel 2:121 blijkt, dat er sprake is van strafbare handelingen bij het opzettelijk en wederrechtelijk een stof in de lucht brengen waarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is, althans waarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft. Uit artikel 2:122 blijkt dat men strafbaar handelt als er schuld te wijten is, die al dan niet bestaat uit roekeloosheid, dat wederrechtelijk een stof in de lucht wordt gebracht indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is.'

Toegelicht wordt, dat FPDHC tot doel heeft om de levensstandaard van slachtoffers en hun nabestaanden te verhogen, alsook hun begeleiding bij de schadeloosstelling van zowel materiële als immateriële schade, voortvloeiend uit blootstelling aan schadelijke stoffen ‘in de ruimste zin van het woord’. 'In het kader van verwezenlijking van voornoemde doelen is FPDHC bevoegd en gerechtigd tot het doen van aangiften tegen hen die (al dan niet naar haar oordeel en vermoedelijk) strafbare feiten plegen door het blootstellen van derden aan schadelijke stoffen. Het is ook op die grond dat FPDHC aangifte heeft gedaan tegen de verdachten en het OM verzocht heeft om tot vervolging van deze verdachten over te gaan inzake, onder meer, de in de aangifte verwoorde strafbare feiten', aldus de advocaten.

De stichting heeft in de aangifte bij het OM, eerder gewezen op de verspreiding van asbestdeeltjes door de wind vanaf het terrein van de betreffende bedrijven. 'Het is algemeen bekend dat asbest een levensgevaarlijke stof is. Het betreft mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels en blootstelling aan zelfs de geringste hoeveelheid asbest kan op termijn voor de mens fatale gevolgen hebben.' In het verlengde hiervan werd er ook op gewezen dat het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige ongeneeslijke asbestziekten zoals asbestose, longkanker, longvlieskanker en buikvlieskanker.

Belfort (ABOP): 'Bouterse komt met mooie praatjes en verrijkt zichzelf'

'Zij hebben een onstilbare honger'

'Sinds jaren `80 is bewezen, dat een klein groepje het land steeds in een wurggreep houdt'


Assembleelid Edward Belfort (ABOP) hecht er geen geloof aan. dat Suriname onder leiding van de huidige regeerders erin zal slagen om uit ‘de financiële ellende’ te geraken. Volgens de politicus heeft president Desi Bouterse drie- tot viermaal de kans gehad om het land tot bloei te brengen. 'Maar, het is telkens bergafwaarts gegaan. Hij komt met mooie praatjes en verrijkt zichzelf. Nu zijn ze allemaal oud geworden en komen zij zich weer verrijken en het volk verarmen. Zij hebben een onstilbare honger', aldus Belfort vandaag, donderdag 4 augustus 2016, in het Dagblad Suriname. 

Volgens de politicus is het sinds de jaren `80 bewezen, dat een klein groepje het land steeds in een wurggreep houdt. Het enige verschil dat hij nu met de coupperiode ziet is dat mensen niet meer worden opgepakt en afgemaakt, maar dat zij middels de media worden vernederd en beledigd.

'Zij zetten mensen aan om jou aan te vallen en lelijke dingen naar het hoofd te slingeren. Toen je vroeger sprak, werd je opgepakt en vaak genoeg keerde deze persoon niet meer naar huis. Indien hij wel terugkeerde, kwam hij zwaar mishandeld terug. Nu praat de baas niet meer, maar speelt hij zijn a-no-mi cultuur uit door anderen aan het woord te laten.'

Belfort benadrukt, dat de gemeenschap op moet komen tegen het wanbeleid. Indien zij haar stem niet laat horen, betekent het dat de mensen de situatie stilzwijgend accepteren. 'Het zal straks richting zware protesten gaan, omdat men dit niet meer kan verdragen. Het is triest.'

Belfort, die minister van Justitie en Politie was in het kabinet Bouterse-Ameerali, benadrukt dat hij dichtbij het vuur heeft gezeten. 'Ik heb zelf gezien hoe deze man, die zich volkspresident noemt, werkt. Hij laat andere mensen de gemeenschap opjutten en heeft hij hierdoor zogenaamd niets gedaan. Dat is die man zijn a-no-mi beleid. Zo werkt hij.'

Volgens de parlementariër kregen ministers onder het kabinet van Bouterse een vrees toen er rechtstreeks contact met hun werd opgezocht, omdat dit zelden werd gedaan. In zulke gevallen belde de president volgens hem om twee zaken: ‘Je moet iets doen of iets nalaten’. Het ‘iets doen’ zou dan volgens Belfort iets zijn dat in strijd is met de principes van de minister en zijn partij. Vaak genoeg werden zelfs boodschappers naar hem toegestuurd. Achteraf wanneer de gegeven opdrachten van de president misliepen, zweeg het staatshoofd in alle talen ooit deze opdracht te hebben gegeven.

Belfort benadrukt dat de geschiedenis heeft uitgewezen, dat alles wat deze president en zijn NDP-garde aanraken, op den duur toch kapot gaat. Zo was het volgens hem met de Stichting voor de Ontwikkeling van de Machinale Landbouw te Wageningen en de suikerfabriek Marienburg die door wanbeleid van de toenmalige legerleider moest worden gesloten. Hetzelfde ziet Belfort nu gebeuren bij andere ondernemers die in de afgelopen jaren een klein onderneming hebben kunnen opzetten. De politicus benadrukt dat het nu opmerkelijk is hoeveel ondernemers gedwongen zijn hun deuren te sluiten door de steeds verergerende situatie.

'Toch heb je mensen die geloven dat het goed gaat komen met het land. Ik was nog een tiener in de jaren ’80 en ik kan u zeggen dat ik ernstige armoede en grootschalige schaarste heb meegemaakt. De symptomen van nu waren toen ook zo begonnen. We moesten verplicht een bepaald merk spijsolie gebruiken die een ieder huiduitslag gaf. Dan mochten bepaalde producten niet meer worden geïmporteerd en werd het volk verplicht te bezuinigen. Bepaalde producten zijn nu al schaars en zitten medische instellingen maandelijks met een financieel probleem. Ook andere mensen kunnen niet over hun gelden beschikken. Ik had toen nog geloof dat alles goed zou komen. Echter hadden zij ons leugens verkondigd, zoals zij nu ook bezig zijn. Dubai mag men helemaal vergeten. Het is en blijft pinabai', aldus de ABOP’er.

Bond bij EBS houdt vast aan gemaakte afspraken en verzet zich tegen 'terugdraai-actie' president Bouterse

Voorzitter Geerlings accepteert niet dat aandeelhouder Staat Suriname gemaakte afspraken terugdraait


Steve Geerlings, voorzitter van OWOS, de werknemersbond bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), zegt vanmiddag, donderdag 4 augustus 2016, op Starnieuws, dat er een principe-akkoord is getekend en dat de gemaakte afspraken recht overeind blijven staan. Hij is niet van plan om te accepteren, dat de aandeelhouder (de Staat Suriname ofwel president Desi Bouterse) de gemaakte afspraken terugdraait zoals vanochtend bekend werd gemaakt. 

Het is Geerlings vanochtend gelukt om de verhitte werknemers aan de Saramaccastraat, die het werk al neergelegd hadden, terug aan het werk te krijgen. Aan hen is gevraagd om te wachten op instructies van de bond. Geerlings heeft zijn leden uitgelegd, dat het principe-akkoord getekend is door de directie en de Raad van Commissarissen. 'Dit staat recht overeind. Wij wachten op de uitbetaling midden en eind van de maand.'

Geerlings vindt dat het niet zo kan zijn, dat er vandaag een principe-akkoord wordt getekend en dat morgen wordt gezegd dat het overboord gegooid wordt. 'Als men problemen heeft met bepaalde privileges van de EBS, dan worden die meegenomen in de volgende onderhandelingen van 2017. Alles blijft overeind wat er is afgesproken', aldus de vakbondsleider.

Hij vindt dat als hij dit toelaat als voorzitter van de vakbond bij EBS alle vakbondsleiders naar huis kunnen gaan. Hij accepteert dat niet. Geerlings zegt de samenleving die moeite heeft met bepaalde privileges van EBS te begrijpen, maar voert aan dat het gaat om zaken die vanaf de 'Ogem-tijd' zijn afgesproken. Indertijd is een deel van het loon omgezet in natura.

'Bij alle bedrijven en vanaf de president zijn er privileges. Iedereen focust zich op de EBS. De Srd 500 is procentueel precies wat andere bedrijven hebben gekregen. Wij hebben het bedrag verdeeld onder alle werknemers, maar andere bedrijven hebben per saldo hetzelfde totaalbedrag aan verhoging ontvangen', legt Geerlings uit. De EBS-bond heeft ervoor gekozen dat de laagste salarissen door deze methode worden opgetrokken. Bij een percentage zouden de hoogste functionarissen meer ontvangen.

De vakbondsleider zegt verder, dat diverse emolumenten niet zijn meegenomen in deze verhoging. Er is bovendien gewerkt met een inflatie van 28%. De werknemers hebben 10 tot 15% verhoging gekregen. 'Mensen moeten niet kijken naar de Srd 500', vindt Geerlings.

In elk geval is de bond niet van plan om te accepteren dat er ingebroken wordt in het gesloten akkoord. Gewacht wordt op de eerste betaling die uiterlijk 15 augustus een feit moet zijn.

Aantal pin-transacties in Suriname daalt aanzienlijk

'Ons imago van betalen met pinpas heeft enorme schade opgelopen de afgelopen maanden'


Surinamers voeren voor het eerst in jaren veel minder zogenoemdePOS-transacties (pinnen - zie foto - Bron:: portapos.nl) uit. 'Vooral in juli was er een zware terugval te merken', zegt Kenneth Hendrison, directeur van Banking Network Suriname (B-Nets), vandaag, donderdag 4 augustus 2016, in de Ware Tijd. 

Aan de ene kant geven Surinamers over het algemeen veel minder uit vanwege de financiële crisis en aan de andere kant spelen technische problemen een rol. 'Ons imago van betalen met de pinpas heeft enorme schade opgelopen de afgelopen maanden. Dit komt vooral bij zaken in Paramaribo-Zuid voor, waar Telesur aanpassingen aan haar netwerk heeft doorgevoerd. Na deze upgrades merkten wij plotseling dat de POS-apparaten bij een heleboel zaken in het zuiden geen aansluiting meer vonden op het netwerk', zegt Hendrison.

In een reactie zegt Telesur-woordvoerder Roy Belfor, dat er in februari inderdaad investeringen zijn gedaan voor vervanging en modernisering van appratuur in het zuiden van de hoofdstad. 'Er waren wat meldingen van problemen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het niet aan ons systeem heeft gelegen.' Nu er toch klachten zijn zal het telecommunicatiebedrijf samen met B-Nets opnieuw kijken naar het probleem.

Hendrison wil dat toekomstige operaties in goed overleg worden uitgevoerd om complicaties te vermijden. De terugval in het aantal POS-transacties dit jaar volgt na een record jaar van bijna 2 miljoen elektronische betalingen in 2015.

'Zonder deze tegenslagen zouden wij dit jaar zeker voor het eerst veel meer elektronisch hebben betaald, dan met cash. De groei is jammer genoeg vertraagd', aldus Hendrison. Elektronisch betalen is voor het bankwezen veel aantrekkelijker, omdat het goedkoper is, vergeleken met contant geld dat extra kosten met zich meebrengt om het te verplaatsen. Daarnaast is voor alle partijen de kans op berovingen aanzienlijk verkleind door elektronische transacties. Surinamers raken langzamerhand steeds meer vertrouwd met het elektronisch circuit.

Personeel SMS legt werk neer en sluit poorten hoofdkantoor

Werknemers zij het beu om te wachten op salaris over maand juli


Werknemers van de Surinaamse Scheepvaart Maatschappij (SMS) zijn het meer dan beu dat zij nog geen salaris over juli hebben ontvangen. Hun medische verzekering is ook niet in orde. Elke maand is het weer hopen dat het geld is overgemaakt, zo schrijft Starnieuws vanochtend, donderdag 4 augustus 2016.

De poorten van het hoofdkantoor, die ook toegang bieden tot de SMS-pier, zijn gesloten door de ontevreden werknemers. De subsidie aan het bedrijf is ook al enkele maanden niet betaald.

De werknemers vinden dat er nu duidelijkheid moet komen, omdat het niet langer zo kan verder gaan. Zij hebben het werk uit protest verlaten. Door de actie van de bond konden de unithouders op de pier niet naar binnen. Ook medewerkers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, die op het terrein gehuisvest zijn, konden niet naar hun werkplek.

De directie van SMS zegt begrip te kunnen opbrengen voor de situatie van de werknemers. De subsidie voor het tweede kwartaal is nog niet uitbetaald, waardoor de gevolgen hiervan merkbaar zijn. Er is nog geen zicht op een oplossing.

Curaçao's minister Jardim van Financien biedt Staten overdrachtsdocument aan

Jardim legt in document verantwoording af voor zijn regeerperiode

Bewindsman zal geen nee zeggen tegen eventuele nieuwe regeertermijn na verkiezingen


Minister José Jardim van Financiën heeft als eerste minister zijn overdrachtsdocument aangeboden aan de Staten. Daarin legt hij verantwoording af voor zijn regeerperiode, die eindigt met de verkiezingen van 30 september. De titel ‘Een solide basis voor een betere toekomst’ is veelzeggend over hoe Jardim terugkijkt op zijn periode als minister, die begon op 29 september 2012. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 augustus 2016.

De toekomst van Curaçao ziet er nu een stuk beter uit, vindt hij. 'Bij een juiste beleidsmix kunnen gezonde overheidsfinanciën én economische groei worden bereikt.'

De nieuwe minister van Financiën die na de verkiezingen aantreedt zal het overdrachtsdocument gebruiken als startpunt voor de nieuwe regeerperiode. Het is overigens niet uitgesloten dat Jardim zelf die minister is, want hij heeft onlangs gezegd ‘geen nee’ te zeggen tegen een nieuwe periode als minister.

Jardim legt uit welke situatie hij in september 2012 aantrof na de periode van het kabinet-Schotte: een economische crisis met een krimpende economie en onbeheersbare overheidsfinanciën. Dit mondde uit in een aanwijzing van de Rijksministerraad. Een periode die werd gekenmerkt ‘door afwezigheid van regie en daadkracht’.

'Vanaf eind september 2012 vindt er een aanzienlijke kentering in het financieel beleid plaats', schrijft Jardim over zijn beleid. Hij bouwt aan een solide basis, die breed wordt aangepakt. Dat ging gepaard met ingrepen in de sociale verplichtingen, zoals de ouderdomsvoorziening, die Jardim omschrijft als ‘een hogere bijdrage van de samenleving’. Dit heeft ervoor gezorgd dat de overheid ook in de toekomst de sociale verplichtingen kan nakomen.

Op het gebied van belastingen heeft Jardim ervoor gezorgd dat de zwaarste lasten worden gedragen door de breedste schouders. Alle soorten belasting hebben een progressief karakter gekregen, dus een oplopend tarief, en er is een kleine belasting ingevoerd op vermogen. Ook is ervoor gezorgd dat werk meer gaat lonen door de belasting op arbeid te verlagen.

Carmabi op Curaçao ontvangt kleine bijdrage WNF voor onderzoek naar 'marien park' op Oostpunt

Carmabi wil voorkomen dat waardevol rif voor zuidkust Oostpunt verloren gaat door toerisme


De stichting Caribbean Research & Management of Biodiversity (Carmabi) krijgt een bijdrage van het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor een onderzoek naar de mogelijkheid om een deel van Oostpunt te ontwikkelen tot een ‘nieuw terrestrisch en marien park’. Het is een van de zeven innovatieve natuurbeschermingsprojecten ‘die samen ruim 50.000 euro subsidie hebben gekregen uit het INNOfonds’, zo meldt het WNF op zijn website, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 4 augustus 2016. 

Om hoeveel geld het precies gaat, kon Carmabi-directeur Paul Stokkermans gisteren niet zeggen behalve dat het om ‘een kleine som geld gaat van ongeveer 4.000 euro’.

Carmabi wil voorkomen dat het waardevolle rif voor de zuidkust van Oostpunt verloren gaat door toeristische ontwikkelingen.

Het onderzoek is bedoeld om een oplossing te vinden die voor alle partijen interessant is, dus ook voor eigenaar Maal en de Curaçaose overheid. 'Een win-win', zegt directeur Paul Stokkermans. 'We denken bijvoorbeeld aan een donor die geld beschikbaar stelt onder voorwaarde dat het kwetsbare deel van Oostpunt niet bebouwd wordt en beschermd blijft.'

De stichting verzet zich, samen met andere milieuorganisaties tegen wijzigingen van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) wat betreft de bestemming van een deel van Oostpunt. Na in mei zonder succes een beroep te hebben gedaan op de Landsverordening administratieve rechtspraak, overweegt de stichting een civiele procedure aan te spannen tegen de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en de familie Maal. Maar, dan al laat advocate Sandra in ’t Veld weten dat ‘als Carmabi zich enigszins verzekerd kan voelen van een duurzame ontwikkeling waarbij terdege rekening wordt gehouden met het milieu, dan gaat de instelling langdurige rechtszaken uit de weg’.

Klikt u hier even om de rest van het bericht te lezen.

Nederlandse media-aandacht voor zitting 8 decemberstrafproces vrijdag 5 augustus

De Telegraaf: 'Nieuwe aflevering in slepend proces Bouterse'


Nieuwe aflevering in slepend proces Bouterse
18 min geleden
PARAMARIBO - Het is in Suriname nog steeds onduidelijk hoe het gaat aflopen met het slepende 8 decemberstrafproces. De zaak gaat vrijdag verder nadat de aanklager eind juni had verzocht het proces te beëindigen. President Desi Bouterse en 22 anderen staan terecht voor hun mogelijke betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982.
  De officier van justitie wilde het proces stoppen in opdracht van president Bouterse. Die kan op basis van een grondwetsartikel zo'n opdracht geven als de staatsveiligheid in gevaar is. De zaak werd verdaagd om de advocaten de tijd te geven zich te verdiepen in deze nieuwe ontwikkeling.
  Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, denkt niet dat de krijgsraad vrijdag een definitieve uitspraak doet over het al dan niet stopzetten van het proces. ,,De advocaten zullen hun zegje doen over het verzoek tot stopzetting. Ik verwacht dat de krijgsraad zich dan wil beraden en dus de zaak zal verdagen naar een volgende zitting’’, aldus Essed. Hij rekent er wel op dat de krijgsraad uiteindelijk het verzoek van de aanklager naast zich neer zal leggen en het proces zal laten doorgaan.
  Het proces is in een cruciale fase beland. Nadat het in 2012 geschorst werd vanwege de aanname van een omstreden Amnestiewet, besloot de krijgsraad begin juni van dit jaar het proces toch door te zetten. Op 30 juni zou de aanklager zijn eindoordeel uitspreken, maar daar stak Bouterse dus een stokje voor.

  Aandeelhouder Staat Suriname haalt streep door nieuwe cao EBS

  President Bouterse is tegen de overeengekomen salarisverhoging en eenmalige uitkering

  Bouterse geeft dikke onvoldoende aan eigen onderhandelingsteam


  De overeenkomst die afgelopen weekend werd bereikt met OWOS, de werknemersbond van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), wordt door de aandeelhouder overboord gegooid. Afgesproken verhogingen en privileges in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) moeten per direct worden teruggedraaid. Dat heeft de aandeelhouder, de Staat Suriname, besloten, zo meldt Starnieuws vanochtend, donderdag 4 augustus 2016.

  Het onderhandelingsteam onder leiding van raadsadviseur Ramon Abrahams en president-commissaris Patrick Peneux is teruggefloten.

  Starnieuws bericht vernomen te hebben, dat president Desi Bouterse het niet eens is met de salarisverhoging van Srd 500, de eenmalige uitkering van Srd 1.250, de hoogte van de stroomkorting en enkele andere zaken.

  Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft als gedelegeerde van de aandeelhouder de Raad van Commissarissen (rvc) opgedragen om zaken onmiddellijk terug te draaien. De directie van EBS, de vakbond en De Nationale Assemblee zijn hiervan ook op de hoogte gesteld.

  President Desi Bouterse had dinsdag een onderhoud met de minister, de directie en bondsvoorzitter Steve Geerlings over de collectieve arbeidsovereenkomst. Daar werd het duidelijk dat zaken zouden worden teruggedraaid.

  Binnen de EBS is er behoorlijk veel tumult over deze zaak. Gewacht werd tot zaken formeel zouden worden meegedeeld. De aandeelhouder stelt, dat met de sociale partners overeengekomen is dat gezien de precaire situatie nu geen loonsverhoging kan worden toegekend. OWOS maakte ook deel uit van de afspraken die gemaakt zijn met de Raad van Vakcentrales in Suriname, RaVakSur. Er is een belastingvrije koopkrachtversterking van Srd 100 afgesproken met de vakbeweging en het bedrijfsleven. Verder een belastingsheffingskorting van Srd 125 per maand.

  Besluiten aandeelhouder:
  - De salarisverhoging van Srd 500 en de uitkering van Srd 1.250 zijn volgens de aandeelhouder niet te rechtvaardigen naar de samenleving toe en moeten worden opgeschort. Deze kwestie wordt meegenomen naar de cao van volgend jaar.
  De EBS'ers komen zoals afgesproken met de sociale partners alleen in aanmerking voor koopkrachtversterking en heffingskorting.
  - EBS-medewerkers mochten 3000 kilowattuur (kWh) aan stroom per maand gebruiken, waarvoor er 80% korting werd gegeven. Afgesproken was nu dat het verbruik teruggebracht werd naar 1500 kWh. De aandeelhouder heeft nu besloten dat elke medewerker tot maximaal 450 kWh per maand voor 80% gesubsidieerd zal worden en op een verbruik daarboven wordt een korting toegekend van 25%. - In het privilege van gratis gas is ook flink gesnoeid. EBS'ers mogen per jaar 1 gascylinder van 100 lbs of 2 van 25 lbs per jaar per persoon.
   - Andere privileges die de werknemers hebben, worden ook meegenomen naar de onderhandelingen van 2017.

  Rif Resort Hotel en Orco Group zouden akkoord bereikt hebben over verkoop Marriott Hotel Curaçao

  'Aan deal klevende randvoorwaarden worden nader uitgewerkt'

  Personeel Marriott in ongewisse over hun toekomst bij het hotel


  Alleen de handtekeningen zijn nog niet gezet, maar het Rif Resort Hotel en de Orco Group hebben een akkoord bereikt over de verkoop van het pand en de faciliteiten van het Marriott Hotel (zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krant). 'Partijen hebben elkaar gevonden', aldus Frans Heiligers, woordvoerder van Rif Resort, gisteren in een verklaring, zo bericht vanochtend, donderdag 4 augustus 2016, het Antilliaans Dagblad.  

  Heiligers kan nog ‘geen bijzonderheden vrijgeven’, omdat ‘de diverse aan de deal klevende randvoorwaarden nu in overleg met alle betrokken stakeholders nader worden uitgewerkt’. Maar, als dat is gebeurd kunnen de handtekeningen worden gezet en is er een formele overeenkomst.

  Het Rif Resort liet de werknemers van Marriott tijdens een bijeenkomst op 23 juni weten dat de onderhandelingen met kandidaat nummer één - Orco Group - nog ‘volop aan de gang’ waren. Het dagblad voorspelde eerder al, dat het begin augustus tot een akkoord zou komen na twee weken afrondende onderhandelingen in vervolg op de technische inspectie van het pand half juli. En zover is het inderdaad, blijkt nu.

  'De onderhandelingen zijn gestopt, omdat partijen elkaar hebben gevonden en zich nu toeleggen op de voorbereiding van de uitvoering', schrijft Heiligers.

  Inmiddels is ook Lionstone, kandidaat nummer twee, op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Wat de verkoop betekent voor de ongeveer 200 werknemers van het Curaçao Marriott Hotel is onduidelijk. Eind vorige week zei advocate Olga Kostrzewski nog dat het beslag, dat een groep van 59 hotelmedewerkers op de bezittingen van Rif Resort Hotel liet leggen, nog steeds van kracht is. De werknemers willen weten wanneer en voor hoelang het hotel dichtgaat na de verkoop van gebouw en terrein en eisen duidelijkheid over hun rechtspositie.

  Volgens eerdere berichten van Rif Resort zal Marriott International betrokken blijven bij het hotel, maar zal de nieuwe eigenaar het personeel niet overnemen. Zodra mensen in dienst kunnen worden genomen zullen ‘belangstellenden opnieuw moeten solliciteren’. De verklaring van Heiligers gaat niet in op de situatie van het personeel van Marriott. 'Zodra het akkoord bezegeld is, zullen staf en personeel van het hotel als eersten worden ingelicht.'

  Stichting 8 December 1982 voelt zich gesteund door laatste verklaring IACHR

  'De regering-Bouterse heeft weinig op met de mensenrechten'


  De eisen en oproepen van de Stichting 8 December 1982 om geen anti-democratische wetten aan te nemen, worden door de meest recente verklaring van 2 augustus van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) onderstreept (zie onderaan). De regering-Bouterse, waarvan de president zelf hoofdverdachte is in het 8 decembermoordenproces, bemoeilijkt de rechtsgang, omdat zij belanghebbende is en bereid is elke grens die de trias politica haar onafhankelijkheid kenmerkt, zal blijven overschrijden. Dit zegt de voorzitter van de stichting, Sunil Oemrawsingh, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 4 augustus 2016.

  Met het inzetten van de Amnestiewet in 2012, artikel 148 van de Grondwet en de vele publieke verbale beschuldigingen naar de overleden slachtoffers van 8 december 1982 en de nabestaanden, polariseert zij de samenleving verder, zegt Oemrawsingh.

  De zelfamnestiewet van 2012 wordt door het IACHR gezien als een poging om immuniteit te consolideren voor mensenrechtenschendingen gepleegd tijdens de militaire periode (1982-1992) in Suriname. De uitzonderingen zijn verwijderd uit de Amnestiewet van 1992, die van toepassing waren op misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. De externe krachten die verdachten die bestuurlijke en politieke macht hebben schuwen niet om in de groep van nabestaanden enkelen los te weken en te misbruiken voor hun voortdurende ondermijning van de rechtsstaat. In plaats van de Krijgsraad het onderzoek te laten plegen en elke verdachte zijn onschuld te laten bewijzen met als mogelijkheid van hoger beroep, wordt de samenleving volgens de voorzitter van de stichting verder gepolariseerd.

  'Het wij en zij denken, zoals verwoord na de moorden van 1982 door bevelhebber Bouterse met 'het waren zij of wij, en wij hebben eerder geschoten' plaatst groepen in onze samenleving met de rug tegen elkaar.'

  De regering-Bouterse heeft weinig op met de mensenrechten. Zij schuwt volgens Oemrawsingh zelfs niet onwaarheden te verklaren tijdens de onlangs gehouden 25e sessie van de Universal Periodic Review (UPR) van de VN- Mensenrechtencommissie in Genève. Bij haar verslag zei minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, dat het strafproces niet gehinderd wordt. De stoel van de minister was nog warm toen artikel 148 van de Grondwet werd toegepast om het strafproces te proberen te stremmen, als zou er sprake zijn dat de staatsveiligheid onder vuur was.

  'Het is onacceptabel dat ons land op deze manier internationaal wordt neergezet als Liegende Staat aangesloten onder andere bij de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Verenigde Naties.'

  Pas als de rechterlijke pendule aan de kant van de verdachten zwaait is de rechterlijke macht goed. Naast de toepassing van 'niemand staat boven of onder de wet' is het ook een kwestie van menselijke waardigheid. Omdat de 15 mannen in 1982 samen met het Surinaamse volk terugkeer eiste van de democratie en herstel van de rechtsstaat, zagen onder andere de verdachten de oplossing in hen in de nacht van 7 op 8 december van bed te lichten, hun vrouw en kinderen huilend en gedesillusioneerd achterlatend, over te brengen naar het Fort Zeelandia en hen te martelen, vernederen, vals te beschuldigen en uiteindelijk beestachtig te vermoorden, stelt Oemrawsingh.


  Press Release

  IACHR Expresses Deep Concern over Blocking of Trial for Grave Human Rights Violations in Suriname

  August 2, 2016

     Contact info

  María Isabel Rivero
  IACHR Press and Communication Office
  Tel: +1 (202) 370-9001
  mrivero@oas.org
     More on the IACHR
  A+ A-
  Washington, D.C. - The Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) expresses its deep concern with respect to measures taken by President Dési Bouterse of Suriname in June of 2016 to block the resumption of a trial for grave human rights violations in which he is among those accused. 
  The IACHR closely monitored the human rights situation in Suriname during the military dictatorship, and published a series of reports documenting grave human rights violations, including massacres.  These massacres include the emblematic case of the killing of 15 prominent citizens at Fort Zeelandia on December 8, 1982. The UN Human Rights Committee also established the violations of the right to life in the case. In addition, the Inter-American Court of Human Rights issued judgements related to grave human rights violations perpetrated during that period, on the Moiwana Community case (issued June 15, 2005) and Aloeboetoe et al (issued December 4, 1991).
  Years later, in 2007, steps were taken to initiate trial proceedings, but these were halted when Congress passed an amnesty law in 2012.  As the IACHR indicated in a press release issued at that time, that law sought “to consolidate immunity for human rights violations committed during the military era (1982-1992) in Suriname, and to remove the exception in the 1992 Amnesty Law that applies to crimes against humanity and war crimes.”  The Inter-American Commission underlined “that amnesty laws related to serious human rights violations are incompatible with international human rights obligations, as such laws keep States from investigating and punishing the perpetrators.” 
  In late 2015, the High Court ruled that proceedings must resume.  On June 9, 2016, the Military Court seized of the case reportedly ruled that the amnesty law was unlawful, opening the possibility to proceed with the trial. 
  However, media reports indicate that President Bouterse rejected that ruling, and that in late June he addressed the National Assembly in a closed session to announce that he was invoking Article 148 of the Constitution which provides that the government sets general prosecution policy, and in the interest of matters of state security, it may give the attorney general instructions regarding prosecution.  Reports indicate that this is the mechanism the president used to again halt progress in the trial against him. 
  The Inter-American Commission reiterates that Suriname, as an OAS member state and a party to the American Convention on Human Rights, has committed itself to investigate, prosecute and punish serious human rights violations such as this case, known as the December killings.  The December killings have remained in impunity through the application of a variety of mechanisms which are incompatible with the State’s international obligations.
  The Inter-American Commission and Court have established that an amnesty law is not a justification for failing to investigate and ensure access to justice for human rights violations.  Nor may a state investigate and prosecute human rights violations in the military justice system, as it lacks the required guarantees of independence and efficacy.  The measure most recently announced, in which one of the accused instructs the prosecution to cease the proceedings, continues to deny justice to the family members who have been seeking it since 1982, and denies clarification to Surinamese society.  The fact that the Constitutional Court called for in the constitution has yet to be established represents yet another deficiency in access to justice.  
  Laws and other measures that prevent the due investigation and prosecution of serious human rights violations are incompatible with inter-American human rights obligations. Following the development and consolidation of inter-American standards in favor of justice and against impunity, many states in the region have reviewed and invalidated the effects of their amnesty laws and similar measures in order to comply with obligations established in the inter-American system.
  The Inter-American Commission urges the authorities of Suriname to take all actions necessary to comply with its obligation to investigate, prosecute and punish the serious human rights violations committed during the military dictatorship, and particularly those committed on December 8, 1982.
  A principal, autonomous body of the Organization of American States (OAS), the IACHR derives its mandate from the OAS Charter and the American Convention on Human Rights. The Inter-American Commission has a mandate to promote respect for human rights in the region and acts as a consultative body to the OAS in this area. The Commission is composed of seven independent members who are elected in an individual capacity by the OAS General Assembly and who do not represent their countries of origin or residence.
  No. 108/16

  Schoolvervoer nog steeds plat door actie bus- en boothouders

  Ondanks gemaakte afspraken met regering zijn bus- en boothouders niet uitbetaald


  Ruim negentig procent van de bus- en boothouders heeft gisteren geen schoolkinderen vervoerd en ook vandaag, donderdag 4 augustus 2016, ligt het vervoer plat. De bus- en boothouders zijn ondanks alle gemaakte afspraken niet uitbetaald. 

  Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt op Starnieuws, dat hij nu wel begint te twijfelen over waar de fout nou ligt. Ook al is minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in het buitenland er is altijd een vervanger.

  'Het gaat juist om schoolkinderen van de districten en het binnenland. Het vervoer is in de jaren zestig van de vorige eeuw geïntroduceerd om kinderen uit de districten en binnenland een ontwikkelingskans te bieden. Zij hebben het al moeilijk genoeg, maar door goede scholing kunnen zij de vicieuze cirkel doorbreken en zich ontwikkelen', aldus Themen.

  Wat Themen dwars zit is dat deze kwestie indertijd met vicepresident Ashwin Adhin en de minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en zijn collega van Financiën besproken is en harde afspraken zijn gemaakt. Toen is beloofd, dat het nooit meer mag voorkomen dat de bus- en booteigenaren laat uitbetaald worden.

  Themen zegt dat het probleem ook buiten de minister van Financiën kan liggen, maar hij verwacht dat er dan wel opgetreden wordt als er elders een kink in de kabel is.

   De vervoerders van schoolkinderen en leerkrachten moeten over juni uitbetaald krijgen. De OBS is bang dat wanneer de vakantie eenmaal ingegaan is, het geld over juli en augustus ook laat wordt uitbetaald. 'De bus- en boothouders krijgen geen geld in de vakantie, omdat er dan geen diensten worden verleend. Ook zij hebben hun gezinnen en werknemers die gedupeerd worden.' Themen hoopt dat de scholieren niet verder gedupeerd worden en in staat zijn het schooljaar succesvol af te ronden.