zondag 7 augustus 2016

Olympisch zwemster Evita Leter kan Rio weer verlaten

Olympisch zwemster Evita Leter eindigt in haar heat als 5e op 100 meter schoolslag


De 21-jarige zwemster Evita Leter stond rond twee uur vanmiddag, zondag 7 augustus 2016, in Rio de Janeiro op haar startblok voor de 100 meter schoolslag. Haar tijd van 1:14.96, waarmee ze in haar heat als 5e eindigde, was echter niet voldoen om door te gaan naar de halve finale.

Leter eindigde op plaats 36 van de 44 zwemsters die aan de start verschenen. De 100 meter schoolslag werd vanmiddag gewonnen door de Amerikaanse Lilly King in een tijd van 1:05.78.


Na de 100 meter zwemmen is er dan ook een einde gekomen aan het Olympisch avontuur van de Surinaamse.

'Het was niet m'n beste tijd die ik hier heb gezwommen. Wel mijn beste tijd ooit op zo’n periode van de dag. Ik ben niet gewend wedstrijden te zwemmen in de morgen en/of vroege middaguren. Meestal doen we dat s’avonds en daar haal ik me beste tijden', aldus Leter tegenover het Dagblad Suriname.

Leter was aanvankelijk niet eens geselecteerd voor de Olympische Spelen. Maar, ze kon toch worden opgenomen in de ploeg, omdat Chinyère Pigot door een blessure niet meer kon afreizen.

Op het onderdeel zwemmen komt Renzo Tjon A Joe donderdag uit op de 50 meter vrije slag, zijn favoriete afstand. Soren Opti speelt die dag zijn eerste wedstrijd op het onderdeel badminton en wel tegen de nummer 1 van de wereld, Lee Chong Wei, uit Maleisië.(Red. De Surinaamse Krant)

Eerste optreden Surinaamse Olympische sporter teleurstellend

Judoka Kopinsky gediskwalificeerd en kan koffers pakken

'Het is een terecht besluit geweest, de referee heeft correct gehandeld'De eerste Surinamer die uitgekomen is op de Olympische Spelen is judoka Yigal Kopinsky (zie foto - Bron: Jaswant Gajadien/Dagblad Suriname). Hij nam het vandaag, zondag 7 augustus 2016, in de -66kg klasse op tegen de Algerijn Houd Zourdani. Na 1 minuut en 31 seconden werd Kopinsky echter algediskwalificeerd, omdat hij naar de benen van de tegenstander greep, terwijl deze nog stond. Dit melden de webdities van het Dagblad Suriname en de Ware Tijd.

Kopinsky had al aangekondigd dat dit zijn laatste toernooi zou worden als actieve judoka. Nu zal hij de coacheswereld ingaan.


Tegenover sportjournalist Terence Oosterwolde van de Ware Tijd zegt de judoka: 'Ik ben op de hoogte van de regel. Het is een terecht besluit geweest. De referee heeft correct gehandeld.' 

Kopinsky ging de strijd tegen de continentale kampioen als underdog in, maar is er trots op dat hij zich staande heeft weten te houden. 'Ik was degene die de wedstrijd maakte. Hij was niet de betere. Ik had hem in een verwurging, had hem twee keer aangevallen en hij nooit én hij had al een strafpunt tegen.' Toch verliet de Surinamer als verliezer de mat.

'Ben nu gevallen, maar zal opstaan. Uit onze fouten moeten we leren. Dit is een deel ervan. Alles kan gebeuren.'

Evita Leter is de tweede sporter die vandaag in actie komt. De 21-jarige zwemster komt tegen twee uur vanmiddag uit op de 100 meter schoolslag. Haar trainers zijn Anthony Nesty en Yash Daryanani.

Minister van LVV Algoe lijkt de rijstboeren uit het oog te hebben verloren

Bewindsman reageert al 7 maanden niet op brieven Padieboeren Associatie


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, is per brief medegedeeld dat het bijzonder slecht gaat met de rijstsector, maar deze brieven worden nooit beantwoord. Ook op de vele verzoeken om ontvangen te worden voor een gesprek, wordt niet ingegaan. Deze situatie doet zich al zeven maanden voor tussen de rijstboeren en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 7 augustus 2016.

'Ik word door mijn leden onder druk gezet om de minister naar de groene tafel te slepen, omdat hij geen oor heeft voor onze problemen', aldus voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA, Harrynannan Oemraw vandaag in het dagblad.

Hij legt de nadruk op het feit, dat de rijstboeren de resterende 30 Amerikaanse dollar per hectare ingezaaide padie en de twee zakken kunstmest die waren beloofd door de bewindsman, dringend nodig hebben om hun volgende inzaai garant te stellen. 'Maar, de minister wil helemaal niet naar ons luisteren.'

Er is al een begin gemaakt met de padieoogst. Deze ondervindt stagnatie door de regen. Vanwege de hoge onkosten zijn de rijstboeren genoodzaakt hun padieprijs omhoog te schroeven. Het afgelopen seizoen bedroeg de kostprijs van een baal padie Srd 79. Dit seizoen zal de kostprijs Srd 10 tot 15 duurder liggen. Volgens Oemraw moet niet vergeten worden dat alle onkosten zijn gestegen. Waar een zak ureum het afgelopen seizoen nog Srd 100 kostte, kost die dit seizoen Srd 140. Ook loonkosten en vliegkosten zijn gestegen.

Bepaalde luchtvaartmaatschappijen accepteren geen Srd's maar slechts de Amerikaanse dollar. Dit moet op de zwarte markt gewisseld worden met alle nodige financiële onkosten. Al jaren klaagt de rijstsector dat zij een injectie van de Staat nodig heeft om te kunnen overleven. Maar, dit is aan dovemans oren gericht. Heel veel boeren hebben schulden lopen bij banken. Zij zijn niet in staat om deze schulden af te lossen. Inmiddels heeft een aantal beslagleggingen op goederen plaatsgevonden. Deze rijstboeren die geen keus hebben dan hun brood verdienen binnen de sector zijn radeloos en blijven hopen op betere tijden.

Beweging van Raymond Sapoen staat stil bij Dag der Inheemsen en komst 1e Javanen

HVB plaatst 8 augustus te Mariënburg krans bij monument ter nagedachtenis aan komst 1e Javanen


Indianen, tegenwoordig met de naam inheemsen aangeduid, zijn waarschijnlijk een mengras van West-Europeanen en Oost-Aziaten, als wij de experts mogen geloven. De vondst in de vorige eeuw van een Oost-Siberisch jongetje van 4 die ongeveer 24.000 jaar geleden geleefd heeft en waarvan het lijkje thans geconserveerd, zich bevindt in het museum van Sint-Petersburg in Rusland, is volgens archeologen het bewijs van welk gebied onze voorouders afkomstig zouden kunnen zijn. Het nomadenleven bracht de nheemsen toen via de Beringstraat de Nieuwe Wereld binnen alwaar de stammen der Maya’s, Inca’s en Aztekens tot grote beschavingen uitgroeiden. 

Overal in de Amerika’s komen de inheemsen onder verschillende stamnamen voor, dus ook in Suriname. Het zijn dus ook onze oorspronkelijke bewoners voor wie samen met de nazaten van onze broeders en zusters van Indonesische komaf de dag van 9 augustus een bijzondere is.

Voor de inheemsen heeft de Verenigde Naties deze dag wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volkeren met de uitdrukkelijke bedoeling om nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van de eerste bewoners van het overgrote deel van het Westelijk Halfrond.

Voor degene wiens voorouders uit Java kwamen was deze datum van 1890 een gedenkwaardige, omdat toen de eerste contractarbeiders uit dit deel van de wereld in Suriname voet aan wal zetten. Vanuit drie havens te Semarang, Surabaya en Jakarta vertrokken in de periode van 1890 tot 1940 de voorouders van dit deel van ons Surinaams volk naar ons geliefd land, eerst als contractarbeiders en met de komst van de laatste schepen, als vrije immigranten.

Anno 2016 kunnen wij met trots zeggen dat ons volk gezamenlijk met de andere nakomelingen van voorvaderen van haast alle windstreken eensgezind samentrekken om dit mooie land te leiden naar een gezegende toekomst.

Doordat onze inheemse Surinamers als eerste ons land bewoonden zijn vele plaatsnamen en dergelijke van eeuwen geleden zoals Suriname en Paramaribo van hen afkomstig. 8 millennia terug heette de Julianatop Ipinumin wat betekent 'Hij die alleen staat'. De Sommeldijckse kreek aan de noordelijke zijde van de Palmentuin alwaar de meeste activiteiten van de inheemsen op deze bijzondere dag gehouden worden heette voor de komst van de Nederlandse kolonisten de Paremoerekreek.

Waar onze inheemse Surinamers voor geroemd worden is hun enorme kennis van onze bossen en de medicinale planten die dit woud voortbrengt. Jammer dat zij tot op heden nog geen royalty's hierop hebben kunnen verdienen, omdat er geen octrooi gevestigd is op hetgeen buitenlanders aan kennis van hen hebben meegenomen.

Ook onze Surinamers van Indonesische komaf kunnen we in alle geledingen van onze samenleving vinden. Surinamers die vaak onopgemerkt, toegewijd en in alle rust hard zwoegend ook hun bijdrage leveren aan de verdere opbouw van dit prachtig land.

De Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB) wil dit moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op maandagmiddag 8 augustus zal de HVB met aanhang te Mariënburg een krans leggen bij het 'Monument ter nagedachtenis aan de komst van de eerste Javanen in Suriname'.

 De HVB onder leiding van Raymond Sapoen feliciteert de Surinaamse samenleving met dit heuglijk feit, dat 126 jaar geleden de eerste Javanen de durf hadden om plotseling in een geheel nieuwe omgeving, de Nieuwe Wereld, Suriname hun krachten te komen geven en de meesten uiteindelijke het besluit namen zich blijvend hier te vestigen. Hij hoopt dat op deze Nationale Vrije Dag van dinsdag 9 augustus het niet alleen bij een viering van dit gedenkwaardig moment blijft, maar dat wij met z’n allen focussen op meer productie, het gezamenlijk ondernemen, meer vaderlandsliefde en onderlinge verdraagzaamheid want alleen zo kunnen wij werken aan een natie waar toeven prettig is en waar ons nageslacht perspectief heeft.

Inheemse en Javaanse Surinamers, maar ook het overig deel van de Surinaamse bevolking, het gaat u goed!

De Hervormings en Vernieuwings Beweging

Ambassadeur van China maakt kennis met de NPS

NPS onderhoudt vele jaren goede relatie met China


De Chinese ambassadeur, Zhang Jinxiong, heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan de Nationale Partij Suriname (NPS / zie foto - Bron: NPS). Een delegatie onder leiding van NPS-voorzitter Gregory Rusland verwelkomde de Chinese delegatie. De NPS en China hebben jarenlang een goede relatie met elkaar opgebouwd, zo bericht de partij vrijdag 5 augustus 2016.

Rusland en de diplomaat benadrukten de wederzijdse inspanningen die zijn gepleegd op economisch-, handels- en cultureel gebied en die hebben geresulteerd in de jarenlange goede betrekkingen. Deze vriendschappelijke band moet volgens Jinxiong behouden en waar nodig, versterkt worden.

De ambassadeur zei verheugd te zijn om na tien jaren weer in het partijcentrum Grun Dyari te zijn; een terrein dat hem niet onbekend is. Hij memoreerde de diverse projecten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname's economie en de waarborging van de Chinese autonomie. Rusland noemde in dit verband het feit dat de NPS voorloper is geweest van de One-China policy en het Dalian 3 asfalteringsproject, waaraan hij in zijn periode als minister van Natuurlijke Hulpbronnen in 2007 heeft meegewerkt. Nu is China in de uitvoeringsfase van het Dalian 4 project, dat volgens Jinxiong een goede start heeft vanwege het goed uitgezette asfalteringsproject tijdens Dalian 3. 

Behalve de verschillende activiteiten en projecten die op regeringsniveau worden uitgevoerd, zegt de ambassadeur dat het van belang is om ook contacten te hebben met politieke partijen ongeacht of zij in de oppositie of coalitie zitten. Jinxiong is van mening dat de goede banden die er reeds waren met de NPS, aangehouden moeten worden.

Er zullen tussen partijen nadere afspraken worden gemaakt over het opzetten en uitvoeren van projecten die betrekking hebben op gemeenschapsontwikkeling, aldus de NPS.

Ondanks zicht op ontvangst salaris gaat staking SMS-personeel door

Personeel wil duidelijkheid over stand van zaken nog te ondertekenen cao uit 2015...


De regering heeft vrijdagmiddag geld vrijgemaakt om de salarissen van de tachtig stakende werknemers van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) te betalen. Bondsvoorzitter Rogillio Veldwyk zei vrijdagmiddag, zo bericht vandaag, zondag 7 augustus 2016, de Ware Tijd Online, dat hij verwacht dat zijn leden gedurende het weekend of uiterlijk maandag over hun geld kunnen beschikken. 

Maar. de staking gaat toch gewoon door, omdat het personeel duidelijkheid wil over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van 2015 die nog ondertekend moet worden. 'Toen die afspraken gemaakt werden, was de Srd al met ruim twintig procent gedevalueerd. De situatie is in 2016 nog erger, maar wij kunnen geen nieuwe afspraken maken, omdat de vorige cao nog niet is getekend', aldus Veldwyk.

De staking zal dus in de huidige vorm worden gehandhaafd, hetgeen betekent, dat slechts de beveiliging van de strategische onderdelen van bedrijf gegarandeerd is. De poorten van het hoofdkantoor en de SMS-steiger zullen gesloten blijven 'totdat wij duidelijkheid hebben van de raad van commissarissen over de cao van 2015'.

De SMS is één van ruim dertig parastatale bedrijven die, volgens de overheidsbegroting van 2016, in totaal Srd 400 miljoen aan subsidies ontvangen. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor het ministerie van Financiën, noemt deze uitgaven veel te gortig voor de overheid, vooral tijdens de huidige financiële crisis.

'De bedrijven moeten niet in handen vallen van politieke vrienden of een bedrijf, maar de aandelen moeten verspreid worden onder het volk. Dit zou bij wet geregeld kunnen worden', aldus de NDP'er voor.

Veldwyk zegt dat de bond soortgelijke voorstellen heeft gedaan, vóór de bouw van de Wijdenbosch- en Coppenamebrug. 'De politiek heeft de SMS uitgehold. De SMS heeft de potentie voor toerisme op het water. De veerdienst over de Surinamerivier kan nieuw leven worden ingeblazen. Jaarlijks stroomt er ook veel meer geld het bedrijf binnen dan wat er op de begroting staat. Het zal mij niet verwonderen als er daar geknoeid wordt met geld.'

Aantal aangehouden drugssmokkelaars op Schiphol vertoont daling

Douane checkt van tevoren passagierslijsten en schat in wie drugssmokkelaar zou kunnen zijn


Het aantal drugssmokkelaars dat is opgepakt tijdens 100%-controles op Schiphol, is vorig jaar scherp gedaald. De douane betrapte vorig jaar 645 smokkelaars op vluchten uit Suriname, de Antillen en Venezuela. Dat is twintig procent minder dan in 2014. De douane vindt het te vroeg om conclusies te verbinden aan de afname, zo bericht de NOS vandaag, zondag 7 augustus 2016, op haar website.

'Afgewacht moet worden of deze daling zich dit jaar voortzet', zegt een woordvoerder. De douane heeft in ieder geval niet minder gecontroleerd.

De 100%-controles op Schiphol werden in 2003 ingevoerd na een hausse aan bolletjesslikkers. Alle passagiers op vluchten uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Suriname en Venezuela werden vanaf dat moment streng gecontroleerd. De douane zette drugshonden in, ondervroeg passagiers en controleerde hun bagage. Ook konden mensen worden gevisiteerd en inwendig worden bekeken met een bodyscanner. Inmiddels is de werkwijze veranderd.

De ene 100%-controle is nu intensiever dan de andere. De douane checkt van tevoren de passagierslijsten en schat in wie een drugssmokkelaar zou kunnen zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of een ticket kort van te voren is geboekt en of er cash is betaald. In principe wordt alleen de risicogroep streng gecontroleerd. Per keer bepaalt de douane welke middelen daarvoor nodig zijn. Soms is dat een speurhond, soms worden de passagiers bevraagd of wordt hun bagage doorzocht. Visiteren gebeurt alleen nog als iemand daadwerkelijk als verdachte is aangemerkt en een bodyscan weigert.

Zo'n 30 vluchten per week uit het Caribisch gebied, Suriname en Venezuela vallen onder het 100%-controlebeleid.

De douane kan niet zeggen of bolletjesslikkers en andere drugssmokkelaars Schiphol beginnen te mijden. 'In het algemeen kan wel gezegd worden dat de ervaring leert dat de georganiseerde misdaad reageert op maatregelen van de overheid. Als bepaalde routes te riskant worden of de kans op detectie en onderschepping te groot wordt, zal gezocht worden naar alternatieven.'

 Uit een recent rapport van de Europese Unie blijkt dat de smokkel van cocaïne uit Zuid-Amerika vooral loopt via de Dominicaanse Republiek, Jamaica en landen in West-Afrika. Van daaruit worden de drugs Europa in gebracht. Grote partijen komen binnen via zee. De smokkel door individuele vliegtuigpassagiers is relatief klein. Overigens worden ook drugs, met name cocaïne, via Curaçao naar Duitsland, luchthaven Düsseldorf, gesmokkeld.

900 Kippen gestolen van kippenhouder te Lelydorp

Aangehouden verdachte beweert niets van diefstal honderden kippen te weten


Een kippenkweker is 900 kippen kwijt. De 53-jarige K. S., meer bekend als 'Klep', bood een man een kip voor slechts Srd 10 te koop aan. Aangezien de man wist dat er kippen gestolen waren bij de kippenhouder aan de Palissadeweg, belde hij meteen met de eigenaar. 

De politie van Lelydorp werd ingeschakeld, zo bericht zaterdag 6 augustus 2016 de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 'Klep' werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De verdachte beweert echter niets af te weten van de diefstal van de overige 899 kippen. Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld.

De kippenhouder had in juli al aangifte gedaan bij de politie van diefstal van 900 kippen. De ondernemer merkte tijdens de inventaris op dat er kippen ontbraken uit de hokken.

Componiste Xaviera Spong winnares SuriPop XIX met Yu Kori Mi Ati

SuriPop ontvangt van ministerie van RGB 1.4 hectare grond


Cameron, voorzitter Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur, wil cultuurpaleis


Suripop XIX is gisteravond gewonnen door componiste Xaviera Spong met Yu Kori Mi Ati. Geïnspireerd door haar eigen levensverhaal kroop zij in de pen om de tekst van dit lied te schrijven. Zij heeft voor het eerst deelgenomen aan het componistenfestival. De tweede plaats ging naar Carla Lamsberg met de compositie Parwa Busi Tori. Zij is debutante bij het componistenfestival. Judith Lochem eindigde met No Fergiti op de derde plaats. Zij nam ook voor het eerst deel an SuriPop. De beste videoclip is eveneens gegaan naar Xaviera Spong met Yu Kori Mi Ati. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zondag 7 augustus 2016.


Deze prijs is voor de eerste keer ingevoerd door stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur. De beoordeling vond plaats door een speciale jury en het publiek. De clip is geproduceerd door Valentino Zschuschen.

Opvallend is, aldus Starnieuws, dat drie dames de winnaars zijn van het componistenfestival. Er hebben zes vrouwen en zes mannen deelgenomen aan het festival. Voor het eerst in de geschiedenis zijn drie dames, die ook nog voor het eerst deelnamen, in de top drie beland.

De stichting Brasa Dey Rotterdam heeft de winnaar en de zanger Roché Pinas, meer bekend als Benjamin Faya, uitgenodigd om het lied te presenteren in Ahoy. Deze uitnodiging is bedoeld om SuriPop ook in het buitenland te promoten. De prijs van de winnende componist werd uitgereikt door minister Faizal Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken.


Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), liet gisteravond overigens nog een lang gekoesterde wens van Frank Cameron, voorzitter van de Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur, in vervulling gaan. Hij heeft een toewijzingsbeschikking gekregen van een stuk terrein van 1.4 hectare aan de Suhawanweg in Paramaribo.

De bewindsman overhandigde Cameron de grondpapieren, voordat het componistenfestival in de Anthony Nesty Sporthal begon.

Cameron is echter nog niet tevreden met het terrein alleen. Hij hoopt dat de volgende editie van SuriPop gehouden kan worden in het cultureel paleis dat opgezet zal worden. Hij sprak de hoop uit dat de regering de organisatie zal ondersteunen met het bouwen van het paleis waar muziekevenementen kunnen worden gehouden.

Jaren geleden werd de toezegging gedaan dat SuriPop een stuk terrein zou krijgen. Cameron heeft alle deuren plat gelopen om gedaan te krijgen dat de woorden in daden worden omgezet. Relyveld is blij dat de wens nu vervuld is. Hij zei een liefhebber te zijn van muziek en fan van SuriPop. Hij is overigens ook jurylid van de 19e editie van Suripop.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara A'dam, van groeiende weerstand tegen Trump tot het Kwaku festival

Panel spreekt over zoveelste uitstel van geruchtmakend 8 decemberproces


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 7 augustus 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:* Donald Trump: weerstand groeit
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft het moeilijk. Zijn recente aanval op de -islamitische - ouders van een gesneuvelde Amerikaanse oorlogsheld heeft een groot deel van de VS geschokt. President Obama zegt zelfs openlijk, dat Trump ongeschikt is als president, hij roept de Republikeinen op om Trump te laten vallen. Inmiddels hebben enkele Republikeinse politici hun steun aan Trump ingetrokken.

Ook in de peilingen loopt Trump steeds meer achter. Clinton heeft nu een voorsprong van 5.7 %. Twee weken terug was haar voorsprong nog 2.2 %. Veelzeggend is ook, dat een ruime meerderheid van het Amerikaanse electoraat vindt dat Trump ongeschikt is voor het presidentschap.

De Republikeinse partij zit in de maag met Trumps onbezonnenheid en onvoorspelbaarheid. De partij denkt na over een strategie in het geval Trump besluit om plotseling uit de campagne te stappen. Kennelijk voelt Trump de nederlaag al aankomen. Hij beweert nu al dat de verkiezingen oneerlijk gaan verlopen. Volgens velen stevent Trump af op een hopeloze nederlaag. Is het niet te vroeg om deze conclusie te trekken? Immers, het aantal kiezers dat nog geen keus gemaakt was nog nooit zo hoog. Is Trump werkelijk ongeschikt?

* Turkije eist snel visumvrij reizen
De Turkse regering heeft geëist dat het visumvrij reizen naar de EU in oktober geregeld moet zijn. Zo niet, dan zegt Turkije vluchtelingendeal op. Is er sprake van chantage? Waarom pikt de EU dit?
Al geruime tijd schendt Turkije diverse fundamentele mensenrechten op grote schaal. Daarnaast ondermijnt het Turks staatshoofd systematisch de democratie en rechtsstaat. Dit proces is versterkt door de politieke zuiveringen die in gang zijn gezet na de mislukte staatsgreep. De zuiveringen gaan in tegen alle waarden die de EU voorstaat. De EU beweert een waardengemeenschap te zijn. Is het niet tijd dat de EU de toetredingsgesprekken met dat land opschort? Waarom gebeurt dit niet? In het verleden zijn de gesprekken met Turkije om minder stop gezet. Is de geloofwaardigheid van de EU in het geding door het slikken van de Turkse misdragingen?

* Kwaku: nog steeds een Surinaams festival?
Van meet af aan was het Kwaku zomerfestival een plek waar Afro-Surinamers zich terugtrokken uit de boze buitenwereld en zichzelf konden zijn. Dat lijkt nu niet meer het geval. Dankzij het Nederlands evenementenbureau dat sinds enkele jaren de organisatie in handen heeft. Van een zwart evenement, is het festival getransformeerd naar een open multicultureel festival waar iedereen welkom is. Onder de Surinaamse bezoekers zijn er voor-en tegenstanders van dit transformatieproces. Tegenstanders wijzen op het toenemend aantal autochtone Nederlandse bezoekers en willen hun eigen 'blakamang sanie' terug. Voorstanders vinden dat de huidige opzet beter past in het multiculturele Nederland. Neutrale bezoekers valt het op dat de nadruk is komen te liggen op eten, drinken en dansen. Moeten we treuren om het verdwijnen van het exclusief Surinaamse karakter van Kwaku? Vanwaar de verandering? Zou het verbreden van het publiek te maken hebben met het aantrekken van kapitaalkrachtige sponsoren?

* Gestoorde moslims en aanslagen
Sinds enkele weken wordt Europa geteisterd door gewelddadige aanvallen van eenlingen op onschuldige mensen. Het meest recente geval was deze week in Londen.
In alle gevallen beweren de autoriteiten opgelucht dat het niet om IS-terreur gaat; de daders zouden psychische problemen hebben. Door dit te benadrukken lijkt het of autoriteiten de bevolking willen geruststellen. Feit is wel dat alle daders moslims zijn of waren. Feit is ook, dat er christelijke psychoten rondlopen, maar die niet de aandrang voelen om aanslagen te plegen. Al geruime tijd is duidelijk dat de moslimbevolking in diverse Europese landen zich moeilijk laat integreren. Het perspectief van een moslimgemeenschap dat goed is geïntegreerd en meedoet, lijkt onbereikbaar. Welke opties rest Europa nog? Migratiestop, in navolging van Trump? Actieve remigratie van moslims? Bekering tot het christendom?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:


Aandacht voor het verdagen van het 8 decemberstrafproces en de actuele politieke ontwikkelen in Suriname. Het panel probeert actueel commentaar uit Paramaribo te verkrijgen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 7 augustus 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.