donderdag 11 augustus 2016

Renzo Tjon A Joe wint zijn heat van de 50 meter vrije slag in Rio

Ondanks zijn persoonlijk record van 22,23 toch niet door naar halve finale


Renzo Tjon A Joe (zie foto - Bron: Dagblad Suriname) heeft vanmiddag, donderdag 11 augustus 2016, in Rio zijn olympische heat gewonnen tijdens de 50 meter vrije slag. Hij deed dat in een nieuw nationaal Surinaams en persoonlijk record van 22,23 seconden. Het oude record van 22,30 stond sinds 17 juli 2015 op zijn naam. Die tijd had hij gezwommen tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto, Canada. Dit bericht de webeditie van de Ware Tijd.

Maar, ondanks dat record heeft Tjon A Joe zich niet gekwalificeerd voor de halve finales. Daar plaatsten zestien zwemmers zich voor.

Populaire Opti maatje te klein in Rio voor nummer 1 van de wereld Lee Chong Wei uit Maleisië

Maleisische nummer 1 van wereld slaat Opti met 2-21 en 3-21 van het speelveld


(Bron foto: Dagblad Suriname)

Het verschil tussen de wereld nummer 1 in de badmintonsport Lee Chong Wei uit Maleisië en Sören Opti was vanochtend, donderdag 11 auustus 2016, in Rio duidelijk erg groot. Hij moest het met 2-21 en 3-21 afleggen tegen de man die op weg is om deze keer goud te behalen op de Olympische Spelen.

Opti werd aangevuurd door het Surinaamse team dat in Rio is (zie foto - Bron: Starnieuws). De sporter had pech door in de loting de naam van Wei te trekken.

Maar, hij vond het een eer om tegen de beste van de wereld uit te komen tijdens zijn debuut op de Olympische Spelen. Morgen komt Opti uit in zijn tweede wedstrijd. Zijn tegenspeler is dan Derek Wong uit Singapore, zo bericht Starnieuws.

'Het is met de faciliteiten die we in Suriname hebben bijna onmogelijk om van zo iemand te winnen die dit als werk heeft', zegt Opti in een reactie in de webeditie van de Ware Tijd.

Volgens de interneteditie van het Dagblad Suriname was 19-jarige Opti de populairste man vanmorgen. Daar hij tegen de beste van de wereld uitkwam, vuurde alle fans, behalve die uit Maleisië, hem aan. Bij elk punt kreeg hij een luidde applaus. Ook werd Opti door meer tv-stations geinterviewd dan Lee Chong zelf. Door ESPN Caribbean werd hij zelfs omgedoopt tot de loverboy van het onderdeel badminton.

Zorgen bij NPS-voorzitter over positie bevolking en vooral die van kleine man of vrouw

Rusland: 'Met verhoging brandstofprijs en marktconforme koers douanetarieven verarmt volk verder'


Met de verhoging van de brandstofprijs en de marktconforme koers voor douanetarieven zal het volk verder verarmen. De rek zit er helemaal uit, aldus Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, vandaag, donderdag 11 augustus 2016, op Starnieuws. Hij maakt zich ernstig zorgen over de positie van de bevolking in totaliteit en in het bijzonder de kleine man of vrouw. 

'We hadden aangegeven dat door het gevoerde beleid in de afgelopen zes jaren en door de overeenkomst met het IMF - Internationaal Monetair Fonds - meer maatregelen te verwachten waren. Die worden nu getroffen, met ernstige gevolgen voor het land.'

De regering geeft aan dat de prijzen van basisgoederen gehandhaafd zullen worden, maar door de verhogingen van de olieprijs en importkosten op overige producten wordt het leven van alle dag weer een flink stuk duurder. Als de transportprijzen stijgen, heeft deze effect op alle prijzen, ook van basisgoederen, in de winkels.

Eerder is de samenleving al geconfronteerd met tariefsverhogingen bij de EBS en SWM, terwijl men aangeeft dat er nog meer verhogingen voor de stroomvoorziening komen, voert Rusland aan. Hij geeft aan, dat de importen reeds drastisch teruggelopen waren door verminderde koopkracht en die zullen nu zelfs verder afnemen. Het gevolg zal zijn dat de rekken in de winkels leger zullen zijn, omdat het volk nu nog minder zal kunnen kopen.

Rusland zegt verder nog, dat tijdens zijn bezoek vorige week aan een winkelcentrum in Paramaribo gebleken is dat bedrijven reeds grote delen van hun personeel naar huis hebben moeten sturen. Importbedrijven sluiten hun deuren om zich te beraden over de ontstane situatie. De werkloosheid zal dus verder afnemen. 'We vrezen voor de komende situatie omdat we ook de taferelen zien bij Venezuela waar de armoede ernstige vormen heeft aangenomen.'

 De NPS-voorzitter vindt het verschrikkelijk dat 'wij zover teruggevallen zijn door vooral het beleid van de huidige regering. 'Wij als samenleving zullen nu naar de survival mode moeten schakelen om nog te redden wat er te redden valt. De NPS zal haar structuren in spoedvergadering horen komende zaterdag om zeven uur 's avonds.'

VHP-voorzitter Santokhi wil van president Bouterse opheldering over kwestie Kanhai/Iqbal in India

Santokhi ziet graag onderste steen boven tafel komen inzake 'deze onverteerbare affaires'Minister Van Dijk-Silos beweert dat IS in Suriname mensen recruteert....

Kans dat IS werkelijk en feitelijk mensen rekruteert in Suriname lijkt klein

Dat een dame richting Syrië is afgereisd duidt volgens minister op indicatie dat mensen door IS in Suriname worden gerekruteerd


Het is van belang dat Suriname zodanige grenscontrolemechanismen invoert om zich zo goed als mogelijk te beschermen tegen terroristische activiteiten, waaronder wervingscampagnes van internationale terreurorganisaties. De minister van Justitie en Politie, Jennifer Van Dijk-Silos, zei in De Nationale Assemblee, dat enige tijd geleden 'één Surinamer richting ISIS gegaan is, maar in Turkije is aangehouden'. Dit is volgens haar een indicatie dat de terreurorganisatie ook in Suriname mensen rekruteert. 

Het is van belang te achterhalen of het buitenlanders zijn die hier komen om mensen te werven. Onduidelijk is volgens de bewindsvrouwe of ook andere Surinamers vanuit Suriname zijn vertrokken om zich bij IS aan te sluiten.
Een en ander kwam deze week naar voren in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de ontwerpwet 'Overdracht passagiers- en bemanningslijsten' (APIS), aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 11 augustus 2016.

De minister legde uit, dat steeds wanneer zich nieuwe ontwikkelingen voordoen in de grensoverschrijdende misdaad, landen maatregelen treffen om zichzelf te beschermen en elkaar te helpen. In dergelijke gevallen wordt daarom 'de hand gelicht wat betreft de privacy van mensen', zei de bewindsvrouwe, reagerend op vragen en opmerkingen van Assembleeleden.

Om de internationale en grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme te kunnen bestrijden sturen regeringen lijsten, waarop gezochte criminelen en terroristen staan, ook naar andere landen. 'Het is belangrijk om te weten wie met terrorisme bezig is. Zeker omdat het nu mondialer wordt en overal begint op te komen. Het is de plicht en taak van Suriname om een wet als APIS te hebben, om exact te weten wie de persoon achter de naam is die zich aanmeldt, waardoor we ons land kunnen bewapenen en veilig houden tegen terroristen', aldus de minister.

Het APIS-grenscontrolesysteem zal voor Suriname beheerd worden door het Bureau Nationale Veiligheid. De Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en het Openbaar Ministerie zullen toegang hebben tot het systeem. Van personen die er in geregistreerd staan, worden onder andere gegevens gedeeld over strafbare feiten en andere zaken waar ze in een land of landen door de justitie gezocht worden en om aanhouding en uitlevering wordt verzocht.

Overigens is het de vraag - en enige nuancering is op zijn plaats - of werkelijk gesproken kan en mag worden van rekrutering door IS in Suriname - zoals zo stellig is gezegd door minister Van Dijk-Silos, nu enige tijd geleden een dame vanuit Suriname richting Syrië was vertrokken, maar strandde in Turkije. Een individu kan zich tot de terreurorganisatie aangetrokken voelen en besluiten om op persoonlijke titel de reis te ondernemen. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat die persoon is gerekruteerd in zijn of haar thuisland. De kans dat er personen in Suriname zijn die daadwerkelijk mensen werven voor de terreurorganisatie lijkt klein.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

12.000 Braziliaanse Munduruku-inheemsen in strijd tegen megadam gesteund door Britse beroemdheden

Strijd tegen megadam in Tapajósrivier, Amazonegebied, is gestreden, maar er zijn plannen voor nog eens 42 dammenOpen brief Britse beroemdheden als Paul McCartney, Roger Moore en Annie Lennox


Het was een grote overwinning voor de 12.000 Munduruku-indianen toen vorige week bekend werd dat hun leefgebied voorlopig niet wordt vernield door een betonnen muur van 8 kilometer lengte en 50 meter hoogte. Maar hun strijd is nog niet gestreden, zeggen nu ook Sir Paul McCartney en 47 andere Britse beroemdheden in een open brief aan The Guardian, zo schrijft Trouw vandaag, donderdag 11 augustus 2016.

Want één megadam in de Tapajósrivier mag dan verhinderd zijn, er zijn nog 42 andere dammen te gaan.

De brief (zie hieronder) is gericht aan de Braziliaanse overheid en Europese bedrijven die van plan zijn de ruim veertig dammen te bouwen in de omgeving van de Tapajósrivier, de laatste ongerepte rivier in de Amazone.

De ingezonden brief in de Britse krant The Guardian van diverse Britse beroemdheden:

We warmly welcome the decision taken last week by the Brazilian environment agency, IBAMA, to stop the huge São Luiz do Tapajós dam that threatened to wipe out a whole swath of pristine rainforest deep in the heart of the Amazon (Report, theguardian.com, 5 August). This was a day of relief and hope not just for the Munduruku indigenous people, who faced having their ancestral lands flooded, but for everyone who cares about protecting one of the world’s great natural wonders.
The Tapajós river and the surrounding rainforest are areas of unparalleled natural beauty and biodiversity, where new animal species are still being discovered to this day.
The Brazilian watchdog’s decision marked a turning point in the struggle to protect this corner of the Amazon, but the fight isn’t over yet. The cancelled dam is one of five planned for this highly sensitive area, and the environment agency’s powers to defend the rainforest are now under threat. The best way to protect this land and its people is for the Brazilian government to recognise the Munduruku’s right to their territory, and for dam construction companies to stay out of this destructive business.
Raymond Blanc, Jim Broadbent, Peter Capaldi, Caroline Catz, Charlotte Church, Lily Cole, Olivia Colman, Emma de Caunes, David de Rothschild, Jonathan Dimbleby, Abigail Fallis, Hugh Fearnley-Whittingstall, Ranulph Fiennes, Livia Firth, Ben Fogle, Rebecca Frayn, Leebo Freeman, Terry Gilliam, Dave Gilmour, Jane Goodall, Jamie Hewlett, Kurt Jackson, Bianca Jagger, Terry Jones, Anish Kapoor, Annie Lennox, Joanna Lumley, Glyn Macey, Alistair McGowan, Renu Mehta, Roger Moore, Simon O’Brien, Dermot O’Leary, Michael Palin, Bruce Parry, Paul McCartney, Grayson Perry, David Puttnam, Vanessa Redgrave, Mark Rylance, Greta Scacchi, Timothy Smit, Alison Steadman, Emma Thompson, Sophie Thompson, Zoë Wanamaker, Vivienne Westwood, Benjamin Zephaniah

Volgens een rapport van Greenpeace zal er niks overblijven van het bosrijke leefgebied van de Munduruku-indianen als de bouw doorgaat. Ook de inheemse flora en fauna zal ernstig worden aangetast. Tal van diersoorten zullen hierdoor verdwijnen, zoals de roze rivierdolfijn, schildpadden en panters.


Lokale stammen strijden al jaren tegen de komst van de waterkrachtcentrales. Onder andere Paul McCartney, Michael Palin, Roger Moore, Annie Lennox, Joanna Lumley en Emma Thompson hebben hun naam onder de brief gezet. 'We vinden de beslissing van het milieuagentschap om de bouw van de enorme São Luiz do Tapajósdam te stoppen een welkom bericht', zeggen de ondertekenden in de brief. 'De beslissing van de Braziliaanse waakhond markeert een keerpunt in de strijd voor de bescherming van dit gedeelte van de Amazone, maar het gevecht is nog niet over. De beste manier om dit land en haar inwoners te beschermen is de erkenning van het grondgebied van de Munduruku door de Braziliaanse overheid. De constructiebedrijven moeten zich niet bezighouden met deze destructieve werkzaamheden.'

Of de Britse beroemdheden naast deze brief nog meer actie gaan ondernemen is niet bekend.

De Munduruku legen de strijdbijl in elk geval nog niet neer na hun triomf. Een delegatie van stamhoofden reist deze week naar Engeland voor een formeel gesprek met het bedrijf Siemens. Opperhoofd Arnaldo Kabá Munduruku vraagt Siemens publiekelijk bekend te maken dat zij niet deel zullen nemen aan de bouw van nieuwe dammen.

Een woordvoerder van Siemens zegt de delegatie te willen ontvangen, maar beweert niet betrokken te zijn bij waterkrachtprojecten in Brazilië. Greenpeace heeft Siemens eerder al gevraagd niet mee te doen aan de aanbesteding en het leveren van turbines voor nieuwe dammen. Siemens heeft toen niets toegezegd.

Zware tijden voor Kennedystichting die vooral afhankelijk is van donaties en giften

Overheid heeft al maanden geen subsidie overgemaakt...

'We moeten er hard voor werken om de organisatie draaiende te houden'


'We moeten er hard voor werken om de organisatie draaiende te houden', zegt Lea Welzijn-Overeem, directeur van de Kennedystichting, voor mensen met een gehoorbeperking, vandaag, 11 augustus 2016, in de Ware Tijd.

De organisatie heeft voor dit jaar nog geen subsidie ontvangen. Woensdag heeft de stichting België voor Suriname (BelVoSur), één van de trouwe donateurs, gehoorapparaten en materiaal voor oorstukjes ter waarde van 8.510 euro geschonken aan de Kennedyschool.

Er is maandelijks ruim Srd 50.000 nodig voor een verantwoorde exploitatie. Dat is ook het bedrag aan subsidie dat de overheid maandelijks heeft toegezegd, maar dat al maanden niet is overgemaakt.

Naast giften en donaties vergaart de Kennedystichting ook inkomsten door het verhuren van ruimtes op haar complex aan de Johan Adolf Pengelstraat waar de school en een internaat gevestigd zijn. Niet alleen de subsidie voor dit jaar is uitgebleven, maar ook een deel van die van 2015. De directeur zegt recent de verzekering te hebben gehad van het ministerie Financiën om binnen een maand een deel van de achterstand in te lopen. Nu werkt de stichting op basis van prioriteiten om geld te besparen.

Dat het kunst- en vliegwerk is om te blijven draaien, was gisteren even vergeten tijdens de overhandiging van de gehoorapparaten. 'Voor sommige kinderen is het een hele gewaarwording, want dan kunnen ze de stem van mama of papa nu horen', zei Renate Wartes, directrice van de Kennedyschool, terwijl de leerlingen één voor één naar voren werden geroepen om de apparaatjes te laten bevestigen. Hun dankbaarheid toonden ze met gebarentaal en een glimlach. De oorstukjes zijn niet traditioneel wit, omdat de kinderen zelf mochten bepalen hoe hun apparaatje eruit moet zien, zei Wartes. 'Ze willen ook met de hype meegaan.' 

Nieuw bestuur Politiebond bespreekt knelpunten met minister Van Dijk-Silos

Minister zegt toe zeer spoedig over problemen in contact te treden met leiding Korps Politie Suriname

(Bron foto: Politiebond Suriname)

Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft enkele brandende kwesties besproken met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. De bewindsvrouwe reageerde positief op het initiatief van voorzitter Raoul Hellings voor een kennismakingsbezoek. Het bondsbestuur werd gisteren ontvangen, zo is vandaag, donderdag 11 augustus 2016, op Starnieuws te lezen.

Het SPB-bestuur heeft te kennen gegeven aan de minister, dat er willekeur wordt toegepast bij de tuchtprocedure. Ook bij vergoeding van overuren en toelages zijn er volgens het bondsbestuur geen transparante regels. De uitrusting/bewapening van een belangrijke eenheid, het ploegendienstsysteem, het weren van stagekandidaten bij de inspecteursopleiding en het beoordelingstraject, met daarin inbegrepen een onrechtvaardige sporttest, waren ook onderwerpen die aan de orde zijn gesteld.

De minister deelde mee reeds uit eigen waarneming bekend te zijn met enkele aangehaalde zaken. Verder zal zij er alles aan te doen om op zeer kort termijn een vervolggesprek te initiëren met de SPB en het managementteam van het Korps Politie Suriname om de aangekaarte problemen op te lossen.

Ook beloofde de minister over enkele dringende zaken terstond contact op te zullen nemen met de leiding van het korps.

'Slechts een vraag'; Alphons Levens

Slechts een vraag


Hoe zouden zij reageren
als ik hun een boekje van mij
te koop aanbood:
de taxichauffeur die net een rit heeft gereden,
de supermarkt binnenloopt,
een pakje sigaretten koopt
en alleen daarmee naar zijn auto terugloopt…

Een moeder, pas van het werk,
die nu de supermarkt binnenloopt,
een pakje sigaretten koopt en een pak melk,
ontdekt dat zij te weinig geld bij zich heeft,
terug naar de koelkast loopt,
“straks stuur ik mijn dochter wel hiervoor”,
en ook alleen daarmee naar haar auto terugloopt…?

Alphons Levens,
7 augustus 2016.

Henk Ramnandanlal (PALU) vraagt zich of de regering wel weet wat zij doet

Sinds aantreden regering Bouterse-II worden genomen maatregelen achteraf teruggedraaid

'Met dit op en neer beleid zal de financiële crisis alleen nog dieper en langer worden'


Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), vraagt zich vandaag, donderdag 11 augustus 2016, in een persbericht af of de regering wel weet waar zij mee bezig is. Hij reageert daarmee op de afspraken die inmiddels zijn gemaakt met de vakbond bij de EBS en SWM. Dit zal consequenties hebben voor de salarissen van de overige ambtenaren. En dat terwijl er een overeenkomst is gesloten met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) waarin staat dat de salarisuitgaven van de overheid worden bevroren op 7.8% van de BBP voor 2016. 

Ramnandanlal geeft aan dat vanaf het aantreden van deze regering er maatregelen zijn genomen die achteraf werden teruggedraaid, al dan niet met de tussenkomst van de president. Hij noemt de prijsverhogingen van de nutsvoorzieningen (stroom en water) als voorbeeld.

Kort na het aantreden van Bouterse-II werd door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, aangegeven dat er geen prijsverhogingen zouden worden doorgevoerd alvorens er geen orde op zaken zouden zijn gesteld binnen de SWM en de EBS. Drie maanden later werden de prijzen van de nutsvoorzieningen verhoogd zonder enige reorganisatie binnen de twee bedrijven. Na kritische kanttekeningen in de Assemblee werd door dezelfde minister aangeven in januari van dit jaar, dat er geen verdere verhogingen zouden plaatsvinden. Nog geen twee maanden later werd door de President aangegeven dat de minister voor zijn beurt zou hebben gesproken. Inmiddels is bekend dat met het IMF drie verhogingen van energie en water zijn overeengekomen, waarvan de eerste reeds is doorgevoerd begin mei. Deze verhoging is ook weer gedeeltelijk teruggedraaid na een onduidelijk besluit van de ministerraad dat achteraf voor meerdere interpretaties vatbaar bleek te zijn.

Ramnandanlal: 'We kunnen bij dit voorbeeld van op en neer beleid ook toevoegen de aankondiging in 2015, dat er geen devaluatie zou worden doorgevoerd, het beleid met betrekking tot de skalians, de wijziging van de comptabiliteitswet, de verhoging van de toeristenkaart, de Memorandum of Understandig met Suralco, de valutaveilingen en de diverse ontheffingen bij Telesur en EBS die inmiddels zijn teruggedraaid.'

Ook het loslaten van de douanekoers ziet hij een onderdeel van dit op en neer beleid. Moeten we binnenkort weer een al dan niet gedeeltelijk terugdraaiing verwachten van de douanekoers, omdat de regering onvoldoende heeft ingeschat wat de gevolgen ervan zullen zijn voor de gewone burger, vraagt Ramnandanlal zich af.

Ook de afspraken die gemaakt zijn met de vakbond bij de EBS kunnen nu hierbij worden toegevoegd. Inmiddels zouden deze afspraken teruggedraaid zijn door de president. Wisten de onderhandelaars dan niet waar zij mee bezig waren? Waren zij dan niet op de hoogte van de overeenkomst met het IMF? Hebben zij dan onderhandeld op eigen gezag of was er overleg met de regering over de afspraken voordat deze werden overeengekomen?

Hoe het ook zij, het is duidelijk dat men slecht heeft nagedacht over de gevolgen en de reikwijdte van deze afspraken, aldus Ramnandanlal. Dit op- en neer beleid maakt dat de onzekerheid in de Surinaamse samenleving alleen maar groter wordt. De indruk wordt gewekt dat de regering niet weet wat zij doet. Vooruitzicht op verlichting van de huidige financiële crisis wordt hierdoor maar verder weg uitgeschoven. Daar waar de regering nu de hoop heeft gevestigd op de inkomsten uit de Newmont mijn, is nog de vraag of de regering in staat zal zijn om het eigen uitgestippeld beleid en hetgeen met het IMF overeengekomen uit te voeren. Met dit op en neer beleid zal de financiële crisis alleen nog dieper en langer worden, aldus Ramnandanlal.

---- Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)
Suriname
info: www.palu-suriname.org

Curaçao's minister Dick van OWCS bereikt cao-akkoord met vakbond Sitek

'Harde en concrete afspraken die leiden tot verbetering kwaliteit onderwijs voor alle kinderen'


Minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een onderwijsakkoord met vakbond Sitek (Sindikato di Trahadónan den Edukashon) gesloten, dat heeft de bewindsvrouwe in een schriftelijke verklaring bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 11 augustus 2016.

Het akkoord voorziet in materiële aspecten van het onderwijs, zoals de salariëring van de leerkrachten en beschrijft ook de afspraken op ideëel gebied, zoals het plan om te komen tot een nationaal dialoog voor de sector in het schooljaar 2016- 2017. In het begeleidend schrijven bij het getekende akkoord schrijft de minister dat er nu ‘harde en concrete afspraken zijn gemaakt die zullen leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs voor alle kinderen op Curaçao’.

In het kader van de onderwijsverbetering worden er afspraken gemaakt om de arbeidsomstandigheden van het onderwijzend personeel te verbeteren.

'Goede en gezonde arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden zijn immers bepalend voor de effectiviteit en het rendement van de inzet van het onderwijspersoneel', aldus de minister.

De onderwijskrachten krijgen een marktconform salaris, het onderwijsmateriaal wordt aan de lokale omgeving aangepast en de docenten zijn verplicht om continu aan nascholing te doen. In het akkoord zijn ook transparante arbeidstijden en arbeidsregelingen opgenomen. Het akkoord voorziet tevens in de voorschriften voor de veiligheid van de leerlingen en leerkrachten. Het moet aantrekkelijker gemaakt worden om in het onderwijs te werken en leerkrachten moeten betrokken worden wanneer het om de inrichting van hun werksituatie gaat en het beleid bij de onderwijsinstelling.

Met de vakbond is afgesproken dat beide partijen een commitment aangaan om ervoor te zorgen dat de nationale dialoog over het onderwijs in het nieuwe schooljaar wordt gehouden. Aan het eind van het schooljaar moet de nationale dialoog over het onderwijs resulteren in een integraal programma voor de sector. Dit programma moet aansluiten bij het nationaal ontwikkelingsplan van Curaçao en in lijn zijn met de nieuwe tendensen, zoals die door de UNESCO wordt aangegeven.

Het ministerie zal samen met Sitek en de schoolbesturen zorgen dat de schaarste aan leerkrachten wordt aangepakt. In het schooljaar 2017-2018 moet het aantal instromers bij een lerarenopleiding aanzienlijk verhoogd worden.

Minister Dick schrijft ook over het eerder getekende convenant met de onderwijsvakbond in 2013. Daarbij werd afgesproken dat beide partijen een programma zullen opzetten om bij leerlingen en leerkrachten een actief burgerschapszin te ontwikkelen. De bewindsvrouwe is ervan overtuigd dat het nieuw gesloten akkoord de weg zal openen voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. 'Met recht kan ik dan ook tot slot zeggen, dat er hoop gloort op een kwalitatief beter onderwijs voor elk kind van Curaçao.'

Regiezitting Maximus-zaak op Curaçao 19 augustus zonder Burney 'Nini' Fonseca

Reden afwezigheid Fonseca, die om veiligheidsreden in Nederland vastzit, niet bekendBurney ‘Nini’ Fonseca zal op 19 augustus niet aanwezig zijn bij de regiezitting van de zaak Maximus. Dat zegt Guillano Schoop, de Officier van Justitie die belast is met deze zaak, vandaag, donderdag 11 augustus 2016, in het Antilliaans Dagblad. In de zaak Maximus wordt onderzoek verricht naar de intellectuele daders van de moord op PS-politicus Helmin Wiels. 

De reden voor de afwezigheid van Fonseca is vooralsnog onbekend. Wel is bekend dat de verdachte in de Maximus-zaak wegens veiligheidsredenen naar Nederland is gebracht en daar wordt vastgehouden.

Hoewel er verschillende verdachten zijn in de zaak Maximus, is Fonseca op dit moment de enige die moet voorkomen, zo bevestigt Schoop. 'We zijn nu van mening dat er genoeg onderzoek naar de heer Fonseca is gedaan en dat de zaak nu kan voorkomen', aldus de Officier van Justitie.

In het geval van andere verdachten zoals Robbie dos Santos en oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) wordt nog onderzoek verricht en is er nog geen datum voor de behandeling van de zaak vastgesteld.

Fonseca was al eerder aangemerkt als verdachte. In het onderzoek Magnus - waaruit Maximus is voortgevloeid en waarin onderzoek werd verricht naar de uitvoerders van de moord - zat hij ook al vast. Hij werd later op vrije voeten gesteld omdat het gerecht op dat moment van oordeel was dat er onvoldoende hard bewijs was over de betrokkenheid van Fonseca. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf toen al aan dat Fonseca, die ook Nini wordt genoemd, de schakel is tussen de uitvoerders van de open moord en de opdrachtgevers.

Gert Rip, de Officier van Justitie die belast is met deze zaak, liet toen weten dat in de periode voorafgaand aan de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013, van januari tot en met 4 mei 2013, er veertig sms-berichten tussen Fonseca en de oud-minister van Financiën - tevens verdachte in de zaak Maximus - George Jamaloodin zijn uitgewisseld. 

Leest u hier de rest van dit bericht.

Advocaat Wilsoe wil weten of zijn cliënt oud-minister Jamaloodin nog verdachte is in Maximus-zaak op Curaçao

Wilsoe heeft op 1 augustus bij brief aan rechter-commissaris geïnformeerd naar status cliënt

'Mijn cliënt weet nog steeds niet waar hij aan toe is'


Advocaat Everett Wilsoe hoopt voor het eind van deze maand opheldering te hebben of zijn cliënt George Jamaloodin, voormalig minister van Financiën voor de MFK, nog steeds als verdachte wordt gezien in de zaak Maximus. Dat zegt Wilsoe vandaag, donderdag 11 augustus 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

'Op 1 augustus heb ik namens mijn cliënt bij de rechter-commissaris het verzoek ingediend om duidelijkheid te krijgen of cliënt nog steeds als verdachte wordt gezien in de zaak Maximus. Daarbij heb ik gebruikgemaakt van artikel 56 van het Wetboek van Strafvordering. Dat artikel stelt dat de rechter ervoor moet waken dat de termijn dat iemand als verdachte in een strafzaak wordt beschouwd, redelijk moet zijn. De rechter-commissaris heeft als taak om toe te zien dat een persoon niet onnodig en onredelijk lang als verdachte wordt beschouwd', aldus Wilsoe.

'Het is al meer dan twee jaar geleden dat Jamaloodin werd aangehouden. Zijn detentie is later opgeheven, hij is toen in vrijheid gesteld. Maar, mijn cliënt weet nog steeds niet waar hij aan toe is. Deze onduidelijkheid en onzekerheid heeft voor hem persoonlijk en als ondernemer gevolgen.'

De rechter-commissaris zal aan de hand van het verzoek het Openbaar Ministerie (OM) moeten horen over de status van Jamaloodin, zo legt de advocaat uit.

Wilsoe verklaarde ook, dat het in de geschiedenis van de strafvordering van de eilanden het één keer eerder is voorgekomen dat er gebruik is gemaakt van artikel 56 van het Wetboek van Strafvordering. Dat was in zaak Zambezi waarbij de Bonairiaanse politici Ramonsito Booi en Burney Elhage en diens vrouw verdacht werden van fraude en witwassen. 'Er bestaat geen wettelijke termijn waarbinnen er duidelijkheid moet zijn of iemand nog steeds als verdachte geldt, maar ik hoop wel dat mijn cliënt voor het einde van de maand weet waar hij aan toe is', aldus Wilsoe.

Jamaloodin wilde daartoe gevraagd zelf niet inhoudelijk commentaar op het verzoek leveren en verwees daarvoor naar zijn advocaat, Wilsoe.

President CBCS Tromp op Curaçao vindt huiszoeking als middel door OM 'zeer ernstige zaak'

Tromp zegt zelf documenten inzake vastgoedtransacties aan OM te hebben overhandigd


President van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Emsley Tromp, die sinds gisteren een verdenking tegen zich heeft van ‘fraude in de privésfeer’, zegt circa twee maanden geleden documenten over vastgoedtransacties te hebben overhandigd aan procureur-generaal (PG) Guus Schram. Het gaat om een feitenonderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) over transacties in verband met de aankoop van een luxe appartement in Miami. Tromp deed dit naar eigen zeggen uit eigen beweging en geheel vrijwillig, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 11 augustus 2016. 

'Ik heb de PG daarbij met klem aangegeven te allen tijde beschikbaar te zijn voor nadere uitleg. De PG kreeg van mij het rapport plus alle onderliggende stukken. Dat gebeurde proactief, op mijn initiatief en dus niet desgevraagd, of omdat ik daartoe werd gedwongen, of omdat mij dit werd verzocht. Ik heb toen tegenover de PG verklaard bereid te zijn alle medewerking te verlenen aan een eventueel onderzoek.' 

Dit zegt Tromp in gesprek met de redactie Antilliaans Dagblad vanuit de Verenigde Staten, waar hij naar eigen zeggen de afgelopen dagen in hoofdstad Washington was voor besprekingen over het behoud van de voor Curaçao belangrijke correspondentbankrelatie met Amerikaanse commerciële banken. Hij keert ‘vandaag en anders uiterlijk vrijdag’ terug.

De huiszoeking gisteren in zijn privéwoning kwam als een onaangename verrassing. Tromp spreekt van een ‘zeer ernstige zaak’, doelend op het middel dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft ingezet.

Gaat u naar hier om het volledig artikel te kunnen lezen. 

DNA wil via aangescherpte wetgeving onrechtmatige uitgifte dorpsgronden inheemsen voorkomen

Assemblee gaat werken aan de erkenning van inheemse dorpen en gemeenschappen


De Nationale Assemblee (DNA) wil via verscherpte wetgeving de eerste stap zetten onrechtmatige uitgifte van inheemse dorpsgronden voorkomen. Gelijktijdig wil het parlement werken aan de erkenning van de dorpen en gemeenschappen. Dit zei Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gisteren tijdens de petitie-aanbieding door inheemsen organisaties, zo bericht Starnieuws vanochtend, donderdag 11 augustus 2016. 

De zevenjarige Sarah-mae Arichero uit Apoera bood Geerlings-Simons het document Wettelijke Erkenning rechten van Inheemse Volken in Suriname aan. De petitie (zie hieronder) is afkomstig van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en haar regionale werkarmen: de Samenwerkende Inheemse Dorpshoofden in Para (OSIP) en Kaliña en Lokono Inheemse dorpen Marowijnegebied.Zij hielden dinsdag een vredesmanifestatie en hebben hun zorgpunten en wensen op papier gezet. OSIP-voorzitter Theo Jubitana las de petitie voor. Er zijn tien overwegingen in meegenomen, zoals uitvoering van internationale vonnissen, wettelijke erkenning als inheems volk en respect en bescherming van de collectieven rechten.

De Assembleevoorzitster wees de aanbieders erop dat het niet helemaal waar is dat Suriname de rechten van Inheemse Volken niet erkent. 'In de L-decreten van 1982 staat dat er geen gronden mogen worden uitgegeven in de gebieden van inheemsen en marrons. Maar, die wet heeft geen tanden.' Nog van de maand wil zij de aangepaste wet ingediend krijgen, om na het reces aan de wijziging te werken. Het betreft het Decreet Beginselen Grondbeleid van 15 juni 1982:Er is al drie jaar aan gewerkt. De bevoegdheid van de minister wordt dan beperkt als het gaat om gronduitgiftes in dorpen. 'Als we dit hebben gestopt, dan kunnen wij verder kijken. Ik sta hier honderd procent achter.' Tussen nu en de wetswijziging zijn de dorpen volgens Geerlings-Simons beschermd. Er zijn overgangsbepalingen opgenomen. Indien er geen activiteiten hebben plaatsgevonden, ingeval van oude uitgiftes, dan vervallen deze volgens de wetswijziging. 'Indien er al is gebouwd, dan komen wij in ander vaarwater.'

Als korte termijn oplossing, denkt zij ook aan een afbakening van de dorpsgebieden. De overheid kan dan geen rechten aan derden geven.

De Assembleevoorzitster ging ook in op het statusprobleem van dorpen en gemeenschappen. Er zijn geen formele rechten om het dorp te organiseren of over de gronden te beschikken. Het parlement erkent dit als een acute zaak, die niet hoeft te wachten tot de formele eindoplossing. 'Wat op korte termijn kan is, dat wij erkennen dat Suriname dorpen en gemeenschappen heeft. Sommige dorpen zijn van mensen die in stamverband leven. En dat alle gemeenschappen die wij kennen, recht moeten hebben op hun lokale grond- en ontwikkelingsgebied. Dit kunnen wij bij wet vastleggen.' Een dorp wordt dan een erkende juridische entiteit. Het kan bijvoorbeeld dan rechtmatig financieel profiteren van bepaalde zaken. Dit, vooruitlopend op het finaliseren van de totale wetgeving.

De petitieaanbieders konden zich voor nu vinden in de genoemde oplossingsmodellen. Jubitana gaf aan dat de inheemsen volledig en effectief willen participeren in de nodige maatregelen die genomen moeten worden.  'En dat we niet willen werken via geldverslindende, niet-effectieve tussenschakels of zelfs verstorende instellingen of pseudo-vertegenwoordigers.' De organisatie wijst erop dat samenwerking met hen kan via hun eigen structuren van het traditioneel gezag, het VIDS-Bureau.

Bij de petitie-aanbieding waren de NDP-Assembleeleden Patrick Kensenhuis en Jennifer Vreedzaam ook aanwezig. De aanbieders hebben ondersteuning gekregen van de bestuursleden van de Amazone Partij Suriname.

Houtsector bezorgd over problemen en werkgelegenheid binnen sector

Vertegenwoordigers houtsector brengen problemen onder aandacht RGB-minister


De houtsector is in problemen en de werkgelegenheid van duizenden is in gevaar. Dit is de noodkreet die vertegenwoordigers van bedrijven uit deze branche maandag lieten horen tijdens een gesprek met minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Relyveld heeft zijn medewerking toegezegd bij het zoeken naar oplossingen, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 11 augustus 2016.

Vertegenwoordigers van de houtsector, met name van de Algemene Surinaamse Houtunie, het Platform Houtsector en de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten, hebben met Relyveld over de problemen gesproken. Als er geen oplossingen komen dreigt de sector in elkaar te storten, benadrukken de vertegenwoordigers in een persbericht.

Wegen in de houtproductiegebieden worden regelmatig voor langere periodes afgesloten voor houttransport. Vooral in de regentijd zijn de wegen in zeer slechte staat door het jarenlange achterstallige onderhoud, aldus de afgevaardigden. Het zijn steeds de houtbedrijven die verantwoordelijk worden gesteld voor de slechte toestand van de wegen, maar die worden ook gebruikt door anderen zoals bedrijven in de mijnbouwsector, jagers en vissers, toeristen, water- en brandstoftransporteurs.

Het is ook de houtsector die steeds wordt verplicht om een bijdrage te leveren voor onderhoud van de wegen, geven de vertegenwoordigers aan. Ironisch genoeg wordt de weg in voorkomende gevallen alleen voor de houtsector afgesloten. Bij dringende noodzaak kan de districtscommissaris van Para doorgang verlenen, maar dan moet hiervoor Srd 150,- per keer, vooraf betaald worden.

Een ander zorgpunt voor de sector is de verhoging van de energietarieven en de devaluatie van de Srd. Onder andere hierdoor is er sprake van een sterke terugval van de economische bedrijvigheid, waardoor lokaal de vraag naar houtproducten is gedaald.

Het is voor de vertegenwoordigers van de houtsector ook onduidelijk wie de leiding heeft bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Een gevolg hiervan is dat er geen duidelijkheid bestaat over wie het aanspreekpunt is voor deze sector. Aangeven wordt dat de kwaliteit van de actuele dienstverlening van SBB steeds achteruit gaat. Dit heeft een enorme negatieve invloed op de efficiëntie binnen het productieproces van de sector, zeggen de vertegenwoordigers uit de houtsector.

Santokhi, VHP-voorzitter: 'Nieuwe maatregelen regering maken crisis erger en volk nog armer'

'Regering treft alleen maatregelen om staatskas te vullen, om haar corruptief beleid te kunnen voortzetten'

'Het IMF dirigeert het beleid hier en regering voert neerbuigend uit' - 'Regering heeft niet de kennis en de capaciteit om de crisis te beheersen'


Met de maatregelen die de regering gisteren heeft getroffen, wordt de crisis niet alleen erger, maar deze maken het volk nog armer. 'De regering treft alleen maatregelen om de staatskas te vullen, om haar verspillend en corruptief beleid te kunnen voortzetten ten koste van het volk', zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vanochtend, donderdag 11 augustus 2016, in een reactie op Starnieuws. 

De VHP-leider vindt dat deze maatregelen het zoveelste bewijs zijn van een slecht gecoördineerd beleid van de regering om de crisis te beheersen. Deze maatregelen zullen doorwerken naar alle sectoren toe en de prijzen van goederen, diensten en levensonderhoud zullen drastisch stijgen. Vele sectoren zullen hierdoor kapot gemaakt worden, aldus Santokhi.

'Voor velen zal deze verhoging onbetaalbaar worden. Je hebt een eigen Staatsolie, maar olie is onbetaalbaar voor het volk. We hebben al eerder gezegd dat de regering haar soevereiniteit over financieel management van het land al kwijt is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dirigeert het beleid hier. En de regering voert het neerbuigend uit, zonder rekening te houden met de sociale gevolgen ervan voor de samenleving', aldus Santokhi. Momenteel is een IMF-missie in Suriname.

'De regering had beloofd om de douanekoers voorlopig te handhaven voor de olie import, maar ook dit blijkt een valse belofte te zijn. De regering zou ook het loslaten van de douanekoers en andere maatregelen gefaseerd kunnen uitvoeren en met goed voorbereid sociaal vangnet moeten komen om de kwetsbaren en bepaalde sectoren te beschermen. Maar, in plaats van dit te doen voert de regering een hap snap beleid uit', zegt Santokhi.

De politicus wijst er op dat de VHP al maanden naar het integrale crisisbeheersingsplan vraagt met een matrix aan maatregelen en tijdlijn voor de beheersing van de crisis met de juiste prioriteiten en volgorde van de uitvoering van de maatregelen. Dit zou aangestuurd worden door een crisisteam met een crisismanagement en organisatie. 

'Nu blijkt overduidelijk dat de regering de kennis en de capaciteit niet heeft om de crisis te beheersen. De regering is niet in staat om het land te besturen. Het volk zal een sterk signaal moeten geven en het gegeven politiek mandaat aan de regering terugvragen. De regering mist duidelijk haar politiek draagvlak in de samenleving. De vakbonden, het bedrijfsleven en oppositiepartijen moeten in overleg treden om strategieën te bespreken teneinde een halt te roepen aan het vernietigingsproces, dat ingezet is door deze regering, en dat onhoudbaar is voor de samenleving. De VHP zal dit bespreekbaar maken de komende dagen.'

De VHP houdt morgen een structurenbijeenkomst in het partijcentrum De Olifant n Paramaribo om de crises in het land te bespreken.

Raad van Ministers neemt drie besluiten: douanekoers marktconform, verhoging brandstofprijs en bezuiniging commissies

Regering tornt niet aan prijzen basisgoederen

Staatsbedrijven komen door nieuwe wetgeving onder direct toezicht minister van Financiën 

Maatregelen om lonen garant te stellen en op tijd betaling subsidies aan instellingen te garanderen


Vicepresident Ashwin Adhin laat woensdag 10 augustus 2016 via de Nationale Voorlichtingsdienst weten, dat in de Raad van Ministers die dag drie besluiten zijn genomen. De douanekoers is marktconform (de koers van Srd 4,04 voor de Amerikaanse dollar is gestegen naar Srd 7,28), de brandstofprijs is aangepast en er is geknipt in honoraria van de meer dan honderd overheidscommissies. Er zullen geen overuren meer toegekend worden. Ook inkorting op onkostenvergoeding bespaart de Staat honderden duizenden op maandbasis. 

De overheid levert ook in, stelt Adhin. Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) deelt mee dat de koersverliezen op brandstof gecompenseerd werden uit de governmenttake. President Desi Bouterse heeft toestemming hiervoor gegeven en zich er persoonlijk mee beziggehouden dat de zo laag mogelijke prijs werd gehanteerd. De governmenttake is inmiddels opgesoupeerd. Zij en haar collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, leggen uit dat maandelijks Srd 60 tot Srd 80 miljoen verlies wordt geleden. Volgens Hoefdraad is de benzineprijs maanden gesubsidieerd. Als het zo door zou gaan, zou zelfs de omzetbelasting gemist worden, naast governmenttake en belastingen.

 

Burleson deelde mee, dat de basisgoederen in stand blijven. Hiervoor is er een financiering van de Islamic Development Bank en er zijn afspraken gemaakt met de lokale importeurs. De goederen zullen tijdig worden besteld en de prijzen moeten redelijk zijn. De controle zal vanuit HI ook plaatsvinden. Een belangrijke druk aan behoefte aan valuta wordt hierdoor weggenomen. 'Er is geen reden tot paniek', zegt de minister, die oproept tot bezuiniging. Zij merkte op dat er geen ongerustheid hoeft te zijn dat 'wij niet te eten zullen hebben'.

Ahin zei, dat met deze maatregelen een aantal zaken gegarandeerd kan worden. Lonen moeten garant gesteld worden en de subsidies aan instellingen moeten ook op tijd betaald worden. Adhin kondigt aan dat er een nieuwe wet komt op staatsbedrijven. De instellingen komen dan onder toezicht van de minister van Financiën. De salarissen van de mensen kunnen dan rechtstreeks worden betaald in plaats van subsidies.

De inkomstenverhogende maatregelen zijn volgens Adhin en Hoefdraad nodig om de uitgaven die noodzakelijk zijn, te kunnen doen eind van de maand. Ook onderhoudswerkzaamheden van de wegen is afgenomen, omdat de Wegenautoriteit ook een deel van de governmenttake kreeg.

Er komt een structurele vorm van overleg met de vakbeweging en het bedrijfsleven. Daarvoor is er een tripartiet overleg, waardoor over effecten van maatregelen kan worden besproken. De maatregelen zijn volgens de vp gebalanceerd.

Hoefdraad kondigde aan dat de Surgoldmijn (Newmont) in het Meriangebied in oktober wordt geopend. De inkomsten zullen een behoorlijke verbetering zijn voor de Staat. Geschat wordt dat 58% van de inkomsten uit de goudmijn hier besteed zal worden. Ook met de Staatsolieraffinaderij gaat het steeds beter. De besparing op import van olie is ongeveer 75 tot 100 miljoen Amerikaanse dollar. 'Wij hebben het natuurlijk nog steeds moeilijk. Wij zitten nog in de crisis waar wij uit moeten komen, maar de vooruitzichten op de middellange termijn die zien er veel en veel beter uit', zegt Hoefdraad.

Douanekoers verhoogd van Srd 4,04 naar Srd 7,28

Door koers van Srd 4,04 heeft Staat per maand Srd 60-80 miljoen verlies geleden


De douane koers van SRD 4,04 voor een Amerikaanse dollar is losgelaten. Vanaf vandaag, donderdag 11 augustus 2016, is de koers marktconform. Dit heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën meegedeeld via de Nationale Voorlichtingsdienst. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname is Srd 7,28 voor de Amerikaanse dollar. De brandstofprijs wordt geleidelijk aangepast. Dit meldt Starnieuws woensdagavond 10 augustus 2016.

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie en haar collega Hoefdraad delen mee dat Srd 60 tot 80 miljoen per maand verlies is geleden door de koers van Srd 4,04 die gehanteerd werd. Vicepresident Ashwin Adhin kondigt in een NVD-video (Nationale Voorlichtingsdienst) de inkomstenverhogende maatregelen aan:

 

Hoefdraad zei, dat de Raad van Ministers besloten heeft om 'de invoerrechten die men betaalt in Srd geprijsd zullen worden tegen de bestaande marktkoers'. De basisgoederen zijn uitgezonderd en een heel groot gedeelte van de productiemiddelen, daar wordt er vrijstelling voor gegeven. 

'In principe zal het de brede lagen niet raken en zeer zeker de productie geen schade aanrichten', meent Hoefdraad. De minister van Financiën geeft verder aan, dat de huishouding van de Staat draaiende moet worden gehouden. Net als zijn collega van Handel en Industrie vindt Hoefdraad dat de verhoging van 20 cent op brandstof heel weinig is. Er wordt heel veel rekening gehouden met de situatie. 'Daarom willen wij het zo licht mogelijk houden voor de mensen.'

Man (58) in Surinamerivier bij Atjoni verdronken

Slachtoffer gaat, in afwachting boot naar Dantabai, met twee kinderen in rivier zwemmen


De 58-jarige Henry Abdullah is dinsdag in de Surinamerivier te Atjoni verdronken. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname woensdag 10 augustus 2016.

De man was samen met vrienden afgereisd naar Atjoni met als eindbestemming Dantabai. De groep, bestaande uit zes personen, vond geen boot om verder af te reizen naar Dantabai. Het gezelschap besloot te Atjoni de dag door te brengen.

Abdullah begaf zich samen met twee kinderen in het water om een duikje te nemen. Op een bepaald moment verdween hij echter in het water. Reddingspogingen van de vrienden leverde niet het gewenste resultaat op.

De politie van Atjoni zet de zoekactie voort.