zaterdag 13 augustus 2016

Ongediertebestrijder Killit wil maar wat graag aan de slag om muggen landelijk te bestrijden, maar overheid laat op zich wachten...

Bedrijf heeft toestemming overheid nodig en wil ook graag voor haar diensten betaald wordenAls het aan het ongediertebestrijdingsbedrijf Killit ligt vindt de bestrijding van muskietenhaarden liever vandaag dan morgen plaats. Het bedrijf heeft drie maanden geleden een speciale spuitmachine ingekocht die het wil inzetten in de strijd tegen het zikavirus. Maritha Hammond, veiligheidsdeskundige bij Killit, zegt vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, in de Ware Tijd, dat het bedrijf al gereed is. 

'Alles is, wat Killit betreft, in kannen en kruiken. We gaan landelijk. We moeten preventief werken en dat kan door de haarden te bestrijden. We moeten geen grappen maken.' Hiermee verwijst ze naar de vier vermoedelijke gevallen van microcefalie die terug te voeren zijn naar het zikavirus.

Killit, dat vijftig jaar in Suriname is gevestigd, heeft groen licht van de gezondheidsautoriteiten nodig om te kunnen beginnen met bespuiting. De communicatie hierover met het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) verloopt echter stroef. Het bedrijf zal het project niet gratis uitvoeren en vindt ondersteuning van de overheid en particulieren hard nodig. Daarbij zal zeker rekening worden gehouden met de financiële situatie van de overheid. 'De samenleving krijgt de service wel gratis', garandeert Hammond.

Het bedrijf heeft een vergunning nodig om de operatie landelijk te kunnen uitvoeren, maar deze laat nog op zich wachten. 'Die toestemming hoeft toch niet maanden te duren, terwijl mensen doodgaan en kinderen ziek worden?', vraagt Hammond zich af.

De samenleving wordt zich steeds bewuster van ongediertebestrijding en dit blijkt ook uit een toenemende vraag bij Killit. Hammond roept de gemeenschap op om de locaties van muskiethaarden zoveel mogelijk door te geven, zodat deze, wanneer de regering groen licht geeft, kunnen worden aangepakt.

Zo'n 28.000 mensen steken heropende grens Venezuela-Colombia over

Beide landen werken toe naar volledige heropening 2.200 kilometer lange grens


Circa 28.000 mensen zijn vanochtend, zaterdag 13 augustus 2016, de opnieuw geopende grens tussen Venezuela en Colombia overgestoken (zie foto - Bron: Mauricio Dueñas Castañeda/EFE). De Colombiaanse autoriteiten zeiden tegen de krant El Tiempo dat vooral Venezolanen de grens zijn overgegaan. 

De meeste Venezolanen lieten weten dat ze in Colombia inkopen wilden doen. Ook gingen er Colombianen en Venezolanen aan de andere kant van de grens op familiebezoek.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro gooide de grens ongeveer een jaar geleden dicht om de smokkel van goederen en het binnendringen van Colombiaanse paramilitairen te voorkomen.

De grens ging vorige maand al twee keer open om Venezolanen in staat te stellen voedsel en medicijnen te kopen in het buurland. De landen hebben nu afgesproken toe te werken naar een volledige heropening van de 2200 kilometer lange grens.

Vanaf vandaag kunnen voetgangers alvast op vijf plaatsen de oversteek maken. In Venezuela is door een economische crisis een tekort aan onder meer voedsel en medicijnen.
(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/El Tiempo/Twitter)

Bekende Haagse hindostaan Tjandrika Rangoe (60) overleden

Rangoe heeft vele jaren gewerkt voor de Federatie Eekta


De bekende Haagse hindostaan Tjandrika Rangoe (zie foto - Bron: Den Haag FM) is overleden. Hij is zestig jaar geworden, zo bericht Den Haag FM vandaag, zaterdag 13 augustus 2016. Rangoe kwam als veertienjarige jongen in 1970 van Suriname naar Nederland. Het gezin vestigde zich in Den Haag waar Tjandrika in 1982 afstudeerde als sociaal-maatschappelijk werker aan de Katholieke Sociale Academie. 

De Hagenaar was toen al vrijwilliger bij de Federatie Eekta, dat zich inzet voor Haagse hindostanen. Hij zette onder meer het hoge aantal zelfmoorden in de hindostaanse gemeenschap op de politie agenda, wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen. Rangoe is altijd voor de Federatie Eekta blijven werken. In 2014 werd hij directeur. De laatste jaren zette hij zich vooral in voor ouderen.

Vrienden en bekenden kunnen morgen (14.00 tot 16.00 uur) en maandag (19.00 tot 20.00 uur) in Rouwcentrum Ypenhof in Delft afscheid nemen van Rangoe. Dinsdag om 15.00 uur is de uitvaartplechtigheid.

President Bouterse verzoekt bond en directie EBS om cao-afspraken op te schorten tot in 2017

Volgens Bouterse in brief aan betrokken partijen gaat het om 'nationaal belang'


President Desi Bouterse heeft in een brief een dringend beroep gedaan op alle partijen bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) om de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die gesloten is aan te houden tot in 2017. Hij voert aan dat het gaat om nationaal belang, aldus bericht Starnieuws vanmiddag, zaterdag 13 augustus 2016.

Eerder had minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen als gedelegeerde van de aandeelhouder, de Staat Suriname, ook aangegeven dat de principe-overeenkomst moest worden aangehouden.

De bond bij de EBS, onder leiding van Steve Geerlings, was niet akkoord gegaan met het verzoek van de minister. Ook de Raad van Commissarissen hield de bewindsman voor, dat afspraken zijn gemaakt die moeilijk teruggedraaid konden worden.

Starnieuws schrijft verder te hebben 'vernomen', dat de president heeft aangegeven dat een loonsverhoging van Srd 500 bruto en een lumpsum(eenmalige uitkering van Srd 1.200)  nu niet gedragen kan worden. De totale schuldpositie van de EBS is ruim Srd 1,5 miljard. De subsidie voor dit jaar is zo'n Srd415 miljoen voor de operationele kosten. Er zijn enorme investeringen nodig om stroom te blijven garanderen.

Bouterse heeft nu dus gevraagd om in nationaal belang het goedgekeurde principe-akkoord aan te houden en weer in 2017 op tafel te leggen. Door de overeenkomst zullen de personeelslasten zodanig toenemen dat honderden werknemers afgevloeid moeten worden.

De bond, de directie en de Raad van Commissarissen vergaderen vanavond over de situatie. De lumpsum die afgesproken was, moet uiterlijk maandag 15 augustus worden uitbetaald. Het salaris zou per eind augustus worden verhoogd.

'Jardim moet duidelijk uitleggen wat plannen regering zijn inzake onrust rond Centrale Bank Curaçao vanwege kwestie Tromp'

Jesus-Leito (PAR): 'Ik vind het heel erg wat nu bij bank speelt, onze partij is erg bezorgd'


De minister van Financiën José Jardim moet duidelijk uitleggen wat de plannen van de regering zijn om de rust binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te herstellen. 'Ik vind het heel erg wat er nu bij de Centrale Bank aan de hand is. Onze partij is erg bezorgd.' Dat zegt PAR-fractieleidster Zita Jesus-Leito vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, in de Amigoe in een reactie op de inval bij Emsley Tromp, de directeur van de CBCS, woensdag.

De CBCS wordt volgens haar omgeven door problemen. 'Het strafrechtelijk onderzoek naar de president-directeur van de CBCS, de Raad van Commissarissen (RvC) die het onderling niet goed met elkaar kan vinden. Ook zit de RvC niet op een lijn met de Raad van Bestuur. Deze problemen zijn funest voor ons financieel systeem. Het is zorgwekkend. Weliswaar heeft Tromp de beslissing genomen om met vakantie te gaan, toch moet er een duidelijk standpunt vanuit de regering komen. De minister van Financiën moet een uitspraak doen over wat er gedaan moet worden om de problemen bij de CBCS op te lossen', aldus Jesus-Leito.

Volgens het Statenlid is het onduidelijk welk traject de minister heeft ingezet om de rust binnen de CBCS te herstellen.

'Het moet duidelijk zijn dat we nog steeds een stabiele centrale bank hebben die de stabiliteit van de gulden en het financieel systeem kan waarborgen.' 

Onafhankelijk Statenlid Charles Cooper beschuldigt Jardim van een pro-koloniale houding. 'Als het waar is dat Jardim gisteren in de buitengewone vergadering van de ministerraad heeft voorgesteld om Nederland in te laten grijpen in de Centrale Bank, dan moet Jardim van zijn taken worden ontheven. Jardim heeft de situatie bij de CBCS op zijn beloop gelaten waardoor het imago van de centrale bank is aangetast. Hij heeft twee jaar lang niets met de aanbevelingen van PwC gedaan. Noch heeft hij een opdracht gegeven voor een integriteitsonderzoek naar onder anderen Tromp. Dit alleen al is aanleiding voor een motie van wantrouwen.'

Cooper vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen met Tromp. Hij bekritiseert het gebrek aan durf bij bewindslieden om jaren terug Tromp niet te ontslaan. 'Vanaf het moment dat Tromp in 2011 het in zijn hoofd haalde om in de pers zijn meerderen door het slijk te halen had hij op staande voet ontslagen moeten worden.' Cooper doelt op de beschuldigingen die Tromp destijds deed aan het adres van MFK-ministers George Jamaloodin, Nasser El Hakim en Gerrit Schotte. De integriteit van Tromp stond toen ook ter discussie.

Tromp ontsprong volgens Cooper de dans door St. Maarten te paaien met een obligatielening voor de ontwikkeling van de haven. 'Daardoor kreeg hij bescherming van de regering van St. Maarten, die marionetten in de Raad van Commissarissen (RvC) benoemde. Hierdoor ontstond een patstelling in de RvC. Ook de commissaris die het Hof benoemde, Robert Pietersz, werkte tegen. Samen met St. Maarten gijzelde hij de centrale bank. Dat is ook duidelijk naar voren gekomen in het rapport van de Nederlandse PwC over de centrale bank.'

Door staking alleen ‘s nachts ambulance aanwezig op Bándabou, Curaçao

Toegezegde functiewaardering nog niet door minister Victorina afgegeven


Fundashon Vishon Bándabou (ViBa) meldt, dat al een week gedurende de dag en avond geen ambulance aanwezig is op Bándabou. ViBa-lid Noralyn Mongen geeft aan, zo schrijft vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, de Amigoe, dat het ambulancepersoneel aan het staken is. 

De staking zou te maken hebben met een aan het personeel beloofde functiewaardering, die nog niet door de minister van Gezondheid Milieu en Natuur (GMN) Siegfried Victorina (PS), is afgegeven.

Mongen: 'Het personeel is al een week aan het staken omdat het geen geduld meer heeft. Enige tijd geleden hadden ze deze waardering van de minister van GMN al moeten ontvangen maar dat is tot op heden niet gebeurd.'

Victorina was voor de Amigoe onbereikbaar voor commentaar.

De ambulance staat het grootste deel van de dag bij het gebouw van Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) aan de Piscaderaweg. Om elf uur ‘s avonds vertrekt de ambulance naar Barber waar hij tot zeven uur ’s ochtend staat. 'Nu de schoolvakantie voorbij is, is er voornamelijk in de ochtenduren het meeste verkeer op Bándabou. Tijdens deze piekuren is er geen ambulance aanwezig als er een ongeluk gebeurt', aldus Mongen.

Mongen geeft aan dat in een noodgeval de ambulance vanuit de locatie GGD vertrekt om assistentie te geven op Bándabou. 'Dit is onacceptabel voor bewoners van Bándabou', zegt Mongen. Het ambulancepersoneel was onbereikbaar voor commentaar over deze zaak.

Curaçao's minister Van der Horst: 'Waarom zou ik niet op kandidatenlijst verkiezingen kunnen staan?'

Van der Horst: 'Niets belet verkiezingsdeelname'

Anthony Godett vreest 'politieke manipulatie en infiltratie' nu ministerie van BPD bij verkiezingen betrokken is


Er staat nergens vermeld, dat de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) niet op een kandidatenlijst voor de verkiezingen mag staan. In deze bewoordingen reageert huidig BPD-minister Etienne van der Horst op de kritiek die hij van onder meer FOL-leider Anthony Godett heeft gekregen voor het feit, dat hij op de kandidatenlijst van Pais staat voor de verkiezingen van 30 september, zo bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

Godett gaf deze week aan, dat Van der Horst als BPD-minister moet aftreden, omdat volgens de wet de minister die deze portefeuille onder zich heeft, belast is met de organisatie van de verkiezingen. Het feit dat de minister de organisatie van de verkiezingen en alles wat er mee te maken heeft naar het Hoofdstembureau heeft gemandateerd deert Godett niet. Hij vreest politieke manipulatie en infiltratie.

In een reactie wijst Van der Horst alle beschuldigingen van de hand. Hij wijst hierbij naar het Kiesreglement en de Staatsregeling van het land Curaçao om aan te geven, dat nergens vermeld staat dat een zittende minister van BPD niet op een kandidatenlijst mag staan. Zo staat de minister stil bij artikel 43 van de Staatsregeling van het land Curaçao dat aangeeft dat van het kiesrecht is uitgesloten hij die ‘wegens het begaan van een daartoe bij landsverordening aangewezen delict bij onherroepelijke rechterlijke uitspraak is veroordeeld tot een vrijheidsstraf van ten minste een jaar en hierbij tevens is ontzet van het kiesrecht’.

Van der Horst benadrukt dat hij niet aan deze voorwaarde voldoet om te worden uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Ook haalt Van der Horst de Memorie van Toelichting op het Kiesreglement van het land Curaçao aan. Deze meldt, dat de minister van BPD politiek verantwoordelijk blijft voor de taakuitoefening van het Hoofdstembureau. Voorts staat in de toelichting vermeld, dat de minister de daadwerkelijke voorbereiding van de verkiezingen, de verkiezingen zelf en de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen opdraagt aan het Hoofdstembureau. Volgens Van der Horst geeft deze toelichting niet aan dat een minister van deelname aan de verkiezingen is uitgesloten en dat hij niet op een kandidatenlijst mag staan.

Maar, voor diegenen die menen dat hij als minister niet op de lijst mag staan bestaat er volgens de minister de mogelijkheid hiertegen beroep aan te tekenen. Conform artikel 30 van het Kiesreglement kan iedere kiezer binnen twee dagen na de dag waarop door het Hoofdstembureau over de geldigheid der lijsten en over de handhaving van de daarop voorkomende kandidaten is beslist, in beroep gaan bij de rechter in eerste aanleg van Curaçao. De uitspraken van de rechter zijn bindend en hier tegen bestaat geen hogere beroep.

Van der Horst wijst er verder op, dat het vaker is voorgekomen dat een BPD-minister op een kandidatenlijst voor de verkiezingen heeft gestaan. Voor het laatst gebeurde dit in 2012 toen BPD-minister Carlos Trinidad op plaats 8 van de kandidatenlijst van de PS stond.

Curaçao is alert op Culex-mug in verband met zikavirus

Culex-mug wel degelijk aanwezig in directe leefomgeving

'We moeten muggen ook bestrijden als er geen epidemie is'


'De Aedes aegypti-mug is de meest effectieve vector van het zikavirus, maar we moeten ook alert zijn op de potentiële nieuwe drager van het virus, de Culex quinquefasciatus-mug.' Dat zegt de entomoloog Gisette Seferina vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, in de Amigoe. De mug leeft namelijk niet slechts in de natuur, maar broedt in vies water. De mug kan dus ook voorkomen in de omgeving van kapotte beerputten. 

We weten nog niet of de Culex-mug het zikavirus kan overbrengen, maar ze noemen hem niet voor niets de ‘southern house mosquito’. Hij komt namelijk voor in vies water. Dit kan dus in de natuur zijn, zoals viroloog Byron Martina eerder verklaarde in de Amigoe, maar ook rondom rioolwater en beerputten. 'Er zullen daardoor ook Culex-muggen rondom huizen voorkomen', aldus Seferina.

Braziliaanse wetenschappers hebben onlangs sporen van het zikavirus aangetroffen in deze Culex-mug. De mug komt ook voor op Curaçao, maar er is nog niet aangetoond dat dit type mug het virus kan overdragen aan de mens en in hoeverre een eventuele transmissie via deze mug een virusinfectie kan opleveren. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Seferina beaamt dat er nog niet voldoende bewijs is om te spreken van een effectieve vector, maar volgens haar zal dit waarschijnlijk wel worden aangetoond. De entomoloog plaatst daarnaast een kanttekening bij de uitspraak over de leefomgeving van deze mug. 'Hij zal veel in de natuur voorkomen, maar de broedplaats van de Culex is vies water. De mug kan dus ook in onze directe omgeving voorkomen als we ons riool en de beerputten niet goed onderhouden.'

In Recife, het gebied in Brazilië waar onderzoek is gedaan, komt de Culex twintig keer zo vaak voor als de Aedes aegypti. In onze directe omgeving is de Aedes de meest effectieve vector. Desalniettemin stelt Seferina dat de focus niet moet liggen op het type mug dat een virus kan verspreiden, maar op de bestrijding van het organisme als geheel. 'Of er nou wordt aangetoond dat de Culex-mug het zikavirus kan overbrengen of niet. Er zal altijd wel weer een nieuw virus opduiken, dat kan worden overgebracht door een ander type mug. Er zijn namelijk meer dan twaalf muggensoorten op het eiland, waarvan meerdere endemisch zijn. Om die reden moeten we ons beschermen tegen alle muggen. Het verschil tussen de muggen doet er niet toe als het gaat om bestrijding. We moeten ze zien als een organisme, dat in zijn geheel moet worden bestreden omdat ze mogelijk virussen kunnen verspreiden.'

Volgens Seferina zouden we daarom ons gedrag ten aanzien van muggenbestrijding moeten veranderen. 'Ze zullen hier altijd zijn. We moeten ons dus niet tegen muggen beschermen wanneer er sprake is van een uitbraak van een virus, maar ook bestrijden als er geen epidemie is.' 

Het onderzoek naar de Culex-mug zou een voorbode zijn op wat er komen gaat. 'We hebben nu de tijd om ons voor te bereiden. We moeten hierna handelen en het niet in de wind slaan, voordat er wordt aangetoond dat het beest wel degelijk een effectieve vector is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.' 

Jurgen Themen redt het niet op de Olympische 100 meter in Rio

Themen loopt in heat met Usain Bolt 8e tijd van 10:47


Jurgen Themen heeft vanmiddag, zaterdag 13 augustus 2016, in Rio de Janeiro (in baan 1) een tijd neergezet van 10:47 op de 100 meter sprint en werd daarmee 8e in zijn heat. Zoals verwacht eindigde sprintkanon Usain Bold als eerste in deze heat. 

De Surinaamse atleet heeft een persoonlijk record achter zijn naam staan van 10:13.

Alle zes Surinaamse Olympische sporters hebben hun optreden op de Olympische Spelen in Rio erop zitten.

Zorgen bij politicus Jogi (VHP) over mate van geweld in Suriame

'Mensen worden geliquideerd, moordpartijen en schietpartijen op straat en ontploffing van handgranaten in auto's'

'Het is nu duidelijk dat de regering de regie en het bestuur over het land totaal kwijt is'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi maakt zich zorgen over de mate van geweld dat in de afgelopen periode op de straten van Suriname plaatsvindt. 'Mensen worden geliquideerd, moordpartijen en schietpartijen op straat en ontploffing van handgranaten in auto’s. De criminaliteit in het land is nu helemaal buiten de oevers getreden, terwijl het erop lijkt dat het de regering helemaal niet deert wat met de gemeenschap gebeurt', zegt de politicus vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, in het Dagblad Suriname. 

Jogi benadrukt, dat het nu duidelijk is dat de regering de regie en het bestuur over het land totaal kwijt is.

Volgens de politicus is het een kwalijke zaak, dat de manschappen van het Korps Politie Suriname (KPS) geen overuren mogen maken en in de meeste gevallen niet beschikken over een vervoersmiddel om op tijd te kunnen uitrukken. 'De meeste voertuigen zijn defect. De manschappen van politiepost Santodorp hebben al vijf maanden geen dienstwagens om uit te rijden. De veiligheid in de samenleving is helemaal zoek', aldus Jogi.

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft enkele weken geleden in De Nationale Assemblee (DNA) medegedeeld, dat de politie samen met het Nationaal Leger patrouilles zou uitvoeren. Verschillende oppositiepartijen vinden dat er weinig hiervan terecht is gekomen, omdat de situatie steeds ergere vormen begint aan te nemen. Binnen een maand zijn twee vrouwen door huiselijk geweld omgekomen, terwijl in de afgelopen weken inbraken en berovingen wederom hoogtij hebben gevierd.

Afgelopen week is Franklin Waterval (47) meer bekend als ‘Brielle’ in ochtend doodgeschoten voor zijn eettent aan de Affi Jabbastraat. Het slachtoffer zat in zijn voertuig toen hij vanuit een donkere, rijdende voertuig, werd beschoten. Een andere man die dichtbij het voertuig stond waar Franklin Waterval in zat, werd ook geraakt en werd gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

Geschil inzake proceduregang opvolging ingeslapen granman Belfon Aboikonie nog niet van tafel

'Asindohopo moet residentie granman blijven en eenieder kan daar komen wonen en werken''De residentie van het grootopperhoofd van de Saramaccaners, Asindohopo, wordt bezet gehouden door Albert Aboikonie en volgelingen. Daar is niet zijn woonplaats. Hij is hoofdkapitein van een ander dorp.' Dat zei Erney Landveld, die de oudsten van de Matjaw lo bijstaat, gisteren tijdens een persconferentie in het centrum van de Katholieke Onderwijzersbond aan de Burenstraat in Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

Binnen de Matjaw lo bestaat een slepende ruzie tussen twee groepen over de opvolging van granman Belfon Aboikonie van de stam der Saramaccaners. De ene groep staat onder leiding van hoofdkapitein Albert Aboikonie en de andere wordt geleid door oudsten van de Matjaw lo. Zij hebben in juli Naze Amina aangewezen als granman, terwijl Albert Aboikonie het ambt claimt.

'Wij zullen vragen aan de regering dat degenen die Asindohopo onveilig maken, zoals Albert Aboikonie en zijn mensen, naar hun dorpen gaan. Asindohopo moet de residentie van de granman blijven en eenieder kan daar komen wonen en werken', zei Landveld.

Hij wijst erop, dat nadat Naze is ingewijd als granman in Dangogo, het grootopperhoofd naar zijn residentie te Asindohopo zal gaan. Wanneer de inwijding zal plaatsvinden is nog niet bekend, omdat hiervoor nog wat rituelen moeten plaatsvinden. Albert Aboikonie was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de oudsten van de Matjaw lo heeft Albert Aboikonie zichzelf benoemd. Zij menen dat de granman nu moet komen uit de Amina-bee, omdat de Adiesie-bee waaruit Albert en Belfon Aboikonie komen al drie keer het ambt heeft gehad.

De Matjaw lo oudsten hebben medio juli de rouwperiode van Belfon Aboikonie afgesloten. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is in een brief op de hoogte gesteld dat Naze Amina die nieuwe granman is volgens de Matjaw lo-oudsten.

Staat mag niet meer dan 20 vergunningen verstrekken voor casino's

Gewijzigde Wet op Hazardspelen door Assemblee aangenomen


Met de wijziging van de Wet op Hazardspelen heeft De Nationale Assemblee (DNA) ervoor gezorgd dat de staat voortaan niet meer dan maximaal 20 vergunningen voor het opzetten van casino’s kan uitgeven. Nu zijn er 31 vergunningen verstrekt, terwijl 17 casino’s actief zijn. De voornoemde wet werd donderdagavond met algemene 29 stemmen aangenomen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 13 augustus 2016. 

Tot 1962 was er maar één casino in het land, op naam van NV Hotelmaatschappij Torarica. Door de regeringen Wijdenbosch en Bouterse zijn maar liefst 29 casinovergunningen verstrekt en tijdens de regeringen Venetiaan, drie. De laatste vergunning werd op 6 januari 2016 gegeven aan P&D Eco Resort in het district Para. Vanaf 2011 tot en met nu zijn negen vergunningen voor casino’s verstrekt door de regeringen Bouterse. Twintig vergunningen zijn voor rekening van de regering Wijdenbosch tussen 1996 en 2000.

Met de gewijzigde wet moet er een einde komen aan wildgroei in deze branche. Diverse voorstellen van de oppositie zijn ook aangenomen. André Misiekaba (NDP), die namens de initiatiefnemers de ontwerpwet heeft verdedigd, voerde aan dat diverse voorstellen van de Assembleeleden, de branche en de gemeenschap meegenomen zijn in het uiteindelijke wetsontwerp. Er zijn wijzigingen aangebracht.

De scherpe controle is reeds opgenomen in de taken van de Gaming Board. Hij gaf voorbeelden van diverse landen met een miljoenenbevolking die minder casino’s hebben dan Suriname. Hij is blij met een ‘cap’ die gesteld is. Mensen die vijf jaar of langer een vergunning hebben, zullen die van rechtswege verliezen als zij niet binnen zes maanden, conform de in de vergunning en de bij of krachtens wet gestelde eisen, de activiteiten ontplooien waarvoor de vergunning is verleend. Anderen die korter een vergunning hebben, krijgen een jaar de tijd om zaken in orde te maken. De controle door de Gaming Board moet in werking treden.

De wet regelt ook dat Surinamers naar een casino mogen gaan en casinohouders niet strafbaar kunnen worden gesteld. De VHP, ABOP en NPS hebben ook vóór de ontwerpwet gestemd. De Pertjajah Luhur-fractie heeft zich onthouden van stemming.

OM Curaçao: 'Garcia langer vast, omdat rechtsorde geschokt is door verduistering'

'Gevangenhouding Garcia dient in het belang van het onderzoek'


Eén van de redenen die door het Openbaar Ministerie naar voren is gebracht als reden om Eric Garcia langer vast te houden, is het feit dat de rechtsorde geschokt is geraakt door de verduistering van de oud-Girobank-directeur. Dat zegt Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM), vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Een ander punt dat voor het OM meewoog is, dat de gevangenhouding van de bankier in het belang van het onderzoek diende.

Garcia werd op 20 juli na aankomst op luchthaven Hato aangehouden. De ex-bankdirecteur wordt ervan verdacht meer dan tien miljoen dollar te hebben verduisterd bij de afwikkeling van het faillissement van Banco Maracaibo, waarbij hij als een van de curatoren betrokken was. Banco Maracaibo nv - toentertijd gelegen in het WTC te Piscadera - werd in 1994 door het Gerecht in Eerste Aanleg in staat van faillissement verklaard. Garcia werd in deze zaak als curator benoemd en twee maanden later volgde Rob Blaauw. Bij dit faillissement zou Garcia geld - ruim tien miljoen dollar - van de faillissementsrekening naar een andere rekening hebben weggesluisd en zou hij deze verduistering vervolgens door vervalste documenten hebben getracht te verbergen.

Na de aanhouding van de oud-Girobankdirecteur op 20 juli hebben onder leiding van de rechter-commissaris twee huiszoekingen plaatsgevonden in de woning en het kantoor van Garcia te Groot Davelaar. Hierbij zijn onder andere documenten en andere artikelen die in het belang van het onderzoek dienen, in beslag genomen.

Na reeds twee keer zijn detentie te hebben verlengd, werd op 9 augustus door de rechter-commissaris besloten om de gevangenhouding van Garcia voor nog eens zestig dagen te verlengen.

Curaçao's minister Rhuggenaath geeft startsein bouw Airport Business Hotel bij Hato

'Hotelproject een eerste stap naar de ontwikkeling van het luchthavengebied'


Met de onthulling van een bouwbord heeft de minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een Airport Business Hotel in het Hato Office Park. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

Golden Investment Private Foundation (GIPF) is in samenwerking met ontwikkelaar BSL Group een long lease agreement overeengekomen met Curaçao Airport Holding (CAH) voor een drietal kavels in het Hato Office Park waarop een Business (Airport) Hotel zal worden ontwikkeld.

Wilhelmus Ignacio, de managing director van CAH, benadrukt dat het hotelproject een eerste stap is naar de ontwikkeling van het luchthavengebied.

Het concept van een Business (Airport) Hotel is gericht op de markt van de zakelijke reiziger die vaak voor kortere periode voor business of transfer behoefte heeft aan een overnachting dicht bij de airport. Het hotel richt zich op dit type reiziger met kleinere kamers met uitstekende (business-georiënteerde) faciliteiten zoals bed, douche, ICT-middelen en ontmoetingsruimtes. Dit wijkt af van de op toeristen georiënteerde hotels die reeds op Curaçao voorhanden zijn.

De intentie van de ontwikkelaar en de exploitant van het Business (Airport) Hotel, GIPF in samenwerking met BSL, is om dit hotel verblijf te laten bieden aan zowel lokale gasten te Curaçao als aan gasten die vanuit het buitenland al dan niet enkele nachten op Curaçao wensen te verblijven. Met de ontwikkeling van het hotel is een investering gemoeid van ongeveer 21 miljoen dollar.

'Suriname moet Suralco/Alcoa niet één cent betalen om Afobakastuwdam in handen te krijgen'

'Zolang een rechtbank de Staat niet tot betaling heeft veroordeeld moet niet betaald worden'


Suriname moet Suralco/Alcoa niet één cent betalen om de Afobakastuwdam in handen te krijgen. Dit zei parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gisteren in het parlement. Ze wil naar aanleiding van vragen van Assembleeleden over recente betalingen aan het bauxietbedrijf weten of een rechtbank de Staat Suriname heeft veroordeeld om Suralco te betalen. 'Zo lang dat niet gebeurd is, vind ik eigenlijk dat we Suralco niets moeten betalen , stelde Simons, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 13 augustus 2016. 

De parlementsvoorzitster herinnerde de regering eraan, dat het standpunt van het parlement is dat de bauxietmaatschappij niets krijgt.

Het VHP-Assembleelid Asiskoemar Gajadien zei informatie te hebben, dat Suralco een brief naar de regering heeft gestuurd over betaling voor geleverde stroom. Inmiddels zou de minister van Financiën geld hebben overgemaakt naar het bedrijf.

Gajadien wil weten of op basis van oude afspraken is betaald of op basis van de intentieverklaring die met moedermaatschappij Alcoa is getekend.

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, antwoordde hierop, dat vanaf de onderhandelingen met Alcoa/Suralco zijn begonnen, de elektriciteitstarieven zijn bevroren en nooit zijn aangepast. Hij verduidelijkte dat volgens de geldende overeenkomst om de vijf jaar de stroomtarieven die aan Alcoa betaald moeten worden, worden bijgesteld. Vanaf de onderhandelingen begonnen zijn, is dat echter niet gebeurd, de oude prijs wordt nog steeds betaald.

Slechts centrale inschrijving nieuw schooljaar voor VWO en HAVO

Overige middelbare scholen schrijven in volgens vooraanmelding


De centrale inschrijving voor de middelbare scholen waarmee het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vorig schooljaar is begonnen, zal dit schooljaar alleen nog gelden voor het VWO en HAVO. De andere middelbare scholen zoals het IMEAO, Natin en de kweekscholen mogen inschrijven volgens vooraanmelding. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

De centrale inschrijving voor het VWO vindt op 23 augustus plaats. De leerling krijgt door het ministerie een VWO-school toegewezen in een bepaalde straal van het woonadres. De reden waarom de centrale inschrijving voor het VWO wordt gehandhaafd, is het vermoeden dat de inschrijvingen op sommige scholen naar willekeur geschiedden. Zo werd er gesteld dat op bepaalde VWO-scholen alleen zogenoemde 'rijkeluiskinderen' werden ingeschreven of kinderen met de beste cijfers. Weer andere scholen schreven alleen leerlingen met een S-pakket in, omdat het vermoeden bestaat dat deze studenten hoger begaafd zijn.

De voorzitter van het VOS-directeurenberaad, Balram Soemeer, tevens directeur van het Miranda Lyceum, bestrijdt deze denkwijze. 'Ik heb de voorgaande jaren alle kinderen ingeschreven die ik kon onderbrengen. Ik kan niet met vooroordelen komen.'

'Het systeem met vooraanmeldingsformulieren was niet transparant', zei Sherida Zalman-Berggraaf, hoofd Inspectie VOS vorig jaar tegen de redactie van de Ware Tijd. Pas dagen na afgifte van het aanmeldingsformulier hoorden leerlingen of zij geplaatst waren. Leerlingen die niet aangenomen waren hoorden niet waarom. Het ministerie stelde voor dat de leerlingen worden ingeschreven aan de hand van de aanmeldingen en inschrijfcapaciteit. Bepaalde scholen schreven leerlingen volgens aanmelding in en weer anderen niet.

Topfunctionarissen van het ministerie waren volgens de Ware Tijd niet bereikbaar of niet bereid te reageren.

Jogi (VHP): 'Regering doet onderhandse gunning aan Dalian voor 235 miljoen Amerikaanse dollar'

'Wel huilen en liegen door regering dat er geen geld is voor belangrijke uitgaven'

'Moest je geen geld gaan zoeken om andere zaken als onderwijs en de gezondheidszorg te garanderen?'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi kan zich niet indenken hoe de regering in De Nationale Assemblee (DNA) komt huilen en liegen, dat zij geen geld heeft om belangrijke uitgaven in het land te kunnen doen, terwijl zij aan de andere kant op slinkse wijze een ‘njang’ probeert te maken door een onderhandse gunning te doen voor een bedrag van 235 miljoen Amerikaanse dollar. 

De Raad van Ministers blijkt via een resolutie van 23 juni 2016 (zie hieronder) werkzaamheden te hebben toegekend aan China Dalian International Cooperation Holdings Ltd. (CDIG), zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

Volgens de resolutie gaat het hier om infrastructurele werken die Dalian zal uitvoeren met de aanduiding ‘Highway Road Project Paramaribo-Zanderij’ voor een bedrag van 125 miljoen en ‘National Roads and turnings to residential areas’ voor een bedrag van 110 miljoen Amerikaanse dollar. In de resolutie wordt duidelijk aangegeven, dat in het belang van de Staat het noodzakelijk wordt geacht om af te wijken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding.De VHP’er vindt dat, indien de regering de situatie niet aankan, zij gewoon moet oppakken en opruimen. Hierdoor zal zij de samenleving niet verder tergen. Ziekenzorg is voor hem veel belangrijker dan nu een gat ergens te gaan dichten.

'Is dit nu prioriteit? Moest je geen geld gaan zoeken om andere zaken als onderwijs en de gezondheidszorg te garanderen? Moest je de RGD niet die Srd7 miljoen betalen?', vraagt Jogi zich af.

Jogi zegt dat aan de hand van de dollarkoers van Srd 7,28 dit het land een kostenplaat oplevert van ongeveer 1.8 miljard Surinaamse dollars. 'Nota bene gaat het hier om een onderhandse gunning waar Surinaamse bedrijven zijn uitgesloten. Wanneer wij praten over ondernemerschap, productie en vertrouwen in eigen kunnen, zien wij dat de regering al deze dingen aan haar laars lapt en in zee gaat met een buitenlands bedrijf. Dit, terwijl ziekenhuizen aan het instorten staan, het onderwijs na 3 oktober niet gegarandeerd is, ouders van arme gezinnen geen raad meer weten, criminaliteit veel ergere vormen aanneemt, de politie geen overuren mag maken en niet kan uitrijden, omdat alle voertuigen defect zijn. Het volk wordt gewoon aan zijn lot overgelaten door het beleid van de regering', aldus Jogi.

In de resolutie wordt gesproken over ‘de urgentie van dit project’ en ‘in het belang van de Staat’. De parlementariër vraagt zich af wat zo urgent is in dit project. Jogi vindt dat de resolutie bovendien misleidend wordt opgesteld, omdat in artikel 3 van de resolutie wordt verwezen naar de bronnen waar de gelden staan die gebruikt zullen worden voor dit project. In de resolutie wordt volgens hem verwezen naar de begroting van het ministerie van Openbare Werken (OW) in 2016.

'De regering is bezig de samenleving knollen voor citroenen te verkopen aan. Wanneer wij kijken naar de begroting van OW over het dienstjaar 2016, dan zien wij dat er Srd 43 miljoen is geraamd. Dit is gelijk aan ongeveer 6 miljoen Amerikaanse dollar. Op de ingediende suppletoire begroting staat onder de noemer ‘herstel en aanmaak van wegen’ nihil cent. Van waar zal de regering die extra honderden miljoenen halen om te voldoen aan dit contract', vraagt Jogi zich af.

De parlementariër vreest, de regering straks wederom met tientallen claims zal zitten, omdat zij niet zal kunnen voldoen aan het contract met Dalian. Hoefdraad gaf in reactie op de aantijgingen van Jogi te kennen, dat het hier om een zeer noodzakelijke lening gaat die Suriname onder de 2% met een vijf jaar ‘grace periode’ heeft kunnen bewerkstelligen. Het gaat volgens hem hier om een lening met een 20 jaar betalingsschema. 'Het is nog niet getekend. Wat niet getekend is, is nog geen onderdeel van ons leningenplafond. Wij weten hoe wij dit moeten managen. Wij gaan onze wetten niet verkrachten.'

Volgens de minister is dit bedrag daarom niet opgebracht op de begrotingen van OW, omdat de voorbereidingen hiervan heel wat tijd nemen. Waar nodig zal dit volgens hem in januari reeds op schema komen. Hoefdraad voerde aan dat het hier gaat om een overeenkomst van Dalian die reeds drie jaren in discussie was. Volgens hem hebben ook voorgaande regeringen concessionele leningen uit China op deze manier vastgesteld. 'Dalian 2 en Dalian 3, waar de regering van meneer Jogi achter stond, zijn ook op die manieren afgehandeld. Wij moeten elkaar niet voor de gek houden', aldus Hoefdraad.

Jogi blijft echter erbij dat deze onderhandse gunning hem misleidend overkomt. 'De minister zegt dat er geld geleend zal worden, concessionele leningen, met een looptijd van 20 jaar. Als dat zo is, waarom heeft de regering dat dan niet in de resolutie aangegeven? Waarom is niet in de resolutie aangegeven dat het ten laste is van de begroting van OW over 2016?'

Volgens hem zijn de opgenomen bedragen in de begroting van OW niets in vergelijking met de 235 miljoen Amerikaanse dollar.

VHP'ers en medici Sharman en Oehlers ernstig bezorgd over gezondheidssector

'Er is langzaamaan een humanitaire crisis aan het ontstaan, ziekenhuizen zijn bijna failliet'

'Artsen en verpleegkundigen wijken uit naar de Antillen'


'Ziekenhuizen staan aan de rand van een faillissement. Leveranciers van voeding en medische spullen staan op het punt hun diensten te stoppen. Artsen en verpleegkundigen overwegen om elders werk te gaan zoeken. Er is langzaamaan een humanitaire crisis aan het ontstaan', aldus VHP-Assembleelid Dew Sharman en Glenn Oehlers, eerste vicevoorzitter van de partij. 

Sharman en Oehlers zijn beiden medici. Zij hebben hun vrees en ervaringen met de achterban gedeeld op een structurenvergadering gisteren in het partijcentrum De Olifant, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

De gezondheidssector wordt heel hard getroffen door de precaire situatie. De maatregelen die de regering treft, maken het alleen maar erger, gaven de politici aan. 'Bijna de helft van de medicijnen is nu al niet beschikbaar. En als mensen deze wel kan vinden, betalen zij er heel duur voor. Vaccinaties zijn in gevaar. Zonder de steun van internationale organisaties zullen we straks niet in staat zijn om onze baby's te vaccineren', sprak Sharman.

Hij vreest dat door de situatie medische hulp ook schaarser gaat worden. 'Artsen en verpleegkundigen wijken uit naar de Antillen. Specialisten vertrekken met als gevolg dat een afdeling sluit. Leveranciers willen hun diensten stoppen omdat het ziekenhuis ze niet kan betalen.'

Het is financieel triest gesteld met de ziekenhuizen, aldus Oehlers. 'Ze hebben geen resources meer, onvoldoende inkomsten, en geen kredietwaardigheid meer. Ze zijn de facto bankroet.'

De gezondheidszorg is volgens Sharman op de intensive care beland. De regering heeft de zuurstof gehaald uit de economie en uit de gezondheidssector stelt Oehlers vast. 'Bij bepaalde ziektes en gebrek aan zuurstof krijgt men een paarse kleur. Na dede yu o dede.' Het land stevent af op een situatie waarbij de familie zelf voor voeding en misschien zelfs medicijnen gaat moeten zorgen, vrezen Sharman en Oehlers. Het niveau en de kwaliteit van de gezondheidszorg zijn aan het dalen. Gezondheidszorg in de eerste lijn zoals Regionale Gezondheidsdienst is niet gegarandeerd.

Onderwijsbonden wachten op voorstel minister van Financiën Hoefdraad

Hoefdraad: 'Regering doet er alles om ervoor te zorgen dat scholen in oktober open gaan'


De onderwijsbonden zijn benieuwd naar het voorstel dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft om te voldoen aan de overeenkomst die in april is gesloten (zie hieronder), zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 13 augustus 2016. Hoefdraad deelde in De Nationale Assemblee mee, dat de regering er alles aan doet opdat de scholen in oktober de deuren openen.
De Bond van Leraren (BvL), de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) en de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond hebben aangegeven dat de positie van de leerkracht dient te worden verbeterd. Er is een overeenkomst gesloten met de regering, waarbij in augustus en september een tijdelijke verhoging aan de leerkrachten zou worden gegeven. Dit vooruitlopend op de herwaardering in oktober.

Er is een presidentiële commissie benoemd die zich moet buigen over de herwaardering.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, heeft aangekondigd dat op 3 oktober de leerkrachten in vergadering bijeen zullen komen. Dan zal de situatie worden besproken, maar wel is duidelijk gemaakt dat de leerkrachten die dag niet naar school gaan. Nu Hoefdraad meegedeeld heeft dat er een werkbaar voorstel vanuit de regering is, verwachten de vakbonden dat hierover een gesprek zal komen.

Olympisch atlete Wahi niet naar finale 100 meter sprint

Wahi komt in haar tweede heat niet aan de tijd van 12:09 uit eerste heat


Sunayna Wahi (25) heeft haar tijd op de 100 meter hardlopen niet kunnen verbeteren op de Olympische Spelen in Rio. Zij had zich gisterochtend, vrijdag 12 augustus 2016, gekwalificeerd voor de verdere deelname aan de 100 meter hardlopen. Zij eindigde als eerste in haar kwalificatieronde. 

In haar tweede heat, gisteravond, eindigde zij echter op de laatste plaats met een tijd van 12:25. Sunayna had gehoopt dat zij haar persoonlijk record zou kunnen verbeteren in Rio. Dit heeft zij niet kunnen halen.

'Ik ging voor scherper dan 12:09. Meestal is mijn tweede race altijd beter, maar het is gewoon zo gegaan. Ik moest geloven in mezelf en alles geven en dat heb ik gedaan. Ik ben God heel erg dankbaar dat ik nog steeds sta en op de Olympische Spelen ben voor Suriname. Het is geweldig voor mij als ik eraan denk hoe het jaar tot nu toe is gelopen. Dit jaar heb ik niets meer gepland. Ik ga nu goed rusten', aldus Wahi vandaag, zaterdag 13 augustus 2016, in de Ware Tijd,
Overigens hebben ook andere atleten in de heats tot nu toe hun tijd niet kunnen verbeteren. De personal best van Sunayna is 11:47.


Sunayna heeft op de Olympische Spelen de naam van Suriname positief op de kaart gezet.

Zij had op papier de beste kansen om te winnen in haar eerste groep en verzilverde deze verwachting dan ook. De atlete viert morgen overigens haar 26e verjaardag.

Jurgen Themen is de laatste Surinaamse topsporter die nog moet uitkomen in Rio. Hij sprint vandaag de 100 meter. Jurgen is de enige Surinaamse sporter met een A-limiet.

Staat veegt ook als aandeelhouder principeakkoord bond SWM en directie van tafel

Leden gaan ingrijpen aandeelhouder niet accepteren


De personeelsbond van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) is teleurgesteld, nu de Staat, de enige aandeelhouder van het bedrijf, een principe-akkoord tussen bond en directie van tafel heeft geveegd. De werknemersorganisatie vergadert maandag hierover, maar nu al staat voor bondsvoorzitter Rudi Baarh vast dat de leden dit niet zullen accepteren, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 13 augustus 2016.

De bondsvoorzitter zegt, dat met de directie een loonsverhoging van Srd 275 per maand was overeengekomen en een eenmalige toelage van Srd 1.200, die verspreid over twaalf maanden zou worden uitbetaald. De looneis was Srd 500, maar de directie heeft met cijfers aangetoond dat dit niet haalbaar is.

Het kan er bij Baarh niet in, dat terwijl er bij andere parastatale bedrijven zoals Telesur en de Volkscredietbank wel een loonsverhoging is toegekend, die wordt afgewezen bij de SWM.

'Als iets er niet is, is het er niet', reageert SWM-directeur Marlon Oosterling op het besluit van de aandeelhouder. Hij onderkent dat het land in een moeilijke financiële situatie is, waardoor er onder meer geen loonsverhoging kan worden toegekend. De directeur zegt ervan overtuigd te zijn dat hij en de bond eruit zullen komen. 'We zetten de bond het mes niet op de keel en omgekeerd moet dat ook niet gebeuren.'

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei eerder dat de regering pas volgend jaar wil onderhandelen over onder andere loonsverhoging. Wat ze nu wil is dat het SWM-personeel solidariteit toont met anderen, die geen verhoging krijgen. Eerder had de aandeelhouder ook ingegrepen in het akkoord bij de NV Energiebedrijven Suriname.

VHP zet overleg met partijen en sociale partners voort in strijd tegen wanbeleid regering

Partijvoorzitter Santokhi evalueert in partijcentrum beleid regering Bouterse-I en -II


'De VHP zal het overleg voortzetten met andere politieke partijen en sociale partners om gezamenlijk te strijden tegen het wanbeleid van de regering. Eenheid maakt macht, er is nog hoop, er is nog geloof. Maar, niet in deze regering en haar beleid, maar in de VHP.' Dit zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteravond in het partijcentrum De Olifant in Paramaribo, waar het beleid van de regeringen Bouterse I en II werd geëvalueerd. Dit bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 13 augustus 2016.

Santokhi somde op waar het land volgens hem zes jaar geleden stond. 'Een veilig land, sterke rechtsstaat en een onafhankelijke rechterlijke macht, sterke internationale samenwerking, een stabiele economie en economische groei, voldoende middelen in staatskas, internationale reserve van meer dan 700 miljoen Amerikaanse dollar, internationale investeerders als IAmGold en Newmont in de goudsector, sterke Srd, goede ratings en positionering van Suriname op internationale beoordelingslijsten van veiligheid en mensenhandel, financiële rating, mensenrechten, democratie, bestrijding terrorisme, we hadden productie en we waren een gerespecteerd soeverein land.' 

De VHP-leider gaf aan wat de positie van het volk was. 'U had een per capita inkomen van ruim 7.000 Amerikaanse dollar, uw Srd had waarde, er was koopkracht, u kon sparen, u kon reizen, u kon alles kopen, u kon overal valuta kopen voor 3,35 Srd voor 1 Amerikaanse dollar, veiligheid was gegarandeerd, kinderen hadden een goede toekomst, er was vertrouwen, U had uw trots als Srananman.'

'Waar staan we nu, wat is er gebeurd met Suriname als land. 'Van het 17e rijkste land tot een van de armste landen in de regio, 3 miljard Amerikaanse dollar extra inkomsten verdampt, 1,2 miljard Amerikaanse dollar opgemaakt, internationale reserve bijna leeg, staatskas is leeg, het land wordt gedraaid op leningen, waarvan niet duidelijk is hoe die afgelost zullen worden. Een ding is duidelijk, u zult het moeten aflossen. Inflatie 64%, 3 na hoogste in de regio, koers Amerikaanse dollar ten opzichte van de Srd 7,50. Suriname is een machtsstaat aan het worden, de rechterlijke macht wordt ondermijnd. Geen veilig land meer, op alle internationale beoordelingslijsten zijn wij gedaald, de regering maakt van dit land een schurkenstaat', stelde Santokhi.

De politicus zei dat beloofd was een goed en integer bestuur en met goede inzet van de voldoende middelen zou iedereen nu een huis hebben. Iedereen zou werk hebben en er zou geen armoede zijn. 'Maar  men heeft ons bestolen, wij zijn geworden tot een van de corrupte landen in de regio.'

'De koopkracht van de burgers is gedaald, het salaris heeft geen waarde meer, pensioen en AOV, Kinderbijslag zijn verdampt, werkloosheid is toegenomen, sociale problemen nemen toe;,importeurs kunnen moeilijk importeren, angst en onveilig gevoel, broodvrees,  rancune, intimidatie, geen goede gezondheidszorg, medicijnschaarste, studiekosten onbetaalbaar. De regering heeft u arm gemaakt. De regering maakt van u een bedelaar.'

De regering ontbeert goed leiderschap volgens Santokhi. De leiderschapscrisis werkt door naar het beleid. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is binnengehaald en bepaalt wat er gebeurt. Deze regering is volgens de voorzitter van de VHP kampioen in manipulatie, bedrog en is middels leugens aan de macht gekomen. 'Maar, het volk heeft er nu genoeg van. Men heeft de regering al door en het volk zal haar afstraffen.'

Telkens als er een regering met NDP-signatuur aan de macht is, wordt er volgens Santokhi een crisis gecreëerd. De VHP heeft redding helpen brengen en is er nu ook weer klaar voor. 'Er moet herstel van vertrouwen komen. Een deskundig en integer team van bestuurders, sterk en integer leiderschap, versterking van de rechtsstaat, versterking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, voeren van een beleid op basis van de principes van goed en behoorlijk bestuur, intrekken c.q. aanpassen van wetten en besluiten die in strijd zijn met de ontwikkelingsdoelen van het land en de belangen van de samenleving en het functioneren van de rechtsstaat, oplossen van de crisis op basis van gedegen planning met de juiste prioritering, de juiste maatregelen met het principe van dialoog en samenwerken.'

Santokhi vindt dat er een internationale samenwerking moet komen om alle corruptie gevallen te onderzoeken. Hij bleef ook stil staan bij de ontwikkeling van het land en inzetten van diaspora en equity capital voor de investering en ontwikkeling in Suriname. 'Dit is niet het Suriname wat wij willen, dit is niet wat wij als volk verdienen, dit is niet wat onze kinderen verdienen. Dit is niet wat de vrouwen verdienen, dit is niet wat senioren burgers verdienen, dit is niet wat ondernemers verdienen. Zo kan het niet langer.'