zondag 14 augustus 2016

NPS-voorzitter: 'Behandeling Terugroepwet in parlement houdt verband met behoud zetels Sapoen/Chitan'

'Met zetels Sapoen en Chitan heeft coalitie ruime meerderheid in Assemblee'


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat het behandelen van de Terugroepwet morgen in De Nationale Assemblee te maken heeft met het behoud van de twee zetels die de twee rechtsgeldig teruggeroepen Pertjajah Luhur-Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan bezet houden. Het gaat om zetels van de oppositie, zegt Rusland vandaag, zondag 14 augustus 2016, op Starnieuws.

'Er zijn al zeven uitspraken geweest van diverse rechters. Deze komen allemaal neer op dat de heren Sapoen en Chitan sinds december 2015 geen Assembleeleden zijn, maar wij merken dat de coalitie toch wel er alles aan doet om die twee zetels te behouden, zodat zij toch een ruime meerderheid hebben', stelt Rusland.

Hij voert aan, dat de coalitie bereid is wetten te aan te passen, midden in rechtsprocessen die gaande zijn. In een samenleving waar wet en recht geldt voor eenieder, zou dit niet kunnen. De oppositie wendt de mogelijkheid die zij heeft aan om ervoor te zorgen dat de wet nageleefd wordt.

De behandeling van de Terugroepwet nu is om koste wat het kost de twee zetels te behouden voor de coalitie, aldus de NPS-leider.

Rusland zegt verder, dat de oppositie de stappen die gezet worden nauwlettend volgt en volgens de principes van de rechtsstaat de rechtsmogelijkheden gebruikt. Hoewel zeven vonnissen nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, neemt het vertrouwen van de oppositie in het systeem niet af.

'Wij moeten door blijven gaan en ervoor zorgen dat er nog meer uitspraken komen, totdat wij uitgekeken zijn, dan zullen wij andere maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat er wel naar ons wordt geluisterd.'

Aan de rechter wordt gevraagd om Assembleevoorzistter Jennifer Geerlings-Simons te verbieden om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan uit te nodigen voor activiteiten van de volksvertegenwoordiging.

Directie EBS gooit brief president Bouterse inzake terugdraaien cao-akkoord in openbaarheid

Met openbaarheid brengt EBS ook interne eigen financiële informatie naar buiten 


De directie van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft besloten de brief van president Desi Bouterse gedateerd 11 augustus 2016 over het aanhouden van het principe-akkoord aan de directie, de Raad van Commissarissen en de bond OWOS te publiceren, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 14 augustus 2016. Hiermee wordt informatie over het bedrijf ook in de openbaarheid gebracht. 

Met het pakket van de OWOS (Ogem Werknemers Organisatie Suriname), de vakbond bij EBS, stijgen de personele lasten dit jaar naar ongeveer Srd 162 miljoen. Met het doorvoeren van het pakket zijn volgens de president zware efficiëntie maatregelen noodzakelijk om als bedrijf te overleven.

Door decennialange achterstanden in investeringen is de EBS technisch in een zeer precaire situatie terechtgekomen. Op korte termijn is er een investering van ruim Srd 2,7 miljard nodig om de stroom te kunnen blijven garanderen. De schuldpositie van het bedrijf is Srd 1,5 miljard en aan subsidie dit jaar is Srd 414 miljoen nodig.


(Met dank aan Starnieuws)

C-47-voorzitter vindt het 'een zorgelijke ontwikkeling' dat president Bouterse cao-afspraken terugdraait

'SWM- en EBS-personeel kunnen hun hoofd ook niet boven water houden'

'Juridische stappen volgen als president volhardt'


Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, wacht de vergaderingen van de bond bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) af. Hij vindt het een zorgelijke ontwikkeling, dat president Desi Bouterse, als enige aandeelhouder (de Staat Suriname) de tussen de directie en vakbond gesloten principe collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's), terugdraait. 

De president beweert in beide gevallen, dat hij handelt in 's lands belang. Hij moet aangeven wat dit is, aldus Berenstein. Het gaat hier volgens hem om werknemers die het ook moeilijk hebben. 'Zij kunnen hun hoofd ook niet boven water houden', aldus Berenstein vandaag, zondag 14 augustus 2016, op Starnieuws.

De vakbeweging zal komende week bijeen komen om de situatie te bespreken. Berenstein vindt het inconsequent, dat met andere staatsbedrijven wel cao's zijn getekend, waarbij salarisverhogingen tussen de 13 en 17% zijn afgesproken. Bij de nutsbedrijven is de verhoging veel minder.

'Wisten de onderhandelaars van de regering niet hoe de situatie ervoor stond? Je kan niet achteraf met nationaal belang komen, terwijl de feiten tijdens de onderhandelingen ook bekend waren.'

Berenstein zegt verder, dat er juridische stappen genomen zullen worden als de president op zijn standpunt blijft.

Agent bij thuiskomst overvallen en in zijn benen geschoten

Overvallers in grijze Toyota Blade verdwenen met als buit een armband echtgenote agent


Een onderinspecteur van politie is vanochtend, zondag 14 augustus 2016, bij zijn huis in de Mottonshooploon in Paramaribo overvallen en in beide benen geschoten. Het vermoeden bestaat dat de overvallers de agent thuis hebben opgewacht. Op het moment dat hij in gezelschap van zijn vrouw thuis kwam, hebben de criminelen toegeslagen, zo bericht Starnieuws.

Het slachtoffer werd in de garage van zijn woning beschoten. De overvallers hebben een armband van de vrouw buitgemaakt, waarna ze verdwenen in een grijze Toyota Blade in de richting van de Jagernath Lachmonstraat.

Het is de agent gelukt om op de  te schieten. Volgens zijn verklaring ging het om twee mannen. Hij werd met schotverwondingen per ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De verdachten zijn nog niet aangehouden.

Nieuwe Terugroepwet weer op agenda Assemblee

Juridische procedures rond terugroep-soap Sapoen/Chitan nog niet van de baan


De Nationale Assemblee (DNA) gaat morgen verder met de behandeling van de initiatiefwet 'Terugroeping van volksvertegenwoordigers'. Dit wetsvoorstel stond op 10 mei ook op de agenda en er werd veel kritiek geleverd op het ontwerp en de behandeling. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 14 augustus 2016.

Carl Breeveld van DOE, die ook mede-initiatiefnemer was, heeft zich teruggetrokken. Hij gaf aan dat er rechtszaken gaande zijn over de terugroeping. Hij stelde dat de Anti-Corruptiewet meer prioriteit heeft. Behalve bodemgeschillen is bij de rechter nog steeds in behandeling een zaak tegen de rechtsgeldig teruggeroepen Pertjajah Luhur-Assembleeleden Raymond Sapoen en Dieppakkoemar Chitan en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons.

De VHP, NPS, Pertjajah Luhur, de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe vragen via de rechter de Assembleevoorzitster te verbieden om Sapoen en Chitan uit te nodigen voor vergaderingen. Afgelopen week is uitstel gevraagd aan de rechter. Volgens schema zou de zaak op 15 augustus uitgeprocedeerd zijn met een uitspraak. De rechter heeft ingestemd met de vraag voor uitstel door de gedaagden.

Nu wordt de ontwerpwet weer op de agenda geplaatst.

President Bouterse praat 16 augustus met bestuur bond bij EBS, OWOS

Directie EBS legt zich neer bij besluit president om gemaakte cao-afspraken op te schorten tot 2017


President Desi Bouterse zal dinsdagmiddag het bestuur van de OWOS (Ogem Werknemers Organisatie Suriname), de bond bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), ontvangen voor een onderhoud. Het staatshoofd heeft schriftelijk aangegeven, dat in nationaal belang de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die gesloten is met de directie, aan te houden tot 2017. De situatie in het land en het bedrijf laat het niet toe om nu een toezeggingen te doen die nog meer geld zullen kosten. 

De Raad van Commissarissen, de directie en het bestuur van de OWOS hebben gisteravond met elkaar gesproken. Een brief van de president werd besproken. De leiding van het bedrijf kan niet anders dan zich neerleggen bij het besluit van de president. De Staat is de enige aandeelhouder van EBS.

Starnieuws bericht vanochtend, zondag 14 augustus 2016, te hebben vernomen, dat de bond zich zal beraden over de situatie. Er zijn geen concrete zaken afgesproken tijdens de bijeenkomst gisteravond. De bond heeft er moeite mee, dat het akkoord moet worden aangehouden en volgend jaar weer op de onderhandelingstafel moet worden geplaatst. De EBS-leden zijn reeds akkoord gegaan met de cao en de lumpsum zou uiterlijk maandag moeten worden uitbetaald. Ook de salarisverhoging van Srd 500 bruto gaat niet door.

 Het onderhoud met de president zal worden afgewacht om een finaal standpunt in te nemen.

Fidel Castro viert zijn 90e verjaardag mee in speciaal voor hem georganiseerd gala

Ondanks broze gezondheid verschijnt de oud 'comandante' weer in 't openbaar


Ondanks zijn zwakke gezondheid heeft Fidel Castro tijdens de feestelijkheden ter ere van zijn negentigste verjaardag sinds maanden zijn gezicht weer in het openbaar laten zien (zie foto - Bron: CP24, Toronto Canada). Dat deed de gepensioneerde 'comandante' gisteren ten overstaan van zo'n vijfduizend gasten in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar een gala voor hem werd gehouden. 

Cuba liep al dagen warm voor het verjaarsfeest van Castro. Hij leidde Cuba van 1959 van 2006, waarna hij de macht om gezondheidsredenen overdroeg aan zijn vijf jaar jongere broer Raul. Sindsdien verschijnt de historische leider van de Cubaanse revolutie, die zijn legeruniform ingeruild heeft voor een trainingspak, nog maar sporadisch in het openbaar.

De verjaardag werd uitbundig gevierd met onder meer vuurwerk, muziek en dans. Het was in april voor het laatst dat Castro in het openbaar verscheen.
(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/De Morgen/Cubadebate/Twitter)

NPS biedt binnenkort petitie aan regering aan - 'Het is tijd voor actie, vroeg of laat komen straatacties'

Partij roept regering op regeerverantwoordelijkheid aan kiezers terug te geven


'Indien zij daartoe niet instaat is, roept de NPS de regering op om haar regeerverantwoordelijkheid terug te geven aan de kiezers en binnen een jaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven.' Zo luidt een zin uit de petitie die over enkele dagen aan de regering aangeboden zal worden. De NPS-structuren zeiden gisteren tijdens een structuren spoedvergadering in partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo, dat er genoeg gepraat is en dat het hoog tijd is om actie te ondernemen. 

De partij hield de vergadering naar aanleiding van de prijsverhogingen van brandstof aan de pomp en het loslaten van de douanekoers. De structuren zijn zeer verhit en hebben duidelijk gemaakt dat ze de situatie meer dan zat zijn, zo schrijft Starnieuws althans vanochtend, zondag 14 augustus 2016.

De bijeenkomst heeft geresulteerd in een door de structuren opgestelde petitie, de oproep aan de Assembleeleden om nog scherper voor de dag te komen, de partij zichtbaarder te maken in de samenleving en om straatacties te voeren. 'Het volk is moe van het horen van hoe slecht het gaat in het land. Er is genoeg gepraat want de regering doet toch wat zij wil. Het is tijd voor actie. Er moet iets gebeuren.'

De structuren zijn nuchter over de kans van slagen. Zij beseffen dat het een moeilijk karwei wordt want 'wie denkt dat Bouta zonder slag of stoot gaat aftreden, mag het vergeten', Zij gaven voorzitter Gregory Rusland mee, dat de partij in samenwerking met andere organisaties meer kans van slagen heeft.

'Men wil vanwege de omstandigheden meer actie zien, om de regering in duidelijke taal erop te wijzen, dat de situatie niet langer zo door kan gaan. De rek zit er echt uit, men raakt wanhopig, paniekerig. We zien wat er gebeurt in andere landen zoals Venezuela', aldus Rusland.

De leden hebben erop aangedrongen dat het niet zal blijven bij de petitie. Vroeg of laat zullen er straatacties moeten komen maar een petitie is een goed begin. 'We nemen enkele dagen de tijd om zoveel mogelijk NPS'ers te laten tekenen. Maar eenieder die het met de petitie eens is, mag komen zijn handtekening plaatsen.'

Rusland kondigde aan dat de NPS zichtbaarder zal worden in het veld. Vanwege het systeem in het parlement krijgt de partij weinig kans om zaken aan de kaak te stellen. Er komen buitenparlementaire acties. Rusland merkte op dat de kritiek op de partij zwaarder zal worden. 'Ze zullen het gooien op hoe klein de partij is met twee zetels. Maar, de partij was eens in een situatie waarbij het nul zetels had. De NPS is sterk teruggekomen. De geschiedenis herhaalt zich. Dat we sterk terugkomen, staat vast, het wanbeleid van de regering helpt een handje maar we zullen keihard moeten werken.'

Den Blauwvinger: Het enige succes van een Olympisch Surinaams sporter, een schare van opgewonden dames als fans...

COLUMN: Badmintonspeler Opti met een lekker gevoel huiswaarts

Atleet Themen is tevreden, omdat hij achter Usain Bolt aan heeft gerend – Teleurstellend optreden sporters signaal naar in gebreke zijnde regering en Surinaams Olympisch Comité


Jammer, maar helaas. De zes Surinaamse Olympische sporters kunnen weer huiswaarts keren, met niets, slechts een persoonlijk record en een herinnering en voor atleet Jurgen Themen de wetenschap, dat hij weer heeft kunnen lopen tegen Usain Bolt (en dat is toch leuk voor de latere tori's), voor judoka Yigal Kopinsky de wetenschap dat hij toch wat beter de spelregels van te voren had moeten doornemen en daardoor diskwalificatie had kunnen voorkomen en voor zwemmer Renzo Tjon A Joe een persoonlijk en Surinaams record op de 50 meter vrije slag, 22,23 seconden.

In ieder geval kan badmintonspeler Sören Opti zich verzekeren van een schare van opgewonden dames die hem maar wat mooi, sexy, vinden, zo bleek uit de vele reacties op social media na de openingsceremonie toen hij de Surinaamse vlag droeg. Een mooie herinnering voor een kennelijk mooie jongen, die zijn sportblamage snel doet vergeten.

Maar, wat is de zin om sporters af te vaardigen naar een Olympische Spelen als eigenlijk vooraf al vast staat, dat zij geen deuk in een pakje Gele Bek kunnen slaan.
Nu lijken de Spelen meer op een leuk uitstapje voor de sporters, hun begeleiders en de 1, 2, 3 meegereisde zogenoemde sportjournalisten die - de sportjournalisten - na het vertrek van de sporters gewoon nog enkele dagen in Rio blijven.... tja, waarom niet, het is toch een leuk uitstapje naar de mooie stranden van Rio de Janeiro.

Jurgen Themen zei zelfs na afloop van zijn teleurstellende 100 meter 'Suriname, sorry'. Hij wijdt zijn verlies aan de slechte voorbereiding, zo zei hij in de Ware Tijd van gisteren, zaterdag 13 augustus 2016. Schoonmaakwerkzaamheden doen om de eindjes financieel aan elkaar te kunnen knopen zijn niet echt bevorderlijk voor een goede voorbereiding. 'We moeten het als land beter doen en wat wordt beloofd op tijd in orde te maken.'

Met deze wetenschap had Themen wellicht beter kunnen besluiten niet naar Rio moeten gaan en is het natuurlijk achteraf wel wat te gemakkelijk om de beschuldigende vinger te wijzen in de richting van zijn eigen voorbereiding. Hij heeft toch zelf bewust het risico genomen om op zijn gezicht te gaan. Neemt niet weg, dat dit toch ook een duidelijk signaal is in de richting van de Surinaamse regering en het Surinaams Olympisch Comité om toekomstige Olympische sporters beter te begeleiden en te faciliteren en ze niet in het diepe te laten zwemmen. Het is feitelijk een schande hoe in Suriname met topsport en zwetende en ploegende topsporters wordt omgegaan.....

Overigens geldt dit voor meerdere landen die sporters afvaardigen waarbij je je afvraagt, in Godsnaam waarom? Waarom laat je je sporters voor een wereldpubliek in hun hemd staan met hun 'sportieve prestaties' voor hun land? Misschien iets om over na te denken voor diverse landencomités van de Olympische Spelen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
14 augustus 2016
Amsterdam-Paramaribo

Hoe presteerden de Surinaamse Olympische sporters?

Yigal Kopinsky nam het zondag 7 augustus in de -66kg klasse op tegen de Algerijn Houd Zourdani. Na 1 minuut en 31 seconden werd Kopinsky echter al gediskwalificeerd, omdat hij naar de benen van de tegenstander greep, terwijl deze nog stond.

De 21-jarige zwemster Evita Leter stond rond twee uur zondagmiddag 7 augustus op haar startblok voor de 100 meter schoolslag. Haar tijd van 1:14.96, waarmee ze in haar heat als 5e eindigde, was echter niet voldoen om door te gaan naar de halve finale.

Renzo Tjon A Joe heeft donderdagmiddag 11 augustus zijn Olympische heat gewonnen tijdens de 50 meter vrije slag. Hij deed dat in een nieuw nationaal Surinaams en persoonlijk record van 22,23 seconden. Het oude record van 22,30 stond sinds 17 juli 2015 op zijn naam. Maar, het was onvoldoende om door te gaan.

Het verschil tussen de wereld nummer 1 in de badmintonsport Lee Chong Wei uit Maleisië en Sören Opti was donderdag 11 augustus duidelijk erg groot. Hij moest het met 2-21 en 3-21 afleggen tegen de Maleisiër. Opti verloor ook zijn tweede match tegen Van Zi Lang Derek Wong uit Singapore met 21-5, 21-6.


Atlete Sunayna Wahi (25) liep vrijdag 12 augustus in haar eerste heat op de 100 meter sprint een tijd van 12,09 seconden en werd daarmee eerste in haar heat. Juichend van blijdschap rende ze over de finish. In haar tweede heat eindigde zij echter op de laatste plaats met een tijd van 12,25. Haar persoonlijk record is 11,47 seconden.

Jurgen Themen heeft zaterdag 13 augustus in baan 1 van zijn heat een tijd neergezet van 10,47 op de 100 meter sprint en werd daarmee 8e in die heat. Zoals verwacht eindigde sprintkanon Usain Bold als eerste in deze heat. De Surinaamse atleet heeft een persoonlijk record achter zijn naam staan van 10,13.

Regering geeft eindelijk aan IACHR tekst en uitleg over schietpartij Tout Lui Faut

Minister Van Dijk-Silos weinig mededeelzaam over verstrekte informatie


De regering heeft eindelijk gehoor gegeven aan het verzoek van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) om alle informatie rondom de beruchte Tout Lui Faut-schietpartij in juni 2012, waarbij vier ongewapende verdachten in hun auto werden doodgeschoten, beschikbaar te stellen. 

'Wij hebben nu uitleg gegeven zoals was gevraagd over alles wat is gebeurd in deze zaak en de stand van zaken bij het onderzoek', aldus minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos vandaag, zondag 14 augustus 2016, in de Ware Tijd.

Ze wilde niet in details treden over de informatie die is verzonden. 'De zaak is nog gaande en we willen dat respecteren.'

Het gaat om de omstreden dood van vier verdachten door kogels van een gezamenlijke eenheid van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger in juni 2012.

De IACHR heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld op verzoek van de mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC). Deze is van oordeelm dat een eerlijk onderzoek door de lokale autoriteiten niet mogelijk is. Ze heeft de IACHR gevraagd om te onderzoeken of de mannen standrechtelijk geëxecuteerd zijn. Mocht dat het geval zijn, dan vraagt AC strafrechtelijke vervolging van zowel de daders als opdrachtgevers. Daarnaast eist de organisatie financiele compensatie voor de nabestaanden.

Suriname heeft pas na zo'n half jaar gehoor gegeven aan het verzoek van de IACHR, dat in februari gedaan werd. AC-voorzitter, Robert Hewitt is benieuwd naar de uitleg van de overheid. 'Nu zal de mensenrechtencommissie zich buigen over de informatie om te beslissen of de zaak doorgeleid zal worden naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.'   

Delegatie Surinaams Olympisch Comité wacht niet op sluitingsceremonie in Rio

'Wij zijn uiteraard niet tevreden met de opbrengst'


'SOC is er zich van bewust, dat er nog meer aan de weg moet worden getimmerd als er sprake moet zijn van topsport'


De delegatie van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) zal niet blijven in Rio voor de sluitingsceremonie. 'Het SOC maakt deel uit van het IOC en is daarom op de eerste plaats trots op het feit dat Suriname als natie heeft kunnen participeren op dit ultieme forum van sportmanifestaties. Sommige landen zijn er niet bij. Daarnaast zijn wij uiteraard niet tevreden met de opbrengst, omdat je altijd hoopt dat op zijn minst het persoonlijke record wordt verbeterd. We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt. Vooral niet op een dergelijk forum', aldus secretaris-generaal van het SOC, Astra Singh, vandaag, zondag 14 augustus 2016, op Starnieuws. 

Op het onderdeel 50 meter vrije slag is het zwemmer Renzo Tjon A Joe gelukt om zijn persoonlijk beste tijd te verbeteren en het Surinaams record scherper te stellen.

'Elke sport heeft zijn eigen uitdagingen en het is daarom niet te doen om mogelijkheden en prestaties volgens dezelfde maat te meten. Het SOC is er zich van bewust dat er nog meer aan de weg moet worden getimmerd als er sprake moet zijn van topsport en topprestaties op regionaal, continentaal en olympisch niveau.'

Alle zes atleten hebben hun uiterste best gedaan en zijn ook opgevallen op wereldniveau, zegt Singh. Dit is ook mede vanwege de internationale media die de zichtbaarheid naar de diverse landen mogelijk heeft gemaakt. Bovendien hebben deze internationale media via interviews met de atleten en coaches veel meer positief licht wereldwijd op Suriname laten schijnen dan elk ander internationaal forum.

'Daarnaast hebben de Surinaamse media er ook voor gezorgd dat de gemeenschap continu op de hoogte werd gehouden en op die manier heeft team Suriname veel support ondervonden.'

Het SOC ziet de deelname aan de Rio 2016 Olympische Spelen als een basis en goede ervaring voor de zes atleten om zich verder te bekwamen. 'Daarnaast zijn deze atleten een voorbeeld voor onze jongeren in doorzetting en discipline. Wij zijn dankbaar voor de ondervonden support naar hen toe en rekenen erop dat ze dat blijven ondervinden', zegt Singh.

Zij vertrekt vandaag met enkele sporters naar huis. De Chef de Mission, Oscar Brandon, de atleten en pers blijven nog een paar dagen in Rio. Brandon moet enkele administratieve zaken afwikkelen.

15-Jarige knaap gearresteerd in Nickerie verdacht van drugshandel

Politie doet inval op adres in Nickerie en pakt ook 55-jarige verdachte op


Bij een inval van de politie van Nickerie zijn twee personen op verdenking van drugshandel aangehouden. Het gaat om de 55-jarige F. T. alias Lion, en de 15-jarige R. R. alias Bulu, vermoedelijk een salesman van Lion, aldus bericht zaterdag 13 augustus 2016 de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 

Bij de inval werden in beslag genomen 474 wikkels marihuana met een totaal gewicht van 1.400 gram, 687 pitjes cocaïne met een totaal gewicht van ongeveer 360 gram, ongeveer vijftig gram hasj, weegschalen en verpakkingsmateriaal.

Het adres waar de politie binnenviel, staat bekend als een drugshol. Eerder dit jaar had de Narcotica Brigade hier al een inval gedaan, maar toen werden geen drugs aangetroffen. Beide drugsverdachten zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

R. is ondergebracht in het Jeugdcellenhuis.

Panel ’Welgeïnformeerd’ Radio Tamara Amsterdam spreekt met Pim de la Parra over zijn icoon 'Wan Pipel'

40 Jaar geleden, 18 augustus 1976, verscheen inmiddels legendarische film 'Wan Pipel'  


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 14 augustus 2016 weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:* Donald Trump: oproep tot geweld tegen Hilary Clinton?
Weer heeft Donald Trump voor opschudding gezorgd. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst suggereerde hij, dat voorstanders van wapenwetgeving in actie moeten komen als president Hilary Clinton linkse rechters zou benoemen. Trumps uitspraak wordt door het Clinton-kamp uitgelegd als een oproep tot geweld tegen Clinton. Is Trumps uitspraak werkelijk een oproep tot geweld?

Inmiddels hebben steeds meer Republikeinen genoeg van Trumps onvoorspelbare optreden en onbesuisde uitspraken. Meer dan vijftig prominente Republikeinse politici hebben zich inmiddels openlijke tegen hem gekeerd, omdat ze vinden dat hij de veiligheid in de wereld in gevaar brengt. Dan de beleidsplannen die hij de afgelopen week ontvouwde. De voorgestelde belastingverlaging en in combinatie met forse investeringen in de infrastructuur worden als onrealistisch beschouwd.

Ook de dagelijkse peilingen wijzen op een naderend fiasco voor Trump. Clintons voorsprong groeit gestaag: van 7.1 % vorige week naar 7.5 % deze week. Kan Trump nu al worden afgeschreven?

Dan de rol van de onafhankelijke kandidaten. Afgelopen week heeft de voormalige Republikein Evan McMullen zich als derde kandidaat gemeld. De andere twee onafhankelijke kandidaten zijn Jill Stein van de Groene Partij en de libertair Gary Johnson. In het verleden hebben onafhankelijke kandidaten de uitslag doorslaggevend beïnvloed. Zo vergaarde Ross Perot in 1992 ruim 19 % van de stemmen waardoor niet zittend president George Bush sr. maar uitdager Bill Clinton werd verkozen. En tijdens de verkiezingen in 2000, met de onverkwikkelijke gang van zaken in Florida, zorgde Ralph Nader van de Groene Partij met zijn 2.7 % ervoor dat niet Al Gore maar George Bush jr. werd verkozen. Het is bekend dat zowel Clinton als Trump niet geliefd is bij het electoraat. Gaan de onafhankelijke kandidaten de verkiezing beslissen door een substantieel percentage van de kiezers te trekken? In wiens voordeel gaat dat uitpakken?

* Verscherpte veiligheidsmaatregen Schiphol: paniekreactie, onzinnige geld- en tijdverspilling?
Al twee gelden verscherpte veiligheidsmaatregel rond Schiphol. Het autoverkeer naar de luchthaven loopt vast door controles, die veelal op basis van etnische profilering zouden plaatsvinden. Lange rijen voor de incheckbalies en de bagagecontrole hebben tot gevolg dat reizigers hun vlucht missen. De verantwoordelijke autoriteiten geven geen informatie over de aard van de dreiging die ze hebben ontvangen. Het enige dat bekend is dat er gezocht wordt naar 'kleine wapens'. Overigens bericht zaterdag 13 augustus de Telegraaf onderstaand bericht op haar website:Uit de maatregelen blijkt, dat de veiligheidsdiensten geen concreet idee hebben waar ze naar moeten zoeken. Er is een groot net uitgeworpen in de hoop enkele vissen te vangen.

Is dit een paniekreactie na de aanslagen in Parijs, Brussel en Nice, en aanslagen van gestoorde zogenoemde lone wolfs in onder andere Duitsland? Wil de overheid met deze actie de indruk bij de bevolking wekken dat ze alert is en alles onder controle heeft? Zo ja, is dit dan een geval van populistische misleiding? Hoe kwalijk is dit, gelet op de ontwrichting van Schiphol? Het is immers bekend dat terroristen telkens iets nieuws verzinnen; het ligt niet meer voor de hand om aanslagen te plegen op luchthavens die inmiddels goed worden beveiligd. Hoe lang gaat deze vertoning duren? Tot na de verkiezingen in maart 2017?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Op 18 augustus is het 40 jaar geleden dat de film Wan Pipel uitkwam. Pim de la Parra's film is onlosmakelijk verbonden met Suriname's onafhankelijkheid. Wan Pipel heeft inmiddels een legendarische status bereikt. Op 24 augustus is er een open lucht vertoning in Amsterdam. Het panel heeft een telefonisch interview met Pim de la Parra.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Wesley Amzand en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt zondag 14 augustus 2016 tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.