zaterdag 20 augustus 2016

Lichaam in Corantijnrivier verdwenen 22-jarige jongen geborgen

Verdronken scholier gevonden door Guyanese vissers


Het lichaam van de 22-jarige scholier Jurmin Bholasingh is vanochtend, zaterdag 20 augustus 2016, rond kwart over tien geborgen. Guyanese vissers hadden het lijk op de rivier zien drijven en terstond de politie van Guyana op de hoogte gesteld, zo bericht het Dagblad Suriname.

Jurmin was nog schoolgaand. Hij zat in de derde klas LTS te Nieuw Nickerie. In de nacht van woensdag 17 augustus was hij met twee anderen gaan vissen. Op een gegeven moment is Jurmin te water geraakt en in de Corantijnrivier verdwenen.

OM Curaçao heeft onvoldoende bewijzen betrokkenheid vier verdachten fatale overval Vrije Zone Hato

Rechter oordeelt in vonnissen milder dan het Openbaar Ministerie

Hoofdverdachte krijgt wel forse straf van 16 jaar - Twee verdachten vrijgesproken na eisen van 14 en 15 jaar cel


Rechter Marije van den Enden maakte gistermiddag de straf bekend in de goudroofzaak Cupremeco. Uit de vonnissen blijkt, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 20 augustus 2016, dat het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende wettig en overtuigend heeft bewezen dat alle vier verdachten betrokken waren bij de fatale overval in de Vrije Zone bij Hato op 6 maart vorig jaar, waarbij de bewaker Zhadiro Zevenuizen (30) werd neergeschoten. 

De hoofdverdachte Jersinho ‘Gino’ Passial (25), die een sturende rol had, heeft wel een forse celstraf opgelegd gekregen van zestien jaar. Het OM eiste eerder achttien jaar tegen hem. Behalve deze overval werd hij ook vervolgd voor een gewapende overval drie weken daarvoor, bij de woning/minimarket Ji Xiang Minimarket op de Roodeweg.

Behalve een groot geldbedrag, sigaretten en drank, werden ook telefoons geroofd. Eén van deze telefoons had een track-and-trace-programma, die leidde naar de woning van Passial. Bij aankomst van de politie, vluchtten vier mannen, waaronder Passial, weg. Van Passial ontbrak zes weken lang ieder spoor. Volgens het OM wisselde hij in hoog tempo van telefoon en van simkaart en communiceerde hij voornamelijk via WhatsApp. Op 6 maart vond dan de goudroof plaats. Passial werd toen nog steeds afgeluisterd en uit deze gesprekken bleek dat hij en zijn vriendenkring vermoedelijk de daders zijn van de beroving in de Vrije Zone, waar kort daarvoor 8,2 kilo goud ter waarde van 254.000 gulden door Servicio Pan Americanos de Proteccion was afgeleverd.

De uit de minimarket gestolen spullen zijn in een bergruimte, achter zijn woning en op de binnenplaats van de woning, gevonden. 'Hoewel de vondst van de gestolen goederen een concrete aanwijzing vormt dat de verdachte bij de overval was, valt niet uit te sluiten dat het door hem geschetste scenario, dat de goederen daar door anderen zijn neergelegd, juist is. De goederen zijn immers niet aangetroffen in de woning', aldus de rechter.

Tevens kon het OM bewijzen, dat Robertico ‘Prikichi’ Martina (26) de bestuurder was van de gebruikte vluchtauto, een witte Toyota Tercel. Hij hoorde eerder veertien jaar cel tegen zich eisen. Het OM gebruikte als bewijs onder meer een gesprek tussen hem en Passial over die auto. Het OM kon echter geen nauwe en bewuste samenwerking bewijzen, waardoor Martina voor het medeplegen van de overval werd vrijgesproken en voor medeplichtigheid is veroordeeld. Hierdoor moest de rechter van de eis afwijken. Hij kreeg zes jaar cel.

Ook Aubert Coffie (45) hoorde eerder veertien jaar cel tegen zich eisen. Hij werd echter vrijgesproken. Coffie heeft altijd stellig ontkend betrokken te zijn geweest bij de fatale overval.

Irvin ‘Black’ Iltes (34), die eerder vijftien jaar cel als eis aanhoorde, werd ook vrijgesproken. Naast de fatale overval, stond hij tevens terecht voor vuurwapenbezit op 13 juli vorig jaar. Er is alleen voor dit laatste bewijs, aldus rechter Van den Enden. Hij kreeg hiervoor 403 dagen.

Eerste uur na opening diverse stembureaus op Curacao brengen 600 personen ondersteuningsstem uit

Lijstondersteuning om 15 niet in Staten vertegenwoordigde partijen te ondersteunen


De stembureaus bij Kranshi in Otrobanda en in de wijkcentra van Brievengat, Montaña, Sta. Maria en Tera Kòrá gingen vanochtend, zaterdag 20 augustus 2016, om acht uur open om personen te ontvangen die één van de vijftien politieke partijen, die op dit moment niet in het parlement zitten, kwamen ondersteunen, meldt Sheryl Losiabaar van het Hoofdstembureau, zo schrijft de Amigoe. 

De lijstondersteuning werd georganiseerd om die vijftien partijen de kans geven om met de verkiezingen van 30 september mee te doen. Stemgerechtigden in de gevangenis konden ook hun ondersteuningsstem uitbrengen.

In het eerste uur hadden al 600 personen hun ondersteuningsstem uitgebracht. Het Korps Politie Curaçao liet tijdens de briefing weten dat hoewel het bij sommige stembureaus druk was, de situatie onder controle en de sfeer rustig was. De politie is vandaag en morgen zowel bij de stembureaus als op straat aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Veel politieke partijen die mee willen doen aan de verkiezingen in september kwamen bij de diverse stembureaus aan met vlaggen, ballonnen en een groep aanhangers om hun eigen ondersteuningsstem uit te brengen.

Tussen acht en negen uur vanochtend hadden bijna 600 mensen zich gemeld voor het ondersteunen van een partij, aldus Pacheco Römer van het Hoofdstembureau vanochtend tijdens de briefing. Rond het middaguur was dat aantal al opgelopen tot 2.436. De stembureaus in Sta. Maria en Brievengat waren tot dan toe de drukste locaties. Aan het Hoofdstembureau werd melding gemaakt van de drukke stembureaus met lange rijen.

Römer gaf aan dat er alles aan gedaan wordt om het ondersteuningsproces in de toekomst efficiënter te maken, maar dat er voor nu geen meerdere locaties ingezet kunnen worden waar mensen hun ondersteuningsstem kunnen brengen. Het Hoofdstembureau verwacht dat in deze twee dagen tussen de 15.000 en 16.000 personen hun ondersteuningsstem komen uitbrengen. Dat aantal zal volgens hem over beide dagen gelijk verdeeld zijn.

Römer meldde rond het middaguur tevens dat de werkelijke opkomst vooralsnog klopt met de verwachtingen van het bureau. Elk van de vijftien deelnemende partijen dient minimaal 875 ondersteuningsstemmen te halen om mee te mogen doen aan de verkiezingen van 30 september.

Stemgerechtigden kunnen vandaag en morgen tussen acht uur 's morgens en acht uur 's avonds hun ondersteuningsstem uitbrengen. Zij dienen zich te identificeren met een geldig paspoort, rijbewijs of sedula. Op het ondersteuningsbiljet dient het rondje rechts van de naam van de politieke partij rood gekleurd te worden. Alles wat erbij wordt geschreven maakt het biljet en dus de ondersteuningsstem ongeldig. (Foto: aanhangers Partido Un Kòrsou hustu van Omayra Leeflang - Bron: Billy Pandt/Facebook)

5.8 Kilo cocaïne aangetroffen in koffer 29-jarige man op J.A. Pengelluchthaven

Cocaïne zit in zes pakken verstopt in chocolade en tamarinde


Op de J.A. Pengelluchthaven zijn afgelopen dinsdag in de reiskoffer van D. V. (29) zes pakken cocaïne, met een totaal gewicht van 5.800 gram, aangetroffen. Dit meldt vandaag, zaterdag 20 augustus 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname

De cocaïne zat verstopt in chocolade en tamarinde.

De verdachte en de drugs zijn overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade van de politie. V. werd na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

Weer vertraging voor geplaagde SLM-vlucht uit Amsterdam

Directeur SLM: 'Vanwege dikke mist op Zanderij moest vlucht uitwijken naar Frans-Guyana'


Na een dag later te zijn vertrokken uit Amsterdam konden passagiers van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) vanochtend, zaterdag 20 augustus 2016, rond drie uur niet op tijd aankomen in Suriname. 'Vanwege dikke mist op Zanderij moest de vlucht uitwijken naar Frans-Guyana', bevestigt Robby Lachmising, algemeen directeur van de SLM, in de Ware Tijd.

Inmiddels heeft de maatschappij zicht op het eindelijk overvliegen van de reizigers vanuit Frans-Guyana. Lachmising belooft dat alles in het werk wordt gesteld om de zaak te normaliseren.

De SLM ondervond donderdag problemen met de Airbus A340 die op het punt stond om vanuit Nederland te vertrekken naar Suriname. Er bleek een technisch mankement te zijn aan de kist en een onderdeel moest vanuit de Verenigde Staten worden ingevlogen. Een Spaanse maatschappij werd ingehuurd om de reizigers ‎naar Suriname te vervoeren.

Die vlucht moest dus door weersomstandigheden bij Zanderij uitwijken naar Frans-Guyana. Daarnaast speelde het probleem van een tekort een gekwalificeerde luchtverkeersleiders in de verkeerstoren van de J.A. Pengelluchthaven,

Ter informatie een bericht op de website van de Telegraaf zondag 21 augustus:

Pechvlucht Amsterdam-Paramaribo met twee dagen vertraging

’Airbus Surinam viel vaker uit’

3 uur geledenHarry van Gelder
AMSTERDAM - Honderden passagiers die donderdag van Amsterdam naar Paramaribo wilden vliegen, zijn daar gisteren pas aangekomen. Door technische problemen werd het vertrek maar liefst anderhalve dag uitgesteld, waarna de vlucht tot overmaat van ramp moest uitwijken naar Frans-Guyana.
  De frustraties liepen hoog op bij de passagiers. Vanwege de problemen met de Airbus A340 kon de vlucht zaterdag pas vertrekken, omdat er eerst een vervangend vliegtuig moest komen. Maar daarmee was de ellende nog niet voorbij. Door dichte mist op vliegveld Zanderij moest het vliegtuig uitwijken naar Frans-Guyana. In plaats van vrijdag kwamen de reizigers nu pas zondag in Suriname aan.
  De vlucht werd donderdag uitgesteld vanwege technische problemen onlangs aangeschafte Airbus A340. Het is kommer en kwel met dit zeventien jaar oude toestel, dat eerst voor China Southern, Air China en Garuda vloog. In Paramaribo wordt steen en been geklaagd over de oude kist, omdat hij herhaaldelijk uitvalt. Volgens ingewijden komen de storingen door een gebrek aan goed onderhoud.
  Staatsbedrijf Surinam Airways, dat al decennia in de rode cijfers zit, heeft maar één toestel voor de belangrijke verbinding tussen Amsterdam en Paramaribo. Dat betekent dat ook de terugvlucht vanuit Paramaribo richting Amsterdam vertraging opliep. Volgens SLM-directeur Robbi Lachmissing zullen vanaf vandaag de normale lijndiensten weer volgens schema worden uitgevoerd. Dan kunnen ook de in Suriname gestrande Nederlanders terug naar huis.
  Aron Doekharan, wiens oma op de vlucht zat, gaat een klacht bij Surinam Airways indienen, ook al denkt hij zelf dat er weinig van terecht komt. ,,Het bedrijf heeft geen kantoren in Nederland, dus je kan hier nergens klagen. Ook keert het Surinaamse vliegbedrijf nooit geld uit bij vertraging. Maar ik ga het toch proberen.’’ Naast Surinam Airways vliegt ook KLM op de route.

  Automobilist (44) bij eenzijdig ongeluk Ringweg Zuid Paramaribo overleden

  Man heeft vermoedelijk door hoge snelheid controle over auto verloren waarna de wagen in trens is beland


  De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname maakt vandaag, zaterdag 20 augustus 2016, bekend, dat de 44-jarige automobilist Jan van Loon (44) in de vroege ochtend bij een verkeersongeval op de Ringweg-Zuid om het leven is gekomen.

  Agenten van ressort Centrum troffen bij aankomst ter plekke de auto met het levenloze lichaam van de bestuurder aan. Met behulp van de ingeschakelde brandweer werd het lichaam uit het voertuig gehaald. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Van Loon was alleen in de auto.

  Hij heeft vermoedelijk door hoge snelheid de controle over de besturing van de auto verloren. Het voertuig moet daarbij over de kop zijn gegaan en in de trens zijn beland (Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd).

  SATCA woedend: 'Een onbevoegd verkeersleider is in verkeerstoren J.A. Pengelluchthaven aan het werk geweest'

  'Dit is een heel serieuze zaak, er staan mensenleven op het spel bij miscommunicatie'

  Luchtvaartdienst zet al drie jaren gepensioneerde luchtverkeersleider in...


  Een onbevoegde luchtverkeersleider die 'al drie jaren gepensioneerd is en ook niet meer in dienst is van de Luchtvaartdienst Suriname' heeft kans gezien om vliegtuigen op de J.A. Pengelluchthaven te laten landen en opstijgen. Dit zegt de Associatie van Surinaamse Luchtverkeersleiders (SATCA) na een spoed algemene ledenvergadering, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 20 augustus 2016.

  Door het uitvallen van een luchtverkeerleider in de toren op de internationale luchthaven gistermorgen, was het vliegverkeer voor enkele uren totaal gestremd. De Luchtvaartdienst Suriname liet om het probleem op te lossen een luchtverkeersleider uit Paramaribo halen. De SATCA keurt deze handeling van de Luchtvaartdienst af.

  'Dit is een heel serieuze zaak en staan mensenleven op het spel als er een miscommunicatie mocht optreden', zegt SATCAvoorzitter Manoj Ramparichan. Hij voegt eraan toe, dat de SATCA en haar leden de pijnpunten vaker hebben gedeeld met de leiding van de Luchtvaartdienst en de stiefmoederlijke behandeling nu beu zijn.

  Het hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, onderkent het probleem van een tekort aan luchtverkeersleiders. Hij zegt in een reactie, dat het probleem het komend jaar zal zijn opgelost. 'Verantwoorde trainingen zijn nu gaande, omdat dit onsmakelijk probleem zich steeds weer voordoet.' 

  Hij benadrukt dat zij alles blijven doen om de veiligheid binnen de luchtvaart ge garanderen zoals is voorgeschreven. 'De internationale burgerluchtvaart autoriteit is continu in overleg met de daartoe bevoegde autoriteiten in Suriname, precies zoals zij dat altijd ook doet in andere landen. Eén van de medewerkers had zich ziek gemeld, waardoor het tekort ons weer parten heeft gespeeld.'

  Hij legt uit,dat de vertraging van enkele uren 'alleszins een indicatie is dat wij niet onverantwoord zijn omgegaan met het probleem'. Volgens de functionaris is er een oplossing bewerkstelligd 'binnen de regels van de luchtvaartactiviteiten tegen de achtergrond van veiligheid'.

  Hij deelt verder mee ,dat de minister van Transport, Communicatie en Toerisme vandaag nog een gesprek heeft met de luchtverkeersleiders. 'Het ingeslagen pad waarbij alle luchtvaart stakeholders worden betrokken om de vraagstukken die zich voordoen in de sector op te lossen, zal worden voortgezet.'

  Twee hectare groenteaanplant groenteboer Sital vernietigd door gif

  'Iemand heeft gramoxone in de hoofdtoevoerleiding gedaan, dit doet heel erg pijn'

  Schade geraamd op Srd 1.8 miljoen


  Groenteboer Ramesh Sital zit er verslagen bij. Op paprika’s na is zijn hele aanplant van groente vernietigd, ruim twee hectaren groot, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 20 augustus 2016. Het bedrijf van Sital, R.S. Chem, teelt groenten hydrophonisch: planten in pvc-buizen op waterbasis met minimaal gebruik van aarde. 

  'Iemand heeft gramoxone in de hoofdtoevoerleiding gedaan. Dit doet heel erg pijn. We moeten opnieuw beginnen met wat we in negen jaar hebben opgebouwd.' De schade is geraamd op Srd 1.8 miljoen.

  De groenteboerderij is verdeeld in verschillende units. Elke unit heeft een eigen waterhuishouding. 'De persoon heeft het verdelgingsmiddel in elk van de toevoerleidingen gedaan. Op één rij na hebben we de paprika's nog kunnen redden, omdat ze heel langzaam water opnemen. Voor de rest is alles vernietigd. We moeten alles opruimen.'

  R.S. Chem plant zeven soorten groenten die in bulk worden geleverd aan hotels, restaurants en warungs. 'Ik moet nu alle 180 klanten afzeggen. Ook de buitenlandse afnemers. Dit, terwijl men praat over het belang van exporteren.' 

  Sital is negen jaar geleden begonnen met hydrophonisch telen. Volgens dit systeem groeien planten sneller, uniform, zijn zeer aromatisch en vergen weinig onderhoud. R.S. Chem heeft zich na een marktonderzoek, gericht op kaisoi, paksoi, sla, selderij, gomawiri, paprika en fijne klaroen. Een deel wordt lokaal in het groot verkocht en het ander deel geëxporteerd. Met de sabotage komt er een abrupt einde aan de productie.

  'Ik was groenten aan het leveren toen ik gebeld werd. De arbeiders gaven aan, dat er iets mis was met de planten. We wisten eerst niet wat het was, totdat we het water onderzochten. Het water was groen gekleurd. Mijn ervaring leert dat het gramoxone is.'

  De politie is ondertussen op de hoogte gesteld. Er zijn monsters meegenomen voor onderzoek. De vier arbeiders zijn net als Sital zichtbaar aangedaan. 'Het is duidelijk dat dit geen ongelukje is. Dit is opzettelijk en doordacht gedaan. Ik weet niet wie dit ons aandoet. Ik heb juist ervoor gezorgd dat het bedrijf niet zoveel exposure kreeg, zodat we rustig ons werk konden doen. We liggen driehonderd meter van de hoofdweg. We vallen niet eens op. We wachten het politieonderzoek af. Ondertussen kunnen we niets anders doen dan opruimen en schoonmaken. We moeten helemaal opnieuw beginnen.'

  Arnold Kruisland: 'Bouterse zet Suriname weer te schande'

  'Het is verkapte vorm van dictatuur, Bouterse maakt misbruik van parlement en Grondwet'

  'Suriname koerst richting Venezuela waar dictator Chavez zijn hele leven president wilde worden'


  'Het in elkaar frutselen van een zogenaamde wet om overlopers te behouden, deze wet met de meeste spoed indienen en tot na middernacht in de ochtenduren behandelen en aannemen, waarbij deze wet met terug werkende kracht moet werken. Middels al deze wandaden heeft president Desi Bouterse Suriname weer te schande gezet', zegt gewezen diplomaat en politicus Arnold Kruisland vandaag, zaterdag 20 augustus 2016, in het Dagblad Suriname. 

  'Dit is in strijd met elk rechtsbeginsel en heeft voor het eerst plaatsgevonden in de Surinaamse geschiedenis', aldus de politicus. Hij heeft er geen woorden voor om uit te drukken hoe verschrikkelijk deze handeling uitgedrukt moet worden. 'Het is een verkapte vorm van dictatuur, Bouterse maakt misbruik van het parlement en de Grondwet.' 

  Bouterse heeft dezelfde modus operandus gehanteerd als bij de zogenaamde Amnestiewet 'Een wetsproduct om zijn eigen hachje te redden opeens op een blauwe maandag indienen, met de meeste spoed behandelen en aannemen.'

  Kruisland waarschuwt ervoor dat Suriname al koerst richting Venezuela waar de dictator Hugo Chavez ook voor zijn leven lang president wilde blijven van dat land. 'Het moet ons niet verbazen dat Bouterse een wetsproduct in elkaar plakt dat vanwege de financiële crisis in het land hij zijn regeerperiode met nog vijf jaren verlengt, zonder dat er verkiezingen worden gehouden. En wanneer het volk in opstand komt, wordt de noodsituatie afgekondigd', houdt de politicus voor.

  Volgens hem moet het volk niet uit het oog verliezen, dat Bouterse best wel in staat is om deze handelingen te plegen. De Amnestiewet en de wet beëindigen lidmaatschap Assembleeleden zijn het bewijs, dat wetten op heel slinkse en sluwe manier ingediend, behandeld een aangenomen worden, zonder enige rekening te houden met de gevoelens van de bevolking. De coalitie in het parlement, de parlementsleden en de overlopers die voor deze wetten stemmen, worden door Kruisland bekritiseerd.

  'Ze zijn lafbekken, kunnen zij niet aanvoelen dat het niet kan, of zijn zij bereid alles te doen, slechts voor het beschermen van hun eigen hachje? Een president en een parlement die zichzelf respecteren zouden nimmer deze wetsproducten indienen en behandelen', zegt Kruisland. Hij vindt het ook schandelijk, dat de advocaten van de parlementsvoorzitter en de twee overlopers van de Pertjajah Luhur, Sapoen en Chitan, opzettelijk om uitstel hebben gevraagd. Het geheel scheen van tevoren geregisseerd te zijn. In de periode van het uitstel is met de meeste spoed de wet ingediend en behandeld, nog voordat er vonnis kon worden gewezen. 'Bouterse kan niet de procureur-generaal de opdracht geven om het proces te stoppen.' Volgens Kruisland betreft het een civiel proces dat voortgang moet vinden.

  Reizigers die vanuit Suriname naar Brazilië reizen hebben geen vaccinatiebewijs nodig

  Vaccin tegen gele koorts bij iedere gezondheidspost Brazilië verkrijgbaar


  Personen, ongeacht hun nationaliteit, die vanuit Suriname naar Brazilië willen reizen hoeven bij vertrek geen vaccinatiebewijs te overleggen. De ambassade van Brazilië in Paramaribo stelt in een communiqué (zie hieronder) uitdrukkelijk dat dat niet nodig is. 

  Deze informatie is officieel doorgegeven aan de Surinaamse autoriteiten, zo wordt gesteld. Aangegeven wordt, dat vanaf 4 juli Suriname van reizigers naar Brazilië een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts eist. De ambassade benadrukt dat het vaccin bij elke willekeurige gezondheidspost in Brazilië kan worden verkregen.

  Wel dient men minstens tien dagen voor vertrek uit Brazilië gevaccineerd te worden
  18/08/2016 -
  A Embaixada do Brasil em Paramaribo esclarece que não é necessário apresentar certificado de vacinação contra a febre amarela para embarcar do Suriname em direção ao Brasil, independentemente da nacionalidade do viajante.

  Essa informação já foi oficialmente transmitida às autoridades surinamesas.

  Recorda-se que, desde 4 de julho, o Suriname exige comprovação de vacinação contra febre amarela de viajantes provenientes do Brasil. A vacina pode ser tomada em postos de saúde no Brasil, sendo necessário que a vacinação ocorra com, no mínimo, 10 (dez) dias de antecedência da viagem.


  The Embassy would like to clarify that travellers departing from Suriname with destination to Brazil, regardless their nationality, do not need to produce proof of yellow fever vaccination.

  NPS neemt niet verder deel aan beraadslagingen over wijziging Kieswet

  'Onder regie Assembleevoorzitter is in strijd met goed bestuur Terugroepwet aangenomen'


  De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft besloten niet langer deel te nemen aan de beraadslagingen om te komen tot wijziging van de Kieswet. De aanleiding hiervoor is de recente ontwikkeling over de wijziging van de Terugroepwet. Dit heeft NPS-voorzitter Gregory Rusland schriftelijk meegedeeld aan de voorzitter van de presidentiële commissie, raadsadviseur Jules Wijdenbosch, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 20 augustus 2016.

  De partij stelt, dat onder regie van Assembleevoorzitter Jennifer Simons, geheel in strijd met fundamentele beginselen van goed bestuur, de Terugroepwet is aangenomen. De NPS wijst er op, dat het de politieke organisaties zijn die personen plaatsen op een kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee (DNA). Dezelfde politieke organisaties zijn door deze gewijzigde wet buiten spel gezet, indien zij gebruik willen maken van hun grondwettelijk recht om hun DNA-leden terug te roepen.

  'En dit alles, ondanks het feit dat u als presidentiële commissie bezig bent een evaluatie te plegen van de verkiezingswetgeving, waar de omstreden wet onderdeel van uitmaakt', schrijft Rusland aan Wijdenbosch.

  Het optreden van de leiding van DNA etaleert volgens de NPS een grove schending van de beginselen van de trias politica, welke zijn verankerd in de Grondwet. Het is volgens de NPS een miskenning van de onafhankelijkheid van de rechtsspraak, waarbij het beginsel dat men zich niet mag inmengen in lopende zaken, met de voeten is getreden.

  'Erkenning van dergelijke beginselen door ons hoogste college van Staat, is fundamenteel voor elke vorm van samenwerking tussen alle betrokken partijen in het parlement', aldus de NPS.

  'Kwestie' ambassadrice Aashna Kanhai in India neemt bizarre vormen aan waarin manipulatie niet wordt geschuwd

  Berichtgeving Washington Journal over 'dossier' frauduleuze handelingen Kanhai lijkt vals

  De bewerkte foto donderdag in de Washington Journal
  De Ware Tijd: Foto in Washington Journal is bewerkt


  De Bengaalse anti-corruptieorganisatie Transparency International Bangladesh (TIB) ontkent elke betrokkenheid bij een vermeende klacht wegens mensenhandel tegen ambassadrice Aashna Kanhai bij de regering van Bangladesh en de Officier van Justitie Preet Bharara in New York. Het adres en faxnummer van de organisatie zou zijn misbruikt in een persbericht, dat begin deze maand werd gelanceerd. 

  De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 20 augustus 2016, dat zij de hand heeft weten te leggen op correspondentie waarin naar voren komt dat TIB niets weet van een klacht tegen de ambassadrice bij de regering van Bangladesh. 'De klager heeft ons faxnummer gebruikt zonder voorafgaande toestemming of informatie. Het telefoonnummer dat in de brief werd gebruikt is niet van ons. We kennen de organisatie niet, noch is de ondertekenaar van de brief bekend bij Transparency Internatonal Bangladesh', zegt TIB-directeur Iftekhar Zaman.

  'Noch de ondertekenaar van de brief, noch iemand die hem vertegenwoordigt heeft ooit contact gemaakt met TIB hetzij voor het gebruik van ons adres en/of ons faxnummer of met betrekking tot de inhoud van de brief, waarop wij ook geen commentaar kunnen leveren', zegt Zaman verder. Hij voegt er aan toe, dat ofschoon TIB campagne voert om alle vormen van corruptie aan de kaak te stellen de organisatie dat doet op basis van een eerlijk proces gestoeld op betrouwbare informatie en bewijs. De acties van TIB zijn meer gericht tegen institutionele, systemische en sectorale corruptie en niet op individuele gevallen, aldus de directeur.

  De aantijgingen tegen Kanhai begonnen daags nadat Asif Iqbal door minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken op 4 augustus werd ontheven als Surinames honorair-consul in India. Iqbal lanceerde toen een persbericht waarin hij stelde, dat door incompetentie van de ambassadrice hij was ontslagen. Ook beschuldigde hij ambassadeur Kanhai ervan geld van potentiële investeerders te hebben geëist om in Suriname zaken voor hen gedaan te krijgen. Hij zou ook duizenden euros zijn kwijtgeraakt om dure hotelkamers en vliegreizen voor de ambassadeur te betalen.

  Sinds donderdag circuleert een nieuwsbericht op de website van de Washington Journal, dat een klacht wegens mensenhandel tegen Kanhai is gedeponeerd bij de bekende New Yorkse openbare aanklager Preet Bharara. De redactie van de Ware Tijd bericht nu te hebben ontdekt, dat de foto bij dat bewuste nieuwsbericht is gemanipuleerd. Op de plakkaat die aan Bharara wordt overhandigd is de oorspronkelijke tekst weggehaald en vermoedelijk met een computerprogramma informatie geplaatst als zou het de rapportage over Kanhai betreffen.

  De originele foto (zie foto hiernaast - Bron: Mount Vernon Daily Voice.com/Dwayne Brown) is van een activiteit in februari dit jaar waar Bharara de Westchester County Crime Stoppers Crime Stopper of the Year Award werd uitgereikt.

  Waarnemend president Hof Rasoelbaks beëdigt zes nieuwe advocaten

  Kritische noot Deken Orde van Advocaten: 'Er zijn advocaten die het niet waardig zijn om advocaat voor hun naam te dragen'


  Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie heeft gisteren Nalini Ramnarain, Oetra Biharie, Merlin Gout, Glenn van der San, Desiré Lala en Maureen Dayala beëdigd tot advocaat bij het Hof van Justitie (HvJ). 'Manoeuvreert u niet met de zaak, omdat de betaling daar is. Maar zeg eerlijk tegen de cliënt dit is iets waar ik niet uitkom, het lijkt mij niet rechtvaardig wat jij wilt', sprak Rasoelbaks, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 20 augustus 2016. 

  'Veronachtzaamt u de ereregels niet. Want het gaat u geen zoden aan de dijk leggen als u in strijd hiermee handelt. Lees en bespreek de motivering eerst, als u het oneens bent, tekent u appel aan. Communiceert u niet via de pers met de gerechtelijke autoriteiten in een zaak die pending is. Er zijn genoeg wegen om dit te doen.' 

  Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei blij te zijn met de nieuwe aanwinsten. 'U zult mede beoordeeld worden op de zuiverheid in uw rolvervulling als belangenbehartiger en de kwaliteit van uw juridisch denkwerk.'

  Advocaten zijn niet alleen meer pleitbezorger en rechtsbijstandverlener, maar adviseren personen en bedrijven over allerhande zaken. Hij ziet dit als verdieping en zelfs specialisatie, die kan bijdragen om als materie-deskundige goede advisering te doen. 'En hierin ligt de uitdaging om variatie te brengen in de portefeuille. Weest u bedacht dat er valkuilen kunnen zijn of ontstaan.'

  De keuze ligt bij de advocaat. Door rechtsbijstand te verlenen, kan een cliënt de weg tot het recht vinden. 'Hierdoor wordt duidelijk dat u ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt, waarbij u enerzijds partij bent aan de zijde van uw cliënt en anderzijds met hoge mate van onafhankelijkheid uw werk kunt doen.' 

  Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten Harish Monorath heette zijn vakcollega’s welkom.

  De hele samenleving steunt op advocaten als het komt op rechtsbijstand, en niet op andere instituten. Zonder een ordentelijk rechtsverkeer is het voor de advocaten dweilen met de kraan open. Er zijn bepaalde advocaten die het niet waardig zijn om advocaat voor hun naam te dragen. Maar, dat zijn niet alle 200 advocaten in Suriname.' 

  De deken stond evenals de Hof-president stil bij de diverse klachten die binnenstromen. Zoals ontevredenheid over de traagheid van zaken en tarifering. 'Advocaat zijn is een vrij en edel beroep, wij bepalen onze tarieven zelf. Echter is het wel zo dat in deze moderne samenleving wij moeten overgaan tot unificeren van bepaalde bedragen.' Binnen de orde zijn gesprekken gaande over het introduceren van standaardtarieven.

  Stichting Uniek Curacao wijst weer op diverse afvaldumpingen op eiland

  Afval van supermarkt door truck op vlakte van Hato gedumpt

  Te Ascencion, langs hoofdroute naar baai, is onder andere rottende vis gedumpt


  Stichting Uniek Curacao maakt vandaag, zaterdag 20 augustus 2016, via haar Facebookpagina weer meldingen van illegale vuildumpingen op het eiland. Zo heeft, na een eerste publicatie, dezelfde rode truck dumpingen verricht op dezelfde plaats op de vlakte van Hato. 

  Uit de mede gedumpte papieren uit de boekhouding, blijkt dat dat afval afkomstig is van een supermarkt. De papieren zijn in bezit van Uniek Curacao. Met de directie van de supermarkt is een gesprek gevoerd en men gaat onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de vervuiling. Vanzelfsprekend krijgt dit verhaal een staartje. Polis Medio Ambiente is ingelicht.

  Deze week is ook Ascencion het doelwit geworden van verschillende dumpingen van afval.

  Een grote partij rottende vis werd langs de hoofdroute, hetgeen naar de baai leidt, gevonden. Dit gebied en de route is zeer populair bij locale recreanten en toeristen. (Bron foto's: St. Uniek Curaçao)

  Andruw Jones officieel geïntroduceerd in Hall of Fame van Atlanta Braves

  De Braves eren Jones voor zijn indrukwekkende carrière als professioneel honkbalspeler


  Andruw Jones is gisteren officieel geïntroduceerd in de Hall of Fame van de Atlanta Braves. De Braves verleenden deze eer aan Jones vanwege zijn indrukwekkende carrière als professioneel honkbalspeler. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 augustus 2016. Ook Atlanta Braves-president John Schuerholz kreeg een plaatsje in de Hall. 

  Beide heren werden tijdens een sponsorlunch ‘bijgezet’ en eveneens geëerd bij een speciale ceremonie voorafgaand aan de wedstrijd van de Braves tegen de Washington Nationals. In zijn acceptatiespeech (zie hieronder) bedankte Jones een groot aantal mensen die belangrijk zijn geweest in zijn leven en carrière:


  'Degene die me het meest heeft gepusht is mijn vader Henry Jones. Dankzij hem sta ik nu hier.' Jones haalde jeugdherinneringen op en vertelde over zijn start op Curaçao en hoe hij voor het eerst op televisie kwam, zijn grootste wens als kind.


  De op Curaçao geboren Jones debuteerde in 1996 op 19-jarige leeftijd bij de Atlanta Braves en speelde 12 jaar bij de club. In zijn carrière won hij tienmaal de Gold Glove. In maart dit jaar beëindigde Jones zijn carrière als honkbalspeler en trad vrijwel meteen in dienst als special assistant bij de Atlanta Braves. Hier assisteert hij de outfielders en werkt hij aan internationale initiatieven voor de Braves.  Immigratie Curaçao heeft recent scherper toelatingsbeleid voor Venezolanen ingevoerd

  Toelaten of weigeren Venezolanen tot Curaçao is echter mensenwerk en niet in formele procedures te vangen

  'Voor Venezolanen zijn nadere procedures vereist'


  Het wel of niet toelaten van Venezolanen tot Curaçao is mensenwerk dat niet volledig in formele procedures is gevangen. Dat is sinds kort het immigratiebeleid met betrekking tot bezoekers uit het buurland. Dat beaamt hoofdinspecteur van de politie Albert Schoop vanochtend, zaterdag 20 augustus 2016, in het Antilliaans Dagblad.

  Hij zegt dat Immigratie recent een scherper toelatingsbeleid voor Venezolanen heeft ingevoerd, ondanks dat de toelatingseisen formeel niet zijn aangescherpt. 'De bestaande regels werken perfect voor alle andere nationaliteiten, maar voor Venezolanen zijn nadere procedures vereist', zo erkent hij.
  Afgelopen maandag werd het merendeel van de ongeveer dertig passagiers van een Avior Airlines-vlucht uit Valencia teruggestuurd naar Venezuela. De reden was, dat ze niet de vereiste hoeveelheid cash op zak hadden, door Immigratie vastgesteld op duizend dollar per week, of dat ze onvoldoende ‘overtuigend’ konden aantonen dat ze een verblijfadres hadden bij een Curaçaose garantsteller, een ingezetene van het eiland.

  Zo wachtte een lokale man tevergeefs op zijn Venezolaanse verloofde, met wie hij later dit jaar wil trouwen. Een andere passagier van Venezolaanse afkomst woont al jaren op het eiland en is getrouwd met een Curaçaoënaar, maar kwam ook niet voorbij de grensbewaking. En een moeder die op Hato stond te wachten op haar zoon, die vanuit Colombia via Venezuela was gereisd, moest via Whatsapp vernemen dat ook hij terug moest.

  Volgens Schoop is het toelaten van Venezolanen mensenwerk, waarbij Immigratieambtenaren op Hato binnen enkele minuten moeten vaststellen of een bezoeker echt een toerist of eerlijke bezoeker is, of wellicht weinig goeds in de zin heeft. 'We zijn allemaal op de hoogte van de situatie in Venezuela, op drie kwartier vliegen hiervandaan. Mensen hebben daar een grote behoefte om het land te ontvluchten', zo stelt Schoop.

  'Het is onethisch van president Bouterse arbeiders te vragen geen loonsverhoging te eisen'

  Voorzitter C-47 roept personeel EBS en SWM op door te gaan met strijd voor looncorrectie


  Opeenvolgende regeringen hebben geweigerd om een einde te brengen aan de onrechtvaardige manier waarop arbeiders met hun loonbelasting de overheid in stand houden. 'Met de huidige crisis is het de arbeider die het meest inlevert. Ook deze regering blijft weigeren om het extra geld dat ze nodig heeft te gaan halen bij de bedrijven en brede schouders die wel geld hebben. Maar, de president vraagt de werkende klasse om nu geen loonsverhoging te eisen wegens een crisis die niet eens door hun veroorzaakt is. Dit is onethisch van de president', zei Robby Berenstein, voorzitter van de Vakcentrale C-47, gisteren tijdens een zogenoemde 'Bijzondere assemblee van de arbeid' waarin de financieel-economische problemen in het land besproken werden, zo berichten de Ware Tijd en Starnieuws vandaag, zaterdag 20 augustus 2016.

  De bond en medewerkers van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) waren, aldus de Ware Tijd, 'prominent' aanwezig. Berenstein riep hen en de collega's van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) op om door te gaan met de strijd voor looncorrectie.

  'De strijd die u voert is van cruciaal belang voor heel Suriname. Als u opgeeft zal het betekenen dat elke ondernemer een vrijbrief heeft om geen waarde te hechten aan cao-overeenkomsten. Vandaag zijn het de EBS en de SWM, morgen zullen alle andere overheidsbedrijven aan de beurt zijn en de particuliere sector zal ook hetzelfde voorbeeld volgen', waarschuwde de vakbondsleider.

  Hij doelde op de cao die onlangs tussen de personeelsbond van de EBS en de directie gesloten is en die door de Staat Suriname en dus door president Desi Bouterse is opgeschort tot in 2017 vanwege de slechte financiële situatie in het bedrijf en de economische crisis in het land.

  Steve Geerlings, voorzitter van de EBS-bond, zei dat zijn organisatie inderdaad door zal blijven strijden. De voorzitter van de SWM-werknemersbond, Rudi Baarh, riep zijn stakende leden op, om zich maandag opnieuw bij het hoofdkantoor van C-47 te melden.

  Op de bijeenkomst werd besloten, dat de vakbeweging zichtbaarder moet worden. De media zullen vaker opgezocht worden om de samenleving op de hoogte te brengen en te houden van wat er werkelijk speelt. De relatie tussen de bonden onderling en de relatie met hun leden moet geïntensiveerd worden. De komende week al komt er een overleg tussen alle bonden aangesloten bij de staatsbedrijven en staatsinstituten, kondigde Berenstein aan.

  'Acties hebben in deze periode weinig tot geen effect. Maar, het is duidelijk dat zaken niet zo door kunnen gaan. We moeten er een halt aan toe roepen. Op 30 september steken we de koppen bij elkaar, komen we met concrete plannen.'

  Jongen (21) waarschijnlijk in Corantijnrivier verdronken

  Slachtoffer valt door toedoen van hoge golven uit een boot en verdwijnt in de rivier

  (Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

  De 21-jarige Dinesh Bholasing wordt sinds woensdag vermist. De jongeman was met andere vrienden gaan vissen op de Corantijnrivier, dichtbij de monding van de zee. Volgens verklaring van zijn vrienden zat hij op de rand van de boot, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vrijdag 19 augustus 2016. 

  Op gegeven moment is Bholasing, vanwege de zware stroming en hoge golven die de boot moest incasseren, over boord gevallen. Hij kon niet zwemmen en verdween meteen in de rivier.

  Er werd meteen een zoekactie gestart, maar nog zonder enig resultaat. De politie van Nickerie is samen met familieleden op zoek naar Dinesh. Tot op heden is de vermiste nog niet terecht. De zoekactie wordt voortgezet, aldus de politie.

  Tijdens behandeling in Assemblee van suppletoire begroting veel kritische vragen over onderwijs

  Politici in oppositie en coalitie dringen aan op probleemloze start nieuw schooljaar


  Er bleek gisteren zowel in de oppositie- als in de coalitiestoelen van De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de suppletoire begroting 2016 nogal wat kritiek te zijn op het te voeren onderwijsbeleid. Het NDP-Assembleelid Rossellie Cotino kraakte enkele harde noten over onder andere het bezuinigingsplan van de regering, bestrijding criminaliteit en een goede start van het komende schooljaar. Zij kreeg van verschillende leden bijval, aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 20 augustus 2016.

  Zij merkte op dat voor transport bij Justitie en Politie nul cent is opgebracht. De politie moet voldoende uitgerust zijn om de zware criminaliteit te kunnen bestrijden, zo sprak ze. Cotino wilde ook weten wat het bezuinigingsplan van de regering is.

  Haar partijgenoot Remi Tarnadi zei het alarmerend te vinden, dat slechts 52% van zesdeklassers is geslaagd. In Coronie is dat percentage zelfs rond de 27%. Hij mist begeleiding. Hij zei verder, dat kinderen niet ingeschreven kunnen worden, omdat de ouders geen geld voor materiaalbijdrage kunnen opbrengen.

  Partijnoot Patrick Kensenhuis heeft dezelfde problemen in Para gemerkt waar ouders hun kinderen niet kunnen inschrijven, omdat zij geen schoolgeld gestort hebben. Hij wil van minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur weten waarom kinderen uit onder andere Pierre Kondre en Casipora, die zich tijdelijk vestigen in Lelydorp om de school te kunnen bezoeken, een verhuisbiljet moeten overleggen. De kinderen zijn niet verhuisd, maar omdat er geen VOJ-school is in hun omgeving moeten zij tijdelijk bij familie inwonen.

  Raymond Sapoen en Cotino gingen ook in op de vele problemen rond het schoolvervoer. Dit probleem moet worden opgelost, waardoor het komende schooljaar kinderen niet weer tegen een achterstand aankijken.

  Naomi Samidin (NDP) zei dat er een regeling moet worden getroffen voor ouders met meerdere kinderen. Zij wilde ook meer informatie over leerkrachten die naar het binnenland worden gemuteerd.

  Ook Diana Pokie (ABOP) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) stonden in hun spreekbeurten stil bij onderwijsfaciliteiten en resultaten. Bij de regering wordt erop aangedrongen om met structurele oplossingen te komen voor alle problemen rond onderwijs, zodat het komend schooljaar vlekkeloos kan starten. De schoolvakantie is gisteren begonnen.

  IMF heeft 18 augustus haar eerste missie in Suriname afgerond

  'Uitgevoerde prestaties door regering zijn wisselvallig'


  Het Internationaal Monetair Fonds, IMF, heeft haar eerste missie om de uitvoering van het ondersteuningsprogramma aan de regering gisteren afgerond. Missieleider Daniel Leigh stelt in een vrijdag 19 augustus 2016 uitgebracht persbericht (zie hieronder), dat de prestaties van wat tot nu toe is uitgevoerd wisselvallig zijn. Dit meldt de Ware Tijd.

  De regering heeft het begrotingstekort dicht bij wat het programma aangeeft gehouden door haar uitgaven te verminderen, terwijl de autoriteiten een aantal economische hervormingsmaatregelen heeft getroffen. Onder andere de voorbereiding voor de invoering van de belasting toegevoegde waarde wordt door het IMF in haar persbericht genoemd.

  Het besluit om slechts een partiële verhoging van de brandstofprijs door te voeren terwijl energiekosten stijgen, heeft de mogelijkheid voor de regering om aan geld te komen drastisch beperkt, aldus het IMF.  Dit zorgt er ook voor dat sociale steun aan arme gezinnen nog niet goed uit de verf komt.

  Ook is de nominale rente gestegen ondanks een substantiële stijging van de inflatie een zeker risico inhoudt voor prijsstabilisatie. 'Herstel van de macro-economische stabiliteit zal enorme inspanningen van de Surinaamse autoriteiten en de samenleving vergen', stelt het IMF.

  Leigh ziet het loslaten van de douanekoers en de gedeeltelijke prijsverhoging voor brandstof als een stap in de goede richting. Desalniettemin, zijn significante verhogingen van brandstofbelasting en elektriciteitstarieven zoals in het programma opgenomen noodzakelijk om de fiscale situatie te verbeteren, zodat meer ruimte gecreëerd wordt voor sociale uitgaven, meent de IMF-missieleider. Lees meer: Eerste evaluatiemissie IMF afgerond - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/08/19/eerste-evaluatiemissie-imf-afgerond/#ixzz4Hnah1e6h  IMF Mission Visits Suriname for First Review of Stand By Arrangement

  August 19, 2016
  End-of-Mission press releases include statements of IMF staff teams that convey preliminary findings after a visit to a country. The views expressed in this statement are those of the IMF staff and do not necessarily represent the views of the IMF’s Executive Board. This mission will not result in a Board discussion.
  • IMF Mission Visits Suriname for First Review of Fund supported economic program
  • Performance under program has been mixed
  • Discussions with authorities to continue with a follow-up visit once further progress has been made
  An International Monetary Fund (IMF) staff mission, led by Mr. Daniel Leigh, visited Paramaribo from August 8 to 18, to initiate discussions on the first review under Suriname’s Stand-By Arrangement (SBA) with the IMF.
  At the conclusion of the visit, Mr. Leigh issued the following statement:
  “The IMF mission had constructive discussions with the authorities on policies needed to meet the objectives of Suriname’s economic program supported by the SBA. We agreed with the authorities to continue discussions with a follow-up visit once further progress has been made in implementing the program.
  “Performance under the program has been mixed. The government has kept the fiscal deficit close to the programed path by restraining spending, and the authorities implemented a number of the planned reforms, including preparations for the introduction of the value added tax. However, the decisions to freeze fuel pump prices and partially reverse the increase in electricity prices, despite rising energy costs, have significantly reduced available government resources, and spending on social cash transfers has undershot envisaged levels. Finally, the limited nominal interest rate increases, despite a substantial rise in inflation, pose a risk to price stability.
  “Restoring macroeconomic stability will require great efforts from the Surinamese authorities as well as society as a whole. The decision in recent days to support tax revenues by assessing customs duties at the market exchange rate, and the restoration of SRD 0.2 in taxes per liter of fuel, are steps in the right direction. Nevertheless, significant additional increases in fuel taxes and electricity tariffs, as planned in the program, are essential to improve the fiscal situation and make space for better-targeted social spending.
  “On the monetary policy front, supporting a rise in local currency interest rates to positive levels in real terms is essential for stabilizing prices and exchange rate expectations, including through the use of the Central Bank of Suriname’s upgraded monetary policy toolkit. Maintaining a flexible exchange rate remains vital to achieving the program’s reserve accumulation objectives.
  “The team will now return to Washington DC to continue the technical work. Together with our Resident Representative in Paramaribo, we will remain in close contact with the Surinamese authorities throughout this process. The mission team is grateful for the authorities’ close cooperation.”
  IMF Communications Department
  MEDIA RELATIONS
  PRESS OFFICER: RAPHAEL ANSPACH
  PHONE: +1 202 623-7100EMAIL: MEDIA@IMF.ORG