maandag 22 augustus 2016

Curaçao's politicus Godett: ‘Ik heb het geprobeerd’

Anthony Godett en FOL slagen er niet om vereiste aantal stemmen te behalen


FOL-leider Anthony Godett reageerde bijzonder laconiek op het feit dat zijn partij bij de lijstondersteuning de vereiste 870 stemmen om aan de verkiezingen mee te kunnen doen, niet heeft gehaald. 'Ik heb het geprobeerd', gaf hij vanochtend, maandag 22a ugustus 2016, aan op zijn Facebookpagina, aldus d Amigoe. 

Het feit dat de FOL de voorverkiezingen niet gehaald heeft, moet hard zijn aangekomen. Een paar verkiezingen terug was de oranje partij de grootste op Curaçao en leverde zij de premier voor de Antilliaanse regering. Maar. nu wist de FOL niet eens de vereiste kiesdrempel van 870 stemmen te behalen. Godett kwam 210 stemmen tekort. Dit is net iets minder dan de 222 ongeldige stemmen die werden geteld.

Godett was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Maar. op zijn Facebookpagina staat hij stil bij de verkiezingsnederlaag van zijn partij. 'Ik heb geprobeerd om leiding en steun te geven. Maar men heeft onze strijd niet begrepen. Ik wens u alles goeds toe. Onze goede Heer zal iedereen verzorgen, beschermen en zegenen. Het leven gaat door.'

Robert ‘Patriota Mayó’ de Jesus van de lijstencombinatie Forsa Elevá (FE)/Partido Koperativista Patriótiko (PKP) legt zich niet neer bij het feit dat zijn lijst niet door de voorverkiezingen is gekomen. Hij omschreef de verkiezingen vanochtend als ‘oneerlijk en vuil’ en gaf aan dat hij zich zal gaan beraden over een mogelijke stap naar de rechter. 'Ik ben niet in de politiek gegaan om iets voor mezelf te bereiken. Toen ik 25 jaar oud was, had ik al mijn eigen huis en auto. Dus ik hoef nu niks meer. Maar, de wijze waarop deze voorverkiezingen zijn verlopen, er is met geld gesmeten. Ik ga geen namen noemen maar er zijn maar een paar lijsten die nu op de kracht van hun eigen boodschap doorgaan.'

De nummer twee op de gecombineerde lijst, die op slechts 62 stemmen bleef haken, hekelt het lijstondersteuningsproces. 'Er zijn geen oproepingskaarten verstuurd, terwijl dit in de wet is opgenomen. Waarom maar vijf stembureaus? Waarom niet vijftig, dertig of zelfs twintig? Hoe moet iemand uit Westpunt nu in Tera Kòrá komen? In heel Bándabou was er maar één stembureau. Dit is niet logisch.'

Volgens De Jesus beraadt de combinatie zich, nu zij niet door de voorverkiezingen is gekomen, over een stemadvies. Hij denkt hierbij aan de partij Movementu Kousa Promé van Rene Rosalia.

Voor Amado ‘Broertje’ Rojer van de Partido Aliansa Nobo (PAN) waren de verkiezingen geen deceptie, alhoewel zijn partij met 280 stemmen ver onder de vereiste 870 stemmen bleef. 'Ik zie dit als onderdeel van een proces. Wij zijn bezig om de manier van denken van dit eiland te veranderen. Dat kost tijd en gebeurt niet van de ene op de andere dag. Wij zullen doorgaan en onze boodschap voor een meer gebalanceerde samenleving blijven verkondigen. PAN zal voort blijven leven.' 

Zeven van vijftien partijen behalen vereiste 870 stemmen voor deelname verkiezingen

12.122 Mensen brengen stem uit, ruim twee keer meer dan in 2014


Zeven van de vijftien partijen hebben de vereiste 870 stemmen behaald om aan de verkiezingen van 30 september mee te kunnen doen, zo bleek vanochtend rond twee uur, toen de einduitslag bekend werd gemaakt. Frente Obrero Liberashon 30 di mei (FOL) die ooit de grootste partij was op het eiland, haalde het met 622 ondersteunende stemmen de drempel niet. 12.122 personen zijn gaan stemmen, ruim twee keer meer dan het aantal mensen dat in 2014 bij de voorverkiezingen ging stemmen. Indertijd bedroeg de opkomst 5783 personen. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, maandag 22 augustus 2016. 

Dat het tellen van de stemmen zo lang duurde, heeft volgens Charles do Rego, vicevoorzitter van het Hoofdstembureau, alles te maken met het feit dat de opkomst zo hoog was. 'Wat velen vergeten is dat je bij een verkiezing wel grote stembureaus heb, maar dat de opkomst tussen de 600 tot 1.500 per stembureau uitkomt. Maar, wij hadden gisteren stembureaus met een opkomst van meer dan 3.000 mensen. Dat kost tijd. Wij hebben extra tellers ingezet om het proces te vergemakkelijken. Maar,als de totaalcijfers niet kloppen vanwege minieme verschillen, dan moet het tellen overnieuw. Dat is dus gebeurd.'

De partijen moesten gisteren minimaal 870 stemmen krijgen om naar de verkiezingen van 30 september door te kunnen gaan. Het aantal van 870 stemmen komt neer op 1 procent van alle geldige stemmen die bij de verkiezingen van 19 oktober 2012 werden uitgebracht. Indertijd ging het om 86.971 stemmen.

Korsou di Nos Tur (KdNT) van zakenman Amparo dos Santos behaalde ruim de vereiste 870 stemmen. De partij waarop onder meer prominenten zoals de oud-minister van Justitie voor de PAR en voormalig DP-leider Norberto Ribeiro en oud-minister van de PS Carlos Monk op de lijst stonden, behaalde 2.178 stemmen.


Op de tweede plaats volgt de Movementu Patriótiko Adelanto Sosial (PAS) van voormalig MAN-leider Charles Cooper. De partij ontstond na een breuk over toepassing van de interne statuten binnen de MAN. Gisteren wist de partij wist 1.543 stemmen te behalen.

De partij van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, Un Kòrsou Hustu (UKH), wist ook de drempel van 870 stemmen te behalen. Over de twee verkiezingsdagen kwam de partij uit op 1361. Pal achter Leeflang kwam de partij van voormalig Pais-lid en tegenwoordig onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses, Movementu Progresivo (MP). De partij die amper een paar maanden bestaat wist 1.240 stemmen te krijgen.

Ook een beetje onverwacht was de sterke opkomst van Movementu Kousa Promé van Rene Rosalia. De oud-minister van Onderwijs en Cultuur van de PS, wist met zijn partij 1.122 stemmen te krijgen. 

De Democratische Partij (DP) met een lijst van alleen maar vrouwen, wist ook haar ticket naar de verkiezingen van 30 september te boeken. De partij kwam uit op 1.094 stemmen, ruim meer dan het vereiste aantal van 870.

De partij Pro Kòrsou van oud-PS-premier Ivar Asjes was de laatste partij die deze drempel wist te behalen. De partij wist 965 stemmen te krijgen.

De resterende partijen FOL, PRIK, 1 Tim Magno, PAN, R’16, GOOL, FE/PKP en UPN wisten de 870 stemmen niet behalen en doen niet mee op 30 september. Het gehele lijstondersteuningsproces verliep vrij rustig. Het enige incident dat gemeld werd, was een man die met een fles whisky een stemhok binnen wilde gaan.

De voorverkiezingen werden over twee dagen in zes stembureaus gehouden: de buurtcentra van Montaña, Brievengat, Tera Kòrá en Sta. Maria. Ook bij het Kranshi-gebouw en in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) kon gestemd worden.

1. Kòrsou di Nos Tur (KdNT): 2178
2. Patriótiko i Adelanto Sosial (PAS): 1543
3. Un Kòrsou Hustu (UKH): 1361
4. Movementu Progresivo (MP): 1240
5. Movementu Kousa Promé (MKP): 1122
6. Democratische Partij (DP): 1094
7. Pro Kòrsou: 965
8. Frente Obrero (FOL): 622
9. PRIK: 505
10. 1 Tim Magno: 378
11. Partido Aliansa Nobo (PAN): 280
12. Revelashon Binti 16 (R’16): 273
13. GOOL: 205
14. Forsa Elevá/Partido Koperativista Patriótiko (PKP): 62
15. Kòrsou, Un Pais Nobo (UPN): 49

Vereniging Medisch Specialisten Curaçao is situatie Sehos beu

'Er is een grens en die hebben we nu overschreden'


De Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) stelt paal en perk aan de financiële situatie waarin het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) verkeert. 'We kunnen niet om de problematiek in relatie tot de druk op de kwaliteit van de zorg en het materiaaltekort heen', aldus VMSC-voorzitter Alexander Saleh vanmiddag, maandag 22 augustus 2016, in de Amigoe. Mocht de situatie de kwaliteit van de zorg in de weg staan, dan zullen er voorzorgsmaatregelen worden getroffen, meldt het Sehos. 

Saleh stelt dat het zo niet verder kan. 'Er is een grens en die hebben we nu overschreden. Als wij zeggen dat we samen het Sehos zorg aanbieden, moeten we ook de kwaliteit en veiligheid kunnen garanderen, anders zijn we medeplichtig. Want als er iets misgaat ben je als arts wel verantwoordelijk. We proberen het ziekenhuis al maanden te steunen door ons best te doen, maar er komt een moment waarop we als specialist niet meer kunnen draaien, want ons treft uiteindelijk de blaam.'

Wat hieraan ten grondslag ligt is volgens hem het budget. 'Het grootste kwaad is zo’n twee tot drie jaar geleden geschied toen het budget van het ziekenhuis drastisch werd verlaagd aan de hand van unilaterale gegevens en financiële scans. Volgens de overheid was er namelijk sprake van een grote mate van verspilling, maar er zijn ons inziens onjuiste conclusies getrokken. Veel zaken zijn buiten beschouwing gelaten, waardoor er continu financiële gebreken zijn', aldus Saleh.

De enige fatsoenlijke manier om dit op te lossen is volgens de voorzitter daarom een verhoging van het budget. 'De beramingen zijn niet correct en ook al was dit wel het geval, dan nog heeft het Sehos niet de tijd gekregen zich goed te kunnen reorganiseren om dit budget te kunnen dragen. Om de zoveel maanden een aalmoes van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vragen biedt geen structurele oplossing.'

Vorige week berichtte de Amigoe dat het ziekenhuis nog steeds met een tekort aan bepaalde materialen kampt. 'Maar, het is niet zo dat er momenteel geen middelen zijn voor operaties en dagelijkse handelingen. We kunnen de situatie niet goedpraten door te zeggen dat er niets gaande is, maar medisch directeur Franke Scheper en bestuursvoorzitter Frank Poen zijn dagelijks in onderhandeling om de inkopen, ondanks de financiële omstandigheden, zo efficiënt mogelijk te verrichten', zo verklaarde Raiza Kibbelaar. De woordvoerster voegt hieraan toe, dat het medisch stafbestuur en het ziekenhuisbestuur gezamenlijk werken aan het structureren van de huidige problematiek in relatie tot de druk op de financiën en de kwaliteit van zorg.

Leest u hier het gehele artikel.

PALU: 'Onderhandelaars gouddeals IAmGold en Newmont zijn selectief uitbetaald'

Leden onderhandelingscommissie IAmGold zouden niet zijn uitbetaald


Jim Hok, ex-minister op Natuurlijke Hulpbronnen, constateert dat de onderhandelaars van de twee goudovereenkomsten met respectievelijk het Canadese IAmGold en Amerikaanse Newmont, selectief zijn uitbetaald voor hun diensten. Hij trekt deze conclusie uit de woorden van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die in het radioprogramma Bakana Tori op staatszender SRS, verklaarde dat met name personen die hebben deelgenomen aan de onderhandelingen met Newmont wel zijn uitbetaald. In deze commissie hadden zitting Henk Ramdien (voorzitter), Etienne Boereveen (ondervoorzitter), Joan van Veldhuizen, Guillermo Samson, Dilip Sardjoe, Jay Bachoe en Kitty Sweeb. 

Uit nader onderzoek is gebleken, dat de leden van de onderhandelingscommissie IAmGold ( John Sew Atjon (voorzitter), Ivan Graanoogst, Iwan Krolis, Michael Kopinski, Jay Bachoe en Kitty Sweeb) voor hun bijdrage blijkbaar niet zijn uitbetaald.

Hok vindt de selectieve uitbetaling opmerkelijk, vooral omdat de minister die zelf de uitbetaling moet hebben gedaan, zulke zware kritiek heeft geleverd op Guillermo Samson, die zeer kennelijk geen enkele bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de overeenkomst met Newmont. De ex-minister zegt dat dit laatste hem nimmer is gerapporteerd, omdat hij het op zijn beurt anders ook formeel zou hebben gerapporteerd aan de president die de commissies heeft geïnstalleerd en van wie Samson zelfs een persoonlijke keus was.

Hok vraagt zich af, waarom men ervoor heeft gekozen om Samson dan wel uit te betalen, terwijl er zulke zware kritiek op hem bestond, en de leden van de commissie Iamgold niet. De onderhandelingen waren zo intensief en verschillend van uitgangspunt, dat het noodzakelijk was om twee commissies aan het werk te zetten.

Beide commissies zijn ongeveer twee jaar intensief aan het onderhandelen geweest met de respectieve maatschappijen. Hok herinnert zich nog de woorden van de president, die bij de installatie van de commissies aangaf dat de goudbedrijven in staat waren om de beste expertise in de wereld te betalen en dat de onderhandelaars van Surinaamse zijde daarom voor een zware opgave stonden.

'Wanneer vervolgens uit de onderhandelingen een voor Suriname bevredigend resultaat wordt behaald, dan lijkt het mij dat alle onderhandelaars ook conform afspraak en gewekte verwachtingen worden vergoed. Precies zoals we buitenlandse deskundigen gewoon betalen voor hun diensten, zo moeten onze eigen Surinaamse expertise ook waarderen, omdat we anders ervoor gaan zorgen dat niemand zich meer wil inzetten', aldus Jim Hok, onder wiens leiding de onderhandelingen met IAmGold en Newmont in 2013 succesvol zijn afgerond.


Hok vermeldt tenslotte nog, dat het de inkomsten zullen zijn uit juist deze goudovereenkomsten, waaruit op korte termijn de middelen zullen komen om de Surinaamse economie te herstellen en te stabiliseren.

---- Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) 
Suriname 
info: www.palu-suriname.org

Verontwaardiging bij Breeveld (DOE) over afsluiten miljoenen leningen regering zonder parlement te informeren

Breeveld eist transparantie van regering


Het DOE-Assembleelid Carl Breeveld heeft vandaag, maandag 22 augustus 2016, diverse indringende vragen gesteld tijdens de behandeling van de suppletoire begroting. Het te voeren sociaal-economisch en politiek beleid van de regering behoeft de voorafgaande goedkeuring van De Nationale Assemblee, citeerde Breeveld artikel 73 van de Grondwet. Het kan er bij hem niet in dat de regering voor ettelijke honderden miljoenen en zelfs 1,7 miljard Amerikaanse dollar een lening heeft gesloten bij de Islamic Development Bank, zonder de volksvertegenwoordiger in kennis te stellen, zo schrijft Starnieuws.

Breeveld voerde aan dat veel zaken achteraf bekend worden. Hij stelde dat dit niet kan en eiste transparantie van de regering.

Het Assembleelid is er verbaasd over dat het CLAD-rapport (Centrale Landsaccountantsdienst) over Carifesta uitgebreid wordt besproken in een opinieblad (Parbode), terwijl de Rekenkamer noch De Nationale Assemblee hierover beschikt.

Breeveld haalde aan dat veel zaken behoorlijk misgegaan zijn. Hij vroeg of er een strafrechtelijk onderzoek gaande is. Hij wilde ook weten wat het resultaat is van de evaluatie van de Naschoolse Opvang. Is daar ook een CLAD-onderzoek geweest? Bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is opgebracht dat tijdelijk personeel in dienst wordt genomen voor Srd 700.000. Hij wilde weten of dit geld is voor het landelijke welzijnsbeleid. Is het noodzakelijk om tijdelijk personeel aan te trekken, terwijl er training en scholing plaatsvindt?

De post voor on- en minvermogenden is gestegen van Srd 120 miljoen naar 126 miljoen. Breeveld vroeg hoe het gesteld is met het opschonen van het bestand en voor hoeveel personen de Staat premie betaald voor de basiszorg. Hij haalde aan dat het ook niet van deze tijd is dat mensen met een beperking Srd 325 bijstand krijgen en dat het bedrag vervalt als zij werk hebben, AOV krijgen of in het huwelijk treden. Het bedrag is al laag en mensen willen bijverdienen om wat meer geld te hebben. Deze maatregelen moeten volgens Breeveld worden herzien.

Het Assembleelid voerde aan dat door gebrek aan materiaal, mensen die geslaagd zijn voor hun rijbewijs, hier niet over kunnen beschikken. Hij zei, dat er dringend een alternatief hiervoor gevonden dient te worden, waardoor de mensen mogen rijden.

Eenarmige crimineel 'Pape' door politie Latour aangehouden

'Pape' pleegt beroving met één arm 


De politie van Latour heeft in de vroege morgen van afgelopen vrijdag 'Pape', van wie een arm geamputeerd is, aangehouden. Hij is een bekende van de politie en is eerder voor andere strafbare feiten in verzekering gesteld, zo bericht vandaag, maandag 22 augustus 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 

De amputatie is tijdens één van zijn eerdere strafbare feiten gebeurd.

'Pape' beroofde kort voor zijn aanhouding samen met een kompaan iemand in een bar aan de Latourweg. Daarna renden ze weg met als buit een geldsbedrag in Srd en Amerikaanse dollar. Bij aankomst van de politie ter plaatse kon na een duidelijke beschrijving van een getuige 'Pape' in de kraag worden gevat. Op hem werd een bedrag van Srd 300 aangetroffen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voorgeleid.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld en aan de opsporing van zijn kompaan wordt nog gewerkt.

Breeveld (DOE) tikt coalitieleden op de vingers die Belfort (ABOP) niet serieus nemen

'Het is geen tijd om te lachen, maar juist om serieus te kijken naar de realiteit in het land'


'Het is geen tijd om te lachen, maar juist om serieus te kijken naar de realiteit in het land.' Met deze opmerking wees de tegenwoordig oppositionele fractieleider van DOE, Carl Breeveld, leden van de coalitie terecht in De Nationale Assemblee, omdat die lachten en schaterden naar aanleiding van kritiek van ABOP-fractielid Edward Belfort op het beleid van de regering, in het bijzonder dat van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 22 augustus 2016.

Het was duidelijk de bedoeling van de leden van de regeringspartijen om Belfort belachelijk te maken, door zijn kritiek en verhitte manier van spreken. Maar, aanhangers van de regeringspartijen werden op hun plaats gezet door Breeveld. En met succes, volgens de Ware Tijd.

Dit alles speelde zich af op de eerste dag van de behandeling van aanvullende begrotingen, vrijdag. Belfort vroeg zich af wat er gebeurt op het ministerie. De parlementariër noemde een aantal zaken op waarvoor behoorlijk wat geld is opgebracht op de begroting. Bij elke post die hij opsomde,met bijbehorende bedragen, eindige Belfort met de vraag en het antwoord: 'Wat is gerealiseerd? Nul komma nul.'

De parlementariër concludeerde, dat door het slechte beleid op het ministerie, diensten als de rechterlijke macht en het Korps Politie Suriname niet optimaal functioneren. Bij de politie zou er een enorme demotivatie zijn. Het ontbreekt het korps aan de meest dringende zaken. Belfort nodigde zijn collega-parlementariërs uit een kijkje te gaan nemen bij de polikliniek van de politie, die dagelijks overvol is met overwerkte en gestreste politiemensen.

'Twaalf Lo van de Saramaccaners' beëindigt 18 september rouwperiode granman Belfon Aboikoni - Geschil rond opvolging sleept voort

'Banai blijft de granman en daarin komt geen verandering, daar is eenieder het mee eens'


'Slepende ruzie binnen Matjaw-lo is een schande voor de hele Saramaccaanse gemeenschap'


Groeperingen die de functie van granman van de Saramaccaners claimen, zijn niet van plan zich terug te trekken. De tegengroep ‘Twaalf Lo van de Saramaccaners’ besloot zaterdag te Pokigron om op 18 september de puru blaka, ofwel beëindiging van de rouwperiode, van de ingeslapen grootopperhoofd Belfon Aboikonie te houden. 

De benoeming van kapitein Frans Banai van Gujaba in februari 2015 tot granman, blijft recht overeind staan. Hij komt uit de Awana-lo. 'Banai blijft de granman en daarin komt er geen verandering. Daarmee is eenieder het eens', zegt Steven Poeketie, woordvoerder van de 'Twaalf lo van de Saramaccaners', vandaag, maandag 22 augustus 2016, in de Ware Tijd, doelend op de traditionele gezagdragers van Saramaccaners die de krutu hebben bijgewoond. Ook vertegenwoordigers van de granmans van andere stammen zoals de Aucaners, Matuariërs, Paramaccaners en Trio's waren aanwezig bij de vergadering.

Hij wijst erop, dat de slepende ruzie binnen de Matjaw-lo een schande is voor de hele Saramaccaanse gemeenschap, waardoor anderen de stam niet serieus zien. Gewoonlijk komt een granman uit de Matjaw-lo.

Hoofdkapitein Albert Aboikonie van deze lo staat niet op één lijn met personen die zich de oudsten van de Matjaw lo noemen. De laatst genoemden hebben in juli Naze Amina aangewezen als grootopperhoofd, nadat ze medio juli de rouwperiode hadden afgesloten. Albert Aboikonie op zijn beurt ambieert de functie, maar de Matjaw oudsten beweren dat hij zichzelf al heeft benoemd tot grootopperhoofd. Ook hij zal de rouwperiode van Belfon Aboikonie op 18 september afsluiten.

'Misschien gaat de groep van Twaalf lo van de Saramaccaners deze puru blaka ondersteunen en dat juichen we echt toe, want ze zijn ook deel van Saramaccaanse gemeenschap', zegt Albert Aboikonie. Hij wil echter niets zeggen over de benoeming van Frans Banai als granman. 'Er komt een moment, een traditionele toetsing, wie de juiste procedure heeft gevolgd.'

Erney Landveld, die de oudsten van de Matjaw lo bijstaat en Naze Amina hebben benoemd tot granman, zegt dat de groep van de Twaalf lo van de Saramaccaners niet bevoegd is om een granman te benoemen. Een granman dient uit de Matjaw lo te komen wat eeuwen op deze wijze gebeurt.

'Waar is de president die beloofd had dat armoede ons enige vijand is, waar is André Misiekaba met zijn Dubai?'

Belfort (ABOP): 'De samenleving is gehuwd is met armoede'


'Afonsoewa moet beseffen dat pakje maandverband nu duurder is geworden dan pak kippenbout'


'Waar is de president die beloofd had dat armoede ons enige vijand is? Waar is André Misiekaba met zijn Dubai? Waar is Rabin Parmessar die op Land van Dijk op zijn knieën ging? Waar is Silvana Afonsoewa met haar ‘Mama Sranan’ en ‘We pina’? Kon broko a pina! Mama sranan, we pina! Dit is wat zij op het podium schreeuwde. Wat nu? Nu is het duidelijk: ‘Afonsoewa, now we firing ini unu saka! Te Bouterse de na machtie, we firing ini un saka!', zegt ABOP-Assembleelid Edward Belfort vandaag, maandag 22 augustus 2016, in het Dagblad Suriname. 

De politicus is niet te spreken over het feit, dat zaken zich dagelijks verergeren, ‘terwijl deze mensen het land een veel beter toekomst hadden beloofd’. Integendeel, hij ziet dat de samenleving juist ‘gehuwd is met armoede’.

Vooral de gedane uitspraken van Afsonsoewa hinderen Belfort, omdat zij het volk volgens hem ‘hiermee misbruikt heeft om haar eigen pina te verbreken om nu vorstelijk te kunnen genieten van de privileges van Assembleelid’. 'Hoeveel verdiende een verpleegster? Nu verdient zij bijna Srd 13.000. Klaar is zij nu. Het volk die geapplaudisseerd heeft op al die manifestaties, is in verlegenheid gebracht', aldus Belfort.

De ABOP’er zegt dat Afonsoewa moet beseffen, dat een pakje maandverband nu duurder is geworden dan een pak kippenbout, terwijl pampers helemaal onbetaalbaar zijn geworden.

De politicus zegt dat er hoop is, maar moet het volk eerst in beweging komen. Zodra dit gebeurt, zal de politiek de protesten zeker ondersteunen. 'Volk, kom in beweging. Ik ben bereid met jou te strijden om de regeermacht terug te geven aan het volk.'

Belfort benadrukt, dat Amzad Abdoel (NDP) als voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën meerdere malen publiekelijk kenbaar had gemaakt dat de Surinaamse munt niet gedevalueerd zou worden. ‘Nu blijkt dat dit allemaal leugens waren om de zielen van de kiezers te kunnen winnen voor een extra vijf jaar.'  De politicus zegt dat de situatie nu aantoont dat de waarde van de Srd helemaal de grond is ingeboord.

Hij is ook niet te spreken over het feit dat de wisselkoers de afgelopen dagen steeds een opwaartse trend vertoont, terwijl president Desi Bouterse zeker tot twee maal toe beloofd heeft deze omlaag te brengen. De waardevermindering van de Srd gaat nog steeds door. Al enkele dagen vertoont de wisselkoers van de Amerikaanse dollar een stijgende trend. De vraag naar vreemde valuta blijkt nog steeds groter te zijn dan het aanbod.

Belfort zegt dat de verhoging van de douanekoers zaken heeft verergerd. 'Alles wat binnenkomt verdwijnt in zakken van mensen die nooit gevuld zijn. Want die zakken hebben gaten', zegt Belfort. Volgens de politicus kan de situatie in het land pas veranderen, wanneer er verandering is van bestuur. Vandaar dat men steeds de vraag stelt: ‘Pe a moni de?’. 'Zij kunnen geen antwoord geven, omdat zij weten wat zij met het geld hebben gedaan', aldus de politicus.

Belfort benadrukt dat het bekend is, dat gelden steeds naar het buitenland worden gesmokkeld door mensen in de regering ‘die nooit genoeg hebben’.

Hij zegt, dat hij geen woorden heeft voor het gedrag van voor ex-parlementariër en tegenwoordig EBS-directeur Rabin Parmessar die tijdens de verkiezingen op zijn knieën ging en mensen smeekte de NDP weer in het zadel te helpen. Opmerkelijk volgens hem is, dat het Parmessar was die steeds het laatste woord had over torenhoge salarissen van toppers van staatsbedrijven. 'Nu pakt hij de stemmen van de mensen, stapt lekker uit de Assemblee en gaat hij mooi deel uitmaken van dezelfde elite die hij ooit eens bestreed', aldus Belfort.

Voorzitter Politieke Vleugel van de FAL: 'Opkoopprijs padie dit seizoen moet minimaal Srd 100 zijn'

Jairam: 'De prijs van 1 kilo slijpmeel is nu hoger dan de prijs van 1 kilo padie'


De voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Soedeshchand Jairam, vindt dat de opkoopprijs van padie dit seizoen minimaal Srd 100 moet zijn. Deze week is de najaarsoogst van padie in Nickerie begonnen. De padieproducenten hebben dit seizoen het heel moeilijk gehad door onder andere de verhoogde inputprijzen en de gebrekkige financiële middelen, waardoor er dan ook minder is ingezaaid. De verslechtering van de financiële situatie van de landbouwer is voornamelijk te wijten aan de relatief lage padie opkoopprijzen van de afgelopen twee seizoenen, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 22 augustus 2016. 

'Wij hebben eerder ook aangegeven, dat vanwege lage padie opkoopprijzen de padieproducenten de afgelopen twee seizoenen ongeveer 21 miljoen Amerikaanse dollar minder hebben ontvangen. Financieringen via de opkopers zijn ook toegenomen waardoor niet alleen de financieringskosten hoger zijn geworden, maar ook de afhankelijkheid van de opkoper is toegenomen. De onrechtvaardige prijsverhoudingen zijn duidelijk zichtbaar op de lokale markt waar bijvoorbeeld de prijs van 1 kilo slijpmeel nu hoger is dan de prijs van 1 kilo padie', zegt Jairam.

Om de situatie van de producenten te herstellen en de productie te behouden is het volgens de PVF van belang, dat de verdeling van de inkomsten uit de sector rechtvaardiger wordt, waartoe een rechtvaardige padie opkoopprijs een voorwaarde is. Daar de padie opkoopprijs afgeleid wordt van de ontwikkelingen op de lokale en de internationale rijstmarkt, moet bij de totstandkoming van de padieprijs, de onlangs verhoogde prijzen van rijst op de lokale markt en de gunstige prijzen voor de export naar Venezuela, meegenomen worden.

De afgelopen twee maanden is er naast de reguliere markten ook meer dan 12.000 ton geëxporteerd naar Venezuela tegen een prijs van rond de 700 dollar per ton, terwijl ook de lokale prijzen van rijst, slijpmeel en zemel sterk omhoog zijn gegaan. De prijs van een baal natte padie van 79 kilo schommelde vanaf 2008 tot 2015 tussen de 17 en de 22 Amerikaanse dollar. Op basis van de gemiddelde exportprijs van de laatste twee maanden en de lokale prijzen van rijst en rijstproducten is de verwachting, dat de opkoopprijs van de najaarsoogst 2016 niet lager dan 14 Amerikaanse dollar per baal zal bedragen, meent Jairam.

Een padie opkoopprijs van 14 dollar komt neer op ongeveer Srd 105 en is op basis van de lokale en internationale prijzen van rijst en rijstproducten nog aan de lage kant, waardoor de prijs ook naar richting 15 Amerikaanse dollar kan bewegen. Een prijs van 18 dollar per baal, zoals in 2014, wat nu op ongeveer Srd 135 zou neerkomen, is wel moeilijk haalbaar.

Jairam vindt het nodig, dat de opkopers en producenten samen met de overheid een minimum richtprijs vaststellen, die motiverend is voor de opvoering van het productievolume. De overheid, die ook padie opkoopt en de productie moet beschermen en opvoeren, zou alvast kunnen beginnen met een minimumprijs van 14 Amerikaanse dollar per baal, stelt de PVF-voorzitter.

Personeel SWM zet staking voort

'Wij zijn teleurgesteld dat directie, noch aandeelhouder, niets van zich heeft laten horen'


Werknemers van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van hun bondsvoorzitter, Rudy Baarh om hun staking vandaag, maandag 22 augustus 2016, voort te zetten. De arbeiders hebben zich vanmorgen verzameld bij het hoofdkantoor van de vakcentrale, C-47. Ze zijn sinds eind vorige week in beraad. 

'Wij zijn teleurgesteld dat de directie, noch aandeelhouder, namelijk ‎de regering, niets van zich heeft laten horen dit weekend. Dat hadden wij verwacht, maar er was geen beeld, geen geluid', aldus Baarh in de Ware Tijd.

Hij hoopt vandaag alsnog ontvangen te worden om te horen welke oplossing er zal zijn voor het ontstane geschil. Het gaat erom dat de arbeiders willen dat de onlangs overeengekomen afspraken met de directie, in verband met de collectieve arbeidsovereenkomst, uitgevoerd worden. De aandeelhouder heeft die afspraken echter opgeschort tot in 2017.

'Wij blijven rekening houden met de gemeenschap waardoor de watervoorziening vooralsnog gegarandeerd blijft. Maar, dat kan ook elk moment omslaan afhankelijk van de reactie van de aandeelhouder', zegt Baarh.

Supermarkt Fargo langs Weg naar Brownsweg overvallen

Vier overvallers maken onder meer Srd 180.000 buit


Vier gemaskerde mannen hebben afgelopen nacht een overval gepleegd op supermarkt Fargo aan de Weg naar Brownsweg. Zij hebben onder andere Srd 180.000, een hoeveelheid ruw goud, mobiele telefoons, opwaardeerkaarten voor mobiele telefonie, alcohol en sigaretten buitgemaakt.

De winkelier heeft enkele klappen moeten incasseren.

Starnieuws bericht vandaag, maandag 22 augustus 2016, te hebben vernomen, dat de overvallers in het bezit waren van een jachtgeweer. Zij zijn nog voortvluchtig.

Belfort (ABOP): 'Criminaliteit tiert welig'

'De politie oefent niet meer, traint niet meer, alles is teniet gedaan, omdat het van Belfort komt'

Abdoel stelt, dat Belfort suppletoire begroting niet behandelt


Het ABOP-Assembleelid Edward Belfort, oud-minister van Justitie en Politie, hekelde vrijdag tijdens de behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee, het beleid van zijn opvolgster, Jennifer van Dijk-Silos. 

Verwijzend naar de begroting van dit departement zei hij, dat niks gerealiseerd is om zware criminaliteit te bestrijden. Er is ook geen geld opgebracht hiervoor op de suppletoire begroting. Belfort voerde aan dat criminaliteit welig tiert. Veel van de berichten komen niet eens in de media. Hij zei sms'jes te ontvangen over gewapende overvallen, waarvan geen melding wordt gemaakt, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 22 augustus 2016.

Het Assembleelid voorspelde, dat de criminaliteit verder zal toenemen, omdat de politie zou zijn gedemotiveerd. Politieambtenaren hebben geen middelen om op te treden. Volgens het Assembleelid worden ook verkeerde opdrachten gegeven. Zo zou aan het Arrestatie Team zijn opgedragen om met het wapen in de aanslag te surveilleren. Belfort, die ook lid was van dit team, zei dat deze speciale eenheid niet surveilleert. Hij riep de politie op om conform het Politie Handvest op te treden.

Volgens het Assembleelid zouden er ook opdrachten zijn gegeven aan politieagenten om hem geen gegevens te verstrekken. Belfort zei dat hij Assembleelid is en ex-minister van Justitie en Politie. Hij is bevoegd om met agenten te praten. 'De politie oefent niet meer, traint niet meer. Alles is teniet gedaan, omdat het van Belfort komt', zei hij.

Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, vroeg zijn fractieleden om geen vragen te stellen aan Belfort via interrupties. Hij zou de suppletoire begroting inhoudelijk niet hebben besproken. Op grond hiervan zag Keshopersad Gangaram Panday (NDP) af van zijn interruptie 'want ik wil niet in verval raken als Assembleelid'. Minister Van Dijk-Silos moet nog antwoorden op de zaken die Belfort aan de orde heeft gesteld.

NOAA (VS): Caribisch gebied wacht zwaarste orkaanseizoen sinds 2012

Meteoroloog Yogi Coffie op Curaçao: Geen concrete indicatie die

(Bron afbeeldingen: NOAA, VS)
wijst op sterker orkaanseizoen' Het Caribisch gebied, de Golf van Mexico en de Verenigde Staten staat dit jaar het zwaarste orkaanseizoen sinds 2012 te wachten. Dat voorspelt de Amerikaanse meteorologische autoriteit (NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration), aldus een persbericht van de NOAA van 11 augustus. Deze recente voorspelling is een verscherping van een eerder bericht in mei dit jaar, waarin NOAA al een zwaarder dan normaal seizoen voorspelde, zo bericht vandaag, maandag 22 augustus 2016, het Antilliaans Dagblad.

Volgens de meteorologische autoriteit is er een kans van zeventig procent dat er dit jaar twaalf tot zeventien stormen zullen ontstaan, waarvan er vijf tot acht orkanen zullen worden en twee tot vier zware orkanen. Gemiddeld genomen worden het Caribisch gebied en de Verenigde Staten getroffen door twaalf stormen, waarvan zes orkanen en drie zware orkanen.


De NOAA stelt ook, dat de kans op een minder sterk seizoen dan vorig jaar slechts vijftien procent is. De redenen van een heftiger seizoen hebben te maken met een groot aantal omstandigheden in het Atlantische - en Stille Oceaangebied. Enkele van deze condities zijn het einde van El Niño, alsook een zwakkere verticale windschering en zwakkere passaatwind over de centraal tropische Atlantische Oceaan, in combinatie met sterkere West-Afrikaanse moessonregens.

De Meteorologische Dienst Curaçao noemt de voorspelling realistisch. Volgens lokaal meteoroloog Yogi Coffie is er echter geen concrete indicatie die erop wijst dat er een sterker orkaanseizoen aankomt, maar volgt de voorspelling op een aantal condities in het Atlantisch gebied en de Stille Oceaan. Hij stelt dat het orkaanseizoen naar verwachting pas vanaf de tweede helft van september echt zal losbarsten. Hij denkt zelf dat een sterker dan normaal orkaanseizoen te maken heeft met een langere periode tussen het einde van El Niño, de sterke opwarming van normaal koel zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan; en La Niña, een sterkere verkoeling dan normaal van het zeewater in diezelfde regio. Door deze langere overgangsperiode raken de systemen verstoord, met een actiever orkaanseizoen.

De Benedenwindse Eilanden hebben zoals bekend niet extreem veel te vrezen van het orkaanseizoen. 'Wij liggen wat lager in het noordelijk halfrond, in een gebied waar geen directe bedreiging is', aldus Coffie. Desalniettemin kunnen de eilanden wel de gevolgen ondervinden, wanneer het orkaangebied ten noorden van de eilanden passeert.

Dit jaar hebben zich volgens de Amerikaanse NOAA al vijf stormen ontwikkeld, waarvan er twee uitgroeiden tot een orkaan: Alex en Earl. Vier stormen bereikten de kust: Bonnie in South Carolina, Colin in Florida, Danielle in Mexico en Earl in Belize en Mexico.

Belgisch bedrijf heeft evaluatie HNO-project op Curaçao nagenoeg afgerond

Eindrapport wordt spoedig aangeboden aan minister VictorinaDe evaluatie van het gehele HNO-project uitgevoerd door het Belgische bedrijf VK Architects & Engineers is bijna af. Vorige week is de ministerraad ingelicht over de voortgang en er wordt naar gestreefd om eind deze week het rapport aan te kunnen bieden aan de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Siegfried Victorina (PS). Dat stelt Wilfred Flocker van advocatenkantoor FCW-Legal vandaag, maandag 22 augustus 2016, in het Antilliaans Dagblad.

De presentatie vorige week was in handen van de bij FCW-Legal betrokken experts bij de evaluatie Caryl Monte en Eric Kleist en een delegatie van het Belgische bedrijf. Het is FCW-Legal dat het Belgische bedrijf VK Architects & Engineers aantrok, omdat het advocatenkantoor als huisadvocaat van GMN de evaluatie-activiteiten coördineert.

Het bedrijf is onderhands gecontracteerd, omdat het expert is op het gebied van ziekenhuisbouw en andere logistiek rond medische instellingen. Bovendien vond het advocatenkantoor het belangrijk een zo onafhankelijk mogelijk bureau aan te trekken, dat ook niet te veel banden heeft met Nederlandse bedrijven.

De kosten voor de evaluatie door de Belgen worden gefinancierd vanuit het daarvoor aan het advocatenkantoor beschikbaar gestelde HNO-budget voor coördinatie en beheer.

Zorgvoorzieningen Fonds heeft nog geen enkele lening verstrekt

Zorgraad wil functioneren fonds tegen het licht houden


Het Zorgvoorzieningen Fonds bestaat al zo'n elf maanden, maar tot op heden is er nog geen enkele lening verstrekt. Dit is genoeg reden om het functioneren van het fonds nader te bekijken. Deze conclusie is zaterdag getrokken tijdens een openbare vergadering van de Zorgraad, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 22 augustus 2016.

De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel was nogal verrast toen de voorzitster van het Uitvoeringsorgaan, Rachel Perre, meedeelde dat er tot nog toe geen lening is verstrekt.

Bij het fonds kunnen personen terecht voor een lening om hun ziektekostenpremie te kunnen betalen. Het geleende bedrag moet in termijnen worden terugbetaald. Het maximum bedrag per persoon is vijfduizend Surinaamse dollar.Perre stelt dat de mensen die niet in staat zijn om de ziektepremie zelf te betalen andere mogelijkheden vinden om dat toch te doen, waardoor ze geen beroep doen op het fonds. Ze vermoedt dat personen hulp vinden bij onder andere het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Ook denkt ze dat het fonds niet bepaald bekend is.

'We zijn al enige tijd bezig met het verstrekken van informatie hierover aan de samenleving. Dit doen we in onze radioprogramma's, maar we hebben ook een website.'

De minister vindt dat er onder andere moet worden nagegaan hoe SoZaVo werkt en welke voorwaarden daar gehanteerd worden. 'Er moet duidelijkheid komen over wie wel hulp krijgt van het ministerie en wie naar het Zorgvoorzieningen Fonds moet.' Hij stelt voor dat ook de voorwaarden nader worden bekeken. De aanvrager dient onder andere te beschikken over een vast inkomen. 'Een dialyse patiënt die drie keer peer week dialyseert kan niet werken en kan dus niet in aanmerking komen. Misschien kunnen voor dit soort gevallen mogelijkheden geschapen worden voor hulp.' Hij benadrukte, dat het fonds moet blijven bestaan.

Vrouw (45) te Goede Verwachting door zwerver in borststreek gestoken

Slachtoffer in kritieke toestand opgenomen in AZP


Een 45-jarige vrouw is vrijdag in kritieke toestand opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo na te zijn neergestoken te Goede Verwachting door een zwerver met een scherp voorwerp. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zondag 21 augustus 2016.

De politie van Latour trof te de Goede Verwachting de vrouw bloedend op de grond aan. Zij was niet aanspreekbaar. Ter hoogte van haar linker borst heeft zij een steekverwonding opgelopen.

Volgens verklaringen van omstanders gingen bewoners van de omgeving 's morgens naar de tapkraan om water te halen. De 54-jarige vrouw was bezig een emmer te vullen. Op dat moment kwam de zwerver aangelopen en die vond dat de vrouw geen water mocht vullen. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de vrouw wegliep. De man ging haar echter achterna, haalde een scherp voorwerp te voorschijn en stak de vrouw enkele keren.

Het slachtoffer werd per ambulance naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd waar ze is opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Aan de opsporing van de verdachte wordt gewerkt, aldus de politie.