donderdag 1 september 2016

'Inheemsen zijn eerste bewoners van dit land, maar zijn het meest achtergesteld'

'Obstakels in het grondenrechtenvraagstuk in Suriname', afstudeerthesis Astrid Boedhoe bachelor rechten


'De inheemsen zijn de eerste bewoners van dit land, maar zij zijn het meest achtergesteld. De granman heeft twaalf stammen onder zich en zij moeten nog steeds vechten om aan de meest basale voorzieningen te komen, zelfs kleding. Ik weet onder welke erbarmelijke omstandigheden deze mensen leven. Ik hoop dat ik Suriname heb wakker geschud. We willen met deze hoge onderscheiding wijzen dat wij meer verantwoordelijkheden hebben dan Paramaribo en de districten. We hebben veel werk te doen, in het bijzonder voor de Inheemsen.' Dit waren de woorden op 17 november 2015 van president Desi Bouterse, een afstammeling van de oorspronkelijke bewoners van ons land. 

Astrid Boedhoe studeerde gisteren af als bachelor rechten van de universiteit met als thesis onderwerp ‘Obstakels in het grondenrechtenvraagstuk in Suriname', zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 1 september 2016.

Er zijn tal van oplossingsmodellen aangedragen door zowel lokale als buitenlandse deskundigen. Boedhoe richtte haar onderzoek daarom meer op de redenen waarom zaken niet gerealiseerd kunnen worden voor de inheemsen, ondanks dat het grondenrechtenvraagstuk al jaren aan de orde is, en ook als een onopgelost vraagstuk wordt erkend.

'Ik vroeg mezelf af hoe het komt dat onze inheemse broeders en zusters nog steeds moeten hollen achter hun rechten. Dat was op 9 augustus ook nog te zien. Het leek bijna op bedelen voor je eigen rechten. Dit is geen goede zaak', stelt Boedhoe. Uit haar onderzoek blijkt dat de staat wel goede voornemens heeft om het probleem op te lossen. Dat is te zien in de regeringsverklaring en het ontwikkelingsplan 2012-2016.

Er zijn tal van obstakels die de ontwikkeling stremmen. Boedhoe noemt ten eerste de onwetendheid aan de zijde van de staat Suriname. Taalverschillen, verschillen in belevingswerelden en opleidingsniveau van partijen vormen ook een obstakel. Ondanks de gezamenlijke strijd, heerst er volgens Boedhoe nog verdeeldheid binnen de groep. Echter biedt deze situatie de staat geen rechtvaardiging voor het niet komen met een oplossing.

Gedurende het onderzoek is gebleken, dat er minder sprake is van een zeer complex problematiek en meer van het hanteren van verschillende definities en verschillende interpretaties met betrekking tot de kernbegrippen. Volgens Boedhoe is dit probleem veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld het realiseren van het sociaal zekerheidsstelsel die de president tijdens de vorige regeerperiode wel heeft kunnen realiseren.

Boedhoe beveelt de president simpelweg aan om de inheemsen en marrons uit te nodigen en de wensen aanhoort en vervolgens zaken realiseert. Bouterse noemt zichzelf met heel veel trots 'de kleine indiaanse jongen van Cassiwinica. Dat deed hij onder andere na zijn inauguratie tot president op 18 augustus 2010 en ook nog bij tal van andere officiële gelegenheden.

Boedhoe zal trachten haar aanbevelingen in haar thesis persoonlijk aan de president voor te leggen. Het Surinaams recht blijkt meer bescherming te bieden aan inheemsen en marrons met betrekking tot hun grondenrechten dan algemeen wordt aangenomen. Echter, ligt deze norm van bescherming veel lager dan de internationaal erkende mensenrechten van inheemsen en in stamverband levende volken en is in strijd met de internationale verplichtingen van de staat.

Oplevering waterstation te Sarakreekgebied in bijzijn minister Dodson

'Nu is de droge tijd aangebroken en het waterstation is een hele tegemoetkoming'Ongeveer tweeduizend bewoners van de dorpen Lebidoti, Pisian en Baku in het Sarakreegebied hebben sinds vandaag, donderdag 1 september 2016, gezuiverd rivierwater uit de kraan. De oplevering van het watertstationproject vond plaats te Lebidoti in bijzijn van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Het waterstation heeft 1,4 miljoen Srd gekost en het werk heeft anderhalf jaar geduurd. 

Diverse sprekers hebben tijdens een bijeenkomst in de krutu oso van Lebidoti benadrukt dat men goed moet omgaan met het waterstation. Als er misbruik van wordt gemaakt moeten onder meer de kapiteins en basya's de betrokkenen een halt toeroepen. Wanneer men de kranen te lang openlaat, kunnen de onderdelen overbelast raken, waardoor een defect kan ontstaan. Bovendien wordt de levensduur van de watermachine hierdoor korter.

NH heeft vier personen in dienst genomen die belast zullen zijn met het waterstation. Zij zijn sinds het begin van project betrokken bij het opzetten van de waterinstallatie. Zij zijn ter plekke getraind. Dodson deed een beroep op de werknemers om het waterstation zo goed mogelijk te bemannen en andere werkzaamheden in het bos niet te laten prevaleren. De bewoners moeten de werklieden controleren. Indien zij het werk niet serieus nemen werk, zullen ze vervangen worden.

'We zijn erg blij met het waterstation, omdat we voor drinkwater voornamelijk afhankelijk waren van de regen. Nu is de droge tijd aangebroken en het waterstation is een hele tegemoetkoming', zei kapitein Ramon Baabo van Libidoti. Ook het baden in de rivier is niet comfortabel meer, aangezien lichaamsjeuk daarvan vaak het gevolg is door het vervuilde rivier, vermoedelijk door de goudactiviteiten in de omgeving.

Automobilist (67) aangehouden verdacht van poging tot doodslag

Man rijdt op terrein Integra Marine Service op Haven-terrein in op een taxi

Taxichauffeur was na te zijn aangereden door automobilist op Domineestraat hem achtervolgd om verhaal te halen


De 67-jarige R. V. is gisteren door agenten van de afdeling Kapitale Delicten aangehouden voor poging doodslag. De politie van het bureau Nieuwe Haven kreeg via de Centrale Meldkamer de melding van een aanrijding waarbij een chauffeur met zijn voertuig zou hebben ingereden op een ander voertuig op het terrein van Integra Marine Service op het Haven complex. Agenten troffen daar een menigte en twee voertuigen aan. Een van de voertuigen, een Toyota Vitz, was aanzienlijk beschadigd, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 1 september 2016.

Uit het voorlopig politieonderzoek is gebleken dat beide chauffeurs kort voor incident deelnamen aan het verkeer. Ter hoogte van het verkeerslicht in de Domineestraat moet het voertuig van taxichauffeur B. K. van achteren zijn aangereden door V. die vervolgens doorreed.

De taxichauffeur verklaarde tegenover de politie, dat hij de automobilist achterna ging om hem aan te geven dat hij zijn voertuig had aangereden. Pogingen om de aandacht van de vermoedelijke veroorzaker te trekken bleven echter vruchteloos. De taxichauffeur zette de achtervolging in tot op het terrein van Integra aan de Havenlaan. Hij bracht zijn voertuig tot stilstand achter die van V.

De verdachte reed vervolgens in op het voertuig van de taxichauffeur. De taxichauffeur, die zich in het voertuig bevond met zijn vier jarige zoon en een passagier, stapte uit om de schade op te nemen. Volgens zijn verklaring reed de verdachte wederom zijn richting uit met de bedoeling hem aan te rijden. Hij kon dit voorkomen door weg te springen. De verdachte ramde de auto met de inzittenden tegen een schutting, waarna hij zijn voertuig in een garage parkeerde. De inzittenden bleven ongedeerd.

Zowel een getuige als K. gaven aan, dat de verdachte gewapend was met een vuistvuurwapen, dat nog niet achterhaald is. De politie van Nieuwe Haven droeg het onderzoek over aan de afdeling Kapitale Delicten. V. is ter zake poging doodslag aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbare Ministerie in verzekering gesteld. De verdachte ontkent het voertuig van de taxichauffeur te hebben aangereden in de Domineestraat. Hij dacht dat hij achterna werd gezeten door rovers. De afdeling Kapitale Delicten onderzoekt deze zaak verder.

Meerdere bronnen bevestigen, zo bericht de Ware Tijd, dat de aagehouden man Remy Vijzelman is, bedrijfsleider van Integra Marine & Freight Services. De politie kon dat echter niet bevestigen

Raymann en Suriprofs vragen aandacht voor ernstige situatie Intensive Care AZP

IC-afdeling Academisch Ziekenhuis Paramaribo gesloten vanwege tekort medische verbruiksartikelen en medicijnen 


Op dit moment is er een noodsituatie in Suriname. De Iintensive Care-afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is gesloten in verband met een tekort aan medische verbruiksartikelen en medicijnen. De medische wereld in Suriname heeft de stichting Suriprofs dringend om hulp gevraagd. 

Met uw hulp kunnen wij de eerste noodhulp verstrekken. Wij willen uw aandacht vragen aan de hand van bijgaand filmpje. Indien u bereid bent hulp te verlenen (in welke vorm dan ook) wilt u dit dan aan ons doorgeven per mail: info@suriprofs.nl


18-Jarige jongen gearresteerd voor dumpen gif in Duro-watertank pleegouders

Jongen gooit alle aanwezige flessen verdelgingsmiddel leeg in Duro-tank


De politie van Richelieu heeft maandag de 18-jarige A. M. aangehouden verdacht van het dumpen van grote hoeveelheden verdelgingsmiddel in de Duro-watertank van zijn pleegouders. Agenten werden ingeschakeld nadat de pleegouders ontdekt hadden dat het water in de Duro-tank vergiftigd was. Dit meldt vandaag, donderdag 1 september 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Uit het voorlopig politieonderzoek is gebleken, dat M. reeds twee jaren bij zijn pleegouders inwoont. De pleegvader betrapte hem eerder op de avond toen hij bezig was een tablet te vernielen. De pleegvader werd boos en gaf hem een pak slaag. Hij begaf zich daarna in de garag ruimte voor het doen van de afwas. De pleegmoeder ging herop naar de garage, omdat de jongen het licht niet had aangemaakt en er op dat moment een sterke geur waar te nemen was in de garage.

De pleegvader ging op onderzoek uit en ontdekte dat in één van de Duro-tanks waaruit de geur kwam een verdelgingsmiddel moet zijn gedaan. De pleegvader zag dat alle flessen verdelgingsmiddelen leeg waren. Ook de kleur van het water waaruit de geur kwam was vreemd. De politie werd ingeschakeld.

Verder kwam naar voren, dat M. twee jaar geleden ook al eens buitensporig gedrag had vertoond.

Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de voorgeleiding ontkende M. zich schuldig te hebben gemaakt aan vergiftiging van het water in de Duro-tank. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij ingesloten. Het onderzoek wordt door de politie van Richelieu voortgezet.

Venezolanen eisen vertrek president Maduro - Volgens ambassade Venezuela in Suriname steunt Surinaamse bevolking Maduro

Aanhangers oppositie met honderdduizenden straat op gegaan om vertrek regering te eisen

Diverse journalisten toegang tot Venezuela geweigerd

Ambassade Venezuela in Suriname beweert met foto's, dat Surinaamse bevolking Maduro steunt...


Honderdduizenden aanhangers van de oppositie zijn vandaag, donderdag 1 september 2016, in Venezuela de straat op gegaan om het vertrek van de regering te eisen. Gehuld in het wit scandeerden de betogers 'Deze regering zal vallen', terwijl ze door de straten van de hoofdstad Caracas trokken (zie foto - Bron: Twitter). 'Wij gaan Maduro ten val brengen', zei een van de betogers over de impopulaire president, zo berichten diverse nationale en internationale media.

Volgens de oppositie gingen ten minste een miljoen mensen de straat op om een referendum te eisen over het lot van Maduro.


Volgens de 53-jarige Maduro zijn de protesten een voorbode van een staatsgreep. 'Ik ben op alles voorbereid. We zullen een staatsgreep niet toestaan', zei hij gisteren.

Volgens mensenrechtenorganisaties werden de afgelopen week ten minste tien activisten van de oppositie opgepakt omdat ze gewelddadige acties zouden hebben gepland voor donderdag. In Caracas waren extra agenten op de been en op diverse wegen werd traangas ingezet om betogers tegen te houden. Venezuela verkeert in een diepe economische crisis.

Het land is sterk afhankelijk van de verkoop van olie en door de dalende prijzen op de wereldmarkt is de staatsbegroting ingestort. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 480 procent en volgend jaar oploopt tot 1600 procent. Aan de meest fundamentele goederen, van voedsel tot wc-papier, zijn ernstige tekorten.

De crisis leverde de oppositie bij de parlementsverkiezingen in december een klinkende overwinning op. Het hooggerechtshof, dat op de hand is van Maduro, heeft sindsdien echter een stokje gestoken voor alle pogingen van de oppositie om serieuze veranderingen door te voeren in het land. De kiescommissie doet op haar beurt alles om een referendum over Maduro te traineren. Zelfs als er genoeg handtekeningen worden verzameld voor een volksraadpleging en de oppositie wint, volgen er geen nieuwe presidentsverkiezingen, maar zal Maduro's vicepresident het stokje overnemen.

De Nederlandse website VillaMedia.nl bericht vandaag, dat Venezuela diverse internationale journalisten die de protesten wilden verslaan aan de grens heeft geweigerd. Het gaat om Marie-Eve Detoeuf van dagblad Le Monde, journalist César Moreno van het Colombiaanse Caracol Radio, zijn collega Dora Glottman van Caracol TV en correspondent en freelancer John Otis (onder meer NPR). Ook twee journalisten van Al Jazeera werden aan de grens geweigerd.

Voorafgaand aan de geplande demonstraties zijn mediabedrijven in Venezuela zelf het doelwit van geweld gewordenMeer bij CPJ.

Overigens doet de Venezuelaanse ambassade in Paramaribo vandaag, via haar Facebookpagina, het doen voorkomen alsof de Surinaamse bevolking Maduro steunt.....:

Grote stroomstoring treft Curaçao door staking SGTK-leden bij Isla

Werknemers Aqualectra kunnen niet bij de installatie op terrein Isla

Diverse verkeerslichten werken niet en dat leidt tot chaos


Door de staking bij de Isla van de SGTK-leden kan Aqualectra niet bij haar installatie op het Isla-terrein. Daardoor hebben ze een capaciteitstekort van dertig megawatt. Dat betekent dat Noord Jan Thiel, Saliña, Parera, Zeelandia, Vredenberg, Cas Cora, Ronde Klip, Oost Jongbloed, Schelpwijk, Gosieweg, Brievengat, Santa Maria, Seru Fortuna, Suffisant, Habaai, Groot Kwartier, Emmastad en omgeving zonder stroom zitten, zo bericht Paradise FM vandaag, donderdag 1 september 2016.

Er wordt voorlopig niet geschakeld. Zolang de werknemers van Aqualectra niet bij de installatie op het Isla-terrein kunnen komen zal de storing duren. Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang dat zal zijn.

Door de massale stroomuitval doen ook verschillende verkeerslichten het niet. Dit leidt onder andere tot chaos op de kruising Emmancipatieboulevard, Schottegatweg. Aqualectra bied haar verontschuldigingen aan voor het ongemak.

St. Miss IQ in Nederland heeft weer container vol schoolmateriaal voor Curaçao

Stichting wil basisscholen in achterstandswijken Curaçao voorzien van bruikbare schoolmaterialen


Het is de Nederlandse Stichting Miss IQ weer gelukt een container vol te laden met schoolmaterialen voor de basisscholen op Curaçao. Afgelopen weekend is een nieuwe container naar het eiland verzonden. Stichting Miss IQ is gevestigd in Heerhugowaard en heeft ook een kantoor in Uitgeest, zo schrijft donderdag 1 september 2016 het Antilliaans Dagblad.

Het doel van de stichting is om basisscholen in achterstandswijken op Curaçao te voorzien van bruikbare schoolmaterialen, zoals meubilair, sportmateriaal, boeken, speelmateriaal en schrijfbehoeften.

De materialen zijn afkomstig van scholen in Nederland die de betreffende artikelen die nog in goede staat verkeren, vervangen voor nieuwe.

'De scholen op Curaçao hebben geen geld om hun sterk verouderde en vaak kapotte materialen te vervangen. Zij kunnen de tweedehands materialen uit Nederland heel goed gebruiken', aldus de stichting in een schriftelijke verklaring.

De stichting is onder leiding van voorzitter Ruth Groenewoud druk bezig om voldoende financiële middelen bijeen te brengen om de verscheping te kunnen betalen. Per container is circa 6.000 euro nodig. 'Dankzij acties en sponsoring is het nu voor de vierde keer gelukt om de benodigde gelden bijeen te krijgen', aldus Stichting Miss IQ. Nirint Shipping die de tweede container beschikbaar heeft gesteld, heeft ook de kosten van de verzending over zee voor haar rekening genomen.

Nederland heeft twijfels over functioneren en integriteit van Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten

Minister Dijsselboem van Financiën reageert op Kamervragen


Twijfels over het functioneren en de integriteit van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is voor Nederland aanleiding geweest de bevoegdheden van De Nederlandsche Bank (DNB) ten opzichte van de in Caribisch Nederland (CN) - Bonaire, Sint Eustatius en Saba - actieve financiële instellingen te verruimen. Dit antwoordt de Nederlandse minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën op vragen van Kamerleden (zie onderaan), waarmee hij herhaalt wat DNB al eerder in het rapport Staat van het Toezicht 2015 meldde en waarover in de media werd bericht, aldus vandaag, donderdag 1 september 2016, het Antilliaans Dagblad.

Dijsselbloem benadrukt dat de verruiming van de bevoegdheden van DNB - hij spreekt zelf van ‘explicitering van de bevoegdheid’ - verder ‘niets verandert’ aan de verdeling van de formele verantwoordelijkheden tussen de CBCS en DNB. Hij erkent dat de mogelijkheden voor DNB om toezicht uit te oefenen daardoor beperkt blijven en sowieso uitsluitend betrekking hebben op de bijkantoren die de financiële instellingen op de BES-eilanden hebben. Voor de ‘explicitering van de bevoegdheid’ is de Wet financiële markten BES aangepast. Op grond daarvan heeft DNB meer rechten om direct bij de hoofdkantoren van banken en verzekeraars - ook als deze niet op de BES-eilanden zetelen - informatie in te winnen. Door deze ingreep is DNB niet langer volledig afhankelijk van de eigenlijke verantwoordelijk toezichthouder, de CBCS.

Dat blijkt uit de antwoorden van de bewindsman op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden André Bosman, Aukje de Vries (beiden VVD) en Ronald van Raak (SP) over een serie artikelen in Het Financieele Dagblad over het vermeende wegsluizen van de reserves door eigenaar Ansary van de in Willemstad gevestigde verzekeraar Ennia.

Dijsselbloem maakt er melding van dat DNB in 2015 haar zorgen heeft geuit over de kwaliteit van het toezicht van de CBCS. Voor DNB was dat reden om het kabinet te vragen om ‘explicitering van haar informatiebevoegdheden’ ten aanzien van BES-filialen van financiële instellingen waarvan het hoofdkantoor onder het toezicht van de CBCS valt. Dat verzoek is, zo blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen, per 1 april van dit jaar gehonoreerd.


Datum 31 augustus 2016
Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden De Vries en Bosman (beiden VVD) en het lid Van Raak (SP) over verzekeraar Ennia op de BES-eilanden


Geachte voorzitter,

Hierbij ontvangt u de beantwoording van de schriftelijke vragen die de leden De Vries en Bosman (beiden VVD) en het lid Van Raak (SP) op respectievelijk 17 en 20 juni jl. aan ons hebben gesteld over de problemen bij verzekeraar Ennia op Curaçao en de BES-eilanden (
2016Z12312 en 2016Z12406).

Hoogachtend,

de minister van Financiën,
J.R.V.A. Dijsselbloem

de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
S.A. Blok

2016Z12406

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Financiën over verzekeraar Ennia op de Antillen (ingezonden 20 juni 2016)

Vraag 1
Klopt het dat volgens een rapport van De Nederlandsche Bank uit 2015 over Ennia Caribe het resort Mullet Bay op Sint-Maarten is ingebracht voor 240 miljoen Antilliaanse gulden?

Vraag 2
Of klopt het dat, zoals Ennia zelf beweert, het genoemde resort is ingebracht voor 571 miljoen gulden en getaxeerd zou zijn op 771 miljoen?

Vraag 3
Wat is volgens uw inschatting een reële huidige waarde van Mullet Bay?

Vraag 4
Deelt u de volgens 'Het Financieele Dagblad' door De Nederlandsche Bank getrokken conclusie over mogelijke conflicten van belangen binnen Ennia? Zo ja, wat gaat u daar aan doen?

Vraag 5
Deelt u de conclusie dat 'balletje-balletje' is gespeeld met geld tussen Ennia Leven (eigenaar Hushang Ansary), Mullet Bay (Ansary) en S&S (Ansary)? Deelt u de conclusie dat dit tot een in de verzekeringsindustrie ongekend concentratierisico leidt?

Vraag 6
Deelt u de opvatting van de CEO dat Ennia financieel gezond is?

Vraag 7
Deelt u de conclusie van extern account KPMG dat Ennia financieel en organisatorisch gezond is?

Antwoord op vragen 1 tot en met 7
Als gezegd heeft Ennia haar zetel in Curaçao en valt daarmee onder het prudentieel toezicht van de CBCS. Voor zover bij DNB toezichtinformatie beschikbaar is over Ennia, geldt dat DNB op grond van artikel 1:20 van de Wfm BES een geheimhoudingsplicht heeft. Dat betekent ook dat ik als systeemverantwoordelijk minister van DNB geen toezichtinformatie ontvang over individuele financiële instellingen. Om die redenen beschik ik niet over informatie om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Vraag 8
Sinds wanneer worden de jaarrekeningen door het externe accountants-bureau KPMG geaudit? 

Antwoord op vraag 8
Uit het publiek beschikbare jaarverslag van Ennia (‘financial highlights’ zoals via de website van Ennia vindbaar) maak ik op dat Ennia in ieder geval is geaudit door KPMG in de jaren 2010 tot en met 2014. Ik beschik niet over informatie over audits en het accountantsbureau in de periode voorafgaand aan 2010.

Vraag 9
Welke mogelijkheden hebben gedupeerde Ennia-cliënten, mocht blijken dat de externe accountant de boeken van Ennia niet adequaat controleert?

Vraag 15
Hoe kunt u garanderen dat de mensen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten volledig en zonder zorg verzekerd kunnen zijn van hun polissen en pensioenen? Zo nee, welke mogelijkheden staan hen ter beschikking om de verzekeraar, de externe accountant en hun toezichthouders aan te spreken?

Antwoord op de vragen 9 en 15
Zie in dit verband mijn antwoorden op de vragen 1, 2, 3, 5, 8 en 9 van de leden De Vries en Bosman (2016Z12312). Gedupeerde cliënten zouden Ennia of de betrokken accountant –indien deze zijn taak niet naar behoren heeft uitgevoerd– in rechte kunnen betrekken. Hoe precies, hangt af van het toepasselijke recht. Het Burgerlijk Wetboek BES kent in ieder geval de mogelijkheid om een actie op grond van een onrechtmatige daad in te stellen (Burgerlijk Wetboek Boek 6, Artikel 162 e.v.).

Vraag 10
Wie was eindverantwoordelijk voor de screening van de persoon Hushang Ansary, toen deze rond 2005 zijn intrede deed in de financiële wereld in de voormalige Nederlandse Antillen?

Vraag 11
Welke rol had de Bank Nederlandse Antillen (BNA) destijds in deze screening en hoe is deze verantwoordelijkheid genomen?

Vraag 12
Welke rol had De Nederlandsche Bank (DNB) destijds in deze screening en hoe is deze verantwoordelijkheid genomen? 

Antwoord op vragen 10, 11 en 12
Ten tijde van het land Nederlandse Antillen (tot 10 oktober 2010) was de Bank Nederlandse Antillen (BNA), de rechtsvoorganger van de CBCS, verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen op alle eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk, uitgezonderd Aruba. Aangenomen kan worden dat de BNA op grond van de Nederlands-Antilliaanse landsverordeningen ter regulering van de financiële sector verantwoordelijk was voor de screening van bestuurders en houders van een gekwalificeerde deelname in een financiële instelling te Curaçao. Voor de BNA ben ik niet verantwoordelijk geweest; welke rol de BNA had en hoe zij haar verantwoordelijkheid nam, is mij niet bekend. DNB had destijds geen formele toezichtrol in het land Nederlandse Antillen.

Vraag 13
Welke rol had het ministerie van Financiën in Nederland destijds in deze screening en hoe is deze verantwoordelijkheid genomen?

Antwoord op vraag 13
Het Nederlands ministerie van Financiën had en heeft geen rol bij de toetsing van bestuurders van financiële ondernemingen in het Koninkrijk der Nederlanden, dus niet in het Europese deel van Nederland, niet op de BES-eilanden en ook niet in de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De minister van Financiën is verantwoordelijk voor de betrokken regelgeving en houdt toezicht op afstand op de toezichthouders onder zijn verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen dat ik mij niet meng in individuele toezichtbeslissingen, waaronder individuele toetsingen.

Vraag 14
Hoe kunt u de bezorgde klanten van Ennia op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten verzekeren dat De Nederlandse Bank in samenwerking met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten adequaat toeziet op deze verzekeraar?

Antwoord op vraag 14
Zie in dit verband mijn antwoorden op de vragen 1, 2, 3, 5, 8 en 9 van de leden De Vries en Bosman (2016Z12312).


Sehos op Curaçao krijgt groen licht om de voorraad materialen aan te vullen

Ziekenhuis kan maand overbruggen na onderhandelingen met onder andere minister Victorina


Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft groen licht gekregen om de voorraad materialen aan te vullen. Daarmee kan het ziekenhuis een maand zorg overbruggen. Geplande operaties zullen ‘zo spoedig mogelijk’ worden uitgevoerd, maar wanneer precies kon woordvoerder Raiza Kibbelaar gisteren niet zeggen. 'Eerst moeten er voldoende materialen beschikbaar zijn.'

Door geldproblemen werkt het ziekenhuis al geruime tijd met een voortdurende schaarste aan materialen. Sinds vorige week staan de van tevoren geplande electieve operaties ‘on hold’, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 september 2016. Die maatregel nam de directie in overleg met de medische staf, om te voorkomen dat de acute zorg in gevaar zou komen.

Spoedoperaties en medisch noodzakelijk behandelingen gingen en gaan gewoon door.

De financiële oplossing voor een overbrugging van een maand werd gevonden na onderhandelingen met onder andere minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Dat het Sehos nu voor een maand materialen in voorraad kan hebben, is al een verbetering, omdat tot voor kort slechts een week vooruit kon worden ingeslagen, aldus Kibbelaar.

 Het ziekenhuis heeft een maand lucht, maar ondertussen gaan de onderhandelingen met het ministerie van GMN en ‘andere partijen’ door om een oplossing op langere termijn te vinden. De bedoeling is om structureel voor een maand materialen op voorraad te hebben.

Curaçaose Isla-raffinaderij moet affakkelen door actie contractarbeiders

Refineria Isla doet dringende oproep aan AAV en SGTK om arbeidsconflict snel op te lossen

(Bron foto: Vigilante/Facebook)

Dringend noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden bij Refineria Isla lopen vertraging op door de staking van contractarbeiders. Daardoor moet de raffinaderij affakkelen, wat slecht is voor het milieu. Refineria Isla doet een dringende oproep aan aannemersvereniging AAV en de vakbond voor contractarbeiders SGTK om het arbeidsconflict zo snel mogelijk op te lossen. Volgens Isla-woordvoerder Henny Cornelia heeft de raffinaderij in een officiële brief de aannemers er nog eens op gewezen dat zij zich aan hun contractuele verplichtingen dienen te houden, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 september 2016. 

AAV-voorzitter Mike Willem zei gisteravond de brief nog niet te hebben gezien en kon niet zeggen of de vereniging actie gaat ondernemen om de arbeiders weer aan het werk te krijgen. 'We zien morgen wel wat we gaan doen.'

Een installatie op het terrein van de Isla is momenteel buiten werking en moet gerepareerd worden, om milieuoverlast te voorkomen en de veiligheid te garanderen. Zonder de steun van de stakende contractarbeiders duurt dat langer dan normaal. 'We hebben zelf niet voldoende mankracht om de reparaties tijdig uit te voeren', zegt Cornelia. Zolang het probleem niet is opgelost, moet de raffinaderij affakkelen. Dat betekent meer uitstoot in de lucht en hogere kosten voor Refineria Isla. 

Mocht de staking langer duren, dan wacht Isla eerst af of minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) inderdaad een afkoelingsperiode aankondigt. Cornelia: 'We hopen dat een rechtszaak niet nodig is.'

Ook op de derde dag van de staking werd de impasse in de cao-onderhandelingen tussen de AAV en SGTK niet doorbroken. Landsbemiddelaar Randolph ‘Dòis’ Gijsbertha had wat hij zelf noemde ‘een marathonvergadering’ met Refineria Isla en de AAV. Vandaag overlegt hij verder met SGTK en AAV over een oplossing.

De stakers waren rond negen uur 's morgens met bussen van de Isla naar Punda vertrokken. Daar verzamelden zij zich op het Wilhelminaplein om met de regering te praten. 'Een strategische zet', zei SGTK-voorzitter Alcides Cova ’s middags tegen TeleNotisia. 'Dit is de derde dag dat we actie voeren. De mensen zijn moe en dan bestaat de kans dat de boel uit de hand loopt.' 

Om problemen te voorkomen werd Punda tot in de middag afgesloten voor verkeer en er was veel politie aanwezig in de binnenstad. Een delegatie van de vakbond kreeg de kans om haar standpunt aan drie Statenleden voor te leggen: Hensley Koeiman (MAN), Elmer Wilsoe (PS) en Jacinta Scoop-Constancia (MFK). Maar, een reactie van de kant van de overheid bleef uit en rond vier uur besloten de actievoerders naar huis te gaan. Op welke manier de vakbond de acties vandaag voortzet, was gisteravond niet duidelijk. Alcides Cova was niet bereikbaar om een en ander toe te lichten.

Distributie gascilinders komt in gevaar door actie EBS-personeel

NH-directeur: 'De directie van de EBS is bezig om te kijken hoe zij dit verder zal opvangen'


De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) draait niet op volle toeren. Zowel de dienstverlening voor energievraagstukken als de gasvoorziening is door de actie van de bond in gedrang gekomen. Sinds kort is bij een aantal distributielocaties van gascilinders bordjes met het opschrift ‘Geen gasbom” opgehangen. Dit ondanks het feit, dat zowel door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen(NH) als de EBS werd verzekerd dat deze situatie zich niet zou voordoen. 

'Wij willen dit niet langer door laten gaan. Het is nog even een stuk van praten en onderhandelen. Wij willen dat de zaak liever gisteren dan vandaag is opgelost. De directie van de EBS is bezig om te kijken hoe zij dit verder zal opvangen', stelt NH-directeur Dave Abeleven, zo bericht vandaag, donderdag 1 september 2016, het Dagblad Suriname.

Volgens Abeleven moet worden opgemerkt dat de bond de minister vooralsnog niet formeel op de hoogte heeft gesteld van haar beraad. 'De afspraak was ook gemaakt dat als er wat is, de bond dat netjes aan de minister zal melden. Desalniettemin sluiten wij onze ogen niet voor wat er momenteel gebeurt. Wij zien het en wij weten het. Wij zullen verder erover praten. Wij zijn niet op het pad van confrontatie zoals door de bondsvoorzitter wordt beweerd. Wij kennen het standpunt van de aandeelhouder. Er is gekeken naar de ruimtes en de mogelijkheden, alleen wenst de bond daar geen genoegen mee te nemen', aldus Abeleven.

Vandaag wordt verwacht dat de stafleden van het bedrijf, die ook lid zijn van de bond, zich melden bij de vergadering van de bond. Hiermee wordt de actie van de bond verder verscherpt. Alleen de stroomvoorziening door de EBS is gegarandeerd. De rest van de diensten zijn lamgelegd.

Technisch directeur Marcel Eyndhoven heeft onlangs de samenleving erop geattendeerd dat op deze situatie moet worden gelet. De EBS heeft bijvoorbeeld signalen ontvangen, dat er mensen buiten bezig zijn die toekomstige klanten beloven om hun aansluitingen in orde te krijgen, indien zij daar iets voor betalen. Het directielid maakt duidelijk, dat de diensten momenteel niet ter beschikking zijn en nieuwe aansluitingen bijvoorbeeld, tot nader orde niet kunnen worden gerealiseerd.

Personeel ministerie van NH in district Coronie verkeert in onzekerheid

SWM heeft het kantoorpand van NH-personeel overgenomen


Een groep werknemers in dienst van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in het district Coronie wordt geconfronteerd met onzekerheid. De werknemers zeggen vandaag, donderdag 1 september 2016, in het Dagblad Suriname, dat het kantoorpand waar zij werkzaam in waren, onlangs door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is overgenomen, met als gevolg dat zij niet meer in het gebouw kunnen werken. 

'Wij willen weten wat er precies zal gebeuren met ons werk. Men moet ook eerlijk aangeven wat de afspraken zijn tussen NH en SWM. Wij vinden het ook erg dat er maar een kleine groep van Coronianen opkomt voor haar eigen mensen, terwijl het ook hun mensen zijn', stellen de personeelsleden.

De PR-afdeling van de SWM kon de redactie van het Dagblad Suriname geen duidelijkheid verschaffen in de situatie, omdat de zaak in handen ligt van het diensthoofd Vestiging West (Nickerie). Op het station van NH in Totness, aan de Richenel Slorystraat, is een aantal gebouwen. Eén van die gebouwen betreft het pand waarin de bovenvermelde personen werkzaam waren. Dit gebouw was het incassokantoor van de Dienst Watervoorziening (DWV).

Volgens diensthoofd Jerrol Ferrier van de Vestiging West heeft de SWM de zaak overgenomen, en startte sinds gisteren officieel met het innen van gelden. 'Wij hebben de mensen die in het de huidige incassoruimte zaten elders op het complex geaccommodeerd, zodat SWM incasso kan houden op Totness. Ik kan de mensen moeilijk aan het werk zetten, omdat zij niet in dienst zijn van de SWM. Al wilde ik de mensen inzetten, NH zou daartoe eerst toestemming moeten verlenen. Tevens zouden de mensen getraind moeten worden en gekwalificeerd moeten zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Dat proces is niet ingezet, dus hebben wij de SWM-medewerkers die wel over de skills beschikken, aan het werk gezet.'

Volgens Ferrier is op het terrein nog een ruimte waar zeker nog acht mensen kunnen worden geaccommodeerd. De werknemers aan de andere kant geven aan, dat zij tot gisteren nog nergens op het terrein waren geaccommodeerd.

Er is volgens NH-directeur Dave Abeleven een commissie ingesteld die bezig is met het formuleren van adviezen over hoe om te gaan met het personeel dat nu beschikbaar is. Coronie kent drie stations met meer dan 58 personeelsleden. 'Wij moeten kijken hoe wij de mensen anders zullen inzetten. Wij werken al modaliteiten uit om de mensen binnen DWV anders in te zetten. Niemand wordt ontslagen en een ieder blijft salarissen ontvangen', aldus Abeleven.

'Winning aardolie Guyana leidt mogelijk tot wegtrekken personeel Staatsolie'

Naar verwachting produceert buurland eerste aardolie in 2020


Guyana produceert naar verwachting in 2020 de eerste aardolie. ExxonMobile, die in mei vorig jaar in het Stabroek Blok voor de kust van Guyana, een aanzienlijke olievondst deed, maakte dinsdag bekend dat op dagbasis 100.000 vaten zullen worden geproduceerd. In juni dit jaar werd bekend dat Guyana een reserve van tussen de 800 miljoen en 1.4 miljard vaten olie heeft. Die verwachtte productie zal Guyana voorbij Trinidad & Tobago stuwen, dat zit op 80.000 barrels (vaten) per dag. 

Staatsolie-directeur Rudolf Elias vindt de datum waarop ExxonMobile in produktie wil gaan 'vrij optimistsch, maar niet onmogelijk'. Een reële dreiging, waarmee rekening moet worden gehouden bij de ontwikkelingen in Guyana, is dat goed personeel van Staatsolie zal worden werggetrokken.

'Je moet weten dat in de directe regio alleen Suriname en Trinidad een petrochemische industrie hebben. Nu reeds wordt aan mensen van Staatsolie getrokken. We zullen goede voorzieningen moeten hebben om onze goede krachten te behouden', aldus Elias vandaag, donderdag 1 september 2016, in de Ware Tijd.

Er zijn echter niet alleen gevaren, maar ook voordelen als Surinaamse ondernemingen daarop inspelen. Elias herhaalt, dat aangezien Suriname en Guyana hetzelfde diepzeebasin hebben, er nog meer aandacht komt voor de exploratie voor de Surinaamse kust. Daar zijn nu elf bedrijven, al dan niet in partnerschappen, bezig met exploraties. Wat volgens Elias kan worden uitgebuit is dat Surinaamse bedrijven die betrokken zijn bij deze industrie de uitdaging aangaan en proberen ook in Guyana werk te vinden. Hij wijst erop dat Trinidadiaanse bedrijven dat wel doen. Die zitten in Suriname en zullen zeker niet schuwen om in Guyana te penetreren.

Hoewel het buurland in jubelstemming is over de nieuwe investering, blijkt dat het niet erg veel zal toevoegen aan de werkgelegenheid. ExxonMobile country manager Jeff Simon zei, dat hoewel een gemiddelde dagproductie wordt verwacht van 100.000 barrels, er rekening mee gehouden moet worden dat het een fluctuerende productie zal zijn. Er zijn nu zo'n 300 Guyanezen betrokken bij het bedrijf, maar meer als toeleverancier van goederen en diensten. De productiefaciliteit van de olie zelf zal bestaan uit twee drijvende stations die elk bemand gaan worden door ongeveer vijftig personen

Behandeling Wet Constitutioneel Hof niet van de baan

Minister Van Dijk-Silos is aan zet om vragen Assembleeleden te beantwoorden


De verdere behandeling van de ontwerpwet ter uitvoering van artikel 144 lid 4 van de Grondwet van de republiek Suriname, meer bekend als de Wet Constitutioneel Hof, is niet van de baan. Assemblee-vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP), die de commissie van rapporteurs leidt, zegt vandaag, 1 september 2016, in het Dagblad Suriname, dat de eerste behandeling van de wet reeds achter de rug is en nu is minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie aan zet is om antwoord te geven op vragen die tijdens de eerste ronde door leden van De Nationale Assemblee (DNA) zijn gesteld.

Bouva benadrukt dat begrepen moet worden, dat dit voor de minister geen gemakkelijke opdracht is, omdat de wet door haar voorganger is ingediend, waardoor zij zich goed moet laten informeren door deskundigen om uiteindelijk de vorm en inhoud vanuit de visie van het ministerie op dit moment te geven. 'Daarvoor heeft de minister wat tijd gevraagd', aldus Bouva.

Hij zegt, dat gaandeweg er natuurlijk ook andere wetten op de agenda waren geplaatst die ook met Justitie en Politie te maken hadden, waarna zelfs de suppletoire begrotingen moesten worden behandeld. 'Wij hebben een hele drukke agenda gehad, dus we blijven in afstemming met de minister om te kijken wanneer zij zover is', aldus Bouva.

Door het ontbreken van het Constitutioneel Hof kan er geen bindende toetsing van wetten of gedeelten van wetten aan de Grondwet en aan van toepassing zijnde internationale verdragen plaatsvinden. Dit doet ernstig afbreuk aan het op de juiste wijze inhoud geven aan het grondwettelijk recht in het algemeen en aan de beleving van de grondrechten van de burger om de rechtszekerheid te garanderen, zo schrijft het Dagblad.

Bouva concludeerde tijdens de eerste ronde in het parlement, dat er sprake is van een incompleet en voor het rechtsgevoel van de burger onbevredigende rechtsgang vanwege het bestaan van deze ongrondwettelijke situatie. Het Constitutioneel Hof is niet met rechtspraak belast, omdat die bevoegdheid daaraan niet is toegekend. Het Hof is ook niet met wetgeving belast, omdat wetgeving duidelijk is voorbehouden aan De Nationale Assemblee en de regering. Er moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt in de taken van het Constitutioneel Hof en het Hof van Justitie om overlappingen te voorkomen. De taken en bevoegdheden moeten zo concreet mogelijk worden vastgelegd, want tegenstrijdigheid van beslissingen brengt rechtsonzekerheid. Vaststaat dat deze wet na het reces van het parlement zal worden behandeld.

Leden van het college zijn sinds afgelopen dinsdag tot 29 september met reces.

Directeur EBS onderneemt actie tegen stakende 'medewerkers met bijzondere voorwaarden'

'Het is niet gewenst dat de medewerker participeert in activiteiten van de OWOS'


De OWOS, de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), blijft haar actie verder verscherpen. Naast de afdelingen in het westen van het land, hebben ook die van Brokopondo, Moengo, Albina en Apoera het werk neergelegd. Voor vanochtend, donderdag 1 september 2016 acht uur waren de stafleden, die ook lid zijn van OWOS, opgeroepen om zich te melden bij de ledenvergadering in de kantine aan de Saramaccastraat in Paramaribo, zo bericht Starnieuws.

Algemeen directeur van de EBS Rabin Parmessar heeft een memo gestuurd naar de medewerkers met bijzondere voorwaarden (mbv'ers). Hij wijst er op, dat in het reglement van de mbv'ers het volgende is opgenomen:

'Vanwege deze factoren is het dan ook niet gewenst dat de medewerker participeert in activiteiten van de OWOS, die de beleidsbepaling van het bedrijf mogelijk zouden kunnen doorkruisen of continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar kan brengen. Dit is een essentiële voorwaarde om in aanmerking te komen voor bijzondere voorwaarden.'

Parmessar heeft de medewerkers voorgehouden, dat de bepalingen van het reglement te allen tijde in acht genomen moeten worden. Op de managers is een beroep gedaan om onmiddellijk aan de coördinator van de afdeling Personeelszaken aan te geven welke mbv'ers gehoor hebben gegeven aan de oproep van de OWOS.

VHP-leider Santokhi: 'Kwestie Aashna Kanhai zal ook duister blijven'

Regering doet er het zwijgen toe...


'Door het niet geven van een antwoord in het corruptieschandaal van ambassadrice Aashna Kanhai in India, heeft de regering aangegeven dat zij veel te verbergen heeft.' Dit zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vandaag, donderdag 1 september 2016, in het Dagblad Suriname. 

De politicus heeft onlangs een brief naar president Desi Bouterse gestuurd waarin om duidelijkheid wordt gevraagd in de kwestie waarin de diplomaat door mogelijke corruptiehandelingen in het buitenland Suriname in een kwaad daglicht heeft geplaatst. Opmerkelijk volgens hem is dat hij geen antwoord van het staatshoofd heeft ontvangen en zelfs tijdens de behandeling van de suppletoire begrotingen in De Nationale Assemblee (DNA) de regering geweigerd heeft in te gaan op deze materie.

'Aan de andere kant ziet de regering geen behoefte om het Surinaams belang in internationaal opzicht te dienen en de imagoschade te herstellen. Ook deze zaak zal dus duister blijven, net zoals zovele andere zaken van de regering', aldus Santokhi.

De VHP-voorman wil in zijn hoedanigheid als lid van de Departementale Commissie Buitenlandse Zaken van de DNA weten wat de werkelijke waarheid is rond de ontzetting van Asif Iqbal als honorair-consul voor Suriname in India. 'Wat is waar? Wordt er een onderzoek verricht door de Surinaamse regering?', vraagt de politicus aan de regering.

De VHP-leider voerde in de eerde ronde van de begrotingen aan, dat er verschillende conflicterende berichten over deze kwestie zowel nationaal en internationaal in de media worden gebracht en worden er over en weer zware beschuldigingen geuit. Nu was er zelfs een bericht in een krant in New York verschenen over een strafrechtelijk onderzoek die een anti-corruptieorganisatie uit Bangladesh wegens mensenhandel tegen Kanhai zou hebben ingediend bij de openbare aanklager in New York, Preet Bharara. Achteraf verneemt hij echter via de media dat het om een gemanipuleerd vals mediabericht gaat.

Santokhi wil concreet weten op grond waarvan Iqbal is ontslagen en als de regering het principe van hoor en wederhoor heeft toegepast bij het nemen van deze beslissing. 'Het gaat om Surinaamse belangen waar ons buitenlands beleid zwaar wordt geschaad, maar niemand reageert', aldus Santokhi.

Overigens heeft ook de in 2012 ontslagen chauffeur van de ambassade in India van zich laten horen via twee berichten aan De Surinaamse Krant op respectievelijk 27 en 28 augustus 2016:

27 augustus 2016

Victimized By Ambassador Aashna Kanhai the Ambassador of the Republic of Suriname

I am Sarwan Kumar Ex Chauffeur at the Embassy of the Republic of Suriname New Delhi,
I given my 10 years to Embassy and worked with full dedication and honesty and in return what I got is all these blames. 
I was thrown out of the Embassy for no reason. 
I was ousted from service without any notice and told me very angrily not to attend office from 6th of August, 2012 and was also threatened of Diplomatic police action by the Ambassador Kanhai, if you will seen in, nearby periphery of the Embassy, 
In all these 10 years I never got any single warning letter from any of Diplomats; in fact all Embassy Diplomats appreciated my service, my dedication towards work and honesty.
I have all the recommendation letters from the previous Ambassadors and Diplomats of the Embassy.
Present Ambassador (Aashna .W.R.Kanhai) used to talk to me in an abusive manner only, she always talk negative about all other Diplomats and staff of the Embassy. Sometimes she was harsh to me as well.
Firstly she had fired me. I worked there almost 11 years, and then she fired the guard of the Embassy who was working for the Embassy from so long, and then she fired the gardener (Mr. Om prakash ) and then finally she fired ather Diplomat ( First Secretary Ms. Rosita Hubard) of the Embassy and her babysitter (Ms. Lacky Tamang) all these things happened in her tenure only.
There are many more things to share about her nobody can believe that, She even send wrong information to MEA, (Ministry of External Affair' s India) and Suriname Ministry about me,
Now, since l am fighting for justice from so long four years plus ,
Its about my family I have two children s in this point of time I can't give them education I live in rent house how I am suffering only me and my family knows, I was happily working with Suriname Embassy but why Ambassador kanhai doesn't want me to work with Suriname embassy, I don't know. She has to give me reason why she did this to me. When I get justice from Indian MEA when will punish the cruel Ambassador, which has impaired me and my family's life.

28 augustus 2016

I would like to point out the following facts;

- For presenting credentials to the Indian Government she did need a shari in the colours of the Surinamese flag so I bring her to a shari shop where she told me, that the shopkeeper think that I'm her husband and why I don't tell him that I'm a driver. How for God sake she know or how I should know what the shopkeeper is thinking?

- Once I was taking headache medicine for what she make a big issue and make fun of me in front of all the Embassy staff that I'm taking Viagra and that's why my wife is happy with me.

- Ambassador Aashna Kanhai asked me to bring her to Haridwar (a place for worship out of Delhi) with the CD 1 car of the Embassy and forced me to take my wife also with her. Back in Delhi the next day she scold me saying that she will not pay me as it was not an official tour. That I asked payment for my work was the main reason I think she fired me. None of the former Ambassadors or diplomats has treated me like this.


- Mrs. Anjali has told me that Ambassador Aashna Kanhai treat them several times that if she will recalled from India for the case of Kumar she will fire all of the local staff from the Embassy. Mrs. Anjali went to her home for me to beg her for giving me my job back but without any result.

- A shopkeeper in Kirti Nagar New Delhi (furniture market) has thrown her visiting card in her face for misbehaving with the shopkeeper for making pictures of his exclusive collection of furniture’s. Although the shopkeeper has forbidden her not to make pictures but she was still going on doing the same.

- Ambassador Aashna Kanhai has told the local staff that she will make the President fire the Minister of External Affairs, Minister Lackin from his job as the President often calls Ambassador Aashna Kanhai when he is drunk.

- I also has been told by Mrs. Anjali that Ambassador Aashna Kanhai has get approval from Suriname to change her residence. She is doing this only to make more money because her recent residence is a very good one and is very nearby the Embassy.

I heard from local staff that Ambassador Aashna Kanhai told them that if I wouldn't went away from the Embassy she should tear her clothes and file a case of raping against me at the diplomatic police. Every time the local staff is instructed by the Ambassador to ask bribe like clothes, jewellery (for visa), to pay hotel stay and tickets when she travels (for her and her family and servants). Even when she travels to Suriname she let the delegations pay her expenses. Accompanied with Mr. Chopra a real estate dealer she is fooling everyone and stealing money from the Embassy for in lakhs (rent Embassy and her residence rent). I know everything of these two deals as I was also instructed by Ambassador Aashna Kanhai to deliver a package of cash 3 lahks to her residence.

A member of the delegation from Bangalore, India who visited Suriname not long ago called me up (took my number from Google) and said that Ambassador Aashna Kanhai demand him also for bribe. This man (I wish not to call him by name) called me up and wanted to know about my case as he is also victimized by her. 

With my deepest sympathy and hope,
Yours faithfully,

Mr. Sarwan Kumar
Ex-chauffeur, Embassy of the Republic
of Suriname

Address: 15 Polo Road Delhi Cantt. Phone: 0091- 9910553701
New Delhi - 110010, 0091-9560144365
India. E-mail: sarwankumarbharmouri@gmail.com


Stroomtarief wordt in september aangepast...

....maar op 1 september is de hoogte van de verhoging nog niet bekend


Deze maand zal de stroomprijs worden aangepast. Minister Regilio Dodson van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt, dat er eerst een evaluatie moet plaatsvinden. Er is al een werksessie gehouden tussen het ministerie en de directie van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe prijs wordt. Minister Dodson zegt,dat het alle kanten op kan gaan, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 1 september 2016. 

'De status quo kan worden gehandhaafd, of er komt een verlaging of een verhoging.' Dodson merkt op dat de kostprijs van de EBS scherp moet worden berekend. Het kostencomponent van de EBS moet worden uitgerafeld. Er zal een advies uitgaan van NH naar de regering.

De hoogte van de stroomprijs wordt door de regering bepaald, waarbij ook overleg plaatsvindt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er is afgesproken met het Fonds dat de subsidie uiterlijk 1 januari 2017 afgebouwd moet worden. Deze maand moet een deel van de subsidie worden weggewerkt.

De minister zegt, dat de prijs van alle kanten wordt bekeken, waarbij ook rekening wordt gehouden met de vraag of de gemeenschap deze kan dragen. Belangrijk is volgens Dodson, dat er een zuiver basistarief van de kosten van de EBS moet worden berekend. Hij benadrukt dat de regering daarom gesteld heeft, dat op dit moment geen salarisverhoging kan worden gegeven aan de werknemers van de nutsbedrijven. De bewindsman legt uit, dat het niet gaat om Srd 500 loonsverhoging voor de werknemers van de EBS, maar dat dit bedrag doorwerkt in andere uitkeringen. Het bedrag moet met 2,41 worden vermenigvuldigd.

Concessiegebied IAmGold is met nieuwe overeenkomst met Staat 9.000 hectare groter geworden

Nieuwe concessie is afkomstig van het bedrijf Tranquillo

(Bron foto: Anil Ramkumar/Dagblad Suriname)

Het werkgebied van de Canadese multinational IAmGold, eigenaar van de Rosebel goudmijn is met 9.000 hectare uitgebreid. De nieuwe concessie die teruggegeven is door Tranquillo, is gisteren ingebracht in de goudovereenkomst die de Staat met de multinational heeft getekend. De Staat neemt voor 30% deel in deze operatie via de zogenoemde NV 1. Dit bericht Starnieuws onder andere vanochtend, donderdag 1 september 2016.

De CEO van IAmGold Rosebel Gold Mines Steve Letwin is erg blij en geeft aan dat het bedrijf direct aan de slag gaat. 'Tommorow, I’m serious. Tommorrow, we will move quickly', zei hij.

De overeenkomst tussen de republiek Suriname en de Staat voor de samenwerking werd getekend op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Minister Regilio Dodson heeft de documenten en de verzamelde data over de concessie overgedragen aan Letwin. De exploratiekosten worden voor honderd procent gedragen door IAmGold.

Er is veel te doen geweest rond deze concessie. Het gebied was eerst uitgegeven aan de Amerikaanse multinational Newmont, daarna aan Tranquillo. Na intensief onderhandelen heeft Tranquillo het goudrijkgebied ‘Klein Saramacca’ teruggegeven aan de Staat, legt Dodson uit. Tranquillo is gecompenseerd met een uitbreiding van haar huidige concessie, deelde Dodson mee. 'Tranquillo heeft zelf al niet zover vandaan een mijn die ze kwikvrij exploiteert. Ze heeft enorm geïnvesteerd in het ontsluiten van dat gebied. Binnen het geheel was er nog ruimte voor uitbreiding. We hebben ze daarin geaccommodeerd en hulp toegezegd bij het helpen exploreren en vinden van de erts waar ze naar op zoek is.'

Letwin zei verder, dat over anderhalf tot twee jaar geld verdiend zal worden op de nieuwe concessie. Ondertussen zal de maatschappij haar zoektocht naar meer goudrijke gebieden voortzetten. Momenteel liggen de productiekosten heel hoog, omdat het goud verwerkt moet worden uit hard gesteente. Letwin rekent erop, dat met de inbreng van de concessie de levensduur van de mijn verlengd wordt. 'It had a great twelve years and we want to see it have another great twelve years. It’s beneficial for both the government and the company. It’s a win win arrangement. I can’t wait to get started.'

Hieronder het over het vorengaande gisteren uitgebrachte persbericht van IAmGold:


IAMGOLD's Rosebel Mine Signs Agreement to Acquire Saramacca Property; Potential Soft Rock Mineralization Could Extend Rosebel Mine Life

Aug 31, 2016
All monetary amounts are expressed in U.S. dollars, unless otherwise indicated.
TORONTOAug. 31, 2016 /CNW/ - IAMGOLD Corporation ("IAMGOLD" or the "Company") today reports that the Company has signed an agreement with the Government of Suriname to acquire an interest in the Saramacca property with the intent of defining a 43-101 compliant mineral resource within the next 24 months.  The Saramacca property, also known as Anomaly M, is located in the Republic of Suriname approximately 30 kilometres southwest of the Rosebel mill and immediately southeast of the Sarafina property optioned to IAMGOLD.   
"This agreement is a landmark achievement for the Company.  I believe the addition of this property to Rosebel's mineral inventory will go a long way to supporting our future mining operations in Suriname," said Steve LetwinIAMGOLD President and CEO.  "Adding resources that extend the life of the existing infrastructure at our mines is one of the most cost effective ways to achieve growth.  Further, given the significance of Rosebel's mining in Suriname, this project should provide important support to the economy of the country."
The terms of the acquisition include an initial payment of $200,000, which would enable immediate access to the property for Rosebel's exploration team as well as access to data from previous exploration activity at Saramacca to conduct a due diligence review of the property.  Provided Rosebel is satisfied with the results of the due diligence, it will pay $10 million as well as 3.125 million IAMGOLD common shares to be held in escrow, which would be released to the Government of Suriname in three approximately equal tranches in 12-month intervals following the ratification of the agreement by Rosebel.  Adjustments to the purchase price will be calculated depending on the success of the drill program carried out by the Rosebel team over the first 24 months, but will be capped at $10 million.
The Saramacca property has been explored since the 1990's principally by Golden Star and later as a joint venture between Golden Star and Newmont.  Much of that work focused on the discovery and delineation of Anomaly M, which was the subject of successive auger and diamond drilling programs with over 50 diamond drill holes and over 200 auger holes completed in the anomaly area.  Evaluation of this work suggests an exploration target potential of between 8 and 40 million tonnes grading between 1.0 and 1.8 g/t Au for potentially 0.5 to 1.4 million contained ounces of gold.  The potential quantity and grade are conceptual in nature and insufficient exploration work has been completed to define a mineral resource.  The property will require significant future exploration to advance to a resource stage and there can be no certainty that the exploration target will result in a mineral resource being defined.  The target ranges are consistent with deposits currently being mined at IAMGOLD's adjacent Rosebel operation.
CAUTIONARY STATEMENT ON FORWARD-LOOKING INFORMATION
This news release contains forward-looking statements. All statements, other than of historical fact, that address activities, events or developments that the Company believes, expects or anticipates will or may occur in the future (including, without limitation, statements regarding expected, estimated or planned gold production, cash costs, margin expansion, capital expenditures and exploration expenditures and statements regarding the estimation of mineral resources, exploration results, potential mineralization, potential mineral resources and mineral reserves) are forward-looking statements. Forward-looking statements are generally identifiable by use of the words "will", "should", "would", "estimate", "believe", "suggest", "plan" or "project" or the negative of these words or other variations on these words or comparable terminology. Forward-looking statements are subject to a number of risks and uncertainties, many of which are beyond the Company's ability to control or predict, that may cause the actual results of the Company to differ materially from those discussed in the forward-looking statements.  Factors that could cause actual results or events to differ materially from current expectations include, among other things, without limitation, failure to meet expected, estimated or planned gold production, cash costs, margin expansion, capital expenditures and exploration expenditures and failure to establish estimated mineral resources, the possibility that future exploration results will not be consistent with the Company's expectations, changes in world gold markets and other risks disclosed in IAMGOLD's most recent Form 40-F/Annual Information Form on file with the United States Securities and Exchange Commission and Canadian provincial securities regulatory authorities. Any forward-looking statement speaks only as of the date on which it is made and, except as may be required by applicable securities laws, the Company disclaims any intent or obligation to update any forward-looking statement.
Qualified Person Information
The technical information relating to exploration activities disclosed in this news release was prepared under the supervision of, and reviewed and verified by, Craig MacDougall, P.Geo., Senior Vice President, Exploration, IAMGOLD.  Mr. MacDougall is a Qualified Person as defined by National Instrument 43-101.
About IAMGOLD
IAMGOLD (www.iamgold.com) is a mid-tier mining company with four operating gold mines on three continents. A solid base of strategic assets in North and South America and West Africa is complemented by development and exploration projects and continued assessment of accretive acquisition opportunities.  IAMGOLD is in a strong financial position with extensive management and operational expertise.
Please note:
This entire news release may be accessed via fax, e-mail, IAMGOLD's website at www.iamgold.com and through CNW Group'swebsite at www.newswire.ca. All material information on IAMGOLD can be found at www.sedar.com or at www.sec.gov.
Si vous désirez obtenir la version française de ce communiqué, veuillez consulter lehttp://www.iamgold.com/French/accueil/default.aspx.
SOURCE IAMGOLD Corporation
Bob Tait, VP Investor Relations, IAMGOLD Corporation, Tel: (416) 360-4743, Mobile: (647) 403-5520; Laura Young, Director, Investor Relations, IAMGOLD Corporation, Tel: (416) 933-4952, Mobile: (416) 670-3815; Shae Frosst, Investor Relations Associate, Tel: (416) 933-4738, Mobile: (647) 967-9942, Toll-free: 1-888-464-9999, info@iamgold.com