zaterdag 3 september 2016

Horecavakbond op Curaçao roept alle bonden op solidair te zijn met actievoerende SGTK

Horecaf-voorzitter: 'Het conflict houdt te lang aan, de onrust onder de mensen is groot'


De voorman van horecavakbond Horecaf, Kenneth Valpoort, doet een oproep aan alle vakbonden op Curaçao om morgen om vier uur bijeen te komen in het SSK-gebouw aan de Schouwburgweg. 'Dit ter steunbetuiging aan vakbond SGTK die actie voert. Wij willen met deze bijeenkomst laten zien dat wij SGTK steunen en voornamelijk ook om zo de druk op te voeren opdat aannemersvereniging AAV zo spoedig mogelijk tot een oplossing komt. Het conflict houdt te lang aan, de onrust onder de mensen is groot', aldus Valpoort. Dit meldt de Amigoe vandaag, zaterdag 3 september 2016.

Hij benadrukt dat ook de partijen/vakbonden die gisteren niet aanwezig waren bij de bijeenkomst ter steunbetuiging aan SGTK, morgen van de gelegenheid gebruik kunnen maken.

'Zo hebben gisteren de volgende bonden al hun steun betuigd, de onderwijsvakbond Sitek, ambtenarenvakbond Abvo, UGTK/Cadmu, PWFC (oliesector), Apri (stafpersoneel Isla), de vakbond voor het personeel in de zorg CBV, Horecaf et cetera. Nogmaals we hopen op een spoedige oplossing van het conflict', aldus Valpoort.

Personeel Bureau Familierechtelijke Zaken heeft moeite met in- en uitscannen

Volgens bondsman Hooghart wordt personeel blootgesteld aan 'onbekende stralen'

Wet stelt, dat er in- en uittekenlijsten moeten zijn


De werknemers van het Bureau Familierechtelijke Zaken (BuFaZ) worden verplicht om bij aanvang van hun werkzaamheden, in te scannen en na afloop uit te scannen. De voorzitter van de personeelsbond van Justitie, Ronald Hooghart, beweert in een brief aan de minister van Justitie en Politie, dat het in- en uitscannen hen niet alleen blootstelt aan onbekende stralen, maar dat het ook geen wettelijke grond zou hebben. Dat bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 3 september 2016.

Volgens de wet zouden er in- en uittekenlijsten ter plaatse moeten zijn. De medewerkers zijn zich ervan bewust, dat zij hun aanwezigheid moeten kunnen aantonen op de werkplek. De intekenlijsten, die er zouden moeten zijn, zijn nu verwijderd en de mensen zijn verplicht te scannen. Het personeel voert de nieuwe opdracht uit, uit vrees voor rancune, en betreedt de werkplek met gemengde gevoelens, zegt Hooghart.

Hij hoopt met de brief aan de minister verandering te brengen in deze zaak. Hooghart voert in de brief aan, dat als zij gehoor geven aan deze verplichting, dat zal betekenen dat zij genoodzaakt zijn zich bloot te stellen aan de stralen, waarvan de gevolgen niet nauwkeurig zijn onderzocht. Bovendien is dit geheel tegen hun privacy en hun recht om te bepalen tegen welke stralen ze zich als individu (rechten van de mens) willen beschermen.

De Centrale van landsdienaren Organisaties (CLO) is het niet eens met de opdracht, maar houdt rekening met de gevoelens van vrees van het individu voor 'de onmaatschappelijke houding vanuit de leiding van het ministerie'. In de brief noemt Hooghart voorbeelden van de rancuneuze handelingen die door het ministerie worden verricht: 'het opleggen van drie maanden schorsing en wel zonder een maatschappelijk rapport, het voorbijgaan aan de goede wil van de medewerkers, de eenzijdige benadering vanuit de leiding en vooralsnog de ongecontroleerde bedreiging vanuit de leiding. Van gerichte communicatie is er nauwelijks sprake'.

Minister Dodson wil einde afdammen kreekjes Sarakreek door illegale goudzoekers

'We kunnen in problemen komen met stroomvoorziening vanuit Afobaka'

Water in Sarakreek wordt vervuild door afdammen kreken - Goudzoekers zeggen, dat ook scalians het water verontreinigen


Lokale goudzoekers moeten definitief stoppen met het afdammen van kreekjes van de Sarakreek, die in verbinding staat met het Brokopondo stuwmeer. Er ontstaat door de afdamming een verstopping, en daardoor kan het water in het meer zelfs niet de minimaal vereiste hoogte bereiken voor de stroomopwekking, waardoor de waterkrachtcentrale minder stroom zal produceren. Door de grote droge tijd komt er al minder water in het meer, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

'We kunnen in problemen komen met stroomvoorziening vanuit Afobaka waardoor de stroomcentrale van de EBS aan de Saramaccastraat in Paramaribo veel harder zal moeten werken en wij zullen meer diesel verbranden.'

De bewindsman zegt vandaag, zaterdag 3 september 2016, in de Ware tijd de situatie nu beheersbaar te vinden, maar door de droogte zal het waterpeil snel dalen. Dodson zei dat de lokale goudzoekers zes maanden tijd hadden gekregen om hun activiteiten af te bouwen. 'De mensen willen niets horen, maar wij zullen het gevecht nu wel aangaan met hen, want het is genoeg. We zullen geen confrontatie aangaan, maar via dialoog moeten we elkaar vinden.' Hij benadrukt dat het om illegale goudzoekers gaat.

De minister wees donderdag tijdens een krutu te Lebidoti de bewoners erop, dat doordat de kreken worden afgedamd het water in onder meer de Sarakreek wordt vervuild.

De lokale goudzoekers zijn echter niet van plan om te stoppen met het afdammen van de kreekjes, beweert Eugène Fion, die voor de belangen van de goudzoekers van het Sarakreek gebied opkomt. 'We zijn geen geschoolde mensen en dat is het enige werk waarmee we direct geld verdienen. Als de goudzoekers dat niet meer mogen doen, hoe gaan ze hun gezinnen verzorgen?', vraagt hij zich af. 

Fion wijst er verder op, dat niet alles wat de minister zegt waar is. Zo ontkent de vertegenwoordiger dat de goudzoekers het water in de kreekjes tegenhouden om naar het meer te stromen, wanneer ze de kreekjes hebben afgedamd. Fion vindt dat niet alleen de lokale gouddelvers het water vervuilen, maar ook de scalianhouders, die van alles en nog wat dumpen.

Twee doden bij schietpartij The Alley op Curaçao

Ruzie mogelijk aanleiding voor schietpartij in uitgaansgelegenheid


Bij uitgaansgelegenheid The Alley zijn bij een schietpartij twee doden gevallen. De identiteit van de doden is nog niet bekend gemaakt, zo bericht Paradise FM vanochtend, zaterdag 3 september 2016. De schietpartij gebeurde gisteravond in de populaire club in Punda. 

De Amigoe bericht later op de dag, dat agenten de levenloze lichamen met diverse schotwonden aantroffen. De politie kan alvast aangeven dat de man in de rug en de vrouw in het hoofd werden geschoten. Het onderzoek is al in volle gang.

Uit preliminair onderzoek blijkt inmiddels dat de moord het resultaat is van een uit de hand gelopen ruzie. Volgens de politie had een groep mensen problemen met elkaar en tijdens de ruzie haalde één van die personen een vuurwapen tevoorschijn en begon te schieten.

De politiearts constateerde ter plekke de dood van Jurick Kurthley Gregorio Hooi, die op 27 juni zijn twintigste verjaardag vierde en Karoushaney Mariahkarry Martina die drie dagen daarvoor 22 jaar werd.

Videobeelden van de beveiligingscamera’s die in het kader van het project cameratoezicht in Punda zijn geplaatst, zijn ook onderdeel van het onderzoek. Die werken prima, aldus de minister van Justitie Nelson Navarro (Pais). De minister betreurt het dat Curaçao weer een moord op twee jonge personen moet beleven. Hij leeft mee met de nabestaanden.

Dat de samenleving geschokt is, is duidelijk in de sociale media te constateren. Velen vragen zich af hoe het mogelijk is dat mensen gewapend een discotheek binnen kunnen lopen en veroordelen ook dat een minderjarig meisje toegang kreeg tot de discotheek. Dat was dus vóór het politiebericht. Officieus werd eerder gemeld dat één van de slachtoffers zeventien jaar zou zijn.

 Navarro stond vanochtend stil bij de opvoeding van jongeren en moet jammer genoeg constateren dat, ondanks dat Curaçao rijk is aan voorbeeldige jongeren, er een groep is die totaal geen respect heeft voor het leven van een ander. 'Wij moeten onszelf afvragen hoe dit komt.'

Volgens de minister komt dit door het slechte voorbeeld van degenen die een rolmodel moeten zijn in deze samenleving, degenen dus die alles wat fout is goedpraten en omgekeerd. Ook ouders moeten zich afvragen of ze genoeg aan het doen zijn om hun kinderen op het goede pad te houden en of ze de goede normen en waarden meekrijgen.Onderstaand een bericht van de nieuwswebsite masnoticia.com:

Dobel asesinato registra den Punda

Willemstad Curacao: Diasabra den careda di 4:35 marduga central di Polis ta manda varios unidad policial pa Club Alley den Punda unda tiro a cay. Segun e prome informe un homber tipo rasta a drenta un manera of otro cu arma y den e kluga tabatin un problema cu dos hende y nan a ricibi impacto di bala y muri na e sitio. Dokter di Polis tambe a presenta na e sitio pa constata morto di tanto e hoben di 17 aña y e otro di 23 aña. Departamento forensico tambe presenta pa haci nan investigacion necesario.

Vijf jonge verdachten beroving en mishandeling vier scholieren te Abrabroki aangehouden

Buit bestaat uit mobiele telefoons en een halsketting

Slachtoffers moesten onder dreiging vuurwapen telefoons afstaan


Het Regio Bijstandsteam (RBT) Paramaribo heeft gisteren vijf verdachten van de beroving en mishandeling van vier scholieren in de buurt Abrabroki te Paramaribo gearresteerd, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 3 september 2016.

De verdachten zijn M.R., V.A., W.D. (allen 21), P.J. (18) en C.A. (17). De jongens zijn overgedragen aan het politiebureau Nieuwe Haven en in verzekering gesteld.

De 16-jarige L.G. was samen met haar drie neven toen zij iets na drie uur 's middags werden aangevallen door de verdachten. Zij werden beroofd van hun mobiele telefoons en een halsketting.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de slachtoffers een goede beschrijving konden geven van de jonge criminelen. De aangeefster is mishandeld en bedreigd. Met bruut geweld werd haar mobiele telefoon afhandig gemaakt. Ook haar neven kregen slagen te incasseren.

Een van de criminelen haalde een vuurwapen tevoorschijn, waarmee hij hen dreigde neer te schieten als zij hun mobiele telefoon niet zouden afgeven. De slachtoffers vreesden voor hun leven.

Ministerie van SoZaVo ontkent stopzetting subsidie aan Stichting voor het Kind

'Ministerie is zich ervan bewust, dat het belangrijk is om de doelgroep te ondersteunen'


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) ontkent, dat een bericht dat de Stichting voor het Kind geen subsidie meer zou krijgen van het ministerie afkomstig is. 'De minister heeft nimmer voor een instelling een brief gestuurd waarin ze aangeeft, dat de subsidie zal worden stopgezet. Ook vanuit het Bureau Opvang Instellingen hebben we geen bericht gestuurd', zegt het hoofd, Rebecca Brown, vandaag, zaterdag 3 september 2016, in de Ware Tijd.

Het personeel was vrijdag bij het ministerie om duidelijkheid te verkrijgen en greep meteen de gelegenheid aan om ook andere zorgpunten bekend te maken aan de minister. Het ministerie zal zo spoedig mogelijk contact maken met de stichting en het stichtingsbestuur om zich te laten informeren.

De voorzitter van de personeelsbond, Robby Naarendorp, zei woensdag dat de directie de afgelopen tijd een houding heeft aangenomen die er naar neigt een clash uit te lokken. Hij vertelde gisteren, dat het personeel vorige week is geconfronteerd met het bericht, dat de stichting per eind september zal sluiten. De reden hiervoor zou zijn de stopzetting van overheidssubsidie wegens maatregelen van het Internationaal Monetair Fonds, IMF.

De directrice van de stichting, Sonya Mac Donald, ontkent dat ze zo'n mededeling heeft gedaan. Brown stelt, dat het ministerie zich ervan bewust is dat het belangrijk is om de doelgroep te ondersteunen. Daarom wordt alles eraan gedaan om het werk te continueren. Zij benadrukt, dat het departement door de precaire financiële situatie van de overheid niet altijd eraan toekomt om de middelen tijdig vrij te maken.

De stichting biedt opvang aan moeilijk opvoedbare kinderen en kinderen die misbruikt, verwaarloosd en mishandeld zijn. Momenteel zijn ongeveer twaalf kinderen bij de stichting ondergebracht.

Bewoners Lebidoti klagen bij minister Dodson over ontberen van stroom gedurende maanden

'Het verbaast me dat ze geen stroom hebben, want er is brandstof geleverd aan dorpen' 

(Bron foto: gov.sr)

Bewoners van Lebidoti aan het Brokopondo stuwmeer hebben donderdag hun ongenoegen geuit tegenover minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen over het feit, dat ze al maanden geen stroom hebben. Ze voelen zich tekort gedaan, omdat andere dorpen wel brandstof hebben gekregen voor hun lichtmotoren. De bewindsman zei dat hij zal onderzoeken waarom Lebidoti niet is voorzien. 

'Krijgen we geen brandstof, omdat we geld krijgen van de scalianhouders?', vroeg André Baabo, basya van Lebidoti hem tijdens een krutu, voorafgaand aan de officiële ingebruikname van het waterstation voor Lebidoti, Pisian en Baku. Baabo kreeg bij zijn optreden bijval van de dorpelingen. Hij zegt vandaag, zaterdag 3 september 2016, in de Ware Tijd, dat het dorp zich in de kou gelaten voelt en spoedig weer stroom wil.

Minister Dodson legde de dorpelingen uit, dat de overheid een betalingsachterstand had bij de brandstofleveranciers, maar het probleem is opgelost en Lebidoti zal brandstof krijgen. Het gaat om tien vaten per maand. 'Het verbaast me dat de mensen geen stroom hebben, want er is brandstof geleverd aan dorpen in het binnenland. Ik zal onderzoeken waarom Lebidoti nog geen brandstof heeft ontvangen', zegt Dodson in een reactie.

Het geld dat de drie hier boven genoemde dorpen krijgen van de scalianhouders is bestemd voor duurzame projecten. Toen de overheid niet aan haar betalingsverplichting kon voldoen, had ze de scalianeigenaren gevraagd om van tijd tot tijd de dorpen te helpen met brandstof. De ondernemers geven de dorpen maandelijks Srd 120.000 als compensatie voor goudactiviteiten in het Sarakreekgebied, waar ze gedurende twee jaren mogen mijnen in de kreek.

Weer licht in de tunnel voor overheidsziekenhuizen

Financiën bereikt overeenstemming met SPSB voor schuldovername ruim 10 miljoen Srd ten behoeve van AZP en ’s Lands Hospitaal


De regering heeft in de afgelopen weken alle zeilen bijgezet om de perikelen binnen de gezondheidszorg op te lossen. Er zijn noodmaatregelen getroffen om overheidsziekenhuizen uit acute nood te halen en er zijn stappen gezet om de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening op lange termijn te garanderen. Uiteindelijk zal samen met het parlement worden gewerkt aan herstructurering van de sector, zo bericht het ministerie van Volksgezondheid vanochtend, zaterdag 3 september 2016.

In navolging van de financiële injectie van 25 miljoen Srd die het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vorige week heeft ontvangen, heeft het ministerie van Financiën thans overeenstemming bereikt met de Surinaamse Post Spaar Bank (SPSB) voor een schuldovername van ruim 10 miljoen Srd ten behoeve van het AZP en ’s Lands Hospitaal. De schuldovername stelt deze overheidsziekenhuizen wederom in staat de noodzakelijke voorraad aan medische verbruiksartikelen aan te schaffen.

De overeenkomst met de SPSB is de derde financiële interventie voor dit jaar die de regering pleegt om continuïteit van de gezondheidszorg te garanderen.

In februari werd een financiële injectie van 10 miljoen Srd gegeven aan de overheidsziekenhuizen om aan hun betalingsverplichtingen, waaronder salarissen, te kunnen voldoen.

Om de beschikbaarheid van medicijnen, medische verbruiksartikelen en medisch apparatuur te garanderen, wordt met de Islamic Development Bank (IsDB) gewerkt aan voordelige inkoopfaciliteiten voor de overheidsziekenhuizen. Inmiddels heeft het ministerie van Financiën met de overige banken gesprekken opgestart om de mogelijkheden voor schuldensanering van de ziekenhuizen te bespreken. Het ministerie van Volksgezondheid blijft op haar beurt in overleg met diverse actoren in de sector, waarmee wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor de financiering van de gezondheidszorg in Suriname.

Onverwachte en schimmige actie politie Regio Bijstand Team in Latour

Reden 'brute inval' gemaskerde mannen in zwarte kleding nog niet bekend

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Bewoners van Latour in Paramaribo reageren geschokt op de - volgens de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 3 september 2016 - 'brute inval' op hun erven donderdagavond door het Regio Bijstand Team (RBT) van de politie. Het was rond half tien toen de buurt werd opgeschrikt door gemaskerde mannen gekleed in het zwart, 'uitgerust met zwaar geschut', zo schrijft althans de Ware Tijd. 

Waarnaar en naar wie men op zoek was wilden ze niet zeggen. De redactie van de Ware Tijd kon geen afdoend antwoord van de publiciteitsdienst van het Korps Politie Suriname krijgen over het doel van de inval. De publiciteitsdienst beweerde dat zij het RBT niet had kunnen bereiken voor een reactie. 

Zo zien RBT'ers er uit

Een van de bewoners van de Sapakarastraat zegt in een reactie niet te spreken te zijn over de wijze waarop de politie zijn erf is opgekomen, terwijl zijn hulpbehoevende bejaarde grootmoeder zich op dat moment op het terrein bevond. Hij werd gesommeerd plat te liggen, maar weigerde daar gehoor aan te geven, omdat hij vindt dat de politie met een bevel een inval moet plegen. 'Ik heb er moeite mee dat de politie mijn erf ongevraagd heeft betreden, zonder aan te geven naar wie zij op zoek is.'

Toen een buurjongen vroeg wat de inval te beteken had, werd hem toegebeten dat het met veiligheid te maken had. Op een ander adres in de Sapakarastraat gingen agenten een erf op waar de huisbewoners met enkele vrienden waren. Toen de jongens plotseling zwaar gewapende mannen op zich zagen afkomen, zetten enkelen het op een lopen. Dit was reden voor de manschappen om de buurt af te kammen en over schuttingen van niet betrokken buurtbewoners te springen. Zij renden vervolgens in de Pikipawstraat een leegstaand perceel op waar, zo dachten ze, een van de jongens die was weggerend zich schuil hield, maar niemand werd aangetroffen behalve de geschrokken bewoners.

Curaçao's Statenlid Wilsoe niet onder indruk dat hij wordt genoemd in proces-verbaal zaak Magnus/Maximus

Deel officieel proces-verbaal in zaak door onbekende naar media gelekt

'Nee, dit doet me niets, het laat me koud'


Het laat Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) - oud-minister van Justitie, huidig Statenlid en een van de beste vrienden van wijlen Helmin Wiels - koud dat hij in het proces-verbaal in de zaak Magnus/Maximus als verdachte wordt genoemd. Dat zet hij vandaag, zaterdag 3 september 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Donderdagavond lekte op YouTube en sociale media een aantal pagina’s van het officiële proces-verbaal in de zaak Magnus/Maximus uit, waarbij onderzoek wordt verricht naar de moord op PS-politicus Helmin Wiels. Een anoniem persoon zond de informatie op 1 september aan diverse media, waaronder ook De Surinaamse Krant.


Tegenover het Dagblad laat Guillano Schoop, de Officier van Justitie die belast is met de woordvoering in deze zaak, weten dat dit proces-verbaal in juli van dit jaar in aanloop naar de behandeling van de zaak tegen Maximus-verdachte Burney Fonseca, alias Nini, aan het gerecht en aan de verdediging is aangeboden. Op de gelekte pagina’s worden verschillende namen genoemd van personen die als verdachten in de moord op Wiels zijn gekenmerkt.Hoewel de naam van Wilsoe al vrij snel na de moord op Wiels circuleerde, heeft het Openbaar Ministerie (OM) tot nu toe met geen woord over hem gerept, ook niet tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus waarbij overigens wel de namen van Jamaloodin en Dos Santos werden genoemd.

Wilsoe laat weten dat hij zich niet druk maakt. 'Als het Openbaar Ministerie zo zeker is van zijn zaak, stapt het toch naar de rechter? Nee, dit doet me niets, het laat me koud.' Enige tijd later gooit hij onverwachts de hoorn op de haak.

De oud-minister van Justitie was een van de beste vrienden van Wiels. Het is ook een publiek geheim, dat hij nauwe vriendschappen onderhoudt met loterijbaas Robbie dos Santos en diens broer Amparo dos Santos. In zijn hoedanigheid van Justitieminister heeft Wilsoe in 2011 nadat in de zaak Bientu beslag werd gelegd op de Amerikaanse rekeningen van Robbie dos Santos, zelfs een brief geschreven naar de autoriteiten in de Verenigde Staten met het dringende verzoek het beslag op te heffen. In tegenstelling tot Wilsoe had Wiels geen hoge pet op van Dos Santos en kondigde in de dagen voor zijn moord zelfs aan over documenten te beschikken waarmee bewezen kon worden dat de nummerverkoop door Robbie’s Lottery via sms illegaal was. Vlak na het overlijden van Wiels ontkende Dos Santos, na aanhoudende geruchten, iedere betrokkenheid bij de moord.

Sona heeft 'de nodige voorzieningen getroffen' voor continuering bouw HNO

'De bouw van het ziekenhuis gaat door, de aannemers en leveranciers krijgen betaald'

Sona heeft 'serieus probleem' met Berenschot over verantwoording bestede gemeenschapsgelden


De Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) stelt ‘de nodige voorzieningen te hebben getroffen’ om de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) door te kunnen laten gaan nu Berenschot haar werkzaamheden heeft stil gelegd. Dat heeft Sona gisteren aan het eind van de middag laten weten middels een persbericht, zo meldt vanochtend, zaterdag 3 september 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Er heerst een vertrouwenscrisis tussen de twee organisaties, die als beheerder van de ontwikkelingsgelden (Sona) en toezichthouder op de uitvoering (Usona/Berenschot) betrokken zijn bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Sona is naar eigen zeggen niet ingegaan op de eis van Berenschot ‘om per 31 augustus 10 miljoen gulden over te maken’. Vervolgens hebben Berenschot en de door het adviesbureau ingehuurde bedrijven hun werkzaamheden gestaakt. Daarmee valt de aansturing van het project weg en zouden 21 containers met materiaal, die volgende week moeten binnenkomen, niet kunnen worden ingeklaard.

Een betrouwbare bron beweert, dat bouwer Ballast Nedam nog even vooruit kan, maar als de materialen op zijn, zou de bouw van HNO stil komen te liggen. Zover zal het volgens Sona niet komen. 'De bouw van het ziekenhuis gaat door, de aannemers en leveranciers krijgen betaald en de containers van de bouw komen door.'

Met de hoofdaannemer is afgesproken dat de facturen van de onderaannemers voorlopig door Sona betaald worden. 'Ondertussen wordt gewerkt aan een alternatief voor het toezicht op de uitvoering van het project. Dit zal niet leiden tot meerkosten voor het HNO-project.'

Ook het transitietraject, de overgang van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het HNO, wil de stichting ‘zo snel mogelijk weer op de rails’ hebben. Sona zegt ‘een serieus probleem’ te hebben met Berenschot, ‘over de verantwoording van de bestede gemeenschapsgelden’. De jaarrekeningen voor het HNO-project zouden ontbreken, waardoor de stichting de bestedingen niet kan verantwoorden naar de regering van Curaçao. Daarom werden de betalingen aan Berenschot ‘enige tijd geleden’ stopgezet.

Minister Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zei vorige week het conflict zo snel mogelijk te willen oplossen. Sinds vorige week zou het ministerie bemiddelen om de impasse in de relatie tussen Sona en Berenschot te doorbreken.

SBTNO heeft bezwaar tegen dividenduitkering over 2014 van Curinde op Curaçao

Curinde heeft in 2014 te weinig rendement gehad om over te gaan tot dividenduitkering


De Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) heeft bezwaar tegen de voorgestelde dividenduitkering over het boekjaar 2014 van de Curaçao Industrial and International Trade Development Company (Curinde). Belangrijkste reden: 'Een dividenduitkering dient te geschieden aan de hand van een vastgesteld dividendbeleid', zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 september 2016.

Maar, als uitgegaan wordt van het dividendbeleid uit 2008, goedgekeurd door het toenmalige Bestuurscollege (BC) van Curaçao, dan nog blijkt dat Curinde in 2014 te weinig rendement heeft gehad om over te kunnen gaan tot dividenduitkering. Dat is ook door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) vastgesteld en geadviseerd. SBTNO staat dus niet alleen in het negatieve advies.

En ook al gaat ook het ministerie van Financiën ook uit van het dividendbeleid uit 2008, wordt door dit ministerie ‘in tegenstelling tot Soab’ geadviseerd om ondanks een lager rendement toch door Curinde een dividenduitkering te laten doen van minstens 2 miljoen gulden.

SBTNO heeft bij het laatste verzoek om nadere informatie gevraagd bij de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Eugene Rhuggenaath (PAR), waar Curinde onder valt, maar een reactie hierop is uitgebleven. Het adviesorgaan wilde een dividendbeleidsvoorstel en balansnormering 2014 van Curinde, opgesteld door het bestuur van Curinde. Verder was een concreet voorstel van Curinde gewenst, met daarin ook een dividendbedrag genoemd.

SBTNO wilde ook een reactie van het bestuur op de tegenstrijdige voorstellen van Soab en het ministerie van Financiën en een standpunt van de MEO-minister in deze. SBTNO adviseert nog om voor de jaren 2015 en 2016 alsnog een dividendbeleid op te stellen, ‘waarbij het beleidsplan, het jaarplan en de jaarlijkse exploitatie- en investeringsbegroting in acht zijn genomen’.

Bond bij de EBS OWOS en minister Dodson (NH) nog niet in een concreet overleg

Minister Dodson: 'Ik ben nog steeds voorstander van oplossing door dialoog'


Tussen de OWOS, de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zijn geen gesprekken gaande. 'Wij zullen onze agenda nog afstemmen met die van de bond', zegt minister Regilio Dodson diplomatiek, zo schrijft Starnieuws vanochtend, zaterdag 3 september 2016. 

Dodson denkt dat in het weekend of anders begin volgende week gesproken wordt met de bond. 'Ik ben nog steeds voorstander van een oplossing door dialoog. De regering heeft een voorstel gedaan aan de bond over koopkrachtversterking', stelt de bewindsman.

De OWOS is sinds 17 augustus in actie. Bondsvoorzitter Steve Geerlings zei gisteren dat 'een persstilte' in acht wordt genomen. Hij zei verder, dat er 'gesproken wordt met de overheid', maar wilde ook geen naam noemen met wie gesprekken worden gevoerd.

Geerlings zegt de directie van EBS elke dag op de hoogte te stellen van het actiemodel. Hij neemt aan dat de directie deze kwestie verder communiceert met de minister van NH. Intussen zorgt de directie met de staf dat het bedrijf draaiende wordt gehouden. Gistermiddag was er een storing op de 'Leonsberglijn'. Na enkele uren was dat probleem opgelost. Een buurtbewoner laat Starnieuws weten, dat normaal gebeld kon worden naar de Storingsdienst die meedeelde dat het bedrijf op de hoogte was van de storing en werkt aan een oplossing. Dit bleek ook het geval te zijn. Drie voertuigen, met hoogwerker en al werden gedirigeerd naar Leonsberg en het probleem werd verholpen.

Team Nederlandse recherche in Suriname voor cocaïnesmokkel-zaak sleepboot Marian V

Rechtszaak bij rechtbank Rotterdam sleept zich voort

Kapitein sleepboot en zakenman in vrijheid gesteld in afwachting berechting


Raadsman Martijn van der Want hoopt woensdag van de rechtbank in Rotterdam te horen wanneer de zaak rond de cocaïnesmokkel met de sportvisboot Zeeland inhoudelijk wordt behandeld. Zijn cliënt, de 25-jarige P. V. uit Wolphaartsdijk, zit al bijna acht maanden in voorarrest, zo bericht vrijdag 2 september 2016 de Provinciale Zeeuwse Courant. 

Woensdag is er opnieuw een pro-formazitting waarop V. en drie andere opvarenden van de Zeeland moeten verschijnen. Dat zijn J. P. (43) uit Vlissingen, I. K. (30) uit Middelburg en M. N. (51) uit Steenbergen. De mannen hopen dat zij hun proces in vrijheid mogen afwachten.

Het gaat om de smokkel van ruim duizend kilogram cocaïne. De drugs zouden volgens de politie met de zeesleper Marian V. van Paramaribo naar Nederland zijn gebracht. Het ging mis toen de drugs in een vliegende storm voor de kust van België werden overgeladen op de Zeeland. Het sportvissersscheepje raakte stuurloos en strandde op de kust bij Cadzand. Daar vond de douane de drugs.

De Nederlandse verdachten die aan boord hebben gezeten van cocaïneschip Marian V. zijn op vrije voeten of komen dat binnenkort. De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag ook de kapitein en de zakenman J. G. uit Bergen op Zoom geschorst uit de voorlopige hechtenis. G. was degene die de zeesleper voor de tocht had gecharterd. Eerder mochten de stuurman en kok van de zeesleper naar huis in afwachting van hun berechting. G. en de kapitein komen woensdag vrij, de dag waarop vier medeverdachten die aan boord waren van sportvisbootje Zeeland tussentijds voor de rechtbank verschijnen.

Een team van de Nederlandse recherche verblijft op dit moment in Suriname om daar diverse rechtshulpverzoeken over de strafzaak te begeleiden. Volgens Van der Want wil Justitie nog een Filippijnse opvarende van de Marian V. als getuige oproepen, maar dit moet gezien de politieke situatie in de Filippijnen zeer omzichtig gebeuren.

Haïtiaanse luchtvaartmaatschappij profiteert van door Suriname ingestelde visumplicht voor Haïtianen

Western Haïti Air PC heeft tot 15 september een aantal charters geplandDe Haïtiaanse luchtvaartmaatschappij Western Haiti Air PC profieert van de per 15 september 2016 voor Haïtianen ingevoerde visumplicht om Suriname te betreden. De maatschappij voert nu met spoed charters uit om Haïtianen voor de deadline van 15 september naar Suriname te vervoeren. Op de één of ander manier passeren deze reizigers de immigratiedienst op de Johan Adolf Pengelluchthaven, aldus het Dagblad Suriname in haar editie van vrijdag 2 september 2016.

De eerste vlucht was enkele dagen geleden. Een vol vliegtuig met Haïtianen aan boord landde in Suriname voor een ticketprijs van 616 Amerikaanse dollar.. Vernomen wordt, dat Western Haïti Air PC tot 15 september een aantal charters heeft gepland.

De herinvoering van de visumplicht kwam tot stand op aandringen van de Franse autoriteiten. Die hadden een enorme stroom van Haïtianen vanuit Suriname naar Frans-Guyana opgemerkt. Suriname wordt als een lucratieve tussenstop beschouwd voor de Frans-sprekenden. Haïtianen kwamen het land gewoon binnen met een toeristenkaart. Per 26 augustus is dit ook verboden, maar de Haïtianen vinden toch hun weg naar Suriname.

De doorvoer van Haïtianen via Suriname naar Frans-Guyana is ook een lucratieve handel geworden voor tussenpersonen in Suriname die als bemiddelaar dienen. Deze personen kopen de Insel Air-tickets in Suriname, meestal via reisbureaus, voor hun landgenoten. Doordat de visumplicht plotseling is ingevoerd, zijn veel tussenpersonen in problemen gekomen. Ze hadden al een aantal reizen geboekt voor Haïtianen na de periode van 15 september. Dus togen de tussenhandelaren weer naar de reisbureaus om de boekingen te cancelen. Vrijwel alle reisbureaus hebben intussen van Insel Air een memo gekregen dat deze tickets, die 539 dollar kosten, non-refundable zijn. De Haïtianen die al geboekt hadden, hebben dan toch weer 616 Amerikaanse dollar betaald aan Western Haïti Air PC om voor 15 september in Suriname te komen.


Een van die Haitianen is E.C. Hij is enkele dagen geleden met Western Haiti Air PC in Suriname gearriveerd. Teleurgesteld dat hij zijn 539 dollar van Insel Air heeft verloren, maar trots dat hij toch makkelijk, met een vlucht van Western Haïti Air PC, in Suriname is, toont hij zijn ticket aan de redactie van Dagblad Suriname (zie foto). Hij zegt dat hij nog zes tickets via Insel Air uit Suriname had laten boeken voor zijn familie. E.C. probeerde een laatste keer bij het reisbureau waar hij via de tussenpersoon geboekt had, zijn geld terug te krijgen, tevergeefs. Op zijn ticket staat dat hij op 4 november moet terugkeren naar Port-Au-Prince. Maar, iedereen weet dat ook E.C., net als duizenden andere Haïtianen, binnenkort niet meer te vinden zal zijn in Suriname.

Man (42) overlijdt in AZP aan gevolgen steekpartij

Politie zoekt nabestaanden dak- en thuisloze Orpheo Baron


De 42-jarige Orpheo Baron is donderdag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden aan de gevolgen van steekverwondingen. De man had woensdag aangifte gedaan van mishandeling op het politiebureau van het ressort Centrum. Hij had steekwonden in de buikstreek en in het gelaat, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vrijdag 2 september 2016.

Baron heeft bij zijn afgifte verklaard, dat een zekere Maikel hem na een woordenwisseling heeft verwond met een scherp voorwerp. Hij werd voor medische behandeling vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis waar hij donderdag is overleden.

Het slachtoffer had geen vaste woon- en of verblijfplaats. De politie roept daarom de nabestaanden van de overledene op contact te maken met het politiebureau op 471111 / 477777.

Eerste gebottelde wijn van Curaçao van Curaçao Winery 15 oktober in de verkoop

Officiële presentatie vrijdag 14 oktober bij landhuis Hato


De eerste gebottelde wijn van Curaçao (zie foto's - Bron: Curaçao Winery)gaat vanaf 15 oktober in de verkoop. Voorafgaand aan de verkoop zal een officiële presentatie plaatsvinden op vrijdag 14 oktober bij landhuis Hato. Daar zal de fles worden onthuld en kan onder het genot van hapjes en met muzikale ondersteuning de allereerste Curaçaose wijn geproefd worden, zo bericht de Curaçao Winery vrijdag 2 september 2016.

Wie de presentatie wil bijwonen kan hiervoor een toegangskaart kopen voor 150 gulden per persoon. Deze kaart geeft toegang tot de presentatie van de wijnen, een geheel verzorgde avond met live muziek, wijn en fingerfood. Aan het einde van de avond krijgt de bezoeker een fles witte of rode Curaçaose wijn naar uw keuze, limited edition (genummerd en met een certificaat) mee naar huis. Curaçao Winery laat weten, dat een beperkt aantal kaarten beschikbaar is.

Vanaf 15 september 2016 start Curaçao Winery de verkoop van de presentatiekaarten, te bestellen via info@curacaowine.com. Ook op het landhuis zijn de kaarten te koop.

De voorverkoop van de wijnen start eveneens op 15 september. De flessen van deze unieke eerste botteling van Curaçaose wijn worden allemaal genummerd. Deze genummerde flessen kunnen gekocht worden met of zonder certificaat. De eerste 1.000 flessen worden met een certificaat verkocht en kosten 70 gulden per fles. De flessen vanaf nr. 1.000 van deze limited edition kunnen ook in de voorverkoop gereserveerd worden en kosten 50 gulden.

De aanvragen worden op tijdstip van binnenkomst en betaling behandeld.

De wijnen die in de voorverkoop zijn gekocht kunnen zaterdag 15 oktober op landhuis Hato worden opgehaald. Tijdens deze dag zet Curaçao Winery haar deuren wijd open. In een, speciaal voor deze dag gecreëerd sfeervolle ambiance, kan genoten worden van de wijnen en kan de wijngaard bewonderd worden, zo bericht het bedrijf.

Bij interesse of meer informatie mail naar info@curacaowine.com.