zondag 4 september 2016

'Schande!'; Alphons Levens

Schande!


Op ons continent wordt een integere president
door een stelletje schurken afgezet
en maar vier landen verheffen hun stem

Tot nu toe heb ik niet gehoord
wat mevrouw Dilma Rousseff
verkeerd heeft gedaan

Wat zij verkeerder heeft gedaan
dan de mannen
die haar hebben afgezet

Van de hele zogenaamde OAS en Unasur
verhieven tot nu toe
maar vier landen hun stem.

Alphons Levens,
3 september 2016.

Jongen (12) loopt brandwonden op door ontploffend seinpistool

Slachtoffer speelde vermoedelijk met het seinpistool


Een 12-jarige jongen heeft dinsdag 30 augustus brandwonden opgelopen door een ontploffend seinpistool, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag pas, zondag 4 september 2016.

De politie van het bureau Leiding kreeg via de Centrale Meldkamer een melding dat een mobiele telefoon was ontploft in het gezicht van een jongen. Ter plaatse aangekomen merkten agenten echter, dat er niets met de mobiele telefoon aan de hand was. Een nader onderzoek leidde naar een tot ontploffing gebracht seinpistool. Vermoedelijk heeft de jongen ermee gespeeld.

Een seinpistool wordt door jagers en vissers gebruikt om noodsignalen uit te sturen als zij in problemen verkeren.

Een mand met kleren in de kamer vatte vlam. De familie greep in en kon erger voorkomen. De grootmoeder van het slachtoffertje verklaarde tegenover de politie, dat haar partner visser was en dat het seinpistool aan hem toebehoort.

Met een ambulance werd de jongen voor medische hulp naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis afgevoerd. De politie Leiding onderzoekt deze zaak verder.

Lichaam doodgeschoten man gevonden

Dode man aangetroffen in Fransje Gomesstraat in Paramaribo-Noord


De webeditie van de Ware Tijd bericht vanmiddag, zondag 4 september 2016, dat in de Fransje Gomesstraat in Paramaribo-Noord vanochtend het lichaam van een man is aangetroffen. Een echtpaar, dat bezig was gras te snijden, zag het lijk en alarmeerde de politie, die zich naar de plek begaf en inderdaad het lichaam van man, die witte gympies aan had en gekleed was in een zwarte trainingsbroek, aantrof. 

Op het lichaam waren schotwonden te zien, aldus de Ware Tijd. Meters verderop vonden agenten kogelhulzen. Buurtbewoners verklaarden dat zij donderdagavond schoten hadden gehoord.

De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in onderzoek.

Starnieuws bericht achter in de middag, dat de politie van het ressort Geyersvlijt vermoedt dat het gaat om Jeremo Monsels. Tot die conclusie komt de politie aan de hand van de kleding die de man aan had. Volgens getuigen is Jeremo in dezelfde kleding in de avonduren van vrijdag 2 september voor het laatst gezien.

EBS: Geen reden tot hamsteren gasflessen

Tegen depothouders die beweren geen gascilinders in voorraad te hebben, terwijl ze goed bevoorraad zijn, wordt opgetreden


Er is geen reden tot het hamsteren van gasflessen, stelt de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het bericht dat er een mogelijke schaarste aan gas zou zijn, heeft een verhoogde toeloop naar depothouders veroorzaakt waardoor deze snel door hun voorraad heen zijn. 

In een vandaag, zondag 4 september 2016, uitgebracht persbericht, schrijft de EBS dat uit controle is gebleken dat er depothouders zijn die, ondanks dat ze goed bevoorraad zijn, consumenten voorhouden dat zij geen gascilinders in voorraad hebben. 'Tegen deze depothouders zijn maatregelen getroffen.'

Depothouders die door hun voorraad heen zijn, worden volgens de EBS zo gauw zij dat aangeven weer bevoorraad. Het bedrijf zegt dat hij er alles aandoet om enige schaarste aan gascilinders te voorkomen.

'Ook voor de 100 lbs gascilinders kan de klant volgens de gebruikelijke procedure terecht bij de Ogane. Er is geen reden tot paniek.' De EBS doet een beroep op consumenten om alert te blijven en eventueel geconstateerde ongeregeldheden door te geven aan de afdeling Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel en Industrie.

President Venezuela ‘belaagd en uitgejouwd’ tijdens bezoek aan het eiland Margarita

Maduro krijgt het even benauwd op toeristisch eiland als hij wordt belaagd door 'vampiers'


De Venezolaanse president Nicolas Maduro komt meer en meer onder vuur te liggen in zijn land. Protesten tegen zijn falend bewind nemen iedere dag in aantal en kracht toe. Maar, nu heeft hij die onvrede onder de bevolking aan den lijve hebben ondervonden. Hij bracht vrijdagavond een bezoek aan het eiland Margarita, een bekende toeristische bestemming.

Hij werd achtervolgd door een menigte boze demonstranten die het nodige lawaai maakten door op pannen te slaan (zie foto - Bron: Twitter) en schreeuwden, dat ze honger hebben. Beelden van de rechtstreekse confrontatie tussen de demonstranten en Maduro zijn op social media verschenen en trokken de aandacht van vele Venezolanen, van wie velen de president als schuldige aanwijzen voor het voedseltekort, zo bericht vandaag, zondag 4 september 2016, de New York Times.


Op een video tracht de president de demonstranten te kalmeren door met ze mee te lopen, maar hij werd snel omringd door boze bewoners van Margarita.Maduro was vanuit Caracas naar Margarita gereisd, voor de kust van Venezuela, om enkele nieuw gebouwde huizen in te wijden en om een televisietoespraak te houden.

Tijdens zijn toespraak verwierp hij de oproepen van zijn tegenstanders om af te treden en noemde ze 'vampiers' en dat ze bereid zijn om geweld te gebruiken.


Foro Penal, een mensenrechtenorganisatie in Venezuela, stelt dat na het protest 20 mensen zijn gearresteerd in Villa Rosa op Margarita. Onder de arrestanten is Braulio Jatar, de directeur van de lokale nieuwswebsite 'Reporte Confidencial', zo bericht die website. Het had verslag gedaan van protesten tegen Maduro.

Het bureau van Maduro heeft geen verklaring afgelegd over het protest en de arrestatie, maar een regeringsgezinde tv-presentator beschuldigde de oppositie ervan dat zij de demonstranten had aangestuurd.

Volgens de leider van de oppositie, Henrique Capriles, hebben de demonstranten zich moedig getoond.


Donderdag trok een stoet met honderdduizenden betogers in het wit gestoken door de straten van hoofdstad Caracas. Ze zijn het wanbeleid van de regering zat. De betogers, gekleed in het wit, riepen dat ‘ze Maduro ten val zullen brengen’, samen met zijn ministers. De oppositie, die zelf zegt een miljoen mensen op de been te hebben gebracht, eist een referendum over het lot van de president. Ze dragen de nationale vlag met zich mee. De demonstranten waren uit alle hoeken van het land naar de hoofdstad toegestroomd.


(Red. De Surinaamse Krant/The New York Times/Elsevier/Twitter)

Assembleelid Tarnadi (NDP) bezorgd over laag percentage (24%) geslaagde 6e-klassers in Coronie

'Ik denk dat een diepgaand onderzoek naar de oorzaken de moeite waard is'


De toetsresultaten van de zesde klas lagere school baren zorgen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 4 september 2016. Dit jaar is landelijk 52,1% geslaagd voor de MULO, terwijl vorig jaar het percentage 56% was. In Coronie is slechts 24% van de zesdeklassers geslaagd voor MULO. Sipaliwini met 27,4%, Marowijne 33% en Brokopondo 36,2% scoren relatief beter. 

Het Assembleelid Remi Tarnadi (NDP) uit Coronie maakt zich ernstige zorgen over de situatie. 'Ik denk dat een diepgaand onderzoek naar de oorzaken de moeite waard is.'

Hij had in De Nationale Assemblee, net als zijn collega's uit het binnenland, aandacht gevraagd voor de slechte resultaten. Tarnadi vindt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met Sport- en Jeugdzaken, Sociale Zaken & Volkshuisvesting en Justitie en Politie samen moeten werken. Hierbij moet de sociale situatie van de kinderen meegenomen worden.

Tarnadi heeft gepleit voor een permanente aanwezigheid van een inspecteur die ondersteund wordt door maatschappelijke werkers. Het gaat niet alleen om gekwalificeerde leerkrachten en fysieke omstandigheden. De grootte van de klassen moet ook onder de loep worden genomen. Individuele begeleiding is belangrijk om de leerstof over te kunnen dragen.

'Opgemerkt dient te worden dat Coronie jaren een middenmoot positie innam, wat de resultaten betreft. De afgelopen jaren is het district in de onderste regionen beland', zegt Tarnadi. Aan randvoorwaarden zoals recreatie, zal het ook niet gelegen hebben volgens hem. Coronie heeft haast alles, op een zwembad na, in vergelijking met bijvoorbeeld Guyaba en Pikin Slee in Boven Suriname, waar er meer inwoners zijn dan in Coronie, stelt de volksvertegenwoordiger. Hij zal erop staan dat het komende schooljaar deze kwestie integraal wordt aangepakt.

(Bron: Examenbureau ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur)

AZP-directeur: 'Deze actie is uit de hemel komen vallen, er was geen formeel plan'

Brahim wil geen politieke koppeling met actie Suriprofs en Jörgen Raymann


'Ik denk dat de mensen goede bedoelingen hebben, alleen zijn sommige dingen misschien verkeerd overgekomen. Deze actie is uit de hemel komen vallen. Er was geen formeel plan', zegt de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Antoine Brahim, in reactie op de noodactie van Jörgen Raymann en de Suriprofs. Zij willen in Nederland bij onder meer ziekenhuizen medisch verbruiksmateriaal inzamelen voor de afdeling Intensieve zorg, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd vandaag, zondag 5 september 2016.

De directeur wil niet dat er een politieke koppeling moet worden gemaakt met de actie. Het zijn volgens hem mensen die hun hart op de juiste plaats hebben en iets willen doen voor de Surinaamse gemeenschap, in het bijzonder het AZP dat al geruime tijd met een nogal slechte financiële situatie sukkelt. De orgainsatie probeert zoveel mogelijk in te zamelen in Nederland, terwijl de actie hier intussen ook heel veel heeft opgeleverd.

Er is vrijdag een commissie ingesteld om de inzamelingsactie te helpen coördineren, zodat de donaties op een efficiënte manier gebruikt worden. Bij dit alles staat de patiënt centraal.

Brahim wil niet veel zeggen over het promotiefilmpje dat in het ziekenhuis is opgenomen en via sociale media wordt verspreid. Hij denkt dat er sprake is van een misverstand.De leiding heeft wel toestemming gegeven aan de initiatiefnemers om de actie te houden, maar er zijn nog geen concrete afspraken. De actie heeft geen negatieve consequenties, verzekert de directeur. 'Er is geen sprake van, dat koppen zullen rollen als gevolg van de actie. Waar nodig zullen we mensen moeten wijzen op de regels. Ik kan wel met mijn hand op het hart zeggen dat de specialisten in het filmpje mensen zijn die goed werk doen in het ziekenhuis. Het zijn mensen met een AZP-hart.' 

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, over Trump, 'Nederturken' en Frans boerkiniverbod

Panel discussieert over actuele financieel-economische situatie in Suriname

Ook aandacht voor onlangs overleden voetbalhelden Humphrey Boerleider en Siegfried Haltman


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vanavond,zondag 4 september 2016, weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Donald Trump: stap voor stap richting Witte Huis 
 De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de wereld weer verbaasd. Hij bracht een bliksembezoek aan Mexico om aan te tonen dat hij niets tegen Mexicanen heeft. Kort daarna, tijdens de presentatie van zijn immigratievoorstellen in de staat Arizona, liet de echte Trump zich echter weer zien. De voorstellen, zoals de inmiddels beruchte muur en de deportatie van illegalen, zijn onconventioneel, maar uitvoerbaar. In de peilingen loopt Donald zijn achterstand in. Was het verschil een maand geleden nog 7,9%, nu is het 4,1%. Het blijkt dat de peilingen geen rekening houden met de kiezers die niet openlijk durven uitkomen voor hun steun aan Trump. Als deze stemmen worden meegerekend, dan koerst Donald richting Witte Huis. Of niet?
* Ondemocratische Nederlandse Turken
 Sinds de mislukte coup in Turkije en de daarop volgende zuiveringen, wordt de strijd tussen pro- en contra-Erdogan ook in Nederland uitgevochten. Aanhangers van de Gülen-beweging worden bedreigd, Gülen-scholen worden in diskrediet gebracht, verenigingsgebouwen zijn het doelwit van aanslagen, namen van gülenisten worden doorgegeven aan de Turkse ambassade. Verder blijkt dat politici van Turkse afkomst het ondemocratische bewind van Erdogan openlijk steunen, in weerwil van het partijstandpunt.
Moeten wij ondemocratische Turkse praktijken in Nederland tolereren?
Vormen de Turken een parallelle samenleving in Nederland?
Zijn de Turken in Nederland, ondanks hun Nederlands paspoort, een verlengstuk van Ankara?

* Boerkiniverbod: een staaltje moslimpesten?
Enkele Franse kustgemeenten hebben het moslimvrouwen verboden om geheel gekleed te zwemmen, omdat de veiligheid in het geding zou zijn. Het zogeheten boerkiniverbod roept in zowel Frankrijk als daarbuiten bijval én weerstand op. De Franse Raad van State en de VN hebben het verbod veroordeeld als zijnde een schending van de individuele vrijheid en de vrijheid van godsdienst.

Zijn de zwemmende moslimvrouwen werkelijk een gevaar voor de veiligheid? Hoe dan? Is dit argument willekeurig gekozen? Immers, in een adem worden andere argumenten genoemd zoals bedekkende kleding als een vorm van vrouwenonderdrukking binnen de islam. Zijn er zogeheten Republikeinse waarden in het geding? Welke dan? Wat is er werkelijk aan de hand? Hebben de Fransen het gehad met de moslims na de reeks bloedige aanslagen? Willen de Fransen het de moslims nu betaald zetten? Zoiets als: Frankrijk moet weer van ons worden? Gaat dit overwaaien naar Nederland?
In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Het panel praat met sportcommentator Ben Douglas over de onlangs overleden voetbalhelden Humphrey Boerleider en Siegfried Haltman.

Verder aandacht voor de economische stand van zaken in Suriname, met commentaar vanuit Nederland. Dezer dagen is oppositieleider Chandrikapersad Santokhi (VHP) in Nederland. Het panel doet moeite hem aan de telefoon te krijgen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Max Sordam en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.

Dit programma wordt vanavond tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Politie beklaagt zich bij Assembleevoorzitster over gedrag politicus Jogi

Jogi in aanvaring met agente toen hij zijn aangereden gewonde vader wilde verzorgen

'Kwestie wordt tegen mij gebruikt, omdat ik vaak opmerkingen maak over functioneren politie in Saramacca' - 'Ik vind dat ik rancuneus wordt behandeld'


De leiding van het Korps Politie Suriname heeft een schrijven gericht aan Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons waarin beklag wordt gedaan over het gedrag van Assembleelid Mahinder Jogi (VHP). De volksvertegenwoordiger zou een politieagente van Saramacca onheus hebben bejegend tijdens de uitoefening van haar job. Het relaas van de politie is onder de aandacht gebracht van de Assembleevoorzitster. 

Jogi zegt vandaag, zondag 4 september 2016, in een reactie op Starnieuws, dat ongeveer drie weken geleden zijn vader was aangereden bij het oversteken. Toen hij samen met zijn echtgenote en andere familieleden ter plekke aankwam trof hij zijn 78-jarige vader badend in het bloed op het wegdek aan.

'Zijn gezicht was helemaal onder bloed. Ik wilde zijn gezicht schoonmaken, maar mocht hem niet aanraken van de politieagente die ter plekke was', aldus Jogi. Het Assembleelid zegt, dat de politieagente hem, ondanks aandringen om zijn vader bij te staan, verbood om hem aan te raken. Zij zou ook gezegd hebben, dat hij zich geweldig voelt, omdat hij Assembleelid is. Ook zou zij hem voor de voeten hebben gegooid, dat zijn kinderen geen manieren hebben.

Jogi stelt, dat hij erg emotioneel was om zijn vader bloedend te zien liggen, terwijl hij niet eens zijn gezicht kon schoonmaken. Hij merkt op dat er zeker dertig mensen getuige zijn van wat zich afgespeeld.

Jogi is op de hoogte gebracht door de leiding van De Nationale Assemblee over het schrijven. Hij heeft uitleg gegeven over wat zich heeft voorgedaan. Het Assembleelid meent, dat deze kwestie tegen hem wordt gebruikt, omdat hij vaak opmerkingen gemaakt heeft over het functioneren van de politie in Saramacca. 'Als volksvertegenwoordiger is het mijn taak om zaken aan de kaak te stellen. Ik vind dat er rancuneus wordt gehandeld', zegt Jogi.

Zij vader werd overgens vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis en heeft nog bedrust nodig.

Verdachte roofoverval te Wanica is RBT bij inval te Latour te slim af

Politie jaagt op crimineel 'Makka' 


De politie is op zoek naar informatie over een crimineel die bekend staat bij sommigen als 'Makka'. Hij is een bekende van de politie die ervan verdacht wordt een gewapende roofoverval te hebben gepleegd in Wanica. 

Het Regio Bijstands Team (RBT) Midden heeft donderdagavond een inval gepleegd in de Sapakarastraat te Latour. Tijdens de inval was de crimineel de politie echter te snel af. Makka maakte zich uit de voeten toen hij de wetsdienaren zag aankomen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 4 september 2016.

Makka wordt ervan verdacht samen met een kompanen een roofoverval te hebben gepleegd in het district Wanica waarbij een groot geldbedrag en andere goederen van de slachtoffers werden ontvreemd. De overvallers hebben daarbij de slachtoffers mishandeld en gekneveld.

Eenieder die informatie kan verschaffen over 'Makka' kan zich wenden tot de recherche van regio Midden in het politiebureau De Nieuwe Grond of via de Centrale Meldkamer van de politie.

Nauwelijks nog buitenlands geld aanwezig bij wisselkantoren

Indicatieve koers Centrale Bank van Suriname stijgt elke dagStarnieuws bericht zaterdagavond 3 september, dat de koers blijft stijgen. De Amerikaanse dollar werd vandaag opgekocht bij diverse cambio's voor Srd 7,80 en euro's voor Srd 8,75. Bij verschillende cambio's werden helemaal geen vreemde valuta verhandeld. 

Een cambio-houder zegt, dat vakantiegangers nu ook bij mondjesmaat hun geld wisselen. Omdat de koers nog niet stabiel is, worden verschillende cambio's en banken afgelopen om de beste koers te kunnen krijgen. Er wordt op dagbasis gewisseld.

Aan de andere kant is de vraag naar vreemde valuta ook toegenomen, omdat mensen op reis gaan. Zij kopen vreemde valuta op voor tickets en handgeld. Tijdens de vorige vakantie was het aanbod van vreemde valuta groter.

De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname klimt nog steeds elke dag wat hoger. Deze koers is van belang voor diverse transacties en voor de douanekoers. De indicatieve verkoopkoers voor de Amerikaanse dollar is Srd 7,55. Het verschil tussen de Centrale Bank koers en de parallelmarkt wordt steeds groter.