maandag 5 september 2016

Elmer ‘Kadè’ Wilsoe dient geen ontslag in als Statenlid namens coalitiepartij Pueblo Soberano

Wilsoe neemt tijdelijk afstand van parlementaire activiteiten

Wilsoe zegt tijdelijk afstand te nemen uit principe, maar dat hij zeker niet uit schuldgevoel handelt


Elmer ‘Kadè’ Wilsoe zal geen ontslag indienen als Statenlid namens coalitiepartij Pueblo Soberano. Wel zal hij tijdelijk afstand nemen van parlementaire activiteiten, zoals deelname aan Statenvergaderingen. Voor de komende verkiezingen staat hij op nummer vier van de lijst van PS. Dit meldt vanmiddag, maandag 5 september 2016, de Amigoe.

Wilsoe zijn beslissing werd vanmorgen nogmaals bevestigd door partijgenoot en collega-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje. Zelf was Wilsoe niet bereikbaar voor commentaar, maar tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst van afgelopen zaterdag had het Statenlid zijn beslissing al aangegeven.

De opnames van deze vergadering zijn ook op de Facebookpagina van PS geplaatst.

Wilsoe werd tijdens zijn mededeling van zaterdag geflankeerd door zijn kinderen. De naam van het PS-Statenlid kwam vorige week weer naar buiten in verband met het onderzoek naar de zaak Maximus, waarin hij in een gelekt ‘geheim rapport’ (zie hieronder) van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) wordt genoemd als verdachte in het onderzoek naar de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. De namen in dat rapport werden echter al in 2014 genoemd tijdens regiezittingen, behalve die van Wilsoe.Laatstgenoemde had een jaar eerder wel al erkend dat hij was verhoord door het RST en tekst en uitleg had gegeven over zijn afspraak met Wiels die middag.

In het gelekte rapport valt onder andere te lezen dat de verklaringen van Wilsoe tegenstrijdig en leugenachtig worden genoemd. Of Wilsoe verdachte is in deze zaak wil het OM niet zeggen. Er geldt, zoals bekend, een soort mediastilte voor het onderzoek rond de moord. Alleen degenen die zijn aangehouden worden door het OM bevestigd als verdachten maar soms ook zonder hen te identificeren.

Wilsoe zegt tijdelijk afstand te nemen uit principe, maar dat hij zeker niet uit schuldgevoel handelt. Hij wil ook op deze manier het parlement respecteren. Een brief met zijn besluit zou vandaag nog naar Statenvoorzitter Mike Franco gaan, maar die had vanmorgen nog niets ontvangen. De beslissing van Wilsoe houdt in dat hij dus nog wel Statenlid is, maar niet deelneemt aan de nog minimaal twee geplande Statenvergaderingen deze maand, onder andere over luchtvaart. Daarin dient ook gestemd te worden over de nieuwe Luchtvaartwet. Aangezien de coalitie steunt op twaalf zetels, heeft de afwezigheid van Wilsoe geen gevolgen voor de komende stemming.

MFK leidt met 27 procent in eerste opiniepeiling over de Statenverkiezingen Curaçao

51 Procent van de stemmers heeft nog geen keuze gemaakt of twijfelt nog

MFK-leider Gerrit Schotte in peiling zowel meest betrouwbare als minst betrouwbare politicus genoemd 


In de eerste opiniepeiling over de Statenverkiezingen van 30 september gaat MFK met 27 procent van de ondervraagden aan kop als partij waarvoor men gaat stemmen, gevolgd door PAR (11 procent) en Kòrsou di Nos Tur (8 procent). De peiling werd uitgevoerd door Kenniscentrum Curaçao, een joint venture van the University of the Dutch Caribbean en onderzoeksbureau Curconsult Het onderzoek is verricht onder 736 stemgerechtigden op Curaçao, zo bericht vandaag, maandag 5 september 2016, de Amigoe.

51 Procent van de stemmers heeft nog geen keuze gemaakt of twijfelt nog. Dat betekent een groot aantal zwevende kiezers en kan het met de uitslag dus nog alle kanten op. Van de andere helft die het wel weet, wil 25 procent niet vertellen waarop hij stemt. In het onderzoek is geen rekening gehouden met de problematiek rond de restzetels. In de praktijk houdt dat in dat grotere politieke partijen (veel) meer kans maken op een restzetel dan kleine partijen. Dit is een actuele issue nu maar liefst dertien partijen meedoen.

Gezien het grote aantal zwevende kiezers kan pas vlak vóór de verkiezingen een beter beeld verkregen worden hoe de politieke verhoudingen op Curaçao komen te liggen.

MFK-leider Gerrit Schotte wordt zowel de meest betrouwbare als de minst betrouwbare politicus genoemd in deze peiling.

Op de vraag in welke politieke leider men het meeste vertrouwen heeft, antwoordde 70 procent van de respondenten geen vertrouwen te hebben in politici of wilde het niet zeggen. Maar 30 procent gaf een naam van een politicus op waarin ze vertrouwen hebben. 70 procent dus niet, wat een indicatie vormt voor het wantrouwen in de politieke leiders op Curaçao onder de bevolking.

Van degenen die het wel wilden zeggen gaf 32 procent aan het meeste vertrouwen te hebben in MFK-leider Gerrit Schotte, gevolgd door Hensley Koeiman (MAN) met 18 procent, Zita Jesus-Leito (PAR) met 12 procent en Amparo dos Santos (Kòrsou di Nos Tur) met 9 procent.

Opvallend is dat op de vraag in welke politieke leider men het minste vertrouwen heeft, bijna 80 procent van de respondenten geen antwoord wilde geven. Opvallend is dat nu ook weer de naam van Schotte het meeste wordt genoemd met 37 procent, gevolgd door Zita Jesus-Leito (PAR) met 17 procent, Jaime Cordoba (Pueblo Soberano) met 14 procent en Ivar Asjes (Pro Kòrsou) met 8 procent. Medio september houdt Kenniscentrum Curaçao weer een peiling.

Gemeente Tilburg zoekt ook op Curaçao mensen die wellicht zijn blootgesteld aan schadelijke stof chroom-6

Tussen 2004 en 2011 waren zo'n 700 uitkeringsgerechtigden betrokken bij renovatie oude treinen


De gemeente Tilburg zoekt nog steeds contact met mensen, die misschien zijn blootgesteld aan de schadelijke stof chroom-6 bij de renovatie van oude treinen in de periode 2004 tot 2011 (zie foto - Bron: Tilburg.nl). Een onbekend aantal woont mogelijk inmiddels op Curaçao, meldt het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP). Dit beeld wordt bevestigd door een vrouw die contact zocht met Amigoe, zo bericht de Amigoe vandaag, maandag 5 september 2016.

Naar schatting 700 uitkeringsgerechtigden werden ingezet voor de renovatie van oude treinen. Het project van re-integratiebedrijf tROM was bedoeld om langdurig werklozen weer aan een baan te helpen. In september 2015 werd vervolgens bekend dat de verf en de lak van oude treinstellen het antiroestmiddel chroom-6 bevat, dat in de vorm van stof, rook of damp schadelijk kan zijn voor de gezondheid.


Na eigen onderzoek en contact met de NS organiseerde de gemeente uiteindelijk in mei 2016 een eerste informatiebijeenkomst voor ex-deelnemers. Het CAOP werd ingeschakeld als informatiepunt voor vragen en registraties en er werd een onafhankelijke commissie benoemd die onderzoek doet naar de gezondheidsrisico’s.

Zoals Caribisch Netwerk vorige maand meldde, waren er onder de deelnemers ook Antillianen die destijds gezondheidsklachten hadden, en ook nu nog hebben. Een groot deel zou zich niet bij de gemeente melden uit schaamte, uit angst voor juridische kosten of omdat ze weinig vertrouwen hebben in een eerlijke afhandeling van klachten. Verder bleek dat de gemeente niet alle deelnemers heeft gevonden. Tijdens en na die bijeenkomst waren er meer betrokkenen die zich meldden.

'Ook is gebleken dat personen niet waren meegenomen in de oorspronkelijke telling (581), omdat zij bijvoorbeeld geëmigreerd waren. Het totaal aantal bekende (ex-)uitkeringsgerechtigden is nu 684 personen', meldt de gemeente inmiddels. Het CAOP bevestigt dat desgevraagd. 'Nog niet alle personen die tussen 2004 en 2011 bij tROM aan treinen hebben gewerkt, en mogelijk zijn blootgesteld, hebben zich gemeld. Het beeld is dat een aantal naar het buitenland is vertrokken, waaronder mogelijk ook naar Curaçao', aldus Roos Nicasia van het CAOP.

'Als er deelnemers teruggekeerd zijn naar Curaçao kunnen zij zich bij ons melden en worden zij betrokken bij het onderzoek naar de mogelijke blootstelling. Voor vragen kunnen zij bij ook ons terecht. Wij zijn onafhankelijk. Als melders – vertrouwelijk – hun verhaal kwijt willen, kan dat. Wij sturen geen gegevens door naar de gemeente, tenzij de melder dit specifiek aangeeft.'

Klikt u hier om het hele bericht te kunnen lezen.

Curaçao North Sea Jazzfestival rustiger dan in 2015

Festivalwoordvoerder Percy Pinedo spreekt van groot succes ondanks paar tegenslagen


Veel klachten over het optreden van Chris Brown, die playbackte


De zevende editie van het Curaçao North Sea Jazzfestival (CNSJ) is ten einde. Het festival dat vooraf met verschillende tegenslagen te kampen had, werd toch nog een groot succes. Dat zegt festivalwoordvoerder Percy Pinedo in de Extra, zo bericht de Amigoe vanmiddag, maandag 5 september 2016. 

Zo zei Melody Gardot af vanwege angst om zika op te lopen. Burt Bacharach annuleerde zijn optreden vanwege een gebroken arm. Ook was het vlak voor het festival onzeker of R & B zanger Chris Brown nog kon optreden, omdat hij werd gearresteerd voor bedreiging met een vuurwapen.

Deze week evalueert de organisatie, Fundashon Bon Intenshon en Mojo, het festival. Officiële bezoekersaantallen zijn nog niet beschikbaar. Beide dagen waren dit keer niet uitverkocht. Het festival was dit jaar merkbaar rustiger.

Volgens Pinedo wordt onder andere overwogen om het publiek te betrekken bij de programmering. De organisatie kreeg veel klachten over het optreden van Chris Brown, die vrijdagavond playbackte. In de Extra laat Pinedo weten, dat dit niet ongebruikelijk is voor de ster. Ook tijdens het concert in de Ziggo Dome in Nederland heeft Brown niet live gezongen.

Pinedo geeft in het interview toe dat het Celia podium te klein was voor Michael Bolton. De deuren van de concertzaal gingen op een gegeven moment zelfs dicht vanwege de drukte. Toen Ruben Blades in 2011 op het te kleine Sir Duke podium stond geprogrammeerd, haalde de organisatie hem het jaar daarop weer naar het festival.

Het is onbekend of de organisatie voor volgend jaar hetzelfde van plan is met Michael Bolton. Hoogtepunten van het CNSJ waren naast Bolton Lenny Kravitz, Betty Wright en Tom Jones.

VHP-leider Santokhi ontvangt in gebouw Tweede Kamer in Den Haag 'Diaspora Oorkonde'

Verdiensten Santokhi voor diasporabeleid gewaardeerd door uitreiking oorkonde


Zijn grote actieve betrokkenheid bij de verbroedering van de Surinaamse gemeenschap en van de Surinamers in diaspora, zijn uitgesproken mening over de toekomstige ontwikkeling van het diasporabeleid en het actief betrekken van de Surinaamse diaspora bij de ontwikkeling van Suriname. Dit zijn enkele van de hoofdredenen voor de Stichting Satya Dharma om de eerste 'Diaspora Oorkonde 2016' aan VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi te overhandigen, zo bericht de partij vandaag, maandag 5 september 2016, in een persbericht. 

De uitreiking vond plaats in de Schaperkamer in het gebouw van de Tweede Kamer. Ramon Ramsodit (president Satya Dharma), Harry van Bommel (ambassadeur Satya Dharma en Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij, SP) Ram Rambaratsingh (adviseur van Satya Dharma) Rajindre Khargi en Robby Makka waren bij de overhandiging aanwezig.

Volgens Rambaratsingh is Santokhi de enige politicus die zowel in woorden als in daden steeds weer aantoont de Surinaamse diaspora nauw te willen betrekken bij de ontwikkeling van Suriname. 'Santokhi heeft zijn hand uitgereikt naar de Surinamers in de diaspora', zei Rambaratsingh. Volgens Ramsodit is het de eerste keer, dat Satya Dharma zo’n oorkonde uitreikt. De bedoeling is om zulks jaarlijks te doen. Het is bovendien de eerste keer dat een Surinaamse politicus in het gebouw van de Tweede Kamer een oorkonde of een award uitgereikt krijgt.

'Santokhi heeft de diaspora steeds op de agenda weten te plaatsen', stelde Ramsodit.

Santokhi ontving de oorkonde uit handen van Harry van Bommel die al twintig jaar samenwerkt met de Surinaamse gemeenschap in Nederland en Suriname. Hij kent Santokhi nog uit de tijd dat deze minister van Justitie was. 'De Surinaamse gemeenschap in Nederland kent vele talenten en een grote betrokkenheid bij Suriname. Als deze via actief en structureel diasporabeleid bij de ontwikkeling van Suriname wordt ingezet, is dat goed voor onze beide landen. Santokhi speelt daarbij een belangrijke rol en als ik persoonlijk een steentje kan bijdragen dan doe ik dat graag', aldus Van Bommel.

Santokhi heeft eerder in Nederland de Kenniskring Nederland- Suriname award (2011) en de Mahatma Gandhi award (2012) ontvangen van Stichting Hum Hai Hindustani. Beide awards zijn uitgereikt vanwege de bijzondere aandacht die hij geeft aan de Surinaamse diaspora en bij het ontwikkelen van een diasporabeleid.

St. Vincentius Ziekenhuis kampt ook met tekort aan medische verbruiksartikelen

'Ik ben zeer bezorgd dat ook bij ons op een moment bepaalde operaties afgelast zullen worden'


Volgens algemeen directeur Manodj Hindori heeft het St. Vincentius Ziekenhuis ook te kampen met tekorten aan medische verbruiksmaterialen, waardoor ook daar niet alles even vlot verloopt. 'Onze specialisten, verpleegkundigen en overige personeel proberen echt met man en macht om de zorg te blijven leveren, maar de schulden bij de leveranciers lopen steeds verder op, waardoor de toelevering van benodigdheden steeds meer stagneert. Ik ben zeer bezorgd dat ook bij ons op gegeven moment bepaalde operaties afgelast zullen worden, omdat we de benodigde materialen hiervoor ontberen.' 

De SVZ-directeur zegt vandaag, maandag 5 september 2016, in het Dagblad Suriname, te hopen dat er heel snel ondersteuning komt hiervoor. Ook SVZ heeft te maken met openstaande rekeningen.

'Tot nu toe hebben wij de leveranciers van brood en melk bij beetjes kunnen betalen, maar de problemen groeien je dagelijks boven het hoofd.'

Ondanks de problemen is het de directie echter wederom gelukt het personeel tijdig uit te betalen. Dat was volgens Hindori onder andere mogelijk door de ruime storting van het Staatsziekenfonds eind augustus. 'Verzekeringsmaatschappij Assuria heeft ons ook redelijk uitbetaald. Alleen bij Self Reliance geschiedt de uitbetaling iets moeizamer.'

Het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft geen mooi beeld geschetst van de omstandigheden waarin het ziekenhuis verkeert. AZP-directeur Antoine Brahim heeft zelfs aangegeven, dat als de situatie zo doorgaat, het goed mogelijk is dat meerdere diensten on hold gezet zullen worden.

Zelfs in het parlement werd gesproken over de situatie door parlementariër Marinus Bee van de ABOP. Hij gaf ook aan, dat er sprake is van een onhygiënische situatie en een chronisch gebrek aan medicijnen. De problemen in de ziekenhuizen zijn volgens hem immens. De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) zou in deze oplossingsmodellen kunnen aandragen om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Hindori, die voorzitter is van de NZR, zegt dat de raad al vele malen oplossingsmodellen aangedragen heeft voor de financiële problemen van de ziekenhuizen. Jammer genoeg lijken de geldproblemen alleen maar groter te worden.

Ministerie van Justitie en Politie bij toestroom Haïtianen aan handen en voeten gebonden

Haïtianen overtreden geen enkele wet wanneer zij naar Suriname reizen

Minister Van Dijk-Silos: 'Tot nu toe is er geen indicatie dat het mensenhandel, zij komen vrijwillig'


Het ministerie van Justitie en Politie kan geen acties ondernemen tegen Haïtianen die vrijwillig en legaal Suriname binnenkomen, zolang ze de wet hier niet overtreden. Het ministerie probeert via haar werkarmen wel te achterhalen wie de massale reizen naar Suriname organiseert en of sprake is van mensensmokkel, zegt minister Jennifer van Dijk-Silos vandaag, maandag 5 september 2016, in de Ware Tijd. 

'Al twee maanden komen vluchten vol Haïtianen, maar we kunnen niets doen. We zijn alert op Zanderij, maar tot nu toe is er geen indicatie dat het mensenhandel is. De mensen komen vrijwillig', aldus de bewindsvrouwe. Nadat de ministeries van Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken de recente stroom Haïtianen naar Suriname hebben geëvalueerd, besloot Buitenlandse Zaken het verstrekken van een toeristenkaart aan Haïtiaanse reizigers met ingang van 16 september te stoppen. Haïtianen zijn de enige CARICOM-burgers die een visum nodig hebben om te reizen naar CARICOM-lidlanden.

'Na een gedegen evaluatie na de invoering van de toeristenkaart is gebleken, dat negentig procent van de Haïtianen niet terugkeert', zegt directrice Gladys Relyveld van Buitenlandse Zaken. Ongeveer zesduizend Haïtianen zijn op een toeristenkaart Suriname binnengekomen. Evenwel is duidelijk dat het gros niet in Suriname blijft, maar de wijk neemt naar Frans-Guyana wat hun eigenlijke eindbestemming is.

De afgelopen maanden hebben zowel Surinaamse- als buitenlandse luchtvaartmaatschappijen chartervluchten vanuit Haïti uitgevoerd en duizenden mensen naar Suriname vervoerd. Het stopzetten van de toeristenkaart voor Haïtianen kwam na klachten van de Franse regering, daar Frans-Guyana geconfronteerd werd met een grote stroom Haïtianen uit Suriname die zich daar willen vestigen.

Premies WAM-verzekeringen waarschijnlijk nog dit jaar omhoog

'Maximale uitkering bij schade aan auto’s door devaluatie achterhaald'

(Bron foto: Assuria Verzekeringsmaatschappij)

De premies voor WAM-verzekeringen zullen vermoedelijk nog dit jaar omhooggaan. Verzekeraars komen er volgens Self-Reliance-directeur Maurice Roemer niet onder uit door de devaluatie. Hij zegt vandaag, 5 september 2016, in de Ware Tijd, dat de maximale uitkering bij schade aan auto’s door de devaluatie achterhaald is, maar ook de premie die jaarlijks door weggebruikers betaald wordt, is niet langer toereikend. Voor standaardverzekeringen wordt nu maximaal Srd 25.000 uitgekeerd.

Roemer zegt dat dit bedrag tegenwoordig bij lange na niet voldoende is voor het aanschaffen van een nieuwe auto. Ook voor herstelwerkzaamheden aan voertuigen wordt dit bedrag al gauw overschreden. Hij verwijst naar de prijzen van met name auto-onderdelen die 'bijna verdubbeld' zijn.

Volgens de directeur gebeurt het steeds vaker, dat veroorzakers van aanrijdingen aansprakelijk worden gesteld voor de resterende kosten, wanneer de schade van het voertuig boven de Srd 25.000 ligt. De directeur waarschuwt dat de veroorzaker volgens de wet verantwoordelijk is voor de overige kosten.

Hij adviseert dat weggebruikers zich voor een hoger bedrag verzekeren dan de standaard WAM-verzekering om niet geconfronteerd te worden met plotselinge schulden. Roemer zegt dat steeds meer benadeelden naar de rechter stappen om de veroorzaker te dwingen de resterende kosten van de schade te betalen. Hij onderstreept echter, dat de veroorzakers in sommige gevallen personen zijn die niet in staat zijn op te draaien voor de kosten. Roemer zegt verder, dat de recente verhoging, geen premieverhoging was, omdat die evenredig verhoogd is met het maximum bedrag dat de verzekerde uitgekeerd kan krijgen.

Henry Mac Donald terug naar oude post als VN-ambassadeur in New York

Nog geen officiële mededelingen over vertrek Mac Donald


Henry Mac Donald is per 1 september opnieuw aangesteld als ambassadeur voor Suriname bij de Verenigde Naties (VN) in New York. Dat schrijft vandaag, maandag 5 september 2015, de Ware Tijd uit verschillende bronnen te hebben vernomen. Over de precieze redenen voor dit besluit zijn nog geen officiële mededelingen gedaan. 

Mac Donald was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Hij was eind vorig jaar teruggekeerd naar Suriname, na achttien jaar in de VS te hebben gewoond en gewerkt. Daar diende hij als Surinames vertegenwoordiger bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en tot en met december 2015 als permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de VN. Kitty Sweeb werd toen aangesteld als waarnemend vertegenwoordiger voor Suriname bij in de VN.

Na zijn terugkeer in Paramaribo werd Mac Donald directeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar, vanwege een reorganisatie op het ministerie bekleedde hij die functie slechts vier maanden. Daarna werd hij belast met belast met 'het uitdragen' van het departement en het leggen van contacten met potentiële buitenlandse investeerders.

'Gedrag en handelingen ambassadrice Kanhai in India brengen Suriname internationaal in diskrediet'

'Al wil men ons niet antwoorden in  Assemblee, de samenleving heeft recht te weten wat er aan de hand is'


De handelingen en het gedrag van ambassadrice Aashna Kanhai hebben Suriname internationaal in diskrediet gebracht. 'Het is geen persoon, maar een functionaris van de republiek Suriname. Wanneer zulke zaken worden gezegd over een functionaris, dan is het Suriname dat in een negatief daglicht wordt geplaatst', zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, maandag 5 september 2016, in het Dagblad Suriname. 

Rusland, lid van de vaste parlementaire commissie handelende over het ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt het jammer, dat de regering van Suriname tot dit moment niet de daadkracht heeft getoond door openheid en duidelijkheid te verschaffen over de beschuldigingen van ex-honorair consul van Suriname in India, Asif Iqbal, richting Kanhai.

Ondanks een brief van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi aan president Desi Bouterse en meerdere vragen van oppositie parlementariërs tijdens de behandeling van de suppletoire begroting in de De Nationale Assemblee, DNA, heeft de regering gezwegen over deze kwestie. Nu is er zelfs een bericht in New York verschenen over een strafrechtelijk onderzoek die een anti-corruptieorganisatie uit Bangladesh wegens mensenhandel tegen Kanhai heeft ingediend bij de openbare aanklager in New York, Preet Bharara. Overigens zou dat bericht zijn gefabriceerd en niet op waarheid berusten.

'Al wil men ons niet antwoorden in De Nationale Assemblee, de samenleving heeft het recht om te weten wat er precies aan de hand is. Wij hebben er alle recht op dat de regering uitkomt met verklaringen van wat precies aan de hand is met deze ambassadrice en wat de positie van Suriname hierin precies is. Staat de regering achter Kanhai of niet?', vraagt de NPS-voorzitter zich af.

Volgens de parlementariër moet de regering zo snel als mogelijk een formeel standpunt bekendmaken, aangezien de naam van Suriname hiermee internationaal te grabbel wordt gegooid.

Volgens Kanhai heeft Iqbal buiten afspraken om een tweede kantoor geopend. Iqbal ontkent dit ten stelligste en geeft aan dat hij dit kantoor op verzoek van Kanhai heeft geopend en dat hij hieraan 800.000 roepees heeft uitgegeven. Voor de opening moest Iqbal first class vliegtickets betalen voor Kanhai, haar dochter en haar moeder. Zij heeft de opening bijgewoond, waarbij er ook een kerkdienst is gehouden. Iqbal presenteerde zelfs foto’s van de opening van het kantoor in Hyderabad. Hierbij is duidelijk te zien dat ambassadeur Kanhai aanwezig was op de opening en deelnam aan de kerkdienst die ter gelegenheid van de opening werd gehouden. Zij was daar aanwezig samen met haar moeder en dochter, waarvoor Iqbal naar zijn zeggen first class tickets moest kopen. Ook moest hij haar hotelrekening in Hyderabad betalen.


(Bron: Dagblad Suriname)

De handelingen van de ambassadrice zouden ook ervoor gezorgd, dat de Surinaamse sporters een investering van 8 miljoen Amerikaanse dollar uit Qatar hebben misgelopen. Het fonds van 8 miljoen zou besteed worden om een sportcomplex op te zetten met daaraan gekoppeld een mall en een cineplex. De investeerders zouden hun expertise inzetten voor de ontwikkeling van een professioneel voetbalteam in Suriname. De Surinaamse Vietbalbond zou samen met de investeerders de voetbalsport promoten en stimuleren in grote delen van Caricom. Deze Memorandum of Understandig lag de Qatari’s volgens een buitenlands persbericht niet lekker, omdat Kanhai €10.000 vooraf eiste. In ruil hiervoor beloofde zij de vergunningen te leveren. Ambassadrice Kanhai eiste ook een belang van 20% in het merk van de kleding, de schoenen en andere sportequipement die door sponsors betaald zou worden.

11-Jarig jongetje betrapt bij inbraak in RBC Bank aan Van 't Hogerhuysstraat

Jonge inbreker houdt zich na afgaan alarm schuil in vliering, maar wordt via camerabeelden ontdekt

Tweede verdachte weet te ontkomen


Een 11-jarig jongetje heeft gistermiddag ingebroken in de RBC Bank aan de Van 't Hogerhuygstraat in Paramaribo. Door een ruit aan de achterzijde van het gebouw in te slaan, wist hij binnen te komen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 5 september 2016.

Volgens de politie ging hierdoor het alarmsysteem af, waarna de jongen zich schuilhield in de vliering van het pand. Aan de hand van camerabeelden kon snel worden achterhaald waar de knaap zich bevond.

Een tweede verdachte is nadat het alarmsysteem afging op de vlucht geslagen.

Aangezien het om een minderjarige gaat, is de zaak overgedragen aan afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname voor nader onderzoek.

EBS klaagt weer over rijgedrag automobilisten

Vier elektriciteitsmasten omvergereden in het weekeinde

Aanrijdingen zorgen voor veel storingen en dus overlast


De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) meldt vandaag, maandag 5 september 2016, in een uitgebracht persbericht, dat mastaanrijdingen bijna dagelijks voorkomen en veel schade veroorzaken. Afgelopen weekeinde zijn vier mastaanrijdingen genoteerd die zorgden voor stroomstoringen. Op de foto, van de EBS, een van de aangereden masten te La Vigilantia. Alle vier gebieden zijn weer voorzien van stroom door de inzet van stafmedewerkers van het bedrijf. 

De EBS stelt, dat ondanks diverse berichten in de media, het rijgedrag van bestuurders niet verandert. Gemiddeld worden per maand dertig mastaanrijdingen genoteerd. Cijfers tonen aan dat vooral in het weekend het aantal stijgt.

De onkosten voor herstel van de schade lopen enorm op en vaak genoeg moet het bedrijf meteen voor de vervangings- en herstelkosten opdraaien, zodat klanten niet de dupe worden. Deze onnodige uitgaven zorgen voor een extra druk op het budget van het bedrijf. Alle door de EBS gemaakte kosten die verband houden met de mastaanrijding zullen op de veroorzaker worden verhaald.

De EBS schrijft verder, dat dit soort schadegevallen onnodig veel storingen veroorzaken en dat haar klanten hieronder lijden. Het staatsbedrijf doet daarom ten overvloede een dringend beroep op automobilisten om veilig te rijden in het verkeer. Zo kan schade aan het elektriciteitsnetwerk worden voorkomen en besparen mensen onnodige kosten als de verzekering deze niet dekt, aldus de EBS in haar persbericht vandaag.

EBGS krijgt na 35 jaren 24% aandelen in Kersten terug

43e Synode EBG wereldwijd te Montego Bay op Jamaica beslist tot teruggaveDe Evangelische Broedergemeente Suriname (EBGS) krijgt, 35 jaar later dan de bedoeling was, haar 24 procent aandelen in het Kerstenconcern terug. Dit is besloten tijdens de 43e Uniteitssynode van de Evangelische Broedergemeente wereldwijd die gehouden werd van 12 tot en met 19 augustus in Montego Bay, Jamaica. Dat heeft Clifford Marica, die de vergadering namens de EBGS bijwoonde, in een gesprek met Radio 10 en De Ware Tijd bevestigd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 5 september 2016. 

Op dit moment zijn alle aandelen van Kersten in bezit van de Moravian Church Foundation (MCF). Dit is de overkoepelende organisatie van alle EGBS-provincies wereldwijd.


Marica is zeer ingenomen met het besluit van de wereldwijde synode, hoewel hij het jammer vindt dat het nu pas gebeurt en niet in 2014. In dat jaar werd namelijk bekend, dat Kersten, met goedkeuring van het MCF-bestuur, het warenhuis op de hoek van de Domineestraat en de Steenbakkerijstraat in Paramaribo aan een Chinese ondernemer had verkocht.

Dit gebeurde ondanks de zeer grote verontwaardiging van de EBGS. Veel leden van de gemeente vonden de verkoop onacceptabel, omdat het pand voor hen een grote religieuze, emotionele, culturele en historische waarde heeft. Het is de plek waar de zending van de EBGS ooit is begonnen.

Diverse acties om Kersten op andere gedachten te brengen waren tevergeefs. Marica denkt, dat als Suriname de aandelen toen al in bezit had gehad, de rest van het MCF-bestuur de Surinaamse bezwaren veel serieuzer had genomen.

'Er was toen te weinig afstemming en overleg met de kerkprovincie Suriname. Indien we die aandelen hadden gehad, was de verkoop van het gebouw mogelijk voorkomen. Want ook al ben je een minderheid als aandeelhouder, er moet met jou worden afgestemd', aldus Marica die vanaf volgend jaar deel zal uitmaken van het internationale MCF-bestuur.

Ter informatie:


Braziliaanse politie treedt hard op tegen vreedzame protestmars tegen Temer in Sao Paulo

Demonstranten met traangas uit elkaar gedreven


De politie in Brazilië heeft gisteren met harde hand een vreedzame protestmars tegen de afzetting van president Dilma Rousseff uiteengedreven. Agenten zetten onder meer traangas in tegen de betogers in Sao Paulo (zie foto - Bron: Twitter). Het was het grootste protest sinds vicepresident Michel Temer woensdag de plek van Rousseff overnam, nadat die laatste door de senaat was afgezet, aldus berichten vandaag, maandag 5 september 2016, diverse nationale en internationale media. 

Onder de betogers waren ook hele gezinnen met kinderen, zeiden ooggetuigen. Toen het protest op zijn einde liep en de betogers naar de metro toogden begonnen agenten traangas af te vuren.

De politie zei genoodzaakt te zijn de betogers uiteen te drijven omdat er vernielingen werden aangericht. Volgens de organisatoren van de demonstratie in Sao Paulo waren er 50.000 mensen op de been.


Ook in andere steden, waaronder Rio de Janeiro, vonden protesten tegen Temer plaats, zij het kleinere. Rousseff tekende afgelopen week bij het hooggerechtshof beroep aan tegen haar afzetting, die ze een 'staatsgreep' noemde. De voormalige presidents staat sinds mei op non-actief. Tussen toen en de officiële benoeming van Michel Temer was hij al interim-president.

Harriet Ramdien (VHP): 'Minister Van Dijk-Silos geeft vrouwen schande en moet met meeste spoed worden vervangen'

'Deze vrouw treedt op als een beschermvrouwe voor criminelen en voert een dom beleid uit'


'Van Dijk-Silos moet eens leren haar grote klepper dicht te houden'


‘Ze is een schande voor het vrouw zijn, ze geeft vrouwen schande. Van een vrouw zou je verwachten dat zij juist beschermend zou optreden naar het volk toe, dat zij vrouwen en vooral kinderen zou beschermen tegen de grillen van de criminaliteit en een heel oprecht en strak beleid zou voeren. Maar deze vrouw treedt juist op als een beschermvrouw voor de criminelen en voert een dom beleid uit.’ Zo luidt de ongezouten kritiek van politica Harriet Ramdien, VHP, vandaag, maandag 5 september 2016, in het Dagblad Suriname, aan het adres van minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. 

Ramdien schroomt er niet voor aan te halen dat de minister criminelen verwart met rechtgeaarde burgers die op een rechtvaardige manier hun kost verdienen in deze tijd van financiële chaos.

'Van Dijk-Silos moet eens leren haar grote klepper dicht te houden. Zij zit op een strategisch ministerie en moet zaken diplomatiek aanpakken alvorens zij haar grote mond openmaakt.'

De publieke aankondiging van de bewindsvrouwe, dat zij maatregelen zal treffen tegen enkele penitentiaire ambtenaren, omdat deze een crimineel een slag toegebracht zouden hebben, is Ramdien in het verkeerde keelgat geschoten. ‘De minister zit gewoon criminelen te beschermen. Heeft zij een moment de kinderen of vrouwen beschermd die de dupe worden van de criminelen?’

Ramdien benadrukt dat niet vergeten moet worden, dat de crimineel een criminele daad heeft begaan en op grond daarvan in de gevangenis is beland. En dat hij vervolgens wetsdienaren heeft aangevallen op grond waarvan de wetsdienaren uit zelfverdediging de crimineel een slag hebben toegebracht. ‘De justitieminister zit gewoon de rechten van wetsdienaren van de politie en pa’s (penitentiaire ambtenaren) te vertrappen.’

Volgens Ramdien is het zaak, dat Van Dijk-Silos met de meeste spoed wordt vervangen. ‘Ik maak mij ernstige zorgen om haar gedrag en om haar beleid. Misschien begint haar leeftijd haar parten te spelen, ik weet het niet. Maar, hoe langer ze aanzit als minister des te langer de gemeenschap gevaar oploopt om gebukt te gaan onder verruwde criminaliteit.’ Volgens de politica heeft de gemeenschap het vertrouwen in deze minister al lang verloren. ‘Want we hebben niets aan een justitieminister, die zich continu als een beschermvrouw opstelt voor criminelen.’

Eindelijk parkeerplaatsen bij bloemenverkopers aan Kleine Waterstraat

Bloemenverkopers zijn blij met actie van districtscommissaris Miranda


Districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Jerry Miranda, heeft gehoor gegeven aan het verzoek van bloemenverkopers aan de Kleine Waterstraat om het trottoir aan te pakken. Het trottoir was verhoogd, waardoor automobilisten hun auto's niet meer konden parkeren om bloemen te kopen. Het verkeer had behoorlijke last van de situatie, omdat bestuurders op de weg stopten om snel een boeketje te kunnen kopen, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 5 september 2016. 

Er ontstonden regelmatig verkeersopstoppingen en irritaties. Miranda heeft de situatie bekeken en besloten de zaak aan te pakken.

In het weekend hebben werknemers het trottoir aangepakt (zie foto - Bron: commissariaat Paramaribo-Noordoost). Wanneer het werk af is, kunnen automobilisten hun auto's weer langs de weg parkeren om een bloemetje te kopen.

Verkopers hebben veel schade geleden door het verhoogde trottoir. Hun verkoop is daardoor behoorlijk achteruitgegaan. In het drukke uitgaanscentrum was er nauwelijks parkeerruimte in de buurt te vinden voor mensen die de bloemenstands wilden aandoen. Bloemenverkopers zijn blij met de actie van Miranda. Ook de bomen zijn gesnoeid.

Oppositie blijft, ondanks nieuwe Terugroepwet, onder protest deelnemen aan Assembleevergaderingen

Nieuwe Terugroepwet verandert standpunt oppositie in DNA niet 


De oppositiepartijen VHP, NPS, Pertjajah Luhur (PL) en ABOP blijven onder protest deelnemen aan de vergaderingen in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland hebben de oppositiefracties in een eerder stadium aangegeven, dat zij geen deel wensen te zijn van de illegaliteit die de participatie van de twee teruggeroepen dissidente PL-parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan met zich meebrengt. De wijziging van de Terugroepwet brengt geen enkel verandering daarin. 

'Tot op dit moment is dat de positie en natuurlijk beraden wij ons constant over veranderingen in de situatie', zegt de NPS-voorzitter vandaag, maandag 5 september 2016, in het Dagblad Suriname.

Behalve bodemgeschillen is bij de rechter onder de hamer een zaak tegen Sapoen, Chitan en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De VHP, NPS, PL en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe vragen via de rechter de Assembleevoorzitster te verbieden om Sapoen en Chitan uit te nodigen voor vergaderingen.

Rusland, zegt dat ondanks de inmenging vanuit het parlement hij nog altijd de hoop heeft, dat zij in het gelijk zullen worden gesteld. Hij vindt dat de zoveelste wijziging van de Terugroepwet een regelrechte inmenging is in een rechtsproces waar reeds enkele vonnissen waren geweest. Wat vaststaat, is dat de oppositiepartijen elk besluit van de rechter zullen respecteren.

'Wij kijken uit naar hoe de rechter omgaat met het hele gebeuren rond de Terugroepwet. Wanneer wij bezig zijn met een zaak, is altijd de hoop dat het recht aan onze zijde kunnen krijgen. Al heeft men met meerderheid beslist dat zij de rechter wensen te dwarsbomen in haar proces, moeten wij als NPS erin geloven dat wij uiteindelijk het recht aan onze zijde kunnen krijgen. De oppositie zal door blijven gaan met de mogelijkheden die er zijn binnen het rechtssysteem om het gelijk aan onze zijde krijgen.'

Finabank introduceert Facebook Messenger Code voor cliënten

Bank maakt persoonlijk contact met cliënt eenvoudiger


De Finabank introduceert vandaag, maandag 5 september 2016, als eerste bank in Suriname de Finabank Facebook Messenger Code. Deze wordt beschikbaar gesteld aan alle klanten van de bank die hiervan gebruik willen maken. Door de Finabank Facebook Messenger Code te scannen, staat de klant direct in contact met het team van de bank en kan in een privé bericht een gesprek met de organisatie starten. 

De bank stelt dat het nog gemakkelijker wordt om veilig informatie op te vragen over het openen van een rekening, het afsluiten van een krediet of ideeën en ervaringen met Finabank te delen.

'Uiteraard blijft ook via Facebook de veiligheid van klanten van de bank te allen tijde gewaarborgd', altdus de bank in een uitgebracht persbericht.

Om de veiligheid van haar klanten te kunnen waarborgen heeft de Finabank enkele maanden geleden een social media beleid (zie onderaan) opgesteld welke tevens gepubliceerd is op de website van de bank. Volgens de Finabank is Facebook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De helft van de Surinaamse bevolking maakt op dit moment maandelijks actief gebruik van dit sociale netwerk.

Finabank stelt dat technologische ontwikkelingen van groot belang zijn om de Surinaamse gemeenschap nog beter van dienst te kunnen zijn.

Dader dubbele moord in club The Alley op Curaçao is bekend

Schietpartij is vastgelegd door beveiligingscamera's

In het hoofd geraakt 23-jarig vrouwelijk slachtoffer zou per abuis zijn geraakt door kogels


De dader van de schietpartij waarbij afgelopen weekend twee doden vielen is bekend. Volgens bronnen binnen Justitie is de politie hem op het spoor, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 september 2016. Het incident is door camera’s van de uitgaansgelegenheid The Alley vastgelegd. 

In de discotheek schoot een man zaterdagochtend rond kwart voor vijf twe jongeren dood, na een uit de hand gelopen ruzie. Vervolgens ging de dader ervandoor.


De slachtoffers zijn geïdentificeerd als de 21-jarige Jurick Hooi, die driemaal in zijn rug was geraakt en de 23-jarige Karoushaney Martina. Nadat de politie was gearriveerd, constateerde de opgeroepen arts dat beiden niet meer in leven waren.

Minister van Justitie, Nelson Navarro, zegt in een reactie, dat hij betreurt dat er weer twee doden zijn gevallen en hij betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden. De minister zegt te hebben vernomen dat het managementteam van The Alley er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat wapens het etablissement binnenkwamen, onder andere door uitgebreide fouillering van de bezoekers. Volgens hem zal uit verder politieonderzoek moeten blijken of het waar is dat het vuurwapen al binnen was, zoals op sociale media wordt gesuggereerd.

Uit politieonderzoek blijkt, dat enkele bezoekers in de discotheek ruzie kregen, waarna een van hen een wapen trok en meerdere schoten loste. Volgens diverse berichten was de jonge vrouw, die in het hoofd was geraakt, niet bij de ruzie betrokken, maar werd zij per abuis geraakt.

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer bevestigt desgevraagd dat de politie de camerabeelden van de The Alley in onderzoek heeft, alsook die van de beveiligingscamera’s die in Punda zijn geplaatst. Lopende het onderzoek wilde hij niet bevestigen dat de politie de dader op het spoor is.

Minister Navarro zegt dat het weer duidelijk is geworden dat ‘een klein deel van de jeugd totaal ontspoord is’. 'Zoals ik al vaker gezegd heb, moeten we dit probleem aanpakken bij de opvoeding, door onze jeugd aan te leren respect te hebben voor het leven van de ander.'

Lees hier het gehele bericht.

Complex van Sport Unie Van Engelen Kwiek (SUVEK) op Curaçao staat te koop

Complex moet wel voor de sport behouden blijven


Het Antilliaans Dagblad bericht vanochtend, maandag 5 september 2016, dat het complex van de Sport Unie Van Engelen Kwiek (SUVEK) aan de Kaya R.J. Beaujon te koop staat. Het bestuur van de private sportclub adverteert in de lokale kranten in de hoop een koper voor het multifunctionele complex te vinden. 

Het is de intentie, dat het complex voor de sport behouden zal blijven. 'SUVEK heeft bijna tachtig jaar bestaan, maar door de vergrijzing van de leden en te weinig instroom van nieuwe, jonge leden, is besloten de vereniging op te heffen', zegt Glenda Peiliker van SUVEK.

'We zijn hier al een paar jaar me aan het stoeien. Hhet bestuur was al tien jaar in functie en het is niet gelukt om nieuwe bestuursleden te vinden. Feitelijk heeft de vereniging dan geen bestaansrecht meer.'

Het complex werd veel door derden gehuurd voor allerlei evenementen. 'Zolang het complex niet verkocht is, gaat de verhuur aan derden gewoon door', aldus Peiliker.

SER stelt regering voor om stroomtarieven niet meer te verhogen

Voorstellen SER over hoe bedrijfsleven te compenseren deze maand naar regering

'Verdere verhoging stroomtarieven zal samenleving  treffen en gedaalde koopkracht verder aantasten'


De regering wil weten hoe zij het best het bedrijfsleven kan compenseren onder de huidige crisisomstandigheden. Ze heeft hiertoe om advies gevraagd van de Sociaal Economische Raad (SER), waarin deskundigen van de particuliere sector, vakbeweging en de overheid zitting hebben. 'Het verzoek om advies is ongeveer twee maanden geleden binnengekomen en de SER heeft er hard aan gewerkt. Ik verwacht dat de overheid onze voorstellen deze maand tegemoet kan zien', zegt Armand Zunder, vertegenwoordiger van de vakbeweging binnen de SER, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 5 september 2016. 

Het meest in het oog springende voorstel zal zijn om verdere verhoging van de stroomtarieven voorlopig stop te zetten. 'Verdere verhoging zal de samenleving rechtstreeks treffen en de gedaalde koopkracht verder aantasten', zegt Zunder.

De kwestie inflatiecorrectie voor werknemers is in zijn ogen gecompliceerd. De koopkracht is in de afgelopen twee jaren uitgehold. 'Maar, zelfs een middelbare scholier weet, dat als we dat in één keer corrigeren de economie verder zal instorten.'

Als vakbondsman ziet hij behoud van bedrijven, en arbeidsplaatsen als het belangrijkste doel in een periode waarin de economie zeker met vier procent zal krimpen dit jaar.

Verder zal de overheid door de SER geadviseerd worden om doelgericht verder te snijden in haar uitgaven. De regering heeft de geldkraan reeds dichtgedraaid en doet bijna geen investeringen. Maar, volgens Zunder moet er ook op de operationele uitgaven worden bezuinigd. 'Je moet geen mensen brodeloos maken, maar ambtenaren moeten getraind worden om overgeplaatst te worden in de productie sector, of om zelfstandig ondernemer te worden.' Anderzijds moet het bedrijfsleven gestimuleerd worden om te produceren.

Oud-stervoetballer Siegfried Haltman (75) overleden

Haltman speelde in Brazilië, de VS, Nederland, maar keerde altijd terug bij zijn SV Robinhood

(Bron foto: nasljerseys.com


Oud-stervoetballer Siegfried Haltman is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. De Surinamer met bijzondere kwaliteiten was een vaste keuze bij Robinhood en de nationale selectie van Suriname in de jaren zestig. Door zijn weergaloze dribbels kreeg hij de bijnaam van de bekende chirurg in Suriname, Koppenschaar, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 5 september 2016, dat niet vermeldt waaraan en waar Haltman is overleden.

Zijn soloacties, passeervermogen en snelle bewegingen waren haast onnavolgbaar. Zijn kenmerk was in zijn eentje een wedstrijd die was vastgelopen, vlot te trekken.

Hij maakte zijn debuut in de Surinaamse hoofdklasse in 1963. Een jaar later leidde hij Robinhood naar de landstitel. In dat jaar werd hij uitgeroepen tot de eerste Surinaamse voetballer van het jaar.
De volgende twee seizoenen eindigde Robinhood op de tweede plaats achter rivaal SV Transvaal.

In 1966 vertrok Haltman naar Recife in Brazilië waar hij ging spelen voor América Futebol Clube (PE). Maar, door transferproblemen keerde hij terug naar SV Robinhood om vervolgens in 1968 te vertrekken naar Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland, om te gaan spelen voor de Baltimore Boys met rugnummer 15 (zie foto).
Maar, weer waren er problemen tussen de Surinaamse Voetbalbond, SVB, en een club over de transfer en Haltman belandde in Nederland bij AZ'67 in Alkmaar. Hij speelde slechts een seizoen in Nederland, keerde terug naar Suriname en ging weer spelen bij zijn oude club Robinhood. In 1971 leidde hij de club weer naar de landstitel.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Ministerie van Justitie en Politie niet blij met publicitaire 'actie' NDP'er Hooghart over scannen personeel BuFaZ

Ministerie reageert op 'zeer ongegronde aantijgingen' Hooghart

'Hoe Hooghart erbij komt om te stellen, dat er gezondheidsrisico's aan verbonden zouden zijn, is ons een raadsel'


Het ministerie van Justitie en Politie heeft met stijgende verbazing en gevoelens van onbehagen kennis genomen van de dreigende inmenging van het geachte DNA-lid (De Nationale Assemblee) Ronald Hooghart in presentie aangelegenheden en dienstvoorschriften van het ministerie van Justitie en Politie (in casu de afdeling Bureau voor Familierechtelijke Zaken (BuFaZ) en wenst als volgt te reageren op de overigens zeer ongegronde aantijgingen. 

1. Voor alle duidelijkheid moge worden aangegeven,, dat het ministerie van Justitie en Politie geen personeelsbond kent en het dus zeer misleidend is als wordt aangegeven in een schrijven dat dhr Hooghart voorzitter zou zijn van een personeelsbond van Justitie. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat er enkele individuen werkzaam bij het BuFaZ, lid zijn van een bond (CLO) welke door het geachte DNA-lid Hooghart wordt geleid.

2. In 2015 heeft het ministerie gelijk met het aantreden van minister Van Dijk-Silos gemeend om middels swot analyses vast te stellen wat de situatie was bij alle afdelingen en dienstonderdelen van het ministerie teneinde te kunnen komen tot een beleidsplan voor de daarop volgende jaren. Bij de zogenoemde strategische sessies zijn alle afdelingen van het ministerie aan de beurt geweest en heeft het personeel zich uitgebreid mogen uitspreken. Ook de leidinggevenden van zowel de afdelingen als het ministerie hebben uitgebreid de zwakten en sterkten, evenals de bedreigingen en kansen mogen bediscussiëren. De sessies hebben geresulteerd in het verkrijgen van inzicht in de chaos cq ernstige wanorde die de jaren daarvoor met name onder het regime van gewezen minister Belfort wortel hebben geschoten en vaste grond hebben gekregen. Het ministerie heeft aan de hand van de verkregen inzichten een aantal maatregelen op allerlei gebied voorbereid.

Een van die gebieden betreft het reguleren van de wanorde rond het presentiegedrag van het personeel. Daartoe zijn er een aantal circulaires rondgegaan en is ter verkrijging van accurate data met betrekking tot het presentiegedrag, het inscannen tot norm verheven. Inmiddels scannen haast alle afdelingen probleemloos in en uit en beijvert het ministerie zich om dit jaar nog te bewerkstelligen dat daadwerkelijk ALLE afdelingen zich aan de in en uitscan instructie zullen houden.

3. Het is niets nieuws dat het BuFaZ een ernstig zorgenkindje van het ministerie is geweest door de jaren heen. Uit de strategische sessies kwam naar voren dat het management bij BuFaZ ernstig heeft gefaald in een aantal opzichten. Het publiek/volk is als geen ander bekend met de werkwijze van deze afdeling. Achterstanden van soms wel tien jaar in het behandelen van voogdijzaken en andere familierechtelijke aangelegenheden, klantonvriendelijkheid, personeel dat naast het BuFaZ-werk ook nog autowasserijen en consultancies eropna houdt. Personeelsleden die met de presentielijsten knoeien en onrechtmatige overuren declareren zijn een kleine greep uit de misstanden bij deze afdeling. (Er zijn ook enkele serieuze en betrouwbare werknemers bij het BuFaZ op wie het ministerie zijn hoop heeft gevestigd om de dienst weer tot een waardige dienstverlenende instantie van het ministerie te maken.) We krijgen vaak taferelen te zien waarbij huilende en verhitte burgers uit hun slof schieten en hun frustraties over de werkwijze van het BuFaZ komen uiten op het erf van het ministerie.
Als onderdirecteur ben ik soms genoodzaakt in te springen om de gemoederen tot bedaren te brengen en de klachten van het publiek aan te horen. Het geklaag over de trage gang van zaken, onvoldoende transparantie, de slechte dienstverlening en het niet aanwezig zijn van personeel voor zoiets triviaals als het afhalen van een nummer, zijn een kleine greep uit de klachten die we binnen hebben gehad.

4. Het ministerie heeft als algemene beleidsmaatregel, een stringente toepassing van de Personeelswet en de dienstvoorschriften die op momenten extra worden benadrukt door het uitvaardigen van circulaires. Ook het BuFaZ is recent door de minister tot twee keren toe aangeschreven de voorschriften over presentie, na te leven. Per 1 september zijn de intekenlijsten voor het BuFaZ weggehaald en zijn ook die werknemers verplicht in en uit te scannen, zoals 90% van het Justitiepersoneel al probleemloos doet. Het is zeer onrechtvaardig naar die 90% personeelsleden toe om elitaire groeperingen te hebben die gevrijwaard zijn van het in- en uitscannen. Het is tevens ongehoord, dat de rest van het Justitiepersoneel wordt aangesproken op plichtsverzuim en BuFaZ-personeel daar niet op zou mogen worden aangesproken, omdat delen van het personeel lid zouden zijn van een bond.

5. Het gebruik van het scanapparaat heeft bij weten van deskundigen niet meer risico's dan het gebruik van een mobiele telefoon of een iPad met touchscreen. Hoe het geachte DNA-lid Hooghart erbij komt om te stellen, dat er gezondheidsrisico's aan verbonden zouden zijn, is ons een raadsel.

 6. Het ministerie heeft een lijn ontwikkeld m.b.t. het opleggen van tuchtmaatregelen bij geconstateerde en bewezen plichtsverzuim. De ambtenaar wordt te allen tijde in de gelegenheid gesteld zich eerst te verweren. Indien betrokkene meer dan 80 (tachtig) onwettig afwezige dagen heeft, uitbetaald is geworden zonder arbeid te verrichten en het gevoerde verweer niet steekhoudend wordt bevonden, kan aan hem/haar een schorsing worden opgelegd van drie maanden met stilstand van bezoldiging. Er zijn de afgelopen periode een paar medewerkers geweest die deze tuchtmaatregel terecht opgelegd hebben gekregen. Als u voor de ambtenarij heeft gekozen, dient u de Personeelswet na te leven. U dient de bedongen arbeid te verrichten om uw salaris te kunnen ontvangen. Indien u dat niet doet en geen steekhoudende redenen voor het plichtsverzuim kunt overleggen, zult u tuchtrechtelijk worden aangepakt.

7. Het is bezijdens elke waarheid als wordt aangegeven, dat er voor het BuFaZ personeel geen luisterend oor zou zijn op het ministerie. Als onderdirecteur Algemeen Beheer heb ik sinds mijn aantreden elke donderdag spreekdag voor het personeel. Meer dan 100 medewerkers hebben er al dankbaar gebruik van gemaakt. Het is mogelijk, dat het geachte DNA-lid Hooghart daar niet van op de hoogte is, doch ook BuFaZ personeel heeft terzake rechtspositionele aangelegenheden dankbaar gebruik gemaakt van deze spreekdag.

8. Het ministerie ontkent met klem rancuneus, danwel bedreigend bezig te zijn naar het BuFaZ personeel toe en zal op de ingeslagen weg verder gaan om alle maatregelen te treffen die noodzakelijk worden geacht om excessen die anarchie in de hand werken, de kop in te drukken.

Tot slot verzekert het ministerie het publiek, dat er een algehele reorganisatie in gang zal worden gezet bij het Bufaz, teneinde de dienstverlening naar het publiek toe waardig, transparant, klantvriendelijk en efficiënt te maken.

Het ministerie van Justitie en Politie, 
namens deze mr. drs. Sharmila Kalidien-Mansaram Onderdirecteur

Sinds vrijgeven douanekoers op 11 augustus zijn prijzen producten in winkels omhoog geschoten

'Mensen schrikken als zij zien hoeveel zij moeten betalen'

Veel winkeliers in problemen geraakt, omdat hun omzet flink is gedaald


Producten in winkels zijn sinds het vrijgeven van de douanekoers op 11 augustus minstens drie keer de lucht ingegaan. Supermarkteigenaren laten vandaag, maandag 5 september 2016, anoniem via Starnieuws weten, dat vrijdag leveranciers de prijzen van goederen weer hebben verhoogd. 'Omdat a bangi-koers go moro na loktu', zegt een winkelier. 

Houders van supermarkten zeggen het erg te vinden, dat zij steeds meer moeten neertellen aan groothandelaren. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om op hun beurt de prijzen ook aan te passen.

'Mensen schrikken als zij zien hoeveel zij moeten betalen. Soso stress wi e kisi. Soso ede hati.'

Winkeliers volgen ook de situatie in Venezuela waar een enorme schaarste is aan goederen. 'Mi no hopo dat na so wan situatie we kisi dya ini Sranan', zegt een winkelierster. Zij stelt dat de prijzen van producten steeds worden verhoogd en elke keer wordt een andere reden gegeven. Eerst was het de douanekoers, dan de brandstofprijs en nu is het dat zelfs bij de bank de koers omhoog gaat.

Veel winkeliers zijn al in problemen geraakt, omdat de omzet behoorlijk is gedaald. Ondernemers hebben leningen genomen en anderen betalen huur. Regelmatig gaan supermarkten en restaurants dicht. Daarnaast is de criminaliteit toegenomen. 'Wan sani musu psa now, want a no kan go doro.'

NPS-voorzitter Rusland: 'Politieke wil moet aanwezig zijn om corruptie adequaat aan te pakken'

'Anti-Corruptiewet niet echt nodig, er is genoeg wetgeving om corruptiezaken aan te pakken'


'Om de vermeende corruptieschandalen uit de tientallen uitgewerkte rapporten van de Centrale Landsaccountantdienst (CLAD) aan te pakken, moet de politieke wil aanwezig zijn. Zonder politieke wil kan men geen corruptie adequaat aanpakken', aldus NPS-voorzitter Gregory Rusland zondag 4 september 2016 in de webeditie van het Dagblad Suriname. 

De parlementariër maakt zich zorgen over de wijze waarop in de laatste periode de CLAD-rapporten van Carifesta, het project Naschoolse Opvang en individuele rapporten tegen politieke toppers zijn opgedoken en vindt niet dat de regering specifiek een Anti-Corruptiewet nu nodig heeft om hard op te treden tegen mensen die scheef zijn gegaan. 'Er is genoeg wetgeving om de corruptiegevallen aan te pakken', stelt hij.

Volgens de NPS-voorzitter heeft de coalitie bewezen in staat te zijn om wetgeving binnen een dag door te drukken die in haar voordeel is. De nodige aanscherping van de huidige wetgeving om corruptie hard aan te pakken en de aanname van de Anti-Corruptiewet kan ook even snel gaan. 'Alleen moet die politieke wil aanwezig zijn. Wat men nu doet, is dat men wetgeving misbruikt om individuen uit de regering te beschermen. Zo heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee duidelijk aangegeven, dat zij niet gevonnist wenste te worden en heeft zij daarom binnen 24 uur de Terugroepwet gewijzigd. Ook de bescherming van de president middels de toepassing van artikel 148 van de Grondwet is een schoon voorbeeld hiervan', aldus Rusland.

In het evaluatierapport van het project Naschoolse Opvang staat, dat Srd 128 miljoen niet verantwoord kan worden. Namen van huidige en voormalige parlementariërs van zowel de coalitie als oppositie worden hierin genoemd. Daarnaast beschrijft het rapport in detail, met vermelding van facturen, bestelbonnen en andere documenten, hoe bijvoorbeeld het aantal pakketten aan voeding voor de leerlingen, elke keer weer met honderden, werd overschreden. Leveranciers, ambtenaren en andere verantwoordelijke personen voor het project worden genoemd. Rusland zegt dat het belangrijk is dat deze zaken de komende dagen nader bekeken worden waarna er actie zal moeten komen vanuit De Nationale Assemblee (DNA) als controlerend orgaan.

De NPS-topman betreurt het, dat DNA-leden zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan vermeende corruptieve praktijken en verwacht derhalve daarom ook niet dat de coalitie in deze concrete acties zal ondernemen. 'Wij verwachten niet dat vanuit de meerderheid van de coalitie er concrete acties ondernomen zullen worden. Toch is het zo dat wij vanuit het parlement het volk moeten informeren over de informatie die op dit moment beschikbaar is. Wij moeten weten hoe de vork in de steel zit', stelt Rusland.

Het spraakmakende onderzoeksrapport van de CLAD over de organisatie van Carifesta 2013 heeft het parlement ook niet bereikt. In het rapport zou staan dat het overgrote deel van de medewerkers en leveranciers nooit is betaald voor geleverd werk. Het oorspronkelijk budget was Srd 19 miljoen, maar er is uiteindelijk Srd 39,4 miljoen uitgegeven. Dat is Srd 15.000 per deelnemer. Van de totale uitgaven staan nog rekeningen open van ruim Srd 19 miljoen. Veel aangeschaft materiaal blijkt spoorloos te zijn verdwenen. Rusland zegt dat het rapport duidelijk praat over zaken die verkeerd zijn gegaan. Deze moeten volgens hem goed nader worden bekeken en moeten keiharde acties worden ondernomen

Hij zegtm dat zijn partij nog steeds geen voorstander is van inmenging in zaken die op de tafel van de rechterlijke macht liggen. Zo is het ook in het corruptieschandaal van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS), dat reeds geruime tijd onder de hamer van de rechter-commissaris zat. In deze zaak zijn de ex-directieleden Willy Duiker en Kenneth Vaseur betrokken. Rusland benadrukt, dat het besluit in deze zaak uiteindelijk door de rechter genomen zal moeten worden, maar De Nationale Assemblee wel altijd haar regels kan aanscherpen door wetgeving te maken om eventuele gestolen middelen uit staatsbedrijven en landsbegrotingen terug te vorderen. 'De hiaten die er zijn binnen de wetgeving zullen vanuit de DNA aangescherpt moeten worden', aldus Rusland.